Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata. 51/2009./XII.18./ XI.ÖK sz. rendelete. a fás szárú növények védelméről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata. 51/2009./XII.18./ XI.ÖK sz. rendelete. a fás szárú növények védelméről"

Átírás

1 Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 51/2009./XII.18./ XI.ÖK sz. rendelete a fás szárú növények védelméről Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 16. (1) bekezdése alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény 46. (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szabálysértésekről szóló évi LXIX. törvény 1. - ának (1) bekezdése és 16. -ának (2) bekezdése alapján, a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelettel összhangban az alábbi rendeletet alkotja: A rendelet hatálya 1. (1) A rendelet hatálya kiterjed a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Budapest XI. kerület közigazgatási határán belül minden önálló ingatlanra, azok teljes fás szárú növényállományára, függetlenül attól, hogy tulajdonosa üzemeltetője, bérlője, haszonélvezője, használója természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet (a továbbiakban: használó). (2) E rendelet hatálya nem terjed ki a) az erdőről és az erdő védelméről szóló évi LIV. törvény hatálya alá tartozó külterületen lévő erdőterületnek tekintendő földrészletekre, b) a szaporítóanyag termelését szolgáló csemetekertek, faiskolák fáira, c) a természetvédelmi oltalom alatt álló területekre, d) a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletben szabályozott közterületi fakivágásra, valamint az élet-, egészség- vagy vagyonvédelmi okból történő kivágásra, e) a gyümölcsfákra (kivéve szelídgesztenye és dió), f) az energetikai célból termesztett, fás szárú növényekből álló, külön jogszabály szerint létesített ültetvényekre, g) a szennyvíz, szennyvíziszap és hígtrágya elhelyezésére, hasznosítására szolgáló fával borított területekre, i) az üzemi területek fásítására, üzemi területek fás szárú növényeire, j) a gyomfákra. A rendelet célja 2. A rendelet célja, hogy Budapest XI. kerület közigazgatási területén a zöldterületek és zöldfelületek, valamint az emberi környezet védelme érdekében az 1. -ban megjelölt területeken:

2 2 a) az élő növényzet rongálását, pusztítását, értékük csökkentését megakadályozza, b) a meglévő fás szárú növények védelmét biztosítsa, kivágásuk és pótlásuk követelményeit szabályozza, c) a megszűnő zöldfelület, illetve növényállomány pótlásáról rendelkezzen, d) a biológiai aktivitás értéknövelését elősegítse. Értelmező rendelkezések 3. E rendelet alkalmazásában: a) fás szárú növény: lombhullató és örökzöld fák, bokorfák együttes megnevezése, b) inváziós faj és gyomfa: az e rendelet 3. sz. mellékletében felsorolt fajok, c) törzskörméret: a földfelszíntől számított 1 m magasságban mérendő törzskerület, d) össztörzskörméret: az egyedek törzskörméretének összege, e) fakivágás: fakivágásnak minősül minden olyan fás szárú növény kivágása, melynek törzskörmérete a 30 cm-t meghaladja, illetve a fapótlási kötelezettségként elültetett fák kivágása törzskörmérettől függetlenül; nem tartozik ide az ifjító metszés, csonkolás, f) fakivágási kérelem: fás szárú növények kivágására vonatkozó, az e rendelet 1. sz. mellékletében szereplő tartalommal benyújtott kérelem, g) gyümölcsfa: gyümölcstermesztésre alkalmas kertészeti fajták, h) építési tevékenység: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló évi LXXVIII. törvény hatálya alá tartozó, engedélyköteles tevékenység, i) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, j) kertészeti szakvélemény: növényvédelmi szakértői névjegyzékben szereplő szakember által kiállított dokumentum, k) szakkivitelező: olyan vállalkozói igazolvánnyal rendelkező személy vagy vállalkozás, akinek a tevékenységi körébe be van jegyezve a kertészeti kivitelezés és tud igazolni szakirányú végzettséget (kertészmérnök vagy kertépítész vagy kertészeti szakmunkás), l) kiemelt területek: az e rendelet 4. sz. melléklete szerint lehatárolt területek. Fás szárú növények védelme 4. (1) A Budapest XI. kerület közigazgatási területén a fás szárú növények védelme, gondozása, ápolása a mindenkori használó kötelessége. (2) A Budapest XI. kerület közigazgatási területén álló a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletben nem szabályozott esetekben egészséges fás szárú növényt az e rendelet 4. sz. mellékletében meghatározott kiemelt területeken kivágni csak indokolt esetben, kérelem benyújtásával és fakivágási engedély birtokában, a jelen rendeletben meghatározott a kivágott fás szárú növény jellegének és értékének megfelelő pótlási kötelezettség teljesítése mellett szabad. (3) Építési tevékenységgel összefüggésben fás szárú növényt kivágni csak indokolt esetben és az építési engedélyben foglaltaknak megfelelően szabad.

3 3 (4) Az e rendelet 3. sz. mellékletében felsorolt inváziós fás szárú növényfajok és gyomfák kivágására nem kell engedélyt kérni. (5) A (2) bekezdésben szereplő fás szárú növény kivágásának engedélyezéséhez az e rendelet 1. sz. mellékletében szereplő kérelmet kell a Polgármesterhez benyújtani a tervezett kivágás előtt legalább 30 nappal. (6) Az engedély iránti kérelemhez közölni, illetve mellékelni kell: - a kivágás indokát, - a 80 cm törzskörméretnél nagyobb fás szárú növény kivágása esetén a kivágás indokát megalapozó kertészeti szakvéleményt, valamint a környezetet is szemléltető fényképet, - a kivágandó fás szárú növény helyét (pl. vázlatrajzzal), darabszámát, faját, törzskörméretét (cm-ben), - a kivágandó fás szárú növénnyel való rendelkezési jogosultságot bizonyító nyilatkozatot (használó hozzájárulását). (7) A Polgármester 22 munkanapon belül a) a kivágást megtiltja, ha a rendelet által előírt követelmények nem teljesülnek, nem igazoltak, illetve a fás szárú növény további fenntartása indokolt, vagy b) a kivágást engedélyezi és egyidejűleg az 5. szerinti pótlásra, vagy pénzbeni megváltásra kötelezi a kérelmezőt. A pótlás mértéke és módja 5. (1) A fakivágási engedélyben megállapított mértékben és módon, az előírt határidőn belül az engedélyes köteles gondoskodni a pótlásról. (2) Aki engedély nélkül vágott ki e rendelet hatálya alá tartozó fás szárú növényt, azt a (3) bekezdés c) pontjában és a (4) bekezdésben meghatározott mértékű pótlásra kell kötelezni. (3) A pótlás mértéke: a) fás szárú növények magánérdekből történő kivágása esetén a pótlás (a pótolt fás szárú növények össztörzskörmérete) a kivágott növények össztörzskörméretének másfélszerese; amennyiben kertészeti szakvéleménnyel igazolt, hogy a kivágandó fa a Populus nemzetség termős változata, akkor a fapótlás mértéke az össztörzskörmérettel egyenlő. b) A pótlás mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az engedélykérelem benyújtása napját megelőző 5 évben elültetett fák össztörzskörméretét is. A január 1-je után elültetett fák csak azon esetben számíthatók be a pótlás mértékébe, amennyiben azok elültetését az ültetést követő 30 napon belül bejelentik. c) engedély nélküli fakivágás esetén a kivágott fás szárú növények össztörzskörméretének háromszorosa.

4 4 (4) A fás szárú növények pótlásának módja: a) a kivágott fás szárú növényeket saját telken vagy az Önkormányzat által megjelölt közterületen kell pótolni, b) amennyiben a pótlandó fás szárú növények a fakivágás által érintett ingatlanon, vagy közterületi sávban nem vagy csak részben helyezhetők el, a vissza nem pótolt fák helyett pénzbeni megváltást kell előírni. A pótlás módjáról a polgármester egyedi mérlegelés alapján dönt. (5) Amennyiben az engedély nélkül kivágott fás szárú növények darabszáma vagy törzskörmérete utólag nem állapítható meg, akkor a vélelmezhető számú fákat 60 cm törzskörmérettel kell figyelembe venni a (3) bekezdés c) pontja szerinti fapótlás előírásánál. (6) A pénzbeni megváltás mértékének meghatározásánál az előző évben az Önkormányzat által közterületen elültetett a 10/12 cm törzskörméretű (3,5 törzsátmérőjű) legalább kétszer iskolázott, sorfa minőségű faiskolai áru ültetési költséggel és 5 év gondozási költséggel növelt az Önkormányzat által minden év március 1-jéig a helyben szokásos módon közzétett évi átlagárát kell alapul venni. Az éves átlagárral együtt az e rendelet 4. sz. mellékletében szereplő, egyéb növények ültetésére vonatkozó váltószámokat is felül kell vizsgálni, és a módosítást ugyanilyen módon közzé kell tenni. Amennyiben a közzététel, vagy közzétételek a megadott határidőig nem történnek meg, a legutolsó közzétett átlagárat és váltószámokat kell figyelembe venni. (7) A (4) bekezdés b) pontjában meghatározott pénzbeli megváltás esetén az Önkormányzat a befolyt összeget faültetési pályázat keretében a Budapest XI. kerületi ingatlanok használóinak támogatására fordítja a telkükön elsősorban közterületről látható módon történő fatelepítés ösztönzésére, valamint az Önkormányzat tulajdonában vagy fenntartásában lévő közparkok, közterek, sportpályák vagy játszóterek növénytelepítésére használja fel. (8) A fapótlás legalább 50%-ának az e rendelet 2. sz. mellékletében megadott telepítésre javasolt fafajokból vagy azok termesztett fajtáiból kell kikerülnie. (9) Az e rendelet 3. sz. mellékletében felsorolt inváziós fás szárú fajok és gyomfák, valamint a Populus nemzetség minden faja és fajtája beleértve a kertészeti változatokat is telepítése tilos. (10) A pótolt fa életképességét, fenntartását és tányérrendbentartását az engedélyesnek a telepítéstől számított 5 évig biztosítani kell. Ezen idő alatt esetlegesen kipusztult facsemetét a használó pótolni köteles. Amennyiben ez nem lehetséges, pénzbeni megváltásnak van helye. (11) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető fa (pl. kiszáradt fa) kivágásáról és eltávolításáról tulajdonosa köteles haladéktalanul gondoskodni, és a Polgármesternek az élet- és vagyonveszélyeztetés tényét bejelenteni. (12) Közterületen történő pótlás esetén a faültetési munkákat csak szakkivitelező végezheti el. A munka elvégzésére kötött vállalkozási szerződést, valamint a vállalkozó azon dokumentumait, amellyel egyértelműen igazolja, hogy szakképesítéssel rendelkezik a munkavégzésre, be kell nyújtani a Polgármesterhez a munka megkezdését megelőzően legalább 15 nappal.

5 5 Építési tevékenységgel összefüggő fakivágás esetén a pótlás mértéke 6. A 4. (3) bekezdés szerinti építési tevékenységgel összefüggő magántulajdonon szükséges fás szárú növénykivágások esetén a pótlás mértéke a kivágott növények össztörzskörméretének másfélszerese. A pótlás mennyiségéről és módjáról az építési engedélyben kell határozni. Szabálysértési eljárás 7. (1) Aki a 4. (2) bekezdésében vagy az 5. (2) bekezdésében foglalt rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el és a szabálysértésekről szóló évi LXIX. törvény 16. -ának (2) bekezdésében meghatározott maximális összegű pénzbírsággal sújtható. (2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki. (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Záró rendelkezések Hatályba lépés (2) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni A Polgármester december 31-éig elkészítteti a kerület fakataszterét, amelynek aktualizálásáról évente gondoskodik. Módosító rendelkezések 10. (1) A Budapest XI. kerület Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 34/2003./X.21./ XI.ÖK sz. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. -ának (2) bekezdése kiegészül a következő c) ponttal: (A rendelet csak az alábbi mellékleteivel együtt érvényes:) c) Melléklet: Cserjék és egyéb növények (fenyőfélék, lombhullató-, örökzöld és szoliter cserjék, évelők és gyep) telepítésének faátmérőre történő átszámítási rendszere

6 6 (2) A Rendelet 20. -ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) Közterületen szükséges fák kivágása esetén a fapótlást a kivágott fa törzsátmérője +50% képlet alapján kell számítani. A pótlás mennyiségéről és módjáról a fakivágási engedélyben kell határozni. Aki engedély nélkül vágott ki közterületen fás szárú növényt, azt a kivágott fás szárú növények össztörzskörméretének háromszorosa szerint számított mértékű pótlásra kell kötelezni. Amennyiben a kivágott fa törzskörmérete már nem megállapítható, akkor a vélelmezhető számú kivágott fát egyenként 60 cm törzskörmérettel (mely megfelel 19 cm törzsátmérőnek) kell beszámítani, ennek háromszorosa szerint kell a pótlás mértékét megállapítani. A magánterületen történő fakivágást a fás szárú növények védelméről szóló.../2009./ / XI.ÖK sz. rendelet szabályozza, melyet jelen rendelettel együtt kell alkalmazni. Közterületen álló minden fát, örökzöld fát, fenyőt fajtól és mérettől függetlenül pótolni kell kivágása esetén. Közterületen kivágott fa csak közterületen pótolható. Amennyiben a pótlandó fák közterületen nem, vagy csak részben helyezhetők el, kompenzációként a vissza nem pótolt fák helyett pénzbeni megváltást, vagy az e rendelet Mellékletében részletezett cserje- és növényültetést lehet megállapítani. Ebben az esetben kizárólag a hatóság által kijelölt közterület építésére, felújítására vonatkozó kertépítészeti kiviteli terv alapján lehet a kijelölt cserje- és növényültetés faátmérőre történő átváltási összegét megállapítani az e rendelet Mellékletében részletezett átváltási táblázat alapján. Pénzbeni megváltás esetén a fakivágás tényét írásban kell bejelenteni az engedélyezett fakivágást követő 8 napon belül az engedélyező hatóságnak, a befizetést a fák kivágásától számított 30 napon belül kell teljesíteni. (3) A Rendelet 20. -ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (5) A pénzbeni megváltás mértékének meghatározásánál az előző évben az Önkormányzat által közterületen elültetett a 10/12 cm törzskörméretű (3,5 cm törzsátmérőjű) legalább kétszer iskolázott, sorfa minőségű faiskolai áru ültetési költséggel és 5 év gondozási költséggel növelt az Önkormányzat által minden év március 1-jéig helyben szokásos módon közzétett évi átlagárát kell alapul venni. Az éves átlagárral együtt az e rendelet Mellékletében szereplő cserje és növény ültetésére vonatkozó váltószámok módosítását ugyanilyen módon kell közzé tenni. (4) A Rendelet 20. -ának (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (10) Helyi jelentőségű, zöldfelületi védelemre javasolt fasorok, közkertek, közparkok, intézménykertek az alábbiak: Fasorok: 1. Somogyi úti japánakác fasor 2. Lecke úti platán fasor 3. Diószegi úti vegyes összetételű (platán, ostorfa, hárs) fasor 4. Kovászna utcai japánakác fasor 5. Thallóczy utcai japánakác fasor 6. Bártfai utcai vadgesztenye fasor 7. Etele úti fasor 8. Hengermalom úti fasor 9. Szerémi úti fasor 10. Hamzsabégi úti fasor

7 7 11. Szüret utcai gömbakác fasor 12. Balogh Tihamér utcai berkenye fasor 13. Badacsonyi utcai fasor Közparkok, közkertek: 1. Diószegi úti közkert 2. Fehérvári út - Bartók Béla út közti, a Hamzsabégi sétány mentén fekvő közkert 3. Lágymányosi lakótelep zöldfelületei Intézménykertek: 1. Szent Imre Kórház kertje 2. Nemzetközi Pető Intézet kertje 3. Budapesti Műszaki Egyetem Budafoki út Műegyetem rakpart közti kertjei (5) A Rendelet 20. -ának (8) bekezdése hatályát veszti. (6) A Rendelet Mellékletként kiegészül jelen rendelet 5. sz. mellékletével. Budapest, december 15. Molnár Gyula polgármester dr. Filipsz Andrea jegyző

8 8 1. sz. melléklet a 51/2009./XII.18./ XI.ÖK sz. rendelethez Fakivágási engedély kérelem A kérelmező neve: Bejelentett lakcíme /értesítési címe: Jogosultság:* A kérelem tárgyát képező fás szárú növény Faj/fajta Törzskörméret** Darabszám Korábban ültetett beszámítandó fás szárú növény Faj/fajta Törzskörméret** Darabszám A kérelmezett fakivágás helyszíne Budapest XI. ker. helyrajzi szám: Vázlatos ábra (hol található az adott növény a területen): A fás szárú növény kivágásának indoka: A kivágás tervezett időpontja: Mellékletek: Budapest, kérelmező * Ha a kérelmező nem azonos a tulajdonossal, nyilatkoznia kell a jogosultságáról. ** A földfelszíntől számított 1 m magasságban mérendő törzskerület.

9 9 A XI. kerületben telepítésre javasolt (honos) fafajok: 2. sz. melléklet a 51/2009./XII.18./ XI.ÖK sz. rendelethez Magyar név mezei juhar korai juhar tatárjuhar enyves éger közönséges nyír közönséges gyertyán szelídgesztenye sajmeggy, törökmeggy bükk magas kőris virágos kőris magyar kőris vadalma zelnicemeggy, májusfa vadkörte csertölgy kocsánytalan tölgy molyhos tölgy kocsányos tölgy fehér fűz őshonos berkenye-fajok kislevelű hárs nagylevelű hárs hegyi szil vénic szil mezei szil Latin név Acer campestre Acer platanoides Acer tataricum Alnus glutinosa Betula pendula Carpinus betulus Castanea sativa Cerasus mahaleb Fagus sylvatica Fraxinus excelsior Fraxinus ornus Fraxinus angustifolia ssp. pannonica Malus sylvestris Padus avium Pyrus pyraster Quercus cerris Quercus petraea Quercus pubescens Quercus robur Salix alba Sorbus sp. (Sorbus aria, Sorbus aucuparia, Sorbus torminalis, Sorbus domestica) Tilia cordata Tilia platyphyllos Ulmus glabra, Ulmus laevis, Ulmus minor A XI. kerületben telepítésre javasolt (nem honos) fafajok: vadgesztenye hússzínű vadgesztenye közönséges platán Aesculus hippocastanum Aesculus x carnea Platanus x hispanica

10 10 Inváziós fásszárú fajok (fásszárú özönfajok) és gyomfák: 3. sz. melléklet a 51/2009./XII.18./ XI.ÖK sz. rendelethez Magyar név zöld juhar* bálványfa* gyalogakác nyugati ostorfa* keskenylevelű ezüstfa amerikai- vagy vörös kőris* kései meggy* aranyribiszke fehér akác* Latin név Acer negundo Ailanthus altissima Amorpha fruticosa Celtis occidentalis Elaeagnus angustifolia Fraxinus pennsylvanica Padus serotina Ribes aureum Robinia pseudoacacia * kivéve a kertészeti változatok

11 11 4. sz. melléklet a 51/2009./XII.18./ XI.ÖK sz. rendelethez Kiemelt területek lehatárolása: Hegyvidéki területek: Kakukkhegyi erdősor a főváros városhatárától északi kerülethatár Duna folyam Bartók Béla út Hamzsabégi út Hamzsabégi út vonala meghosszabbítva a Budaörsi útig Budaörsi út Nagyszeben út Rétköz utca Gazdagréti út Nagyida utca Törökbálinti út városhatár. Déli kertvárosi területek: Péterhegyi út a kerülethatártól Egér út Őrmezei út Balatoni út Neszmélyi út vonala meghosszabbítva a Borszéki utcáig Borszéki utca Etele út Tétényi út Sáfrány utca MÁV pécsi vonala Méhész utca Ringló út Térképen ábrázolva:

12 12 5. sz. melléklet a 51/2009./XII.18./ XI.ÖK sz. rendelethez Budapest Főváros XI. Kerületi Önkormányzat 34/2003./X.21./ XI.ÖK sz. rendelet Melléklete CSERJÉK ÉS EGYÉB NÖVÉNYEK (FENYŐFÉLÉK, LOMBHULLATÓ- ÖRÖKZÖLD- ÉS SZOLITER CSERJÉK, ÉVELŐK ÉS GYEP) TELEPÍTÉSÉNEK FAÁTMÉRŐRE TÖRTÉNŐ ÁTSZÁMÍTÁSI RENDSZERE A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008.(XII. 30.) Korm. rendelet szerinti kompenzációs intézkedések megtételéhez FENYŐFÉLÉK telepítése esetén: Kistermetű vagy elfekvő fenyőfélék: Kistermetű fenyőféle: min. 80/100 méretű földlabdás, vagy min. 10 l konténeres méretben ültethető. Elfekvő fenyőféle: min. 40/60 méretű földlabdás, vagy min. 5 l konténeres méretben ültethető. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását. Váltószám: 1 db ültetése megfelel 1,4 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek Oszlopos termetű fenyőfélék: min. 120 cm magassági méretű, min. 20 l konténeres méretben vagy 3x iskolázott földlabdás minőségben ültethető. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását. Váltószám: 1 db ültetése megfelel 2,4 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek CSERJÉK telepítése esetén: A fajra és fajtára jellemző méretben, átlagosan min. 40/60 cm magassági méretű konténeres cserje anyagból ültethető. Gyökeres cserje felhasználása nem megengedett. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak növényanyag minőségi igazolását. Váltószám: 1 db ültetése megfelel 0,35 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek ÖRÖKZÖLD és KIEMELT SZOLITER CSERJÉK telepítése esetén: A fajra és fajtára jellemző méretben, átlagosan min. 80/100 cm magassági méretű, min. 10 l konténeres, vagy 2x iskolázott földlabdás minőségű előnevelt cserje anyagból ültethető. Gyökeres cserje felhasználása nem megengedett. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását. Váltószám: 1 db ültetése megfelel 0,6 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek ÉVELŐK telepítése esetén: A fajra és fajtára jellemző méretben, átlagosan min. 11-es cserépméretű, előnevelt növényanyagból ültethető. A váltószám tartalmazza a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban, valamint az ültetési terület mulcs terítését min. 5 cm vastagságban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását. Váltószám: 1 db ültetése megfelel 0,2 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek

13 13 FÜVESÍTÉS elvégzése esetén: Füvesítés fűmagvetéssel: A váltószám tartalmazza a talaj-előkészítést, műtrágya szórást, 5 dkg/m 2 fűmagkeverék kiszórását, min. 12, max. 15 kaszálás/év elvégzését, a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását. A váltószám nem tartalmazza az öntözővíz díját. Váltószám: 1 m 2 ültetése megfelel 0,4 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek Füvesítés gyepszőnyegezéssel: A váltószám tartalmazza a talaj-előkészítést, műtrágya szórást, gyepszőnyeg elhelyezését, szükség szerinti rögzítését, min. 12, max. 15 kaszálás/év elvégzését, a kiültetés intenzív, teljes körű kötelező fenntartását 3 év időtartamban. Csak I. oszt. minőségű növényanyag ültethető, melyhez be kell nyújtani annak minőségi igazolását. Váltószám: 1 m 2 ültetése megfelel 0,7 cm kiültetendő fatörzsátmérőnek Mintaszámítás: A hatóság által kijelölt közpark építésére vonatkozó kertépítészeti terv Növénykiültetési terv lapja illetve a Műszaki leírás alapján megállapítható, hogy a terv alapján elültetésre kerül: Szorzó fapótlás szám átmérő (cm) 3 db elfekvő fenyő 1,4 4,2 cm 5 db oszlopos fenyő 80/100 méretben 1,4 7,0 cm 6 db oszlopos fenyő 1,50 m méretben 2,4 14,4 cm 200 m 2 cserje, átlag 5 db/m 2 mennyiségben = 1000 db 0,35 350,0 cm 40 m 2 örökzöld sövény cserje 2 db/m 2 mennyiségben = 80 db 0,6 48,0 cm 30 m 2 szoliter cserje 3 db/m 2 mennyiségben = 90 db 0,6 54,0 cm 100 m 2 évelő, átlag 14 db/m 2 mennyiségben = 1400 db 0,2 280,0 cm 300 m 2 füvesítés fűmagvetéssel 0,4 120,0 cm 100 m 2 füvesítés gyepszőnyegezéssel 0,7 70,0 cm Összesen beszámítható fapótlás cm-ben: 947,6 cm

Dömsöd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 11/2016. (XI.10.) önkormányzati rendelete. a fás szárú növények védelméről

Dömsöd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 11/2016. (XI.10.) önkormányzati rendelete. a fás szárú növények védelméről Dömsöd Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (XI.10.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről Dömsöd Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet célja

A rendelet hatálya. A rendelet célja Pécs megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2011. (II. 21. ) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről és a területek biológiai aktivitásérték egyensúlyának fenntartásáról Pécs Megyei

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2018. (XI.12.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2018. (XI.12.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2018. (XI.12.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények helyi védelméről Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. a fák és fás szárú növények védelméről

Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. a fák és fás szárú növények védelméről Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelete a fák és fás szárú növények védelméről Majosháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének /2016. (..) önkormányzati rendelete a fák és fás szárú növények védelméről Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet 1 144/00. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A

Részletesebben

1. Általános rendelkezések. A rendelet célja

1. Általános rendelkezések. A rendelet célja Budapest Főváros XXIII. Kerület Soroksár Önkormányzata Képviselő-testületének../.. (..) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról Budapest Főváros XXIII. kerület

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete. /2017. (...) önkormányzati rendelete. a fás szárú növények védelméről

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete. /2017. (...) önkormányzati rendelete. a fás szárú növények védelméről Minősített szótöbbség Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete /2017. (......) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

Részletesebben

d) a Kormr.-ben szabályozott közterületi fakivágásra és az ezzel összefüggő élet-, egészség- vagy vagyonvédelmi okból történő kivágásra,

d) a Kormr.-ben szabályozott közterületi fakivágásra és az ezzel összefüggő élet-, egészség- vagy vagyonvédelmi okból történő kivágásra, Pécs megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2011. (II. 21.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről és a területek biológiai aktivitásérték egyensúlyának fenntartásáról Pécs Megyei

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET április 28-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET április 28-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. április 28-i ülésére Iktató szám: 79/2016. Tárgy: A fák és fás szárú növények védelméről szóló /2016.(.)

Részletesebben

Budapest, Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testületének. 20/2002. (VII. 2.) 1 ök.

Budapest, Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testületének. 20/2002. (VII. 2.) 1 ök. Budapest, Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata Képviselő-testületének 9 20/2002. (VII. 2.) 1 ök. rendelete a helyi környezet védelméről a 29/2002. (IX. 30.) 2 ök. rendelettel,

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. Képviselő-testülete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete a közterületen kivágott fás

Részletesebben

Magyar joganyagok - 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet - a fás szárú növények véde 2. oldal (4)1 Ha a pótlás az 1. mellékletben szereplő inváziós fás

Magyar joganyagok - 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet - a fás szárú növények véde 2. oldal (4)1 Ha a pótlás az 1. mellékletben szereplő inváziós fás Magyar joganyagok - 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet - a fás szárú növények véde 1. oldal 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről A Kormány a környezet védelmének általános

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET szeptember 1-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET szeptember 1-ei ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. szeptember 1-ei ülésére Iktató szám: 79/2/2016. Tárgy: A fák és fás szárú növények védelméről szóló /2016.(.)

Részletesebben

A törvény hatálya. A fás szárú növények telepítése

A törvény hatálya. A fás szárú növények telepítése TERVEZET 2011. évi... törvény a fás szárú növények védelméről Az Országgyűlés tekintettel arra, hogy a fás szárú növények mennyisége és minősége a alapvetően meghatározza települések környezeti állapotát

Részletesebben

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2012. (..) önkormányzati rendelete a közterület igénybevételének, használatának, és a közterületi fák, cserjék telepítési szabályairól Kisújszállás

Részletesebben

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501.

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501. 2008/51. szám MAGYAR KÖZLÖNY 2501 A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 33/2008. (III. 27.) FVM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem termelõ mezõgazdasági beruházásokhoz

Részletesebben

Tájépítész Korlátolt Felelősségű Társaság B B-006 B-011 Populus nigra Italica Ulmus laevis Jegenyenyár Vénic szil B-013 B-014

Tájépítész Korlátolt Felelősségű Társaság B B-006 B-011 Populus nigra Italica Ulmus laevis Jegenyenyár Vénic szil B-013 B-014 B-006 110/20/7/4 B-011 Ulmus laevis Vénic szil 50/12/12/4 B-013 60/12/10/4 B-014 150/258/4 B-018 Carpinus betulus Közönséges gyertyán 40/8/10/4 B-030 45/10/13/4 B-035 Salix alba Tristis Fehér fűz 80/10/12/4

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete..../2017. (...) önkormányzati rendelete. A fás szárú növények védelméről szóló

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete..../2017. (...) önkormányzati rendelete. A fás szárú növények védelméről szóló Minősített szótöbbség Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete.../2017. (......) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről szóló 15/2017. (V. 3.) XI.ÖK rendelet

Részletesebben

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (I.28.) önkormányzati rendelete a fák és fás szárú növények védelméről Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata

Részletesebben

ISK 1/ tavasz 80 Ft 60 Ft 38 Ft 32 Ft ISK 1/ tavasz 90 Ft 70 Ft 50 Ft ISK 1/ tavasz 100 Ft 100 Ft 60 Ft

ISK 1/ tavasz 80 Ft 60 Ft 38 Ft 32 Ft ISK 1/ tavasz 90 Ft 70 Ft 50 Ft ISK 1/ tavasz 100 Ft 100 Ft 60 Ft Frondeus Prima Kft. Székhely : 2112 Veresegyház Fácán u. 12. Telephely : 3000 Hatvan Görbeér hrsz. 0137/2 Telefon: +36 20 9 289 551 Email: attila.dobrovitz@frondeus.hu weboldal: www.hatvanicsemetekert.hu

Részletesebben

56/2005. (XII. 7.) RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL

56/2005. (XII. 7.) RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL A 23/2008. (VI. 5.), A 42/2009. (IX. 30.) ÉS A 45/2010. (IX.

Részletesebben

Értékelés. alkalmazott szakszemélyzet képzettsége középfokú Bizonyítvány másolat 5 A beruházás keretében

Értékelés. alkalmazott szakszemélyzet képzettsége középfokú Bizonyítvány másolat 5 A beruházás keretében 1. számú melléklet a 144/008. (XI. 7.) FVM rendelethez Értékelés Értékelési szem megnevezése Értékelés/ellenőrzés módja Maximális szám Szakmai szemok Az erdőgazdálkodó vagy az felsőfokú Bizonyítvány másolat

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE 2 A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE 2 A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE 2 A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL A 23/2008. (VI. 5.) 3, A 42/2009. (IX. 30.) 4, A 45/2010.

Részletesebben

A RENDELET HATÁLYA HATÁSKÖRI SZABÁLYOK

A RENDELET HATÁLYA HATÁSKÖRI SZABÁLYOK Egységes szerkezetbe foglalta: dr. Fogarasi Gábor Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2012. december 18. Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (II. 27.)

Részletesebben

1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez. A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT

1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez. A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT 1. sz. melléklet Sajóbábony város Képviselőtestületének 22/2005.(XI.30.) rendeletéhez A) Belterület Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_BT 1 B) Ipari Park Szabályozási terve Rajzszám: SZT_01_2M_GIP

Részletesebben

Közterület-felügyelők eljárásai

Közterület-felügyelők eljárásai Közterület-felügyelők eljárásai 1. Közterület eltérő használatának bejelentése, közterület-használati engedély Ügyleírás: A közterület eltérő használata csak a tulajdonos engedélyével lehetséges. A közterületet,

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 56/2005. (XII. 7.) 1 RENDELETE A ZÖLDTERÜLETEK ÉS ZÖLDFELÜLETEK HASZNÁLATÁRÓL ÉS VÉDELMÉRŐL A 23/2008. (VI. 5.) 2, A 42/2009. (IX. 30.) 3, A 45/2010.

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére

Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület részére 1041 Budapest, István út 14. 231-3111, Fax.: 231-3255 radi.attila@ujpest.hu Hivatali ügyfélkapu elérhetőség: BP04ONKO, KRID: 358468376 Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE ID

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e. a fás szárú növények védelméről

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e. a fás szárú növények védelméről Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e a fás szárú növények védelméről Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete a környezet védelmének

Részletesebben

40/2001. (XII. 18.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet

40/2001. (XII. 18.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet 40/2001. (XII. 18.) Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzati rendelet A fák védelméről, Faültetési Alap létrehozásáról, kezeléséről és felhasználásáról 1 Budapest Főváros Pestszentlőrinc-Pestszentimre

Részletesebben

RENDELETTERVEZET. a fák védelmének helyi szabályairól

RENDELETTERVEZET. a fák védelmének helyi szabályairól RENDELETTERVEZET a fák védelmének helyi szabályairól Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a környezet védelmének

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Gyöngyöspata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2016.(IX. 27.) önkormányzati rendelete a növények ültetési, telepítési távolságára vonatkozó helyi szabályokról Gyöngyöspata Város Önkormányzat

Részletesebben

II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén

II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén II. Melléklet: Fakivágások a 441. sz. főút mentén Sorszám 1 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Helyenként száraz ágak 2 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Beteg 3 Tilia cordata kislevelű hárs 1 Helyenként száraz

Részletesebben

2. számú függelék a 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelethez

2. számú függelék a 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelethez 2. számú függelék a 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelethez Helyi védelemre javasolt természeti területek, értékek, egyedi tájértékek: - az Érdi sziget (Beliczay-sziget) természetközeli területei,

Részletesebben

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 10/2014. (III. 21.) sz. rendelete a fás szárú növények védelméről

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 10/2014. (III. 21.) sz. rendelete a fás szárú növények védelméről M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 10/2014. (III. 21.) sz. rendelete a fás szárú növények védelméről (az időközi módosításokkal egységes szerkezetben) Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 27/2007.(V.31.) ÖK. számú RENDELETE

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 27/2007.(V.31.) ÖK. számú RENDELETE Mezőkövesd Város Önkormányzatának 27/2007.(V.31.) ÖK. számú RENDELETE a közterületek tisztántartásáról és a közhasználatú zöldterületek fenntartásáról, védelméről Mezőkövesd Város Képviselő-testülete a

Részletesebben

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (III. 20.) sz. rendelete a fás szárú növények védelméről (tervezet)

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (III. 20.) sz. rendelete a fás szárú növények védelméről (tervezet) Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (III. 20.) sz. rendelete a fás szárú növények védelméről (tervezet) Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32.

Részletesebben

46/2009. (IV. 16.) FVM

46/2009. (IV. 16.) FVM 46/2009. (IV. 16.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás igénybevételének

Részletesebben

1. A rendelet hatálya Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának közigazgatási területére terjed ki.

1. A rendelet hatálya Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának közigazgatási területére terjed ki. Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselőtestületének 35/2009. (IX.16.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről egységes szerkezetben a módosításáról szóló

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról /egységes szerkezetben a 46/2017.

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 74/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 74/2012. (XII.21.) önkormányzati rendelete A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: 2012. december 21. Rimán Edina jegyző Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 74/2012. (XII.21.) önkormányzati

Részletesebben

a Képviselő-testülethez a fás szárú növények védelmének helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotására

a Képviselő-testülethez a fás szárú növények védelmének helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotására FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. : (54) 531 000 ; 531 031; Fax: 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám:../2015. 1 6. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2010. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához

Részletesebben

A jelű területegység. kód: 12/8/12/4 törzsátmérő/magasság/korona átmérő/kor. A-013-020 hrsz. 095/1. A-002-009, 010 hrsz. 295/1. A-026 hrsz.

A jelű területegység. kód: 12/8/12/4 törzsátmérő/magasság/korona átmérő/kor. A-013-020 hrsz. 095/1. A-002-009, 010 hrsz. 295/1. A-026 hrsz. A-002-009, 010 Salix alba Tristis Fehér fűz fasor 15-30/4-10/6-10/3 ok A-013-020 hrsz. 095/1 Tilia cordata Kislevelű hárs fasor 25-35/7-12/4-6/3 A-021-024 Betula pendula Bibircses nyír csop. 17-30/11-12/3-4/3

Részletesebben

346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet

346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet - 1-346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110. -a (7) bekezdésének 25. pontjában, valamint a szabálysértésekről szóló

Részletesebben

1. (1) A HÉSZ 11. (2) bekezdése helyére a következő rendelkezés kerül

1. (1) A HÉSZ 11. (2) bekezdése helyére a következő rendelkezés kerül Heves Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelete Heves város építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2006. (II. 24.) rendeletének módosítására

Részletesebben

1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE

1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 15/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. függeléke 1. A RENDELET MEGALKOTÁSAKOR HATÁLYOS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE 5. (20) Veszélyességi zónák övezetére vonatkozó hatályos jogszabály: a veszélyes

Részletesebben

Diósd Város Önkormányzata 11/2014. (VII. 10.) önkormányzati rendelete. a fák védelmének helyi szabályairól. A rendelet hatálya

Diósd Város Önkormányzata 11/2014. (VII. 10.) önkormányzati rendelete. a fák védelmének helyi szabályairól. A rendelet hatálya Diósd Város Önkormányzata 11/2014. (VII. 10.) önkormányzati rendelete a fák védelmének helyi szabályairól Diósd Város Önkormányzat Képvisel -testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet célja

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet célja M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 10/2014. (III. 21.) sz. rendelete a fás szárú növények védelméről (az időközi módosításokkal egységes szerkezetben) Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország

Részletesebben

Előterjesztést készítette és előterjesztő: Hegedűs Ferenc polgármester TULAJDONOSI HOZZÁJÁRULÁS FAKIVÁGÁSOKHOZ

Előterjesztést készítette és előterjesztő: Hegedűs Ferenc polgármester TULAJDONOSI HOZZÁJÁRULÁS FAKIVÁGÁSOKHOZ RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjesztő: Hegedűs Ferenc polgármester

Részletesebben

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2012. május 14.) Általános rendelkezések

(Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2012. május 14.) Általános rendelkezések 1 Felsőtárkány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (I. 17.) önkormányzati rendelete a fák és cserjék ültetési, telepítési távolságának szabályairól (Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva:

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e 1. a fás szárú növények védelméről

Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének. 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e 1. a fás szárú növények védelméről Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testületének 13/2010. (V.05.) önkormányzati r e n d e l e t e 1 a fás szárú növények védelméről Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete a környezet védelmének

Részletesebben

polgármester A rendelet kihirdetése a mai napon a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént.

polgármester A rendelet kihirdetése a mai napon a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént. Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete az egyes helyi jelentőségű természeti emlékek védetté nyilvánításáról szóló 17/2015. (VI.26.) önkormányzati

Részletesebben

PILLANGÓ PARK FELÚJÍTÁSA TERVBEMUTATÓ

PILLANGÓ PARK FELÚJÍTÁSA TERVBEMUTATÓ PILLANGÓ PARK FELÚJÍTÁSA TERVBEMUTATÓ MEGLÉVŐ ÁLLAPOT TERVEZÉSI TERÜLET: 63 981,5 M 2 TENISZPÁLYA+ PARKOLÓ TERÜLETE NÉLKÜL SZÁMOLVA EZEK TERÜLETE: 4048,8M 2 MEGLÉVŐ FÁK: 1221 DB TERVEZETT ÁLLAPOT ZÖLDFELÜLET:

Részletesebben

Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/ Mobil:30/ ; 30/ ; 30/

Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/ Mobil:30/ ; 30/ ; 30/ Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/316-158 Mobil:30/965-1557; 30/310-2728; 30/629-7007 E-mail: info@szentesifaiskola.hu Kiskereskedelmi árjegyzék 2017 tavasz

Részletesebben

1. Helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítja a turai Schossberger kastély park területet.

1. Helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítja a turai Schossberger kastély park területet. Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009 (X2) rendelete a turai kastélypark helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításáról Tura Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények megóvásáról

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények megóvásáról Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények megóvásáról Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet célja

A rendelet hatálya. A rendelet célja Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2010. (VI.04.) rendelete a zöldfelületek és zöldterületek megóvásáról, fenntartásáról, használatáról és egyes fák védelméről

Részletesebben

A település helyi védelem alatt álló területei 1. melléklet a 3/2019. (II.14.) önkormányzati rendelethez A B C jel a védelem tárgya helyi védelem alat

A település helyi védelem alatt álló területei 1. melléklet a 3/2019. (II.14.) önkormányzati rendelethez A B C jel a védelem tárgya helyi védelem alat A település helyi védelem alatt álló területei 1. melléklet a 3/2019. (II.14.) önkormányzati rendelethez A B C jel a védelem tárgya helyi védelem alatt álló területek HT-1. a Fő utca, a Kossuth utca és

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a fák védelméről

Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a fák védelméről Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (VIII.31.) önkormányzati rendelete a fák védelméről Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének

Részletesebben

BUDAPEST XI. KERÜLET BUDAI FONÓDÓ VILLAMOSHÁLÓZAT II. ÜTEM SZENT GELLÉRT TÉR-DOMBÓVÁRI ÚTI SZAKASZ FAKIVÁGÁSI TERV MŰLEÍRÁS január

BUDAPEST XI. KERÜLET BUDAI FONÓDÓ VILLAMOSHÁLÓZAT II. ÜTEM SZENT GELLÉRT TÉR-DOMBÓVÁRI ÚTI SZAKASZ FAKIVÁGÁSI TERV MŰLEÍRÁS január BUDAPEST XI. KERÜLET BUDAI FONÓDÓ VILLAMOSHÁLÓZAT II. ÜTEM SZENT GELLÉRT TÉR-DOMBÓVÁRI ÚTI SZAKASZ FAKIVÁGÁSI TERV MŰLEÍRÁS 2018. január TERV- ÉS IRATJEGYZÉK IRATOK Műleírás Fakataszter és fakivágási javaslat

Részletesebben

Hajóállomás Veránka 0168, 0155/5, 0155/8

Hajóállomás Veránka 0168, 0155/5, 0155/8 lelőhely azonosító szám név HRSZ 1. függelék /2016.( ) önkormányzati rendelethez 0149/7, 0149/6, 0149/8, 0155/2, 0148/3, 0148/4, 0146, 0145, 0149/2, 0148/2, 0155/8 27454 1 Hajóállomás 27455 2 Veránka 0168,

Részletesebben

A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal

A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal A 26-37. mellékletek (GYMS megyei hófogók) fajlistája kódokkal Kód Magyar név Tudományos név A Akác Robinia pseudo-acacia AL Vadalma Malus silvestris BL Bálványfa Amorpha fruticosa CSNY Madárcseresznye

Részletesebben

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények megóvásáról

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények megóvásáról Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (III. 31.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények megóvásáról Baja Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános

Részletesebben

Siófok Város Önkormányzata 29/2003.(VIII.29.) számú rendelete. Siófok város zöldfelületeinek használatáról és védelméről

Siófok Város Önkormányzata 29/2003.(VIII.29.) számú rendelete. Siófok város zöldfelületeinek használatáról és védelméről Siófok Város Önkormányzata 29/2003.(VIII.29.) számú rendelete Siófok város zöldfelületeinek használatáról és védelméről (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2018. január 31. napjával.)

Részletesebben

Siófok Város Önkormányzata 29/2003.(VIII.29.) számú rendelete. Siófok város zöldfelületeinek használatáról és védelméről

Siófok Város Önkormányzata 29/2003.(VIII.29.) számú rendelete. Siófok város zöldfelületeinek használatáról és védelméről Siófok Város Önkormányzata 29/2003.(VIII.29.) számú rendelete Siófok város zöldfelületeinek használatáról és védelméről (A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva és lezárva: 2012. május 8.) Siófok

Részletesebben

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (III. 25.) önkormányzati rendelete a zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról,

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (III. 25.) önkormányzati rendelete a zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról, Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (III. 25.) önkormányzati rendelete a zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról, használatáról, fejlesztéséről és a fák védelméről Törökbálint

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTERE. Tárgy: A zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról, használatáról és fenntartásáról. megtárgyalása. Tisztelt Képviselő-testület!

ALPOLGÁRMESTERE. Tárgy: A zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról, használatáról és fenntartásáról. megtárgyalása. Tisztelt Képviselő-testület! J i / l G J O BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ALPOLGÁRMESTERE ÖNKORMÁNYZAT Tárgy: A zöldterületek és zöldfelületek megóvásáról, használatáról és fenntartásáról szóló rendelet-tervezet megtárgyalása Tisztelt

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja 1.

I. Fejezet Általános rendelkezések. 1. A rendelet célja 1. Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (IV. 29.) önkormányzati rendelete a zöldterületek és a zöldfelületek használatáról, fejlesztéséről, fenntartásáról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. november 7-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. november 7-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 206/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. november 7-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat a fák és fás szárú

Részletesebben

Pápa Erzsébet liget fakivágás

Pápa Erzsébet liget fakivágás 5 nyugati ostorfa Celtis occidentalis 5 3 száraz ágak 12 cseresznyeszilva Prunus cerasifera 40 15 száraz ágak, mézgás 24 mezei juhar Acer campestre 50 8 száraz ágak, törzssarjak külpontos 41/b kínai papíreperfa??

Részletesebben

j l. számú előterjesztés

j l. számú előterjesztés j l. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Előterjesztés a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére a faültetési terv jóváhagyásáról, valamint

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTER A KÖZTERÜLETEN KIVÁGOTT FÁS SZÁRÚ NÖVÉNYEK PÓTLÁSÁRÓL ÉS PÉNZBENI MEGVÁLTÁSÁRÓL

ALPOLGÁRMESTER A KÖZTERÜLETEN KIVÁGOTT FÁS SZÁRÚ NÖVÉNYEK PÓTLÁSÁRÓL ÉS PÉNZBENI MEGVÁLTÁSÁRÓL BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA ALPOLGÁRMESTER R ENDELETTERVEZET A KÖZTERÜLETEN KIVÁGOTT FÁS SZÁRÚ NÖVÉNYEK PÓTLÁSÁRÓL ÉS PÉNZBENI MEGVÁLTÁSÁRÓL Készítette: Előterjesztő: Polinszky Tibor dr.

Részletesebben

Fajta Méret Minőség Ft/db

Fajta Méret Minőség Ft/db Jaksics Faiskola Díszfaiskolai Nagykereskedelmi Árlista 2014 ősz-2015 tavasz 1 Fajta Méret Minőség Ft/db Acer campestre 6/8 szgy.** 1900 8/10 szgy.** 2100 10/12 szgy.** SF 3100 10/12 kont.35l SF 6500 10/12

Részletesebben

A védetté nyilvánítás célja

A védetté nyilvánítás célja Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete az egyes helyi jelentőségű természeti emlékek védetté nyilvánításáról Kiskunhalas Város Önkormányzatának

Részletesebben

Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra

Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra Nagykáta Város Önkormányzata Városgazdálkodási Szervezet Nagykáta, Temető u. 24. Parkfák egészségi állapotának felmérése, különös tekintettel a balesetveszélyes példányokra Készítette: Kutas Péter Nagykáta,

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 144/00. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó

Részletesebben

1. Műemléki védettség alatt álló épületek. Bécsi utca 23. hrsz.: 4090 Ferencesek egykori kertjének kapuja, barokk,1750 körül

1. Műemléki védettség alatt álló épületek. Bécsi utca 23. hrsz.: 4090 Ferencesek egykori kertjének kapuja, barokk,1750 körül 2. melléklet a.../2011. (...) önkormányzati rendelethez Műemléki védettség alatt álló épületek, Helyi védelemmel rendelkező, helyi védelem alá vont épületek 1. Műemléki védettség alatt álló épületek Bécsi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a fatermék szállításával, nyilvá 2. oldal 10. a szállítójárműnek a szállításra történő átadás he

Magyar joganyagok - 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a fatermék szállításával, nyilvá 2. oldal 10. a szállítójárműnek a szállításra történő átadás he Magyar joganyagok - 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a fatermék szállításával, nyilvá 1. oldal 58/2017. (XII. 18.) FM rendelet a fatermék szállításával, nyilvántartásával, valamint a szállítójegy és a

Részletesebben

egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.) és a 17/2015. (XII.17.) önkormányzati rendeletekkel

egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.) és a 17/2015. (XII.17.) önkormányzati rendeletekkel Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2005. (XI. 3.) rendelete Veszprémfajsz község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről egységes szerkezetben a 10/2009. (IX.17.)

Részletesebben

VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA. Pályázati felhívás március

VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA. Pályázati felhívás március VERESEGYHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATANÁK KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPJA Pályázati felhívás Környezetvédelmi és természetvédelmi közcélú feladatok végrehajtására 2009. március Veresegyház Város Önkormányzatának Környezetvédelmi

Részletesebben

Orosháza jelentősebb zöldterületei

Orosháza jelentősebb zöldterületei Orosháza jelentősebb zöldterületei Helyszín Szabadság Modern fa-fém padok, hulladékgyűjtők találhatóak a teljes területén és környezetében. Központi elemként egy üveg plasztika díszíti a teret. A A kertészeti

Részletesebben

Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok

Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok Az év fájával kapcsolatos tanulmányok és kiadványok Általános tanulmányok ANON. (2001): Az év fái. Erdészeti Lapok 136(7-8): 216. BARTHA D. (1995): "Év fája" mozgalom Magyarországon. Bútor és Faipar 1(1):

Részletesebben

Kispesten legjellemzőbb, leggyakoribb közterületi fák, fafajok

Kispesten legjellemzőbb, leggyakoribb közterületi fák, fafajok Kispesten legjellemzőbb, leggyakoribb közterületi fák, fafajok I. Acer sp., Juharfélék A juharfélék a fás szárú növények egyik legváltozatosabb, egyik leginkább faj-, és fajta gazdagabb nemzetsége. Fajtái

Részletesebben

Verőce Község Polgármestere. Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE. a Képviselő-testület 2012. október 16-i rendes ülésére

Verőce Község Polgármestere. Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE. a Képviselő-testület 2012. október 16-i rendes ülésére Verőce Község Polgármestere 2621 Verőce, Árpád út 40. - Tel: 27 / 350-033 - Fax: 27 / 380-381 - www.veroce.hu - Email: polghiv@veroce.hu Verőce Község Önkormányzat Polgármesterének ELŐTERJESZTÉSE a Képviselő-testület

Részletesebben

A rendelet preambulumában a 48. (1) bekezdése, a szabálysértésekről szóló évi LXIX törvény 1. -a szövegrész hatályát veszti.

A rendelet preambulumában a 48. (1) bekezdése, a szabálysértésekről szóló évi LXIX törvény 1. -a szövegrész hatályát veszti. Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2009. (XII. 18.) ÖT. sz. rendelete a zöldfelület-gazdálkodás helyi szabályairól szóló 23/2008. (IX. 26.) ÖT. sz. rendelet módosítására 1. A rendelet

Részletesebben

Nagykereskedelmi árjegyzék 2014 ősz Név Minőség Méret Nettó ár Megjegyzés 3 200

Nagykereskedelmi árjegyzék 2014 ősz Név Minőség Méret Nettó ár Megjegyzés 3 200 Szentesi Díszfaiskola Sárréti Gyuláné 6600 Szentes, Sáfrán M. u. 71. Fax: 06-63/316-158 Mobil:30/965-1557; 30/310-2728; 30/629-7007 E-mail: info@szentesifaiskola.hu Nagykereskedelmi árjegyzék 2014 ősz

Részletesebben

A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁS

A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁS ROMÁNIA KORMÁNYA NEMZETI VIDÉKFEJLESZTÉSI TERV 2007-2013 Európai Unió és Románia Kormánya által támogatott projekt/ FEADR A KIS-KÜKÜLLŐ BALAVÁSÁR-SÓVÁRAD EGYESÜLET HELYI AKCIÓ CSOPORTJÁNAK NYÚJTOTT VISSZA

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet jogszabály mai napon hatályos állapota 44/00. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési lapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete. A helyi környezet védelméről

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete. A helyi környezet védelméről Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete A helyi környezet védelméről (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg.) (Szövege hatályos:

Részletesebben

SZENTES VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA

SZENTES VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA SZENTES VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEINEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA Készítette: Wittek Krisztina f építész ktsz.: TT/É1-01-2382 Nemes Zoltán tájtervez Várkert Kft ktsz: K/1 01-5053 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Védett terület lehatárolása

Védett terület lehatárolása 1. HE - Helyi védett terület 1. melléklet a 36/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez A. Védett terület lehatárolása 1. Erz sébetváros MÁV vasúti pálya Kálvária utca: 5704/1 hrsz. telektől 5676 hrsz.

Részletesebben

Ügyleírás. 1.1 Az ügy megnevezése. 1.2 Ügy rövid leírása

Ügyleírás. 1.1 Az ügy megnevezése. 1.2 Ügy rövid leírása Ügyleírás 1.1 Az ügy megnevezése A fás szárú növények védelmével kapcsolatos hatósági eljárás a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján

Részletesebben

2. Értelmező rendelkezések 2. E rendelet alkalmazásában:

2. Értelmező rendelkezések 2. E rendelet alkalmazásában: Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2018. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet célja

A rendelet hatálya. A rendelet célja Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2010. (VI.04.) rendelete a zöldfelületek és zöldterületek megóvásáról, fenntartásáról, használatáról és egyes fák védelméről

Részletesebben

Az akácgazdálkodás biológiai alapjai. Borovics Attila Cseke Klára Csiha Imre Keserű Zsolt Koltay András Rédei Károly

Az akácgazdálkodás biológiai alapjai. Borovics Attila Cseke Klára Csiha Imre Keserű Zsolt Koltay András Rédei Károly Az akácgazdálkodás biológiai alapjai Borovics Attila Cseke Klára Csiha Imre Keserű Zsolt Koltay András Rédei Károly Az akác ellentmondásos megítélése akác nagyhatalom vagyunk nincs még egy olyan fafajunk,

Részletesebben

(egységes szerkezetben a 10/2000. (III. 21.) Kt., 9/2002. (V. 07.) Kt., a 29/2005. (X. 18.) Kt., és a 6/2007. (II. 20.) Kt. számú rendelettel)

(egységes szerkezetben a 10/2000. (III. 21.) Kt., 9/2002. (V. 07.) Kt., a 29/2005. (X. 18.) Kt., és a 6/2007. (II. 20.) Kt. számú rendelettel) BUDAPEST CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLET 16/1999. (VI.22.) Budapest Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a fakivágások pótlásáról és pénzbeni megváltásáról (egységes szerkezetben a 10/2000. (III.

Részletesebben

Általános és értelmező rendelkezések

Általános és értelmező rendelkezések Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31 / 2017. (VIII.10.) önkormányzati rendelete a fás szárú növények védelméről, ültetéséről, gondozásáról Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 35/2009. (XI. 11.) rendelete Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 35/2009. (XI. 11.) rendelete Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 35/2009. (XI. 11.) rendelete Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről (Egységes szerkezetben) Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben