KULTURÁLIS ÉLET A XVII. kerület elődközségeiben nagyszámú mai szóval élve civil szervezet, egyesület, kör, asztaltársaság, stb.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KULTURÁLIS ÉLET A XVII. kerület elődközségeiben nagyszámú mai szóval élve civil szervezet, egyesület, kör, asztaltársaság, stb."

Átírás

1 KULTURÁLIS ÉLET A XVII. kerület elődközségeiben nagyszámú mai szóval élve civil szervezet, egyesület, kör, asztaltársaság, stb., alakult, amelyek aktív szerepet vállaltak lakóhelyük kulturális életének szervezésében. Megjelenésük előfeltétele volt a XIX. század utolsó évtizedétől tapasztalható népességnövekedés, a jelentős polgáriasodás, polgári fejlődés. Programjaikról számtalan fennmaradt dokumentum (alapszabály, plakát, meghívó, fénykép, újságcikk, stb.) tanúskodik. Különösen a dalkörök voltak népszerűek minden társadalmi réteg esetében tól már van adat a Lyra munkásdalkörről, 1913-ból a Rákoskeresztúri Munkás Dalkörről, és a Rákoskeresztúri Levente Dalárdának az 1927-es dátumot viselő zászlója pedig a helytörténeti gyűjtemény kiállításán látható volt. A különböző polgári társulatok megalakulásakor az egyházak is átvették a mintát, de arra is volt példa, hogy az ő szervezeteik voltak az előőrsök. A katolikusoknál nagy hagyományokra tekintettek vissza Rákoskeresztúron a Rózsafüzér Társulatok, a Jézus Szíve Társulatok, míg az evangélikusoknál az Evangélikus Dalárda és az Első Rákoskeresztúri Evangélikus Műkedvelő Ifjak. Számtalan fotó, plakát tanúskodik a különböző műkedvelő egyletek által tartott színielőadásokról a húszas évek elejétől egészen a negyvenes évekig. Ilyen kör, amatőr színtársult volt az Első Rákoskeresztúri Műkedvelő Ifjak, a Víg Fiúk Műkedvelő Gárdája, a Tabáni Műkedvelő Egylet, a rákoskeresztúri Nem, Nem, Soha Asztaltársaság, valamint a különböző egyházi, társadalmi, politikai szervezetek. A darabokat legtöbbször valamelyik vendéglő nagytermében adták elő. Természetesen ezeknek a társaságoknak a tagjai a kötetlenebb szórakozási formákat is kedvelték, mint a szüretiés tűzoltó bálokat, jótékonysági mulatságokat. Sokszor ezeken is fellépett egy-egy társulat, a zenekar pedig szinte mindig helybéli volt.

2 KASZINÓ 1897 májusában alakult meg az egyesületek közül elsőként, a később önálló székhellyel is rendelkező, rákoskeresztúri Casinó Egyesület, a Zsófia-telepen, a Táncsics Mihály utca és a róla elnevezett Kaszinó köz sarkán. Székháza a századforduló környékén épült. Bálokat, ünnepségeket, kártyapartikat, névnapi esteket is tartottak itt. Két aszfaltozott tekepályája volt, az egyik télen is üzemelt a föld alatt. A kertben teniszpályákat alakítottak ki, amelyeket télen fellocsoltak, és korcsolyapályaként működtek. A település önállósodásával ez átalakult rákoshegyi Kaszinóvá. Épülete még ma is áll, ám a szocializmus évei alatt textilipari üzemet rendeztek be benne, melyet a népnyelv egyszerűen gatyagyárnak titulált. Később magánkézbe került, egy vállalkozó hidraulika elemeket forgalmazott itt, és a régi épületben volt a bemutatóterem. A cég már elköltözött, az öreg kaszinó üresen áll. A mellette lévő utcát is átnevezték Flamingó közre, így az utókort már semmi sem emlékezteti arra, hogy milyen társasági élet színtere volt az épület hajdanán.

3 MOZI Rákoskeresztúron 200 fő befogadására alkalmas vetítőhelyiség működött 1913-tól Gondűző néven Ruttkay János nagyvendéglőjének báltermében, de Ruttkay Dezső tulajdonában a Pesti út 26. szám alatt, ahol vasár- és ünnepnapokon vetítettek. Kertmoziként is működött, valamint a vetítés alatt és közben zenét is szolgáltatott. Gondűzőmozgó is volt, majd később Mozgószínház, majd Hangos-mozgó, mígnem Ruttkay Dezső nagy vállalkozásba kezdett. A régi vendéglő épületét lebontatta, és helyére a kor igényeinek megfelelő korszerű mozit építtettek társával, Agárdy Kálmánnal. A mozi 1938-ban elkészült, és a Fórum nevet kapta. Főbejárata a Pesti útra nyílt, kétszintes volt, a jobb oldalán négy, a bal oldalán pedig három kijárattal. Belépés után balra állt a pénztár és a büfé, a jobb oldalon pedig lépcső indult az erkélyre. Befogadóképessége 520 fő volt, a terem hossza 25 méter, és billenős fa székek várták a mozilátogatókat. A földszinti nézőtér fiatalok körében közkedvelt helye a sorok mögött lévő öt darab négyszemélyes zárt páholy volt. Az emeleti hat páholy nyitott, és ötszemélyes volt. A vászon, a függöny, a színpad mind tökéletesen megfelelt az akkori igényeknek. A vetítések szerdán, csütörtökön, szombaton, és vasárnap voltak. A vetítőgépház a bejárat felett volt, két kis erkélykijárattal rendelkezett, ahol a gépész friss levegőt szívhatott, vagy nézelődhetett, ha unatkozott. Hosszú időre azonban nem hagyhatta felügyelet nélkül a gépeket, mert a film gyúlékony volt, és könnyen lángra lobbant. A vetítések szüneteiben szellőztetés volt, és a jegyszedők illatosítót spricceltek szét. A negyvenes évek elején Fórum-mozgó, Toldi-mozgó, Haladás-mozgó néven találkozhatunk vele a műsorújságokban, mígnem1947-től Újvilág Filmszínház lett a neve, melyet a kilencvenes évek végéig, megszűnéséig viselt december elején vetítették a Van aki forrón szereti című nagysikerű amerikai filmet, mellyel a mozi elbúcsúzott a közönségtől, a filmektől, az élettől. A következő héten megjelent a ZÁRVA tábla, ahogy Szöllősi Nagy András is megörökítette. Építészeti határozat szerint statikailag nem volt megfelelő (bauxitbetont is használtak az építésnél), így a kerületi városrendezés során a mozira is bontás várt. Az Újvilág Filmszínház 1966 decemberétől átköltözött a Pesti út 113. szám alatt működő Dózsa Művelődési Házba, ahol hetenként három alkalommal vetítették a korszak új filmjeit egészen 1990 végéig.

4 KÖNYVTÁR Rákoskeresztúron a Kaszinó épületében volt könyvtár, a tisztikar tagjai között megtaláltuk a könyvtárost is, valamint arról is van adatunk, hogy 1934-ben a községi könyvtárat a polgári iskolában helyezték el. A Vigyázó-Podmaniczky kastély magánkönyvtárában a Magyar Tudományos Akadémia engedélyével lehetett kutatni ben Nagy Budapest létrejöttét követően a már Budapesthez tartozó nagyközségek és városok korszerű könyvtárral való ellátása volt a fő feladat. Az itt működő városi könyvtárakat (Újpest, Pesterzsébet, Pestlőrinc, Kispest, Rákoskeresztúr) a Szabó Ervin Könyvtár átvette saját kezelésbe, minthogy azonban sem könyvanyag, sem berendezés, sem pedig személyzet tekintetében ezek a könyvtárak meg sem közelítették a többi kerületi könyvtár színvonalát, teljes újjászervezésre volt szükség ben összesen hét fiók nyílt meg, köztük a Rákoskeresztúri könyvtár a Pesti út 78. szám alatt. A 36-os számot kapta, mert a harminchatodik volt a kerületi könyvtárak sorában. Az ötvenes évek második felében, a kerületi könyvtárakban már mindenütt volt valamilyen olvasóterem, ill. egyéb helyi olvasási lehetőség (kölcsönző teremben elhelyezett olvasóasztal). A hatvanas években néhány megmaradt kölcsönző állomásból fiókkönyvtár lett, és a nagy könyvtárhoz kapcsolódtak szervezetileg. Fiókok Rákoshegyen a Széchenyi utca 17. szám alatt, és Rákosligeten a Hősök tere 2. szám alatt Rákoscsabán a Zrínyi u. 13. számban, és Rákoskerten a Sugár út 66. szám alatt volt. A hetvenes évekre jellemző, hogy a gyermekkönyvtárakban könyvkiállítások, rajzpályázatok, csoportos foglalkozások zajlottak folyamatosan. Megnőtt az igény a könyvtárismereti foglalkozások iránt (kézikönyvtár, folyóiratok, katalógus, bibliográfiák és egyéb eszközökkel való megismertetés), ezért önálló gyermekrészleget alakítottak ki a könyvtárban február 6-án indult útjára a főváros első, március 31-én a második autóbusz-könyvtára a peremkerületek könyvtári ellátása érdekében. Így a központi könyvtár és a fiókkönyvtárak mellett még 5 helyen volt kölcsönzés a kerületben!!!

