Hírlevél május. Fókuszban az érettségi, a felvételi Projektek - Intézeti hírek, programok - Pályázatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hírlevél. 2011. május. Fókuszban az érettségi, a felvételi Projektek - Intézeti hírek, programok - Pályázatok"

Átírás

1 Hírlevél május Fókuszban az érettségi, a felvételi Projektek - Intézeti hírek, programok - Pályázatok

2 TARTALOMJEGYZÉK 2 Fókuszban 3 Kezdődik az érettségi, a felvételi időszak 5 Népszerű az eszperantó nyelvvizsga! Hírek információk 7 Változások az új közoktatási törvény koncepciójában 8 OECD-javaslat a magyar oktatás eredményeinek javítására 8 Átszervezik a fővárosi iskolák gazdálkodását Projektek 9 Úton az ÖKOISKOLA cím felé 10 Czecze Enikő: Megosztott emlékeink európaiak az 1960-as években Továbbképzések - műhelyfoglalkozások 13 A Gyógypedagógiai szakterület Versenyek 14 Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Verseny Összefoglaló értékelés Intézeti programok 15 Nyolcadikos osztályfőnökök figyelem! Nyit a Beiskolázási Iroda! 16 Mérei Filmklub Pályázatok 18 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázati felhívása a Minősített Könyvtár cím elnyerésére

3 FÓKUSZBAN - AZ ÉRETTSÉGI, A FELVÉTELI 3 Kezdődik az érettségi, a felvételi időszak Idén 485 ezer érettségi vizsga, 142 ezer az érettségiző. A kétszintű vizsgarendszert 2005-ben vezették be, azóta a májusban kezdődő a 14. vizsgaidőszak. A középiskolákban mintegy vizsgahelyszínen fő érettségizik, a vizsgázók száma fővel magasabb az elmúlt évinél. A vizsgák érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd. A vizsgaidőszak május 2-tól június 28-ig tart. A vizsgák az írásbelikkel kezdődnek, melyek május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 2-tól indulnak, és június 8-ig tartanak, a középszintű szóbeli vizsgákat pedig június 14. és 28. között bonyolítják le. A diákok együttesen 485 ezer vizsgát tesznek le. Ebből 31 ezret emelt, 454 ezret középszinten. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 14 százalékkal, négyezer vizsgával nőtt. Ebben a vizsgaidőszakban, a diákok választása nyomán, 192 tárgyból tartanak közép és 57 tárgyból emelt szintű érettségit. Újdonság, hogy mostantól emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. Nő az előrehozott vizsgák száma A legtöbben az úgynevezett rendes vizsgát választják idén is, csaknem 418 ezren, tehát a jelentkezők 86 százaléka. Tavaly 425, tavalyelőtt 442 ezren választották ugyanezt. Évről évre többen választják ugyanakkor az előrehozott érettségit: ebben az évben a 41 ezret is meghaladja a számuk, holott tavaly még csak 39 ezres, előtte pedig 36 ezres volt a létszám. Idén ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) volt a legnépszerűbb a felsőoktatási intézmények között a jelentkezők száma alapján. Őt követi a debreceni, a szegedi, a pécsi egyetem, majd a Corvinus - hangzott el március 30-án. Az érettségivel és a felvételivel kapcsolatos tájékoztatón Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: mintegy en adtak be felsőoktatási felvételi jelentkezést idén, 271 fővel többen, mint tavaly. Mintegy en adtak be felsőoktatási felvételi jelentkezést idén, 271 fővel többen, mint tavaly. A jelentkezők közül idén választották első ízben többen az elektronikus jelentkezést: en döntöttek így, csaknem minden hatodik felvételiző. Princzinger Péter kifejtette: idén ismét magas jelentkezési számok a jellemzőek. Ez egyrészt a bolognai rendszerre való átállást, másrészt a fiatalok felsőoktatásba vetett hitét fémjelzi óta ugyanis két alkalommal 400 ezer alá csökkent a jelentkezések száma, 2008-ban 383 ezer jelentkezést adtak be. Idén egyébként összesen ezer jelentkezés érkezett be, zal több, mint tavaly. Egy jelentkező átlagosan három-négy jelentkezést nyújtott be. Államilag támogatott képzésekre öszszesen jelentkezést nyújtottak be.

4 FÓKUSZBAN - AZ ÉRETTSÉGI ÉS A FELVÉTELI 4 Évente 5-6 százalékkal többen jelentkeznek a felsőfokú szakképzésekre. Alapképzésre , egységes, osztatlan képzésre , felsőfokú szakképzésre 8.842, mesterképzésre pedig fő jelentkezett első helyen. Államilag támogatott képzésre első helyen nagyjából százezer, költségtérítéses képzésre 18 ezer fő. A felsőfokú szakképzésre négy százalékkal, 354 fővel többen próbálnak bejutni. "Évente 5-6 százalékkal jelentkeznek többen a felsőfokú szakképzésekre. Korábban lehetetlen volt úgy kommunikálni ezeket, hogy feltöltsék a helyeket" - fejtette ki Princzinger Péter. A legöregebb pályázó 1939-ben, a legfiatalabb pedig 1995-ben született. Bemutatta a legnépszerűbb intézményeket is, az első öt között kapott helyet az ELTE, a debreceni, a szegedi, a pécsi intézmény,illetve a Budapesti Corvinus Egyetem. Az ügyvezető kifejtette: "Postai és elektronikus úton értesítik a felvételiben résztvevőket, akik pedig mobil elérhetőségüket is megadták, SMS-ben is tájékoztatást kapnak a ponthúzáskor. Egyéb, hasznos információval szolgál pedig a felvi.hu." A ponthatárokat várhatóan július 21-én állapítják meg. ( 700-zal csökkent a mesterképzésre jelentkezők száma. Mesterképzésre 729 fővel kevesebben adták be lapjaikat idén, mint egy évvel korábban. Államilag támogatott képzésre első helyen körülbelül 125, költségtérítéses képzésre 180 ezren. Az államilag támogatott férőhely közül mesterképzésre at különítettek el. Első helyen, államilag támogatott mesterképzésre jelentkezéssel nyújtottak be igényt, míg összesen jelentkezés során jelöltek be mesterképzést a felvételi adatlapon. Népszerű az orvosképzés. Többen jelentkeztek informatikai, természettudományi, műszaki, orvosi és művészeti képzésekre, a bölcsészettudományi és társadalomtudományi területen azonban kevesebben szeretnének továbbtanulni. A jelentkezők körében ismét magasabb a nők aránya, a felvételi lapot benyújtók 56-,6 százalékát teszik ki - mondta el Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta: az állandó lakhely alapján a legtöbben, csaknem 43 ezren a középmagyarországi régióból jelentkeztek, a legkevesebben Tolna és Nógrád megyéből.

5 FÓKUSZBAN - AZ ÉRETTSÉGI ÉS A FELVÉTELI 5 Népszerű az eszperantó nyelvvizsga! Bár a felsőoktatásba felvételizők jelentkezési lapjukat február 15-éig adhatták be, többletpontot jelentő nyelvvizsgát még ezt követően is szerezhetnek, ha a sikeres vizsgát elismerő igazolást július 8 -ig elküldik postai úton, vagy feltöltik az elektronikus felvételi felületén keresztül. Tavasszal még inkább felpezsdül a nyelvvizsgaközpontok élete a pluszpontokért küzdő középiskolások miatt, akik leginkább angol, német, francia és olasz nyelvből tesznek vizsgát. Az Oktatási Hivatal (OH) Akkreditációs Központjának közötti időszakról vezetett statisztikái szerint az utóbbi tíz évben az angol a legnépszerűbb nyelv a vizsgázók körében. Ezt követi a német, amelyből feleannyian igyekeznek vizsgát tenni, mint angolból. A harmadik helyet az eszperantó szerezte meg. A francia nyelv ismeretében a némethez képest tized annyian indulnak nyelvvizsgát szerezni, ezért ezt a negyedik, az olaszt pedig az ötödik helyre sorolhatjuk. Angolból minden évben nő a nyelvvizsgák száma, 2001-től 2006-ig minden esztendőben ezerrel többen próbálkoztak től viszont csupán 2-4 ezerrel nőtt ez az érték, míg a német nyelvből megírt vizsgák száma 2007 és 2010 között folyamatosan csökkent: évente körülbelül kétezerrel. A francia és az olasz nyelvvizsgák száma átlagosan 2-4, illetve 1-2 ezer között mozog minden esztendőben. Eszperantóból viszont óta - ötezernél is több nyelvvizsgát tesznek évente. Miközben a négy másik nyelvből az utóbbi tíz évben a legnagyobb arányban a év közötti korosztály ment nyelvvizsgázni, az eszperantót a 20-24, illetve a évesek választották. Ennek oka lehet, hogy az oklevél átvételének feltétele a nyelvvizsga, eszperantóból pedig könnyebben teljesíthető ez, mint bármelyik másik nyelvből. Angol, német, francia és olasz nyelvvizsgát a év közöttiek is nagy számban írnak, feleannyian próbálkoznak viszont a éves korosztályból. A középfokú nyelvvizsgák száma minden évben nő, és többszöröse a felső- és alapfokú szintű próbálkozásoknak ben még középfokú nyelvvizsgát tettek, míg a tavalyi évben már több mint 135 ezret. Nem egyenletes viszont az eredményesség ben a sikeres angol nyelvvizsgák száma körülbelül annyi volt, mint ben (60-70 ezer között), a köztes időszakban azonban ezer között mozgott ez a szám, csökkenő tendenciát mutatva. Ez a mozgás tapasztalható a német nyelvvizsgákat illetően is. Az OH 2010-es adatai szerint a éves korosztályból több mint 68 százalék tett sikeres nyelvvizsgát a múlt évben középfokon (B2), felsőfokon (C1) pedig 73 százalék ez az arány. Fontos azonban megjegyezni, hogy míg C1 szinten csupán tanuló indult el az oklevél megszerzéséért, a B2- es vizsgát diák próbálta meg a már az említett korosztályból.

