BOLDOGASSZONY. Megváltónk született

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BOLDOGASSZONY. Megváltónk született"

Átírás

1 BOLDOGASSZONY Karácsony III. évfolyam, 12. szám Azért születtem, hogy... Szegénynek születtem, mondja az Isten, hogy te egyetlen kincsednek tartsál. Kicsinynek születtem, mondja az Isten, hogy te kerüld a mások felett való uralmat. Istállóban születtem, mondja az Isten, hogy te megtanulj megszentelni minden helyet. Jászolban születtem, mondja az Isten, hogy megértsd: én mindenkihez közel vagyok. Gyöngeként születtem, mondja az Isten, hogy ne félj tőlem sohasem. Fegyvertelenül születtem, mondja az Isten, hogy bízni tudjál jóságomban. Szeretetből születtem, mondja az Isten, hogy te sohase kételkedj szeretetemben. Személyként születtem, mondja az Isten, hogy ne szégyellj annak lenni, ami vagy. Mária fiaként születtem, mondja az Isten, hogy neked is legyen édesanyád. József örökbefogadott gyermekeként születtem, mondja az Isten, hogy megértsd: az az igazi apa, aki szeretni és óvni tud. Üldözöttként születtem, mondja az Isten, hogy te szeretetből el tudjad fogadni a nehézségeket. Egyszerűségben születtem, mondja az Isten, hogy megtanulj egyszerűnek lenni. Alázatosságban születtem, mondja az Isten, hogy te is kerülhess minden hiúságot. Rejtett helyen születtem, mondja az Isten, hogy kerülni tudjad a feltűnést. Gyermekként születtem, mondja az Isten, hogy megtanulj egyszerűnek lenni, mint a gyermek. A te életed miatt születtem, mondja az Isten, hogy minden vándor az Atya házába vezessen.... és emberré lett. Megváltónk született Békesség az embernek Jézus Krisztus születésével Isten feltárta - kinyilatkoztatta - magát nekünk. A megtestesült Ige személyében megismertük Isten irántunk való végtelen szeretetét. Az ajándék, amelyet az első karácsonykor kaptunk, az emberiség legnagyobb ajándéka volt. A hívő embert nem hagyhatja közömbösen a felénk hajló isteni szeretet. Kinyilatkozatásból tudjuk immár, hogy Isten a tökéletes szeretet: aki szeretetben él, az Istenben él. Jézus Krisztus születésekor az angyalok békét hirdettek a földnek. Isten jelenléte békességet hoz a mi életünkbe is. Mai zaklatott világunkban sokan vágynak a lelki békére, de nem találják. Sokan szeretnének kilépni a mindennapok taposómalmából, és talán maguk sem tudják, hogy mi hajtja őket, mi után törtetnek nap - nap után. Kezdjünk el szeretni, és akkor közelebb kerülünk az Istenhez. Hagyjuk, hogy Isten éljen a szívünkben és akkor megtapasztaljuk a békét. Ha a mi szívünkben béke lesz, azt fogjuk magunkból sugározni a környezetünk felé. Azt kívánom mindenkinek, hogy Karácsony szent ünnepén kerüljön közelebb az Istenhez, tapasztalja meg, fedezze fel újra a szeretet erejét, és költözzön béke a szívébe! Juhász Attila Kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket és Istentől megáldott békés, boldog új esztendőt kívánunk minden kedves olvasónknak!

2 E S E M É Y E K Torna november 19-én Szanyi Mária, galántai pedagógusnéprajzkutató vezetésével az adventi koszorúkötés egy újfajta módjával ismerkedhettek meg a jelenlevők. A koszorú alját szalmából készítette el mindenki. Ez a természetes anyag segít a környezetünk megóvásában, hiszen a műanyag alap nem bomlik le a természetben. A gyerekek nagy élvezettel készítették a koszorúkat. Reméljük, hogy ez a jól sikerült foglakozás hagyománnyá válik a következő években. KT 2 BOLDOGASSZONY Először volt koszorúkötés a gyerekek részvételével A külső díszek is hozzásegítenek a belső elmélyüléshez Adventi foglalkozás a családi klubban Közösen köttötték a koszorúkat Szádudvarnok. November 19-én, a családi klub soron következő foglalkozásába Köteles Anikó és Simon Tímea, a Szent István Egyházi AI pedagógusai is bekapcsolódtak. A téma ezúttal az adventi koszorú készítése volt. Mivel a gyenge gyermekkezek nem tudják szorosan megkötni a koszorúba font szalmát, és a szúrós fenyőágakkal sem igazán bírnának, a pedagógusok papírból készítettek a gyermekekkel szebbnél-szebb papírdíszeket: adventi koszorúkat ablak, vagy ajtódíszeknek. Eközben a szülők szorgosan készítették szalmából az alapot, vagy díszítették a virágüzletből beszerezhető műanyag koszorúkat. A szalmakoszorú készítését Szanyi Mária, néprajzkutató, a Családi Klub vezetője, a díszítést Pállová Inga, szádudvarnoki virágkötő tanította. HÍREK Szinyei Merse Pál Torna. Fecsó Szilárd, tornai származású festőművész-pedagógus tartott előadást Szinyei Merse Pálról november 26-án, a Kézműves házban. Szinyeiről talán kevesen tudják, hogy felvidéki származású, ugyanis Szinye újfalun (Chminianska Nová Ves) született és Jernyén (Jarovnice) élt és hunyt el. A tartalmas és érdekes előadást a művész képeinek megtekintése és kötetlen beszélgetés követte. A nap végén ismét örömmel nyugtázhattuk, hogy aki eljött, nem bánta meg. Kellemes délutánt töltöttünk együtt, az elkészült koszorúk pedig a családokban segítik megteremteni a karácsonyvárás meghitt hangulatát. SZM Ősi mesterségek Torna. A Pro Tornensis Egyesület jóvoltából az ősz folyamán több alkalommal ősi mesterségekkel ismerkedhettek meg a tornai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói. Az iskola minden évfolyama részt vett azokon a kézműves foglalkozásokon, ahol kosárfonással, szövéssel, agyagozással és fafaragással ismerkedhettek meg a gyerekek. A szakszerű és érdekes foglalkozásokon a gyerekek élvezettel vettek részt.

3 2011 Karácsony 3 E S E M É Y E K HÍREK Szentségimádás Torna. November 13-án, a vasárnapi szentmisét követően szentségimádásra került sor, amely a 16 órakor kezdődő litániával és szentségi áldással ért véget. Torna. A hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapján, november 27-én, Juhász Attila plébános úr megszentelte az adventi koszorúkat és a templomi koszorún meggyújtotta az első gyertyát. Koszorúkötés Torna. Immár harmadik alkalommal gyűltek egybe november 25-én délután a tornai asszonyok, hogy közösen készítsék el az adventi koszorúkat. A helyszín ebben az esetben is a nyugdíjas otthon épülete volt. Egymástól tanulva és a korábbi évek tapasztalatát is felhasználva, nagyon szép koszorúk kerültek ki a jelenlévők kezei közül. Beöltözés Egerben Az egri Érseki Papnevelő Intézetben az a szokás, hogy a kispapok másodéves korukban kezdhetik el hordani a reverendát (hosszú, fekete papi ruhát), és ünnepnek számít az a nap, amikor először öltik magukra. Kispapunk, Bencsa Ales beöltözése Krisztus Király ünnepének előestéjén volt, november 19-én. Az ünnepséget egyhetes lelkigyakorlat előzte meg, amelyet Dr. Blankenstein Miklós, az esztergomi Szeminárium rektora tartott. A Képen Bencsa Ales évfolyamtársai között látható, a felső sorban, balról a második helyen. Mikulás ünnep a teplomban Torna. Advent 2. vasárnapján, december 4-én tartották meg a tornai templomban a Mikulás-ünnepet. Fontos, hogy a katolikusok tudatosítsák az ősi hagyományt, miszerint nem a télapó hozza az adományokat, hanem Szt. Miklós püspök. Az 1700 évvel ezelőtt élt szent életű püspök adakozó jóságáról emlékeztek meg az idén is azzal, hogy a gyerekek ajándékcsomagokat kaptak. Szt. Miklós püspök 280 körül született a Kis-ázsiai Patara városban. 19 éves korában pappá szentelték. Előbb a Sion kolostor apátja, majd Myra város püspöke lett. A szüleitől örökölt vagyont szétosztotta a szegények között. Jótékonykodása és Istennek szentelt élete miatt már életében szentnek tartották dec. 6-án halt meg Myrában. Halála után sok legenda maradt fenn róla.

4 E S E M É Y E K 4 BOLDOGASSZONY Szeplőtelen Fogantatás ünnepe Az egyházi iskolába is ellátogatott Szt. Miklós püspök Szádudvarnok. A Szent István Egyházi Alapiskolában minden egyházi ünnepet megtartanak. Dec. 8-án, a Szeplőtelen fogantatás ünnepén nem volt tanítás az iskolában. A diákok a pedagógusokkal együtt 9 órakor szentmisén vettek részt, majd ezt követően az ünnepség az iskolában folytatódott. Az osztályterem a tanítónők jóvoltából ünnepi díszben pompázott, ahol szépen megterített asztalok várták a gyerekeket. Először felidézték a Boldogasszony és Szt. Miklós alakját, beszélgettek az adventi előkészületről és hamarosan nagy meglepetésben volt részük: ellátogatott hozzájuk Szt. Miklós püspök. Ekkor csatlakoztak a csoporthoz az udvarnoki óvodások is, akik az óvónők vezetésével szép műsorral kedveskedtek a Mikulásnak. Miután az iskola növendékei is előadták a mikulási műsorukat, sor került a várva-várt csomagok kiosztására. A Mikulás távozása után a gyerekeket vendégül látták, majd az iskola növendékei karácsonyi mézeskalácsot sütöttek, amelyet aztán a családi klubban díszítettek ki. 100 éve született Esterházy János Két előadás a mártírsorsú felvidéki politikusról Torna november 19-én Molnár Imre, Esterházy János életének legkiválóbb ismerője és kutatója tartott egy lebilincselően érdekes előadást a kézműves házban. Előadásában kiemelte a magyar politikus emberségét és nagyságát, amellyel a felvidéki magyarságért kiállt, és tudatosan vállalta a mártíromságot. Esterházy János életéről olyan hitelességgel beszélt, mintha személyesen ismerte volna. Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke, aki szintén részt vett az előadáson, elmondta, hogy fontosnak tartja Esterházy János életének megismer-

