A harmadik szem. Ugyanazon az utcán sétálunk. Ugyanazok a fények simogatják. arcunkat, mégis a fény-képmestere mást lát benne.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A harmadik szem. Ugyanazon az utcán sétálunk. Ugyanazok a fények simogatják. arcunkat, mégis a fény-képmestere mást lát benne."

Átírás

1 A harmadik szem Ugyanazon az utcán sétálunk. Ugyanazok a fények simogatják arcunkat, mégis a fény-képmestere mást lát benne. Felvételei egy új világot varázsolnak elém. Sokszor megfordultam egy városka fõterén. A harangtorony girbe-gurba fémdíszítménye, a göcsörtös platánfa látványa szívem mélyén, az emlékeimben él. Aztán láttam egy fényképet. Ismerõs volt, mégis úgy csodálkoztam rá, mintha azt a helyet még sosem láttam volna. Ez biztosan annak a harmadik szemnek a bölcsessége, mely mindent belülrõl lát. Ahol a fény-árnyék kergetõzõ játékának sajátos ritmusa van. Ahol rembrandti titkokat fejt meg, egy, a félhomályból sejtelmesen elõbukkanó rongydarab. Ahol kéken ívelõ formákat görbére hajlít a mediterrán napsugár. Ahol az élet parányi illanó pillanatán tûnõdik egy ráncoktól telebarázdált élet. Ahol az örök fiatalság titkát kutatja egy nõi akt fénybeölelt testén. Azzal a harmadik szemmel még egy pohár sem ugyanaz. Minden átnemesül a fény karjaiban. Látom tekintetében a nyugtalan keresést. Az izgatott hunyorgó szemet, mely már hajszoltan kergeti a megálmodott képet, gondolatban már méri a fényeket. Aztán bekövetkezik az elõre eltervezett pillanat és a Véletlen alkotó cinkostárssal való összekacsintás. Lencsék finomra csiszolt világa, színes szûrõje kibabrál velem. Már én sem azt látom, amit eddig, már én is a harmadik szem játszótársa lettem. Lázasan nyúlok a furcsa szerkezet után, hiszen csak egy kattintás az egész! Lehet, hogy ebben a pillanatban benne rejlik az Élet? Sass Sylvia

2 Emlékül a világ összes macskájának Engem még a katicabogár is megtámad, akik ismernek, jót derülnek rajtam, hallva az állatos történeteimet. Volt, hogy tehén zavart be jeges patakba, ló felállt elõttem két lábon és mellsõ lábaival fejem fölött kalapált, volt, hogy olyan kutya, ami a gazdája szerint évek óta nem ugatott, rám morgott és vakkantott. A macska viszont gyermekkorom óta szeret. Szûk utcán sétálok, sehol egy lélek, aztán valahonnan mert a macska ilyen elõkerül kedvenc állatom, hozzám dörgölõzik majd nemsokára a hátamat, nyakamat veszi birtokba. Alig van olyan kirándulásom, nyaralásom, ahol valamilyen mintázatú kóbor cicával ne lennék lefotózva. A kirakatban láttam Õt. Porosan, koszosan évek óta ott állva, úgy nézett rám, hogy nem lehetett otthagyni. Aztán itthon tovább bûvölt tekintetével, így hát lefotóztam, a szobánk falára került és immár Õ uralja a teret. Így kivívta azt a megtiszteltetést magának, hogy bárki jön hozzánk, megcsodálja.

