Hangulatzavarok, pszichotikus zavarok

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hangulatzavarok, pszichotikus zavarok"

Átírás

1 Hangulatzavarok, pszichotikus zavarok tünettan, prevalencia, együttműködés Források: Füredi,J., Németh, A., Tariska, P. (2009): A pszichiátria magyar kézikönyve. Medicina, Bp. Tringer, L. (2010): A pszichiátria tankönyve. Semmelweiss Kiadó, Bp. DSM-IV. diagnosztikai kritériumai Animula, Bp., DR. MOLNÁR JUDIT DE Magatartástudományi Intézet december

2 BEVEZETŐ normál hangulatingadozás: kontroll, intenzitás, időtartam hangulatzavarok: ez a kontroll elvész, a hangulat tartósan valamely szélső irányba tolódik. A hangulat megváltozása együtt jár a magatartás, az érzelmi reakciók, a kognitív és a vegetatív funkciók változásával. Majdnem mindig károsodnak az interperszonális, szociális kapcsolatok és a munkahelyi teljesítmény A hangulat és az érzelmi élet zavara, a gondolkodás meglassulása, valamint a késztetések és az aktivitás csökkenése képezik a Bleuler-féle depressziós triászt, amelyhez többnyire vegetatív és szomatikus tünetek is csatlakoznak. A tünetek funkcióromlást és/vagy szubjektív szenvedésnyomást okoznak

3 BEVEZETŐ Tünetként: a hangulat negatív ill. pozitív irányú eltolódása; sok pszichés és testi betegség kísérője lehet Tünetcsoportként: a hangulat primer zavarával együttjáró tüneteket is magában foglalja; számos kórkép talaján előfordulhat (pl. szenvedélybetegségek, organikus kórképek) Betegség-egységként: az affektivitás primer zavara jellemzi (pl. major depresszió, bipoláris depresszió)

4 KLINIKAI MEGJELENÉS A hangulatzavarok klinikai megjelenése alapvetően két mintát követhet: depresszió mánia tünetegyüttese. a depresszió gátláshangsúlyú tünetképzés, a mániára a gátlások felszabadulása jellemző. előfordulhat, hogy egy betegnél a két tünetegyüttes egy időben jelenik meg (kevert állapotok).

5 DEPRESSZIÓS EPIZÓD alaptünet: a hangulat zavara: depressziós hangulat, stabilan alacsony fekvésű, külső események, körülmények nem befolyásolják, vagy ha igen, akkor csak negatív irányba az érdeklődés csökkenése örömképtelenség negatív énkép, világkép, jövőkép való képesség önbizalom és önértékelés csökkenése csökkent energia bűnösség- és értéktelenség-érzés ön-sértések, öngyilkossági gondolatok

6 DEPRESSZIÓS EPIZÓD Kognitív funkciók: felfogás lassult a figyelem mozgékonysága csökken, lassan terelődik meglassult gondolkodás, néha szinte leáll, + tartalmi elszegényedés, monoideizmus koncentrációzavar, feledékenység memóriazavar, ill. szelektív memória fáradékonyság, csökkent aktivitás a feladatok óriási erőfeszítést igényelnek, kifejezett fáradtságot okoznak étvágy- és alvászavar

7 DEPRESSZIÓS EPIZÓD Szomatikus-vegetatív tünetek: alvászavar: elalvási zavar, gyakori felébredés és idő előtti, korai ébredés. csökkent étvágy, fogyás vagy hízás (gyors) gyakori a szájszárazság, a székrekedés szubjektív testi panaszok a szexuális késztetés csökken vagy megszűnik. az izgalmi fázis zavarai is gyakoriak (erekciózavarok, anorgasmia).

8 SÚLYOSSÁG SZERINTI FELOSZTÁS Enyhe depressziós epizód a tünetek szenvedést okoznak a betegnek, a szociális aktivitás fenntartásában nehézségei vannak, de tevékenységeit teljesen nem adja fel. Közepes depressziós epizód a beteg számára jelentős nehézséget jelent szokásos aktivitásainak fenntartása. Súlyos depressziós epizód kifejezett pszichomotoros gátoltság vagy agitáció figyelhető meg, a beteg képtelen vagy csak erősen, csökkentett mértékben képes szokásos tevékenységeit folytatni. Depresszió pszichotikus tünetekkel depressziós tünetek súlyos formában jelentkeznek, emellett hallucinációk (pl. becsmérlő vagy vádló hanghallások), a hangulattal kongruens téveszmék (pl. bűnösségi, elszegényedési figyelhetők meg. Erőteljes pszichomotoros gátoltság.

9 DIFFERENCIÁLDIAGNÓZIS Normális lehangoltság, gyász - veszteséget követő reakció, amely normális adaptációs folyamat Gyászban a levertség és a veszteségérzés dominál, de nem jellemző az önbecsülés elvesztése, amely depresszióban alapvető. Szomatikus betegségek - számos neurológiai vagy egyéb szomatikus megbetegedéshez társulhatnak depressziós tünetek. Leggyakoribbak: Parkinsonszindróma, különféle demenciák, a cerebrovaszkuláris, valamint a daganatos megbetegedések. A demenciától való elkülönítés: (pszeudodemencia). A depresszió organikus háttere minden esetben kizárandó. Egyéb pszichiátriai zavarok az előtérben álló tünetek alapján különíthetők el.

10 MÁNIÁS EPIZÓD Emelkedett hangulat (jókedvtől az extatikus elragadtatás állapotáig terjedhet). Szélsőséges állapotokban már inkább ingerlékenység, kellemetlen feszültség, agresszivitás. Figyelem: minden apró részlet megragadja, tartósan viszont nem köti le semmi. Gondolkodás, asszociációk felgyorsulnak. Gondolatrohanás: a beszéd másodlagos inkoherenciájában tükröződik. Önértékelés: önmagát túlértékeli. Súlyos esetben megalomán téveszmék (szerelmi, feltalálói, vallási stb.). Aktivitás fokozott, pszichomotórium felgyorsult. Tevékeny, mindenbe belefog, de nem viszi véghez, felelőtlen, meggondolatlan. Súlyos, hosszú távra is negatívan ható döntések. Szociális magatartás: kritikai készség csökkenése, a szociális normák figyelmen kívül hagyása, felelőtlen kapcsolatok, esetleg promiszkuitás.