5 2011 Karácsony 5 ESEMÉ YEK tetését. Reményét fejezte ki, hogy Esterházy előbb-utóbb majd hivatalosan is méltó elismerésben részesül szülőföldjén. December elsején, pedig, Balassa Zoltán kassai újságíró-történész előadását hallhatták az érdeklődők, amely a Csemadok szervezésében szintén a Kézműves házban került megrendezésre. Balassa a téma aktualitásaként tényekkel cáfolta a közmédiában gyakran hangoztatott vádakat Esterházy Jánossal kapcsolatban. Mindkét előadó más-más szempontból közelítette meg a mártírsorsú politikus bemutatását. Kár, hogy a tornai lakosok közül kevesen használták ki a művelődésnek és az információszerzésnek ezt a rendkívüli lehetőségét. KT Családi klub két helyszínen Mézes kalácsot díszítettek a gyerekek Karácsonyi mézes illatok lengték be a Családi klub legújabb foglalkozását Tornán és Udvarnokiban. Ezúttal mézeskalácsot díszítettek a szülők és a gyerekek. Tornán az adventi koszorú iránti nagy érdeklődés után nagyobb tömeget vártunk, ehhez képest alig jöttek el páran, de annál lelkesebben díszítették a szebbnél szebb karácsonyi mézesfigurákat. Szádudvarnokon az előző foglal- kozásokból ismert arcokkal találkoztunk. Óvodások, kisiskolások jöttek a szüleikkel. Volt mézeskalács bőven, nem is győzték mindet kidíszíteni. Pedig kicsik és nagyok szorgoskodtak egész délután. A kicsikkel, mikor elfáradtak a díszítésben, Szanyi Mária játszott mozgásos és ritmusjátékokat, népi mondókákat. A szülők pedig, miközben a mézeskalácsokat díszítették, Hadas Katalin pszichológus tanácsait hall- gathatták arról, milyen hatása van a szülői, családi mintának a gyermek viselkedésére. A szülők különkülön is kérhettek tanácsot tőle. Örömünkre szolgált, hogy éltek is a lehetőséggel. Célunk, hogy a további foglalkozásokra is mindig elhívjunk egy-egy szakembert, aki tanácsokkal, mintával segíti a szülőket a nevelésben, a gyermekek játékos fejlesztésében. SZM

6 I S K O L A 6 BOLDOGASSZONY Szent István Egyházi Alapiskola? Miért válasszam? Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekeinek. Amikor a gyermekek elérik az iskolás kort, a szülők nagy, és felelősségteljes döntés előtt állnak: melyik iskolát válasszák gyermeküknek? Kire bízzák ezentúl gyermekük nevelését? Mi segítünk dönteni Minden anya szeretne megtalálni azt az intézményt, ahol a gyermeke biztonságban lesz, jól érzi magát, de egyben eredményeket, sikereket ér el. A mi célunk is ez: hogy iskolánk gyermekközpontú, családi légkörű legyen, de egyben biztosítsa azt a tudást, amelyre egy iskola hivatott. Miben hiszünk? Fontos, hogy kisdiákjaink biztonságban érezzék magukat, és fokozatosan kapják meg azokat az alapokat, melyekre életük során biztonsággal építkezhetnek. Ha az első 4 év szeretetben, odafigyelés mellett telik el, az a gyerekeknek hosszú távon felbecsülhetetlenül értékes lelki és szellemi tőkét ad. Azért dolgozunk, hogy az iskola a tudás és a sikerélmény forrása legyen, olyan hely, ahol a gyermek tudásvágya növekszik, és szívesen jön, hisz kíváncsisága és érdeklődése hajtja. Olyan hagyományőrző, értékteremtő és személyiségfejlesztő iskolai közeget szeretnénk biztosítani, melyben minden gyermek személyisége csiszolódik, ahol az emberi kapcsolatok és értékek legalább olyan fontos szerepet töltenek be, mint a tudás. Mit kínálunk? Szeretnénk szilárd alapokat adni az élethosszig tartó tanuláshoz, ugyanakkor folyamatosan biztosítani az önkifejezés, önmegvalósítás lehetőségét. Célunk, hogy iskolánk magas szinten közvetítse a szlovák nyelvtanulást. A szlováktanítás mellett az angol nyelv oktatására is hangsúlyt fektetünk, hogy mindkét nyelvtanulás kommunikatív nyelvi készségeket eredményezzen. Az informatikai tudás a mai világban elvárás, ezért jövő évtől informatikai nevelés bevezetésével szeretnénk diákjainkat felkészíteni számítógépes világunkra. A délelőtti tanítási órák után a napközi otthon jut személyiség-formáló szerephez, ahol az irányított szabadidős tevékenységek feladata a tehetséggondozás, melynek része a rajz és képzőművészet, valamint a furulyaoktatás. De ekkor valósul meg a bármilyen okból lemaradó gyerekek felzárkóztatása is. Mivel iskolánk egész napos foglalkoztatást biztosít, természetes, hogy a gyermeknek háromszori étkezést biztosítunk, valamint a szádudvarnoki községi hivatal iskolabusz működtetésével is segíti diákjainkat. Nemcsak a katolikus vallást gyakorló családok gyermekeit várjuk, de nyitottak vagyunk mindenki felé, aki elfogadja az iskola egyetemes és katolikus keresztény értékeit. Heti két hittanóránk az Istenhit megerősödését és a meglévő hit kiteljesedését szolgálja. Céljaink megvalósítását a legmodernebb interaktív segédeszközök és oktatóprogramok is segítik. A nyitott órák szervezésével lehetőséget nyújtunk az érdeklődőknek ezekkel a módszerekkel személyesen is megismerkedni. Tudjuk, hogy a siker közös eredmény, amiért együtt (gyermek, szülő, pedagógus) kell munkálkodnunk. Hisszük, hogy szeretetünk, kitartásunk, empátiánk és hitünk segít elviselni a kezdetleges kudarcokat és megoldani a konfliktusokat, hogy az eredmény csakis a siker legyen. Mert a siker önbizalmat ad, fejleszti gondolkodásunkat, s a közös cél felé visz minket. Köteles Anikó

7 2011 Karácsony 7 I S K O L A A szülők véleménye az egyházi iskolánkról Nagyon bizonytalan világban élünk, és nem volt egyszerű eldönteni hová is járjon a fiunk iskolába. A választásnál főleg Gulya a gyermek érdekeit vettük figye- Szilveszter lembe. Három hónap eltelte után örülünk, hogy így döntöttünk, mert azt látjuk, a gyermek szeret iskolába járni, vannak barátai és mi is elégedettek vagyunk. Mindezért, hogy a gyermekünk a Szent István iskolába jár, köszönettel tartozunk a polgármester úrnak és Attila atyának. Büszkék vagyunk arra, hogy a fiunk az udvarnoki Sz. István iskola tanulója, és köszönet mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult, hogy ez az iskola újra kinyitotta kapuit. Úgy tapasztalom, hogy az iskolában nyugodt légkör van. A gyerekek összetartóak. Szeretnek oda járni, nem unatkoznak, Káposztás délutánonként Erzsébet szinte haza sem akarnak jönni. Nekem nagy segítség, hogy a fiam a napköziben elkészíti a leckét, és otthon már nem kell vele olyan sokat tanulnom. Örülök annak, hogy a háromszori étkezés is meg van oldva. A konyhán bizonyára jól főznek, mert szeptembertől már néhány kilót felszedett magára. Nagyra értékelem az iskolán kívüli programokat, amelybe a gyerekek is bekapcsolódnak. A hétvégi programok - Családi klub - szintén a szülők segítségére vannak, és elsősorban a gyerekek fejlődését szolgálják. Külön örülök annak, hogy zenélni tanulnak, furulyán játszanak. Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország, boldog nemzet Kodály Zoltán Nekünk, szülőknek nagyobb gondot jelentett az, hogy magyar vagy szlovák tannyelvű iskolába írassuk-e a lá- Štofan nyunkat, mint Zsuzsanna az, hogy egyházi vagy állami iskola legyen. A jövőbe nem látok, de egyenlőre nagyon meg vagyunk elégedve, mivel a lányom mindent megért, amit tanul, nemcsak bemagol valamit egy számára még idegen nyelven. Bár azt hozzá kell tennem, hogy a szlovák nyelv oktatásával is meg vagyunk elégedve. Csak így tovább! Ez a három hónap számomra ugyanolyan élmény volt, mint a gyerekek számára. Annak kifejezetten örülök, hogy a kis- Viszlay Edit diákok kivétel nélkül mindannyian elfogadták, megszerették a tanító néniket. Izgatottan várnak minden egyes napot, hogy ismét valami újat tanulhassanak, s szerintem ez a legfontosabb, hogy örömmel tehessék azt, ami a kötelességük, s mindezt az anyanyelvükön, megfelelő erkölcsi nevelés mellett. A továbbiakban is csak kitartást és sok játszva tanuló percet kívánok! Reméljük, segítettünk döntést hozni gyermekük iskolalátogatásának ügyében. Ha bármilyen kérdésük van, hívjanak minket, vagy látogassanak el hozzánk. Minden szülőt és leendő elsőst nagy-nagy szeretettel várunk! SZE T ISTVÁ EGYHÁZI ALAPISKOLA Tisztelettel értesítjük az iskolás korú gyermekek szüleit, hogy iskolánkban a beiratkozás a 2012/13-as tanévre január 17-én és 18-án lesz Szádudvarnokon, az iskola épületében. A beiratkozási program keretében nyitott órákra kerül sor, amelyre nemcsak az érintett szülőket és gyermekeiket, hanem minden érdeklődőt szeretettel várunk! Köteles Anikó igazgatónő

8 Ö R Ö K S É G Ü K A horvátiak dec. 23-án este fontak utoljára, karácsony vigíliája (népiesen vilija) már a többnapos ünnepre való felkészülés jegyében telt el. Sütöttek, főztek a nagy ünnepre, de vacsoráig böjtöltek, hogy méltóképpen ünnepeljék Jézus születését. A szentvacsora este 6 óra után kezdődött azzal, hogy a család letérdepelve elimádkozta az Úrangyalát. Utána mindenki evett egy kis fokhagymát, és ivott egy keveset az asztalon levő pálinkából. 8 BOLDOGASSZONY Karácsonyi népi hagyományok Tornahorvátiban A lányok csak kevés fokhagymát ettek, hogy ne legyen büdös a szájuk. A karácsonyi abrosszal leterített asztalon egy tányérba mindenféle terményből tettek egy keveset. Vilijakor a káposztás gombaleves és a doboska képezte a hagyományos étrendet. Az első megsült doboskával a lány kiszaladt az utcára. Az is előfordult, hogy vacsorakor az apja villájáról kapta le az első falatot, s azzal szaladt ki, hogy megtudja, milyen nevű ura lesz. A doboskát a kemence fődjén sütötték, rudakban vagy gúnárnyak formában. A karácsonyi szokáskör általánosan elterjedt része volt a jószágok rituális etetése. A doboskába dugtak egy cikk fokhagymát, s minden nagyobb állatnak adtak egy ilyen falatot. Vacsora után a gyerekek (úgy 12 éves korukig) csoportosan jártak kántálni, amiért dió és alma volt a fizetségük. A nagyobb lányok is kántáltak, ők a templom részére gyűjtöttek pénzadományokat. Muzsikával jöttek a tornai cigányok, az ő fizetségük leggyakrabban a karácsonyi kalácsféleségek egyik jellegzetessége, a tubu volt. A kb éves legények betlehemezni Karácsonyra hagyományosan négy ágból fonott fehérkalácsot, valamint mákos patkót és lángosokat sütöttek, melyeket lekvárral, rizskásával, túróval vagy káposztával ízesítettek. szoktak. A betlehemesek heten voltak: 2 öreg, 2 angyal, 3 juhász. Más falvakba - így Tornaújfaluba, Falucskára - is elmentek. Karácsony vilijáját legtöbb helyen virrasztással töltötték. Ilyenkor a rokonok, barátok, szomszédok összejártak. A férfiak általában kártyáztak, az asszonyok beszélgettek, vagy - miután elfáradtak - hazamentek aludni. A ház földjére - különösen olyan helyeken, ahol kártyáztak, virrasztottak - szalma volt szórva. Ezt ma már csak azzal magyarázzák, hogy a kártyázóknak legyen helyük, ez esetben a szokás eredeti jelentésének elvesztése tapasztalható. Később, aki csak tehette, ment az éjféli misére. emcsak Horvátiban, hanem az egész környéken ismerik a karácsonyi káposztalevest, amely elengedhetetlen része szentestei vacsorának. A szilveszter általában vidáman telt. Este hat órakor szokott lenni hálaadás a templomban, utána harangoztak az óévnek, így búcsúztatták. Aztán a fiatalok fonóházba mentek, táncoltak, daloltak. Az as években az iskolás gyerekek jártak újévet köszönteni és ezért aprópénzt kaptak. Felnőttek nem szoktak menni, csak a cigányasszony járt. Őneki szalonna, kalács és pálinka volt a fizetsége. Bodnár Mónika

9 Z A R Á D O K L A T 1 BOLDOGASSZONY - MELLÉKLET Jézus nyomában - szentföldi zarándokutunk Isten kegyelméből eljuthattunk világunk legszentebb helyére: a Szentföldre. Ezt a földet ugyanis, a második isteni személy, Jézus Krisztus szentelte meg, amikor 2000 évvel ezelőtt a világba lépett. Isten a földgolyó szebbnél-szebb tájai közül ezt a földet választotta ki, hogy 33 évig tartó földi élete folyamán az otthona legyen. Krisztus követői a kezdetektől fogva megkülönbözetett tisztelettel vették körül azokat a helyeket, amelyekhez Mesterük életének egyes állomásai kötődnek. Szinte két évezred óta, minden veszély ellenére folyamatosan zarándokolnak ezekre a szent helyekre. Veszélyek mindig voltak, és ma is vannak. De akit a hit ereje hajt, a veszély ellenére is útra kel. Mind az öt földrészről láttunk zarándokokat: és nemcsak katolikusokat. Aki Krisztust szereti, Istenként imádja, tiszteli a szent helyeket. A Szentföld azonban nemcsak a keresztények számára szent. A zsidók számára az ígéret földje, amit Isten nekik adott óta a zsidók állama: Izrael. A keresztény szent helyek mellett rengeteg ószövetségi emlékkel találkozik a zarándok. Izraelben megelevenedik a Biblia. A zarándok tudatosítja, hogy habár először jár Izraelben, minden olyan ismerős neki. Aki ismeri a Szentírást, nem érzi idegennek magát a Szentföldön. A hívő embernek ez a föld a második otthona. És Jeruzsálem! A legszentebb város, ahová a zarándok szíve vágyakozik. A város, amelyet Jézus is megsiratott. A város, ahol beteljesedett a megváltás műve. Az a város, amelyhez a szent írók az esz- Érdeklődve hallgattuk a magyarázatot Jeruzsálem belvárosában. 45 éve vezeti a csoportokat Simon, a magyar zsidó, akinek szájából szinte sohasem hiányzott a cigaretta. agycsaláddá formálódott csapatunk Kafarnaumban. Itt volt Szt. Péter apostol háza, amelyben Jézus is lakott. A kafarnaumi zsinagógában mondta el Jézus az Eukarisztiáról szóló híres beszédjét.

10 2011 Boldogasszony katologikus időket hasonlítják (mennyei Jeruzsálem). Tapasztalt turisták, a világ legszebb részeit végiglátó utazók érzik, hogy itt valami másról van szó. Valami egészen különlegesről. Keresztények, zsidók és muzulmánok, mind ragaszkodnak ehhez a földhöz. Azért olyan különleges. A ragaszkodásnak azonban erőszakos módjai is vannak. Sajnos, a világ legszentebb földjén a mai napig nincs béke. Pedig az itt lakók képesek voltak a sivatagot is termőfölddé változtatni, a gazdaságilag leszegényedett vidéket modern-fejlett országgá alakítani. Ami azonban a legjobban hiányzik a számukra: a béke, az egymás kölcsönös elfogadása, a szeretet. Nem véletlen, hogy a napi köszönésük a legfőbb vágyukat fejezi ki: Shalom - béke. Ennek az útnak az élménye mélyen 2 Z A R Á D O K L A T A zsoltáros szavait idézve a mi szívünk is örömtől dobbant, amikor megpillantottuk a legszentebb várost: Jeruzsálemet. Az Olajfák hegyéről lejövet értünk a városba, szinte ugyanazon az úton, amelyiken virágvasárnap Jézus vonult be Jeruzsálembe. Ortodox zsidókat is láttunk. Izraeli katonák a siratófalnál. Ez a kép egyszerre ijesztő és megnyugtató. Ijesztő azért, mert ekkora fegyverekkel kell a szent városban járőrözni. Megnyugtató pedig azért, mert vallásos katonákat látunk. beleivódott a szívünkbe. Összetartó csapatunkat, Simont - a kiváló idegenvezetőnket, a közös lelki élményt, az ima és a meghatódottság légkörét nem feledjük. Ez az út érzelmileg másként érintett meg minket, mint akármelyik egyéb utazás. Otthon voltunk, Jézus földjén. Ahogyan egy hithű muzulmánnak élete folyamán egyszer el kell zarándokolnia Mekkába, úgy egy hívő kereszténynek is életében legalább egyszer látnia kellene ez a földet. Hogy miért? Nehéz szavakba foglalni. Egészen biztosan megtalálja erre a választ akkor, ha egyszer odazarándokolt. Hálát adunk a Gondviselő Istennek, hogy mi ott lehettünk. Juhász Attila A világhírű petrai szurdokvölgy.

11 Z A R Á D O K L A T 3 BOLDOGASSZONY - MELLÉKLET Szentföldi és jordániai zarándokutunk programja A emzetek temploma, Jézus haláltusájának helyén, a Getschemani-kertben, Jézus korából való olajfákkal. A masszadai erődítményből nagyon szép kilátás nyílt a júdeai kősivatagra és a Holt tengerre. agy élményt jelentett a Holt tengerben való fürdőzés. Azok is örültek, akik nem tudnak úszni, ugyanis ebben a vízben nem lehet lemerülni. Akár még újságot is lehet olvasni a vízben hanyatt fekve... ov. 14. Megérkezés Tel Avivba. Jaffa: Szt. Péter Templom (szentmise), Szállás Názáretben. ov. 15. Názáret - nővérek kápolnája (szentmise), Angyali Üdvözlet bazilika, kirándulás a Földközi tengerhez, Akko - keresztes lovagok erődítménye, Kármel-hegy, Haifa városa - mauzóleum, Caesarea Marittima - római romváros, tengerpart. Szállás Názáretben. ov. 16. Kána - Jézus első csodájának temploma (szentmise), Gallileai tó és környéke, Nyolc Boldogság hegye, Tabgha - a kenyérszaporítás temploma, Kafarnaum - romváros, Szt. Péter háza, zsinagóga, Yardenit - keresztelési hely a Jordán folyónál (keresztségi fogadalom megújítása). Majd a Gallileai tavat megkerülve átkelés Jordániába: Jerash - római romváros. Szállás Petrában. ov. 17. Petra - a világörökséghez tartozó szurdokvölgy, Amman - autóbuszos városnézés a fővárosban. Szállás Ammanban. ov. 18. Nebo-hegy - itt állította fel Mózes a rézkígyót és a 40 évig tartó vándorlás után innen pillantotta meg az ígéret földjét (szentmise), majd délben átkelés a határon. Jerikó mellett, a júdeai kősivatagon keresztül megérkezés Jeruzsálembe. Olajfák hegye: Miatyánk templom, Dominus Flevit templom, az Elárulás barlangja, a Getszemanekert, a Nemzetek temploma, Mária sírja. Szállás Jeruzsálemben. ov. 19. Séta Jeruzsálem belvárosában - a keresztény Jeruzsálem. Szt. Anna templom - Bethesda tava, Pilátus kikövezet udvara, Keresztút (keresztúti ájtatosság), Golgota, Szent Sír bazilika (szentmise). Délután: Betlehem (Palesztína), Születés bazilika, Szt. Katalin templom. Szálláshely Jeruzsálemben. ov. 20. Oljfák hegye - szentmise az elárulás barlangjában, egész napos kirándulás a Holt tengerhez. Massada fellegvár, Quamran, fürdőzős a Holt tengerben. Szállás Jeruzsálemben. ov. 21. Menóra és Knesszet - izraeli parlament, Ein Karem - Keresztelő Szt. János szülőfaluja: Mária találkozása Erzsébettel templom, Keresztelő Szt. János templom (szentmise), Yad Vashem - a holokauszt intézet. Délután: Jeruzsálem zsidó negyede. Sion hegy, Dávid király sírja, az utolsó vacsora terme, Dormitio - Mária elszenderülésének temploma, siratófal. Szálláshely Jeruzsálemben.

