Krúdy Gyula Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Dr.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Krúdy Gyula Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2015. 02. 25. Dr."

Átírás

1 Fogyasztóvédelmi előadás Krúdy Gyula Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Dr. Horváth György

2 Alapvető fogyasztói jogok Mindannyian fogyasztók vagyunk Hozzájutás az egészséghez, biztonsághoz, (A veszélyes termékek, élelmiszerek tartalma stb.) információhoz, (A megfontolt választáshoz szükséges ismeretek, oktatás, tájékoztatás.) gazdasági érdek védelméhez (Alapvető szükségletek kielégítése, választás az áruk között, panaszrendezés, igényérvényesítés, kártérítés...) képviselethez (törvényhozás, végrehajtás, hatósági és más eljárások)

3 A fogyasztóvédelem legfontosabb szerepe A fogyasztók vállalkozásokkal szembeni kiszolgáltatottságát hivatott csökkenteni.

4 Általános fogyasztóvédelmi ismeretek

5 Általános fogyasztóvédelmi ismeretek

6 Általános fogyasztóvédelmi ismeretek

7 Általános fogyasztóvédelmi ismeretek

8 A fogyasztók legfontosabb jogai Ha hibás a termék

9 A fogyasztók legfontosabb jogai Elsősorban kijavítás vagy kicserélés, másodsorban pedig vételár-leszállítás vagy annak teljes visszatérítése vagy a kereskedő költségén történő kijavíttatás.

10 A fogyasztók legfontosabb jogai Határidő: 2 év Bizonyítási kötelezettség a hiba kapcsán: első hat hónapban a vállalkozást, hátralévő másfél évben a fogyasztót terheli.

11 A fogyasztók legfontosabb jogai

12 A fogyasztók legfontosabb jogai Jótállás Teljes időtartama alatt a vállalkozás csak akkor mentesül jótállási kötelezettsége alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a vásárlás után keletkezett.

13 Speciális értékesítési formák Üzleten kívüli értékesítés Távollevők között kötött szerződés Termékbemutató

14 Tájékoztatási kötelezettség hagyományos- és speciális értékesítés Módja: világosan és közérthetően. Időpontja: a szerződéskötés előtt.

15 A termékbemutatók és azok veszélyei (üzleten kívüli értékesítés)

16

17 A termékbemutatók veszélyei Bevált, előre jól kidolgozott marketingtechnikák a fogyasztók meggyőzésére (azért, hogy szerződést kössenek). A fogyasztó nincs olyan helyzetben, hogy tudatos döntést hozhasson. Sok vállalkozás folytat agresszív kereskedelmi gyakorlatot az utazással egybekötött termékbemutatókon hatósági bírságok

18 A termékbemutatók veszélyei Épp ezért a termékbemutatók során megkötött szerződések esetén a fogyasztót a jogszabály többletvédelemben részesíti.

19 Mi az az üzleten kívüli értékesítés? A szerződés megkötésére a vállalkozás kezdeményezésére, annak üzletén kívül kerül sor, mint például: Fogyasztó lakásán Külön értékesítési célból szervezett utazás (termékbemutató)

20

21 Internetes vásárlás

22 Tájékoztatási kötelezettség A vállalkozás köteles legkésőbb a szerződés megkötése előtt a fogyasztót tájékoztatni egy sor információról. Ezek birtokában hozhat ugyanis csak tudatos döntést.

23 Bizonyítási kötelezettség A vállalkozást bizonyítási kötelezettség terheli a tájékoztatás megtörténtére vonatkozóan.

24

25 Indokolás nélküli elállási/felmondási jog A fogyasztó indokolás nélküli elállási/felmondási joggal élhet a speciális értékesítési formák esetében. Ha a szerződés tárgya termék elállás Szolgáltatás esetében felmondás Határideje: 14 nap Határidő kezdete: a termék átvételének, illetve szolgáltatás esetében a szerződés megkötésének napja.

26 Egyéb előírások az indokolás nélküli elállási/felmondási jogra vonatkozóan A fogyasztó e jogára vonatkozó tájékoztatási kötelezettség megsértése esetén tizenkét hónappal meghosszabbodik az elállási határidő Ha időközben megadja a tájékoztatást a kereskedő a közléstől számított tizennegyedik napon jár le a határidő Elállási jog gyakorlása: Elállási nyilatkozat minta vagy egyéb kifejezett nyilatkozat által.

27 A kereskedőre vonatkozó főbb előírások az indokolás nélküli elállási jog gyakorlásakor Az elállásról való tudomásszerzéstől számított tizennégy napon belül köteles visszatéríteni a fogyasztó által megfizetett teljes összeget. Visszatarthatja a kifizetett összeget, amíg a fogyasztó a terméket vissza nem szolgáltatta vagy kétséget kizáróan nem igazolta, hogy azt visszaküldte.

28 A fogyasztó kötelezettségei az indokolás nélküli elállási jog gyakorlása esetén I. Vissza kell küldeni a terméket tizennégy napon belül ennek költségét viseli, ha a vállalkozás ezt nem vállalta kivétel: ha a vállalkozás vállalta e költségek viselését vagy üzleten kívül kötött szerződések esetében a szerződéssel egyidejűleg szállították ki a fogyasztónak és az árucikk a jellege folytán postai küldeményként nem küldhető vissza.

29 A fogyasztó kötelezettségei az indokolás nélküli elállási jog gyakorlása esetén II. Felel azért az értékcsökkenésért, amely abból ered, hogy a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladóan vette igénybe azt. Kivétel: amennyiben a vállalkozás elmulasztotta a fogyasztót tájékoztatni az indokolás nélküli elállási jogáról.

30 A fogyasztó kötelezettségei az indokolás nélküli elállási jog gyakorlása esetén III. Szolgáltatás esetében: Elszámolási kötelezettség (kivétel: túlzott ár). A szolgáltatás teljesítése kapcsán a vállalkozás részérül felmerült teljes vagy részleges költséget viseli (kivétel: nem megfelelő tájékoztatás vagy a fogyasztó nem kérte a teljesítés megkezdését az elállásra nyitva álló határidő előtt).

31 Például: Az indokolás nélküli elállási jog gyakorolhatósága alóli kivételek I. Szolgáltatás egészének teljesítése esetében, ha a teljesítés a fogyasztó beleegyezésével kezdődött meg és tudomásul vette, hogy a szolgáltatás egészének teljesítését követően a felmondási jogot elveszti. Azon termékek, szolgáltatások, amelyek ára a pénzpiac ingadozásától függ.

