Surf Safe Field Work - Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt keretében,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Surf Safe Field Work - Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt keretében,"

Átírás

1

2 A számítógép és az internet használata mára rutin. en küldjük leveleinket, facebook-on, viberen beszélgetünk barátainkkal, vaterán vesszük a cipőnket és netről rendeljük a pizzát. Lassan skype on szólunk le anyunak, hogy kész van-e az ebéd. Használjuk, de biztosan ismerjük a veszélyeit is? Mint ahogy az utcán kirabolhatnak, a neten is ellophatják az adataidat, sőt a pénzedet is. Egy rosszul sikerült polaroid kínos lehet a barátaid előtt, ahogy a neten megosztott digitális fotó is. A chatszobákban nem mindenki az, akinek kiadja magát csinosbaby_16 könnyen lehet egy ötvenes kopaszodó férfi, aki meg szeretne ismerni.

3 A felhívás megjelent a Surf Safe Field Work - Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt keretében, amely a TANDEM Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően jött létre. Az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programja a Velux Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével valósul meg. (Pályázati azonosító: TANDEM ) Bővebb információ rólunk és a programról: projektvezető: Sebő Gergő, , szakmai vezető: Szentpétery Elemér,

4 Ha csak egy bizonyos program érdekel, akkor a nevére kattintva rögtön az adott tevéknység részletes kifejtéséhez ugorhatsz! 1. Előszó, előzmények 3. oldal 2. Célok, projekt bemutatása 5-7. oldal 3. Foglalkozások a Surf Safe Field Workben 9. oldal 4. Kortárs segítő önkéntes képzés oldal 5. Tematikus kiscsoportos foglalkozások oldal 6. Szülőcsoport oldal 7. Délutáni klubfoglalkozások oldal 8. Diákok, szülők, tanárok számára iskolai programok 29. oldal 9. Zsófi története (képregény) oldal 10. Résztvevők véleménye az első Surf Saferől 39. oldal 11. Impresszum 42. oldal

5 Előszó Kedves Érdeklődő! Most a Surf Safe Field Work Komplex médiatudatosságot és biztonságos internethasználatot fejlesztő projekt felhívását olvasod, mely az Együttható Egyesület harmadik projektje a biztonságos internethasználat témájában. Első, Surf Safe projektünkben csoportunk nyolc önkéntes segítője dolgozott kilenc hónapon keresztül azon, hogy 30 fiatal megismerkedjen az internetezés közben felmerülő veszélyekkel, és az internehasználati szokásaikon keresztül legfőképpen önmagukkal, társaikkal, saját képességeikkel. Sokat tanultunk, sokat nevettünk együtt szombat délelőttönként; közösen fedeztük fel az internet világát és saját teljesítőképességünk határait. Kirándultunk, animációt készítettünk és barátságokat kötöttünk. Második 2013-ban megvalósult projektünk - a Hitchhikers Guide to the Internet - Útikalauz a biztonságos internetezéshez a Surf Safe tapasztalatait dolgozta fel, illetve az alkalmazott módszerekkel ismertettünk meg érdeklődő külföldi fiatalokat, önkénteseket, és ifjúságsegítő szakembereket. A Field Work vagyis Terepmunka, a korábbi programjaink egy nagyobb közönséget elérő továbbfejlesztett változata.

6

7 Napjainkban az internet, a világháló tekinthető a modern világ kommunikációs csatornájának. Aki használni tudja, annak nagymértékben egyszerűsödik az élete. Az információs technológia folyamatos fejlődése viszont egy új falat húz a különböző generációk közé. Ezek a falak megmutatkoznak a használati szokásokban, amelyekből következtetni lehet a felhasználók életkorára, szociális, anyagi és kulturális helyzetére, társadalmi hovatartozására. Amíg az idősebb generáció éppen csak az alap műveletek használatára képes, addig a fiatalok a ma már hétköznapi technológiának számító okostelefonjaikon egyszerre több alkalmazást kezelve idejük legnagyobb részét a világhálón töltik, amely fő szintere a baráti kapcsolataiknak, közösségi életüknek. Azonban a felhasználók döntő többsége nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a modern információs technológiák, az internet, mint eszköz milyen lehetőségeket, milyen veszélyeket hordoz magában. Nem tudják például, hogy a telefonos facebook alklamazás olvassa az sms eiket és látja minden ismerősük telefonszámát. Vagy ha mégis, akkor is felmerül bennük a kérdés: Mi ezzel a probléma? Többek között erre a kérdésre is keresve a választ, indítottuk el a Surf Safe Field Work programunkat 2014 júniusában, hogy év közötti fiatalok, szüleik és tanáraik figyelmét a biztonságos internetezés és a tudatos médiafogyasztás felé fordítsuk.

8

9 Hogyan? Miközben a biztonságos internethasználattal, és a tudatos médiafogyasztással foglalkozunk nem csupán ismereteket adunk át a résztvevők számára, hanem játékokkal ösztönözzük az aktív részvételt, vagyis az élményközpontú, tapasztalati alapú tanulás módszereit alkalmazzuk. A program során az alábbi szempontok kapnak erőteljes hangsúlyt: a) Információ többlet biztosítása az internethasználat, és bármilyen médiafogyasztás terén. b) Alapvető a társas kapcsolatokhoz szükséges képességek fejlesztése különböző programokon, amelyek befolyásolják -mind az offline, mind az online világban- hogyan viszonyulunk embertársainkhoz; pl. az erőszakmentes önkifejezés, kommunikációs képességek, együttérzés, együttműködési képesség, tolerancia, és hatékony önvédelem. c) Több generáció bevonása, és a különbségek enyhítése, kapcsolatok javítása számos kiscsoportos foglalkozáson keresztül.

10

11 Milyen foglalkozások lesznek a projekt során? Ha csak egy bizonyos program érdekel, akkor a nevére kattintva rögtön az adott tevéknység részletes kifejtéséhez ugorhatsz! Kortárs segítő önkéntes képzés év közötti fiatalok számára, akik a programban való részvétel során teljesíthetik akár Iskolai Közösségi Szolgálatukat, vagy éppen jövőbeni segítő foglalkozásukhoz tudunk nyújtani tanulási lehetőséget, és elismert szakmai gyakorlati terepet. Tematikus kiscsoportos foglalkozások év közötti fiatalok számára, két korcsoportra bontva, amelyben a résztvevő fiatalok a játékos tanulás, és információszerzés mellett értékes ajándékokkal is gazdagodnak. Szülőcsoport, minden érdeklődő szülő számára, de legfőképpen azoknak, akiknek gyermeke már részt vesz a programban. A 10 alkalmas foglalkozás során a hasznos információk mellett a résztvevők között szintén értékes ajándékokat sorsolunk ki. Délutáni klubfoglalkozás, ahol profi filmes szakemberrel készíthetsz filmet a biztonságos internetezésről és a tudatos médiafogyasztásról év közöttieknek Diákok, szülők, tanárok számára iskolai programok, biztonságos internet órák és értekezletek

12

13 Fontos! Kiket várunk? Hogyan lehet jelentkezni? Kortárs segítő önkéntes képzés év közötti fiatalok számára, augusztus között A projekt egy kortárs segítő, önkéntes képzéssel indul; a fiatalok bevonásával és képzésével célunk, hogy plusz kapacitást biztosítsunk a projektidőszakban és akár azt követően is, a program fenntartása során. Miért jó ez neked? A fiatalabb önkéntesek az iskolai közösségi szolgálatnak megfelelő módon teljesíthetik önkéntes munkájukat a programban. Az idősebb főiskolás, egyetemista résztvevők szintén kötelező iskolai/szakmai (szociális, pedagógiai, stb.) gyakorlathoz használhatják a programot. Az önkéntesek kiválasztása egy gondos folyamat, amelynek során teszteket veszünk fel, hogy motivált, valóban önzetlen, a program iránt elkötelezett fiataloknak tudjunk lehetőséget adni. A kortárs segítő önkéntes képzés egy 8 napos, 7 éjszakás bentlakásos tréning program keretében zajlik le. A képzés elsődlegesen segítő technikák elsajátítására irányul. A képzésben 15 fő fiatalnak van lehetősége részt venni. A képzés költségeit a projekt állja. A részvétel feltétele a valódi motiváltság mellett a projekt maradék időtartamára 3 hónap való elköteleződés, vagyis más a témával kapcsolatos programokon való rendszeres részvétel. A résztvevők felé elvárás a képzést követően az egyesület szakembereinek önkéntes alapú kisegítő tevékenységekkel való támogatása és a bevont fiatalabb korosztályok számára segítségnyújtás a projekt témakörében.

