Hírlevél II. évfolyam, augusztus 26. Tartalomjegyzék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hírlevél II. évfolyam, 2013. augusztus 26. Tartalomjegyzék"

Átírás

1 1 Hírlevél II. évfolyam, augusztus 26. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Kiadtak minden engedélyt a magyar-szlovák gázvezetékhez 2 Állami kitüntetést kapott az MVM néhány napja kinevezett igazgatója 3 Új földgázüzletági vezérigazgató-helyettes az MVM-nél 3 A cégcsoport hírei Japán a tudását és a tapasztalatát adná át 4 Az atomlobbi Kelet-Európába települt - riport Paksról 5 Heteken belül új övezet lesz az atomerőmű körül 6 Szponzorálás Rockdobos és kosarasok irányították az atomerőművet 6-7 Térségfejlesztés az atomerőmű alapítványával 7-8 Alternatív energia itthon és külföldön Támogatás a Sanyo elküldött munkásainak elhelyezkedésére 8-9 Adókedvezmény energetikai pályázatokhoz? 9 Amerikai előrejelzés: fellendülőben a napenergiás befektetések 10 Formula Student Hungary: mérnökhallgatók autói a gönyűi kikötőben A hazai energiaszektor hírei Kevesebb radioaktív hulladék, nagyobb biztonság ezer hibás számla a fogyasztóknak 13 Közműszolgáltatók: minden második esetben a panaszosnak volt igaza Visszavásárolhatja az állam a fehérvári erőművet Még idén kezdődhet a termelés az Ózd melletti szénbányában 15 Külföldi energiaszektor A jövő reaktorai matuzsálemi kort érhetnek meg 16 Megismételt eljárásra van szükség a mohi blokkok építéséhez 17 Még két évig üzemelhet az egyik svéd reaktor Litvánia: veszélyt jelenthet a fehéroroszországi atomerőmű Súlyos incidens Fukusimában - Bocsánat- és segítségkérés Nőtt a pajzsmirigy-daganatos gyerekek száma A japán hatóság megindította a reaktorok biztonsági vizsgálatát 21 Négy éve szivárog egy tajvani atomerőmű 22 Ukrajnának megéri, hogy Magyarországtól vásárol földgázt Kőolaj- és földgázlelőhelyet találtak Temes megyében Hírek röviden - Programajánló 24 Kezdődik az MVM Utánpótlás Bajnokság - Szeptemberben lesz a második Atomfutás Pakson - Az atomerőmű augusztus 30-áig várja a családi fotókat

2 2 Hírek az MVM-ről Minden engedélyt kiadtak a magyar-szlovák gázvezetékhez augusztus 22.,23. (fotó: gaztranzit.hu) A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal kiadta a magyar-szlovák gázvezeték szakaszainak második csomagjára az építési és a berendezések létesítéséről szóló engedélyt is. A vg.hu és nyomtatott változata, a Világgazdaság arról tudósított, hogy az észak-déli gázfolyosó részét képező cső északi szakaszán már folyik a munka. A nyomvonal a Balassagyarmat, Csesztve, Érsekvadkert, Vác, Rád, Vácduka, Vácrátót, Őrbottyán, Veresegyház, Szada közelében lévő ingatlanokon át vezet. A déli szakasz Szada után Mogyoród, Gödöllő, Kerepes, Kistarcsa, Nagytarcsa, Budapest, Pécel, Ecser mellett halad, mielőtt eléri Vecsésnél a végpontját. Lefektetnek majd egy optikai hírközlési kábelt is a gázszállítás későbbi felügyeletéhez. A tranzitvezetékhez kapcsolódóan Vecsésen kiépül egy csomópont, és ott lesz a vezeték tisztítását végző berendezés indító állomása is. A hazai szakasz felénél, Szadán létesül egy kompresszorállomás. A lap felidézte, hogy az összesen 111 kilométer hosszú, kétirányú, 75 bar nyomású csővezeték magyarországi szakasza 92 kilométeres lesz. Átadása 2015 végére várható. Kapacitása szlovák-magyar irányba évi 4 milliárd köbméter lesz, magyar-szlovák irányba pedig évi mintegy 1,6 milliárd köbméter, de a teljesítmény bővíthető. Az építkezés csaknem 160 millió euróba (bruttó 47 milliárd forintba) kerül, ebből 30 millió euró uniós támogatás. A beruházó és a majdani üzemeltető a Magyar Gáz Tranzit Zrt., amelyben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.nek és az MFB Invest Zrt.-nek is 49,98 százaléka van. A kivitelező az Olajterv csoporthoz tartozó OTF Fővállalkozó Zrt.

3 3 Állami kitüntetést kapott az MVM néhány napja kinevezett igazgatója augusztus 21.,23. (fotó: Horváth Péter és Németh Lászlóné, augusztus20.kormany.hu) Az államalapítás ünnepe alkalmából Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át a minisztériumhoz tartozó háttérintézmények és vállalatok munkatársainak Budapesten. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vette át Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal volt elnöke a magyar energia területén végzett eredményes szakmai, illetve vezetői tevékenysége elismeréseként - közölte honlapján a kormány. (kormany.hu) Horváth Péter 2010-től töltötte be a Magyar Energia Hivatal elnöki pozícióját, korábban a MOL Nyrt.-nél dolgozott különböző vezető pozíciókban augusztus 15-e óta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázüzletágának vezérigazgatója - emlékeztetett honlapján az MVM. (mvm.hu) Új földgázüzletági vezérigazgató-helyettes az MVM-nél augusztus 23. (fotó: Králik Gábor, mvm.hu) Králik Gábor lett az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázüzletági vezérigazgató-helyettese. A 37 éves közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Az elmúlt hat évben kelet-európai érdekeltségű energetikai cégeknél töltött be vezető pozíciót. Külföldről tért haza, hogy az MVM Csoport jelentősen megnövekedett földgázipari tevékenységéből adódó, komoly kihívást jelentő feladatokat végezhessen Horváth Péter irányítása alatt. (mvm.hu)

4 4 A cégcsoport hírei Japán a tudását és a tapasztalatát adná át augusztus 23.,22. (fotó: Kisida Fumió és Martonyi János, mno.hu) Japán kiemelten fontos stratégiai partnere, szövetségese és barátja Magyarországnak - mondta Martonyi János külügyminiszter Budapesten, miután tárgyalt japán kollégájával, Kisida Fumióval, akivel szociális biztonsági egyezményt írt alá. Kettejük sajtótájékoztatóján - kérdésre válaszolva - Kisida Fumio elmondta, hogy a paksi atomerőmű bővítése esetében Japán a biztonságtechnika terén is világszínvonalú tudását és tapasztalatait tudja és szeretné átadni Magyarországnak. Martonyi János megjegyezte: a magyar atomerőmű bővítésében számos szempontot, köztük az emberek és a vagyontárgyak teljes biztonságának kiemelten fontos szempontját kell majd figyelembe venni. (kormany.hu/mti) A magyar külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy mindkét ország kiemelten fontosnak tartja az energetikai együttműködést, legyen szó a tárolási kapacitás bővítéséről vagy a klímabarát tisztaszén-technológia alkalmazásáról. (mno.hu) Az english.kyodonews.jp portál szerint a Japánnal kötött megállapodás célja, hogy a potenciális nukleáris exporttal elősegítse a japán gazdaság növekedését. A látogatás előtt az együttműködés lehetséges új területeként említette a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Wintermantel Péter az energetikát. Elmondta, hogy a paksi atomerőmű korszerűsítése, bővítése iránt két japán érdekeltségű vállalat érdeklődik, októberben pedig a Külügyminisztérium magyar-japán energiaszemináriumot szervez, amelyen a Fukusima utáni energetikai-politikai tanulságokat tekintik át - erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsora és a Krónika is beszámolt.

5 5 Az atomlobbi Kelet-Európába települt - riport Paksról augusztus 24. (fotó: magyardiplo.hu) Az atomlobbi Kelet-Európába települt címmel a Le Monde diplomatique magyar kiadása augusztusi számában riportot közölt a térség atomenergetikai programjáról, kiemelve, hogy miközben Németország rohamtempóban számolja fel eddigi nukleáris programját, a keleti országok új reaktorokat készülnek építeni. Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia az energia-függetlenség jegyében akar leszakadni az orosz gázról, miközben Oroszország nukleáris erőműveket is szívesen eladna nekik - írta bevezetőjében Hélène Bienvenu és Sébastien Gobert. A riportban - amelyet a greenfo.hu ismertetett - Hajdú János, Paks polgármestere a várost így mutatta be: Paks egy kis város tizenkilencezer-ötszáz lakossal, de a fizetések magasabbak az országos átlagnál, és az infrastruktúránk a legjobb minőségű. Az egész országból jönnek hozzánk látogatók, hogy megnézzék az atomerőművet. Ez a mi büszkeségünk. A Duna partján levő atomerőmű miatt nem szoktak politikai viták kirobbanni. A kormány most arról beszél, hogy bővítik az erőművet. Türelmetlenül várjuk ezt, hiszen ez javítja majd az ország energetikai függetlenségét, és a város is csak nyerhet a beruházással - mondta a polgármester. Az atomerőműben Dohóczki Csaba, az üzem egyik kommunikációs dolgozója volt a riporterek kalauza, aki a biztonságot hangsúlyozta: 2012-ben nehézségek nélkül mentünk át az Európai Bizottság stressz-tesztjén. Az év végén pedig az 1. sz. reaktor üzemidejét 2032-ig meghosszabbították. Röviden szólva, a biztonsági helyzet nagyon magas szintű. Utalt arra is, hogy az erőműre a maximális átláthatóság jellemző, hiszen elsőrendűen fontos, hogy a szomszéd országok és a lakosság általában is támogassa az atomenergiát. A kormány támogatása magától értetődőnek látszik, hiszen elkötelezte magát két újabb reaktor építése mellett azzal a céllal, hogy a nukleáris energia részesedését az ország elektromos áramtermelésében 2025-ig 60 százalékra emelje - olvasható a cikkben, amelyet Hrabák András fordított.

6 6 Heteken belül új övezet lesz az atomerőmű körül augusztus 24. (fotó: atomeromu.hu) Bár a döntés jóval korábban megszületett, az atomerőmű körül még mindig a régi biztonsági övezet van érvényben, ezzel együtt az ott lévő ingatlanokra is érvényes az építési tilalom, ami elsősorban Csámpát érinti - erről a Tolnai Népújság írt. Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatóhelyettese a lapnak azt mondta: a hivatal gyakorlatától eltér ez a késlekedés, de több hatósággal kellett együttműködniük. Szerinte most már csak hetek kérdése, és bejegyzik az új övezetet, amely jóval kisebb a korábbinál. A mérések azt igazolták, hogy szükségtelen a három kilométeres átmérőjű zóna, valójában az atomerőmű kerítése is lehetne annak határa. A törvény azonban minimum 500 métert ír elő, így a paksi atomerőmű, illetve a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója esetében is ennyiben határozták meg az új biztonsági övezetet. Előírás, hogy az atomerőmű, illetve más létesítmények biztonsági övezete nem fedheti egymást. Az OAH geodéziai mérések alapján pontosította számítógépes nyilvántartását, ez alapján benyújtotta a szaktárcához a változás bejegyzése iránti kérelmet, ezt követi az építési tilalmak törlése iránti kérelem beadása - tájékoztatta a lapot a jogi eljárásról a hivatal főigazgató-helyettese. Szponzorálás Rockdobos és kosarasok irányították az atomerőművet augusztus 23.,24. (fotó: mvm.hu) Újfajta supergroup állt össze a SZIN-en, vagyis a Szegedi Ifjúsági Napokon: az ASE kosárlabdázói: Kovács Ákos, Medve Máté és edzőjük, Dzunics Braniszlav a Turbo dobosával, a szegedi fesztiválon is fellépő Random Trip együttes vezetőjével, Delov Jávorral virtuálisan átvették az irányítást az atomerőmű

7 7 vezérlőpultja felett. Az MVM Paks FC játékosai, Ákos, az Irie Maffia és a Balkan Fanatik zenészei után a kísérletező zenész és a sportolók is kipróbálták az atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállításán, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország, hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét. Minderről az MVM saját honlapján számolt be, de a programról írt a Délmagyarország című lap is. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion idei fesztiválturnéja a szegedi programon véget ért. Nyáron végigjárta a legnagyobb, elsősorban a hazai fiatalok kedvenc fesztiváljait. Az évről évre megújuló kiállítást 2009 óta összesen 329 településen több mint 150 ezer látogató kereste fel, és az elmúlt években tucatnyi nagy nyári fesztiválon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergiával, illetve az atomerőmű tervezett bővítésével. Az érdeklődők a kiállításon megismerhették a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő paksi létesítmény történetét és jövőjét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát, amelyről filmet is vetítettek. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhettek egy kört, kérdéseikre pedig az atomerőmű tapasztalt szakemberei válaszoltak. Térségfejlesztés az atomerőmű alapítványával augusztus 23. (fotó: Paks, hu-hu.facebook.com) 41 településen segíti a térségfejlesztést, az életminőség javítását, a munkahelyteremtést a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. Az alapító MVM Paksi Atomerőmű Zrt. évente 500 millió forintot bocsát az alapítvány rendelkezésére a célok megvalósítására - emlékeztetett a Petőfi Népe, amely a Paks-Kalocsa-Szekszárd térségében támogatott beruházásokról készített körképet. Az alapítvány évente kétszer hirdet pályázatot. Az idei első fordulóra 31 kérelem érkezett, több mint 318 milliót kértek a pályázók. A szakértők bevonásával született döntés eredményeként 26 nyertes osztozik a több mint 243 millió forintos támogatáson. Az összeg közvetve 632 milliós

8 8 további fejlesztést generál. Sok település évek óta húzódó problémát oldhat meg, amelyhez még nagyobb segítséget jelent a kuratórium korábbi döntése: eszerint a kistelepülések - legfeljebb ötmillió forintos beruházásig - 95 százalékos támogatást kaphatnak. A módosítás fontosságát jelzi, hogy a pályázatok közül tíz ebbe a kategóriába tartozott. A települések iskolák, óvodák, közösségi konyhák, egészségügyi intézmények fejlesztésére kértek és kaptak pénzt. Az ötszáz fősnél is kisebb Bikácson helyi termékek piacát szervezik, Sárszentlőrinc a Fördős-kúria épületét kívánja szálláshellyé alakítani, ahol diákcsoportokat fogadnának. Homokmégy a település egyetlen óvodájának udvarára játékokat telepít, Szekszárd az alsóvárosi temető bővítését kezdi meg a támogatással. Sikerrel pályázott Paks önkormányzata is, s kapott a közvilágítás korszerűsítéséhez támogatást. Erről a minap a Paksi Hírnök nyomán az MVM Hírlevél is beszámolt. Alternatív energia itthon és külföldön Támogatás a Sanyo elküldött munkásainak elhelyezkedésére augusztus 21. (fotó: greenfo.hu) A gazdasági tárca 85 millió forintos támogatást ad a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központnak a Sanyo dorogi gyárából elbocsátott dolgozók elhelyezkedésének támogatására - a megyei kormánymegbízott, Czunyiné Bertalan Judit szerint a 380 érintettnek jó eséllyel 1-2 hónapon belül állást tudnak találni. A Menedzsment Fórum, a Tőzsdefórum, az Elemzésközpont, a helyi kemma.hu/mti felelevenítette, hogy a napelemgyár teljes bezárása miatt 545 embert bocsátanak el, közülük 101 fő szlovák munkavállaló. Már rendeztek állásbörzét, ahol 400 érdeklődő és 25 munkaadó jelent meg. A visszajelzések alapján csaknem 100 embernek sikerült a börzén állást találnia. A szellemi foglalkozásúaknak középfokú angol nyelvtanfolyamot szerveznek, a betanított munkások közül főnek egy esztergomi cég ad munkát. A munkaügyi

9 9 központ hamarosan megkezdi átképzésüket. Egy megyén kívüli társaság mintegy 30 főt foglalkoztatna. A Panasonic tagjaként működő Sanyo Hungary Kft. július elején jelentette be, hogy a céget 2014 márciusáig felszámolják. A gépeket a malajziai és japán gyárakba telepítik át, mert Európa több országában csökkent a napenergiával előállított áramtermelés támogatása, ami a kereslet visszaeséséhez vezetett. Adókedvezmény energetikai pályázatokhoz? augusztus 22. (fotó: napi.hu) A kormánnyal tárgyal a lakossági energetikai pályázatok nyerteseinek nyújtandó szja-kedvezményről a Glattfelder Béla EP-képviselő (Fidesz) vezette Nemzeti Megújuló Energia Platform - a Napi Gazdaság értesüléseit több lap is átvette. Leszák Tamás és Major András cikke szerint a szervezet stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a fejlesztési tárcával elsősorban az ágazati jogszabályok előkészítéséről. A politikus a megújuló energia hazai helyzetéről szólva azt mondta, hogy az - legalábbis a statisztika szintjén - kiváló, a 14,65 százalékra emelt 2020-as részarány teljesülése időarányosan jól halad. A biomassza-alapú áramtermelés szabályozása miatt azonban átmeneti visszaesés lehet, amelyet a többi zöldenergia-forrás várhatóan nem tud ellensúlyozni. A lap és annak online változata kitért a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss adataira is, melyek szerint tavaly összesen 2646 gigawattóra áramot állítottak elő Magyarországon megújuló energiából. A termelők 1867 gigawattóra áramot adtak el a kötelező átvételi rendszerben, túlnyomórészt megújuló bázison (a hulladékalapú termelés csupán 5 gigawattórát tett ki). A kát-kör 2011-ben 4011 gigawattóra áramot jelentett, a tavalyi adat azonban ennél lényegesen kisebb. A kis és közepes erőművek termelése nőtt, a nagyobb, szén-biomassza-tüzelésű egységek azonban csökkentették a kát-rendszerben eladott áram mennyiségét.

10 10 Amerikai előrejelzés: fellendülőben a napenergiás befektetések augusztus 21.,20. (fotó: pv-tech.org) A napenergetikai vállalkozások ismét növelhetik beruházásaikat 2014-ben - az IHS amerikai piackutató intézet felmérését a Tisztajövő/pv-tech.org ismertette: eszerint az évtized elején mintegy milliárd dollárnyit áldoztak ilyen befektetésekre, de 2012-ben 70 százalékot is meghaladó visszaesés volt, ban pedig 36 százalékos. Az idei évre várható, bő 2 milliárd dollárnyi befektetés a remények szerint jövőre 3 milliárdnyira növekedhet. A visszaesés oka elsősorban a túl nagyra duzzadt termelőkapacitás volt, miközben a feltörekvő piacokon kissé lassult a fotovoltaikus berendezések iránti kereslet. Jövőre ez utóbbiak újbóli fellendülésére lehet számítani, így a napenergetikai befektetések Dél-Amerikában, Afrikában és a Közel-Keleten növekedhetnek. A PV-berendezések gyártói is főként ezekben a térségekben fejlesztik gyártókapacitásaikat - ezt jelezték az IHS kutatói. Formula Student Hungary: mérnökhallgatók autói a gönyűi kikötőben augusztus 23.,24. (fotó: holvezessek.hu) A világ tekintélyes egyetemeinek autóipari mérnökhallgatói saját tervezésű és saját maguk építette versenyautókkal mérték össze tudásukat a Formula Student Hungary rendezvényen, a Győr-gönyűi kikötőben. 16 ország 39 csapata versenyzett, az idén először Portugáliából és Oroszországból is érkeztek csapatok. Magyarország színeiben a budapesti BME Formula Racing Team és a kecskeméti KEFO Motorsport lépett versenypályára a negyedszer megrendezett versenyen. Dusza András, a rendező X-Meditor kommunkációs cég munkatársa előzetesen azt mondta: a járművek több kategóriában, gyorsulásban, kormányozhatóságban, üzemanyag-fogyasztásban vizsgáztak, a pilóták számára

11 11 pedig az a próbatétel, hogy egy 22 kilométeres távot minél hamarabb tegyenek meg. A teljesítményeket a főszponzor Audi szakértőiből és a magyar autóipar szakembereiből álló zsűri értékelte. A rendezvényt - amely elsősorban a konstrukciók és az innovatív konstruktőrök versenye - a szakma a Formula-1 előszobájaként emlegeti. (gyor.hir24.hu, holvezessek.hu/mti) A magyar gazdaság jövője szempontjából a Győr-gönyűi Formula Student Hungary fontosabb, mint a mogyoródi Forma 1-es verseny - jelentette ki a versenyre látogató Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, hozzátéve: a jövő mérnökeinek személyében megjelenik a magyar szürkeállomány, a hazai beszállítók termékeit pedig az egyetemisták beépítik az autóikba. (gyorplusz.hu/autoszektor.hu) augusztus 22. A Formula Student Hungary-n a látogatók megismerkedhettek a Pannon Novum Nonprofit Kft. új mobil-állomásával is, amely egyszerre két PEDELEC töltését teszi lehetővé napenergiával. Az egyedülálló hazai fejlesztés kivitelezője a győri Meshining Engineering Kft. Azok pedig, akik nem ismerték a PEDELEC előnyeit, a helyszínen kipróbálhatták az elektromos kerékpárt. A településeken belül 5-10 km-es távolságok is megtehetők ezekkel az elektromos motorral felszerelt, hajtást megkönnyítő kerékpárokkal - írta a Kisalföld online változata.

12 12 A hazai energiaszektor hírei Kevesebb radioaktív hulladék, nagyobb biztonság augusztus 21.,22. (ábra: bme.hu) Lezárult egy hároméves nemzetközi projekt, amelyben a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének szakemberei a gázhűtésű gyorsreaktor üzemanyag-ciklusának vizsgálatával foglalkoztak - közölte Aszódi Attila igazgató a távirati irodával. A hírt ismertetve az Atomenergiainfó, az Energiainfó, a Portfólió kiemelte: a gázhűtésű gyorsreaktor (Gas-cooled Fast Reactor, GFR) egyike azoknak a negyedik generációs atomreaktor-típusoknak, amelyektől azt várják, hogy 2030 után jelentősen javítsák a nukleáris üzemanyag hasznosításának hatásfokát, csökkentsék a radioaktív hulladék mennyiségét, környezeti veszélyességét. Az angol AMEC energetikai tanácsadó cég által koordinált EU-projektbe mintegy 20 résztvevő kapcsolódott be: angolok, csehek, franciák, hollandok, németek, olaszok, spanyolok, svájciak, szlovákok és magyarok. A BME Nukleáris Technikai Intézetének részvételét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség uniós pályázata is segítette. Az intézet szakemberei a gázhűtésű gyorsreaktor üzemanyagciklusának vizsgálatával foglalkoztak - igazolták, hogy az új reaktor képes lehet a hagyományos könnyűvizes reaktorok által termelt radioaktív hulladék egy részének feldolgozására is. Az igazgató elmondta, hogy a megvalósítás első lépéseként egy kísérleti gázhűtésű gyorsreaktor létesítését tervezik Közép- Európában. Ennek üzemanyag-kazettáit és aktív zónáját vizsgálták részletes számítógépes szimulációkkal. A hároméves projekt lezárásával nem fejeződtek be a gázhűtésű gyorsreaktorral kapcsolatos kutatások a BME-n, mert intézetük bekapcsolódott az MTA Energiatudományi Kutatóközpont által koordinált, szintén uniós támogatást nyert ALLIANCE projektbe is. Ennek célja, hogy folytassák az előkészületeket az ALLEGRO kísérleti reaktor megvalósításához.

13 13 56 ezer hibás számla a fogyasztóknak augusztus 24. (fotó: orientpress.hu) Tíz távhőszolgáltató cégnél összesen 56 ezer hibás számlát talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - ezt a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője, Németh Szilárd közölte. A hirado.hu, az OrientPress, a hvg.hu/mti tudósított a sajtótájékoztatón elhangzottakról: a közműcégek nem megfelelően tüntették fel a rezsicsökkentéssel kapcsolatos információkat. A szolgáltatóknak számlánként 10 ezer forintos kötbért kell fizetniük fogyasztóiknak, így összesen 560 millió forintot kötelesek megtéríteni a lakosságnak, vagy jóváírni azt a fogyasztásukban. Az országgyűlési képviselő felidézte: a csökkentésről észrevehető módon, színes mezőben kell tájékoztatást nyújtani a számlákon. Ennek ellenére több szolgáltató azt nem tüntette fel vagy hiányosan informálta az embereket, például nem mutatta ki a csökkentés göngyölített összegét. Németh Szilárd beszámolt arról is: egyes szolgáltatók megfelelő számlákat bocsátottak ki, de a hatóságot nem kellőképpen tájékoztatták a rezsicsökkentés végrehajtásáról. A törvény akár 100 millió forintos bírság kiszabását is lehetővé teszi az előírásokat megszegő szolgáltatókkal szemben, a hatóság azonban betartja a fokozatosság elvét. A hatóság főigazgatója azt követően kezdeményezett vizsgálatot a 93 közműcég adatszolgáltatásáról, hogy nyáron az egyik gázcég 420 ezer hibás számlát adott ki. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Fidesz-frakció ülésén várhatóan döntés születik a háztartási energiaárak októberi csökkentéséről. Minderről a Kossuth Rádió Déli Krónikája és az m1 Híradója is beszámolt. Közműszolgáltatók: minden második esetben a panaszosnak volt igaza augusztus 19. Csaknem ezer esetben panaszkodtak az energiaszolgáltatókra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál - a Magyar Nemzet cikke szerint az első hat hónapban a lakossági gázszolgáltatókkal kapcsolatban 510 panasz érkezett. Ebből mind ez ideig 221 ügy zárult le, a fogyasztók jelzése pedig 102 esetben

14 14 volt megalapozott. Az áramszolgáltatókat az idén 447 esetben panaszolták be a hatóságnál: 185 lezárt ügyből 107 alkalommal a fogyasztónak adtak igazat. A cikk arról is beszámolt, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal zöld számára több mint ötezer hívás érkezett január óta, a fogyasztói jelzések száma azonban csökken. Leginkább arra kíváncsiak a telefonálók, hogyan követhetik számlájukon a rezsicsökkenést. A konkrét panaszok elbírálása a megyei, illetve fővárosi kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségeihez tartozik, ezért a hivatal ilyen ügyben nem indított eljárást. Az energiaszolgáltatók miatt az első hat hónapban összesen 1354 panasz érkezett, ami arányaiban kevesebb, mint tavaly, hiszen akkor egy év alatt csaknem 4000 esetben jeleztek problémát a fogyasztók augusztus 22. Az alapjogi biztos szerint hiányos, ezért sérti a jogbiztonságot a szolgáltatónak felróható okból történő késedelmes számlabefizetés jogi szabályozása - derült ki Szabó Máté közleményéből, melyet a távirati irodának küldött. Arra hívta fel a figyelmet, hogy "csak a bírói út áll rendelkezésre" a közüzemi számláikat csoportos beszedési megbízással teljesítők számára, ha a szolgáltató késedelmi kamatot vet ki rájuk, és ezért jogvitába keverednek. Akkor sincs a fogyasztók védelmében eljáró hatóság, ha a fogyasztó önhibáján kívül késik a befizetéssel. Szabó Máté egy panaszos eset miatt indított vizsgálatában állapította meg, hogy hiányos a szolgáltatónak felróható okból történő késedelmes számlabefizetés jogi szabályozása, ezért a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörökről szóló szabályok felülvizsgálatát kérte a gazdasági minisztertől. (Ügyvédvilág) Visszavásárolhatja az állam a fehérvári erőművet augusztus 19. (fotó: kormany.hu) A kormány erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatja a korábban privatizált székesfehérvári erőmű visszavásárlását az állami költségvetésből - jelentette be Orbán Viktor a Szent István emlékév alkalmából Székesfehérváron tartott kormányülésen. A kormányfő közölte: a kabinet Varga Mihály

15 15 nemzetgazdasági miniszter vezetésével tárgyalásokat kezdeményez a településsel a felszámolás alatt álló erőmű visszavásárlási összegének megállapítására. A fűtőerőművel kapcsolatban megjegyezte: szélesebb kormányzati szándék, hogy a közfeladatokat köztulajdonú cégek végezzék. A visszavásárlása indokolt, de "mereven eltanácsoljuk" az önkormányzatot attól a szándéktól, hogy ehhez újabb hiteleket vegyen fel - idézte a kormányfőt a hirado.hu mellett például a hvg.hu, a napi.hu, a Gazdasági Rádió és az InfoRádió/MTI. Még idén kezdődhet a termelés az Ózd melletti szénbányában augusztus 24. (korábbi fotó: a tárna jelképes nyitása két éve, hirado.hu) Lassan két esztendeje, hogy megkezdték a kutató-feltáró munkát a farkaslyuki szénbányában. A hosszú engedélyeztetési folyamat és az előkészítés után a munkások eljutottak a szénfalig. A Gyürky tárnánál már van levegőztetés, eltüntették a talajvizet, gyalog könnyedén megközelíthető az 1650 méternél található szénfal - erről volt szó a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában, amelynek Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója elmondta: jelenleg két fontos munka folyik. Az egyik a vasútfektetés, illetve 1655 méternél az 1-es nyitópontnál a kutatóvágat előkészítése. A munkát 23 fő végzi, de a következő egy hónapban újabb harminc munkatárs felvételét készítik elő, év végéig pedig fős létszámmal kalkulálnak. Ha a fővonali vasút elkészül (a tervek szerint szeptember elejére), már nem lesz akadálya a kutatóvágatok indításának, akár több ponton is - tette hozzá Molnár György. Barabás Lajos főaknász a műsornak azt mondta: a fűtési szezon idejére meg is indulhat a kitermelés.

16 16 Külföldi energiaszektor A jövő reaktorai matuzsálemi kort érhetnek meg augusztus 23. (fotó: atomenergiainfo.hu) A jövő atomreaktorainak üzemidejét száz évre vagy annál hosszabb időre is kitolhatja az a speciális acélfajta, amellyel először készítenek rektortartályt. A sugárkárosodásnak jobban ellenálló acél a reaktorok teljesítményét 30-40%-kal növelheti. Az Atomenergiainfó tájékoztatott arról, hogy Roszatom holdingjához, az Atomenergomashoz tartozó ukrán Energomasszpecsztal vállalat állította elő a 420 tonnás öntvényt, amelyet a VVER-TOI típusú reaktor tartályához használnak fel. Nagyon lényeges, hogy a reaktor övzónájában minél kevesebb hegesztés legyen. A Nehézgépipari Központi Tudományos Kutatóintézet ezért olyan megoldást dolgozott ki, amellyel négyre csökkenthető a hegesztési pontok száma. Alekszej Dub professzor magyarázata szerint a nyomottvizes reaktoroknál a sugárzás miatt a reaktortartályban anyagszerkezeti változások történnek. A hegesztéseknél a varratok (durvább mikroszerkezetük és a nemesfém-szennyeződés miatt) eleve érzékenyebbek a sugárzásra, mint a tartály hengerelt vagy kovácsolt alapanyaga. Emiatt rövidül a reaktor biztonságos működtetésének időtartama. Ennek kiküszöbölését és az élettartam meghosszabbítását szolgálja egy másik új orosz eljárás. A reaktortartályt lassan felmelegítve és egy ideig a megemelt hőmérsékleten tartva, majd lassan lehűtve meghosszabbítható a jelenlegi második generációs reaktorok 30 éves élettartama, mégpedig további húsz évvel. A munkafolyamat tíz napot vesz igénybe. Az új eljárással várhatóan 2017-ben a balakovói és a rosztovi atomerőműben növelik a reaktortartály élettartamát - jelezte a szakmai portál.

17 17 Megismételt eljárásra van szükség a mohi blokkok építéséhez augusztus 21. (fotó: hirek.sk) A szlovákiai Legfelsőbb Bíróság semmisnek nyilvánította a mohi atomerőmű hiányzó blokkjainak felépítéséről szóló építési engedélyt - erről a szlovákiai magyar televíziós hírportál, a hirek.sk számolt be honlapján. Az ottani atomenergiai hivatal négy évvel ezelőtt hosszabbította meg az engedélyt a mohi (Mochovce) erőmű 3-as és 4-es blokkjának kivitelezésére. A hivatalnak most felül kell bírálnia döntését, mert a Legfelsőbb Bíróság igazat adott a Greenpeace Slovensko szervezetnek, amely kifogásolta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal kihagyta a szervezetet az eljárásból. A Legfelsőbb Bíróság (júniusi) ítélete szerint meg kell ismételni az engedélyeztetési eljárást, mégpedig úgy, hogy abban a Greenpeace képviselői is részt vehessenek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fel kell szólítani az építtetőt, a Szlovák Villamos Műveket: azonnal állítsa le az építkezést - értelmezte a döntést Juraj Rizman, a Greenpeace Slovensko igazgatója. Még két évig üzemelhet az egyik svéd reaktor augusztus 21. (fotó: powerplants.wattenfall.com) A svéd nukleáris hatóság engedélyezte a Forsmark-1 blokk további üzemelését annak ellenére, hogy kisebb repedések maradtak a reaktor moderátor tartálya tartószerkezetének lábában. Az üzemeltető Forsmark szeptember végéig működtetheti a blokkot. Az ezt követő működéshez új vizsgálatokat írt elő a hatóság. A NucNet nyomán az Energiainfó azt is megírta, hogy a repedéseket először 2011-ben fedezték fel és karbantartással próbálták eltávolítani azokat. A Forsmark ezt követően nyújtott be engedélykérelmet a

18 18 reaktor újraindítására, annak ellenére, hogy a támasztóláb végső szerkezeti vizsgálata két kisméretű (2, illetve 2,9 mm-es) repedést tárt fel. A hatóság közölte: az üzemeltető kétévnyi üzemidőre megbecsülte a repedések növekedését, ami alapján nincs jelentős kockázata annak, hogy a repedések annyira behatolnak a reaktortartály anyagába, hogy veszélyeztessék szerkezeti integritását. A kockázat csökkentésére az üzemeltetőnek kerülnie kell azon vegyi anyagok használatát, amelyek tovább mélyíthetik a repedéseket. Ezek terjedését monitorozni kell. A Forsmark ban kezdte meg a kereskedelmi üzemet 984 MW nettó teljesítménnyel. Svédországban tíz üzemelő és három leállított blokk van ben az ország áramtermelésének 38%-a származott atomenergiából. Litvánia: veszélyt jelenthet a fehéroroszországi atomerőmű augusztus 22. (fotó: lithuaniatribune.com) Linas Linkevicius litván külügyminiszter szerint a grodnói térségbe tervezett fehéroroszországi atomerőmű nem veszi figyelembe a nukleáris biztonsági előírásokat. A BelaPAN minszki hírügynökség hírét itthon a napi.hu ismertette. Eszerint a litván kormány még mindig nem kapott választ több kérdésére, köztük arra, miért a határhoz közeli területet választották az erőmű számára, miért nem végeztek szeizmikus vizsgálatokat, holott éppen ott voltak földrengések a 19. század végén, a 20. század elején. Ráadásul még egyetlen olyan reaktor sem épült, mint amilyet Fehéroroszország választott. A miniszterelnök ezért követelte, hogy hagyják abba az erőmű építését. Mihail Mihadzjuk belarusz energiaügyi miniszterhelyettes közölte: már az ország második reaktorának építésére várják az ajánlatokat, amelynél ugyanúgy betartják a nemzetközi biztonsági előírásokat, mint a most épülőnél. A grodnói területre tervezett erőmű két reaktora összesen 2400 megawatt áramot termelne, az első egységet 2018-ban helyeznék üzembe. A fő kivitelező az Atomsztrojekszport, az orosz Roszatom leányvállalata. Egy nyilvános meghallgatáson a szakértők amellett érveltek, hogy az erőmű tervezésénél

19 19 figyelembe vették eddigi atomkatasztrófa tapasztalatait és a nemzetközi előírásokat. A reaktorok 25 kilométerre lesznek a litván határtól és 53 kilométerre Vilniustól, de Nyugat-Európában is elfogadott gyakorlat nukleáris létesítmények telepítése nagyvárosok közelébe. Az ENSZ szakértői bizottsága áprilisban megállapította: Minszk nem tartotta be a nemzetközi szabályokat, amelyek előírják a konzultációt a szomszédos országokkal és a közvéleménnyel. Súlyos incidens Fukusimában - Bocsánat- és segítségkérés augusztus 23.,22.,21. (fotó: Aidzava Dzengo, bellinghamherald.com/ap) Miközben Aidzava Dzengo, a TEPCO ügyvezető alelnöke meghajolva kért bocsánatot a cég tokiói székházában tartott sajtótájékoztatón, amiért mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából, a cég végül elismerte, hogy szüksége van nemzetközi szervezetek segítségére, hogy felszámolja a számára szinte kezelhetetlen helyzetet. A japandailypress.com beszámolója szerint az alelnök azt mondta: úgy látszik, támogatásra van szükségünk, de nemcsak a japán kormánytól, hanem a nemzetközi közösségtől is. A japán hatóságok a nukleáris balesetek skáláján hármas fokozatúnak, vagyis "súlyos incidensnek" minősítették a háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz elfolyását a fukusimai atomerőmű egyik tartályából - az MTI nyomán ezt írta a Portfólió, a Magyar Nemzet Online, az Orientpress, a greenfo.hu portál. A TEPCO augusztus 23-kai közölése szerint a víz továbbra is folyik a tartályból. Még mintegy 700 tonna maradt benne, a víz átszivattyúzását már megkezdték. A tartály alatti földet megvizsgálják, hogy kiderítsék, hol gyülemlett fel a nagy mennyiségű, erősen radioaktív víz. Az üzemeltető nem zárja ki, hogy a talajvízbe vagy onnan egyenesen a tengerbe szivárgott. Tanaka Szunicsi, a japán hatóság (NRA) elnöke attól tart, hogy az atomerőmű területén lévő víztartályok egymás után elkezdenek majd szivárogni, vagyis az észlelt folyás egy új katasztrófa kezdetét jelentheti. Közben elhalasztották a két éve várt és szeptember elejére tervezett próbahalászatot a megrongálódott erőműhöz legközelebb fekvő nagyváros

20 20 halászai. Azt tervezték, hogy a próbahalászat után beméretik a kifogott halakban a sugárfertőzést, a fukusimai hírek miatt azonban úgy döntöttek, mégsem hajóznak ki a tengerre. (Metropol, Magyar Hírlap/MTI) (fotó: japandailypress.com) Ez a legsúlyosabb eset azóta, hogy 2011 végén sikerült úgynevezett "hidegleállás" állapotába hozni a földrengésben és szökőárban megrongálódott atomerőmű három reaktorát. Az InfoRádió Reggeli Hírek című műsorában Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója azt mondta: komoly műszaki vagy mérnöki hibák okozhatták a vízszivárgást. A napi.hu Mycle Schneider független tanácsadót idézte (ő korábban a német és a francia kormánynak is dolgozott), aki szerint a létesítményből mindenütt szökik az életveszélyes víz: a tartályokon számos lyuk lehet, de kijut a víz a pincéből és az épületek repedésein is. Ráadásul a bevallott óránként 100 millisievertnél nagyobb a radioaktív sugárzás - ez százszorosa annak, amennyi a japán szabványok szerint egy embert évente érhet. A TEPCO 1000 tartályt állított fel a különleges szennyvíz tárolására, amelyek több százezer tonna vizet képesek befogadni, ám naponta négyszáz tonnával gyarapodik a tartalmuk. Emiatt kapacitásuk 85 százalékát már felhasználták. Schneider szerint a tartályok fala a korrózió miatt egyszerűen szétnyílhat. Japán és Ukrajna közösen kíséri majd figyelemmel a csernobili és fukusimai egyes atomerőmű állapotát. A tokiói egyetem szakértői hozzáláttak egy miniatűr műhold kidolgozásának, amely lehetővé teszi az információgyűjtést az atomerőművek környékéről - a tsn.ua ukrán portált a karpatinfo.net idézte. Nőtt a pajzsmirigy-daganatos gyerekek száma augusztus 21. Február óta hatszorosára nőtt a pajzsmirigyrákban szenvedő gyerekek száma Fukusima prefektúrában, ahol radioaktív szennyezés érte a környezetet a két évvel ezelőtti nukleáris baleset miatt. 18 gyereknél állapítottak meg pajzsmirigydaganatot és 25-nél jelentkeztek arra utaló tünetek, de a vizsgálatok még nem erősítették meg, hogy rosszindulatú daganatban szenvednek. Az emberi szervezetben leginkább a pajzsmirigyet károsítják a környezetben

21 21 található radioaktív jódizotópok, amelyek daganatos elváltozást okozhatnak. Ez különösen a gyerekekre veszélyes. Hosi Hakuto, az egészségügyi vizsgálatokért felelős bizottság vezetője szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a gyerekek körében megnőtt pajzsmirigyrákos megbetegedések közvetlen kapcsolatba hozhatók a két évvel ezelőtti nukleáris balesettel. Szakértői csoport alakul, amely külön foglalkozik minden egyes esettel. (hvg.hu, Heti Válasz Online/MTI) A japán hatóság megindította a reaktorok biztonsági vizsgálatát augusztus 23.,21.,15. A Nukleáris Szabályozó Hatóság (Nuclear Regulation Authority) jóváhagyta, hogy megindulhasson a vita egyes kérdésekben, amelyek a 12 atomerőművi blokk újraindításához szükséges, biztonsági felülvizsgálatot kérő beadványok értékeléséhez kapcsolódnak. Az NRA döntését (forrásként a NucNet portált megjelölve) itthon az Energiainfón kívül a nukinfo.reak.bme.hu honlap is ismertette, miszerint négy erőmű hat blokkjánál szükséges elemezni a földrengés kockázatát, értékelni a cunamival és a vulkánkitöréssel szembeni ellenálló képességet, továbbá fel kell mérni a súlyos balesetek kezelésének képességét is. Mindez érinti a Tomari-3, Ikata-3, Genkai-3, Genkai-4, Sendai-1 és Sendai-2 blokkot. A további hat blokkról kiegészítő biztonsági elemzést kért a hatóság. A Hokkaido Electric Power Company céget (a Tomari atomerőmű tulajdonosát és üzemeltetőjét) a súlyos baleseti elemzések ismételt benyújtására kötelezte a hatóság. A Kansai cég Takahama-3 és -4 reaktoránál az eltemetett szerkezetek vizsgálatát kell elvégezni és felmérni, mennyire ellenállóak a reaktorok a szökőárral szemben. A Kepco cégnek földrengéskockázat-értékelést is készítenie kell az Ohi atomerőmű mentén lévő vetődések vizsgálatához. A hatóság jóváhagyta a felülvizsgálati tervet, így ha elkészül az értékelés az Ohi-3 és Ohi-4 reaktorra, megkezdődhet a hatósági munka is. A 12 reaktornál vizsgálják, hogy azok megfelelnek-e az új, július 8-án életbe lépett biztonsági szabványoknak.

22 22 Négy éve szivárog egy tajvani atomerőmű augusztus 22. (fotó: Chin Shan, power-technology.com) A tajvani Atomenergia Tanács (Atomic Energy Council) közleményben tudatta: a Chin Shan, az ország legöregebb atomerőműveinek kiégett fűtőelemet tartalmazó pihentető medencéi csaknem négy éven keresztül kis mértékben szivárogtak. Az Energiainfó cikke szerint a Chin Shan-1 pihentető medencéjéből mintegy 15 liter, a kettes blokk medencéjéből pedig 4,5 liter víz szivárgott el az elmúlt három és fél évben. Néhány elvégzett teszt cézium-137, kobalt-60, mangán-54 és króm-51 jelenlétét igazolta a medencén kívül, a tanács szerint azonban ez nem okoz biztonsági problémát, mert frissen szivárgott vizet nem észleltek. Az erőművet üzemeltető állami Taiwan Power Company (Taipower) vitatja a hatóság állításait, mondván: az észlelt víz csak a légkondicionáló rendszerből származó kondenzátum, illetve karbantartásból származó hulladékvíz, és nem a pihentető medencékből ered. Egyébként pedig minden atomerőművén van olyan rendszer, amely a pihentető medencék repedéseit és radioaktív szivárgásait észleli. A tajvani kormány felszólította a Taipowert: vizsgálja meg a medencék szerkezeti biztonságát annak érdekében, hogy megbizonyosodjon: nem jut szennyezés a környezetbe. A Chin Shan atomerőműben két blokk üzemel 1978 és 1979 óta, engedélyük 2019-ben jár le. Tajvannak hat blokkja van, kettőt pedig építenek ben az ország villamosenergia-termelésének 18%-át állították elő a reaktorok. A nukleáris energia jövőjével kapcsolatos döntéseket egyelőre felfüggesztették. Ukrajnának megéri, hogy Magyarországtól vásárol földgázt augusztus 21.,23. Ukrajna júniusban - ezer köbméterenként - 24 dollárral olcsóbban importált földgázt Európából, mint Oroszországból. A statisztikai hivatal adatai szerint az ország 397,7 dollárért vásárolta az energiahordozót Európából és 421,7 dollárért Oroszországtól. Az idei első hat hónapban az orosz import 9,668 milliárd köbmétert tett ki, amelynek értéke 4,074 milliárd dollár volt. Az

23 23 Oroszországtól vásárolt földgáz átlagára 421 dollár ezer köbméterenként. Európából 660,65 millió köbméter földgázt vásárolt Ukrajna 259,46 millió dollárért, a hathavi átlagár 392,74 dollár. Az adatok szerint egyebek között Magyarországról 137,83 millió köbméter földgáz áramlott Ukrajnába 56 millió dollárért, ami ezer köbméterenként 406,46 dolláros átlagárat jelent. Az év első hat hónapja alatt a Magyarországról Ukrajnába importált földgázmennyiség 155,86 millió köbméter volt, 63,1 millió dollár értékben. Magyarországon át áprilisban indult meg a vezetékes gázszállítás. A Magyarországról származó földgázt valójában az RWE német vállalat szállítja, amely kedvezőbb áron veszi meg Moszkvától az energiahordozót, mintha Ukrajna közvetlenül importálná azt Oroszországtól. (Portfólió, figyelo.hu/mti) Az erdely.fm.ro honlap szerint Ukrajna Romániából (is) importálna földgázt - a szerződést várhatóan októberben kötik meg. A román kormány vállalta az IMFfel szemben, hogy idén elindítja a földgázexportot. Ennek érdekében a gazdasági minisztérium márciusban visszavonta az export tilalmát, amely miatt tavaly kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Románia ellen. A múlt hónapban az Országos Energiaszabályozó Hatóság az energiaimport és az energiaexport díját is eltörölte. A földgázkivitelhez szükséges gázvezeték kiépítését azonban várhatóan csak év végén fejezik be. Kőolaj- és földgázlelőhelyet találtak Temes megyében augusztus 21. (fotó: erdely.ma) Az orosz Gazprom és helyi partnerei, a Zeta Petroleum és a szerbiai NIS szénhidrogén-lelőhelyek után kutat Romániában, a Temes megyei Zsombolya környékén. Az erdely.ma beszámolójából kitűnt, hogy az augusztusi kutatások eredménnyel jártak: a Zeta Petroleum képviselője bejelentette, hogy a próbafúrásokon kőolaj- és földgázlelőhelyekre bukkantak. Ha elkezdődne a kitermelés, becslések szerint köbméter földgázt és 24 hordó kőolajat lehetne naponta kitermelni. A terület koncessziója a szerb NIS többségi

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Nemzeti Nukleáris Kutatási Program 2014-2018 Horváth Ákos Főigazgató, MTA EK foigazgato@energia.mta.hu Előzmények 2010. Elkészül a hazai nukleáris

Részletesebben

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikáról Másként Budapest, Magyar Energetikusok Kerekasztala,

Részletesebben

MET 7. Energia műhely

MET 7. Energia műhely MET 7. Energia műhely Atomenergetikai körkép Paks II. a kapacitás fenntartásáért Nagy Sándor vezérigazgató MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2012. december 13. Nemzeti Energia Stratégia 2030 1 Fő célok:

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke Sajtótájékoztató Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, Zrt. az Igazgatóságának elnöke Hamvas István vezérigazgató Budapest, 2015. február 4. stratégia Küldetés Gazdaságpolitikai célok megvalósítása Az Csoport

Részletesebben

Összeállította: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, Iryna Holovko, NECU Ukrán Nemzeti Ökológiai Központ

Összeállította: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, Iryna Holovko, NECU Ukrán Nemzeti Ökológiai Központ Nukleáris reaktorok élettartam hosszabbítása Ukrajnában. A szomszédoknak nincs beleszólása? Az Espooi egyezmény alkalmazása Ukrajnában a Nukleáris reaktorok élettartam hosszabbítása során Összeállította:

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Javaslat a készülő energiapolitikai stratégiához Domina Kristóf 2007 A Paksi Atomerőmű jelentette kockázatok, illetve az általa okozott károk negyven éves szovjet

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM felkészült az E.ON tranzakció zárására 2 Nyolcmilliárdot enged el az MVM a Vértesi Erőmű Zrt.-nek 3 Újabb kitüntetést

Részletesebben

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató Sajtótájékoztató 2010. január 26. Süli János vezérigazgató 1 A 2009. évi üzleti terv Legfontosabb cél: biztonságos üzemeltetés stratégiai projektek előkészítésének és megvalósításának folytatása Megnevezés

Részletesebben

ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ OAH évindító sajtótájékoztató

ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ OAH évindító sajtótájékoztató ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ 2015.01.27. OAH évindító sajtótájékoztató 1 Biztonság Megelőzés Kiemelten fontos a biztonságos üzemelés, az események, üzemzavarok és balesetek megelőzése a létesítményekben.

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. február 01. Baji Csaba PA Zrt. Igazgatóságának elnöke Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója Hamvas István PA Zrt. vezérigazgatója 1 A 2010. évi eredmények - Az erőmű történetének

Részletesebben

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok Volent Gábor biztonsági igazgató Balatonalmádi, 2012. március 22-23. 1 Tények a paksi atomerőműről. Korszerűsítések eredményeképpen

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK Tartalom Erős beszállítói háttért igényelnek az új blokkok Szaúdi magyar energetikai együttműködésről egyeztettek Európai Unió A stressz teszt eredményei Európai Parlamenti nukleáris hírek röviden FORATOM

Részletesebben

J E L E N T É S. Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft.

J E L E N T É S. Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft. Ú T I J E L E N T É S Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. Tárgy: NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft.) 1. A szakmai program A szakmai program két látogatásból

Részletesebben

A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása

A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú biztosítása Dr. Trampus Péter trampusp@trampus.axelero.net Linde Hegesztési Szimpózium Budapest, 2014. október 15. Tartalom Bevezetés Bővítés igény gazdaságosság

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Vitassuk meg a jövőnket konferencia Hárfás Zsolt Atomenergia Info szakértője Balatonalmádi, 2015. június 18. Új atomerőmű építések

Részletesebben

Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele

Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele Dorogi Ipartestület XXII. sz. hírlevele Tisztelt Vállalkozó! A csatolt sajtószemle a kkv-k napi működését érintő fontos változásokat, gyakorlati tudnivalókat tartalmaz. Dorog, 2015. július 20. Üdvözlettel:

Részletesebben

Budapest, február 15. Hamvas István vezérigazgató. MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Sajtótájékoztató

Budapest, február 15. Hamvas István vezérigazgató. MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Sajtótájékoztató Budapest, 2018. február 15. Hamvas István vezérigazgató MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Sajtótájékoztató 2017: hármas rekord Termelés (GWh) Teljesítmény kihasználás (%) 16000 REKORD 90 REKORD 15500 2014 2015

Részletesebben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató A régió felsőoktatásának jelene és jövője konferencia Pécs, 2013. május 6. 1 Energiaellátási

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Épül a magyar-szlovák gázvezeték 2 Egy erőművel már megegyezett az MVM 3 A cégcsoport hírei Zöld együttműködés: MVM Partner, Toyota,

Részletesebben

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján 3. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Közmeghallgatás,

Részletesebben

Nukleáris alapú villamosenergiatermelés

Nukleáris alapú villamosenergiatermelés Nukleáris alapú villamosenergiatermelés jelene és jövője Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Villamosenergia-ellátás Magyarországon

Részletesebben

KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket

KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket Megjelent: www.veszpremkukac.hu Korszerű és környezetbarát villamosenergia napelem rendszer kerül a megyei Csolnoky Ferenc Kórház A, D és E épületének

Részletesebben

AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN

AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN 2015. október AZ ENERGIAKLUB ÉRTÉKELÉSE ÉS ÉSZREVÉTELEI AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK LÉTESÍTÉSE A PAKSI TELEPHELYEN KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNYHOZ KAPCSOLÓDÓAN készítette: Koritár Zsuzsanna AZ ENERGIAKLUB

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Cél az MVM regionális szerepének növelése 2 A cégcsoport hírei MVM: garantált az atomerőmű biztonságos üzemeltetése 3-4 A

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2012. január 30. Baji Csaba a PA Zrt. Igazgatóságának elnöke az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója Hamvas István a PA Zrt. vezérigazgatója 1 2011. évi eredmények Eredményeink: - Terven felüli,

Részletesebben

A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját

A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját Dr. Kemenes László az atomerőmű szakemberének tájékoztatója alapján választ

Részletesebben

nergiatudományi nyi Az MTA EnergiatudomE tudományos programja juló forrásokra alapozott energiatermelés s terület letén

nergiatudományi nyi Az MTA EnergiatudomE tudományos programja juló forrásokra alapozott energiatermelés s terület letén Az MTA EnergiatudomE nergiatudományi nyi Kutatóközpont tudományos programja Kutatás-fejleszt fejlesztés s a nukleáris és s a megújul juló forrásokra alapozott energiatermelés s terület letén Horváth Ákos

Részletesebben

ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK MNT Nukleáris Technikai Szimpózium 2016. december 8-9. ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK Jakab Albert csoportvezető RTO Üzemellenőrzési Csoport Előzmények Orbán Viktor miniszterelnök úr 2016. február

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése 2014.11.12. 1 Legyen? 2 3 Szempontok 4 Szempontok 5 Szempontok 6 Szempontok 7 Szempontok 8 Biztonságos? 9 Kellően biztonságos az autónk? Fék Kézifék

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövıje

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövıje A villamosenergia-termelés szerkezete és jövıje A villamos energia speciális termék Hálózati frekvencia [Hz] 5 49 51 Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai

Részletesebben

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója OAH évindító sajtótájékoztató 1

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója OAH évindító sajtótájékoztató 1 Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója 2017.01.18. OAH évindító sajtótájékoztató 1 BIZTONSÁG MINDENEKELŐTT! Az OAH elsődleges feladata az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági

Részletesebben

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Budapest, 2016. 02. 11. Tárgy: Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A

Részletesebben

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva Dr. Stróbl Alajos Erőműépítések Európában ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva egyéb napelem 2011-ben 896 GW 5% Változás az EU-27 erőműparkjában

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt.

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. Az atomenergia jövője Magyarországon Új blokkok a paksi telephelyen Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. 2015. Szeptember 24. Háttér: A hazai villamosenergia-fogyasztás 2014: Teljes villamosenergia-felhasználás:

Részletesebben

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)?

MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Magyar Mérnök Akadémia MIÉRT ATOMENERGIA (IS)? Dr. EMHŐ LÁSZLÓ Magyar Mérnök Akadémia BME Mérnöktovábbképző Intézet emho@mti.bme.hu ATOMENERGETIKAI KÖRKÉP MET ENERGIA MŰHELY M 7. RENDEZVÉNY NY 2012. december

Részletesebben

Mi történt a Fukushimában? A baleset lefolyása

Mi történt a Fukushimában? A baleset lefolyása Mi történt a Fukushimában? A baleset lefolyása Dr. Petőfi Gábor főosztályvezető-helyettes Országos Atomenergia Hivatal XXXVI. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam 2011. május 3-5., Hajdúszoboszló www.oah.hu

Részletesebben

A radioaktív hulladékok kezelésének kérdései

A radioaktív hulladékok kezelésének kérdései A radioaktív hulladékok kezelésének kérdései Az RHK Kft. programjai DR. KEREKI FERENC ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ RADIOAKTÍV HULLADÉKOKAT KEZELŐ KFT. Feladat Az Atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. Tv. határozza

Részletesebben

Vélemény a Mohi Atomerőmű harmadik és negyedik blokkja megépítésével kapcsolatos előzetes környezeti tanulmányról

Vélemény a Mohi Atomerőmű harmadik és negyedik blokkja megépítésével kapcsolatos előzetes környezeti tanulmányról Vélemény a Mohi Atomerőmű harmadik és negyedik blokkja megépítésével kapcsolatos előzetes környezeti tanulmányról Készítette: Perger András 2009. május 8. 2 A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának

Részletesebben

A fogyasztóvédelmi hatóság megkezdi a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket

A fogyasztóvédelmi hatóság megkezdi a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 42/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt arról, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a megyei kormányhivatalok

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy beszámoljunk arról, hogy a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi)

Részletesebben

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia

Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Energiapolitika hazánkban - megújulók és atomenergia Mi a jövő? Atom vagy zöld? Dr. Aszódi Attila igazgató, egyetemi docens BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikai Szakkollégium, 2004. november 11.

Részletesebben

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter Túlélés és kivárás átmeneti állapot a villamosenergia-piacon 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Biró Péter 2 Kereslet Kínálat rendszerterhelés 3 4 Árak 5 Termelői árrés 6 Költségtényezők Végfogyasztói árak, 2012

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az atomerőmű megkapta az engedélyt az új üzemeltetési ciklusra 2-3 Bővíti létesítményeit a radioaktív hulladékokat

Részletesebben

XXI. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia programja Balatonfüred, Hotel Füred, március

XXI. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia programja Balatonfüred, Hotel Füred, március 8 00 10 00 Regisztráció 10 00 10 15 A konferencia megnyitása: Papp András szakmai alelnök, 10 15 12 00 Előadások Köszöntés Dr. Kiss Csaba elnök, Kapcsolt energiatermelés Magyarországon 2018 Dr. Kiss Csaba

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 79/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 79/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 79/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk arról, hogy a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi)

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.23. Tiszta Jövő: EverSales és Tinmar Energiakereskedő Együttműködése A Tinmar az egyik legnagyobb román áramkereskedő magánvállalat. A csoport már 2000-es

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

Energetikai pályázatok 2012/13

Energetikai pályázatok 2012/13 Energetikai pályázatok 2012/13 Összefoglaló A Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012/13-ban 8 új pályázat konstrukció jelenik meg. A pályázatok célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság

Részletesebben

A RADIOAKTÍV HULLADÉKKEZELÉS PROGRAMJA MAGYARORSZÁGON. Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató RHK Kft. 2015. 06. 02.

A RADIOAKTÍV HULLADÉKKEZELÉS PROGRAMJA MAGYARORSZÁGON. Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató RHK Kft. 2015. 06. 02. A RADIOAKTÍV HULLADÉKKEZELÉS PROGRAMJA MAGYARORSZÁGON Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató RHK Kft. 2015. 06. 02. Programjaink RHFT Püspökszilágy Paks KKÁT NRHT MKKB Kutatási helyszín Boda Kővágószőlős

Részletesebben

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje

Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Magyarország energiaellátásának általános helyzete és jövıje Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Dr. ASZÓDI Attila, BME NTI 1 Társadalmunk mindennapjai

Részletesebben

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül

ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül ESCO 2.0 avagy költségtakarékosság, megújuló energia vállalatoknál és önkormányzatoknál, kockázatok nélkül Kuntner Gábor vezérigazgató, Energy Hungary Zrt Energiamegtakarítás = függetlenség Energiamegtakarítás

Részletesebben

Több milliárdos fejlesztés a 65 éves HAJDU cégcsoportnál. Szerkesztő: Sőbér Livia -

Több milliárdos fejlesztés a 65 éves HAJDU cégcsoportnál. Szerkesztő: Sőbér Livia - A HAJDU cégcsoport október 13-án ünnepélyes üzemátadó rendezvényén számolt be arról a több milliárdos komplex fejlesztési csomagról, melyet 2015 és 2017 között valósított meg. A vállalatcsoport vezetői

Részletesebben

Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit

Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai 14:30 14:45 Napelemes piaci körkép

Részletesebben

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés

Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Atomerőmű. Radioaktívhulladék-kezelés Lajos Máté lajos.mate@osski.hu OSSKI Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2016. október 13. Országos Közegészségügyi Központ (OKK) Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi

Részletesebben

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY October 2012 Vietnami szakemberek képzése a paksi atomerőműben Bodnár Róbert, Kiss István MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Attila Szőke Head of Section Paks

Részletesebben

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója OAH évindító sajtótájékoztató 1

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója OAH évindító sajtótájékoztató 1 Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója 2018.01.11. OAH évindító sajtótájékoztató 1 BIZTONSÁG MINDENEKELŐTT! Az OAH elsődleges feladata az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági

Részletesebben

Júliusban valamelyest élénkült az export

Júliusban valamelyest élénkült az export 2013-10-07 MAGEOSZ Hírek 41.hét / 2013 1./5 Júliusban valamelyest élénkült az export 2013 hetedik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 7,4, a behozatalé 6,4%-kal haladta meg

Részletesebben

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill A 150 esztendőnél is régebb múltra visszatekintő amerikai cég magyarországi leányvállalata 1995 óta van jelen hazánkban, azóta pedig három városban s öt telephelyen foglalkozik egyebek között takarmánygyártással,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Csiba Péter: az MVM készen áll portfóliójának bővítésére 2-3 Ütemterv szerint haladnak a biztonsági intézkedések az

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.5 2.1 Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen Tárgyszavak: barnaszén; erőmű; emissziók; versenyképesség. 2001 februárjában

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Orbán Viktor: ki kell tartanunk a Déli Áramlat mellett 2 Szijjártó Péter: a Déli Áramlat megépítése magyar és európai érdek

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve I. BEVEZETŐ A Magyar Energia Hivatalnak (MEH) szélesebb felhatalmazást kell kapnia, képessé kell válnia az Energiastratégia implementációját igénylő tervezési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Kiemelkedő társaságok között az MVM 2 Lázár: német menedzser kerül a paksi erőmű élére 3 Magyarország az oroszoktól

Részletesebben

8. KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁSI TERVEZET A ÉVI ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSHEZ SAJÁT FORRÁSOK EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS

8. KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁSI TERVEZET A ÉVI ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSHEZ SAJÁT FORRÁSOK EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.10.19. COM(2015) 545 final 8. KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁSI TERVEZET A 2015. ÉVI ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSHEZ SAJÁT FORRÁSOK EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS HU HU Tekintettel: az Európai

Részletesebben

Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése. Kódszám: KMOP-3.3.3-13.

Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése. Kódszám: KMOP-3.3.3-13. Közép-Magyarországi Operatív Program Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése Kódszám: KMOP-3.3.3-13. Támogatható tevékenységek köre I. Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő- és villamosenergia-,

Részletesebben

ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország. Energiatermelése és felhasználása. Dr. Pátzay György 1. Magyarország energiagazdálkodása

ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország. Energiatermelése és felhasználása. Dr. Pátzay György 1. Magyarország energiagazdálkodása ENERGIATERMELÉS 3. Magyarország Energiatermelése és felhasználása Dr. Pátzay György 1 Magyarország energiagazdálkodása Magyarország energiagazdálkodását az utóbbi évtizedekben az jellemezte, hogy a hazai

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az MVM NET a DE-CIX internetforgalom-cserélő viszonteladója lett 2 Beszállítói nap az MVM OVIT-nál 3 Elkészült a tatabányai

Részletesebben

XX. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia programja Balatonfüred, Hotel Füred, március

XX. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia programja Balatonfüred, Hotel Füred, március 8 00 10 00 Regisztráció 10 00 10 15 A konferencia megnyitása: Papp András szakmai alelnök, Köszöntés 10 15 12 00 Előadások Dr. Kiss Csaba elnök, Kapcsolt energiatermelés Magyarországon 2017 Dr. Kiss Csaba

Részletesebben

2013. évi beruházói jelentés CO2 kvótatámogatás

2013. évi beruházói jelentés CO2 kvótatámogatás 1. A beruházás bemutatása 2013. évi beruházói jelentés CO2 kvótatámogatás A beruházás egy új, kétirányú 800 mm átmérőjű, nagy nyomású (75 bar), az európai gázhálózathoz csatlakozó, észak-déli korridor

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter December 8.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter December 8. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter 2010. December 8. J Ö V Ő K É P Az autóiparban meghatározó gazdasági erővel bíró, összehangolt, hatékony, széleskörű együttműködésen alapuló, versenyképes, innovatív

Részletesebben

Paks déli részén a 6-os számú főút és a Duna között. Ennek oka: Az atomerőmű működéséhez nagy mennyiségű víz szükséges, amit a Dunából vesznek.

Paks déli részén a 6-os számú főút és a Duna között. Ennek oka: Az atomerőmű működéséhez nagy mennyiségű víz szükséges, amit a Dunából vesznek. www.atomeromu.hu Paks déli részén a 6-os számú főút és a Duna között Ennek oka: Az atomerőmű működéséhez nagy mennyiségű víz szükséges, amit a Dunából vesznek. Az urán 235-ös izotópját lassú neutronok

Részletesebben

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport vertikálisan integrált vállalatcsoportként az energia értéklánc jelentős részén jelen van termelés

Részletesebben

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Tóth Tamás főosztályvezető Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Magyar Energia Szimpózium 2016 Budapest, 2016. szeptember 22. Az előadás vázlata

Részletesebben

AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE

AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE 2017. november 2. DR. HABIL. SZUCHY RÓBERT PHD EGYETEMI DOCENS DÉKÁNHELYETTE A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓK HELYZETE JOGI MEGKÖZELÍTÉSBEN

Részletesebben

Dr. Horn János levele Nagy Gábor Miklós úrhoz

Dr. Horn János levele Nagy Gábor Miklós úrhoz Dr. Horn János levele Nagy Gábor Miklós úrhoz Nagy Gábor Miklós úrnak, a Magyar Közgazdasági Társaság titkárságvezetője Budapest Tisztelt Nagy Gábor Miklós Úr! Köszönöm, hogy munkahelyi e-mail-emre visszaigazolta

Részletesebben

2015. évi VII. törvény

2015. évi VII. törvény 2015. évi VII. törvény a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés az Alaptörvény Q) cikkében

Részletesebben

"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen)

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta. (Woody Allen) "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen) Kapcsolt energiatermelés helyzete és jövője, MET Erőmű fórum, 2012. március 22-23.; 1/18 Kapcsolt energiatermelés

Részletesebben

Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése

Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Közmeghallgatás, Paks, Polgármesteri Hivatal, 2014. május 5. 1 Tartalom

Részletesebben

STRATÉGIA: Növekedésre programozva

STRATÉGIA: Növekedésre programozva STRATÉGIA: Növekedésre programozva 1) MODERN KONCEPCIÓ: SMART ENERGY MANAGEMENT: Az energiatermelés, kereskedelem és összetett szolgáltatások rugalmas és kifinomult kombinációja. A piacon egyedülálló.

Részletesebben

Szakigazgatások rendszere

Szakigazgatások rendszere Szakigazgatások rendszere Humán igazgatás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme (MGJ) (MGJ+BJ) Közrend, közbiztonság védelme, rendészet (BJ) Gazdasági igazgatás - áttekintés Főbb gazdasági szakigazgatási

Részletesebben

Önfinanszírozó beruházások, energiamegtakarítás ESCO konstrukcióban. Kuntner Gábor vezérigazgató, Energy Hungary Zrt

Önfinanszírozó beruházások, energiamegtakarítás ESCO konstrukcióban. Kuntner Gábor vezérigazgató, Energy Hungary Zrt Önfinanszírozó beruházások, energiamegtakarítás ESCO konstrukcióban Kuntner Gábor vezérigazgató, Energy Hungary Zrt Energiamegtakarítás = függetlenség Energiamegtakarítás Energiahatékonyságból Plusz energiateremtés

Részletesebben

Magyar joganyagok évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 2. oldal 2. Értelmező rendelkezések 2. E törvény alkalmazásában: a)

Magyar joganyagok évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 2. oldal 2. Értelmező rendelkezések 2. E törvény alkalmazásában: a) Magyar joganyagok - 2015. évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 1. oldal 2015. évi VII. törvény a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság

Magyar Energetikai Társaság Magyar Energia Szimpózium MESZ 2012 A Kárpát-medence magyar energetikusainak 16. találkozója Összegzés A 2012. október 4.-én megrendezett Magyar Energia Szimpóziumon elhangzott információkat, véleményeket

Részletesebben

Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai

Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója Több mint húsz éve foglalkozik kommunikációval hazai és nemzetközi

Részletesebben

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé Világtendenciák A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé 80-as évek elejétől: túltermelési válság 25 % visszaesés (34% az EU-ban) Asztali bort adó szőlőterületek

Részletesebben

Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből. Pécsi Zsolt Paks, november 24.

Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből. Pécsi Zsolt Paks, november 24. Környezetbarát elektromos energia az atomerőműből Pécsi Zsolt Paks, 2011. november 24. Jövőképünk, környezetpolitikánk A Paksi Atomerőmű az elkövetkezendő évekre célul tűzte ki, hogy az erőműben a nukleáris

Részletesebben