HVI vezetők értekezlete Miskolc, január 26.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HVI vezetők értekezlete Miskolc, január 26."

Átírás

1 HVI vezetők értekezlete Miskolc, január 26.

2 IDŐKÖZI VÁLASZTÁSOK között összesen 26 településen került sor időközi polgármester, illetve települési önkormányzati képviselő választásra. Az évenkénti adatok alapján megállapítható, hogy évben 3 településen, évben 6 településen, évben 8 településen, évben 8 településen, évben 1 településen volt kitűzve és megtartva időközi önkormányzati választás. Nemzetiségi önkormányzati időközi választásra nem került sor (eltérő jogi szabályozás volt).

3 2015. ÉVI IDŐKÖZI VÁLASZTÁSOK A HVB-k 22 esetben tűztek ki időközi választást. Ebből: 8 településen volt polgármester-, illetve önkormányzati képviselő választás, 14 településen volt nemzetiségi önkormányzati képviselő választás kitűzve. A polgármester- és önkormányzati képviselő választások minden településen megtartásra kerültek. A nemzetiségi önkormányzati képviselő választások közül 5 került megtartásra, 9 választás jelölt hiányában elmaradt.

4 2016. ÉVI IDŐKÖZI VÁLASZTÁSOK I. negyedévére 7 településen van kitűzve időközi önkormányzati választás: 3 önkormányzati képviselő- és polgármester választás, 2 polgármester-választás, 2 nemzetiségi önkormányzati képviselő választás január 24-én 3 településen került sor időközi választásra (Aszaló - pm., Bodrogkisfalud pm.+ h. önk. képviselő, Szalaszend roma nemzetiségi önkormányzati képviselő). II.7-én Pusztafalu polgármester-választás, II. 28-án Emőd pm.+ h. önk. képviselő-választás, III. 6-án Fancsal pm.+ h. önk. képviselő-választás, III. 6-án Szirmabesenyő roma nemz. önk. képviselő-választás.

5 AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁSOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA Helyi önkormányzati időközi választás Nemzetiségi önkormányzati időközi választás I. negyedév

6 AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁSOK OKAI

7 Az időközi önkormányzati választások lebonyolítására vonatkozó jogszabályok Magyarország Alaptörvénye, évi L. törvény a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról (Övjt), évi CLXXIX. törvény a nemzetiségek jogairól (Nektv.), 2013.évi XXXVI. törvény a választási eljárásról, 17/2013. (VII. 17.) KIM rendelet a központi névjegyzék, valamint egyéb választási nyilvántartások vezetéséről, 4/2014. (VII. 24.) IM rendelet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól és a választási eljárásban használandó nyomtatványokról, 7/2014 (XI. 6.) IM rendelet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a megismételt szavazás, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek időközi választása, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a megismételt szavazás és a nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választása, költségeinek normatíváiról, tételeiről, elszámolási és belső ellenőrzési rendjéről.

8 A jogszabályokon kívüli szabályozás 1. OVB állásfoglalások 2. NVB iránymutatások Az iránymutatások és OVB állásfoglalások a választások hivatalos honlapján, azaz a honlapon elérhetőek Nemzeti Választási Bizottság / Iránymutatások menüpontban, évenkénti csoportosításban 3. NVI elnökének utasításai különös figyelemmel az NVI/36-1/2015.iktatószámon kiadott 2/2015. (I.20.) számú elnöki utasítás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a megismételt szavazás, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választása, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a megismételt szavazás és a nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választás költségeinek normatíváiról, tételeiről, elszámolási és belső ellenőrzési rendjéről szóló 7/2014. (XI.6.) IM rendeletben foglalt feladatok végrehajtásáról.

9 A jogszabályokon kívüli szabályozás 2. NVI/146-1/2015. számú, február 20. napján kelt levele >>> január 1-jétől megváltozott a civil szervezetek nyilvántartási száma, a korábbi néhány karakter helyett 11 számjegyből áll. Ezt a jelölő szervezetek bejelentésekor vagy jogorvoslat során fel kell tüntetni, illetve rögzíteni kell. Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH /2014/V. ügyszámú, december 2-án kelt levele >>> jelöltek adatainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban. Elérhetőek: a VÜR Doktárban, illetve a Kommunikáció/levelezés mappában.

10 VÁLASZTÁSI FÜZETEK VÁLASZTÁSI FÜZETEK 196. SEGÉDLET a helyi választási irodák vezetői részére a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választásának lebonyolításához VÁLASZTÁSI FÜZETEK 197. SEGÉDLET a helyi választási irodák vezetői részére a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választásainak lebonyolításához

11 A HVI VEZETŐ SZEMÉLYÉNEK VÁLTOZÁSA A jegyző személyének változása változást eredményez a HVI vezető személyében is. A változást haladéktalanul jelezni kell a TVI vezetőjének postai úton, ben: tvi@hivatal.baz.hu címen. Eskütétel szükséges akkor is, ha más településen kap jegyzői megbízást. HVI vezető eskütételéhez a TVI vezető időpontot jelöl meg. HVI vezető felel, hogy az iroda tagjai esküvel rendelkezzenek, figyelemmel kíséri a HVI tagjainak összeférhetetlenségét, gondoskodik a HVI tagok oktatásáról, felkészítéséről (jkv. vezető!).

12 A MEGÜRESEDETT MANDÁTUM BETÖLTÉSE IDŐKÖZI VÁLASZTÁS NÉLKÜL 1. Egyéni listás, kompenzációs listás, nemzetiségi önkormányzati mandátum megüresedése esetén. 2. HVI feladatai: 2.1. a mandátum-megszűnés ellenőrzése, 2.2. a mandátumra jogosult jelölt tájékoztatása, nyilatkozatkérés, 2.3. HVB elnökének tájékoztatása, 2.4. HVB döntésének előkészítése, 2.5. a képviselő személyében történő változás átvezetése az NVR-ben. 3. HVB hatásköre: a megüresedett mandátum kiadása ún. alakszerű határozattal + megbízólevél.

13 IDŐKÖZI VÁLASZTÁS KITŰZÉSÉNEK SZÜKSÉGESSÉGE 1. Polgármester mandátuma üresedik meg. 2. Önk. egyéni választókerületi mandátum üresedik meg. 3. Egyéni listás mandátum üresedik meg, amelyet jelölt hiányában nem lehet kiadni, amely által a k-t. a működéshez szükséges létszám alá csökken. 4. Nemzetiségi önkormányzati képviselői mandátum megüresedése esetén, ha a képviselők száma a működőképes testületi létszám alá csökken. 5. Speciális eset, ha a képviselő-testület kimondja feloszlását, vagy az Országgyűlés feloszlatásáról határoz.

14 A HVI VEZETŐ FELADATA 1. Az NVI és a TVI tájékoztatása, az időközi választásra okot adó tény felmerülését követően haladéktalanul A tájékoztatás a Bejelentőlap kitöltésével és a szervezes@nvi.hu és a tvi@hivatal.baz.hu címekre történő megküldéssel történik A Bejelentőlap elérhető a VÜR Doktár/Tájékoztató menüpontban, a 196. és a 197. választási füzetben. 2. Az időközi választást kitűző HVB határozat megküldése az NVI Elnöke és a TVI vezetője részére.

15 AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁS KITŰZÉSE 1. A Helyi Választási Bizottság hatásköre: 1.1. alakszerű határozattal kitűzni az időközi választás napját, 2.1. megállapítani a választási határnapok, határidők naptár szerinti dátumait. 2. Követelmények: 2.1. a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre kell kitűzni, úgy hogy 2.2. pm. és h. önk. képviselő esetén a szavazás napja a kitűzés napját követő 80. és 100. nap közé essen, 2.3. nemzetiségi önk. képviselő választás esetén: a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen ne essen az MT szerinti munkaszüneti napra, húsvét és pünkösd vasárnapra.

16 AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁSOK NVI TÁMOGATÁSA Elsődlegesen informatikai támogatás 1. A VÜR működése folyamatos, a HVI-nek gondoskodni kell: a VÜR-be való belépés biztosításáról, a VÜR rendszeres figyelemmel kíséréséről (NVI-vel a kommunikáció itt zajlik, imprimálás, forgatókönyv, stb.), a HVB határozatok feltöltéséről, a választási irodákra vonatkozó adatállomány aktualizálásáról. 2. NVR hozzáférés, jogosultság biztosítása!

17 NÉVJEGYZÉK AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁSON 1. Az NVI készíti el a választás kitűzését követően. 2. Az NVR rendszerben lekérdezhető, a változások átvezetésre kerülnek. 3. SZSZB tag, jkv. vezető kérheti áttételét ugyanazon a településen, ill. ugyanabban az önk. egyéni vk-ban. 4. Zárása a szavazást megelőző nap 16 órakor, kinyomtatás után hitelesítés (HVI vezető aláírása+bélyegzőlenyomat). 5. A névjegyzék nyilvánossága 6. Szavazást követő 15 napig elektronikusan elérhető, 7. Megsemmisítése: a szavazás napját követő 90. naptári napot követő munkanapon.

18 ÉRTESÍTŐ 1. Az NVI küldi meg: azoknak a választópolgároknak, akik a szavazás napját megelőző 58. napon a szavazóköri névjegyzékben szerepelnek, az értesítőnek a szavazást megelőző 48. napig meg kell érkeznie a választópolgárhoz. 2. A HVI adja át, illetve küldi meg: annak aki a szavazás napját megelőző 58. napot követően kerül felvételre a szavazóköri névjegyzékbe, a felvételkor ha jelen van, akkor az értesítő átadásával, ha nincs jelen az értesítő megküldésével a HVI tájékoztatja a névjegyzékbe történő felvételről az NVR Időközi önkormányzati választások csempesor Szavazóköri névjegyzék modul Névjegyzék kezelés menü Értesítő/Határozat nyomtatással. 3. Az a választópolgár, aki elveszíti az értesítőt, vagy nem kapja meg, újat igényelhet a HVI-től.

19 MOZGÓURNA IGÉNYLÉSE 1. HVI-től: - a szavazást megelőző második nap óráig, - informatikai támogatottsága az NVR-ben - kérelemnek helyt adás esetén: egyéb döntés nyomtatása - kérelem elutasítása esetén: határozat! 2. SZSZB-től a szavazás napján óráig. - kérelemnek helyt ad: felveszi a mozgó urnát kérők jegyzékére, - kérelmet elutasítja: határozatot hoz. 3. Formanyomtatvány áll rendelkezésre, de használata nem kötelező. 4. A döntésről az érintett választópolgárt minden esetben haladéktalanul értesíteni kell.

20 JELÖLŐ SZERVEZET BEJELENTÉSE 1. Nem érvényes a évi nyilvántartásba vétel! 2. Az időközi választás kitűzését követően a jelölő szervezetnek kell kérnie a nyilvántartásba vételt, ha jelöltet, illetve listát kíván állítani. 3. A bejelentést a szervezet képviseletére jogosult személy teheti meg, a 4/2014. (VII. 24.) IM rendelet által meghatározott P3 jelű formanyomtatványon. 4. A HVI: - ellenőrzi a nyomtatvány helyes kitöltését, - a bírósági nyilvántartásban a szervezet adatainak hitelességét, - központi névjegyzékben a bejelentett jelöltek adatait, - előkészíti a HVB döntését, megszövegezi a határozat tervezetét.

21 AZ AJÁNLÁS ÉS AZ AJÁNLÓÍV 1. A HVI vezetője állapítja meg és közlemény formájában hozza nyilvánosságra a szükséges ajánlások számát. 2. Jelöltet ajánlani ajánlóíven lehet, amelyet a HVI-től lehet igényelni. 3. Ajánlóív igénylésére az A4 jelű formanyomtatvány szolgál, amelynek igénylését az NVR-ben rögzíteni kell. 4. A HVI az ajánlóívet az NVR-ből nyomtatja ki, amely sorszámmal és az azt tartalmazó vonalkóddal látja el az ajánlóívet. 5. A HVI az ajánlóívet az igénylését követően haladéktalanul, de legkorábban a szavazást megelőző 48. napon az NVR-ből előállított átadás-átvételi bizonylattal adja át az igénylő részére, amely bizonylat az ajánlóívek nyomtatásakor automatikusan készül. 6. A HVI valamennyi ajánlóívet hitelesítő bélyegzőlenyomattal lát el.

22 A JELÖLT BEJELENTÉSE 1. Határnapja: a szavazást megelőző 34. napon óráig, a HVB-nél. 2. A bejelentés módja: az E2 nyomtatvány megfelelő kitöltésével és az ajánlóívekkel együtt történő átadásával. 3. A független jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve a jelöltet állítani szándékozó jelölő szervezet a részére átadott összes ajánlóívet köteles átadni a HVI-nek, legkésőbb a jelölt bejelentésére nyitva álló határidőig. 4. Bírság kiszabása: az ajánlóív határidőben történő le nem adásának következménye, a HVB által, hivatalból, mértéke ,- Ft minden vissza nem adott ajánlóív után. Nem szabható ki bírság abban az esetben, ha az ajánlóívet legkésőbb a határidő elteltét követő napon benyújtják, és az nem tartalmaz ajánlást. 5. Az ajánlóíveket külön meghatalmazás nélkül bárki leadhatja meghatalmazás nem kérhető attól, aki visszaadja az ajánlóíveket. 6. Az ajánlóívek visszavételéről az NVR-ből elkészíthető az átadásátvételi jegyzőkönyv.

23 AZ AJÁNLÁSOK ELLENŐRZÉSE 1. meg kell vizsgálni, hogy az ajánlóív eredeti-e, 2. az ajánlóívet az ajánlásokat gyűjtő személy aláírta-e, 3. el kell végezni az ajánló választópolgár azonosítását, választójoga megállapítását az ajánlóíven feltüntetett adatainak a központi névjegyzék, valamint a szavazókörök és választókerületek nyilvántartásának adataival való összevetésével. Az ún. teljeskörű egyezés törvényi követelményének az értelmezésével kapcsolatban ld. az NVB ajánlások ellenőrzésének egyes kérdéseiről szóló 5/2014. számú iránymutatását. A HVI-nek az ellenőrzést az NVR-ben, a benyújtástól számított 3 napon belül kell elvégeznie, a HVB-nek 4 nap áll rendelkezésére a jelölt, illetve lista nyilvántartásba vételére, avagy annak elutasításával kapcsolatos döntés meghozatalára. A jelölt, illetve a jelölő szervezet képviselője jogosult megtekinteni az ajánlások ellenőrzéséről készített tájékoztatót, az érvénytelennek tekintett ajánlásokat érintő érvénytelenségi okokról felvilágosítást kérhet, észrevételeket tehet. Az ajánlóívek megsemmisítése: a szavazást követő 90. nap utáni első munkanapon.

24 A JELÖLŐ SZERVEZETEK, JELÖLTEK ÉS LISTÁK NYILVÁNTARTÁSA 1. Az NVI vezeti a bejelentett és nyilvántartásba vett jelölő szervezetek, jelöltek és listák közhiteles elektronikus nyilvántartását. 2. A HVI vezeti át a nyilvántartáson az esetlegesen bekövetkező adatváltozásokat (pl. jelölt visszalép, elhalálozik, jelölő szervezetet törölték a civil szervezetek bírósági nyilvántartásából).

25 MEGBÍZÁS (DELEGÁLÁS) A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGBA A TVB, az OEVB, a HVB képviselő-testület által választott tagjain túlmenően a bizottság további egy-egy tagját a választókerületben jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezetek, valamint a választókerületben induló független jelöltek bízzák meg. Az SZSZB-be, valamint az egy szavazókörrel rendelkező településen a HVB-be a választókerületben jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek két-két tagot bízhatnak meg. A közös jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezetek együttesen jogosultak a választási bizottság tagjának megbízására. A bejelentés tartalmát, befogadását a Ve. részletesen szabályozza. A megbízott tag választójogát a HVI ellenőrzi.

26 A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY 1. Jogorvoslati kérelem esetén a döntés előkészítése során a jogszabályi rendelkezéseken túlmenően tekintsék át az NVB iránymutatásait, határozatait, a Kúria döntéseit. 2. A névjegyzékből történő adatszolgáltatás: - A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét a jelölt kérésére - az érintett választókerületre kiterjedően - a jelölt nyilvántartásba vételére illetékes HVB mellett működő HVI, a listát állító jelölő szervezet kérésére - a jelölő szervezet által megjelölt választókerületekre kiterjedően - a NVI öt napon belül, de legkorábban a Ve szerinti nyilvántartásba vételüket követően. - Feltétel: a jelölt, illetve jelölő szervezet igazolja a kötelező legkisebb munkabér egy havi összegének megfelelő összegű, illetve a listás választókerületben megválasztható képviselők száma szerinti adatszolgáltatási díjnak a NVI számlájára történt befizetését. - A HVI az adatszolgáltatásra vonatkozó igény beérkezését a befizetés igazolását követően haladéktalanul jelenti az NVI-nek, aki tájékoztatja annak módjáról. - A HVI az adatszolgáltatási díj megfizetéséről szóló igazolás másolatát szkennelt képét megküldi az NVI részére.

27 A JELÖLTEK, A LISTÁK SORRENDJÉNEK MEGHATÁROZÁSA 1. Az esélyegyenlőség biztosítása > sorsolás, a jelöltek, illetve listák a HVB által kisorsolt sorrendben szerepelnek a szavazólapon. 2. A HVB: 1. a bejelentett jelöltek, illetve listák bejelentésére rendelkezésre álló határnapon,a szavazást megelőző 34. napon 16 óra után végzi el, 2. nyilvános ülésen történik a sorsolás, 3. jelölteket, listák képviselőit meghívja, 4. sorsolás módját maga határozza meg, 5. alakszerű határozatot hoz a kisorsolt sorrendről, 6. a határozatot nyilvánosságra kell hozni. A HVI a határozatot rögzíti az NVR-ben.

28 A JELÖLTEK, A LISTÁK SORRENDJÉNEK MEGHATÁROZÁSA Ha a sorsolást követően valamely jelöltet vagy listát nem vesznek nyilvántartásba, vagy abból törölnek, a szavazólapon szereplő jelöltek, illetve listák egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik. 2. A szavazólapon a jelölteket, listákat folyamatos sorszámozással ellátva kell feltüntetni. 3. A jelöltek, jelölő szervezetek adatait nagybetűvel, azonos betűtípussal és betűméretben kell feltüntetni. 4. A jelölő szervezet jelképét húsz milliméter magas és negyven milliméter széles területen kell elhelyezni a szavazólapon. 5. Közös jelölt, illetve lista állításában részt vevő jelölő szervezetek több jelkép feltüntetését kérik a szavazólapon, azokat együttesen kell a húsz milliméter magas és negyven milliméter széles területen elhelyezni.

29 A SZAVAZÓLAP ADATTARTALMA 1. A Ve. a szavazólap adattartalmát határozza meg. 2. Külön szavazólap szolgál az egyéni listás, az egyéni választókerületi, a polgármester-, a megyei listás és a főpolgármester-választásra, települési, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzat megválasztására. 3. Nemzetiségi jelölt esetében az egyéni listás, az egyéni választókerületi és a polgármester-választás szavazólapján fel kell tüntetni a nemzetiség megnevezését is. 4. Nemzetiségi jelölő szervezet kérésére a nemzetiségi jelölő szervezet nevét, rövidített nevét, a nemzetiségi jelölt kérésére a jelölt nevét a nemzetiség nyelvén is fel kell tüntetni a szavazólapon. 5. HVI > adategyezőség ellenőrzése. 6. NVI > szavazólapok elkészítése.

30 A SZAVAZÓLAP ADATTARTALMÁNAK JÓVÁHAGYÁSA 1. A HVB hagyja jóvá a szavazólap adattartalmát = imprimálás. 2. Ideje: - valamennyi bejelentett jelölt, illetve lista nyilvántartásba vételét követően, - az NVI által a VÜR útján megadott napon, - a HVB ülés kezdésének óra, perc szerint meghatározott időpontjáról a HVI a VÜR imprimálás levelezési címen tájékoztatja az NVI elnökét. 3. A HVI - ellenőrzi a jelöltek adatait, - kinyomtatja 2 példányban a HVB ülés megkezdését megelőzően a MINTA felirattal és nyomdai verziószámmal ellátott szavazólapot, amely A4 formátumú, - ha a jelöltek nagy száma miatt a minta nyomtatása több lapra történt, csak az egyik példányt kell összeragasztani!

31 A SZAVAZÓLAP ADATTARTALMÁNAK JÓVÁHAGYÁSA A HVI vezető terjeszti be a HVB ülésére a szavazólap-mintát. 2. A HVB megvizsgálja a szavazólap-mintát >>> a szavazólap-minta formailag, tartalmilag hibátlan: ráírja: NYOMHATÓ, és a HVB tagjai aláírásukkal hitelesítik (bélyegző?). Határozatot hoz a jóváhagyásról, melyet a VÜR-be fel kell tölteni. Az imprimált szavazólap minősítését rögzíteni kell az NVR Választás előkészítő moduljában, és szkennelve meg kell küldeni az NVI-nek a VÜR-ben az imprimálás levélcímre. a szavazólap-minta adattartalmában, formájában hiba van: a HVB elnöke kézzel egyértelműen megjelöli a hibát, majd a HVB tagjai aláírásukkal látják el a szavazólap-mintát, határozatot hozni nem kell, de a HVI-nek a szavazólap minősítését rögzíteni kell az NVR Választás előkészítő moduljában, és szkennelve meg kell küldeni az NVI-nek, a VÜR-ben az imprimálás levélcímre. A szavazólap javításáról az NVI egy napon belül gondoskodik.

32 A SZAVAZÓLAP ADATTARTALMÁNAK JÓVÁHAGYÁSA Ha a szavazólap adattartalmának jóváhagyását követően - jogorvoslati döntés vagy a nyilvántartásból való törlés következtében - megváltozik a szavazólap adattartalma, a HVB újabb jóváhagyására nincs szükség, a HVI gondoskodik a változások átvezetéséről a szavazólapon, és erről tájékoztatja a jelölő szervezeteket és a független jelölteket. 2. A HVI haladéktalanul tájékoztatni köteles az NVI-t, ha a szavazólap adattartalmának változását befolyásoló tényről (pl. a jelölt visszalépése, elhalálozása) szerez tudomást.

33 A SZAVAZÁS LEBONYOLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FELADATOK 1. Az NVI végzi: - az ANY Biztonsági Nyomda közreműködésével a szavazólapok, borítékok, Braille írásos szavazósablon, eredményjegyzőkönyv, a kellékes egységcsomag, tájékoztató plakátok, urnák szállítását. 2. A HVI feladatai: - szállított nyomtatványok, eszközök ellenőrzése, - szavazóköri jegyzőkönyvek kinyomtatása, - a szavazás lebonyolításához szükséges személyi, tárgyi feltételek meglétének biztosítása - szavazásnapi kellékek HVB elnöke részére történő átadása. 3. Napközbeni jelentés vezetése nem előírás, de célszerű.

34 A VÁLASZTÁS EREDMÉNYÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSA 1. Az SZSZB v. az SZSZB-ként működő HVB a szavazás lezárását követően először a megjelent választópolgárokkal kapcsolatos adatokat összesíti, majd összeszámolja a leadott szavazatokat. 2. A szavazólapok számbavétele után az SZSZB megállapítja a szavazóköri eredményt és azt jegyzőkönyvbe foglalja. 3. Az SZSZB a jegyzőkönyv egy-egy másolati példányát (a hozzá tartozó határozatokkal együtt) kérésre, ingyenesen átadja a jelöltek jelenlévő képviselőinek aki nincs jelen, utólag kérheti?. 4. A jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat az urnával együtt haladéktalanul a HVI-hez szállítja. 5. A szavazóköri jegyzőkönyvek alapján a HVB megállapítja a polgármester-, illetve a képviselő-választás eredményét. 6. Az eredmény megállapításáról határozatot hoz a HVB, amelynek melléklete az eredményjegyzőkönyv.

35 A VÁLASZTÁS EREDMÉNYÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSA 2. Egy szavazókörrel rendelkező településen a HVB gyakorolja az SZSZB feladat- és hatáskörét,végzi a szavazatszámlálást és kitölti a szavazóköri jegyzőkönyv szavazással és szavazatszámlálással kapcsolatos részeit. Ezt követően már mint HVB hozza meg a határozatát az eredmény megállapításáról, és kitölti a szavazóköri jegyzőkönyv eredménymegállapításra vonatkozó részét. A HVI a jegyzőkönyveket tételesen ellenőrzi, rögzíti az NVR-ben. A szavazóköri jegyzőkönyvek és választás eredményéről szóló jegyzőkönyvek 1. példányát szkennelve haladéktalanul meg kell küldeni az NVI-nek. Az 1. számú jegyzőkönyvek példányát 30 napon belül eredetben is el kell juttatni az NVI-hez (postacím: 1397 Budapest, Pf.:547). A jegyzőkönyvek Magyar Nemzeti Levéltárnak történő átadásáról az NVI gondoskodik. A jegyzőkönyvek 2. példányait a HVI helyben irattározza. Megsemmisítés: a szavazást követő 90. nap utáni munkanapon, a jegyzőkönyvek kivételével.

36 A MANDÁTUM MEGSZŰNÉSÉNEK ÉS AZ ÚJ MANDÁTUMNAK A RÖGZÍTÉSE AZ NVR-BEN Az NVI a megválasztott képviselőkről nyilvántartást vezet. A képviselők nyilvántartásán az általános választások közötti változásokat a megbízólevelet átadó választási bizottság mellett működő választási iroda átvezeti. Az NVI a képviselők választójogát a központi névjegyzék adatai alapján folyamatosan ellenőrzi, a választójog megszűnéséről a megbízólevelet átadó választási bizottságot haladéktalanul értesíti. A HVI az új képviselő, illetve polgármester megbízatásának keletkezését haladéktalanul rögzíti az NVR-ben. A mandátum keletkezésének dátuma: időközi választáson szerzett mandátum esetén az időközi választás napja, ha a szavazást megismételtetik, akkor az ismételt szavazás napja, az egyéni listás, illetve a kompenzációs listás mandátum időközi választás nélkül történő betöltése esetén a HVB mandátumot kiadó határozata jogerőre emelkedésének napja.

37 JOGORVOSLATOK ALAKULÁSA 2015-ben 2 fellebbezést bírált el a TVB. A fellebbezések jelölő szervezetek nyilvántartásba vételének elutasításával függtek össze. A HVB határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket a TVB érdemi vizsgálat nélkül utasította el.

38 EGYÉB GYAKORLATI TAPASZTALATAINK Általánosságban és összességében kedvezőek a TVI tapasztalatai az időközi önkormányzati választások lebonyolításával kapcsolatban. Közvetlen a kommunikáció a HVI k és a TVI között. A HVI-k önállóan, felelősséggel végzik feladataikat. A HVI-k döntő mértékben teljesítik tájékoztatási kötelezettségüket a TVI felé. A HVI-k többsége igényli a TVI aktív segítségét, különösen jogi és informatikai területen.

39 KEDVEZŐTLEN TAPASZTALATOK 1. Tájékoztatás hiányában (bejelentőlap, HVB kitűző határozat megküldésének elmaradása) a TVI az NVI honlapjáról értesült a választás kitűzéséről. 2. Nem teljesült együttesen a kitűzés során a mandátum megüresedésétől, illetve a kitűzés napjától számítandó határidő. 3. Tévesen került egy-egy határidő, határnap naptár szerint meghatározásra. 4. Olyan határidőt is megállapít a HVB amely szükségtelen. 5. A HVB határozatok késve, vagy egyáltalán nem kerülnek feltöltésre a VÜR-be. 6. Javasoljuk: bármilyen probléma felmerülése esetén kérjék a TVI segítségét.

40

Tájékoztató jelölő szervezetek / független jelöltek részére

Tájékoztató jelölő szervezetek / független jelöltek részére Tájékoztató jelölő szervezetek / független jelöltek részére I. Jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele 1.) Azt a szervezetet, amely jelöltet vagy listát kíván állítani, a választás kitűzését követően

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12. napjára kitűzött választásáról

TÁJÉKOZTATÓ. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek október 12. napjára kitűzött választásáról Helyi Választási Iroda Vezetőjétől Tel: 46/318-009, 528-258, FAX: 528-259, E-mail: bocsph@bocskozseg.hu TÁJÉKOZTATÓ a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. október 12. napjára kitűzött

Részletesebben

A Helyi Választási Iroda vezetőjének tájékoztatója a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásról

A Helyi Választási Iroda vezetőjének tájékoztatója a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásról A Helyi Választási Iroda vezetőjének tájékoztatója a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásról A Köztársasági Elnök Úr 2014. október 12-re, vasárnapra tűzte ki az önkormányzati képviselők

Részletesebben

Tájékoztató a polgármesterek az önkormányzati képviselők választásáról. I. Nyilvántartásba vétel

Tájékoztató a polgármesterek az önkormányzati képviselők választásáról. I. Nyilvántartásba vétel BÁRÁNDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL J E G Y Z Ő J E MINT A BÁRÁNDI HELYI VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJE 4161 Báránd Kossuth tér 1. Telefon: 06/54-466-030 Fax: 06/54-466-291 Email: jegyzo@barand.hu Tájékoztató

Részletesebben

Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselő választásról

Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselő választásról Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselő választásról A Nemzeti Választási Bizottság 2014. október 12. napjára tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását. Csomád községben

Részletesebben

A Nemzeti Választási Bizottság október 12. napjára tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását.

A Nemzeti Választási Bizottság október 12. napjára tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását. Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselő választásról A Nemzeti Választási Bizottság 2014. október 12. napjára tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását. Budakeszin

Részletesebben

Szombathely Megyei jogú Város Helyi Választási Bizottsága 2/2018. (VII.13) HVB számú határozata

Szombathely Megyei jogú Város Helyi Választási Bizottsága 2/2018. (VII.13) HVB számú határozata Szombathely Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága Szám: 1817-4/2018. Tárgy: időközi önkormányzati képviselőválasztás kitűzése Szombathely Megyei jogú Város Helyi Választási Bizottsága 2/2018. (VII.13)

Részletesebben

Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásról

Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásról Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásról A Nemzeti Választási Bizottság 2014. október 12. napjára tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását. Kecskéden

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. II. Jelölt állításhoz szükséges ajánlások számának megállapítása

TÁJÉKOZTATÓ. II. Jelölt állításhoz szükséges ajánlások számának megállapítása TÁJÉKOZTATÓ jelölő szervezetek és jelöltek részére a 2016. december 18. napjára kitűzött időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választáshoz I. Jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele

Részletesebben

Ta je koztato jelo lo szervezetek, fu ggetlen jelo ltek re sze re

Ta je koztato jelo lo szervezetek, fu ggetlen jelo ltek re sze re Ta je koztato jelo lo szervezetek, fu ggetlen jelo ltek re sze re a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. október 12 én megtartandó választására

Részletesebben

Jászszentandrás Község Helyi Választási Bizottsága Jászszentandrás, Rákóczi út 94. Tel.: 57/ Telefax: 57/

Jászszentandrás Község Helyi Választási Bizottsága Jászszentandrás, Rákóczi út 94. Tel.: 57/ Telefax: 57/ Jászszentandrás Község Helyi Választási Bizottsága 5136 Jászszentandrás, Rákóczi út 94. Tel.: 57/446-006 Telefax: 57/446-002 Jászszentandrás Község Helyi Választási Bizottsága 2/2016. (VII.05.) számú HATÁROZATA

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ JELÖLŐ SZERVEZETEK/FÜGGETLEN JELÖLTEK RÉSZÉRE

TÁJÉKOZTATÓ JELÖLŐ SZERVEZETEK/FÜGGETLEN JELÖLTEK RÉSZÉRE TÁJÉKOZTATÓ JELÖLŐ SZERVEZETEK/FÜGGETLEN JELÖLTEK RÉSZÉRE I. Jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele 1) Azt a szervezetet, amely jelöltet vagy listát kíván állítani, a választás kitűzését követően a

Részletesebben

Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok

Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok Ki rendelkezik választójoggal a nemzetiségi képviselő választáson? A választáson az választó, aki a nemzetiségi névjegyzékben szerepel.

Részletesebben

Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselő választásról

Tájékoztató a nemzetiségi önkormányzati képviselő választásról BÁRÁNDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL J E G Y Z Ő J E MINT A BÁRÁNDI HELYI VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJE 4161 Báránd Kossuth tér 1. Telefon: 06/54-466-030 Fax: 06/54-466-291 Email: jegyzo@barand.hu Tájékoztató

Részletesebben

H a t á r o z a t o t. Felsőcsatár településen működő Helyi Választási Bizottság

H a t á r o z a t o t. Felsőcsatár településen működő Helyi Választási Bizottság HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG FELSŐCSATÁR 9794 Felsőcsatár, Petőfi u. 74. Tel.: 94/351-000 Száma: 1/2015. (V.06.) HVB Tárgy: Felsőcsatár településen időközi választás kitűzése Felsőcsatár településen működő

Részletesebben

Budapest XIV. Kerület Helyi Választási Bizottsága. 2/2017. (II. 1.) számú HATÁROZATA. (kijavítva a 3/2017. (II.2.) számú határozattal)

Budapest XIV. Kerület Helyi Választási Bizottsága. 2/2017. (II. 1.) számú HATÁROZATA. (kijavítva a 3/2017. (II.2.) számú határozattal) Budapest XIV. kerület Helyi Választási Bizottság 1145 Budapest, Pétervárad utca 2. Budapest XIV. Kerület Helyi Választási Bizottsága 2/2017. (II. 1.) számú HATÁROZATA (kijavítva a 3/2017. (II.2.) számú

Részletesebben

Palotás község Helyi Választási Bizottsága. 1/2016.(VIII.15.) HVB határozata

Palotás község Helyi Választási Bizottsága. 1/2016.(VIII.15.) HVB határozata Palotás község Helyi Választási Bizottsága 1/2016.(VIII.15.) HVB határozata az időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás kitűzéséről Palotás község Helyi Választási Bizottsága (a

Részletesebben

Batéi HVI Vezetőjétől 7258 Baté, Fő u

Batéi HVI Vezetőjétől 7258 Baté, Fő u Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásához Tisztelt Választópolgárok! A Magyar Köztársaság Elnöke 2014. október 12. napjára

Részletesebben

Helyi Választási Bizottság Kiskunhalas 6400 Kiskunhalas, Hősök tere 1. Tel: 77/ ,

Helyi Választási Bizottság Kiskunhalas 6400 Kiskunhalas, Hősök tere 1. Tel: 77/ , Helyi Választási Bizottság Kiskunhalas 6400 Kiskunhalas, Hősök tere 1. Tel: 77/523-104, e-mail: jegyzo@kiskunhalas.hu Kiskunhalas Város Helyi Választási Bizottsága 2/2017 (XI.20.) HVB. h Időközi települési

Részletesebben

Tájékoztató jelölő szervezetek és független jelöltek részére

Tájékoztató jelölő szervezetek és független jelöltek részére Tájékoztató jelölő szervezetek és független jelöltek részére 1. A JELÖLŐ SZERVEZET (PÁRT, TÁRSADALMI SZERVEZET) BEJELENTÉSE A választáson jelöltet, illetve listát a pártok működéséről és gazdálkodásáról

Részletesebben

2014. január : február február 7.

2014. január : február február 7. Határidő 2014. január 24. 16:00 2014. február 7. 2014. február 7. 2014. február 15. 16:00 2014. február 15-től 2014. április 6-án 19:00-ig 2014. február 17. 2014. február 17. 2014. február 17. 2014. február

Részletesebben

az időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás kitűzéséről

az időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás kitűzéséről BOJT KÖZSÉG HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA 2/2016. (III. 30.) számú HVB h a t á r o z a t a az időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás kitűzéséről Bojt Község Helyi Választási Bizottsága

Részletesebben

2. oldal 4. A központi névjegyzék 6. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár az országgyűlési képviselők április 8. napjára kitű

2. oldal 4. A központi névjegyzék 6. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár az országgyűlési képviselők április 8. napjára kitű 1. oldal 3/2018. (I. 11.) IM rendelet a 2018. április 8. napjára kitűzött országgyűlési képviselő-választás eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról A választási eljárásról szóló 2013.

Részletesebben

A nemzetközi megfigyelő személyes adatait a nemzetközi megfigyelők nyilvántartásából július 7-én kell törölni. [Ve. 4.

A nemzetközi megfigyelő személyes adatait a nemzetközi megfigyelők nyilvántartásából július 7-én kell törölni. [Ve. 4. a 2014. április 6. napjára kitűzött országgyűlési képviselő-választás eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról A választási eljárásról szóló [link:26c4abab2e91822dc 20140121]2013. évi XXXVI.

Részletesebben

Ta je koztato a nemzetise gi o nkorma nyzati ke pviselo k va laszta sro l

Ta je koztato a nemzetise gi o nkorma nyzati ke pviselo k va laszta sro l Ta je koztato a nemzetise gi o nkorma nyzati ke pviselo k va laszta sro l A Nemzeti Választási Bizottság 2014. október 12. napjára tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását.

Részletesebben

Tisztelt Választópolgárok! A köztársasági elnök a 270/2014. (VII. 23.) KE határozatával

Tisztelt Választópolgárok! A köztársasági elnök a 270/2014. (VII. 23.) KE határozatával Tisztelt Választópolgárok! A köztársasági elnök a 270/2014. (VII. 23.) KE határozatával a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános választásának időpontját 2014. október 12.

Részletesebben

Választási tájékoztató jelölő szervezetek és független jelöltek részére

Választási tájékoztató jelölő szervezetek és független jelöltek részére Választási tájékoztató jelölő szervezetek és független jelöltek részére A jelölő szervezetek és a független jelöltek részére részletes tájékoztató füzet készült, mely az Önkormányzat honlapjáról letölthető.

Részletesebben

Váraszó Község Helyi Választási Bizottság 1/2017. (VIII.7.) számú HATÁROZATA

Váraszó Község Helyi Választási Bizottság 1/2017. (VIII.7.) számú HATÁROZATA Váraszó Község Helyi Választási Bizottság 1/2017. (VIII.7.) számú HATÁROZATA Váraszó Község Helyi Választási Bizottsága 2017. augusztus 7. napján tartott ülésén az időközi polgármester választás tárgyában

Részletesebben

13/2014. (III. 10.) KIM

13/2014. (III. 10.) KIM 13/2014. (III. 10.) KIM rendelet az Európai Parlament tagjainak 2014. május 25. napjára kitűzött választása eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról A választási eljárásról szóló 2013.

Részletesebben

HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS 2019.

HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS 2019. HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS 2019. TÁJÉKOZTATÓ AJÁNLÁSRÓL ÉS JELÖLT ÁLLÍTÁSRÓL Köztársasági Elnök Úr 2019. október 13. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek

Részletesebben

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA 8181 Berhida, Veszprémi út 1-3. Tel: 88/ , fax: 88/

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA 8181 Berhida, Veszprémi út 1-3. Tel: 88/ , fax: 88/ HELYI VÁLASZTÁSI IRODA 8181 Berhida, Veszprémi út 1-3. Tel: 88/585-600, fax: 88/596-581 e-mail: berhida@berhida.hu VÁLASZTÁSI KÖZLEMÉNY Berhida Város Helyi Választási Iroda (HVI) vezetőjeként a 2019. október

Részletesebben

HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3296 Zaránk, Fő u. 21. sz. Telefon/fax: 36 / 471-983, 471 978 e-mail: igazgatas@zarank.t-online.hu, jegyzo@tarnamera.

HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3296 Zaránk, Fő u. 21. sz. Telefon/fax: 36 / 471-983, 471 978 e-mail: igazgatas@zarank.t-online.hu, jegyzo@tarnamera. HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3296 Zaránk, Fő u. 21. sz. Telefon/fax: 36 / 471-983, 471 978 e-mail: igazgatas@zarank.t-online.hu, jegyzo@tarnamera.hu Helyi Választási Bizottság 21/2014.(X. 12.) sz. határozata

Részletesebben

Határozat. az egyéni listás települési önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához. A Tarany községi Helyi Választási Bizottság

Határozat. az egyéni listás települési önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához. A Tarany községi Helyi Választási Bizottság Határozat az egyéni listás települési önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához A Tarany községi Helyi Választási Bizottság 37/2014. (X. 12.) határozata A Tarany községi Helyi Választási

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Helyi Választási Bizottság 1/2018. (IV.18.) számon 3 igen szavazattal, egyhangúlag a következő határozatot hozta:

Budapest Főváros VIII. kerület Helyi Választási Bizottság 1/2018. (IV.18.) számon 3 igen szavazattal, egyhangúlag a következő határozatot hozta: Budapest Főváros VIII. kerület Helyi Választási Bizottság 1/2018. (IV.18.) számon 3 igen szavazattal, egyhangúlag a következő határozatot hozta: Budapest Főváros VIII. kerület Helyi Választási Bizottság

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG évi 1. SZ. ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG évi 1. SZ. ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT A HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2017. évi 1. SZ. ÜLÉSÉRŐL Készült a Helyi Választási Bizottság 2017. február 2-án 14.00 órakor a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal (Budapest

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 132. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 132. szám MAGYAR KÖZLÖNY 132. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2019. július 29., hétfő Tartalomjegyzék 19/2019. (VII. 29.) IM rendelet A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. október 13. napjára

Részletesebben

13/2014. (III. 10.) KIM rendelet

13/2014. (III. 10.) KIM rendelet 13/2014. (III. 10.) KIM rendelet az Európai Parlament tagjainak 2014. május 25. napjára kitűzött választása eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról A választási eljárásról szóló 2013.

Részletesebben

Szentkirályi Helyi Választási Bizottság 2/2018. (VI.28.) HVB HATÁROZATA

Szentkirályi Helyi Választási Bizottság 2/2018. (VI.28.) HVB HATÁROZATA Szentkirályi Helyi Választási Bizottság 2/2018. (VI.28.) HVB HATÁROZATA A Szentkirályi Helyi Választási Bizottság a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 3. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 3. szám MAGYAR KÖZLÖNY 3. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2018. január 11., csütörtök Tartalomjegyzék 3/2018. (I. 11.) IM rendelet A 2018. április 8. napjára kitűzött országgyűlési képviselő-választás eljárási

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Helyi Választási Bizottság 2/2018. (VI. 27.) határozata. Határozat

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Helyi Választási Bizottság 2/2018. (VI. 27.) határozata. Határozat Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Helyi Választási Bizottság 2/2018. (VI. 27.) határozata Határozat Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Helyi Választási Bizottság a Budapest X. kerület 6. számú egyéni

Részletesebben

Tájékoztató a október 12-i önkormányzati választással kapcsolatos általános tudnivalókról

Tájékoztató a október 12-i önkormányzati választással kapcsolatos általános tudnivalókról Tájékoztató a 2014. október 12-i önkormányzati választással kapcsolatos általános tudnivalókról Tisztelt Választópolgárok! Magyarország köztársasági elnöke kitűzte a 2014. évi helyi önkormányzati képviselő

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Alsózsolca Város Helyi Választási Bizottsága 3571Alsózsolca Kossuth Lajos u. 138 8/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült : Helye: 2014. október hó 13. napján.- 3:25 órakor kezdődő Alsózsolca Város Helyi

Részletesebben

Óbarok Község Önkormányzat Helyi Választási Iroda 2063 Óbarok, Iskola u. 3. Tel.: 22/ Fax.: 22/

Óbarok Község Önkormányzat Helyi Választási Iroda 2063 Óbarok, Iskola u. 3. Tel.: 22/ Fax.: 22/ Óbarok Község Önkormányzat Helyi Választási Iroda 2063 Óbarok, Iskola u. 3. Tel.: 22/704-147 Fax.: 22/704-777 Tisztelt Választópolgárok! A Köztársasági Elnök 2010. október 3. napjára (vasárnapra) tűzte

Részletesebben

2004. évi XCII. törvény. a választási eljárásról szóló évi C. törvény módosításáról1

2004. évi XCII. törvény. a választási eljárásról szóló évi C. törvény módosításáról1 http://www.complex.hu/kzldat/t0400092.htm/t0400092.htm 2004. évi XCII. törvény a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról1 1. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a

Részletesebben

47/2014/IX.15/ H A T Á R O Z A T

47/2014/IX.15/ H A T Á R O Z A T 7. számú HVB jegyzőkönyv Készült: Alsózsolca Kossuth L. út 138. szám alatti jegyzői irodában a HVB üléséről 2014. szeptember 15-én 11:00-kor Jelen vannak: Antal Lászlóné HVB tag Bodnár Beáta HVB tag Urbánné

Részletesebben

Országgyűlési választások - 2014

Országgyűlési választások - 2014 Országgyűlési választások - 2014 ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK VÁLASZTÁSA 2014 Tisztelt Választópolgárok! A Magyar Köztársaság Elnöke a 16/2014. (I. 18.) KE határozatával az országgyűlési képviselők 2014. évi

Részletesebben

Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról

Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról Magyarország Köztársasági Elnöke a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását 2014. október 12. vasárnapra

Részletesebben

A Sajóivánkai Helyi Választási Bizottság 4/2014.(IX.4) határozata Pintér Sándor független egyéni listás jelölt nyilvántartásba vételéről

A Sajóivánkai Helyi Választási Bizottság 4/2014.(IX.4) határozata Pintér Sándor független egyéni listás jelölt nyilvántartásba vételéről SAJÓIVÁNKAI HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG A Sajóivánkai Helyi Választási Bizottság 4/2014.(IX.4) határozata Pintér Sándor független egyéni listás jelölt nyilvántartásba vételéről A Sajóivánkai Helyi Választási

Részletesebben

Vezetője. Tájékoztató a évi helyi és nemzetiségi önkormányzati vállasztásokról. (Jelöltek, jelölőszervezetek)

Vezetője. Tájékoztató a évi helyi és nemzetiségi önkormányzati vállasztásokról. (Jelöltek, jelölőszervezetek) Tájékoztató a 2019. évi helyi és nemzetiségi önkormányzati vállasztásokról 1 (Jelöltek, jelölőszervezetek) A Szentlőrinci Vállasztás Hivatal a 2019. évi helyi és nemzetiségi önkormányzati vállasztások

Részletesebben

Tájékoztatás. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására vonatkozó szabályokról

Tájékoztatás. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására vonatkozó szabályokról Tájékoztatás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására vonatkozó szabályokról Magyarország Köztársasági Elnöke 2019. október 13. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők

Részletesebben

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJE

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA VEZETŐJE TÁJÉKOZTATÓ és KÖZLEMÉNY a 2014. október 12. napján tartandó önkormányzati és nemzetiségi választásokról, jelölésről, ajánlásról, ajánlási küszöbről, határidőkről Tisztelt Választópolgárok, Jelöltek! A

Részletesebben

Verpelét Város Helyi Választási bizottsága 3351 Verpelét, Kossuth Lajos u /2014. (X.12.) számú HVB határozat. határozatot:

Verpelét Város Helyi Választási bizottsága 3351 Verpelét, Kossuth Lajos u /2014. (X.12.) számú HVB határozat. határozatot: Verpelét Város Helyi Választási bizottsága 3351 Verpelét, Kossuth Lajos u. 73. 59/2014. (X.12.) számú HVB határozat Verpelét Város Helyi Választási Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) a helyi önkormányzati

Részletesebben

Külföldön élő (magyarországi lakcím nélküli) magyar állampolgár szavazhat-e az önkormányzati választáson? Nem, mivel nincs magyarországi lakcíme.

Külföldön élő (magyarországi lakcím nélküli) magyar állampolgár szavazhat-e az önkormányzati választáson? Nem, mivel nincs magyarországi lakcíme. 1 Forrás: www.valasztas.hu Gyakran ismételt kérdések Hány évre választjuk a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket? A helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket az idei évtől kezdve

Részletesebben

IDŐKÖZI HELYI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK

IDŐKÖZI HELYI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK VÁLASZTÁSI FÜZETEK 177. IDŐKÖZI HELYI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA VÁLASZTÁSI FÜZETEK 177. IDŐKÖZI HELYI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK Budapest,

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-713 Telefax: (46) 352-525 E-mail: tvb@hivatal.baz.hu III-1370-4/2014. a Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

Határozat. az egyéni listás települési önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához. A Csömöri Helyi Választási Bizottság

Határozat. az egyéni listás települési önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához. A Csömöri Helyi Választási Bizottság Határozat az egyéni listás települési önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához A Csömöri Helyi Választási Bizottság 45/2014. (X. 13.) határozata A Csömöri Helyi Választási Bizottsága

Részletesebben

Helyi Választási Bizottság Bogyiszló 7132 Bogyiszló, Kossuth utca 28. Tel.: 74/ J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Helyi Választási Bizottság Bogyiszló 7132 Bogyiszló, Kossuth utca 28. Tel.: 74/ J E G Y Z Ő K Ö N Y V Helyi Választási Bizottság Bogyiszló 7132 Bogyiszló, Kossuth utca 28. Tel.: 74/540-157 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Bogyiszló Község Helyi Választási Bizottságának (a továbbiakban: HVB) 2014. augusztus 29. napján,

Részletesebben

Múcsonyi Helyi Választási Bizottság

Múcsonyi Helyi Választási Bizottság Múcsonyi Helyi Választási Bizottság 3744 Mucsony, Fő út 2. : 48/403-078 Fax: 48/403-078/126 sz. mellék hivatali e-mail: hivatal@mucsony.hu A Múcsonyi Helyi Választási Bizottság 47/2014. (X.12.) határozata

Részletesebben

A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 29/2014. (X.13.) határozata

A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 29/2014. (X.13.) határozata A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 29/2014. (X.13.) határozata A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság roma nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. év október 12. napjára kitűzött általános

Részletesebben

Múcsonyi Helyi Választási Bizottság

Múcsonyi Helyi Választási Bizottság Múcsonyi Helyi Választási Bizottság 3744 Mucsony, Fő út 2. : 48/403-078 Fax: 48/403-078/126 sz. mellék hivatali e-mail: hivatal@mucsony.hu A Múcsonyi Helyi Választási Bizottság 51/2014. (X.12.) határozata

Részletesebben

2019. évi Európai Parlamenti képviselők választása. Logisztikai, igazgatási, szervezési és szavazásnapi feladatok

2019. évi Európai Parlamenti képviselők választása. Logisztikai, igazgatási, szervezési és szavazásnapi feladatok 2019. évi Európai Parlamenti képviselők választása Logisztikai, igazgatási, szervezési és szavazásnapi feladatok Szállítási helyszínek Központi elosztás TVI székhelyére HVI székhely szerinti településnek,

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-713 Telefax: (46) 352-525 E-mail: tvb@hivatal.baz.hu III-1395-5/2014. a Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. A HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG évi 6. SZ. ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV. A HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG évi 6. SZ. ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV A HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2019. évi 6. SZ. ÜLÉSÉRŐL Készült Budapest Főváros VIII. kerületi Helyi Választási Bizottság 2019. szeptember 09-én 17.25 órakor a Budapest Főváros VIII. kerület

Részletesebben

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 197. SEGÉDLET

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 197. SEGÉDLET VÁLASZTÁSI FÜZETEK 197. SEGÉDLET a helyi választási irodák vezetői részére a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választásainak lebonyolításához NEMZETI VÁLASZTÁSI IRODA VÁLASZTÁSI

Részletesebben

Határozat. a települési nemzetiségi önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához. A Csömöri Helyi Választási Bizottság

Határozat. a települési nemzetiségi önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához. A Csömöri Helyi Választási Bizottság Határozat a települési nemzetiségi önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításához A Csömöri Helyi Választási Bizottság 47/2014. (X.13.) határozata A Csömöri Helyi Választási Bizottság

Részletesebben

Kivonat a választási eljárásról szóló évi C. törvényből. XII/A. Fejezet A TELEPÜLÉSI KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK VÁLASZTÁSA

Kivonat a választási eljárásról szóló évi C. törvényből. XII/A. Fejezet A TELEPÜLÉSI KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK VÁLASZTÁSA Kivonat a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényből XII/A. Fejezet A TELEPÜLÉSI KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK VÁLASZTÁSA 115/B. Az I-X. fejezet - a külképviseleti névjegyzékkel és a külképviseleti

Részletesebben

Önkormányzati választás gyakran ismételt kérdések

Önkormányzati választás gyakran ismételt kérdések Önkormányzati választás gyakran ismételt kérdések Hány évre választjuk a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket? A helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket az idei évtől kezdve

Részletesebben

HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3630 Putnok, Kossuth út 5. Tel.: 48/530-010 Fax: 48/530-054

HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3630 Putnok, Kossuth út 5. Tel.: 48/530-010 Fax: 48/530-054 HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3630 Putnok, Kossuth út 5. Tel.: 48/530-010 Fax: 48/530-054 A Putnoki Helyi Választási Bizottság 55/2014. (X.13.) határozata A Putnoki Helyi Választási Bizottság roma nemzetiségi

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-713 Telefax: (46) 352-525 E-mail: tvb@hivatal.baz.hu III-1392-3/2014. a Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

Gödöllő város Önkormányzatának 4/2004.(II. 2.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Gödöllő város Önkormányzatának 4/2004.(II. 2.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről Gödöllő város Önkormányzatának 4/2004.(II. 2.) számú önkormányzati rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 50. (2) bekezdésében

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására vonatkozó speciális szabályokról

TÁJÉKOZTATÓ a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására vonatkozó speciális szabályokról VÁLASZTÁSI FÜZETEK 194. TÁJÉKOZTATÓ a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására vonatkozó speciális szabályokról NEMZETI VÁLASZTÁSI IRODA VÁLASZTÁSI FÜZETEK 194. TÁJÉKOZTATÓ a nemzetiségi önkormányzati

Részletesebben

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 176. TÁJÉKOZTATÓ

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 176. TÁJÉKOZTATÓ VÁLASZTÁSI FÜZETEK 176. TÁJÉKOZTATÓ a kisebbségi szervezetek részére a területi és az országos kisebbségi önkormányzati választásokról KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI IRODA

Részletesebben

Indokolás. A Ve (1) bekezdése szerint a szavazóköri, valamint a választási eredményről jegyzőkönyvet kell készíteni.

Indokolás. A Ve (1) bekezdése szerint a szavazóköri, valamint a választási eredményről jegyzőkönyvet kell készíteni. SZUHAKÁLLÓI HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG A Szuhakállói Helyi Választási Bizottság 28/2014.(X.12.) határozata a települési roma nemzetiségi önkormányzati képviselő választás eredményének megállapításáról

Részletesebben

2014. évi önkormányzati választásokkal kapcsolatos informatikai kérdések

2014. évi önkormányzati választásokkal kapcsolatos informatikai kérdések Jegyzıi értekezlet 2014. szeptember 17. 2014. évi önkormányzati választásokkal kapcsolatos informatikai kérdések Kocsis Tibor Gyır-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Informatikai Fıosztály fıosztályvezetı

Részletesebben

2007. évi CLXXII. törvény

2007. évi CLXXII. törvény http://www.complex.hu/kzldat/t0700172.htm/t0700172.htm 2007. évi CLXXII. törvény a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény, valamint az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998.

Részletesebben

SZATYMAZ KÖZSÉG HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA 13/2014. (IX. 9.) HVB számú h a t á r o z a t a

SZATYMAZ KÖZSÉG HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA 13/2014. (IX. 9.) HVB számú h a t á r o z a t a SZATYMAZ KÖZSÉG HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA 13/2014. (IX. 9.) HVB számú h a t á r o z a t a Szatymaz Község Helyi Választási Bizottsága (továbbiakban: HVB) a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI.

Részletesebben

HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 8754 Galambok, Ady Endre u. 2. Tel: , fax:

HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 8754 Galambok, Ady Endre u. 2. Tel: , fax: GI/828- /2019. HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 8754 Galambok, Ady Endre u. 2. Tel: 06-93-358-130, fax: 06-93-358-372 e-mail: hatosag@galambok.hu 38/2019.(IX.18.) számú HVB határozat A Helyi Választási Bizottság

Részletesebben

TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁROK!

TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁROK! TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁROK! Áder János köztársasági elnök úr 270/2014.(VII.23. KE határozatával 2014. október 12. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános

Részletesebben

Magyar joganyagok - 23/2018. (VIII. 30.) IM rendelet - a helyi önkormányzati képvise 2. oldal (4) Az 1-5. mellékletben meghatározott tételeket, normat

Magyar joganyagok - 23/2018. (VIII. 30.) IM rendelet - a helyi önkormányzati képvise 2. oldal (4) Az 1-5. mellékletben meghatározott tételeket, normat Magyar joganyagok - 23/2018. (VIII. 30.) IM rendelet - a helyi önkormányzati képvise 1. oldal 23/2018. (VIII. 30.) IM rendelet a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választása és a

Részletesebben

A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 28/2014. (X.13.) határozata

A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 28/2014. (X.13.) határozata A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság 28/2014. (X.13.) határozata A Pusztaföldvári Helyi Választási Bizottság a helyi önkormányzati képviselők 2014. október 12. napjára kitűzött általános választásán

Részletesebben

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA 2090 Remeteszőlős, Vénusz utca Tel/fax: 26/ TÁJÉKOZTATÓ A POLGÁRMESTER- ÉS KÉPVISELŐJELÖLTEK RÉSZÉRE

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA 2090 Remeteszőlős, Vénusz utca Tel/fax: 26/ TÁJÉKOZTATÓ A POLGÁRMESTER- ÉS KÉPVISELŐJELÖLTEK RÉSZÉRE HELYI VÁLASZTÁSI IRODA 2090 Remeteszőlős, Vénusz utca 8-10. Tel/fax: 26/355-293 TÁJÉKOZTATÓ A POLGÁRMESTER- ÉS KÉPVISELŐJELÖLTEK RÉSZÉRE Tisztelt Polgármester- és Képviselőjelöltek! Magyarország Köztársasági

Részletesebben

Választási informatika. Dr. Pálffy Ilona elnök Nemzeti Választási Iroda

Választási informatika. Dr. Pálffy Ilona elnök Nemzeti Választási Iroda Választási informatika Dr. Pálffy Ilona elnök Nemzeti Választási Iroda 2013. évi XXXVI. törvény A központi választási szervek megújultak. NVB NVI felelős a választások állami feladatainak megszervezéséért

Részletesebben

Nádudvar Város Helyi Választási Bizottsága. H-4181 Nádudvar, Fő út 119. sz. Tel: +36/54/ HATÁROZAT

Nádudvar Város Helyi Választási Bizottsága. H-4181 Nádudvar, Fő út 119. sz. Tel: +36/54/ HATÁROZAT Határozat száma:48/2014. (X.13.) hbv. Tárgy: egyéni listás képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT Nádudvar Város Helyi Választási Bizottsága a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI.

Részletesebben

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA KÖZLEMÉNYE

HELYI VÁLASZTÁSI IRODA KÖZLEMÉNYE HELYI VÁLASZTÁSI IRODA KÖZLEMÉNYE A Köztársasági Elnök a 308/2019. (VII.26.) számú határozatában a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját 2019. október 13. napjára tűzte

Részletesebben

HELYI V ÁLA SZTÁSI BIZOTTSÁG 3654 Bánréve Kossuth út 24. Tel.: 48/ Fax: 48/

HELYI V ÁLA SZTÁSI BIZOTTSÁG 3654 Bánréve Kossuth út 24. Tel.: 48/ Fax: 48/ HELYI V ÁLA SZTÁSI BIZOTTSÁG 3654 Bánréve Kossuth út 24. Tel.: 48/554-900 Fax: 48/554-900 ' A Bánrévei Helyi Választási Bizottság 43/2014. (X.13.) határozata A Bánrévei Helyi Választási Bizottság a helyi

Részletesebben

HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3654 Bánréve Kossuth út 24. Tel.: 48/ Fax: 48/

HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3654 Bánréve Kossuth út 24. Tel.: 48/ Fax: 48/ HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 3654 Bánréve Kossuth út 24. Tel.: 48/554-900 Fax: 48/554-900 A Bánréve Helyi Választási Bizottság 44/2014. (X.13.) határozata A Bánrévei Helyi Választási Bizottság roma nemzetiségi

Részletesebben

Helyi Választási Bizottság Fácánkert 7136 Fácánkert, Árpád utca 12. Tel.: 74/ J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Helyi Választási Bizottság Fácánkert 7136 Fácánkert, Árpád utca 12. Tel.: 74/ J E G Y Z Ő K Ö N Y V Helyi Választási Bizottság Fácánkert 7136 Fácánkert, Árpád utca 12. Tel.: 74/440-130 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Fácánkert Község Helyi Választási Bizottságának (a továbbiakban: HVB) 2014. augusztus 29. napján,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 120. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. július 16., péntek. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 120. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. július 16., péntek. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. július 16., péntek 120. szám Tartalomjegyzék 4/2010. (VII. 16.) KIM rendelet 5/2010. (VII. 16.) KIM rendelet 2/2010. (VII. 16.) BJE határozat 1/2010.

Részletesebben

Tájékoztató Tisztelt Választópolgárok!

Tájékoztató Tisztelt Választópolgárok! Tájékoztató Tisztelt Választópolgárok! Magyarország Köztársasági Elnöke a 2/2018. (I. 11.) KE határozatában az Országgyűlési képviselők választását 2018. április 8.-ra tűzte ki. A választási eljárási törvény

Részletesebben

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 196. SEGÉDLET

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 196. SEGÉDLET VÁLASZTÁSI FÜZETEK 196. SEGÉDLET a helyi választási irodák vezetői részére a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választásainak lebonyolításához NEMZETI VÁLASZTÁSI IRODA VÁLASZTÁSI

Részletesebben

Tájékoztató az Európai Parlament tagjainak választásához kapcsolódó tudnivalókról Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Magyarország

Tájékoztató az Európai Parlament tagjainak választásához kapcsolódó tudnivalókról Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Magyarország Tájékoztató az Európai Parlament tagjainak választásához kapcsolódó tudnivalókról 2019. Ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Magyarország Köztársasági Elnöke az Európai Parlament tagjainak 2019.

Részletesebben

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 16/2007.(X. 19.) KT. Rendelete. a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 16/2007.(X. 19.) KT. Rendelete. a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről Szentlőrinc Városi Önkormányzat 16/2007.(X. 19.) KT. Rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről Szentlőrinc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló

Részletesebben

(személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító)

(személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) (személyi azonosító) 5528 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2019. évi 134. szám 1. melléklet a 20/2019. (VII. 30.) IM rendelethez Névjegyzék a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán NÉVJEGYZÉK ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS

Részletesebben

A választójogosultak bejelentett lakóhelyükön, lakóhely hiányában bejelentett érvényes tartózkodási helyükön szerepelnek a névjegyzékben.

A választójogosultak bejelentett lakóhelyükön, lakóhely hiányában bejelentett érvényes tartózkodási helyükön szerepelnek a névjegyzékben. Tisztelt Választópolgárok! A 2010. október 3-ra kitűzött helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkezik a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel vagy bejelentett

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Csanádapáca Község Helyi Választási Bizottsága üléséről. Csanádapácai Közös Önkormányzati Hivatal polgármesteri iroda

JEGYZŐKÖNYV. Csanádapáca Község Helyi Választási Bizottsága üléséről. Csanádapácai Közös Önkormányzati Hivatal polgármesteri iroda JEGYZŐKÖNYV Csanádapáca Község Helyi Választási Bizottsága üléséről Az ülés helye: Csanádapácai Közös Önkormányzati Hivatal polgármesteri iroda Az ülés ideje: 2014.09.04. 17 óra Az ülés tárgya: 1. Egyéni

Részletesebben

28/2013. (XI. 15.) KIM rendelet

28/2013. (XI. 15.) KIM rendelet 28/2013. (XI. 15.) KIM rendelet az országgyűlési képviselők és az Európai Parlament tagjainak választásán a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól, a választási

Részletesebben

Jogorvoslati rendszer

Jogorvoslati rendszer Jogorvoslati rendszer Jogorvoslati eszközök: kifogás fellebbezés bírósági felülvizsgálati kérelem alkotmányjogi panasz Az országgyűlési képviselők választásában eljáró választási bizottságok: Szavazatszámláló

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ELNÖKE

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ELNÖKE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei TERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG ELNÖKE 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-713 Telefax: (46) 352-525 E-mail: tvb@hivatal.baz.hu III-1872-6/2019. a Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

Tájékoztató Tisztelt Választópolgárok!

Tájékoztató Tisztelt Választópolgárok! Tájékoztató Tisztelt Választópolgárok! Magyarország Köztársasági Elnöke a 2/2018. (I. 11.) KE határozatában az Országgyűlési képviselők választását 2018. április 8.-ra tűzte ki. A választási eljárási törvény

Részletesebben

Fontos szabály, hogy a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a jelölő szervezetek a választási bizottságokba nem bízhatnak meg tagot.

Fontos szabály, hogy a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a jelölő szervezetek a választási bizottságokba nem bízhatnak meg tagot. Tájékoztató jelölő szervezetek részére a választási bizottságokba történő delegálásról a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi választásán A választási bizottságok a választópolgárok

Részletesebben