Magyar Géniusz Program Januári Hírlevél

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar Géniusz Program Januári Hírlevél"

Átírás

1 Magyar Géniusz Program Januári Hírlevél Tisztelt TehetségTársunk! Ezúton küldjük Önnek januári hírlevelünket, amely aktuális híreket és információkat tartalmaz a Magyar Géniusz Program munkájáról, a tehetséggondozással kapcsolatos pályázati lehetőségekről, és a tehetségsegítéssel kapcsolatos egyéb érdekességekről. Hírlevelünk szerkesztői nevében nagyon várjuk a híreket mindazoktól, akik megkapják összeállításunkat. A partnereinktől és tagtársainktól beérkező tehetség-információkat folyamatosan szeretnénk Hírlevelünkben megjelentetni, s a későbbiekben hónapról hónapra számítunk erre a "tehetség-hírhálónk"-ra. Előre is köszönjük! A hírlevélbe szánt anyagait, információit erre a címre küldje el: Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel, amelyre a weboldalunkon nem talál kielégítő választ, forduljon bizalommal kérdéseivel a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács titkárságához a címen vagy Szilágyi Zsuzsa honlap-főszerkesztőhöz a címen! Az utóbbi címen kérheti valamely információjának a honlapunkon való közzétételét. Kérjük éljen ezzel a lehetőséggel is! Köszönjük, hogy eddigi munkánkat is megtisztelte figyelmével! Reméljük, a jövőben is számíthatunk az Ön érdeklődésére és a bármily formában megnyilvánuló együttműködésére a nemzeti tehetséggondozás ügyében! A Magyar Géniusz Projektiroda munkatársai nevében: Bajor Péter projektmenedzser és Gózon Ákos, a Géniusz Hálózat Kommunikációs Munkacsoportjának vezetője

2 Híreink A Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsról a Magyar Tudományban A Magyar Tudomány kutatói utánpótlással foglalkozó jubileumi, 25. számában Balogh László, Havass Miklós, Pakucs János, Szendrő Péter és Bajor Péter cikke jelent meg a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács munkájáról, a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program rövidebb elnevezéssel: Géniusz Hálózat feladatairól, a felsőoktatásban folyó tehetséggondozásról. Az írás az elemzés mellett felhívó jellegű: Most rajtunk a sor alcímű fejezetében a tehetségsegítő műhelyek és szakemberek együttműködésére hívja fel a figyelmet, valamint a kínálkozó lehetőségek kihasználásának közös felelősségére. A cikk teljes terjedelmében olvasható a honlapunkon: Kerekasztal felvidéki Tehetségpontok részére A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a felvidéki regisztrált tehetségpontok vezetői részvételével rendezi meg január 22-én (a Magyar Kultúra Napján) órai kezdettel a gútai magániskola oszlopgalériájában a dél-nyugat szlovákiai Tehetségpontok kerekasztalának első ülését. A kerekasztal-beszélgetés a szervezők szándékai szerint a felvidéki tehetségpontok működtetésére, tevékenységi formáira a pályázati források feltárására, a tehetségpontok hálózatának koordinálására, a továbbképzési lehetőségek megteremtésére, a tehetségpontok együttműködésére irányul. A találkozón a Tehetségpontok megismerhetik egymás programját, alapelveit, valamint megfogalmazzák majd azokat az elvárásokat, kéréseket, amelyek alapján a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének képviselői hatékonyabb formában segíthetik - közös szervezésben a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanáccsal a felvidéki tehetséggondozást. Bővebb információ: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Kolárovo, Slovenská ul. 52, tel: , honlap: Tehetségek fejlesztése a tehetségpontokban órás képzés Az ELTE PPK 30 órás tanfolyami képzést indít "Tehetségek fejlesztése a tehetségpontokban" (OKM - 4/268/2009.) címmel. A program az iskolák és különösen az újonnan akkreditált Tehetségpontok tehetséggondozói munkájának megsegítését célozza. Szakmai segítséget kíván nyújtani a feladatok ellátására, különös tekintettel a tehetség-módszertani ismeretekre és gyakorlatokra, mivel igen fontos, hogy minél több pedagógus felkészült legyen a tehetségek felismerésére, fejlesztésére, a felmerülő problémák kezelésére, a tehetséggondozás gazdagító stratégiájába tartozó fejlesztő programok kidolgozására. A képzést februárban indítják. Jelentkezési lap és részletes információk a PPK honlapján találhatók: dtanf&itemid=732. A jelentkezési határidő január 15.

3 Országos Szilárd Leó fizikaverseny -- határon túli pályázóknak is! Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány és a paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégium meghirdeti az Országos Szilárd Leó fizikaversenyt az általános és a középiskolák tanulói számára. A versenyre a hazai és határon túli iskolák nevezését egyaránt várják. Nevezési díj nincs, a versenyen a részvétel ingyenes. Az iskolák a versenyre január 15-ig jelentkezhetnek a honlapon vagy levélben a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítványnál (7030 Paks, Dózsa György út 95. Tel: ) a versenyzők kategóriánkénti létszámának valamint az iskolai kapcsolattartó fizikatanár elérhetőségeinek (név, postai cím, telefonszám, cím) megadásával. Sikeres vajdasági fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor A GENIUS a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a téli szünidőben tizenegyedik alkalommal rendezte meg az általános iskolai tehetséggondozó diáktábort fizikából és kémiából. A téli szünidőben január 6-tól négy napon keresztül szakelőadásokat hallgattak, kísérleteztek, szakmai látogatásokon vettek részt a kiválasztott általános iskolás tehetséges tanulók. A főszervező, Muhi Béla érdeklődésünkre elmondta, hogy a táborról részletes képes beszámolót közöl a portál január 15-étől. A tehetséggondozó diáktábor célja évről évre az, hogy az általános iskola 7-ik, 8-ik osztályos tanulói a kötelező iskolai tananyagot kibővítve és kiegészítve új fogalmakkal ismerkedjenek meg, kísérletezzenek, a gyakorlatban is lássanak természeti jelenségeket, illetve műszakitechnikai megoldásokat az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén. (Képünk még a tavalyi táborban készült illusztráció.)

4 Szobor készül a tehetségsegítésről pályázati felhívás A Tabi Interkulturális Mentor Egyesület pályázatot írt ki egy olyan szobor tervezésére, amelyet Tab város területén, az iskola előtt kívánnak elhelyezni, s amely a tehetséges fiatalokat segítő Egyesület szellemiségét fejezi ki. A nyílt pályázatra bárki beadhat ötletet tervrajz vagy 1:5 arányú makett formájában. A pályázatot a szervezők a Rudnay Gyula Középiskola címére kérik küldeni: 8660 Tab, Virág u. 12. A jelige: Tehetségszobor, a küldeményt Lőrincz János nevére kell címezni február 1-ig. A beérkező pályaművekről szakmai zsűri javaslata alapján a Tabi Interkulturális Mentor Egyesület 5 tagú elnöksége dönt február 10-én.

5 Tehetségpontok egymás közt Januári Hírlevelünkben folytatjuk bemutatkozó sorozatunkat, jászberényi és szombathelyi Tehetségpontok munkájának, hitvallásának az ismertetésével. Lehel Vezér Gimnázium (Jászberény) Főirányuk a kiemelkedő képességű tanulók felismerése, tehetségük fejlesztése egyéni vagy kiscsoportos foglalkozással, tanácsadással, tanulásirányítással, pszichológusi támogatással. Az intézményükben nem kellően fejleszthető, kiemelkedő képességű tanulóknak (például a művészet, sport területén) megfelelő kiegészítő tevékenységet biztosítanak az iskolában. Ezért kapcsolatban állnak helyi művészeti iskolákkal, sportkörökkel, kulturális és művelődési csoportokkal, egyesületekkel. Körkérdésünkre Antics István igazgató válaszol. Géniusz hírportál (G. H.): Miért érzik fontosnak a tehetséggondozást? Antics István: A jó képességű diákok közül a kiemelkedők kiválasztása lényeges. A tanulók lelki, fizikai, szellemi kiteljesedése kiegyensúlyozott életük feltétele. A nagy létszámú (35 fős) osztályokban a tehetség feltárása, fejlesztése csak rendkívül tudatos, körültekintő, nehéz munkával érhető el. G. H.: Milyen személyes élmények kötik ifjú tehetségekhez? A. I.: A hosszú tanítási évek alatt jó néhány tehetséges tanulóval dolgozhattunk együtt. Nagyon nagy élmény volt látni őket az országos helyezések díjkiosztóin. Örömmel kísérjük végig életútjukat diplomájuk átvételéig. Felemelő érzés például tanítványunkat egy konferencia előadójaként hallgatni. G. H.: Intézményének milyen hagyományai vannak a tehetséggondozás terén? A. I.: Iskolánkban a pedagógusok nagy lelkesedéssel irányítják diákjaik szellemi, fizikai, lelki fejlődését. Ez szakkörökön, diákkörökön, hagyományos iskolai műsorok bemutatásán vagy akár különböző előadások szervezésében jelentkezik. Az országos szintű megmérettetéseken rendszeresen jó eredményeket érnek el tanítványaink. G. H.: A Géniusz Program mennyiben segíti intézményüknél a tehetséggondozást? A. I.: Számítunk rá, hogy a Géniusz Program segítségével továbbképzéseken, konferenciákon vehetünk részt, tapasztalatot gyűjthetünk a mások által megvalósított gyakorlatokból. G. H.: Milyen eredményeket vár a programtól hosszabb távon? A. I.: A program segítheti a pedagógusok továbbképzését, a tanulók pszichológiai felmérésének kiterjesztését, a diákok részvételét országos szakkörökben, konferenciákon, pályázatok kiírását. G. H.: Intézményében miképpen készülnek a Tehetségnapokra?

6 A. I.: Iskolánkat a tavalyi évben regisztrálták a Tehetségpontok közé. Ezért eddig a kezdeti lépéseken vagyunk túl. Próbáljuk a lehetőségeket felmérni. A tehetségek kiválasztásának egyik színtere a bejövő osztályok által szervezett Ki-Mit-Tud?. Rendszeresen szervezünk diák-szimpóziumot. A diákok által szervezett iskolanap szintén nagyon jó színtere a tehetségek bemutatkozásának. A város nyilvánossága előtt évente egy alkalommal (idén ez Ádvent alkalmából történt) bemutatkoznak tehetséges diákjaink és tanáraink a szülők, illetve a város érdeklődő lakosai előtt. Hasonló bemutatkozást tervezünk a város napja rendezvénysorozat keretén belül. G. H.: Intézményében miképp bővítik a tehetséggondozás programját? A. I.: Jelenleg pályázatokat írunk és készítjük a tematikát. Kis létszámú csoportoknak olyan szakköröket tervezünk, amelyeknek célja a diákok személyiségének minél sokoldalúbb fejlesztése. G. H.: Tervezik-e követni az intézményükből kikerülő tehetségek életútját? A. I.: A programunk kiszélesítésével feltétlenül tervezzük, de ennek eddig is kialakult hagyományai voltak. Legtöbb diákunk nem szakad el iskolánktól az érettségivel, hanem visszajönnek, beszámolókat tartanak jelenlegi tanulóink számára a felsőoktatási intézményekben tapasztaltakról. Az ott szervezett nyílt napokon is személyes segítséget nyújtanak nekik. Az iskolában ötévente szervezett osztálytalálkozók alkalmával beszámolnak életútjukról. Az iskolagalériánkon belül rendszeresen szervezünk kiállításokat volt tanítványaink munkáiból (festmények, fotók és más képzőművészeti alkotások). Tudományos fokozatok megvédésekor volt szaktanárukat, mentorukat meghívják. Tudor Műhely (Szombathely) A Tudor Alapítvány célja, hogy elősegítse általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek otthoni hátrányainak csökkentését és növelje továbbtanulási esélyüket. A cél megvalósítása érdekében speciális tehetséggondozó műhelyeket Tudor Műhelyeket hozunk létre. A Tudor Műhelyekbe 8-10 éves koruktól az általános iskola befejezéséig járnak a gyerekek. Olyan gyerekekkel foglalkoznak az alapítvány munkatársai, akik hátrányos helyzetű (munkanélküli, deviáns, sokgyermekes, alacsony jövedelmű, csonka) családban élnek és fogékonyak, tehetségesek az iskolai tantárgyak valamelyikében, vagy akár egyéb területeken. Körkérdésünkre Dr. Molnár Károlyné műhelyvezető válaszol. Géniusz hírportál (G. H.): Miért érzi fontosnak a tehetséggondozást? Molnár Károlyné: A Tudor Alapítvány, melynek égisze alatt a Magyar Géniusz Programhoz csatlakoztunk, 2000-ben jött létre. Alapítványunk célja, hogy elősegítsük elsősorban általános iskoláskorú hátrányos helyzetű, tehetséges, intelligens gyerekek otthoni hátrányainak csökkentését és növeljük továbbtanulási esélyüket. G. H.: Milyen személyes élmények kötik ifjú tehetségekhez? M. K.: Programunkban megkülönböztetett figyelmet fordítunk a speciális képességű tanulókra. (Egyéni foglalkozásokat szervezünk, szakmai versenyekre készítünk fel, többletórákat biztosítunk stb.) A tehetségmentoraink olyan személyiségek, akik szakmájuk kiválóságai és a tehetség szolgálatában elkötelezettek. (Dr.-, PhD.-, CSc-fokozattal rendelkezők, zömükben a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ oktatói.) Tehetséggondozásunk a biológia, matematika, informatika, régiségtan és az alkotóművészet területét öleli fel. G. H.: Intézményének milyen hagyományai vannak a tehetséggondozás terén?

7 M. K.: Az általános tehetség fejlesztésében a délutáni idegen nyelvi, informatika és matematika foglalkozások mellett jelentős szerepet töltenek be a szabadidős foglalkozásaink (rendezvények, kiállítások, színházi előadások, nyári táborok, kapcsolatunk Ausztria egyes intézményeivel). A kiemelten preferált nyelvi képzésünk sikere, hogy egyik diákunk az elmúlt tanévet Amerikában tölthette cserediákként, egy másik kedvezményezettünk az Orbis Institute, Emerging Youth Leaders Projekt keretében töltött 2009 nyarán négy hetet az USAban. G. H.: A Géniusz Program mennyiben segíti intézményüknél a tehetséggondozást? M. K.: Munkánk eredményességét fémjelzi, hogy az elmúlt években az általános iskolát befejező 12 tudorosunk színvonalas (van, aki kéttannyelvű) középiskolában tanul. G. H.: Milyen eredményeket vár a programtól hosszabb távon? M. K.: 2008-tól, mióta Tehetségpontként működünk, tevékenységünk új elemekkel bővült. Több, Vas megyében élő szülő kereste fel pedagógusi ajánlással a műhelyt, hogy egy-egy diszciplinában kimagaslóan teljesítő gyermeke számára ajánljunk mentort, illetve a már működő matematika szakkörünkbe vegye fel. G. H.: Intézményében miképpen készülnek a Tehetségnapokra? M. K.: A tehetséggondozást a jövőben is két síkon folytatjuk. Részben az alapítványon belül, azaz a hátrányos helyzetű tanulók között általános és speciális irányban, másrészt az alapítványnál jelentkező Vas megyei, egy-egy diszciplinában tehetséges gyerek mentori támogatásával. Ez utóbbi hátteréül is az Egyetemi Központ (Szombathely) szolgál, mellyel 2004-től együttműködési szerződésünk van. (Pl. teljes informatikai bázis, tantermek, oktató biztosítása.) G. H.: Intézményében miképp bővítik a tehetséggondozás programját? M. K.: A műhelyben eredetileg az alapítvány célkitűzéseinek megfelelően általános iskoláskorú gyerekek továbbtanulási esélyeinek javításával foglalkoztunk. Ma is ez a fő feladatunk, de ahogy nőttek és középiskolába kerültek gyerekeink, szinte magától adódott, hogy sorsukat továbbra is figyelemmel kísérjük, és lehetőségeink szerint segítünk is nekik. Ma már a kimagasló teljesítményt nyújtó középiskolásaink mentori feladatot látnak el a kisebbek mellett: Tehetségek a tehetségekért! G. H.: Tervezik-e követni az intézményükből kikerülő tehetségek életútját? M. K.: A legidősebb tudorosok már érettségi előtt állnak, így természetes, hogy majd a felsőfokú oktatási intézményekben továbbtanulók életútját is figyelemmel kísérjük, és ha szükséges, akár anyagiakkal is támogassuk. (Egyének, klubok, alapítványok, vállalatok, önkormányzatok, egyházak felajánlásaiból.) A tehetséggondozás fontosságát illető személyes kérdésre csak annyit válaszolhatok, hogy pedagógus vagyok, akinek a tehetség felkarolása hivatásbeli kötelessége.

8 Pályázatok óvodásoknak, diákoknak, kutatóknak, tanároknak Zöld Óvoda Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (a továbbiakban: OKM) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: KvVM) megbízásából az OKM Támogatáskezelő Igazgatósága nyílt pályázatot hirdet óvodák számára Zöld Óvoda cím elnyerésére. A pályázat célja: Az OKM és a KvVM a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján fontosnak tartja, hogy az óvodás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő módszerekkel és eszközökkel, valamint élményekre és tapasztalatokra épített tanulási környezet kialakításával olyan környezeti nevelésben részesüljön, mely hatékony rendszerbe szerveződve biztosítja a kisgyermekkori nevelés eredményességét. A fenntarthatóság pedagógiájának erősítése érdekében kifejtett magyar óvodai nevelési tevékenységek legjobb példáinak elterjesztése fontos feladat határainkon innen és határainkon túl.a díjazottak oklevelet kapnak. A pályázaton elnyert cím nem jár együtt költségvetési támogatással Pályázati feltételek: - Egy intézmény (összevont igazgatású intézmény esetén: tagintézményenként, telephelyenként külön-külön) csak egy pályázatot nyújthat be. Amennyiben az intézmény tagintézményekkel rendelkezik, csak azon tagintézményeire nyújtsa be külön-külön a pályázatot, ahol a pályázati feltételek adottak. Amennyiben az intézmény több telephellyel rendelkezik, csak azon telephelyeire nyújtsa be külön-külön a pályázatot, ahol a pályázati feltételek adottak. - A pályázónak rendelkeznie kell nevelőmunkájában az elmúlt három évre vonatkozóan olyan kiemelkedő és eredményes feladatvállalással és tevékenységgel, melynek iránya a korszerű környezeti nevelés céljainak elérése érdekében hatékonyan valósult meg, illetve a pályázónak képesnek kell lennie arra, hogy a cím elnyerését követően folyamatosan teljesítse a Zöld Óvoda Kritériumrendszer feltételeit. (1. sz. melléklet) - A pályázónak pályázatában be kell mutatnia, hogy az óvodai nevelési programjában központi szerepet foglal el a környezeti nevelés, továbbá, hogy a programokat az adott telephely, tagintézmény, illetve ha csak egy intézményről van szó, akkor a teljes intézmény vonatkozásában valósítja meg. A pályázati dokumentáció (adatlap, mellékletek, kötelezően kitöltendő nyilatkozatok) és a tartalmi értékelő lap a és a honlapokon tekinthetők meg. A pályázat beadási határideje (a postabélyegző kelte, az elektronikus rögzítés ideje): január A pályázat elkészítését segítő mellékletek a a és a honlapokon megtalálhatóak. A pályázatról további információt az OKMTI-nél Fabulya János pályázati referens nyújt a 06/1/ ös telefonszámon, hétfőtől csütörtökig 8-12 és 13-16:30 óra között, pénteken 8-14 óráig, illetve en a címen. Az elektronikus pályázással kapcsolatban technikai segítséget a címen kérhetnek.

9 Szakmai kérdésekben Villányi Györgyné tudományos munkatárs, munkanapokon a délutáni és esti órákban, a es telefonszámon, en a címen, és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Kommunikációs, Humánpolitikai és Parlamenti Főosztályon Kovács Lászlóné a os telefonszámon, en a címen nyújt segítséget. On-line felület elérhetősége november 23-tól: Pályázat diákönkormányzatoknak A pályázat célja: A évi Országos Diákparlament küldöttei Ajánlást fogadtak el, amelyet eljuttattak az Oktatási és Kulturális Miniszter számára. Az abban megfogalmazott célok részbeni elérése érdekében az Oktatásért Közalapítvány az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az oktatásért felelős miniszter támogatása által jelen pályázatot hirdeti meg. Jelen kiírás keretei között pályázni az intézményi diákközgyűlés, kistérségi diákparlament, illetve a évi Országos Diákparlament sikere érdekében (arra való felkészülés érdekében) rendezett diákfórumok, és saját diákönkormányzati képzések megszervezésére, illetve más ilyen képzéseken való részvételre lehet. A támogatást más célra (pl. sportesemény, vetélkedők szervezése, egyéb működéshez kapcsolatos kiadások) felhasználni nem lehet. Pályázhatnak a belföldi székhelyű közoktatási intézmények, kollégiumok diákönkormányzatai a működésüket biztosító közoktatási intézménnyel, kollégiummal együtt. A pályázat kiírója csak olyan kiadásokat támogat, amely hitelt érdemlően és szorosan a pályázati programhoz kapcsolódik. Ilyen lehet pl. A) Szolgáltatások költsége (továbbképzés, előadói díjak stb.). B) Személyi kiadások (előadók, szakemberek megbízási díja). C) A pályázó által nyújtott szolgáltatás (továbbképzés szervezése stb.). D) Anyagköltség (workshopokhoz, képzésekhez kapcsolódó kiadványok, szóróanyagok anyagköltsége stb.). A bírálat során előnyt élveznek azok a pályázatok, melyek tartalmazzák az alábbiakat: - Pályázó diákönkormányzat bemutatása (múltja, előző tanévben kifejtett főbb tevékenységei, elért sikerek, eredmények, tagság, aktivitás, célok, működés önértékelése, stb.) - Rendezni kívánt diákfórumok, képzések pontos tematikája. - Tervezett időpontok, helyszínek. Programba bevonni kívánt tanulók létszáma, lehetséges előadók, trénerek megnevezése, bemutatása. - Milyen módon, eszközökkel kívánják értékelni a program sikerét. Milyen eszközökkel kívánják mérni a programmal elért eredményeket, hatásokat. Pályázat benyújtásának határideje: A pályázat kiírója a legkésőbb január 29-én feladott pályázatokat fogadja el. A pályázati programot legkésőbb május 30-ig le kell bonyolítani. A beszámoló benyújtásának határideje május 31. A pályázat benyújtásának címe: Oktatásért Közalapítvány 1054 Budapest, Báthory utca 10.,

10 Bővebben: Melyik a legkedvesebb történeted a Bibliából? (Rajzpályázat diákoknak) A Haypál Alapítvány és a Budai Református Egyházközség gyermekrajzpályázatot hirdet Legkedvesebb bibliai történetem címmel a határainkon innen és túl. A munkákat A 4-es méretekben fogadják, a szokásos technikákkal. A képek hátoldalán kérik feltüntetni a nevet, életkort, elérhetőségeket (postai és -címet), iskola, felkészítő tanár és gyülekezet nevét. A képeket az alábbi címre küldhetik levélben: Budai Református Egyházközség 1011 Budapest Szilágyi Dezső tér 3. II. Kárpát-medencei gyermekrajz pályázat Beadási határidő: január 31. Eredményhirdetés és kiállítás: tavaszán. A díjazottakat külön értesítik. A beküldött munkákat neves képzőművészekből, közéleti emberekből álló zsűri fogja elbírálni. További információ: Űrkutatási pályázatok (diákoknak) Megkezdődik a verseny a 2010-es huntsville-i nemzetközi űrtábori részvételért. Minden évben két középiskolás diák egy fiú és egy lány, valamint felnőtt kísérőjük képviselheti hazánkat az amerikai Nemzetközi Űrtáborban. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) most megújítja hagyományos pályázati rendszerét. A 2010 nyarán megrendezendő táborba utazó diákoknak újfajta, izgalmas megmérettetésen kell átesniük. Ettől az évtől kezdve a kísérőtanár szerepére is pályázni lehet. A harmadik újdonság, hogy a látássérült gyerekek külön kategóriában indulhatnak a diákpályázaton. Közülük a győztesek a huntsville-i Nemzetközi Űrtábor egy speciális, vakok és gyengénlátók számára átalakított változatán vehetnek részt 2010 őszén. A MANT, mint 1992 óta minden évben, most is pályázat útján szeretné kiválasztani, hogy melyik két magyar középiskolás utazhat Amerikába. Az Alabama állambeli Huntsville-ben, az Űr- és Rakétaközpontban megrendezendő tábor mindig életre szóló élményt jelent az oda eljutóknak: a diákok megismerkednek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatják magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhatnak például holdi gravitációban, szimulátorban vezethetik az amerikai űrrepülőgépet, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek), amerikai űrhajósokkal találkozhatnak, barátságokat köthetnek. A pályázat beadási határideje február 10. A kiírás pontos részletei a MANT honlapján olvashatók: "Jogom van, kötelességem van..." (budapesti diákönkormányzatoknak) Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottsága pályázatot ír ki budapesti általános- és középiskolák diákönkormányzatai, valamint kerületi gyermek- és ifjúsági önkormányzatai számára.

11 A pályázat célja: a diákok ismerjék meg és legyenek képesek gyakorolni jogaikat. Olyan szemléletmód és magatartás kialakítása, amelyik a világot az emberi jogok mögött meghúzódó értékek szerint nézi, és kész azok megsértése esetén fellépni. A diákok tudjanak tájékozódni saját környezetük társadalmi jelenségei között. Kiemelt cél, hogy a pályázott program az ismeretek nyújtásán keresztül a fiatalok társadalmi problémák iránti érzékenységének növelését, valamint a konfliktusok elemzéséhez szükséges képességek fejlesztését is elősegítse. Fontos, hogy a fiatalok látóköre kiterjedjen a lakóhely, az ország, Európa problémáira, ezáltal felkészítve őket a demokratikus közéletben való tudatos részvételre. Olyan, gyermek és diákjogok megismerését, érvényesítését megcélzó programok megvalósítása, amelyek interaktívan, a fiatalok részvételével közvetítik a diákjogi ismereteket. Segíti azoknak a jogérvényesítési technikáknak a kialakulását a közoktatási intézmény(ek)ben, amelyek lehetővé teszik a konfliktusok partneri megoldását, támogatják a diákjogi problémák kezelését. Megrendezhető olyan iskolai, kollégiumi vagy kerületi rendezvény, amelynek keretében vetélkedő, pályázat valósul meg. Továbbá szervezhető a diákok számára olyan képzés, tréning, amely segíti a diákjogok érvényesítéséhez szükséges készségek kialakulását. A teljes pályázati dokumentációt február 15-ig kell eljuttatni a következő címre: Budapest Főpolgármesteri Hivatal, Oktatási Ügyosztály, Pályázati Koordinációs és Ifjúsági Alosztály, 1840 Budapest. A teljes pályázati dokumentáció a Budapest Portálról (http://www.budapest.hu) letölthető vagy a Fővárosi Önkormányzat Ügyfélszolgálatán (1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.) átvehető.

PÁLYÁZATOT HIRDET óvodák számára Zöld Óvoda cím elnyerésére

PÁLYÁZATOT HIRDET óvodák számára Zöld Óvoda cím elnyerésére A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelı Igazgatósága PÁLYÁZATOT HIRDET óvodák számára Zöld

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő A tehetségsegítő programokban korábban vagy jelenleg részt vevő tehetséges fiatalok kortárs tehetségsegítővé

Részletesebben

Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást?

Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást? Hogyan tudja segíteni a Nemzeti Tehetség Program a tehetséggondozást? Tehetséggondozás gyakorlata konferencia Szolnok, 2013. május 30. Az NTP 2011-2012. évi cselekvési programjában támogatta: - a köznevelési

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280 Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik Géniusz Országos Tehetségnap Budapest, 2010. március 27. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke A tehetségsegítés nemzeti

Részletesebben

Kisbolygó-látogatások

Kisbolygó-látogatások Kisbolygó-látogatások A Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázata 1. A pályázat meghirdetői A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal együttműködve,

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2017/2018-as tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító:

Kedves Tanuló! A 2017/2018-as tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉSEK 2013/2014. tanév őszi félév

AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉSEK 2013/2014. tanév őszi félév A NymE Szakmai Szolgáltató Intézményegysége a következő akkreditált pedagógus továbbképzéseket kínálja az óvodák és iskolák pedagógusai számára a 2013/2014. tanév 1. félévére. Az itt feltüntetett képzéseken

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

XVII. FIZIKA-KÉMIA ÁLTALÁNOS ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ DIÁKTÁBOR

XVII. FIZIKA-KÉMIA ÁLTALÁNOS ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ DIÁKTÁBOR XVII. FIZIKA-KÉMIA ÁLTALÁNOS ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ DIÁKTÁBOR Horgos, 2016. január 8-10. Muhi Béla főszervező beszámolója A GENIUS a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok

Részletesebben

Ki megy át a tehetséghídon?

Ki megy át a tehetséghídon? Ki megy át a tehetséghídon? A Tehetséghidak Programról Szolnok, Tehetségfejlesztés a gyakorlatban konferencia 2013. május 30. Grosschmid Péter alprojektvezető Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Részletesebben

Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről

Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács 2014-es tevékenységéről Célok és megvalósításuk: 1. A kistérség tehetséges fiataljainak vagy tehetségígéreteinek felkutatása, adatbázis létrehozása,

Részletesebben

Zöld Óvoda és Örökös Zöld Óvoda" cím elnyerésére

Zöld Óvoda és Örökös Zöld Óvoda cím elnyerésére A Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET óvodák számára Zöld Óvoda és Örökös Zöld Óvoda" cím elnyerésére

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Foglalkozási terület. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán

Önéletrajz. Személyi adatok. Foglalkozási terület. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév(ek) / Utónév(ek) Balogh Zoltán Cím(ek) Mikecz Kálmán utca 19/b, 4400 Nyíregyháza (Magyarország) Mobil +36 30 205 7047 E-mail(ek) bazoli@freemail.hu Állampolgárság

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TÁMOP 3.1.7. pályázat Referencia területünk: tehetséggondozás Jó gyakorlataink: Gólyanapi Filmszem Német nyelvi GÓLYANAP FILMSZEM A tehetséggondozással kapcsolatos

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja pályázatot hirdet A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PARTNERINTÉZMÉNYE.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja pályázatot hirdet A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PARTNERINTÉZMÉNYE. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Központja pályázatot hirdet A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM PARTNERINTÉZMÉNYE cím elnyerésére, a pedagógusképzésben való partneri együttműködésre. A sikeres

Részletesebben

Nemzeti Tehetség Program

Nemzeti Tehetség Program Nemzeti Tehetség Program 2016. évi pályázatai Székely Rita Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács A pályázatok bemutatása 2016. március 31-én 41 db pályázat került meghirdetésre. A nyílt pályázatok benyújtási

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola reál munkaközösségének éves munkaterve (2016/2017. tanév) Készítette:.. Horváth Bernadett tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán intézményvezető Fertőszentmiklós,

Részletesebben

EU-s és hazai forrású pályázatok

EU-s és hazai forrású pályázatok EU-s és hazai forrású pályázatok Kiemelt projekt (TÁMOP 344/A) 700 MFt TÁMOP 343 és TÁMOP 344 pályázatok 2010 tavaszán 210 nyertes pályázó 2.500 MFt 2010 őszén tervezett pályázati kiírás 3.000 MFt NTA-OKA

Részletesebben

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM NAGYENYED http://www.bethlengabor.ro SZILÁGYI RÓBERT tanár műhelyvezető A Bethlen Gábor Kollégium madártávlatból Mit kell tudni a Bethlen Gábor Kollégiumról? Óvodától posztliceális

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Intézmény neve: Rábatamási Móra

Részletesebben

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Arany János Programokról 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Az Arany János Programokról Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzeti Tehetségfejlesztési

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára

VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT. Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára VERSENYKIÍRÁS AZ OKTATÁSI HIVATAL ÁLTAL TÁMOGATOTT Tiszán innen, Dunán túl - Országos Népdaléneklési Verseny az általános- és középiskolások számára FŐVÁROSI FORDULÓ A verseny pedagógiai célja: a tehetséggondozás,

Részletesebben

ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS (TÁMOP /1-2)

ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS (TÁMOP /1-2) ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS (TÁMOP 3.4.3-11/1-2) Peerfomance Kft. www.peerformance.hu Iskolai tehetséggondozás A pályázat kiírásra került. Célok (nem teljes felsorolás): esélynövelést szolgáló tehetséggondozás

Részletesebben

Hallássérült Tanulók Országos Szabóky Adolf Informatika és Sportversenye. Versenyszabályzat

Hallássérült Tanulók Országos Szabóky Adolf Informatika és Sportversenye. Versenyszabályzat 1204 Budapest, Török Flóris u. 89. és fax: 283-0624 283-0858 www.eotvos-szki.sulinet.hu Hallássérült Tanulók Országos Szabóky Adolf Informatika és Sportversenye Versenyszabályzat A verseny kiírója: Eötvös

Részletesebben

A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban

A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban A vezető szerepe és feladatai a tehetséggondozásban Közoktatásvezetők V. Országos Konferenciája Pécs, 2010. szeptember 23. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke l_balogh@tigris.unideb.hu

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

Adatlap a Tehetségsegítő Tanácsok adatairól

Adatlap a Tehetségsegítő Tanácsok adatairól TT azonosító: (projektiroda tölti ki) Adatlap a Tehetségsegítő Tanácsok adatairól Az adatlap a Tanácsokkal történő kapcsolattartás és együttműködés elősegítése, valamint a rájuk vonatkozó adatoknak a Tehetségtérképen

Részletesebben

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ Kecskeméti Katona József Gimnázium Becsület és dicsőség az érdemesnek! 6000 Kecskemét, Dózsa György u. 3. Telefon: 76/481-583 www.kjg.hu OM azonosító: 027944 A 2016-2017. tanévben

Részletesebben

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium?

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) Az I. Béla Gimnázium Tehetséggondozó Középiskola Tehetségpont Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Pénziránytű

Részletesebben

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Intézkedési terv a 2011-2012-es tanévre vonatkozóan, a 2010-2011-es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Dobó István Gimnázium 3300. Eger, Széchenyi út 19. Készült: 2011. június 30.

Részletesebben

A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2010. évről

A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2010. évről Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány 7030 Paks, Dózsa Gy. u. 95. Tel.: 75/519-300 Fax.: 75/ 414-282 Honlap: www.szilardverseny.hu A Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közhasznúsági jelentése a 2010.

Részletesebben

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium?

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) Szekszárdi I. Béla Gimnázium Akkreditált Kiváló Tehetségpont Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Mentoráló intézmény

Részletesebben

Gimnáziumi felvételi tájékoztató. 2017/2018. tanév

Gimnáziumi felvételi tájékoztató. 2017/2018. tanév Gimnáziumi felvételi tájékoztató 2017/2018. tanév Miért érdemes gimnáziumunkat választani? Jó hangulatú iskola. Értéket közvetítő hagyományok, rendezvények, sportolási lehetőségek (úszás, kézilabda, szertorna).

Részletesebben

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Az előző tanévben is sikert sikerre halmoztak iskolánk tanárai és tanulói, amelyekről örömmel adunk hírt. Élmezőnyben az OKTV-n Évek óta kiemelkedően szerepelnek

Részletesebben

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik.

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik. Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete Doboz Nagyközség Ifjú Reménysége cím alapításáról, támogatásának rendjéről Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ 2010. A magyar iskolai tehetséggondozásnak jelentős értékei vannak, ezzel Európa élvonalában vagyunk a nemzetközi értékelések alapján, de ahhoz, hogy

Részletesebben

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztály 6720 Szeged, Széchenyi tér 11.

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztály 6720 Szeged, Széchenyi tér 11. Iktatószám: 23924-1/2016. Előadó: dr. Antal Anikó SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztály 6720 Szeged, Széchenyi tér 11. Tárgy: A 2016. évi oktatási

Részletesebben

TÁMOP A Én is továbbtanulok

TÁMOP A Én is továbbtanulok TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0018 Én is továbbtanulok A pályázat indulása Iskolánk, a Szolnoki Műszaki Szakközép és Szakiskola Pálfy-Vízügyi Tagintézménye 2013-ban pályázott a TÁMOP-3.3.10.A-12-2013 kódszámú

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Intézmény neve: Rábatamási Móra

Részletesebben

A pedagógusok és az NMPI szerepe

A pedagógusok és az NMPI szerepe A pedagógusok és az NMPI szerepe A Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet - Akkreditált Kiváló Tehetségpont - támogató szerepe Bánk, 2014. május 22. Bratinkáné Magyar Éva Régmúlt 1986. A NMPI megalakulása 42

Részletesebben

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére TARTALOM MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR 2 Rendezvénysorozat a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2 Készülünk

Részletesebben

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016.

Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016. Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2016. Én így tanítanám az informatikát. Most minden általános iskolai, középiskolai és szakiskolai oktatásban résztvevő tanuló megmutathatja, hogy milyen informatika

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program. ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS támogatásához. Kódszám: TÁMOP /2

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program. ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS támogatásához. Kódszám: TÁMOP /2 I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS támogatásához Kódszám: TÁMOP - 3.4.3-08/2 A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával

Részletesebben

Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra

Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra Pályázati felhívás Digitális Kárpát-medence című rajzpályázatra 2015 Tartalom Előzmények... 3 1. A pályázat célja... 3 2. Pályázók köre... 4 3. Pályázati részvétel feltételei... 4 4. Pályázat beadásának

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE JUHÁSZ GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 2600 Vác Báthori u. 17-19 KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE A 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet és a 32/2008 (XI.24.) OKM rendelet alapján JUHÁSZ

Részletesebben

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás)

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) 1. A felvételi vizsgák jelentkezési határideje: 2014. december 9. (kedd)-ig jelentkezés a hat és a négy, illetve öt évfolyamos képzésre jelentkezők

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának.

Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának. A debreceni példa Ha az akadályozott gyermeknek nem segítünk abban, hogy a képességeit kibontakoztassa, az egyéni tragédia. Tragédia neki és családjának. De ha a tehetséges gyereknek nem segítünk abban,

Részletesebben

Versenyek, pályázatok középiskoláknak

Versenyek, pályázatok középiskoláknak Versenyek, pályázatok középiskoláknak Pályázat neve: A hónap fotója. Pályázat kiírója: Turista Magazin Téma: A pályázatra havonta bárki beküldheti a saját maga által készített, témánként maximum 2-2 fotóját,

Részletesebben

N EMZ ETI T EHETS ÉG P RO GRAM V AS M EGY E

N EMZ ETI T EHETS ÉG P RO GRAM V AS M EGY E 0 NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM VAS MEGYE NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM A múlt A Nemzeti Tehetség Programról szóló 78/2008. (VI.13. OGY határozat) elfogadásával az Országgyűlés 2008-tól kezdődően 20 évre határozott

Részletesebben

A pályázaton nem vehetnek részt:

A pályázaton nem vehetnek részt: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS T Budapest Főváros IV. ker. Újpest Önkormányzata pályázatot hirdet Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (I.30.) önkormányzati rendelete alapján

Részletesebben

Tepszis Barbara és Jáger Balázs tanulók jelenete egy hallássérült kislány és egy épp hallású fiú találkozását mutatta be.

Tepszis Barbara és Jáger Balázs tanulók jelenete egy hallássérült kislány és egy épp hallású fiú találkozását mutatta be. Tanulók produkciói: A programot a szervező iskolák az Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola és a Dr. Török Béla Általános Iskola valamint a Benedek Elek EGYMI tanulóinak produkciói színesítették.

Részletesebben

Magyar Lapkiadók Egyesülete Olvasásra Nevelési Bizottsága. Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai Egyesülete támogatásával. Mintaértékű gyakorlatok

Magyar Lapkiadók Egyesülete Olvasásra Nevelési Bizottsága. Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai Egyesülete támogatásával. Mintaértékű gyakorlatok Magyar Lapkiadók Egyesülete Olvasásra Nevelési Bizottsága Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai Egyesülete támogatásával Mintaértékű gyakorlatok a napilapok, hetilapok, folyóiratok középiskolai felhasználásának

Részletesebben

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20.

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális pályázatok kategóriái Megjelentetésre váró közoktatási pályázati konstrukciók: 2010-ben terveink szerint 3 (TÁMOP

Részletesebben

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei:

Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Miért kistérségi? Szakmai-kapcsolati tőkénk előzményei: Pedagógiai szakmai szolgáltatás (1997-2012) Tiszaújváros Közoktatási Ellátási Körzet (1997-2005) Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás (2005-2012)

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Szám: 17.759/2012. Javaslat a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesülettel közművelődési megállapodás megkötésére Tisztelt Közgyűlés! A Nógrád Megyei

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja:

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja: KÉPZŐI FELHÍVÁS Tárgy: EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) önkéntesek nem-formális tanulási folyamatát támogató képzések, találkozók: - Megérkezés utáni képzés (2 alkalom) - Félidős értékelő találkozó (2

Részletesebben

Nálunk a labda! A Géniusz Program irányai. Bajor Péter projektmenedzser

Nálunk a labda! A Géniusz Program irányai. Bajor Péter projektmenedzser Nálunk a labda! A Géniusz Program irányai Bajor Péter projektmenedzser Hálózatépítés az ÚMFT támogatásával Fő célkitűzéseink: hálózatosodás segítése A nemzeti tehetségsegítési formák rendszerének megismerése

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében

Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében Közösségi szolgálat támogatása egy önkormányzat működtetésében Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztály 2013-2014. Pölöskei Gáborné főosztályvezető Új szerepkör Új vállalások 1. Törvényben

Részletesebben

Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013

Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013 Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013 A tevékenységi formák kialakításakor, megválasztásakor meghatározó a tanulók érdeklődése. A foglalkozások szervezését igényelheti

Részletesebben

A pályázat célja A kiemelkedő színvonalú teljesítmények szakmai elismerése.

A pályázat célja A kiemelkedő színvonalú teljesítmények szakmai elismerése. ALUTA NÍVÓDÍJ 2010 A pályázat kiírója Az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület) hagyományainak megfelelően nyilvános pályázatot hirdet a tevékenységének célkitűzéseiben megfogalmazott szakmai elvárásoknak

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Intézmény neve: Besnyői Arany

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2010/2011. tanév

Különös közzétételi lista 2010/2011. tanév Különös közzétételi lista 2010/2011. tanév Személyi feltételek Pedagógus-munkakörben Sorszám A pedagógus végzettsége, szakképzettsége 1. Magyar-orosz-német szakos tanár Szakvizsgázott pedagógus: közoktatási

Részletesebben

ŰRTURIZMUS CIVILEK A VILÁGŰRBEN. A Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázata

ŰRTURIZMUS CIVILEK A VILÁGŰRBEN. A Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázata ŰRTURIZMUS CIVILEK A VILÁGŰRBEN A Magyar Asztronautikai Társaság űrkutatási diákpályázata 1. A pályázat meghirdetői A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal

Részletesebben

Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1. Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza

Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1. Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza Tehetségsegítő és tehetséggondozó programok a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1 Készítette: Szűcs Róbert, Nyíregyháza A pályázat előzményei, feltételek Intézmény hagyományai (tagozatos

Részletesebben

II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET

II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET ÉS A PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE TEHETSÉGGONDOZÓK ÉS VERSENYSZERVEZŐK MUNKACSOPORTJÁNAK II. GYŐRI ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA 2005. május 18 20.

Részletesebben

OM azonosító: 200951

OM azonosító: 200951 Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola 6440 Jánoshalma, Béke tér 11. E-mail: hunyadi.kir@gmail.com Honlap: www.hunyadi.janoshalma.hu Tel.: 06-77/501-180 Fax:06-77/501-180 FELVÉTELI

Részletesebben

PÁLYÁZAT. alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre

PÁLYÁZAT. alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre PÁLYÁZAT alapfokú nevelési-oktatási intézmények részére az intézményben működő, tömegsport jellegű labdarúgáshoz szükséges sporteszközökre A pályázat kiírója: A pályázat beadási határideje: A pályázat

Részletesebben

Rajnai Gábor bemutatta Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének célját, munkáját, az Országos Géniusz Tehetségprogramot.

Rajnai Gábor bemutatta Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének célját, munkáját, az Országos Géniusz Tehetségprogramot. Egressy Géniusz Tehetségnap 2011. április 7-én került sor az Egressy Géniusz Tehetségnapra, amelynek részét képezte a Fülemüle Országos Informatika Verseny díjkiosztója is. A Tehetségnap részletes programja,

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

"ÉLEN A TANULÁSBAN, ÉLEN A SPORTBAN 2011"

ÉLEN A TANULÁSBAN, ÉLEN A SPORTBAN 2011 A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS pályázati felhívást tesz közzé az "ÉLEN A TANULÁSBAN, ÉLEN A SPORTBAN 2011" fővárosi kitüntető cím elnyerésének feltételeiről a tanulásban és a sportban kiemelkedő teljesítményt nyújtó

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010. 2010. február

TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010. 2010. február TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010 2010. február 1 I. A Naszály-Galga TISZK Tehetséggondozó Programjának céljai A Naszály-Galga TISZK tehetséggondozó programjának célja, hogy elősegítse

Részletesebben

Intézményi pályázatok a KPSZTI kezelésében 2010.

Intézményi pályázatok a KPSZTI kezelésében 2010. Intézményi pályázatok a KPSZTI kezelésében 2010. 1. Renovabis Iskolafejlesztési Pályázat 2. Pro Paedagogia Christiana Alapítvány kiépítése (PPCHA) 1. Renovabis Iskolafejlesztési Pályázat Pályázható tevékenységek

Részletesebben

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza - együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal - a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok

Részletesebben

A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása. 2013. november 27.

A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása. 2013. november 27. A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása 2013. november 27. 1. Keretek - ORÖ megállapodás, Nemzeti Társadalmi Felzárkózási stratégia 2. Keretek - EU 2007-2013 - EU 2020,

Részletesebben

Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben. 2014. December 2.

Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben. 2014. December 2. Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben SZEMINÁRIUM 2014. December 2. Helyzetelemzés - NTFS következtetései Oktatás Oktatási rendszerünk nem képes megfelelő mértékben csökkenteni

Részletesebben

Tehetséggondozás Nádudvaron. Boros Lajosné november 12.

Tehetséggondozás Nádudvaron. Boros Lajosné november 12. Tehetséggondozás Nádudvaron Településünkről Hajdú-Bihar megye 9460 lakossal rendelkező városa, akik még ma is szeretnek itt élni és szeretnék, ha gyermekeik is élnének Kövy Sándor Általános Iskola A település

Részletesebben

A Sport, Ifjúsági, Civil és Kisebbségi Bizottság március 24-ei ülésén tárgyalta az előterjesztést és az alábbi határozatokat hozta:

A Sport, Ifjúsági, Civil és Kisebbségi Bizottság március 24-ei ülésén tárgyalta az előterjesztést és az alábbi határozatokat hozta: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET gag j^v 5W 003, KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT ' ^OTDRU KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Budapest, AMA...: Sport, Ifjúsági,

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 8200 Veszprém, Eötvös K. u. 1. Tel: 88/420-066, 420-004 Fax: 88/420-004 E-mail: iskola@tmvp.hu Honlap: www.tmvp.hu Intézményvezető:

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

A rendelkezésre álló erőforrások rövid bemutatása rövid ismertetése

A rendelkezésre álló erőforrások rövid bemutatása rövid ismertetése A rendelkezésre álló erőforrások rövid bemutatása rövid ismertetése Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szolgáltató Intézménye erőforrásai: Iskolai költségvetés (állami, önkormányzati támogatások)

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista i Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2013/2014. tanév Pedagógus végzettsége Pedagógus szakképzettsége

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE LETENYEI ANDRÁSSY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA OM:037530 8868Letenye, Bajcsy-Zs.u.2. KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletet módosító 32/2008. (XI.24.)

Részletesebben

Hallássérült Tanulók Országos Szabóky Adolf Informatika és Sportversenyét

Hallássérült Tanulók Országos Szabóky Adolf Informatika és Sportversenyét 1204 Budapest, Török Flóris u. 89. és fax: 283-0624 283-0858 www.eotvos-szki.sulinet.hu Versenykiírás 2015/2016. tanév Hagyományainknak megfelelően, ebben az évben is szeretnénk megrendezni a Budapest

Részletesebben

és vállalkozz nagy tettekre... attempt great things...

és vállalkozz nagy tettekre... attempt great things... EURO Szakiskola és Szakközépiskola, Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium EURO Vocational School and Secondary Technical School, Bilingual Baptist Secondary Grammar School és vállalkozz nagy tettekre...

Részletesebben

Képzési formák. Hatosztályos gimnázium. Négyosztályos gimnázium. Szakközépiskolai képzés

Képzési formák. Hatosztályos gimnázium. Négyosztályos gimnázium. Szakközépiskolai képzés Képzési formák Hatosztályos gimnázium Négyosztályos gimnázium Szakközépiskolai képzés (kertész- és növényvédelmi technikus, bor és pezsgőgyártó technikus 4+1 év) A gimnáziumi képzés eredményei Célja, hogy

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú Tehetséghidak Program kiemelt projekt keretében megvalósuló

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú Tehetséghidak Program kiemelt projekt keretében megvalósuló PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosító számú Tehetséghidak Program kiemelt projekt keretében megvalósuló Gazdagító programpárok II. A (alap) és B (szülő diák - pedagógus együttműködését

Részletesebben