3

4 Esküvõt csak vészhelyzetben fotózok. Vagyis nagy a veszélye annak, hogy aki felkér és nem megyek el, az nagyon megharagszik rám. Persze, ezek a felkérések mindig a baráti körbõl kerülnek ki. Lehetetlen elutasítani. Mivel nem pénzért teszem, ezért bevallom, van úgy, hogy jobban élvezem, mintha fizetnének érte. A két kép története: Egy magyar származású, Franciaországban élõ divattervezõnõ felkért, hogy egy fél év múlva lesz a fia esküvõje, aki Franciaországban született, de amennyire vannak véletlenek, véletlenül egy magyar lányt vesz feleségül, ezt az eseményt kéne fotóznom. Õ jó elõre szól, ne találjak ki semmit, kijelentette: ezt márpedig nekem kell fotózni. A csoportképen szerepel a három testvér és a menyasszony. Namost, a lány láthatóan japán apuka, magyar anyuka eredménye, a szakállas fiatalember és a võlegény egy francia apától származik, a menyasszony Magyarországon született, magyar származású szülõktõl. A lánytestvér Chicagoban, a võlegény Párizsban, a fiútestvér Montpellier-ben, a mama Saint Pargoire-ben él. Az esküvõ után a menyasszony is Franciaországba költözik. Ami érezhetõen és láthatóan összeköti õket, az a magyar nyelv, mert a mama volt olyan intelligens, hogy nem kis fáradsággal megtanította minden gyermekét magyarul. Nagyon jól beszélik a nyelvet és a magyar kultúrában talán jártasabbak, mint sok honfitársunk. A võfély, mikor a vacsorához invitált mindenkit, a közel harmincfõs francia sereg elkezdte énekelni a Marseillaise-t. Persze, a magyarok alig várták, hogy vége legyen, mert inteni sem kellett, mindenki belekezdett a magyar Himnuszba. Szemekbe könnyet csalogató érzés volt. Az esküvõrõl körülbelül száz felvétel készült, sok közülük még nekem is tetszett.

5

6

7 Megkeresett a Múlt-Kor történelmi portál fõszerkesztõje, hogy kellene készítenünk egy olyan fotót, amivel egy ideig reklámozni tudná a vállalkozást. Sokat kérdezõsködtem, hogy miért, minek, meddig, mennyiért, mikor már majdnem az agyára mentem, akkor kezet fogunk, jöhet a fotózás. Délelõtt tízre bent volt mindenki a mûteremben, mind a heten, mindenki tette a dolgát és a megálmodott kép lassan valósággá kezdett válni. Ekkor már délután kettõ óra volt, itt egyedül én és Gubás Gabi színmûvésznõ mint stylist nem voltunk türelmetlenek és idegesek. Két óra tizenöt perc, elcsattant az elsõ felvétel, még ezt követte egy pár, és két óra húsz perckor a fotózás befejezõdött. Már csak a bontás volt hátra és várni holnap a labort, na, vajon milyen lett. Bár a képen nem lehet észrevenni, de a besütõ napsugár egy sárga fóliával ellátott vaku, az asztal a padlásról lehozott öreg ajtó IKEA-s kecskelábakon, a falon batikolt vászon, a könyveket én már nem is tudom honnan szereztük. Ja, és bent villant még öt vaku. Hát csak ennyi. Valóban csak egy kattintás és kész. Ezt a reklámfotót a Múlt-Kor öt évig használta.

8

9 Londonban jártam, egy saját kiadású könyv miatt, melynek az lett a címe, hogy Valahol Európában. Ugye, úgy tûnik, ezt a címet loptam, de én a mai Európáról beszélek. A kísérõm megkérdezte, akarom-e látni a mi Lánchídunk elõdjét. Hát már hogyne! mondtam és már robogtunk is Marlow-ba, a Londontól egyórányira fekvõ településre. A Temze folyón épült fel ez a híd, a mi Lánchídunk próbájaként. A világon az elsõk között próbáltak ki függesztett hidat. Ha az mûködik, akkor megépül Budapesten a Híd. Mûködött, így felépült nálunk a Lánchíd. Érdekes élményben volt részem... Odajött hozzám egy angol úriember, megszólított, hogy innen nem szokták a hidat fotózni. Mutatott az ujjával ellenkezõ irányba, és szinte utasított, menjek át oda, onnan szokták. Elõször tapasztaltam meg az angolok konzervativizmusát.

