Surf Safe Field Work - Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt keretében,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Surf Safe Field Work - Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt keretében,"

Átírás

1

2 A számítógép és az internet használata mára rutin. en küldjük leveleinket, facebook-on, viberen beszélgetünk barátainkkal, vaterán vesszük a cipőnket és netről rendeljük a pizzát. Lassan skype on szólunk le anyunak, hogy kész van-e az ebéd. Használjuk, de biztosan ismerjük a veszélyeit is? Mint ahogy az utcán kirabolhatnak, a neten is ellophatják az adataidat, sőt a pénzedet is. Egy rosszul sikerült polaroid kínos lehet a barátaid előtt, ahogy a neten megosztott digitális fotó is. A chatszobákban nem mindenki az, akinek kiadja magát csinosbaby_16 könnyen lehet egy ötvenes kopaszodó férfi, aki meg szeretne ismerni.

3 A felhívás megjelent a Surf Safe Field Work - Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt keretében, amely a TANDEM Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően jött létre. Az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programja a Velux Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével valósul meg. (Pályázati azonosító: TANDEM ) Bővebb információ rólunk és a programról: info@egyutthato.eu projektvezető: Sebő Gergő, , szakmai vezető: Szentpétery Elemér,

4 Ha csak egy bizonyos program érdekel, akkor a nevére kattintva rögtön az adott tevéknység részletes kifejtéséhez ugorhatsz! 1. Előszó, előzmények 3. oldal 2. Célok, projekt bemutatása 5-7. oldal 3. Foglalkozások a Surf Safe Field Workben 9. oldal 4. Kortárs segítő önkéntes képzés oldal 5. Tematikus kiscsoportos foglalkozások oldal 6. Szülőcsoport oldal 7. Délutáni klubfoglalkozások oldal 8. Diákok, szülők, tanárok számára iskolai programok 29. oldal 9. Zsófi története (képregény) oldal 10. Résztvevők véleménye az első Surf Saferől 39. oldal 11. Impresszum 42. oldal

5 Előszó Kedves Érdeklődő! Most a Surf Safe Field Work Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt felhívását olvasod, mely az Együttható Egyesület harmadik projektje a biztonságos internethasználat témájában. Első, Surf Safe projektünkben csoportunk nyolc önkéntes segítője dolgozott kilenc hónapon keresztül azon, hogy 30 fiatal megismerkedjen az internetezés közben felmerülő veszélyekkel, és az internehasználati szokásaikon keresztül legfőképpen önmagukkal, társaikkal, saját képességeikkel. Sokat tanultunk, sokat nevettünk együtt szombat délelőttönként; közösen fedeztük fel az internet világát és saját teljesítőképességünk határait. Kirándultunk, animációt készítettünk és barátságokat kötöttünk. Második 2013-ban megvalósult projektünk - a Hitchhikers Guide to the Internet - Útikalauz a biztonságos internetezéshez a Surf Safe tapasztalatait dolgozta fel, illetve az alkalmazott módszerekkel ismertettünk meg érdeklődő külföldi fiatalokat, önkénteseket, és ifjúságsegítő szakembereket. A Field Work vagyis Terepmunka, a korábbi programjaink egy nagyobb közönséget elérő továbbfejlesztett változata.

6

7 Napjainkban az internet, a világháló tekinthető a modern világ kommunikációs csatornájának. Aki használni tudja, annak nagymértékben egyszerűsödik az élete. Az információs technológia folyamatos fejlődése viszont egy új falat húz a különböző generációk közé. Ezek a falak megmutatkoznak a használati szokásokban, amelyekből következtetni lehet a felhasználók életkorára, szociális, anyagi és kulturális helyzetére, társadalmi hovatartozására. Amíg az idősebb generáció éppen csak az alap műveletek használatára képes, addig a fiatalok a ma már hétköznapi technológiának számító okostelefonjaikon egyszerre több alkalmazást kezelve idejük legnagyobb részét a világhálón töltik, amely fő szintere a baráti kapcsolataiknak, közösségi életüknek. Azonban a felhasználók döntő többsége nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a modern információs technológiák, az internet, mint eszköz milyen lehetőségeket, milyen veszélyeket hordoz magában. Nem tudják például, hogy a telefonos facebook alklamazás olvassa az sms eiket és látja minden ismerősük telefonszámát. Vagy ha mégis, akkor is felmerül bennük a kérdés: Mi ezzel a probléma? Többek között erre a kérdésre is keresve a választ, indítottuk el a Surf Safe Field Work programunkat 2014 júniusában, hogy év közötti fiatalok, szüleik és tanáraik figyelmét a biztonságos internetezés és a tudatos médiafogyasztás felé fordítsuk.

8

9 Hogyan? Miközben a biztonságos internethasználattal, és a tudatos médiafogyasztással foglalkozunk nem csupán ismereteket adunk át a résztvevők számára, hanem játékokkal ösztönözzük az aktív részvételt, vagyis az élményközpontú, tapasztalati alapú tanulás módszereit alkalmazzuk. A program során az alábbi szempontok kapnak erőteljes hangsúlyt: a) Információ többlet biztosítása az internethasználat, és bármilyen médiafogyasztás terén. b) Alapvető a társas kapcsolatokhoz szükséges képességek fejlesztése különböző programokon, amelyek befolyásolják -mind az offline, mind az online világban- hogyan viszonyulunk embertársainkhoz; pl. az erőszakmentes önkifejezés, kommunikációs képességek, együttérzés, együttműködési képesség, tolerancia, és hatékony önvédelem. c) Több generáció bevonása, és a különbségek enyhítése, kapcsolatok javítása számos kiscsoportos foglalkozáson keresztül.

