Hírlevél május. Fókuszban az érettségi, a felvételi Projektek - Intézeti hírek, programok - Pályázatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hírlevél. 2011. május. Fókuszban az érettségi, a felvételi Projektek - Intézeti hírek, programok - Pályázatok"

Átírás

1 Hírlevél május Fókuszban az érettségi, a felvételi Projektek - Intézeti hírek, programok - Pályázatok

2 TARTALOMJEGYZÉK 2 Fókuszban 3 Kezdődik az érettségi, a felvételi időszak 5 Népszerű az eszperantó nyelvvizsga! Hírek információk 7 Változások az új közoktatási törvény koncepciójában 8 OECD-javaslat a magyar oktatás eredményeinek javítására 8 Átszervezik a fővárosi iskolák gazdálkodását Projektek 9 Úton az ÖKOISKOLA cím felé 10 Czecze Enikő: Megosztott emlékeink európaiak az 1960-as években Továbbképzések - műhelyfoglalkozások 13 A Gyógypedagógiai szakterület Versenyek 14 Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Verseny Összefoglaló értékelés Intézeti programok 15 Nyolcadikos osztályfőnökök figyelem! Nyit a Beiskolázási Iroda! 16 Mérei Filmklub Pályázatok 18 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázati felhívása a Minősített Könyvtár cím elnyerésére

3 FÓKUSZBAN - AZ ÉRETTSÉGI, A FELVÉTELI 3 Kezdődik az érettségi, a felvételi időszak Idén 485 ezer érettségi vizsga, 142 ezer az érettségiző. A kétszintű vizsgarendszert 2005-ben vezették be, azóta a májusban kezdődő a 14. vizsgaidőszak. A középiskolákban mintegy vizsgahelyszínen fő érettségizik, a vizsgázók száma fővel magasabb az elmúlt évinél. A vizsgák érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd. A vizsgaidőszak május 2-tól június 28-ig tart. A vizsgák az írásbelikkel kezdődnek, melyek május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 2-tól indulnak, és június 8-ig tartanak, a középszintű szóbeli vizsgákat pedig június 14. és 28. között bonyolítják le. A diákok együttesen 485 ezer vizsgát tesznek le. Ebből 31 ezret emelt, 454 ezret középszinten. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 14 százalékkal, négyezer vizsgával nőtt. Ebben a vizsgaidőszakban, a diákok választása nyomán, 192 tárgyból tartanak közép és 57 tárgyból emelt szintű érettségit. Újdonság, hogy mostantól emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. Nő az előrehozott vizsgák száma A legtöbben az úgynevezett rendes vizsgát választják idén is, csaknem 418 ezren, tehát a jelentkezők 86 százaléka. Tavaly 425, tavalyelőtt 442 ezren választották ugyanezt. Évről évre többen választják ugyanakkor az előrehozott érettségit: ebben az évben a 41 ezret is meghaladja a számuk, holott tavaly még csak 39 ezres, előtte pedig 36 ezres volt a létszám. Idén ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) volt a legnépszerűbb a felsőoktatási intézmények között a jelentkezők száma alapján. Őt követi a debreceni, a szegedi, a pécsi egyetem, majd a Corvinus - hangzott el március 30-án. Az érettségivel és a felvételivel kapcsolatos tájékoztatón Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: mintegy en adtak be felsőoktatási felvételi jelentkezést idén, 271 fővel többen, mint tavaly. Mintegy en adtak be felsőoktatási felvételi jelentkezést idén, 271 fővel többen, mint tavaly. A jelentkezők közül idén választották első ízben többen az elektronikus jelentkezést: en döntöttek így, csaknem minden hatodik felvételiző. Princzinger Péter kifejtette: idén ismét magas jelentkezési számok a jellemzőek. Ez egyrészt a bolognai rendszerre való átállást, másrészt a fiatalok felsőoktatásba vetett hitét fémjelzi óta ugyanis két alkalommal 400 ezer alá csökkent a jelentkezések száma, 2008-ban 383 ezer jelentkezést adtak be. Idén egyébként összesen ezer jelentkezés érkezett be, zal több, mint tavaly. Egy jelentkező átlagosan három-négy jelentkezést nyújtott be. Államilag támogatott képzésekre öszszesen jelentkezést nyújtottak be.

4 FÓKUSZBAN - AZ ÉRETTSÉGI ÉS A FELVÉTELI 4 Évente 5-6 százalékkal többen jelentkeznek a felsőfokú szakképzésekre. Alapképzésre , egységes, osztatlan képzésre , felsőfokú szakképzésre 8.842, mesterképzésre pedig fő jelentkezett első helyen. Államilag támogatott képzésre első helyen nagyjából százezer, költségtérítéses képzésre 18 ezer fő. A felsőfokú szakképzésre négy százalékkal, 354 fővel többen próbálnak bejutni. "Évente 5-6 százalékkal jelentkeznek többen a felsőfokú szakképzésekre. Korábban lehetetlen volt úgy kommunikálni ezeket, hogy feltöltsék a helyeket" - fejtette ki Princzinger Péter. A legöregebb pályázó 1939-ben, a legfiatalabb pedig 1995-ben született. Bemutatta a legnépszerűbb intézményeket is, az első öt között kapott helyet az ELTE, a debreceni, a szegedi, a pécsi intézmény,illetve a Budapesti Corvinus Egyetem. Az ügyvezető kifejtette: "Postai és elektronikus úton értesítik a felvételiben résztvevőket, akik pedig mobil elérhetőségüket is megadták, SMS-ben is tájékoztatást kapnak a ponthúzáskor. Egyéb, hasznos információval szolgál pedig a felvi.hu." A ponthatárokat várhatóan július 21-én állapítják meg. (www.edupress.hu) 700-zal csökkent a mesterképzésre jelentkezők száma. Mesterképzésre 729 fővel kevesebben adták be lapjaikat idén, mint egy évvel korábban. Államilag támogatott képzésre első helyen körülbelül 125, költségtérítéses képzésre 180 ezren. Az államilag támogatott férőhely közül mesterképzésre at különítettek el. Első helyen, államilag támogatott mesterképzésre jelentkezéssel nyújtottak be igényt, míg összesen jelentkezés során jelöltek be mesterképzést a felvételi adatlapon. Népszerű az orvosképzés. Többen jelentkeztek informatikai, természettudományi, műszaki, orvosi és művészeti képzésekre, a bölcsészettudományi és társadalomtudományi területen azonban kevesebben szeretnének továbbtanulni. A jelentkezők körében ismét magasabb a nők aránya, a felvételi lapot benyújtók 56-,6 százalékát teszik ki - mondta el Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta: az állandó lakhely alapján a legtöbben, csaknem 43 ezren a középmagyarországi régióból jelentkeztek, a legkevesebben Tolna és Nógrád megyéből.