12 2011 Boldogasszony 4 Z A R Á D O K L A T Az Erzsébet-napi ünnepeltek. Mihelyt megérkeztünk, a repülőtérről első utunk a jaffai Szent Péter templomba vezetett. Itt volt az első szentmisénk. A szentmise végén volt egy kis időnk elmélkedni. Lehetetlen szavakba önteni azt, amit éreztem. A kápolna színes üvegmozaikkal kirakott, résre nyitott ablakán keresztül behallatszott egy elénekelt imaszöveg: a Müezin imája. Majd nagy csend és gyors léptek az utcán... A héber ajkú hívek siettek délutáni imaórájukra. Mintha Jézus járt volna közöttük az utcán. Egy pillanat alatt belecseppentünk a Szentírás korába... Nem mindennapi élmények voltak a szentmisék, és a Bibliai történetek helyszínei. Ahol ilyen erős a hit, ott az ember elfelejti, hogy ezen kívül van még valami más is. Mivel a Biblia hívó szavának eleget téve eljutottam Jeruzsálembe, ezáltal jogosult lettem a Jeruzsálemi zarándok cím viselésére. Hálát adok Istennek, hogy egészségben megtekinthettem az Ő egyszülött fiának, Jézus Krisztusnak hazáját. Nem búcsúztam el, hiszen minek, amikor még úgyis jövök: viszontlátásra! Káposztás Erzsébet Petrai szálláshelyünkön, idegenvezetőnkkel Omárral, aki a szívünkhöz nőtt. Ezen a helyen állitotta fel Mózes a rézkígyót, ma Jordánia. Kívánságfa a ebo-hegyen. Meghatódva hallgattuk a masszadai vár védőinek haláláról szóló elbeszélést.

13 2011 Karácsony 9 K A R Á C S O Y A hely, ahol Jézus született Ó, boldog Betlehem, áldások városa! mozaikok szinte mind elpusztultak. A templom szíve a Születés barlangja, ahová két oldalról lépcsőkön keresztül lehet lejutni. A keresztények szomorú megosztottsága itt is érezhető. A bazilika és Betlehem Jeruzsálemtől 10 kilométerre fekszik, jelenleg Palesztin fennhatóság alatt áll. Ősi város, amelyhez főként Dávid király alakja kapcsolódik. Nevének jelentése: a kenyér háza. Mikeás próféta jövendölése szerint Betlehemből származik majd a Messiás. A Dávid családjából származó Mária és József a népszámlálás miatt jöttek A bazilika bejárati kapuján egész alacsony nyílást hagytak, ezért csak meghajolva lehet bemenni rajta. Ennek oka, hogy a törökök ne vezethessék be állataikat a szent helyre. A lelki magyarázat szerint: Isten Fia megalázta magát, amikor emberré lett, ezért aki belép az ő templomába, szintén alázza meg magát, hajtsa meg a fejét. a városba. Így született Jézus egy városon kívüli barlangistállóban. Ezt a barlangot a keresztények mindig szent helynek tartották, és féltve őrizték emlékét az üldözések idején is. Amikor szabadságot kaptak, Nagy Konstantin édesanyja, Szent Ilona a születés barlangja fölé nagy bazilikát emeltetett, amely ma a kereszténység egyik legrégibb temploma. Maga a bazilika valóságos erődnek tűnik. Mindkét oldalról kolostorok veszik körül. A Születés bazilikája történelme során sok viszontagságot látott. 529-ben a szamaritánusok dúlták föl, de Justinianus császár újra rendbe hozatta. A perzsa inváziót 614-ben átvészelte és csodával határos módon menekült meg a bazilika 1009-ben, Hakim kalifa idejében, aki a Szentföld templomait leromboltatta. Volt idő, amikor a templom tetőzete teljesen megrongálódott, ezért az eredeti freskók és Jézus születésének helyén ezüstcsillag látható a következő felirattal: Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est. Itt született Jézus Krisztus Szűz Máriától. Jézus születésének helye a görög ortodoxoké. Itt római katolikusok nem misézhetnek. A római katolikusoké a Szent Katalin templom, amely egybeépült a születés bazilikájával. Ez Betlehem plébániatemploma, s ebben a templomban tartják az éjféli szentmisét. Gyürki L. nyomán Juhász A.

14 K A R Á C S O Y Wass Albert: Magyar karácsony az égben Aki még nem tudott róla, ám tudja meg, hogy amikor lent a földön megszólalnak a karácsonyesti harangok, odafönt a Mennyeknek Országában a legeslegfiatalabb angyalka megráz egy fényes aranycsengőt. Erre a jelre a mennyei palota nagy szárnyas kapui maguktól megnyílnak, s a mennyország összes népe illő sorban betódul a hatalmas kupolaterembe, ahol várja már őket Jézus Király karácsonyfája. Mikor mindenki együtt van már, akkor az Úr Jézus megadja a jelt, s a kiválasztott szentek sorjában meggyújtják a mennyezetig érő karácsonyfán az emlékezés gyertyáit. Nagy tiszteltetés ám a gyertyagyújtók sorába kerülni s fontos hivatal. Mert ezen múlik, hogy kikről emlékezik meg a mennyország népe azon a karácsonyon. Mikor aztán a gyertyák már mind égnek, akkor az Úr Jézus intésére sorra járulnak az ég lakói a karácsonyfához, s ki-ki ráaggatja a maga imádságát. Ezeket az imádságokat aztán az Úr Jézus megáldja, s szorgos angyalok nyomban aláindulnak velük a földre, hogy szétosszák azok között, akiknek szólnak. Ezek a soha nem hiábavaló, de mindig beteljesülő imádságok a menynyek lakóinak ajándékai a földi emberek számára. Így ünnepelnek odafönt karácsonyt azok, akik közülünk eltávoztak, tudja azt mindenki. De ebben az esztendőben szokatlan dolog történt odafönt az égben. Már egy héttel karácsony előtt hírvivő angyalok járták sorra a mennyország lakóit s tudatták velük, hogy Jézus Úr parancsára ebben az évben magyar karácsony lesz odafönt. Ilyesmi még nem történt amióta világ a világ, hogy egyetlen nép javára tartsák az ünnepet s méghozzá egy olyan kicsike, maroknyi nemzetet tiszteljenek meg ezzel, mint a magyar. De Jézus Úr így látta illőnek s helyesnek, s így is történt. Mikor aztán megszólaltak odalent a földön ma este a karácsonyi harangok, egy szeplős arcú, vézna kis angyalka, aki még egészen új volt odafönt, rendelkezés szerint kezébe 10 vette a fényes aranycsengőt, hogy megadja vele a jelt. Azonban olyan ijedt és elfogódott volt szegényke a nagy megtiszteltetéstől, hogy nyomban el is ejtette a csengőt, amiből aztán egy kis bonyodalom származott. Padlót érve a csengő ugyanis élesen felcsengett egyszer, amitől a szárnyas kapuk nyomban nyílani is kezdtek. Mivel azonban a csengő nyomban el is hallgatott, a kapuk is abbahagyták a nyílást, és a kint várakozók számára csupán egy szűk kis rést hagytak, melyen keresztül csak a soványabbja tudott beférni, a kövérebbje nem. Az újdonsült kis angyalka pedig úgy megszeppent a maga ügyetlenségétől, hogy szégyenében nyomban elszaladt, s elrejtőzött a karácsonyfa lehajló ágai alá. BOLDOGASSZONY Az Úr Jézus, látva a bonyodalmat, maga vette föl a csengőt, s megrázta jó erősen, amitől nyomban szélesre tárultak a kapuk, s a nép betódulhatott az égi kupolaterembe. Jézus parancsára széles kört hagytak szabadon a karácsonyfa körül az égi magyarok számára, akik utolsónak vonultak be, ünnepélyes elfogódottsággal, hogy elfoglalják a megtisztelő helyet. Mikor aztán mindenki együtt volt, az Úr Jézus megadja a jelt: gyúljanak hát ki az emlékezésnek lángjai a magyar karácsonyfán! Elsőnek az ősz István király lépett a fához s néma méltósággal gyújtotta rajta az első gyertyát. Sorra követték az Árpád-ház tagjai, Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak s a többiek mind, hosszú, hosszú sorban. Pro libertate, suttogta a nagyságos fejedelem, s Petőfi Sándor keze reszketett, amikor kinyúlt a márciusi ifjak emlékének gyertyája felé. S rendbe kigyúlt az egész magyar történelem, s ott ragyogott pazar fényben a mennyei palota közepén, egész világ

