Heti befektetési tájékoztató

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Heti befektetési tájékoztató 2015.09.01"

Átírás

1 Heti befektetési tájékoztató NEMZETKÖZI GAZDASÁG... 2 Események/Várakozások... 2 NEMZETKÖZI DEVIZAPIAC... 7 Események/Várakozások... 8 Ajánlások... 8 NEMZETKÖZI KÖTVÉNYPIAC... 9 Események/Várakozások... 9 NEMZETKÖZI RÉSZVÉNYPIAC Események/Várakozások Ajánlások NEMZETKÖZI ÁRUPIAC Események/Várakozások Ajánlások HAZAI DEVIZAPIAC Események/Várakozások Ajánlások HAZAI KÖTVÉNYPIAC Események/Várakozások Ajánlások HAZAI RÉSZVÉNYPIAC Események/Várakozások Ajánlások ALAPKEZELİI VÉLEMÉNY KERESKEDÉSI ÖTLETEK Összesített ajánlások... 25

2 2 NEMZETKÖZI GAZDASÁG Események/Várakozások USA A felülvizsgált adatok szerint évesített negyedéves alapon 3,7%-kal nıtt az amerikai gazdaság a második negyedévben, ami jelentıs felfelé korrekciót jelent az elızetes 2,3%-ról és jócskán meghaladja az 3,2%-os elemzıi konszenzust is. A személyes kiadások magárindexe (core PCE) maradt 1,8%-on, a GDP árindexét viszont 2%-ról 2,1%-ra korrigálták. A Fed alelnöke Stanley Fischer az inflációról szólva azt mondta a Jackson Hole-i konferencián, hogy jó okuk van azt feltételezni, hogy emelkedni fog a drágulás üteme, mivel az azt csökkentı tényezık hatása lassan elmúlik. A szeptemberi emelésrıl nem beszél egyértelmően, de lát rá esélyt, miközben a kínai fejleményeket is nyomon követik. Több Fed jegybankár is megszólalt, amibıl az szőrhetı le, hogy az elmúlt napok turbulensebb piaci mozgásai bonyolultabbá tették a képet, de korai lenne kijelenteni, hogy a fundamentumok megváltoztak volna és a rövid távú piaci mozgásoknak nem kellene befolyásolnia a jegybank döntését. Mindezek ellentmondanak a New York-i Fed elnök, Dudley szavainak, aki pár nappal korábban azt mondta, hogy kevésbé sürgetı a szeptemberi kamatemelés a Fed számára, ugyanakkor a helyzet nem változott meg és év vége elıtt lesz lehetıség a kamatemelésre. A személyes jövedelmek az elızı hónapnak és a várakozásoknak megfelelıen 0,4%-kal emelkedtek júliusban havi alapon, a kiadások viszont csak 0,3%-kal bıvültek a várt 0,4% helyett, igaz a júniusi 0,2%-os növekedést 0,3%-ra korrigálták. A személyes kiadások magárindexe az elızı hónaphoz képest 0,1%-kal emelkedett, éves alapon pedig 1,2%-os drágulást jelzett, ami kicsivel elmaradt az 1,3%-os várakozástól. Az ISM feldolgozóipari indexe a júliusi 52,7 pontról 51,1 pontra esett vissza augusztusban, jelentısen alulmúlva az 52,5 pontos elemzıi konszenzust. A Markit feldolgozóipari PMI-je szintén csökkent, 53,8 pontról 53 pontra, de utóbbi 0,1 ponttal jobb lett az elızetesnél. Az IBD gazdasági szeptemberre elıretekintı hangulatindexe 46,9 pontról 42 pontra esett, miközben 47,5 pontra való emelkedésre számítottak elızetesen a piacon. A tartós cikkek rendelés-állománya 2%-kal emelkedett júliusban az elızı hónaphoz képest, ami pozitív meglepetést okozott, mivel az elemzık 0,4%-os csökkenést vártak. Emellett a júniusi 3,4%- os növekedési adatot fölfelé, 4,3%-ra módosították. A szállítóeszközök nélküli rendelési mutató 0,6%-os emelkedést jelzett a várt 0,3% helyett, a védelmi eszközöktıl és légi jármővektıl szőrt index pedig 2,2%-kal növekedett, miközben a konszenzus ebben az esetben is 0,3% volt. Az építıipari kiadások a várt 0,6% helyett 0,7%-kal emelkedtek júliusban havi szinten, ráadásul úgy, hogy a korábbi hónap 0,1%-os növekedési adatát 0,7%-ra módosították.

3 3 A chicagói beszerzési menedzser index 54,7 pontról 54,4 pontra mérséklıdött augusztusban, alig elmaradva az 54,5 pontos konszenzustól. A végleges adatok szerint 91,9 pont lett a michigani fogyasztói hangulatindex augusztusban, ami így elmaradt a 93,1 pontos várakozástól. A várt egy százalék helyett fél százalékkal nıttek a függıben lévı lakásértékesítések júliusban az elızı hónaphoz képest. A legutóbbi adatok szerint 271 ezren fordultak elsı ízben munkanélküli segélyért, ami 6 ezerrel alacsonyabb az egy héttel korábbinál és 4 ezerrel elmarad a várakozásoktól. A Schlumberger olajipari szolgáltató vállalat készpénzzel és részvénnyel történı tranzakció keretében 15 milliárd dollárért felvásárolja a szektortársát a Cameron International nevő céget. A héten nagyon fontos munkaerıpiaci adatok érkeznek a tengerentúlról. Szerdán az ADP jelentése lát napvilágot, csütörtökön a heti segélykérelmek számát közlik, majd pénteken jön a szeptember i Fed-ülés elıtti utolsó, átfogó munkaerıpiaci adatsor. Emellett a Fed szerdán közzéteszi a Bézs Könyvet is, ami szintén jó képet adhat a gazdaság állapotáról. A makroadatokat illetıen szerdán lesznek még termelékenységi adat és gyáripari megrendelésállomány, csütörtökön pedig külkereskedelmi egyenleg és ISM szolgáltatóipari index. Az utóbbi foglalkoztatottsági alindexe szintén lényeges lehet. EURÓPA Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe (PMI) 52,4 pontról 52,3 pontra csökkent augusztusban, ami 0,1 ponttal alacsonyabb az elızetes, stagnálás jelzı adatnál. Ennek oka, hogy a francia PMI-t az elızetes 48,6 pontról lefelé, 48,3 pontra korrigálták és az olasz index 55,3 pontról a várt 55 helyett 53,8 pontra süllyedt. A német PMI-t az elızetes 53,2 pontról 53,3 pontra módosították, míg a spanyol mutató 53,6 pontról 53,2 pontra mérséklıdött. Az elızetes adatok szerint most augusztusban 0,2%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az eurózónában 2014 azonos idıszakához képest, ami megegyezik a júliusi adattal és 0,1 százalékponttal magasabb a vártnál. A maginflációs mutató szintén az elızı havival egyezı 1%- os drágulást jelez, ebben az esetben a konszenzus 0,9% volt. Az EU-harmonizált adatok szerint a német inflációs ráta a várakozásoknak megfelelı 0,1%-os éves drágulást mutatott augusztusra, míg havi szinten a várt 0,1%-os csökkenés helyett stagnálást mértek. A CPI-alapú mutató 0,2%-kal emelkedett éves alapon, miközben a konszenzus 0,1% volt. Az Európai Központi Bank vezetı közgazdásza, Peter Praet azt mondta, hogy az EKB kész kiterjeszteni kötvényvásárlási programját akár idıben, akár mennyiségben, ha a nyersanyagárak esése veszélyeztetné az inflációs cél elérését. A német kiskereskedelmi értékesítés havi szinten a várt 1,1% helyett 1,4%-kal növekedett júliusban. Éves szinten 3,3% volt a bıvülés mértéke, ami majd duplája a vártnak.

4 4 Olaszországban az elızetes adatok szerint éves alapon fél százalékkal emelkedtek fogyasztói árak augusztusban az júliusi 0,3% után, holott a várakozások 0,2%-ról szóltak. Spanyolországban ellenben augusztusra 0,5%-os árcsökkenést mértek elızetesen, ami rosszabb a várt 0,2%-os visszaesésnél. Az Európai Bizottság felmérésében készülı eurózónás gazdasági hangulatindex 104 pontról a várt 103,8 pontra való csökkenés helyett 104,2 pontra emelkedett augusztusban. Az üzleti klíma alakulását tükrözı index 0,41 pontról 0,2 pontra süllyedt, míg a konszenzus 0,34 pont volt. A fogyasztói hangulatindex -7 pontra javult az elızı havi -7,1 pontról. Az eurózóna M3 pénzellátási rátája 5,3%-kal bıvült júliusban a tavalyi év azonos idıszakához viszonyítva, mely gyorsulást jelent az elızı havi 5%-ról és meghaladja a 4,9%-os várakozást. A végleges adatok is megerısítették, hogy a második negyedévben1%-kal nıtt a spanyol GDP az év elsı három hónapjához viszonyítva, éves szinten pedig 3,1% volt a bıvülés mértéke. Az olasz gazdaság a második negyedévben 0,3%-kal bıvült az elsı negyedévhez képest, ami pozitív meglepetést jelent az elızetes 0,2%-os növekedéshez képest. Éves viszonylatban is a bıvülés 0,7%-ot tett ki, miközben korábban 0,5%-ról számoltak be. A brit GDP második becslése nem okozott meglepetést, az elızetesnek megfelelı 0,7%-os negyedéves és 2,6%-os éves bıvülést mutattak a legnagyobb eurózónán kívüli európai gazdaságra vonatkozóan. A brit jegybank elnöke Mark Carney azt mondta, hogy jövı év elején lassú ütemben meg fog kezdıdni a kamatemelés a szigetországban. A svájci gazdaság a második negyedévben 0,2%-kal növekedett a január-márciusi idıszakhoz képest, miközben az elemzık 0,1%-os zsugorodást vártak. Éves szinten 1,2% volt a növekedése mértéke. Az európai makroadatokat illetıen a végleges augusztusi beszerzési menedzser indexekre figyelnek a befektetık a héten, a keddi feldolgozóipari adatok után csütörtökön a szolgáltatói mutatókat teszik közzé. Ezek mellett csütörtökön az eurózóna júliusi kiskereskedelmi értékesítésére, pénteken pedig a német gyáripari megrendelések alakulására érdemes odafigyelni. Kamatdöntı ülést tart az Európai Központi Bank csütörtökön, azonban sem a kamatok, sem a QE-t illetıen nem várható változás. A befektetık Mario Draghi sajtótájékoztatóját fogják elsısorban követni, kérdés, hogy az EKB miként látja az elmúlt hetek piaci viharait és a kínai események és a nyersanyagárak esése módosít-e az növekedési és inflációs kilátásokon.

5 5 MAGYARORSZÁG A feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 50,7 pontra emelkedett augusztusban az elızı havi 49,9 pontról, ami egy 0,1 pontos lefelé korrekciót jelent az egy hónappal korábbi adatközléshez képest. A nemzetgazdasági beruházások volumene az elsı negyedévi 3,9%-os csökkenés után 5,7%-kal nıttek a második negyedévben az elızı év azonos idıszakához képest. A május-júliusi idıszakban 4 millió 224 ezer fı volt a foglalkoztatottak száma, ami 139 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek száma egy év alatt 51 ezerrel 306 ezer fıre csökkent. Ez 6,8%-os munkanélküliségi rátának felel meg, mely 0,1 százalékponttal alacsonyabb az elızı adatnál. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év elsı hét hónapjában 7%-kal csökkent a vállalati hitelállomány az elızı év azonos idıszakához képest. Az ipari termelıi árak 0,3%-kal növekedtek júliusban éves szinten, ami nagy lassulást jelent az egy hónappal korábbi 1,5%-ról. Idehaza szerdán a júniusi végleges külkereskedelmi statisztikát teszik közzé, majd csütörtökön az elızetes júliusi kiskereskedelmi forgalmi adat lát napvilágot, végül pénteken a második negyedévi GDP véglegesét közlik.

6 6 USA makrogazdasági kilátások Jelentısen javították a második negyedévi GDP bıvülési ütemét a felülvizsgált adatok során. Ebben nagy szerepe volt, hogy a személyes fogyasztás 3,1%-kal nıtt az elızetes 2,9%-hoz képest, ami komoly gyorsulást jelent az elsı negyedévi 1,8%-ról. Az igazi meglepetést azonban az üzleti beruházások megugrásának mértéke jelentette. Az elsı becslés során jelzett 0,6% csökkenés helyett ugyanis 3,1%-os növekedésrıl számoltak be, ami részben a lakásépítések bıvülésének tudható be, de az állami kiadások is megugrottak és a vállalati fejlesztések is jobban nıttek. Ezek mellett a készletfelhalmozás is segítette a második negyedévi számokat. A nagyon erıs GDP-adat erısítheti azon várakozásokat, hogy a kínai növekedés lassulása és a turbulens piacok miatt a Fed esetleg mégsem halasztja el a kamatemelést és szeptemberben megkezdi a szigorítást. Ezzel kapcsolatban a Jackson Hole-i konferencián elhangzott jegybankári felszólalások sem nyújtottak fogódzót. A megszólalásokból az derül ki, hogy a döntéshozók szorosan figyelemmel kísérik a kínai gazdasági fejleményeket, de azt kísérı rövid távú piaci volatilitás szerintük nem befolyásolja érdemben az amerikai gazdaság növekedési kilátásait. Ami miatt még a kivárásra helyezkedhetnek, az az inflációs nyomás hiánya. A Fed által figyelt személyes kiadásokhoz kapcsolódó inflációs mutatók ugyanis továbbra is nagyon alacsony szinten állnak, ha pedig lakhatáshoz kapcsolódó költségeket is kiszőrjük belıle, akkor még gyengébb árnövekedésrıl beszélhetünk. Az amerikai jegybank alelnöke, Stanley Fischer szerint azonban az inflációt csökkentı tényezık hatása hamarosan elmúlik, így nem kell megvárni, hogy a 2%-os inflációs cél teljesülését az emeléshez. Véleményünk szerint egy szeptemberi emelés nem okozhat gondot, mivel sokkal fontosabb szempont a jövıbeli kamatpálya alakulása, amire bıven tud majd iránymutatással szolgálni a Fed a szeptember i ülés utáni közleményben és Janet Yellen az azt követı sajtótájékoztatón. Addig azonban a pénteken érkezı munkaerıpiaci adatok bírnak kiemelt fontossággal, valamint a Fed jelentése, a Bézs Könyv utalhat arra, hogy miként látják gazdaság állapotát a jegybankárok. A várakozások szerint az új munkahelyek száma 220 ezerrel növekedhetett augusztusban, a munkanélküliségi ráta pedig 5,3%-ról 5,2%-ra csökkenhetett. Az átlagos órabérek várhatóan 2,1%- kal emelkedhetnek éves szinten, ha ennél nagyobb bérnövekedésrıl számolnának be, az is újabb indokot szolgálhat a szeptemberi kamatemelésre. A pénteki adatsor elıtt az ADP jelentését szerdán teszik közzé, mely 200 ezres foglalkoztatottság-bıvülést jelezhet a magánszektorban. Az ISM szolgáltatói indexének foglalkoztatottsági alindexe szintén jó iránymutatásul szolgálhat. A fı indextıl egyébként 58,4 pontra való csökkenést várnak a nagyon erıs júliusi 60,3 pontról. Európai makrogazdasági kilátások Változatlanok az eurózóna gazdasági trendjei, ami a javulás folytatódására utal. Az augusztusi feldolgozóipari konjunktúra-mutató ugyan minimálisan csökkent, de a részindexek bizakodásra adnak okot. Erısödött ugyanis a termelési érték és a beérkezett rendelések növekedési üteme is, valamint javult a foglalkoztatás is, az új felvételek száma négy éve a legnagyobb mértékben nıtt. Ezzel vág egybe a legfrissebb munkanélküliségi statisztika is, mely szerint a munkanélküliségi ráta 10,9%-ra csökkent az euróövezet egészében. Ha országok szerint nézzük, akkor Németország a közös fizetési övezet motorjaként továbbra is stabil növekedést mutat, miközben a francia

7 7 feldolgozóipar láthatóan tovább szenved, miközben a nagy periféria országok jól teljesítenek. Erre utalnak a végleges GDP adatok is, mely szerint Spanyolország gazdasága 1%-kal nıtt egy negyedév alatt, de az olasz növekedést is felfelé korrigálták az elızeteshez képest. Csütörtökön szolgáltatóipari PMI-k végleges értékeit is megismerjük, de érkezik az eurózóna kiskereskedelmi értékesítése is. Az Európai Központi Bank most csütörtökön tartja soron következı ülését. Ezúttal is szinte kizárt, hogy a kamatokhoz hozzányúljon az eurózóna jegybankja és új intézkedés bejelentését sem várjuk, de kérdés, hogy mit szól a két hete tartó turbulens piaci helyzethez. Legutóbb nem csak maga az infláció, hanem a központi bank inflációs várakozása is csökkent, most pedig éppen ezért arra várnak a befektetık, hogy ez konkrétan jelentheti-e a QE meghosszabbítását, avagy egyéb intézkedések meghozatalát. Fontos lesz továbbá az is, hogy hogyan vélekedik a görög hiteltárgyalások kapcsán, hogyan értékeli az eddigi eredményeket. Magyar makrogazdasági kilátások Nem sikerült túl fényesre az augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzser index. A konjunktúra-mutató ugyan javult a júliusi értékhez képest és a bıvülést jelzı 50 pontos határ fölött maradt, de lefelé mutató trend rajzolódik ki az adatokból és a régiós versenytársakhoz képest is gyengébb lett. A termelési mennyiségi alindex csökkent, amiben az augusztusi leállásokkal lehet összefüggésben. Bizakodásra adhat okot, hogy az új megrendelések emelkedtek, ami vélhetıen a javuló német mutatóval lehet összefüggésben. A második negyedéves beruházási adat szintén vegyes képet mutat. A szállítás és logisztikai ágazatban, valamint közszolgáltatások területén nagy növekedést láthattunk, ezzel szemben viszont a feldolgozóiparban csökkentek a beruházások. Ebben annak is szerepe lehet, hogy az jármőipari kapacitásbıvítések a vége felé járnak. A növekedés lassulására utal a vállalati hitelezés visszaesése. Az év elsı hét hónapjában az NHP ellenére is 7%- kal csökkent a vállalati hitelállomány, ami láthatóan nem tetszik a Magyar Nemzeti Banknak sem. A problémák vélhetıen a keresleti oldalon vannak, mivel a bankok a jelzések alapján hiteleznének, csak nem tudnak. A cégek nagy valószínőséggel saját erıbıl fejlesztenek, legalábbis a betéti állomány csökkenése erre utal. Várakozásunk szerint az év hátralévı részében erısödhet a vállalati hitelfelvétel, de mégy úgy is csökkenést láthatunk majd. Éppen emiatt a jegybank várhatóan nem állítja le az NHP-t az év végén, ahogy korábban tervezte, hanem meghosszabbítja azt. Nagy Márton, az MNB új alelnöke és a monetáris tanács tagja egy interjúban ezt már jelezte is. İ még nem szavazott a múlt héten, amikor a várakozásoknak megfelelıen szinten tartotta az 1,35%-os alapkamatot a jegybank. A közleményben az MNB jelezte, hogy tartósan ezen a szinten tartani az irányadó rátát, amit a gyenge inflációs környezet is segít. Erre utalnak az ipari termelıi árak júliusi változása is, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy az idei évre vonatkozó átlagos inflációs várakozásunkat 0,5%-ról 0,1%-ra, a jövı évre vonatkozót pedig 2,9%-ról 2,2%-ra csökkentettük. Pénteken megismerjük a második negyedéves GDP részleteit, amibıl kiderülhet, hogy mi miatt nıtt a várakozásoknál kevésbé, 2,7%-kal a hazai gazdaság. Még ez elıtt csütörtökön a júliusi kiskereskedelmi értékesítés elızetes lát napvilágot, amitıl 5,8%-os növekedést várnak a júniusi 6,2% után. Szerdán a végleges júniusi külker adatokat is megismerjük.

8 8 NEMZETKÖZI DEVIZAPIAC Események/Várakozások EUR/USD: Továbbra is nagy a volatilitás az EUR/USD piacán, ezúttal azonban nagyobb dollárerısödésnek lehettünk tanúi. A devizapár árfolyama a múlt hét elején a pánik mélypontján 1,171-nél érte csúcsát, ahonnan mostanra 1,125 környékére ért le. Ebben nagy szerepe volt a múlt heti részvénypiaci felpattanásnak és a vártnál jobb amerikai gazdasági adatoknak is. A tızsdeindexek stabilizálódásával a befektetık ismét elkezdtek kockázatosabb carry pozíciókat kiépíteni, ami gyengítette az eurót. Szerdán az USA-ból egy elég kedvezı tartós cikkek rendelés-állományi adat érkezett, ami szintén közrejátszott a dollár erısödésében, de nagyot lökött az árfolyamon lefelé az is, hogy a felülvizsgált adatok szerint a vártnál lényegesen jobban erısödött az amerikai gazdaság a második negyedévben. A két nagyon jó adatra a piacok ismét elkezdtek hinni a szeptemberi kamatemelésben, ami a zöldhasú erısödésében csapódott le. A jegyzések nagyon gyorsan 1,15 alá estek vissza, de a hét végére már 1,12 alatti árfolyamokat is láthattunk. A kínai növekedési félelmek miatt a hét pesszimista hangulatban indult, és a dollár is gyengülni próbált, de a hétvégi vártnál szigorúbb amerikai jegybankári nyilatkozatokra a jegyzések nem bírtak 1,13 fölé emelkedni. Továbbra is kérdés, hogy a kínai félelmek miatt kivár-e a kamatemeléssel a Fed. Erre a héten a munkaerıpiaci adatok szolgálhatnak támpontul. Amennyiben a pénteki adatsor hozza eddigi formáját és nem okoz nagy negatív meglepetést, úgy esélyes, hogy két hét múlva lépni fog a Fed, ez pedig a dollár erısödésével járhat. Az EKB is ülésezik csütörtökön, de bejelentésre nem számítunk. Ezek mellett a kínai fejlemények és a makrogazdasági adatok mozgathatják még az árfolyamot. Technikai szempontból fölfelé a 1,13-nál húzódó 200 napos mozgóátlagot érdemes figyelni, mely a negatív hangulat ellenére megakadályozta a további emelkedést. Ha ezen túljutna a kurzus, akkor újra 1,15 lehet a következı célpont, de az 1,17 fölötti múlt heti csúcsok újbóli megnézése is esélyes lehet. Mivel véleményünk szerint a Fed idén el fogja kezdeni a kamatemelést, ezért az emelkedéseket dollár vételére használnánk. Támaszt elsı körben az 1,115 jelent, az 1,11 körül húzódó 50 és 100 napos mozgóátlagok elıtt. A márciusi óta tartó enyhe emelkedı trend 1,095 környékén törne meg. Ajánlások EUR/USD: emelkedésben az ellenállások (1,15; 1,17) közelében dollár vétel

9 9 NEMZETKÖZI KÖTVÉNYPIAC Események/Várakozások Emelkedtek a hozamok nemzetközi kötvénypiacon az elmúlt héten. A 10 éves amerikai Treasury hozama mostanra 2,2% köré ment föl az múlt hét elején látott 1,9% mélypontokról, amiben több tényezı is szerepet játszott. Egyrészt nagyot javult a részvénypiaci hangulat a hét második felében, másrészt a vártnál lényegesen jobb amerikai GDP után ismét erısödtek a szeptemberi kamatemelési várakozások. A hét elején bár ismét romlott a hangulat a több éves mélypontokra esı kínai konjunktúra-mutatók miatt, a hozamok már csak minimálisan csökkentek. Mindez azt jelzi, hogy a piacok ismét úgy gondolják, mégis kamatot emelhet a Fed a két hét múlva esedékes ülésen. A Jackson Hole-ban megszólaló jegybankárok mindenesetre nyitva hagyták ennek a lehetıségét. Az európai kötvények is gyengültek, a 10 éves Bund hozama például 0,8% fölé emelkedett, mivel a friss konjunktúra-mutatók alapján a növekedési és inflációs kép változatlan. Az európai periféria hozamok is feljebb tolódtak, de a német hozamok feletti felárak nem változtak. A kínai és ennek következtében a világgazdasági növekedés lassulásától való félelmek miatt úgy néz ki, egyelıre nem kell tartani meredek hozamemelkedéstıl. Európában az EKB eszközvásárlásai, a gyenge euró és az alacsony olajárak a növekedési és inflációs kilátásai további javulásával járhatnak, ami elvileg felfelé tolhatja a hozamokat, de a kötvényvásárlások miatt a hozamemelkedés korlátozott lehet, sıt ha a kínai lassulásnak komolyabb következményei lesznek, akkor az emelkedés egy idıre lekerülhet a napirendrıl. Történelmi viszonylatban azonban nagyon alacsony szinten vannak a hozamok Európában, ezért az itteni kötvényeket nem javasolnánk vételre. Az amerikai kötvényeket vonzóbbnak tartjuk, a hozamok alakulása a beérkezı adatoktól függ majd, amire a kínai eseményeknek is lehet hatása. Ha viszont a növekedés a külpiaci lassulás ellenére sem csökkenne és a bérdinamika is javulna, akkor az feljebb tolhatja a hozamszinteket. Egyelıre azonban ettıl nem kell tartani, hiszen a bérnövekedés még nem kielégítı és az erıs dollár is gátja a gyorsabb növekedésnek. Érdemi hozamot a feltörekvı piaci és high yield kötvények kínálnak, de a kínai növekedés lassulása okozta nyersanyag-áresés, a dollár ereje és a fejlett piaci hozamok emelkedése komoly kockázati tényezık ezen eszközosztályokat illetıen.

10 10 NEMZETKÖZI RÉSZVÉNYPIAC Események/Várakozások Továbbra is nagy a volatilitás a nemzetközi részvénypiacokon. A túladottságból a múlt hét második felében erıteljes pattanásnak lehettünk tanúi, de a hét elején ismét az eladók kerekedtek felül. A kissé váratlan kínai kamatcsökkentés és a kedvezı amerikai makroadatok mellett a jegybankári nyilatkozatok is segítették a pattanást. Már a tartós cikkek megrendelés-állománya is jobb kedvre derítette a befektetıket, de igazán a felülvizsgált USA GDP adatnak örültek meg. Ez elvileg a szeptemberi kamatemelést is erısítette, de a New York-i Fed elnökének szavai, miszerint a kamatemelés nem sürgetı, megnyugtatta a befektetıket. Emellett az EKB felıl érkezı is olyan nyilatkozatok érkeztek, hogy szükség esetén készek további intézkedéseket hozni, ami az eszközvásárlások kiterjesztését jelentheti. A nagyot ugró olajárak is besegítettek az emelkedésbe, de a fıbb indexek csak a túladottságot dolgozták le, a fontos technikai szintek pedig kitartottak. A hét elején ismét negatív hangulat lett úrrá a piacokon, ami két fı tényezınek köszönhetı. Egyrészt a Jackson Hole-i konferencián elhangzott jegybankári megnyilvánulások továbbra is nyitva hagyták a szeptemberi kamatemelés esélyét, azaz bár figyelik az eseményeket, de a kínai és fejlıdı piaci lassulás még nem érte el a jegybankárok ingerküszöbét. A másik ok egyértelmően a növekedési félelmekkel van összefüggésben. Kedden láttak napvilágot a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek világszerte, melyek döntıen csalódást keltettek. A kínai konjunktúra láthatóan tovább fékezıdött, a feldolgozóipar mellett már a szolgáltatói szektor is megbicsaklott, de már más ázsiai PMI-k is rosszabbak lettek a várttól, valamint a koreai export zuhanása is főtötte a rossz hangulatot. Az európai mutatók már valamivel jobbak lettek, de a két éves mélypontra esı amerikai ISM feldolgozóipari index további eladókat terelt a piacokra. Továbbra is a növekedési félelmek által vezérelt hangulatingadozás mozgathatja a világ tızsdéit. A lassulás egyre szembetőnıbb, ami a vállalati profitokra is kedvezıtlenül hat, miközben a Fed a kamatemelés megkezdésére készülıdik. Az amerikai jegybank szeptember én tartja soron következı ülését, de még nem lehet tudni, hogy miként döntenek a jegybankárok. A döntés egyik alapját képezı munkaerıpiaci helyzetrıl a hét hátralévı napjaiban kapunk friss képet, szerdán az ADP jelentését, pénteken pedig a munkaügyi minisztérium átfogó adatsorát ismerjük meg. Amennyiben az adatok hozzák a jelenlegi trendeket, úgy már most szigoríthat a Fed, és mivel nem mindenki számít erre, ezért negatívan reagálhatnak a befektetık. Hogy miként látja a Fed a gazdasági helyzetet, arról a szerda este megjelenı Bézs Könyvbıl következtethetünk. Emellett kamatdöntı ülést is tart az EKB, sem a kamatokban sem a QE-ben változás nem várható, de Draghi szavaira azért figyelni fognak a befektetık, hogy miként vélekednek a piaci viharokról és milyennek látják a növekedési és inflációs kilátásokat. Makroadatok is érkeznek a hát hátralévı részében, csütörtökön világszerte szolgáltatói konjunktúra-mutatók látnak napvilágot. A kínai bizonytalanság és a Fed kamatemelés idızítése miatt továbbra is érdemes óvatosnak maradni és egyelıre a partvonalról figyelni az eseményeket, amit a hatalmas volatilitás is indokol. Ugyanakkor a fıbb fejlett piaci indexek a csúcsukhoz képest most már százalékkal vannak

11 11 lejjebb, így az árazási szintek kedvezıbbé váltak, miközben a fundamentumokban egyelıre nagy változás nem állt be. Az amerikai gazdaság, ha mérsékelten is, de tovább növekszik, és Európában is folytatódhat a kilábalás. Ráadásul a vállalati mérlegek is erısek, a készpénztartalékok magas szinten állnak. Éppen ezért szelektíve érdemes lehet győjtögetni azon vállalatok részvényeibıl, melyek nincsenek eladósodva, stabil cash-flow-val rendelkeznek, érezhetı osztalékot fizetnek és kevésbé kitettek a kínai kockázatoknak. Fıleg az amerikai és európai belsı piacokra fókuszáló cégeket érdemes elınyben részesíteni, a nagy kínai kitettséggel rendelkezıket viszont kerülni kell. A további esés felé mutat, hogy a fıbb ellenállási szintek kitartottak és szeptemberi szezonálisan egy kedvezıtlen idıszak. Kínától továbbra is távol tartanánk magunkat, míg a fejlıdı piacok közül a gazdaságilag is alátámasztott Indiát és Kelet-Európát favorizálnánk. Egyesült Államok Régóta nem látott nagy mozgásokat láthattunk az amerikai részvénypiacon, a volatilitás és a forgalom 2011 óta nem látott szintekre jutott. Az S&P 500-as részvényindex a pánikban elért 1867 pontos szintjérıl három nap alatt 1990 pont közelébe ugrott fel, az itteni ellenállási szintekrıl viszont 1915 pont környékére hullott vissza. A heti charton óriási alsó kanóc rajzolódott ki, nagyobb, mint tavaly vagy 2008 októberében. Ez erıteljes fordulós jel. A hét eleji esés miatt azonban a technikai mutatók további lejtmenetet vetítenek elıre. Az S&P 500-nak támaszt az 1900 pont adhat a múlt heti mélypontok elıtt, amit a 1820 pontos tavaly októberi mélypont és a 200 hetes mozgóátlag (1711) elıtt, ami folyamatosan jön fel a 2014-es 1740 pontos mélypontokhoz. A vételekkel továbbra is óvatosak lennénk, az erıs mérleggel rendelkezı cégek részvényeibıl érdemes lehet győjtögetni hosszabb távra. A részvénypiaci zuhanás ellenére a kisbefektetıi optimizmus hasonló szinten található, mint 2-3 héttel korábban. A piaci félelem indikátorok még mindig extrém negatív szinten találhatóak. Az adatok 2002 óta fennálló történelme alapján rekord mértékő (29,5 milliárd dollár) készpénzkiáramlás volt a részvényalapokból, aminek nagy része (19 milliárd dollár) egy nap, kedden, következett be óta nem volt ilyen drasztikus kiáramló nap. A pénz nagy része (22 milliárd dollár) pénzpiaci alapba vándorolt, ami majd egy idı után keresni fogja a helyét. Az optimista forgatókönyvet erısítheti, hogy a bennfentesek erısen veszik a részvényeket

12 12 Európa A pattanás után ismét lefelé vették az irányt az európai részvénypiacok. A német DAX a ig való visszapattanás után még fölnézett pont közelébe, a vételi erı azonban megszőnt és hét eleji rossz hangulatban pontig süllyedt. Ezzel az index csak megtesztelte az emelkedı trendcsatorna alsó szélét így jó eséllyel a tavalyi pontos sávba csúszhat vissza. A technikai indikátorom inkább a lefelé irányt erısítik, a hosszú alsó kanóc azonban fordulós jel is lehet. Ha a pont viszont kitartana, akkor ismét megpróbálkozhat az index az erısödéssel. A szélesebb európai piacot összefogó Stoxx Europe 600 index relatíve jobban néz ki, mivel a 360 pont fölé való visszaugrással a 2011-es mélyponttól húzott emelkedı trendvonal fölé került vissza az index. A hét eleji esésben 350 pontig jött le a mutató, ahol ez a trendvonal húzódik. Ha ismét alábukna, akkor a 345, majd 335 pont következhet. Fejlıdı piacok Az elmúlt hetek részvénypiaci esésével a fejlıdı piacok is nagy ütést kaptak, az átfogó indexek 2009-es mélypontokra kerültek. A piacok is túladottakká váltak, azonban nagy kérdés, hogy a gyenge gazdasági környezet mellett és a Fed kamatemelés árnyékában, lesznek-e befektetık, akik megveszik ezeket a piacokat. Hosszú távon jó beszállási pontok adódnak, de mehetnek még lejjebb ezek a piacok, ezért mindenképp nagy óvatosság javasolt. Megállt az esés a kínai részvénypiacon. A Shanghai Composite index a 3000 pont alóli szintekrıl 3200 pontig ment föl, az emelkedési kísérlet elakadt és a mutató 3000 pontig süllyedt le. Ebben nagy szerepe volt a vártnál gyengébb augusztusi konjunktúra-mutatóknak. A Caixin végleges feldolgozóipari PMI-jét ugyan 47,3 pontra felfelé módosították az elızetes 47,1 pontról, de ez még mindig csökkenést jelent az elızı havi 47,8 pontról. A hivatalos, nagy állami vállalatokat mérı mutató szintén esett, 50 pontról 49,7 pontra, ami egybeesett a várakozásokkal, de 3 éves mélypontot jelent. Az igazán nagy negatív meglepetést a Caixin szolgáltatóipari PMI-jének zuhanása okozta 53,8 pontról 51,5 pontra, ami kétségbe vonja kormányzat gazdaság-átalakítási törekvéseit egy szolgáltatói, fogyasztáson alapuló gazdasági modellre. A kormányzat azzal magyarázta a mutatók csökkenését, hogy a csütörtök-pénteki világháborús megemlékezés miatt be kellett zárni néhány üzemet a szmog csökkentése miatt. Erre a két napra zárva lesz a tızsde és nagy parádét tartanak, hogy demonstrálják, Kína ereje teljében van. Az indexben a 3000 gyenge, a 2800 pont

13 13 (100 hetes mozgóátlag) erısebb támaszt jelent, de az irány még mindig a 200 hetes mozgóátlag (2500) felé mutat. Nem tud talpra állni a hongkongi piac. A Hang Seng a múlt hét második felében látott jobb hangulat során felment ugyan pontig is, de a 200 hetes mozgóátlagról lefordult és pont alá süllyedt az index. Az index erısen túladott, ezért jöhetne egy komolyabb pattanás, de elıtte könnyen megnézhetjük a pontos 2013-as mélypontokat is. Nem teljesített jól az indiai piac. Bár gazdaságilag jól áll az ország, de a külföldiek eladások miatt a Nifty index a 8000 pont visszatesztelése után 7700 pont közelébe süllyedt. Nem tett jót a hangulatnak az sem, hogy a második negyedévben a várt 7,4% helyett csak 7%-kal nıtt az ország GDP-je. Ugyanakkor a gazdasági fundamentumai jónak mondhatók és a hosszú távú kilátások is kedvezıek, ezért érdemes lehet vételi pozíciókat építgetni. Fontos támasz a 7500 pont, emelkedésben pedig a 8000 pont akadályozhat. Nagyot ugrott viszont az orosz piac az orosz piacot. Az olajárak közel 30%-os szárnyalása és a rubel erısödése következtében az RTS index a 700 pont közeli szintekrıl 840 pontig menetelt, majd 800 pontig korrigált vissza. Ennek ellenére az orosz piac továbbra is csökkenı trendben mozog, melyet a gazdasági szankciók és a politikai kockázatok is sújtják, ezért kerülendınek tartjuk. A nemzetközi hangulat mellett az olajárak mozgatták a brazil piacot. A Bovespa a alatti szintekrıl elıbb közelébe ugrott, majd pontig csúszott vissza. A gazdaság gyenge teljesítménye sem tesz jót a helyi tızsdének, a második negyedévben a várt 2% helyett 2,6%- kal zsugorodott éves alapon a GDP pontnál van egy erıs támasz egy támasz, de ha ez sérül, akkor alá eshet az index. Az emelkedéshez elsı körben a pont akadályoz. A nemzetközi trendekkel együtt mozgott a török piac. Az ISE 100 index pontról felment pontig, onnan viszont ig esett le. A hangulatnak az elırehozott választások miatti belpolitikai bizonytalanság és a líra gyengülése sem tesz jót. Támasz a pont, míg ellenállást a pont jelent. Ajánlások Amerika, Európa: erıs mérleggel és stabil cash-flow-val (osztalék) bíró részvények óvatos vétele Hongkong, India: hosszú távon óvatos vétel

14 14 NEMZETKÖZI ÁRUPIAC Események/Várakozások Olaj: Százalékosan nézve 25 éve nem látott rallyt produkált az olaj. A WTI és a Brent árfolyama is közel 30%-kal erısödött a csütörtök, pénteki és hétfıi napon, ilyen szintő emelkedésre Kuvait 90-es lerohanása óta nem volt példa. Mindez annak köszönhetı, hogy az EIA becslése szerint a 9,6 millió hordós csúcsról 300 ezerrel csökkent az amerikai kitermelés és az OPEC a kartellen kívüli termelıkkel tárgyalna az alacsony árak miatt, de a tömeges shortzárásoknak is nagy szerepe lehetett. Vélhetıen túl sokan ültek egy oldalon. Kedden heves korrekció kíséretében már 8%-os esést szenvedett el a fekete arany, ami a gyenge ázsiai PMI-knek és a 2 éves mélypontra esı amerikai ISM feldolgozóipari indexnek tudható be. Az elégtelen kereslet mellet is nagy ugyanis a túlkínálat, és ez még egy jó ideig nem fog változni, ezért további nagy emelkedésre nem számítunk. Az árfolyamemelkedés az 50 napos mozgóátlagoknál akadt el, ami a WTI esetében 48,4, a Brentnél 53,7 dollárnál húzódik. Arany: Bár voltak nagyobb mozgások az arany árfolyamában, lényegi változás nincs a nemesfém piacán. A javuló hangulatban a múlt hét második felében az 1165 dolláros szintekrıl 1120 dollár alá esett az árfolyam, de a hét elején látott romlás ismét feljebb hajtotta a jegyzéseket 1140 dollár fölé. Hosszabb távon azonban ezek a mozgások alig érzékelhetıek, az árfolyam továbbra is csökkenı trendben mozog és a fundamentumok (inflációs hiánya, közelgı Fed kamatemelés) is negatívak az aranyra. Persze piaci viharok idején megnıhet a kereslet a menedékeszköz iránt.

15 15 Az árupiaci trendet a 19 terméket magában foglaló, a legrégebbi árutızsdei index a Reuters/Jefferies CRB Index fejezi ki a legjobban, mely az elmúlt idıszakban komoly leértékelıdés után 15 éves mélyponton is járt. Ebben oroszlánrészt vállalt az olaj, de a fémek és mezıgazdasági termények tızsdei árfolyama is jelentıs esésen van túl. Hosszabb távon továbbra sem számítunk érdemi emelkedésre az árupiacon. A kínai gazdasági szerkezet átalakítását célzó törekvések ugyanis alacsonyabb növekedési ütemet jelentenek, de az elmúlt hónapok fejleményei arra utalnak, hogy ez a lassulás a vártnál is nagyobb lehet. Emellett a világgazdasági növekedésnek nem tesz jót az sem, hogy a nyersanyagár-esés által érintett feltörekvı régiók szintén szenvednek. Némi támaszt jelenthetnek az európai és japán jegybanki eszközvásárlások és, hogy az alacsonyabb olajárak több elkölthetı jövedelmet hagynak a lakosságnál, ami javíthatja a növekedési kilátásokat. A mezıgazdasági termények esetében az idıjárási viszonyok is befolyásolhatják a kereslet-kínálati viszonyokat. Ajánlások Olaj: kivárás Arany: eladás

16 16 HAZAI DEVIZAPIAC Események/Várakozások EUR/HUF: Továbbra is meglehetısen stabil képet mutat a forint az euróval szemben, azonban a kockázatok nınek a gyengülést illetıen. A múlt hét közepén, pont amikor javulni kezdett a külpiaci hangulat, megbillent egy kicsit a hazai deviza, és az árfolyam 317 közelbe lendült. Ez a külföldiek kötvényállományának csökkenésével lehet összefüggésben, ami 3 éves mélypontra került. A kurzus hamar visszalendült 315 alá és lenézett 313 közelébe is, de az erısödési kísérlet elakadt, ami a vártnál jobb amerikai adatokkal lehetett összefüggésben. A felülvizsgált USA GDP erısre sikerült, ami ismét kicsit erısítette Fed kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat is. Ez 316-ig is feltolta a jegyzéseket, de jellemzıen között kereskedtek a devizapárral a hét hátralévı részében. A hét elején ismét romlott a globális hangulat, amit a kínai aggodalmak és a gyenge konjunktúraindikátorok váltottak ki, de a forint meglehetısen stabil maradt. Sıt ismét volt 313-nál a kurzus, de a romló környezetben 315 felé mozdult el. A forint és a régiós devizák elég stabilak ebben a bizonytalan környezetben, amit az magyaráz, hogy kevésbé kitettettek a kínai aggodalmaknak, és ha a piac úgy látja, hogy a Fed nem fog szigorítani szeptemberben, akkor az támogatólag hat. Mindezek ellenére nınek a kockázatok egy gyengülést illetıen. A globális hangulat romlása azonban azzal a veszéllyel jár, hogy fokozódhat a feltörekvı piaci tıkekivonás, amit a forint is kellıképpen megérezhet, még úgy is, hogy csökken a külsı sérülékenységünk. A jegybank ugyanis deklarálta, hogy tartósan a jelenlegi alacsony szinten tartaná az alapkamatot és véleményünk szerint 330-as árfolyamig még csak szóbeli intervencióra sem kell számítani. Ha ez bekövetkezne, akkor az a külföldieknek fájó lehet, mivel a kínált hozamhoz már magasabb kockázatok társulnának. Ezek a veszélyek egy Fed kamatemelés esetén csak fokozódnának, ezért az erısödés esetén vételt javaslunk. Technikailag nézve a 313-nál az elsı támasz, amit a 311,8-nál húzódó 50 napos mozgóátlag követ, de igazán kedvezı vételi szintet a 310 és az alatti szintek jelentenek. Emelkedés esetén 315 az elsı ellenállási szint, amit a 317 követ, itt érdemes lehet profitot realizálni, vagy akár shortot is nyitni, de utóbbival csak óvatosan bánnánk a növekvı kockázatok miatt. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy 315 körül ingadozhat az árfolyam, de nyugodtabb piaci körülmények esetén a közötti oldalazásra számítunk.

17 17 USD/HUF: Meglehetısen volatilisen mozgott a devizapár árfolyama az elmúlt héten, ami nagyrészt az EUR/USD mozgásával volt összefüggésben. A múlt hét elején elért 270 alatti szintekrıl pár nap alatt 280-ig ugrottak a jegyzések, ami a javuló hangulatban bekövetkezı dollárerısödésnek volt köszönhetı. A kurzus 281-nél érintette az 50 napos mozgóátlagot, majd 279 alá csúszott le, ahogy az ismét romló hangulat gyengítette a zöldhasút. A továbbiakban is fıleg EUR/USD irányváltásai mozgathatják a USD/HUF árfolyamát, amire az amerikai munkaerıpiaci adatok és a kínai fejlemények lesznek hatással. A jelzések alapján az amerikai jegybank nem tett le a szeptemberi emelésrıl, ezért a közelgı Fed-ülés miatt nem igazán javasolnánk a shortokat, de ha ismét 270 felé mozdulna a kurzus, akkor a támaszoknál vételeket eszközölnék. Ajánlások EUR/HUF: támaszoknál (310; 308,2) vétel, ellenállásoknál (315; ; 320) eladás USD/HUF: támaszoknál (273; 270; 267) vétel

18 18 HAZAI KÖTVÉNYPIAC Események/Várakozások Elsıdleges piac: normál kereslet Az 35. héten a nettó állampapír-kibocsátás -84,3 mrd Ft volt, így 2015-ben eddig nettó 767,3 mrd Ft összegő állampapír kibocsátás történt. AUKCIÓS TÁBLA D D MÁK 2021/A Sorozat 3 hónapos 12 hónapos 5 éves változó Aukció dátuma Meghirdetett mennyiség (mrd Ft) Elfogadott mennyiség (mrd Ft) Fedezettség 3,85 2,72 3,35 Átlaghozam (%) 0,75 0,72 98,18 Elızı aukcióhoz viszonyított változás bp-ban Alacsony meghirdetett mennyiségek és azokhoz képesti normál kereslet volt az aukciókon. Talán a rövid DKJ aukcióról érdemes megemlíteni, hogy a rekord alacsony átlaghozam még alacsonyabb szintre esett. Ez annak (is) a következménye, hogy közeledik szeptember közepe, amikor a 2 hetes MNB betétet folyamatosan 1000 mrd Ft-ra csökkenti majd az MNB (a jelenlegi állomány kb mrd Ft) és nem az alapkamatot fizeti, hanem aukció útján fog kialakulni a kamata. Másodsorban a 3 hónapos betét lesz az irányadó instrumentum, erre fogja fizetni az MNB az alapkamatot. Másodlagos piac: mérsékelt hozamcsökkenés minden lejáraton Kis mértékben ugyan, de minden lejáraton lejjebb kerültek a hozamszintek a múlt héten. A rövid hozamok 5-15, a hosszú hozamok összességében 5 bázispontot csökkentek. A külföldiek kötvényállománya hétfıre beesett 200 mrd Ft-tal, de ennek az oka a MÁK 2015/C lejárat volt. A teljes kint lévı mennyiség 595mrd Ft jó része külföldiek tulajdonában volt. Ettıl függetlenül a külföldieket jó ideje inkább eladóként látjuk, mint vevıként, aminek az is oka, hogy már nem sok tér lehet a hozamcsökkenésben, inkább felfelé mutató kockázatokat látunk, amit fıleg a Fed kamatemelés és a folyamatosan romló kockázat-hozam mutatószám támogat. Ennek ellentmond a magyar hosszú távú adósság felminısítésének egyre valószínőbb lehetısége, de a befektetési kategóriába való felminısítés jó része már benne van az árakban és a buy the rumour sell the fact effektuson keresztül valószínőleg lesz egy eladási hullám annak bekövetkeztekor. Ezzel szemben a magyar kötvények bekerülnek különbözı nemzetközi indexekbe, amiknek a teljesítményét követve bizonyos piaci szereplık venni akarnak majd magyar kötvényeket és ez, illetve az elıbbi hatás hozzávetılegesen kiegyenlítheti egymást, azaz a felminısítésnek közel neutrális hatása lehet majd. A forint kötvényekkel szemben a REPHUN-okra legmarkánsabban az fog hatni, hogy nem lesz devizakötvény kibocsátás és az állam a lejáró devizakötvényeket forint kibocsátással fogja refinanszírozni. Vagyis a REPHUN-ok hozamai inkább oldalaznak, vagy csökkenek majd.

19 19 Ajánlások Rövidben már nem várunk markáns mozgást, hosszú futamidıben közép és hosszútávon hozamemelkedést várunk.

20 20 HAZAI RÉSZVÉNYPIAC Események/Várakozások A múlt hét második felében látott hangulatjavulásra és a hét eleji pesszimizmusra is mérsékelten reagált a magyar részvénypiac. A BUX-ot a pontos szint nem engedte feljebb, míg alulról a pont támasztotta egészen keddig, viszont záróban kissé bebukott alája. Az index számára támaszt elsıdleges támaszt a pont jelent, ami után a majd a pontnál lévı rés következhet. A technikai mutatók még eladási jelzésen, amelyek valószínőleg majd csak a felé közelítı 13 napos mozgóátlag (21701), illetve a pont törésével fordulnának. OTP: Nem esett tovább az OTP az elmúlt héten. A bankpapír a hangulatjavulás ellenére sem tudott erısödni, így az 5600 forint környékén hagyott rés betöltetlen maradt. Az árfolyam továbbra is júniusi szinteken tartózkodik és a technikai mutatók még mindig eladási jelzésen. Ennek ellenére az 5000 forint nagyon erıs támasznak bizonyulhat, aminek a törésére nem számítunk. Rövidebb távon az 5150/5200 forint is megállíthatja a csökkenést. Az árfolyam voltaképpen március vége óta változatlan szinten, egy széles ( ) sávban kereskedik. Emelkedésben az 5500 forint akadályoz. MOL: Finomító létére kedvezı a MOL számára az olcsóbb olajár (az olajár és a magasabb benzinár közötti különbség egy részét tudja zsebre tenni), de a túlzások, tovább csökkenı nyersanyagár, aggodalomra adhat okot. Az árfolyam visszakerült a május eleje és június vége között kiépített csökkenı trendcsatornájába, amit a 14000/14200 forint erıteljesen korlátol. Ez a múlt hét második felében meg is fogta az emelkedést, ahonnan forintig esett a papír. A technikai mutatók nem mutatnak kedvezı képet, pláne, hogy a december óta nem látott szők szintő Bollingerszalagok elkezdtek tágulni, akár csökkenı trendet is eredményezve. Támaszt a forint nyújt a 200 napos (13200) és 100 hetes mozgóátlag (13113) elıtt. Richter: A Richter meglehetısen jól teljesített az elmúlt héten. Már a múlt hétfıi beesés után még aznap változatlan szintre tért vissza, majd a rá következı napokban fokozatosan kapaszkodott

21 21 egyre feljebb. A hét elején az árfolyam a 4300 forintot is elérte majdnem, de kedden záróban 4260 forintig süllyedt. A technikai mutatók továbbra is eladási jelzésen, de legalább a Bollinger-szalag nem sérült. Támaszt a 4100 nyújt a 4000 forint elıtt, míg cél a 4300 meghaladása és a 4400 forint érintése. Az FDA a hónap során dönt a cariprazine engedélyezésérıl, pozitív hír esetén 4500 forintig is ugorhat az árfolyam, ellenkezı esetben 3800 forintig tartó szakadás jöhet. Magyar Telekom: Az Elmúlt héten a nagy papírok közül a Magyar Telekomot nyújtotta a legjobb teljesítményt. Az árfolyam ugyanis a hétfıi szakadás után teljesen betöltötte a nyitva hagyott rést, de sajnos 399 forintról 393-ig estek a jegyzések. Hosszú távon az emelkedı trend még sértetlen, de folyamatosan gyengül. Támaszt elsı körben a 390 forint jelent, amit a 200 napos mozgóátlag (386), majd pedig 380 forint követ. Ellenállás egyértelmően a 400 forint, melyet az 50 napos mozgóátlag is erısít. Ajánlások OTP: kivárás MOL: tartás Richter: vétel Magyar Telekom: tartás

22 22 ALAPKEZELİI VÉLEMÉNY Az idei sávkereskedést követıen augusztusban az eladási hullám elérte a fejlett részvénypiacokat is. Az esést a kínai jegybank váratlan lépése katalizálta, amikor a jüan leértékelése mellett döntött. A csökkenés hátterében a gyengülı globális makrogazdasági és az erısödı dollár miatt romló vállalati fundamentumok állnak, és ezen belül elsısorban a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak. Az egyes piaci szereplık által fekete hétfınek nevezett napot követıen a részvénypiacok gyorsan visszaemelkedtek a mélypontokról. Ebben nagy szerepe volt a megnyugtató jegybanki nyilatkozatoknak, a rövid távon kialakult extrém pesszimizmusnak, és annak a befektetıi magatartásnak, hogy az elmúlt években az alacsony hozamkörnyezetben, bıséges jegybanki likviditásban jó döntésnek bizonyult megvenni a részvénypiaci eséseket. Az augusztusi korrekcióval viszont a fejlett részvényindexek is kiestek az emelkedı trendekbıl, a momentum megtört és a romló fundamentumokat tekintve egyelıre nem tőnik valószínőnek, hogy az indexek visszatérjenek a korábbi emelkedı trendbe. Szeptemberben az amerikai jegybanki ülés ígérkezik az egyik legfontosabb piacbefolyásoló eseménynek. Amennyiben a FED szigorít a monetáris kondíciókon, és kamatot emel, az további nehézségeket okozhat a fejlıdı piaci országoknak, devizáknak és nyersanyagpiacoknak. A piaci hangulat és a makrofundamentumok jelenleg nem túl kedvezıek egy emeléshez, bár az amerikai gazdaságra nem lenne szignifikáns hatása. A kamatemelés további átárazásokat és átsúlyozásokat okozhatna, ebben az esetben a piaci volatilitás erısödése várható, nıhet a további korrekciók esélye. A globális növekedési kilátások érdemben nem javulnak, sıt a frissen megjelent feldolgozóipari konjunktúra mutatók a növekedési dinamika további mérséklıdését jelzik. A kínai a bıvülést jelzı 50 alatt volt, az európai kis mértékben elmaradt a várakozásoktól, az amerikai ISM is visszaesett, és a várakozásokat is alulmúlta. Kína lassulása az európai gazdasági növekedési kilátásokat is jelentısen ronthatja, elsı körben a német ipari teljesítményre lehet kedvezıtlen hatással (autógyártás). Az értékeltségeket tekintve megállapítható, hogy a részvényárazások feszítettek, a piacok historikus összehasonlításban túlértékeltek, a profit marginok tekintetében nem látni a további bıvülés lehetıségét. A piacok belsı gyengeségét már korábban jelezte, hogy az amerikai indexeket egy-két blue-chip támasztotta. A kötvényekkel összehasonlítva, illetve osztalék alapon kedvezınek tőnhetnek az árazások, viszont az amerikai kamatemeléssel már ez sem tőnik annyira attraktívnak. Az alapok tekintetében a likviditási és pénzpiaci (rövid kötvény) alapjainkat (RALA, RAGA, RAPA, RELA), az abszolút hozamú alapjainkat (RAHA, RIPA, PANNONIA), valamint a hazai kamatozóeszköz-túlsúlyos, de globális részvénykitettséggel is rendelkezı PERSPEKTÍVA HUF alapunkat ajánljuk. Eurós alapjaink közül az euróban denominált pénzpiaci és kötvénytúlsúlyos, USD kötvénykitettséggel és aktívan kezelt globális részvénykitettséggel is rendelkezı PERSPEKTÍVA EUR alapunkat és az abszolút hozamcélú és total return alapokba fektetı RAJNA alapot ajánljuk.

23 23 Pannónia Abszolút hozamú alapok alapja Aktualitások: az alapban mérsékeltük a kockázati kitettséget. Kiemeljük, hogy a Pannónia alap teljesítménye a tızsdei korrekció idıszakában pozitív volt A PANNONIA alap január 2-tıl befektetési politikát váltott, és abszolút hozamú alapok alapjaként mőködik. Az alap mőködése mérsékelt kockázatvállalásra törekszik, azaz olyan alapokat is beválaszt, amelyek egy váratlan piaci fordulat, globális pesszimizmus vagy piaci korrekció esetén potenciálisan csökkenthetik a veszteség mértékét. Az alap diverzifikáltságából fakadóan kedvezıbb hozam/kockázat karakterisztikákkal rendelkezik, mint az egyes egyedi abszolút hozamú alapok. Az alapok között megtalálhatók a Concorde, Aegon, Dialóg, OTP, Generali alapkezelık és természetesen a saját RIF alapjaink is. A Pannónia Alap portfoliójának aktuális összetételében kifejezésre jut a mögöttes alapok aktuális összetétele, a RIF piacról alkotott aktuális képe, valamint legfontosabb elemként a hosszú távon sikeres stratégiával rendelkezı, jó minıségő alapok kiválasztása. RAJNA Abszolút hozamú és total return alapok alapja Aktualitások: az alapban csökkentettük a kockázati kitettséget, azaz levágtuk a globál eszközallokációs alapok súlyát. Ezzel párhuzamosan növeltük a volatilitást tartó alapok kitettségét. A RAJNA alap július 18-tól befektetési politikát váltott, és euró alapú abszolút hozamú alapok alapjaként mőködik. Az alapban összegyőjtjük mintegy 20 neves alapkezelı 50 alapjából az általunk (aktuálisan) legjobbnak ítélt európai (és néhány hazai) abszolút hozamcélú és total return alapokat, melyekbıl portfóliót kínálunk ügyfeleinknek közepes kockázat felvállalása mellett. Diverzifikáltságából fakadóan az alap kedvezıbb hozam/kockázat karakterisztikákkal rendelkezik, mint az egyes egyedi abszolút hozamú vagy total return alapok, és ezáltal lehetıséget biztosít a befektetık számára, hogy az alap megvásárlásával kitettséget szerezzenek egyszerre több abszolút hozamú és total return alapban alacsonyabb kockázatvállalással, mintha az egyes egyedi alapokba fektetnének.

csütörtök, április 2. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 2. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. április 2. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék nyereséggel, az amerikai részvényindexek veszteséggel zártak tegnap. A forint erősödésének köszönhetően az EUR/HUF árfolyam

Részletesebben

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak az amerikai és a vezető nyugat-európai részvényindexek kedden. A 310-es szint alatt tartózkodott a forint az euróval szemben a 6 órás adatok

Részletesebben

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. március 2. Vezetői összefoglaló Amerikában negatív tartományban zártak a vezető részvényindexek, Európában a lassuló amerikai GDP-adat segítette a kereskedést. A forint kilenchavi csúcsa közelében,

Részletesebben

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló Szerdán mind az európai, mind az amerikai részvényindexek jelentős pluszban zártak, az EKB elnök nyilatkozatának hatására, mely szerint az EKB még tovább

Részletesebben

hétfő, október 5. Vezetői összefoglaló

hétfő, október 5. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. október 5. Vezetői összefoglaló Mind az európai, mind az amerikai indexek pozitív tartományban zártak pénteken a megjelenő amerikai munkaerőpiaci adatok hatására. A 312-es szint alá erősödött

Részletesebben

péntek, április 24. Vezetői összefoglaló

péntek, április 24. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. április 24. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai indexek, az Egyesült Államokban jó kereskedési hangulat uralkodott. A 300-as szint alá erősödött az euró/forint árfolyam

Részletesebben

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. október 16. Vezetői összefoglaló A szerdai kereskedési napon rendkívül rossz hangulat uralkodott a nemzetközi tőzsdéken. Szerdán a 307-es szint fölé emelkedett az euró/forint kurzus; a

Részletesebben

szerda, augusztus 14. Vezetői összefoglaló

szerda, augusztus 14. Vezetői összefoglaló szerda, 2013. augusztus 14. Vezetői összefoglaló Pozitív tartományban zárt az összes vezető tengerentúli és európai részvényindex a keddi kereskedési napon a kedvező makrogazdasági adatok hatására. Kedden

Részletesebben

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló Hétfőn a tengerentúlon estek a tőzsdék, míg a vezető nyugat-európai börzék vegyes teljesítményt mutattak. Kedden reggel a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval

Részletesebben

péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek többsége veszteséggel zárta a tegnapi kereskedést. Csütörtökön a forint tovább folytatta esését. A BUX 8,2 milliárd forintos

Részletesebben

péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló Csütörtökön Amerikában és Európában is mínuszban zártak a tőzsdeindexek, az európai börzéken különösen nagy volt a visszaesés. Gyengült a forint az euróhoz

Részletesebben

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló Pozitív tartományban zártak a vezető amerikai és nyugat-európai börzék. Ma reggel a 310-es szinten tartózkodott az euró/forint keresztárfolyam. A BUX 0,2 százalékot

Részletesebben

péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló Veszteséggel zártak csütörtökön a vezető nemzetközi részvényindexek. Péntek reggel gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. A BUX 1,6 százalékkal került

Részletesebben

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló Szerdán az európai részvényindexek növekedéssel zártak a megjelent euró zónás pozitív adatok hatására, míg az amerikai tőzsdék kismértékű negatív eredménnyel

Részletesebben

péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló Csütörtökön mind az európai, mind az amerikai vezető indexek negatív tartományban zártak, bár az elmozdulás nem érdemi egyik index esetében sem. A forint

Részletesebben

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 11. Vezetői összefoglaló Alacsony kereskedési hajlandóság mellett pozitív tartományban zárt a vezető nemzetközi tőzsdék többsége. A kedvező nemzetközi piaci hangulat nem ragadt át

Részletesebben

péntek, november 22. Vezetői összefoglaló

péntek, november 22. Vezetői összefoglaló péntek, 2013. november 22. Vezetői összefoglaló A tengerentúli részvényindexek a pozitív amerikai makroadatoknak köszönhetően emelkedtek, azonban az európai tőzsdék többsége eséssel zárta a tegnapi kereskedést.

Részletesebben

hétfő, augusztus 3. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 3. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. augusztus 3. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai indexek mínuszban zártak pénteken. A hazai fizetőeszköz erősödött a hétvége folyamán. A BUX alacsony

Részletesebben

péntek, október 3. Vezetői összefoglaló

péntek, október 3. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. október 3. Vezetői összefoglaló Az európai részvényindexek jelentős veszteséggel zártak. Csütörtökön a forint nem mutatott jelentős elmozdulást a főbb devizákkal szemben. A BUX 8,7 milliárd

Részletesebben

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. április 24. Vezetői összefoglaló Tegnap a vezető nyugat-európai és tengerentúli részvényindexek is negatív tartományban zártak a többségében kedvező makroadatok ellenére. Szerdán a forint

Részletesebben

szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló Kedden az európai tőzsdék mínuszban zártak, az amerikai mutatók emelkedtek. Európában az EKB csütörtöki ülésére, az Egyesült Államokban a Fed decemberi tanácskozására

Részletesebben

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló hétfő, 2013. augusztus 5. Vezetői összefoglaló Vegyes amerikai makroadatok jelentek meg, a munkanélküliségi ráta ötéves mélypontján tartózkodik, ugyanakkor a foglalkoztatottság bővülése elmaradt az elemzői

Részletesebben

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek emelkedéssel zárták a keddi kereskedési napot. Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

2010. október 11. www.cib.hu CIB REGGELI FEJLETT PIACOK

2010. október 11. www.cib.hu CIB REGGELI FEJLETT PIACOK CIB REGGELI FEJLETT PIACOK FİBB HÍREINK USA: Pénteken a munkaerıpiaci adatok negatív meglepést hoztak: a mezıgazdaságon kívül álláshelyek száma a várakozásokkal ellentétben jelentıs visszaesést mutatott.

Részletesebben

csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló Szerdán a nemzetközi részvényindexek többsége veszteséggel zárt. Mindhárom vezető devizával szemben gyengülést mutatott a forint árfolyama. A BUX záróértéke

Részletesebben

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 30. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. április 30. Vezetői összefoglaló Szerdán negatív tartományban zártak a nemzetközi részvényindexek. Elérte a 302-es szintet a forint ma reggel az euróval szemben. Átlag feletti forgalom

Részletesebben

Vezetői összefoglaló december 14.

Vezetői összefoglaló december 14. 2017. december 14. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró, a svájci frank és a dollár ellenében is gyengült. A BUX 9,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,55

Részletesebben

szerda, 2015. szeptember 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. szeptember 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. szeptember 2. Vezetői összefoglaló Kedden jelentős veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek, a napvilágot látott negatív kínai makro-indikátorok hatására. Szerda reggel kismértékben

Részletesebben

csütörtök, május 28. Vezetői összefoglaló

csütörtök, május 28. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. május 28. Vezetői összefoglaló Szerdán pozitív tartományban zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A hazai fizetőeszköz gyengülést mutatott a dollárral és a svájci frankkal szemben.

Részletesebben

szerda, augusztus 27. Vezetői összefoglaló

szerda, augusztus 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. augusztus 27. Vezetői összefoglaló A világ vezető tőzsdéin jó hangulatú kereskedés folyt, így a részvényindexek pluszban zártak. Kedden a forint a 313-as szint közelében mozgott az euróval

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 12.

Vezetői összefoglaló június 12. 2017. június 12. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz képest kis mértékben gyengült, a svájci frankkal és a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 6,3 milliárd forintos,

Részletesebben

szerda, november 26. Vezetői összefoglaló

szerda, november 26. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. november 26. Vezetői összefoglaló Nyugat-Európa pluszban zárt, vegyes nap az amerikai tőzsdéken. A forint tegnapi gyengülése ellenére továbbra is erős szinten tartózkodik a vezető devizákkal

Részletesebben

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 8. Vezetői összefoglaló A nyugat-európai részvényindexek pluszban, az amerikai börzék mínuszban zártak. Erősödni tudott a forint az euróval és a svájci frankkal szemben is. A BUX

Részletesebben

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló Kedden az európai és amerikai vezető tőzsdeindexek vegyesen zárták a kereskedést, a legnagyobb csökkenés Londonban, a legnagyobb emelkedés Frankfurtban következett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 24.

Vezetői összefoglaló október 24. 2017. október 24. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt gyengült. A BUX értéke 8,1 milliárd forintos átlag feletti forgalom

Részletesebben

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai és amerikai indexek tegnap. Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései 304,5-nél

Részletesebben

szerda, június 18. Vezetői összefoglaló

szerda, június 18. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 18. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek pozitív tartományban zárták a keddi kereskedési napot. A forint továbbra sem indult erősödésnek, az euró/forint árfolyam

Részletesebben

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló A tegnap megjelent kedvező makrogazdasági adatok következtében pozitív hangulatú volt a kereskedés tegnap a vezető nemzetközi tőzsdéken. A forint árfolyama

Részletesebben

hétfő, augusztus 24. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 24. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. augusztus 24. Vezetői összefoglaló Pénteken veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A forint az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, miközben a dollárral szemben

Részletesebben

csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai részvényindexek vegyesen zártak, a tengerentúli börzék azonban pozitív tartományban fejezték be a kereskedést. Az euró/forint

Részletesebben

szerda, április 15. Vezetői összefoglaló

szerda, április 15. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 15. Vezetői összefoglaló Kedden vegyesen teljesítettek az amerikai és az európai részvényindexek. Erősödni tudott a forint a dollárral és a svájci frankkal szemben is. A BUX záróértéke

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 3.

Vezetői összefoglaló április 3. 2018. április 3. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, míg a dollár ellenében erősödött. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló Hétfőn pluszban zártak a vezető nemzetközi tőzsdeindexek, különösen a New York-i tőzsdék teljesítettek jól, Európában pedig a frankfurti DAX könyvelhette el

Részletesebben

CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS

CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS CIB ÁRFOLYAM- ÉS KAMATELİREJELZÉS A CIB Elemzés összes publikus anyaga a következı internetes címen is elérhetı: http://www.cib.hu/maganszemelyek/aktualis/elemzesek/index Továbbra is lehetséges a magyar

Részletesebben

BEFEKTETİI HÍRLEVÉL NEMZETKÖZI KÖRKÉP. Nincs nyugodt nyarunk 2014. 30. HÉT TOP FINANCE & CONSULTING KFT. Nem enyhülnek a geopolitikai feszültségek

BEFEKTETİI HÍRLEVÉL NEMZETKÖZI KÖRKÉP. Nincs nyugodt nyarunk 2014. 30. HÉT TOP FINANCE & CONSULTING KFT. Nem enyhülnek a geopolitikai feszültségek BEFEKTETİI HÍRLEVÉL NEMZETKÖZI KÖRKÉP Nem enyhülnek a geopolitikai feszültségek Nincs nyugodt nyarunk Dübörgı jelentési szezon és dübörgı fegyverek, így lehetne összefoglalni az elmúlt napok eseményeit

Részletesebben

Fejlett piacok - Pénz és tőkepiaci hírek:

Fejlett piacok - Pénz és tőkepiaci hírek: Fejlett piacok - Pénz és tőkepiaci hírek: USA A Fed kamatdöntő ülését megelőző aggodalmak miatt csökkenéssel indult a kereskedés szeptember harmadik hetében, ugyanakkor a gyenge makroadatok amelyek mérsékelték

Részletesebben

hétfő, február 23. Vezetői összefoglaló

hétfő, február 23. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. február 23. Vezetői összefoglaló A görög helyzettel kapcsolatos optimizmus éreztette hatását a pénteki nemzetközi kereskedésben. Pénteken a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval szemben.

Részletesebben

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek negatív tartományban zárták a keddi napot. Az euró/forint kurzus ma reggel megközelítette a 312-es szintet. A BUX 0,3 százalékkal

Részletesebben

szerda, november 27. Vezetői összefoglaló

szerda, november 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2013. november 27. Vezetői összefoglaló A világ vezető indexei eltérő teljesítmény nyújtottak: a tengerentúlon folytatódott a tőzsdék erősödése, Európában viszont estek a részvényindexek. Kedden

Részletesebben

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai részvényindexek mínuszban zártak tegnap. 300-as szint alá erősödött az euró/forint árfolyam ma reggel.

Részletesebben

péntek, 2014. augusztus 22. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. augusztus 22. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. augusztus 22. Vezetői összefoglaló A tegnap közzétett makroadatok mellett az összes vezető nemzetközi részvényindex pluszban zárta a kereskedési napot. Csütörtök délután a hazai fizetőeszköz

Részletesebben

péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek többsége eséssel zárta a csütörtöki tőzsdei kereskedést a vegyes makrogazdasági és vállalati hírek megjelenése után. Csütörtökön

Részletesebben

hétfő, június 1. Vezetői összefoglaló

hétfő, június 1. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. június 1. Vezetői összefoglaló Jelentős veszteséget könyvelhettek el a nemzetközi börzék pénteken. A 309-es szint közelében maradt az euró/forint kurzus. A BUX 0,3 százalékkal került lejjebb

Részletesebben

kedd, január 19. Vezetői összefoglaló

kedd, január 19. Vezetői összefoglaló kedd, 2016. január 19. Vezetői összefoglaló A várakozásoknak megfelelő növekedési adatokat tett közzé Kína (a GDP 6,9 százalékkal; ipari termelés 5,9 százalékkal; beruházások 10,0 százalékkal növekedtek),

Részletesebben

péntek, március 6. Vezetői összefoglaló

péntek, március 6. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. március 6. Vezetői összefoglaló Pluszban zártak a vezető nyugat-európai és amerikai részvényindexek tegnap. Csütörtökön a 305-ös szint alját közelítette az euró/forint árfolyam. A BUX 0,4

Részletesebben

péntek, július 18. Vezetői összefoglaló

péntek, július 18. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. július 18. Vezetői összefoglaló Tegnap jelentős mínuszban zártak a vezető nemzetközi részvényindexek az ukrán-orosz határon lezuhant repülőgép hírének következtében, illetve az Oroszország

Részletesebben

szerda, január 27. Vezetői összefoglaló

szerda, január 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2016. január 27. Vezetői összefoglaló Kedden pozitív hangulat uralkodott az európai tőzsdéken, valamint Amerikában is kedvezőbb képet láthattunk az elmúlt időszakokhoz képest. Az pozitív eredményeket

Részletesebben

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló Csütörtökön az európai tőzsdemutatók emelkedtek és háromhavi rekordot döntöttek. Az amerikai tőzsdék a hálaadás ünnepe miatt zárva tartottak. Péntek reggel

Részletesebben

szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló Tegnap veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A hazai fizetőeszköz gyengülést mutatott a dollárral és az euróval szemben is. Negatív tartományban

Részletesebben

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló Fontosabb makroadatok hiányában az enyhülni látszó geopolitikai hírek határozták meg a nemzetközi tőzsdei kereskedést, így komoly emelkedést könyveltek el

Részletesebben

kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló Amerikában emelkedtek, Európában estek a részvénypiaci indexek hétfőn. A hétvégi parlamenti választások eredményeként jelentősen esett a spanyol tőzsde és

Részletesebben

hétfő, január 12. Vezetői összefoglaló

hétfő, január 12. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. január 12. Vezetői összefoglaló Veszteséggel zártak pénteken a vezető nyugat-európai és amerikai tőzsdék. Pénteken az euró/forint kurzus 316-318 között mozgott, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

péntek, február 6. Vezetői összefoglaló

péntek, február 6. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. február 6. Vezetői összefoglaló A vezető amerikai és európai részvényindexek pozitív zárását az emelkedő olajár segítette. Tegnap másfél havi csúcsra ért a forint az euróval szemben; ma reggel

Részletesebben

péntek, augusztus 14. Vezetői összefoglaló

péntek, augusztus 14. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. augusztus 14. Vezetői összefoglaló Csütörtökön vegyesen zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Mindhárom vezető devizával szemben erősödött a forint árfolyama. A BUX 1,3 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló április 6.

Vezetői összefoglaló április 6. 2017. április 6. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárhoz képest viszont erősödött. A BUX 17,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Napii Ellemzéss 48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Összegzés Nagyságrendileg az előző napi enyhe esést kompenzálták a piacok és számottevő mozgást a héten már nem is várunk a nagy indexektől, mivel a

Részletesebben

hétfő, szeptember 7. Vezetői összefoglaló

hétfő, szeptember 7. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. szeptember 7. Vezetői összefoglaló Jelentős eséssel zárták a múlt hetet a vezető nyugat-európai és az amerikai tőzsdék is, a megjelent csalódást keltő német ipari megrendelési adatok és az

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 2.

Vezetői összefoglaló március 2. 2017. március 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben közel változatlan maradt, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 11,9 milliárd forintos,

Részletesebben

csütörtök, november 6. Vezetői összefoglaló

csütörtök, november 6. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. november 6. Vezetői összefoglaló Pozitív hangulat uralkodott tegnap a vezető nemzetközi tőzsdéken. Szerdán a forint kétéves mélypontra ért a dollárral szemben. A BUX 4,2 milliárd forintos

Részletesebben

péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. június 5. Vezetői összefoglaló Csütörtökön veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Erősödni tudott a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A BUX értéke 0,4 százalékkal csökkent.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 24.

Vezetői összefoglaló február 24. 2017. február 24. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben kis mértékben erősödött. A BUX 20,2 milliárd forintos, jóval az átlag feletti

Részletesebben

péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló Jelentős esés következett be a vezető tengerentúli részvényindexekben, Nyugat- Európában kisebb volt a csökkenés. Tartani tudta a forint az euróval szembeni

Részletesebben

kedd, 2015. október 13. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. október 13. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. október 13. Vezetői összefoglaló Hétfőn vegyesen zártak a vezető nemzetközi részvényindexek, de jelentős elmozdulást egyik sem mutatott. A hazai fizetőeszköz mindhárom vezető devizával szemben

Részletesebben

péntek, március 27. Vezetői összefoglaló

péntek, március 27. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. március 27. Vezetői összefoglaló Negatív tartományban zártak a vezető részvényindexek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. Az elmúlt napok forinterősödése után csütörtökön a hazai

Részletesebben

szerda, július 30. Vezetői összefoglaló

szerda, július 30. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 30. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai részvényindexek pozitív tartományban zárták a kereskedést, míg az amerikai tőzsdék veszteséggel fejezték be a napot. Rossz napot zárt

Részletesebben

szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló Kedden mind a tengerentúli, mind az európai tőzsdék pirosba fordultak, zárásra valamennyi mutató esetében esést regisztráltak. Amerikában a cégek harmadik

Részletesebben

Vezetői összefoglaló szeptember 18.

Vezetői összefoglaló szeptember 18. 2017. szeptember 18. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 15,5 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,22 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló Pénteken mind az európai, mind az amerikai vezető részvényindexek enyhén pozitív tartományban, fél százalék körüli nyereséggel zártak. Ma reggelre a forint

Részletesebben

péntek, március 14. Vezetői összefoglaló

péntek, március 14. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. március 14. Vezetői összefoglaló A Kínából érkező kedvezőtlen makrogazdasági adatok és a továbbra is feszült ukrajnai helyzet következtében a vezető nyugat-európai és tengerentúli részvényindexek

Részletesebben

31. Hét 2009. július.29. Szerda

31. Hét 2009. július.29. Szerda Napii Ellemzéss 31. Hét 2009. július.29. Szerda Összegzés Leginkább a vártnál rosszabb fogyasztói bizalmi indexértékkel magyarázták a tegnapi amerikai tızsdei kezdést, azonban az egy százalékot meghaladó

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre

TARTALOMJEGYZÉK. Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre CIB HETI TARTALOMJEGYZÉK Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre HETI PIACI ÖSSZEFOGALÓ Magyarország MNB kamatdöntés: változatlan

Részletesebben

kedd, május 26. Vezetői összefoglaló

kedd, május 26. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. május 26. Vezetői összefoglaló Negatív tartományban zárt a vezető nemzetközi részvényindexek többsége pénteken. Ma reggel az euró jegyzései 0,1 százalékos gyengülést követően 307 felett jártak.

Részletesebben

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. május 26. Vezetői összefoglaló Pénteken vegyes makrogazdasági hírek jelentek meg, a vezető nemzetközi tőzsdék többsége erősödéssel reagált. Négyhavi csúcson a forint: az euró/forint árfolyam

Részletesebben

péntek, 2015. november 13. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. november 13. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 13. Vezetői összefoglaló Csütörtökön mind az európai, mind az amerikai vezető indexek negatív tartományban zártak, a Fed kamatemeléssel kapcsolatos nyilatkozatai hatására. Az euróval

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 27.

Vezetői összefoglaló március 27. 2017. március 27. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 5,8 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 28.

Vezetői összefoglaló február 28. 2017. február 28. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 10,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 12.

Vezetői összefoglaló május 12. 2017. május 12. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben kis mértékben erősödött. A BUX 12 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,57 százalékos

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2017. október 27. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben gyengült, míg a svájci frankhoz képest nem változott. A BUX 10,2 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló Hétfőn a vezető nyugat-európai részvényindexek kismértékben emelkedtek, az amerikai tőzsdék zárva tartottak. Ma reggelre a vezető devizák többségével szemben

Részletesebben

péntek, február 21. Vezetői összefoglaló

péntek, február 21. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. február 21. Vezetői összefoglaló Vegyes hírek mozgatták a nemzetközi részvényindexeket: az amerikai tőzsdék pozitív tartományban zártak, Európában a párizsi és a londoni index erősödött.

Részletesebben

péntek, május 16. Vezetői összefoglaló

péntek, május 16. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. május 16. Vezetői összefoglaló Vegyes makrogazdasági adatok jelentek meg, a nemzetközi részvényindexek eséssel zárták a kereskedést. A hazai fizetőeszköz gyengült a kedvezőtlen nemzetközi

Részletesebben

kedd, 2014. március 25. Vezetői összefoglaló

kedd, 2014. március 25. Vezetői összefoglaló kedd, 2014. március 25. Vezetői összefoglaló A hétfőn megjelent kedvezőtlen makroadatokra a vezető nyugat-európai és amerikai részvényindexek is eséssel reagáltak. Hétfőn a 313-as szint körül ragadt az

Részletesebben

szerda, május 6. Vezetői összefoglaló

szerda, május 6. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. május 6. Vezetői összefoglaló Veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A kedd reggeli erősödést követően fokozatosan gyengülni kezdett a forint az euróval szemben, az árfolyam

Részletesebben

péntek, október 9. Vezetői összefoglaló

péntek, október 9. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. október 9. Vezetői összefoglaló Csütörtökön mind az európai, mind az amerikai vezető indexek pozitív tartományban zártak, a Fed kamatszintet tartó döntése hatására. A forint jelentősen felértékelődött

Részletesebben

hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló A pénteki kereskedés során az európai tőzsdemutatók vörösben zártak, míg tengerentúlon egyedül a Dow Jones zárt csökkenéssel. Erősödött a forint az euróval

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 27.

Vezetői összefoglaló november 27. 2017. november 27. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval szemben erősödött, a svájci frank és a dollár ellenében gyengült. A BUX 5,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre

TARTALOMJEGYZÉK. Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre CIB HETI TARTALOMJEGYZÉK Heti piaci összefoglaló Táblázatos makrogazdasági, árfolyam- és kamatelırejelzések Makrogazdasági kitekintés a jövı hétre HETI PIACI ÖSSZEFOGALÓ Magyarország Infláció: folytatódó

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 13.

Vezetői összefoglaló június 13. 2017. június 13. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 7,6 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,22 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

hétfő, 2015. október 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. október 26. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. október 26. Vezetői összefoglaló Csütörtökön és pénteken mind az amerikai, mind az európai részvényindexek növekedéssel zártak. Ma reggelre mindhárom vezető devizával szemben gyengült a hazai

Részletesebben

hétfő, 2015. november 16. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. november 16. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. november 16. Vezetői összefoglaló Pénteken mind az európai, mind az amerikai vezető részvényindexek negatív tartományban zártak, a tőzsdék heti szinten is érdemi árfolyamesést könyveltek el

Részletesebben