Bolygórendszerek. Holl András

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bolygórendszerek. Holl András"

Átírás

1 Holl András: Bolygórendszerek 2009 március 12., Petőfi Sándor Gimnázium Bolygórendszerek Holl András A történet az 1700 as években kezdődik. Több tudós is felismert egy szabályosságot a Naprendszer akkor ismert bolygóinak Naptól való távolságában. Johann Daniel Titius wittenbergi professzor egy általa fordított könyv szövegében írta le először a 4 (Merkúr), 4+3 (Vénusz), 4+6 (Föld), 4+12 (Mars) (Jupiter)... sort, valószínűtlennek tartva, hogy a 4+28 as távolság üresen maradt volna. A szabályt 1768 ban átvette Titiustól Johann Elert Bode berlini csillagász innen a Titius Bode szabály elnevezés. a = * 2n, ha a Föld távolságát egységnyinek vesszük, és n rendre a, 0, 1, 2, 3,... értéket veszi fel a a bolygók Naptól mért távolsága.

2 Bolygó n Merkúr Vénusz Föld Mars (Ceres) Jupiter Szaturnusz Uránusz Neptunusz (Plútó) T B távolság Valós távolság A szabály fényes diadalát jelentette, hogy amikor William Herschel 1781 ben felfedezte az Uránuszt, az új bolygó távolsága a Naptól egyezett a sorozat szerint következő értékkel. Titius szabálya akkora hatást gyakorolt a kor csillagászaira, hogy Zách János Ferenc magyar származású csillagász 1800 ban a kor neves csillagászaiból megszervezte a Lilienthali Társaságot Himmelspolitzei néven is emlegették a "hiányzó" bolygó felkutatására. A felfedezés nem váratott soká magára: 1801 január 1. én Giuseppe Piazzi palermói csillagász felfedezett egy halvány égitestet, ami a Ceres nevet kapta. Piazzi felfedezése után elvesztették az égitestet itt kerül a történetbe Carl Friedrich Gauss, a zseniális német tudós. Gauss kidolgozott egy eljárást az égitestek pályájának kiszámítására, és a számításai alapján Zách újra meg is találta a Cerest. A Ceres pontosan olyan pályán mozgott, mint ahogy várták, a Mars és a Jupiter között. Csak egy hiba volt vele: túlságosan halvány volt persze, fényeseb bolygó nem is maradhatott volna ismeretlen... Zách társasága azonban nem hagyta abba a kutatást, és Heinrich Olbers 1802 ben megtalálta a Pallast, Karl Harding 1804 ben a Júnót, majd ismét Olbers 1807 ben a Vestát. Ez már egy kicsit sok volt: egy hiányzó bolygó helyett négy. William Herschel megállapította, hogy ezek az égitestek nem lehetnek nagy méretűek, és aszteroidáknak nevezte el őket.

3 Néhány évtizedig ezután nem fedeztek fel újabb aszteroidákat. A következő nagybolygó felfedezése a bolygók mozgásának tudományának, az égi mechanikának volt köszönhető. A Neptunuszt Urbain LeVerrier nek az Uránusz mozgásában mutatkozó eltéréseken alapuló számításai alapján Johann Gottfried Galle találta meg 1846 ban. (John Couch Adams is végzett számításokat, de ezek meglehetősen elnagyoltak és pontatlanok voltak, szerepét csak utólag próbálták nagyobbítani.) Az új bolygó pályájának sugara jelentősen eltért a Titius Bode szabály szerint várható értéktől. Diadalmaskodott a perturbációszámítás. Időközben felfedezték az ötödik aszteroidát (kisbolygót), majd a XIX. sz. vége felé színre lépett Max Wolf, aki fotografikus módszerével hozzávetőleg harmadfélszáz kisbolygót fedezett fel, majd megduplázva az addig ismert aszteroidák számát. Nyilvánvalóvá vált, hogy a Mars és a Jupiter pályája között egy kisbolygóövezet helyezkedik el. Felmerült a kérdés, vajon itt a Jupiter zavaró hatása miatt nem tudott nagybolygóvá összeállni az anyag, vagy az itt keletkezett bolygó tört valamilyen oknál fogva darabokra? Mára a számozott (megfelelően pontos pályaadatokkal nyilvántartott) kisbolygók száma meghaladta a et. Az Uránusz és a Neptunusz mozgásának megfigyeléséből arra következtettek, hogy lennie kell még egy további bolygónak. Az ismeretlen külső bolygó utáni kutatás vált a Percival Lowell által az arizonai Flagstaff ban létrehozott, a nevét viselő obszervatórium egyik fő programjává ban Clyde Tombaugh felfedezte a Plútót. Hamarosan nyilvánvalóvá vállt, hogy túlságosan halvány, és kicsi nem lehet a beljebb keringő bolygók mozgásában mutatkozó zavarok okozója. Pályája is erősen hajlik a többi bolygó pályasíkjához, és keresztezi a Neptunuszét talán a Neptunusz egy megszökött holdja lehet?