14

15 A képzés egy bentlakásos tábor keretében valósul meg, ahol más fiatalok segítésére alkalmas személyiségfejlesztő technikákat sajátíthatsz el saját élményen keresztül. Betekintést nyersz, információkat szerezel a tudatos médiafogyasztásról, biztonságos internethasználatról, internetfüggőségről, média negatív hatásairól és médiaerőszak formáiról. Ezt követően pedig önkéntes munkádra a projekt végéig mindenképp számítunk! A feladatok felosztása, az érdeklődési területednek, és beosztható szabadidődnek megfelelően fog lezajlani. A program további 3 hónapjában év közötti gyerekeknek, fiataloknak kiscsoportos foglalkozásokat, klubfoglalkozásokat tartunk az Együttható Egyesület képzőtermében, és természetesen iskolákban tanórai alkalmakon. Hogy miben szeretnél részt venni és nekünk aktív munkával segítséget nyújtani az tőled függ! Mi megadunk hozzá minden szakmai támogatást, segítség nyújtást, például egyéni mentori foglalkozások keretében. A tábor időpontja augusztus A szállás egy Budapesthez közeli táborhelyszínen kerül megrendezésre, amely nem csak a felkészülésre, de a szórakoztató időtöltésre is lehetőséget ad majd neked. Jelentkezési határidő: Augusztus 17. Jelentkezési lap online kitölthető a következő linken, A submit gomb megnyomásával érvényesítheted azt: Jelentkezési lap (katt a szövegre!)

16

17 Fontos! Tematikus kiscsoportos foglalkozások év közötti gyerekek, fiatalok számára július 12 és november közepe között. A programba fő gyereket, fiatalt szeretnénk bevonni, akik: iskolába járnak vagy iskolai oktatásból korán lemorzsolódtak és/vagy számítógéppel, internetezési lehetőséggel otthon nem rendelkeznek és/vagy anyagi, és szociális helyzetük okán hasonló foglalkozásokon, vagy nyári programokon nem tudnak részt venni és/vagy egyéb okok miatt hátrányos helyzetűek, pl. etnikai kisebbséghez tartozás, egészségi állapot, fogyatékosság, állami gondozásban vagy nevelőszülőkkel él, stb. Ha magadra ismertél ne habozz, várunk téged! Mitől tematikus a foglalkozás? A foglalkozások 12 összefüggő, témában egymásra épített alkalomból állnak. Az első három négy alkalom során még csak ismerkedéssel, töltjük az időt. Ezt követően azonban az internetezés és a média lesz a fő téma, amelyről érdekes beszélgetésekkel és mókás játékok segítségével fogunk közösen tanulni. Mit jelent ez? Azt, hogy nem mi mondjuk meg nektek, hogy mire figyeljetek, mi lehet az interneten veszélyes, hanem játékokkal és feladatokkal arra ösztönzünk titeket, hogy egy csapatként, együttműködésben gondoljátok végig szerintetek mi az amire figyelni kell, mi az önvédelem legjobb módja. Ezért számítógépet csak alkalmanként fogunk használni, helyette játszunk, gondolkodunk, beszélgetünk. Jelentkezz, akkor is ha érdekel a program és szívesen lennél egy színes társaság tagja! A csoportokat életkor alapján alakítjuk ki, vagyis nyár közepén indul egy csoport amibe év közöttieket várunk, és szeptember közepén indul egy másik csoport amibe év közöttiek jelentkezést várjuk. Olyan résztvevőket keresünk, akik a 12 alkalmon rendszeresen részt tudnak venni! A foglalkozásokat szombaton délelőttönként tartjuk 10 és délután 1 óra között. Ez a három óra gyorsan el fog telni. Természetesen üditő, és süti is lesz. Az ellátás ingyenes számodra. Ha rendszeresen jössz a végén ajándékot is kapsz, erről azonban később lesz még szó! Ahogy azt a következő képen is láthatod!

18

19 Miért jó ez neked? Először is azért, mert új barátokat, ismerettségeket szerezhetsz. Másodszor azért, mert sok hasznos információval gazdagodhatsz. Harmadszor pedig azért, mert a rendszeresen résztvevő fiatalok között egy teljesen új tabletet sorsolunk ki. Vagyis ezért a kis energiabefektetésért - hogy részt veszel mind a 12 alkalmon- nem ki eséllyel pályázol egy saját informatikai eszközre. Az élmények, szórakozás, játszva tanulás mellett pedig senki sem fog üres kézzel távozni. Az apróbb ajándékok azonban legyenek meglepetések. Miért jó ez nekünk? Célunk, hogy fiatalok (10-30 év) számára olyan programokat és szolgáltatásokat szervezzünk, amelyekben nemüktől, etnikai hovatartozásuktól, lelki és fizikai állapotuktól függetlenül hasznosan tölthetik szabadidejüket, miközben támogatást és segítséget kapnak fejlődésükhöz. Tevékenységinkkel arra törekszünk, hogy egy kicsit jobbá, igazságosabbá tegyük a világot. Bővebb információ rólunk: www. egyutthato.eu Jelentkezési határidők: I. Csoport: év Szeptember 7. II. Csoport: év Szeptember 7. A program helyszíne az Együttható hamarosan megnyitó ifjúsági irodája lesz: 1046 Budapest, Klauzál utca 4. Jelentkezési lap online kitölthető a következő linken, a submit gomb megnyomásával érvényesítheted azt: Jelentkezési lap (katt a szövegre!)

20

21 Szülőcsoport, minden érdeklődő szülő számára szeptember és november között A programba összesen 20 fő jelentkezését várjuk. A 20 fő két csoportra osztva találkozik heti rendszerességgel, összesen 10 alkalommal. Kiket várunk? Elsődlegesen olyan szülőket, akiknek gyermeke valamilyen módon már részt vett a programban, de természetesen minden szülőt, akit érdekel a téma és úgy véli, hogy a hallott információk segítségével gyermeke biztonságáért sokat tudna tenni. Miért? A válasz ebben a mondatban rejlik: úgy sem értenének meg A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kiskorú állampolgárok száma január 1 én fő volt. Ebből 1998 és 2000 között eltűnés miatt köröztek: gyermekkorú fiú fő gyermekkorú lány fő fiatalkorú fiú fő fiatalkorú lány fő Fontos! A csoportfoglalkozásokat a jelentkezők igényei alapján, a többségnek megfelelő időpontban kívánjuk megtartani. Ezért a jelentkezési lapon van rá mód, hogy kiválassza azt az időpontot, ami a felajánlott lehetőségek közül a legmegfelelőbb. A foglalkozások során ne előadásra, hanem egy irányított beszélgetésre számítson, amiben Ön és csoporttársai véleményének bátran hangot adhat. Az információk a feladatok közben fognak elhangzani. Elsődlegesen olyan résztvevőket várunk, akik a foglalkozásokon rendszeresen részt tudnak venni. A részvételt apróbb ajándékokkal kívánjuk ösztönözni. Az utolsó csoportfoglalkozáson mindkét csoportban egy-egy tablet pc-t sorsolunk ki a rendszeresen résztvevők között. Ugyan ebben az időszakban: összes felnőtt eltűnt száma : fő összes kiskorú eltűnt száma: fő* * Forrás: Diószegi Horváth: A gyermekek családi környezetből történő eltűnésének specialitásai

22

23 Tapasztalataink szerint sok szülő gondolja azt, hogy a gyerekével olyan nyitott, őszinte kapcsolatot ápol, ami lehetővé teszi, hogy probléma, baj esetén először hozzá fordul. A fiatalok pedig ebben a év közötti életszakaszukban problémáikra az önálló megoldások mellett a kortárs közösségüknek akarnak inkább megfelelni. Nem csak a családi problémák, nehéz anyagi helyzet, vagy a családon belüli erőszak miatt lehet veszélyeztetett egy gyerek, fiatal. Általában, ha azt kérdezzük egy gyerektől valamilyen velünk megosztott probléma kapcsán, hogy van e lehetőség arra, hogy rajtunk kívül más felnőttel, szülővel megbeszélje a gondolatait, akkor azt a választ kapjuk, hogy úgy sem értenék meg. Ennek számos oka lehet: egyáltalán nem biztos, hogy amit mi bizalmi kapcsolatnak tartunk, azt a gyerek is annak tartja, a jelenleg használt technológiátkat, például az internetet a felnőttek egészen másként használják, mint azok a fiatalok, akik már az internetezésbe beleszületnek, időközben elfelejtjük, hogy mi hogyan éltük meg a tinédzserkort, fiatalkort, ezért nehezebben értjük meg, vagy nem vesszük komolyan a gyerekek által felvetett gondolatokat, problémákat. Napjainkban ezek a problémák, például a kortárs közösségbe való beilleszkedés nehézsége, vagy párkapcsolati -, iskolai nehézségek, szexuális gondok, intimitás kezelése, már nem csak a hagyományos közösségben kerülnek felszínre, hanem az internet, a közösségi oldalak, chatek és társkereső oldalak is felületet biztosítanak bárki számára. Az interneten, tehát óvatlan felhasználóként áldozata lehet bárki akár egy ártatlannak szánt tréfának is, miközben mindez úgy történhet, hogy nem tudjuk ki volt a bántalmazó.

24

25 Mit kaphat és mit adhat szülőként a csoportban? Információkat a biztonságos internethasználatról, és médiatudatosságról. Tapasztalatokat szerezhet, gondolatokat cserélhet más szülőkkel. Az elhangzottak alapján új eszközöket, módszereket arra, hogyan alakíthatja gyermekével kapcsolatát úgy, hogy jobban megértsék egymást, közelebb kerüljenek egymáshoz. Ezen kívül a rendszeresen résztvevők között csoportonként 1 1 db tablet pc t sorsolunk ki a foglalkozás záróalkalmán. Hogyan jelentkezhet? Jelentkezési határidő: Szeptember 1. Foglalkozások várható indulása szeptember közepe. Helyszíne az Együttható hamarosan megnyitó ifjúsági irodája: 1046 Budapest, Klauzál utca 4. Jelentkezését a következő online felületen adhatja be. A jelentkezést a lap végén lévő submit gombbal tudja elküldeni: Jelentkezési lap Bővebb információ :www.egyutthato.eu,

26

27 Délutáni klubfoglalkozás, ahol profi filmes szakemberrel készíthetsz filmet a biztonságos internetezésről és a tudatos médiafogyasztásról júlus és november között év közötti fiataloknak A klubfoglalkozások célja, egy kisfilm elkészítése a tudatos médiafogyasztásról, és a biztonságos internethasználatról. A klubfoglalkozásokat a klubvezető, a kortárs segítők bevonásával tartja. Rajtuk kívül pedig egy filmes szakember segít majd a résztvevők által kitalált téma filmre vitelében. E mellett a klub temáját nyitva tartjuk internettel és médiával kapcsolatos kérdések felszínre hozásához, melyek a korábban említett tematikus kiscsoportos foglalkozásba nem fértek bele, azonban érdeklődés van iránta; így például technikai jellegű témák (pl. hálózatok felépítése, működése) is felszínre kerülhetnek. Kiket várunk? Elsődlegesen a tematikus kiscsoportos foglalkozások résztvevőit, illetve a klub lazább keretei miatt olyan fiatalokat is, akik rendszeresen ilyen foglalkozásokon nem tudnak részt venni, vagy pedig kifejezetten a filmkészítési vonal érdekli őket.

28

29 Miért jó ez neked? Új ismeretségek és barátságok megkötésére alkalmas helyszín, ahol érdeklődési körödnek megfelelő más hozzád hasonló korú fiatalokkal találkozhatsz. Emellett foglalkozni fogunk a filmkészítéssel, és olyan technikák használatát is megtanulhatod, amelyet akár később önállóan is alkalmazni tudsz majd. Hogyan lehet jelentkezni? Ha érdekel a program, akkor két lehetőséged van: 1. Jelentkezel a tematikus kiscsoportokra. 2. Küldesz nekünk egy t, hogy csak a klubfoglalkozás érdekelne. Ez utóbbi esetben a válaszból megtudod, hogy mikor lesz a foglalkozás, és mit hozz magaddal. és akit keresned kell: Szórád Sándor A klub helyszíne: az Együttható hamarosan megnyító ifjúsági irodája lesz, 1046 Budapest, Klauzál utca 4.

30

31 Diákok, szülők, tanárok számára iskolai programok, biztonságos internet órák és értekezletek szeptember és november között A projekt ezen részét több iskolával szoros együttműködésben fogjuk megvalósítani. A projektbe bevont iskolákban diákok számára egy-egy alkalommal tanórai keretek között, azonban játékos módszerekkel foglalkozunk a biztonságos internetezéssel, és tudatos médiafogyasztással. Ezen kívül ugyan ezekben az iskolákban szülőknek és tanároknak olyan értekezletet tartunk, majd ahol személyes tapasztalatainkat oszthatjuk meg a témában, illetve arról beszélgetünk, hogy miért van jelentősége a biztonságos internetezéssel foglalkozni az iskola falain belül, vagy akár otthon is.

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 ő ő Olvastam a cikket, hogy tartottatok órákat a A Liszt Ferenc Általános Iskolában a biztonságos netezésről, ennek nagyon örülök mert oda jártam egy ideig általánosba és tök jó látni, hogy ilyen hasznos dolgok terjednek... Éva Az egész Surf Safe projectben az tetszett a legjobban, hogy mindenki kapott jutalmat a végén. Barna Nekem az tetszett, hogy sok emberrel és egyéniséggel ismerkedhettem meg és hogy tanultunk dolgokat, amik segítenek beilleszkedni egy közösségbe/társaságba és amelyek felkészítenek a valóvilágba. Eszter Megtanultuk meghallgatni más emberek mondanivalóját és elfogadni mások viselkedését/ természetét. Csenge

42

43

44 Impresszum Kiadta az Együttható Egyesület, 2014 Képregény illusztráció: Worschitz Anita A Surf Safe Field Work projekt stábja: Projekt vezető: Sebő Gergő Szakmai vezető: Szentpétery Elemér Pénzügyi vezető: Nemesnyik Balázs Klubvezető: Szórád Sándor Mentor: Nagy Melinda

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára LÉT-Kérdés Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0011 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Részletesebben

Hátrányos helyzetű családok esélyegyenlőségének megteremtése Szolnokon. 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Hátrányos helyzetű családok esélyegyenlőségének megteremtése Szolnokon. 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29. Lépésről-lépésre Hátrányos helyzetű családok esélyegyenlőségének megteremtése Szolnokon TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0007 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29. Tartalom 1. Bevezetés Hatalmas utat tett meg

Részletesebben

Játék határokkal. modellprogram 2012-2014

Játék határokkal. modellprogram 2012-2014 Játék határokkal modellprogram 2012-2014 Tartalom 3 I. Előzmények 10 II. A program rövid ismertetése 11 III. Az egyes programelemek részletes bemutatása 12 A. Prevenciós programelemek 12 1. Rendhagyó osztályfőnöki

Részletesebben

Szakmai Beszámoló. az Utcai Szociális Segítők Egyesületének a hajléktalan ellátás és a gyermekvédelem területén végzett munkájáról 2006.

Szakmai Beszámoló. az Utcai Szociális Segítők Egyesületének a hajléktalan ellátás és a gyermekvédelem területén végzett munkájáról 2006. Szakmai Beszámoló az Utcai Egyesületének a hajléktalan ellátás és a gyermekvédelem területén végzett munkájáról 2006. Utcai 2800 Tatabánya, Gál István ltp. 405. Telefon: 34/311-197 Adószám: 19151379-1-11

Részletesebben

Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség Szeged 2012. Pont TE kellesz! Szakmai kiadvány az ifjúsági szolgáltató munkatársak számára

Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség Szeged 2012. Pont TE kellesz! Szakmai kiadvány az ifjúsági szolgáltató munkatársak számára Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség Szeged 2012 Pont TE kellesz! Szakmai kiadvány az ifjúsági szolgáltató munkatársak számára Impresszum PONT TE KELLESZ! SZAKMAI KIADVÁNY AZ IFJÚSÁGI SZOLGÁLTATÓ

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó

A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó 1. BEVEZETÉS 2 1.1 A szociális munkás saját személyiségével dolgozik. 2 1.2 A személyiség kibontakoztatásának lehetősége

Részletesebben

2003. 3. szám. Tartalom:

2003. 3. szám. Tartalom: "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Konferenciák Délkeleti Régió hírei Tanulmányok az önkéntességről Mindentudás Egyeteme Könyvajánlat Idézetek

Részletesebben

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet 2 FÓKUSZ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet oktatási-nevelési és közművelődési szakmai folyóirata XV. évfolyam 2013. 1.szám 3 Szerkesztőbizottság:

Részletesebben

Mentor könyv. Európai Önkéntes Szolgálat

Mentor könyv. Európai Önkéntes Szolgálat Mentor könyv Európai Önkéntes Szolgálat Mentor könyv Európai Önkéntes Szolgálat TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ A Fiatalok Lendületben Program és az Európai Önkéntes Szolgálat 1. AZ EVS MENTORÁLÁS KERETEI 1.1 BEVEZETŐ:

Részletesebben

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke A záró tanulmány megírásának célja, felépítése

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke A záró tanulmány megírásának célja, felépítése Tartalom Előszó 4 1 Előszó Mindenik embernek a lelkében dal van És a saját lelkét hallja minden dalban És akinek szép a lelkében az ének, Az hallja a mások énekét is szépnek. Babits Mihály: Második ének

Részletesebben

ROMA MENTOR PROJEKT. Képzési kézikönyv A kultúra, a hagyományok és a modernitás innovatív megközelítése

ROMA MENTOR PROJEKT. Képzési kézikönyv A kultúra, a hagyományok és a modernitás innovatív megközelítése ROMA MENTOR PROJEKT Képzési kézikönyv A kultúra, a hagyományok és a modernitás innovatív megközelítése Budapest 2011 1 ROMA MENTOR PROJEKT Képzési kézikönyv A kultúra, a hagyományok és a modernitás innovatív

Részletesebben

Beköszöntő. Beköszöntő 1

Beköszöntő. Beköszöntő 1 2010. szeptember III. évfolyam, 4. szám Ebben a számban: Beköszöntő 1 Lifecamp-Az alpokalja kalandtábora Interjú Kubicskó Sándorral A Loughmiller - módszer Bátorság Köre Workshop A Workshop programja Információk

Részletesebben

Tanodakönyv. Javaslatok tanodák. szervezéséhez. Tanodakönyv

Tanodakönyv. Javaslatok tanodák. szervezéséhez. Tanodakönyv Tanodakönyv Javaslatok tanodák szervezéséhez Tanodakönyv 2005 Tanodakönyv Javaslatok tanodák szervezéséhez 2005 1 2 Tanodakönyv Javaslatok tanodák szervezéséhez Kiadja: Budapest, 2005 3 A Tanodakönyv a

Részletesebben

Összefoglaló és ajánlás az Árpád Tiszk projeket keretében lebonyolított virtuális kompetenciaversenyekről. Digitális kompetencia versenyek

Összefoglaló és ajánlás az Árpád Tiszk projeket keretében lebonyolított virtuális kompetenciaversenyekről. Digitális kompetencia versenyek Digitális kompetencia versenyek (TÁMOP2.2.307/22F20080033) A globális világ és a tanulás A XXI. század világa nyitott és bonyolult rendszer lett, amelyben a globalizálódás mellett megjelennek a több pólusú,

Részletesebben

Készítette: Kleinné Németh Judit intézményvezető

Készítette: Kleinné Németh Judit intézményvezető Készítette: Kleinné Németh Judit intézményvezető Az 1992 óta az Egészségmegőrzési Központban működő szakmai team, komplex módon valósítja meg Dunaújvárosban prevenciós, egészségnevelési és mentálhigiénés

Részletesebben

Indító. Gyerekparadicsom Alapítvány Budapest, 2005

Indító. Gyerekparadicsom Alapítvány Budapest, 2005 Indító 2005 Gyerekparadicsom Alapítvány Budapest, 2005 Grafikai szerkesztô: Balázs Andrea Kiadja a Gyerekparadicsom Alapítvány Felelôs kiadó: Tóbiás László Készítette a Print City Kft. Felelôs vezetô:

Részletesebben

Jogod van a jogaidhoz!

Jogod van a jogaidhoz! Jogod van a jogaidhoz! Az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi felmérése 2014 1 Az UNICEF Magyar Bizottsága külön köszönetet mond a Telenor Zrt.-nek a támogatásért és a kutatás létrejöttét biztosító nagylelkű

Részletesebben

Mentorprogram az ifjúsági munkában

Mentorprogram az ifjúsági munkában Jól működő önkéntes gyakorlatok a gyülekezetekben Mentorprogram az ifjúsági munkában Készítette: Budapest Külső-Kelenföldi Református Egyházközség ifjúságának szolgálói Veres Gábor Pusztai Tímea Pusztai

Részletesebben

Újból és újból emlékezzünk rá

Újból és újból emlékezzünk rá HÍRLEVÉL VIII. évfolyam 2. szám 2014. október Székhely: H - 1098 Budapest, Napfény u. 6. Tel/fax: (36-1) 377 8855 email: hungary@livingvalues.net www.livingvalues.net hírek, programok, lehetőségek, a B.

Részletesebben

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kar INTERNETES KÖZÖSSÉGEK Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Konzulens: Borsi Csaba Készítette: Tóth Szilvia Művelődésszervező szak 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Az év során egy átmeneti nevelésbe vételre került sor szolgálatunk javaslatára amely három kiskorút érintett.

Az év során egy átmeneti nevelésbe vételre került sor szolgálatunk javaslatára amely három kiskorút érintett. DOROG ÉS TÉRSÉGE CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2510 Dorog, Hantken Miksa u. 8. Telefon: (33) 431-170, tel/fax: (33) 441-730 Gyermekjóléti Szolgálat mobil: 06-20-561-5226 Családsegítő Szolgálat

Részletesebben

Ifjúsági projektmenedzsment Elméleti bevezető

Ifjúsági projektmenedzsment Elméleti bevezető Elméleti bevezető Ifjúsági projektmenedzsment Elméleti bevezető E fejezet a fiatalok sajátos közegében, hazai környezetben megvalósuló projektekről szól. A kisebb léptékű (tehát nem több tízmilliós nagyságrendű)

Részletesebben

Személyes ifjúságsegítés Elméleti bevezető

Személyes ifjúságsegítés Elméleti bevezető Elméleti bevezető Személyes ifjúságsegítés Elméleti bevezető A fejezet az ifjúsági munka azon eleméhez igyekszik áttekintést és fogódzókat adni: a személyes munkához, az ifjúsági munkás és a fiatalok

Részletesebben

Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s

Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s Beszélgetőtársaink voltak: Antal Adrien, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Társadalmi Felzárkózási és Szociális

Részletesebben

A közösségi internet-hozzáférés lehetőségei kistelepüléseken

A közösségi internet-hozzáférés lehetőségei kistelepüléseken Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet A közösségi internet-hozzáférés lehetőségei kistelepüléseken Készítette: Miskolczi Erna Társadalmi tanulmányok

Részletesebben

Vének, Véneki pihenőház 2010. október 7-8-9.

Vének, Véneki pihenőház 2010. október 7-8-9. Tanítani a Taníthatatlant Bevezetés az élménypedagógiába 30 órás, akkreditált pedagógus továbbképzés Alapítási és indítási engedélyezési száma: OKM-4/84/2009 Felnőttképzési nyílvántartási szám:00285-2008

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Választás, felelősség, tevékenység

Választás, felelősség, tevékenység Growing Interest in the Development of Teaching Science GRI D Net work Növekvő érdeklődés a természettudományos oktatás fejlesztése iránt Választás, felelősség, tevékenység Önálló munka a természettudományok

Részletesebben

MFF 2013 Problémák és megoldások

MFF 2013 Problémák és megoldások MFF 2013 Problémák és megoldások Készült a Veszprémi BEST Bizottság egyesület Munkanélküli Fiatalok Fóruma 2013 elnevezésű, az Európai Unió által támogatott projektje keretében. Tartalom Mi a Munkanélküli

Részletesebben