15 2011 Karácsony 11 K A R Á C S O Y csodálatára. S mikor már minden gyertya égett a karácsonyfán, előlépett öreg Csikay Gyuri, esett vállú hajdani kolozsvári cigányprímás, állához emelte kopott hegedűjét, s felsírt a húrokon a magyar Mennyből az angyal... De olyan szépen, olyan szívfájdítóan, hogy még az Úr Jézusnak is megkönnyesedett tőle a szeme, s ártatlan kicsi angyalkák a háttérben csupa gyönggyel sírták tele a padlót. Majd az Úr Jézus jelt adott megint, s rangsor szerint István király lépett oda elsőnek a fához, hogy felaggassa rá a maga ajándékát, földi magyaroknak. Aranytekercsre írott áldásos imádság volt, súlya majd földig húzta le a gyönge ágat. Szent László vitézi erejét, Zrínyi Miklós bölcs megfontoltságát, Rákóczi Ferenc lelkes hitét s Petőfi Sándor lángoló szívét aggatta fára. Úgy megtelt rendre minden ág magyaroknak szóló magyar imádsággal, hogy mire a más nemzetségből valók sorra kerülhettek, már csak úgy roskadozott a fa a tehertől. Sok-sok időbe került, míg a mennyeknek minden lakója odajárulhatott a karácsonyfa elé a maga ajándékával. Nemzet még ennyi imádságot nem kapott, amióta világ a világ! Mikor aztán az utolsó imádság is rajta csüngött a fán, az Úr Jézus megáldotta valamennyit, s míg a sok nép vonulni kezdett újra kifelé a szárnyas kapukon, szorgos kis angyalok nyomban hozzáfogtak, hogy batyuba kössék a sok égi kincset, s alászálljanak vele kicsi Magyarhonba. Végül aztán már csak az égi magyarok álltak ott még mindig a magyar karácsonyfa körül, imába mélyülten. Az angyalok elhordták már az utolsó ajándékot is, s a gyertyák is kezdtek csonkig égni, amikor az Úr Jézus szeme hirtelen megakadt valami fehéren, a roppant karácsonyfa alsó ágai között. Jobban odanézett, s hát bizony egy kis angyalka köntösének a csücske volt az. Az újdonsült szeplős kis angyalka, aki elejtette az aranycsengőt, kuksolt ott még mindig nagy ijedten. Az Úr Jézus félrehajtotta az ágakat, s kézen fogva elővezette onnan a szeplős kis angyalt. Hát te minek bújtál oda? - kérdezte tőle mosolyogva. Restellem magamat - vallotta be a szeplős. - Elfelejtettem volt azt a csengőt, lássa. Oh, hát te voltál az! - nevetett az Úr. Ne búsulj semmit, megtörténik az ilyesmi mással is. De téged még nem láttalak itt eddig. Mi a neved? Honnan jöttél s mikor? Katika a nevem s Budapestről jöttem - felelte a vézna, szeplős kicsi angyal - november negyedikén, Uram. Néhány pillanatig mélymély csönd volt a nagy kupolateremben. Az égi magyarok mind a vézna kicsi angyalkát nézték, s valamennyinek könnyes volt a szeme. Aztán Jézus szelíd hangja törte meg a csendet. Isten hozott, Katika - mondta jóságosan, s keze gyöngéden megsimogatta a kis szöszke fejet. Aztán küldtél-e te is ajándékot Budapestre a tieidnek? Küldtem, Uram - felelte Katika, s elpirult a szeplői alatt. Aztán mit küldtél? - kíváncsiskodott az Úr Jézus. Szép ünnepi imádságot szüleidnek, kis testvérkéidnek? A kicsi angyal képe még pirosabbra gyúlt. Nem imádságot küldtem - vallotta be szégyenkezve. Az Úr Jézus igen nagyon elcsodálkozott. Nem-e? Hát mi egyebet lehet küldeni innen? Kenyeret - felelte szepegve Katika. Szép fehér égi kenyeret. Minden nap félretettem, amit nekem adtak itt. Hiszen én kapok még máskor is - tette hozzá bizalmasan. S ha nem, hát az se baj. De odalent Budapesten nincsen fehér kenyér, régóta már Mély, döbbent csönd volt, szentek, angyalok piszszenni se mertek. Hiszen ilyesmi még nem történt emlékezet óta, hogy valaki kegyes imádság helyett kenyeret küldött volna alá a mennyországból. Aztán az Úr Jézus lehajolt s homlokon csókolta a kislányt. Jól tetted, Katika, mondta halkan, s lopva kitörölt egy tolakodó könnycseppet a szeméből, sokszor a kenyér a legszebb imádság. Én is azt adtam egyszer az én népemnek, amikor lent jártam a Földön. Kenyeret. Valahol a meghatottan álló magyarok sorában egy öreg nagymamából kitört az elfojtott zokogás. Katika kitépte magát az Úr Jézus karjaiból, odafutott az öregasszonyhoz és két vézna karjával átölelte. Ne sírj, nagymama! - kiáltotta hangos, csengő angyalka -hangon, mely egyszeribe betöltötte az egész menynyországot - Apuék nem éheznek többet odalent! A mennyei kenyér, amit küldtem, meglásd, eltart sokáig! Az Úr Jézus mosolygott. S mosolyától, bizony, akár hiszik, akár nem: kisütött a nap Magyarország fölött! Az 1956-os magyar szabadságharc emlékére.

16 I T E R J Ú 12 BOLDOGASSZONY Interjú Fleischmann Líviával e legyen többé gyűlölet az emberek szívében Szentföldi zarándokutunk során, november 20-án este nagy örömben volt részünk. Jeruzsálemi szálláshelyünkön, a Caesar hotelben, Fleischmann Líviával és három lányával - Miriammal, Ráchellel és Eszterrel - találkoztunk. Korábban nem ismertük egymást, de mégsem voltunk idegenek egymás számára. Összekötött bennünket tornai származásunk. Fleischmann Lívia asszony ugyanis ben Tannenbaum rabbi lányaként Tornán született és 1944-ig községünkben lakott. Lívia asszony lányaiba karolva érkezett, akik vidámságot sugároztak magukból. Izgultunk, hogy vajon fognake még beszélni magyarul. Hamarosan kiderült, hogy nemcsak Lívia néni, hanem a lányai is jól beszélik a magyar nyelvet. Kifejezték az örömöket, sőt a meghatódásukat amiatt, hogy a Jeruzsálemben tartózkodó tornaiak találkozni akartak velük. Hoztak magukkal egy listát, amelyen az egykori tornai zsidó családok szerepeltek. Lívia nénit felkértük egy interjúra, hogy ezáltal a lapunk olvasói is részesei lehessenek találkozásunk örömének. Lívia néni, úgy hallottam, hogy ez év augusztusában családja körében Tornán járt. A háborút követően kétszer jártam Tornán: 1999-ben és 2011-ben. Most legutóbb csak a temetőt látogattam meg. Szerettem volna látni nagymamám és szeretteim sírját. Titokban reméltem, hogy ismerősökkel találkozom az utcán, de senkivel sem találkoztam. Azt hiszem, hogy az én generációm tagjaiból a legtöbben már meghaltak. Milyen volt annyi év után újra visszatérni a szülőföldjére? Szomorú. Láttam a megyeháza szörnyű állapotát. Miért tűrik ezt meg, miért nem tesz valamit a község vezetősége? Aztán hol van az a sok víz? Régen Tornán annyi sok víz volt. A malom patak nem olyan, mint egykor volt, és hiányoltam a kastély melletti tavat is. Mindig emlegetem a gyerekeimnek, hogy milyen jó ízű volt a Murinka vize. Azt sem találtuk. Láttam az egykori házunkat is, az is romokban van, de valaki ennek ellenére lakik benne. Torna most olyan kihaltnak tűnt. Alig láttam gyereket az utcán. Mi van Tornán, miért nincsenek gyerekek? Tudja, hogy nekem milyen nagy családom van? Gondolom sok unokája van... Mi az, hogy! El sem fogja hinni, ha elmondom. Négy lányom és két fiam van, de 40 unokám és már 100 dédunokám. Éppen ezekben a napokban várjuk a 101. dédunokám születését. És mindegyiknek tudom a nevét! Ha Önök Tornán így folytatják, hamarosan kihal a kereszténység. Gondoltak arra, hogy mi lesz ott 50 év múlva? A papok miért nem beszélnek a templomban többet arról, hogy gyerekeket kell vállalni? Vagy talán az asszonyok olyan önzők, hogy már nem akarnak a gyerekekkel törődni? Milyen volt a háború előtti zsidó közösség élete Tornán? Mintegy 50 zsidó család élt a városban. Összetartók voltunk, szép életünk volt. A keresztényekkel is nagyon jó volt a kapcsolatunk. Én keresztény gyerekekkel jártam iskolába, ők voltak a játszótársaim. Közülük kerültek ki a legjobb barátaim. Sajnos, a háború ennek mind véget vetett. Egykori barátaink elfordultak tőlünk tavaszán hurcoltak el bennünket Tornáról, és először a kassai gettóba vittek. Május 22-én értünk Auschwitzba. 18 éves voltam ekkor. Lívia néni egy évtizedet nyugodtan letagadhatna a korából, olyan jól néz ki. Pedig nem volt könnyű élete. A koncentrációs tábor szörnyűségeit is átélte. Amit mi Auschwitz-Birkenauban

17 2011 Karácsony 13 I T E R J Ú Lívia asszony és férje, Joel, soha sincsenek egyedül. Átépítették a lakásukat és kialakítottak egy nagyobb szobát, hogy a nagy család minden tagja kényelmesen elférhessen. Lakásukat általában finom sütemények és ízletes ételek illata tölti be. Szombatonként együtt van a család aprajanagyja. A nagymamának az a legnagyobb öröme, ha a család tagjai jóízűen fogyasztják a főztjét. A kínálatban gyakran jelennek meg a szülőföldjéről magával hozott ételek is: töltött paprika, káposztás tészta, töltött káposzta... A magyar konyha ízeit még az izraeli születésű családtagok is nagyon szeretik. átéltünk, azt nem lehet ésszel felfogni. Senki sem állt mellénk, senki sem védett meg minket... Odaveszett a családom. Tudja, az én nagyapám, a rabbi, amikor az utcán ment, minden gyereknek előre köszönt. A légynek sem ártott. Mégis megölték. Ez felfoghatatlan! Amikor pedig a világégés után hazajöttem, valaki megkérdezte, hogy minek jöttem vissza? De akkor már nem is akartam többé Tornát látni... Harag volt a szívében a történtek miatt. Nagyon szomorú élményeim vannak. Felfoghatatlan, hogy a legjobb barátaink is elfordultak tőlünk. A tornaiak szótlanul nézték, hogy elvisznek minket. Senki sem segített. A papok miért nem prédikáltak arról a templomban, hogy az emberek segítsenek nekünk? Tornán olyanok is voltak, akik örültek annak, hogy elvisznek bennünket. Azon a napon, amikor összeszedtek minket, a szomszédunk átjött körülnézni, hogy mit lehetne a házunkból elvinni. Hogyan alakult a sorsa a háborút követően? Pesten éltem két évig, majd Sopronba költöztem. Feleségül mentem egy soproni zsidó férfihoz ben jöttünk Izraelbe, Jeruzsálemben telepedtünk le. Kezdetben itt is nehéz életünk volt. 3 hónapig sátorban laktunk, az élelmiszert jegyre kaptuk. Azóta itt élek és nekem már Izrael az otthonom. Szokott-e az otthoni dolgokról hallani? A Duna tévét Izraelben is lehet fogni. A mi családunkban nem nézünk tévét. Mi vallásos zsidók vagyunk és a tévében lévő műsorok nem valók istenfélő embereknek. Szoktam az izraeli magyar újságot, az Új Tükröt olvasni. Mi a hosszú, egészséges életének a titka? Nem szabad elhagyni magunkat! És nem kell félni a munkától. Én nagyon sokat dolgoztam az életem folyamán. A munka nemesít. Most sem állok meg, sütök-főzök a gyerekeknek és az unokáknak. Mit üzen a tornaiknak? Azt, hogy ne legyen többé gyűlölet az emberek szívében. Ne legyen többé háború! Mi, emberek, egyformák vagyunk. Olyan jó volt nekünk együtt! A képen Fleischmann Lívia nagyapja, Tannenbaum Menachem Mendel látható, aki Torna főrabbija volt. 92 éves korában hurcolták el az auschwitzi haláltáborba. A rabbinak idős kora miatt nem kellett volna mennie, de ő a nyája mellett akart maradni. Beállt a deportáltak közé, vezérnek. Felesége korábban meghalt, Tornán temették el. Köszönöm a beszélgetést. A Teremtő áldását és jó egészséget kívánok! A legközelebbi viszontlátásra, Tornán! Juhász Attila A TA E BAUM CSALÁD Fleischmann Lívia édesapja, Tannenbaum Sándor, 1888-ban Füleken született, iskoláit Hunfalván végezte. Az első világháborúban katonai szolgálatot teljesített ben vette át édesapjától a tornai zsidó hitközség vezetését. Édesanyja lánykori néven Stern Margit volt. Testvérei: Ottília, Ella, Valéria, Edit, Jenő, Aliz, Márta, Artur és Ede. A család minden tagját elhurcolták az Auschwitzbirkenaui koncentrációs táborba.