10

11

12 Azt hittem, hogy két nap után csak nekem van olyan érzésem, mintha már jártam volna itt, de nem. Összes ismerõsöm, barátom, akiket megkérdeztem, és már jártak itt, mindenkinek hasonló érzése volt. New York egy ismerõs ismeretlen, hiszen alig múlik el nap, hogy ne látnánk filmekben, híradóban, így aztán mire az ember kikeveredik, már a méretek sem lepik meg és a fényképezõgéppel a kezében alig tud újat mutatni. Jól megfér egymás mellett a klasszikus templom és felhõkarcoló, az utolsó menetrend szerinti Peking gõzhajó, a Wall Street széle. A Brooklyn hídon sétálva csak az volt érdekes, hogy amin sétálunk, az egy izgõ-mozgó falécekbõl összeállított járda. Errõl a hídról is annyi fotó készült már, hogy ott kellene kóborolnom hetekig, hogy megtaláljam azt a szöget, ahonnan talán újat tudok mutatni. Így hát maradtam a klasszikus, kusza sodronyok és a monumentális pillér lefotózásánál. Azért a két kakukktojás a mi Váci utcánk.

13

14

15

16

17

18 Természetet fotózni ha már ott vagyok szeretek, de nem jelent nekem kihívást. Ha van az embernek egy fényképezõ a zsebében, elõkapja és a tûzvörös felhõket, a szép pillangót vagy a kinyílt virág bibéjét lefotózza és ha szerencséje volt, megfelelõ módon exponált, már majdnem kész siker. Nem kívánom lebecsülni a profi természetfotósokat, de az egy szakma. Akkor, amikor a National Geographic-nak derékig a mocsárban nagyorrú majmokat vagy sziklán függeszkedve sasokat kell fotózniuk, az kihívás! Az egy más világ, rengeteg felszerelést, sok pénzt és fiatalságot igénylõ feladat. Azt hiszem, a mi kis országunkban nagyon kevés ilyen lehetõséggel bíró ember van, így aztán csak csodálom a gyönyörû felvételeket a különbözõ természeti magazinokban, kiadványokban. Azért a körülbelül kétezer felvételembõl véletlenszerûen megmutatok egy-párat. Az Angyalkák valójában szúnyogok, a Kismadár - ról rengeteg kép készült, de nekem ez a kedvencem, ahol egy madarat látok kiabálni. Lehet, hogy azt ordítja: Mama éhes vagyok!. A balatoni naplemente tényleg egy zsebbõl elõkapott fényképezõgép és a bokorra egy vakuvillantás, máris egy kicsit trópusi naplemente-hangulata lett a képnek. A gleccserfotóhoz jó minõségû objektív kell, UV-szûrõ, a felvétel iránya a Nap, egy kevés alulexpozíció, aztán majd aki látja, felkiált: Ez nagyon jó! és már sikerem is van.

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29 1887-et írunk. Nem tévedés, akkor készült az az objektív, amivel Novák Emil barátomat lefotografáltam. Történt, hogy egy nap megjelent hóna alatt egy favázas, erõsen hiányos géppel és egy objektívvel. Aztán így szólt: Na, ezt próbáljuk ki, vajon hogy rajzol ez az optika!. Mivel nem volt a géphez matt üveg, amire éleset állítottunk volna biztos láttak már ilyet, amikor a fényképész egy fekete lepel alatt valamit matat, kénytelenek voltunk rögtönözni, és egy fehér reklámszatyor lett kinevezve matt üvegnek. Aztán megállt a modell, nekem meg majdnem a szívem, hogy vajon milyen lesz? Hát ilyen. Gyönyörû! Ugyan egy percig kellett a barátomnak mozdulatlanul állnia, de megérte. Polaroid anyagra készült az eredeti, így aztán egy van belõle, nem is lehet ezentúl több, hisz nincs negatív, csak úgy, ha szkenneljük és utána nyomtatjuk. Az eredetit annyira féltem, hogy egy borítékban a fiók alján õrzöm.

