Magyar Géniusz Program Januári Hírlevél

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar Géniusz Program Januári Hírlevél"

Átírás

1 Magyar Géniusz Program Januári Hírlevél Tisztelt TehetségTársunk! Ezúton küldjük Önnek januári hírlevelünket, amely aktuális híreket és információkat tartalmaz a Magyar Géniusz Program munkájáról, a tehetséggondozással kapcsolatos pályázati lehetőségekről, és a tehetségsegítéssel kapcsolatos egyéb érdekességekről. Hírlevelünk szerkesztői nevében nagyon várjuk a híreket mindazoktól, akik megkapják összeállításunkat. A partnereinktől és tagtársainktól beérkező tehetség-információkat folyamatosan szeretnénk Hírlevelünkben megjelentetni, s a későbbiekben hónapról hónapra számítunk erre a "tehetség-hírhálónk"-ra. Előre is köszönjük! A hírlevélbe szánt anyagait, információit erre a címre küldje el: Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel, amelyre a weboldalunkon nem talál kielégítő választ, forduljon bizalommal kérdéseivel a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács titkárságához a címen vagy Szilágyi Zsuzsa honlap-főszerkesztőhöz a címen! Az utóbbi címen kérheti valamely információjának a honlapunkon való közzétételét. Kérjük éljen ezzel a lehetőséggel is! Köszönjük, hogy eddigi munkánkat is megtisztelte figyelmével! Reméljük, a jövőben is számíthatunk az Ön érdeklődésére és a bármily formában megnyilvánuló együttműködésére a nemzeti tehetséggondozás ügyében! A Magyar Géniusz Projektiroda munkatársai nevében: Bajor Péter projektmenedzser és Gózon Ákos, a Géniusz Hálózat Kommunikációs Munkacsoportjának vezetője

2 Híreink A Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsról a Magyar Tudományban A Magyar Tudomány kutatói utánpótlással foglalkozó jubileumi, 25. számában Balogh László, Havass Miklós, Pakucs János, Szendrő Péter és Bajor Péter cikke jelent meg a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács munkájáról, a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program rövidebb elnevezéssel: Géniusz Hálózat feladatairól, a felsőoktatásban folyó tehetséggondozásról. Az írás az elemzés mellett felhívó jellegű: Most rajtunk a sor alcímű fejezetében a tehetségsegítő műhelyek és szakemberek együttműködésére hívja fel a figyelmet, valamint a kínálkozó lehetőségek kihasználásának közös felelősségére. A cikk teljes terjedelmében olvasható a honlapunkon: Kerekasztal felvidéki Tehetségpontok részére A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a felvidéki regisztrált tehetségpontok vezetői részvételével rendezi meg január 22-én (a Magyar Kultúra Napján) órai kezdettel a gútai magániskola oszlopgalériájában a dél-nyugat szlovákiai Tehetségpontok kerekasztalának első ülését. A kerekasztal-beszélgetés a szervezők szándékai szerint a felvidéki tehetségpontok működtetésére, tevékenységi formáira a pályázati források feltárására, a tehetségpontok hálózatának koordinálására, a továbbképzési lehetőségek megteremtésére, a tehetségpontok együttműködésére irányul. A találkozón a Tehetségpontok megismerhetik egymás programját, alapelveit, valamint megfogalmazzák majd azokat az elvárásokat, kéréseket, amelyek alapján a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének képviselői hatékonyabb formában segíthetik - közös szervezésben a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanáccsal a felvidéki tehetséggondozást. Bővebb információ: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Kolárovo, Slovenská ul. 52, tel: , honlap: Tehetségek fejlesztése a tehetségpontokban órás képzés Az ELTE PPK 30 órás tanfolyami képzést indít "Tehetségek fejlesztése a tehetségpontokban" (OKM - 4/268/2009.) címmel. A program az iskolák és különösen az újonnan akkreditált Tehetségpontok tehetséggondozói munkájának megsegítését célozza. Szakmai segítséget kíván nyújtani a feladatok ellátására, különös tekintettel a tehetség-módszertani ismeretekre és gyakorlatokra, mivel igen fontos, hogy minél több pedagógus felkészült legyen a tehetségek felismerésére, fejlesztésére, a felmerülő problémák kezelésére, a tehetséggondozás gazdagító stratégiájába tartozó fejlesztő programok kidolgozására. A képzést februárban indítják. Jelentkezési lap és részletes információk a PPK honlapján találhatók: dtanf&itemid=732. A jelentkezési határidő január 15.

