Fészek-Hírlevél január február

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fészek-Hírlevél 2009. január február"

Átírás

1 2009. január február Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik kéthavonta)

2 BEN IS KERESSÜK A TÁMOGATÓKAT A FÉSZEK EGYESÜLETNEK! Idén, mint az elmúlt évek folyamán, újra csökkentették az állami támogatásunkat. Ezért van nagy szükség olyan emberekre, és cégekre, akik átérzik munkánk fontosságát, és tudnak azonosulni nézeteinkkel. Jól kezdődött az idei év, mert sikerült egy új támogatót találnunk. A GeneralCom Kft február 1. napjától december 31. napjáig vállalta, hogy folyamatos, vissza nem térítendő pénzbeli támogatást nyújt az Egyesület részére, illetve a számítástechnikai eszközeink, szoftvereink működését karbantartja. ADOMÁNYGYŰJTŐ KONCERT március 29.-én rendezünk egy koncertet a Duna Palotában 18 órai kezdettel. A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük az embereket munkánkkal, és hogy megmutassuk, mennyi rászorult gyermek, család várja a segítséget. A fellépők között hazai sztárok, és zenekarok fognak szerepelni. Szeretnénk, ha minél többen el tudnának jönni, és részt vennének egy ilyen nemes ügy érdekében szervezett programon. Kötelességünk segíteni a gyermekeken, hogy egy jobb életminőséghez juttassuk őket úgy, hogy ez részünkről nem áldozat, hanem egy példa értékű gesztus, amivel megmutathatjuk, hogy önzetlenül segíteni az egyik legszebb dolog a világon. Kérjük, csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz! A részletekről és a belépőjegyekről a Fészek Egyesületnél lehet érdeklődni. GYERMEKEINK JÖVŐJE - KÉPESSÉGFEJLESZTÉSI KIÁLLÍTÁS március Millenáris - "B" épület Partnerre találtunk az adománygyűjtő programunkhoz a RendezvényParádé Kft.-ben. Társaságuk vallja, hogy az üzleti élet szereplőinek társadalmi kötelezettségei is vannak. Ennek szellemében egy új vállalással bővítették tevékenységüket: családjukból kikerült, nehéz sorsú gyermekeknek igyekeznek segítséget nyújtani. Ehhez segítőtársként a Fészek Egyesületet választották. Kiállításaik idején gyermekeinknek gyűjtenek adományokat (ruhaneműt, játékot, rajzeszközöket, tisztálkodó szereket, könyveket, stb.) és számítanak mindazokra, akik szerencsésebb helyzetükből kifolyólag képesek segítséget nyújtani a náluk elesettebbeknek. A szervezők összegyűjtik és eljuttatják az adományokat az Egyesületnek.

3 3 SAJNOS, ÚJRA ELÉRKEZETT AZ ADÓBEVALLÁS, ÉS AZ ADÓ 1%-OK FELAJÁNLÁSÁNAK IDŐSZAKA! Ismét szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy az Egyesületnek mekkora szüksége van az adóból felajánlott 1%-ra. Sajnos a tavalyi év folyamán a fészkesek közül sem mindenki ajánlotta nekünk az 1%-át, pedig ez saját érdekük is lenne. Mindösszesen 163 fő ajánlotta fel, és ebből Ft.- folyt be, ami lehetne sokkal több, ha nagyobb figyelmet fordítunk erre a fontos lehetőségre. Ezért kérünk mindenkit, hogy legalább mi tartsunk össze, hiszen ez mindenki érdeke. Szóljunk családunknak, barátainknak, hiszen sokan nem ajánlják fel 1%-ukat, mert nem tudják, kinek is kellene. A felelősségünk közös az 1 % gyűjtésében, tegyünk hát érte együtt, mindenki a lehetőségei szerint! EGYESÜLETÜNK ADÓSZÁMA: HATÁRIDŐK: 1. Egyéni vállalkozók február Egyszerűsített bevallás esetén április 30. (az APEH részére visszaküldött bevallással együtt) 3. Munkáltató által elkészített adóbevallás esetén május 10. (munkáltatója részére lezárt borítékban adja át) 4. Minden más esetben május 20. Amennyiben bevallásában nem rendelkezett 1%-áról, de mégis szeretne, május 20-ig postára adhatja rendelkezési nyilatkozatát az APEH részére! Sok boldog születésnapot kívánunk a januárban születetteknek! Badacsonyi László Lakatos Nikoletta Bagaianu Alexandru Mrena Krisztián Csipák Kristóf Németh József Daku Rita Németh Richárd Egyed Tamás János Oláh Richárd Gerdai Krisztián Roland Patai Melinda Gyarmati Patrik György Patai Szilvia Hanák Zoltán Péntek Krisztián Kovács János Roland Posta Krisztián Rabb Zsolt Rozner Barbara Sándor Zsuzsanna Sólyom Krisztián Szabó Dávid Róbert Szabó Károly Takács Bettina Éva Tóth Tibor László Víg Szilvia

4 BEN IS SZÁMÍTUNK KORÁBBI TÁMOGATÓINKRA Egyesületünk kiemelt támogatója évek óta a Kludi Kft. További támogatóink voltak 2008-ban: Anre Média Antal Lajos Arisan Kft ÁGA-BOGA Nagycsaládosok Egyesülete Baki Szilvia Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány Borsányi Béla Buffó Rigó Sándor Citibank Citiklub Egyesület Diósdi Karitasz Dobos Tibor Dósa Edit Dömény Gabriella Electro-Cord Kft Érczhegyi Emma Extrem Sport Egyesület Fejedelmi Pékség Garmondtext Kft GE Healthcare Technologies Hegyesi Gábor dr. Hipp Kft Hirtling Judit Horváth Katalin Info Media Kiadó Iványi Zoltán Király Lajos Kovács Kitty La Vision Studio Bt Lidl Magyarország Bt Lipóti Pékség Lunczer Ottó Magyar Extrémsport Rekreációs Szövetség Túravezetői Meglepetés Játékbolt Mészáros Ibolya Nagy Krisztina Niko Csilla Odeon Video Kft Péli Elemér Pest Megyei Önkormányzat Procter&Gamble Profil Info Bt Rendezvényparádé Kft Rondo-Party Service Simba-Toys Hungária Kft Sólyom Beáta Somogyi Katalin Szakály Dóra és színjátszó köre Szarvas Réka Székely Anna Szená-torok Egyesület Szilágyi Edit Tanai Toguro Gyula Tóth Mónika Treszkai Ferencné Ugp Raktártechnika Kft (Kalapos János) Világóceán Kiadó Vörösmarty Mihály Gimnázium Érd Zsebők András KÖSZÖNJÜK!

5 5 Amiért kellemes délutánt tölthettem november 29-én a Fészek Egyesület 15 éves születésnapi rendezvényén. Milyen emlékeim maradtak meg? Jól sikerült az ünnepség rendezése, színes programok követték egymást, mindegyike elismerést érdemlő volt, de előttem mindenekelőtt a gyermekek szereplése került fókuszomba. Ők jelentették az ünnepség fénypontját. Különösen megható volt a kitűnő tanulmányi eredményért, a szorgalomért, példamutató magatartásért, segítőkészségért, a sikeres közösségi munkáért, a sportban elért sikerekért jutalomban részesült gyerekek örömét látni. Ennek örömét bennem szélesítette a rajzpályázat eredményének kihirdetése, amikor boldog nyertesei között külön öröm volt látni a 16, 20 évesek mellett az 5, 6, 7, 8, 9 éves díjazottakat is. Ezek és az egyesületnek a gyerekek érdekében tett más nevelési eredményei nem maguktól születtek, melyben benne van a közösség valamennyi felnőttjének odaadó, felelősségteljes, hozzáértő, lelkiismeretes munkája is. Úgyis mondhatnám, hogy a díjazott gyerekek mellett, amiért nekik idáig sikerült jutniuk, ezért a felnőtt közösség is háttérből - a díjazott elismerői sorai között érdemelnek helyet. Szívből kívánom, hogy a mostani 15. évfordulót, sikerekben kövesse a következő hasonló évforduló ünneplése. Így legyen. Dr. Orell Ferenc János Jogász, pártoló tag A Népszabadság egy nevelőszülőket is érintő cikkre íródott reagálásunkat közölte én, Sértő és méltánytalan címmel. A teljes cikk itt olvasható: Nagyon szomorú, amikről ír, és még szomorúbb, hogy ilyen példák léteznek. Tisztában vagyok vele, hogy egy írás úgy hatásos, ha figyelemfelkeltő és mélyen az érzelmekre hat. Sértő és méltánytalan viszont azokkal a nevelőszülőkkel szemben, akik tisztességesen végzik a feladatukat, időt, pénzt, energiát nem kímélve látják el ezt a 24 órás szolgálatot. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében talán jó lett volna megemlíteni azt is, hogy azért nem ez az átlag, vannak tisztességes nevelőszülők és jó példák is.

6 6 A Szabad Föld című hetilap írt rólunk egy cikket Lennél az anyukám? címmel. A teljes cikk itt olvasható: A nyolcvanas években a nagy gyerekvárosokban élő Árvácskák, ha egyenruhában sétálni mentek, így szólítgatták le az utcán a néniket: Nem lennél az anyukám? Ma az állami gondozott csemeték több mint fele nevelőszülőnél él. Az átmeneti gondozás, melyet az önkormányzatokkal szerződve biztosít az egyesület, valójában ad még egy esélyt a szülőknek, hogy összeszedjék magukat. Az esetek háromnegyedében ez némi segítséggel sikerül, a Fészek munkatársai néhány hónap alatt hazagondozzák a csemetéket. Ha erre sincsen mód, akkor kezdődik az eljárás, melyben a civil szervezet együttműködik a gyámhivatallal, s a gyermeket átmeneti nevelésbe veszik, majd a szokásos ismerkedés után nevelőszülőhöz kerülhet. Két dolgot adhatunk a gyerekeknek gyökeret és szárnyakat ígéri a Fészek Egyesület, melynek országos hálózatában 257 nevelőszülőnél 337 gyerek talált gondoskodásra. A neveltek harmada háromévesnél fiatalabb, tartósan beteg vagy fogyatékos. TISZTELT NEVELŐSZÜLŐK! Ezúton szeretném Önöket tájékoztatni a legújabb, től érvényes törvényi és finanszírozási változásokról. Tekintettel arra, hogy az öregségi nyugdíjminimum összege nem változott, azaz továbbra is Ft, ennek alapján a nevelési díjak is változatlan összegűek maradtak (az 1997.XXXI. tv 56. figyelembe vételével): Normál nevelési díj: Ellátmány: Összesen: Különleges ellátás nevelési díja: Ellátmány: Összesen: Ft Ft Ft/fő/hó Ft Ft Ft/fő/hó A nevelőszülői díj a 2009-es Költségvetési törvény 57. (1) bekezdés értelmében Ft/fő/hó összegre emelkedtek.

7 7 A különleges ellátás folyósításának feltétele tartósan beteg és fogyatékos gyermeknél, hogy annak indokoltságát a Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság kimondja, és ezt a gyámhivatal határozata is tartalmazza. Az emelt összeg a gyámhivatali határozattal alátámasztott, változást követő hónap 1-től folyósítható. A zsebpénz számításának és kiadásának szabályait a melléklet tartalmazza, a nyilvántartáshoz szükséges minta-nyomtatvánnyal. Báló Ottília Ügyvezető igazgató 15/1998. (IV. 30.) NM RENDELET ALAPJÁN A 2009-ES ÉVBEN A KÖVETKEZŐKÉNT ALAKUL A GYERMEKEKNEK JÁRÓ ZSEBPÉNZ A 3 éven felüli gondozott gyermeket személyes szükségleteinek kielégítésére havonta zsebpénzzel kell ellátni. A zsebpénz havi összege nem lehet kevesebb az alábbi összegeknél: Életkor Számítás alapja Összeg 3-10 év nyugdíjminimum 5 %-a Ft/hó év nyugdíjminimum 13 %-a Ft/hó 14 év felett nyugdíjminimum 18 %-a Ft/hó A zsebpénznek a fentiekben meghatározott mértéken felüli összegét a gondozott gyermek szorgalma, magatartása figyelembevételével a nevelőszülő havonta állapítja meg, és folyósítja. A gondozási helyéről önkényesen eltávozott (szökött) gondozott gyermeket a szökés időtartama alatt zsebpénz nem illeti meg. A gondozott gyermek a zsebpénze felhasználásáról maga dönt. A fejlesztő felkészítésben való részvételre kötelezett, valamint a 3-6 éves korú gondozott gyermek részére a zsebpénz nem kerül kifizetésre, de biztosítani kell a személyre szóló felhasználását. A gondozott gyermek zsebpénzéről nevelőszülője zsebpénznyilvántartást vezet.

8 8 3. számú melléklet a 15/1998. (IV. 30.) NM rendelethez Zsebpénz-nyilvántartás A gyermek tartózkodási helye:... Csoportvezető nevelő/nevelőszülő:... Gyermek neve:... Születési helye, ideje:... Zsebpénz havi összege:... Ft ( év... hó 1-jétől)... Ft (200...év... hó 1-jétől) Felhasználás Dátum Bevétel (Ft) Kiadás (Ft) Egyenleg Gyermek aláírása

9 9 VÉRSZERINTI KAPCSOLATTARTÁSRÓL SZÓLT AZ ELŐADÁSUNK Negyedik alkalommal került megrendezésre a MindenGyerek Konferencia az ELTE-én január én között, ahol a harmadik napon Minőség és mennyiség kérdései vérszerinti kapcsolattartás a nevelőszülői ellátásban címmel tarthattunk mi is előadást. Először Báló Ottília mutatta be a FÉSZEK Egyesületet, majd Katonáné Újszászi Katalin beszélt általában a kapcsolattartásokról. Ezt követte Vargáné Pozderka Teréz meghívott vendégeinek bemutatása: Tisza-Kis Lászlóné Marika vérszerinti szülő, akinek gyermekeit Iványi Zoltánné és Iványi Zoltán nevelőszülők gondozzák. A jelenlévők köztük pszichológusok, szociális munkások, pedagógusok véget nem érő kérdése tette kerekké a beszélgetést, amelyet Rádiné F.Hegedűs Terézia vezetett. Korábbi elképzelésünk az volt erről a témáról, hogy ha kellő mennyiségű és minőségű szakmai segítséget nyújtunk a nevelőszülőkhöz kihelyezett gyermekek vérszerinti szüleinek, akkor nagyobb számban történik a hazagondozásuk. Sajnos az utóbbi évek számadatai nem támasztották ezt alá. Abban mindenki egyet értett, hogy nagyon fontosak a gyökerek, a kapcsolatok, hogy lehessen később építeni rá, de az is megfogalmazásra került, hogy több szereplős a folyamat és nagyon eltérőek a tenni akarás és tenni tudásbeli képességek. Mi magunknak összegzésként elmondhatjuk, hogy számos pozitív visszajelzést kaptunk az előadás után, és azóta is. Ez azonban még inkább arra ösztönöz minket, hogy a nevelőszüleinkkel közösen, lehetőségeinkhez mérten továbbra is a gyermekek érdekét szem előtt tartva dolgozzunk. Rádiné Teri Receptes kártyákat válogattunk egy vér szerinti anyukával és az 5 éves kislányával. Az érdekesebb ételfinomságokra felhívtuk egymás figyelmét is. Felolvastam az egyiket: - Kerekrépa-saláta. Erre kis Tündike rávágta: - KROKODILLAL!

10 10 Gyakorló pedagógusként állítólag az a kiváltság ért, hogy az én gyermekcsoportom volt mindig a legjobb, az úgynevezett válogatott gyerekek. Mondták ezt a kollégáim, akik gyakran birkóztak a túlmozgásos, az okoskodó, az állandó bohóckodó, mindent romba döntő szélvészekkel. Arra, hogy nálam is vannak ilyenek, csak akkor jöttek rá, OLYANNÁ VÁLNI amikor helyettesítettek. Ám én nem panaszkodtam mert attól nekem nem lett volna jobb és megtanultam, hogy ha valakit én jónak akarok látni, az előbb-utóbb azzá is válik. Pár év után már világos volt mindenki számára, nem a gyermekeim voltak válogatottak, hanem a nevelési módszereim, az eszközeim, hiszen tudtam minden gyermekhez más út vezet. Hogyan működik a gyerek? Figyel bennünket felnőtteket folyamatosan, utánoz, radarként veszi le a jelzéseket és raktározza el a hallottakat. Folyamatosan teszi ezt, reggeltől lefekvésig, ebéd közben, bicajozáskor, bevásárláskor, és azt sem hagyja ki, ha éppen a férjünkkel róla beszélgetünk. Máskor ránk csodálkozik, visszajelzést vár, kérdez és értetlenkedik, kételkedik, majd bújik és két nap múlva ismét meglop bennünket. Igen, Ő az, a lelkileg agyon gyötört, sokszor testileg is megkínzott, szeretetet, megértést nélkülöző, gyökereitől megfosztott, szárnyalni nem tudó nevelt GYERMEK. Rájuk ez hatványozottan érvényes, hiszen közülük néhányan már két emberöltőre való fájdalmat és borzalmat is átéltek. Fontos tehát számukra mindennél fontosabb, ha időnként a látszat mást is mutat -, hogy mit gondolunk és mondunk mi Róluk. Milyennek látjuk Őt? Mit tartunk Róla? Gyakran fordul elő, amikor megkérdezem: Mi újság?, már a gyermek válaszol, Rossz vagyok! Mit jelent ez a kijelentés? Nincs bennem semmi jó, elromlottam, hibásan működök és mindenki haragszik rám: rossz vagyok. Ha ezt rendszeresen hallja a gyermek és csak ezt, akkor nem lesz érdekelt abban, hogy ne rossz legyen. Ez a kívánalom vele szemben, ez fogalmazódik meg a körülötte lévőkben, ezt hallja és beépül az agyába, a tudatába, a személyiségébe. Eldöntött ténnyé válik számára, hogy Ő akkor van a helyén, ha rossz. Ezután, ennek is akar megfelelni és így is fog viselkedni, hogy a rossz elvárásnak megfeleljen. Higgyétek el, megfog! Ám azt is elhihetitek nekem, hogy ennek az ellenkezőjének is, hiszen tud Ő jó is lenni. Ebben viszont segíteni kell Neki. Főként akkor, ha már eleve azzal a bűntudattal érkezett, hogy azért kellett neki a vér szerinti szüleitől eljönni, mert Ő rossz volt. Nagyon fontos, hogy érezze az elfogadásunkat, éppen ezért gyakran használjuk az én megértelek éged, én együtt érzek Veled, én el tudom képzelni, én tudom, hogy jobb lenne Neked tthon, de., én egértem, hogy dühös vagy kezdetű mondatokat

11 11 mert nem elég, ha azt gondoljuk, úgyis érzi a gyerek, hogy elfogadjuk. Köztudott, hogy a több érzékszerven keresztül kapott információ, visszajelzés jobban tudatosul. Például: a finom ebéd illata, íze; a meleg szoba; a szép ruha, simogatás; ölelés és az elfogadó mondatok együtt hatnak nagyon jól. Tudom, nagyon idilli lenne ez a kép. Joggal tehetitek fel a kérdést, hogy dicsérjem meg, ha rosszat csinál? Természetesen ne! Azonban lehet a mondatot úgy kezdeni, hogy most nagyon haragszom azért, amit csináltál, nagyon szomorú vagyok, azt gondolom, ezt csak úgy tudod helyre hozni, ha. azt gondolom, Te ezt a dolgozatot legalább négyesre meg tudod írni legközelebb Persze vannak kivételek is, amikor már úgy érezzük, mindenen túl vagyunk, megtettünk minden Tőlünk telhetőt és mégsem jutunk egyről a kettőre. Akkor szoktam én azt mondani, vegyél egy nagy levegőt és fordítsd ki négy sarkából az eddigi nevelési elveid, rázd össze és válogasd ki a még ki nem próbáltakat. Hidd el, Te, aki ilyen nehéz feladatra vállalkoztál mindig képes vagy és képesnek kell lenned a megújulásra. Nagyon érdekes tapasztalat, amikor egy-egy továbbképzés vagy beszélgetés után kipróbált új módszer következtében azt mondjátok: most már minden rendben, megváltozott a gyermek. Mi pontosan tudjuk és látjuk, hogy olyan gyorsan csak Te tudsz változni. Már Te is másképp látod, és ismét kezdesz hinni abban, hogy mindenkiben van jó, amiért érdemes küzdeni. Amikor Te is jónak látod, Ő is megpróbál azzá válni, mert Neked a nevelőszülőjének szeretne most a leginkább megfelelni, még ha olykor nehéz is észrevenni! Ezekkel a gondolatokkal kívánok Mindenkinek békés, boldog Karácsonyt, és egészségben, szeretetben teljes Újévet! Rádiné Teri Sok boldog születésnapot kívánunk a februárban születetteknek! Balog Ildikó Balogh Gina Daku Máté Dudás Petra Horváth Zsanett Bernadett Hup Krisztián Juhász Mónika Kőrösi Bernadett Kurucz Viktória Lakatos Alexandra Lakatos Bence Mák Balázs Nagy János Koi Csilla Németh Károly Orbán Attila Solti Bertalan Sólyom Viktor Péter Sörös Gábor Tamás Richárd Telek Viktória Angelika Tóth Hajnalka Tóth Márkusz Antóniusz Virág Klementina

12 12 Mit meséljünk, ha a gyerek éjjel bepisil? CSURI KIRÁLYKISASSZONY (Gerlinde Ortner nyomán) Évi éjjelente bepisil. Senkinek nem szól erről, mert szégyelli. Nem minden éjjel történik baj. Néha száraz reggel az ágya, néha csak kicsi folt látszik, de máskor úszik az egész ágy. Anyu már orvoshoz is vitte emiatt. A doktor bácsi azt mondta, Évinek kutya baja. Senki sem tudja megmagyarázni, miért pisil be éjszaka. Egy nap az óvó néni a következő mesét meséli: Valamikor véges-régen pompás palotában élt a király, a királyné meg a gyönyörű szép, aranyhajú királykisasszony. A kis királylányt mindenki kényeztette, körülötte forgott az egész udvartartás. Hanem ennek egy csapásra vége szakadt, amikor megszületett a királyfi. A királykisasszonnyal már nemigen törődtek, mindenki az újszülött trónörökös felséges popsija körül sürgölődött, amikor tele lett a pelenkája. Mi tagadás, a királykisasszony nem nagyon szerette az öcsikéjét. Igencsak féltékeny volt rá. Egyszer azt álmodta, ő is éppen olyan kisbaba, mint a királyfi. Álmában bölcsőben ringatták, cumisüvegből etették, kényeztették. És reggel arra ébredt, hogy csuromvizes az ágya. Ez volt csak a szenzáció! A komorna elmesélte az udvarhölgynek, az udvarhölgy az apródnak, az apród a lakájnak, a lakáj a miniszternek, a miniszter a királynak, a király pedig a királynénak. Az egész udvartartás izgatottan berohant a királykisasszonyhoz. Nahát, ágyba pipil a királylány! A királykisasszony eleinte szégyenkezett, de aztán már megtetszett neki, hogy megint csak körülötte forog az egész királyi palota. Így ment ez jó néhány éjszaka. A királyné azt sem tudta, hová legyen bánatában. - Csak nem beteg a mi kis királylányunk? - kérdezte királyurát. És mivel a királykisasszony selyemágya továbbra is minden reggel úszott a pisiben, a királyi pár hívatta az udvari orvost. A doktor azonban semmiféle betegséget nem talált a királykisasszonynál. A király meg a királyné bizony szégyenkezni kezdett a királykisasszony miatt. Megpróbáltak a lelkére beszélni, intették, dorgálták - mindhiába. Hamarosan megelégelték a hosszú szónoklatokat, elfogadták a dolgot, mint leküzdhetetlen bajt, és többet nemigen törték a fejüket miatta. Az udvartartás is hamarosan megszokta, hogy királykisasszonyuk éjjelente bepisil. Csak néha-néha jegyezte meg valaki: - Ágybapipilő királylányt még nem látott a világ. Micsoda szégyen! A királykisasszony eleinte örült, hogy mindenki csak vele törődik, de hamarosan elszomorodott. Mérgelődött a buta szokás miatt, igyekezett felhagyni vele, de nem sikerült. Egy napon megütötte a fülét, hogy egy pimasz kis istállófiú "Csuri királykisasszony" néven emlegeti. Ezt már õ is megsokallta. Rajtam nevet az egész palota - gondolta. - Most már nem azt mondják, mint régen, hogy: "Nézzétek, ott az a gyönyörű, aranyhajú

13 13!" És különben sem sikerül elérnem, hogy száraz maradjon az ágyam. Az lesz a legjobb, ha világgá megyek! El is határozta, hogy megszökik a palotából. Bizony, ez nagy butaság volt. Azt gondolta magában nagy durcásan: - Királyapám, királyanyám most már úgyis csak azt a taknyos kis királyfi öcsémet szeretik, senkinek sem fogok hiányozni. Ebben persze nagyot tévedett. Mert igaz, hogy a királynak meg a királynénak kevesebb ideje jutott a kislányukra, de azért éppen úgy szerették, mint régen. Felkerekedett hát a királykisasszony, és ment, ment, míg egy sűrű erdőhöz nem ért. Egyre mélyebben járt az erdőben, és a végén egészen eltévedt. Bánta már, hogy elszökött hazulról, de nem sikerült visszatalálnia a palotába. Ó, bárcsak hallhatnám megint királyanyám kedves hangját, királyapám dörmögését! - gondolta a királykisasszony. Fáradtan leheveredett a mohára, és elaludt. Nem messze attól az erdőtől, ahol a kis királylány bolyongott, élt a kis Péter egy szép házban. Ő nevelőszülőknél lakott, mert az igazi szülei sajnos nem tudtak róla gondoskodni. Nevelőanyja nagyon szerette őt, és gyakran elmesélte Péternek, hogyan került hozzájuk. A történet így szólt: amikor a kis Péter megszületett, édesanyja már tudta, hogy nem tudja felnevelni a fiát. Azt sem tudta, mitévő legyen. Volt egy varázstó a közelben, amiről azt beszélték, hogy ha baj van, segít az embereken. Az édesanyja nagy elkeseredésében elment a tóhoz, és így szólt: Szép tó, varázstó, kérlek, gondoskodj a fiamról! Nagyon szeretem őt, de nem tudom gondját viselni! Mi lesz így vele? Ahogy ott sírdogált az édesanya a víz mellett, karjában az aprócska Péterrel, egyszerre csak megszólalt a tó: Cseppet se aggódjál, kedves asszony. Nemsokára idesodor a hullámom egy üres csónakot, tedd bele a kisfiadat, és én elviszem őt oda, ahol szeretettel fogadják majd, és felnevelik őt! Az asszony könnyes szemmel elbúcsúzott hát kisfiától, és a csónakra és a tó hullámaira bízta a kis pólyást. A csónak pedig elsodorta őt egy kedves házaspár háza elé, akik befogadták, és azóta szeretetben nevelik őt, mintha a saját fiuk lenne. Péter is nagyon szerette őket, és tudta, hogy apjának-anyjának is ő a legdrágább kincse. Csak azon szomorkodott, hogy a szülei olyan sokat dolgoznak, hogy alig van idejük vele foglalkozni. Egy napon Péter megfázott, és hólyaghurutot kapott. Nevelőanyja nagyon szomorú volt. Különleges teát főzött a kisfiának, és melegítő palackot tett a gyerek hasára. Ez nagyon jólesett Péternek. A megfázás ugyan hamar elmúlt, de azóta Péter minden éjjel bepisilt. - Talán a sok tea az oka, - gondolta az anya, és ezentúl esténként nem adott inni a kisfiának. De ez sem segített. - A hólyaghurut elmúlt - állapította meg a doktor bácsi -, Péter egészséges. Anya hamarosan elvesztette a türelmét.

14 14 - Épp elég dolgom van enélkül is - mérgelődött -, és most miattad naponta moshatom az ágyneműt! Amikor anya egy reggel megint mérgesen ment el otthonról, a csuromvizes ágy miatt, Péter is mérgelődni kezdett. - Nem tehetek róla! Nem szándékosan pisilek be! Én is szomorú vagyok miatta! Ha anya haragszik, amiért olyan sok dolgot adok neki, legjobb lesz, ha egyszerűen elmegyek hazulról. Szavait tett követte: Péter nyakába vette a világot. Hamarosan az erdőbe ért. Ugyanabba az erdőbe, amelyikben a kis királylány eltévedt. Péter mérge már elpárolgott. - Jaj, de sajnálom - mondta magában -, hogy ilyen meggondolatlanul cselekedtem! Vajon mit csinál most a nevelőanyám? Hiszen olyan nagyon szeret engem! Annyira elmerült gondolataiban, hogy nem is nézett a lába elé. Hopplá - kis híja, hogy orra nem bukott! - Hát ez meg micsoda? - bámult Péter. - Csak nem valamilyen erdei vad? Nem - ez egy kislány! És milyen maszatos. Vajon mit kereshet egy kislány egyedül az erdőben? Csak nem érte baj? Nem merte felébreszteni a kislányt. De ebben a pillanatban egy kis bogár mászott a királylány orrára. A királylány tüsszentett és felébredt. Nagyon örült, hogy találkozik valakivel, méghozzá egy kisfiúval, aki nagyjából egykorú lehet vele. Már nagyon egyedül érezte magát. Péter nagyon megtetszett a királykisasszonynak, a királykisasszony is Péternek. - Hát te mit keresel ilyenkor az erdőben? - kiáltották egyszerre. Ezen persze nagyot kacagtak, és mindjárt jó barátok lettek. A királykisasszony legott elmesélte történetét Péternek. Amikor a fiú megtudta, hogy vérbeli királylánnyal találkozott, el sem akarta hinni. Szépnek szép - gondolta -, de milyen maszatos! Igazi királykisasszonyok nem szoktak ilyen piszkosak lenni! Hát még akkor hogyan csodálkozott Péter, amikor megtudta, miért ment világgá a királykisasszony! - Mintha csak magamat hallanám! - kiáltott fel. - És én még azt hittem, én vagyok a világon az egyetlen gyerek, akinek ilyen buta betegsége van, ami igazából nem is betegség! - Én is azt hittem, hogy én vagyok az egyetlen - kacagott a királykisasszony. - Annyira szégyelltem magam, mivel ráadásul még királylány is vagyok! - Én ugyan nem vagyok királyfi, de azért én is szégyelltem magam - mondta Péter. De aztán mind a ketten elszomorodtak. Nagyon vágyódtak az otthonuk után, de elegük volt már a szüntelen szégyenkezésből. - Bárcsak segítene rajtunk valaki! Talán akad valahol csodaszer, ami segít, hogy ne pisiljünk be éjszaka! - És lehajtott fejjel, kéz a kézben továbbvándoroltak.

15 15 Egyszer csak egy kis tisztásra értek. Csodálatos illat fogadta őket. - Minek van ilyen pompás illata? Mintha ezer rózsa illatozna, száz orgonabokor, és sok-sok édes méz! Gyere, nézzük meg, honnan jön ez a fenséges illat! - mondta Péter. A királykisasszony ámulva követte. De akármennyire fenséges illat vette is őket körül, nem láttak mást, mint néhány szál egyszerű kis virágot. - Ennek volna ilyen pompás illata? Akkor ez egész biztosan különleges virág! - kiáltottak fel a gyerekek. Lágy szellő fújdogált. A virágok bólogattak, és édes hangon dalolni kezdtek: Azon, ki bánatos nagyon, segít egy kis virágszirom: este, míg kerülget az álom, olvasd el, mi áll a virágon. Varázsige. S mi a varázslat? Hogy szárazon marad az ágyad. S ha arra veted fel szemed reggel, hogy száraz fekhelyed, egy illatos szirmot letépve indulhatsz az új nap elébe. A szél elült, a virágok már nem bólogattak. - Na de ilyet! - ámult Péter. - Te is hallottad, vagy csak álmodtam? - Nem álmodtál - válaszolt a királykisasszony-, a virágok csakugyan énekeltek. És segítenek nekünk! Hinnünk kell ebben. Gyere, tépjünk le egy varázsvirágot. - Hurrá! - kurjantotta el magát Péter. - Nem lesz többé vizes az ágy! Csak el ne felejtsük elmondani elalvás előtt majd azt a varázsigét! De most siessünk, igyekezzünk hazatalálni. Alig várom, hogy kipróbálhassam ezt a csodálatos illatú varázsvirágot! Egészen biztos vagyok benne, hagy soha többet nem ébredek arra, hogy vizes az ágyam! Hogy fognak örülni a szüleim! A gyerekek kisvártatva az erdő szélére értek. Az út mentén jelzőtábla állt. A jobb felé mutató karján ez állt: "A palotához" - a bal felé mutató karján: "A városba". Elérkezett a búcsú pillanata. - Péter, te olyan jó barát vagy. Találkozzunk gyakran, jó? Különben is kíváncsi vagyok, melyikünknél hatott gyorsabban a varázsige. Isten áldjon, nem akarom vesztegetni az időt. Úgy örülök, hogy hazamehetek! - És a királykisasszony már futott is a jobb felé vezető úton. Péter még sokáig integetett neki, azután elindult a bal felé vezető úton.

16 16 Nagy volt az öröm Péterék otthonában csakúgy, mint a királyi palotában. Mind a két gyereket bántotta a lelkiismeret, amikor látták, mennyire aggódtak miattuk, milyen gondot okoztak szeretteiknek. Amikor a gyerekek este lefeküdtek, a szobát eltöltötte a virág fenséges illata. És egyszeriben eszükbe jutott a varázsige: Tegyél róla, csodavirág, hogy száraz maradjon az ágy! Ezt mondogatta, ismételgette a királykisasszony is, Péter is, amíg csak el nem nyomta őket az álom. Másnap reggel boldogan tapasztalta a királykisasszony, hogy csakugyan száraz az ágya. Ezután minden este elmondta a varázsigét, és valahányszor száraz maradt az ágy, letépett egy szirmot, amely fenséges illattal töltötte be a szobát. Egyre gyakrabban maradt száraz az ágy, és a királykisasszony azt sem tudta, hová legyen örömében. Hamarosan letépte a virágnak valamennyi szirmát, és az illat lassan elpárolgott. De már nem is volt szükség a varázsvirág segítségére. A királykisasszony többet nem pisilt be. De büszke is volt rá a király meg a királyasszony meg az egész udvartartás! És a kis istállófiú sem emlegette többé úgy, hogy "Csuri királykisasszony". Hasonlóan alakult Péter sorsa is. Eleinte õ is elmondta esténként a varázsigét. Amikor reggel száraz volt az ágya, édesanyjával együtt letéptek egy illatos virágszirmot. Ha néha-néha mégis megesett, hogy éjjel az ágyba pisilt, ami természetesen eleinte még előfordult, édesanyja már nem szidta, mert tudta, hogy megindult a javulás. Nem is titkolta, mennyire örül, valahányszor Péternek sikerült száraz ágyban ébrednie. Három-négy hét alatt letépték a virág minden szirmát - de már Péternek sem volt szüksége többé varázsvirágra, varázsigére. És a királykisasszony meg Péter továbbra is jó barátok maradtak. Évi meghallgatja ezt a mesét, és õ is szeretne ilyen varázsvirágot. Fog egy rajzlapot, és zöld szárat fest rá, zöld levelekkel. A szár fölé nagy sárga pettyel - ez lesz a virág közepe. A rajzlapot az ágy fölé akasztja. És valóban - a nedves folt a virág meg a varázsige segítségével egyre kisebb lesz, és egyre ritkábban ébred Évi arra, hogy vizes az ágya. Ahányszor száraz ágyban ébred, új szirmot fest a virágra. És a virág minden egyes szirommal egyre szebb lesz. Évi nagyon büszke magára. Meg is van rá az oka, mondja anyu, aki együtt örül kislányával, és a dicsérettel sem fukarkodik. Mire elkészül a virág, Évi már majdnem mindig száraz ágyban ébred. Csak néha, nagy ritkán kell a mesebeli varázsigéhez folyamodnia. És hamarosan arra sem lesz már szüksége.

2010/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2010/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2010/I. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 TISZTELT OLVASÓ! A szokásosnál kicsit később készült el az

Részletesebben

Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2

Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2 2009. szeptember október Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik kéthavonta) Fészek-Hírlevél 2009. szeptember október 2 TÖRVÉNYI

Részletesebben

2010/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2010/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2010/III. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 Tisztelt Olvasó! Szeszélyes és szélsőséges időjárás jellemezte

Részletesebben

2011/II. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2011/II. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2011/II. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 ELŐSZÓ Az elmúlt negyedév történéseinek összegzését ezúttal

Részletesebben

HOGY VANNAK A GYEREKEK?

HOGY VANNAK A GYEREKEK? HOGY VANNAK A GYEREKEK? Szemelvények a FÉSZEK EGYESÜLET első 15 évének történetéből A könyvben lévő történetek írásában közreműködtek a Fészek Egyesület gyerekei, nevelőszülői, munkatársai. Szerkesztette:

Részletesebben

2011/IV. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2011/IV. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2011/IV. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 Tisztelt Olvasó! Programokban, lehetőségekben és támogatásokban

Részletesebben

2013/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2013/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2013/I. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2 Kedves Olvasó! Máris túl vagyunk az idei év első negyedén.

Részletesebben

216 217. Téli szoba. Délibábunk a tarka képzelet, játszik velünk, s ha közelg az est, szívünkben zengnek távoli kolompok,

216 217. Téli szoba. Délibábunk a tarka képzelet, játszik velünk, s ha közelg az est, szívünkben zengnek távoli kolompok, 216 217. 2010. február Téli szoba Az nem igaz, hogy télen a világ s az ember is levert, kifosztott, árva, minálunk most is nyílik a virág és nyár van, meleg nyár van a szobánkba. Bejött hozzánk a kert

Részletesebben

2012/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2012/III. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) 2012/III. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente) Fészek-Hírlevél 2012/III. 2 Tisztelt Olvasó! Hamar eltelt

Részletesebben

LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR,

LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, XXIII. évfolyam11. szám Szent András hava, Õszutó, Enyészet hava 2011. november 27. Ára: 120 Ft ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN A szeretet fényében LAKITELEKI ÜNNEPI HÉT Ezúton is nagy szeretettel

Részletesebben

A Magyarországi Éjféli Sportbajnokságok Egyesületének lapja. In memoriam dr. Faragó Sándor (pingpongdoki) 1945. december 4. 2008. június 15.

A Magyarországi Éjféli Sportbajnokságok Egyesületének lapja. In memoriam dr. Faragó Sándor (pingpongdoki) 1945. december 4. 2008. június 15. VIII. évfolyam 2008. tél A Magyarországi Éjféli Sportbajnokságok Egyesületének lapja In memoriam dr. Faragó Sándor (pingpongdoki) 1945. december 4. 2008. június 15. iwiw adatlap Debrecenben születtem,

Részletesebben

Az iskola nem pótolhatja a szülõket. Adómentes iskolakezdési támogatás. Gyermekeink õszi ruhatára. Kismamanapló: Sírni hagyni?

Az iskola nem pótolhatja a szülõket. Adómentes iskolakezdési támogatás. Gyermekeink õszi ruhatára. Kismamanapló: Sírni hagyni? Ingyenes magazin l I. évfolyam 1. szám l 2006. augusztus Az iskola nem pótolhatja a szülõket Adómentes iskolakezdési támogatás Gyermekeink õszi ruhatára Kismamanapló: Sírni hagyni? Az unoka nem a mi gyerekünk!

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2010./4. szám Mert minden test olyan, mint a fű, és minden dicsősége, mint a mező virága: megszárad a fű, és virága elhull, de az Úr beszéde megmarad örökké.

Részletesebben

Manna. Anyák napján. III. évf. 5. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja 2007. május. Szeretettel köszöntjük az édesanyákat és az édesapákat!

Manna. Anyák napján. III. évf. 5. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja 2007. május. Szeretettel köszöntjük az édesanyákat és az édesapákat! Manna III. évf. 5. szám A Budai Baptista Gyülekezet lapja Szeretettel köszöntjük az édesanyákat és az édesapákat! Anyáknapján Nincs szebb a boldog asszony-arcnál, Míg nézi gyermekét; S ha ráragyog a tiszta

Részletesebben

FARSANG TENGELICEN. Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/

FARSANG TENGELICEN. Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/ FARSANG TENGELICEN Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/ Időpont: 2015. február 6-8. Minden szervre váró és szervátültetett gyerek,

Részletesebben

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár Csudamadár Szervátültetésben érintett gyermekeknek, családtagjaiknak és minden érdeklődőnek A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július Csudamadár 1 Válogatás a táborban

Részletesebben

Cédrus HÁZASSÁG, CSALÁD, GYERMEKEK

Cédrus HÁZASSÁG, CSALÁD, GYERMEKEK Cédrus HÁZASSÁG, CSALÁD, GYERMEKEK Cédrus HÁZASSÁG, CSALÁD, GYERMEKEK Családról, házasságról, gyermeknevelésről, a pályázat keretében elhangzott előadások interjúk és beszélgetések gyűjteménye II. 2013

Részletesebben

Feszt Tímea. (Oravecz Nóra)

Feszt Tímea. (Oravecz Nóra) A tartalomból: Trapi történetek...........................2 Élni csodálatos... (Törökországi napló).........7 Mi is nyaralunk tábor.......................9 Varázslatos visszatekintés...................17

Részletesebben

A szeretet meleg szalmája

A szeretet meleg szalmája XX. évf. 12. szám 1394 2013 l 2013. december l Ára: 100 Ft Az önkormányzat havonta megjelenő közérdekű lapja a tartalomból Önkormányzati hírek 2013. november 28-án Bag Nagyközség Önkormányzata képviselőtestületi

Részletesebben

Nagymaros. Elõtérben a pénzügyek. Minden kedves nagymarosi családnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új esztendõt kívánunk!

Nagymaros. Elõtérben a pénzügyek. Minden kedves nagymarosi családnak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új esztendõt kívánunk! Nagymaros 2006. december 5. - a lap ingyenes! polgárváros, királyi panorámával Nagymaros Város Önkormányzatának havonta megjelenõ lapja Elõtérben a pénzügyek Interjú Petrovics László polgármesterrel Október

Részletesebben

Időpont: 2013. február 8-10. Program:

Időpont: 2013. február 8-10. Program: N O V A R T I S F A R S A N G a Transzplantációs Alapítvány szervezésében Hagyományos farsangi találkozónkat, amit 2013-tól örökbe fogadott a NOVARTIS Magyarország Kft., ismét a tengelici Hotel Orchideában

Részletesebben

I/3 MÁJUS. Hajnal Dóra dalszövegíró

I/3 MÁJUS. Hajnal Dóra dalszövegíró I/3 2 0 0 9 MÁJUS Hajnal Dóra dalszövegíró A gyõztesek 2 Filmajánló: Hayao Miyazaki: Chihiro Szellemországban Chihiro, a tízéves, önfejû kislány meg van gyõzõdve arról, hogy az egész világ körülötte forog

Részletesebben

Meghallgatott imádság - Henti Viskendi

Meghallgatott imádság - Henti Viskendi X. évfolyam 7. szám 2005. december.. kapcsolat Montaigne írta az Esszék-ben: A legnagyobb dolog a világon, megelégedni tudnunk mindmagunkkal. Ezt persze nem a lusta, a tevéstől magát távoltartó, hanem

Részletesebben

Régi magyar neve: Böjt elõhava. Székelynaptár szerint: Jégbontó hava LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, Tisztelt Lakiteleki Lakosok!

Régi magyar neve: Böjt elõhava. Székelynaptár szerint: Jégbontó hava LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, Tisztelt Lakiteleki Lakosok! XXIV. évfolyam 2. szám Régi magyar neve: Böjt elõhava. Székelynaptár szerint: Jégbontó hava 2012. február 21. Ára: 120 Ft LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN Ismét gyászolunk, Kiss

Részletesebben

Tanévnyitó. Tisztelt Olvasók!

Tanévnyitó. Tisztelt Olvasók! Tanévnyitó Széchenyi teljesítménytúra az alsó tagozaton Immár hagyománnyá vált a szeptember elsõ felében megrendezésre kerülõ Széchenyi-emléktúra, melyen évrõl évre az iskola is képviselteti magát. Az

Részletesebben

Bánki Róza Borzák Tibor Lektorálta: Dr. Weiss Mária Fotó: Ujvári Sándor Tipográfia: Dujcsik Mariann Borítóterv: Bánki Róza Idézetek: Jeles András

Bánki Róza Borzák Tibor Lektorálta: Dr. Weiss Mária Fotó: Ujvári Sándor Tipográfia: Dujcsik Mariann Borítóterv: Bánki Róza Idézetek: Jeles András A könyv megjelenését támogatták: Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Napsugár 67 Alapítvány Lakitelek Népfôiskola Lezsák Sándor országgyûlési képviselô Uránia Nemzeti Filmszínház Bánki Róza

Részletesebben

2009. november - december

2009. november - december 2009. november - december Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik kéthavonta) Fészek-Hírlevél 2009. november december 2 TISZTELT

Részletesebben

polgármester aljegyző jegyző alpolgármester alpolgármester képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő

polgármester aljegyző jegyző alpolgármester alpolgármester képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő képviselő Minden kedves olvasónak kellemes, szeretetteljes, áldott karácsonyi ünnepeket és békés, boldog újesztendót kíván Rákóczifalva Nagyközség Onkormányzata! polgármester jegyző alpolgármester alpolgármester

Részletesebben

Tiszalök Város Képviselő Testülete

Tiszalök Város Képviselő Testülete XX. évfolyam X. szám Előfizetve: 100 Ft Árusoknál: 150 Ft Tiszalök Város Képviselő Testülete Gömze Sándor Polgármester Fedor László alpolgármester Bede-Tóth Attila Pénzügyi Bizottság elnök Fercsákné Tomán

Részletesebben

Sister Frances Dominica: A gyermekek lelke továbbél!

Sister Frances Dominica: A gyermekek lelke továbbél! Vegye a lapot! Segítse a gyermekhospice-t! 150 FORINT Mága Zoltán òsei évszázadokkal ezelòtt már zenészek voltak A természet csodásan gazdag, nyitott patikájában ott van a szer bajainkra Az anya és az

Részletesebben