6 FÓKUSZBAN - AZ ÉRETTSÉGI ÉS A FELVÉTELI 6 Kevés szak bemeneteli feltételeként írják elő a nyelvvizsgát, a legtöbb képzésben plusz pont kapható érte, kivételek ez alól a nyelvszakok. Utóbbiak ugyanis emelt szintű érettségit tesznek kötelezővé az adott nyelvből, amelyet nem válthat ki a már meglévő nyelvvizsga sem. Évente körülbelül 2000 diák választja németből, illetve körülbelül 4000 angolból az emelt szintű nyelvvizsgát. Amellett, hogy az egyes idegen nyelv szakokon ez kötelező, vonzó ebben a vizsgában, hogy százalék közötti teljesítmény esetén középfokú nyelvvizsgával egyenértékű. A felvételi eljárásban természetesen az emelt szintű érettségiért járó többletpontokat kapják meg a tanulók, nem pedig a középfokú nyelvvizsgaért adható pluszpontokat. Az idegen nyelvből tett magasabb szintű érettségi a későbbiekben középfokú nyelvvizsgának megfelelő bizonyítványként felmutatható. Népszerű az eszperantó nyelvvizsga! Az angolból emelt szinten vizsgázók száma évente folyamatosan nő, 2006-ban még tanuló tett középszintűnél nehezebb érettségit, míg 2010-ben már Az angol nyelvből emelt szintű vizsgát tevők közül évente százalék 60 százalék felett teljesít, tehát eléri a középfokú nyelvvizsga szintet. Német nyelvből szintén emelkedik az emelt szinten érettségizők száma, ban még ebbe a kategóriába kevesebb, mint diák tartozott, míg tavaly már kétezer felett volt a létszám. Közülük a vizsgázók százaléka teljesít százalék között emelt szinten. Már a jelentkezéskor követelmény a nyelvvizsga - a nyelvi szakok mellett - egyes gazdasági képzések esetében. Így például a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment, valamint nemzetközi gazdálkodás szakok angol nyelvű képzésén, ahol követelmény az angol általános vagy szakmai középfokú nyelvvizsga bizonyítvány bemutatása. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szintén az idegen nyelven folyó képzéseken, így a nemzetközi gazdálkodás angol és francia nyelvű képzésén szükséges legalább középszintű nyelvtudás. (Forrás: Oktatási Hivatal)

7 HÍREK - INFORMÁCIÓK 7 Változások az új közoktatási törvény koncepciójában Az óvoda hároméves kortól lesz kötelező, a tankötelezettség tizenhat éves korig fog tartani, az érettségi feltétele 50 órás közösségi szolgálat teljesítése lesz, csak öt tantárgyból kell kötelező érettségit tenni, a pedagógusok fizetését pedig az állam biztosítja az új közoktatási törvény koncepciója szerint - írja az index.hu. Beépítik a tananyagba a KRESZ-t, a pénzügyi alapismereteket, illetve új tárgyként az életvitelt. Folyamatban van a közoktatási törvény szerkesztése, de néhány vitás kérdésben a kormány még nem döntött. Előreláthatóan április 20-án tárgyalnak az átdolgozott, és már szinte végleges koncepcióról. A törvényjavaslat több ponton is változott az eredeti koncepcióhoz képest, mely az elmúlt hónapokban számos egyeztetést és vitát élt át. Az index.hu értesülései szerint a jelenlegi ötéves kor helyett már hároméves kortól kötelező lesz a gyerekeket óvodába járatni. Ez a változatás ezerrel több óvodást jelentene, a férőhelyük biztosításáról még folynak a számítások. A tankötelezettség jelenlegi 18 éves korhatár módosítása az eredeti tervekkel ellentétben nem 15, hanem 16 éves korra csökken. Az index.hu beszámol arról is, mégsem hat tárgyból lesz kötelező érettségit tenni, hanem továbbra is ötből. A hat tárgyas érettségi ugyanis nemcsak a tanulókat terhelte volna meg, de a vizsgák időben is tovább tartottak volna. A hatodik tárgy valamelyik természettudományos tárgy lett volna. A Magyar Nemzet elárulja, hogy a történelem- és a matematika érettségi az előzetes tervektől eltérően mégis kötelező marad, viszont lehetőségük lesz a diákoknak ötödik tárgyként valamilyen szakmai tárgyat választani. Az Index szerint végül úgy döntöttek, nem 60, csak 50 óra közösségi, karitatív munkát kell vállalniuk a tanulóknak az érettségi előfeltételeként, amelyről aztán írásos beszámolót kell készíteni. A pedagógusok bérét az állami fogja biztosítani, mivel állami alkalmazottakká válnak majd. A tanárok viszont nem kaphatnak az iskolákat fenntartó önkormányzatoktól semmilyen fajta jutalmat vagy pótlékokat. Így a különböző települések pedagógusainak fizetése között nem lennének különbségek. Több alapismerettel is kibővül az iskolák tananyaga a Magyar Nemzet szerint. Kötelező lesz oktatni a közúti közlekedés szabályait és az alapvető pénzügyi ismereteket. Továbbá valószínűleg bevezetik az iskolákban az életvitel tantárgyat is. (Forrás: index.hu, Magyar Nemzet) (

8 HÍREK - INFORMÁCIÓK 8 OECD-javaslat a magyar oktatás eredményeinek javítására Átszervezik a fővárosi iskolák gazdálkodását Tizenöt önállóan működő gazdasági szervezetbe tömörítették a budapesti oktatási és nevelési intézmények gazdálkodását a Fővárosi Közgyűlés április 6-ai döntése alapján - adta hírül az eduline.hu. Horváth Csaba, az ellenzéki frakciócsoport vezetője korábban elmondta: a városvezetés 130 szakember elküldését tervezi, továbbá egy gyermekotthont is megszüntetne. A költségvetés és a vagyongazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében a közgyűlés szerdán döntött az iskolák gazdálkodásának átszervezéséről: a budapesti oktatási és A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön publikált "Út a növekedéshez" című tanulmányában az oktatási rendszer eredményességének javításával kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg a magyar kormány számára. A tanulmányban szó esik többek között a szakképzés erősítésének módjáról, a specializáció életkori határáról és a felsőoktatás finanszírozásáról - írja a napi.hu. Az OECD úgy véli: az, hogy Magyarországon nem megfelelő a tanárok egész életen át tartó képzése, illetve a gyermekeknek túl fiatalon kell specializálódni, megakadályozza a középiskolai oktatás sikerét. A szervezet szerint növelni kell a roma gyerekek arányát az iskola előtti oktatásban, illetve hatékonyabbá kell tenni a felsőoktatás finanszírozását. Ez utóbbival kapcsolatban megemlítik a tandíj bevezetését, és a jövedelemfüggő hitelkonstrukciók továbbfejlesztését is. A kevésbé magas színvonalú intézmények támogatásának pedig teljesítményjavulást szabnának feltételül. A tanulmányból kiderül, hogy a szakképzés megerősítését az tenné lehetővé, ha a képzési szerkezetet jobban összehangolnák a munkaerőpiac igényeivel. Az OECD az oktatási rendszer mellett javaslatokat fogalmazott meg többek között az idősebbek továbbfoglalkoztatásával, az adócsökkentés módjával, és az állami szektor hatékonyságának növelésével kapcsolatban. (Forrás: napi.hu) nevelési intézmények gazdálkodását tizenöt gazdasági szervezetbe tömörítették. A tizenöt gazdasági szervezet önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként funkcionálhat, így nem jön létre közöttük alá- és fölérendeltségi viszony. A közgyűlés döntésének értelmében az iskolától elkülönült gazdasági szervezetek július 1-jén jönnek létre és a függetlenség garantálásának érdekében nem a hozzájuk tartozó intézményekben helyeznék el őket. (Forrás: eduline.hu)