4 A csillagászat a XVIII. században elsősorban az égitestek pozíciójának meghatározásával foglalkozott, a XIX. századra az égi mechanika az égitestek mozgásának matematikai vizsgálata került a középpontba, a XIX. sz. végén pedig megszületett az asztrofizika, az égitestek fizikai állapotának vizsgálata. Nyilvánvalóvá vállt, hogy a Naprendszer keletkezése az Emanuel Swedenborg, Immanuel Kant és Pierre Simon Laplace által felvetett módon, a Nappal együtt, egy gázköd összehúzódásával keletkezett, de immár megértették a fizikáját is az alapvető folyamatoknak. Az összehúzódó gázköd a perdület megmaradása miatt belapul, a középen összehúzódó csillag körüli gázkorong pedig mágneses fékező hatással lefékezi a keletkező csillag forgását. A XX. század végére meg is figyeltek más csillagok körül protoplanetáris gázkorongokat. Megmagyarázható volt, hogy az Ősnaphoz közelebb, ahol a hőmérséklet magasabb volt, a kőzetbolygók anyagai tudtak kikristályosodni, távolabb pedig az óriásbolygókat alkotó illékonyabb elemekből is összeállhattak bolygók. A megfigyelési technika fejlődésével a Naprendszer távolabbi régióiban is megfigyelhetővé váltak az apróbb égitestek. Rengeteg új, apró holdat fedeztek fel az óriásbolygók körül, és 1977 ben Charles Kowal felfedezte egy új égitestcsoport, a Szaturnusz és a Neptunusz pályái között keringő kentaurok első tagját, a Chiron t ban a Plútó (legnagyobb) holdját is felfedezték, a Charon t. A Charon megfigyelése lehetővé tette átmérőjének és tömegének pontosabb meghatározását: nagyjából 2400 km es, és mindössze a Hold tömegének ötödével bír. (Időközben az is kiderült az űrszondák pályaadatai alapján, hogy a külső nagybolygók pontosabb tömegértékeivel számolva nincs is szükség egy további bolygó zavaró hatását feltételezni.) 1992 ben David Jewitt és Jane Luu felfedeztek egy Neptunuszon túl keringő objektumot: az 1992 QB t. Már korábban, elméleti megfontolásokból a rövid periódusú üstökösök számából következtettek arra, hogy kell legyen egy rezervoár, apró, jeges égitestekből a Neptunuszon túl (de beljebb a távoli Oort felhőnél, ahonnan a hosszú periódusú üstökösök származnak): ezt Kuiper övnek nevezték.

5 Egyre több Kuiper övbéli objektumot fedeztek fel, egyesek nem sokkal kisebbek voltak csak a Plútónál, majd találtak akkorákat, végül nagyobbat is. Elfogadhatatlanná vállt, hogy továbbra is bolygónak tekintsék a Plútót nyilvánvaló, hogy csak egy a Kuiper öv objektumai közül. Sok objektum a Plútóhoz hasonlóan rezonanciában áll a Neptunusszal, úgy keringenek, hogy sohasem kerülhetnek hozzá veszélyesen közel. (Rezonancia áll fenn akkor, ha két égitest keringési ideje kis egész számok hányadosával fejezhető ki, például 2:1, vagy 3:2, mint a Neptunusz és a Plútó esetében.) Ez az oka, hogy a Plútó nem lehetett a Neptunusz holdja soha. Megint megtörtént az, ami a Mars és Jupiter közötti kisbolygókkal megtörtént: kiderült, hogy nem nagybolygóról, hanem a Naprendszer törmelékzónájáról van szó. Az 1990 es években tökéletesedett a csillagászati megfigyelési technika odáig, hogy távoli csillagok bolygórendszereit felfedezhessék. Először pulzárok szupernóvaként felrobbant csillagok maradványai körül találtak bolygókat, majd 1995 ben már egy közönséges (fősorozati) csillag, az 51 Pegasi körül fedezett fel bolygót Michel Mayor és Didier Queloz. Felfedezésükhöz spektroszkópiai technikát használtak: a csillag látóirányú periodikus elmozdulásait tudták kimutatni a színképvonalak Doppler eltolódásából. Felfedezés felfedezést követett, az ismert exobolygók száma e cikk írásakor elérte a 340 et.

6 Az ismert exobolygók, exobolygórendszerek között alig akad olyan, ami a Naprendszerre hasonlítana: könnyebb azokat a rendszereket kimutatni, ahol nagyobb bolygók keringenek a csillagukhoz sokkal közelebb. De a Föld típusú bolygók, Naprendszerhez közelebb álló bolygórendszerek kimutatása remélhetőleg nem fog sokáig váratni magára: a már üzemelő, és a hamarosan induló űreszközök már képesek lehetnek ezek felfedezésére. Az 51 Pegasi bolygója, a jelenleg ismert exobolygók jelentős részéhez hasonlóan a csillagához igen közel keringő óriásbolygó, "Forró Jupiter". Ilyen közel csillagukhoz nem keletkezhettek, és nem is maradhatnak meg huzamos időn keresztül. Az exobolygórendszerek felfedezésével meg kellett vizsgálni a lehetséges mechanizmusokat, hogyan vándorolhatnak a bolygók keletkezési helyüktől nagy távolságra? A választ az égi mechanika adja. A rendszerben lévő kisebb égitestekkel találkozó nagybolygók azokat kilökik, maguk pedig energiát veszítve közelebb kerülnek csillagukhoz. A bolygórendszerben vándorló égitestek pályája rezonanciák kialakulásával stabilizálódhat. Vannak "jó" és "rossz" rezonanciák. A rossz rezonanciák miatt találhatók üres zónák a fő kisbolygóövben, a jó rezonanciák viszont stabil állapotok kialakulásához vezethetnek, mint a Trójai vagy a Hilda családhoz tartozó kisbolygók esetében. A bolygórendszerek törmelékzónái kialakulásában fontos szerepe lehet a nagybolygók kis égitesteket kisöprő és terelő hatásának. A bolygók egymástól való távolsága is vándorlásuk során, a rezonanciák hatására stabilizálódhat. Ezzel visszaértünk a történet kezdetéhez: a Titius Bode szabály mégsem a véletlen játéka. A kígyó a farkába harap.

7 Irodalom, URL ek Bode, Johann Elert: Allgemeine Betrachtungen über das Weltgebaude, 1812, Berlin, 62. o. Petrovay Kristóf: A Naprendszer keletkezése, 2007, Meteor csillagászati évkönyv 2008, 207. o. Sándor Zsolt: Rezonanciák bolygórendszerekben, 2004, Meteor csillagászati évkönyv 2005, 244. o. Szatmáry Károly: Bolygók felfedezése más csillagok körül, szeged.hu/ismeret/exo/extrasol.html The Extrasolar Planets Encyclopaedia Vargha Domokosné: Zách János Ferenc, csillagász ( ), 2003, Magyar Tudománytörténeti Társaság, Piliscsaba Az ábrák a Wikipedia ból származnak, illetve Bode könyvéből, és Zách Monatliche Correspondenz éből.