11 MÁNIÁS EPIZÓD Könnyen ingerültté válik, frusztrációra agresszióval válaszolhat Sokat beszél (logorrhoea), a célképzet nehezen ismerhető fel. a késztetés könnyen tettbe fordul. Kritikátlanság, ami könnyen normasértővé teheti. Más esetben a beteg mértéktelen alkoholizálásba fog. Vegetatívum: alvásigénye csökkent, étvágya néha fokozott, máskor csökkent. Betegségbelátás hiányzik.

12 SÚLYOSSÁG SZERINTI FELOSZTÁS Hipománia: a jóllét"-érzés kifejezett, a beteg úgy érzi, hogy mind fizikailag, mind szellemileg hatékony, szociabilitása fokozott, beszédes, libido megnő, alvásigény csökken, munkahelyi teljesítménye kezdetben akár javulhat is Mánia pszichotikus tünetek nélkül: a szociális gátlások elvesznek, ingerlékenység, agresszív megnyilvánulások, munkája, szociális aktivitása jelentősen károsodik.

13 SÚLYOSSÁG SZERINTI FELOSZTÁS Súlyos mánia pszichotikus tünetekkel: Gondolatszáguldás, folyamatos beszédkényszer másodlagos inkoherencia. Önértékelés grandiózus, téveszmék alakulnak ki, melyek a hangulattal kongruensek (politikai, vallásos, szexuális, perzekutoros), bizonyos esetekben bizarrak. Hallucinációk általában akusztikusak, ritkábbak a vallásos tartalmú víziók. Mániás stupor: ritka, a beteg mozdulatlan, nem beszél, arckifejezése boldogságot tükröz - gyógyuláskor típusos mániás élményekről, gondolatokról számolnak be.

14 BETEGSÉGLEFOLYÁS, PROGNÓZIS A lefolyás alapján unipoláris depressziót, unipoláris mániát és bipoláris zavart különítünk el. Unipoláris: A betegek 7-20%-ának élete során csak egyetlen mániás vagy depressziós epizódja van, de az esetek többségében az első epizód gyógyulása után változó időszakonként új epizód jelentkezik. Bipoláris zavar az esetek 60-75%-aban depressziós epizóddal kezdődik, az első mániás epizód jelentkezéséig 1-10 év is eltelhet. Ha a bipoláris zavar mániás epizóddal indul, a kezdet hirtelen, drámai. A depressziós epizód tartama 6-8 hónap, a mániás epizódé átlagosan 4 hónap. A bipoláris I-ben a depresszió mellett a betegség lefolyása során teljes mániás tünetegyüttes jelenik meg bipoláris II-ben csak hipománia.

15 BETEGSÉGLEFOLYÁS, PROGNÓZIS bipoláris III elnevezés azokra a visszatérő depressziós epizódban szenvedő betegekre, akiknek családjában mániás epizód előfordult. Ezeknél a betegeknél gyakori az antidepresszív kezelés kapcsán kialakuló farmakogén hipománia. A betegséglefolyás során az epizódok hossza nem változik, de a remisszió időtartama rövidül, az epizódszám nő, a depressziós epizód gyakoribbá, a mánia ritkábbá válik.

16 KOMPLIKÁCIÓK A hangulatzavarban szenvedő betegek 25-50%-a kísérel meg élete során legalább egy alkalommal öngyilkosságot, 5-15%-uk fejezi be életét öngyilkossággal. Ez utóbbi 30-szor gyakoribb a hangulatzavarban nem szenvedő öngyilkosok arányánál. A hangulatzavarok másik jelentős komplikációja az alkohol- és drogprobléma. Az alkohol és a hangulatzavar kapcsolata azonban kétirányú. Egyrészt a hangulatzavarban szenvedő beteg használhatja az alkoholt öngyógyítás eszközeként, másrészt mind az alkoholmegvonás, mind a krónikus alkoholprobléma másodlagosan is vezethet depresszió kialakulásához.

17 EPIDEMIOLÓGIA klinikai szintű depressziós tünetegyüttes a nők 6-11,8%-ánál, a férfiak 2,6-5,5%-nál fordul elő a major depresszió élettartam-prevalenciája 5,8-17,1% (magyar adat: 15,1%) egyéves prevalencia 7-9% (magyar adat: 7,1%) egy hónapos prevalencia 1,5-2,6% (magyar adat: 2,6%). a betegségkezdet általában a húszas, harmincas évek, azonban nem ritka gyermekkori (különösen serdülőkor) kezdet sem. Időskorban gyakori, (60 éves kor felett) első epizód elvétve észlelhető. a bipoláris zavarok élettartam-prevalenciáját általában 0,5-1,5% között adják meg. Magyarországon: 5,1%. gyakoribb a városi lakosság és a magasabb szociális osztályok körében.

18 1. Genetikai tényezők: ETIOLÓGIA a bipoláris hangulatzavarban szenvedő betegek hozzátartozói 8-18-szor nagyobb valószínűséggel betegszenek meg bipoláris hangulatzavarban unipoláris depresszióban szenvedő betegek első fokú hozzátartozóinak rizikója depresszióra 2-3-szor, bipoláris hangulatzavarra 1,5-2,5-szer nagyobb, mint az egészséges kontrolloké. az egyik szülő bipoláris I. betegsége esetén 25%, mindkét szülő betegsége esetén 50-75% a valószínűsége annak, hogy az utód hangulatzavarban betegszik meg A családon belüli halmozódás nem feltétlenül bizonyítéka a genetikai háttérnek. Azonos környezeti faktorok, a megbetegedett családtag mintája és hatása szintén szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Ikerkutatások szerint a monozigóták konkordanciarátája bipoláris I zavarra 74-90%, unipoláris depresszióra 43-50% (tekintet nélkül arra, hogy külön vagy együtt nevelkedtek), a dizigótáké 15-25, illetve 10-20%. Az öröklődés jelentősége kétségtelennek látszik, de az öröklődési minta, a releváns gén vagy gének tisztázatlanok.

19 ETIOLÓGIA Pszichoszociális tényezők: Életesemények: - a korai életévek tapasztalatai, a családi légkör, a nevelési módszerek, a szülők esetleges pszichiátriai betegségének nem genetikai hatása hozzájárulnak a hangulatzavarra hajlamos (vulnerábilis) személyiség kialakulásához. - súlyos életesemény után 6 hónapon belül hatszor nagyobb a valószínűsége depressziós epizód kialakulásának. A legszorosabb kapcsolat valamilyen veszteség vagy egy kulcskapcsolatban jelentkező disszonancia esetén van. A stresszor precipitáló szerepet játszik Szociális támasz, énerősítő tényezők, intim kapcsolatok hiánya

20 ETIOLÓGIA A hangulatzavarok kialakulásában a genetikai prediszpozíció fontos meghatározó. Az öröklött prediszpozíciót gyermekkori élmények módosíthatják. A korai élmények határozzák meg, hogy az egyén mit tart stresszornak, és milyen konfliktusmegoldó módszerrel dolgozik. A stresszorok precipitáló szerepet játszanak; az időzítésben, az akut epizód beindításában van szerepük. A potenciális stresszor hatása a személyiségtől függ. Megfelelő problémamegoldó stratégia jó alkalmazkodással társul, az élet stresszeinek hatását pufferolni képes, a depressziót és a szorongásos tüneteket mérsékli.

21 PSZICHOTIKUS ZAVAROK

22 PSZICHOTIKUS ZAVAROK A pszichotikus tünetek kifejezés általában hallucinációk vagy téveszmék jelenlétére utal, de vonatkozhat súlyosan dezorganizált viselkedés- és beszédmódra is. Hallucináció: inger nélküli észlelet (lehet vizuális, akusztikus, olfaktorius, szomatikus stb) Téveseszme (doxazma): kóros gondolati tartalom, nincs valóságalapja, reális okfejtéssel nem korrigálható A súlyosan zavart realitásfunkció miatt az akut pszichotikus állapot veszélyeztető állapot, intézményi ellátást igényel!

23 PSZICHOTIKUS ZAVAROK szkizofrénia szkizofreniform zavar szkizoaffektív zavar paranoid pszichotikus zavar rövid pszichotikus zavar indukált pszichotikus zavar

24 SCHIZOPHRENIA Jellemző zavarok (több, egyidejűleg fennálló): 1. GONDOLKODÁS 1.1. A gondolkodás tartalmi zavarai: téveseszmék alkotják. Bizarrak, töredezettek, nincs semmiféle valóságalapjuk. Leggyakoribb az üldöztetéses és a vonatkoztatási téveseszme. Szkizofréniára jellemző téveseszmék a gondolatközvetítődés, a gondolatbehelyezés, gondolatelvonás. Gyakoriak azok, amelyek atomenergiával, sugarakkal, földönkívüliekkel kapcsolatosak A gondolkodás alaki zavarai: saját, önkényes szabályok szerint gondolkodik, következtetései nincsenek összhangban a realitással vagy az egyetemes logika szabályaival. asszociációk fellazulása, gondolatai összefüggéstelenül siklanak át egyik gondolatról a másikra: inkoherencia A gondolatok áramlásának elakadásai. gondolatok perszeverálódása.

25 SCHIZOPHRENIA 2. Beszéd Konkretizálás, szimbolizmus (elvont témák, ezotéria); Inkoherencia: beszédük gyakran zavaros, követhetetlen; Szegényes, homályos, sztereotip is lehet. Jellemzőek a neologizmák: teljesen új kifejezéseket fejleszt ki Elnémulás: napokon át is fennmaradhat, akár tovább is. Echolália (visszhangválasz), verbigeratio (egy szó vagy kifejezés értelmetlen ismételgetése).

26 3. A percepció zavarai: SCHIZOPHRENIA hallucinációk: megfelelő külső inger hiányában fellépő érzékelési élmények. Valamennyi érzékszervi modalitásban, de leggyakoribb a hanghallás. Kommentáló, parancsot adó hangok lehetnek. Vizuális, taktilis, olfactorius, szomatikus (cönesztopátiás) hallucinációk is lehetnek (égető érzés az agyban, bizsergés a hasi erekben stb). 4. Érzelmi élet zavarai: az érzelmi válaszkészség csökkenése, az affektusok elsivárosodása. A beteg közönyösnek, apátiásnak tűnik. Másik jellegzetes zavar az oda nem illő érzelmek, valamint normál állapotban ritkán tapasztalható élmények, pl széthullás vagy egybeolvadás élménye. 5. én-érzet zavarai: énhatárok elvesztése, mások átlai irányítottság érzése stb. 6. a szándék és akarat rendellenességei: késztetéshiány, elégtelen érdeklődés, célirányos, önindította cselekvések zavarai, hangsúlyos ambivalencia 7. a külvilággal való kapcsolat zavara: a beteg visszavonul a külvilágtól, nem vesz részt benne, s elsősorban saját egocentrikus, illogikus gondolataival foglalkozik, amelyben az objektív tények eltorzulnak vagy kirekesztődnek. Súlyos esetben: autisztikus állapot, az illető elmerült a saját világában és érzelmileg elszakadt a többiektől.

27 SCHIZOPHRENIA DSM-IV A, Jellemző tünetek (két vagy több az alábbiakból egy egyhónapos időszak jelentős részében fennáll): - téveszmék - hallucinációk - inkoherens beszéd - szembetűnően szétesett viselkedés - negatív tünetek: érzelmi kiüresedés vagy akaratnélküliség B, szociális/foglalkozási diszfunkció (munka, társas kapcsolatok, önmagáról való gondoskodás) C, a zavar jelei legalább 6 hónapon keresztül fennállnak D, hangulatzavar kizárható E, pszichoaktív szer/ ált. egészségi állapot kizárható.

28 SCHIZOPHRENIA - A TÜNETEK CSOPORTOSÍTÁSA pozitív tünetek (hallucinációk, téveseszmék, befolyásoltság érzés stb) negatív tünetek (érzelmi elsivárosodás, a beszéd és gondolkodás elszegényedése, indítékszegénység, apátia, figyelemzavar, örömtelenség stb) A pozitív tünetek az akut SCH-t jellemzik, míg a negatív tünetek inkább a krónikus szkizofréniák vezető tünetegyüttesei.

29 TÍPUSAI Paranoid szkizofrénia A leggyakoribb forma. Általában későbbi életkorban (25-35 év) kezdődik. Viszonylag stabil, többnyire üldöztetéses téveszmék jellemzik, amelyek akusztikus érzékcsalódásokkal társulnak. Előfordulnak még vonatkoztatásos, féltékenységi téveszmék is. A paranoid forma esetén a személyiség hanyatlása kevésbé kifejezett, az érzelmi élet, a célirányos tevékenység, a beszéd aránylag kevésbé károsodik. Viszonylag jó remissziók lehetségesek. Hebefrénia Fiatal korban (16-25 év) kezdődik. Kifejezett gondolkodási zavar, súlyos inkoherencia jellemzi. Rohamos érzelmi elsivárosodás. Furcsa, kifejezetten bizarr viselkedés. Bizarr megnyilvánulások: indokolatlan nevetgélés, grimaszok, sztereotip kifejezések. Célirányos tevékenysége beszűkül, önmaga, mások és a világ dolgai iránt közönyössé válik.

30 TÍPUSAI Kataton szkizofrénia Pszichomotoros zavarok jellemzik. Az izgalmi és a gátlási tünetek egymással váltakozhatnak. Leggyakoribb tünetek a stupor, a bizarr testhelyzetek, negativizmus, ill. a céltalan motoros aktivitás. Egyre ritkább. Schizophrenia simplex a tünetek szinte észrevétlenül alakulnak ki és lassan progrediálva az idült szkizofrénia" állapotát hozzák létre.

31 A SZKIZOFRÉNIÁK KÓRJÓSLATA A szkizofrénia csoportba tartozó betegségek kórjóslata komoly. A betegek több mint fele ismételt kórházi kezelésre szorul. Súlyos esetben krónikus intézeti elhelyezés válik szükségessé. az elmeszociális otthonok lakóinak közel fele szkizofréniában szenved. Amennyiben nincs megfelelő családi háttér, a beteg a társadalom perifériájára sodródik (hajléktalanok, nyomorban élő magányosok jelentős része idült szkizofréniában szenved, és többnyire semmiféle orvosi ellátásban sem részesül). A betegek mintegy 15-20%-a öngyilkossággal fejezi be életét Az esetek 15-20%-a viszonylag jó prognózisú, személyiségkárosodás nem vagy csak kis mértékben következik be. A betegek mintegy 20-30%-a aránylag elfogadható életvitelre képes.

32 EPIDEMIOLÓGIAI ADATOK Élettartam-prevalenciája 1-1,5% között van. Férfiak és nők aránya egyforma A betegség fellépése férfiaknál koraibb ( életév, nőknél életév közötti). Nőknek valamivel jobb a prognózisa.

33 SCHIZOPHRENIFORM ZAVAR SCHIZOAFFEKTÍV ZAVAR Schizophreniform zavar A/ A schizophrenia A-, D-, E kritériumai teljesülnek B/ az epizód tartalma min. 1 hónap, de a hat hónapot nem éri el Schizoaffektív zavar A/ Bizonyos ideig major depresszív vagy mániás vagy kevert epizód egyidejűleg van jelen az SCH A-kritérium-tüneteivel B/ Min. 2 hétig fennálltak téveszmék vagy hallucinációk, előtérben álló hangulati tünetek nélkül C/ A hangulatzavar tünetei jelen voltak a zavar teljes időtartamának jelentős részében D/ Nem pszichoaktív szer vagy ált. egészségi állapot következménye

34 RÖVID PSZICHOTIKUS ZAVAR DSM-IV Az alábbi tünetek egyikének megléte: A/ téveszmék hallucinációk inkoherens beszéd durva szétesett vagy kataton magatartás B/ A pszichotikus zavar minimum egy napig, maximum egy hónapig áll fenn és a premorbid funkciók maradéktalanul visszatérnek. Gyakori a pszichoszociális stresszor a háttérben. C/ A zavar nem magyarázható jobban pszichotikus hangulatzavar, szkizoaffektív zavar, vagy szkizofrénia diagnózisával

35 PSZICHOAKTÍV SZER OKOZTA PSZICHOTIKUS ZAVAR A/ hallucinációk, téveszmék az előtérben B/ Az anamnézis, a fizikális vizsgálat vagy a laborleletek alapján adat van (1) és (2) meglétére (1) Az A kritérium tünetei a szer által okozott mérgezés vagy megvonás alatt, ill. azt követő egy hónapon belül alakultak ki (2) A gyógyszer használata kóroktanilag összefügg a zavarral C./ A zavar nem magyarázható jobban nem pszichoaktív szer által okozott pszichotikus zavarral D/ nem kizárólag delírium folyamán észlelhető.

36 PARANOID PSZICHOTIKUS ZAVAR A/ Nem bizarr téveszmék, legalább egy hónapig B./ Az SCH A-kritériuma soha nem teljesül C./ A tevékenység nem károsodott különösebben, és a viselkedés nem különleges vagy bizarr D/ Ha előfordult hangulatzavar a téveszmével egyidejűleg, akkor időtartama rövid volt E/ nem pszichoaktív szer hatása vagy ált. egészségi állapot következménye Típusai: Erotomániás Grandiózus Féltékenységi Persecutoros szomatikus

Affektív zavarok - hangulatzavarok. Hidasi Zoltán

Affektív zavarok - hangulatzavarok. Hidasi Zoltán Affektív zavarok - hangulatzavarok Hidasi Zoltán Alapfogalmak Érzelem (emóció) Indulat (affektus) Hangulat (-thymia) Közérzet (-phoria) Hangulatzavarok Szindrómák Klasszifikáció Epidemiológia Diagnózis

Részletesebben

ISCA-D I. modul Hangulatzavarok. Baji Ildikó

ISCA-D I. modul Hangulatzavarok. Baji Ildikó ISCA-D I. modul Hangulatzavarok Baji Ildikó 1 Diagnosztizálási nehézségek Emocionális problémák verbális kifejezési nehézsége Testi tünetekben való megjelenésgyermekgyógyászok Komorbiditások Szülők affektív

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

A betegség okai A tünetei

A betegség okai A tünetei A depresszió A semmi ágán ül szivem, kis teste hangtalan vacog, köréje gyűlnek szeliden s nézik, nézik a csillagok. József Attila: Lassan, tűnődve 1933 A depresszió hazánkban évi négyezer ember értelmetlen

Részletesebben

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ELİADÁS KIVONAT 2008. november 06. Balázs Judit Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Ambulancia, Budapest ADHD pervalenciája 3-7 %-a az iskolás korú gyermekeknek

Részletesebben

Kóros lelki jelenségek Pszichotikus jellegű kognitív, élmény, hangulat és magatartászavarok a súlyos pszichiátriai betegségekben Dr. Németh Attila egyetemi docens Gyógyszerészeti pszichológia 2011. november

Részletesebben

Konzultáció. Bitter István 2012 dec. 10.

Konzultáció. Bitter István 2012 dec. 10. Konzultáció Bitter István 2012 dec. 10. Pszichiátriai viszgálat 1. Megjelenés, viselkedés Pl. cooperativ, hosztilis, őszinte, csábító stb.; Pszichomotorium, szorongás látható tünetei ide is kerülhetnek

Részletesebben

Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése

Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése Pszichiátriai megbetegedések előfordulása, tünettana és korai felismerése Dr. Németh Attila Főigazgató főorvos Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Pszichiátriai zavarok gyakorisága

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok Hidasi Zoltán Szorongás Meghatározás Fiziológiás szorongás Tünetek Szorongásos zavarok Terápia Fogászati vonatkozások Félelem v. szorongás Szorongás:

Részletesebben

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér Részletes rész Pszichiátriai károsodások Tringer László Huszár Ilona Kuncz Elemér 11. fejezet Részletes rész Szkizofrénia, szkizotípia, paranoid kórképek (tévelyállapotok) Huszár Ilona A szkizofrénia gyakorisága

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

DEMENCIA. Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes

DEMENCIA. Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes DEMENCIA Viselkedési zavarok és pszichiátriai tünetek (BPSD) Dr Egervári Ágnes a demencia mindig tünetegyüttes, melynek hátterében sokféle betegség állhat Demencia tünetei Alaptünetek: memóriazavar ( rövid

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

A szkizofrénia, a szkizotípiás és a paranoid (téveszmés) zavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai(f 20-29)

A szkizofrénia, a szkizotípiás és a paranoid (téveszmés) zavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai(f 20-29) A szkizofrénia, a szkizotípiás és a paranoid (téveszmés) zavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai(f 20-29) Dr. Gazdag Gábor PhD Címzetes egyetemi docens Egyesített Szent István és Szent László Kórház-

Részletesebben

kori pszichotikus állapotok

kori pszichotikus állapotok Gyermek ésserdülserd kori pszichotikus állapotok Herczeg Ilona Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermek-Serd Serdül Osztály 1 Pszichotikus zavar fogalma Realitáshoz való kapcsolat kifejezett

Részletesebben

A szkizofrénia és egyéb pszichózisok

A szkizofrénia és egyéb pszichózisok A szkizofrénia és egyéb pszichózisok Dr. Tolna Judit Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Budapest, 2009. február 27. SE FOK előadás Pszichózis a realitás kontroll felbomlása Pszichózis

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Mi a disszociáció? Énvédő mechanizmus Bizonyos feltételek mellett a traumák emlékei leválnak a tudat többi részétől, a tudaton kívül

Részletesebben

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele a traumákhoz kapcsolódó pszichés kórképek igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről A különböző súlyosságú sérüléseket, különösen a

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

1. fázis: bemutatkozás, tájékozódás, sürgősség felmérése

1. fázis: bemutatkozás, tájékozódás, sürgősség felmérése 2.1. Pszichiátriai vizsgálat és diagnosztikus interjú lépései 1. fázis: bemutatkozás, tájékozódás, sürgősség felmérése Cél: Önként vagy akarata ellenére? Beszállítás indoka, körülményei? Van-e azonnali

Részletesebben

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Elhajlás, (helyes) úttól való eltérés. Deviáns viselkedés Olyan viselkedésforma, amely a társadalom többsége által elfogadott normát, normákat sért. Társas együttélésünket

Részletesebben

Pszichopatológia I. Az emberi psziché elemei (Eysenck) Az emberi psziché elemei (Eysenck) A kognitív struktúra zavarai

Pszichopatológia I. Az emberi psziché elemei (Eysenck) Az emberi psziché elemei (Eysenck) A kognitív struktúra zavarai Pszichopatológia I. A kognitív struktúra zavarai Az emberi psziché elemei (Eysenck) 1. Kognitív struktúra Észrevevésérzékelés Figyelem Emlékezés Gondolkodás értelmesség 2. Affektív struktúra Emóció Indulat

Részletesebben

A PERCEPCIÓ és ZAVARAI

A PERCEPCIÓ és ZAVARAI A PERCEPCIÓ és ZAVARAI Danics Zoltán dr. pszichoanalitikus pszichoterapeuta HUMANED Budapest, 2014.október 6. percepció Külsı és belsı stimulusok érzékelése érzetek kialakulása Komplex észlelések percepció

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819

Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819 Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819 Csupor Éva 2014. október 27. Bevezetés (általában az Asperger-szindrómáról) diagnosztizálás

Részletesebben

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit ELŐADÁS VÁZLAT GYERMEKKORBAN KEZDŐDŐ FELNŐTT PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK: AUTIZMUS, ADHD, TIC-ZAVAR Balázs Judit 2012. november 15-17. SEMMELWEIS EGYETEM, KÖTELEZŐ SZINTEN TARTÓ TANFOLYAM AUTIZMUS FOGALMI SOKASÁG

Részletesebben

A pszichopatológia egyes kérdései

A pszichopatológia egyes kérdései A pszichopatológia egyes kérdései Az abnormális viselkedés Milyen kritériumok alapján különíthetjük el a normális és az abnormális viselkedést? - Eltérés a statisztikai átlagtól ebbıl a szempontból abnormális

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Budapest ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet

Részletesebben

Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél. dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus

Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél. dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus Krónikusstressz és daganatképződés TU inc fejlődés kezelés

Részletesebben

XIII./1. Az öngyilkosság

XIII./1. Az öngyilkosság XIII./1. Az öngyilkosság Osváth Péter dr. Bevezetés Az öngyilkos viselkedés gyakorisága és okai Az öngyilkos viselkedés a befejezett, illetve megkísérelt önpusztítás korunkban mind fontosabb népegészségügyi

Részletesebben

Szorongásos betegségek. Pánikbetegség

Szorongásos betegségek. Pánikbetegség Szorongásos betegségek Pánikbetegség Pánikrohamról akkor beszélünk, ha hirtelen, percek alatt, azaz rohamszerűen (pánikroham) az alábbi tünetek közül több is jelentkezik: Testi tünetek: heves szívdobogás,

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

Gyermekpszichiátriai ismeretek

Gyermekpszichiátriai ismeretek Gyermekpszichiátriai ismeretek Speciális szükséglet megállapításának pszichiátriai vonzatai Dr. Nagy Péter, Vadaskert Kórház és Szakambulancia. Vázlat Gyermekpszichiátriai diagnosztika általában Gyermekpszichiátriai

Részletesebben

Depresszió. Készítette: dr. Simonné Deák Izabella Diplomás ápoló Pszichiátriai szakápoló

Depresszió. Készítette: dr. Simonné Deák Izabella Diplomás ápoló Pszichiátriai szakápoló Depresszió Készítette: dr. Simonné Deák Izabella Diplomás ápoló Pszichiátriai szakápoló Pszichiátria Előítéletek, stigmatizáció Régen a depresszióról mint betegségről nem esik szó, érdemi gyógykezelés

Részletesebben

A gyermek és ifjúságpszchiátriai kórképek klasszifikációja. Dr. Vetró Ágnes

A gyermek és ifjúságpszchiátriai kórképek klasszifikációja. Dr. Vetró Ágnes A gyermek és ifjúságpszchiátriai kórképek klasszifikációja Dr. Vetró Ágnes 1 A klasszifikáció mint kognitív képesség Elvonatkoztatás az egyeditől Általánosítás Szabályszerűségek levonása Tervszerű csoportosítás,

Részletesebben

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II.

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. Ratkóczi Éva ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. SZEMÉLTISÉGZAVAROK Párbeszéd (Dialógus) Alapitvány Semmelweis Egyetem Me ntálbigiéné In tézet TARTALOM ELŐSZÓ 11 A LELKI ZAVAROKRÓL SZÓLÓ ISMERETEK ALKALMAZÁSA

Részletesebben

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont ISSM definíció- 2014 Szexuális aktivitás során az ejakuláció állandóan vagy visszatérően bekövetkezik

Részletesebben

Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal A SZEXUÁLIS AROUSAL 3 NAGY RENDSZERE:

Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal A SZEXUÁLIS AROUSAL 3 NAGY RENDSZERE: Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal Humán szexuális válasz: interperszonális, vallási, szociális, pszichológiai és biológiai tényezők Szexuális izgalom (arousal): egy emelkedett

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor

2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor 2012-2013 TANÉV Szigorlati tételsor A - Szorongásos zavarok (kivéve: stressz okozta kórképek): osztályozás, tünettan, kórlefolyás. B - A neurotranszmitterek szerepe a pszichiátriai betegségekben. A tudat

Részletesebben

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről rák: az új évszázad kihívása 1930 1:14 1990 1:5 2007 1:3 2020 1:2 Évente 33 000 regisztrált új daganatos megbetegedés Második halálok: férfiak

Részletesebben

DIAGNOSZTIKAI RENDSZEREK A PSZICHIÁTRIÁBAN ÉS A KLINIKAI PSZICHOLÓGIÁBAN

DIAGNOSZTIKAI RENDSZEREK A PSZICHIÁTRIÁBAN ÉS A KLINIKAI PSZICHOLÓGIÁBAN DIAGNOSZTIKAI RENDSZEREK A PSZICHIÁTRIÁBAN ÉS A KLINIKAI PSZICHOLÓGIÁBAN Nagy Beáta Magda Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés I. évfolyam 2014. Mi a diagnózis? A klinikai kép,

Részletesebben

Szülőcsoport. Mondom és. Hallgatom a magamét..

Szülőcsoport. Mondom és. Hallgatom a magamét.. Szülőcsoport Mondom és Hallgatom a magamét.. Az elsődleges tünetek alkotják a dadogás magját hangok, szótagok, szavak gyakori ismétlődése hangok megnyújtása csendes vagy hangzó blokádok Gyerekeknél

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó 9

Tartalomjegyzék. Előszó 9 Tartalomjegyzék Előszó 9 1. Fejezet: Mi a depresszió? 17 A depresszióról alkotott kép 21 Fekete kutya 22 Sötét alagút 24 Börtön 25 Sűrű köd 25 Melankólia 26 Freud 27 Az antidepresszívumok felfedezése...

Részletesebben

A kultúra szerepe a fájdalomban

A kultúra szerepe a fájdalomban A fájdalom A fájdalom nem kizárólagosan testi jelenség, hanem a test, az elme és a kultúra együttműködéseként áll elő. A fizikai élmény elválaszthatatlan kognitív és érzelmi jelentőségétől. Az egészséges

Részletesebben

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016 Nehézségek a kommunikációban Bán Ildikó 2016 MILYEN A JÓ ORVOS? a beteg szemszögéből Mi teszi az orvost jó orvossá? 72% - jó személyes viszony a beteg és az orvosa között (empátia, figyelem, meghallgatja

Részletesebben

érzelem a pszichés tevékenység integráns, folyamatos értékelő funkciója szubjektív viszonyulás az ingerekhez helyzetekhez élményekhez

érzelem a pszichés tevékenység integráns, folyamatos értékelő funkciója szubjektív viszonyulás az ingerekhez helyzetekhez élményekhez érzelem a pszichés tevékenység integráns, folyamatos értékelő funkciója szubjektív viszonyulás az ingerekhez helyzetekhez élményekhez függ az egyéntől, helyzettől tartalom: érzelmek egyszerű, általánosan

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

SZKIZOFRÉNIA A GYERMEK. Dr.Herczeg Ilona Heim Pál P l Gyermekkórh

SZKIZOFRÉNIA A GYERMEK. Dr.Herczeg Ilona Heim Pál P l Gyermekkórh SZKIZOFRÉNIA A GYERMEK ÉS S SERDÜLİ KORBAN Dr.Herczeg Ilona Heim Pál P l Gyermekkórh rház Gyermek és s Serdülı Pszichiátriai Osztály SZKIZOFRÉNIA Definíció: BNO 10 A személyiség alapvető zavara, amelyet

Részletesebben

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett Mi is a mutizmus? Az alkalmazkodó viselkedés zavara. A mutizmus némaságot jelent. Mutizmus során a beszédszervek épek, de súlyos viselkedéses gátlás (neurotikus zavar) alakul ki, és a gyermek nem beszél.

Részletesebben

depresszió, mánia, bipoláris zavar, perzisztáló hangulat-zavar

depresszió, mánia, bipoláris zavar, perzisztáló hangulat-zavar depresszió, mánia, bipoláris zavar, perzisztáló hangulat-zavar Az élet minősége sokkal fontosabb, mint az élet maga. A. Carell, 1873-1944 érzelmi élet, hangulat befolyásolja érzékelést, információszerzést,

Részletesebben

A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV.

A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV. A sürgősségi pszichiátriai ellátás és jogi szabályozása FOK IV. Sürgősség a pszichiátriában Bármely zavar elsősorban a viselkedésben, de gondolkodásban, észrevevésben, érzelmek területén, amely azonnali

Részletesebben

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Magatartástudományi Intézet Mi az elhízás? Sokféleképpen definiálják: a. Populáció átlagsúlyhoz képest: >20-40%:

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában. dr. Lukács Eszter magánpraxis

Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában. dr. Lukács Eszter magánpraxis Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában dr. Lukács Eszter magánpraxis Problémák a szexuális válaszciklus hagyományos, lineáris modelljével (avagy a férfi szexualitás Prokrusztész

Részletesebben

Kábítószerfüggő betegek kezelése homeopátiával. Dr. Buki Mária

Kábítószerfüggő betegek kezelése homeopátiával. Dr. Buki Mária Kábítószerfüggő betegek kezelése homeopátiával Dr. Buki Mária Kábítószerfüggő betegek leszoktatása során jelentkező tünetek: somaticus (hasi panaszok, fájdalmak) psychés (depressio, psychosis, alvászavar,

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség biopszichoszociális prediktorai Tiringer István (1) Simon Attila (2) Veress Gábor (2) 1, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér Részletes rész Tringer László Huszár Ilona Kuncz Elemér 11. fejezet 11. FEJEZET 213 Affektív kórképek Kuncz Elemér Az affektív kórképek gyakorisága Az érzelmi-indulati és a hangulati élet zavarainak gyakorisága

Részletesebben

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János Budapest, február 20.

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János  Budapest, február 20. Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez Dr. Szemelyácz János www.indit.hu Budapest, 2016. február 20. 1 Addiktív ciklus Pszichoaktív szer bevétele, vagy kóros viselkedési folyamat

Részletesebben

ORGANIKUS ÉS IDŐSKORI PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK

ORGANIKUS ÉS IDŐSKORI PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK ORGANIKUS ÉS IDŐSKORI PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK MITŐL ORGANIKUS? Neurológia Pszichiátria Organikus pszichoszindróma Organikus (mentális) zavar Funkcionális (mentális) zavar NEUROPSZICHIÁTRIA Biológiai pszichiátria

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre

A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre A sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatásának munkaterve a 2015/ 2016 os tanévre A sajátos nevelési igényt a megyei szakértői bizottság szakvéleményben állapítja meg. Az Intézményben integráltan

Részletesebben

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Dr. Budavári Ágota ECP 1 Életvitel, veszélyeztetettség Válási gyakoriság Balesetező hajlam Munkanélküliség, hajléktalanság Kriminális cselekmény

Részletesebben

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19.

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Háziorvosi konferencia Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Alkohol okozta mentalis zavarok Magyarországon 2013-ban 720-725 ezer fő érintett az alkoholproblémával. Népesség 4,6 %-a nagyivó 15% mértékletes

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban Lukács Péter DEOEC ORFMT A pszichológiában a pszichodiagnosztika alatt a különféle lelki folyamatok egyéni, ill. típusos jellegzetességeinek feltérképezése

Részletesebben

A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti. Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor

A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti. Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor Bilkei Pál szakpszichológus A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor jön létre, ha az egyén olyan helyzettel

Részletesebben

AZ EMLŐRÁK PSZICHÉS VONATKOZÁSAI

AZ EMLŐRÁK PSZICHÉS VONATKOZÁSAI AZ EMLŐRÁK PSZICHÉS VONATKOZÁSAI GERLINGER LILLA PSZICHOLÓGUS (ORSZÁGOS ONKOLÓGIA INTÉZET) Konferencia a női egészségről, az emlő egészségéről 2012. október 4. Az előadás tartalmából Az emlőrákról általában

Részletesebben

Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája

Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája Gyermekkori hiperaktivitás és magatartászavarok diagnosztikája Dr. László Zsuzsa Klinikai szakpszichológus Viselkedésterapeuta Fimota Központ 1062 Budapest Bajza utca 68. T: 30 92 10 352 www.fimota.hu

Részletesebben

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd A kognitív szemlélet alkalmazása pszichotikus betegek rehabilitációja és gondozása során dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

Részletesebben

Szorongásos zavarok pánik, fóbiák, generalizált szorongás Klinikai szakpszichológus szakképzés 2014/2015 I. évfolyam

Szorongásos zavarok pánik, fóbiák, generalizált szorongás Klinikai szakpszichológus szakképzés 2014/2015 I. évfolyam Szorongásos zavarok pánik, fóbiák, generalizált szorongás Klinikai szakpszichológus szakképzés 2014/2015 I. évfolyam Ajtay Gyöngyi SE Klinikai Pszichológia Tanszék Szorongás szorult helyzetben, sarokban

Részletesebben

AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN Dr Pilling János Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Hazai újsághírek Leütötte orvosát egy beteg a pécsi kórházban Három

Részletesebben

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot A problémás diák Hiperaktivitás Hiperaktivitás okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy anoxiás agyi állapot, vagy agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot Hiperaktivitás Jellemzői: nagyfokú motoros

Részletesebben

Antidepresszív szerek a gyakorlatban

Antidepresszív szerek a gyakorlatban Antidepresszív szerek a gyakorlatban Dr. Bagdy György Semmelweis Egyetem, Gyógyszerhatástani Intézet A depresszió kiújulásának valószínűsége a korábbi epizódok számának függvényében Korábbi epizódok száma

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

P r a a r n a oid i d sz s em em y él i y s i ég ég av a ar S hiz i o z ti t p i sz s em em za z v S hiz i o z id i d sz s em em za z v a.

P r a a r n a oid i d sz s em em y él i y s i ég ég av a ar S hiz i o z ti t p i sz s em em za z v S hiz i o z id i d sz s em em za z v a. Pszichiátriai betegségekről ép ésszel Készítette: Róka László Tartalom Bevezető: Ki a bolond? Történeti áttekintés Személyiségzavarok Szorongásos zavarok Schizophrenia Evészavarok Hangulatzavarok Ki a

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása Dr. Gallai Mária gyermekpszichiáter Fejlődési zavar Fejlődési zavar gyanúja: megkésett eltérő disszociált fejlődés Fejlődési részterületek:

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Fogyatékosságtani ismeretek A tantárgy sikeres elsajátításával a résztvevő ismerje meg a fogyatékosok

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Lakatos Enikő¹, ², Balog Piroska¹ ¹Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet, Budapest ²Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok

Részletesebben

Várnai Dóra, Örkényi Ágota, Páll Gabriella. CEHAPE Konferencia, 2006. február 9. Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Várnai Dóra, Örkényi Ágota, Páll Gabriella. CEHAPE Konferencia, 2006. február 9. Országos Gyermekegészségügyi Intézet A kortársak rsak közötti k bántalmazás, önsértés Várnai Dóra, Örkényi Ágota, Páll Gabriella CEHAPE Konferencia, 2006. február 9. Országos Gyermekegészségügyi Intézet A bullying/ / bántalmazb ntalmazás

Részletesebben

Klinikai pszichológia alkalmazása az időskorúak ellátásában

Klinikai pszichológia alkalmazása az időskorúak ellátásában Klinikai pszichológia alkalmazása az időskorúak ellátásában Felnőtt- és gyermek klinikai és mentálhigiénai szakpszichológus képzés IV. évfolyam 2015. október. 29. Janicsák Henrietta Tóth Miklós: Évek barázdái

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK 1. A gyógypedagógia alapfogalmai, elméletei, kapcsolata más tudományokkal

Részletesebben

11. fejezet. Mentális betegségek időskorban. Bevezetés. Az organikus mentális zavarok általános jellemzői. Kovács Attila

11. fejezet. Mentális betegségek időskorban. Bevezetés. Az organikus mentális zavarok általános jellemzői. Kovács Attila 11. fejezet Mentális betegségek időskorban Kovács Attila Bevezetés lalkozó a medicina egyre növekszik. Ennek egyik oka a várható élettartam kitolódása, másrészt az a tény, hogy az öregedés a pszichiátriai

Részletesebben

Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban. László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68.

Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban. László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68. Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68. www.fimota.hu Terápiák összehasonlítása 68% 56% 34% 25% gyógyszer gyógyszer vis.terápia köz.rutin vis.terápia

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. BelgyógyászaA Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májbetegségek

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Örömmel jelentjük be Önöknek, hogy a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének egyik új projektje azon betegségek genetikai hátterének feltérképezésére irányul,

Részletesebben