9 HÍREK PROJEKTEK - INFORMÁCIÓK 9 A Békésy György Szakközépiskola a TÁMOP-2.2.3/B-09/ számú, A szakképzés szerkezeti és tartalmi megújítása a Belvárosi TISZK-ben európai uniós pályázat keretén belül a tanárok továbbképzésén túl az iskola környezettudatos átformálása is célként szerepel. Ezért rendezett iskolánk március 19- én öko-projektnapot. A diákok maguk választhattak a megadott programok közül, melyeket a tanárok szerveztek meg. A programokkal a tanulók fejleszthették érzékenységüket mind a természeti, mind az ember által létrehozott a környezet iránt. A programok között szerepelt a Fővárosi Állatkert meglátogatása a víz napja alkalmából, a Somasajt üzemben szakvezetéssel egy látogatás, a Noé Állatotthon lakóinak felkeresése, egy hulladékokból készült kiállítás megtekintése. A természetjáró diákok az esős időjárás ellenére a Budai hegyekben a Normafa- Hűvösvölgy illetve a Gödöllői-dombság Isaszeg-Pécel közti szakaszát tehették meg gyalogosan. A kerületben lévő Merzse mocsárnál a mezőőrök kísérték a csoportot. Úton az ÖKOISKOLA cím felé Az iskolában is több eseményből választhattak a diákok. A kémia iránt érdeklődők egy előadást hallgathattak meg a környezetszennyezéssel kapcsolatban, majd utána saját maguk kísérletezhettek tanári vezetéssel. A vetélkedőt kedvelők egy a környezetvédelemmel foglalkozó versengésben vehettek részt. Az öko-filmklubban a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetekről és az időjárás előrejelzéséről nézhettek meg filmeket. Az iskolai programok végét a Cerberos Kutyaiskola bemutatója, majd utána kutyasimogatója zárta. A Békésy György Szakközépiskola a diákok környezettudatos nevelését előtérbe helyezve bevezette a zöld tanórákat, melyeken az egyes tantárgyak keretén belül a környezet szennyezését, védelmét, megóvását járják körül a tanulók. A diákok figyelmét a környezet fontosságára úgy hívtuk fel, hogy részt vettünk az illegálisan lerakott hulladékok összegyűjtésén a március 26-i Rákosmenti Tavaszi Nagytakarítás alkalmával. A Rákos-patak partján 56 zsák hulladékot gyűjtöttünk. A jövőben is nagy szerepet szánunk iskolánkban az ökoszemléletnek, mert megpályáztuk az ökoiskola címet. Készítette: Prajczer Judit Békésy György Szakközépiskola

10 KITEKINTŐ PROJEKTEK 10 Czecze Enikő: Megosztott emlékeink Európaiak az 1960-as években Vajon mi a közös a felsorolt városokban: Bergerac, Marseilles, Toledo, Kolozsvár, Caltanissetta, Kedzierzyn-Kozle és Budapest? Mindegyik városban vannak olyan középiskolák, amelyek részt vesznek a Megosztott emlékeink Európaiak az as években című Comenius programban. A Comenius az Európai Unió közoktatást támogató programja, amelyben az oktatási intézmények projektmunka keretében dolgoznak fel egy közös témát. Budapestet a Leövey Klára Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium képviseli. A Leövey Klára Gimnázium nem először valósít meg oktatási együttműködést nemzetközi szinten. Az iskola már hat éve vállal közreműködést a multikulturális környezetben történő tanulásban. Bánhegyesi Zoltán igazgató a tapasztalatszerzés jelentőségét hangsúlyozza. A tanulók bepillantást nyernek más kultúrákba. A kollégáknak lehetőségük nyílik a szakmai kitekintésre: megismerik a partneriskolák célkitűzéseit. Az intenzív, 5-6 napos látogatások alatt komoly ismeretségek és barátságok szövődnek. A humán projekt után jövőre újabb lehetőséggel él a Leövey Klára Gimnázium, amely az Európai Innovatív Iskolahálózatnak is tagja. Az Egy csepp víz munkacímet viselő, alapvetően természettudományi pályázatról van szó, már több ország jelentette be csatlakozási szándékát. Ezen kívül egy svéd bilaterális együttműködést is kötött az intézmény. Az 1960-as évek projekt két találkozóból és a köztes munkakapcsolatból állt. Az elsőre 2010 novemberében Olaszországban, Caltanissettában került sor. A Leövey Klára Gimnázium küldöttsége (Bak Júlia, Fülöp Jennifer, Hetesi Luca Kata és Szántó Anna) Bánhegyesi Zoltán igazgató és Soltész Viktória igazgatóhelyettes kíséretében utazott. Horváth Zsolt projektkoordinátor és nyelvtanár tolmácsolt, ugyanis a munkanyelv francia. A csoport először Rómába repült, ahol megtekintette a legjelentősebb látnivalókat: a Szent Péter Bazilikát, a Vatikáni Múzeumokat, a Colosseumot és a Spanyol lépcsőt. Az ALITALIA járatával utazott tovább Cataniába, Szicília második legnagyobb városába. B á n h e g y e s i Zoltán az as éveket a t ö r t é n e l e m fontos időszakának tartja. Bár a fiataloknak ez éppúgy történelem, mint pl. Róma, élővé válik azáltal, hogy nagyszüleiket faggatják a múltról. Innen busszal tette meg a hátralévő utat. Már az utazás is igazi élmény volt, és ezután következtek a legeseménydúsabb napok.

11 ITÉZETI KITEKINTŐ PROJEKTEK 11 Czecze Enikő: Megosztott emlékeink Európaiak az 1960-as években A szép fekvésű, tetszetősen épített városkában ahogyan Goethe nevezte a települést -, a Ruggero Settimo Líceum fogadta a spanyol, lengyel, francia és magyar vendégeket. A tevékenységek sokrétű bemutatkozási lehetőséget kínáltak: művészettörténet, tánc, ének, színház, videó és fotómontázs, valamint migrációs műhely keretében valósult meg a közös munka. A vendéglátók a festői szépségű Palermóba és Cefalùba szerveztek kirándulást. Az olasz konyha remekei, a disco, és a Vespák, robogók kipróbálása is a program szerves részét képezték. A filmklubban Visconti, Rocco és fivérei című alkotását vetítették le. A második találkozó Budapesten zajlott, 2011 áprilisában. A delegációk megismerkedtek a főváros nevezetességeivel. Felkeresték a Szoborparkot is, ahol megtekintették a rendszerváltás után a közterületekről eltávolított szocreál emlékműveket. Az V. kerületi Polgármesteri Hivatalban prezentációkkal mutatták be iskolájukat és a Comenius program eddigi megvalósulását. A műhelymunkák során a már elkezdett tematikát folytatták. A filmklub András Ferenc emblematikussá vált filmjét, A nagy generációt tűzte műsorára. Szilaj Gabriella, a Leövey Klára Gimnázium igazgatóhelyettese történelemórát tartott az érdeklődőknek. A korabeli forrásokat és illusztrációkat tartalmazó óravázlatot a franciaországi koordináló tanárnak küldte el, hogy a résztvevő országok felkészülhessenek. Az órán a fiatalság életét, a nők helyzetét és a vallásszabadságot dolgozták fel. Az egyik legizgalmasabb téma az Ifipark és a Nagyfa-galeri párhuzamos bemutatása volt. Az Ifiparkban a hivatalosan elvárt módon szórakozott a fiatalság: öltönyben, fehér ingben és nyakkendőben a fiúk; a lányok nadrágot nem viselhettek, csak szoknyablúz összeállításban jelenhettek meg. Néhány száz méterrel távolabb a hosszú hajú fiúk kockás ingben és farmerben álmodoztak a jövőről a Nagyfa terebélyes törzse körül. A kreatív feladat rendkívüli sikert aratott: a nemzetközi osztály tagjai lerajzolták magukat, megtervezve saját korhű öltözéküket. A tanárnő kiemelte a projektmunka fejlesztő hatását: a tanulók megismerik a tankönyveken túlmutató Európa képét. Információkat gyűjtenek, megtanulnak előadást tartani és akár vitázhatnak is tapasztalataikról. Az alkalomhoz illően a 60- as évek tárgyait bemutató tárlatot is láthatunk. A retro kiállítást Szilaj Gabriella és Sikota Orsolya rajztanár rendezte. A külföldiek órákig nézegették a relikviákat: a kisdobos egyenruhába öltöztetett mackót, a bakelitlemezeket, a Táncdalfesztivál fotóit, a Nők Lapja 1968-as számait, a Matrjoska babát, a gyufacímkéket és a jelvényeket. A legnépszerűbb darab a szovjet Szokol rádió, ezt minden látogató kézbe akarta venni. A budapesti projekttalálkozó gálaesttel zárult, ahol a 60-as évek dalait és táncait idézték fel a fiatalok. A minden résztvevőt megörökítő közös fénykép azóta útjára indult a világhálón

12 KITEKINTŐ INTÉZETI PROGRAMOK - TOVÁBBKÉPZÉSEK 12 TOVÁBBKÉPZÉSEK Intézetünk, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet (MFPI), a minőségfejlesztés jegyében folyamatosan felülvizsgálja és frissíti pedagógus-továbbképzési kínálatát. Bízunk abban, hogy kínálatunkkal megkönnyítjük egyéni választását, és segíteni tudjuk intézményük beiskolázási tervének elkészítését is. Akkreditált képzéseink változatlanul beszámítanak a hétévenkénti 120 órás továbbképzésbe, tehát igénybe vehető a továbbképzési normatíva. Továbbképzési programjainkat megtalálhatja az Intézet honlapján és az OKM érvényes akkreditált pedagógus-továbbképzési jegyzékeiben is. Az akkreditáció folyamatos, kínálatunk tovább bővül. Az újabb lehetőségekről és feltételekről tájékoztatni fogjuk a budapesti iskolákat az MFPI hírlevelében és honlapunkon. Figyelmébe ajánljuk továbbá az egyes szakterületek rendezvényeit, a műhelyfoglalkozásokat, klubfoglalkozásokat és az előadás-sorozatokat, melyekre bérlet váltható. A továbbképzésekre a honlapunkról is letölthető jelentkezési lap beküldésével lehet jelentkezni, amely megtalálható a tanfolyamok listájánál. Sárik Zoltán igazgató

13 INTÉZETI PROGRAMOK - MŰHELYFOGLALKOZÁSOK 13 A Gyógypedagógiai szakterület A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet Gyógypedagógiai Osztálya és a gyógypedagógiai szaktanácsadók májusban is gazdag programmal várják a Kollégákat. Ebben a hónapban kerül megrendezésre a Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválja, amely rendezvényeink közül a tanév legnagyobb szabású eseményének számít, amit az is fényjelez, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók iskoláiban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az évente közel ezer gyermek mutatja meg tehetségét a Kulturális Fesztiválon. A résztvevők mintát kapnak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, megismerik a művészeti ágakat, tudásuk gyarapodik, megtapasztalják a siker élményét, ezáltal pozitív személyiségjegyeik erősödnek. A program során új élményekkel gazdagodnak, találkoznak más iskolákból érkezett társaikkal, gyakorolják a segítségnyújtás formáit. A Kulturális Fesztivál élményt adó, tartalmas eseménynek ígérkezik ebben az évben is, amelyről részletes tájékoztatást adunk majd a Honlapunkon. Májusban is sok szeretettel hívunk, várunk minden érdeklődő Kollégát szakmai eseményeinkre. Dr. Janza Károlyné pedagógiai szakértő, osztályvezető Szaktanácsadói előadás-sorozat Előadó: Faragóné Bircsák Márta igazgató Időpont: Hely: Téma: Előadók: szerda, óra Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pálya Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális választási Tanácsadó Intézet Fesztiválja 1088 Bp. Vas u fsz. 4. Az alternatív gyógymódok és a táplálkozás j Időpont: szerda, 9-14 óra elentősége az autizmus spektrumzavar Hely: Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciál kezelésében is Szakiskola, Diákotthon és Faragó Ferenc szaktanácsadó MFPI Gyermekotthon Szabó Csilla gyógypedagógus 1121 Budapest, Hegyhát u. 19. Kelemen Éva szülő Ludányi Arita szülő Nevezhető művészeti ágak: Szaktanácsadói előadás-sorozat Időpont: Hely: Téma: Előadó: szerda, óra Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pálya választási Tanácsadó Intézet 1088 Bp. Vas u fsz. 4. A kiscsoportos személyiségfejlesztés meg valósulásának lehetőségei a tanítási órákon Kovács Zsuzsa szaktanácsadó MFPI Énekkar, kamarakórus, énekszóló Hangszeres zene, zenekar, szólóhangszer Vers- és prózamondás Mesejáték, dramatikus játék. népi játék Báb Tánc Autista gyermekeket nevelő tanárok Fővárosi Szakmai Műhelye A műhelyt gondozó szaktanácsadó: Faragó Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Fővárosi Szakmai Műhelye A műhelyt gondozó szaktanácsadó: Faragó Ferenc Időpont: Hely: Téma: szerda, óra Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola, EGYMI 1035 Budapest, Szellő u Jó gyakorlatok az EGYMI tevékenységéből Időpont: Hely: Téma: Előadó: szerda, óra Újpesti Speciális Általános Iskola és EGYMI 1041 Budapest, Venetianer u. 26. Terápiás lehetőségek és egyéni bánásmód az autista gyermekek fejlesztésében László Zsuzsanna igazgató

14 INTÉZETI PROGRAMOK - VERSENYEK 14 Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Verseny Összefoglaló értékelés április A verseny szervezése A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet a fővárosi szakképző intézmények, szakközépiskolák 11. évfolyamos diákjai részére a 2010/ tanévben is megszervezte a Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Versenyt. Ebben a tanévben már harmadik alkalommal a Fővárosi TISZK ek előkészítő és szervező közreműködésével valósult meg a 10 szakmacsoport versenye 7 helyszínen, az MFPI szakképzési pedagógiai szakértője irányításával és közreműködésével. Meghirdetés A verseny meghirdetése a következő szakmacsoportokra terjedt ki: egészségügy, gépészet, elektrotechnika-elektronika, informatika, vegyipar, építészet, környezetvédelem-vízgazdálkodás, közgazdaság, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció, vendéglátás-idegenforgalom. SZILY TISZK: a gépészet és az elektrotechnika-elektronika szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Darázsné Nagy Terézia igazgatóhelyettes CSEPEL TISZK: az informatika szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Bak Zsuzsa tagozatvezető BELVÁROSI TISZK: a közgazdaság és a kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Kónyáné Kecskés Ildikó igazgatóhelyettes PETRIK TISZK: a vegyipar és a környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Baranyiné C Veres Anna igazgatóhelyettes GUNDEL TISZK: a vendéglátásidegenforgalom szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Tóth Bernadett igazgatóhelyettes HUMÁN TISZK: az egészségügy szakmacsoport versenye. Versenykoordinátor: Bárkányiné Gombócz Mária tagozatvezető ÉPÍTŐIPARI TISZK: Az építészet szakmacsoport versenye Versenykoordinátor: Megyesi Csilla igazgatóhelyettes Szakmacsoportonként az első három helyezett versenyző teljesítményéért a Mérei Intézet elismerő oklevelét és jutalmát vehette át április 30-án a Néprajzi Múzeumban megrendezett az ünnepélyes eredményhirdetésen. A nyertesek neve és eredménye a honlapunkon olvasható: Ezúton is szeretettel gratulálunk az I., II., III. helyezést elért versenyzőknek, felkészítő tanáraiknak és a versenyeken részt vevő, megmérettetést vállaló valamennyi diáknak.

15 INTÉZETI PROGRAMOK 15 Nyolcadikos osztályfőnökök figyelem! május 2-án (hétfőn) nyit a Beiskolázási Iroda! Az általános felvételi eljárás lezárását követően, feltehetőleg minden végzős tanuló (ill. szüleik), valamint az általános iskola már megkapta a gimnáziumoktól és a szakképző intézményektől a felvételi döntésről szóló értesítést. Bizonyára sok diák örülhet a sikeres felvételnek, ugyanakkor vannak olyanok is, akiknek egyelőre még nem sikerült bejutniuk a középiskolákba. Ezeknek a tanulóknak nyújt segítséget -a Fővárosi Önkormányzat Oktatási, Gyermekés Ifjúságvédelmi Főosztályának a megbízásából - a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet, Pályaválasztási és Pszichológiai Osztálya által működtetett Beiskolázási Iroda. Az Iroda összegyűjti, összesíti az adatokat a még meglévő üres férőhelyekről, és ezek alapján személyes tanácsadás formájában segíti a tanulók elhelyezését. Kérjük a tisztelt Osztályfőnököket, hogy amennyiben vannak még olyan tanulóik, akiknek nem sikerült bejutniuk a középiskolába, úgy irányítsák a Beiskolázási Irodához az érdeklődőket. Elérhetőség: Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet Pályaválasztási és Pszichológiai Osztály Beiskolázási Iroda Budapest, VIII. Vas u Telefon: /219, 204 és 208-as mellék Ügyfélfogadás: Hétfő: 8-16 óráig Kedd: 8-17 óráig Szerda: 8-18 óráig Csütörtök: 8-17 óráig Péntek: 8-13 óráig Az Iroda munkatársai kérik, hogy a szülők, illetve a szülőkkel együtt megjelenő tanácskérők hozzák magukkal a következőket: Elutasító határozat Jelentkezési lap másolat (amennyiben rendelkezésre áll) A központi felvételi eredménye (amennyiben írt felvételit) Ellenőrző könyv Szatmári László Péter tanácsadó

16 INTÉZETI PROGRAMOK 16 A 2010/2011-es tanév második félévének programja Az MFPI Pedagógiai Könyvtár és Információs Központ továbbra is szeretettel várja a pedagógusokat a Mérei Filmklubba. Változatlanul a pedagógiai munkába beilleszthető alkotásokat vettünk fel programunkba. Ezek a filmek a mozik műsorán nagyon ritkán, vagy már évek óta nem szerepelnek, de maradandó értéket képviselve, örök emberi témákat feldolgozva segítségünkre lehetnek a nevelő-oktató munkában. Hagyományunkhoz híven ezekből a filmklub résztvevői a feldolgozáshoz módszertani segítséget kapnak. A Filmklubot minden hónap harmadik szerdáján 18 órai kezdéssel tartjuk. A belépés továbbra is díjtalan MÁJUS 18. Ébredések A visszahúzódó, inkább kutatóorvosnak, mint gyakorló pszichiáternek való Dr. Malcolm Sayer a Baibridge-i Kórház ideggyógyászatára kerül. Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 121 perc, 1990 rendező: Penny Marshall szereplők: Robert De Niro (Leonard Lowe), Julie Kavner (Eleanor), Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) Az osztályon szinte teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek. Bár nem tudnak beszélni és érzelmeiket, gondolataikat más módon adják környezetük tudtára, Sayer meg van győződve róla, hogy ezek az emberek "odabenn mégis élnek". A lelkes orvos egy olyan új gyógyszert fedez fel, amellyel a betegeket vissza lehet hozni őket az életbe. Csodálatos ébredésnek lehetünk tanúi.