5 1976-ban a Pesti út 78. szám alatti már aládúcolt könyvtárépület sorsa megpecsételődött. Műszaki állapota miatt a kiköltöztetése elkerülhetetlenné vált ben szanálták a könyvtár épületét, és az állomány nagy részét ládákba zárták. A következő évben csökkentett dokumentummennyiséggel ugyan, de kinyitott ideiglenes helyén, Rákoscsabán, a Lemberg utca 38-ban, az akkori szabadidőközpont épületében őszén előkerültek a szanáláskor ládába zárt könyvek, hogy tisztítás és selejtezés után az újabb szerzeményekkel vegyítve méltóbb környezetben várják használóikat. Az új főkönyvtár december 17-én nyílt meg az újonnan átadott Újlak utcai iskolában 370 négyzetméteren 50 ezer kötettel. A nyolcvanas évek végén megszűnt a bibliobusz, sokba került a fenntartása, majd a kilencvenes években a fiókkönyvtárakat is bezárták, kivéve a rákoscsabai könyvtárat, melynek új épületét ben adták át a Péceli úton. Ugyanabban az évben ünnepelte különböző rendezvényekkel az Újlak utcában eltöltött 20. évfordulóját a rákoskeresztúri könyvtár júniusában nyílt meg a városközpontban az új Rákoskeresztúri Könyvtár a felújított Fuchs-kastély patinás épületében, és korszerű szolgáltatások széles körével valamint mintegy hozzáférhető, és folyamatosan bővülő, frissülő állománnyal várja olvasóit.

6 FUCHS KASTÉLY Fuchs Ignác vállalkozó vásárolta meg ezt a területet több más területtel együtt (Rákoshegyen, Rákosligeten is voltak később parcellázott területei) Wenckheim gróftól, és ide építtette kastélyát 1891-ben. Negyven évvel később, az 1930-as évek elején örökösei lakták az épületet. Csillag Ármin családja lakott az emeleten, és a Földes család a földszinten. Az épülethez tartozott két háromszobás családi ház, az egyikben üzemelt a posta, a másikban pedig lakott és rendelt Dr. Kertész Sándor orvos a családjával. A terület két vaskapuval ellátott kerítéssel volt körbekerítve. A kastélyban és a családi házakban vezetékes ivóvíz és fürdőszoba volt, ami kuriózumnak számított Rákoskeresztúron ben gettóvá alakult a kastély, ahová aszódi és gödöllői zsidókat költöztettek, és innen vitték őket Auschwitzba. A háborút jó állapotban vészelte át az épület, díszeit megőrizte mindaddig, míg egy későbbi felújítás során a homlokzatot lecsupaszították, az emeleti erkélyen és a bejárat felett az áttört kőkorlátokat megszűntették, a földszinti loggiát beépítettek. Az épület államosítása után a lakóépület funkcióját elvesztette, különböző társadalmi, politikai szervezetek vették birtokba.