5 FÓKUSZBAN - AZ ÉRETTSÉGI ÉS A FELVÉTELI 5 Népszerű az eszperantó nyelvvizsga! Bár a felsőoktatásba felvételizők jelentkezési lapjukat február 15-éig adhatták be, többletpontot jelentő nyelvvizsgát még ezt követően is szerezhetnek, ha a sikeres vizsgát elismerő igazolást július 8 -ig elküldik postai úton, vagy feltöltik az elektronikus felvételi felületén keresztül. Tavasszal még inkább felpezsdül a nyelvvizsgaközpontok élete a pluszpontokért küzdő középiskolások miatt, akik leginkább angol, német, francia és olasz nyelvből tesznek vizsgát. Az Oktatási Hivatal (OH) Akkreditációs Központjának közötti időszakról vezetett statisztikái szerint az utóbbi tíz évben az angol a legnépszerűbb nyelv a vizsgázók körében. Ezt követi a német, amelyből feleannyian igyekeznek vizsgát tenni, mint angolból. A harmadik helyet az eszperantó szerezte meg. A francia nyelv ismeretében a némethez képest tized annyian indulnak nyelvvizsgát szerezni, ezért ezt a negyedik, az olaszt pedig az ötödik helyre sorolhatjuk. Angolból minden évben nő a nyelvvizsgák száma, 2001-től 2006-ig minden esztendőben ezerrel többen próbálkoztak től viszont csupán 2-4 ezerrel nőtt ez az érték, míg a német nyelvből megírt vizsgák száma 2007 és 2010 között folyamatosan csökkent: évente körülbelül kétezerrel. A francia és az olasz nyelvvizsgák száma átlagosan 2-4, illetve 1-2 ezer között mozog minden esztendőben. Eszperantóból viszont óta - ötezernél is több nyelvvizsgát tesznek évente. Miközben a négy másik nyelvből az utóbbi tíz évben a legnagyobb arányban a év közötti korosztály ment nyelvvizsgázni, az eszperantót a 20-24, illetve a évesek választották. Ennek oka lehet, hogy az oklevél átvételének feltétele a nyelvvizsga, eszperantóból pedig könnyebben teljesíthető ez, mint bármelyik másik nyelvből. Angol, német, francia és olasz nyelvvizsgát a év közöttiek is nagy számban írnak, feleannyian próbálkoznak viszont a éves korosztályból. A középfokú nyelvvizsgák száma minden évben nő, és többszöröse a felső- és alapfokú szintű próbálkozásoknak ben még középfokú nyelvvizsgát tettek, míg a tavalyi évben már több mint 135 ezret. Nem egyenletes viszont az eredményesség ben a sikeres angol nyelvvizsgák száma körülbelül annyi volt, mint ben (60-70 ezer között), a köztes időszakban azonban ezer között mozgott ez a szám, csökkenő tendenciát mutatva. Ez a mozgás tapasztalható a német nyelvvizsgákat illetően is. Az OH 2010-es adatai szerint a éves korosztályból több mint 68 százalék tett sikeres nyelvvizsgát a múlt évben középfokon (B2), felsőfokon (C1) pedig 73 százalék ez az arány. Fontos azonban megjegyezni, hogy míg C1 szinten csupán tanuló indult el az oklevél megszerzéséért, a B2- es vizsgát diák próbálta meg a már az említett korosztályból.

6 FÓKUSZBAN - AZ ÉRETTSÉGI ÉS A FELVÉTELI 6 Kevés szak bemeneteli feltételeként írják elő a nyelvvizsgát, a legtöbb képzésben plusz pont kapható érte, kivételek ez alól a nyelvszakok. Utóbbiak ugyanis emelt szintű érettségit tesznek kötelezővé az adott nyelvből, amelyet nem válthat ki a már meglévő nyelvvizsga sem. Évente körülbelül 2000 diák választja németből, illetve körülbelül 4000 angolból az emelt szintű nyelvvizsgát. Amellett, hogy az egyes idegen nyelv szakokon ez kötelező, vonzó ebben a vizsgában, hogy százalék közötti teljesítmény esetén középfokú nyelvvizsgával egyenértékű. A felvételi eljárásban természetesen az emelt szintű érettségiért járó többletpontokat kapják meg a tanulók, nem pedig a középfokú nyelvvizsgaért adható pluszpontokat. Az idegen nyelvből tett magasabb szintű érettségi a későbbiekben középfokú nyelvvizsgának megfelelő bizonyítványként felmutatható. Népszerű az eszperantó nyelvvizsga! Az angolból emelt szinten vizsgázók száma évente folyamatosan nő, 2006-ban még tanuló tett középszintűnél nehezebb érettségit, míg 2010-ben már Az angol nyelvből emelt szintű vizsgát tevők közül évente százalék 60 százalék felett teljesít, tehát eléri a középfokú nyelvvizsga szintet. Német nyelvből szintén emelkedik az emelt szinten érettségizők száma, ban még ebbe a kategóriába kevesebb, mint diák tartozott, míg tavaly már kétezer felett volt a létszám. Közülük a vizsgázók százaléka teljesít százalék között emelt szinten. Már a jelentkezéskor követelmény a nyelvvizsga - a nyelvi szakok mellett - egyes gazdasági képzések esetében. Így például a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment, valamint nemzetközi gazdálkodás szakok angol nyelvű képzésén, ahol követelmény az angol általános vagy szakmai középfokú nyelvvizsga bizonyítvány bemutatása. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szintén az idegen nyelven folyó képzéseken, így a nemzetközi gazdálkodás angol és francia nyelvű képzésén szükséges legalább középszintű nyelvtudás. (Forrás: Oktatási Hivatal)