10

11 Milyen foglalkozások lesznek a projekt során? Ha csak egy bizonyos program érdekel, akkor a nevére kattintva rögtön az adott tevéknység részletes kifejtéséhez ugorhatsz! Kortárs segítő önkéntes képzés év közötti fiatalok számára, akik a programban való részvétel során teljesíthetik akár Iskolai Közösségi Szolgálatukat, vagy éppen jövőbeni segítő foglalkozásukhoz tudunk nyújtani tanulási lehetőséget, és elismert szakmai gyakorlati terepet. Tematikus kiscsoportos foglalkozások év közötti fiatalok számára, két korcsoportra bontva, amelyben a résztvevő fiatalok a játékos tanulás, és információszerzés mellett értékes ajándékokkal is gazdagodnak. Szülőcsoport, minden érdeklődő szülő számára, de legfőképpen azoknak, akiknek gyermeke már részt vesz a programban. A 10 alkalmas foglalkozás során a hasznos információk mellett a résztvevők között szintén értékes ajándékokat sorsolunk ki. Délutáni klubfoglalkozás, ahol profi filmes szakemberrel készíthetsz filmet a biztonságos internetezésről és a tudatos médiafogyasztásról év közöttieknek Diákok, szülők, tanárok számára iskolai programok, biztonságos internet órák és értekezletek

12

13 Fontos! Kiket várunk? Hogyan lehet jelentkezni? Kortárs segítő önkéntes képzés év közötti fiatalok számára, augusztus között A projekt egy kortárs segítő, önkéntes képzéssel indul; a fiatalok bevonásával és képzésével célunk, hogy plusz kapacitást biztosítsunk a projektidőszakban és akár azt követően is, a program fenntartása során. Miért jó ez neked? A fiatalabb önkéntesek az iskolai közösségi szolgálatnak megfelelő módon teljesíthetik önkéntes munkájukat a programban. Az idősebb főiskolás, egyetemista résztvevők szintén kötelező iskolai/szakmai (szociális, pedagógiai, stb.) gyakorlathoz használhatják a programot. Az önkéntesek kiválasztása egy gondos folyamat, amelynek során teszteket veszünk fel, hogy motivált, valóban önzetlen, a program iránt elkötelezett fiataloknak tudjunk lehetőséget adni. A kortárs segítő önkéntes képzés egy 8 napos, 7 éjszakás bentlakásos tréning program keretében zajlik le. A képzés elsődlegesen segítő technikák elsajátítására irányul. A képzésben 15 fő fiatalnak van lehetősége részt venni. A képzés költségeit a projekt állja. A részvétel feltétele a valódi motiváltság mellett a projekt maradék időtartamára 3 hónap való elköteleződés, vagyis más a témával kapcsolatos programokon való rendszeres részvétel. A résztvevők felé elvárás a képzést követően az egyesület szakembereinek önkéntes alapú kisegítő tevékenységekkel való támogatása és a bevont fiatalabb korosztályok számára segítségnyújtás a projekt témakörében.

14

15 A képzés egy bentlakásos tábor keretében valósul meg, ahol más fiatalok segítésére alkalmas személyiségfejlesztő technikákat sajátíthatsz el saját élményen keresztül. Betekintést nyersz, információkat szerezel a tudatos médiafogyasztásról, biztonságos internethasználatról, internetfüggőségről, média negatív hatásairól és médiaerőszak formáiról. Ezt követően pedig önkéntes munkádra a projekt végéig mindenképp számítunk! A feladatok felosztása, az érdeklődési területednek, és beosztható szabadidődnek megfelelően fog lezajlani. A program további 3 hónapjában év közötti gyerekeknek, fiataloknak kiscsoportos foglalkozásokat, klubfoglalkozásokat tartunk az Együttható Egyesület képzőtermében, és természetesen iskolákban tanórai alkalmakon. Hogy miben szeretnél részt venni és nekünk aktív munkával segítséget nyújtani az tőled függ! Mi megadunk hozzá minden szakmai támogatást, segítség nyújtást, például egyéni mentori foglalkozások keretében. A tábor időpontja augusztus A szállás egy Budapesthez közeli táborhelyszínen kerül megrendezésre, amely nem csak a felkészülésre, de a szórakoztató időtöltésre is lehetőséget ad majd neked. Jelentkezési határidő: Augusztus 17. Jelentkezési lap online kitölthető a következő linken, A submit gomb megnyomásával érvényesítheted azt: Jelentkezési lap (katt a szövegre!)

16

17 Fontos! Tematikus kiscsoportos foglalkozások év közötti gyerekek, fiatalok számára július 12 és november közepe között. A programba fő gyereket, fiatalt szeretnénk bevonni, akik: iskolába járnak vagy iskolai oktatásból korán lemorzsolódtak és/vagy számítógéppel, internetezési lehetőséggel otthon nem rendelkeznek és/vagy anyagi, és szociális helyzetük okán hasonló foglalkozásokon, vagy nyári programokon nem tudnak részt venni és/vagy egyéb okok miatt hátrányos helyzetűek, pl. etnikai kisebbséghez tartozás, egészségi állapot, fogyatékosság, állami gondozásban vagy nevelőszülőkkel él, stb. Ha magadra ismertél ne habozz, várunk téged! Mitől tematikus a foglalkozás? A foglalkozások 12 összefüggő, témában egymásra épített alkalomból állnak. Az első három négy alkalom során még csak ismerkedéssel, töltjük az időt. Ezt követően azonban az internetezés és a média lesz a fő téma, amelyről érdekes beszélgetésekkel és mókás játékok segítségével fogunk közösen tanulni. Mit jelent ez? Azt, hogy nem mi mondjuk meg nektek, hogy mire figyeljetek, mi lehet az interneten veszélyes, hanem játékokkal és feladatokkal arra ösztönzünk titeket, hogy egy csapatként, együttműködésben gondoljátok végig szerintetek mi az amire figyelni kell, mi az önvédelem legjobb módja. Ezért számítógépet csak alkalmanként fogunk használni, helyette játszunk, gondolkodunk, beszélgetünk. Jelentkezz, akkor is ha érdekel a program és szívesen lennél egy színes társaság tagja! A csoportokat életkor alapján alakítjuk ki, vagyis nyár közepén indul egy csoport amibe év közöttieket várunk, és szeptember közepén indul egy másik csoport amibe év közöttiek jelentkezést várjuk. Olyan résztvevőket keresünk, akik a 12 alkalmon rendszeresen részt tudnak venni! A foglalkozásokat szombaton délelőttönként tartjuk 10 és délután 1 óra között. Ez a három óra gyorsan el fog telni. Természetesen üditő, és süti is lesz. Az ellátás ingyenes számodra. Ha rendszeresen jössz a végén ajándékot is kapsz, erről azonban később lesz még szó! Ahogy azt a következő képen is láthatod!