30

31 Csörög a telefon, holnap délután jön fotózásra Gallusz Niki, a reklámokból is jól ismert elõadómûvész. Mert hülye azért nem vagyok. legalább ezerszer hallottuk. Négyre ígérkezik, fél ötkor megjön, és kijelenti, hogy neki már fél négykor el kellett volna mennie. Abszolút idõzavar. De ez szinte bármelyik sztár -ra jellemzõ. Így aztán kollégáim dublõrködnek. Kénytelenek vagyunk rajtuk beállítani a fényt és a földön megjelölni, hogy majd az éles fotózásnál a mûvész hová álljon. Ezzel nem kis idegességet és idõt spórolunk meg. Láthatóan a kollégáim már unják, ott állni a falnak dõlve, vagy csak úgy zsebre dugott kézzel ácsorogni, a felülrõl jövõ fénycsóva elõtt. De hát a muszáj az nagy úr: így aztán senkirõl nem készült még annyi fotó a világon, mint kollégáimról. Pedig õket még tudomásom szerint senki nem nevezte sztár -nak. Azért profikkal mint például Pataki Ági, akire egy generáció csodálattal nézett, jó dolgozni, mert látja a világítás típusát, tudja, milyen felhasználásra kerül a fotó, ha kell mosolyog, pózol, saját magát sminkeli, aztán ránéz az eredményre, újra mosolyog és elköszön. Hát ennyi volt.

32

33

34

35

36

37

38

39 Ez a két felvétel másfél millió forintjába került a megrendelõmnek. Bár mind az enyém lenne...!, de nem, mert a két díszlet költsége több, mint hatszázezer forint volt. S hogy még mibõl jött össze? Tervezési, szállítási költségek, a helyszínen öt fõs stáb, villás targoncás, stylist, modell és persze a tíz méter hosszú, fekete hátteret is a kukába lehetett dobni fotózás után. Ezt követték még az utómunkák. Nemsokára viszont láthatjuk a képnek egy részletét a Lakáskultúra februári számában. Hogy megérte-e?... Büszkék vagyunk. Munkánkat már két éve láthatja az ország apraja-nagyja. A kézzel festett üveget, a tulipános ládát, a faragott széket. Húsvét környékén a kézzel festett tojásokat, a csikós szûrt és megannyi, szebb napokat látott tárgyat. Mindezt a királyi tévének elnevezett m1-en, egy-egy mûsor szünetében. Drukkolunk, hátha nézettségben utolérjük a tv-macit vagy Kudlik Júliát. A remény vesszen utoljára!

40

41

42

43 Egyre többször fordul elõ, hogy olyan emberek keresnek meg, akik életük nagy fordulópontjait akarják megörökíteni. Ezekre az eseményekre általában harminc éves koruk környékén kerül sor. Valaki azért jön, mert állapotos, késõbb meg azért, hogy már a gyermekét megszülve, álljon a kamera elé. Mások fõleg nõk azért jönnek, mert olyan jeleket vesznek észre magukon, amelyek az idõ múlására utalnak. Tûzoltás. Ez már csak rosszabb lesz. Lóg, mélyebb, megereszkedett Kihívás, mert ugye ebben a digitális világban egyszeriben mindenki fotós lett és persze a gyermekét is aki természetesen a világon a legszebb úgy fotózzuk le, ahogy neki otthon nem sikerült. És az a mi szemünkben természetes. Nem sikerülhetett, mert kevés a fény, minden zavaró foltocska rajta maradt a képen, egyszóval nem több, mint egy emlékkép. Hozzá kell szoknunk a gyermeksíráshoz és lassan, ahogy nõnek a gyerekek, talán visszajárnak majd. Azt hiszem be kell szereznem egy bilit is. Van, akinek szemtengely-ferdülése van és nem tetszik az otthoni fotón, hát itt megoldjuk. Fél arcára fésüljük a haját, rutinosan világítunk és már tetszik is magának. Bizony azért a kontaktlencse is elég nagy kihívás, hiszen bizonyos szögben opálossá teszi a szemet, de van, hogy ez dob a képen. Hátha visszajön az az idõszak, amikor a családok pár évente meglátogatják a mûtermet és megörökíttetik magukat az utókornak. Én mindenesetre bízom benne.