18 F E J T Ö R Ő 14 Az előző szám helyes megfejtései: I. 1. a, 2. b, 3. b, 4. b, 5. c II. 1. b, 2. b, 3. a, 4. b, 5. a, 6. c, 7. b, 8. a, 9. b BOLDOGASSZONY KARÁCSO YI KVÍZ 1. A Megváltó születése előtt Isten elküldte az utolsó prófétát, aki már nemcsak jövendölt Jézus eljöveteléről, hanem találkozott is vele. Ki volt ez a próféta? a, Zakariás b, Izajás c, Keresztelő János 2. Jézus születését Gábriel angyal adta hírül Máriának. Hol tudta meg Mária az örömhírt? a, Jeruzsálemben b, Názáretben c, Betlehemben 3. Jézus a népszámlálás alatt született. Ki rendelte el a népszámlálást? a, Augustus római császár b, Tibérius római császár c, Heródes zsidó király 4. e féljetek, mert nagy örömet adok tudtul nektek, és majd az egész népnek. Ma született a Megváltótok. Kiknek adta hírül az angyal ezekkel a szavakkal a Megváltó születését? a, A napkeleti bölcseknek b, A pásztoroknak c, A többi angyalnak 5. A Kisdedet először köszöntötték: a, A pásztorok b, Az agg Simeon c, A napkeleti bölcsek 6. Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek! Kik imádkoztak így? a, Az angyalok serege b, A pásztorok c, A napkeleti bölcsek 7. Hol született Jézus? a, Betlehemben, József rokonainál b, Betlehemben egy istállóban c, Názáretben 8. Heródes féltette a hatalmát Jézustól, ezért a két éven aluli fiúkat megölette. Rájuk emlékezünk december 28-án. Hogyan nevezzük őket? a, Aprószentek b, Mindenszentek c, Apró vagy mindenszentek 9. Hová menekült a Szentcsalád Heródes haragja elől? a, Erzsébethez és Zakariáshoz b, Egyiptomba c, Názáretbe 10. Mikor van Jézus születésének az ünnepe? a, December 24. b, December 25. c, December Jézus születése után a nyolcadik napon volt a névadás ünnepe. A Jézus név jelentése: a, Megváltó b, Felkent c, Előhírnök 12. Születése után negyven nappal Jézust bemutatták a templomban. Ekkor jelen volt két idős ember is: a, Zakariás és Erzsébet b, Ábrahám és Sára c, Simeon és Anna 13. Melyik szöveg származik egyik karácsonyi énekünkből? a, Jézus világ megváltója, üdvözlégy élet adója/ megfeszített Istenfia b, Istengyermek, kit irgalmad közénk lehozott/ angyaloknak énekével néked áldozok c, Ó jöjj, ó jöjj Üdvözítő/ beteljesült már az idő 14. A napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek ajándékul Jézusnak. Mi a tömjén? a, Nemesfém b, Különleges keleti csemege c,fehéres-sárgás színű gyanta, amelyneka füstje jó illatot áraszt

19 2011 Karácsony 15 H I R D E T É S E K BORSZE TELÉS SZÁDUDVAR OKO Szt. János apostol és evangélista ünnepén, december 27-én tartják Szádudvarnokon a hagyományos borszentelést, amelyre szeretettel várják a tornai és környékbeli borosgazdákat is. A szentmise 18 órakor kezdődik, amelynek végén a templomkertben forralt borral fogják megkínálni a jelenlévőket. TOR AI BETLEHEMESEK A betlehemesek Karácsony ünnepén, dec. 25-én, Tornán, a magyar szentmise után fogják előadni betlehemes játékukat a templomban. JÖVŐ ÉVI SZE TMISÉK TOR Á Azok a hívek, akik szeretnének élő vagy elhunyt személyekért, vagy bármilyen más szándékra szentmisét szolgáltatni a 2012-es év folyamán, már december hónap utolsó napjaiban is felírathatják a szándékukat. A szentmise szándékokat Tornán általában a sekrestyében írják össze a szentmisék után. Vannak olyan napok, amelyekre több hívő is szeretne szentmisét szolgáltatni. Ilyenkor azok részesülnek előnyben, akik szándékukat hamarább jelezték. SZE TCSALÁD Ü EPE Ebben az évben Szentcsalád ünnepe dec. 30-án, pénteken lesz. A 17 órakor kezdődő esti szentmisével lezárjuk a család évét. A szentmise keretén belül a plébános úr külön áldásban fogja részesíteni a jelenlévő gyerekeket a betlehemi jászolnál. KARÁCSO YI MŰSOR TOR Á A Szent István Egyházi Alapiskola diákjai Karácsony 2. napján, dec. 26-án a szentmise után előadják karácsonyi műsorukat a tornai templomban. SZE T IMRE HITTA OS CSOPORT Hittanos csoport alakult azokból az alapiskolás gyerekekből, akik az iskolán kívül is szeretnének elmélyíteni hittani ismereteiket. A csoport foglalkozásokat Dr. Juhász Attila plébános fogja vezetni. A Szt. Imre csoport tagjai szombatonként 10:30-kor találkoznak a káplánszobában. Az első foglalkozás január 14-én lesz. Az érdeklődők a hitoktatónőnél vagy a plébánián jelentkezzenek. FELHÍVÁSOK Az Egyház erősen ajánlja és meghívja a hozzátartozókat, akik gyászmisét vagy évfordulós szentmisét ajánlanak fel szeretteikért, hogy a szentmise előtt végezzék el a szentgyónásukat és áldozzanak a szentmisén, mert így teljes a részvétel. Főleg azoknál, akik régen gyóntak és bűnben élnek, nem mehetnek áldozni gyónás nélkül. Éljünk ezzel a lehetőséggel, akik nem vagyunk eltiltva a szentségektől! Aki vasárnap elmulasztja a szentmisét, halálos bűnt követ el. Sipos György plébános KEDVES OLVASÓI K! Segítsenek nekünk kideríteni az igazságot! A Tornáról elhurcolt zsidó honfitársaink részéről nagyon sok vád érte az akkori tornai lakosokat, mely szerint szó nélkül nézték végig a deportálásukat. Lapunk 8. és 9. oldalán közölt interjúban is elhangzik a vád, hogy a lakosok közül senki sem segített a szerencsétlen sorsú zsidókon. Ezzel kapcsolatban keressük azokat a még élő személyeket, akik 1944 tavaszán valamilyen módon mégis csak igyekeztek segíteni rajtuk. Szívesen vesszük azok hozzászólását is, akik (elhunyt szeretteiktől) már csak hallomásból tudnak adatot szolgáltatni a zsidók tornai elhurcolásának történetéhez. Valóban olyan érzéketlenek voltak a tornaiak, hogy a felebaráti szeretet legkisebb jelét sem mutatták az üldözött zsidók felé? Aki tud valamit, segítsen nekünk kideríteni az igazságot! Beszámolójukat elküldhetik írásban a Boldogasszony címére, vagy elmondhatják személyesen is. Érdeklődjenek a tornai plébánián! Köszönettel: Juhász Attila plébános FEL ŐTT HITTA TOR Á A karácsonyi ünnepek utáni első felnőtt hittant január 10-én, kedden az esti szentmise után tartjuk a nyugdíjas otthon épületében. ELŐADÁS A SZE TFÖLDRŐL Január 7-én, vasárnap, 15 órakor a tornai Infocentrumban Dr. Juhász Attila plébános előadást tart a Szentföldről, amelyben külön ki fog térni a zarándokút élményeinek az ismertetésére is.

20 M I S E R E D M I S E R E D A T O R A I P L É B Á I Á 16 BOLDOGASSZONY, 2011 Karácsony M I S E R E D A T O R A- Ú J F A L U I P L É B Á I Á December 24. Szombat, Karácsony vigíliája 21:00 Áj 22:00 Udvarnok December 25. Vasárnap, Urunk születése 0:00 Torna 8:30 Udvarnok 10:00 Torna, szlovák 11:00 Torna, magyar December 26. Hétfő, Szent István vértanú 8:30 Áj 9:30 Udvarnok 11:00 Torna December 27. Kedd, Szent János apostol 17:00 Torna 18:00 Udvarnok December 28. Szerda, Aprószentek 17:00 Torna December 29. Csütörtök, Karácsony nyolcada 17:00 Torna December 30. Péntek, Szentcsalád ünnepe 17:00 Torna December 31. Szombat, Év végi hálaadás 14:00 Udvarnok 15:30 Torna Január 1. Szűz Mária, Isten Anyja - Újév 11:00 Áj 14:00 Udvarnok 15:00 Torna Január 6. Péntek, Vízkereszt, parancsolt ünnep 8:30 Áj 9:30 Udvarnok 11:00 Torna Január 8. Urunk megkeresztelkedése 8:30 Áj 9:30 Udvarnok 11:00 Torna December 24. Szombat, Karácsony vigíliája 19:30 Bódvavendégi 20:45 Zsarnó 22:00 Tornaújfalu December 25. Vasárnap, Urunk születése 9:30 Tornaújfalu 11:30 Zsarnó December 26. Hétfő, Szent István vértanú 8:00 Zsarnó 9:30 Tornaújfalu December 31. Szombat, Év végi hálaadás 17:00 Tornaújfalu Január 1. Szűz Mária, Isten Anyja - Újév 8:30 Zsarnó 10:00 Tornaújfalu 14:30 Bódvavendégi Január 6. Péntek, Vízkereszt, parancsolt ünnep 8:00 Zsarnó 9:30 Tornaújfalu Január 8. Urunk megkeresztelkedése 8:00 Zsarnó 9:30 Tornaújfalu 14:00 Bódvavendégi PLÉBÁ IÁI K ÉLETÉBŐL A keresztség szentségében részesültek Derján Marcel, nov. 12, Torna Horváth Diana, nov. 26, Torna Görcsös Rebeka, nov. 26. Zsarnó Balog Bibiana, dec. 10, Torna Az örökkévalóságba költöztek Fazekas József, nov. 22, (67 éves), Torna özv. Petro Imréné, szül. Geha Mária, nov. 22, (75 éves), Torna Simon Tiborné szül. Farkas Eleonóra, dec. 8, (54 éves), Torna A szentmisék itt ismertetett időpontjai tájékoztató jellegűek, mert mindig a templomban elhangzott hirdetés a mérvadó. Figyeljünk tehát a templomi hirdetésre! Kiadja: Róm. kat. plébánia, Fő utca 442, Torna, tel: 055/ Felelős kiadó és főszerkesztő: Juhász Attila tornai plébános. Felelős szerkesztő: Viszlay Edit. Grafikai szerkesztő: Juhász József. Honlapunk: Számlaszámunk: /5200 Internetes elérhetőségünk: mail.boldogasszony@gmail.com BOLDOGASSZONY A tornai és a tornaújfalui római katolikus plébániák értesítője

ALTÁRÓI TÜKÖR ALTÁRÓI TÜKÖR A TOKODALTÁRÓI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA. Juhász Gyula: Karácsony felé

ALTÁRÓI TÜKÖR ALTÁRÓI TÜKÖR A TOKODALTÁRÓI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA. Juhász Gyula: Karácsony felé ALTÁRÓI TÜKÖR A TOKODALTÁRÓI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 2010. december Juhász Gyula: Karácsony felé Szép Tündérország támad föl szívemben A szeretetnek csillagára nézek, Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, Bizalmas

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2017. január 13. (péntek) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: Elérhető

Részletesebben

Kísérő. Arra várakozunk, ami már réges-régen megtörtént

Kísérő. Arra várakozunk, ami már réges-régen megtörtént Kísérő A VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATÁNAK LAPJA 2017/4 Arra várakozunk, ami már réges-régen megtörtént Adventi éberség Adventben maga az Úr közeledik felénk kegyelmével, szeretetével, és azt

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet.