18

19 Miért jó ez neked? Először is azért, mert új barátokat, ismerettségeket szerezhetsz. Másodszor azért, mert sok hasznos információval gazdagodhatsz. Harmadszor pedig azért, mert a rendszeresen résztvevő fiatalok között egy teljesen új tabletet sorsolunk ki. Vagyis ezért a kis energiabefektetésért - hogy részt veszel mind a 12 alkalmon- nem ki eséllyel pályázol egy saját informatikai eszközre. Az élmények, szórakozás, játszva tanulás mellett pedig senki sem fog üres kézzel távozni. Az apróbb ajándékok azonban legyenek meglepetések. Miért jó ez nekünk? Célunk, hogy fiatalok (10-30 év) számára olyan programokat és szolgáltatásokat szervezzünk, amelyekben nemüktől, etnikai hovatartozásuktól, lelki és fizikai állapotuktól függetlenül hasznosan tölthetik szabadidejüket, miközben támogatást és segítséget kapnak fejlődésükhöz. Tevékenységinkkel arra törekszünk, hogy egy kicsit jobbá, igazságosabbá tegyük a világot. Bővebb információ rólunk: www. egyutthato.eu Jelentkezési határidők: I. Csoport: év Szeptember 7. II. Csoport: év Szeptember 7. A program helyszíne az Együttható hamarosan megnyitó ifjúsági irodája lesz: 1046 Budapest, Klauzál utca 4. Jelentkezési lap online kitölthető a következő linken, a submit gomb megnyomásával érvényesítheted azt: Jelentkezési lap (katt a szövegre!)

20

21 Szülőcsoport, minden érdeklődő szülő számára szeptember és november között A programba összesen 20 fő jelentkezését várjuk. A 20 fő két csoportra osztva találkozik heti rendszerességgel, összesen 10 alkalommal. Kiket várunk? Elsődlegesen olyan szülőket, akiknek gyermeke valamilyen módon már részt vett a programban, de természetesen minden szülőt, akit érdekel a téma és úgy véli, hogy a hallott információk segítségével gyermeke biztonságáért sokat tudna tenni. Miért? A válasz ebben a mondatban rejlik: úgy sem értenének meg A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kiskorú állampolgárok száma január 1 én fő volt. Ebből 1998 és 2000 között eltűnés miatt köröztek: gyermekkorú fiú fő gyermekkorú lány fő fiatalkorú fiú fő fiatalkorú lány fő Fontos! A csoportfoglalkozásokat a jelentkezők igényei alapján, a többségnek megfelelő időpontban kívánjuk megtartani. Ezért a jelentkezési lapon van rá mód, hogy kiválassza azt az időpontot, ami a felajánlott lehetőségek közül a legmegfelelőbb. A foglalkozások során ne előadásra, hanem egy irányított beszélgetésre számítson, amiben Ön és csoporttársai véleményének bátran hangot adhat. Az információk a feladatok közben fognak elhangzani. Elsődlegesen olyan résztvevőket várunk, akik a foglalkozásokon rendszeresen részt tudnak venni. A részvételt apróbb ajándékokkal kívánjuk ösztönözni. Az utolsó csoportfoglalkozáson mindkét csoportban egy-egy tablet pc-t sorsolunk ki a rendszeresen résztvevők között. Ugyan ebben az időszakban: összes felnőtt eltűnt száma : fő összes kiskorú eltűnt száma: fő* * Forrás: Diószegi Horváth: A gyermekek családi környezetből történő eltűnésének specialitásai

22

23 Tapasztalataink szerint sok szülő gondolja azt, hogy a gyerekével olyan nyitott, őszinte kapcsolatot ápol, ami lehetővé teszi, hogy probléma, baj esetén először hozzá fordul. A fiatalok pedig ebben a év közötti életszakaszukban problémáikra az önálló megoldások mellett a kortárs közösségüknek akarnak inkább megfelelni. Nem csak a családi problémák, nehéz anyagi helyzet, vagy a családon belüli erőszak miatt lehet veszélyeztetett egy gyerek, fiatal. Általában, ha azt kérdezzük egy gyerektől valamilyen velünk megosztott probléma kapcsán, hogy van e lehetőség arra, hogy rajtunk kívül más felnőttel, szülővel megbeszélje a gondolatait, akkor azt a választ kapjuk, hogy úgy sem értenék meg. Ennek számos oka lehet: egyáltalán nem biztos, hogy amit mi bizalmi kapcsolatnak tartunk, azt a gyerek is annak tartja, a jelenleg használt technológiátkat, például az internetet a felnőttek egészen másként használják, mint azok a fiatalok, akik már az internetezésbe beleszületnek, időközben elfelejtjük, hogy mi hogyan éltük meg a tinédzserkort, fiatalkort, ezért nehezebben értjük meg, vagy nem vesszük komolyan a gyerekek által felvetett gondolatokat, problémákat. Napjainkban ezek a problémák, például a kortárs közösségbe való beilleszkedés nehézsége, vagy párkapcsolati -, iskolai nehézségek, szexuális gondok, intimitás kezelése, már nem csak a hagyományos közösségben kerülnek felszínre, hanem az internet, a közösségi oldalak, chatek és társkereső oldalak is felületet biztosítanak bárki számára. Az interneten, tehát óvatlan felhasználóként áldozata lehet bárki akár egy ártatlannak szánt tréfának is, miközben mindez úgy történhet, hogy nem tudjuk ki volt a bántalmazó.

24

25 Mit kaphat és mit adhat szülőként a csoportban? Információkat a biztonságos internethasználatról, és médiatudatosságról. Tapasztalatokat szerezhet, gondolatokat cserélhet más szülőkkel. Az elhangzottak alapján új eszközöket, módszereket arra, hogyan alakíthatja gyermekével kapcsolatát úgy, hogy jobban megértsék egymást, közelebb kerüljenek egymáshoz. Ezen kívül a rendszeresen résztvevők között csoportonként 1 1 db tablet pc t sorsolunk ki a foglalkozás záróalkalmán. Hogyan jelentkezhet? Jelentkezési határidő: Szeptember 1. Foglalkozások várható indulása szeptember közepe. Helyszíne az Együttható hamarosan megnyitó ifjúsági irodája: 1046 Budapest, Klauzál utca 4. Jelentkezését a következő online felületen adhatja be. A jelentkezést a lap végén lévő submit gombbal tudja elküldeni: Jelentkezési lap Bővebb információ :

26

27 Délutáni klubfoglalkozás, ahol profi filmes szakemberrel készíthetsz filmet a biztonságos internetezésről és a tudatos médiafogyasztásról júlus és november között év közötti fiataloknak A klubfoglalkozások célja, egy kisfilm elkészítése a tudatos médiafogyasztásról, és a biztonságos internethasználatról. A klubfoglalkozásokat a klubvezető, a kortárs segítők bevonásával tartja. Rajtuk kívül pedig egy filmes szakember segít majd a résztvevők által kitalált téma filmre vitelében. E mellett a klub temáját nyitva tartjuk internettel és médiával kapcsolatos kérdések felszínre hozásához, melyek a korábban említett tematikus kiscsoportos foglalkozásba nem fértek bele, azonban érdeklődés van iránta; így például technikai jellegű témák (pl. hálózatok felépítése, működése) is felszínre kerülhetnek. Kiket várunk? Elsődlegesen a tematikus kiscsoportos foglalkozások résztvevőit, illetve a klub lazább keretei miatt olyan fiatalokat is, akik rendszeresen ilyen foglalkozásokon nem tudnak részt venni, vagy pedig kifejezetten a filmkészítési vonal érdekli őket.

28

29 Miért jó ez neked? Új ismeretségek és barátságok megkötésére alkalmas helyszín, ahol érdeklődési körödnek megfelelő más hozzád hasonló korú fiatalokkal találkozhatsz. Emellett foglalkozni fogunk a filmkészítéssel, és olyan technikák használatát is megtanulhatod, amelyet akár később önállóan is alkalmazni tudsz majd. Hogyan lehet jelentkezni? Ha érdekel a program, akkor két lehetőséged van: 1. Jelentkezel a tematikus kiscsoportokra. 2. Küldesz nekünk egy t, hogy csak a klubfoglalkozás érdekelne. Ez utóbbi esetben a válaszból megtudod, hogy mikor lesz a foglalkozás, és mit hozz magaddal. info@egyutthato.eu, és akit keresned kell: Szórád Sándor A klub helyszíne: az Együttható hamarosan megnyító ifjúsági irodája lesz, 1046 Budapest, Klauzál utca 4.

30

31 Diákok, szülők, tanárok számára iskolai programok, biztonságos internet órák és értekezletek szeptember és november között A projekt ezen részét több iskolával szoros együttműködésben fogjuk megvalósítani. A projektbe bevont iskolákban diákok számára egy-egy alkalommal tanórai keretek között, azonban játékos módszerekkel foglalkozunk a biztonságos internetezéssel, és tudatos médiafogyasztással. Ezen kívül ugyan ezekben az iskolákban szülőknek és tanároknak olyan értekezletet tartunk, majd ahol személyes tapasztalatainkat oszthatjuk meg a témában, illetve arról beszélgetünk, hogy miért van jelentősége a biztonságos internetezéssel foglalkozni az iskola falain belül, vagy akár otthon is.

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 ő ő Olvastam a cikket, hogy tartottatok órákat a A Liszt Ferenc Általános Iskolában a biztonságos netezésről, ennek nagyon örülök mert oda jártam egy ideig általánosba és tök jó látni, hogy ilyen hasznos dolgok terjednek... Éva Az egész Surf Safe projectben az tetszett a legjobban, hogy mindenki kapott jutalmat a végén. Barna Nekem az tetszett, hogy sok emberrel és egyéniséggel ismerkedhettem meg és hogy tanultunk dolgokat, amik segítenek beilleszkedni egy közösségbe/társaságba és amelyek felkészítenek a valóvilágba. Eszter Megtanultuk meghallgatni más emberek mondanivalóját és elfogadni mások viselkedését/ természetét. Csenge

42

43

44 Impresszum Kiadta az Együttható Egyesület, 2014 Képregény illusztráció: Worschitz Anita A Surf Safe Field Work projekt stábja: Projekt vezető: Sebő Gergő Szakmai vezető: Szentpétery Elemér Pénzügyi vezető: Nemesnyik Balázs Klubvezető: Szórád Sándor Mentor: Nagy Melinda

10 állítás a gyerekek internethasználatáról

10 állítás a gyerekek internethasználatáról Ságvári Bence Helyünk a világban 10 állítás a gyerekek internethasználatáról 0 Pillantás Európára alacsony használat, alacsony kockázat alacsony használat, közepes kockázat magas használat, közepes kockázat

Részletesebben

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára Kedves Érdeklődő! Tudod hogyan kell helyesen kezet mosni? Megfelelően használod az antibiotikumokat? Mit tudsz a mikróbákról? Ismered meg a szexuális úton terjedő betegségeket és tudod hogy lehet megelőzni

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

Digitális szegmensek. Kurucz Imre NRC Marketingkutató

Digitális szegmensek. Kurucz Imre NRC Marketingkutató Digitális szegmensek Kurucz Imre NRC Marketingkutató 20161 május Három szegmens a 15-59 éves lakosságon belül Digitális analfabéták nem használják az internetet, így (szinte) teljesen kívül rekednek a

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.)

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) TÁMOP-3.1.4.B-13/ 1 2013-0001 Függőség kávé Szerhez kötődő Nem szerhez

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK. Mit kínál az AFS a középiskoláknak?

ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK. Mit kínál az AFS a középiskoláknak? ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK Mit kínál az AFS a középiskoláknak? INTERKULTURÁLIS TANULÁS IDEGEN NYELVEN prezentáció fiatal elôadóink idegen nyelven, játékos Külföldi, feladatokon keresztül vezetik

Részletesebben

IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása

IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt pszicho-szociális és

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP 3.1.1 08/1-2008-002 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció. elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP 3.1.1 08/1-2008-002 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció. elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER az IKT 1 -eszközök és digitális pedagógiai módszerek iskolafejlesztő szemléletű használatához TANULÓI KÉRDŐÍV Ez a kérdőív az elemér 2 önértékelő méréshez nyújt információkat.

Részletesebben

Egy híján húsz. 1. Mit olvasol a legtöbbször? Többet is megjelölhetsz! a) kötelező olvasmányokat

Egy híján húsz. 1. Mit olvasol a legtöbbször? Többet is megjelölhetsz! a) kötelező olvasmányokat Egy híján húsz Kérdőív az olvasási szokásokról A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Erasmus csoportjának javasolt kérdései a diákok olvasási szokásainak/ kedvének felmérésére 1. Mit olvasol a

Részletesebben

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANULÓI KÉRDŐÍV

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANULÓI KÉRDŐÍV TÁMOP 3.1.1-08/1-2008-0002 elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER az IKT 1 -eszközök és digitális pedagógiai módszerek iskolafejlesztő szemléletű használatához TANULÓI KÉRDŐÍV Ez a kérdőív az elemér 2 önértékelő

Részletesebben

SZENTLŐRINC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 1. számú melléklet PÁLYÁZATI ADATLAP

SZENTLŐRINC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 1. számú melléklet PÁLYÁZATI ADATLAP PÁLYÁZATI ADATLAP Hazavárunk Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen című EFOP- 1.2.11-16-2017-00010 azonosítószámú projektben Önkormányzati Ösztöndíj- pályázat igényléséhez 1 (Nyomtatott betűvel kérjük

Részletesebben

ISMERED HIDD EL, JELENKEZZ MÉG MA, SCINDIKÁTORA ÉS LEGYÉL TE AZ ÉV

ISMERED HIDD EL, JELENKEZZ MÉG MA, SCINDIKÁTORA ÉS LEGYÉL TE AZ ÉV ISMERED azt az érzést, amikor elmész egy társaságban, és SENKI NEM ÉRTI, mit tanulsz, és mivel foglalkozol www.scindikator.hu HIDD EL, át tudjuk érezni! Éppen ezért folytatja idén is a Nők a Tudományban

Részletesebben

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Sok éves vállalkozói vagy vállalkozásokat segítő tapasztalattal rendelkezik? Szívesen használná tudását, tapasztalatát mélyszegénységben élő közösségek segítésére?

Részletesebben

Intézkedési terv a minőségirányítási program értékelése alapján 2011/2012-es tanév

Intézkedési terv a minőségirányítási program értékelése alapján 2011/2012-es tanév Gyulaffy László Általános Iskola 8412 Veszprém-Gyulafirátót, Vízi u. 24 OM azonosító: 037040 Intézkedési terv a minőségirányítási program értékelése alapján 2011/2012-es tanév Készítette: Fodorné Szöllősi

Részletesebben

Családok a Családokért. A projekt feladatai, célkitűzései

Családok a Családokért. A projekt feladatai, célkitűzései Családok a Családokért Integrált gyakorlati szolgáltatásokkal és programokkal a mezőcsáti családokért. A projekt feladatai, célkitűzései A Családi Információs Pontban dolgozó munkatársaink, együttműködnek

Részletesebben

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Borbás László Eszterházy Károly Egyetem, Vizuálisművészeti Intézet, Mozgóképművészeti és Kommunikációs

Részletesebben

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén Innovatív eredmények a felnőttképzés területén A HOLNAP SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EASPD SZOLGÁLTATÓI FÓRUM BUDAPEST, 2019. JÚNIUS 6. A KézenFogva Alapítvány nemzetközi pályázati gyakorlata: - Nemzetközi

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Miért az EFEB Online Akadémia által szervezett Gyógypedagógiai segítő munkatárs tanfolyam a legjobb választás az Ön számára?

Miért az EFEB Online Akadémia által szervezett Gyógypedagógiai segítő munkatárs tanfolyam a legjobb választás az Ön számára? Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: Ütemezés: Időtartam: Helyszín: Tanfolyami napok: Oktatás díja egy összegben: Folyamatos indulás A tanfolyam a jelentkezést követően azonnal kezdhető! E-learning

Részletesebben

FEB 93 Ifjúsági Oktatási Alapítvány. Közhasznúsági jelentés FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

FEB 93 Ifjúsági Oktatási Alapítvány. Közhasznúsági jelentés FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS FEB 93 IFJÚSÁGI OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2016 1 1. Számviteli beszámoló 2. A költségvetési támogatás felhasználása 3. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás 4. Cél szerinti juttatások

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Kedves Szülők, Pedagógusok!

Kedves Szülők, Pedagógusok! Kedves Szülők, Pedagógusok! Korunk társadalmában egyre több veszély fenyegeti a felnövekvő ifjúságot. A társadalmat sokkal összetettebb ingerek érik, mint évtizedekkel ezelőtt. Olyan társadalmilag elfogadott

Részletesebben

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11.

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11. Eredmények S z ü lői elégedettségi kérdőív 2 0 1 0 / 2 0 11. A kérdőívek száma 250 213 200 150 100 93 50 0 kiadott kitöltött 2 Az Ön gyermeke 60 56 50 40 34 30 20 10 0 fiú lány nincs válasz 2 3 A kérdőív

Részletesebben

A Világ Legnagyobb Tanórája. Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program

A Világ Legnagyobb Tanórája. Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program A Világ Legnagyobb Tanórája 2015 Emberi Erőforrások Minisztériuma - PontVelem Okos Program Projekt áttekintés A PontVelem Okos Program bemutatása A Világ Legnagyobb Tanórájának ismertetése Hazai kezdeményezés

Részletesebben

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANULÓI KÉRDŐÍV

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANULÓI KÉRDŐÍV TÁMOP 3.1.1-08/1-2008-0002 elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER az IKT 1 -eszközök és digitális pedagógiai módszerek iskolafejlesztő szemléletű használatához TANULÓI KÉRDŐÍV Ez a kérdőív az elemér 2 önértékelő

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban AZ INNOVATÍV BESZÉD AZ EREDMÉNYES MÉDIASZEREPLÉS TITKA

FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban AZ INNOVATÍV BESZÉD AZ EREDMÉNYES MÉDIASZEREPLÉS TITKA FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Tudásbővítés közvetlen célcsoport részére 1. nap 10:00 10:10 A program levezetőjének bemutatkozása 10:10 10:50 Résztvevő szervezetek bemutatkozása, ki vagyok,

Részletesebben

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13.

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13. Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia 2012. december 13. Stratégia alkotás A kortárssegítő tréning Oktatáskutató

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására A Kongresszus hozzájárulása az Európa Tanács számára ÖTBŐL EGY kampány A Kongresszusi Iroda 2012. szeptember 14-én megadott

Részletesebben

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Intézményünket 1914-ben alapították. Megyer és Káposztásmegyer határán, megújult épületeiben várja a gyermekeket. Felvételi körzetünkbe Megyer családi házas övezete

Részletesebben

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tevékenységének gyermekvédelmi vonatkozásai Gesztelyi Tamás Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum A Debreceni KEF bemutatása KEF szakmai fórum 2003. óta működik Debrecenben

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program 2015 februárjától továbbra is négy, ingyenesen végezhető távoktatási kurzussal, havonta, szombatonként megrendezett készségfejlesztő tréningekkel, és az

Részletesebben

Borderless EUR - Határtalan Európa

Borderless EUR - Határtalan Európa Borderless EUR - Határtalan Európa Középiskolás és egyetemista fiatalok jelentkezését várjuk szerbiai és magyarországi táborokra! Szeretnél a saját Urad lenni? Ha igen akkor tarts velünk és próbáld ki

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése

Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése Magyarország közoktatási intézményeinek fenntartói részére A program az Európai Unió programja finanszírozásával valósult meg A következő

Részletesebben

SZERETNÉL KIKAPCSOLNI? Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécs, Universitas u. 2/A.

SZERETNÉL KIKAPCSOLNI? Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécs, Universitas u. 2/A. SZERETNÉL KIKAPCSOLNI? Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécs, Universitas u. 2/A. LÁJKGENERÁCIÓ,AVAGY A VILÁGHÁLÓBA KEVEREDETT EMBER Dr. Veszelszki Ágnes, nyelvész, ELTE BTK Mai Magyar

Részletesebben

Fiatalokkal dolgozol? Szeretnél lehetıséget teremteni a szervezetetekben / intézményetekben lévı fiataloknak arra,

Fiatalokkal dolgozol? Szeretnél lehetıséget teremteni a szervezetetekben / intézményetekben lévı fiataloknak arra, Projektmenedzsment a nemzetközi ifjúsági projektekben 90 órás képzés fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára nemzetközi projektmenedzsment témakörben A képzés szervezıje: NCSSZI Mobilitás Országos Ifjúsági

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. EFOP Összefogás a gyermekekért Soltvadkerten

SAJTÓKÖZLEMÉNY. EFOP Összefogás a gyermekekért Soltvadkerten SAJTÓKÖZLEMÉNY EFOP-3.3.2-16-2016-00172 Összefogás a gyermekekért Soltvadkerten Kedvezményezett neve: Soltvadkert Város Önkormányzata Támogatási összeg: 23.866.755 Ft Támogatás mértéke: 100 % Támogatási

Részletesebben

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket,

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, a laptopokat, a notebookokat, az okostelefonokat, a

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2014. KÉSZÍTETTE: PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. BUDAPEST TÁMOP 5.3.6. -11/1 2012 0074

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2014. KÉSZÍTETTE: PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. BUDAPEST TÁMOP 5.3.6. -11/1 2012 0074 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2014. KÉSZÍTETTE: PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. BUDAPEST TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető: A kommunikációs terv céljainak ismertetése a projekt kapcsán 2. A projekt átfogó céljainak

Részletesebben

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE Tartalom A KÖNYVRÔL 11 BEVEZETÉS 13 Kommunikációs készségek 14 Társas készségek 14 Fejleszthetôk-e tanítással a kommunikációs és a társas készségek? 15 Miért kell a gyermeknek elsajátítania a kommunikációs

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században

Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Az információs műveltség fejlesztése A könyvtárak szemléletváltása és feladatai a 21. században Dr. Varga Katalin Miért fontos ez a téma? Az interneten nem azt találjuk meg, amire kíváncsiak vagyunk, hanem

Részletesebben

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Tehetséggondozó képzésünkben nyolc e-learning kurzussal várjuk diákjaikat az MCC Középiskolás Programjába. A Programban való részvétel ingyenes, a távoktatási

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr, Vasvári Pál u. 1/a. www.maltai.hu 2011. Február 25. Szakmai Nap Előzmények Bűnmegelőzési pályázat:kiíró

Részletesebben

A 4-14 éves korosztály tévénézési szokásai január 1 - október 31.

A 4-14 éves korosztály tévénézési szokásai január 1 - október 31. A 4-14 éves korosztály tévénézési szokásai 2010. január 1 - október 31. A felnövekvő generáció, de közülük is elsősorban a 4-14 éves korosztály tévénézési szokásait számos aspektusból érdemes megvizsgálni.

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben 3. komponens Fiatalok prevenciós és tanácsadó programja Moravcsik-Kornyicki Ágota Szakmai

Részletesebben

Biztonságos internetet na de hogyan?

Biztonságos internetet na de hogyan? Helyünk a világban Ságvári Bence Biztonságos internetet na de hogyan? Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra konferencia, 2012.09.26., MTA Helyezzük el magunkat Európa térképén Egy vagy több kockázatos

Részletesebben

A TOP SH

A TOP SH BESZÁMOLÓ A TOP-6.9.1-15-SH1-2016-00001 számú, "Társadalmi együttműködést elősegítő komplex programok az Óperint városrészen" című projektben az alábbi programokat valósította meg a HÁROFIT Közhasznú Egyesület:

Részletesebben

ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK. Mit kínál az AFS a középiskoláknak? H-1071 Budapest, Dózsa György út 62. F/1. T:

ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK. Mit kínál az AFS a középiskoláknak? H-1071 Budapest, Dózsa György út 62. F/1. T: ISKOLAI CSOMAG DIÁKOKNAK ÉS TANÁROKNAK Mit kínál az AFS a középiskoláknak? H-1071 Budapest, Dózsa György út 62. F/1. T: +36 1 225 1380 www.afs.hu INTERKULTURÁLIS TANULÁS IDEGEN NYELVEN prezentáció fiatal

Részletesebben

Kötelező vagy lehetőség?

Kötelező vagy lehetőség? Kötelező vagy lehetőség? Az egész napos iskolai nevelés-oktatás helyzete az általános iskolában Németh Zsuzsa szociálpolitika PhD Miértérdekelazegésznaposiskola? a jólét (az egyéni-és a társadalmi jólét)

Részletesebben

Kedves Kollégák! Tájékoztatni szeretnélek Benneteket a nemzetközi Junior Internet projekt versenylehetőségeiről.

Kedves Kollégák! Tájékoztatni szeretnélek Benneteket a nemzetközi Junior Internet projekt versenylehetőségeiről. Kedves Kollégák! Tájékoztatni szeretnélek Benneteket a nemzetközi Junior Internet projekt versenylehetőségeiről. A Junior Internet projekt honlapja magyar nyelven a következő címen érhető el: http://www.juniorinternet.hu

Részletesebben

A Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ többcélú intézmény.

A Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ többcélú intézmény. Kedves Lakók, Szülők, Gyerekek! A Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ többcélú intézmény. Alaptevékenysége az iskoláskorúak általános iskolai oktatása, napközi otthonos ellátásuk, a gyermekek, fiatalok,

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Tárgy: [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer, avagy siker 8 lépésben... Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]!

Részletesebben

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD!

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! 2018. december 14-16-a között kerül sor Budapesten, az UNICEF "Egy generáció korlátok nélkül" új kezdeményezésének céljait megvalósító, "Rajtad áll a jövőd!" elnevezésű

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

2008/2009-es tanév. Kedves Kollégák!

2008/2009-es tanév. Kedves Kollégák! 2008/2009-es tanév tankönyvi elemzések, bemutatások is segíteni kívánják Önöket a bonyolult világunkban történő könnyebb eligazodásban. Kitekintés rovatunkban olyan külföldi tapasztalatokat mutatunk be,

Részletesebben

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket,

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, a laptopokat, a notebookokat, az okostelefonokat, a

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

MINTA. Kedves Elsőéves Egyetemi POLGÁRUNK!

MINTA. Kedves Elsőéves Egyetemi POLGÁRUNK! PTE Marketing Osztály Elsőéves egyetemi egyetemi polgárok polgárok kérdőíve kérdőíve A megjelölés módja: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül.

Részletesebben

A fiatalok utazási, közlekedési szokásai napjainkban

A fiatalok utazási, közlekedési szokásai napjainkban KÖZÖS DOLGAINK beszélgetések a szakmáról A fiatalok utazási, közlekedési szokásai napjainkban A beszélgetést vezeti: Dr. Egyházy Zoltán főtanácsos Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017. november 7. Budapest

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA VARGA ATTILA Nevelési-oktatási programok fejlesztése

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság

EURÓPAI PARLAMENT. Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság 2008/2173(INI) 5.12.2008 MÓDOSÍTÁS 1-28 (PE415.189v01-00) a fogyasztóknak különösen a kiskorúaknak a videojátékok használata

Részletesebben

DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN

DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/1-2009-0042 Építő közösségek, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért 1.kör: Program a közművelődési intézményrendszer

Részletesebben

Városi Művelődési Központ Rakamaz

Városi Művelődési Központ Rakamaz Városi Művelődési Központ Rakamaz TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0068 Élj a lehetőséggel Pályázati célok: A közoktatási rendszer hatékonyságának javítása a közművelődési intézmények bevonásával és eszközeivel A

Részletesebben

Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében

Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében ELTE-IK Diáktanácsadó Pásztor-Nagy Anett, diáktanácsadó

Részletesebben

A 4. 5. kérdést csak akkor töltse ki, ha az Ön házastársa nem magyar anyanyelvű. Ellenkező esetben kérem folytassa a 6. kérdéstől!

A 4. 5. kérdést csak akkor töltse ki, ha az Ön házastársa nem magyar anyanyelvű. Ellenkező esetben kérem folytassa a 6. kérdéstől! A kérdőív kitöltője: az anya az apa A kitöltés helye (tartomány, város): A kitöltés dátuma: 1. Hol született (ország)? 2. Mióta él Németországban (évszám)? 3. Mi az anyanyelve? A 4. 5. kérdést csak akkor

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

FELHŐTLEN GYERMEKKOR

FELHŐTLEN GYERMEKKOR FELHŐTLEN GYERMEKKOR A kutatás háttere Gyermekekkel, gyermekvédelemmel kapcsolatban felnőttektől (nem csak gyermekesektől). 2000 fős reprezentatív kérdőíves kutatás a 18 éves és idősebb magyarországi lakosságra

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? A tanári pálya iránt érdeklődő felvételizőként valószínűleg gondoltál már arra, hogy ehhez a hivatáshoz nemcsak a tudás közvetítése, hanem

Részletesebben

Tájékoztatás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei mintaprogramokról

Tájékoztatás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei mintaprogramokról Tájékoztatás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei mintaprogramokról Szolnok, 2018.11.26. Goda Beatrix Mintaprogram Fejlesztési Bizottság tagja Mentor Tájékoztatás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei mintaprogramokról

Részletesebben

BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA

BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ 2017. évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA Készítette: Buza Andrea gyerekház vezető 1 Bevezetés A Biztos Kezdet program célcsoportja a hátrányos helyzetű családokban

Részletesebben

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS & PIRLS 2011 Tanulói kérdőív 4. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Útmutató Ebben a kérdőívben Veled kapcsolatos

Részletesebben

V. SZENTESI MULTIMÉDIÁS BIBLIAISMERETI VERSENY VERSENYKIÍRÁS. A verseny meghirdetője: Időpontja: március 11. (péntek) 10:00

V. SZENTESI MULTIMÉDIÁS BIBLIAISMERETI VERSENY VERSENYKIÍRÁS. A verseny meghirdetője: Időpontja: március 11. (péntek) 10:00 V. SZENTESI MULTIMÉDIÁS BIBLIAISMERETI VERSENY VERSENYKIÍRÁS A verseny meghirdetője: Kiss Bálint Református Általános Iskola, Szentes, Kossuth tér 2., 6600 honlap: motto oktatóportál: kissbalint.hu motto.kissbalint.hu

Részletesebben

Kihelyezett Angol nyelvi képzések

Kihelyezett Angol nyelvi képzések Kihelyezett Angol nyelvi képzések Ismertető A Callan Módszer A Callan Módszer egy gyors és igen hatékony módja az Angol nyelvtanulásnak. A módszer kimondottan az élő környezetben való szövegértés, valamint

Részletesebben

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja 1. Bevezetés Az Európai Unió a nyolcvanas évek óta minden évben kiválaszt egy európai szemszögből fontos témát,

Részletesebben

Beszámoló az iskolai gyermekvédelmi munkáról Abádszalók Város Gyermekvédelmi Tanácskozására 2013. márc.25. Készítette: Oláh Imréné (isk. gyv. fel.

Beszámoló az iskolai gyermekvédelmi munkáról Abádszalók Város Gyermekvédelmi Tanácskozására 2013. márc.25. Készítette: Oláh Imréné (isk. gyv. fel. Beszámoló az iskolai gyermekvédelmi munkáról Abádszalók Város Gyermekvédelmi Tanácskozására 2013. márc.25. Készítette: Oláh Imréné (isk. gyv. fel.) 2010/2011. % 2011/2012. % 2012/2013. % Tanulói létszám

Részletesebben

Tippek, trükkök, praktikák a digitális kompetenciafejlesztő képzések megtartásához. Bay Gábor

Tippek, trükkök, praktikák a digitális kompetenciafejlesztő képzések megtartásához. Bay Gábor Tippek, trükkök, praktikák a digitális kompetenciafejlesztő képzések megtartásához Bay Gábor 2018.05.15. 2 Kapcsolódások EBSN Európai Hálózat az Alapkészségekért EPALE A Felnőttkori Tanulás Elektronikus

Részletesebben

100 játék IV. Szakmai nap

100 játék IV. Szakmai nap Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * 100 játék IV. Szakmai nap a

Részletesebben

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként A 2019-es szülői elégedettségmérés elemzése Óvodánk az Oktatási Hivatal által kiadott, a köznevelési intézmények tanfelügyeletéhez szerkesztett kérdőívét használja a szülői elégedettség kétévenkénti mérésére.

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TÁJÉKOZTATÓ PROGRAMFÜZET a Centroszet Szakképzés-szervezési NKft.-nél

FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TÁJÉKOZTATÓ PROGRAMFÜZET a Centroszet Szakképzés-szervezési NKft.-nél FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK PROGRAMFÜZET a Centroszet Szakképzés-szervezési NKft.-nél Készítette: Marosvölgyi Ágnes A készítés dátuma: Budapest, 2011.07.08. Jóváhagyás dátuma: Budapest, 2011.07.11. Némedi

Részletesebben

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS A jövő üzleti telefon rendszere 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés és jelenlét Összhang az IT-vel Olvassa el! Ajánlatkérő

Részletesebben

A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM ÉS A DUE MÉDIAHÁLÓZAT FIATALOK PÉNZÜGYI TUDATOSSÁGÁNAK FEJLESZTÉSÉT CÉLZÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE

A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM ÉS A DUE MÉDIAHÁLÓZAT FIATALOK PÉNZÜGYI TUDATOSSÁGÁNAK FEJLESZTÉSÉT CÉLZÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM ÉS A DUE MÉDIAHÁLÓZAT FIATALOK PÉNZÜGYI TUDATOSSÁGÁNAK FEJLESZTÉSÉT CÉLZÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE RÓLUNK o A DUE MÉDIAHÁLÓZAT TÖBB, MINT 20 ÉVE TEVÉKENYKEDIK AZ IFJÚSÁGI MÉDIAPIACON. o HÁLÓZATUNKBA

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM 2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM AZ ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVÉNEK CÉLKITŰZÉSEI az Unio Tanácsa 2010/37/EK döntése alapján Az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység

Részletesebben

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni foglalkozások egyszerre csak egy gyerek mindig egyénre szabott egyéni értelmi és érzelmi szint dominál a személyesség, a meghittség

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ARCULATI IRÁNYELVEK

KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ARCULATI IRÁNYELVEK KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ARCULATI IRÁNYELVEK az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programjához A pályázati program a VELUX Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

OLVASNAK? NEM OLVASNAK? A Z GENERÁCIÓ OLVASÁSI SZOKÁSAIRÓL. Komló-Szabó Ágnes Eger, június 29.

OLVASNAK? NEM OLVASNAK? A Z GENERÁCIÓ OLVASÁSI SZOKÁSAIRÓL. Komló-Szabó Ágnes Eger, június 29. OLVASNAK? NEM OLVASNAK? A Z GENERÁCIÓ OLVASÁSI SZOKÁSAIRÓL Komló-Szabó Ágnes Eger, 2017. június 29. Olvasás Olvasni! Olvass! Olvasni. Olvasás. Szeress! Álmodj! Mindent kötelezővé lehet tenni? Azonnal menj

Részletesebben

AJÁNLÓ. Nyíregyházi Egyetem Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat 2016

AJÁNLÓ. Nyíregyházi Egyetem Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat 2016 AJÁNLÓ Nyíregyházi Egyetem Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat 2016 Tedd fel magadnak a kérdést: Jó helyen vagyok? IGEN! BEMUTATKOZÁS A képzés célja olyan szociálpedagógusok képzése,

Részletesebben