32 További kivételek Olyan előre gyártott termékek, amelyeket a fogyasztó utasítása alapján állítottak elő. Romlandó vagy minőségét rövid ideig tartó termékek. Zárt csomagolású termékek, amelyek higiéniai okokból nem küldhetőek vissza felbontás után. Lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, számítógépes szoftver példánya csomagolás felbontása után Hírlap, folyóirat és időszaki lap. Nyilvános árverésen megkötött szerződések.

33 Hitelszerződések esete Termékbemutatók ÉS Internetes vásárlás esetén, ha hitelre vásárlunk, de 14 napon belül elállunk az eredeti szerződéstől Az felbontja a kapcsolt hitelszerződést is!

34 Meg nem rendelt áruk esete

35 Az elektronikus hírközlési szolgáltatásokra vonatkozó legfontosabb tudnivalók

36 Példák az elektronikus hírközlési Telefon szolgáltatásokra Mobiltelefon Internet

37 Legyünk óvatosak, ha telefonon kínálnak számunkra egy kedvezőnek tűnő díjcsomagot A szerződés ugyanis létrejön már távollevők között kötött szerződés (például telefonon) esetén is, ha fogyasztó az ajánlatot kifejezetten elfogadta.

38 Ebben az esetben nem kell semmilyen papírt aláírni, mivel a szerződés létrejön azzal is, ha csak Igen -t mondunk a telefonon kapott ajánlatra. Ez természetesen vonatkozik a hűségszerződésekre is! Indokolás nélküli elállás határideje ekkor 8 munkanap. Vigyázat: ha a szolgáltatás nyújtását már megkezdte a szolgáltató, nem állhatunk el indokolás nélkül ez esetben!

39 Általános szerződési feltételek Jellemzően akár oldalasak is lehetnek. épp ezért azokat közérthetően, ellentmondás-mentesen és áttekinthetően kell összeállítani a jogszabály szerint! Előfizetői igény esetén arról köteles tájékoztatást adni: nyugodtan kérdezzünk akár szóban, írásban, elektronikusan!

40 Ha akadozik az internet-szolgáltatás A szolgáltató köteles a hibabejelentést 48 órán belül kivizsgálni e határidőn belül arról is értesíteni kell az előfizetőt, hogy a felderítéshez helyszíni vizsgálat szükséges. Ha nem észlelte a hibát vagy álláspontja szerint a fogyasztónál lehet bármilyen gond, a saját rendszerében erről is tájékoztatást kell adni.

41 Szolgáltató által okozott hiba Ha a hibát a szolgáltató magatartása okozza azt köteles kijavítani Határidő: a bejelentéstől számítva 72 óra Amennyiben elhárította a hibát, erről értesíteni kell az előfizetőt. A hiba elhárításáért semmilyen díj, költség nem számolható fel (így például javítási, kiszállási költség sem).

42 Amennyiben a szolgáltató nem képes elhárítani a hibát A hiba nem minősül elhárítottnak akkor, ha az előfizető a hibát ismét bejelenti az elhárításról szóló értesítést követő 72 órán belül. Ekkor a hiba kijavítására rendelkezésre álló határidőbe nem számít bele a szolgáltató értesítése és az ismételt hibabejelentés közötti időtartam.

43 Ha hibásan teljesít a szolgáltató Kötbér esetei: kötbért kell fizetnie Nem tartja be a hibabejelentés kivizsgálására és az értesítési kötelezettségére vonatkozó 48 órás határidőt. (alapja: késedelmes napok száma) Nem tartja be a hiba kijavítására nyitva álló határidőt (alapja: határidő eredmény elteltétől a hiba elhárításáig terjedő időszak)

44 A kötbér mértéke bonyolult számítás

45 Előfizetői bejelentések Ezekről hangfelvételt kell készítenie a szolgáltatónak az előfizető ezt vissza is hallgathatja az ügyfélszolgálati helyiségben A hangfelvétel másolatát díjmentesen harminc napon belül a fogyasztó kérésére ki kell adni. (előfizetői bejelentésenként egy alkalommal ingyenes)

46 Elveszített vagy ellopott SIM kártya Ha a fogyasztó ezt bejelenti, a szolgáltató köteles haladéktalanul szüneteltetni a szolgáltatást. Ekkor az előfizető kérelme és a szüneteltetés közötti időszakban keletkezett díjakat (ha más használja a kártyát illetéktelenül pl.) a szolgáltató nem háríthatja át az előfizetőkre.

47 Hűségszerződések esete Ha a fogyasztó hűségszerződést köt és a hűségidő alatt ezt felbontja a szolgáltató kizárólag azokat a kedvezményeket követelheti, amelyeket a fogyasztó igénybe vett, más hátrányt ahhoz nem fűzhet.

48 Békéltető testület: a megoldás fogyasztói jogvita esetén

49 Békéltető testület a megoldás A fogyasztó és vállalkozás közötti jogvitákat hivatott megoldani. Ingyenes Gyors fogyasztói jogvita esetén Szakszerű Érdemben dönt

50 Feladatok szituációk I. Márkás telefont kapsz ajándékba, azonban az egy hét múlva elromlik, be sem kapcsol. Feladat: reklamálj az eladónál, érvényesítsd jogaidat!

51 Feladatok szituációk II. Nagymamád Ft-ért vásárolt hitelre egy csodapaplant és egy fantasztikus edénykészletet egy termékbemutatón. 2 napon belül rájön, hogy nem tudja azt fizetni nyugdíjából. Feladat: reklamálj a nevében az eladónál!

52 Feladatok szituációk III. Interneten rendel kisöcséd egy 150 centis plazma tévét és 20 DVD-t potom forintért. A készséges futár ki is hozza, de testvéred nem tudja kifizetni, pár DVD-t fel is bont. Feladat: húzd ki a slamasztikából, reklamálj a webáruház üzemeltetőjénél!

53 Feladatok szituációk IV. Ajándékba kapsz Karácsonyra egy pulcsit, azonban mikor felpróbálod, látod, hogy túl nagy Rád. (vigyázat ) Feladat: reklamálj az eladónál!

54 Élelmiszerek jelölése

55 Élelmiszerek jelölése

56 Élelmiszerek jelölése Kötelező elemek 1169/2011/EU rendelet az élelmiszer neve összetevők allergének összetevők mennyisége nettó mennyiség minőségmegőrzési idő tárolási, felhasználási feltételek felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe származási hely felhasználási útmutató alkoholtartalom 1,2% felett tápértékjeölés

57 Élelmiszerek jelölése Tápértékjelölés Kötelező elemek energia zsír /telített zsírsavak szénhidrát /cukrok fehérje só

58 Tápértékjelölés Élelmiszerek jelölése Önkéntes elemek egyszeresen telítetlen zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak poliolok keményítő rost bármely a rendelet XIII. mellékletében felsorolt, szignifikáns mennyiségben jelenlevő vitamin és ásványi anyag

59 Élelmiszerek jelölése A tápértékjelölés kötelező lesz legkésőbb december 13-tól az előrecsomagolt élelmiszerekre. Már korábban is lehet az új szabályok szerint jelölni, a rendelet többi elemével összhangban. Önkéntes információt továbbra sem lehet a kötelező tájékoztatás rovására jelölni.

60 Allergének Élelmiszerek jelölése Az allergének jelölése kötelező, a nem előrecsomagolt élelmiszerek estében is. Ez következő esetekre érvényes: ha egy élelmiszert előrecsomagolás nélkül kínálnak a végső fogyasztónak; vendéglátásnak, közétkeztetésnek; a fogyasztó kérésére az értékesítés helyén csomagolják, illetve a közvetlen értékesítés céljából előrecsomagolják. A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a kötelező elemekről a tagállamok hozhatnak nemzeti jogszabályokat.

61 EU Fogyasztóvédelem Intézményrendszere Európai Bizottság főigazgatóságokra oszlik mivel a fogyasztóvédelem stratégiai terület, külön főigazgatósága létezik: Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság DG SANCO fogyasztói ügyekért felelős biztos: Vĕra Jourová

62 EU Fogyasztóvédelem Intézményrendszere DG SANCO székhelye: Brüsszel, de Luxemburgban és az írországi Grange-ben is rendelkezi egységekkel Tevékenységi körébe az egészségügyi és jóléti - az európai polgárok mindennapi életét közvetlenül érintő - tevékenységek tartoznak. Feladata annak biztosítása, hogy az EU területén forgalomba kerülő élelmiszerek és fogyasztási cikkek, áruk és szolgáltatások biztonságosak legyenek, az EU belső piaca a fogyasztók érdekeit védve működjön, valamint az EU támogassa a polgárai egészségét védő és javító projekteket.

63 EU Fogyasztóvédelem Intézményrendszere Fő célkitűzései: a fogyasztók támogatása az egészség védelme és egészséges életmódra ösztönzés élelmiszerbiztonság megteremtése összességében az ún. európai értékek közvetítése

64 EU Fogyasztóvédelem Intézményrendszere Jogszabály kezdeményezés: - Zöld Könyvek vitaindító, széles körű konzultáció kezdeményezése - Fehér Könyvek a konzultáció eredményén alapul, konkrét megoldási javaslatokat tartalmaz az adott területen

65 EU Fogyasztóvédelem Intézményrendszere A célok közé tartozik az is, hogy közelebb hozzák a fogyasztóvédelmet a hétköznapi emberekhez pl. on-line beszélgetés a fogyasztóvédelmi biztossal, videokampányok, informatív weboldal működtetése, pályázatok, vetélkedők

66 Intézményrendszer ECCG ECCG Európai Fogyasztói Konzultatív Csoport (Európai Fogyasztói Tanácsadó Csoport ) a Bizottság október 9-én hozott határozatot egy európai fogyasztói tanácsadó csoport létrehozásáról (2003/709/EC) Jogelődje a Fogyasztóvédelmi Bizottság a DG SANCO munkáját segíti Fő céljai közé tartozik a fogyasztói szervezetek nézeteinek megismerése Jelenlegi szervezet 2009/705/EC alapján

67 Intézményrendszer ECCG A csoport tagjai: A nemzeti fogyasztóvédelmi szervezetek egy-egy képviselője egy-egy tag minden európai fogyasztóvédelmi szervezetből (BEUC és ANEC); Két társult tag (Eurocoop és COFACE); Két EGT megfigyelő tag (Izlandról és Norvégiából). Egy egy tag mandátuma 3 évre szól Negyedévente ülésezik Tájékoztatást kapnak a tagok a fogyasztóvédelmi politikai helyzetről Tájékoztatást adnak a tagállami fogyasztóvédelmi politika alakulásáról Egy egy fontos témában munkacsoportokat hozhat létre, javaslatokat dolgoznak ki Előterjesztéseket, jogszabálytervezeteket véleményeznek

68 Intézményrendszer ECC Európai Fogyasztói Központok A tagállamokban működnek Határon átnyúló áruvásárlás, szolgáltatás igénybe vétele Egyedi panaszok intézésében is segítséget nyújt

69 Intézményrendszer BEUC BEUC Európai Fogyasztók Szervezete 1962-ben alapították Székhelye Brüsszel A BEUC nem más, mint független, nemzeti fogyasztóvédelmi szervezeteket tömörítő Fő célja: érdekképviselet, fogyasztók jogainak előmozdítása Mandátuma van az ECCG-ben a konzultációk során

70 Intézményrendszer BEUC BEUC fő tevékenységi területei: fogyasztói szerződések digitális jogok energia és fenntarthatóság egészségügy pénzügyi szolgáltatások élelmiszerek közös érdekérvényesítés biztonság

71 Riasztórendszerek : EU Fogyasztóvédelem Intézményrendszere Tájékozatás RAPEX veszélyes termékek REACH vegyi anyagok RASFF élelmiszerek a tagállamok azonnal információhoz juthatnak a veszélyes termékekről a rendszereknek köszönhetően

72

Módosuló fogyasztóvédelmi rendelkezések a hagyományos és speciális értékesítési formák esetében

Módosuló fogyasztóvédelmi rendelkezések a hagyományos és speciális értékesítési formák esetében Módosuló fogyasztóvédelmi rendelkezések a hagyományos és speciális értékesítési formák esetében Dr. Kóródy Dávid Országos fogyasztóvédelmi konferencia - Budapest, 2014. március 28. Aktualitás Az Európai

Részletesebben

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Tájékoztató a fogyasztó vevőt megillető elállási jogról A fogyasztót a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. szerint megilleti az indokolás

Részletesebben

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Tájékoztató a fogyasztó vevőt megillető elállási jogról Fogyasztónak a Ptk. 8:1. 1. bekezdés 3. pontja szerint csak a szakmája, önálló

Részletesebben

Vedd a neten! webshop minősítő workshop. 14 napos határidő és egyéb új szabályok az elállási jogban. dr. Kriesch Attila Igazgató

Vedd a neten! webshop minősítő workshop. 14 napos határidő és egyéb új szabályok az elállási jogban. dr. Kriesch Attila Igazgató Vedd a neten! webshop minősítő workshop 14 napos határidő és egyéb új szabályok az elállási jogban (2013. március 6. ) dr. Kriesch Attila Igazgató Az előadás célja Új, hazánkban 2014-től alkalmazandó uniós

Részletesebben

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján. Panaszügyintézés helye, ideje, módja

Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján. Panaszügyintézés helye, ideje, módja Fogyasztói tájékoztató a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet alapján Panaszügyintézés helye, ideje, módja A Felhasználó a termékkel vagy a Szolgáltató tevékenységével kapcsolatos fogyasztói kifogásait az

Részletesebben

Mit kell tudni az üzleten kívüli és a távollévők közötti szerződésekről? - gyakori kérdések és válaszok -

Mit kell tudni az üzleten kívüli és a távollévők közötti szerződésekről? - gyakori kérdések és válaszok - Mit kell tudni az üzleten kívüli és a távollévők közötti szerződésekről? - gyakori kérdések és válaszok - 1. A fogyasztó termékbemutatón vett részt Hajdúszoboszlón, ahol egy nagy értékű porszívót vásárolt.

Részletesebben

A webáruházak vizsgálatának fogyasztóvédelmi tapasztalatai

A webáruházak vizsgálatának fogyasztóvédelmi tapasztalatai A webáruházak vizsgálatának fogyasztóvédelmi tapasztalatai dr. Fehér Mónika 2015. március 19. ALAPVETÉS A jelenlegi jogszabályi háttér ÚJDONSÁGOK 1. Egységesítés 2. Hosszabb elállási határidő 3. A vételár

Részletesebben

1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog

1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog 1. melléklet a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelethez Elállási/Felmondási mintatájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a

Részletesebben

Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról

Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról Tájékoztató a kellékszavatosságról, termékszavatosságról és az elállási/felmondási jogról (A dokumentum letöltése: ITT) 1. Szolgáltató és jelen webhely azonosítása Tájékoztatjuk, hogy jelen webhelyet a

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Ön a www.tenisztanacsadas.hu internetes áruházában leadott megrendelésével a TENISZ TANÁCSADÓ Kft. vásárlója lesz. Kérjük, tanulmányozza át az alábbi tudnivalókat. Az Általános

Részletesebben

Változó előírások, jobb védelem az interneten vásárlók részére mire ügyeljenek a fogyasztók?

Változó előírások, jobb védelem az interneten vásárlók részére mire ügyeljenek a fogyasztók? Változó előírások, jobb védelem az interneten vásárlók részére mire ügyeljenek a fogyasztók? Egyre népszerűbb a fogyasztók körében az interneten történő vásárlás, ugyanakkor még sokan nem tudják, hogy

Részletesebben

Vásárlási tájékoztató

Vásárlási tájékoztató Vásárlási tájékoztató Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Az elállási/felmondási határidő attól a naptól számított 14 nap elteltével jár le, amelyen

Részletesebben

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet. a távollevők között kötött szerződésekről

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet. a távollevők között kötött szerződésekről 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről A Kormány a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 55. -ának e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket

Részletesebben

Üzletszabályzat (ÁSZF) A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló mintatájékoztató

Üzletszabályzat (ÁSZF) A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló mintatájékoztató Üzletszabályzat (ÁSZF) A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló mintatájékoztató 1. sz. melléklet 1. Kellékszavatosság Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?

Részletesebben

2 Csütörtök. 3 Péntek

2 Csütörtök. 3 Péntek 2014/1. hét Január 30 31 1 2 3 4 A kereskedőnek egyértelműen kell feltüntetnie a termék vételárát. 5 2014/2. hét Január 6 7 8 9 10 11 Több vételár feltüntetése esetén a legalacsonyabbat kell a fogyasztónak

Részletesebben

MINTALEVELEK FORMANYOMTATVÁNYOK AZ ONLINE VÁSÁRLÁS TÉMAKÖRÉBEN

MINTALEVELEK FORMANYOMTATVÁNYOK AZ ONLINE VÁSÁRLÁS TÉMAKÖRÉBEN MINTALEVELEK ÉS FORMANYOMTATVÁNYOK AZ ONLINE VÁSÁRLÁS TÉMAKÖRÉBEN Budapest, 2016. május 13. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 HA NEM KÉRI A TERMÉKET... 4 HA NEM KÉRI A SZOLGÁLTATÁST... 5 HA ELROMLOTT/ELEVE

Részletesebben

Internet szolgáltatás ÁSZF módosulás

Internet szolgáltatás ÁSZF módosulás Internet szolgáltatás ÁSZF módosulás Tisztelt Előfizető! Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a jelen módosításokat nem kívánják elfogadni, úgy az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 132. (5)

Részletesebben

Nánáskábel Szolgáltató Kft. szolgáltató

Nánáskábel Szolgáltató Kft. szolgáltató 4080 Hajdúnánás, Kossuth u. 4. : 06-(52) 570-160; fax: 06-(52)-570-161 Postacím: 4081 Hajdúnánás, Pf. 31. E-mail: titkarsag@nanaskabel.hu web: www.nanaskabel.hu Adószám: 11802239-2-09; Cégjegyzékszám:

Részletesebben

Dr. Barkóczi Erzsébet Dr. Kóródy Dávid Lurdy ház Budapest, 2014.04.07.

Dr. Barkóczi Erzsébet Dr. Kóródy Dávid Lurdy ház Budapest, 2014.04.07. Fogyasztóvédelmi előadás a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, valamint a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete tagjai számára Dr. Barkóczi Erzsébet Dr. Kóródy Dávid Lurdy ház

Részletesebben

Az online kereskedelem fogyasztóvédelmi szabályozása. Készítette: dr. Dobó-Kocsis Veronika

Az online kereskedelem fogyasztóvédelmi szabályozása. Készítette: dr. Dobó-Kocsis Veronika Az online kereskedelem fogyasztóvédelmi szabályozása Készítette: dr. Dobó-Kocsis Veronika 2017.11.28. Jogszabályi háttér - az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal

Részletesebben

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről A Kormány a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 55. - ának e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket

Részletesebben

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről Opten Törvénytár Opten Kft. 1. 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről A 2011.01.01. óta hatályos szöveg A Kormány a fogyasztóvédelemről

Részletesebben

Megrendelés lemondásának módja és feltételei, a vásárló elállási jogának ismertetése:

Megrendelés lemondásának módja és feltételei, a vásárló elállási jogának ismertetése: Megrendelés lemondásának módja és feltételei, a vásárló elállási jogának ismertetése: 1.1 Az Európai Parlament és a Tanács 2011/83/EU számú irányelvének, továbbá a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi percek

Fogyasztóvédelmi percek Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége Fogyasztóvédelmi percek Szakmai háttéranyag II. (Internetes vásárlás, termékbemutatók, békéltető testületek) 1 I. Bevezetés A Fogyasztóvédelmi Egyesületek

Részletesebben

Melyik jogszabály határozza meg azokat az esetköröket, amikor nem gyakorolhatjuk az elállási jogot a termék átvétele után?

Melyik jogszabály határozza meg azokat az esetköröket, amikor nem gyakorolhatjuk az elállási jogot a termék átvétele után? Melyik jogszabály határozza meg azokat az esetköröket, amikor nem gyakorolhatjuk az elállási jogot a termék átvétele után? Ezeket az eseteket szintén a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes

Részletesebben

6.2. Az előfizetői bejelentések, panaszok kezelése, folyamata (díjreklamáció, kötbér és

6.2. Az előfizetői bejelentések, panaszok kezelése, folyamata (díjreklamáció, kötbér és 6.2. Az előfizetői bejelentések, panaszok kezelése, folyamata (díjreklamáció, kötbér és kártérítési igények intézése) 6.2.1. A jelen ÁSZF vonatkozásában a) előfizetői bejelentés: az előfizetői panasz és

Részletesebben

CNCdrive Kft. KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!)

CNCdrive Kft. KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!) Forgalmazó: CNCdrive Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: 7633 Pécs Páfrány u 25. 3. em. 26. Cégjegyzékszám: 02-09-080088 Adószám: 24366562-2-02 CNCdrive Kft. Telephely: 7833 Görcsöny

Részletesebben

Összefoglaló a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Korm. rendeletről

Összefoglaló a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Korm. rendeletről Összefoglaló a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Korm. rendeletről Az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2011. november 22-én került kihirdetésre

Részletesebben

CIVILISZTIKA IV. FOGYASZTÓVÉDELEM. Kőhidi Ákos

CIVILISZTIKA IV. FOGYASZTÓVÉDELEM. Kőhidi Ákos CIVILISZTIKA IV. FOGYASZTÓVÉDELEM Kőhidi Ákos 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól Üzlethelyen kívül kötött szerződésekre Távollévők

Részletesebben

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében 2015. február 25. Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE (2011. október

Részletesebben

Összefoglaló az internetes vásárlásra, valamint az üzleten kívüli értékesítésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókról

Összefoglaló az internetes vásárlásra, valamint az üzleten kívüli értékesítésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókról Összefoglaló az internetes vásárlásra, valamint az üzleten kívüli értékesítésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókról I. Bevezetés Internetes vásárlás, termékbemutatók az értékesítés olyan speciális formái,

Részletesebben

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében dr. Farkas Mária Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Budapest, 2014. szeptember 19. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

IvanyiZsofi.hu Webáruház

IvanyiZsofi.hu Webáruház IvanyiZsofi.hu Webáruház Termék megrendelési feltételek Az Ivanyizsofi.hu oldalon promotált termékek termelője és forgalmazója a LEXINGTON ASSETS MAGYARORSZÁG Kft., 1118 Budapest, Iglói u. 13. A webáruházat

Részletesebben

Gyakori kérdések az internetes vásárlás témaköréből

Gyakori kérdések az internetes vásárlás témaköréből Gyakori kérdések az internetes vásárlás témaköréből Nem csökkent a Budapesti Békéltető Testületnél az internetes vásárlással összefüggő fogyasztói kérelmek, illetve tanácsadás kérések száma. Így például

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Az Általános Szerződési Feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák a GEOPRODUCT GYÓGYÍTÓ ÁSVÁNYOK Kutatási-, Bányászati-, Ásványelőkészítési-, Fejlesztési és Alkalmazási Kft. (székhely:

Részletesebben

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!)

KELLÉKSZAVATOSSÁGI / TERMÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNY BEJELENTÉSE (Kérjük nyomtatott betűvel kitölteni!) Forgalmazó: LUK-CLOR Kft. Székhely: 1138. Budapest Turóc utca 3. 6. em. 5. Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-271934 Adószám: 25382387-2-41 Playsport webshop Postacím: 3200. Gyöngyös, Köztársaság tér 11. 1.emelet

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem Összeállította: Sallai András Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem szereplői Állam Szabályozás Finanszírozás Ellenőrzés Jogok Ha a termék megfelel CE jelölést kap CE jelöléssel kell ellátni az EU-ban a

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 1. oldal / 6 ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Általános tudnivalók: A Brooklyn Divat Webáruházban (továbbiakban: webáruház), kizárólag a www.brooklyndivat.hu webcímen keresztül lehet vásárolni. Ezen címen

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 OPENNETWORKS KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Helyhez kötött és nomadikus beszédcélú szolgáltatások igénybevételére Hatályos: 2013. július 18- tól

Részletesebben

HATÁROZAT. kötelezi. Kötelezi a vállalkozást arra, hogy weboldaldalán tegyen közzé elállási/felmondási nyilatkozatmintát.

HATÁROZAT. kötelezi. Kötelezi a vállalkozást arra, hogy weboldaldalán tegyen közzé elállási/felmondási nyilatkozatmintát. Iktatószám: Tárgy: SZ/71/00552-0005/2017 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi

Részletesebben

Jelen Üzletszabályzat gondos elolvasása és figyelembevételével használja weboldal / webáruházunkat.

Jelen Üzletszabályzat gondos elolvasása és figyelembevételével használja weboldal / webáruházunkat. Üzletszabályzat Kereskedő: Watch World Kft. Telephely, székhely: 2030, Érd, Diósdi út 4. Bankszámlaszám: 10300002-10640734-49020013 MKB WATCH WORLD KFT Adószám: 12635836-2-13 Cégjegyzékszám: 13-09-166026

Részletesebben

Gyakori kérdések és válaszok az üzleten kívüli értékesítés, internetes vásárlás témaköréből

Gyakori kérdések és válaszok az üzleten kívüli értékesítés, internetes vásárlás témaköréből Gyakori kérdések és válaszok az üzleten kívüli értékesítés, internetes vásárlás témaköréből A Budapesti Békéltető Testülethez érkező, fogyasztói tanácsadásra irányuló kérések arról árulkodnak, hogy nem

Részletesebben

4. A vevő elállási jogát a szerződés megkötésének napja, és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja.

4. A vevő elállási jogát a szerződés megkötésének napja, és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja. Általános Szerződési Feltételek I. A Szolgáltató 1. A www.cegfejleszto.eu honlapot a Cégfejlesztői Kft. üzemelteti (továbbiakban: "Szolgáltató"). 2. A Szolgáltató cégneve: Cégfejlesztő Korlátolt Felelősségű

Részletesebben

HATÁROZAT. kötelezi, 2. Az alábbi jogszabályhelyek figyelembe vételével hoztam meg döntésemet:

HATÁROZAT. kötelezi, 2. Az alábbi jogszabályhelyek figyelembe vételével hoztam meg döntésemet: Iktatószám: Tárgy: BA/001/00854-0013/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal a Gigamatrac Kft.-t

Részletesebben

A FOGYASZTÓVÉDELEM FEJLŐDÉSE, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS

A FOGYASZTÓVÉDELEM FEJLŐDÉSE, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS A FOGYASZTÓVÉDELEM FEJLŐDÉSE, NEMZETKÖZI KITEKINTÉS Fazekas Judit egyetemi tanár 2015/2016. tanév 2. félév IG_IG TEMATIKA 1. 2016.02.04. Bevezetés (követelmények ismertetése, előadások tematikája ) A

Részletesebben

1.1. Az Értékesítő Rendszerben történő vásárlásra kizárólag Interneten keresztül, van lehetőség.

1.1. Az Értékesítő Rendszerben történő vásárlásra kizárólag Interneten keresztül, van lehetőség. 1.) ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK, FELTÉTELEK: 1.1. Az Értékesítő Rendszerben történő vásárlásra kizárólag Interneten keresztül, van lehetőség. 1.2. Az Értékesítő Rendszerben mindenki vásárolhat, aki érvényes regisztrációval

Részletesebben

K I V O N A T ÁSZF: ...

K I V O N A T ÁSZF: ... K I V O N A T a NetKábel Kft hírközlési szolgáltató 2017.01.01. napjától hatályos, internet elérési szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerződési Feltételeiből A jelen kivonat a fent megjelölt hírközlési

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZERZŐDÉSES FELTÉTELEKRŐL

TÁJÉKOZTATÓ SZERZŐDÉSES FELTÉTELEKRŐL TÁJÉKOZTATÓ SZERZŐDÉSES FELTÉTELEKRŐL A markabolt.hu tulajdonosa: DOMOTHERM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Székhelye: 1188 Budapest, Nyárfás sor 31. Cégjegyzékszáma: 01-09-567193, vezetve a Fővárosi

Részletesebben

A Felhasználó köteles a regisztráció során a rendszer által kért adatokat a valóságnak megfelelõen megadni.

A Felhasználó köteles a regisztráció során a rendszer által kért adatokat a valóságnak megfelelõen megadni. ÁSZF ÁLTALÁNOS SZERZÕDÉSI FELTÉTELEK Az elektronikus szerzõdéskötés lépései 1.1. Regisztráció webáruházunkba. A Felhasználó köteles a regisztráció során a rendszer által kért adatokat a valóságnak megfelelõen

Részletesebben

Mit jelent az elállási jog?

Mit jelent az elállási jog? Megszüntethetjük-e egyoldalúan a már megkötött, általunk aláírt üdülőhasználatra, hosszú távra szóló üdülési termékre vagy üdülési jog cseréjére vonatkozó szerződésünket? Igen, a hatályos jogszabályok

Részletesebben

Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyasztói reklamáció intézése a kereskedelmi egységekben Készítette: Friedrichné Irmai Tünde A reklamáció intézése - Kis boltokban az eladó feladata - Nagyobb kereskedelmi egységekben a vezető intézi

Részletesebben

Insert holder to. the back for wall mounting. Insert holder to. the bottom for table-top display

Insert holder to. the back for wall mounting. Insert holder to. the bottom for table-top display LED INDICATOR Insert holder to the bottom for table-top display Insert holder to the back for wall mounting HU Jótállási jegy A termék gyártója: FAST ČR, a.s. (Černokostelecká1621, Říčany u Prahy

Részletesebben

Klapka Lakásszövetkezet szolgáltató

Klapka Lakásszövetkezet szolgáltató Klapka Lakásszövetkezet szolgáltató a tagja Előfizetői tájékoztatója az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 138. (2) bekezdése alapján hírközlési szolgáltatás vezetékes műsorjel-elosztás

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A jelen ÁSZF tartalmazza a Weboldal megrendelési felülete használatának feltételeit az alábbiak szerint: 1. A Weboldal címe http://www.hajnalpirkiado.hu 2. A weboldal üzemeltetőjének

Részletesebben

AZ E-KERESKEDELEM FOGYASZTÓVÉDELMI ASPEKTUSAI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A JOGSZABÁLYI HÁTTÉR IDEI ÉVI VÁLTOZÁSAIRA. Kecskemét, 2014. november 6.

AZ E-KERESKEDELEM FOGYASZTÓVÉDELMI ASPEKTUSAI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A JOGSZABÁLYI HÁTTÉR IDEI ÉVI VÁLTOZÁSAIRA. Kecskemét, 2014. november 6. AZ E-KERESKEDELEM FOGYASZTÓVÉDELMI ASPEKTUSAI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A JOGSZABÁLYI HÁTTÉR IDEI ÉVI VÁLTOZÁSAIRA Kecskemét, 2014. november 6. a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új PTK.)

Részletesebben

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: SO/001/00107-0004/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A BEST FINANS KFT.-t (székhely: 1119. Budapest, Fehérvári út 43..) kötelezem arra, hogy a továbbiakban: az üzleten

Részletesebben

Fogyasztóként meggondolhatjuk magunkat és visszaléphetünk a vásárlástól az interneten rendelt termék átvétele után?

Fogyasztóként meggondolhatjuk magunkat és visszaléphetünk a vásárlástól az interneten rendelt termék átvétele után? Fogyasztóként meggondolhatjuk magunkat és visszaléphetünk a vásárlástól az interneten rendelt termék átvétele után? Igen, a fogyasztó és vállalkozási közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014.

Részletesebben

A kerti-butor.hu elektronikus termékrendelési weboldalának Általános Szerződési Feltételei / Vásárlói Tájékoztatója

A kerti-butor.hu elektronikus termékrendelési weboldalának Általános Szerződési Feltételei / Vásárlói Tájékoztatója A kerti-butor.hu elektronikus termékrendelési weboldalának Általános Szerződési Feltételei / Vásárlói Tájékoztatója Verziószám: 1.0; Érvényes 2016. január 01-től Tartalomjegyzék: 1. Bevezető 2. Általános

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Webáruházunk használatához kérjük, olvassa el Általános Szerződési és Felhasználási feltételeinket. Szolgáltatásaink használatával Ön az alábbi pontok mindegyikével

Részletesebben

MILYEN INFORMÁCIÓT KELL A VÁSÁRLÓKNAK MEGADNI?

MILYEN INFORMÁCIÓT KELL A VÁSÁRLÓKNAK MEGADNI? PIAC, BOLT, WEBSHOP PIAC MILYEN INFORMÁCIÓT KELL A VÁSÁRLÓKNAK MEGADNI? Vásárlók számára fel kell tüntetni a következő információkat: termelő neve, címe, gazdaság helye, termék neve, ára. termelői, kistermelői

Részletesebben

TEVE TÉVÉ Kereskedelmi és Távközlési Szolgáltató Kft. szolgáltató. Általános Szerződési Feltételek nyilvános televízió-műsorelosztási szolgáltatáshoz

TEVE TÉVÉ Kereskedelmi és Távközlési Szolgáltató Kft. szolgáltató. Általános Szerződési Feltételek nyilvános televízió-műsorelosztási szolgáltatáshoz K I V O N A T a TEVE TÉVÉ Kereskedelmi és Távközlési Szolgáltató Kft. hírközlési szolgáltató 2016.07.01. napjától hatályos, nyilvános televízió-műsorelosztási és nyilvános rádió műsorelosztási szolgáltatásra

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Az Általános Szolgáltatási Feltételek ( ÁSZF") tartalmazzák cég neve: Nagy Imre Attila E.V. (székhely:4033, Debrecen Szikszai utca 13,adószám: 65337415-1- 29), mint szolgáltató

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt.

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt. Panaszkezelési Szabályzat Medicover Egészségközpont Zrt. Tartalom 1. A szabályzat célja... 3 2. Fogalom-meghatározás... 3 3. A panasz bejelentésének módjai... 3 3.1. Szóbeli panasz esetén:... 3 3.2. Írásbeli

Részletesebben

A kosárba helyezett termékek mennyiségét a Kosár módosítás oldalon változtathatja.

A kosárba helyezett termékek mennyiségét a Kosár módosítás oldalon változtathatja. Vásárlási tudnivalók Vásárlás / garancia 1. A vásárlás menete Áruházunkban kategóriákba rendezett termékek között regisztráció, illetve bejelentkezés nélkül böngészhet. A kiválasztott terméket annak terméklapján

Részletesebben

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. Panaszkezelési szabályzat

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. Panaszkezelési szabályzat Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. Panaszkezelési szabályzat Hatályos: 2013. 05. 21. napjától 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Az utasítás célja Jelen utasítás a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt-vel (a továbbiakban:

Részletesebben

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve kötelező. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a jótállást jogszabály

Részletesebben

Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk-ban és a 49/2003. (VII.30.)GKM rendeletben foglaltak az irányadóak.

Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk-ban és a 49/2003. (VII.30.)GKM rendeletben foglaltak az irányadóak. Vevőtájékoztató 8. pontja: 8., szerviz, szavatosság Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról a készüléken kívül álló 151/2003.(IX.22) Kormányrendelet rendelkezései az irányadók.

Részletesebben

A MEDIAREY HUNGARY SERVICES KFT. ELŐFIZETÉSI ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE

A MEDIAREY HUNGARY SERVICES KFT. ELŐFIZETÉSI ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE A MEDIAREY HUNGARY SERVICES KFT. ELŐFIZETÉSI ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti tájékoztató fogyasztónak minősülő Előfizető részére 1. A SZERZŐDÉS

Részletesebben

FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS. Mikor vihetem vissza a hibás terméket?

FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS. Mikor vihetem vissza a hibás terméket? FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS 2015 Mikor vihetem vissza a hibás terméket? Készítette: A Forum Controll Egyesület a támogatásával A leggyakoribb téves tájékoztatások: A pénztártól való távozás után reklamációt

Részletesebben

Az előfizetői bejelentések, panaszok kezelése, folyamata

Az előfizetői bejelentések, panaszok kezelése, folyamata Az előfizetői bejelentések, panaszok kezelése, folyamata 6.2. Az előfizetői bejelentések, panaszok kezelése, folyamata (díjreklamáció, kötbér és kártérítési igények intézése) 6.2.1. A jelen ÁSZF vonatkozásában

Részletesebben

különös tekintettel a január 1. utáni változásokra Petrik Sándor

különös tekintettel a január 1. utáni változásokra Petrik Sándor különös tekintettel a 2017. január 1. utáni változásokra Petrik Sándor A fogyasztóvédelmi hatóság kijelölése a háttérintézményi átalakulást követően 2017. január 1. után főszabály szerint a Kormány általános

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület

Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. Telefon: 76/501-525, 501-500 Fax: 76/501-538 E-mail: bekeltetes@bacsbekeltetes.hu Ügyszám: BKMBT/086-11/2016. A Bács-Kiskun Megyei Békéltető

Részletesebben

1. Bevezető 2. Általános rendelkezések

1. Bevezető 2. Általános rendelkezések Verziószám: 1.0; Érvényes: 2016. február 01. Tartalomjegyzék: 1. Bevezető 2. Általános rendelkezések 3. Az eladó adatai 4. A megvásárolható termékek köre 5. A vásárlás rendje 6. A rendelés folyamata 7.

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére Melléklet: Panaszbejelentõ lap Budapest, 2013. április 10. Hatályos: 2013. április 10. Jóváhagyta:

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTLEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTLEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTLEK A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a AB Home Network Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Szolgáltató), és a Szolgáltató által a www.kamerahome.hu

Részletesebben

Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály HATÁROZAT

Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály HATÁROZAT Iktatószám: Tárgy: BK/001/00131-0003/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Ügyintézés helye: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A jelen ÁSZF tartalmazza a Titavit.com (továbbiakban Webáruház) használatának feltételeit az alábbiak szerint: A WEBÁRUHÁZ CÍME www.titavit.com A WEBÁRUHÁZ ÜZEMELTETŐJÉNEK

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Jelen szabályzat a NOVIS Poisťovňa a.s. (továbbiakban: Biztosító) panaszkezeléssel kapcsolatos eljárási szabályait definiálja. 1. Panaszkezelési fogalmak: Panasz fogalma: Minden

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (h

JÓTÁLLÁSI JEGY Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (h JÓTÁLLÁSI JEGY 2014 1. Vállalkozás neve és címe: 2. Termék megnevezése: 3. Termék típusa: 4. Termék gyártási száma (ha van): 5. Gyártó neve és címe (ha nem azonos a Vállalkozóval): 6. Vásárlás (termék

Részletesebben

II. Szerződések általános szabályai 1) Szerződéskötés ÁSZF-fel 6:79. fogyasztóval szembeni többletkövetelés, ha fogyasztó kifejezetten elfogadta

II. Szerződések általános szabályai 1) Szerződéskötés ÁSZF-fel 6:79. fogyasztóval szembeni többletkövetelés, ha fogyasztó kifejezetten elfogadta FOGYASZTÓI SZERZŐDÉSEK TANANYAG (KÉRDÉSEK NINCSNEK) 2017. PTK. III. (Ptk) Egyes szerződések II. Szerződések általános szabályai I. Értelmező rendelkezések: Fogyasztó-vállalkozás fogalma I. Értelmező rendelkezések:

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

Panaszkezelési kiskáté

Panaszkezelési kiskáté Panaszkezelési kiskáté Milyen jogszabályok vonatkoznak a panaszkezelésre? A kiskereskedelmi egységekben a panaszkezelési tevékenységet elsősorban a fogyasztóvédelemről szóló törvény (1997. évi CLV. törvény)

Részletesebben

A Kormány 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelete a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól

A Kormány 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelete a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól A Kormány 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelete a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól A Kormány a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és

H A T Á R O Z A T. A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Iktatószám: Tárgy: HE/001/00105-0002/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Ügyszám: 1609k-00005 H A T Á R O Z A T A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól

a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól A jogszabály mai napon (2015.III.8.) hatályos állapota A jel a legutoljára megváltozott bekezdéseket jelöli. 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes

Részletesebben

SZABADHAJDÚ NONPROFIT Kft. szolgáltató

SZABADHAJDÚ NONPROFIT Kft. szolgáltató SZABADHAJDÚ NONPROFIT Kft. szolgáltató a tagja Előfizetői tájékoztatója az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 138. (2) bekezdése alapján hírközlési szolgáltatás vezetékes műsorjel-elosztás

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A jelen Általános szerződési feltételek ( ÁSZF ) tartalmazzák az ILST-Hungary Kft. ( szolgáltató ) és az által üzemeltetett ilst.hu internetes címen található webáruház

Részletesebben

SZŰCS IMRE EV SZŰCSNET KFT

SZŰCS IMRE EV SZŰCSNET KFT SZŰCS IMRE EV SZŰCSNET KFT szolgáltatók a tagja Előfizetői tájékoztatója az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 138. (2) bekezdése alapján a vezetékes műsorjel-elosztási és az internet

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. Hatály

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. Hatály 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet Hatályos: 2014.06.14-45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól1 A Kormány a Polgári Törvénykönyvről szóló

Részletesebben

45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet

45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól 2014.06.14 A Kormány a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek A szerződés tárgya a Szolgáltató által üzemeltetett weboldalon (www.gasztroangyal.hu) található valamennyi termék. A megvásárolni kívánt termék főbb jellemzőit a termék

Részletesebben

Általános szerződési feltételek ÁSZF

Általános szerződési feltételek ÁSZF Általános szerződési feltételek ÁSZF Általános szerződési feltételek A jelen ÁSZF tartalmazza a Hangulatos webáruház (továbbiakban Webáruház) használatának feltételeit az alábbiak szerint: A Webáruház

Részletesebben

A Kormány 45/2014. (II. 26.) Korm. Rendelete

A Kormány 45/2014. (II. 26.) Korm. Rendelete 3052 2936 M A G YA R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 30. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 45/2014. (II. 26.) Korm. Rendelete A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól A Kormány

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek (ÁSZF) Webáruház. www.d-lab.hu

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek (ÁSZF) Webáruház. www.d-lab.hu Determination Laboratory Consulting Kft. Adószám: 11708379-2-02 Cg.: 02-09-075186 Baranya H-7771 Palkonya Fő utca 109. www.d-lab.hu info@d-lab.hu Mobitel: +36 30 445 8932 Általános Szerződési és Felhasználási

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT A Biztosítások.hu Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére I. BEVEZETÉS A Biztositasok.hu Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. (továbbiakban: Alkusz) a tevékenységére,

Részletesebben

Központi elérhetősége: Cím: 1088 Budapest, József krt. 6. Levelezési cím: 1428 Budapest, Pf: 20. Telefonszám: Faxszám:

Központi elérhetősége: Cím: 1088 Budapest, József krt. 6. Levelezési cím: 1428 Budapest, Pf: 20. Telefonszám: Faxszám: Közlemény A VODAFONE MAGYARORSZÁG ZRT. értesíti Tisztelt Előfizetőit, hogy 2013. január 20 -i hatállyal a Lakossági Általános Szerződési Feltételek valamint az Üzleti Általános Szerződési Feltételek, továbbá

Részletesebben

SZŰCS IMRE EGYÉNI VÁLLALKOZÓ,

SZŰCS IMRE EGYÉNI VÁLLALKOZÓ, K I V O N A T a SZŰCS IMRE EGYÉNI VÁLLALKOZÓ, 2015. december 1. napjától hatályos, internet elérési szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerződési Feltételeiből. A jelen kivonat a fent megjelölt hírközlési

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A Öko-Építőanyag Webáruház-at Kazinczy Gyöngyvér egyéni vállalkozó üzemelteti. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) Kazinczy Gyöngyvér egyéni vállalkozó

Részletesebben

Elállási/Felmondási jog

Elállási/Felmondási jog Elállási/Felmondási jog Ön 14 napon belül jogosult indokolás nélkül elállni e szerződéstől. Hasonlóképpen, ha a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén a szerződés teljesítése megkezdődött, Ön

Részletesebben