Page 1 of 28

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "http://hg.hu/blog/15383-elfeledett-gyogyfurdok-nyomaban/nyomtatas Page 1 of 28"

Átírás

1 Page 1 of 28 hg.hu Elfeledett gyógyfürdők nyomában :53 - Varga Júlia A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program ( ) által támogatott projekt keretén belül öt határ menti fürdőváros: Makó, Orosháza-Gyopárosfürdő, Gyula, Menyháza (Moneasa) és Búziásfürdő (Buziaş) fogott össze, hogy a turisztikai világpiacon hatékonyabban tudjanak megjelenni. Ennek keretében az öt fürdőt bemutató túrát szerveztek, amelyen mi is részt vettünk a három ismertebb hazai fürdő mellett két elfeledett erdélyi gyöngyszemet is megismerhettünk, ahol olyan nevezetességek találhatók, mint Európa leghosszabb fedett kolonnádja. Ez utóbbiak történetét részletesebben is bemutatjuk. Makó Az együttműködés ötletgazdája és projektvezetője Makó volt. Makón már az ötvenes évek elején felismerték a marosi iszap és a termálvíz jelentőségét, amely máig kiválóan alkalmazható reumás megbetegedések gyógyítására, törések, sérülések utáni utókezelésekre, nőgyógyászati, ideg- és belgyógyászati panaszok és egyes bőrbetegségek orvoslására ban nyílt meg a városban a hévízzel táplált strandfürdő, majd közel húsz évre rá megépült a gyógyrészleg. A makói termálvizet 1988-ban nyilvánították gyógyvízzé. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseit követően 2012 januárjában a fürdő organikus komplexummá alakult, melyet Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervezett. Az olvasóknak korábban bemutatott, gyógyászati, wellness és családi részleggel működő Hagymatikum ma már 3,5 hektáros területen várja az ideérkezőket.

2 Page 2 of 28 Gyula A Gyulai Várfürdő az egykori copf stílusban épült Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található. A egyedi különleges mikroklímájú parkban 300 évnél öregebb kocsányos tölgyek, 50 fajta örökzöld, 200 fajta lombhullató fa és cserje tekinthető meg. A legenda szerint Erkel Ferenc itt írta meg Bánk bán című művét.

3 Page 3 of 28 A fürdő vizét mozgásszervi megbetegedések, baleseti sérülések, idegbántalmak, gyomorpanaszok és nőgyógyászati betegségek kezelésére használják. Az első fúrást 1941-ben hajtották végre, és fürdő évtizedeken keresztül tartó folyamatos fejlesztése még napjainkban is tart. Az épületek és a medencék elhelyezésekor mindig szem előtt tartották, hogy az építkezés a park fáit ne veszélyeztesse, s a fürdővendégek minél nagyobb kiterjedésű zöldfelületen pihenhessenek ben a gyulai Várfürdő fejlesztésére pályázatot írtak ki, melyet az XYZ Építész Stúdió Kft. nyert meg. A beruházás idén júniusban kezdődött meg. A Várfürdő fedett élménykomplexummal gazdagodik, melyben többek között öt új medencét, három csúszdát, vízi bárt, szauna világot, két, különböző korosztályra szabott játszóteret és baba-mama sarkot alakítanak ki. A kivitelezési munkálatok várhatóan harmadik negyedévében fejeződnének be. Gyopárosfürdő Orosháza központjától 3 km-re található, az Alföld gyöngyszemeként emlegetett Gyopárosfürdő egyszerre strand, élményfürdő, gyógyfürdő, sportközpont és szabadvízi programokat kínáló, gyönyörű természeti érték. Természetes sziksós vize gyulladásokat, reumatikus betegségeket gyógyít.

4 Page 4 of 28 A húszhektáros parkerdővel körülölelt üdülőtelep fürdőkultúrája több mint 100 éves múltra tekint vissza. A Gyopáros tó vizének és iszapjának gyógyító erejét már akkor ismerte és használta a környékbeli községek és tanyák népe. Nyaranta szekerekkel érkeztek a betegek, hogy a tó vizében és annak partja szélén ásott gödrök iszapjában gyógyítsák magukat. Szállásépület akkor még nem volt a tó közelében, így a gyógyulni vágyók vagy sátrakban tanyáztak vagy pedig a közeli tanyákon és községekben kerestek szállást. Dr. László Elek javaslatára, aki a XIX. század második felében volt a község orvosa, 1869-ben társadalmi összefogással megépült a kezdetleges népfürdő. Gyopáros vizét 1999-ben nyilvánították gyógyvízzé. Az új élmény- és termálfürdő részleget Szendrő Péter Ybl-díjas építész tervezte 2002-ben. Az egykor kenderverésre szolgáló tavon ma vízi biciklizni, csónakázni lehet. Menyháza A Monarchia fejlett fürdőkultúrájának része, Menyháza Arad megyében a Bél-hegység lábánál, 290 m tengerszint feletti magasságban található. Aradtól északkeletre, mintegy 100 km-re fekszik. Menyháza két részből áll, a faluból és a fürdőtelepből. A völgyben fekvő üdülőhelyet az Erdélyi-szigethegység gyöngyszemének is szokták nevezni. A festői szépségű Menyháza települését kristálytiszta patakok szelik át.

5 Page 5 of 28

6 Page 6 of 28

7 Page 7 of 28 Hőforrásai már a 15. század óta ismertek voltak, vizét már a törökök is használták. A gyógyfürdő minősítést 1886-ban szerezte meg ben Menyháza Wenckheim Frigyes gróf tulajdonába került. A gróf impozáns fürdőépületeket emeltetett, többek között ekkor épült az építészeti szempontból kiemelkedő Tavirózsa villa is. A közhasznú intézet erkélyes homlokzata helybeli csiszolt vörös márványból készült. A földszinten voltak a fürdőhelyiségek, valamint egy 300 személy befogadására alkalmas vendéglő. Az emeleten vendégszobákat helyeztek el. Wenckheim gróf a borossebesi vasútállomástól saját költségén külön vasútvonalat is építtetett Menyházáig, amely ipari vasút funkció mellett személyszállításra is alkalmas volt. Menyházát egykor gyógyító erejű vize és vadregényes környezete miatt az osztrák Bad Gasteinnal hasonlítgatták össze a hozzáértők. A hegyek közt megbúvó fürdőtelep a 20. század elején nagyiramú fejlődésnek indult. Faragott faoromzatú, modern villák, szálláshelyek, vendéglők szép számban épültek.

8 Page 8 of 28

9 Page 9 of 28

10 Page 10 of 28

11 Page 11 of 28 A 20. század történelmi eseményeinek köszönhetően Menyházán változó sikerrel folyt a turisztikai tevékenység. Az 1960-as években felszámolták a vasutat ben a Tavirózsa villát felújították, de a rendszerváltás miatti káosz következtében a munkákat nem tudták befejezni. Míg más létesítmények esetében a privatizálás sikeres folyamatnak bizonyult, addig ez a Tavirózsa villa esetében végzetessé vált. Ma sajnos csak egy 8 m hosszú épületmaradványt találunk az egykor 85 méter hosszú, egyemeletes, palotaszerű építmény helyett

12 Page 12 of 28

13 Page 13 of 28 Az országos jelentőségű gyógyhelyen az elmúlt húsz év során számos új panzió létesült. A fürdőmedencéket és a gyógyászati kezeléseket a szállodákban vehetjük igénybe. A mélyből feltörő termálvíz mozgásszervi, idegrendszeri és női betegségek gyógyítására alkalmas. Nyár folyamán a termálvizes strand és kemping várja a nyaralókat. A strand melletti tavon csónakázni, vízi biciklizni lehet.

14 Page 14 of 28

15 Page 15 of 28

16 Page 16 of 28

17 Page 17 of 28

18 Page 18 of 28 Búziásfürdő Búziásfürdő, az egykori nagy múltú magyar fürdőhely, ma szintén országos jelentőségű gyógyhely Romániában. Búziásfürdő Temes megyében található, Temesvártól mindössze 36 km-re keletre. A fürdőt állítólag már a rómaiak is ismerték és Centrum putei néven emlegették. Évszázadokkal később, 1809-ben Lindenmayr uradalmi orvos hívta fel a figyelmet az itteni gyógyvízre. Miután az ásványvíz gyógyhatására vonatkozó adatok nyilvánosságra hozták, 1811-ben kezdtek megjelenni az első, kezelést igénylő páciensek. Ekkor vette kezdetét az üdülőhely kiépítése is, aminek következtében mintegy 20 hektáros területet csapoltattak le, majd megkezdték az övezet parkosítását. Körülbelül 100 évig tartottak a munkálatok, amelyeket nagyrészt osztrák szakemberek végezték. Ezek során 1000 platánt és 38 további fafaj egyedeit telepítették. Az üdülőterületen található két díszparkot abból a célból hozták létre, hogy speciális nyugtatókímélő klímát alakítsanak ki.

19 Page 19 of 28

20 Page 20 of 28

21 Page 21 of ben kezdték meg a bizánci stílusú kolonnád építését, osztrák ácsmesterek tervei alapján. Európa leghosszabb, 512 m-es fedett oszlopsorának munkálatait 1875-ben fejezték be. Hasonló kolonnádot csak Karlovy Vary-ban és Baden Baden-ben találhatunk. Ez az egyedülálló kolonnád köti össze a park valamennyi látványosságát, a tornyokat a kiépített és védett forrásokkal, a Bazár szállodát és a park központjában lévő kaszinót. A park építményein az isztambuli Topkapi Palota építészeti megoldásait fedezhetjük fel. A 19. század második fele a fürdőhely történelmének egyik legvirágzóbb és legtermékenyebb szakasza. Az ekkor emelt villák, nyaralók és hotelek nagyban hozzájárultak az üdülő turisztikai fejlődéséhez. Sokan keresték fel a fürdőt, Deák Ferenc is szívesen tartózkodott Búziáson. A búziásfürdői strand, amely Európa első ásványvizes strandja volt, 1874-ben épült.

22 Page 22 of 28

23 Page 23 of 28

24 Page 24 of 28 A 20. század elején Jacob Muschong, egy német származású iparmágnás tovább folytatta az üdülőtelep turisztikai és gazdasági fejlesztését. Lerakta az első ásványvizes palackozó üzem alapjait, valamint egy új ásványvizes fürdő kiépítéséhez is hozzáfogott a fürdőterületen. A település állomását és az üdülőközpontot vasútvonallal kötötte össze a palackozott ásványvíz és szén-dioxid szállításához. Később a vasutat turisztikai célokra is használni kezdték. Figyelemre méltó, hogy a gőzmozdony üzemanyagaként fát használtak, hogy ne szennyezzék a fürdőhely levegőjét.

25 Page 25 of 28

26 Page 26 of 28 A 20. század első felében Búziásfürdő továbbra is egyike maradt a legreprezentatívabb fürdőknek, nemzetközi elismerésnek örvendett, de sajnos idővel arisztokratikus légköre fokozatosan megfakult. A modern épületek, nagy befogadóképességű hotelek kerültek előtérbe. Az 1989-es forradalom után az üdülőhely turisztikai élete megtorpant, a 90-es évek privatizációs folyamata után pedig Búziásfürdő hanyatlásnak indult. A parkok egykor gyönyörű építményei még ma is felújításra várnak. Napjainkban közfürdő már nem működik az üdülőterületen, de a többcsillagos szállodákban wellness és gyógyszolgáltatásokat vehetnek igénybe az idelátogatók. A gyógyforrások vizét idegrendszeri és női betegségek, vérkeringési, valamint emésztőszervi zavarok gyógyítására használják ben az üdülő új vezetősége azt a célt tűzte ki, hogy Búziást visszaállítsa a jelentősebb üdülőhelyek sorába, és újra elismerést vívjon ki a környező országokban is.

27 Page 27 of 28

28 Page 28 of 28 Remélhetőleg az öt különböző hatású és jellegű gyógyfürdő együttműködése meghozza gyümölcsét, és ezeket a turisztikai célpontokat az eddigieknél is több fürdőző látogatja majd meg a közeljövőben. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK Pazar termálfürdőt kap az észak-olasz síparadicsom Éjszakai mártózás három történelmi fürdőben Veszélyben a legősibb fürdőváros világörökségi státusza Hungária-fürdő: szecessziós remek új köntösben A megújuló Rác fürdő Milliárdos felújítás után kész a Lukács fürdő

Ezerarcú Magyarország

Ezerarcú Magyarország Ezerarcú Magyarország Tartalom Magyarország, a természeti kincseskamra... 03 Történelmi múlt... 05 Borrégiók... 10 Balatoni borrégió... 10 Duna borrégió... 10 Egri borrégió... 11 Észak-dunántúli borrégió...

Részletesebben

Dél-Alföld vizei. Vízben jók vagyunk! Vízben jók vagyunk! www.itthon.hu

Dél-Alföld vizei. Vízben jók vagyunk! Vízben jók vagyunk! www.itthon.hu Dél-Alföld vizei Vízben jók vagyunk! Vízben jók vagyunk! www.itthon.hu Tisztelt Olvasó! A Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyét magába foglaló Dél-alföldi Régióban minden kedves látogató megtalálhatja

Részletesebben

Ábrák és táblázatok jegyzéke

Ábrák és táblázatok jegyzéke Tartalomjegyzék 1. Előszó... 3 2. A kutatás menete... 5 3. Múlt, jelen és jövő a fürdővezetők szemszögéből... 6 3.1. A Makói Hagymatikum története... 6 3.2. Gyopárosfürdő története... 10 3.3. A Várfürdő

Részletesebben

TURISZTIKAI TERMÉKEK. A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1

TURISZTIKAI TERMÉKEK. A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1 A magyarországi gyógyfürdõk versenyképessége Egy magyar és egy ausztriai létesítmény összehasonlító elemzése 1 Szerzõ: Szûcs Mariann 2 Magyarország egyike a nemzetközileg elismert, hagyományos gyógyturisztikai

Részletesebben

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 941-948

VI. Magyar Földrajzi Konferencia 941-948 VÁRHELYI TAMÁS 1 VILÁGTRENDEK AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN A SIKERES SZOLGÁLTATÓK FÖLDRAJZI ELOSZLÁSÁNAK VÁLTOZÁSAI Az egészségturizmus a turizmus egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő ága, melynek gyógyvízre,

Részletesebben

Bács-Kiskun megye fürdői

Bács-Kiskun megye fürdői Kerekdomb Tiszakécske Ballószög Kecskemét Lakitelek Kiskôrös Kiskunfélegyháza Kalocsa Kiskunmajsa Kiskunhalas Nagybaracska Dávod 1 Ballószög Aranykor Wellness Termálfürdô 2004-ben került átadásra a ballószögi

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Szakdolgozat A Mórahalmi egészségturizmus kialakulása, fejlődése és fejlesztési lehetőségei

Részletesebben

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK NAPPALI TAGOZAT PUBLIC RELATIONS SZAKIRÁNY A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gyulai Várfürdő Fejlesztési Stratégia 2007-2013

Tartalomjegyzék. Gyulai Várfürdő Fejlesztési Stratégia 2007-2013 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS ÉS A MUNKA TARTALMA... 3 1.1 Bevezetés... 3 1.2 A tanulmány célja... 3 1.3 A koncepció és fejlesztési program felépítése... 3 1.4 Az elkészítés módszere... 4 1.5 Nyilatkozat...

Részletesebben

Hajdúszoboszló és az egészségturizmus

Hajdúszoboszló és az egészségturizmus Hajdúszoboszló és az egészségturizmus Központi Statisztikai Hivatal 2011. március Tartalom Bevezető...2 Összefoglaló...2 1. A gyógyfürdőhely története...3 2. A szoboszlói gyógyvíz jellemzői, hatásai...4

Részletesebben

TERRA STUDIO Kft. Készítette: Makó Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal megbízásából a

TERRA STUDIO Kft. Készítette: Makó Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal megbízásából a 1 / 72 TERRA STUDIO Kft Készítette: Makó Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal megbízásából a Terra Studio Kft. és a Dr. Rubovszky Turisztikai Tanácsadó Bt. Terra Studio Kft. részéről Felelős tervező

Részletesebben

Kedves Olvasó! Jó tudni a gyógyszolgáltatásokról. Magyar Turizmus Rt. www.itthon.hu

Kedves Olvasó! Jó tudni a gyógyszolgáltatásokról. Magyar Turizmus Rt. www.itthon.hu Kedves Olvasó! B E V E Z E T Ő Ha Ön makkegészséges, akkor azért érdemes áttanulmányoznia kiadványunkat, hogy ez így is maradjon. Ha esetleg valamilyen megbetegedéssel küszködik, szinte biztos, hogy az

Részletesebben

Zalai élmények két keréken

Zalai élmények két keréken Zalai élmények két keréken Kerékpáros túraajánlatok www.zalabringa.hu 2 Tisztelt Kerékpározók! Kedves Vendégeink! Zala megye természeti adottságai ideális terepet kínálnak ahhoz, hogy két keréken fedezzük

Részletesebben

Zöldmezőtúr - Hagyomány- és értékőrző kiadvány Felelős kiadó: Mezőtúr Város Önkormányzata

Zöldmezőtúr - Hagyomány- és értékőrző kiadvány Felelős kiadó: Mezőtúr Város Önkormányzata Zöldmezőtúr - Hagyomány- és értékőrző kiadvány Felelős kiadó: Mezőtúr Város Önkormányzata Van egy perced? Te milyen jövőt választanál? Tiszta környezetet, jó levegőt, egészséges ivóvizet, tápláló élelmiszereket?

Részletesebben

Beszámoló. Altéma kódszáma: 3508

Beszámoló. Altéma kódszáma: 3508 Pályázati azonosító: 3508/01122 Beszámoló az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma által Konferenciák, rendezvények, szakmai tapasztalatcserék, műhelybeszélgetések rendezése pályázat megvalósulásáról " Fürdőkultúra

Részletesebben

Egy csepp Mecsek testnek, szívnek, léleknek

Egy csepp Mecsek testnek, szívnek, léleknek Egy csepp Mecsek testnek, szívnek, léleknek MECSEK-HEGYHÁT TDM A Mecsek Hegyhát Turisztikai Egyesület Komló, Bodolyabér, Magyarhertelend, Liget, Magyarszék, Mecsekpölöske és Mánfa települések összefogásával

Részletesebben

Egy csepp Mecsek testnek, szívnek, léleknek

Egy csepp Mecsek testnek, szívnek, léleknek Egy csepp Mecsek testnek, szívnek, léleknek MECSEK-HEGYHÁT TDM A Mecsek Hegyhát Turisztikai Egyesület Komló, Bodolyabér, Magyarhertelend, Liget, Magyarszék, Mecsekpölöske és Mánfa települések összefogásával

Részletesebben

MEOSZ Pihenőház Siófok, 8621 Zamárdi, Rózsa utca 55. MEOSZ Központ Budapest, Soós Angéla, tel: +36 1 388 2387

MEOSZ Pihenőház Siófok, 8621 Zamárdi, Rózsa utca 55. MEOSZ Központ Budapest, Soós Angéla, tel: +36 1 388 2387 MEOSZ Pihenőház Siófok, 8621 Zamárdi, Rózsa utca 55. MEOSZ Központ Budapest, Soós Angéla, tel: +36 1 388 2387 Megközelítés: Siófoktól 4 km-re Balatonszéplak-alsó területén van az üdülő, a Balatonszéplak-alsó

Részletesebben

Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról

Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról Készült az OTKA IRODA részére 1093 BUDAPEST Czuczor u. 10. Téma: AZ IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSÉNEK

Részletesebben

Hotel Aquamarin 8350 Hévíz, Honvéd u. 14 Bejelentkezés: 06-83-545-972 (8:00-16:00 között)

Hotel Aquamarin 8350 Hévíz, Honvéd u. 14 Bejelentkezés: 06-83-545-972 (8:00-16:00 között) Hévíz Hévíz városa Zala megyében, a Balaton dél-nyugati szegletében, Keszthelytől öt, Budapesttől mintegy 200 kilométerre helyezkedik el. A legtöbb üdülőhelytől eltérően Hévíz minden évszakban várja vendégeit.

Részletesebben

3. szakasz Pécs Nagykanizsa

3. szakasz Pécs Nagykanizsa 3. szakasz Pécs Nagykanizsa Pécs Nagykanizsa szakasz áttekintő térképe Abaliget Kelta eredetű településnek tartják. A 11. században az Aba nemzetség alapította, írásos emlékekben 1332-ben bukkant fel először

Részletesebben

4. szakasz Nagykanizsa Hévíz

4. szakasz Nagykanizsa Hévíz 4. szakasz Nagykanizsa Hévíz Zala megye Zala megye a Dunántúl délnyugati részén terül el. Székhelye Zalaegerszeg. A megye területe két nagy tájegységre, a Keszthelyi-hegységre és a Zalai-dombságra bontható.

Részletesebben

A Körösök-vidéke fenntartható térségfejlesztése A Körösök Völgye Natúrpark vidékfejlesztési céljait és működését megalapozó szakmai dokumentáció

A Körösök-vidéke fenntartható térségfejlesztése A Körösök Völgye Natúrpark vidékfejlesztési céljait és működését megalapozó szakmai dokumentáció A Körösök-vidéke fenntartható térségfejlesztése A Körösök Völgye Natúrpark vidékfejlesztési céljait és működését megalapozó szakmai dokumentáció Készült a Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. megbízásából

Részletesebben

HARKÁNY A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS

HARKÁNY A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS Harkányi Turisztikai Egyesület HARKÁNY A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS Baranya aranya: Harkány Földrajzi adottságok Elhelyezkedés A régió központ nagyvárosától Pécstől 25 km-re délre, a horvát határ felé tartó 58-as

Részletesebben

Programajánló Hungária Panzió

Programajánló  Hungária Panzió Programajánló A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket. Bengt Danielsson Hungária Panzió PAX & CARITAS Kft 3519 Miskolc, Csabai út 7. +36 46

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK

DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK 2 0 1 3 KÖSZÖNTŐ! Rendkívül jó érzés egy olyan kiadványba írni néhány köszöntő sort, amelyből a tisztelt olvasó megismerheti a Dél-Dunántúli Gyógy- és Termálfürdők

Részletesebben

Gyula Város egészségturizmus fejlesztési koncepciója

Gyula Város egészségturizmus fejlesztési koncepciója Gyula Város egészségturizmus fejlesztési koncepciója Készítette: Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Rt. 2006. április 30. TARTALOMJEGYZÉK NYILATKOZAT... 3 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 1. BEVEZETÉS

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK

DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK ELÉRHETŐSÉGEK ÉS TARTALOMJEGYZÉK DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY-ÉS TERMÁLFÜRDŐK EGYESÜLETÉNEK TAGJAI DÉL-DUNÁNTÚLI GYÓGY- ÉS TERMÁLFÜRDŐK 3. Térkép 4-5.- BARCSI GYÓGYFÜRDŐ ÉS

Részletesebben

HARKÁNYfürdő A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS

HARKÁNYfürdő A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS HARKÁNYfürdő A GYÓGYÍTÓ ÖLELÉS Baranya aranya: Harkány Földrajzi adottságok Elhelyezkedés A régió központ nagyvárosától Pécstől 25 km-re délre, a horvát határ felé tartó 58-as főútvonal mellett, a Villányi-hegység

Részletesebben