7 HÍREK - INFORMÁCIÓK 7 Változások az új közoktatási törvény koncepciójában Az óvoda hároméves kortól lesz kötelező, a tankötelezettség tizenhat éves korig fog tartani, az érettségi feltétele 50 órás közösségi szolgálat teljesítése lesz, csak öt tantárgyból kell kötelező érettségit tenni, a pedagógusok fizetését pedig az állam biztosítja az új közoktatási törvény koncepciója szerint - írja az index.hu. Beépítik a tananyagba a KRESZ-t, a pénzügyi alapismereteket, illetve új tárgyként az életvitelt. Folyamatban van a közoktatási törvény szerkesztése, de néhány vitás kérdésben a kormány még nem döntött. Előreláthatóan április 20-án tárgyalnak az átdolgozott, és már szinte végleges koncepcióról. A törvényjavaslat több ponton is változott az eredeti koncepcióhoz képest, mely az elmúlt hónapokban számos egyeztetést és vitát élt át. Az index.hu értesülései szerint a jelenlegi ötéves kor helyett már hároméves kortól kötelező lesz a gyerekeket óvodába járatni. Ez a változatás ezerrel több óvodást jelentene, a férőhelyük biztosításáról még folynak a számítások. A tankötelezettség jelenlegi 18 éves korhatár módosítása az eredeti tervekkel ellentétben nem 15, hanem 16 éves korra csökken. Az index.hu beszámol arról is, mégsem hat tárgyból lesz kötelező érettségit tenni, hanem továbbra is ötből. A hat tárgyas érettségi ugyanis nemcsak a tanulókat terhelte volna meg, de a vizsgák időben is tovább tartottak volna. A hatodik tárgy valamelyik természettudományos tárgy lett volna. A Magyar Nemzet elárulja, hogy a történelem- és a matematika érettségi az előzetes tervektől eltérően mégis kötelező marad, viszont lehetőségük lesz a diákoknak ötödik tárgyként valamilyen szakmai tárgyat választani. Az Index szerint végül úgy döntöttek, nem 60, csak 50 óra közösségi, karitatív munkát kell vállalniuk a tanulóknak az érettségi előfeltételeként, amelyről aztán írásos beszámolót kell készíteni. A pedagógusok bérét az állami fogja biztosítani, mivel állami alkalmazottakká válnak majd. A tanárok viszont nem kaphatnak az iskolákat fenntartó önkormányzatoktól semmilyen fajta jutalmat vagy pótlékokat. Így a különböző települések pedagógusainak fizetése között nem lennének különbségek. Több alapismerettel is kibővül az iskolák tananyaga a Magyar Nemzet szerint. Kötelező lesz oktatni a közúti közlekedés szabályait és az alapvető pénzügyi ismereteket. Továbbá valószínűleg bevezetik az iskolákban az életvitel tantárgyat is. (Forrás: index.hu, Magyar Nemzet) (www.edupress.hu)

8 HÍREK - INFORMÁCIÓK 8 OECD-javaslat a magyar oktatás eredményeinek javítására Átszervezik a fővárosi iskolák gazdálkodását Tizenöt önállóan működő gazdasági szervezetbe tömörítették a budapesti oktatási és nevelési intézmények gazdálkodását a Fővárosi Közgyűlés április 6-ai döntése alapján - adta hírül az eduline.hu. Horváth Csaba, az ellenzéki frakciócsoport vezetője korábban elmondta: a városvezetés 130 szakember elküldését tervezi, továbbá egy gyermekotthont is megszüntetne. A költségvetés és a vagyongazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében a közgyűlés szerdán döntött az iskolák gazdálkodásának átszervezéséről: a budapesti oktatási és A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön publikált "Út a növekedéshez" című tanulmányában az oktatási rendszer eredményességének javításával kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg a magyar kormány számára. A tanulmányban szó esik többek között a szakképzés erősítésének módjáról, a specializáció életkori határáról és a felsőoktatás finanszírozásáról - írja a napi.hu. Az OECD úgy véli: az, hogy Magyarországon nem megfelelő a tanárok egész életen át tartó képzése, illetve a gyermekeknek túl fiatalon kell specializálódni, megakadályozza a középiskolai oktatás sikerét. A szervezet szerint növelni kell a roma gyerekek arányát az iskola előtti oktatásban, illetve hatékonyabbá kell tenni a felsőoktatás finanszírozását. Ez utóbbival kapcsolatban megemlítik a tandíj bevezetését, és a jövedelemfüggő hitelkonstrukciók továbbfejlesztését is. A kevésbé magas színvonalú intézmények támogatásának pedig teljesítményjavulást szabnának feltételül. A tanulmányból kiderül, hogy a szakképzés megerősítését az tenné lehetővé, ha a képzési szerkezetet jobban összehangolnák a munkaerőpiac igényeivel. Az OECD az oktatási rendszer mellett javaslatokat fogalmazott meg többek között az idősebbek továbbfoglalkoztatásával, az adócsökkentés módjával, és az állami szektor hatékonyságának növelésével kapcsolatban. (Forrás: napi.hu) nevelési intézmények gazdálkodását tizenöt gazdasági szervezetbe tömörítették. A tizenöt gazdasági szervezet önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként funkcionálhat, így nem jön létre közöttük alá- és fölérendeltségi viszony. A közgyűlés döntésének értelmében az iskolától elkülönült gazdasági szervezetek július 1-jén jönnek létre és a függetlenség garantálásának érdekében nem a hozzájuk tartozó intézményekben helyeznék el őket. (Forrás: eduline.hu)

9 HÍREK PROJEKTEK - INFORMÁCIÓK 9 A Békésy György Szakközépiskola a TÁMOP-2.2.3/B-09/ számú, A szakképzés szerkezeti és tartalmi megújítása a Belvárosi TISZK-ben európai uniós pályázat keretén belül a tanárok továbbképzésén túl az iskola környezettudatos átformálása is célként szerepel. Ezért rendezett iskolánk március 19- én öko-projektnapot. A diákok maguk választhattak a megadott programok közül, melyeket a tanárok szerveztek meg. A programokkal a tanulók fejleszthették érzékenységüket mind a természeti, mind az ember által létrehozott a környezet iránt. A programok között szerepelt a Fővárosi Állatkert meglátogatása a víz napja alkalmából, a Somasajt üzemben szakvezetéssel egy látogatás, a Noé Állatotthon lakóinak felkeresése, egy hulladékokból készült kiállítás megtekintése. A természetjáró diákok az esős időjárás ellenére a Budai hegyekben a Normafa- Hűvösvölgy illetve a Gödöllői-dombság Isaszeg-Pécel közti szakaszát tehették meg gyalogosan. A kerületben lévő Merzse mocsárnál a mezőőrök kísérték a csoportot. Úton az ÖKOISKOLA cím felé Az iskolában is több eseményből választhattak a diákok. A kémia iránt érdeklődők egy előadást hallgathattak meg a környezetszennyezéssel kapcsolatban, majd utána saját maguk kísérletezhettek tanári vezetéssel. A vetélkedőt kedvelők egy a környezetvédelemmel foglalkozó versengésben vehettek részt. Az öko-filmklubban a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetekről és az időjárás előrejelzéséről nézhettek meg filmeket. Az iskolai programok végét a Cerberos Kutyaiskola bemutatója, majd utána kutyasimogatója zárta. A Békésy György Szakközépiskola a diákok környezettudatos nevelését előtérbe helyezve bevezette a zöld tanórákat, melyeken az egyes tantárgyak keretén belül a környezet szennyezését, védelmét, megóvását járják körül a tanulók. A diákok figyelmét a környezet fontosságára úgy hívtuk fel, hogy részt vettünk az illegálisan lerakott hulladékok összegyűjtésén a március 26-i Rákosmenti Tavaszi Nagytakarítás alkalmával. A Rákos-patak partján 56 zsák hulladékot gyűjtöttünk. A jövőben is nagy szerepet szánunk iskolánkban az ökoszemléletnek, mert megpályáztuk az ökoiskola címet. Készítette: Prajczer Judit Békésy György Szakközépiskola

10 KITEKINTŐ PROJEKTEK 10 Czecze Enikő: Megosztott emlékeink Európaiak az 1960-as években Vajon mi a közös a felsorolt városokban: Bergerac, Marseilles, Toledo, Kolozsvár, Caltanissetta, Kedzierzyn-Kozle és Budapest? Mindegyik városban vannak olyan középiskolák, amelyek részt vesznek a Megosztott emlékeink Európaiak az as években című Comenius programban. A Comenius az Európai Unió közoktatást támogató programja, amelyben az oktatási intézmények projektmunka keretében dolgoznak fel egy közös témát. Budapestet a Leövey Klára Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium képviseli. A Leövey Klára Gimnázium nem először valósít meg oktatási együttműködést nemzetközi szinten. Az iskola már hat éve vállal közreműködést a multikulturális környezetben történő tanulásban. Bánhegyesi Zoltán igazgató a tapasztalatszerzés jelentőségét hangsúlyozza. A tanulók bepillantást nyernek más kultúrákba. A kollégáknak lehetőségük nyílik a szakmai kitekintésre: megismerik a partneriskolák célkitűzéseit. Az intenzív, 5-6 napos látogatások alatt komoly ismeretségek és barátságok szövődnek. A humán projekt után jövőre újabb lehetőséggel él a Leövey Klára Gimnázium, amely az Európai Innovatív Iskolahálózatnak is tagja. Az Egy csepp víz munkacímet viselő, alapvetően természettudományi pályázatról van szó, már több ország jelentette be csatlakozási szándékát. Ezen kívül egy svéd bilaterális együttműködést is kötött az intézmény. Az 1960-as évek projekt két találkozóból és a köztes munkakapcsolatból állt. Az elsőre 2010 novemberében Olaszországban, Caltanissettában került sor. A Leövey Klára Gimnázium küldöttsége (Bak Júlia, Fülöp Jennifer, Hetesi Luca Kata és Szántó Anna) Bánhegyesi Zoltán igazgató és Soltész Viktória igazgatóhelyettes kíséretében utazott. Horváth Zsolt projektkoordinátor és nyelvtanár tolmácsolt, ugyanis a munkanyelv francia. A csoport először Rómába repült, ahol megtekintette a legjelentősebb látnivalókat: a Szent Péter Bazilikát, a Vatikáni Múzeumokat, a Colosseumot és a Spanyol lépcsőt. Az ALITALIA járatával utazott tovább Cataniába, Szicília második legnagyobb városába. B á n h e g y e s i Zoltán az as éveket a t ö r t é n e l e m fontos időszakának tartja. Bár a fiataloknak ez éppúgy történelem, mint pl. Róma, élővé válik azáltal, hogy nagyszüleiket faggatják a múltról. Innen busszal tette meg a hátralévő utat. Már az utazás is igazi élmény volt, és ezután következtek a legeseménydúsabb napok.

11 ITÉZETI KITEKINTŐ PROJEKTEK 11 Czecze Enikő: Megosztott emlékeink Európaiak az 1960-as években A szép fekvésű, tetszetősen épített városkában ahogyan Goethe nevezte a települést -, a Ruggero Settimo Líceum fogadta a spanyol, lengyel, francia és magyar vendégeket. A tevékenységek sokrétű bemutatkozási lehetőséget kínáltak: művészettörténet, tánc, ének, színház, videó és fotómontázs, valamint migrációs műhely keretében valósult meg a közös munka. A vendéglátók a festői szépségű Palermóba és Cefalùba szerveztek kirándulást. Az olasz konyha remekei, a disco, és a Vespák, robogók kipróbálása is a program szerves részét képezték. A filmklubban Visconti, Rocco és fivérei című alkotását vetítették le. A második találkozó Budapesten zajlott, 2011 áprilisában. A delegációk megismerkedtek a főváros nevezetességeivel. Felkeresték a Szoborparkot is, ahol megtekintették a rendszerváltás után a közterületekről eltávolított szocreál emlékműveket. Az V. kerületi Polgármesteri Hivatalban prezentációkkal mutatták be iskolájukat és a Comenius program eddigi megvalósulását. A műhelymunkák során a már elkezdett tematikát folytatták. A filmklub András Ferenc emblematikussá vált filmjét, A nagy generációt tűzte műsorára. Szilaj Gabriella, a Leövey Klára Gimnázium igazgatóhelyettese történelemórát tartott az érdeklődőknek. A korabeli forrásokat és illusztrációkat tartalmazó óravázlatot a franciaországi koordináló tanárnak küldte el, hogy a résztvevő országok felkészülhessenek. Az órán a fiatalság életét, a nők helyzetét és a vallásszabadságot dolgozták fel. Az egyik legizgalmasabb téma az Ifipark és a Nagyfa-galeri párhuzamos bemutatása volt. Az Ifiparkban a hivatalosan elvárt módon szórakozott a fiatalság: öltönyben, fehér ingben és nyakkendőben a fiúk; a lányok nadrágot nem viselhettek, csak szoknyablúz összeállításban jelenhettek meg. Néhány száz méterrel távolabb a hosszú hajú fiúk kockás ingben és farmerben álmodoztak a jövőről a Nagyfa terebélyes törzse körül. A kreatív feladat rendkívüli sikert aratott: a nemzetközi osztály tagjai lerajzolták magukat, megtervezve saját korhű öltözéküket. A tanárnő kiemelte a projektmunka fejlesztő hatását: a tanulók megismerik a tankönyveken túlmutató Európa képét. Információkat gyűjtenek, megtanulnak előadást tartani és akár vitázhatnak is tapasztalataikról. Az alkalomhoz illően a 60- as évek tárgyait bemutató tárlatot is láthatunk. A retro kiállítást Szilaj Gabriella és Sikota Orsolya rajztanár rendezte. A külföldiek órákig nézegették a relikviákat: a kisdobos egyenruhába öltöztetett mackót, a bakelitlemezeket, a Táncdalfesztivál fotóit, a Nők Lapja 1968-as számait, a Matrjoska babát, a gyufacímkéket és a jelvényeket. A legnépszerűbb darab a szovjet Szokol rádió, ezt minden látogató kézbe akarta venni. A budapesti projekttalálkozó gálaesttel zárult, ahol a 60-as évek dalait és táncait idézték fel a fiatalok. A minden résztvevőt megörökítő közös fénykép azóta útjára indult a világhálón

12 KITEKINTŐ INTÉZETI PROGRAMOK - TOVÁBBKÉPZÉSEK 12 TOVÁBBKÉPZÉSEK Intézetünk, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet (MFPI), a minőségfejlesztés jegyében folyamatosan felülvizsgálja és frissíti pedagógus-továbbképzési kínálatát. Bízunk abban, hogy kínálatunkkal megkönnyítjük egyéni választását, és segíteni tudjuk intézményük beiskolázási tervének elkészítését is. Akkreditált képzéseink változatlanul beszámítanak a hétévenkénti 120 órás továbbképzésbe, tehát igénybe vehető a továbbképzési normatíva. Továbbképzési programjainkat megtalálhatja az Intézet honlapján és az OKM érvényes akkreditált pedagógus-továbbképzési jegyzékeiben is. Az akkreditáció folyamatos, kínálatunk tovább bővül. Az újabb lehetőségekről és feltételekről tájékoztatni fogjuk a budapesti iskolákat az MFPI hírlevelében és honlapunkon. Figyelmébe ajánljuk továbbá az egyes szakterületek rendezvényeit, a műhelyfoglalkozásokat, klubfoglalkozásokat és az előadás-sorozatokat, melyekre bérlet váltható. A továbbképzésekre a honlapunkról is letölthető jelentkezési lap beküldésével lehet jelentkezni, amely megtalálható a tanfolyamok listájánál. Sárik Zoltán igazgató

13 INTÉZETI PROGRAMOK - MŰHELYFOGLALKOZÁSOK 13 A Gyógypedagógiai szakterület A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet Gyógypedagógiai Osztálya és a gyógypedagógiai szaktanácsadók májusban is gazdag programmal várják a Kollégákat. Ebben a hónapban kerül megrendezésre a Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválja, amely rendezvényeink közül a tanév legnagyobb szabású eseményének számít, amit az is fényjelez, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók iskoláiban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az évente közel ezer gyermek mutatja meg tehetségét a Kulturális Fesztiválon. A résztvevők mintát kapnak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, megismerik a művészeti ágakat, tudásuk gyarapodik, megtapasztalják a siker élményét, ezáltal pozitív személyiségjegyeik erősödnek. A program során új élményekkel gazdagodnak, találkoznak más iskolákból érkezett társaikkal, gyakorolják a segítségnyújtás formáit. A Kulturális Fesztivál élményt adó, tartalmas eseménynek ígérkezik ebben az évben is, amelyről részletes tájékoztatást adunk majd a Honlapunkon. Májusban is sok szeretettel hívunk, várunk minden érdeklődő Kollégát szakmai eseményeinkre. Dr. Janza Károlyné pedagógiai szakértő, osztályvezető Szaktanácsadói előadás-sorozat Előadó: Faragóné Bircsák Márta igazgató Időpont: Hely: Téma: Előadók: szerda, óra Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pálya Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális választási Tanácsadó Intézet Fesztiválja 1088 Bp. Vas u fsz. 4. Az alternatív gyógymódok és a táplálkozás j Időpont: szerda, 9-14 óra elentősége az autizmus spektrumzavar Hely: Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciál kezelésében is Szakiskola, Diákotthon és Faragó Ferenc szaktanácsadó MFPI Gyermekotthon Szabó Csilla gyógypedagógus 1121 Budapest, Hegyhát u. 19. Kelemen Éva szülő Ludányi Arita szülő Nevezhető művészeti ágak: Szaktanácsadói előadás-sorozat Időpont: Hely: Téma: Előadó: szerda, óra Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pálya választási Tanácsadó Intézet 1088 Bp. Vas u fsz. 4. A kiscsoportos személyiségfejlesztés meg valósulásának lehetőségei a tanítási órákon Kovács Zsuzsa szaktanácsadó MFPI Énekkar, kamarakórus, énekszóló Hangszeres zene, zenekar, szólóhangszer Vers- és prózamondás Mesejáték, dramatikus játék. népi játék Báb Tánc Autista gyermekeket nevelő tanárok Fővárosi Szakmai Műhelye A műhelyt gondozó szaktanácsadó: Faragó Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Fővárosi Szakmai Műhelye A műhelyt gondozó szaktanácsadó: Faragó Ferenc Időpont: Hely: Téma: szerda, óra Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola, EGYMI 1035 Budapest, Szellő u Jó gyakorlatok az EGYMI tevékenységéből Időpont: Hely: Téma: Előadó: szerda, óra Újpesti Speciális Általános Iskola és EGYMI 1041 Budapest, Venetianer u. 26. Terápiás lehetőségek és egyéni bánásmód az autista gyermekek fejlesztésében László Zsuzsanna igazgató

14 INTÉZETI PROGRAMOK - VERSENYEK 14 Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Verseny Összefoglaló értékelés április A verseny szervezése A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet a fővárosi szakképző intézmények, szakközépiskolák 11. évfolyamos diákjai részére a 2010/ tanévben is megszervezte a Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Versenyt. Ebben a tanévben már harmadik alkalommal a Fővárosi TISZK ek előkészítő és szervező közreműködésével valósult meg a 10 szakmacsoport versenye 7 helyszínen, az MFPI szakképzési pedagógiai szakértője irányításával és közreműködésével. Meghirdetés A verseny meghirdetése a következő szakmacsoportokra terjedt ki: egészségügy, gépészet, elektrotechnika-elektronika, informatika, vegyipar, építészet, környezetvédelem-vízgazdálkodás, közgazdaság, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció, vendéglátás-idegenforgalom. SZILY TISZK: a gépészet és az elektrotechnika-elektronika szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Darázsné Nagy Terézia igazgatóhelyettes CSEPEL TISZK: az informatika szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Bak Zsuzsa tagozatvezető BELVÁROSI TISZK: a közgazdaság és a kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Kónyáné Kecskés Ildikó igazgatóhelyettes PETRIK TISZK: a vegyipar és a környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Baranyiné C Veres Anna igazgatóhelyettes GUNDEL TISZK: a vendéglátásidegenforgalom szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Tóth Bernadett igazgatóhelyettes HUMÁN TISZK: az egészségügy szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Bárkányiné Gombócz Mária tagozatvezető ÉPÍTŐIPARI TISZK: Az építészet szakmacsoport versenye Versenykoordinátor: Megyesi Csilla igazgatóhelyettes Szakmacsoportonként az első három helyezett versenyző teljesítményéért a Mérei Intézet elismerő oklevelét és jutalmát vehette át április 30-án a Néprajzi Múzeumban megrendezett az ünnepélyes eredményhirdetésen. A nyertesek neve és eredménye a honlapunkon olvasható: Ezúton is szeretettel gratulálunk az I., II., III. helyezést elért versenyzőknek, felkészítő tanáraiknak és a versenyeken részt vevő, megmérettetést vállaló valamennyi diáknak.

15 INTÉZETI PROGRAMOK 15 Nyolcadikos osztályfőnökök figyelem! május 2-án (hétfőn) nyit a Beiskolázási Iroda! Az általános felvételi eljárás lezárását követően, feltehetőleg minden végzős tanuló (ill. szüleik), valamint az általános iskola már megkapta a gimnáziumoktól és a szakképző intézményektől a felvételi döntésről szóló értesítést. Bizonyára sok diák örülhet a sikeres felvételnek, ugyanakkor vannak olyanok is, akiknek egyelőre még nem sikerült bejutniuk a középiskolákba. Ezeknek a tanulóknak nyújt segítséget -a Fővárosi Önkormányzat Oktatási, Gyermekés Ifjúságvédelmi Főosztályának a megbízásából - a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet, Pályaválasztási és Pszichológiai Osztálya által működtetett Beiskolázási Iroda. Az Iroda összegyűjti, összesíti az adatokat a még meglévő üres férőhelyekről, és ezek alapján személyes tanácsadás formájában segíti a tanulók elhelyezését. Kérjük a tisztelt Osztályfőnököket, hogy amennyiben vannak még olyan tanulóik, akiknek nem sikerült bejutniuk a középiskolába, úgy irányítsák a Beiskolázási Irodához az érdeklődőket. Elérhetőség: Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet Pályaválasztási és Pszichológiai Osztály Beiskolázási Iroda Budapest, VIII. Vas u Telefon: /219, 204 és 208-as mellék Ügyfélfogadás: Hétfő: 8-16 óráig Kedd: 8-17 óráig Szerda: 8-18 óráig Csütörtök: 8-17 óráig Péntek: 8-13 óráig Az Iroda munkatársai kérik, hogy a szülők, illetve a szülőkkel együtt megjelenő tanácskérők hozzák magukkal a következőket: Elutasító határozat Jelentkezési lap másolat (amennyiben rendelkezésre áll) A központi felvételi eredménye (amennyiben írt felvételit) Ellenőrző könyv Szatmári László Péter tanácsadó

16 INTÉZETI PROGRAMOK 16 A 2010/2011-es tanév második félévének programja Az MFPI Pedagógiai Könyvtár és Információs Központ továbbra is szeretettel várja a pedagógusokat a Mérei Filmklubba. Változatlanul a pedagógiai munkába beilleszthető alkotásokat vettünk fel programunkba. Ezek a filmek a mozik műsorán nagyon ritkán, vagy már évek óta nem szerepelnek, de maradandó értéket képviselve, örök emberi témákat feldolgozva segítségünkre lehetnek a nevelő-oktató munkában. Hagyományunkhoz híven ezekből a filmklub résztvevői a feldolgozáshoz módszertani segítséget kapnak. A Filmklubot minden hónap harmadik szerdáján 18 órai kezdéssel tartjuk. A belépés továbbra is díjtalan MÁJUS 18. Ébredések A visszahúzódó, inkább kutatóorvosnak, mint gyakorló pszichiáternek való Dr. Malcolm Sayer a Baibridge-i Kórház ideggyógyászatára kerül. Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 121 perc, 1990 rendező: Penny Marshall szereplők: Robert De Niro (Leonard Lowe), Julie Kavner (Eleanor), Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) Az osztályon szinte teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek. Bár nem tudnak beszélni és érzelmeiket, gondolataikat más módon adják környezetük tudtára, Sayer meg van győződve róla, hogy ezek az emberek "odabenn mégis élnek". A lelkes orvos egy olyan új gyógyszert fedez fel, amellyel a betegeket vissza lehet hozni őket az életbe. Csodálatos ébredésnek lehetünk tanúi.

17 INTÉZETI PROGRAMOK 17 A 2010/2011-es tanév második félévének programja JÚNIUS 15. Olasz nyelv kezdőknek Andreas egy szomorú dániai külvárosba költözik, ahol segédlelkészként kapott állást. Színes, feliratos, dán-svéd romantikus dráma, 112 perc, 2000 rendező: Lone Scherfig szereplő: Anders W. Berthelsen (Andreas), Anette Stovelbaek (Olympia) Jorgen Mortensen, a barátságos szállodaportás rábeszéli, hogy iratkozzon be olasz nyelvtanfolyamra. Az esti kurzuson részt vevő csoport vegyes összetételű, de csupa kedves emberből áll, van ott cukrászdai eladónő, fodrász és pincér, aki mellesleg Juventus-szurkoló. Ezeknek a sérülékeny, magányos, de jólelkű embereknek a nyelvtanfolyam alkalmat ad arra, hogy megismerjék a szerelmet - és vele önmagukat -, méghozzá hamisítatlanul olasz módon!

18 PÁLYÁZATOK 18 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázati felhívása a Minősített Könyvtár cím elnyerésére A Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj adományozásáról szóló 12/2010. (III.11.) OKM rendelet alapján a kultúráért felelős miniszter pályázatot hirdet a korszerű, használó központú, minőségszemléletű könyvtáraknak és könyvtári tevékenységet folytató szervezeteknek a Minősített Könyvtár cím elnyerésére. A pályázók köre: Könyvtárak, könyvtári tevékenységet folytató szervezetek. Pályázati feltételek: A Könyvtári Minőségügyi Bizottság által közzétett Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer (KKÉK) szerint elkészített önértékelés. A KKÉK-ban előírt dokumentumok megléte. A KKÉK-ban előírt pontszám legalább 75 %-ának (750 pont) teljesítése. Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer (KKÉK) a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján elérhető. A benyújtott pályázatok elbírálására vonatkozó eljárás technikai lebonyolítását a Könyvtári Minőségügyi Bizottság ügyrendjében foglaltaknak megfelelően a Könyvtári Intézet végzi. A pályázati díj: ,- Ft pályázó intézményenként. A pályázati díjat az Országos Széchényi Könyvtár számú /MÁK/ számlára kell befizetni. A pályázati dokumentációnak tartalma:: 3 példányban benyújtott önértékelés (1 eredeti, 1 másolat és 1 elektronikus) (CD vagy DVD lemez) az eljárási díj átutalását igazoló banki kivonat kitöltött pályázati adatlap A pályázatok elbírálásában csak a hiánytalan pályázati dokumentációval rendelkező intézmények vehetnek részt! A benyújtott pályázatokat a Könyvtári Minőségügyi Bizottság két szakértője helyszíni vizsgálat során ellenőrzi, valamint pontozással és szövegesen értékeli. A pályázati dokumentáció és a szakértői vélemények alapján a Könyvtári Minőségügyi Bizottság javaslatot tesz tárgyév szeptember 15-ig, majd a kultúráért felelős miniszter dönt a Minősített Könyvtár cím odaítéléséről. A Minősített Könyvtár címet elnyerő intézmény a típusának megfelelő jelző használatával a kiállított Díszoklevél átvételére és a cím 5 évig történő használatára jogosult. A Minősített Könyvtár cím birtokában a könyvtár pályázhat a KÖNYVTÁRI MINŐSÉGI DÍJ elnyerésére. A pályázatok postára adásának határideje: május 22. A pályázatokat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának Könyvtári Osztályára (1055 Budapest, Szalay u ) kell postai úton eljuttatni. A nyertes pályázó levélben kap értesítést.

19 IMPRESSZUM / MÉDIAAJÁNLAT 19 Megjelenéssel kapcsolatos információk: Lapszerkesztő: Kelédiné Mázik Ildikó Telefon: /106 Fotók: az intézmények saját fotói, valamint forrás: Honlapunkon az alábbi szolgáltatások vehetők igénybe: Havi díj (Ft + Áfa) Céges logó vagy banner elhelyezése Szakmai/PR cikk publikálása Adatok frissítése, kisebb módosítások PR képgaléria publikálása (max. 30 kép) Videó publikálása (max. 3 perc) Cikkírás forrásanyagból (kb. 1 oldal) Interjú készítése PR/marketing céllal (termék vagy szolgáltatás bemutatása) Éves díj (Ft +Áfa) A honlapon történő megjelenésről bővebb információt Végh Györgyi, főszerkesztő nyújt a címen vagy telefonon: (+36 1) /128. Oktatási intézmények hirdetési lehetőségei A fővárosi oktatási intézmények ingyenesen helyezhetnek el önmagukat, saját szervezésű versenyeiket, rendezvényeiket reklámozó rövid hirdetéseket, linkeket, cikkeket. Kiadja a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. Felelős kiadó: Sárik Zoltán, az MFPI igazgatója Szerkesztő: Kelédiné Mázik Ildikó Web: Grafikai megjelenítés, tördelés: MFPI

20 MICE? 21 Magyarországi fizikatanárok a CERN-ben 22 Magyar diákok egészségi állapota és az iskola - Dr. Aszmann Anna tanulmánya

20 MICE? 21 Magyarországi fizikatanárok a CERN-ben 22 Magyar diákok egészségi állapota és az iskola - Dr. Aszmann Anna tanulmánya Hírlevél TARTALOMJEGYZÉK Fókuszban az iskolakezdés 4 Tanévkezdési információk 6 Megvonják az iskoláztatási támogatást 6 Szeptembertől ismét bukhatnak az alsósok 7 Tíz százalékkal többen jelentkeztek idén

Részletesebben

ÚTJELZŐ. Vas megyei középiskolák tájékoztatója. Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ.

ÚTJELZŐ. Vas megyei középiskolák tájékoztatója. Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. ÚTJELZŐ Vas megyei középiskolák tájékoztatója Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Szombathely, 2013 A kiadvány a középfokú iskolák vezetőitől kapott tájékoztatás

Részletesebben

Voltál Te már Zöld Kakas?

Voltál Te már Zöld Kakas? Voltál Te már Zöld Kakas? Fókuszban Nem fogadó, nem kreatív önképző csoport, hanem egy középiskola. Azaz mégis, mindegyikből egy kicsi: hiszen a Zöld Kakas név egy olyan intézményt takar, ahol az egymásra

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN HEVES I NTÉZET PEDAGÓGI AI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN A 2014/2015-ÖS TANÉVBEN PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ Általános

Részletesebben

Iskola- és pályaválasztási kiállítás. katalógusa 2008.

Iskola- és pályaválasztási kiállítás. katalógusa 2008. Iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008. Sulimix iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008 1 Sulimix Iskola- és pályaválasztási kiállítás katalógusa 2008. Szakmai szerkesztő: Kelédiné

Részletesebben

Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány. 2015/16 tanévre. Baranya megye

Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány. 2015/16 tanévre. Baranya megye Pályaválasztási tájékoztató Kiadvány 2015/16 tanévre Baranya megye Tartalom I. fejezet... 5 Kedves Olvasó!... 5 Hova tovább? A közoktatás intézményei a 8. osztály után... 7 A felvételi eljárás ütemezése

Részletesebben

Pedagóguspályán? SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR DIPLOMÁSOK KÖRE HÍRLEVÉL AZ SZTE JGYPK EGYKORI HALLGATÓINAK

Pedagóguspályán? SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZÕ KAR DIPLOMÁSOK KÖRE HÍRLEVÉL AZ SZTE JGYPK EGYKORI HALLGATÓINAK 2014/II. 1 Pedagóguspályán? Az utóbbi idõben a pedagóguspályán dolgozók körül nagy volt a zûrzavar: portfolió, tanfelügyelet, pedagóguskar stb. Mit is jelentenek ezek? Mire számíthatnak a pedagógusok 2014-ben?

Részletesebben

Budapesti középiskolák és Térségi Integrált Szakképző Központok

Budapesti középiskolák és Térségi Integrált Szakképző Központok 1 Budapesti középiskolák és Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK-ek) 2009 A SULIMIX iskola- és pályaválasztási kiállítás megrendezése, valamint a katalógus elkészítése a Fővárosi Közoktatásfejlesztési

Részletesebben

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA:

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: FPH038/534 3 /2012. számú előterjesztés 1. számú melléklete Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SÁRIK ZOLTÁN

Részletesebben

Intézetünk hírei. Közérdekű információk

Intézetünk hírei. Közérdekű információk Intézetünk hírei Közérdekű információk Emlékeztető a 005/006. tanév rendjéről szóló rendelet alapján: Február 6. A szakmai vizsgák írásbeli vizsgarészeinek kezdő napja Az FVM illetékességi körébe tartozó

Részletesebben

Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet. Pedagógiai Hírkörkép. 2013. április

Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet. Pedagógiai Hírkörkép. 2013. április Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Hírkörkép Várjuk írásaikat! Hagyományainkhoz híven a 2012/2013. tanévben is szeretnénk hírt adni egy-egy közoktatási intézmény vagy civil szervezet sikeres munkájáról.

Részletesebben

Pályázat. a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. intézményvezetői beosztásának ellátására

Pályázat. a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. intézményvezetői beosztásának ellátására Pályázat a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola intézményvezetői beosztásának ellátására Imréné Lukácsi Ildikó matematika fizika - számítástechnika szakos középiskolai tanár ildiready@gmail.com

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZOKTATÁSI KALAUZ

BUDAPESTI KÖZOKTATÁSI KALAUZ BUDAPESTI KÖZOKTATÁSI KALAUZ 2009 Készült a Főpolgármesteri Hivatal Oktatási Ügyosztálya által összeállított anyagok alapján a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet munkatársai

Részletesebben

2009. január HÍRLÁNC

2009. január HÍRLÁNC 2009. január HÍRLÁNC A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet 2008. december elsején létrehozott szervezeti struktúrája Igazgató: Budai Erzsébet telefon:

Részletesebben

a 2015/2016-os tanévre

a 2015/2016-os tanévre A Debreceni Ady Endre Gimnázium Ady Endre Secondary School FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETE érdeklődő diákok és szüleik részére a 2015/2016-os tanévre Harminc évesek vagyunk! Debrecen 2014. október 31. Kedves

Részletesebben

PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT

PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT PÁLYÁZAT INTÉZMÉNYVEZETŐ BEOSZTÁS ELLÁTÁSÁRA KATONA JÓZSEF GIMNÁZIUM KECSKEMÉT 2013 KÉSZÍTETTE: SZABÓ ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyes adatok Név: Szabó István Sándor Születési hely és idő: Kecskemét,

Részletesebben

SuliMix Iskola- és Pályaválasztási Börze

SuliMix Iskola- és Pályaválasztási Börze SuliMix Iskola- és Pályaválasztási Börze 2010 A katalógusban szereplő adatok tájékozató jellegűek. A kézirat leadása utáni változásokról az oktatási intézmények adnak felvilágosítást. Az intézmények nem

Részletesebben

Fókuszban a felvételi időszak A könyvtár hírei Kutatási eredmények A Pályaválasztási Tanácsadó ajánlatai Módszertani tapasztalatok

Fókuszban a felvételi időszak A könyvtár hírei Kutatási eredmények A Pályaválasztási Tanácsadó ajánlatai Módszertani tapasztalatok Tartalomjegyzék 2 3 4 4 5 9 11 12 14 14 14 15 16 16 Fókuszban a felvételi időszak Megkezdődött a felvételi időszaka 2012-től a kormány listájáról választhatók az emelt szintű érettségik Nincs megállapodás

Részletesebben

A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet. IX. évfolyam 2. szám 2009. április. www.felvi.hu

A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet. IX. évfolyam 2. szám 2009. április. www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazin IX. évfolyam 2. szám 2009. április www.felvi.hu A jelentkezés után Ügyintézés és e-felvételi Jogi segítség E-felvételi statisztikák Sulinettel

Részletesebben

Intézetünk hírei. Közérdekű információk

Intézetünk hírei. Közérdekű információk Intézetünk hírei Közérdekű információk Emlékeztető a 200/2006. tanév rendjéről szóló rendelet alapján: Február 10. Értesítések megküldése a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok és a 8 évfolyamos gimnáziumok egységes

Részletesebben

Makó és Térsége. A makói résztvevõk emlékezete. Vállalkozói adatbázis készül. Dombormû tiszteleg a makói születésû médiacézár elõtt

Makó és Térsége. A makói résztvevõk emlékezete. Vállalkozói adatbázis készül. Dombormû tiszteleg a makói születésû médiacézár elõtt Makó és Térsége I n g y e n e s, t á j é k o z t a t ó h e t i l a p 2006. november 3. II. évfolyam 43. szám A makói résztvevõk emlékezete Az elmúlt hét csütörtökén, október 26-án az 50 évvel ezelõtti

Részletesebben

Tisztelt Partnereink! Intézetünk a nyári szünidőben is folyamatosan elérhető. Szakkönyvtárunk 2005. július 18 augusztus 21-ig zárva tart.

Tisztelt Partnereink! Intézetünk a nyári szünidőben is folyamatosan elérhető. Szakkönyvtárunk 2005. július 18 augusztus 21-ig zárva tart. Intézetünk hírei Közérdekű információk Tisztelt Partnereink! Intézetünk a nyári szünidőben is folyamatosan elérhető. Szakkönyvtárunk 2005. július 18 augusztus 21-ig zárva tart. A Győr-Moson-Sopron Megyei

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium 5650 Mezőberény Petőfi u. 13-15. E-mail: psg@mezobereny. hu Tel.: 66/515-578, 66/515-579 Fax.: 66/515-580 TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium Kollégium és Közétkeztetési

Részletesebben

Iránytû 3. oldal FNYSZ (01-0507-04) FAT(0036) NÉGY HÓNAP ALATT FELSÕFOKÚ TÍZ HÉT ALATT KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA

Iránytû 3. oldal FNYSZ (01-0507-04) FAT(0036) NÉGY HÓNAP ALATT FELSÕFOKÚ TÍZ HÉT ALATT KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA 2008 november TANULJON VELÜNK! Folyamatosan induló szakképzéseink: mérlegképes könyvelõ pénzügyi-számviteli ügyintézõ adótanácsadó társadalombiztosítási ügyintézõ társadalombiztosítási és bérügyi szakelõadó

Részletesebben

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2010. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA:

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2010. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet B E S Z Á M O L Ó a 2010. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SÁRIK ZOLTÁN IGAZGATÓ 2011. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 3 1. PEDAGÓGIAI,

Részletesebben

Középiskolai Hívogató

Középiskolai Hívogató Középiskolai Hívogató TÉGED VÁR BÉKÉSCSABA, A DIÁKOK VÁROSA! A Csabai Mérleg oktatási különszáma. Felelôs kiadó: Békéscsaba Vagyonkezelô Zrt. INGYENES VÁROSI LAP Kedves diákok, tisztelt szüleik! A városháza

Részletesebben

2011. december 5 2011. december 18.

2011. december 5 2011. december 18. 2011. december 5 2011. december 18. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Folyamatban lévő pályázatok I.1. V. Szakma Sztár Verseny...3.oldal I.2. Nevelési intézmények fejlesztése Új Széchényi

Részletesebben

Pedagógiai Híradó A Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet ingyenes információs lapja

Pedagógiai Híradó A Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet ingyenes információs lapja 2011. március - április Fejér Megyei Pedagógiai Híradó A Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet ingyenes információs lapja A tartalomból Beszámoló a 2010/2011. évi Lánczos Kornél Fizikaversenyről...

Részletesebben

Tartalom. KLIK Győri Tankerülete

Tartalom. KLIK Győri Tankerülete Tartalom BEVEZETŐ... 4 Csorna területén működő középfokú oktatási intézmények... 9 ARANY JÁNOS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA... 9 CSORNAI

Részletesebben

Felvételizel? Mi az a fer? Karrier. FILMKÉSZÍTÉS mindhalálig Interjú Vranik Roland rendezővel. ...így fogj neki!

Felvételizel? Mi az a fer? Karrier. FILMKÉSZÍTÉS mindhalálig Interjú Vranik Roland rendezővel. ...így fogj neki! A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VI. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2006. SZEPTEMBER KAPCSOLATÉPÍTÉS: a sikeres karrier alapja Mi az a fer? Karrier Olaszországban MŰSZAKI KÉPZÉSEK: övék a

Részletesebben