A Biblia gyermekeknek bemutatja. 60/36. Történet. A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : E. Frischbutter; Sarah S. 60/36. Történet www.m1914.org Bible

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete 2016/17. tanév Feladási határidő: 2017. január 13. (péntek) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 3. Az iskola kódja: H- A versenyző

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus születése Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org

Részletesebben

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57.

HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Tanítók Fekete István Egyesülete Feladási határidő: 2018. december 10. (hétfő) HITTAN Postai cím: Harmatcsepp 8500 Pápa, Pf. 57. Forduló: II. Évfolyam: 2. Az iskola kódja: H- A versenyző neve: 2018/19.

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink:

SZENT ANNA PLÉBÁNIA. Állandó programjaink: Munkaterv 2018 1 Állandó programjaink: Mise a Karitászért: minden hónap utolsó keddje 7 órakor Mise a papi, szerzetesi hivatásokért: minden hónap első péntekén 18 órakor Mise a Rózsafüzér-társulatért:

Részletesebben

Adventi időszak az óvodában

Adventi időszak az óvodában 4 2012. január Adventi időszak az óvodában Az advent a karácsonyi előkészületek időszaka. Ez a négy hét az óvodában is számos tevékenységre ad lehetőséget. Először is minden csoport elkészíti a maga adventi

Részletesebben

Hanukka és Karácsony

Hanukka és Karácsony Bereczki Sándor Igehirdetések 9. Hanukka és Karácsony Mindenki Temploma Hanukka és Karácsony Igehirdetés sorozat 9. Copyright 2010 Bereczki Sándor Korrektor: Dr. Gruber Tibor Kiadványszerkesztő: Danziger

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

Betlehemezés Létavértesen

Betlehemezés Létavértesen A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Betlehemezés Létavértesen Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi

Részletesebben

Aki nélkül nem lehetne Karácsony

Aki nélkül nem lehetne Karácsony III. évf. 4. szám 2014. december A Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség időszakos kiadványa Aki nélkül nem lehetne Karácsony Bármikor, bárhol végbemehet egy ilyen kérdezz-felelek: - Mi kell a Karácsonyhoz?

Részletesebben

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ O Clemens O Pia O Dulcis Virgo Maria! Család - liturgia A családi imádság egyik célja, hogy a gyermekek természetes módon eljussanak az egész Egyház liturgikus imádságához, a Szentmiséhez

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Karácsony előtti betegellátás

Karácsony előtti betegellátás II. évfolyam 12. szám 2015. december Karácsony Lelkünk szemével az égre nézünk, és mi is követjük a csillagot, amely vezeti Betlehembe a Napkeleti Királyok utazását. Isten igéje, a Szentháromság második

Részletesebben

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban.

Mennyből az angyal. Pásztorok, pásztorok. 2. Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Mennyből az angyal Istennek Fia, aki születet t Jászolban, jászolban, ő lesz tinéktek Üdvözítőtök Valóban, valóban. Angyalok szózata minket is hív, ér tse meg ezt tehát minden hű szív. a kisded Jézuskát

Részletesebben

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével,

Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, 1 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a Harmatcsepp 4. osztályos hittanverseny 2. fordulóján! Ebben a fordulóban az ősatyák és József életével, az adventtel és a szentmisével fogunk foglalkozni..

Részletesebben

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F április HIT VALLÁS

EGYHÁZAINK HÍREI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F április HIT VALLÁS 2019. április HIT VALLÁS EGYHÁZAINK HÍREI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG MISEREND A NYÁRI IDŐSZAKBAN: hétfő, kedd, péntek 18.00 óra, szombat 19.00 óra, vasárnap 9.00 óra (Dabas-Szőlők),

Részletesebben

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ O Clemens O Pia O Dulcis Virgo Maria! Család - liturgia A családi imádság egyik célja, hogy a gyermekek természetes módon eljussanak az egész Egyház liturgikus imádságához, a Szentmiséhez

Részletesebben

Hittan tanmenet 2. osztály

Hittan tanmenet 2. osztály Hittan tanmenet 2. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 Az Isten szava című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2018. JÚLIUS 30. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Szeptember Szentmisék és szertartások rendje közösségi imaéletünk

Részletesebben

II. János Pál vetélkedő

II. János Pál vetélkedő II. János Pál vetélkedő Hittan forduló Szent Benedek Gimnázium, Budapest 1 Hittan verseny keretében az utcán végigsétálva embereket kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a papokról. Több embert megkérdezvén

Részletesebben

egyházaink HÍrei katolikus egyházközségeink F református egyházközségeink hit vallás GyóNi katolikus egyházközség AlsóDABAsi katolikus egyházközség

egyházaink HÍrei katolikus egyházközségeink F református egyházközségeink hit vallás GyóNi katolikus egyházközség AlsóDABAsi katolikus egyházközség hit vallás katolikus egyházközségeink F GyóNi katolikus egyházközség miserendünk: hétfő, kedd, péntek, szombat 17.00 óra vasárnap: Szőlők 9.00 óra, Gyón 11.00 óra Nagyböjt péntekjein 16.15 órától keresztúti

Részletesebben

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján.

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A 3. gyertya December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe rózsaszín, mivel a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik,

Részletesebben

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve:

Fényképalbum. A fénykép készítésének éve: Fényképalbum Az interjúalany neve: A fénykép készítésének helye: A fénykép készítésének éve: Szüleim Budapest 1980-as évek Ők a szüleim. Ez a kép már itt készült, Budapesten. Volt egy kicsi lakásuk, és

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I.

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Forduló: I. HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 4. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Feladási határidő: Elérhető pontszám: 70p. 2015. január 9. 1. Fejtsd meg a

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

Mit keresitek az élőt a holtak között

Mit keresitek az élőt a holtak között Isten szeretete csodálatosan ragyogott Jézusból. - Olyan tisztán, hogy emberi életek változtak meg általa. - Akik találkoztak Jézussal, s engedték, hogy megérintse őket az Ő szeretete, azok elkezdtek vágyakozni

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS!

SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS! SZERETETLÁNG IMAÓRA 2011. november 2. DÍCSÉRTESSÉK A JÉZUS KRISZTUS! Urunk, Jézus Krisztus, te azt mondtad:,,ahol ketten-hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok köztük.'' És az egyház így énekel:,,ahol

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2018. NOVEMBER 30. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Férfiszövetség, Rózsafüzértársulat és a Keresztény édesanyák

Részletesebben

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F

KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉGEINK F EgyházAINk HÍRei GYÓNI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG Örömünkre, a szőlősi templomunk fűtéskorszerűsítésének eredményeként mostantól a szentmiséinken 17 C van. Az adventtel megkezdődött

Részletesebben

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért

Bevezetés. Imádság az idei karácsony teljességéért Bevezetés Imádság az idei karácsony teljességéért Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.... Mi pedig

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Adventi szombatok. Egyházközség

HÍRLEVÉL. Adventi szombatok. Egyházközség Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Adventi szombatok Az adventi időszak négy hete

Részletesebben

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ

HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ HÉTKÁPOLNAI ÉRTESÍTŐ O Clemens O Pia O Dulcis Virgo Maria! Család - liturgia A családi imádság egyik célja, hogy a gyermekek természetes módon eljussanak az egész Egyház liturgikus imádságához, a Szentmiséhez

Részletesebben

Bank adatok: Számlatulajdonos neve: Aviation Links ltd. V.A.T. No. 520039009-2, Nirim St., 67060 Tel Aviv, Israel

Bank adatok: Számlatulajdonos neve: Aviation Links ltd. V.A.T. No. 520039009-2, Nirim St., 67060 Tel Aviv, Israel Érkezés Tel Avivba a Barátság Hét kezdete előtt szállás lehetőségek Hotelek Tel Avivban: City Hotel kétágyas szobában 1 éjszakára 100 $ / fő Metropolitan Hotel kétágyas szobában 1 éjszakára 90 $ / fő Imperial

Részletesebben

KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA

KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA KARÁCSONY ÜNNEPÉT KÖVETŐ VASÁRNAP SZENT CSALÁD VASÁRNAPJA Ünnepi szentmise KEZDŐÉNEK (Dallam: Áldjad, ember, e nagy jódat ) 1 Áldunk, Isten jó szolgája / Szent Családnak hű sáfárja, Kire Isten megváltásunk

Részletesebben

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki.

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki. DECEMBER- KARÁCSONY HAVA-ÁLOM HAVA JELES NAPOK December 25. Karácsony December 26. Karácsony NÉPSZOKÁSOK, NÉPI HIEDELMEK ADVENT Advent a kereszténység egyik legfontosabb időszaka: a négy hét alatt a hívek

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

Egyházközségi hírlevél

Egyházközségi hírlevél HAVAS BOLDOGASSZONY PLÉBÁNIA 2017. DECEMBER 29. Egyházközségi hírlevél Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek Szent Anyja Ministránsok és cserkészek Január Szentmisék és szertartások rendje közösségi imaéletünk

Részletesebben

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1.

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Adventi zsongás Múzeumi nap 1. Múzeumi nap 1. tematika Múzeumi nap helye és

Részletesebben

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ

ISB 7. hírlevél. Üdvözöljük Önöket! Fontos információ 2015. 12. 11. Fontos információ Karácsonyi vásár - december 12. szombat Bethlehem - december 17. csütörtök Karácsonyi műsor - december 18. péntek Téli szünet - december 19-2016. január 4. Első tanítási

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink!

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink! 1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - MMSz Kecskemét IV. évfolyam/6. szám Dél-Alföld 2008 szeptember Kedves Máltai Barátaink! Majdnem egy év telt el a legutóbbi hírlevelünk óta. Felsorolni is nehéz az

Részletesebben

Bérmálási vizsgakérdések

Bérmálási vizsgakérdések 1 Bérmálási vizsgakérdések 1. Miért bérmálkozol? Hogy a Szentlélek ajándékát elnyerjem. 2. Mire képesít a Szentlélek a bérmálkozásban? Hogy felnőtt keresztény legyek, vagyis saját akaratomból Jézus tanítványa

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia

HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia 2015.12.27. Szent Család vasárnapja Egyházközségi programok A hét ünnepei, szentjei hétfő: Aprószentek péntek: Szűz Mária, Istenanyja vasárnap: karácsony 2. vasárnapja 31,

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 6 1. Ismerjük meg egymást!... 8 2. Magyar reformátusok vagyunk... 10 3. Ismerkedés a Bibliával... 12 4. Isten teremtette a világot... 14 5. Isten teremtette az embert... 18 6.

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a es tanévben

Hitéleti alkalmaink a es tanévben Hitéleti alkalmaink a 2016-2017-es tanévben Intézményünk vezérigéje a 2016-2017-es tanévben: "Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem" - ígéri Isten

Részletesebben

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember.

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember. MÉGIS Alapíttatott azzal a céllal, hogy közösségünk erısödjön, egymásnak ily módon is lelki támaszt nyújthassunk és a mindenkori eseményekrıl hírt adjunk. HAVAZÁS Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak

Részletesebben

Szentmisenapló. név. osztály. Boldog Brenner János

Szentmisenapló. név. osztály. Boldog Brenner János Szentmisenapló 2018 2019 Boldog Brenner János név osztály Boldog Brenner János életrajza Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én, egy háromgyermekes család második fiúgyermekeként. János

Részletesebben

Ez év március 13-án, megválasztásának XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS!

Ez év március 13-án, megválasztásának XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! AZ IRGALMASSÁG RENDKÍVÜLI SZENTÉVE Ez év március 13-án, megválasztásának második évfordulóján Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje júniusban

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje júniusban Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje júniusban

Részletesebben

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Templomunk-iskolánk nevelési helyszíne Nagy előnye iskolánknak, hogy földrajzilag is közel áll hozzánk fenntartó gyülekezetünk temploma. Hagyományosan minden tanévet itt kezdünk,

Részletesebben

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA,

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA, Felhívás! A Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2011. december 21-2012. január 2-ig zárva tart. Nyitás 2012. január 3-án. Derecske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és partnerét

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. Apa. Anya. D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) D. Sámuel Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Apa D. Sámuel 1870 1945 Anya D. Sámuelné (szül. N. Rebeka) 1875 1949 Testvérek D. Piroska 1898? D. Imre 1900 1924 F. M.-né (szül. D. Ilona)

Részletesebben

Családfa. (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: R. Lipótné (szül. D. Cecília) 1886 1944. R. Lipót (1883 1944) V. Ignác (? 1944) V.

Családfa. (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: R. Lipótné (szül. D. Cecília) 1886 1944. R. Lipót (1883 1944) V. Ignác (? 1944) V. Családfa Apai nagyanya Apai nagyapa V. Ignác (? 1944) V. Ignácné (szül.:?) (? 1908) Nevelőanya: V. Ignácné (szül.? Éva) (? 1944) Anyai nagyapa R. Lipót (1883 1944) Anyai nagyanya R. Lipótné (szül. D. Cecília)

Részletesebben

Advent IV. hetének liturgikus rendje 2013. december 22-től, december 23-ig

Advent IV. hetének liturgikus rendje 2013. december 22-től, december 23-ig Advent IV. hetének liturgikus rendje 2013. december 22től, december 23ig Vasárnap 12.21 Advent IV. vasárnapja IV. hét Balinka 8.00 Szentmise int. +Idős és ifjú Stohl Ferenc és szülőkért és nagyszülőkért

Részletesebben

Vízkereszt Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Vízkereszt Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2011 január 06. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet általában

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: kultura.derekegyhaz@gmail.com Telefon: 06 20/258-55-11 december 14. (péntek) 18:00 Derekegyházi Horgász Egyesület taggyűlése Könyvtár TOP lista - november 1. Kristin Cashore:

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Élet - Halál (90x70 cm, vászon, olaj) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉLET és HALÁL Az élet a halál kistestvére. (Dobrosi Andrea) Az életre

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Nyolcosztályos gimnázium Református hittan Évfolyam: 5. _ Heti óraszámú csoport Vizsga típusa: írásbeli Követelmények, témakörök: a szóbeli vizsga

Részletesebben

keresztjének drága áldott fája: ezen függ az egész világ váltságdíja, és

keresztjének drága áldott fája: ezen függ az egész világ váltságdíja, és LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XIV. évfolyam 4. szám 2014. április TITKA A KERESZTFÁNAK A hamvazószerdával elkezdődött szent negyven nap célja húsvét méltó megünneplésének az előkészítése.

Részletesebben

Január hónap kezdetével belépünk

Január hónap kezdetével belépünk XXVI. ÉVFOLYAM, 1. (299.) SZÁM, 2015. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! Január hónap kezdetével belépünk egy új esztendőbe, melytől mindenki sok szépet és jót remél. Sokak számára ez az évkezdet hagyományosan

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 2. évfolyam 3. szám

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 2. évfolyam 3. szám IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Gyülekezet értesítő lapja 2. évfolyam 3. szám Mert született néktek ma Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Lk 2,11 Kedves Testvéreim! Karácsony számomra

Részletesebben

Sokszínű húsvét Sokszínű tár

Sokszínű húsvét Sokszínű tár 2012/04/02-2012/06/15 [1] Mini tárlatunkon ezúttal a húsvét sokszínűségéhez kapcsolódva mutatunk be néhány dokumentumot a sokszínű Plakát- és Kisnyomtatványtár anyagából szemezgetve, és kívánunk minden

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele 2014. Március 23. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Plébánia hírlevele II/12. szám Jöjjetek, lássátok meg azt az embert, aki megmondott nekem mindent, amit tettem: nem ez-e a Krisztus? Az evangélium

Részletesebben

AlsódABASi KAToliKUS EgYHÁzközség

AlsódABASi KAToliKUS EgYHÁzközség hit vallás Egyházaink hírei KAToliKUS egyházközségeink F Gyóni KAToliKUS EgYHÁzközség miserend: Hétfőn, kedden, pénteken és szombaton 17.00 órakor kezdődik a szentmise. Vasárnap változatlanul 9.00 (Dabasi-szőlőkben),

Részletesebben

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK EGYENRUHA, KÖPENY, ÁHÍTATOK, TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Egységes viselet Iskolánkban a nagyobb ünnepségeken ünnepi egyenruha viselete kötelező mind a pedagógusok, mind a tanulók számára. A hölgyek kalotaszegi

Részletesebben

ŐSZI ÜZENET. Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091.

ŐSZI ÜZENET. Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091. Szent Anna ŐSZI ÜZENET 2012 Kiadja: A Leányfalui Római Katolikus Szent Anna Plébánia 2016 Leányfalu, Szent Imre herceg útja 14. Telefon: (26) 383-091 Egy pohár víz! Beköszöntött az ősz, a falevelek július

Részletesebben

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2.

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Karácsony fénye Múzeumi nap 2. Múzeumi nap 2. tematika Múzeumi nap helye és ideje:

Részletesebben

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész 2014 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó

Részletesebben

Nagyböjti elmélkedések. Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31

Nagyböjti elmélkedések. Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31 Nagyböjt Pontosan így (XVI. Bene Olvass! Elmélkedj! Cselekedj! 1 / 31 február 22. Hamvaz ószerda Joel 2,12-18; 2Kor 5,20-6,2; Mt 6,1-6.16-18 A legveszedelmesebb kísértés Részt veszek az első nagy február

Részletesebben

Hittan tanmenet 3. osztály

Hittan tanmenet 3. osztály Hittan tanmenet 3. osztály Heti óraszám: 2 Összes óra: 80 A Mennyei Atya gyermekei című hittankönyvhöz Iskolai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák,

Részletesebben

Forrás. Jézus mellénk állt

Forrás. Jézus mellénk állt Forrás a b i a i e g y h á z k ö z s é g h í r l e v e l e Jézus mellénk állt 13. évf. 1. szám 2016. január 10. Gárdonyi Géza népszerű karácsonyi énekében jól láttatja az első karácsony valóságát: Nem

Részletesebben

Az időszak neve. Szokások

Az időszak neve. Szokások A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából Katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával. Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (dec.25-ét)

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2017-2018 "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00 Szeptember 2 vasárnap 9:00 tanévnyitó 9:30 Veni Sancte szentmise az 1-4. évfolyamnak 3 hétfő 1. tanítási nap 14:00-17:30 zeneiskolai beiratkozás régi és új hangszeres növendékeknek helyszín: az általános

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Péter és az ima hatalma

Péter és az ima hatalma A Biblia gyermekeknek bemutatja Péter és az ima hatalma Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Janie Forest Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Átírta : Ruth Klassen 60/57. Történet www.m1914.org Bible for

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje áprilisban

HÍRLEVÉL. Szentmisék és szertartások rendje áprilisban Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Szentmisék és szertartások rendje áprilisban

Részletesebben

Foglakozások ideje: péntekenként 19.00 Karitász csoport Vezetője: Werbőczi Erzsébet

Foglakozások ideje: péntekenként 19.00 Karitász csoport Vezetője: Werbőczi Erzsébet Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András

Családfa. Kohn Móricné (szül.? Vilma)? Grünbaum?-né (szül.?)? Kohn Móric? Grünbaum??? Apa. Anya. Grünbaum András Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Grünbaum??? Grünbaum?-né (szül.?)? 1945 Kohn Móric? 1918 Kohn Móricné (szül.? Vilma)? 1945 Apa Grünbaum András 1890 1951 Anya Grünbaum Margit

Részletesebben

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve

Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve PPEK 904 Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina: Kis Boldogasszony képeskönyve Bali Mária Ildefonsa Kákonyi Mária Constantina Kis Boldogasszony képeskönyve mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben