Page 1 of 28

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "http://hg.hu/blog/15383-elfeledett-gyogyfurdok-nyomaban/nyomtatas Page 1 of 28"

Átírás

1 Page 1 of 28 hg.hu Elfeledett gyógyfürdők nyomában :53 - Varga Júlia A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program ( ) által támogatott projekt keretén belül öt határ menti fürdőváros: Makó, Orosháza-Gyopárosfürdő, Gyula, Menyháza (Moneasa) és Búziásfürdő (Buziaş) fogott össze, hogy a turisztikai világpiacon hatékonyabban tudjanak megjelenni. Ennek keretében az öt fürdőt bemutató túrát szerveztek, amelyen mi is részt vettünk a három ismertebb hazai fürdő mellett két elfeledett erdélyi gyöngyszemet is megismerhettünk, ahol olyan nevezetességek találhatók, mint Európa leghosszabb fedett kolonnádja. Ez utóbbiak történetét részletesebben is bemutatjuk. Makó Az együttműködés ötletgazdája és projektvezetője Makó volt. Makón már az ötvenes évek elején felismerték a marosi iszap és a termálvíz jelentőségét, amely máig kiválóan alkalmazható reumás megbetegedések gyógyítására, törések, sérülések utáni utókezelésekre, nőgyógyászati, ideg- és belgyógyászati panaszok és egyes bőrbetegségek orvoslására ban nyílt meg a városban a hévízzel táplált strandfürdő, majd közel húsz évre rá megépült a gyógyrészleg. A makói termálvizet 1988-ban nyilvánították gyógyvízzé. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseit követően 2012 januárjában a fürdő organikus komplexummá alakult, melyet Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervezett. Az olvasóknak korábban bemutatott, gyógyászati, wellness és családi részleggel működő Hagymatikum ma már 3,5 hektáros területen várja az ideérkezőket.

2 Page 2 of 28 Gyula A Gyulai Várfürdő az egykori copf stílusban épült Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található. A egyedi különleges mikroklímájú parkban 300 évnél öregebb kocsányos tölgyek, 50 fajta örökzöld, 200 fajta lombhullató fa és cserje tekinthető meg. A legenda szerint Erkel Ferenc itt írta meg Bánk bán című művét.

3 Page 3 of 28 A fürdő vizét mozgásszervi megbetegedések, baleseti sérülések, idegbántalmak, gyomorpanaszok és nőgyógyászati betegségek kezelésére használják. Az első fúrást 1941-ben hajtották végre, és fürdő évtizedeken keresztül tartó folyamatos fejlesztése még napjainkban is tart. Az épületek és a medencék elhelyezésekor mindig szem előtt tartották, hogy az építkezés a park fáit ne veszélyeztesse, s a fürdővendégek minél nagyobb kiterjedésű zöldfelületen pihenhessenek ben a gyulai Várfürdő fejlesztésére pályázatot írtak ki, melyet az XYZ Építész Stúdió Kft. nyert meg. A beruházás idén júniusban kezdődött meg. A Várfürdő fedett élménykomplexummal gazdagodik, melyben többek között öt új medencét, három csúszdát, vízi bárt, szauna világot, két, különböző korosztályra szabott játszóteret és baba-mama sarkot alakítanak ki. A kivitelezési munkálatok várhatóan harmadik negyedévében fejeződnének be. Gyopárosfürdő Orosháza központjától 3 km-re található, az Alföld gyöngyszemeként emlegetett Gyopárosfürdő egyszerre strand, élményfürdő, gyógyfürdő, sportközpont és szabadvízi programokat kínáló, gyönyörű természeti érték. Természetes sziksós vize gyulladásokat, reumatikus betegségeket gyógyít.

4 Page 4 of 28 A húszhektáros parkerdővel körülölelt üdülőtelep fürdőkultúrája több mint 100 éves múltra tekint vissza. A Gyopáros tó vizének és iszapjának gyógyító erejét már akkor ismerte és használta a környékbeli községek és tanyák népe. Nyaranta szekerekkel érkeztek a betegek, hogy a tó vizében és annak partja szélén ásott gödrök iszapjában gyógyítsák magukat. Szállásépület akkor még nem volt a tó közelében, így a gyógyulni vágyók vagy sátrakban tanyáztak vagy pedig a közeli tanyákon és községekben kerestek szállást. Dr. László Elek javaslatára, aki a XIX. század második felében volt a község orvosa, 1869-ben társadalmi összefogással megépült a kezdetleges népfürdő. Gyopáros vizét 1999-ben nyilvánították gyógyvízzé. Az új élmény- és termálfürdő részleget Szendrő Péter Ybl-díjas építész tervezte 2002-ben. Az egykor kenderverésre szolgáló tavon ma vízi biciklizni, csónakázni lehet. Menyháza A Monarchia fejlett fürdőkultúrájának része, Menyháza Arad megyében a Bél-hegység lábánál, 290 m tengerszint feletti magasságban található. Aradtól északkeletre, mintegy 100 km-re fekszik. Menyháza két részből áll, a faluból és a fürdőtelepből. A völgyben fekvő üdülőhelyet az Erdélyi-szigethegység gyöngyszemének is szokták nevezni. A festői szépségű Menyháza települését kristálytiszta patakok szelik át.

5 Page 5 of 28

6 Page 6 of 28

7 Page 7 of 28 Hőforrásai már a 15. század óta ismertek voltak, vizét már a törökök is használták. A gyógyfürdő minősítést 1886-ban szerezte meg ben Menyháza Wenckheim Frigyes gróf tulajdonába került. A gróf impozáns fürdőépületeket emeltetett, többek között ekkor épült az építészeti szempontból kiemelkedő Tavirózsa villa is. A közhasznú intézet erkélyes homlokzata helybeli csiszolt vörös márványból készült. A földszinten voltak a fürdőhelyiségek, valamint egy 300 személy befogadására alkalmas vendéglő. Az emeleten vendégszobákat helyeztek el. Wenckheim gróf a borossebesi vasútállomástól saját költségén külön vasútvonalat is építtetett Menyházáig, amely ipari vasút funkció mellett személyszállításra is alkalmas volt. Menyházát egykor gyógyító erejű vize és vadregényes környezete miatt az osztrák Bad Gasteinnal hasonlítgatták össze a hozzáértők. A hegyek közt megbúvó fürdőtelep a 20. század elején nagyiramú fejlődésnek indult. Faragott faoromzatú, modern villák, szálláshelyek, vendéglők szép számban épültek.

8 Page 8 of 28

9 Page 9 of 28

10 Page 10 of 28

11 Page 11 of 28 A 20. század történelmi eseményeinek köszönhetően Menyházán változó sikerrel folyt a turisztikai tevékenység. Az 1960-as években felszámolták a vasutat ben a Tavirózsa villát felújították, de a rendszerváltás miatti káosz következtében a munkákat nem tudták befejezni. Míg más létesítmények esetében a privatizálás sikeres folyamatnak bizonyult, addig ez a Tavirózsa villa esetében végzetessé vált. Ma sajnos csak egy 8 m hosszú épületmaradványt találunk az egykor 85 méter hosszú, egyemeletes, palotaszerű építmény helyett

12 Page 12 of 28

13 Page 13 of 28 Az országos jelentőségű gyógyhelyen az elmúlt húsz év során számos új panzió létesült. A fürdőmedencéket és a gyógyászati kezeléseket a szállodákban vehetjük igénybe. A mélyből feltörő termálvíz mozgásszervi, idegrendszeri és női betegségek gyógyítására alkalmas. Nyár folyamán a termálvizes strand és kemping várja a nyaralókat. A strand melletti tavon csónakázni, vízi biciklizni lehet.

14 Page 14 of 28

15 Page 15 of 28

16 Page 16 of 28

17 Page 17 of 28

18 Page 18 of 28 Búziásfürdő Búziásfürdő, az egykori nagy múltú magyar fürdőhely, ma szintén országos jelentőségű gyógyhely Romániában. Búziásfürdő Temes megyében található, Temesvártól mindössze 36 km-re keletre. A fürdőt állítólag már a rómaiak is ismerték és Centrum putei néven emlegették. Évszázadokkal később, 1809-ben Lindenmayr uradalmi orvos hívta fel a figyelmet az itteni gyógyvízre. Miután az ásványvíz gyógyhatására vonatkozó adatok nyilvánosságra hozták, 1811-ben kezdtek megjelenni az első, kezelést igénylő páciensek. Ekkor vette kezdetét az üdülőhely kiépítése is, aminek következtében mintegy 20 hektáros területet csapoltattak le, majd megkezdték az övezet parkosítását. Körülbelül 100 évig tartottak a munkálatok, amelyeket nagyrészt osztrák szakemberek végezték. Ezek során 1000 platánt és 38 további fafaj egyedeit telepítették. Az üdülőterületen található két díszparkot abból a célból hozták létre, hogy speciális nyugtatókímélő klímát alakítsanak ki.

19 Page 19 of 28

20 Page 20 of 28

21 Page 21 of ben kezdték meg a bizánci stílusú kolonnád építését, osztrák ácsmesterek tervei alapján. Európa leghosszabb, 512 m-es fedett oszlopsorának munkálatait 1875-ben fejezték be. Hasonló kolonnádot csak Karlovy Vary-ban és Baden Baden-ben találhatunk. Ez az egyedülálló kolonnád köti össze a park valamennyi látványosságát, a tornyokat a kiépített és védett forrásokkal, a Bazár szállodát és a park központjában lévő kaszinót. A park építményein az isztambuli Topkapi Palota építészeti megoldásait fedezhetjük fel. A 19. század második fele a fürdőhely történelmének egyik legvirágzóbb és legtermékenyebb szakasza. Az ekkor emelt villák, nyaralók és hotelek nagyban hozzájárultak az üdülő turisztikai fejlődéséhez. Sokan keresték fel a fürdőt, Deák Ferenc is szívesen tartózkodott Búziáson. A búziásfürdői strand, amely Európa első ásványvizes strandja volt, 1874-ben épült.

22 Page 22 of 28

23 Page 23 of 28

24 Page 24 of 28 A 20. század elején Jacob Muschong, egy német származású iparmágnás tovább folytatta az üdülőtelep turisztikai és gazdasági fejlesztését. Lerakta az első ásványvizes palackozó üzem alapjait, valamint egy új ásványvizes fürdő kiépítéséhez is hozzáfogott a fürdőterületen. A település állomását és az üdülőközpontot vasútvonallal kötötte össze a palackozott ásványvíz és szén-dioxid szállításához. Később a vasutat turisztikai célokra is használni kezdték. Figyelemre méltó, hogy a gőzmozdony üzemanyagaként fát használtak, hogy ne szennyezzék a fürdőhely levegőjét.

25 Page 25 of 28

26 Page 26 of 28 A 20. század első felében Búziásfürdő továbbra is egyike maradt a legreprezentatívabb fürdőknek, nemzetközi elismerésnek örvendett, de sajnos idővel arisztokratikus légköre fokozatosan megfakult. A modern épületek, nagy befogadóképességű hotelek kerültek előtérbe. Az 1989-es forradalom után az üdülőhely turisztikai élete megtorpant, a 90-es évek privatizációs folyamata után pedig Búziásfürdő hanyatlásnak indult. A parkok egykor gyönyörű építményei még ma is felújításra várnak. Napjainkban közfürdő már nem működik az üdülőterületen, de a többcsillagos szállodákban wellness és gyógyszolgáltatásokat vehetnek igénybe az idelátogatók. A gyógyforrások vizét idegrendszeri és női betegségek, vérkeringési, valamint emésztőszervi zavarok gyógyítására használják ben az üdülő új vezetősége azt a célt tűzte ki, hogy Búziást visszaállítsa a jelentősebb üdülőhelyek sorába, és újra elismerést vívjon ki a környező országokban is.

27 Page 27 of 28

28 Page 28 of 28 Remélhetőleg az öt különböző hatású és jellegű gyógyfürdő együttműködése meghozza gyümölcsét, és ezeket a turisztikai célpontokat az eddigieknél is több fürdőző látogatja majd meg a közeljövőben. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK Pazar termálfürdőt kap az észak-olasz síparadicsom Éjszakai mártózás három történelmi fürdőben Veszélyben a legősibb fürdőváros világörökségi státusza Hungária-fürdő: szecessziós remek új köntösben A megújuló Rác fürdő Milliárdos felújítás után kész a Lukács fürdő

KARCAG VÁROSI GYÓGYVÍZŰ STRANDFÜRDŐ ÉS KEMPING

KARCAG VÁROSI GYÓGYVÍZŰ STRANDFÜRDŐ ÉS KEMPING KARCAG VÁROSI GYÓGYVÍZŰ STRANDFÜRDŐ ÉS KEMPING 5300 Karcag, Forrás u. 3., Tel: (06-59) 312-035 Email: nkvizkft@externet.hu Web: www.nkvizkft.hu A város nyugati részén található a Városi Gyógyvizű Strandfürdő,

Részletesebben

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja.

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja. Gyógyfürdõ 2013. Köszöntõ Köszöntjük Önt városunk kiemelkedõ turisztikai szerepet játszó fürdõjében abból az alkalomból, hogy egészségét fürdõkezeléseinkkel kívánja javítani. Köszöntjük Önt is, aki szabadsága

Részletesebben

ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE SZB SZERVEZÉSÉBEN 2014

ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE SZB SZERVEZÉSÉBEN 2014 ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE SZB SZERVEZÉSÉBEN HÉVÍZ HOTEL PANORÁMA*** (8380 Hévíz, Petőfi u. 9.) ELHELYEZÉS: 2 ágyas classic típusú erkélyes, fürdőszobás szállodai szobában, televízióval, telefonnal, minibárra,

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM 4200 HAJDÚSZOBOSZLÓ MAGYARORSZÁG INGATLAN SZÁMA: 014 2011. július Rev.01 Page 1 of 6 Megye Régió Hajdú-Bihar Lakosság száma Kb. 24.000 Autópálya csatlakozás Országút 4 Repülőtér

Részletesebben

ÜDÜLÉS 2007. TÁJÉKOZTATÓ A 2007. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRŐL

ÜDÜLÉS 2007. TÁJÉKOZTATÓ A 2007. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRŐL ÜDÜLÉS 2007. TÁJÉKOZTATÓ A 2007. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRŐL Az üdülést igénybe veheti: a Szövetség tagsága, a tagok hozzátartozói (férj, feleség, élettárs és maximum két nem nagykorú unoka), valamint

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Irányár: 25 000 000 Ft Eljárás ügyszáma: 5.Fpk.10-12-000538 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p160290

PÁLYÁZAT. Irányár: 25 000 000 Ft Eljárás ügyszáma: 5.Fpk.10-12-000538 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p160290 PÁLYÁZAT ingatlanok Irányár: 25 000 000 Ft Eljárás ügyszáma: 5.Fpk.10-12-000538 Az eljárás linkje: https://eer.gov.hu/palyazat/p160290 Pályázat kezdete: 2015. szeptember 25. 12 óra 00 perc Pályázat vége:

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM 4200 HAJDÚSZOBOSZLÓ MAGYARORSZÁG INGATLAN SZÁMA: 013 2011. július Rev.01 Page 1 of 8 Megye Régió Hajdú-Bihar Lakosság száma Kb. 24.000 Autópálya csatlakozás Országút 4 Repülőtér

Részletesebben

Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz

Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz Printz-Markó Erzsébet tanársegéd, NymE-Ak Turizmus Intézet doktorjelölt, SZE-RGDI Amiről szó lesz fürdőtörténet

Részletesebben

A fürdővárossá válás kritériumai Priszinger Krisztina Dr. Papp Zsófia

A fürdővárossá válás kritériumai Priszinger Krisztina Dr. Papp Zsófia TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0026 Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Pannon Egyetemen A fürdővárossá válás kritériumai Priszinger Krisztina Dr. Papp Zsófia Tartalom A kutatás háttere és

Részletesebben

Hotel Aquamarin 8350 Hévíz, Honvéd u. 14 Bejelentkezés: 06-83-545-972 (8:00-16:00 között)

Hotel Aquamarin 8350 Hévíz, Honvéd u. 14 Bejelentkezés: 06-83-545-972 (8:00-16:00 között) Hévíz Hévíz városa Zala megyében, a Balaton dél-nyugati szegletében, Keszthelytől öt, Budapesttől mintegy 200 kilométerre helyezkedik el. A legtöbb üdülőhelytől eltérően Hévíz minden évszakban várja vendégeit.

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Debreceni út, Hrsz.: 3339 4200 HAJDÚSZOBOSZLÓ MAGYARORSZÁG INGATLAN SZÁMA: 011 2011. július Rev.01 Page 1 of 7 Megye Régió Hajdú-Bihar Észak Alföld Lakosság száma Kb. 24.000 Autópálya

Részletesebben

08/27/11 - Budapesti gyógyfürd?k - Széchenyi, Gellért, Szent Lukács gyógyfürd?

08/27/11 - Budapesti gyógyfürd?k - Széchenyi, Gellért, Szent Lukács gyógyfürd? Page 1 of 5 08/27/11 - Budapesti gyógyfürd?k - Széchenyi, Gellért, Szent Lukács gyógyfürd? A gyógyturizmus részeként fontos szerepet töltenek be a budapesti gyógyfürd?k. Budapest, amely 1930 óta már a

Részletesebben

Szecesszió. Kárpátalján. Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna

Szecesszió. Kárpátalján. Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna Szecesszió Kárpátalján Az összeállítás internetes források szerkesztett szemelvénygyűjteménye, k é szítette Dittrichné Vajtai Zsuzsánna B E R E G S Z Á S Z 2 Egykori úri kaszinó - Arany Páva étterem Az

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Gázláng utca, 3926 hrsz. 4200 HAJDÚSZOBOSZLÓ MAGYARORSZÁG INGATLAN SZÁMA: 012 2011. július Rev.01 Page 1 of 7 Megye Régió Hajdú-Bihar Észak Alföld Lakosság száma Kb. 24.000 Autópálya

Részletesebben

Egyéni síutak Ausztria

Egyéni síutak Ausztria Gasthof Meyer Egyéni síutak Ausztria Annabergben található, kitűnő elhelyezkedésű, barátságos, kétcsillagos panzió, amely csoportok részére is ideális választás. Sílift: 2 üléses felvonótól 50 méterre.

Részletesebben

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly.

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. Siófok bemutatása Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. A Magyar Turizmus Zrt. nemrégiben tette közzé a leglátogatottabb magyar városok előzetes top 10-es listáját, ahol

Részletesebben

Dél-Dunántúli Gyógy-és Termálturisztikai Klaszter Szakmai Tanulmányút II. Szakmai beszámoló

Dél-Dunántúli Gyógy-és Termálturisztikai Klaszter Szakmai Tanulmányút II. Szakmai beszámoló Dél-Dunántúli Gyógy-és Termálturisztikai Klaszter Szakmai Tanulmányút II. Szakmai beszámoló Időpont: 2014. május 07-09. Létszám: 14 fő (jelen szakmai beszámolóhoz csatolt Jelenléti ív alapján) A Dél-Dunántúli

Részletesebben

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember

Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén szeptember Korfu kultúra és fürdőzés Sisi szigetén 2020. szeptember A Görög-szigetvilág északi szigete számunkra busszal is elérhető távolságban van. Ez a tündöklő ékkő évezredek óta vonzza a különböző kultúrákat

Részletesebben

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Aktív hétvégére várjuk a sportszerető családokat! Ezt a hétvégét olyan családoknak vagy egyéneknek ajánljuk, akik szeretnének egy sportos

Részletesebben

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly.

Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. Siófok bemutatása Siófok az ország ötödik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt tavaly. A Magyar Turizmus Zrt. nemrégiben tette közzé a leglátogatottabb magyar városok előzetes top 10-es listáját, ahol

Részletesebben

Marosvásárhely Segesvár

Marosvásárhely Segesvár 1 MAROS MEGYE Maros megye Közép-Románia északi részén fekszik, felülete 6.696 km² (az ország összfelületének 2,8%-át teszi ki). Lakossága 584.089 fős, ebből 309.192 városokban él. A Kárpát-medencében elterülő

Részletesebben

Egészségturizmus a Dél-alföldi régióban

Egészségturizmus a Dél-alföldi régióban Egészségturizmus a Dél-alföldi régióban Szűcs Irén Marketing menedzser Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság Turisztikai trendek Idősebb utazók átlag életkora nő, a KKE térség

Részletesebben

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel Egészségturizmus Egészségturizmus orvosi szemmel Dr.Mándó Zsuzsanna Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Az egészségi állapot fenntartása, illetve annak javítása érdekében történő utazás. Részei:

Részletesebben

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit

Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése. Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit Kereskedelmi ingatlan vagyonértékelése Készítette: Kozári Karina Mária Témavezető: Mizseiné Dr. Nyíri Judit A feladat leírása Készítse el a Forrás Hotel Komárom ingatlan értékelési szakvéleményét. Ismertesse

Részletesebben

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága

Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága BALMAZÚJVÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS 2017.. Meglévő helyi értékvédelmi adatok felhasználhatósága A jelenleg is érvényes településrendezési eszközhöz készült örökségvédelmi hatástanulmány. Ennek

Részletesebben

Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében

Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében A KÖZSZFÉRA VERSENYKÉPESSÉGE KÖZPÉNZÜGYEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében Tapolczai Tímea PhD. hallgató Kaposvári Egyetem Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli

Részletesebben

PIHENÉS NÉMETORSZÁGBAN A FEKETE- ERDŐ SZÍVÉBEN TRIBERGBEN, A KAKUKKOS ÓRÁK HAZÁJÁBAN

PIHENÉS NÉMETORSZÁGBAN A FEKETE- ERDŐ SZÍVÉBEN TRIBERGBEN, A KAKUKKOS ÓRÁK HAZÁJÁBAN PIHENÉS NÉMETORSZÁGBAN A FEKETE- ERDŐ SZÍVÉBEN TRIBERGBEN, A KAKUKKOS ÓRÁK HAZÁJÁBAN Az 58 m 2 alapterületű két szintes 43. számú apartman Tribergben, a Feketeerdő szívében, egy szálloda komplexum 2. emeletén

Részletesebben

Makói útikalauz. és a város lógója. Makó város Csongrád megyében a Maros jobb partján, a román határ közelében helyezkedik el.

Makói útikalauz. és a város lógója. Makó város Csongrád megyében a Maros jobb partján, a román határ közelében helyezkedik el. Makói útikalauz Kora tavasszal vitt errefelé utunk. Én nagyon kíváncsi voltam, mert mindig azt hallottam a várossal kapcsolatban: makói hagyma. Így aztán utánanéztem jó előre a településnek, olvastam róla,

Részletesebben

Csongrád megyei turisztikai. Lorem ipsum kérdések megvitatása

Csongrád megyei turisztikai. Lorem ipsum kérdések megvitatása Csongrád megyei turisztikai pályázatok bemutatása, aktuális Lorem ipsum kérdések megvitatása Turisztikai kiírások az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-alföldön Kód Pályázat címe Beadott Nyert Cs. M-ben

Részletesebben

GYOPÁROSFÜRDŐ. Nyaranta, a nagy munkaidő után számos szekérrel érkeztek a betegek, hogy a tó vizében és

GYOPÁROSFÜRDŐ. Nyaranta, a nagy munkaidő után számos szekérrel érkeztek a betegek, hogy a tó vizében és GYOPÁROSFÜRDŐ Orosháza több, mint egy évszázada ismert fürdőhelye, a központtól 3 km-re található Gyopárosfürdő. A környékbeliek százával keresték fel már a múlt században is. Természetes sziksós vize

Részletesebben

Gyomaendrődi Liget Fürdő

Gyomaendrődi Liget Fürdő Gyomaendrődi Liget Fürdő Gyomaendrődi Liget Fürdő Gyomaendrődi Liget Fürdő Történelem A gyógyászati és strand részleg összesen mintegy 2000 m2 területet foglal el, fedett uszodájával és felújított gyógyászati

Részletesebben

Négy napra megy nyaralni a magyar

Négy napra megy nyaralni a magyar Négy napra megy nyaralni a magyar Még mindig a magyar tenger a legnépszerűbb belföldi úti cél ez derült ki a Szállásvadász.hu friss turisztikai felméréséből, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL Nyugdíjasklubok és Idısek Életet az éveknek Országos Szövetsége (Budapest, 1053 Királyi Pál u. 20. I/3., tel/fax: 06/1/327-0118, email: nyugszov@hu.inter.net)

Részletesebben

ELADÓ/FOR SALE Az ingatlan eladási ára 2 millió Euro. Virág Endre endre.virag@alfila.hu +36 30/931 05 48

ELADÓ/FOR SALE Az ingatlan eladási ára 2 millió Euro. Virág Endre endre.virag@alfila.hu +36 30/931 05 48 ELADÓ/FOR SALE Az ingatlan eladási ára 2 millió Euro. Lehetôség van közvetlenül csak az ingatlan megvásárlására, illetve az ingatlant birtokló projekt társaság megvásárlására is. Egyeztetés céljából kérjük,

Részletesebben

MINDEN ÉLMÉNNYEL TÖBB LESZEL

MINDEN ÉLMÉNNYEL TÖBB LESZEL MINDEN ÉLMÉNNYEL TÖBB LESZEL családbarát szállásajánlatok Aquaworld Resort Budapest **** superior» www.ramadaresortbudapest.hu A Vízibirodalom a családok számára maga a paradicsom; óriáscsúszdák, pálmafák,

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Pápai Termálvízhasznosító ZRt. 8500 Pápa, Várkert út 5. Tájékoztató

Pápai Termálvízhasznosító ZRt. 8500 Pápa, Várkert út 5. Tájékoztató Pápai Termálvízhasznosító ZRt. 8500 Pápa, Várkert út 5. Tájékoztató Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete részére a Várkertfürdő területén az elmúlt időszakban megvalósult és folyamatban lévő

Részletesebben

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek MHT XXXII. Országos Vándorgyűlés, Szeged-július 2-4 Készítette: Dedák Angéla, elnök

Részletesebben

A feladat sorszáma: Standardszint: 5-6. Tájékozódás a szövegben, szövegelemző műveletek, információkeresés. Információk gyűjtése, rendszerezése.

A feladat sorszáma: Standardszint: 5-6. Tájékozódás a szövegben, szövegelemző műveletek, információkeresés. Információk gyűjtése, rendszerezése. A feladat sorszáma: 8-12. Standardszint: 5-6. A standard(ok), amelye(ke)t a feladattal fejlesztünk: Olvasás, az írott szöveg megértése A tanulási képességek fejlesztése A tanulási képességek fejlesztése

Részletesebben

ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ SÁRRÉT, NAGYKUNSÁG ÉS JÁSZSÁG

ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ SÁRRÉT, NAGYKUNSÁG ÉS JÁSZSÁG ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ 6-7-8. SÁRRÉT, NAGYKUNSÁG ÉS JÁSZSÁG 6. SÁRRÉT Félreértés! Közép-dunántúli régió középső részén is azonos elnev. kistáj! Régen vízzel borított terület volt! NÁDUDVAR 9260 fő Nevezetessége

Részletesebben

3. nap 2014. 05. 08.

3. nap 2014. 05. 08. 3. nap 2014. 05. 08. Újra korán kellett ébredni 6.00 órakor, ami Magyarországon 5 órának felel meg az időeltolódás miatt. Ma is sok érdekes hely vár ránk. Reggeli után Fehéregyházára vezetett az út. Szép

Részletesebben

A rómaiak nem véletlenül nevezték el vizei után alsó Pannónia fővárosát, Aquincumnak. Magyarország már kétezer évvel ezelőtt is gyógyvizeiről volt

A rómaiak nem véletlenül nevezték el vizei után alsó Pannónia fővárosát, Aquincumnak. Magyarország már kétezer évvel ezelőtt is gyógyvizeiről volt A rómaiak nem véletlenül nevezték el vizei után alsó Pannónia fővárosát, Aquincumnak. Magyarország már kétezer évvel ezelőtt is gyógyvizeiről volt nevezetes és ez az egyetlen, ami nem változott az idők

Részletesebben

HUNGUEST VAKÁCIÓ! NYÁR

HUNGUEST VAKÁCIÓ! NYÁR HUNGUEST VAKÁCIÓ! NYÁR A legjobb nyári üdülési ajánlatokat gyűjtöttük Önöknek egy csokorba. Egy-egy hétvégétől a hosszabb nyaralásig - a választék remek. Családosok, a nap szerelmesei, az egészségükért

Részletesebben

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató. 1. Bejelentkezés, csomagszoba

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató. 1. Bejelentkezés, csomagszoba II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia - Tájékoztató 1. Bejelentkezés, csomagszoba A Thermal Hotel Visegrád****superior szobáit az érkezés napján 10.00-13.00 óra között lehet átvenni, távozás napján 10.00

Részletesebben

Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata

Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata Dr. Ruszinkó Ádám elnök, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület főiskolai docens, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Egészségturizmus Az egészséggel

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag HAJDÚSZOBOSZLÓ Ahol magad is legendára találsz Hajdúszoboszló, mint Legendás Helyszín bemutatása: Hajdúszoboszló az Alföld északkeleti részén, a Tiszántúlon fekvő

Részletesebben

Deél- Al-foél-d. élmény! minden vizében. www.delalfold.info

Deél- Al-foél-d. élmény! minden vizében. www.delalfold.info Deél- Al-foél-d minden vizében élmény! www.delalfold.info Dél-Alföld Minden vizében élmény 1 Dél-Alföld a csodavizek hazája Egészségére váljék Gyulán! Gyula élénk idegenforgalmával Magyarország egyik legkedveltebb

Részletesebben

Országos törzskönyvi nyilvántartás a magyarországi gyógyfürdőkről

Országos törzskönyvi nyilvántartás a magyarországi gyógyfürdőkről Országos törzskönyvi nyilvántartás a magyarországi gyógyfürdőkről Sorszám Település Megye intézmény neve 1. Debrecen Hajdú-Bihar Debreceni Minősítési ill. felülvizsgálati engedély száma 36.540/1958 209-1/2011

Részletesebben

VELI BEJ egy 600 éves török fürdő üzemeltetési sajátosságai.

VELI BEJ egy 600 éves török fürdő üzemeltetési sajátosságai. VELI BEJ egy 600 éves török fürdő üzemeltetési sajátosságai www.magyarfurdokultura.hu www.facebook.com/magyarfurdokultura Az emberiség és a víz története Bibliai történetek utalnak a fürdés szokására.

Részletesebben

ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE SZB SZERVEZÉSÉBEN 2016

ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE SZB SZERVEZÉSÉBEN 2016 HÉVÍZ HOTEL PANORÁMA*** (8380 Hévíz, Petőfi u. 9.) ELHELYEZÉS: 2 ágyas classic típusú erkélyes, fürdőszobás szállodai szobában, televízióval, telefonnal, minibárra, fürdőköpeny használattal. A szobában

Részletesebben

Az MHKK tagjainak 15 % kedvezményt nyújt a mindenkori aktuális árból.

Az MHKK tagjainak 15 % kedvezményt nyújt a mindenkori aktuális árból. Az MHKK Tagjainak kedvezményt nyújtó kempingek felsorolása! A Magyar Hagyományos Kemping Klub Alapszabálya szerint, Tagjaink számára kedvezményes kempingezési lehetőségeket kínálunk. Szervezett találkozóinkon

Részletesebben

Nyers ételkészítő Tábor

Nyers ételkészítő Tábor Nyers ételkészítő Tábor Első alkalommal, és reméljük lesz folytatása. megrendezzük a nyers életmód táborunkat. Együtt készítjük el a finomságokat, együtt is fogyasztjuk el, kirándulunk, énekelünk, jókat

Részletesebben

Hotel Fürdőház*** - a sóstói harmónia

Hotel Fürdőház*** - a sóstói harmónia A Sóstói Harmónia Sóstógyógyfürdő gyógyvizéről híres, hangulatos fürdőhely Nyíregyháza központjától alig 6 kilométerre. E varázslatos területen, Magyarország legfiatalabb gyógyhelyének szívében található

Részletesebben

Harkány Termál Kemping Apartmanházak

Harkány Termál Kemping Apartmanházak Harkány Termál Kemping Apartmanházak 7815 Harkány, Bajcsy-zs. Utca 6. A természet teszi a dolgát, ha van róla tudomásunk, ha nincs! A harkányi víz bizonyítottan közel két évszázada meggyógyítja látogatóit!

Részletesebben

Az Aqua-Palace vízipalota 15.000 m 2 -en. egyedi hangulattal, rendkívül széles. szolgáltatási kínálattal egész évben

Az Aqua-Palace vízipalota 15.000 m 2 -en. egyedi hangulattal, rendkívül széles. szolgáltatási kínálattal egész évben Az Aqua-Palace vízipalota 15.000 m 2 -en egyedi hangulattal, rendkívül széles szolgáltatási kínálattal egész évben várja a család apraját-nagyját Európa legnagyobb fürdőkomplexumában. A vízipalota közvetlen

Részletesebben

Balatontourist Platán. Panzió. Balaton. H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. www.balatontourist.hu

Balatontourist Platán. Panzió. Balaton. H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. www.balatontourist.hu Balatontourist Platán Panzió Balaton 2013 H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. H Balatontourist Platán Panzió H 8621 Zamárdi, Damjanich u. 2/b. Foglalás: Tel.: (36) 84/314-388, (36) 30/758-4575 (36) 30/742-2107

Részletesebben

Siófok bemutatása. elnevezés: Siófok a nyár fővárosa.

Siófok bemutatása. elnevezés: Siófok a nyár fővárosa. Siófok bemutatása Siófok az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja volt 2013-ban. Itt az Ön helye is, közvetlenül az Aranyparton, az ország egyik legnépszerűbb és leglátványosabb helyén. Siófok

Részletesebben

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára rendezvényi ajánló A Wenckheim-palota A Belsõ-Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum háta mögött az 1860-as évektõl kezdõdõen épült ki a palotanegyed. A historizáló

Részletesebben

Az orvosi turizmus nemzetközi rendszere

Az orvosi turizmus nemzetközi rendszere Az orvosi turizmus nemzetközi rendszere Egészségturizmus és egészségügyi turizmus Dr. Várhelyi Tamás Innovatív Turisztikai Tudásközpont & Eszterházy Károly Főiskola Igazgató & főiskolai tanár, innovációs

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0739 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Forte dei Marmi SZÍNVONALAS VILLA ELADÓ FORTE

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1332 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Viareggio Bájos villa eladó Viareggio LEIRÁS Ez a bájos

Részletesebben

Magunkról. Alkalmazottak száma. Vendégek száma. 2002 9965 szoba. 1992 1699 szoba. Vendégek száma (ezer fô) Alkalmazottak száma.

Magunkról. Alkalmazottak száma. Vendégek száma. 2002 9965 szoba. 1992 1699 szoba. Vendégek száma (ezer fô) Alkalmazottak száma. 1. 2. 4 35 3 25 2 15 1 5 Bevétel (ezer Ft) 1992 1992 1699 szoba 22 9965 szoba Szobák 1996 1997 21 Bevétel Magunkról Ebitda (ezer Ft) 9 8 7 6 5 4 3 2 1 22 Ebitda N égy országban, 72 szállodában várjuk a

Részletesebben

KERESKEDELMI KATALÓGUS

KERESKEDELMI KATALÓGUS Magyar Iparszövetség Szociális, Kulturális és Sport Alapítványa KERESKEDELMI KATALÓGUS 2 0 1 2 Napfény Hotels Kft. Tisztelt Hölgyem, Uram! Köszöntöm Önt a Magyar Iparszövetség Szociális, Kulturális és

Részletesebben

2013.08.19. 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei

2013.08.19. 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei 1 3.10. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Rekreációs specializáció bevételei 1.Szállodai specializáció bevételei Specializáció bevételei 2. Egészségturisztikai szolgáltatást nyújtó

Részletesebben

Tájékoztatjuk Kedves vendégeinket, hogy a minibárból történő fogyasztást a konferencia minden kedves vendége egyénileg rendezi a szálloda portáján.

Tájékoztatjuk Kedves vendégeinket, hogy a minibárból történő fogyasztást a konferencia minden kedves vendége egyénileg rendezi a szálloda portáján. II. Számviteli konferencia Helyszín ismertető A Szálloda a Budapest Székesfehérvár vasútvonalon Velence állomástól 150 méterre található. A szálláshely szolgáltatás megrendelése feljogosítja a megrendelőt

Részletesebben

ÉLMÉNYUTALVÁNY. Gyógyulás és Pihenés

ÉLMÉNYUTALVÁNY. Gyógyulás és Pihenés ÉLMÉNYUTALVÁNY HOTEL FORRÁS*** Zalakaros 4 nap/3 éj szállás 2 fő részére kétágyas erkélyes összkomfortos szoba félpanziós ellátás (büféreggeli és 3-fogásos vacsora) fejenként 4 kezelés gyógyászati részlegünkön

Részletesebben

Balaton-felvidék. Balatonakali Balatonszepezd. Révfülöp Badacsonyörs. Badacsony. SCD Balaton-fejlesztési Program

Balaton-felvidék. Balatonakali Balatonszepezd. Révfülöp Badacsonyörs. Badacsony. SCD Balaton-fejlesztési Program Balaton-felvidék Balatonakali Balatonszepezd Révfülöp Badacsonyörs Badacsony 3 Szőlőskert Hotel és Borászda Szőlőskert Hotel és Borászda BADACSONY Terület nagysága: Fejlesztés jellege: Szálláshely kapacitása:

Részletesebben

Sarti. 4 férőhelyű. 3 férőhelyű

Sarti. 4 férőhelyű. 3 férőhelyű Sarti Napjainkban Sarti a Sithonia-félsziget egyik legkedveltebb települése, ahol a tenger kékje egyesül a kristálytiszta vizű, homokos tengerparttal. Ez a kép teszi feledhetetlenné az itt eltöltött vakációt.

Részletesebben

Befektetõi ajánlat. Csalánosi Lakópark

Befektetõi ajánlat. Csalánosi Lakópark Befektetõi ajánlat Csalánosi Lakópark T E R V E Z Z E V E L Ü N K J Ö V Õ J É T! BEFEKTETÉSI LEHETÕSÉG Kecskemét, a közel 110 ezer lelket számláló hírös város, az Alföld dinamikusan fejlõdõ települése,

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 2052 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Forte dei Marmi Álomházak luxuskivitelben Forte dei

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Bükkszék Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. november 6.-án 11.00 órakor tartott rendkívüli nyílt ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Bükkszék Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. november 6.-án 11.00 órakor tartott rendkívüli nyílt ülésén. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bükkszék Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. november 6.-án 11.00 órakor tartott rendkívüli nyílt ülésén. Határozat száma Tárgya 150/2012.(11.06.) Hozzájárulás a Bükkszék

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0452 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lombardia - Como ELŐKELŐ VILLA ELADÓ COMOBAN LEIRÁS

Részletesebben

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX VÍZ MELLETTI RELAX Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX VíZ MELLETTI relax Zemplínska šírava A Zemplínska šírava az Oravska priehrada után a második legnagyobb vízfelület Szlovákiában,

Részletesebben

Új termálprojektek, koncepciók, lehetőségek a Dél-Alföldön

Új termálprojektek, koncepciók, lehetőségek a Dél-Alföldön Új termálprojektek, koncepciók, lehetőségek a Dél-Alföldön Dr. Kóbor Balázs tudományos főmunkatárs, SZTE Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter V-METER Kft. GEOMATRIX Kft. VENTOSUS Kft. A fejlesztés tevékenységei

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0834 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Asti Elegáns kastély eladó az olaszországi Astiban LEIRÁS

Részletesebben

Konkoly Szabadidőpark

Konkoly Szabadidőpark Konkoly Szabadidőpark Cím: 8960 Lenti, Lovarda u. 1. Tel.: Konkoly István: +36 30/336-9269 Konkoly Andrea: +36 30/665-9361 Mail: konkolya@enternet.hu Web: www.k-szabadidopark.fw.hu Tisztelt Internetezők,

Részletesebben

A vízaknai fürdő - Egy modern fürdő kiépítése a századfordulón-

A vízaknai fürdő - Egy modern fürdő kiépítése a századfordulón- XI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Kolozsvár, 2007. május 26-27. A vízaknai fürdő - Egy modern fürdő kiépítése a századfordulón- Témavezető: Kovács Zsolt egyetemi tanársegéd BBTE, Történelem-

Részletesebben

238-9/Gyf/2005 KEF-3034-4/2014 I/56 Békési Gyógyászati Központ és KEF-27812-3/2014 Békés

238-9/Gyf/2005 KEF-3034-4/2014 I/56 Békési Gyógyászati Központ és KEF-27812-3/2014 Békés gyógyfürdő Bács-Kiskun Kalocsa Kalocsa Csajda-Uszoda és Gyógyfürdő 426-3/Gyf/2007 I/68 Kiskunfélegyháza Kiskunfélegyháza Városi Kórház- Rendelőintézet Gyógyfürdő és Rehabilitációs Központ 365-5/Gyf/2007

Részletesebben

13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue

13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue 13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételei Specializtaion Revenue 1 1.Szállodai specializáció bevételei Specialization turnover 2. Egészségturisztikai szállodák Health Hotels 3. Wellness szállodák

Részletesebben

Képek a Jászságból 161

Képek a Jászságból 161 Képek a Jászságból 161 Farkas Kristóf Vince Képes tudósítás a jászfényszarui Főtérről A most bemutatott fotók az ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 jelű Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása

Részletesebben

Balatonszepezdi Népfőiskola és Közép Európai Képzési Központ turisztikai célú használata

Balatonszepezdi Népfőiskola és Közép Európai Képzési Központ turisztikai célú használata Balatonszepezdi Népfőiskola és Közép Európai Képzési Központ turisztikai célú használata Áraink bruttó árak! A feltüntetett csoportkedvezmény egyszerre minimum 10 fő elszállásolását jelenti, akik egy csoportként

Részletesebben

STRUKTÚRAVÁLTÁS A 100 ÉVES TAPOLCAI DEÁK JENŐ KÓRHÁZBAN

STRUKTÚRAVÁLTÁS A 100 ÉVES TAPOLCAI DEÁK JENŐ KÓRHÁZBAN 1 STRUKTÚRAVÁLTÁS A 100 ÉVES TAPOLCAI DEÁK JENŐ KÓRHÁZBAN TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0018 2 A projekt fontosabb adatai: A projekt helyszíne: Tapolca, Ady Endre u. 1-3. A projekt bruttó összköltsége: Költségmegoszlása:

Részletesebben

A balatonfűzfői Fövenystrand felújítása

A balatonfűzfői Fövenystrand felújítása A balatonfűzfői Fövenystrand felújítása A kivitelezés ideje: 2013. 03. 07. 2013. 06. 28. Az építtető neve és elérhetősége: Balatonfűzfő Város Önkormányzata 8184 Balatonfűzfő, Nike körút 1. Kivitelező neve

Részletesebben

2013.10.12. Specilaizáció tevékenységeinek bevételt képző szolgáltatásai

2013.10.12. Specilaizáció tevékenységeinek bevételt képző szolgáltatásai 13. Szállodák szabadidős turisztikai bevételeinek gazdálkodása Specializáció bevételei 1 1.Szállodai specializáció bevételei Specializáció bevételei 2. Egészségturisztikai szolgáltatást nyújtó szállodák

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben

Egészségére. Szerencsen! ÉS WELLNESSHÁZ SZERENCS

Egészségére. Szerencsen! ÉS WELLNESSHÁZ SZERENCS ÉS WELLNESSHÁZ SZERENCS Szerencsen! Egészségére 3900 Szerencs, Rákóczi út 94. Telefon: (20) 430-3333 E-mail: szerencsifurdo@szerencs.hu www.szerencsifurdo.hu Fürdő múlt és jelen Hegyalja Kapuja több évszázados

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0436 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Bergamo Luxusingatlan eladó Lombardiában LEIRÁS Az eladó

Részletesebben

Konferencia szállás ajánlataink*

Konferencia szállás ajánlataink* Corso Hotel**** Pécs, Koller u. 8, 7626 (Térkép) Konferencia szállás ajánlataink* Egyike azon belvárosi hoteleknek melyek magukénak tudhatják Pécsett a legtöbb, azaz 4 csillagot. A 2010-ben épült Corso

Részletesebben

Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete

Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete Oroszország! A gazdasági növekedés a válságig az orosz középosztály megerősödését

Részletesebben

Kiskunmajsai gyógyfürdő, élményfürdő és strandfürdő 2010

Kiskunmajsai gyógyfürdő, élményfürdő és strandfürdő 2010 Kiskunmajsai gyógyfürdő, élményfürdő és strandfürdő 2010 1. Gyógyfürdő A gyógyfürdő 25 éves múltra tekint vissza. Az 1960-as években meginduló szénhidrogén-bányászat "melléktermékeként" felszínre törő

Részletesebben

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1054 JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL 2012 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése. Krampek Mihály vezérigazgató

Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése. Krampek Mihály vezérigazgató Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése Krampek Mihály vezérigazgató 1. Gránit Gyógyfürdő Zrt. rövid története A kőolaj utáni kutatófúrások sora történt Zala megyében. Zalakaros község

Részletesebben

Országos törzskönyvi nyilvántartás a magyarországi gyógyfürdőkről

Országos törzskönyvi nyilvántartás a magyarországi gyógyfürdőkről Országos törzskönyvi nyilvántartás a magyarországi gyógyfürdőkről Sorszám Település Megye intézmény neve 1. Debrecen Hajdú-Bihar Debreceni Minősítési ill. felülvizsgálati engedély száma 36.540/1958 209-1/2011

Részletesebben

*CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS***

*CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS*** 2015 *CSALÁDI NYARALÁS AHOL A GYEREKEK INGYEN VAKÁCIÓZHATNAK* ***2 felnőtt + 2 gyerek (14 éves korig) 2 fő fizet 2 gyermek GRATIS*** CAMPING FIORI*** RABAC - Isztriai félsziget Horvátország 560 km-re Bp-től

Részletesebben

2013. ÉVI ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK

2013. ÉVI ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK BÁNYA-, ENERGIA- ÉS IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE 1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. 2013. ÉVI ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK BALATONFÖLDVÁRI ÜDÜLŐ, Spúr István u. 31. Az üdülő Balatonföldvár központjában, a

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0886 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Forte dei Marmi FORTE DEI MARMI KÖZPONTJÁBAN

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

Az Építőipari Nívódíj és Építőipari Mesterdíj pályázatok értékelési szempontjai

Az Építőipari Nívódíj és Építőipari Mesterdíj pályázatok értékelési szempontjai Az Építőipari Nívódíj és Építőipari Mesterdíj pályázatok értékelési szempontjai A két díjnyertes pályázat értékelésének ismertetése Pallay Tibor, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriumának elnöke

Részletesebben

Somogy megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2011. Balaton déli partján kijelölt fürdőhelyek (strandok) Balatonberénytől Siófokig

Somogy megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2011. Balaton déli partján kijelölt fürdőhelyek (strandok) Balatonberénytől Siófokig Somogy megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2011. A természetes fürdővizekben való fürdés feltételeit és az engedélyezés rendjét a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint

Részletesebben