Transzgénikus növényi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Transzgénikus növényi"

Átírás

1 Transzgénikus növényi alapanyag élelmiszerbiztonsági szabályozása Gelencsér Éva tud. tanácsad csadó BME 2013

2 Természeti erőforrások - növényi biomassza növelt termésátlag kisebb variabilitás csökkent koncentrációban antinutritiv (toxikus) komponensek (másodlagos metabolitok, mikotoxinok, fitátok, lignin) Nagyobb koncentrációban tápanyag- és egészség szempontjából fontos komponensek (tápanyag előanyagok, tápanyagok, enzimek, prebiotikumok, esszenciális zsírsavak)

3 GM növények termesztési adatai GM növények 1.7 Mh (1997) 148 Mh (2010) herbicid tűrő vagy rovarkártevőkkel szemben ellenálló /szója (60), kukorica (24), gyapot (11), repce (5) Mha (James, 2011) Év

4 GM növények a gyakorlatban Első generációs fejlesztések agronómiai és környezetvédelmi céllal (pl. növényvédőszer felhasználás csökkentése) Második generációs fejlesztések táplálkozási céllal (pl. telítetlen zsírsavakban dús szója- és repceolaj) rossz mezőgazdasági adottságokat jól tűrő (szárazság-, hidegsótűrő, stb.) fajták kialakítása Harmadik generációs fejlesztések pl. hatóanyag-termelésre.

5 GMO szabályozás az EU-ban A GMOk, a GMO-t tartalmazó vagy a GMO-ból előállított termékek piacra történő kibocsátását az EU-ban engedélyeztetni kell. Az EFSA tudományos alapon végzi a GMOk kockázatbecslését: GMOk környezetbe történő szándékos kibocsátása (Directiv 2001/18/EC On deliberate release into the environment of GMOs) GM élelmiszerek és takarmányok, feldolgozott termékek (Regulation (EC) No 1829/2003 On GM food and feed including derived products) Az EFSA független, tudományos tanáccsal látja el a kockázatkezelőket.

6 GMO Panel mandátuma EFSA szerepe az engedélyezési folyamatban GMO Panel - véleményezi az engedélyezésre benyújtott kérelmeket, melyhez útmutatókat készít Plenáris ülés - 1,5 havonta ülésezik a vélemények jóváhagyása céljából Európai Bizottság - megfigyelői szerepe van GMO Unit - tudományos és adminisztratív segítséget nyújt a GMO panel számára EFSA GMOk-kal kapcsolatos tudományos Véleménye -t az EFSA weboldalán közzéteszi, illetve megküldi az EB-nak és az EUtagországoknak A kockázatkezelők a döntenek a GMOk piacra kerülésének engedélyezéséről vagy elutasításáról!

7 GMO panel Szakértői hátteret biztosít a tudományos kockázatértékeléshez: molekuláris jellemzés élelmiszer- és takarmány-biztonság környezet-biztonság és más munkacsoportok (GM mikroorganizmusok; Módszertani útmutató a GM halak/ emlősök és madarak/ rovarok környezetkockázati értékeléséhez; Új technikákkal előállított növények kockázatelemzése; PMEM)

8 Az engedélyezett GMO EU nyilvántartása ( Transzformációs esemény Egyedi azonosító ID Cég Maize (Bt11) SYN-BT Ø11-1 [ Syngenta ] Genetikailag módosított kukorica Új gének/jellemzők Genetikailag módosított kukorica mely hordozza: a cryia (b) gént, mely rovar rezisztenciát biztosít a pat gént, mely toleranciát biztosít a herbicid glufoszinátammóniummal szemben Engedélyezett felhasználás Élelmiszerek és élelmiszer összetevők, melyek tartalmaznak, állnak vagy előállításra kerülnek SYN-BTØ11-1xMON- ØØØ21-9 Engedély lejárata 27/07/2020 Egyéb információk

9 Kockázatbecslés lépései Veszély azonosítása (kockázati tényezők) Veszély jellemzése (emberre és környezetre gyakorolt hatás lehetséges következményei) Kitettség becslése (előfordulás/élelmiszerrel bevitt dózis valószínűsége 2 1,8 1,6 1,4 1,2 Teljes kockázat jellemzése (integrált táplálkozási és toxikológiai vizsgálat) 1 0,8 0,6 0,4 0, dózis, intenzitás, időtartam és a szervezetbe kerülés módja kockázatbecslés kockázat = f (veszélyforrás x terhelés)

10 GM vs ngm növények összehasonlító élelmiszerbiztonsági vizsgálata (Comparitive Safety Assessment) Alapul szolgáló feltételezések környezet/fogyasztók/állatok szempontjából a hagyományosan termesztett termények felhasználása biztonságos a ngm termények tehát alapul szolgálhatnak a GM termények környezeti és élelmiszer-/takarmány-biztonsági értékeléséhez

11 Kulcselemek GM és az összehasonlításra alkalmas ngm kontroll közötti eltérések (tervezett/váratlan) felismerése A felismert különbségek elemzése a környezetre, /élelmiszer/takarmány-biztonságra/táplálkozásra gyakorolt hatás alapján: bizalom elve lényegi egyenértékűség elve, figyelembe véve a ngm kontroll természetes variabilitását összehasonlító kockázatbecslés elve Nincs abszolút élelmiszer-biztonsági értékelés önmagában

12 Transzformációból eredő váratlan hatás A genetikai módosítás tervezett hatását konzisztensen meghaladó különbség a GM és a ngm növény között, mely növénybiológiai szempontból és a metabolizmus utak ismeretében előre megjósolható, pl. rekombinációk (újrarendeződéssel új génkombinációk, endogén gének stimulációja vagy elcsendesítése, génszétesés miatt módosult expresszió) metabolitikus perturbációk eredeti összetevők részarányának változása antiszenz technológia miatt

13 Veszély azonosítás Veszélyek Az élelmiszerben/takarmányban előforduló biológiai, kémiai és fizikai tényezők, melyek káros hatással lehetnek az egészségre (Codex Alimentarius, 2007). Veszély azonosítás A kockázatbecslés első lépése, mely a GM növény és az összehasonlításra használt ngm kontroll közötti különbségekre/vagy az azonosság hiányára fókuszál, a természetes variabilitást figyelembe véve, melyet összehasonlító elemzéssel állapít meg: komponens-összetevők agronómiai és fenotípusos jellemzők Ez határozza meg, hogy szükség van-e további vizsgálatokra.