17 INTÉZETI PROGRAMOK 17 A 2010/2011-es tanév második félévének programja JÚNIUS 15. Olasz nyelv kezdőknek Andreas egy szomorú dániai külvárosba költözik, ahol segédlelkészként kapott állást. Színes, feliratos, dán-svéd romantikus dráma, 112 perc, 2000 rendező: Lone Scherfig szereplő: Anders W. Berthelsen (Andreas), Anette Stovelbaek (Olympia) Jorgen Mortensen, a barátságos szállodaportás rábeszéli, hogy iratkozzon be olasz nyelvtanfolyamra. Az esti kurzuson részt vevő csoport vegyes összetételű, de csupa kedves emberből áll, van ott cukrászdai eladónő, fodrász és pincér, aki mellesleg Juventus-szurkoló. Ezeknek a sérülékeny, magányos, de jólelkű embereknek a nyelvtanfolyam alkalmat ad arra, hogy megismerjék a szerelmet - és vele önmagukat -, méghozzá hamisítatlanul olasz módon!

18 PÁLYÁZATOK 18 A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázati felhívása a Minősített Könyvtár cím elnyerésére A Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj adományozásáról szóló 12/2010. (III.11.) OKM rendelet alapján a kultúráért felelős miniszter pályázatot hirdet a korszerű, használó központú, minőségszemléletű könyvtáraknak és könyvtári tevékenységet folytató szervezeteknek a Minősített Könyvtár cím elnyerésére. A pályázók köre: Könyvtárak, könyvtári tevékenységet folytató szervezetek. Pályázati feltételek: A Könyvtári Minőségügyi Bizottság által közzétett Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer (KKÉK) szerint elkészített önértékelés. A KKÉK-ban előírt dokumentumok megléte. A KKÉK-ban előírt pontszám legalább 75 %-ának (750 pont) teljesítése. Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer (KKÉK) a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján elérhető. A benyújtott pályázatok elbírálására vonatkozó eljárás technikai lebonyolítását a Könyvtári Minőségügyi Bizottság ügyrendjében foglaltaknak megfelelően a Könyvtári Intézet végzi. A pályázati díj: ,- Ft pályázó intézményenként. A pályázati díjat az Országos Széchényi Könyvtár számú /MÁK/ számlára kell befizetni. A pályázati dokumentációnak tartalma:: 3 példányban benyújtott önértékelés (1 eredeti, 1 másolat és 1 elektronikus) (CD vagy DVD lemez) az eljárási díj átutalását igazoló banki kivonat kitöltött pályázati adatlap A pályázatok elbírálásában csak a hiánytalan pályázati dokumentációval rendelkező intézmények vehetnek részt! A benyújtott pályázatokat a Könyvtári Minőségügyi Bizottság két szakértője helyszíni vizsgálat során ellenőrzi, valamint pontozással és szövegesen értékeli. A pályázati dokumentáció és a szakértői vélemények alapján a Könyvtári Minőségügyi Bizottság javaslatot tesz tárgyév szeptember 15-ig, majd a kultúráért felelős miniszter dönt a Minősített Könyvtár cím odaítéléséről. A Minősített Könyvtár címet elnyerő intézmény a típusának megfelelő jelző használatával a kiállított Díszoklevél átvételére és a cím 5 évig történő használatára jogosult. A Minősített Könyvtár cím birtokában a könyvtár pályázhat a KÖNYVTÁRI MINŐSÉGI DÍJ elnyerésére. A pályázatok postára adásának határideje: május 22. A pályázatokat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának Könyvtári Osztályára (1055 Budapest, Szalay u ) kell postai úton eljuttatni. A nyertes pályázó levélben kap értesítést.

19 IMPRESSZUM / MÉDIAAJÁNLAT 19 Megjelenéssel kapcsolatos információk: Lapszerkesztő: Kelédiné Mázik Ildikó Telefon: /106 keledi.ildiko@fppti.hu Fotók: az intézmények saját fotói, valamint forrás: Honlapunkon az alábbi szolgáltatások vehetők igénybe: Havi díj (Ft + Áfa) Céges logó vagy banner elhelyezése Szakmai/PR cikk publikálása Adatok frissítése, kisebb módosítások PR képgaléria publikálása (max. 30 kép) Videó publikálása (max. 3 perc) Cikkírás forrásanyagból (kb. 1 oldal) Interjú készítése PR/marketing céllal (termék vagy szolgáltatás bemutatása) Éves díj (Ft +Áfa) A honlapon történő megjelenésről bővebb információt Végh Györgyi, főszerkesztő nyújt a foszerkeszto@budapestedu.hu címen vagy telefonon: (+36 1) /128. Oktatási intézmények hirdetési lehetőségei A fővárosi oktatási intézmények ingyenesen helyezhetnek el önmagukat, saját szervezésű versenyeiket, rendezvényeiket reklámozó rövid hirdetéseket, linkeket, cikkeket. Kiadja a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. Felelős kiadó: Sárik Zoltán, az MFPI igazgatója Szerkesztő: Kelédiné Mázik Ildikó Web: fppti@fppti.hu Grafikai megjelenítés, tördelés: MFPI

Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Verseny Összefoglaló értékelés

Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Verseny Összefoglaló értékelés Fővárosi Komplex Szakmai Tanulmányi Verseny Összefoglaló értékelés 2010/2011. tanév 2011. április 13-14-15-én 1. A verseny szervezése A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet

Részletesebben

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Tájékoztató. a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 20.

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Tájékoztató. a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 20. Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról 2019. február 20. A felsőoktatásba való bekerülés feltétele Alapképzésre, osztatlan képzésre az a jelentkező vehető

Részletesebben

Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. évfolyamra. a 2015/2016. tanévben

Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. évfolyamra. a 2015/2016. tanévben Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. évfolyamra a 2015/2016. tanévben A 11. (12-13.) évfolyamon a tanrend az érettségi - felsőoktatási felvételi igényekhez igazodik Tanulóink korábbi választásuktól

Részletesebben

Megnevezés (tanult idegen nyelv) Létszám (fő) Tagozatkód

Megnevezés (tanult idegen nyelv) Létszám (fő) Tagozatkód KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu OM azonosító: 030716

Részletesebben

Szülői tájékoztató 10. évfolyam 2017/18-as tanév

Szülői tájékoztató 10. évfolyam 2017/18-as tanév Szülői tájékoztató 10. évfolyam 2017/18-as tanév Tartalom A kétszintű érettségi vizsga rendszere A pontszám számítás Intézményi ajánlatok és lehetőségek További segítség Kérdések-válaszok A kétszintű érettségi

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató 2019-2020 A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tájékoztatója Tisztelt Szülők! Kedves Diákok! Nevelő-oktató munkánk feladata: Korszerű oktatás (kiemelkedően felszerelt

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol)

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol) KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu, honlap: www.krudy.gyor.hu

Részletesebben

KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI. 2013/2014. tanév

KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI. 2013/2014. tanév KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI 2013/2014. tanév KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI KÖZÉPSZINTŰ Az írásbeli és a szóbeli vizsga az intézményben. A szaktanár értékel. Az írásbeli időpontja: 2014. május 5-26. A szóbeli időpontja:

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2012. május 24-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2012. május 24-i rendkívüli ülésére Új napirendi pont 20. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. május 24-i rendkívüli ülésére Tárgy: A 2012/2013. tanévben indítható középiskolai

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (angol olasz)

Osztályszám Tagozatkód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (angol olasz) GYŐRI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. utca 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu OM azonosító:

Részletesebben

A évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák

A évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák A 2016. évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák A B C 1. Emelt szintű írásbeli érettségi vizsga 2. magyar nyelv és irodalom Középszintű érettségi írásbeli vizsga magyar nyelv és irodalom, magyar mint

Részletesebben

Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium

Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium Felvételi tájékoztató a 2016/17 os tanévre Az iskola mottója : Legfontosabb adatok Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium e mail.: honlap: OM azonosító: 036723 "A míveletlen föld csak gazt terem, A lélek

Részletesebben

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Beiskolázási nyílt nap Szülői értekezlet 2018. szeptember 12. Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium Sok szeretettel köszöntjük a kedves Szülőket, Hozzátartozókat, Érdeklődőket!

Részletesebben

Érettségi-felvételi tájékoztató. 2015. január 28.

Érettségi-felvételi tájékoztató. 2015. január 28. Érettségi-felvételi tájékoztató 2015. január 28. Érettségi vizsgatárgyak Magyar nyelv és irodalom Történelem Matematika Idegen nyelv Választott tárgy idegen nyelv, földrajz, informatika, testnevelés, szakmai

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2015/2016-os tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS IDŐPONTJAI, HATÁRIDŐK

A FELVÉTELI ELJÁRÁS IDŐPONTJAI, HATÁRIDŐK A FELVÉTELI ELJÁRÁS IDŐPONTJAI, HATÁRIDŐK a 2014/2015-ös tanévre jelentkezőknek Október 15. A középiskoláknak meg kell határozniuk tanulmányi területeik belső kódjait (régen: tagozatkód)*. NYÍLT NAPOK

Részletesebben

Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály. Az érettségi vizsga szervezési feladatai, a jogszabályi változások

Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály. Az érettségi vizsga szervezési feladatai, a jogszabályi változások Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály Az érettségi vizsga szervezési feladatai, a jogszabályi változások 2012. Tavaszi érettségi vizsgaidőszak STATISZTIKA Vizsgázók : 10.602 fő Értékelt tantárgyi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ a 2012. évi őszi érettségi vizsgákról

BESZÁMOLÓ a 2012. évi őszi érettségi vizsgákról KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL OKTATÁSI F OSZTÁLY BESZÁMOLÓ a 2012. évi őszi érettségi vizsgákról A 2012. évi őszi vizsgaidőszakban a 100/1997. (VI. 13.) kormányrendelet 11. (4) bekezdésben foglaltak

Részletesebben

Érettségi, felsőoktatási felvételi

Érettségi, felsőoktatási felvételi Érettségi, felsőoktatási felvételi XIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia Hajdúszoboszló, 2011. október 18-20. Pósfai Péter közoktatási elnökhelyettes. A prezentációban ahol rendelkezésre álltak

Részletesebben

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ Kecskeméti Katona József Gimnázium Becsület és dicsőség az érdemesnek! 6000 Kecskemét, Dózsa György u. 3. Telefon: 76/481-583 www.kjg.hu OM azonosító: 027944 A 2016-2017. tanévben

Részletesebben

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója. I. Hat évfolyamos képzés

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója. I. Hat évfolyamos képzés A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója Az iskola OM azonosítója: 030694 Cím: 9400 Sopron, Templom utca 26. Tel: 99/505-390 E-mail cím: iroda@szig.sopron.hu Honlapunk címe: http://szig.sopron.hu

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL április 23.

TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL április 23. TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL 2015. április 23. A kétszintű érettségi egyenértékű céljai: egységes és differenciált, továbbtanulási alapot ad, EU kompatibilis érettségi bizonyítványt ad.

Részletesebben

Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató

Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Szakmai Szolgáltató OM azonosító: 200886 Cím: 3900 Szerencs, Ondi út 1. Telefon: 47/362-533 47/361-444 47/362-132 Fax: 47/362-533/102-es

Részletesebben

Információk: Ponácz Ferenc igazgatóhelyettes, tel.: 22/ 506-162 Titkárság, tel.: 22/ 506-472. web: www.telekiblanka.hu. e-mail: budai@telekiblanka.

Információk: Ponácz Ferenc igazgatóhelyettes, tel.: 22/ 506-162 Titkárság, tel.: 22/ 506-472. web: www.telekiblanka.hu. e-mail: budai@telekiblanka. Kedves Szülők! Köszönjük érdeklődésüket iskolánk hat évfolyamos gimnáziumi képzése iránt. E tájékoztató honlapunkon történő megjelentetésével is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Önök minél több információhoz

Részletesebben

Igazgató: Veizer Valéria ( Beiskolázásért felelős: Osgyániné Németh Márta igazgatóhelyettes

Igazgató: Veizer Valéria (  Beiskolázásért felelős: Osgyániné Németh Márta igazgatóhelyettes 1. Általános tudnivalók: Az intézmény neve: Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium OM azonosító: 032582 Címe: 2170 Aszód, Régész utca 34. Telefon/Fax: 06-28-400 611 / 06-28-400

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE

A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE A FELVÉTELI ELJÁRÁS HELYI RENDJE Iskolánk a hozzánk jelentkező nyolcadikosok számára a rendes felvételi eljárás keretében felvételi vizsgát tart. A felvételi vizsga részei: - központi írásbeli felvételi

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2019/2020-as tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér

tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér Kétszintű érettségi tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér Az érettségi jellemzői Kétszintű közép és emelt szint

Részletesebben

Sajtóiroda. Tájékoztató a évi május-júniusi érettségi vizsgákról

Sajtóiroda. Tájékoztató a évi május-júniusi érettségi vizsgákról Sajtóiroda Tájékoztató a 2008. évi május-júniusi érettségi vizsgákról 2008. május 5-én, hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal megkezdődik a 2007/2008.

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2017/18-as tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL. 2014. április 24.

TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL. 2014. április 24. TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL 2014. április 24. Az kétszintű érettségi egyenértékű céljai: egységes és differenciált, továbbtanulási alapot ad, EU kompatibilis érettségi bizonyítványt ad.

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben induló osztályok:

A 2016/2017. tanévben induló osztályok: Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum BÉKÉSY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 1174 Budapest, Széchenyi u. 9-11. Telefon: +36-1-256-16-73 +36-1-257-00-32 OM azonosító: 203061 Telephely kód: 002 Nyitott kapuk

Részletesebben

Érettségi-felvételi tájékoztató január 28.

Érettségi-felvételi tájékoztató január 28. Érettségi-felvételi tájékoztató 2016. január 28. Érettségi vizsgatárgyak Érettségi feltétele: a tantárgyi követelmények teljesítése, 50 óra közösségi szolgálat Magyar nyelv és irodalom Történelem Matematika

Részletesebben

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója Az iskola OM azonosítója: 030694 Cím: 9400 Sopron, Templom utca 26. Tel: 99/505-390 E-mail cím: iroda@szig.sopron.hu Honlapunk címe: soproniszig.hu

Részletesebben

ÉRETTSÉGI 2013 Általános tájékoztató az érettségiről

ÉRETTSÉGI 2013 Általános tájékoztató az érettségiről ÉRETTSÉGI 2013 Általános tájékoztató az érettségiről 2013.01.17. Jelentkezés Az egyes tanulók jelentkezésével kapcsolatos adminisztrációt az adott osztályhoz tartozó jegyző látja el. A diákok személyre

Részletesebben

Képzési idő. Tagozat kód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő Humán gimnázium (angol olasz)

Képzési idő. Tagozat kód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő Humán gimnázium (angol olasz) GYŐRI SZOLGÁLTATÁSI SZC KRÚDY GYULA GIMNÁZIUMA, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLÁJA, TURISZTIKAI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA 9024 Győr, Örkény I. utca 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020.

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020. Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma 8200 Veszprém, Csap u. 9. Tel: 88/560-590 Fax: 88/560-570 Igazgató: ifj. Szathmáry Árpád Pályaválasztási felelős: Juhász Tamás

Részletesebben

A Neumann János Középiskola és Kollégium a 2014/2015. tanévet is sikerrel zárta

A Neumann János Középiskola és Kollégium a 2014/2015. tanévet is sikerrel zárta A János Középiskola és Kollégium a 2014/2015. tanévet is sikerrel zárta A fenntartói értékelés témái: Tanulmányi eredmények Érettségi vizsgákról János Középiskola és Kollégium nyelvvizsga eredményei Továbbtanulás

Részletesebben

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap A felvételi és érettségi kapcsolata 2008. november 13. Előadó: Végh Tamás, felvételi iroda A Bologna-rendszer A Bologna-rendszer néven ismertté vált többciklusú képzés három,

Részletesebben

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2012-2013-as tanévre

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2012-2013-as tanévre BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2012-2013-as tanévre Kedves Leendő Tanulónk! Tisztelt Érdeklődő Szülők! Tájékoztatónk célja, hogy felvételi követelményeinket nyilvánosságra

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS IDŐPONTJAI, HATÁRIDŐK

A FELVÉTELI ELJÁRÁS IDŐPONTJAI, HATÁRIDŐK A FELVÉTELI ELJÁRÁS IDŐPONTJAI, HATÁRIDŐK a 2016/2017-es tanévre jelentkezőknek Október 20. A középiskoláknak meg kell határozniuk tanulmányi területeik belső kódjait (régen: tagozatkód)*. A középiskoláknak

Részletesebben

Az iskola a 2014/2015. tanévre a következő osztályokba hirdet felvételt: Az általános iskola 8. osztályát befejezettek számára

Az iskola a 2014/2015. tanévre a következő osztályokba hirdet felvételt: Az általános iskola 8. osztályát befejezettek számára Intézmény neve: Egri Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3. Telefon/fax: (36) 515-020, 313-765 E-mail: egrikossuthtitkarsag@gmail.com Honlap: www.kossuthzsuzsa.hu

Részletesebben

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója. Négy évfolyamos és öt évfolyamos képzés

A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója. Négy évfolyamos és öt évfolyamos képzés A Soproni Széchenyi István Gimnázium felvételi tájékoztatója Az iskola OM azonosítója: 030694 Cím: 9400 Sopron, Templom utca 26. Tel: 99/505-390 E-mail cím: iroda@szig.sopron.hu Honlapunk címe: soproniszig.hu

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK

INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK A 4 évfolyamos gimnáziumi osztályaink Emelt idegen nyelvi képzések Intézményünkben nagy hagyományai vannak az emelt szintű angol és német nyelvoktatásnak. A nyelvi tagozaton

Részletesebben

Felvételi eljárási rend

Felvételi eljárási rend Felvételi eljárási rend 2014/2015-ös tanév Európai Üzleti Szakközép és Szakiskola OM: 200466 Tisztelt Szülő, Kedves Érdeklődő Nyolcadikos! Iskolánkban 2004-től érettségire épülő szakképzés folyik. Közel

Részletesebben

[ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA

[ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA -. [ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] Összeállította: Kovács Mária igazgató a /. (VI..) EMMI rendelet alapján SZEPTEMBER ÖSSZESÍTETT NAPTÁR / OKTÓBER HÉTFŐ 3 1 6 HÉTFŐ 1 31 KEDD

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ EGYÉNI TANREND ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ A 11. ÉVFOLYAMRA. a 2019/2020. tanévben

TÁJÉKOZTATÓ AZ EGYÉNI TANREND ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ A 11. ÉVFOLYAMRA. a 2019/2020. tanévben TÁJÉKOZTATÓ AZ EGYÉNI TANREND ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ A 11. ÉVFOLYAMRA a 2019/2020. tanévben A 11. (12.) évfolyamon a tanrend az érettségi - felsőoktatási felvételi igényekhez igazodik Tanulóink korábbi választásuktól

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4400 Nyíregyháza, Krúdy Gy.u.32. Telefon: (42) 445-332 Fax: (42) 447-545 E-mail: sipkay@chello.hu http://www.sipkay.hu

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Oktatási, Kulturális és Sport Iroda

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Oktatási, Kulturális és Sport Iroda Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Oktatási, Kulturális és Sport Iroda Szám: 46483/2010. J a v a s l a t a 2011/2012. tanévben indítható középiskolai és szakiskolai osztályok meghatározására

Részletesebben

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felvételt hirdet négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályaiba a 2020/2021-es tanévre az alábbiak szerint A.) Négy évfolyamos gimnázium (Egy osztály általános tantervű)

Részletesebben

I. Érettségi május-június JNSZ megye

I. Érettségi május-június JNSZ megye I. Érettségi 2017. május-június JNSZ megye 2017. május-június - 3799 fő érettségiző (várhatóan biz-t kap: 2586), 44 vizsgaszervező intézmény + KH - 127 érettségi vizsgabizottság (ebből 1 KH-s); legkisebb:

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200909 GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOK FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2020 2021. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail

Részletesebben

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2011-2012-es tanévre

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2011-2012-es tanévre BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2011-2012-es tanévre Kedves Leendő Tanulónk! Tisztelt Érdeklődő Szülők! Tájékoztatónk célja, hogy felvételi követelményeinket nyilvánosságra

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGÁVAL ÉS FELSŐOKTATÁSI JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ. 2016/17-es tanév

ÉRETTSÉGI VIZSGÁVAL ÉS FELSŐOKTATÁSI JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ. 2016/17-es tanév ÉRETTSÉGI VIZSGÁVAL ÉS FELSŐOKTATÁSI JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ 2016/17-es tanév Fontosabb időpontok, határidők február 15. a) az érettségire jelentkezés végső határideje b) a felsőoktatási

Részletesebben

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu

2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail: cklg@cklg.hu www.cklg.hu Beiskolázási tájékoztató a 2016/2017-es tanévre Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium OM azonosító: 032549 Telephely kódja: 001 2700 Cegléd, Rákóczi út 46. tel: (53)-310-934, (53)-500-525 fax:(53)-500-625 E-mail:

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (OM azonosító: 035282) Györgyi Albert) Az iskola dolga, hogy megtanítsa vélünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti

Részletesebben

HOGYAN VÁLASSZUNK ISKOLÁT? TUDNIVALÓK ISKOLAVÁLASZTÁS ELŐTT TÁJÉKOZTATÓ ELŐADÁS SZÜLŐKNEK

HOGYAN VÁLASSZUNK ISKOLÁT? TUDNIVALÓK ISKOLAVÁLASZTÁS ELŐTT TÁJÉKOZTATÓ ELŐADÁS SZÜLŐKNEK HOGYAN VÁLASSZUNK ISKOLÁT? TUDNIVALÓK ISKOLAVÁLASZTÁS ELŐTT TÁJÉKOZTATÓ ELŐADÁS SZÜLŐKNEK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELADATA A TOVÁBBTANULÓK ÉS SZÜLEIK RÉSZLETES, PONTOS TÁJÉKOZTATÁSA. A BEKÜLDENDŐ DOKUMENTUMOK

Részletesebben

Érettségi vizsga 2014/2015

Érettségi vizsga 2014/2015 Érettségi vizsga 2014/2015 1. Érettségi tantárgyai Öt tárgyból kell érettségi vizsgát tenni, és az öt közül négy kötelezően előírt: - Magyar nyelv és irodalom - Matematika - Történelem - Idegen nyelv Az

Részletesebben

Beszámoló a 2016 /2017. tanév munkájáról

Beszámoló a 2016 /2017. tanév munkájáról kék cella: számadatokkal; zöld cella: szövegesen kitöltendő 1.1. Személyi feltételek engedélyezett álláshelyek száma 204 engedélyezett pedagógus álláshelyek száma 135 ebből könyvtáros 1 engedélyezett technikai

Részletesebben

JOGSZABÁLYKIVONATOK. Az érettségiről

JOGSZABÁLYKIVONATOK. Az érettségiről JOGSZABÁLYKIVONATOK AZ ÉRETTSÉGIRŐL (részletes leírás a 100/1997. Kormányrendeletben)...1 Felvételi vizsgatárgyak a Közgazdaságtudományi Karon meghirdetett alapszakokon...2 Érettségi vizsgaidőpontok a

Részletesebben

TANULMÁNYI TERÜLETEK és FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TERÜLETEK és FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ SZENT BENEDEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZÉPISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Budapesti Tagintézménye OM száma: 201410 TANULMÁNYI TERÜLETEK és FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A Magyar

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK A PÁLYAVÁLASZTÁSI SZÜLŐI ÉRTEKEZLET RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, 2011. november 15.

KÖSZÖNTJÜK A PÁLYAVÁLASZTÁSI SZÜLŐI ÉRTEKEZLET RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, 2011. november 15. KÖSZÖNTJÜK A PÁLYAVÁLASZTÁSI SZÜLŐI ÉRTEKEZLET RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, 0. november 5. Új kép SZAKMACSOPORTOK ISKOLÁNKBAN Szakközépiskolai tagozat Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák!

Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák! Kedves Szülők! Kedves Diákok! Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák! Kiadványunkkal tájékoztatni szeretnénk leendő diákjainkat, szüleiket, osztályfőnökeiket a 2015-2016. tanévben indítandó osztályainkról.

Részletesebben

TERVEZET! OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER OKM-11767/2006. Tárgy: a 2006/2007. tanév rendjéről szóló 4/2006. (II. 24.) OM rendelet módosítása

TERVEZET! OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER OKM-11767/2006. Tárgy: a 2006/2007. tanév rendjéről szóló 4/2006. (II. 24.) OM rendelet módosítása OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER OKM-11767/2006. TERVEZET! Tárgy: a 2006/2007. tanév rendjéről szóló 4/2006. (II. 24.) OM rendelet módosítása 2006. november Tartalmi összefoglaló A 2006/2007. tanév rendjéről

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben Augusztus Augusztus 21. Augusztus 22-23 Augusztus 24. Augusztus 27-29. Augusztus 27. Augusztus 28. Augusztus 27-30 Augusztus 30.

Részletesebben

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2015-2016-os tanévre

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2015-2016-os tanévre BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015-2016-os tanévre Kedves Leendő Tanulónk! Tisztelt Érdeklődő Szülők! Tájékoztatónk célja, hogy felvételi követelményeinket nyilvánosságra

Részletesebben

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus

A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben. Augusztus A Türr István Gimnázium és Kollégium Munkaterve a 2018/2019-es tanévben Augusztus Augusztus 21. Vezetőségi értekezlet Augusztus 22-23 Augusztus 24. Augusztus 27-29. Augusztus 27. Augusztus 28. Augusztus

Részletesebben

GINOP pályázathoz kapcsolódó értekezlet, Fodor Andrea vezetésével

GINOP pályázathoz kapcsolódó értekezlet, Fodor Andrea vezetésével 2018.09.01 Szombat Részvétel a Szolnok Város Napja Rendezvényen 2018.09.02 Vasárnap Tanévnyitó ünnepség, Első tanítási napon megjelent tanulók, 2018.09.03 Hétfő valamint a tanulói jogviszonnyal rendelkező

Részletesebben

Tájékoztató a 11. évfolyamos tanulók és szüleik részére

Tájékoztató a 11. évfolyamos tanulók és szüleik részére Tájékoztató a 11. évfolyamos tanulók és szüleik részére 2018. február, március Az érettségi vizsga tárgyai Legalább öt tantárgy: négy kötelező: magyar nyelv és irodalom történelem matematika idegen nyelv

Részletesebben

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató

Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola. felvételi tájékoztató Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola felvételi tájékoztató 2016/2017 BEMUTATKOZÁS Iskolánkban 60 év óta folyik kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzése.