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54 Ezeknek a fekete-fehér képeknek a fotózása nem az én fejembõl pattant ki. Felkértek egy munkára, miszerint egy könyvet szeretnének megjelentetni, lengén, de keményen öltözött hölgyekrõl, urakról. Az én feladatom modellek beszerzése és azok lefotografálása volt, míg õk vállalták volna a nyomdai kivitelezést és a könyv kiadását. Amikor a megrendelõmnek meg kellett volna finanszíroznia a további munkálatokat, akkor közölte, vagy keményebb dolgokat fotózunk, vagy kiszáll az üzletbõl. Maradtunk az utóbbinál, így már utólag nem bánom, hogy a nyakamon maradtak az elkészült fotók. Bár valószínû, ezekbõl könyv nem lesz, de jó volt egy feladatot megoldani, ügyesen mozgó, csinos lányok között dolgozni. A fekete-fehér világítást itt egy életre megtanultam, sokkal nehezebb, mint a színes képeké, hiszen ott a különbözõ színek is kiemelnek bizonyos részleteket, pl. vörös ajak, kék szem, szõke haj, és máris elkülönülnek egymástól a testrészek. Fekete-fehérnél ezt csak nagyon pontos világítással lehet megoldani.

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64 Kiscelli Múzeum, Aranyszem díjátadó ünnepség. Elviharzik mögöttem Andrew Vajna, most veszem észre, hogy Dobó Kata milyen vékony, és szól a fõszervezõ: István, ezen a helyen kell fotóznod, itt állítsd fel gyorsan a rögtönzött mûtermedet, amit elõre megbeszéltünk.. A szoborcsoport mögé világítást rakok, egyetlen segítõmbõl csoportot próbálok összehozni, hogy fényt és távolságot mérjek rajta. Mire elkészülünk, megjelenik több filmes stáb és kérik, hogy azt a pár perces jelenetet a sztárokkal hadd vegyék már fel itt, mert olyan jól néz ki ez a sarok. A válaszom nem, hízik a májam. Hiszen ezek Hollywoodból jöttek Zsigmond Vilmos kíséreteként és én mégis azt mondom, hogy nem. Aztán jön egy kis megalkuvás, na jó, ha én elvégeztem a fotózást, utána jöhettek. Állványra kerül a fényképezõ, nem csak amiatt, hogy annak ott a helye, hanem mert belegondolok: Istenem, ha ez a sok sztár Kovács László, Illés György, Tóth János, Zsigmond Vilmos megjelenik, biztos remegni fog a kezem. Aztán megérkeznek. Hostessek kísérik õket, mosolyognak, kezet fognak, bemutatkoznak, aminek ebben az esetben csak azért van jelentõsége, mert õk nem ismernek engem. Megszólítom õket, hogy lazítsanak, próbálok én is, mert ugye a feszültség az ragályos. Végül sikerül, másnap szól a rendezõ, hogy nézzek meg egy hollywoodi weboldalt. Ezt teszem és látom a képeimet. Ez a nap jó volt, megérte az a kis feszültség. Úgy hozta a sors, hogy Novák Emil, Balázs Béla-díjas operatõrrel, aki annak idején a Lindát forgatta, késõbb meg a Sacra Coronát, összebarátkoztunk. Beszólt a mûterembe: Gyere velem, összetoboroztam a Nagyokat, menjünk, fotózzuk le Õket!. Összeszedtem a masináimat és útközben rákérdeztem, De kiket? Kiket? Hát a Törõcsiket, a Makk Károlyt, a Koltait, a Jancsót, na meg a többi nagy Öreget, mert a Cannes-i Fesztivál most ünnepli hatvanadik évfordulóját és ki kellene küldeni anyagot róluk. Pár perc múlva már a rögtönzött mûteremben álltunk, felgyulladtak a fények, kezdtek megérkezni a mûvészek. Láthatóan nem lepõdtek meg az óriási lámpáktól, nem viselkedtek, csak kérdezték, hová álljanak, vagy üljenek. Kattogott a gép és Koltai megjegyezte: Látom, rendes emberek vagyok, mert ti még filmre dolgoztok.. Ebben a világban talán ez az egyik mérce!?

65

66

67

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

GALÉRIA. Digitális Fotó Magazin 2014/7.

