BOLDOGASSZONY. Megváltónk született

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BOLDOGASSZONY. Megváltónk született"

Átírás

1 BOLDOGASSZONY Karácsony III. évfolyam, 12. szám Azért születtem, hogy... Szegénynek születtem, mondja az Isten, hogy te egyetlen kincsednek tartsál. Kicsinynek születtem, mondja az Isten, hogy te kerüld a mások felett való uralmat. Istállóban születtem, mondja az Isten, hogy te megtanulj megszentelni minden helyet. Jászolban születtem, mondja az Isten, hogy megértsd: én mindenkihez közel vagyok. Gyöngeként születtem, mondja az Isten, hogy ne félj tőlem sohasem. Fegyvertelenül születtem, mondja az Isten, hogy bízni tudjál jóságomban. Szeretetből születtem, mondja az Isten, hogy te sohase kételkedj szeretetemben. Személyként születtem, mondja az Isten, hogy ne szégyellj annak lenni, ami vagy. Mária fiaként születtem, mondja az Isten, hogy neked is legyen édesanyád. József örökbefogadott gyermekeként születtem, mondja az Isten, hogy megértsd: az az igazi apa, aki szeretni és óvni tud. Üldözöttként születtem, mondja az Isten, hogy te szeretetből el tudjad fogadni a nehézségeket. Egyszerűségben születtem, mondja az Isten, hogy megtanulj egyszerűnek lenni. Alázatosságban születtem, mondja az Isten, hogy te is kerülhess minden hiúságot. Rejtett helyen születtem, mondja az Isten, hogy kerülni tudjad a feltűnést. Gyermekként születtem, mondja az Isten, hogy megtanulj egyszerűnek lenni, mint a gyermek. A te életed miatt születtem, mondja az Isten, hogy minden vándor az Atya házába vezessen.... és emberré lett. Megváltónk született Békesség az embernek Jézus Krisztus születésével Isten feltárta - kinyilatkoztatta - magát nekünk. A megtestesült Ige személyében megismertük Isten irántunk való végtelen szeretetét. Az ajándék, amelyet az első karácsonykor kaptunk, az emberiség legnagyobb ajándéka volt. A hívő embert nem hagyhatja közömbösen a felénk hajló isteni szeretet. Kinyilatkozatásból tudjuk immár, hogy Isten a tökéletes szeretet: aki szeretetben él, az Istenben él. Jézus Krisztus születésekor az angyalok békét hirdettek a földnek. Isten jelenléte békességet hoz a mi életünkbe is. Mai zaklatott világunkban sokan vágynak a lelki békére, de nem találják. Sokan szeretnének kilépni a mindennapok taposómalmából, és talán maguk sem tudják, hogy mi hajtja őket, mi után törtetnek nap - nap után. Kezdjünk el szeretni, és akkor közelebb kerülünk az Istenhez. Hagyjuk, hogy Isten éljen a szívünkben és akkor megtapasztaljuk a békét. Ha a mi szívünkben béke lesz, azt fogjuk magunkból sugározni a környezetünk felé. Azt kívánom mindenkinek, hogy Karácsony szent ünnepén kerüljön közelebb az Istenhez, tapasztalja meg, fedezze fel újra a szeretet erejét, és költözzön béke a szívébe! Juhász Attila Kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket és Istentől megáldott békés, boldog új esztendőt kívánunk minden kedves olvasónknak!

2 E S E M É Y E K Torna november 19-én Szanyi Mária, galántai pedagógusnéprajzkutató vezetésével az adventi koszorúkötés egy újfajta módjával ismerkedhettek meg a jelenlevők. A koszorú alját szalmából készítette el mindenki. Ez a természetes anyag segít a környezetünk megóvásában, hiszen a műanyag alap nem bomlik le a természetben. A gyerekek nagy élvezettel készítették a koszorúkat. Reméljük, hogy ez a jól sikerült foglakozás hagyománnyá válik a következő években. KT 2 BOLDOGASSZONY Először volt koszorúkötés a gyerekek részvételével A külső díszek is hozzásegítenek a belső elmélyüléshez Adventi foglalkozás a családi klubban Közösen köttötték a koszorúkat Szádudvarnok. November 19-én, a családi klub soron következő foglalkozásába Köteles Anikó és Simon Tímea, a Szent István Egyházi AI pedagógusai is bekapcsolódtak. A téma ezúttal az adventi koszorú készítése volt. Mivel a gyenge gyermekkezek nem tudják szorosan megkötni a koszorúba font szalmát, és a szúrós fenyőágakkal sem igazán bírnának, a pedagógusok papírból készítettek a gyermekekkel szebbnél-szebb papírdíszeket: adventi koszorúkat ablak, vagy ajtódíszeknek. Eközben a szülők szorgosan készítették szalmából az alapot, vagy díszítették a virágüzletből beszerezhető műanyag koszorúkat. A szalmakoszorú készítését Szanyi Mária, néprajzkutató, a Családi Klub vezetője, a díszítést Pállová Inga, szádudvarnoki virágkötő tanította. HÍREK Szinyei Merse Pál Torna. Fecsó Szilárd, tornai származású festőművész-pedagógus tartott előadást Szinyei Merse Pálról november 26-án, a Kézműves házban. Szinyeiről talán kevesen tudják, hogy felvidéki származású, ugyanis Szinye újfalun (Chminianska Nová Ves) született és Jernyén (Jarovnice) élt és hunyt el. A tartalmas és érdekes előadást a művész képeinek megtekintése és kötetlen beszélgetés követte. A nap végén ismét örömmel nyugtázhattuk, hogy aki eljött, nem bánta meg. Kellemes délutánt töltöttünk együtt, az elkészült koszorúk pedig a családokban segítik megteremteni a karácsonyvárás meghitt hangulatát. SZM Ősi mesterségek Torna. A Pro Tornensis Egyesület jóvoltából az ősz folyamán több alkalommal ősi mesterségekkel ismerkedhettek meg a tornai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói. Az iskola minden évfolyama részt vett azokon a kézműves foglalkozásokon, ahol kosárfonással, szövéssel, agyagozással és fafaragással ismerkedhettek meg a gyerekek. A szakszerű és érdekes foglalkozásokon a gyerekek élvezettel vettek részt.

3 2011 Karácsony 3 E S E M É Y E K HÍREK Szentségimádás Torna. November 13-án, a vasárnapi szentmisét követően szentségimádásra került sor, amely a 16 órakor kezdődő litániával és szentségi áldással ért véget. Torna. A hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapján, november 27-én, Juhász Attila plébános úr megszentelte az adventi koszorúkat és a templomi koszorún meggyújtotta az első gyertyát. Koszorúkötés Torna. Immár harmadik alkalommal gyűltek egybe november 25-én délután a tornai asszonyok, hogy közösen készítsék el az adventi koszorúkat. A helyszín ebben az esetben is a nyugdíjas otthon épülete volt. Egymástól tanulva és a korábbi évek tapasztalatát is felhasználva, nagyon szép koszorúk kerültek ki a jelenlévők kezei közül. Beöltözés Egerben Az egri Érseki Papnevelő Intézetben az a szokás, hogy a kispapok másodéves korukban kezdhetik el hordani a reverendát (hosszú, fekete papi ruhát), és ünnepnek számít az a nap, amikor először öltik magukra. Kispapunk, Bencsa Ales beöltözése Krisztus Király ünnepének előestéjén volt, november 19-én. Az ünnepséget egyhetes lelkigyakorlat előzte meg, amelyet Dr. Blankenstein Miklós, az esztergomi Szeminárium rektora tartott. A Képen Bencsa Ales évfolyamtársai között látható, a felső sorban, balról a második helyen. Mikulás ünnep a teplomban Torna. Advent 2. vasárnapján, december 4-én tartották meg a tornai templomban a Mikulás-ünnepet. Fontos, hogy a katolikusok tudatosítsák az ősi hagyományt, miszerint nem a télapó hozza az adományokat, hanem Szt. Miklós püspök. Az 1700 évvel ezelőtt élt szent életű püspök adakozó jóságáról emlékeztek meg az idén is azzal, hogy a gyerekek ajándékcsomagokat kaptak. Szt. Miklós püspök 280 körül született a Kis-ázsiai Patara városban. 19 éves korában pappá szentelték. Előbb a Sion kolostor apátja, majd Myra város püspöke lett. A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között. Jótékonykodása és Istennek szentelt élete miatt már életében szentnek tartották dec. 6-án halt meg Myrában. Halála után sok legenda maradt fenn róla.

4 E S E M É Y E K 4 BOLDOGASSZONY Szeplőtelen Fogantatás ünnepe Az egyházi iskolába is ellátogatott Szt. Miklós püspök Szádudvarnok. A Szent István Egyházi Alapiskolában minden egyházi ünnepet megtartanak. Dec. 8-án, a Szeplőtelen fogantatás ünnepén nem volt tanítás az iskolában. A diákok a pedagógusokkal együtt 9 órakor szentmisén vettek részt, majd ezt követően az ünnepség az iskolában folytatódott. Az osztályterem a tanítónők jóvoltából ünnepi díszben pompázott, ahol szépen megterített asztalok várták a gyerekeket. Először felidézték a Boldogasszony és Szt. Miklós alakját, beszélgettek az adventi előkészületről és hamarosan nagy meglepetésben volt részük: ellátogatott hozzájuk Szt. Miklós püspök. Ekkor csatlakoztak a csoporthoz az udvarnoki óvodások is, akik az óvónők vezetésével szép műsorral kedveskedtek a Mikulásnak. Miután az iskola növendékei is előadták a mikulási műsorukat, sor került a várva-várt csomagok kiosztására. A Mikulás távozása után a gyerekeket vendégül látták, majd az iskola növendékei karácsonyi mézeskalácsot sütöttek, amelyet aztán a családi klubban díszítettek ki. 100 éve született Esterházy János Két előadás a mártírsorsú felvidéki politikusról Torna november 19-én Molnár Imre, Esterházy János életének legkiválóbb ismerője és kutatója tartott egy lebilincselően érdekes előadást a kézműves házban. Előadásában kiemelte a magyar politikus emberségét és nagyságát, amellyel a felvidéki magyarságért kiállt, és tudatosan vállalta a mártíromságot. Esterházy János életéről olyan hitelességgel beszélt, mintha személyesen ismerte volna. Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke, aki szintén részt vett az előadáson, elmondta, hogy fontosnak tartja Esterházy János életének megismer-

5 2011 Karácsony 5 ESEMÉ YEK tetését. Reményét fejezte ki, hogy Esterházy előbb-utóbb majd hivatalosan is méltó elismerésben részesül szülőföldjén. December elsején, pedig, Balassa Zoltán kassai újságíró-történész előadását hallhatták az érdeklődők, amely a Csemadok szervezésében szintén a Kézműves házban került megrendezésre. Balassa a téma aktualitásaként tényekkel cáfolta a közmédiában gyakran hangoztatott vádakat Esterházy Jánossal kapcsolatban. Mindkét előadó más-más szempontból közelítette meg a mártírsorsú politikus bemutatását. Kár, hogy a tornai lakosok közül kevesen használták ki a művelődésnek és az információszerzésnek ezt a rendkívüli lehetőségét. KT Családi klub két helyszínen Mézes kalácsot díszítettek a gyerekek Karácsonyi mézes illatok lengték be a Családi klub legújabb foglalkozását Tornán és Udvarnokiban. Ezúttal mézeskalácsot díszítettek a szülők és a gyerekek. Tornán az adventi koszorú iránti nagy érdeklődés után nagyobb tömeget vártunk, ehhez képest alig jöttek el páran, de annál lelkesebben díszítették a szebbnél szebb karácsonyi mézesfigurákat. Szádudvarnokon az előző foglal- kozásokból ismert arcokkal találkoztunk. Óvodások, kisiskolások jöttek a szüleikkel. Volt mézeskalács bőven, nem is győzték mindet kidíszíteni. Pedig kicsik és nagyok szorgoskodtak egész délután. A kicsikkel, mikor elfáradtak a díszítésben, Szanyi Mária játszott mozgásos és ritmusjátékokat, népi mondókákat. A szülők pedig, miközben a mézeskalácsokat díszítették, Hadas Katalin pszichológus tanácsait hall- gathatták arról, milyen hatása van a szülői, családi mintának a gyermek viselkedésére. A szülők különkülön is kérhettek tanácsot tőle. Örömünkre szolgált, hogy éltek is a lehetőséggel. Célunk, hogy a további foglalkozásokra is mindig elhívjunk egy-egy szakembert, aki tanácsokkal, mintával segíti a szülőket a nevelésben, a gyermekek játékos fejlesztésében. SZM

6 I S K O L A 6 BOLDOGASSZONY Szent István Egyházi Alapiskola? Miért válasszam? Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekeinek. Amikor a gyermekek elérik az iskolás kort, a szülők nagy, és felelősségteljes döntés előtt állnak: melyik iskolát válasszák gyermeküknek? Kire bízzák ezentúl gyermekük nevelését? Mi segítünk dönteni Minden anya szeretne megtalálni azt az intézményt, ahol a gyermeke biztonságban lesz, jól érzi magát, de egyben eredményeket, sikereket ér el. A mi célunk is ez: hogy iskolánk gyermekközpontú, családi légkörű legyen, de egyben biztosítsa azt a tudást, amelyre egy iskola hivatott. Miben hiszünk? Fontos, hogy kisdiákjaink biztonságban érezzék magukat, és fokozatosan kapják meg azokat az alapokat, melyekre életük során biztonsággal építkezhetnek. Ha az első 4 év szeretetben, odafigyelés mellett telik el, az a gyerekeknek hosszú távon felbecsülhetetlenül értékes lelki és szellemi tőkét ad. Azért dolgozunk, hogy az iskola a tudás és a sikerélmény forrása legyen, olyan hely, ahol a gyermek tudásvágya növekszik, és szívesen jön, hisz kíváncsisága és érdeklődése hajtja. Olyan hagyományőrző, értékteremtő és személyiségfejlesztő iskolai közeget szeretnénk biztosítani, melyben minden gyermek személyisége csiszolódik, ahol az emberi kapcsolatok és értékek legalább olyan fontos szerepet töltenek be, mint a tudás. Mit kínálunk? Szeretnénk szilárd alapokat adni az élethosszig tartó tanuláshoz, ugyanakkor folyamatosan biztosítani az önkifejezés, önmegvalósítás lehetőségét. Célunk, hogy iskolánk magas szinten közvetítse a szlovák nyelvtanulást. A szlováktanítás mellett az angol nyelv oktatására is hangsúlyt fektetünk, hogy mindkét nyelvtanulás kommunikatív nyelvi készségeket eredményezzen. Az informatikai tudás a mai világban elvárás, ezért jövő évtől informatikai nevelés bevezetésével szeretnénk diákjainkat felkészíteni számítógépes világunkra. A délelőtti tanítási órák után a napközi otthon jut személyiség-formáló szerephez, ahol az irányított szabadidős tevékenységek feladata a tehetséggondozás, melynek része a rajz és képzőművészet, valamint a furulyaoktatás. De ekkor valósul meg a bármilyen okból lemaradó gyerekek felzárkóztatása is. Mivel iskolánk egész napos foglalkoztatást biztosít, természetes, hogy a gyermeknek háromszori étkezést biztosítunk, valamint a szádudvarnoki községi hivatal iskolabusz működtetésével is segíti diákjainkat. Nemcsak a katolikus vallást gyakorló családok gyermekeit várjuk, de nyitottak vagyunk mindenki felé, aki elfogadja az iskola egyetemes és katolikus keresztény értékeit. Heti két hittanóránk az Istenhit megerősödését és a meglévő hit kiteljesedését szolgálja. Céljaink megvalósítását a legmodernebb interaktív segédeszközök és oktatóprogramok is segítik. A nyitott órák szervezésével lehetőséget nyújtunk az érdeklődőknek ezekkel a módszerekkel személyesen is megismerkedni. Tudjuk, hogy a siker közös eredmény, amiért együtt (gyermek, szülő, pedagógus) kell munkálkodnunk. Hisszük, hogy szeretetünk, kitartásunk, empátiánk és hitünk segít elviselni a kezdetleges kudarcokat és megoldani a konfliktusokat, hogy az eredmény csakis a siker legyen. Mert a siker önbizalmat ad, fejleszti gondolkodásunkat, s a közös cél felé visz minket. Köteles Anikó

7 2011 Karácsony 7 I S K O L A A szülők véleménye az egyházi iskolánkról Nagyon bizonytalan világban élünk, és nem volt egyszerű eldönteni hová is járjon a fiunk iskolába. A választásnál főleg Gulya a gyermek érdekeit vettük figye- Szilveszter lembe. Három hónap eltelte után örülünk, hogy így döntöttünk, mert azt látjuk, a gyermek szeret iskolába járni, vannak barátai és mi is elégedettek vagyunk. Mindezért, hogy a gyermekünk a Szent István iskolába jár, köszönettel tartozunk a polgármester úrnak és Attila atyának. Büszkék vagyunk arra, hogy a fiunk az udvarnoki Sz. István iskola tanulója, és köszönet mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult, hogy ez az iskola újra kinyitotta kapuit. Úgy tapasztalom, hogy az iskolában nyugodt légkör van. A gyerekek összetartóak. Szeretnek oda járni, nem unatkoznak, Káposztás délutánonként Erzsébet szinte haza sem akarnak jönni. Nekem nagy segítség, hogy a fiam a napköziben elkészíti a leckét, és otthon már nem kell vele olyan sokat tanulnom. Örülök annak, hogy a háromszori étkezés is meg van oldva. A konyhán bizonyára jól főznek, mert szeptembertől már néhány kilót felszedett magára. Nagyra értékelem az iskolán kívüli programokat, amelybe a gyerekek is bekapcsolódnak. A hétvégi programok - Családi klub - szintén a szülők segítségére vannak, és elsősorban a gyerekek fejlődését szolgálják. Külön örülök annak, hogy zenélni tanulnak, furulyán játszanak. Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország, boldog nemzet Kodály Zoltán Nekünk, szülőknek nagyobb gondot jelentett az, hogy magyar vagy szlovák tannyelvű iskolába írassuk-e a lá- Štofan nyunkat, mint Zsuzsanna az, hogy egyházi vagy állami iskola legyen. A jövőbe nem látok, de egyenlőre nagyon meg vagyunk elégedve, mivel a lányom mindent megért, amit tanul, nemcsak bemagol valamit egy számára még idegen nyelven. Bár azt hozzá kell tennem, hogy a szlovák nyelv oktatásával is meg vagyunk elégedve. Csak így tovább! Ez a három hónap számomra ugyanolyan élmény volt, mint a gyerekek számára. Annak kifejezetten örülök, hogy a kis- Viszlay Edit diákok kivétel nélkül mindannyian elfogadták, megszerették a tanító néniket. Izgatottan várnak minden egyes napot, hogy ismét valami újat tanulhassanak, s szerintem ez a legfontosabb, hogy örömmel tehessék azt, ami a kötelességük, s mindezt az anyanyelvükön, megfelelő erkölcsi nevelés mellett. A továbbiakban is csak kitartást és sok játszva tanuló percet kívánok! Reméljük, segítettünk döntést hozni gyermekük iskolalátogatásának ügyében. Ha bármilyen kérdésük van, hívjanak minket, vagy látogassanak el hozzánk. Minden szülőt és leendő elsőst nagy-nagy szeretettel várunk! SZE T ISTVÁ EGYHÁZI ALAPISKOLA Tisztelettel értesítjük az iskolás korú gyermekek szüleit, hogy iskolánkban a beiratkozás a 2012/13-as tanévre január 17-én és 18-án lesz Szádudvarnokon, az iskola épületében. A beiratkozási program keretében nyitott órákra kerül sor, amelyre nemcsak az érintett szülőket és gyermekeiket, hanem minden érdeklődőt szeretettel várunk! Köteles Anikó igazgatónő

8 Ö R Ö K S É G Ü K A horvátiak dec. 23-án este fontak utoljára, karácsony vigíliája (népiesen vilija) már a többnapos ünnepre való felkészülés jegyében telt el. Sütöttek, főztek a nagy ünnepre, de vacsoráig böjtöltek, hogy méltóképpen ünnepeljék Jézus születését. A szentvacsora este 6 óra után kezdődött azzal, hogy a család letérdepelve elimádkozta az Úrangyalát. Utána mindenki evett egy kis fokhagymát, és ivott egy keveset az asztalon levő pálinkából. 8 BOLDOGASSZONY Karácsonyi népi hagyományok Tornahorvátiban A lányok csak kevés fokhagymát ettek, hogy ne legyen büdös a szájuk. A karácsonyi abrosszal leterített asztalon egy tányérba mindenféle terményből tettek egy keveset. Vilijakor a káposztás gombaleves és a doboska képezte a hagyományos étrendet. Az első megsült doboskával a lány kiszaladt az utcára. Az is előfordult, hogy vacsorakor az apja villájáról kapta le az első falatot, s azzal szaladt ki, hogy megtudja, milyen nevű ura lesz. A doboskát a kemence fődjén sütötték, rudakban vagy gúnárnyak formában. A karácsonyi szokáskör általánosan elterjedt része volt a jószágok rituális etetése. A doboskába dugtak egy cikk fokhagymát, s minden nagyobb állatnak adtak egy ilyen falatot. Vacsora után a gyerekek (úgy 12 éves korukig) csoportosan jártak kántálni, amiért dió és alma volt a fizetségük. A nagyobb lányok is kántáltak, ők a templom részére gyűjtöttek pénzadományokat. Muzsikával jöttek a tornai cigányok, az ő fizetségük leggyakrabban a karácsonyi kalácsféleségek egyik jellegzetessége, a tubu volt. A kb éves legények betlehemezni Karácsonyra hagyományosan négy ágból fonott fehérkalácsot, valamint mákos patkót és lángosokat sütöttek, melyeket lekvárral, rizskásával, túróval vagy káposztával ízesítettek. szoktak. A betlehemesek heten voltak: 2 öreg, 2 angyal, 3 juhász. Más falvakba - így Tornaújfaluba, Falucskára - is elmentek. Karácsony vilijáját legtöbb helyen virrasztással töltötték. Ilyenkor a rokonok, barátok, szomszédok összejártak. A férfiak általában kártyáztak, az asszonyok beszélgettek, vagy - miután elfáradtak - hazamentek aludni. A ház földjére - különösen olyan helyeken, ahol kártyáztak, virrasztottak - szalma volt szórva. Ezt ma már csak azzal magyarázzák, hogy a kártyázóknak legyen helyük, ez esetben a szokás eredeti jelentésének elvesztése tapasztalható. Később, aki csak tehette, ment az éjféli misére. emcsak Horvátiban, hanem az egész környéken ismerik a karácsonyi káposztalevest, amely elengedhetetlen része szentestei vacsorának. A szilveszter általában vidáman telt. Este hat órakor szokott lenni hálaadás a templomban, utána harangoztak az óévnek, így búcsúztatták. Aztán a fiatalok fonóházba mentek, táncoltak, daloltak. Az as években az iskolás gyerekek jártak újévet köszönteni és ezért aprópénzt kaptak. Felnőttek nem szoktak menni, csak a cigányasszony járt. Őneki szalonna, kalács és pálinka volt a fizetsége. Bodnár Mónika

9 Z A R Á D O K L A T 1 BOLDOGASSZONY - MELLÉKLET Jézus nyomában - szentföldi zarándokutunk Isten kegyelméből eljuthattunk világunk legszentebb helyére: a Szentföldre. Ezt a földet ugyanis, a második isteni személy, Jézus Krisztus szentelte meg, amikor 2000 évvel ezelőtt a világba lépett. Isten a földgolyó szebbnél-szebb tájai közül ezt a földet választotta ki, hogy 33 évig tartó földi élete folyamán az otthona legyen. Krisztus követői a kezdetektől fogva megkülönbözetett tisztelettel vették körül azokat a helyeket, amelyekhez Mesterük életének egyes állomásai kötődnek. Szinte két évezred óta, minden veszély ellenére folyamatosan zarándokolnak ezekre a szent helyekre. Veszélyek mindig voltak, és ma is vannak. De akit a hit ereje hajt, a veszély ellenére is útra kel. Mind az öt földrészről láttunk zarándokokat: és nemcsak katolikusokat. Aki Krisztust szereti, Istenként imádja, tiszteli a szent helyeket. A Szentföld azonban nemcsak a keresztények számára szent. A zsidók számára az ígéret földje, amit Isten nekik adott óta a zsidók állama: Izrael. A keresztény szent helyek mellett rengeteg ószövetségi emlékkel találkozik a zarándok. Izraelben megelevenedik a Biblia. A zarándok tudatosítja, hogy habár először jár Izraelben, minden olyan ismerős neki. Aki ismeri a Szentírást, nem érzi idegennek magát a Szentföldön. A hívő embernek ez a föld a második otthona. És Jeruzsálem! A legszentebb város, ahová a zarándok szíve vágyakozik. A város, amelyet Jézus is megsiratott. A város, ahol beteljesedett a megváltás műve. Az a város, amelyhez a szent írók az esz- Érdeklődve hallgattuk a magyarázatot Jeruzsálem belvárosában. 45 éve vezeti a csoportokat Simon, a magyar zsidó, akinek szájából szinte sohasem hiányzott a cigaretta. agycsaláddá formálódott csapatunk Kafarnaumban. Itt volt Szt. Péter apostol háza, amelyben Jézus is lakott. A kafarnaumi zsinagógában mondta el Jézus az Eukarisztiáról szóló híres beszédjét.

10 2011 Boldogasszony katologikus időket hasonlítják (mennyei Jeruzsálem). Tapasztalt turisták, a világ legszebb részeit végiglátó utazók érzik, hogy itt valami másról van szó. Valami egészen különlegesről. Keresztények, zsidók és muzulmánok, mind ragaszkodnak ehhez a földhöz. Azért olyan különleges. A ragaszkodásnak azonban erőszakos módjai is vannak. Sajnos, a világ legszentebb földjén a mai napig nincs béke. Pedig az itt lakók képesek voltak a sivatagot is termőfölddé változtatni, a gazdaságilag leszegényedett vidéket modern-fejlett országgá alakítani. Ami azonban a legjobban hiányzik a számukra: a béke, az egymás kölcsönös elfogadása, a szeretet. Nem véletlen, hogy a napi köszönésük a legfőbb vágyukat fejezi ki: Shalom - béke. Ennek az útnak az élménye mélyen 2 Z A R Á D O K L A T A zsoltáros szavait idézve a mi szívünk is örömtől dobbant, amikor megpillantottuk a legszentebb várost: Jeruzsálemet. Az Olajfák hegyéről lejövet értünk a városba, szinte ugyanazon az úton, amelyiken virágvasárnap Jézus vonult be Jeruzsálembe. Ortodox zsidókat is láttunk. Izraeli katonák a siratófalnál. Ez a kép egyszerre ijesztő és megnyugtató. Ijesztő azért, mert ekkora fegyverekkel kell a szent városban járőrözni. Megnyugtató pedig azért, mert vallásos katonákat látunk. beleivódott a szívünkbe. Összetartó csapatunkat, Simont - a kiváló idegenvezetőnket, a közös lelki élményt, az ima és a meghatódottság légkörét nem feledjük. Ez az út érzelmileg másként érintett meg minket, mint akármelyik egyéb utazás. Otthon voltunk, Jézus földjén. Ahogyan egy hithű muzulmánnak élete folyamán egyszer el kell zarándokolnia Mekkába, úgy egy hívő kereszténynek is életében legalább egyszer látnia kellene ez a földet. Hogy miért? Nehéz szavakba foglalni. Egészen biztosan megtalálja erre a választ akkor, ha egyszer odazarándokolt. Hálát adunk a Gondviselő Istennek, hogy mi ott lehettünk. Juhász Attila A világhírű petrai szurdokvölgy.

11 Z A R Á D O K L A T 3 BOLDOGASSZONY - MELLÉKLET Szentföldi és jordániai zarándokutunk programja A emzetek temploma, Jézus haláltusájának helyén, a Getschemani-kertben, Jézus korából való olajfákkal. A masszadai erődítményből nagyon szép kilátás nyílt a júdeai kősivatagra és a Holt tengerre. agy élményt jelentett a Holt tengerben való fürdőzés. Azok is örültek, akik nem tudnak úszni, ugyanis ebben a vízben nem lehet lemerülni. Akár még újságot is lehet olvasni a vízben hanyatt fekve... ov. 14. Megérkezés Tel Avivba. Jaffa: Szt. Péter Templom (szentmise), Szállás Názáretben. ov. 15. Názáret - nővérek kápolnája (szentmise), Angyali Üdvözlet bazilika, kirándulás a Földközi tengerhez, Akko - keresztes lovagok erődítménye, Kármel-hegy, Haifa városa - mauzóleum, Caesarea Marittima - római romváros, tengerpart. Szállás Názáretben. ov. 16. Kána - Jézus első csodájának temploma (szentmise), Gallileai tó és környéke, Nyolc Boldogság hegye, Tabgha - a kenyérszaporítás temploma, Kafarnaum - romváros, Szt. Péter háza, zsinagóga, Yardenit - keresztelési hely a Jordán folyónál (keresztségi fogadalom megújítása). Majd a Gallileai tavat megkerülve átkelés Jordániába: Jerash - római romváros. Szállás Petrában. ov. 17. Petra - a világörökséghez tartozó szurdokvölgy, Amman - autóbuszos városnézés a fővárosban. Szállás Ammanban. ov. 18. Nebo-hegy - itt állította fel Mózes a rézkígyót és a 40 évig tartó vándorlás után innen pillantotta meg az ígéret földjét (szentmise), majd délben átkelés a határon. Jerikó mellett, a júdeai kősivatagon keresztül megérkezés Jeruzsálembe. Olajfák hegye: Miatyánk templom, Dominus Flevit templom, az Elárulás barlangja, a Getszemanekert, a Nemzetek temploma, Mária sírja. Szállás Jeruzsálemben. ov. 19. Séta Jeruzsálem belvárosában - a keresztény Jeruzsálem. Szt. Anna templom - Bethesda tava, Pilátus kikövezet udvara, Keresztút (keresztúti ájtatosság), Golgota, Szent Sír bazilika (szentmise). Délután: Betlehem (Palesztína), Születés bazilika, Szt. Katalin templom. Szálláshely Jeruzsálemben. ov. 20. Oljfák hegye - szentmise az elárulás barlangjában, egész napos kirándulás a Holt tengerhez. Massada fellegvár, Quamran, fürdőzős a Holt tengerben. Szállás Jeruzsálemben. ov. 21. Menóra és Knesszet - izraeli parlament, Ein Karem - Keresztelő Szt. János szülőfaluja: Mária találkozása Erzsébettel templom, Keresztelő Szt. János templom (szentmise), Yad Vashem - a holokauszt intézet. Délután: Jeruzsálem zsidó negyede. Sion hegy, Dávid király sírja, az utolsó vacsora terme, Dormitio - Mária elszenderülésének temploma, siratófal. Szálláshely Jeruzsálemben.

12 2011 Boldogasszony 4 Z A R Á D O K L A T Az Erzsébet-napi ünnepeltek. Mihelyt megérkeztünk, a repülőtérről első utunk a jaffai Szent Péter templomba vezetett. Itt volt az első szentmisénk. A szentmise végén volt egy kis időnk elmélkedni. Lehetetlen szavakba önteni azt, amit éreztem. A kápolna színes üvegmozaikkal kirakott, résre nyitott ablakán keresztül behallatszott egy elénekelt imaszöveg: a Müezin imája. Majd nagy csend és gyors léptek az utcán... A héber ajkú hívek siettek délutáni imaórájukra. Mintha Jézus járt volna közöttük az utcán. Egy pillanat alatt belecseppentünk a Szentírás korába... Nem mindennapi élmények voltak a szentmisék, és a Bibliai történetek helyszínei. Ahol ilyen erős a hit, ott az ember elfelejti, hogy ezen kívül van még valami más is. Mivel a Biblia hívó szavának eleget téve eljutottam Jeruzsálembe, ezáltal jogosult lettem a Jeruzsálemi zarándok cím viselésére. Hálát adok Istennek, hogy egészségben megtekinthettem az Ő egyszülött fiának, Jézus Krisztusnak hazáját. Nem búcsúztam el, hiszen minek, amikor még úgyis jövök: viszontlátásra! Káposztás Erzsébet Petrai szálláshelyünkön, idegenvezetőnkkel Omárral, aki a szívünkhöz nőtt. Ezen a helyen állitotta fel Mózes a rézkígyót, ma Jordánia. Kívánságfa a ebo-hegyen. Meghatódva hallgattuk a masszadai vár védőinek haláláról szóló elbeszélést.

13 2011 Karácsony 9 K A R Á C S O Y A hely, ahol Jézus született Ó, boldog Betlehem, áldások városa! mozaikok szinte mind elpusztultak. A templom szíve a Születés barlangja, ahová két oldalról lépcsőkön keresztül lehet lejutni. A keresztények szomorú megosztottsága itt is érezhető. A bazilika és Betlehem Jeruzsálemtől 10 kilométerre fekszik, jelenleg Palesztin fennhatóság alatt áll. Ősi város, amelyhez főként Dávid király alakja kapcsolódik. Nevének jelentése: a kenyér háza. Mikeás próféta jövendölése szerint Betlehemből származik majd a Messiás. A Dávid családjából származó Mária és József a népszámlálás miatt jöttek A bazilika bejárati kapuján egész alacsony nyílást hagytak, ezért csak meghajolva lehet bemenni rajta. Ennek oka, hogy a törökök ne vezethessék be állataikat a szent helyre. A lelki magyarázat szerint: Isten Fia megalázta magát, amikor emberré lett, ezért aki belép az ő templomába, szintén alázza meg magát, hajtsa meg a fejét. a városba. Így született Jézus egy városon kívüli barlangistállóban. Ezt a barlangot a keresztények mindig szent helynek tartották, és féltve őrizték emlékét az üldözések idején is. Amikor szabadságot kaptak, Nagy Konstantin édesanyja, Szent Ilona a születés barlangja fölé nagy bazilikát emeltetett, amely ma a kereszténység egyik legrégibb temploma. Maga a bazilika valóságos erődnek tűnik. Mindkét oldalról kolostorok veszik körül. A Születés bazilikája történelme során sok viszontagságot látott. 529-ben a szamaritánusok dúlták föl, de Justinianus császár újra rendbe hozatta. A perzsa inváziót 614-ben átvészelte és csodával határos módon menekült meg a bazilika 1009-ben, Hakim kalifa idejében, aki a Szentföld templomait leromboltatta. Volt idő, amikor a templom tetőzete teljesen megrongálódott, ezért az eredeti freskók és Jézus születésének helyén ezüstcsillag látható a következő felirattal: Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est. Itt született Jézus Krisztus Szűz Máriától. Jézus születésének helye a görög ortodoxoké. Itt római katolikusok nem misézhetnek. A római katolikusoké a Szent Katalin templom, amely egybeépült a születés bazilikájával. Ez Betlehem plébániatemploma, s ebben a templomban tartják az éjféli szentmisét. Gyürki L. nyomán Juhász A.

14 K A R Á C S O Y Wass Albert: Magyar karácsony az égben Aki még nem tudott róla, ám tudja meg, hogy amikor lent a földön megszólalnak a karácsonyesti harangok, odafönt a Mennyeknek Országában a legeslegfiatalabb angyalka megráz egy fényes aranycsengőt. Erre a jelre a mennyei palota nagy szárnyas kapui maguktól megnyílnak, s a mennyország összes népe illő sorban betódul a hatalmas kupolaterembe, ahol várja már őket Jézus Király karácsonyfája. Mikor mindenki együtt van már, akkor az Úr Jézus megadja a jelt, s a kiválasztott szentek sorjában meggyújtják a mennyezetig érő karácsonyfán az emlékezés gyertyáit. Nagy tiszteltetés ám a gyertyagyújtók sorába kerülni s fontos hivatal. Mert ezen múlik, hogy kikről emlékezik meg a mennyország népe azon a karácsonyon. Mikor aztán a gyertyák már mind égnek, akkor az Úr Jézus intésére sorra járulnak az ég lakói a karácsonyfához, s ki-ki ráaggatja a maga imádságát. Ezeket az imádságokat aztán az Úr Jézus megáldja, s szorgos angyalok nyomban aláindulnak velük a földre, hogy szétosszák azok között, akiknek szólnak. Ezek a soha nem hiábavaló, de mindig beteljesülő imádságok a menynyek lakóinak ajándékai a földi emberek számára. Így ünnepelnek odafönt karácsonyt azok, akik közülünk eltávoztak, tudja azt mindenki. De ebben az esztendőben szokatlan dolog történt odafönt az égben. Már egy héttel karácsony előtt hírvivő angyalok járták sorra a mennyország lakóit s tudatták velük, hogy Jézus Úr parancsára ebben az évben magyar karácsony lesz odafönt. Ilyesmi még nem történt amióta világ a világ, hogy egyetlen nép javára tartsák az ünnepet s méghozzá egy olyan kicsike, maroknyi nemzetet tiszteljenek meg ezzel, mint a magyar. De Jézus Úr így látta illőnek s helyesnek, s így is történt. Mikor aztán megszólaltak odalent a földön ma este a karácsonyi harangok, egy szeplős arcú, vézna kis angyalka, aki még egészen új volt odafönt, rendelkezés szerint kezébe 10 vette a fényes aranycsengőt, hogy megadja vele a jelt. Azonban olyan ijedt és elfogódott volt szegényke a nagy megtiszteltetéstől, hogy nyomban el is ejtette a csengőt, amiből aztán egy kis bonyodalom származott. Padlót érve a csengő ugyanis élesen felcsengett egyszer, amitől a szárnyas kapuk nyomban nyílani is kezdtek. Mivel azonban a csengő nyomban el is hallgatott, a kapuk is abbahagyták a nyílást, és a kint várakozók számára csupán egy szűk kis rést hagytak, melyen keresztül csak a soványabbja tudott beférni, a kövérebbje nem. Az újdonsült kis angyalka pedig úgy megszeppent a maga ügyetlenségétől, hogy szégyenében nyomban elszaladt, s elrejtőzött a karácsonyfa lehajló ágai alá. BOLDOGASSZONY Az Úr Jézus, látva a bonyodalmat, maga vette föl a csengőt, s megrázta jó erősen, amitől nyomban szélesre tárultak a kapuk, s a nép betódulhatott az égi kupolaterembe. Jézus parancsára széles kört hagytak szabadon a karácsonyfa körül az égi magyarok számára, akik utolsónak vonultak be, ünnepélyes elfogódottsággal, hogy elfoglalják a megtisztelő helyet. Mikor aztán mindenki együtt volt, az Úr Jézus megadja a jelt: gyúljanak hát ki az emlékezésnek lángjai a magyar karácsonyfán! Elsőnek az ősz István király lépett a fához s néma méltósággal gyújtotta rajta az első gyertyát. Sorra követték az Árpád-ház tagjai, Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak s a többiek mind, hosszú, hosszú sorban. Pro libertate, suttogta a nagyságos fejedelem, s Petőfi Sándor keze reszketett, amikor kinyúlt a márciusi ifjak emlékének gyertyája felé. S rendbe kigyúlt az egész magyar történelem, s ott ragyogott pazar fényben a mennyei palota közepén, egész világ

15 2011 Karácsony 11 K A R Á C S O Y csodálatára. S mikor már minden gyertya égett a karácsonyfán, előlépett öreg Csikay Gyuri, esett vállú hajdani kolozsvári cigányprímás, állához emelte kopott hegedűjét, s felsírt a húrokon a magyar Mennyből az angyal... De olyan szépen, olyan szívfájdítóan, hogy még az Úr Jézusnak is megkönnyesedett tőle a szeme, s ártatlan kicsi angyalkák a háttérben csupa gyönggyel sírták tele a padlót. Majd az Úr Jézus jelt adott megint, s rangsor szerint István király lépett oda elsőnek a fához, hogy felaggassa rá a maga ajándékát, földi magyaroknak. Aranytekercsre írott áldásos imádság volt, súlya majd földig húzta le a gyönge ágat. Szent László vitézi erejét, Zrínyi Miklós bölcs megfontoltságát, Rákóczi Ferenc lelkes hitét s Petőfi Sándor lángoló szívét aggatta fára. Úgy megtelt rendre minden ág magyaroknak szóló magyar imádsággal, hogy mire a más nemzetségből valók sorra kerülhettek, már csak úgy roskadozott a fa a tehertől. Sok-sok időbe került, míg a mennyeknek minden lakója odajárulhatott a karácsonyfa elé a maga ajándékával. Nemzet még ennyi imádságot nem kapott, amióta világ a világ! Mikor aztán az utolsó imádság is rajta csüngött a fán, az Úr Jézus megáldotta valamennyit, s míg a sok nép vonulni kezdett újra kifelé a szárnyas kapukon, szorgos kis angyalok nyomban hozzáfogtak, hogy batyuba kössék a sok égi kincset, s alászálljanak vele kicsi Magyarhonba. Végül aztán már csak az égi magyarok álltak ott még mindig a magyar karácsonyfa körül, imába mélyülten. Az angyalok elhordták már az utolsó ajándékot is, s a gyertyák is kezdtek csonkig égni, amikor az Úr Jézus szeme hirtelen megakadt valami fehéren, a roppant karácsonyfa alsó ágai között. Jobban odanézett, s hát bizony egy kis angyalka köntösének a csücske volt az. Az újdonsült szeplős kis angyalka, aki elejtette az aranycsengőt, kuksolt ott még mindig nagy ijedten. Az Úr Jézus félrehajtotta az ágakat, s kézen fogva elővezette onnan a szeplős kis angyalt. Hát te minek bújtál oda? - kérdezte tőle mosolyogva. Restellem magamat - vallotta be a szeplős. - Elfelejtettem volt azt a csengőt, lássa. Oh, hát te voltál az! - nevetett az Úr. Ne búsulj semmit, megtörténik az ilyesmi mással is. De téged még nem láttalak itt eddig. Mi a neved? Honnan jöttél s mikor? Katika a nevem s Budapestről jöttem - felelte a vézna, szeplős kicsi angyal - november negyedikén, Uram. Néhány pillanatig mélymély csönd volt a nagy kupolateremben. Az égi magyarok mind a vézna kicsi angyalkát nézték, s valamennyinek könnyes volt a szeme. Aztán Jézus szelíd hangja törte meg a csendet. Isten hozott, Katika - mondta jóságosan, s keze gyöngéden megsimogatta a kis szöszke fejet. Aztán küldtél-e te is ajándékot Budapestre a tieidnek? Küldtem, Uram - felelte Katika, s elpirult a szeplői alatt. Aztán mit küldtél? - kíváncsiskodott az Úr Jézus. Szép ünnepi imádságot szüleidnek, kis testvérkéidnek? A kicsi angyal képe még pirosabbra gyúlt. Nem imádságot küldtem - vallotta be szégyenkezve. Az Úr Jézus igen nagyon elcsodálkozott. Nem-e? Hát mi egyebet lehet küldeni innen? Kenyeret - felelte szepegve Katika. Szép fehér égi kenyeret. Minden nap félretettem, amit nekem adtak itt. Hiszen én kapok még máskor is - tette hozzá bizalmasan. S ha nem, hát az se baj. De odalent Budapesten nincsen fehér kenyér, régóta már Mély, döbbent csönd volt, szentek, angyalok piszszenni se mertek. Hiszen ilyesmi még nem történt emlékezet óta, hogy valaki kegyes imádság helyett kenyeret küldött volna alá a mennyországból. Aztán az Úr Jézus lehajolt s homlokon csókolta a kislányt. Jól tetted, Katika, mondta halkan, s lopva kitörölt egy tolakodó könnycseppet a szeméből, sokszor a kenyér a legszebb imádság. Én is azt adtam egyszer az én népemnek, amikor lent jártam a Földön. Kenyeret. Valahol a meghatottan álló magyarok sorában egy öreg nagymamából kitört az elfojtott zokogás. Katika kitépte magát az Úr Jézus karjaiból, odafutott az öregasszonyhoz és két vézna karjával átölelte. Ne sírj, nagymama! - kiáltotta hangos, csengő angyalka -hangon, mely egyszeribe betöltötte az egész menynyországot - Apuék nem éheznek többet odalent! A mennyei kenyér, amit küldtem, meglásd, eltart sokáig! Az Úr Jézus mosolygott. S mosolyától, bizony, akár hiszik, akár nem: kisütött a nap Magyarország fölött! Az 1956-os magyar szabadságharc emlékére.

16 I T E R J Ú 12 BOLDOGASSZONY Interjú Fleischmann Líviával e legyen többé gyűlölet az emberek szívében Szentföldi zarándokutunk során, november 20-án este nagy örömben volt részünk. Jeruzsálemi szálláshelyünkön, a Caesar hotelben, Fleischmann Líviával és három lányával - Miriammal, Ráchellel és Eszterrel - találkoztunk. Korábban nem ismertük egymást, de mégsem voltunk idegenek egymás számára. Összekötött bennünket tornai származásunk. Fleischmann Lívia asszony ugyanis ben Tannenbaum rabbi lányaként Tornán született és 1944-ig községünkben lakott. Lívia asszony lányaiba karolva érkezett, akik vidámságot sugároztak magukból. Izgultunk, hogy vajon fognake még beszélni magyarul. Hamarosan kiderült, hogy nemcsak Lívia néni, hanem a lányai is jól beszélik a magyar nyelvet. Kifejezték az örömöket, sőt a meghatódásukat amiatt, hogy a Jeruzsálemben tartózkodó tornaiak találkozni akartak velük. Hoztak magukkal egy listát, amelyen az egykori tornai zsidó családok szerepeltek. Lívia nénit felkértük egy interjúra, hogy ezáltal a lapunk olvasói is részesei lehessenek találkozásunk örömének. Lívia néni, úgy hallottam, hogy ez év augusztusában családja körében Tornán járt. A háborút követően kétszer jártam Tornán: 1999-ben és 2011-ben. Most legutóbb csak a temetőt látogattam meg. Szerettem volna látni nagymamám és szeretteim sírját. Titokban reméltem, hogy ismerősökkel találkozom az utcán, de senkivel sem találkoztam. Azt hiszem, hogy az én generációm tagjaiból a legtöbben már meghaltak. Milyen volt annyi év után újra visszatérni a szülőföldjére? Szomorú. Láttam a megyeháza szörnyű állapotát. Miért tűrik ezt meg, miért nem tesz valamit a község vezetősége? Aztán hol van az a sok víz? Régen Tornán annyi sok víz volt. A malom patak nem olyan, mint egykor volt, és hiányoltam a kastély melletti tavat is. Mindig emlegetem a gyerekeimnek, hogy milyen jó ízű volt a Murinka vize. Azt sem találtuk. Láttam az egykori házunkat is, az is romokban van, de valaki ennek ellenére lakik benne. Torna most olyan kihaltnak tűnt. Alig láttam gyereket az utcán. Mi van Tornán, miért nincsenek gyerekek? Tudja, hogy nekem milyen nagy családom van? Gondolom sok unokája van... Mi az, hogy! El sem fogja hinni, ha elmondom. Négy lányom és két fiam van, de 40 unokám és már 100 dédunokám. Éppen ezekben a napokban várjuk a 101. dédunokám születését. És mindegyiknek tudom a nevét! Ha Önök Tornán így folytatják, hamarosan kihal a kereszténység. Gondoltak arra, hogy mi lesz ott 50 év múlva? A papok miért nem beszélnek a templomban többet arról, hogy gyerekeket kell vállalni? Vagy talán az asszonyok olyan önzők, hogy már nem akarnak a gyerekekkel törődni? Milyen volt a háború előtti zsidó közösség élete Tornán? Mintegy 50 zsidó család élt a városban. Összetartók voltunk, szép életünk volt. A keresztényekkel is nagyon jó volt a kapcsolatunk. Én keresztény gyerekekkel jártam iskolába, ők voltak a játszótársaim. Közülük kerültek ki a legjobb barátaim. Sajnos, a háború ennek mind véget vetett. Egykori barátaink elfordultak tőlünk tavaszán hurcoltak el bennünket Tornáról, és először a kassai gettóba vittek. Május 22-én értünk Auschwitzba. 18 éves voltam ekkor. Lívia néni egy évtizedet nyugodtan letagadhatna a korából, olyan jól néz ki. Pedig nem volt könnyű élete. A koncentrációs tábor szörnyűségeit is átélte. Amit mi Auschwitz-Birkenauban

17 2011 Karácsony 13 I T E R J Ú Lívia asszony és férje, Joel, soha sincsenek egyedül. Átépítették a lakásukat és kialakítottak egy nagyobb szobát, hogy a nagy család minden tagja kényelmesen elférhessen. Lakásukat általában finom sütemények és ízletes ételek illata tölti be. Szombatonként együtt van a család aprajanagyja. A nagymamának az a legnagyobb öröme, ha a család tagjai jóízűen fogyasztják a főztjét. A kínálatban gyakran jelennek meg a szülőföldjéről magával hozott ételek is: töltött paprika, káposztás tészta, töltött káposzta... A magyar konyha ízeit még az izraeli születésű családtagok is nagyon szeretik. átéltünk, azt nem lehet ésszel felfogni. Senki sem állt mellénk, senki sem védett meg minket... Odaveszett a családom. Tudja, az én nagyapám, a rabbi, amikor az utcán ment, minden gyereknek előre köszönt. A légynek sem ártott. Mégis megölték. Ez felfoghatatlan! Amikor pedig a világégés után hazajöttem, valaki megkérdezte, hogy minek jöttem vissza? De akkor már nem is akartam többé Tornát látni... Harag volt a szívében a történtek miatt. Nagyon szomorú élményeim vannak. Felfoghatatlan, hogy a legjobb barátaink is elfordultak tőlünk. A tornaiak szótlanul nézték, hogy elvisznek minket. Senki sem segített. A papok miért nem prédikáltak arról a templomban, hogy az emberek segítsenek nekünk? Tornán olyanok is voltak, akik örültek annak, hogy elvisznek bennünket. Azon a napon, amikor összeszedtek minket, a szomszédunk átjött körülnézni, hogy mit lehetne a házunkból elvinni. Hogyan alakult a sorsa a háborút követően? Pesten éltem két évig, majd Sopronba költöztem. Feleségül mentem egy soproni zsidó férfihoz ben jöttünk Izraelbe, Jeruzsálemben telepedtünk le. Kezdetben itt is nehéz életünk volt. 3 hónapig sátorban laktunk, az élelmiszert jegyre kaptuk. Azóta itt élek és nekem már Izrael az otthonom. Szokott-e az otthoni dolgokról hallani? A Duna tévét Izraelben is lehet fogni. A mi családunkban nem nézünk tévét. Mi vallásos zsidók vagyunk és a tévében lévő műsorok nem valók istenfélő embereknek. Szoktam az izraeli magyar újságot, az Új Tükröt olvasni. Mi a hosszú, egészséges életének a titka? Nem szabad elhagyni magunkat! És nem kell félni a munkától. Én nagyon sokat dolgoztam az életem folyamán. A munka nemesít. Most sem állok meg, sütök-főzök a gyerekeknek és az unokáknak. Mit üzen a tornaiknak? Azt, hogy ne legyen többé gyűlölet az emberek szívében. Ne legyen többé háború! Mi, emberek, egyformák vagyunk. Olyan jó volt nekünk együtt! A képen Fleischmann Lívia nagyapja, Tannenbaum Menachem Mendel látható, aki Torna főrabbija volt. 92 éves korában hurcolták el az auschwitzi haláltáborba. A rabbinak idős kora miatt nem kellett volna mennie, de ő a nyája mellett akart maradni. Beállt a deportáltak közé, vezérnek. Felesége korábban meghalt, Tornán temették el. Köszönöm a beszélgetést. A Teremtő áldását és jó egészséget kívánok! A legközelebbi viszontlátásra, Tornán! Juhász Attila A TA E BAUM CSALÁD Fleischmann Lívia édesapja, Tannenbaum Sándor, 1888-ban Füleken született, iskoláit Hunfalván végezte. Az első világháborúban katonai szolgálatot teljesített ben vette át édesapjától a tornai zsidó hitközség vezetését. Édesanyja lánykori néven Stern Margit volt. Testvérei: Ottília, Ella, Valéria, Edit, Jenő, Aliz, Márta, Artur és Ede. A család minden tagját elhurcolták az Auschwitzbirkenaui koncentrációs táborba.

18 F E J T Ö R Ő 14 Az előző szám helyes megfejtései: I. 1. a, 2. b, 3. b, 4. b, 5. c II. 1. b, 2. b, 3. a, 4. b, 5. a, 6. c, 7. b, 8. a, 9. b BOLDOGASSZONY KARÁCSO YI KVÍZ 1. A Megváltó születése előtt Isten elküldte az utolsó prófétát, aki már nemcsak jövendölt Jézus eljöveteléről, hanem találkozott is vele. Ki volt ez a próféta? a, Zakariás b, Izajás c, Keresztelő János 2. Jézus születését Gábriel angyal adta hírül Máriának. Hol tudta meg Mária az örömhírt? a, Jeruzsálemben b, Názáretben c, Betlehemben 3. Jézus a népszámlálás alatt született. Ki rendelte el a népszámlálást? a, Augustus római császár b, Tibérius római császár c, Heródes zsidó király 4. e féljetek, mert nagy örömet adok tudtul nektek, és majd az egész népnek. Ma született a Megváltótok. Kiknek adta hírül az angyal ezekkel a szavakkal a Megváltó születését? a, A napkeleti bölcseknek b, A pásztoroknak c, A többi angyalnak 5. A Kisdedet először köszöntötték: a, A pásztorok b, Az agg Simeon c, A napkeleti bölcsek 6. Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek! Kik imádkoztak így? a, Az angyalok serege b, A pásztorok c, A napkeleti bölcsek 7. Hol született Jézus? a, Betlehemben, József rokonainál b, Betlehemben egy istállóban c, Názáretben 8. Heródes féltette a hatalmát Jézustól, ezért a két éven aluli fiúkat megölette. Rájuk emlékezünk december 28-án. Hogyan nevezzük őket? a, Aprószentek b, Mindenszentek c, Apró vagy mindenszentek 9. Hová menekült a Szentcsalád Heródes haragja elől? a, Erzsébethez és Zakariáshoz b, Egyiptomba c, Názáretbe 10. Mikor van Jézus születésének az ünnepe? a, December 24. b, December 25. c, December Jézus születése után a nyolcadik napon volt a névadás ünnepe. A Jézus név jelentése: a, Megváltó b, Felkent c, Előhírnök 12. Születése után negyven nappal Jézust bemutatták a templomban. Ekkor jelen volt két idős ember is: a, Zakariás és Erzsébet b, Ábrahám és Sára c, Simeon és Anna 13. Melyik szöveg származik egyik karácsonyi énekünkből? a, Jézus világ megváltója, üdvözlégy élet adója/ megfeszített Istenfia b, Istengyermek, kit irgalmad közénk lehozott/ angyaloknak énekével néked áldozok c, Ó jöjj, ó jöjj Üdvözítő/ beteljesült már az idő 14. A napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek ajándékul Jézusnak. Mi a tömjén? a, Nemesfém b, Különleges keleti csemege c,fehéres-sárgás színű gyanta, amelyneka füstje jó illatot áraszt

19 2011 Karácsony 15 H I R D E T É S E K BORSZE TELÉS SZÁDUDVAR OKO Szt. János apostol és evangélista ünnepén, december 27-én tartják Szádudvarnokon a hagyományos borszentelést, amelyre szeretettel várják a tornai és környékbeli borosgazdákat is. A szentmise 18 órakor kezdődik, amelynek végén a templomkertben forralt borral fogják megkínálni a jelenlévőket. TOR AI BETLEHEMESEK A betlehemesek Karácsony ünnepén, dec. 25-én, Tornán, a magyar szentmise után fogják előadni betlehemes játékukat a templomban. JÖVŐ ÉVI SZE TMISÉK TOR Á Azok a hívek, akik szeretnének élő vagy elhunyt személyekért, vagy bármilyen más szándékra szentmisét szolgáltatni a 2012-es év folyamán, már december hónap utolsó napjaiban is felírathatják a szándékukat. A szentmise szándékokat Tornán általában a sekrestyében írják össze a szentmisék után. Vannak olyan napok, amelyekre több hívő is szeretne szentmisét szolgáltatni. Ilyenkor azok részesülnek előnyben, akik szándékukat hamarább jelezték. SZE TCSALÁD Ü EPE Ebben az évben Szentcsalád ünnepe dec. 30-án, pénteken lesz. A 17 órakor kezdődő esti szentmisével lezárjuk a család évét. A szentmise keretén belül a plébános úr külön áldásban fogja részesíteni a jelenlévő gyerekeket a betlehemi jászolnál. KARÁCSO YI MŰSOR TOR Á A Szent István Egyházi Alapiskola diákjai Karácsony 2. napján, dec. 26-án a szentmise után előadják karácsonyi műsorukat a tornai templomban. SZE T IMRE HITTA OS CSOPORT Hittanos csoport alakult azokból az alapiskolás gyerekekből, akik az iskolán kívül is szeretnének elmélyíteni hittani ismereteiket. A csoport foglalkozásokat Dr. Juhász Attila plébános fogja vezetni. A Szt. Imre csoport tagjai szombatonként 10:30-kor találkoznak a káplánszobában. Az első foglalkozás január 14-én lesz. Az érdeklődők a hitoktatónőnél vagy a plébánián jelentkezzenek. FELHÍVÁSOK Az Egyház erősen ajánlja és meghívja a hozzátartozókat, akik gyászmisét vagy évfordulós szentmisét ajánlanak fel szeretteikért, hogy a szentmise előtt végezzék el a szentgyónásukat és áldozzanak a szentmisén, mert így teljes a részvétel. Főleg azoknál, akik régen gyóntak és bűnben élnek, nem mehetnek áldozni gyónás nélkül. Éljünk ezzel a lehetőséggel, akik nem vagyunk eltiltva a szentségektől! Aki vasárnap elmulasztja a szentmisét, halálos bűnt követ el. Sipos György plébános KEDVES OLVASÓI K! Segítsenek nekünk kideríteni az igazságot! A Tornáról elhurcolt zsidó honfitársaink részéről nagyon sok vád érte az akkori tornai lakosokat, mely szerint szó nélkül nézték végig a deportálásukat. Lapunk 8. és 9. oldalán közölt interjúban is elhangzik a vád, hogy a lakosok közül senki sem segített a szerencsétlen sorsú zsidókon. Ezzel kapcsolatban keressük azokat a még élő személyeket, akik 1944 tavaszán valamilyen módon mégis csak igyekeztek segíteni rajtuk. Szívesen vesszük azok hozzászólását is, akik (elhunyt szeretteiktől) már csak hallomásból tudnak adatot szolgáltatni a zsidók tornai elhurcolásának történetéhez. Valóban olyan érzéketlenek voltak a tornaiak, hogy a felebaráti szeretet legkisebb jelét sem mutatták az üldözött zsidók felé? Aki tud valamit, segítsen nekünk kideríteni az igazságot! Beszámolójukat elküldhetik írásban a Boldogasszony címére, vagy elmondhatják személyesen is. Érdeklődjenek a tornai plébánián! Köszönettel: Juhász Attila plébános FEL ŐTT HITTA TOR Á A karácsonyi ünnepek utáni első felnőtt hittant január 10-én, kedden az esti szentmise után tartjuk a nyugdíjas otthon épületében. ELŐADÁS A SZE TFÖLDRŐL Január 7-én, vasárnap, 15 órakor a tornai Infocentrumban Dr. Juhász Attila plébános előadást tart a Szentföldről, amelyben külön ki fog térni a zarándokút élményeinek az ismertetésére is.

20 M I S E R E D M I S E R E D A T O R A I P L É B Á I Á 16 BOLDOGASSZONY, 2011 Karácsony M I S E R E D A T O R A- Ú J F A L U I P L É B Á I Á December 24. Szombat, Karácsony vigíliája 21:00 Áj 22:00 Udvarnok December 25. Vasárnap, Urunk születése 0:00 Torna 8:30 Udvarnok 10:00 Torna, szlovák 11:00 Torna, magyar December 26. Hétfő, Szent István vértanú 8:30 Áj 9:30 Udvarnok 11:00 Torna December 27. Kedd, Szent János apostol 17:00 Torna 18:00 Udvarnok December 28. Szerda, Aprószentek 17:00 Torna December 29. Csütörtök, Karácsony nyolcada 17:00 Torna December 30. Péntek, Szentcsalád ünnepe 17:00 Torna December 31. Szombat, Év végi hálaadás 14:00 Udvarnok 15:30 Torna Január 1. Szűz Mária, Isten Anyja - Újév 11:00 Áj 14:00 Udvarnok 15:00 Torna Január 6. Péntek, Vízkereszt, parancsolt ünnep 8:30 Áj 9:30 Udvarnok 11:00 Torna Január 8. Urunk megkeresztelkedése 8:30 Áj 9:30 Udvarnok 11:00 Torna December 24. Szombat, Karácsony vigíliája 19:30 Bódvavendégi 20:45 Zsarnó 22:00 Tornaújfalu December 25. Vasárnap, Urunk születése 9:30 Tornaújfalu 11:30 Zsarnó December 26. Hétfő, Szent István vértanú 8:00 Zsarnó 9:30 Tornaújfalu December 31. Szombat, Év végi hálaadás 17:00 Tornaújfalu Január 1. Szűz Mária, Isten Anyja - Újév 8:30 Zsarnó 10:00 Tornaújfalu 14:30 Bódvavendégi Január 6. Péntek, Vízkereszt, parancsolt ünnep 8:00 Zsarnó 9:30 Tornaújfalu Január 8. Urunk megkeresztelkedése 8:00 Zsarnó 9:30 Tornaújfalu 14:00 Bódvavendégi PLÉBÁ IÁI K ÉLETÉBŐL A keresztség szentségében részesültek Derján Marcel, nov. 12, Torna Horváth Diana, nov. 26, Torna Görcsös Rebeka, nov. 26. Zsarnó Balog Bibiana, dec. 10, Torna Az örökkévalóságba költöztek Fazekas József, nov. 22, (67 éves), Torna özv. Petro Imréné, szül. Geha Mária, nov. 22, (75 éves), Torna Simon Tiborné szül. Farkas Eleonóra, dec. 8, (54 éves), Torna A szentmisék itt ismertetett időpontjai tájékoztató jellegűek, mert mindig a templomban elhangzott hirdetés a mérvadó. Figyeljünk tehát a templomi hirdetésre! Kiadja: Róm. kat. plébánia, Fő utca 442, Torna, tel: 055/ Felelős kiadó és főszerkesztő: Juhász Attila tornai plébános. Felelős szerkesztő: Viszlay Edit. Grafikai szerkesztő: Juhász József. Honlapunk: Számlaszámunk: /5200 Internetes elérhetőségünk: BOLDOGASSZONY A tornai és a tornaújfalui római katolikus plébániák értesítője

EGYHÁZI TUDÓSÍTÓ Jakubinyi György érsek atya karácsonyi körlevele

EGYHÁZI TUDÓSÍTÓ Jakubinyi György érsek atya karácsonyi körlevele Új évfolyam 140. szám 2010 december S E P S I S Z E N T G Y Ö R G Y I EGYHÁZI TUDÓSÍTÓ Jakubinyi György érsek atya karácsonyi körlevele Az adventi szentidőben Karácsonyra készültünk, emlékeztünk Jézus

Részletesebben

Ünnepi köszöntõ. Wass Albert: Magyar karácsony az égben. 2010. december. XVI. évfolyam 12. szám

Ünnepi köszöntõ. Wass Albert: Magyar karácsony az égben. 2010. december. XVI. évfolyam 12. szám 2010. december XVI. évfolyam 12. szám www.tortel.hu Ünnepi köszöntõ Wass Albert: Magyar karácsony az égben Aki még nem tudott róla, ám tudja meg, hogy amikor lent a földön megszólalnak a karácsonyesti

Részletesebben

Magyar Irodalmi Hírlevél

Magyar Irodalmi Hírlevél Magyar Irodalmi Hírlevél» Béke és rokonság a kinajokkal Reményik Sándor: Ó,régi versek NAGY IGNÁCZ: Magyar titkok B. Radó Lili : Lelki tusa Rózsás János: Egy emlékmű sorstörténete Wass Albert: Magyar karácsony

Részletesebben

Karácsony, 1. évfolyam 10. szám BOLDOGASSZONY. A tornai és a tornaújfalui római katolikus plébániák értesítője

Karácsony, 1. évfolyam 10. szám BOLDOGASSZONY. A tornai és a tornaújfalui római katolikus plébániák értesítője Karácsony, 1. évfolyam 10. szám BOLDOGASSZONY A tornai és a tornaújfalui római katolikus plébániák értesítője Az Ige testté lett, és közöttünk lakott! Jn 1,14 Babits Mihály: Karácsonyi ének Mért fekszel

Részletesebben

(IX./4.) 2010. december 29. szám

(IX./4.) 2010. december 29. szám Az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia negyedévente megjelenő lapja az Újszegedi Szent Erzsébet Alapítvány kiadásában az támogatásával (IX./4.) 2010. december 29. szám Boldog a nép, amely ünnepelhet, és

Részletesebben

Tegyünk tanúságot a szeretetről. Missziós imaközösségek Verbita baráti kör Hírek a VilágMisszióból. A verbita missziós szerzetesek lapja

Tegyünk tanúságot a szeretetről. Missziós imaközösségek Verbita baráti kör Hírek a VilágMisszióból. A verbita missziós szerzetesek lapja VILÁGP STA Újfolyam, VII. évf. 4. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2011. tél Tegyünk tanúságot a szeretetről Aranymise az égben és a földön 8. oldal Majomtól vagy nem majomtól származunk? 10 11.

Részletesebben

BOLDOGASSZONY. Bogdánffy Szilárd a boldogok között. ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old.

BOLDOGASSZONY. Bogdánffy Szilárd a boldogok között. ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old. BOLDOGASSZONY Ádvent 2. évfolyam, 10. szám ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old. ÚJ VÉRTA Ú Bogdánffy Szilárd püspök élete - 6. old. KARÁCSO YRA KÉSZÜLÜ K Az adventi idő jellemzői

Részletesebben

2011. Magyarok Nagyasszonya III. évfolyam, 9. szám

2011. Magyarok Nagyasszonya III. évfolyam, 9. szám BOLDOGASSZONY 2011. Magyarok Nagyasszonya III. évfolyam, 9. szám SZAKRÁLIS KISEMLÉK Szentháromság kápolna Tornaújfaluban - 6. old PAPOKAT EVELT Egy indiai édesanya élete - 7. old. KATOLIKUS ISKOLA Bepillantás

Részletesebben

SZÉCSÉNYI HARANGOK. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 1998. Advent - Karácsony

SZÉCSÉNYI HARANGOK. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 1998. Advent - Karácsony SZÉCSÉNYI HARANGOK A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 1998. Advent - Karácsony Mi az Advent? Advent ( Adventus Domini, azaz az Úr eljövetele ) karácsony előkészületi időszaka. Az egyház a VI.

Részletesebben

Csongrád - Piroskavárosi Szent József Plébánia és a bokrosi Szent László - templom híveinek lapja

Csongrád - Piroskavárosi Szent József Plébánia és a bokrosi Szent László - templom híveinek lapja Csongrád - Piroskavárosi Szent József Plébánia és a bokrosi Szent László - templom híveinek lapja X. évfolyam, 6. szám, 2011. Karácsony Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békesség a jóakaratú

Részletesebben

Regina Krónika. VI. évfolyam 12. szám 2005. december 4. «A veszprémi Regina Mundi Plébánia ingyenes havilapja»

Regina Krónika. VI. évfolyam 12. szám 2005. december 4. «A veszprémi Regina Mundi Plébánia ingyenes havilapja» Regina Krónika VI. évfolyam 12. szám 2005. december 4. «A veszprémi Regina Mundi Plébánia ingyenes havilapja» Istentől megáldott, boldog ünnepeket kívánunk kedves olvasóinknak! A szent éjszaka Harsányi

Részletesebben

Minden kedves olvasónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendot kívánunk! ELOSZLATNI A TÉVHITEKET

Minden kedves olvasónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendot kívánunk! ELOSZLATNI A TÉVHITEKET XX. évfolyam, 45. szám Lapunk olvasható a www.szekszard.hu honlapon is 2010. december 19. SZEKSZÁRD VÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA BEFEJEZŐDÖTT A ELOSZLATNI A TÉVHITEKET FŐISKOLAI KONYHA FELÚJÍTÁSA 3. OLDAL

Részletesebben

BOLDOGASSZONY. Lábnyomok. A pihenés és feltöltődés ideje. 60. JUBILEUM Ünnepelt a magyar iskola - 6. old.

BOLDOGASSZONY. Lábnyomok. A pihenés és feltöltődés ideje. 60. JUBILEUM Ünnepelt a magyar iskola - 6. old. 2011. Sarlós Boldogasszony 60. JUBILEUM Ünnepelt a magyar iskola - 6. old. KERESZT EVEI K Keresztények -e neveink? - 9. old. FEKETE MADO A A Czestochowai kegyhely bemutatása - 10. old. A HÓ AP SZE TJE

Részletesebben

2012. Sarlós Boldogasszony IV. évfolyam, 6. szám

2012. Sarlós Boldogasszony IV. évfolyam, 6. szám BOLDOGASSZONY 2012. Sarlós Boldogasszony IV. évfolyam, 6. szám Áthelyezték Sipos György atyát A rozsnyói megyéspüspök, Mons. Vladimír Filo, július elsejei hatálylyal áthelyezte Ft. Sipos György atyát a

Részletesebben

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XVII. évfolyam 2008. 11. szám KARÁCSONY

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XVII. évfolyam 2008. 11. szám KARÁCSONY LELKIPÁSZTORI LEVÉL XVII. évfolyam 2008. 11. szám KARÁCSONY Karácsony ünnepe minden jóérzésű ember szívét megérinti, megnyitja, még akkor is, ha a mindennapi élet terhei zaklatottá, és bezárttá tesznek

Részletesebben

Harangszó. A ceglédi római katolikus egyházközség lapja. Fatimai zarándokút. Búcsú és családi-nap Csemőben. Beszélgetés Szeleczki Imre atyával

Harangszó. A ceglédi római katolikus egyházközség lapja. Fatimai zarándokút. Búcsú és családi-nap Csemőben. Beszélgetés Szeleczki Imre atyával Harangszó A ceglédi római katolikus egyházközség lapja Ára: 100 Ft Fotó: Burgmann László Fatimai zarándokút Búcsú és családi-nap Csemőben Beszélgetés Szeleczki Imre atyával XVI. évfolyam 2. szám 2012.

Részletesebben

JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADÁSA - A MI REMÉ YÜ K

JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADÁSA - A MI REMÉ YÜ K BOLDOGASSZONY Húsvét 2. évfolyam, 2. szám JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADÁSA - A MI REMÉ YÜ K Negyven napon keresztül készültünk legnagyobb ünnepünk, a Húsvét megünneplésére. Igyekeztünk magunkat belsőleg is megújítani,

Részletesebben

A SZENTMISÉK RENDJE TEMPLOMUNKBAN. SZENTSÉGIMÁDÁS Kedd reggel mise után ½9-ig. Péntek este mise után 20-ig. Elsõvasárnap du. 17-18-ig.

A SZENTMISÉK RENDJE TEMPLOMUNKBAN. SZENTSÉGIMÁDÁS Kedd reggel mise után ½9-ig. Péntek este mise után 20-ig. Elsõvasárnap du. 17-18-ig. VefBor159.qxd 2007. 10. 17. 20:17 Page 2 A SZENTMISÉK RENDJE TEMPLOMUNKBAN Hétfõ: 18.00 Kedd: 7.00 Szerda: 18.00 Csütörtök: 7.00 Péntek: 18.00 Szombat: 7.00 Vasárnap: 7.00, 9.30, 18.00 AZ IMAAPOSTOLSÁG

Részletesebben

FORUM MARTINI 2014 /12. 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY. 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK POLGÁRMESTERI SOROK

FORUM MARTINI 2014 /12. 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY. 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK POLGÁRMESTERI SOROK MARTONVÁSÁR VÁROS LAPJA FORUM MARTINI XXIII. évfolyam 12. szám 2014. december 15. 2014 /12 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY POLGÁRMESTERI SOROK 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK Lelkészeink és plébánosunk gondolatai

Részletesebben

Boldog vagy, mert hitted, hogy beteljesedik...

Boldog vagy, mert hitted, hogy beteljesedik... www.gyongyos.ofm.hu Sarlós Boldogasszony XV. évf. 2. szám 2010. július Boldog vagy, mert hitted, hogy beteljesedik... Lk.1,45-46 A nemzeti összetartozás színhelye A te szavadra, Uram Százszorosan kapod

Részletesebben

A SZENTLÉLEK PLÉBÁNIA KÖZÖSSÉGI LAPJA SZATMÁRNÉMETI, 2010. NOVEMBER A TEMPLOMSZENTELÉS 16. ÉVFORDULÓJA. Merlás Tibor - plébános

A SZENTLÉLEK PLÉBÁNIA KÖZÖSSÉGI LAPJA SZATMÁRNÉMETI, 2010. NOVEMBER A TEMPLOMSZENTELÉS 16. ÉVFORDULÓJA. Merlás Tibor - plébános Életem egyik nagy álma vált valóra, amikor október 26-án kora hajnalban útra keltem, hogy Weingartent érintve Stuttgartban csatlakozzam a 45 fős zarándok csoporthoz. Ez alkalommal az úticél Szentföld volt.

Részletesebben

ADVENT III. VASÁRNAPI GYERTYAGYÚJTÁS

ADVENT III. VASÁRNAPI GYERTYAGYÚJTÁS 1 ARCHÍVUM 4. GYERTYAGYÚJTÁS Advent 4. vasárnapja Mária igenjére irányítja a figyelmünket. Már közel az Üdvözítő születése. Ferenczi Richárd - plébános Az eseményen készült fotók megtekinthetők a KÉPGALÉRIÁBAN!

Részletesebben

Az Oltáriszentség, a megújulás szentsége. Mint a Nap. tesszük rendbe, ha biztonságosan akarunk közlekedni, hanem azonnal, ahogy kiderült a hiba.

Az Oltáriszentség, a megújulás szentsége. Mint a Nap. tesszük rendbe, ha biztonságosan akarunk közlekedni, hanem azonnal, ahogy kiderült a hiba. 2010. November - XV. évfolyam 5. (120.) szám TARTALOM Szegedi cserkészek Devecserben..2 A KENT-es élményeink..........3 Gondolatok a szentekrõl.........4 Láss Ítélj Cselekedj!...........5 Az Élet Igéje,

Részletesebben

Senki sem ismeri az Atyát csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja. (Mt 11,27)

Senki sem ismeri az Atyát csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja. (Mt 11,27) 1 Senki sem ismeri az Atyát csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja. (Mt 11,27) A Biblia évében figyelmünk elevenebben fordul a kinyilatkoztatás felé. A kinyilatkoztatás Isten szabad tette, amelyben,

Részletesebben

Áldás, békesség! Karácsony Kezdetben volt az Ige (Jn 1,1a) Állandó alkalmaink. Anyakönyvi hírek. Áldás, békesség!

Áldás, békesség! Karácsony Kezdetben volt az Ige (Jn 1,1a) Állandó alkalmaink. Anyakönyvi hírek. Áldás, békesség! Anyakönyvi hírek A Veresegyházi Református Egyházközségben a 2014. évben A keresztség sákramentumában részesedett: Hinkó András Márton, Hinkó Barna, Hinkó Nándor, Csőri-Czinkos Vince, Lukács Adél, Stum

Részletesebben

HARANGSZÓ. Az Élet kapujában

HARANGSZÓ. Az Élet kapujában AZ OROSHÁZI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG INGYENES LAPJA HARANGSZÓ XVII. évfolyam 4. szám 2010. advent karácsony Címként ezt is adhattuk volna: Adventtõl karácsonyon át. Közismert, hogy a latin eredetû advent

Részletesebben

BOLDOGASSZONY PAPSZE TELÉS ÉS ELSŐMISE

BOLDOGASSZONY PAPSZE TELÉS ÉS ELSŐMISE BOLDOGASSZONY Sarlós Boldogasszony. évfolyam, 5. szám PAPSZE TELÉS ÉS ELSŐMISE Zsóka János diakónus papszentelésére június -én, pénteken, Jézus Szent Szívének ünnepén került sor a rozsnyói székesegyházban.

Részletesebben

BOLDOGASSZONY A SZABADSÁG HÚSZ ÉVE 1989-2009. Mindenszentek, 1. évfolyam 8. szám. A tornai és a tornaújfalui római katolikus plébániák értesítője

BOLDOGASSZONY A SZABADSÁG HÚSZ ÉVE 1989-2009. Mindenszentek, 1. évfolyam 8. szám. A tornai és a tornaújfalui római katolikus plébániák értesítője Mindenszentek, 1. évfolyam 8. szám BOLDOGASSZONY A tornai és a tornaújfalui római katolikus plébániák értesítője A SZABADSÁG HÚSZ ÉVE 1989-2009 Húsz évvel ezelőtt a hideg novemberi napok bizsergető melegséget

Részletesebben

Harangszó ÜNNEPI. A Zalaegerszegi Mária Magdolna Egyházközség ingyenes tájékoztatója. Tartalom

Harangszó ÜNNEPI. A Zalaegerszegi Mária Magdolna Egyházközség ingyenes tájékoztatója. Tartalom Harangszó ÜNNEPI A Zalaegerszegi Mária Magdolna Egyházközség ingyenes tájékoztatója XVIII. évfolyam 6. szám Tartalom Családba érkezett...1 Jó volt olvasni: Kiss Zsuzsanna: Ments meg engem!...2 Laudate,

Részletesebben

Rózsafüzér Királynéja. Advent PLÉBÁNIÁNK ÉLETE VÉGET ÉRT A HIT ÉVE

Rózsafüzér Királynéja. Advent PLÉBÁNIÁNK ÉLETE VÉGET ÉRT A HIT ÉVE Rózsafüzér Királynéja 2013 - VII. évf. 7. 50. Advent PLÉBÁNIÁNK ÉLETE 1146 Budapest, Thököly út 56. www.rozsafuzerkiralyneja.hu VÉGET ÉRT A HIT ÉVE Ferenc pápa Krisztus király vasárnapján lezárta a XVI.

Részletesebben