Részletesebben

Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium 2017/2018

Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium 2017/2018 Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium 2017/2018 Elérhetőségeink OM kód: 032286 Igazgató: Pálfalvai Zoltán Telephely kód: 001 Pályaválasztási felelős: Szabóné Básti Csilla Iskola címe: 3100 Salgótarján, Kissomlyó

Részletesebben

Érettségi vizsga 2014.

Érettségi vizsga 2014. Érettségi vizsga 2014. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 4 kötelező és egy választható vizsgatárgy összesen tehát legalább 5 (lehet több is): Magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, és egy választható.

Részletesebben

Tervezett képzési formák, tagozatok, osztályok, szakmacsoportok és ezek belső kódszámai: Képzési szakképzési célcsoportok:

Tervezett képzési formák, tagozatok, osztályok, szakmacsoportok és ezek belső kódszámai: Képzési szakképzési célcsoportok: Információ a 2016-2017. évi Megyei Pályaválasztási Tájékoztatóhoz Intézmény neve: Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakközépiskola és Szakiskola Intézmény címe: 3300 Eger, Mátyás király

Részletesebben

Arany János Általános Iskola és Gimnázium

Arany János Általános Iskola és Gimnázium A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓJA a 2018/2019. tanévre Felvételt hirdetünk az általános iskolák 4. osztályos tanulóinak nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályba.

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2015-2016-os tanévre TANDÍJ NINCS! Szakközépiskola Összesen 6 osztály 204 tanuló, ebből 2 osztály turizmus szakirány érettségi

Részletesebben

FELÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2019/2020. TANÉVRE BUDAPESTI GAZDASÁGI SZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

FELÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2019/2020. TANÉVRE BUDAPESTI GAZDASÁGI SZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája FELÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2019/2020. TANÉVRE BUDAPESTI GAZDASÁGI SZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Iskola OM azonosítója 203061 Telephely kódja 005 Iskola címe 1091 Budapest Ifjúmunkás

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató

Beiskolázási tájékoztató Beiskolázási tájékoztató A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium (OM azonosító 035987) a 2019/2020. tanévre a következő képzési formákat hirdeti meg: Négyosztályos gimnáziumi

Részletesebben

Összeállította: Kovács Mária igazgató a 12/2016. (VI.27.) EMMI rendelet alapján

Összeállította: Kovács Mária igazgató a 12/2016. (VI.27.) EMMI rendelet alapján ZSÁMBÉKI ZICHY MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA -. Összeállította: Kovács Mária igazgató a /. (VI..) EMMI rendelet alapján [ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ ] SZEPTEMBER ÖSSZESÍTETT NAPTÁR / OKTÓBER HÉTFŐ 5 3 HÉTFŐ 3 34 3 KEDD

Részletesebben

SZIE-GTK. Intézmény elérhetősége:

SZIE-GTK. Intézmény elérhetősége: SZIE-GTK Intézmény elérhetősége: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Telefon: (28) 522-090 Fax: (28) 522-040 E-mail: katona.laszlone@gtk.szie.hu Honlap: http://www.gtk.szie.hu Felvételivel kapcsolatos egyéb

Részletesebben

Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2016/

Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2016/ Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2016/2017. www.bolyai-starjan.sulinet.hu http://www.felvi.hu I. Emelt szintű előkészítők Célja: - az utolsó két évfolyamon heti plusz két órában az emelt szintű

Részletesebben

Felvételi eljárás rendje a 2015/2016-os tanévre

Felvételi eljárás rendje a 2015/2016-os tanévre Felvételi eljárás rendje a 2015/2016-os tanévre Indítandó osztályok, kódok: Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály Kód: 01 5 évfolyamos képzés. (nyelvi előkészítő év angol nyelvből + 4 év ) A helyi tanterv

Részletesebben

Tájékoztató. az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról. Kalász Ákos igh.

Tájékoztató. az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról. Kalász Ákos igh. Tájékoztató az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról Kalász Ákos igh. I. Érettségi 2015 1. Érettségi jelentkezés - jelentkezési lapokat legkésőbb

Részletesebben

A kétszintű érettségiről

A kétszintű érettségiről A kétszintű érettségiről Átszámítás A kétszintű érettségi vizsga rendszere Érettségi vizsga Munkaerőpiac Szakképzés Középiskola Középszint Emelt szint Felsőoktatás A legfelkészültebbek számára Magasabb

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2019/2020. TANÉVRE

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2019/2020. TANÉVRE FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2019/2020. TANÉVRE BUDAPESTI GAZDASÁGI SZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Iskola OM azonosítója 203061 Telephely kódja 005 Iskola címe 1091 Budapest Ifjúmunkás

Részletesebben

tanév. A tanév rendje

tanév. A tanév rendje 2014-15. tanév A tanév rendje A 2014/2015. tanévben : a tanítási év első tanítási napja 2014. szeptember 1. (hétfő) utolsó tanítási napja 2015. június 15. (hétfő). Az iskola utolsó, befejező évfolyamán

Részletesebben

Tájékoztató 2018/19.

Tájékoztató 2018/19. Tájékoztató 2018/19. az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról 2018. 10. 13. Kalász Ákos ig. 1 I. Érettségi 2019 1. Érettségi jelentkezés

Részletesebben

Felvételi tájékoztató OM azonosító: 203052 Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolája Tanulmányi területek Szakgimnázium 530 (kód)

Felvételi tájékoztató OM azonosító: 203052 Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolája Tanulmányi területek Szakgimnázium 530 (kód) Felvételi tájékoztató OM azonosító: 203052 Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolája Tanulmányi területek Szakgimnázium 530 (kód) turisztikai szakközépiskolai osztály 531 (kód) vendéglátó

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2011/2012-es tanévre Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola OM azonosító: 035424 www.hunfalvy-szki.hu 2010.10.01. TANULMÁNYI

Részletesebben

CSOKONAI ÚJPEST. Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM. Alapítva:1989

CSOKONAI ÚJPEST. Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM. Alapítva:1989 ÚJPEST CSOKONAI Alapítva:1989 Felvétel tájékoztató 2018/2019. tanév U JPESTI CSOKONAI VITE Z MIHA LY A LTALA NOS ISKOLA E S GIMNA ZIUM 1048 Budapest Bo rfesto u. 5-9. www.csvmg.hu ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ

Részletesebben

KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓJA

KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓJA A Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola 201202 KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓJA a. tanév középfokú beiskolázásához A középfokú iskolába történő jelentkezés rendjét és a felvételi eljárás szabályait

Részletesebben

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás)

Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) Földes Ferenc Gimnázium (a 2015/2016-os tanévi beiskolázás) 1. A felvételi vizsgák jelentkezési határideje: 2014. december 9. (kedd)-ig jelentkezés a hat és a négy, illetve öt évfolyamos képzésre jelentkezők

Részletesebben

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó!

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó! Kedves Olvasó! Bevezető Az Alumni hírlevél különszámával jelentkezünk. Jelenlegi hírlevelünk célja, hogy értesítést és információt adjunk a Szolnoki Főiskola keresztféléves képzéseiről. Képzési kínálatunkban

Részletesebben

2017/2018 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

2017/2018 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 1204 Budapest, Pöltenberg utca 10-12. Tel./Fax: 06-1-347-0950 iskola@szivarvanygszki.hu www.szivarvanyszakkepzo.hu OM: 200479 2017/2018 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Elérhetőségek Adatok Igazgató: Kisely Zsuzsanna

Részletesebben

2016/2017 tanév rendje

2016/2017 tanév rendje 2016/2017 tanév rendje 2016/2017. tanév rendjéről a 12/2016. EMMI rendelete alapján 2016. augusztus 23. kedd Gólyatáboros szülői értekezlet 2016. augusztus 24-26. sz - cs - p Gólyatábor - Révfülöp 2016.

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben a tanítási év első tanítási napja szeptember 1. (csütörtök) és utolsó tanítási napja június 15. (csütörtök).

A 2016/2017. tanévben a tanítási év első tanítási napja szeptember 1. (csütörtök) és utolsó tanítási napja június 15. (csütörtök). A 2016/2017. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2016. szeptember 1. (csütörtök) és utolsó tanítási napja 2017. június 15. (csütörtök). A tanítási napok száma száznyolcvankettő nap. A tanítási év

Részletesebben