14 Veszély jellemzése Célja: az élelmiszerben/takarmányban jelenlévő veszélyforrásokkal összefüggésbe hozható kóros egészségügyi hatás természetének kvalitatív vagy kvantitatív elemzése (Guidance for risk assessment of food and feed from GM plants 7 EFSA Journal 2011; 9(5):2150) Veszélyelemzés Kémiai veszélyforrások esetén dózisfüggő elemzés szükséges, biológiai és fizikai tényezőknél, csak ha az adatok biztosíthatók (Codex Alimentarius, 2007). Fontos megállapítani, hogy a feltárt különbségek milyen nagyságú lehetséges toxikológiai és vagy/táplálkozási hatásokat okozhatnak. Laboratóriumi vagy haszonállatokkal végzett kísérletek hasznosak lehetnek a veszély jellemzésére (tesztmodell, tesztanyagok)

15 Kitettség vizsgálata Célja: a humán vagy állati szervezet GM növény eredetű élelmiszerből/takarmányból származó kitettségének kvantitatív becslése (pl. élelmiszer takarmány, pollen, vagy más egyéb növényi alkotók). Kitettségi vizsgálat A GM növényből származó élelmiszernek/takarmánynak kitett állatok és/vagy humán populáció jellemzése (jellege, mérete) és a bevitel nagysága, gyakorisága és időtartama. Minden jelentős forrás feltárása elengedhetetlen annak eldöntésére, hogy van-e különbség a ngm vs GM kitettség esetén. Külön figyelem szükséges a táplálkozási célból módosított GM növény eredetű élelmiszerek/takarmányok esetén (PMM).

16 Kockázat jellemzése A veszélynek kitett populációban várható káros hatás kockázatának becslése (bizonytalansági faktorok, hatás valószínűsége, erőssége) (Codex Alimentarius, 2007). A kockázat jellemzése mutatja meg, hogy a veszély jellemzése megfelelő volt-e (pl. nagyobb GM kitettség miatt a toxicitási vizsgálatokat nagyobb dózisok felé ki kell terjeszteni).

17 Kockázatértékelés lépései Donor szervezet és befogadó növény jellemzése Génmódosítás és annak funkcionális következményei, pl. rdns határszekvenciák (flanking regions) változása hatással van-e a tervezett vagy megjósolható endogén génfunkciókra A GM növény agronómiai és fenotípusos jellemzői A GM növény és a belőle származó élelmiszer/takarmány komponens összetételi jellemzése A géntermék (fehérjék, metabolitok) és a teljes GM növény és a termékek lehetséges toxicitása és allergenitása Diéta eredetű bevitel és annak lehetséges táplálkozási következménye A feldolgozás és a tárolás hatása a termék jellemzőkre

18 Kockázatértékelés (stacked event) A transzformációs események kombinációját (stacked event) tartalmazó GM növény estében minden egyedi transzformációs eseményt (single event) külön kell értékelni. Meg kell vizsgálni, hogy stabil-e az egyedi események kombinációja és nincs-e olyan kölcsönhatás közöttük, mely az egyedi kombinációkkal szemben élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthet az alábbiakra fókuszálva: inzertek stabilitása új gének expressziója és géntermékek az események kombinációjából eredő szinergikus és antagonosztikus hatások Eredménytől függően további toxikológiai vagy táplálkozási vizsgálatok válhatnak szükségessé.

19 Kockázatértékelés (stacked event) A kockázatbecslésnek a GM növény természetes szegregációjából eredő összes szub-kombinációra ki kell terjednie. Az stacked event-et tartalmazó GM növény szub-kombinációiban fellépő összes lehetséges permutációt külön kell értékelni. Ezeket a szub-kombinációkat az engedélyeztetni kívánt felhasználás mellett várható kitettségi szintek megállapításánál is figyelembe kell venni a kockázatbecslésben. Az engedélykérőnek biztosítania kell a szub-kombiációkra vonatkozó adatokat is.

20 Információ a befogadó/szülői növényről Részletes információ szükséges arról, hogy szükségesek-e specifikus vizsgálatok pl. a lehetséges természetes toxinok vagy allergének jelenléte miatt: teljes név (i) család, (ii) faj, (iii) fajta, (iv) alfajta, (v) vonal, (vi) mindennapi név; földrajzi megoszlás és termesztés, EU megoszlást is figyelembe véve élelmiszerbiztonsági adatok (az összetevők toxicitási/allergenitási adatai) korábbi és jelen felhasználás adatai (biztonságos fogyasztási történet, jellemző termesztési, szállítási, tárolási, feldolgozási adatok, a növény része a diétában, van-e meghatározó szubpopuláció a fogyasztásban, vagy makro-, és mikro-tápanyag a diétában)

21 GM növény molekuláris jellemzése Génmódosítás GM növény transzformációs módszer jellemzése transzformációra használt nukleinsavak forrása és jellemzése az inzert jellemzése új vagy módosított genetikai tulajdonságok jellemzése (Southern blot, PCR, restrikciós enzimes hasítás, határszekvenciák) transzformált géntermék hatásmechanizmusa és a fenotípusra vagy metabolizmusra gyakorolt várható hatása géntermék expressziója fehérje/metabolitok szintjén genetikai stabilitás GM növény fenotípusának stabilitása

22 Molekuláris jellemzés adatbázisok segítségével Vizsgálni kell: az új gén vagy génexpressziós termék toxikus (allergén) szekvencia homológiáját (nukleotid vagy fehérje szekvencia információs adatbázisok) GenBank: National Institute of Health (NIH).által összeállított, nyilvánosan hozzáférhető DNS szekvenciák gyűjteménye; DNA Data Bank of Japan (Japán DNS adatbank): Japánban hivatalosan minőség tanúsított, kutatók által gyűjtött DNS szekvencia adatbank; EMBL Nucleotide Sequence (EMBL Nukleotid szekvencia): tudományos publikációkból gyűjtött DNS és RNS szekvenciák, jogvédett alkalmazások vagy közvetlenül a kutatók és szekvenáló csoportok által benyújtott szekvenciák; The SWISS-PROT Protein Sequence Data Bank (SWISS-PROT Fehérje Szekvencia Adatbank): Az Amos Bairoch (University of Geneva) és az EBI együttműködésevel fejlesztett fehérje szekvencia adatbázis, The FARRP Allergen Database (FARRRP Allergén Adatbázis): A fehérje adatbázisokban kutatás céljára nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokból gyűjtött és egyedi allergének listája

23 Komponens-összetételi vizsgálatok (esetről esetre) GM növény és az összehasonlítási szempontoknak megfelelő ngm, valamint a területre jellemző referencia növények agronómiai and fenotípusos jellemzői tápanyag-hasznosulás és egészség kockázata szempontjából fontos komponens összetevők vizsgálata (beltartalmi adatok, makro- és mikro-tápanyag komponensek, antinutrutív anyagok, természetes toxinok) feldolgozási technológia hatásának vizsgálata a komponens összetevőkre

24 Komponensek megválasztása az összehasonlító vizsgálatra Mivel az új gén része lehet a GM-élelmiszernek, ezért az elemzésnek ki kell terjednie: makro-összetétel, kulcsfontosságú makro- és mikroelemek, antinutritív anyagok, természetes toxinok, allergén komponensek (termény és tulajdonság specifikusan) OECD szakértők konszenzus anyagai (Consensus Documents for the work on the Safety of Novel Foods and Feeds

25 OECD Konszenzus Dokumentumok Sunflower: Key Food and Feed Nutrients, Anti-Nutrients and Toxicants No. 16, 2007, ENV/JM/MONO(2007)6 Cultivated Mushroom Agaricus Bisporus: Key Food and Feed Nutrients, Anti-Nutrients and Toxicants No. 15, 2007, ENV/JM/MONO(2007)5 An Introduction to the Food/Feed Safety Consensus Documents of the Task Force No. 14, 2006, ENV/JM/MONO(2006)10 Alfalfa and Other Temperate Forage Legumes: Key Feed Nutrients, Anti-Nutrients and Secondary Plant Metabolites No. 13, 2005, ENV/JM/MONO(2005)13 Barley (Hordeum vulgare L.): Key Food and Feed Nutrients and Anti-Nutrients No. 12, 2004, ENV/JM/MONO(2004)20 Cotton (Gossypium hirsutum and Gossypium barbadense): Key Food and Feed Nutrients and Anti-Nutrients No. 11, 2004, ENV/JM/MONO(2004)16 Rice (Oryza sativa): Key Food and Feed Nutrients and Anti-Nutrients No. 10, 2004, ENV/JM/MONO(2004)15 Considerations for the Safety Assessment of Animal Feedstuffs derived from Genetically Modified Plants No. 9, 2003, ENV/JM/MONO(2003)10 Bread Wheat (Triticum aestivum): Key Food and Feed Nutrients, Anti-Nutrients and Toxicants No. 7, 2003, ENV/JM/MONO(2003)7 Maize (Zea Mays): Key Food and Feed Nutrients, Anti-Nutrients and Secondary Plant Metabolites No. 6, 2002, ENV/JM/MONO(2002)25 Potatoes: Key Food and Feed Nutrients, Anti-Nutrients and Toxicants No. 4, 2002, ENV/JM/MONO(2002)5 Sugar Beet: Key Food and Feed Nutrients and Antinutrients No. 3, 2002, ENV/JM/MONO(2002)4Consensus Soybean: Key Food and Feed Nutrients and Anti-Nutrients No. 2, 2001, ENV/JM/MONO(2001)15 Key Nutrients and Key Toxicants in Low Erucic Acid Rapeseed (Canola) No. 1, 2001, ENV/JM/MONO(2001)13 Consensus Documents for the work on Harmonization of Regulatory Oversight in Biotechnology Documents november on Harmonization 21. of Regulatory Header Oversight Title in (under Biotechnology 'View') and the Safety of Novel Foods and Feeds

26 Kukorica fehérje tartalom eloszlás (ILSI Adatbázis) Minták száma Argentina EU United States Fehérje tartalom (% sz.a.)

27 Toxikológiai vizsgálatok (esetről esetre, szükséges vagy nem szükséges) a vegyi anyagok toxikológiai vizsgálatára ajánlott, a GM növényekre és a belőlük előállított élelmiszerekre és takarmányokra adaptált, standardizált toxikológiai módszerekkel végzett vizsgálatok alternatív módszerként génexpressziós, proteomikai és metabolomikai vizsgálatok végzése a várt és váratlan expressziós termékek jelenlétének kimutatására

28 Új fehérje toxicitás vizsgálata (1) A géndonor (vírus, baktérium, növény) új genetikai elem -mel járul hozzá a transzformációhoz ezért ki kell zárni a toxicitást. az új fehérje molekuláris és biokémiai jellemzése (pl. hatásmechanizmus, AS szekvencia, Mt, posztranszlációs állapot, enzimaktivitás, működési optimum, szubsztrát specificitás, lehetséges kölcsönhatás más komponens összetevőkkel) szekvencia homológia toxinokkal stabilitás a lehetséges technológiai feldolgozása vagy tárolása során proteolitikus enzimekkel szembeni stabilitása (pl. pepszin rezisztencia)

29 Új fehérje toxicitás vizsgálata (2) ismételt dózisú, 28 napos toxikológia vizsgálat rágcsálókon, amennyiben a biztonságos fogyasztás nem igazolható az előbbiekkel további kiegészítő vizsgálatok bármilyen kölcsönhatás vagy szinergizmus felderítésére, amennyiben több új fehérje expressziója (multigénes GM növények esetében) tervezett esetleges kiegészítő vizsgálatok akut toxicitási teszttel, pl. a 28 napos toxicitási vizsgálatok dózisainak beállításához

30 Metabolitok toxicitás vizsgálata (3) a fehérjétől eltérő, új komponensek lehetséges toxicitásának vizsgálata megváltozott szinten tervezetten vagy váratlanul megjelenő komponensek (pl. olaj, aminosav), káros fiziológiai hatásának esetleges toxicitásának vizsgálata a várható kitettség figyelembe vételével

31 GM élelmiszer/takarmány toxicitás vizsgálata ismételt dózisú, 90 napos rágcsálókon végzett toxikológiai vizsgálat (British Toxicology Society, 1994), amennyiben az összehasonlító vizsgálatok lényeges eltérést mutattak a GM és ngm növényből származó élelmiszer/takarmány között, vagy bármely váratlan, a géntechnológiának tulajdonítható hatás ezt indokolta ha szükséges gyors növekedésű állatokon (pl. csirke) kiegészítő vizsgálatok esettől függően

32 Allergén kockázat vizsgálata Új fehérje (1) aminosav szekvencia homológia ismert allergénekkel allergén specifikus szérumokkal szembeni IgE kötőképességen alapuló szűrés pepszin rezisztencia és más tápcsatornát szimuláló in vitro emészthetőségi teszt kiegészítő funkcionális vizsgálatként sejtekre vagy állatmodellre alapozott nem validált tesztek a de novo allergén aktivitás feltárására

33 Döntési fa GM növényekben expresszált fehérje allergén kockázatának vizsgálatára (FAO/WHO, 2001) Génforrás (allergén?) Igen Nem Szekvencia homológia Igen Valószínűleg allergén Nem Specifikus szérum szűrés Igen Nem Igen Szekvencia homológia Yes Nem Allergén csoport specifikus szérum szűrés Igen Nem Pepszin rezisztencia Nem +/+ +/ /

34 Új fehérje megváltozott allergenitás vizsgálata Módszerek: Kvantitatív specifikus IgE-ELISA (tolerancia intervallum) 12DE/immunblot allergéns-pecifikus szérumok felhasználásával

35 GM növény megváltozott allergenitásának vizsgálata A teljes a genetikai módosítás hatására bekövetkező endogén allergének (fehérje, pollen) expressziós szintjének proteomikával és allergén specifikus szérumokkal történő immunblot azonosítással történő vizsgálatával, az allergén forrásként ismert, befogadó nem-gm növénnyel történő összehasonlításban Új megközelítés (allergének komponens-összetvők) (Stevnson, 2012)

36 Új megközelítés komponens összetevők Ismert szója allergének

37 Az új fehérje adjuváns hatásának vizsgálata (3) ha az új fehérje funkcionális tulajdonságai vagy ismert adjuvánsokkal mutatott szerkezeti homológiája ezt indokolja, figyelembe véve az élelmiszer/takarmány komponensekkel való kölcsönhatás, vagy technológiai kezelés stb. során esetleg megváltozott bioaktivitást is

38 Táplálkozási vizsgálatok GM növényből származó élelmiszer táplálkozási célú, összehasonlító vizsgálata rágcsálókkal, baromfival/vagy más haszonállatokkal végzett etetési kísérletben, amennyiben a komponens összetevők összehasonlító vizsgálata alapján feltárt különbségek ezt indokolják GM növényből származó takarmány táplálkozási célú összehasonlító vizsgálata baromfival, sertéssel vagy kérődzővel végzett etetési kísérletben, amennyiben a komponens összetevők összehasonlító vizsgálata alapján feltárt különbségek ezt indokolják

39 Hőkezelés hatása A nem-gm kontroll és a GM-élelmiszer összehasonlítása abból a célból, hogy a hőkezelés képes a végtermék élelmiszer-biztonsági kockázatát megváltoztatni. Hőkezelés hatásának vizsgálata az új fehérjében: elimináció degradáció denaturáció

40 Előre becsülhető bevitel (expozició) A GM élelmiszer/takarmány várható bevitel becslése szükséges abban az esetben, ha: várható, hogy a toxikus vagy allergén komponensek bevitele a GM élelmiszer fogyasztásával növekedni fog ha a GM élelmiszernek megváltozott a táplálkozási értéke

41 Piacra kerülést követő megfigyelés (Post Market Monitoring, PMM) PMM, amennyiben a piacra kerülést megelőző kockázatbecslés ezt indokolttá tette pl.: ha a megváltozott tápértékű GM eredetű élelmiszer/takarmány kitettsége nem volt becsülhető hosszútávon, speciális lakosságcsoportokban, táplálkozási láncban stb.

42 GM élelmiszer/takarmány kockázatbecslése EFSA Vélemény 3. Összehasonlító analízis Kontrol és tesztanyag kiválasztása Összetételi vizsgálat Összefoglalás 4. GM élelmiszer/takarmány kockázatbecslése Felhasználás célja Hőkezelés hatása Toxikológia GM élelmiszer/takarmány toxikológiai vizsgálatok Allergenitás Táplálkozási vizsgálatok PMM Összefoglalás

43 Köszönöm a figyelmet!

nyekkel kapcsolatos szabályoz lyozás Központi Budapest BME 2009

nyekkel kapcsolatos szabályoz lyozás Központi Budapest BME 2009 GM-növényekkel nyekkel kapcsolatos szabályoz lyozás Gelencsér Éva Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóint intézet - KÉKIKI Budapest BME 2009 GM növények nyek a gyakorlatban Első generációs fejlesztések

Részletesebben

kerülő GM növények? Gödöllő, 2008. november 6.

kerülő GM növények? Gödöllő, 2008. november 6. Biztonságosan fogyaszthatók-e a piacra kerülő GM növények? Gelencsér Éva Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet - KÉKI Budapest GMO Szimpózium 2008 Gödöllő, 2008. november 6. GM növények a gyakorlatban

Részletesebben

A genetikailag módosított növények és élelmiszerek engedélyezését megelőző kockázatértékelés alapja

A genetikailag módosított növények és élelmiszerek engedélyezését megelőző kockázatértékelés alapja Bánáti Gelencsér A genetikailag módosított növények és élelmiszerek A genetikailag módosított növények és élelmiszerek engedélyezését megelőző kockázatértékelés alapja Bánáti Diána CSc, főigazgató, Központi

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

A GM-élelmiszerekre vonatkozó véleményünk sertésen és lazacon

A GM-élelmiszerekre vonatkozó véleményünk sertésen és lazacon Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága A GM-élelmiszerekre vonatkozó véleményünk sertésen és lazacon Gelencsér Éva NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet 1022. Budapest, Herman O. 15. gelencser.eva@naik.eki.com

Részletesebben

GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK AZ ÉLELMISZERLÁNCBAN

GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK AZ ÉLELMISZERLÁNCBAN ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI KÖTETEK IV. GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK AZ ÉLELMISZERLÁNCBAN Szerkesztette: Bánáti Diána Gelencsér Éva Budapest, 2007. ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI KÖTETEK IV. Genetikailag módosított

Részletesebben

GM NÖVÉNYEK TAKARMÁNY- ÉS ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI KOCKÁZATA. GMO NYOMONKÖVETÉS ÉS JELÖLÉS VS. GMO MENTES VÉDJEGY. Nagy András - Gelencsér Éva

GM NÖVÉNYEK TAKARMÁNY- ÉS ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI KOCKÁZATA. GMO NYOMONKÖVETÉS ÉS JELÖLÉS VS. GMO MENTES VÉDJEGY. Nagy András - Gelencsér Éva 17. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium 55 GM NÖVÉNYEK TAKARMÁNY- ÉS ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI KOCKÁZATA. GMO NYOMONKÖVETÉS ÉS JELÖLÉS VS. GMO MENTES VÉDJEGY Nagy András - Gelencsér Éva Nemzeti Agrárkutatási

Részletesebben

EGYÜTT MAGYARORSZÁG ÉLELMISZER-BIZTONSÁGÁÉRT

EGYÜTT MAGYARORSZÁG ÉLELMISZER-BIZTONSÁGÁÉRT ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI KÖTETEK III. EGYÜTT MAGYARORSZÁG ÉLELMISZER-BIZTONSÁGÁÉRT Írták: Szerkesztette: Bánáti Diána Budapest 2006. ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI KÖTETEK III. EGYÜTT MAGYARORSZÁG ÉLELMISZER-BIZTONSÁGÁÉRT

Részletesebben

TRANSZGÉNIKUS NIKUS. GM gyapot - KÍNA. GM szója - ARGENTÍNA

TRANSZGÉNIKUS NIKUS. GM gyapot - KÍNA. GM szója - ARGENTÍNA TRANSZGÉNIKUS NIKUS NÖVÉ GM gyapot - KÍNA GM szója - ARGENTÍNA TRANSZGÉNIKUS NIKUS NÖVÉN Élelmezési probléma: mg-i i termények, élelmiszer alapanyagok károsk rosításasa (rovar, gyom, baktérium, gomba,

Részletesebben

Biomassza alapú bioalkohol előállítási technológia fejlesztése metagenomikai eljárással

Biomassza alapú bioalkohol előállítási technológia fejlesztése metagenomikai eljárással Biomassza alapú bioalkohol előállítási technológia fejlesztése metagenomikai eljárással Kovács Zoltán ügyvezető DEKUT Debreceni Kutatásfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Problémadefiníció Első generációs

Részletesebben

5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK

5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK 1 5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK 07/2009:50205 javított 6.5 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET Az állatgyógyászati célra szánt immunológiai gyógyszerek

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2013.6.8. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 157/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 503/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. április 3.) a géntechnológiával módosított élelmiszerek és

Részletesebben

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett Biológiai biztonság Biológiai biztonság: Minden biológiai anyag potenciálisan kórokozó és szennyező; a biológiai biztonság ezen biológiai anyagok hatásaira (toxikus hatások, fertőzések) koncentrál és célja

Részletesebben

Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása.

Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása. Növények klónozása Klónozás Klónozás: tökéletesen egyforma szervezetek csoportjának előállítása, vagyis több genetikailag azonos egyed létrehozása. Görög szó: klon, jelentése: gally, hajtás, vessző. Ami

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 9.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 9. ÉLELMISZERBIZTONSÁG 9. Genetikailag módosított élelmiszerek táplálkozástani hatásai Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Genetikailag módosított organizmusok (GMO-k) A molekuláris biológia

Részletesebben

Génmódosítás: bioszféra

Génmódosítás: bioszféra bioszféra Génmódosítás: Nagy butaság volt politikusaink részérôl az alaptalan GMO-ellenesség alaptörvényben való rögzítése. A témával foglalkozó akadémikusok véleménye külföldön és Magyarországon egészen

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT SZERVEZETEK ALKALMAZÁSÁNAK VÉLT, ÉS/VAGY VALÓS ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT SZERVEZETEK ALKALMAZÁSÁNAK VÉLT, ÉS/VAGY VALÓS ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT SZERVEZETEK ALKALMAZÁSÁNAK VÉLT, ÉS/VAGY VALÓS ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI TAMÁS LÁSZLÓ EGYETEMI DOCENS,,,ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT" BEVEZETÉS 1 FOGALOM FEJLŐDÉS

Részletesebben

Bioinformatika - egészséges környezet, egészséges élelmiszer

Bioinformatika - egészséges környezet, egészséges élelmiszer CESCI - III. SZENTGOTTHÁRDI SZLOVÉN MAGYAR FÓRUM Bioinformatika - egészséges környezet, egészséges élelmiszer Pannon Bio-Innováció Kft Taller János, PhD ügyvezető Szentgotthárd, 2017. május 23. 1 Pannon

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

Bioinformatika és genomanalízis az orvostudományban. Biológiai adatbázisok. Cserző Miklós 2018

Bioinformatika és genomanalízis az orvostudományban. Biológiai adatbázisok. Cserző Miklós 2018 Bioinformatika és genomanalízis az orvostudományban Biológiai adatbázisok Cserző Miklós 2018 A mai előadás Mi az adatbázis A biológia kapcsolata az adatbázisokkal Az adatbázisok típusai Adatbázis formátumok,

Részletesebben

Miskolci Egyetem Kémiai Intézet. Kockázatbecslés TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Miskolci Egyetem Kémiai Intézet. Kockázatbecslés TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Miskolci Egyetem Kémiai Intézet Kockázatbecslés TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ 1. TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy/kurzus címe: A tantárgy/kurzus száma: Félév: Kockázatbecslés MAKKEM253M II. A kurzus típusa

Részletesebben

ELFOGADOTT SZÖVEGEK. P8_TA(2016)0388 A géntechnológiával módosított MON 810 kukoricaszemek engedélyének megújítása

ELFOGADOTT SZÖVEGEK. P8_TA(2016)0388 A géntechnológiával módosított MON 810 kukoricaszemek engedélyének megújítása Európai Parlament 04-09 ELFOGADOTT SZÖVEGEK P8_TA(06)0388 A géntechnológiával módosított MON 80 kukoricaszemek engedélyének megújítása Az Európai Parlament 06. október 6-i állásfoglalása a géntechnológiával

Részletesebben

Vezető regisztrálói webtanfolyam kémiai biztonsági értékelés/kémiai biztonsági jelentés (I) 2. rész március 9. George Fotakis, ECHA

Vezető regisztrálói webtanfolyam kémiai biztonsági értékelés/kémiai biztonsági jelentés (I) 2. rész március 9. George Fotakis, ECHA Vezető regisztrálói webtanfolyam kémiai biztonsági értékelés/kémiai biztonsági jelentés (I) 2. rész Veszély lyértékelés PBT-ért rtékelés 2010. március 9. George Fotakis, ECHA A kémiai biztonsági értékelés

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban

Részletesebben

Az etil-karbamát élelmiszerbiztonsági vonatkozásai

Az etil-karbamát élelmiszerbiztonsági vonatkozásai Az etil-karbamát élelmiszerbiztonsági vonatkozásai dr. Szerleticsné dr. Túri Mária Az etil-karbamát élelmiszerbiztonsági kockázatai szakmai nap a MÉBiH és WESSLING Hungary Kft. szervezésében 2010. június

Részletesebben

Nanotechnológia kockázatbecslése

Nanotechnológia kockázatbecslése NÉBiH-ÉKI Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság Nanotechnológia kockázatbecslése Zentai Andrea 2012. május 22. Áttekintés Általános bemutató a nanotechnológiáról EFSA NanoHálózat hírei FDA

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

A brojler takarmányozás aktuális kérdései. Dr. Gyenis József takarmányozási szakértő

A brojler takarmányozás aktuális kérdései. Dr. Gyenis József takarmányozási szakértő A brojler takarmányozás aktuális kérdései Dr. Gyenis József takarmányozási szakértő Aktualitások Takarmányozási költségek csökkentése Toxinokról - érthetően Brojler termelési feltételek Termelési eredmények

Részletesebben

Fehérje expressziós rendszerek. Gyógyszerészi Biotechnológia

Fehérje expressziós rendszerek. Gyógyszerészi Biotechnológia Fehérje expressziós rendszerek Gyógyszerészi Biotechnológia Expressziós rendszerek Cél: rekombináns fehérjék előállítása nagy tisztaságban és nagy mennyiségben kísérleti ill. gyakorlati (therapia) felhasználásokra

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről

A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről HU 2013.10.31. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 289/33 A BIZOTTSÁG 1060/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. október 29.) a bentonit valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

A kockázat alapú felügyelés módszertana Mérő Katalin ügyvezető igazgató PSZÁF november 13

A kockázat alapú felügyelés módszertana Mérő Katalin ügyvezető igazgató PSZÁF november 13 A kockázat alapú felügyelés módszertana Mérő Katalin ügyvezető igazgató PSZÁF 2006. november 13 A felügyelés közeljövője a kockázat alapú felügyelés Miért? Mert a Felügyelet sok,különböző típusú és nagyságú

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, január 13. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, január 13. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. január 13. (OR. en) 5209/16 AGRILEG 3 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. január 8. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D042746/16

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2019.6.3. HU L 144/41 A BIZOTTSÁG (EU) 2019/901 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. május 29.) az Ashbya gossypii (DSM 23096) által termelt riboflavin, a Bacillus subtilis (DSM 17339 és/vagy DSM 23984) által

Részletesebben

A GMO és a növényvédelem helyzete 2016-ban az USA-ban

A GMO és a növényvédelem helyzete 2016-ban az USA-ban A GMO és a növényvédelem helyzete 2016-ban az USA-ban (Egy amerikai tanulmányút tapasztalatai) MNT Növényvédelmi Klub 2016. november 7. Nagy Sándor Tartalom Az USA mezőgazdasága napjainkban A GMO termesztésének

Részletesebben

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.6.4. COM(2010)298 végleges 2010/0156 (NLE) Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA a géntechnológiával módosított Bt11 (SYN-BTØ11-1) kukoricát tartalmazó, abból álló vagy

Részletesebben

Transzgénikus növények előállítása

Transzgénikus növények előállítása Transzgénikus növények előállítása Növényi biotechnológia Területei: A növények szaporításának új módszerei Növényi sejt és szövettenyészetek alkalmazása Mikroszaporítás Vírusmentes szaporítóanyag előállítása

Részletesebben

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok

Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok Élelmiszer- és takarmányvizsgálatok ELEMZÉS TANÁCSADÁS TERVEZÉS WWW.WESSLING.HU Célunk, hogy széleskörű szolgáltatási kínálatukkal az élelmiszervállalkozók számára közvetlen és hosszú távú támogatást biztosítsunk

Részletesebben

Gelencsér Tímea. Peszticidek alkalmazása helyett ellenálló GMO-k létrehozásának lehetőségei. Készítette: Budapest, 2004

Gelencsér Tímea. Peszticidek alkalmazása helyett ellenálló GMO-k létrehozásának lehetőségei. Készítette: Budapest, 2004 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Peszticidek alkalmazása helyett ellenálló GMO-k létrehozásának lehetőségei Készítette: Gelencsér Tímea Budapest, 2004 BEVEZETÉS Kártevők elleni védekezés

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Totális herbiciddel szemben toleráns transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) élelmiszer-biztonsági kockázatainak vizsgálata

DOKTORI ÉRTEKEZÉS. Totális herbiciddel szemben toleráns transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) élelmiszer-biztonsági kockázatainak vizsgálata DOKTORI ÉRTEKEZÉS Totális herbiciddel szemben toleráns transzgénikus búza (Triticum aestivum L.) élelmiszer-biztonsági kockázatainak vizsgálata Nagy András Budapest 2009 1 A Budapesti Corvinus Egyetem

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE

A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE 2009.9.15. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 242/3 IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2009/120/EK IRÁNYELVE (2009. szeptember 14.) a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények tekintetében az emberi felhasználásra szánt

Részletesebben

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP)

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) A genom ~ 97 %-a két különböző egyedben teljesen azonos ~ 1% különbség: SNP miatt ~2% különbség: kópiaszámbeli eltérés, deléciók miatt 11-12 millió

Részletesebben

Human genome project

Human genome project Human genome project Pataki Bálint Ármin 2017.03.14. Pataki Bálint Ármin Human genome project 2017.03.14. 1 / 14 Agenda 1 Biológiai bevezető 2 A human genome project lefolyása 3 Alkalmazások, kitekintés

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

A transzgénikus (GM) fajták fogyasztásának élelmiszer-biztonsági kockázatai

A transzgénikus (GM) fajták fogyasztásának élelmiszer-biztonsági kockázatai BIOTECHNOLÓGIA O I ROVATVEZETŐ: Dr. Heszky László akadémikus A GM-növényekkel szembeni társadalmi elutasítás legfontosabb indokait az élelmiszer-biztonsági kockázatok jelentik. A géntechnológia forradalmian

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

Mikotoxinok jelenléte a takarmányokban

Mikotoxinok jelenléte a takarmányokban Mikotoxinok jelenléte a takarmányokban 23-21 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Európai Élelmiszerlánc Parlament FOODLAWMENT Kiemelten Közhasznú

Részletesebben

Bakteriális identifikáció 16S rrns gén szekvencia alapján

Bakteriális identifikáció 16S rrns gén szekvencia alapján Bakteriális identifikáció 16S rrns gén szekvencia alapján MOHR ANITA SIPOS RITA, SZÁNTÓ-EGÉSZ RÉKA, MICSINAI ADRIENN 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert út 4. info@biomi.hu, www.biomi.hu TÖRZS AZONOSÍTÁS

Részletesebben

Bioinformatika előadás

Bioinformatika előadás 10. előadás Prof. Poppe László BME Szerves Kémia és Technológia Tsz. Bioinformatika proteomika Előadás és gyakorlat Genomika vs. proteomika A genomika módszereivel nem a tényleges fehérjéket vizsgáljuk,

Részletesebben

módosított, akkor meg az a baj

módosított, akkor meg az a baj Ha genetikailag il módosított, tt az a baj, ha nem genetikailag módosított, akkor meg az a baj Kovári Zoltán Kovári és Társai Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. MIE Szeged MIE Szeged 2012. május 10 11. Science,

Részletesebben

A GM-fajták termesztésének helyzete az Európai Unióban

A GM-fajták termesztésének helyzete az Európai Unióban BIOTECHNOLÓGIA O I ROVATVEZETŐ: Dr. Heszky László akadémikus A sorozat előző, 20. részében bemutattuk a tartós (15 éves) termesztés tapasztalatait az Egyesült Államokban, ahol a kukorica, a szója és a

Részletesebben

Élelmiszerbiztonság mesterfokon. Kis vízaktivitású élelmiszerek Növekvő mikrobiológiai kockázat?

Élelmiszerbiztonság mesterfokon. Kis vízaktivitású élelmiszerek Növekvő mikrobiológiai kockázat? Élelmiszerbiztonság mesterfokon Kis vízaktivitású élelmiszerek Növekvő mikrobiológiai kockázat? Mohácsiné Farkas Csilla Kis vízaktivitású élelmiszerek (Low Moisture Foods LMFs) azon élelmiszerek, amelyek

Részletesebben

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke

KIEMELÉSEK. A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012. Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke KIEMELÉSEK A kereskedelmi forgalomban lévő biotechnológiai/gm növények globális helyzete: 2012 Clive James, az ISAAA alapítója és elnöke A szerző által az egy milliárd szegény, éhes embernek, a sorsuk

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 27. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 27. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. március 27. (OR. en) 7690/17 DENLEG 26 AGRI 163 SAN 122 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. március 24. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz.

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D039942/02 számú dokumentumot. Melléklet: D039942/ /15 1 DGB 2B. Az Európai Unió Tanácsa

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D039942/02 számú dokumentumot. Melléklet: D039942/ /15 1 DGB 2B. Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. július 16. (OR. en) 10916/15 AGRILEG 148 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2015. július 13. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D039942/02

Részletesebben

A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30.

A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30. A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30. aegon.com Védelmi vonalak Kockázat 1. védelmi vonal Mindenki (Aktuáriusok) 2. védelmi vonal Kockázatkezelés, Compliance 3.

Részletesebben

Mi a bioszén? Hogyan helyettesíthetjük a foszfor tartalmú műtrágyákat

Mi a bioszén? Hogyan helyettesíthetjük a foszfor tartalmú műtrágyákat Bioszén, a mezőgazdaság új csodafegyvere EU agrár jogszabály változások a bioszén és komposzt termékek vonatkozásában Mi a bioszén? Hogyan helyettesíthetjük a foszfor tartalmú műtrágyákat A REFERTIL projekt

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2018.7.19. HU L 183/9 A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1018 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. július 18.) az UV-fénnyel kezelt sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata

A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata Budapest, 2017.04.26. A műanyag csomagolóanyagok nem szándékosan hozzáadott összetevőinek kioldódásvizsgálata Kosdi Bence WESSLING Hungary Kft. Amiről szó lesz A vizsgálat áttekintése Analitikai módszer

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

A HACCP rendszer fő részei

A HACCP rendszer fő részei A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem kis mértékben az űrutazásokhoz szükséges

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 009-04 Plenárisülés-dokumentum 0..03 B7-0000/03 ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY az eljárási szabályzat 88. cikkének () és (3) bekezdésével összhangban benyújtva a Lepidoptera rendbe tartozó

Részletesebben

Transzgénikus állatok előállítása

Transzgénikus állatok előállítása Transzgénikus állatok előállítása A biotechnológia alapjai Pomázi Andrea Mezőgazdasági biotechnológia A gazdasági állatok és növények nemesítése új biotechnológiai eljárások felhasználásával. Cél: jobb

Részletesebben

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

A DDGS a takarmányozás aranytartaléka A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat

Részletesebben

Juhász Angéla MTA ATK MI Alkalmazott Genomikai Osztály SZEKVENCIA ADATBÁZISOK

Juhász Angéla MTA ATK MI Alkalmazott Genomikai Osztály SZEKVENCIA ADATBÁZISOK Juhász Angéla MTA ATK MI Alkalmazott Genomikai Osztály SZEKVENCIA ADATBÁZISOK Fehérjét kódol? Tulajdonságai? -Hol lokalizálódik? -Oldható? -3D szerkezete? -Accession #? -Annotációja elérhető? Már benne

Részletesebben

Biológiai egyenértékűség és vizsgálata. Dr. Lakner Géza. members.iif.hu/lakner

Biológiai egyenértékűség és vizsgálata. Dr. Lakner Géza. members.iif.hu/lakner Biológiai egyenértékűség és vizsgálata Dr. Lakner Géza members.iif.hu/lakner Originalitás, generikum Originalitás, innovatív gyógyszerkészítmény = első ízben kifejlesztett, új hatóanyagból előállított

Részletesebben

~ 1 ~ Ezek alapján a következő célokat valósítottuk meg a Ph.D. munkám során:

~ 1 ~ Ezek alapján a következő célokat valósítottuk meg a Ph.D. munkám során: ~ 1 ~ Bevezetés és célkitűzések A sejtekben egy adott időpillanatban expresszált fehérjék összessége a proteom. A kvantitatív proteomika célja a proteom, egy adott kezelés vagy stimulus hatására bekövetkező

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY Európai Parlament 04-09 Plenárisülés-dokumentum B8-036/07 9.3.07 ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY az eljárási szabályzat 06. cikkének () és (3) bekezdésével összhangban benyújtva a géntechnológiával módosított

Részletesebben

A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk

A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk A rizsben előforduló mérgező anyagok és analitikai kémiai meghatározásuk Készítette: Varga Dániel környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens Analitikai Kémiai Tanszék

Részletesebben

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága Horányi Tamás MÉKISZ KÖTELEZŐ SZAKMACSOPORTOS TOVÁBBKÉPZÉS GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 2014. április 25. Egészségre vonatkozó állítások

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 7. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM 2014. AUGUSZTUS GÉNMÓDOSÍTOTT ÉLELMISZEREK TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles Az elmúlt évek

Részletesebben

Gyógynövények az élelmiszerek között

Gyógynövények az élelmiszerek között Gyógynövények az élelmiszerek között Budapest, 2011. március 25. Sárvár Deák Ferenc főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 1 Az emberi felhasználásra

Részletesebben

Géntechnikailag módosított élelmiszerés takarmánynövények engedélyezésének és biztonságának ellenőrző rendszere az USA-ban

Géntechnikailag módosított élelmiszerés takarmánynövények engedélyezésének és biztonságának ellenőrző rendszere az USA-ban MEZÕGAZDASÁGI BIOTECHNOLÓGIÁK Géntechnikailag módosított élelmiszerés takarmánynövények engedélyezésének és biztonságának ellenőrző rendszere az USA-ban Tárgyszavak: biotechnológia; géntechnika; élelmiszernövény;

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság ***II AJÁNLÁSTERVEZET MÁSODIK OLVASATRA

EURÓPAI PARLAMENT. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság ***II AJÁNLÁSTERVEZET MÁSODIK OLVASATRA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2006/0144(COD) 5.3.2008 ***II AJÁNLÁSTERVEZET MÁSODIK OLVASATRA a Tanács közös álláspontja az élelmiszer-ipari

Részletesebben

A HACCP minőségbiztosítási rendszer

A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem

Részletesebben

Érzékszervi bírálók kiválasztásának, képzésének és monitorozásának nemzetközi módszerei. Sipos László 1, Kókai Zoltán 1 Gere Attila 1

Érzékszervi bírálók kiválasztásának, képzésének és monitorozásának nemzetközi módszerei. Sipos László 1, Kókai Zoltán 1 Gere Attila 1 Érzékszervi bírálók kiválasztásának, képzésének és monitorozásának nemzetközi módszerei Sipos László 1, Kókai Zoltán 1 Gere Attila 1 1 Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Árukezelési és Érzékszervi

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048947/06 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048947/06 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. július 24. (OR. en) 11470/17 AGRILEG 145 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. július 20. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.: D048947/06

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 5. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 5. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. szeptember 5. (OR. en) 11882/17 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató Az átvétel dátuma: 2017. szeptember 4.

Részletesebben

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül 2. Biotranszformáció 1. Kiválasztást fokozza 2. Az anyagot kevésbé toxikus formába alakítja (detoxifikáció ) 3. Az anyagot toxikusabb formába alakítja (aktiváció, parathion - paraoxon) Szerves anyagok

Részletesebben

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN

NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN NÖVÉNYI TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK ALKALMAZÁSA AZ INTENZÍV TAVI PONTYTERMELÉSBEN Feledi Tibor, Rónyai András, Gál Dénes, Kosáros Tünde, Pekár Ferenc, Potra Ferenc, Csengeri István Halászati és Öntözési Kutatóintézet,

Részletesebben

A mikotoxinok elleni védekezés a Bonafarm csoportnál 2011.03.10. Kádár Péter

A mikotoxinok elleni védekezés a Bonafarm csoportnál 2011.03.10. Kádár Péter A mikotoxinok elleni védekezés a Bonafarm csoportnál 2011.03.10. Kádár Péter Bonafarm csoport márkái, Bóly Zrt., Dalmand Zrt. Bonafarm csoport takarmány ágazat Takarmány előállítás: 5 telephely 14 gyártóvonal

Részletesebben

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg)

RENDELETEK. (EGT-vonatkozású szöveg) L 10/2 HU 2019.1.14. RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2019/49 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2019. január 4.) a nátrium-szelenit, a bevont, granulált nátrium-szelenit és a cink-l-szeleno-metionin valamennyi állatfaj

Részletesebben

Epigenetika kihívások az ökotoxikológiában

Epigenetika kihívások az ökotoxikológiában Epigenetika kihívások az ökotoxikológiában Bakonyi Gábor és Szabó Borbála Szent István Egyetem, Gödöllő Állattani és Állatökológiai Tanszék V. ÖKOTOXIKOLÓGIAI KONFERENCIA, MAGYAR ÖKOTOXIKOLÓGIAI TÁRSASÁG,

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048570/03 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D048570/03 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. január 26. (OR. en) 5664/17 AGRILEG 23 VETER 9 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2017. január 20. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.:

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése. Kiss Erzsébet Kovács László

A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése. Kiss Erzsébet Kovács László A szamóca érése során izolált Spiral és Spermidin-szintáz gén jellemzése Kiss Erzsébet Kovács László Bevezetés Nagy gazdasági gi jelentıségük k miatt a gyümölcs lcsök, termések fejlıdésének mechanizmusát

Részletesebben

A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA. Dr. Szabó Zoltán

A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA. Dr. Szabó Zoltán A TALAJSZENNYEZŐK HATÁRÉRTÉKEINEK MEGALAPOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA Dr. Szabó Zoltán Országos Környezetegészségügyi Intézet TOXIKUS ANYAGOK A TALAJBAN 1965-1972 Módszerek kidolgozása Hg, As, Cd, Cr, Ni, Cu,

Részletesebben

A GMO-mentes jelölés Magyarországon

A GMO-mentes jelölés Magyarországon A GMO-mentes jelölés Magyarországon Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető Természetmegőrzési Főosztály A magyar GMO-mentes mezőgazdasági stratégia - Országgyűlési h. a géntechnológiai tevékenységgel,

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Kar. Tahyné Kovács Ágnes:

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Kar. Tahyné Kovács Ágnes: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Kar Tahyné Kovács Ágnes: A génmódosítás szabályozási lehetőségei avagy fenntartható-e a mindenható tudomány? Mik a GMO-k? olyan élő szervezetek, amelyekben

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY Európai Parlament 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum B8-1086/2016 3.10.2016 ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY az eljárási szabályzat 106. cikkének (2) és (3) bekezdésével összhangban benyújtva a géntechnológiával

Részletesebben

A fontosabb növényi kultúrák előzetes terméseredményei, 2007

A fontosabb növényi kultúrák előzetes terméseredményei, 2007 Közzététel: 2008. január 11. Sorszám: 7. Következik: 2008. január 14. Mezőgazdasági termelői árak A fontosabb növényi kultúrák előzetes terméseredményei, 2007 2007-ben 2,8 millió hektáron (az előző évinél

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 205/18 HU A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1133 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. augusztus 13.) a Hoodia parviflora szárított föld feletti részeinek az (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti,

Részletesebben

SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL

SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL Farkas Éva Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Terra Preta

Részletesebben

In Situ Hibridizáció a pathologiai diagnosztikában és ami mögötte van.

In Situ Hibridizáció a pathologiai diagnosztikában és ami mögötte van. In Situ Hibridizáció a pathologiai diagnosztikában és ami mögötte van. Kneif Józsefné PTE KK Pathologiai Intézet Budapest 2017. 05. 26 Kromoszóma rendellenesség kimutatás PCR technika: izolált nukleinsavak

Részletesebben

Laboratóriumi szolgáltatások életünk minőségének megőrzéséért és javításáért

Laboratóriumi szolgáltatások életünk minőségének megőrzéséért és javításáért Laboratóriumi szolgáltatások életünk minőségének megőrzéséért és javításáért Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon Zanathy László Ügyvezető igazgató WESSLING Hungary Kft. 2014.05.21. Életünk

Részletesebben

T/4818. számú törvényjavaslat. a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról

T/4818. számú törvényjavaslat. a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4818. számú törvényjavaslat a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2015. május

Részletesebben

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai 4.4 BIOPESZTICIDEK A mezőgazdasági termelésnél a kártevők irtásával, távoltartásával növelik a hozamokat. Erre kémiai szereket alkalmaztak, a környezeti hatásokkal nem törődve. pl. DDT (diklór-difenil-triklór-etán)

Részletesebben