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer A Föld helye a Világegyetemben A Naprendszer Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. (A fény terjedési sebessége: 300.000 km.s -1.) Egy év alatt: 60.60.24.365.300 000

Részletesebben

A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER

A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER A FÖLD KÖRNYEZETE ÉS A NAPRENDSZER 1. Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. A fény terjedési sebessége: 300.000 km/s, így egy év alatt 60*60*24*365*300 000 km-t,

Részletesebben

Naprendszer mozgásai

Naprendszer mozgásai Bevezetés a csillagászatba 2. Muraközy Judit Debreceni Egyetem, TTK 2017. 09. 28. Bevezetés a csillagászatba- Naprendszer mozgásai 2017. szeptember 28. 1 / 33 Kitekintés Miről lesz szó a mai órán? Naprendszer

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

SŰRŰSÉG 1,27 g/cm 3 TÁVOLSÁG A NAPTÓL 2876 millió km KERINGÉS HOSSZA 84 év ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET 76 K = 197 C

SŰRŰSÉG 1,27 g/cm 3 TÁVOLSÁG A NAPTÓL 2876 millió km KERINGÉS HOSSZA 84 év ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET 76 K = 197 C NEPtuNuSZ uránusz FÖLD Jeges gázóriás 49.528 km SŰRŰSÉG 1,64 g/cm 3 TÁVOLSÁG A NAPTÓL 4503 millió km KERINGÉS HOSSZA 60 év ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET 72 K = 201 C Jeges gázóriás 51.118 km SŰRŰSÉG 1,27 g/cm 3 KERINGÉS

Részletesebben

HD ,06 M 5911 K

HD ,06 M 5911 K Bolygó Távolság(AU) Excentricitás Tömeg(Jup.) Tömeg(Nep.) Tömeg(Föld) Sugár(Jup.) Sugár(Nep.) Sugár(Föld) Inklináció( ) Merkúr 0,387 0,206 0,00017 0,0032 0,055 0,0341 0,099 0,382 3,38 Vénusz 0,723 0,007

Részletesebben

Az Univerzum szerkezete

Az Univerzum szerkezete Az Univerzum szerkezete Készítette: Szalai Tamás (csillagász, PhD-hallgató, SZTE) Lektorálta: Dr. Szatmáry Károly (egy. docens, SZTE Kísérleti Fizikai Tsz.) 2011. március Kifelé a Naprendszerből: A Kuiper(-Edgeworth)-öv

Részletesebben

A Naprendszer általános jellemzése.

A Naprendszer általános jellemzése. A Naprendszer általános jellemzése. Az egyetlen bolygórendszer, amelyet részletesen ismerünk. A Kepler űrtávcső már több ezernyi exobolygót (Naprendszeren kívüli planéták) fedezett fel, valamint a földi

Részletesebben

A Naprendszer középpontjában a Nap helyezkedik el.

A Naprendszer középpontjában a Nap helyezkedik el. A Naprendszer középpontjában a Nap helyezkedik el. A NAPRENDSZER ÉS BOLYGÓI A Nap: csillag (Csillag = nagyméretű, magas hőmérsékletű, saját fénnyel rendelkező izzó gázgömb.) 110 földátmérőjű összetétele

Részletesebben

Csillagászati földrajz november 10. A Naprendszer

Csillagászati földrajz november 10. A Naprendszer Csillagászati földrajz 2016. november 10. A Naprendszer A Naprendszer fogalma Naprendszer: a Nap és a körülötte keringő anyag gravitációsan kötött rendszere minden test, ami tartósan, közvetlenül vagy

Részletesebben

i R = 27 évszakok B = 0, 2 G földi

i R = 27 évszakok B = 0, 2 G földi A GÁZÓRIÁSOK Jupiter M j 350 M 10 3 M a = 5, 2 AU P = 11, 86 év Tengelyforgás: P R 10 óra i R = 3 nincsenek évszakok B = 4, 3 G 10 földi kiterjedt magnetoszféra Szaturnusz M S 3 M j a = 9, 5 AU P = 29,

Részletesebben

NAPRENDSZER TANÖSVÉNY MUNKAFÜZET. Alsómocsolád

NAPRENDSZER TANÖSVÉNY MUNKAFÜZET. Alsómocsolád NAPRENDSZER TANÖSVÉNY MUNKAFÜZET Alsómocsolád TÁJOLÓ Alsómocsolád a Hét Patak Gyöngye Natúrpark szívében, Baranya megye északi csücskében, erdők és tavak ölelésében fekszik. Három megyeszékhelytől, Pécstől,

Részletesebben

Pósfay Péter. ELTE, Wigner FK Témavezetők: Jakovác Antal, Barnaföldi Gergely G.

Pósfay Péter. ELTE, Wigner FK Témavezetők: Jakovác Antal, Barnaföldi Gergely G. Pósfay Péter ELTE, Wigner FK Témavezetők: Jakovác Antal, Barnaföldi Gergely G. A Naphoz hasonló tömegű csillagok A Napnál 4-8-szor nagyobb tömegű csillagok 8 naptömegnél nagyobb csillagok Vörös óriás Szupernóva

Részletesebben

Múltunk és jövőnk a Naprendszerben

Múltunk és jövőnk a Naprendszerben Múltunk és jövőnk a Naprendszerben Holl András MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete Szöveges változat: http://www.konkoly.hu/staff/holl/petofi/nemesis_text.pdf 1 2 Az emberiség a Naprendszerben

Részletesebben

Rezonanciák extraszoláris bolygórendszerekben

Rezonanciák extraszoláris bolygórendszerekben SZTE TTIK Kísérleti Fizikai Tanszék Szakdolgozat Rezonanciák extraszoláris bolygórendszerekben Czavalinga Donát fizika BSc szakos hallgató Témavezető: Dr. Szatmáry Károly egyetemi docens Szeged 2015 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Rezonanciák extraszoláris bolygórendszerekben

Rezonanciák extraszoláris bolygórendszerekben Szegedi Tudományegyetem TTIK Kísérleti Fizikai Tanszék Szakdolgozat Rezonanciák extraszoláris bolygórendszerekben Czavalinga Donát Róbert fizika BSc szakos hallgató Témavezető: Dr. Szatmáry Károly egyetemi

Részletesebben

A világegyetem szerkezete és fejlődése. Összeállította: Kiss László

A világegyetem szerkezete és fejlődése. Összeállította: Kiss László A világegyetem szerkezete és fejlődése Összeállította: Kiss László Szerkezeti felépítés A világegyetem galaxisokból és galaxis halmazokból áll. A galaxis halmaz, gravitációsan kötött objektumok halmaza.

Részletesebben

A csillagc. Szenkovits Ferenc 2010.03.26. 1

A csillagc. Szenkovits Ferenc 2010.03.26. 1 A csillagc sillagászatszat sötét kihívásai Szenkovits Ferenc 2010.03.26. 1 Kitekintés A távcsövek fejlıdése Fontosabb csillagászati felfedezések az ezredfordulón Napjaink csillagászati kihívásai Elképzelések

Részletesebben

Csillagászati földrajz I-II.

Csillagászati földrajz I-II. Tantárgy neve Csillagászati földrajz I-II. Tantárgy kódja FDB1305; FDB1306 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel

Részletesebben

Csillagászati földrajz december 6. A Naprendszer kis égitestei

Csillagászati földrajz december 6. A Naprendszer kis égitestei Csillagászati földrajz 2018. december 6. A Naprendszer kis égitestei Objektumok és régiók Mi? Méret szerint: törpebolygók ( 800 km) kisbolygók (1 km (/1 m) 800 km) meteoridok (0,1 mm 1 km (/1 m)) bolygóközi

Részletesebben

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA

XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA XY_TANULÓ FELADATSOR 6. ÉVFOLYAM MATEMATIKA 1. 2. feladat: havi benzinköltség mc01901 Gábor szeretné megbecsülni, hogy autójának mennyi a havi benzinköltsége. Gábor autóval jár dolgozni, és így átlagosan

Részletesebben

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna február. 22.

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna február. 22. Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna 2018. február. 22. Csillagképek születése Évszakok periodikus ismétlődése adott csillagképek az égen Szíriusz (Egyiptom): heliákus kelése a Nílus áradását

Részletesebben

TRANSZNEPTUN OBJEKTUMOK

TRANSZNEPTUN OBJEKTUMOK TRANSZNEPTUN OBJEKTUMOK Kuiper (1951): A Napr. peremén eredetileg lehettek maradvány bolygókezdemények: Kuiper-öv. 1992 óta: 1000 transzneptun objektum ismert. ( 70 000 lehet a 100 km fölötti mérettartományban).

Részletesebben

JUICE: navigáció a Jupiternél, rádiótávcsövekkel

JUICE: navigáció a Jupiternél, rádiótávcsövekkel JUICE: navigáció a Jupiternél, rádiótávcsövekkel Frey Sándor MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet Budapest frey.sandor@csfk.mta.hu ESA GISOpen 2019

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

Múltunk és jövőnk a Naprendszerben

Múltunk és jövőnk a Naprendszerben Múltunk és jövőnk a Naprendszerben Holl András MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete Vetített változat: http://www.konkoly.hu/staff/holl/petofi/nemesis.pdf Az emberiség a Naprendszerben

Részletesebben

Bolygómozgás. Számítógépes szimulációk fn1n4i11/1. Csabai István, Stéger József

Bolygómozgás. Számítógépes szimulációk fn1n4i11/1. Csabai István, Stéger József Bolygómozgás Számítógépes szimulációk fn1n4i11/1 Csabai István, Stéger József ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Email: csabai@complex.elte.hu, steger@complex.elte.hu Bevezetés Egy Nap körül kering

Részletesebben

AZ UNIVERZUM SZÜLETÉSE. Nagy Bumm elmélet 13,7 milliárd évvel ezelőtt A Világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki

AZ UNIVERZUM SZÜLETÉSE. Nagy Bumm elmélet 13,7 milliárd évvel ezelőtt A Világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki Az Univerzum titkai AZ UNIVERZUM SZÜLETÉSE Nagy Bumm elmélet 13,7 milliárd évvel ezelőtt A Világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki Georges Lemaître (1894-1966) belga pap, a Leuven-i

Részletesebben

Fizika példák a döntőben

Fizika példák a döntőben Fizika példák a döntőben F. 1. Legyen két villamosmegálló közötti távolság 500 m, a villamos gyorsulása pedig 0,5 m/s! A villamos 0 s időtartamig gyorsuljon, majd állandó sebességgel megy, végül szintén

Részletesebben

Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése. ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, augusztus 25.

Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése. ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, augusztus 25. Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, 2016. augusztus 25. Történeti visszapillantás Asztrometria: az égitestek helyzetének és mozgásának meghatározásával

Részletesebben

Rezonáns égi mechanikai rendszerek vizsgálata

Rezonáns égi mechanikai rendszerek vizsgálata Pintérné Rajnai Renáta Rezonáns égi mechanikai rendszerek vizsgálata Doktori Értekezés Tézisei ELTE, Fizika Doktori Iskola Vezető: Dr. Palla László Részecskefizika és csillagászat program Vezető: Dr. Palla

Részletesebben

A Naprendszer felfedezése a században

A Naprendszer felfedezése a században A Naprendszer felfedezése a 19-20. században A csillagászat története 2. 2018. április 19. A Naprendszer 1800 körül a bolygópályák (7) közel kör alakúak és közel egy síkban vannak a Nap egyenlítője is

Részletesebben

Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát?

Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát? Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát? Először egy régóta használt, praktikus módszerről lesz szó, amelyet a térképészetben is alkalmaznak. Ez a geometriai háromszögelésen alapul, trigonometriai

Részletesebben

A Naprendszer meghódítása

A Naprendszer meghódítása A belső bolygók Merkúr: Messenger A Naprendszer meghódítása Összeállította: Juhász Tibor, 2002 Merkúr Mariner-10 1974. márc. 29. 704 km 1974. szept. 21. 47000 km 1975. márc. 16 327 km Start: 2004. augusztus

Részletesebben

Szövegértés 4. osztály. A Plútó

Szövegértés 4. osztály. A Plútó OM 03777 NÉV: VIII. Tollforgató 206.04.02. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 223 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 49-3 : titkarsag@fekete-merdo.sulinet.hu : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Képlet levezetése :F=m a = m Δv/Δt = ΔI/Δt

Képlet levezetése :F=m a = m Δv/Δt = ΔI/Δt Lendület, lendületmegmaradás Ugyanakkora sebességgel mozgó test, tárgy nagyobb erőhatást fejt ki ütközéskor, és csak nagyobb erővel fékezhető, ha nagyobb a tömege. A tömeg és a sebesség együtt jellemezheti

Részletesebben

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete

FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete FOGALOMTÁR 9. évfolyam I. témakör A Föld és kozmikus környezete csillag: csillagrendszer: Nap: Naprendszer: a Naprendszer égitestei: plazmaállapot: forgás: keringés: ellipszis alakú pálya: termonukleáris

Részletesebben

Zárójelentés. Észlelési eredmények. Új változók:

Zárójelentés. Észlelési eredmények. Új változók: Zárójelentés Az extraszoláris bolygórendszerek kutatása napjainak csillagászatának egyik legfontosabb területe. Az első Naprendszeren kívüli bolygót egy Naphoz hasonló csillag, az 51 Pegasi körül 1995-ben

Részletesebben

BevCsil1 (Petrovay) A Föld alakja. Égbolt elfordul világtengely.

BevCsil1 (Petrovay) A Föld alakja. Égbolt elfordul világtengely. A FÖLD GÖMB ALAKJA, MÉRETE, FORGÁSA A Föld alakja Égbolt elfordul világtengely. Vízszintessel bezárt szöge helyfüggő földfelszín görbült. Dupla távolság - dupla szögváltozás A Föld gömb alakú További bizonyítékok:

Részletesebben

Az élet keresése a Naprendszerben

Az élet keresése a Naprendszerben II/1. FEJEZET Az élet keresése a Naprendszerben 1. rész: Helyzetáttekintés Arra az egyszerû, de nagyon fontos kérdésre, hogy van-e vagy volt-e élet a Földön kívül valahol máshol is a Naprendszerben, évszázadok

Részletesebben

Lineáris egyenletrendszerek. GAUSS ELIMINÁCIÓ (kiküszöbölés)

Lineáris egyenletrendszerek. GAUSS ELIMINÁCIÓ (kiküszöbölés) LINEÁRIS ALGEBRA Bércesné Novák Ágnes Honlap: http://users.itk.ppke.hu/~b_novak Követelményrendszer: Gauss elimináció Vektoralgebra: http://users.itk.ppke.hu/~b_novak/dmat/vektorfolcop.pdf Lineáris egyenletrendszerek

Részletesebben

Csillagászati földrajz

Csillagászati földrajz Csillagászati földrajz Földrajzi diszciplína: a Földre (is) vonatkozó csillagászati ismereteket gyűjti össze és rendszerezi a földrajztudomány kívánalmai és szempontjai szerint Csillagászati földrajz csillagászat

Részletesebben

A világtörvény keresése

A világtörvény keresése A világtörvény keresése Kopernikusz, Kepler, Galilei után is sokan kételkedtek a heliocent. elméletben Ennek okai: vallási politikai Új elméletek: mozgásformák (egyenletes, gyorsuló, egyenes, görbe vonalú,...)

Részletesebben

LINEÁRIS ALGEBRA.

LINEÁRIS ALGEBRA. LINEÁRIS ALGEBRA Bércesné Novák Ágnes Honlap: http://digitus.itk.ppke.hu/~b_novak Követelményrendszer: http://digitus.itk.ppke.hu/~b_novak/la/4_la_kovetelmeny.doc Gauss elimináció Vektoralgebra: http://digitus.itk.ppke.hu/~b_novak/dmat/vektorfolcop.pdf

Részletesebben

TÖBB, MINT ÉGEN A CSILLAG 1. RÉSZ Exobolygók felfedezése

TÖBB, MINT ÉGEN A CSILLAG 1. RÉSZ Exobolygók felfedezése TÖBB, MINT ÉGEN A CSILLAG 1. RÉSZ Exobolygók felfedezése Regály Zsolt MTA CSFK, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet Az utóbbi két évtizedben több mint kétezer exobolygót a Naprendszertôl távoli

Részletesebben

FELSZÍN ALATTI VIZEK NAPRENDSZERBELI ÉGITESTEKBEN

FELSZÍN ALATTI VIZEK NAPRENDSZERBELI ÉGITESTEKBEN FELSZÍN ALATTI VIZEK NAPRENDSZERBELI ÉGITESTEKBEN Takácsné Farkas Anikó MTA CSFK Csillagászati Intézet és Eötvös Egyetem, TTK Kiss Csaba MTA CSFK Csillagászati Intézet Az ûrbôl nézve Földünk legfeltûnôbb

Részletesebben

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük;

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; 1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; Tudod-e, kik ők, es melyik találmány fűződik a nevükhöz az alább felsoroltak közül? MÁJUS NE ONNAN... találmánya:... SOK DELI NYÁJ... találmánya:...

Részletesebben

Egyszerű számítási módszer bolygók és kisbolygók oályáj ának meghatározására

Egyszerű számítási módszer bolygók és kisbolygók oályáj ának meghatározására Egyszerű számítási módszer bolygók és kisbolygók oályáj ának meghatározására A bolygók és kisbolygók pályájának analitikus meghatározása rendszerint több éves egyetemi előtanulmányokat igényel. Ennek oka

Részletesebben

KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK

KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK 1. Hogyan épül fel a ma ismert világegyetem? Helyezze el a fogalmakat a megfelelő csoportokba! Nevezze meg a hiányzó csoportokat! 2.Egészítse ki, és lássa el magyarázattal (számok

Részletesebben

ismertető a Merkúr bolygóról

ismertető a Merkúr bolygóról ismertető a Merkúr bolygóról A Merkúr a Naprendszer legbelső bolygója, az istenek gyorslábú hírnökéről elnevezett égitest mindössze 88 nap alatt kerüli meg csillagunkat. Átmérője a legkisebb a nyolc nagybolygó

Részletesebben

A 35 éves Voyager őrszondák a napszél és a csillagközi szél határán

A 35 éves Voyager őrszondák a napszél és a csillagközi szél határán A 35 éves Voyager őrszondák a napszél és a csillagközi szél határán Király Péter MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont RMKI KFFO İsrégi kérdés: meddig terjedhet Napisten birodalma? Napunk felszíne, koronája,

Részletesebben

TARTALOM. Varázslatos világûr. LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI

TARTALOM. Varázslatos világûr. LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI LONDON, NEW YORK, MUNICH, MELBOURNE, and DELHI A Dorling Kindersley Book www.dk.com A fordítás alapja: It Can t Be True! First published in Great Britain, 2013 Copyright Dorling Kindersley Limited, 2013

Részletesebben

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe Hungarian narration: Hungarian translation: Consultant: Recording: Editing and post production: Klári Varga András Szepesi, Borbála Kulin György Zajácz,

Részletesebben

A FÖLD-HOLD RENDSZER MODELLJE

A FÖLD-HOLD RENDSZER MODELLJE ELTE TTK KOZMIKUS ANYAGOKAT VIZSGÁLÓ ŰRKUTATÓ CSOPORT PLANETOLÓGIAI KÖRE OKTATÓI SEGÉDANYAG KÖZÉPISKOLA 8-12. OSZTÁLY A FÖLD-HOLD RENDSZER MODELLJE BOLYGÓTUDOMÁNY A jelen kiadvány elérhető elektronikus

Részletesebben

A Naprendszer keletkezése

A Naprendszer keletkezése egy-egy csomagban százmilliárd darab proton van. A keringés során változik a részecskecsomagok mérete, tágulnak és összehúzódnak. Az ütközési ponttól távol néhány cm hosszú és 1 milliméter széles a csomag,

Részletesebben

GPU A CSILLAGÁSZATI KUTATÁSOKBAN

GPU A CSILLAGÁSZATI KUTATÁSOKBAN GPU A CSILLAGÁSZATI KUTATÁSOKBAN PROTOPLANETÁRIS KORONGOK HIDRODINAMIKAI MODELLEZÉSE:! KORONGBA ÁGYAZOTT, SZÜLET! BOLYGÓK! KETT!S CSILLAGOK KÖRÜLI KORONGOK! NAGYSKÁLÁJÚ ÖRVÉNYEK KELETKEZÉSE KORONGOKBAN

Részletesebben

CSILLAGÁSZAT A NAPRENDSZER

CSILLAGÁSZAT A NAPRENDSZER CSILLAGÁSZAT A NAPRENDSZER ÁLTALÁNOS JELLEMZÉS A Naprendszer kifejezés, mint ahogyan azt a két szó összetétele is mutatja, központi csillagunkhoz: a Naphoz tartozó égitestek rendszerét jelenti. A Nap kitüntetett

Részletesebben

Égboltfelmérési módszerek szerepe a Naprendszer vizsgálatában

Égboltfelmérési módszerek szerepe a Naprendszer vizsgálatában Égboltfelmérési módszerek szerepe a Naprendszer vizsgálatában Szabó M. Gyula ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont, Szombathely, HUNGARY Bevezetés A Big Data módszerek

Részletesebben

JOHANNES KEPLER (Weil der Stadt, december 27. Regensburg, Bajorország, november 15.)

JOHANNES KEPLER (Weil der Stadt, december 27. Regensburg, Bajorország, november 15.) SZABÁLYOS TESTEK JOHANNES KEPLER (Weil der Stadt, 1571. december 27. Regensburg, Bajorország, 1630. november 15.) Német matematikus és csillagász, aki felfedezte a bolygómozgás törvényeit, amiket róla

Részletesebben

Komplex természettudomány 4.

Komplex természettudomány 4. Komplex természettudomány 4. A Föld mint bolygó A Naprendszer a Nap gravitációja által egyben tartott bolygórendszer, egyike a Tejútrendszer sok milliárd csillagrendszerének. A Föld a Naptól számított

Részletesebben

Thomson-modell (puding-modell)

Thomson-modell (puding-modell) Atommodellek Thomson-modell (puding-modell) A XX. század elejére világossá vált, hogy az atomban található elektronok ugyanazok, mint a katódsugárzás részecskéi. Magyarázatra várt azonban, hogy mi tartja

Részletesebben

AZ ÜSTÖKÖSÖK VILÁGA. 1. Az üstökösök megfigyelése - szinte egyidős az emberiséggel?

AZ ÜSTÖKÖSÖK VILÁGA. 1. Az üstökösök megfigyelése - szinte egyidős az emberiséggel? AZ ÜSTÖKÖSÖK VILÁGA Koldus ha vész, nem tűn fel üstökös. Ha fejedelemnek halnia kell, Lánggal jelenik az ég maga. 1. Az üstökösök megfigyelése - szinte egyidős az emberiséggel? Ahogy a fenti Shakespeare-idézet

Részletesebben

Tömegvonzás, bolygómozgás

Tömegvonzás, bolygómozgás Tömegvonzás, bolygómozgás Gravitációs erő tömegvonzás A gravitációs kölcsönhatásban csak vonzóerő van, taszító erő nincs. Bármely két test között van gravitációs vonzás. Ez az erő nagyobb, ha a két test

Részletesebben

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN

UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN KUPOLA (1) A csillagos ég Magyarországról Planetárium É-i félgömb. Horizont a Meridián északi 47. fokán Egyenlítő, Meridián látszik (halvány!) Hazánk egén a csillagok egy része

Részletesebben

Kora modern kori csillagászat. Johannes Kepler ( ) A Világ Harmóniája

Kora modern kori csillagászat. Johannes Kepler ( ) A Világ Harmóniája Kora modern kori csillagászat Johannes Kepler (1571-1630) A Világ Harmóniája Rövid életrajz: Született: Weil der Stadt (Német -Római Császárság) Protestáns környezet, vallásos nevelés (Művein érezni a

Részletesebben

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna szeptember. 11.

Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna szeptember. 11. Csillagászati Észlelési Gyakorlat 1. Császár Anna 2018. szeptember. 11. Csillagképek születése Évszakok periodikus ismétlődése adott csillagképek az égen Szíriusz (Egyiptom): heliákus kelése a Nílus áradását

Részletesebben

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak

Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak Csillagászati tankönyv kezdőknek és haladóknak Szerkesztették: Kereszturi Ákos és Tepliczky István (elektronikus változat) Magyar Csillagászati Egyesület Tartalom Égi mozgások A nappali égbolt Az éjszakai

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Török Tamás

SZAKDOLGOZAT. Török Tamás SZAKDOLGOZAT Török Tamás 2009 1 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszék Fizika kiegészítő levelező szak SZAKDOLGOZAT Kisbolygók és üstökösök jelentősége

Részletesebben

CSILLAGÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

CSILLAGÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés CSILLAGÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése CSILLAGÁSZ Feladatok és tevékenységek A természet

Részletesebben

Kozmikus környezetvédelem

Kozmikus környezetvédelem 1 Gesztesi Albert Kozmikus környezetvédelem A környezetvédelem kérdése a 20. században került előtérbe, amikor az ipar és az urbanizáció mértéke már meghaladt egy kritikus mértéket. - erőforrások, nyersanyagok

Részletesebben

Exobolygó rendszerek dinamikai vizsgálata (PD48424 / D048424)

Exobolygó rendszerek dinamikai vizsgálata (PD48424 / D048424) Exobolygó rendszerek dinamikai vizsgálata (PD48424 / D048424) ZÁRÓJELENTÉS A Naprendszeren kívüli, azaz extraszoláris vagy exobolygók kutatása a modern csillagászat egyik legdinamikusabban fejlődő területe.

Részletesebben

Összeállította: Juhász Tibor 1

Összeállította: Juhász Tibor 1 A távcsövek típusai Refraktorok és reflektorok Lencsés távcső (refraktor) Galilei, 1609 A TÁVCSŐ objektív Kepler, 1611 Tükrös távcső (reflektor) objektív Newton, 1668 refraktor reflektor (i) Legnagyobb

Részletesebben

Melyik földrészen található hazánk?

Melyik földrészen található hazánk? Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 1. Nevezzétek

Részletesebben

A változócsillagok. A pulzáló változók.

A változócsillagok. A pulzáló változók. A változócsillagok. Tulajdonképpen minden csillag változik az élete során. Például a kémiai összetétele, a luminozitása, a sugara, az átlagsűrűsége, stb. Ezek a változások a mi emberi élethosszunkhoz képest

Részletesebben

KONKOLY THEGE MIKLÓS ÉS A VÁLTOZÓCSILLAGOK ZSOLDOS ENDRE MTA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT KONKOLY THEGE MIKLÓS CSILLAGÁSZATI INTÉZET

KONKOLY THEGE MIKLÓS ÉS A VÁLTOZÓCSILLAGOK ZSOLDOS ENDRE MTA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT KONKOLY THEGE MIKLÓS CSILLAGÁSZATI INTÉZET KONKOLY THEGE MIKLÓS ÉS A VÁLTOZÓCSILLAGOK ZSOLDOS ENDRE MTA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT KONKOLY THEGE MIKLÓS CSILLAGÁSZATI INTÉZET VÁLTOZÓCSILLAGOK Első: 1572 Tycho-féle szupernóva A

Részletesebben

Csillagászati megfigyelések

Csillagászati megfigyelések Csillagászati megfigyelések Napszűrő Föld Alkalmas szűrő nélkül szigorúan tilos a Napba nézni (még távcső nélkül sem szabad)!!! Solar Screen (műanyag fólia + alumínium) Olcsó, szürkés színezet. Óvatosan

Részletesebben

Csillagászati kutatás legfontosabb eszközei, módszerei

Csillagászati kutatás legfontosabb eszközei, módszerei CSILLAGÁSZATI ESZKÖZÖK ŰRKUTATÁS Csillagászati kutatás legfontosabb eszközei, módszerei Optikai eszközök Űrszondák, űrtávcsövek Emberes űrkutatás Műholdak Lencsés távcsövek Első távcső: Galilei (1609)

Részletesebben

Rudolf Steiner. Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban

Rudolf Steiner. Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Rudolf Steiner Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Rudolf Steiner Szellemi hierarchiák és tükröződésük a fizikai világban Állatöv, planéták és kozmosz 10 előadás Düsseldorf, 1909.

Részletesebben

1. Melyik bolygón van a Naprendszer legmagasabb vulkánja és legmélyebb krátere?

1. Melyik bolygón van a Naprendszer legmagasabb vulkánja és legmélyebb krátere? 1 Nehézségi szint: KÖNNYŰ 1. Melyik olygón vn Nprenszer legmgs vulkánj és legmélye krátere? Mrs Merkúr Vénusz Jupiter 2. Ki vetette fel 1543-n, hogy Föl és töi olygó kering Np körül? Arisztotelész Glileo

Részletesebben

Dr. Berta Miklós. Széchenyi István Egyetem. Dr. Berta Miklós: Gravitációs hullámok / 12

Dr. Berta Miklós. Széchenyi István Egyetem. Dr. Berta Miklós: Gravitációs hullámok / 12 Gravitációs hullámok Dr. Berta Miklós Széchenyi István Egyetem Fizika és Kémia Tanszék Dr. Berta Miklós: Gravitációs hullámok 2016. 4. 16 1 / 12 Mik is azok a gravitációs hullámok? Dr. Berta Miklós: Gravitációs

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 8. év f olyam. Az iskola Név:... Osztály: bélyegzője:

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 8. év f olyam. Az iskola Név:... Osztály: bélyegzője: Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 8. év f olyam Az iskola Név:...

Részletesebben

Számítások egy lehetséges betlehemi csillagra

Számítások egy lehetséges betlehemi csillagra Haladvány Kiadvány 2019-01-06 Számítások egy lehetséges betlehemi csillagra Hujter M. hujter.misi@gmail.com Összefoglaló Sok elmélet készült már arra, mi volt a híres betlehemi csillag. Itt most olyan

Részletesebben

Exobolygók. Molnár László MTA CSFK

Exobolygók. Molnár László MTA CSFK Exobolygók Molnár László MTA CSFK Csillagászati Alaptanfolyam 2013 Exobolygók Nem a Nap körül Pontos/végleges definíció nincs Óriásbolygók/barna törpék Határ ~ 13 Jupitertömeg körül Energiatermelés vagy

Részletesebben

Csillagok parallaxisa

Csillagok parallaxisa Csillagok parallaxisa Csillagok megfigyelése elég fényesek, így nem túl nehéz, de por = erős extinkció, ami irányfüggő Parallaxis mérése spektroszkópiailag a mért spektrumra modellt illesztünk (kettőscsillagokra

Részletesebben

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet)

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) Kurzus kódja és kreditszáma: Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) FDB1305 FDB1305L FDO1103 (2 kredit) (2 kredit) (4 kredit) A tantárgy teljesítésének feltétele: szóbeli kollokvium

Részletesebben

Összeállította: Juhász Tibor 1

Összeállította: Juhász Tibor 1 A bolygók Mit nevezünk bolygónak? Törpebolygók Összeállította: Juhász Tibor 2001 bolyongó csillagok szabad szemmel: (Merkúr), Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz IAU (2006. augusztus 24.): a Naprendszerben

Részletesebben

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános 2017. 07. 03. Hétfő 20.00-20.35 Kísérletek héliummal, Hogyan szól a mese, ha héliumot nyelünk a tüdőnkbe, vagy ha kézen állunk? Lufikat is fújunk, de mire jó még a hélium? 20.45-21.20 A művészi Világegyetem

Részletesebben

Konkoly Thege Miklós a csillagász és az asztrofizika forradalma. Balázs Lajos MTA CSFK KTM CSI, ELTE TTK

Konkoly Thege Miklós a csillagász és az asztrofizika forradalma. Balázs Lajos MTA CSFK KTM CSI, ELTE TTK Konkoly Thege Miklós a csillagász és az asztrofizika forradalma Balázs Lajos MTA CSFK KTM CSI, ELTE TTK Információ forrásom Vargha Magda MTA KTM CSKI könyvtárosa (1931-2010) A csillagászati információ

Részletesebben

A Naprendszer eddig ismeretlen nagybolygója nyomában

A Naprendszer eddig ismeretlen nagybolygója nyomában A Naprendszer eddig ismeretlen nagybolygója nyomában ELFT Magyar Fizikus Vándorgyűlés 2016. augusztus 24-27., Szeged, Tóth Imre MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, Budapes Tartalo m 2003

Részletesebben

Petrovay Kristóf A Naprendszer keletkezése

Petrovay Kristóf A Naprendszer keletkezése 50 Az üstökösök új világa A Naprendszer keletkezése 51 2006-ban ismert fõ kisbolygóövi üstökösök Objektum 133P/Elst Pizarro (7968 Elst Pizarro) P/2005 U1 (Read) (118401) 1999 RE70 Pálya fél Pálya excentricitás

Részletesebben

KEDVENC BOLYGÓM A MARS

KEDVENC BOLYGÓM A MARS II. Rákóczi Ferenc Alapiskola Kolárovo KEDVENC BOLYGÓM A MARS Kidolgozta: Tóth Nikol 5. a Felkészítő tanár: PaedDr. Bagit Judit - 1 - A Mars a Naptól a negyedik, méret szerint a hetedik legnagyobb bolygó.

Részletesebben

EXOBOLYGÓK A FIZIKA ÉRETTSÉGIN I. RÉSZ Horváth Zsuzsa Kosztolányi Dezső Gimnázium, Budapest

EXOBOLYGÓK A FIZIKA ÉRETTSÉGIN I. RÉSZ Horváth Zsuzsa Kosztolányi Dezső Gimnázium, Budapest Ha a test hullámfüggvényének a gravitáció által kiváltott spontán redukcióit is figyelembe vesszük, akkor a méret és a tömeg függvényében folytonos átmenettel jutunk a kvantummechanikai és gravitációs

Részletesebben

A modern fizika születése

A modern fizika születése MODERN FIZIKA A modern fizika születése Eddig: Olyan törvényekkel ismerkedtünk meg melyekhez tapasztalatokat a mindennapi életből is szerezhettünk. Klasszikus fizika: mechanika, hőtan, elektromosságtan,

Részletesebben

Hasonlóságok és eltérések a különböző égitestek fejlődéstörténetében (ismétlés, összefoglalás)

Hasonlóságok és eltérések a különböző égitestek fejlődéstörténetében (ismétlés, összefoglalás) Hasonlóságok és eltérések a különböző égitestek fejlődéstörténetében (ismétlés, összefoglalás) A Naprendszer földrajza és geológiája kurzus ELTE TTK, 2012.05.15. Fejlődést befolyásoló általános tényezők

Részletesebben

Észlelési ajánlat 2009 december havára

Észlelési ajánlat 2009 december havára Észlelési ajánlat 2009 december havára Bolygók Merkúr: A hónap első felében helyzetének köszönhetően észlelésre nem alkalmas. Dec. 18- án kerül legnagyobb keleti elongációjába azaz 20 fokra a Naptól. Ekkor

Részletesebben

Tartalom Fogalmak Törvények Képletek Lexikon

Tartalom Fogalmak Törvények Képletek Lexikon Fizikakönyv ifj. Zátonyi Sándor, 016. Tartalom Foalmak Törvények Képletek Lexikon A szabadesés Az elejtett kulcs, a fáról lehulló alma vay a leejtett kavics füőleesen esik le. Ősszel a falevelek azonban

Részletesebben

Gázbolygók, holdjaik és gyűrűik ELTE TTK, planetológia. Kereszturi Ákos MTA CSFK

Gázbolygók, holdjaik és gyűrűik ELTE TTK, planetológia. Kereszturi Ákos MTA CSFK Gázbolygók, holdjaik és gyűrűik ELTE TTK, planetológia Kereszturi Ákos MTA CSFK Gázbolygók Jupiter-típusú bolygók Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz Gázbolygók Jupiter-típusú bolygók Jupiter, Szaturnusz,

Részletesebben

A csillagképek története és látnivalói február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások

A csillagképek története és látnivalói február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások A csillagképek története és látnivalói 2018. február 14. Bevezetés: Az alapvető égi mozgások A csillagok látszólagos mozgása A Föld kb. 24 óra alatt megfordul a tengelye körül a földi megfigyelő számára

Részletesebben

CSILLAGÁSZAT. Galileo Galilei a heliocentrikus világkép híve volt. Az egyház túl radikálisnak tartja Galilei elképzelését.

CSILLAGÁSZAT. Galileo Galilei a heliocentrikus világkép híve volt. Az egyház túl radikálisnak tartja Galilei elképzelését. CSILLAGÁSZAT Az ember fejlődése során eljutott arra a szintre, hogy a természet jelenségeit már nemcsak elfogadni, hanem megmagyarázni, megérteni kívánta. Érdekelte, hogy miért fényesek, egyáltalán mik

Részletesebben