Rákospalota és Pestújhely kulturális élete, szórakozási lehetõségei a 20. század elsõ felében

Rákospalota és Pestújhely kulturális élete, szórakozási lehetõségei a 20. század elsõ felében MOJZES ILDIKÓ Rákospalota és Pestújhely kulturális élete, szórakozási lehetõségei a 20. század elsõ felében A mai XV. kerületet három nagy, egymástól topográfiai és mind mai napig szociológiai tekintetben

Részletesebben

Az Erdős Renée Ház hírei

Az Erdős Renée Ház hírei Az Erdős Renée Ház hírei Az Erdős Renée Ház képzőművészeti gyűjteményének bemutatkozása Duklában Lengyelország november 11-én ünnepelte függetlensége elnyerésének 93. évfordulóját. Nekünk, magyaroknak

Részletesebben

50 ÉVES A GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR

50 ÉVES A GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR 50 ÉVES A GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR I. ELŐSZÓ HELYETT - AZ ELSŐ KÖNYVTÁRIGAZGATÓ VISSZAEMLÉKEZÉSE (LÁSZLÓ MIKLÓS).....4 II. GÖDÖLLŐ KÖNYVTÁRI HAGYOMÁNYAI A POLGÁROSODÁS KORÁTÓL 1953-IG (FÜLÖP ATTILÁNÉ)......6

Részletesebben

Írta és szerkesztette: Frank Gabriella. Az anyagot gyűjtötte: Ritterné Pajor Csilla, dr. Schmidt Jánosné Torma Imre, Wilkuna Osmo

Írta és szerkesztette: Frank Gabriella. Az anyagot gyűjtötte: Ritterné Pajor Csilla, dr. Schmidt Jánosné Torma Imre, Wilkuna Osmo Írta és szerkesztette: Frank Gabriella Az anyagot gyűjtötte: Ritterné Pajor Csilla, dr. Schmidt Jánosné Torma Imre, Wilkuna Osmo Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény, 2004. A LŐRINCI ZSIDÓSÁG

Részletesebben

A Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár. pályázata. Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjá -nak elnyerésére 2006-ban

A Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár. pályázata. Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjá -nak elnyerésére 2006-ban A Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár pályázata Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíjá -nak elnyerésére 2006-ban Történeti áttekintés Sásd város története A város területe a bronzkortól lakott hely.

Részletesebben

Városunk. Kossuth-emlékek a Belvárosban. Pesti piac a rakparton. Pestszentimre Gyûjtemény. Budapesti Honismereti Híradó

Városunk. Kossuth-emlékek a Belvárosban. Pesti piac a rakparton. Pestszentimre Gyûjtemény. Budapesti Honismereti Híradó Városunk Budapesti Honismereti Híradó VIII. évfolyam 4. szám Kossuth-emlékek a Belvárosban Pesti piac a rakparton Vászonsátor alól vascsarnokba költöztek Lakás munkahely esküvõ Kedden és pénteken nyüzsgõ

Részletesebben

Újpest. akkor és most

Újpest. akkor és most Újpest akkor és most Újpest akkor és most Szerkesztette: Ádám Tamás és Bangha Katalin (2012 2014 között) Tanácsadó szakértők: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész. Felvételek: Újpesti Helytörténeti

Részletesebben

Budapest XVIII. kerülete 1

Budapest XVIII. kerülete 1 Budapest XVIII. kerülete 1 Viszonylag fiatal, de a nagyobb vidéki városokkal vetekedő lakosságszámú (közel százezres) lakóhelyünk 1950-ben XVIII. kerület néven egyesült Pestszentlőrinc városból és Pestszentimre

Részletesebben

KÖNYVTÁRAK DÉL-ZALÁBAN

KÖNYVTÁRAK DÉL-ZALÁBAN KÖNYVTÁRAK DÉL-ZALÁBAN A nagykanizsai alsóvárosi templom és kolostor. A kolostori részben található a Városi Könyvtár. Horváth György és Kostyál László könyvének borítójáról átvett felvétel. A nagykanizsai

Részletesebben

Újpesti. Helytörténeti Értesítô

Újpesti. Helytörténeti Értesítô Nyári vasárnapokon úgy tódultak az újpestiek a Népszigetre, mint a budaiak a Normafához. Jöttek családostól, hiszen a fûszerpaprikás, fafüstös halászlé illata és a szabadság érzete egyszerre töltötte be

Részletesebben

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Zenemű- és Hangtárának története 1974-2014

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Zenemű- és Hangtárának története 1974-2014 Benkő Csabáné Gulyás Lászlóné Kovásznainé Veréb Ágnes A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Zenemű- és Hangtárának története 1974-2014 II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Miskolc 2014

Részletesebben

Tebenned bíztunk eleinktől fogva

Tebenned bíztunk eleinktől fogva Dr. Dombóvári Antal Millisits Máté Millisits-Szilágyi Erzsébet Szabó Lajos Szombathy Gyula Tebenned bíztunk eleinktől fogva Rákosmenti Egyháztörténeti Tanulmányok I. Dr. Dombóvári Antal Millisits Máté

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Apró gesztus, nagy öröm INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN!

ÚJPESTI NAPLÓ. Apró gesztus, nagy öröm INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2013. február 14., VII. évf., 6. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA WWW.UJPEST.HU Apró gesztus, nagy öröm Az utóbbi egy évben az önkormányzat

Részletesebben

A Rákosmenti Múzeumbarát Egyesület hírei

A Rákosmenti Múzeumbarát Egyesület hírei A Rákosmenti Múzeumbarát Egyesület hírei ákosmente önkormányzata 2012-ben meghirdette a Rákoskeresztúr helytörténetének fel- R dolgozása, digitális és nyomtatott formában történő megjelentetése továbbá

Részletesebben

A társadalmi szervezetek helye, szerepe. Szajol község életében, különös tekintettel a rendszerváltás utáni időszakban

A társadalmi szervezetek helye, szerepe. Szajol község életében, különös tekintettel a rendszerváltás utáni időszakban 1 Debreceni Egyetem Bölcsésztudományi Kar Művelődéstudományi és Felnőttnevelési Tanszék A társadalmi szervezetek helye, szerepe Szajol község életében, különös tekintettel a rendszerváltás utáni időszakban

Részletesebben

KŐRÖS ANDRÁS A KÖZMŰVELŐDÉS CIVIL SZERVEZETEI ÚJPESTEN

KŐRÖS ANDRÁS A KÖZMŰVELŐDÉS CIVIL SZERVEZETEI ÚJPESTEN 1 KŐRÖS ANDRÁS A KÖZMŰVELŐDÉS CIVIL SZERVEZETEI ÚJPESTEN Újpest kulturális életének története egyidős a település történetével. Az ország fővárosa, a kultúra központja mellett meghúzódó kis község, majd

Részletesebben

III. évfolyam 3. szám. Kiadja a. 2008. augusztus

III. évfolyam 3. szám. Kiadja a. 2008. augusztus 75 éve, 1933 augusztus 15-én hunyt el Szánthó Géza református lelkész, Rákoscsaba történetének kutatója III. évfolyam 3. szám 2008. augusztus Kiadja a Ádám Ferenc Szántó Géza művének helye a korabeli helytörténetírásban

Részletesebben

Városunk. Budapesti Honismereti Híradó. és a 100 legtöbb adót fizetõ polgárából

Városunk. Budapesti Honismereti Híradó. és a 100 legtöbb adót fizetõ polgárából Városunk Budapesti Honismereti Híradó XV. évfolyam 3. szám Ingyenes A kilencven éves város Kispest nagyközség közgyûlése már 1910-ben és 1918-ban is kezdeményezte a település várossá nyilvánítását. Sikert

Részletesebben

Városunk. Árvíz a Ferencvárosban Az emlékezetes nagy vízözön. Kerületünk õsi falvai. Egy családról az Erdõs Renée Házban. Budapesti Honismereti Híradó

Városunk. Árvíz a Ferencvárosban Az emlékezetes nagy vízözön. Kerületünk õsi falvai. Egy családról az Erdõs Renée Házban. Budapesti Honismereti Híradó Városunk Budapesti Honismereti Híradó XII. évfolyam 1. szám Ingyenes Árvíz a Ferencvárosban Az emlékezetes nagy vízözön Kerületünk õsi falvai Középkori elõdtelepülések a XVI. kerületben Elegáns és ötletes

Részletesebben

KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KULTURÁLIS KONCEPCIÓJA 2011-2015.

KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KULTURÁLIS KONCEPCIÓJA 2011-2015. KESZTHELY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KULTURÁLIS KONCEPCIÓJA 2011-2015. Keszthely, 2011. február 14. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 5 1.1. A koncepció célja... 5 1.2. A koncepció jogi háttere... 6 1.2.1. A kultúra

Részletesebben

KUJBUSNÉ MECSEI ÉVA. Lépések a városiasodás útján Nyíregyháza épített környezete a 18 19. században

KUJBUSNÉ MECSEI ÉVA. Lépések a városiasodás útján Nyíregyháza épített környezete a 18 19. században KUJBUSNÉ MECSEI ÉVA Lépések a városiasodás útján Nyíregyháza épített környezete a 18 19. században Az 1753 1754-es újratelepítés után a Szabolcs vármegye legnépesebb helységévé vált Nyíregyháza 1786-ban

Részletesebben

DUNAHARASZTI A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ HÁNYATATOTT SORSÚ TELEPÜLÉSE

DUNAHARASZTI A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ HÁNYATATOTT SORSÚ TELEPÜLÉSE DUNAHARASZTI A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ HÁNYATATOTT SORSÚ TELEPÜLÉSE Bevezetés A budapesti agglomeráció Magyarország és Közép-Európa meghatározó területi egysége, fontos tényező mind gazdasági, mind kulturális

Részletesebben

Gondolatok a könyvtárban ÍRÁSUNK A 10. OLDALON

Gondolatok a könyvtárban ÍRÁSUNK A 10. OLDALON FEJER www.fejerlap.hu LAP2007. Az önkormányzat számára is évről évre visz- 2 szatérő ünnep a végzősök útra bocsátása, a ballagás. A közgyűlés elnökének köszöntőjét lapunkban olvashatják. 10 Együttes ülést

Részletesebben

Városunk. Budapesti Honismereti Híradó. A budai Vár díszkútjai. Évszázadok üzenete. vül az egykori I. kerületi

Városunk. Budapesti Honismereti Híradó. A budai Vár díszkútjai. Évszázadok üzenete. vül az egykori I. kerületi Városunk Budapesti Honismereti Híradó XIII. évfolyam 4. szám Ingyenes Ötvenéves a honismereti mozgalom Honismereti Akadémia Kõszegen Az elköszönõ elnök, Halász Péter megnyitja a konferenciát Illés-kút

Részletesebben

Korabeli tudósítás a Podmaniczky-Vigyázó Múzeumról - Az Erdős Renée Ház 2008-ban és a 2009. évi tervei. IV. évfolyam 1. szám. Kiadja a. 2009.

Korabeli tudósítás a Podmaniczky-Vigyázó Múzeumról - Az Erdős Renée Ház 2008-ban és a 2009. évi tervei. IV. évfolyam 1. szám. Kiadja a. 2009. Korabeli tudósítás a Podmaniczky-Vigyázó Múzeumról - Az Erdős Renée Ház 2008-ban és a 2009. évi tervei IV. évfolyam 1. szám 2009. február Kiadja a Hazalátogattak a kincsek! Az Erdős Renée Háznak, a Podmaniczky-Vigyázó

Részletesebben

Városunk. Nemzeti sírkertrõl álmodozom. A fõváros árnyékában. Iparváros Újpesten. Budapesti Honismereti Híradó. Ferencváros református temploma

Városunk. Nemzeti sírkertrõl álmodozom. A fõváros árnyékában. Iparváros Újpesten. Budapesti Honismereti Híradó. Ferencváros református temploma Városunk Budapesti Honismereti Híradó IV. évfolyam 2. szám A fõváros árnyékában Kerek évfordulót jelentett a 2000. év Újpest történetében, mivel a település alapítását 1840-tõl számítja helytörténetünk.

Részletesebben

Újpesti. Helytörténeti Értesítô

Újpesti. Helytörténeti Értesítô A Türelem Csarnoka so - sem állt a város középpont jában. Fennállása óta a Ve netianer utca sarkáról kö vette az ese ményeket. Ab la kaival kifelé, meleg falaival befelé fi - gyelt. Születésekor, 1921-ben,

Részletesebben

v á r o s a v á r o s b a n

v á r o s a v á r o s b a n város a városban Tisztelt Látogatók, Kedves Vendégek! város a városban Szeretettel köszöntöm Önöket Óbudán, Budapest második legnagyobb kerületében, a 2000 éves városban. Óbuda különleges hely, ahol egyszerre

Részletesebben

Az Országgyűlési Könyvtár története

Az Országgyűlési Könyvtár története 1 Az Országgyűlési Könyvtár története 1870 1995 1 JÓNÁS KÁROLY VEREDY KATALIN Az ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR TÖRTÉNETE 1870 1995 Budapest 1995 Lektorálta FÜLÖP GÉZA Az I. részt írta, a függelék és a mellékletek

Részletesebben

Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly

Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly KÉZIKÖNYV Szool lnook várrooss ttöörrttééneettééneek ttaní íttássáhooz álttal lánooss

Részletesebben