J A V A S L A T. a helyi adórendeletek felülvizsgálatára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "J A V A S L A T. a helyi adórendeletek felülvizsgálatára"

Átírás

1 Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Feledi Jánosné osztályvezető Demeter Józsefné vezető főtanácsos J A V A S L A T a helyi adórendeletek felülvizsgálatára Kazincbarcika, november 21.

2 2 Tisztelt Képviselő-testület! A helyi adókról szóló évi C. törvény felhatalmazása alapján az önkormányzat képviselő-testülete rendelettel az alábbi helyi adókat vezette be a) vagyoni típusú adók közül az építményadót, b) kommunális jellegű adóként 1. magánszemélyek kommunális adóját, 2. idegenforgalmi adót, c) helyi iparűzési adót. Jelen előterjesztésünkben rövid áttekintést adunk az egyes adónemekről, illetve az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adóés Vámhivatalról szóló évi CXXII. törvény módosítására benyújtott T/12792 számú Törvényjavaslat helyi adókról szóló évi C. törvényre vonatkozóan. A Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedelemadók és Járulékok Főosztálya október 28-án kelt Tájékoztatója évre módosítani tervezett helyi adókról szóló önkormányzati rendelet előkészítésével, az fogadott adórendelet kihirdetési határidejével kapcsolatban az önkormányzati adóhatóságok feladataira hívja fel a figyelmet. Ennek alapján Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló évi CXCIV. törvény (Stab.tv.) 32. -a szerint adókötelezettséget megállapító, az adóalanyok körét bővítő, az adó mértékét növelő, illetve kedvezményt, mentességet megszüntető jogszabályt a hatálybalépését megelőző 30 nappal ki kell hirdetni. Ezen rendelkezés az önkormányzati adórendeletekre is vonatkozik. Ebből következően valamely adóév első napján hatályba léptetni szándékozó új adónemet bevezető vagy a hatályos szabályozást (pl. adómérték, adómentességi rendelkezés tekintetében) módosító adórendelet legkorábban a kihirdetést követő 30 napon léptethető hatályba. Ez azt jelenti, hogy ha az önkormányzat január 1-jén kíván hatályba léptetni új adórendeletet vagy valamely módosító adórendeleti rendelkezést, akkor azt legkésőbb december 2-áig ki kell hirdetni a helyben szokásos a Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon. Az országgyűlés a helyi adókról szóló törvény módosítását november közepén hagyja jóvá, melyről a zárószavazást követően a NGM Jövedelemadók és Járulékok főosztálya tájékoztatást ad ki várhatóan a zárószavazást követő napon, azaz november 19-én. Ekkor az elfogadott törvény szövege megküldésre kerül az önkormányzati adóhatóságok részére.

3 3 I. Az egyes adónemekről részletesen 1. Vagyoni típusú adók 1.1. Építményadó Adókötelezettség a lakásokra és a nem lakás céljára szolgáló építményekre terjed ki. Itt is érvényesül az adótöbbszörözés tilalma. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a lakások után nem kell építményadót fizetni január 1-től a magánszemélyek kommunális adója került a lakások után megállapításra. Az építményadó mértéke évben Ft/m2/év. A magánszemélyt a nem vállalkozói-, üzleti célt szolgáló építménye után számított adóból 10 % kedvezmény illeti meg évben az adótárgy hasznos alapterülete alapján került az adó megállapításra. Az adó mértéke ennek megfelelően az alábbiak szerint alakult a 49/2012.(XII.1.) Önkormányzati rendelet alapján: a) az adótárgy hasznos alapterülete 100 m2-t nem haladja meg, Ft/m2/év b) az adótárgy hasznos alapterülete 100 m-t meghaladja, de nem haladja meg a 200 m2-t, Ft/m2/év, c) az adótárgy hasznos alapterülete 200m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 800 m2-t, Ft/m2/év d) az adótárgy hasznos alapterülete a 800 m2-t meghaladja Ft/m2/év e) hitelintézeti, pénzügyi vállalkozási, biztosítási, egyéb pénzügyi tevékenység céljára szolgáló építmények után az adó mértéke Ft/m2/év. Amennyiben az építmény az a),b),c),d) pontban foglaltaknak is megfelel, akkor a magasabb értékkel kell az adót megállapítani. f) az egy helyrajzi számon levő, de több azonos fajtájú épület, épületrész összesített adóköteles hasznos alapterülete a 800m2-t meghaladja, úgy az adó mértéke Ft/m2/év. Amennyiben az építmény e rendelet a),b),c),d) bekezdésében foglaltaknak is megfelel, úgy a magasabb mértékkel kell az adót megállapítani. A törvényben foglaltak szerint az adó évi mértékének felső határa 2013-tól Ft/m2/év. Az évi C. törvény 6.. c) pontja alapján a felső határ növelhető, melyet adómaximum néven definiál. Az adómaximumnál azonban többet nem állapíthat meg az önkormányzat képviselő-testülete ben a valorizációs mérték 1821,2 Ft/m2 A nem lakás céljára szolgáló építmények után a benyújtott törvényjavaslat a helyi adótörvény vonatkozásában módosítást csak az épület, és épületrész fogalmára tartalmaz. A benyújtott törvényjavaslat alapján a helyi rendeletünk változtatására nincs szükség. Az adómérték változtatása esetén a helyi rendelet módosítása szükséges.

4 4 2. Kommunális jellegű adók 2.1. Magánszemélyek kommunális adója Kommunális adókötelezettség terheli azokat a magánszemélyeket, akik az önkormányzat illetékességi területén 1. építmény- illetve telekadó fizetési kötelezettség hatálya alá tartoznak, továbbá 2. nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkeznek. Kazincbarcikán a lakások, lakásbérlemények után került ez az adónem bevezetésre, a nem lakás céljára szolgáló építmények után építményadó került bevezetésre. (Adótöbbszörözés tilalma miatt, ugyanarra az adótárgyra vagy az egyik, vagy a másik adó vethető ki.) Az adó évi mértékének felső határa az építményadónál, illetve a telekadónál meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 2013-tól legfeljebb forint tól a Képviselő-testület a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan a fogyasztói árszínvonal változásai szorzatával növelheti az adó mértékét ben a valorizációval megállapítható adómaximum ,8.-Ft/adótárgy január 1-től Ft az adómérték adótárgyanként (lakásonként), és Ft kedvezmény illette meg a 40 m2 alatti lakások tulajdonosait (bérlőit) szeptember 1-től Mentes az adókötelezettség alól az a lakás, illetve nem magánszemély tulajdonában levő lakásbérlemény, amelyben 65 éven felüli tulajdonos, - kivéve a kezelői jogot, haszonélvezeti jogot -, illetve bérlő egyedül, vagy szintén 65 éven felüli személlyel vagy személyekkel életvitelszerűen lakik, és abban a lakásban, illetve lakásbérleményben élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum két és félszeresét, egyedülálló 65 éven felüli magánszemélyek esetében a nyugdíjminimum összegének három és félszeresét. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy az egyedülállóknál Ft nyugdíj alatt, míg a házaspárok, illetve a lakásban együtt lakó 65. éven felüli személyeknél Ft jövedelemhatár alatt van lehetőség mentesség igénybevételére. Adómérték változtatása esetén a helyi rendeletet módosítani szükséges Idegenforgalmi adó Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. Idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma, mértéke 300.-Ft/ személyenként és vendégéjszakánként.

5 5 Az önkormányzatok 2005-től a vendégéjszakákhoz igazodó adómértéket saját döntésük alapján - a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan - maximum az inflációval növelhetik ben 496,6 Ft/vendégéjszaka az adómaximum. Kazincbarcika város illetékességi területén vendégéjszaka alapján került az adó megállapításra, melynek mértéke január 1-től 300.-Ft/ vendégéjszaka. 3. Helyi iparűzési adó Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység), ha ott székhellyel, vagy telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben, vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja. Az adó alanya a vállalkozó évben módosult az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a 39..(6) bekezdésére is figyelemmel (kapcsolt vállalkozások) az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével, az anyagköltséggel, továbbá az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével ben az adóalap fogalma: Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén vagy külföldön végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően - a vállalkozónak kell a törvény mellékletében meghatározottak szerint megosztani. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértékének felső határa az adóalap 2%-a. Kazincbarcikán ez az adónem került legkorábban július 1-től - bevezetésre az évi C. törvény alapján. Az adó mértéke az évek során változott, jelenleg is a törvényi maximum, azaz 2 %. 4. Gépjárműadó A gépjárműadó nem helyi adó, azonban az ebből származó bevétel 100 %-ban az önkormányzatot illette meg 2012.december 31-ig január 1-től a gépjárműadó bevétel 40 %-a az önkormányzatot, 60 %-a központi költségvetést illeti meg. Az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény ez év augusztusában történt módosításával a gépjárműadó megosztásáról adatszolgáltatási kötelezettségünk van, melyet a Magyar Államkincstár ellenőriz.

6 6 Az adó alapja a gépjármű közúti közlekedési nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) volt, innen származik a gépjárműadó közkeletű elnevezése is, a súlyadó től a személyszállító gépjárművek adó alapja - az autóbusz kivételével - a teljesítmény. A tehergépjárművek esetén továbbra is maradt az önsúly + raksúly ban a légrúgós tehergépjárművek adója csökkent. Az adót a tulajdonos forgalmi engedélybe bejegyzett lakóhelye, székhelye, illetőleg telephelye szerint illetékes települési (fővárosban a kerületi önkormányzati) adóhatóság állapítja meg. II től életbelépő változások a helyi adók, gépjárműadó vonatkozásában év vonatkozásában az Országgyűlés várhatóan az elkövetkező napokban módosítja a helyi adókról szóló törvényt. A módosításra benyújtott törvényjavaslatokról a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatót küldött. E törvényjavaslat szöveges indokolása szerint a helyi adózást érintő módosítások az alábbiak: - "A helyi adókról szóló 1990.évi C. törvény (Htv) értelmében nem tartozik a telekadó hatálya alá a belterületen levő, művelési ággal nyilvántartott és tényleges művelés alatt álló földrészlet. Az ingatlan-nyilvántartási szabályok értelmében ugyanakkor az 1 hektár alatti belterületi földeket nem lehet művelési ággal nyilvántartani akkor sem, ha azokat ténylegesen művelik, ezért ezen területek után a Htv. értelmében, az adónem települési bevezetettsége esetén telekadót kell fizetni. A Javaslat ezen belterületi, művelés alól kivett, 1 hektár területnagyságot meg nem haladó földrészleteket mentessé teszi a telekadó alól. A visszaélések kizárása érdekében e mentesség csak akkor jár, ha a földrészlet teljes területét ténylegesen művelik és ezt a tényt a mezőgazdasági szakigazgatási szerv évente igazolja. - A hatályos telekadó-szabályozásban az adókötelezettség megszűnésénél a gyakorlatban annak ellenére jogértelmezési zavart okoz a feltételek meghatározása kapcsán a vagy kötőszó kizárólagos alkalmazása, hogy a Htv. telek fogalmával összeolvasva ezen rendelkezés értelmezése egyértelmű. Nyilvánvaló ugyanis, hogy nem szűnhet meg azon földrészlet adókötelezettsége, amely egyébként a Htv pontja szerint teleknek, azaz adótárgynak minősül. Részben e jogértelmezési zavar feloldása érdekében indokolt a telekadó-kötelezettség keletkezését, illetve megszűnését eredményező tényállás eseteinek pontosítása, valamint az egyes esetek önálló pontokban való szabályozása.

7 7 - A Htv. hatályos rendelkezése értelmében a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozó a helyi iparűzési adóban a tételes adóalap szerinti egyszerűsített adóalap-megállapítást csak a KATA alanyiság megkezdésétől számított 15 napos határidőn belül választhatja, mégpedig a KATA alanyisága időszaka egészére. Amennyiben az egyszerűsített adóalap meghatározás bejelentésére vonatkozó bejelentési határidőt a KATA alany elmulasztja, úgy elesik ettől a lehetőségtől. Az is lehetséges, hogy a vállalkozás körülményeiben bekövetkezett változások miatt az egyszerűsített iparűzési adóalapmegállapítást választó KATA alany számára már nem racionális az iparűzési adóban az egyszerűsített adóalap-megállapítás alkalmazása, azonban az egyszerűsített iparűzési adóalap megállapításból csak akkor léphet ki, ha KATA alanyiságát megszünteti. Mindezen szigorú szabályok oldása és a KATA alanyok helyzetének javítása érdekében a módosítás eredményeként lehetővé válik, hogy a KATA alany adóévre válassza a helyi iparűzési adóban az egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert (a székhelyre, illetve a telephelyekre a tételes adóalapot). A Javaslat rögzíti, hogy a KATA alany a KATA alanyisága kezdetétől számított 15 napon belül vagy legfeljebb az adóév január 15-éig nyilatkozhat arról, ha az adóévi adót tételes adóalap szerint (egyszerűsített módon) kívánja teljesíteni. - A Htv. ma nem tartalmaz adóbevallási szabályt az iparűzési adót tételes adóalap szerint fizető KATA alanyok számára azon esetre, ha az adózó az önkormányzat rendelete alapján adóalap-mentességet, adókedvezményt kíván érvényesíteni, vagy az ideiglenes tevékenység végzése után megfizetett átalányadót vagy a megfizetett e-útdíjat az állandó jellegű adókötelezettsége kapcsán fizetendő iparűzési adóba be kívánja számítani, vagy a foglalkoztatásnövelés címén adóalap-menteséget 1 fő után 1 millió forint/év kíván érvényesíteni. A Javaslat a hivatkozott tényállásokra tartalmaz szabályozást. - A Htv. hatályos szabályai értelmében nem kell adóelőleget bejelenteni és bevallani az adóköteles tevékenységet jogelőd nélkül kezdő vállalkozónak az adókötelezettség keletkezésének adóévében. Ezen megfogalmazás megtévesztő, hiszen azt sugallja, hogy az ilyen vállalkozó az első előlegfizetési időszaknak csak azon részében mentesül az előlegbevallás, - fizetés kötelezettsége alól, ami az adókötelezettség keletkezésének adóévére esik. Az egységes jogalkalmazás, illetve a jogelőd nélkül kezdő vállalkozók előlegfizetés alóli tényleges mentesülése biztosítása érdekében indokolt a Htv. olyan módosítása, amely rögzíti, hogy esetükben az előleg megállapítása alóli mentesség a kezdés adóéve helyett az első előlegfizetési időszakra vonatkozik. - A Javaslat pontosítja a telek fogalmát az ágazati jogszabályokkal való összhang megteremtése érdekében. Emellett szintén az ágazati jogszabályok változása okán kiemeli a Htv. termőföld fogalmából a termőföldről szóló törvényre hivatkozást és a telekadó vonatkozásában egy saját önálló fogalmat ad a termőföldre, s az alatt figyelemmel a december 15-én hatályba lévő

8 8 mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló évi CXXII. törvény mező-, erdőgazdasági földek forgalmára azt a művelési ágban nyilvántartott földrészlettel azonosítja (függetlenül attól, hogy az bel-, vagy külterületen fekszik). Az erdő fogalma alatt a Javaslat értelmében az erdő művelési ágba tartozó földrészletet, továbbá a hatályos szabályozástól eltérően azt a művelés alól kivett területként nyilvántartott földrészletet is érteni kell, amelyet az Országos Erdőállomány Adattárban erdőként tartanak nyilván. A módosítás hatásaképp a jelenleg telekadó-mentes erdő- kibővült tartalommal január 1-jétől már nem lesz a telekadó hatálya alatt (továbbra sem kell azután telekadót fizetni). A Javaslat a hatályos szabályozással azonosan a külterületi termőföldet eleve nem tekinti adótárgynak, a belterületen fekvő termőföldet pedig akkor, ha az ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt áll. A Javaslat pontosítja az építményadó tárgyi hatályának megállapítása kapcsán az épület, épületrész fogalmát. - Az építményadó-kötelezettség a hatályos szabályozás szerint az építmények közül csak az épület(rész)ekre terjed ki, ehhez képest több tényállási rendelkezésben az épület fogalom helyett az építmény kifejezés (mint gyűjtőfogalom) szerepel. Az értelmezési zavarok megszüntetése érdekében indokolt a Htv. építményadó rendelkezéseiben az épület, épületrész kifejezést építmény szövegre módosítani. A törvény javaslat még továbbá technikai pontosításokat tartalmaz. - A javaslat tartalmazza a Htv ának hatályon kívül helyezését is. Ezen rendelkezés akkor bírt létjogosultsággal, amikor a helyi adók megjelenésével a tanácsi adók átmenetileg még léteztek. Erre figyelemmel deregulációs okból indokolt a jogszabályhely hatályon kívül helyezése. Tisztelt Képviselő-testület! A jelenlegi előterjesztésben röviden bemutattuk az egyes helyi adónemeket, valamint az átengedett gépjárműadót. Ezentúl részletes tájékoztatást adtunk a helyi adókat érintő javasolt törvényi változásokról is. Az 1.sz. melléklet tartalmazza az adózók számát, a 2.sz. melléklet a helyi adómértékek és bevételek alakulását években, a 3.sz. melléklet pedig az egyes adómértékek valorizációját évek között. A javasolt törvényi változásokat figyelembe véve a jelenleg hatályos helyi adórendeleteinket módosítani nem kell.

9 9 A évi költségvetési koncepcióban megfogalmazottak szerint megvizsgáltuk az építményadó mérték csökkentésének lehetőségét. Ennek alapján az építményadónál az alábbi adó mértékek csökkentésére, további sáv (800m2-1200m2 közötti hasznos alapterület) beemelésére, valamint az 1200 m2 feletti hasznos alapterületnél adómérték emelésre teszünk javaslatot: a) az adótárgy hasznos alapterülete 100 m2-t nem haladja meg, Ft/m2/évről - 250Ft/m2/évvel Ft/m2/évre, b) az adótárgy hasznos alapterülete 100 m-t meghaladja, de nem haladja meg a 200 m2-t, Ft/m2/évről 200Ft/m2/évvel Ftm2/évre, c) az adótárgy hasznos alapterülete 200/m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 800 m2-t, Ft/m2/évről 150Ft/m2/évvel Ftm2/évre, d) az adótárgy hasznos alapterülete 800/m2-t meghaladja, de nem haladja meg az 1200 m2-t 1550 Ftm2/évre, e) az adótárgy hasznos alapterülete az 1200 m2-t meghaladja 1800 Ftm2/év, f) hitelintézeti, pénzügyi vállalkozási, biztosítási, egyéb pénzügyi tevékenység céljára szolgáló építmények után az adó mértéke 1800 Ftm2/év. Amennyiben az építmény az a), b), c), d), e) pontban foglaltaknak is megfelel, akkor a magasabb értékkel kell az adót megállapítani. g) az egy helyrajzi számon levő, de több azonos fajtájú épület, épületrész összesített adóköteles hasznos alapterülete az 1200 m2-t meghaladja, úgy az adó mértéke 1800 Ftm2/év. Amennyiben az építmény az a), b), c), d), e) bekezdésben foglaltaknak is megfelel, úgy a magasabb mértékkel kell az adót megállapítani. A magánszemélyt a nem vállalkozói-, üzleti célt szolgáló építménye után számított adóból továbbra is 10 % kedvezmény illetné meg. Az adómértékek módosítása következtében az önkormányzat bevétel kiesése körülbelül 26 millió Ft. A többi adónemnél adómérték módosítást nem javaslunk. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés és a mellékelt rendelet-tervezet megtárgyalására, annak elfogadására. Kazincbarcika, november 21.

10 10 1.sz.melléklet K I M U T A T Á S Kazincbarcika Város adózóiról adónemek szerint évek közötti időszakban MEGNEVEZÉS Adózók száma év év év 2012.év 2013.év Építményadó adózók száma adótárgyak Magánszemélyek kommunális adója - adózók száma adótárgyak Vállalkozók kommunális adója (adózók száma) Helyi iparűzési adó (adózók száma) Gépjárműadózók száma adótárgyak száma

11 11 2.sz. melléklet K I M U T A T Á S a helyi adómértékek és bevételek alakulásáról évek között Évek Építményadó Magánszemélyek komm. adója Vállalkozók komm. adója Helyi iparűzési adó Gépjárműadó (nem helyi adó) Idegenforgalmi adó év mértéke 980 Ft/m Ft/év Ft/fő/év 2 % (100%) 200 Ft/éj bevétel (E Ft) év mértéke 980 Ft/m Ft/év Ft/fő/év 2 % (100%) 200 Ft/éj bevétel (E Ft) év mértéke 1450 Ft/m Ft/év megszűnt 2 % (100%) 200 Ft/éj bevétel (E Ft) év mértéke több mérték Ft/év megszűnt 2 % 300 Ft/éj bevétel (E Ft) év mértéke több mérték Ft/év megszűnt 2 % 40% 300 Ft/éj bevétel 2013.IX.30. (E Ft)

12 12 3.sz. melléklet K I M U T A T Á S helyi adóknál az egyes helyi adómértékek valorizációjáról évek között Adónem év év 2011.év év év 2014.év Egység Építményadó 1.169, , , , ,2 Ft/m ,3 Idegenforgalmi adó 389,9 413,7 431,1 452,3 469,9 496,6 Ft/vendégéjszaka Magánszemélyek , , , ,8 Ft/adótárgy kommunális adója ,5 Vállalkozók 2.599, ,4 megszűnt megszűnt megszűnt Ft/fő kommunális adója megszűnt Telekadó 259,9 275,8 287,4 301,5 313,2 331,1 Ft/m2

13 13 KAZINCBARCIKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2013. ( ) önkormányzati rendelete az építményadóról szóló 39/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról (TERVEZET) Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) és d.) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény 53. (1) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló C. törvény 1. (1) bekezdésében és a 6. -ában kapott felhatalmazás alapján, az építményadóról szóló 39/2010. (XII.17.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: R ) az alábbiak szerint módosítja. 1. A R 2. -a helyébe a következő rendelkezés lép: (1) Az építményadó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete. (2) Az adó mértéke, az f)-g) pontban foglaltak kivételével a) az adótárgy hasznos alapterülete 100 m2-t nem haladja meg, Ft/m2/év, b) az adótárgy hasznos alapterülete 100 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 200 m2-t, Ft/m2/év, c) az adótárgy hasznos alapterülete 200 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 800 m2-t, Ft/m2/év, d) az adótárgy hasznos alapterülete a 800 m2-t meghaladja, de nem haladja meg az 1200 m2-t, Ft/m2/év, e) az adótárgy hasznos alapterülete az 1200 m2-t meghaladja Ft/m2/év, f) hitelintézeti, pénzügyi vállalkozási, biztosítási, egyéb pénzügyi tevékenység céljára szolgáló építmények után az adó mértéke Ft/m2/év. Amennyiben az építmény az a), b), c), d), e) pontban foglaltaknak is megfelel, akkor a magasabb értékkel kell az adót megállapítani. g) az egy helyrajzi számon levő, de több azonos fajtájú épület, épületrész összesített adóköteles hasznos alapterülete az 1200 m2-t meghaladja, úgy az adó mértéke Ft/m2/év. Amennyiben az építmény e rendelet a), b), c), d), e) bekezdésében foglaltaknak is megfelel, úgy a magasabb mértékkel kell az adót megállapítani.

14 14 (3) A nem vállalkozói, üzleti célt szolgáló építmény után számított adóból a magánszemélynek az adókedvezmény mértéke 10 %. 2. Ez a rendelet január 1-jén lép hatályba. Kazincbarcika, Dr. Szuromi Krisztina jegyző Szitka Péter polgármester A kihirdetés napja: Dr. Szuromi Krisztina jegyző

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról

Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2011. (XII. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Hajdúsámson Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról 1 Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi adókról szóló többször módosított

Részletesebben

Tisztelt Kazincbarcikai Lakosok!

Tisztelt Kazincbarcikai Lakosok! Tisztelt Kazincbarcikai Lakosok! Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. november 27-én tárgyalta a helyi adókról szóló rendeleteket. Iparűzési adó, magánszemélyek kommunális adója,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. NOVEMBER 26-I ÜLÉSÉRE

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. NOVEMBER 26-I ÜLÉSÉRE ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 3571 Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel: 46/520-020 ; Fax: 46/520-021 jegyzo@alsozsolca.hu www.alsozsolca.hu ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015.

Részletesebben

Vámosmikola Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2006 /XII.14./ számú. rendelete a helyi adók bevezetéséről.

Vámosmikola Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2006 /XII.14./ számú. rendelete a helyi adók bevezetéséről. Vámosmikola Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2006 /XII.14./ számú. rendelete a helyi adók bevezetéséről. Vámosmikola Község Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990.évi

Részletesebben

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 1 / 5 2014.12.15. 13:27 Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999 (II.9..) A helyi adókról Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 6/1999. (II. 09.) sz. Önkormányzati rendelete

Részletesebben

Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth L. u. 41. Tel.: 20/20-77-537 e-mail: szoc@pr.hu ELŐTERJESZTÉS

Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth L. u. 41. Tel.: 20/20-77-537 e-mail: szoc@pr.hu ELŐTERJESZTÉS 1 3. napirendi pont Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth L. u. 41. Tel.: 20/20-77-537 e-mail: szoc@pr.hu Ügyszám: 9-58/2014. Előkészítette: Lovasi Erika jegyző Kovács Károlyné

Részletesebben

BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 20/2007. (XII.18.) sz. r e n d e l e t. a helyi adókról

BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 20/2007. (XII.18.) sz. r e n d e l e t. a helyi adókról BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2007. (XII.18.) sz. r e n d e l e t a helyi adókról Buzsák községi Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított

Részletesebben

TISZTELT KÉPVISELŐ-TESTÜLET!

TISZTELT KÉPVISELŐ-TESTÜLET! 1 napirend E l ő t e r j e s z t é s A képviselő-testület 2011. november 25 -i ülésére. Tárgy : A helyi adókról szóló rendelet megtárgyalása. Előterjesztő : Fábián Gusztáv polgármester Előkészítette :

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő testület november 7-i ülésének 5. napirendi pontjához

Előterjesztés a Képviselő testület november 7-i ülésének 5. napirendi pontjához 5/2017.(XI.07.) sz. előterjesztés 5. napirendi pont Előterjesztés a Képviselő testület 2017. november 7-i ülésének 5. napirendi pontjához Tárgy: a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Az előterjesztést készítette: Halcsikné Szabó Ágnes pü.irodavezető. polgármester

E L Ő T E R J E S Z T É S. Az előterjesztést készítette: Halcsikné Szabó Ágnes pü.irodavezető. polgármester 8739-1/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S A Kerekegyháza Városi Önkormányzat Képviselőtestületének 2011. december 14-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Városi Önkormányzat helyi adórendeleteinek felülvizsgálata,

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (XII.17.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! Az önkormányzat által beszedett helyi adók tekintetében a

Részletesebben

A helyi adókról. szóló 13/2018. (XII.01.) önk. rendelet. Tartalom. Általános rendelkezés...2. IV. Fejezet... 5

A helyi adókról. szóló 13/2018. (XII.01.) önk. rendelet. Tartalom. Általános rendelkezés...2. IV. Fejezet... 5 A helyi adókról szóló 13/2018. (XII.01.) önk. rendelet Tartalom I. Fejezet... 2 Általános rendelkezés...2 II. Fejezet... 2 Vagyon típusú adók...2 1. Építményadó...2 2. Telek adó...3 III. Fejezet... 3 Kommunális

Részletesebben

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Hatályos: 2014. január 1. Szőc 2013 A hirdetőtáblára kifüggesztve: 2013. november 29.

Részletesebben

A HELYI ADÓKRÓL HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A HELYI ADÓKRÓL HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE HORT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA: 2014. FEBRUÁR 5. Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! Az önkormányzat által beszedett helyi adók tekintetében a

Részletesebben

17/2003. (XII.01.) RENDELETE. A HELYI ADÓKRÓL /egységes szerkezetben/ A rendelet hatálya 1. KOMMUNÁLIS JELLEGŰ ADÓK

17/2003. (XII.01.) RENDELETE. A HELYI ADÓKRÓL /egységes szerkezetben/ A rendelet hatálya 1. KOMMUNÁLIS JELLEGŰ ADÓK 1 JÁSZSZENTANDRÁS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 17/2003. (XII.01.) RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL /egységes szerkezetben/ Jászszentandrás község önkormányzati képviselőtestülete a helyi adókról szóló

Részletesebben

NÁDASD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (IV.29.) rendelete a HELYI IPARÛZÉSI ADÓRÓL

NÁDASD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (IV.29.) rendelete a HELYI IPARÛZÉSI ADÓRÓL NÁDASD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (IV.29.) rendelete a HELYI IPARÛZÉSI ADÓRÓL I.FEJEZET Az adómegállípatás joga 1. Nádasd Községi Önkormányzat Képviselõ-testülete a helyi adókról

Részletesebben

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete az iparűzési adóról A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK november 17-ei képviselő-testületi ülésre

ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK november 17-ei képviselő-testületi ülésre ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 3571 Alsózsolca, Kossuth L. út 138. Tel: 46/520-020 ; Fax: 46/520-021 jegyzo@alsozsolca.hu www.alsozsolca.hu ELŐTERJESZTÉS ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2016.

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 3. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! Az önkormányzat által beszedett helyi adók tekintetében a

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 3. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! Az önkormányzat által beszedett helyi adók tekintetében a

Részletesebben

Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. Az építményadó alanya

Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. Az építményadó alanya Esztergom Város Önkormányzata Képviselı-testületének 54/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Esztergom Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alkotmány 44/A. (2) bekezdésében

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090/13 mell. E-mail: phkiszombor@vnet.

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090/13 mell. E-mail: phkiszombor@vnet. Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090/13 mell. E-mail: phkiszombor@vnet.hu Ügyiratszám: 22-179/2013. Tárgy: Helyi adórendeletek felülvizsgálata

Részletesebben

Rétság Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (X.02.) önkormányzati rendelete A HELYI ADÓKRÓL

Rétság Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (X.02.) önkormányzati rendelete A HELYI ADÓKRÓL Rétság Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (X.02.) önkormányzati rendelete A HELYI ADÓKRÓL Rétság Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. SÉNYŐ KÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETE 4533. Sényő, Kossuth u.69. 1308-6/2003. K I V O N A T Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy: Iparűzési

Részletesebben

önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés

önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés Fülöpszállás Község Képviselő-testületének 21/2004. (X.28. )számú önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés A helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) l..

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 1. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! A helyi önkormányzat adóztatási tevékenységét a helyi adókról

Részletesebben

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva, december 2. napjával.) I. fejezet. Általános rendelkezések

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva, december 2. napjával.) I. fejezet. Általános rendelkezések Siójuti Önkormányzat Képviselő-testületének 15./2008. /XII. 15./ számú rendelettel módosított 16./2004./XII.13./ rendelettel módosított 15/2003. (XII.15.)számú rendelete Egységes szerkezetben A HELYI ADÓZÁS

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról 1 Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi

Részletesebben

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testülete 21/2009.(XII.16.) rendelete a helyi adókról. I. fejezet Építménvadó

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testülete 21/2009.(XII.16.) rendelete a helyi adókról. I. fejezet Építménvadó Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testülete 21/2009.(XII.16.) rendelete a helyi adókról Káplnásnyék Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.. (1) bekezdése,

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015. (XII.1.) önkormányzati rendelete a helyi adókról1

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015. (XII.1.) önkormányzati rendelete a helyi adókról1 Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2015. (XII.1.) önkormányzati rendelete a helyi adókról1 Ócsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. (1)

Részletesebben

BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 13/2013. (XI.30.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról

BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 13/2013. (XI.30.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2013. (XI.30.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Buzsák Község Önkormányzata Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény

Részletesebben

BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 20/2007. (XII.18.) sz. r e n d e l e t. a helyi adókról

BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 20/2007. (XII.18.) sz. r e n d e l e t. a helyi adókról BUZSÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2007. (XII.18.) sz. r e n d e l e t a helyi adókról Buzsák községi Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

II. fejezet Vagyoni típusú adók

II. fejezet Vagyoni típusú adók Cserkút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (XI. 25.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990.

Részletesebben

2015. évi adómértékek megállapítása. ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2014. november 21-i ülésére

2015. évi adómértékek megállapítása. ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2014. november 21-i ülésére RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Vargáné Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs

Részletesebben

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 45/2004.(XII.20.) rendelete a helyi adókról a módosító 30/2005. (XII. 12.

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 45/2004.(XII.20.) rendelete a helyi adókról a módosító 30/2005. (XII. 12. Törökbálint Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 45/2004.(XII.20.) rendelete a helyi adókról a módosító 30/2005. (XII. 12.) rendelettel EGYSÉGES SZERKEZETBEN Törökbálint Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról

Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról Csávoly Község Önkormányzata Képviselőtestületének többször módosított 6/1996. (XII. 26.) ÖKt. rendelete a helyi iparűzési adóról (Egységes szerkezetben) Csávoly Község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció. Helyi adók

Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció. Helyi adók Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók A törvény 1990. évi C. törvény a helyi adókról Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit

Részletesebben

I. FEJEZET. Általános rendelkezések

I. FEJEZET. Általános rendelkezések Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselőtestületének 26/2007. (XI.22.) Ör. sz. rendelete a helyi adókról (egységes szerkezetben a módosító 36/2007. (XII. 13.); 17/2009. (XI.26.), 27/2009. (XII.17.),

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 2. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! A helyi önkormányzat adóztatási tevékenységét a helyi adókról

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL

BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL A 47/2010. (IX. 8.) 2, AZ 50/2010. (XI. 2.) 3, AZ 57/2010.

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. 2. Ózd Város helyi adóit, azok pótlékait, bírságait a rendelet mellékletében feltüntetett számlákra kell teljesíteni.

I. Általános rendelkezések. 2. Ózd Város helyi adóit, azok pótlékait, bírságait a rendelet mellékletében feltüntetett számlákra kell teljesíteni. Ózd Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 38/2007. (XII. 29.) sz. önkormányzati rendelete a 11/2008. (III.21.) sz., a 38/2008.(XII.30.) sz., a 21/2009.(XII.22.) sz., az 1/2010. (I.4.) sz., az 1/2011.

Részletesebben

Dombrád Város Önkormányzata 14/2003.(XI.27.) Ör. RENDELETE. Helyi adókról. - egységes szerkezetben - I. Fejezet. Adóalany, adókötelezettség 1..

Dombrád Város Önkormányzata 14/2003.(XI.27.) Ör. RENDELETE. Helyi adókról. - egységes szerkezetben - I. Fejezet. Adóalany, adókötelezettség 1.. Dombrád Város Önkormányzata 14/2003.(XI.27.) Ör. RENDELETE Helyi adókról - egységes szerkezetben - Dombrád Város Önkormányzata a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Ht.)

Részletesebben

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt -

Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - Esztergályhorváti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 12/2004./XII. 18./ önkormányzati r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR

Részletesebben

Zalacsány község Önkormányzati Képviselőtestületének. 16/2005.(XI.30.) rendelete

Zalacsány község Önkormányzati Képviselőtestületének. 16/2005.(XI.30.) rendelete Zalacsány község Önkormányzati Képviselőtestületének 16/2005.(XI.30.) rendelete a telekadóról, építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról Zalacsány község Önkormányzati Képviselőtestülete a

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 2. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! Az önkormányzat által beszedett helyi adók tekintetében a

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL

BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL A 47/2010. (IX. 8.) 2, AZ 50/2010. (XI. 2.) 3, AZ 57/2010.

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! Az önkormányzat által beszedett helyi adók tekintetében a

Részletesebben

IKT. SZ: /2015./Sz.

IKT. SZ: /2015./Sz. ELŐTERJESZTÉS SAJÓIVÁNKA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. JÚNIUS 24-EI MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 1024-4/2015./Sz. MELLÉKLETEK SZÁMA: 2 DB I. N A P I R E N D Tárgy: Javaslat

Részletesebben

Tiszacsege Város Önkormányzata. a helyi adókról szóló. 28/2012.(XII. 13.) önkormányzati rendeletének

Tiszacsege Város Önkormányzata. a helyi adókról szóló. 28/2012.(XII. 13.) önkormányzati rendeletének Tiszacsege Város Önkormányzata a helyi adókról szóló 28/2012.(XII. 13.) önkormányzati rendeletének a 22/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelettel, 25/2013. (XII. 2.) önkormányzati rendelettel, a 25/2015.

Részletesebben

Lengyeltóti Város Polgármestere 8693 Lengyeltóti, Zrínyi u. 2. Ügyiratszám: 4177-7 /2013. E l ő t e r j e s z t é s

Lengyeltóti Város Polgármestere 8693 Lengyeltóti, Zrínyi u. 2. Ügyiratszám: 4177-7 /2013. E l ő t e r j e s z t é s Lengyeltóti Város Polgármestere 8693 Lengyeltóti, Zrínyi u. 2. Ügyiratszám: 4177-7 /2013. E l ő t e r j e s z t é s Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. november 28 -án tartandó

Részletesebben

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző IPARŰZÉSI ADÓ ( nyomtatvány ) Adókötelezettség: Adóköteles Szerencs Város illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett v állalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések. II. fejezet. Építményadó. Adókötelezettség. Az adó alapja. Az adó évi mértéke

I. fejezet Általános rendelkezések. II. fejezet. Építményadó. Adókötelezettség. Az adó alapja. Az adó évi mértéke Pomáz Város Önkormányzata képviselőt-testületének 18/2014.(XII.17.), 1/2014.(II.6.) rendelettel módosított, egységes szerkezetbe foglalt 26/2011. (XII.1.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Pomáz

Részletesebben

Nagymaros Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 21/2006. (XII. 19.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról 1

Nagymaros Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 21/2006. (XII. 19.) önkormányzati rendelete. a helyi adókról 1 Nagymaros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2006. (XII. 19.) önkormányzati rendelete a helyi adókról 1 Nagymaros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C.

Részletesebben

Piliscsaba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Piliscsaba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Piliscsaba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Piliscsaba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

Vindornyalak Község Önkormányzati Képviselő-testülete. 3/2003. /III. 28./ számú R E N D E L E T E. A helyi adókról. Egységes szerkezetben

Vindornyalak Község Önkormányzati Képviselő-testülete. 3/2003. /III. 28./ számú R E N D E L E T E. A helyi adókról. Egységes szerkezetben Vindornyalak Község Önkormányzati Képviselő-testülete 3/2003. /III. 28./ számú R E N D E L E T E A helyi adókról Egységes szerkezetben Egységes szerkezetbe foglalva: 2013.05.20. Módosítások: 8/2003. (XII.

Részletesebben

Helyi adók. Költségvetési kapcsolatok. Dr. Zsombori Zsolt adjunktus

Helyi adók. Költségvetési kapcsolatok. Dr. Zsombori Zsolt adjunktus Helyi adók Költségvetési kapcsolatok Dr. Zsombori Zsolt adjunktus Adóalany: Aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa. Adótárgy: Építmény Építményadó Adóalap (önkormányzati döntéstől függ):

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL

BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL BUDAPEST FŐVÁROS III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL A 47/2010. (IX. 8.) 2, AZ 50/2010. (XI. 2.) 3, AZ 57/2010.

Részletesebben

Budajenő Község Önkormányzat 2093 Budajenő, Fő u. 1-3. Előterjesztés a Képviselő-testület 2013. november 28-i ülésének 1. napirendi pontjához

Budajenő Község Önkormányzat 2093 Budajenő, Fő u. 1-3. Előterjesztés a Képviselő-testület 2013. november 28-i ülésének 1. napirendi pontjához Budajenő Község Önkormányzat 2093 Budajenő, Fő u. 1-3. 26-371-068 26-371-062 titkarsag@budajeno.hu Ikt. szám: 976/2013. Üi.: dr. Kovács Dénes Tárgy: helyi adórendeletek felülvizsgálata Előterjesztés a

Részletesebben

Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú.

Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú. Gétye Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 13/2004./XII. 18./ számú r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2005. JANUÁR 1-ÉTŐL. 2 GÉTYE

Részletesebben

Nagycsepely Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Nagycsepely Község Önkormányzata Képviselő-testületének Nagycsepely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013.(VII.01.) önkormányzati rendelete a helyi adókról (Egységes szerkezetben a 12/2013.(XII.02.) önkormányzati rendelettel Nagycsepely Község

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tolmács Községi Önkormányzat Helyi adó rendelet - előterjesztés 1. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK. 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ

MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK. 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ 11/2007.(XII.19.) sz. RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL A helyi adókról szóló, többször módosított

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. II. A bevezetett egyes helyi adókra vonatkozó különös rendelkezések. 1. Építményadó. Adókötelezettség

I. Általános rendelkezések. II. A bevezetett egyes helyi adókra vonatkozó különös rendelkezések. 1. Építményadó. Adókötelezettség Ózd Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 38/2007. (XII. 29.) sz. önkormányzati rendelete a 11/2008. (III.21.) sz., a 38/2008.(XII.30.) sz., a 21/2009.(XII.22.) sz., az 1/2010. (I.4.) sz. és az

Részletesebben

Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelete az egyes helyi adórendeletek módosításáról

Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelete az egyes helyi adórendeletek módosításáról Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelete az egyes helyi adórendeletek módosításáról Makó Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990.

Részletesebben

Kerekegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 23/2011. (XII.15.) önkormányzati. rendelete. A helyi adókról

Kerekegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 23/2011. (XII.15.) önkormányzati. rendelete. A helyi adókról Kerekegyháza Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2011. (XII.15.) önkormányzati rendelete A helyi adókról Módosítva: 28/2012. (XI. 29.) számú rendelet 17/2014. (XI. 27.) számú rendelet 21/2015.

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított 1/1999. (II. 01.) rendelete a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/997.(XII.0.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról a /00. (XI.9.), a 7/00. (X.9.), az 5/00. (XII.7.), a /005. (I.8.) és a 8/005. (X.8.) 5 önkormányzati

Részletesebben

Ózd Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 38/2007. (XII. 29.) önkormányzati rendelet

Ózd Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 38/2007. (XII. 29.) önkormányzati rendelet Ózd Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 38/2007. (XII. 29.) önkormányzati rendelet (Egységes szerkezetben a 11/2008. (III.21.) a 38/2008.(XII.30.) a 21/2009.(XII.22.), az 1/2010. (I.4.), az 1/2011.

Részletesebben

3./ E L Ő T E R J E S Z T É S. a 2015. november 25-ei képviselő-testületi ülésre

3./ E L Ő T E R J E S Z T É S. a 2015. november 25-ei képviselő-testületi ülésre Jánossomorja Város Önkormányzata Polgármesterétől 3./ E L Ő T E R J E S Z T É S a 2015. november 25-ei képviselő-testületi ülésre Tárgy: Előterjesztő: Megtárgyalta: A helyi adókról szóló 17/2003. (XII.

Részletesebben

A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ

A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ TISZACSEGE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 20/2004.(V.3.) RENDELETÉNEK A 16/2007.(XI. 01.) RENDELETTEL, A 24/2007.(XII. 20.) RENDELETTEL, A 26/2008.(XI. 27.) RENDELETTEL,

Részletesebben

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 13.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 13.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 13.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló

Részletesebben

Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (X.01.) önkormányzati rendelete A helyi adókról (egységes szerkezetben)

Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (X.01.) önkormányzati rendelete A helyi adókról (egységes szerkezetben) Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (X.01.) önkormányzati rendelete A helyi adókról (egységes szerkezetben) Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló

Részletesebben

Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben

Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben (A rendeletet módosították a 10/2000. (XII.28.), 12/2003. (XII.17.), 11/2002. (XII.

Részletesebben

Dr. Gróf Gabriella. Igazságügyi adó- és könyvszakértő Jogász, bejegyzett könyvvizsgáló

Dr. Gróf Gabriella. Igazságügyi adó- és könyvszakértő Jogász, bejegyzett könyvvizsgáló Dr. Gróf Gabriella Igazságügyi adó- és könyvszakértő Jogász, bejegyzett könyvvizsgáló Módosításokat tartalmazza a 2013. évi CC. Törvény Hatály: 2014. 01. 01. 2 Építmény fogalmának alkalmazása épület, épületrész

Részletesebben

I. FEJEZET Vagyoni típusú adók. 1. Építményadó. Az adókötelezettség

I. FEJEZET Vagyoni típusú adók. 1. Építményadó. Az adókötelezettség Abaliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2006. (XII.15.) rendelete a helyi adók megállapításáról a 8/2007.(III.08.), a 16/2008.(XI.20.), 11/2009.(XI.17.), és a 13/2010.(XI.23.) rendelettel

Részletesebben

Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2013. (XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. I. Fejezet. Általános rendelkezések

Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2013. (XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról. I. Fejezet. Általános rendelkezések Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2013. (XI.27.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Nikla Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában

Részletesebben

Kötcse Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Kötcse Község Önkormányzata Képviselő-testületének Kötcse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013.(VII.01.) önkormányzati rendelete a helyi adókról (Egységes szerkezetben a 8/2015.(XI.23.), a 16/2014. (XII.19.) és a 11/2013.(XII.02.) önkormányzati

Részletesebben

Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának a helyi adókról szóló 25/2013. (XII. 2.) számú rendelete

Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának a helyi adókról szóló 25/2013. (XII. 2.) számú rendelete Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának a helyi adókról szóló 25/2013. (XII. 2.) számú rendelete /Egységes szerkezetbe foglalva a 21/2014. (XI.26.) és a 31/2015. (XI.26.) önkormányzati rendeletekkel./ Mogyoród

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének. 49/2008. (IX. 30.) rendelete 1. egyes helyi adókról

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének. 49/2008. (IX. 30.) rendelete 1. egyes helyi adókról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 49/2008. (IX. 30.) rendelete 1 egyes helyi adókról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.

Részletesebben

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012 (XI.21.) önkormányzati rendelete A HELYI ADÓKRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben)

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012 (XI.21.) önkormányzati rendelete A HELYI ADÓKRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012 (XI.21.) önkormányzati rendelete A HELYI ADÓKRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2007.(XII.17.)rendelete a helyi iparűzési adó bevezetéséről és mértékéről

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2007.(XII.17.)rendelete a helyi iparűzési adó bevezetéséről és mértékéről Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2007.(XII.17.)rendelete a helyi iparűzési adó bevezetéséről és mértékéről (Egységes szerkezetben) Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete a

Részletesebben

Piliscsaba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Piliscsaba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Piliscsaba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelete a helyi adókról (egységes szerkezetben, hatályos 2018.január 1.) Piliscsaba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Magánszemélyek kommunális adója

Magánszemélyek kommunális adója 5/2000. (XI.20.) sz. Önkormányzati rendelet a helyi adókról (módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva) A Pusztazámor Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a központi állami költségvetéstől független

Részletesebben

A rendelet hatálya 1. KOMMUNÁLIS JELLEGŰ ADÓK. Magánszemélyek kommunális adója 2. 1 Az adómentesség 2 2.A Mentes az adó alól az üdülő. 3..

A rendelet hatálya 1. KOMMUNÁLIS JELLEGŰ ADÓK. Magánszemélyek kommunális adója 2. 1 Az adómentesség 2 2.A Mentes az adó alól az üdülő. 3.. JÁSZSZENTANDRÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 8/2010. (XI.29. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL (Egységes szerkezetben) Jászszentandrás község önkormányzati képviselőtestülete a helyi

Részletesebben

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XI.28) önkormányzati rendelete a helyi adókról és az adózás rendjéről

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XI.28) önkormányzati rendelete a helyi adókról és az adózás rendjéről TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XI.28) önkormányzati rendelete a helyi adókról és az adózás rendjéről egységes szerkezetben Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2.

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2. Gyömrő Város Képviselő-testületének 25/2002. (XII.19.) sz. önk. rendelete a helyi iparűzési adóról a 33/2003. (XII.22.) az 5/2004. (III.11.) sz. a 8/2012.(III.09.) sz. 29/2012. (XI.29.) sz. és a 19/2015.(XI.30.)

Részletesebben

a helyi iparűzési adóról

a helyi iparűzési adóról Emőd Város**** Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1998. (III. 26.), 15/1998. (XII. 18.), 15/2000. (XII. 21.), 17/2002. (XII. 12.), 20/2004. (VIII. 13.), 15/2007. (XII. 14.) rendeletével módosított 12/1997.

Részletesebben

Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (X.01.) önkormányzati rendelete A helyi adókról (egységes szerkezetben)

Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (X.01.) önkormányzati rendelete A helyi adókról (egységes szerkezetben) Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (X.01.) önkormányzati rendelete A helyi adókról (egységes szerkezetben) Pákozd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló

Részletesebben

JÁSZSZENTANDRÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 8/2010. (XI.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL. A rendelet hatálya 1.

JÁSZSZENTANDRÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 8/2010. (XI.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL. A rendelet hatálya 1. JÁSZSZENTANDRÁS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 8/2010. (XI.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ADÓKRÓL Jászszentandrás község önkormányzati képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990.évi

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 49/2008. (IX. 30.) RENDELETE 1 EGYES HELYI ADÓKRÓL A 47/2010. (IX. 8.) 2, AZ 50/2010. (XI. 2.) 3, AZ 57/2010. (XII. 17.) 4, AZ 1/2011. (I. 31.) 5, A

Részletesebben

Nagytarcsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének többször módosított Helyi adókról szóló 34/2005.(XII.14.) számú rendelete egységes szerkezetben

Nagytarcsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének többször módosított Helyi adókról szóló 34/2005.(XII.14.) számú rendelete egységes szerkezetben Nagytarcsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének többször módosított Helyi adókról szóló 34/2005.(XII.14.) számú rendelete egységes szerkezetben Nagytarcsa Község Önkormányzat a költségvetésben meghatározott

Részletesebben

Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú.

Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú. Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselőtestületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 17/2003./XII. 22./ számú r e n d e l e t e A HELYI ADÓK BEVEZETÉSÉRŐL HATÁLYOS: 2004. JANUÁR 1-ÉTŐL. 2

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (III. 26.) r e n d e l e t e

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (III. 26.) r e n d e l e t e PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (III. 26.) r e n d e l e t e a helyi iparűzési adóról, a magánszemélyek kommunális adójáról és az idegenforgalmi adóról * Püspökladány Város

Részletesebben

Javaslat a díjtételeket tartalmazó rendeletek felülvizsgálatára. polgármester X egyszerű nyílt ülés X Közbiztonsági és Külterületi Biz.

Javaslat a díjtételeket tartalmazó rendeletek felülvizsgálatára. polgármester X egyszerű nyílt ülés X Közbiztonsági és Külterületi Biz. 228/2014. SZ. ELŐTERJESZTÉS BORÍTÓLAPJA Javaslat a díjtételeket tartalmazó rendeletek felülvizsgálatára 1. Előterjesztő megnevezése, szavazati arány, nyilvánosság (aláírás 1. pont): Előterjesztő Szavazati

Részletesebben