3 Országos Szilárd Leó fizikaverseny -- határon túli pályázóknak is! Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány és a paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégium meghirdeti az Országos Szilárd Leó fizikaversenyt az általános és a középiskolák tanulói számára. A versenyre a hazai és határon túli iskolák nevezését egyaránt várják. Nevezési díj nincs, a versenyen a részvétel ingyenes. Az iskolák a versenyre január 15-ig jelentkezhetnek a honlapon vagy levélben a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítványnál (7030 Paks, Dózsa György út 95. Tel: ) a versenyzők kategóriánkénti létszámának valamint az iskolai kapcsolattartó fizikatanár elérhetőségeinek (név, postai cím, telefonszám, cím) megadásával. Sikeres vajdasági fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor A GENIUS a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a téli szünidőben tizenegyedik alkalommal rendezte meg az általános iskolai tehetséggondozó diáktábort fizikából és kémiából. A téli szünidőben január 6-tól négy napon keresztül szakelőadásokat hallgattak, kísérleteztek, szakmai látogatásokon vettek részt a kiválasztott általános iskolás tehetséges tanulók. A főszervező, Muhi Béla érdeklődésünkre elmondta, hogy a táborról részletes képes beszámolót közöl a portál január 15-étől. A tehetséggondozó diáktábor célja évről évre az, hogy az általános iskola 7-ik, 8-ik osztályos tanulói a kötelező iskolai tananyagot kibővítve és kiegészítve új fogalmakkal ismerkedjenek meg, kísérletezzenek, a gyakorlatban is lássanak természeti jelenségeket, illetve műszakitechnikai megoldásokat az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén. (Képünk még a tavalyi táborban készült illusztráció.)

4 Szobor készül a tehetségsegítésről pályázati felhívás A Tabi Interkulturális Mentor Egyesület pályázatot írt ki egy olyan szobor tervezésére, amelyet Tab város területén, az iskola előtt kívánnak elhelyezni, s amely a tehetséges fiatalokat segítő Egyesület szellemiségét fejezi ki. A nyílt pályázatra bárki beadhat ötletet tervrajz vagy 1:5 arányú makett formájában. A pályázatot a szervezők a Rudnay Gyula Középiskola címére kérik küldeni: 8660 Tab, Virág u. 12. A jelige: Tehetségszobor, a küldeményt Lőrincz János nevére kell címezni február 1-ig. A beérkező pályaművekről szakmai zsűri javaslata alapján a Tabi Interkulturális Mentor Egyesület 5 tagú elnöksége dönt február 10-én.

5 Tehetségpontok egymás közt Januári Hírlevelünkben folytatjuk bemutatkozó sorozatunkat, jászberényi és szombathelyi Tehetségpontok munkájának, hitvallásának az ismertetésével. Lehel Vezér Gimnázium (Jászberény) Főirányuk a kiemelkedő képességű tanulók felismerése, tehetségük fejlesztése egyéni vagy kiscsoportos foglalkozással, tanácsadással, tanulásirányítással, pszichológusi támogatással. Az intézményükben nem kellően fejleszthető, kiemelkedő képességű tanulóknak (például a művészet, sport területén) megfelelő kiegészítő tevékenységet biztosítanak az iskolában. Ezért kapcsolatban állnak helyi művészeti iskolákkal, sportkörökkel, kulturális és művelődési csoportokkal, egyesületekkel. Körkérdésünkre Antics István igazgató válaszol. Géniusz hírportál (G. H.): Miért érzik fontosnak a tehetséggondozást? Antics István: A jó képességű diákok közül a kiemelkedők kiválasztása lényeges. A tanulók lelki, fizikai, szellemi kiteljesedése kiegyensúlyozott életük feltétele. A nagy létszámú (35 fős) osztályokban a tehetség feltárása, fejlesztése csak rendkívül tudatos, körültekintő, nehéz munkával érhető el. G. H.: Milyen személyes élmények kötik ifjú tehetségekhez? A. I.: A hosszú tanítási évek alatt jó néhány tehetséges tanulóval dolgozhattunk együtt. Nagyon nagy élmény volt látni őket az országos helyezések díjkiosztóin. Örömmel kísérjük végig életútjukat diplomájuk átvételéig. Felemelő érzés például tanítványunkat egy konferencia előadójaként hallgatni. G. H.: Intézményének milyen hagyományai vannak a tehetséggondozás terén? A. I.: Iskolánkban a pedagógusok nagy lelkesedéssel irányítják diákjaik szellemi, fizikai, lelki fejlődését. Ez szakkörökön, diákkörökön, hagyományos iskolai műsorok bemutatásán vagy akár különböző előadások szervezésében jelentkezik. Az országos szintű megmérettetéseken rendszeresen jó eredményeket érnek el tanítványaink. G. H.: A Géniusz Program mennyiben segíti intézményüknél a tehetséggondozást? A. I.: Számítunk rá, hogy a Géniusz Program segítségével továbbképzéseken, konferenciákon vehetünk részt, tapasztalatot gyűjthetünk a mások által megvalósított gyakorlatokból. G. H.: Milyen eredményeket vár a programtól hosszabb távon? A. I.: A program segítheti a pedagógusok továbbképzését, a tanulók pszichológiai felmérésének kiterjesztését, a diákok részvételét országos szakkörökben, konferenciákon, pályázatok kiírását. G. H.: Intézményében miképpen készülnek a Tehetségnapokra?

6 A. I.: Iskolánkat a tavalyi évben regisztrálták a Tehetségpontok közé. Ezért eddig a kezdeti lépéseken vagyunk túl. Próbáljuk a lehetőségeket felmérni. A tehetségek kiválasztásának egyik színtere a bejövő osztályok által szervezett Ki-Mit-Tud?. Rendszeresen szervezünk diák-szimpóziumot. A diákok által szervezett iskolanap szintén nagyon jó színtere a tehetségek bemutatkozásának. A város nyilvánossága előtt évente egy alkalommal (idén ez Ádvent alkalmából történt) bemutatkoznak tehetséges diákjaink és tanáraink a szülők, illetve a város érdeklődő lakosai előtt. Hasonló bemutatkozást tervezünk a város napja rendezvénysorozat keretén belül. G. H.: Intézményében miképp bővítik a tehetséggondozás programját? A. I.: Jelenleg pályázatokat írunk és készítjük a tematikát. Kis létszámú csoportoknak olyan szakköröket tervezünk, amelyeknek célja a diákok személyiségének minél sokoldalúbb fejlesztése. G. H.: Tervezik-e követni az intézményükből kikerülő tehetségek életútját? A. I.: A programunk kiszélesítésével feltétlenül tervezzük, de ennek eddig is kialakult hagyományai voltak. Legtöbb diákunk nem szakad el iskolánktól az érettségivel, hanem visszajönnek, beszámolókat tartanak jelenlegi tanulóink számára a felsőoktatási intézményekben tapasztaltakról. Az ott szervezett nyílt napokon is személyes segítséget nyújtanak nekik. Az iskolában ötévente szervezett osztálytalálkozók alkalmával beszámolnak életútjukról. Az iskolagalériánkon belül rendszeresen szervezünk kiállításokat volt tanítványaink munkáiból (festmények, fotók és más képzőművészeti alkotások). Tudományos fokozatok megvédésekor volt szaktanárukat, mentorukat meghívják. Tudor Műhely (Szombathely) A Tudor Alapítvány célja, hogy elősegítse általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek otthoni hátrányainak csökkentését és növelje továbbtanulási esélyüket. A cél megvalósítása érdekében speciális tehetséggondozó műhelyeket Tudor Műhelyeket hozunk létre. A Tudor Műhelyekbe 8-10 éves koruktól az általános iskola befejezéséig járnak a gyerekek. Olyan gyerekekkel foglalkoznak az alapítvány munkatársai, akik hátrányos helyzetű (munkanélküli, deviáns, sokgyermekes, alacsony jövedelmű, csonka) családban élnek és fogékonyak, tehetségesek az iskolai tantárgyak valamelyikében, vagy akár egyéb területeken. Körkérdésünkre Dr. Molnár Károlyné műhelyvezető válaszol. Géniusz hírportál (G. H.): Miért érzi fontosnak a tehetséggondozást? Molnár Károlyné: A Tudor Alapítvány, melynek égisze alatt a Magyar Géniusz Programhoz csatlakoztunk, 2000-ben jött létre. Alapítványunk célja, hogy elősegítsük elsősorban általános iskoláskorú hátrányos helyzetű, tehetséges, intelligens gyerekek otthoni hátrányainak csökkentését és növeljük továbbtanulási esélyüket. G. H.: Milyen személyes élmények kötik ifjú tehetségekhez? M. K.: Programunkban megkülönböztetett figyelmet fordítunk a speciális képességű tanulókra. (Egyéni foglalkozásokat szervezünk, szakmai versenyekre készítünk fel, többletórákat biztosítunk stb.) A tehetségmentoraink olyan személyiségek, akik szakmájuk kiválóságai és a tehetség szolgálatában elkötelezettek. (Dr.-, PhD.-, CSc-fokozattal rendelkezők, zömükben a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ oktatói.) Tehetséggondozásunk a biológia, matematika, informatika, régiségtan és az alkotóművészet területét öleli fel. G. H.: Intézményének milyen hagyományai vannak a tehetséggondozás terén?

7 M. K.: Az általános tehetség fejlesztésében a délutáni idegen nyelvi, informatika és matematika foglalkozások mellett jelentős szerepet töltenek be a szabadidős foglalkozásaink (rendezvények, kiállítások, színházi előadások, nyári táborok, kapcsolatunk Ausztria egyes intézményeivel). A kiemelten preferált nyelvi képzésünk sikere, hogy egyik diákunk az elmúlt tanévet Amerikában tölthette cserediákként, egy másik kedvezményezettünk az Orbis Institute, Emerging Youth Leaders Projekt keretében töltött 2009 nyarán négy hetet az USAban. G. H.: A Géniusz Program mennyiben segíti intézményüknél a tehetséggondozást? M. K.: Munkánk eredményességét fémjelzi, hogy az elmúlt években az általános iskolát befejező 12 tudorosunk színvonalas (van, aki kéttannyelvű) középiskolában tanul. G. H.: Milyen eredményeket vár a programtól hosszabb távon? M. K.: 2008-tól, mióta Tehetségpontként működünk, tevékenységünk új elemekkel bővült. Több, Vas megyében élő szülő kereste fel pedagógusi ajánlással a műhelyt, hogy egy-egy diszciplinában kimagaslóan teljesítő gyermeke számára ajánljunk mentort, illetve a már működő matematika szakkörünkbe vegye fel. G. H.: Intézményében miképpen készülnek a Tehetségnapokra? M. K.: A tehetséggondozást a jövőben is két síkon folytatjuk. Részben az alapítványon belül, azaz a hátrányos helyzetű tanulók között általános és speciális irányban, másrészt az alapítványnál jelentkező Vas megyei, egy-egy diszciplinában tehetséges gyerek mentori támogatásával. Ez utóbbi hátteréül is az Egyetemi Központ (Szombathely) szolgál, mellyel 2004-től együttműködési szerződésünk van. (Pl. teljes informatikai bázis, tantermek, oktató biztosítása.) G. H.: Intézményében miképp bővítik a tehetséggondozás programját? M. K.: A műhelyben eredetileg az alapítvány célkitűzéseinek megfelelően általános iskoláskorú gyerekek továbbtanulási esélyeinek javításával foglalkoztunk. Ma is ez a fő feladatunk, de ahogy nőttek és középiskolába kerültek gyerekeink, szinte magától adódott, hogy sorsukat továbbra is figyelemmel kísérjük, és lehetőségeink szerint segítünk is nekik. Ma már a kimagasló teljesítményt nyújtó középiskolásaink mentori feladatot látnak el a kisebbek mellett: Tehetségek a tehetségekért! G. H.: Tervezik-e követni az intézményükből kikerülő tehetségek életútját? M. K.: A legidősebb tudorosok már érettségi előtt állnak, így természetes, hogy majd a felsőfokú oktatási intézményekben továbbtanulók életútját is figyelemmel kísérjük, és ha szükséges, akár anyagiakkal is támogassuk. (Egyének, klubok, alapítványok, vállalatok, önkormányzatok, egyházak felajánlásaiból.) A tehetséggondozás fontosságát illető személyes kérdésre csak annyit válaszolhatok, hogy pedagógus vagyok, akinek a tehetség felkarolása hivatásbeli kötelessége.

8 Pályázatok óvodásoknak, diákoknak, kutatóknak, tanároknak Zöld Óvoda Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (a továbbiakban: OKM) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: KvVM) megbízásából az OKM Támogatáskezelő Igazgatósága nyílt pályázatot hirdet óvodák számára Zöld Óvoda cím elnyerésére. A pályázat célja: Az OKM és a KvVM a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján fontosnak tartja, hogy az óvodás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő módszerekkel és eszközökkel, valamint élményekre és tapasztalatokra épített tanulási környezet kialakításával olyan környezeti nevelésben részesüljön, mely hatékony rendszerbe szerveződve biztosítja a kisgyermekkori nevelés eredményességét. A fenntarthatóság pedagógiájának erősítése érdekében kifejtett magyar óvodai nevelési tevékenységek legjobb példáinak elterjesztése fontos feladat határainkon innen és határainkon túl.a díjazottak oklevelet kapnak. A pályázaton elnyert cím nem jár együtt költségvetési támogatással Pályázati feltételek: - Egy intézmény (összevont igazgatású intézmény esetén: tagintézményenként, telephelyenként külön-külön) csak egy pályázatot nyújthat be. Amennyiben az intézmény tagintézményekkel rendelkezik, csak azon tagintézményeire nyújtsa be külön-külön a pályázatot, ahol a pályázati feltételek adottak. Amennyiben az intézmény több telephellyel rendelkezik, csak azon telephelyeire nyújtsa be külön-külön a pályázatot, ahol a pályázati feltételek adottak. - A pályázónak rendelkeznie kell nevelőmunkájában az elmúlt három évre vonatkozóan olyan kiemelkedő és eredményes feladatvállalással és tevékenységgel, melynek iránya a korszerű környezeti nevelés céljainak elérése érdekében hatékonyan valósult meg, illetve a pályázónak képesnek kell lennie arra, hogy a cím elnyerését követően folyamatosan teljesítse a Zöld Óvoda Kritériumrendszer feltételeit. (1. sz. melléklet) - A pályázónak pályázatában be kell mutatnia, hogy az óvodai nevelési programjában központi szerepet foglal el a környezeti nevelés, továbbá, hogy a programokat az adott telephely, tagintézmény, illetve ha csak egy intézményről van szó, akkor a teljes intézmény vonatkozásában valósítja meg. A pályázati dokumentáció (adatlap, mellékletek, kötelezően kitöltendő nyilatkozatok) és a tartalmi értékelő lap a és a honlapokon tekinthetők meg. A pályázat beadási határideje (a postabélyegző kelte, az elektronikus rögzítés ideje): január A pályázat elkészítését segítő mellékletek a a és a honlapokon megtalálhatóak. A pályázatról további információt az OKMTI-nél Fabulya János pályázati referens nyújt a 06/1/ ös telefonszámon, hétfőtől csütörtökig 8-12 és 13-16:30 óra között, pénteken 8-14 óráig, illetve en a címen. Az elektronikus pályázással kapcsolatban technikai segítséget a címen kérhetnek.

9 Szakmai kérdésekben Villányi Györgyné tudományos munkatárs, munkanapokon a délutáni és esti órákban, a es telefonszámon, en a címen, és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Kommunikációs, Humánpolitikai és Parlamenti Főosztályon Kovács Lászlóné a os telefonszámon, en a címen nyújt segítséget. On-line felület elérhetősége november 23-tól: Pályázat diákönkormányzatoknak A pályázat célja: A évi Országos Diákparlament küldöttei Ajánlást fogadtak el, amelyet eljuttattak az Oktatási és Kulturális Miniszter számára. Az abban megfogalmazott célok részbeni elérése érdekében az Oktatásért Közalapítvány az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az oktatásért felelős miniszter támogatása által jelen pályázatot hirdeti meg. Jelen kiírás keretei között pályázni az intézményi diákközgyűlés, kistérségi diákparlament, illetve a évi Országos Diákparlament sikere érdekében (arra való felkészülés érdekében) rendezett diákfórumok, és saját diákönkormányzati képzések megszervezésére, illetve más ilyen képzéseken való részvételre lehet. A támogatást más célra (pl. sportesemény, vetélkedők szervezése, egyéb működéshez kapcsolatos kiadások) felhasználni nem lehet. Pályázhatnak a belföldi székhelyű közoktatási intézmények, kollégiumok diákönkormányzatai a működésüket biztosító közoktatási intézménnyel, kollégiummal együtt. A pályázat kiírója csak olyan kiadásokat támogat, amely hitelt érdemlően és szorosan a pályázati programhoz kapcsolódik. Ilyen lehet pl. A) Szolgáltatások költsége (továbbképzés, előadói díjak stb.). B) Személyi kiadások (előadók, szakemberek megbízási díja). C) A pályázó által nyújtott szolgáltatás (továbbképzés szervezése stb.). D) Anyagköltség (workshopokhoz, képzésekhez kapcsolódó kiadványok, szóróanyagok anyagköltsége stb.). A bírálat során előnyt élveznek azok a pályázatok, melyek tartalmazzák az alábbiakat: - Pályázó diákönkormányzat bemutatása (múltja, előző tanévben kifejtett főbb tevékenységei, elért sikerek, eredmények, tagság, aktivitás, célok, működés önértékelése, stb.) - Rendezni kívánt diákfórumok, képzések pontos tematikája. - Tervezett időpontok, helyszínek. Programba bevonni kívánt tanulók létszáma, lehetséges előadók, trénerek megnevezése, bemutatása. - Milyen módon, eszközökkel kívánják értékelni a program sikerét. Milyen eszközökkel kívánják mérni a programmal elért eredményeket, hatásokat. Pályázat benyújtásának határideje: A pályázat kiírója a legkésőbb január 29-én feladott pályázatokat fogadja el. A pályázati programot legkésőbb május 30-ig le kell bonyolítani. A beszámoló benyújtásának határideje május 31. A pályázat benyújtásának címe: Oktatásért Közalapítvány 1054 Budapest, Báthory utca 10.,

10 Bővebben: Melyik a legkedvesebb történeted a Bibliából? (Rajzpályázat diákoknak) A Haypál Alapítvány és a Budai Református Egyházközség gyermekrajzpályázatot hirdet Legkedvesebb bibliai történetem címmel a határainkon innen és túl. A munkákat A 4-es méretekben fogadják, a szokásos technikákkal. A képek hátoldalán kérik feltüntetni a nevet, életkort, elérhetőségeket (postai és -címet), iskola, felkészítő tanár és gyülekezet nevét. A képeket az alábbi címre küldhetik levélben: Budai Református Egyházközség 1011 Budapest Szilágyi Dezső tér 3. II. Kárpát-medencei gyermekrajz pályázat Beadási határidő: január 31. Eredményhirdetés és kiállítás: tavaszán. A díjazottakat külön értesítik. A beküldött munkákat neves képzőművészekből, közéleti emberekből álló zsűri fogja elbírálni. További információ: Űrkutatási pályázatok (diákoknak) Megkezdődik a verseny a 2010-es huntsville-i nemzetközi űrtábori részvételért. Minden évben két középiskolás diák egy fiú és egy lány, valamint felnőtt kísérőjük képviselheti hazánkat az amerikai Nemzetközi Űrtáborban. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) most megújítja hagyományos pályázati rendszerét. A 2010 nyarán megrendezendő táborba utazó diákoknak újfajta, izgalmas megmérettetésen kell átesniük. Ettől az évtől kezdve a kísérőtanár szerepére is pályázni lehet. A harmadik újdonság, hogy a látássérült gyerekek külön kategóriában indulhatnak a diákpályázaton. Közülük a győztesek a huntsville-i Nemzetközi Űrtábor egy speciális, vakok és gyengénlátók számára átalakított változatán vehetnek részt 2010 őszén. A MANT, mint 1992 óta minden évben, most is pályázat útján szeretné kiválasztani, hogy melyik két magyar középiskolás utazhat Amerikába. Az Alabama állambeli Huntsville-ben, az Űr- és Rakétaközpontban megrendezendő tábor mindig életre szóló élményt jelent az oda eljutóknak: a diákok megismerkednek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatják magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhatnak például holdi gravitációban, szimulátorban vezethetik az amerikai űrrepülőgépet, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek), amerikai űrhajósokkal találkozhatnak, barátságokat köthetnek. A pályázat beadási határideje február 10. A kiírás pontos részletei a MANT honlapján olvashatók: "Jogom van, kötelességem van..." (budapesti diákönkormányzatoknak) Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottsága pályázatot ír ki budapesti általános- és középiskolák diákönkormányzatai, valamint kerületi gyermek- és ifjúsági önkormányzatai számára.

11 A pályázat célja: a diákok ismerjék meg és legyenek képesek gyakorolni jogaikat. Olyan szemléletmód és magatartás kialakítása, amelyik a világot az emberi jogok mögött meghúzódó értékek szerint nézi, és kész azok megsértése esetén fellépni. A diákok tudjanak tájékozódni saját környezetük társadalmi jelenségei között. Kiemelt cél, hogy a pályázott program az ismeretek nyújtásán keresztül a fiatalok társadalmi problémák iránti érzékenységének növelését, valamint a konfliktusok elemzéséhez szükséges képességek fejlesztését is elősegítse. Fontos, hogy a fiatalok látóköre kiterjedjen a lakóhely, az ország, Európa problémáira, ezáltal felkészítve őket a demokratikus közéletben való tudatos részvételre. Olyan, gyermek és diákjogok megismerését, érvényesítését megcélzó programok megvalósítása, amelyek interaktívan, a fiatalok részvételével közvetítik a diákjogi ismereteket. Segíti azoknak a jogérvényesítési technikáknak a kialakulását a közoktatási intézmény(ek)ben, amelyek lehetővé teszik a konfliktusok partneri megoldását, támogatják a diákjogi problémák kezelését. Megrendezhető olyan iskolai, kollégiumi vagy kerületi rendezvény, amelynek keretében vetélkedő, pályázat valósul meg. Továbbá szervezhető a diákok számára olyan képzés, tréning, amely segíti a diákjogok érvényesítéséhez szükséges készségek kialakulását. A teljes pályázati dokumentációt február 15-ig kell eljuttatni a következő címre: Budapest Főpolgármesteri Hivatal, Oktatási Ügyosztály, Pályázati Koordinációs és Ifjúsági Alosztály, 1840 Budapest. A teljes pályázati dokumentáció a Budapest Portálról (http://www.budapest.hu) letölthető vagy a Fővárosi Önkormányzat Ügyfélszolgálatán (1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.) átvehető.

Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél

Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél Tisztelt TehetségTársunk! Ezúton küldjük Önnek februári Hírlevelünket, amely aktuális híreket és információkat tartalmaz a Magyar Géniusz Program munkájáról, a

Részletesebben

III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29.

III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29. III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírások I.1. Pályázat Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére...3.oldal I.2. Pályázat

Részletesebben

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja Híreink Géniusz Országos Tehetségnap A Magyar Géniusz Program március 27-én rendezi meg a Géniusz Országos Tehetségnapot, ahol az országszerte működő immár 200 Tehetségpont (erről Hírlevelünkben még bővebben

Részletesebben

III. évfolyam 4. szám 2012. január 30 2012. február 12.

III. évfolyam 4. szám 2012. január 30 2012. február 12. III. évfolyam 4. szám 2012. január 30 2012. február 12. I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírások I.1.Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja TÁMOP-3.4.2.A-11/1...3.oldal I.2. Pályázat

Részletesebben

III. évfolyam 8. szám 2012. március 26-2012. április 8.

III. évfolyam 8. szám 2012. március 26-2012. április 8. III. évfolyam 8. szám 2012. március 26-2012. április 8. I. Pályázatok oktatási, kulturális és gyermekvédelmi intézmények számára Új kiírások I.1. Lehetőség a közösségi szolgálat támogatása érdekében.....4.oldal

Részletesebben

III. évfolyam 12. szám 2012. május 21-2012. június 3. I.1. Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 20126 2013. tanévre..3.

III. évfolyam 12. szám 2012. május 21-2012. június 3. I.1. Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 20126 2013. tanévre..3. III. évfolyam 12. szám 2012. május 21-2012. június 3. I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírások I.1. Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 20126 2013. tanévre..3.oldal 1.2. Kinél fessünk?

Részletesebben

2011. november 21 2011. december 4.

2011. november 21 2011. december 4. 2011. november 21 2011. december 4. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírás! I.1. V. Szakma Sztár Verseny..3.oldal Folyamatban lévő pályázatok I.2. Nevelési intézmények fejlesztése

Részletesebben

2011. december 5 2011. december 18.

2011. december 5 2011. december 18. 2011. december 5 2011. december 18. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Folyamatban lévő pályázatok I.1. V. Szakma Sztár Verseny...3.oldal I.2. Nevelési intézmények fejlesztése Új Széchényi

Részletesebben

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA:

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: FPH038/534 3 /2012. számú előterjesztés 1. számú melléklete Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SÁRIK ZOLTÁN

Részletesebben

Magyar Tehetségsegítô Szervezetek Szövetsége

Magyar Tehetségsegítô Szervezetek Szövetsége Magyar Tehetségsegítô Szervezetek Szövetsége www.tehetsegpont.hu Bemutatkozás A Magyar Tehetségsegítô Szervezetek Szövetségét azok a magyarországi és határon túli magyar tehetséggondozó kezdeményezések

Részletesebben

Tehetséggondozás - közösen

Tehetséggondozás - közösen Tehetséggondozás - közösen Tehetségnap, kreatív középiskolai nap, élményműhelyek Miskolci Egyetem 2011. május 6. kiadvany.indd 1 2011.05.01. 19:24 Kiadja a Miskolci Egyetem A tudományos utánpótlás-nevelés

Részletesebben

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja 2011. október Tolna Megyei Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja A tartalomból BEMUTATKOZIK a paksi Deák Ferenc Általános Iskola Tehetségpont BEMUTATKOZIK a paksi

Részletesebben

Tehetségpont adatlap

Tehetségpont adatlap TP azonosító: TP (új regisztráció esetén a projektiroda tölti ki) Tehetségpont adatlap Adatközlés jellege (Tegyen X-et a megfelelő választás mellé) Új regisztráció Adatmódosítás esetén: - a tehetségpont

Részletesebben

CIVIL DIMENZIÓK 2. Tréningek a tehetséggondozásban

CIVIL DIMENZIÓK 2. Tréningek a tehetséggondozásban Dr. Juhász Erika Pete Nikoletta (szerk.) CIVIL DIMENZIÓK 2. Tréningek a tehetséggondozásban Szeged Debrecen, 2013 Kiadói adatok: Felelős kiadó: Belvedere Meridionale Kiadó (www.belvedere.meridionale.hu)

Részletesebben

KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM. Pedagógiai Program

KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM. Pedagógiai Program Pedagógiai Program 2013 1. BEVEZETŐ 3 1.1. Az iskola bemutatása, eredményei 3 1.2. Az oktatás szerkezete, a fejlődés iránya 4 1.3. Az oktatás tárgyi feltételei 5 1.4. Az iskola fenntartója, működtetője

Részletesebben

Mi dolgunk a világon? küzdeni Erőnk szerint a legnemesbekért.

Mi dolgunk a világon? küzdeni Erőnk szerint a legnemesbekért. Mi dolgunk a világon? küzdeni Erőnk szerint a legnemesbekért. LENTI VÖRÖSMARTY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 A Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola Nevelőtestülete Horváth Lászlóné

Részletesebben

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja 2012. február Tolna Megyei Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja A tartalomból Bemutatkozik a tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

Voltál Te már Zöld Kakas?

Voltál Te már Zöld Kakas? Voltál Te már Zöld Kakas? Fókuszban Nem fogadó, nem kreatív önképző csoport, hanem egy középiskola. Azaz mégis, mindegyikből egy kicsi: hiszen a Zöld Kakas név egy olyan intézményt takar, ahol az egymásra

Részletesebben

Intézetünk hírei. Közérdekű információk

Intézetünk hírei. Közérdekű információk Intézetünk hírei Közérdekű információk Emlékeztető a 005/006. tanév rendjéről szóló rendelet alapján: Február 6. A szakmai vizsgák írásbeli vizsgarészeinek kezdő napja Az FVM illetékességi körébe tartozó

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megye értékei 2014. március 25-én került megrendezésre a Békés megye értékei címet viselő szakmai nap a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében a Békés Megyei

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT NORVÉG CIVIL TÁMOGATÁSI ALAP FÓRUM Kiadja: Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete 2014. január 31-én (pénteken) 14-17 óra között az EGT/Norvég Civil Támogatási

Részletesebben

Intézetünk hírei. Közérdekű információk

Intézetünk hírei. Közérdekű információk Intézetünk hírei Közérdekű információk Emlékeztető a 200/2006. tanév rendjéről szóló rendelet alapján: Február 10. Értesítések megküldése a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok és a 8 évfolyamos gimnáziumok egységes

Részletesebben

I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerûsítésére

I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerûsítésére A tudományos délután programjainak elõadói között szerepelnek: 8 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ-, VAGY FEJLESZTENDÕ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák

Részletesebben

2010. http://www.ektf.hu/ujweb/index.php?page=35&nid=1482. Havi hírek-sajtótájékoztató - 2010. január

2010. http://www.ektf.hu/ujweb/index.php?page=35&nid=1482. Havi hírek-sajtótájékoztató - 2010. január 2010. http://www.ektf.hu/ujweb/index.php?page=35&nid=1482 Havi hírek-sajtótájékoztató - 2010. január Az Eszterházy Károly Főiskola 2010. január 12-én 10.00 órakor tartotta az újév első sajtótájékoztatóját

Részletesebben

Megvalósíthatósági Tanulmány

Megvalósíthatósági Tanulmány Megvalósíthatósági Tanulmány a Társadalmi Megújulás Operatív Program Országos Tehetségsegítő Hálózat kialakítása Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program c. Tervezési felhívására beadott pályázathoz

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium 5650 Mezőberény Petőfi u. 13-15. E-mail: psg@mezobereny. hu Tel.: 66/515-578, 66/515-579 Fax.: 66/515-580 TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium Kollégium és Közétkeztetési

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében 2014. február 22-én került megrendezésre Nagybánhegyesen, a Partnerek közötti együttműködések

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA 2007-2011 Tartalom 1. Bevezetés 4. oldal 2. Jövőkép, misszió 5. oldal 3. Az önkormányzati ifjúságpolitika jogforrásai 6. oldal 4. Helyzetelemzés

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban Immár 21. alkalommal szervezte meg a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete a Békés Megyei

Részletesebben

Tehetségpont adatlap

Tehetségpont adatlap TP azonosító: TP 160 004 234 (új regisztráció esetén a projektiroda tölti ki) Tehetségpont adatlap Adatközlés jellege (Tegyen X-et a megfelelő választás mellé) Új regisztráció Regisztrált adatok módosítása

Részletesebben