GALÉRIA. Digitális Fotó Magazin 2014/7. 014-025_galeria_rafal:port 2014.10.20. 16:08 Page 14 14 GALÉRIA Digitális Fotó Magazin 2014/7. 014-025_galeria_rafal:port 2014.10.20. 16:08 Page 15 www.fotomagazin.hu Gyönyörű fények, elképesztő tájak,

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

Ősi családi kör 2012

Ősi családi kör 2012 Ősi családi kör 2012 Egy ősember(őe) és egy ősasszony(őa) ülnek a tűz mellett és rágcsálnak egy-egy cupákot. ŐA: Jenő te nem fázol? Olyan huzatos ez a barlang. ŐE: Ne morogj! Örülj, hogy fedél van a fejed

Részletesebben

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS pám körbevitt a mûhelyekbe, bemutatott a szomszédos üzletekben. Ma maximum akkor jön be valaki új, ha kell neki egy csavarhúzó vagy fogó. De akkor sem biztos, hogy bemutatkozik H CSK HUZT HIBÁDZIK KS NC

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U Fontos teendők Szállásadó elérhetősége, pontos cím ellenőrzése Felszerelés áttekintése: állvány nagylátószögű objektív gép töltöttsége elég hely a memória kártyán egyéb

Részletesebben

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok Nem csupán a társkereső oldalakon, de már a közösségi oldalakon is a profilkép alapján szokták megítélni az ember lányát. Ami lássuk be sokszor

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Portfólió Fotózás (családi,baba,divat,akt)

Portfólió Fotózás (családi,baba,divat,akt) FOTÓ ÁRLISTA Portfólió Fotózás (családi,baba,divat,akt) 1. Kültéri fotózás 2. Beltéri fotózás műteremben Több szabadtéri helyszín Műtermi fotózás 100 darab fotó Több beállítással 10 fotó retusálva 50 db

Részletesebben

COWBOY ERDEI FOTELBEN

COWBOY ERDEI FOTELBEN 1595 Lesi Zoltán COWBOY ERDEI FOTELBEN Apu mégis elment vadászni, pedig megígérte nem hoz új nôt csodaországba. Szabadságot vett ki. Mint egy öreg cowboy egy erdei fotelbôl megtöltötte a sörétest. Nem

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

LENNIE KELL FALK GYÖRGY ÖTVÖS

LENNIE KELL FALK GYÖRGY ÖTVÖS Jöttek, megvettek egy darabot, és leöntették az öntõvel. Nem vagyok én máriás huncut, nem dolgozok én másnak. E EMBER AKINEK LENNIE KELL FALK ÖR ÖTVÖS A MÚLÓ IDÕ NOMÁBAN AZ ÖTVÖS Szemereg az esõ, és metszõen

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

Hé, hát így kell bánni egy vendéggel? hallatszott egy rikácsoló férfihang.

Hé, hát így kell bánni egy vendéggel? hallatszott egy rikácsoló férfihang. Jackie megpróbálta felvenni a borítékot. Ez marha nehéz, gondolta. No, nem a boríték volt az, hanem a kidobó, aki a kezén állt, miközben ő a borítékot markolta. Az történt, hogy leejtette, egy két méter

Részletesebben

A HECSEDLI MEG A POSTÁS

A HECSEDLI MEG A POSTÁS SZEMLE 13 T. Ágoston László A HECSEDLI MEG A POSTÁS Hecsedli. Várjuk a postást mondta Bányai, az író, és letette a kagylót. Régi, jól bevált, mondhatni egyezményes szövegük volt ez Zsengellérrel, a költővel

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013)

2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) Név, osztály:... Visszaküldési határidô: 2013. március 11. 2. OSZTÁLY/3 (2012 2013) A világ összes kincse Ebben a feladatsorban Bátky András: A világ összes kincse című könyvéhez kapcsolódóan találtok

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

Sasvári Sándor. otthonában

Sasvári Sándor. otthonában Sasvári Sándor otthonában A természettõl körülölelve A legfoglalkoztatottabb musical énekes, kivételes hangadottsággal megáldott, népszerű zenész, boldog családapa, természetszerető állatbarát és még folytathatnánk

Részletesebben

A melléknevek képzése

A melléknevek képzése A melléknevek képzése 1 ) Helyezkedjen el kényelmesen, először mesélni fogunk... Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a magyar nyelv, benne sok szóval, kifejezéssel és szabállyal, amelyeket persze

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói

Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő (Előzetesen írtam!) Ezt a színházat megelőlegezem magunknak, mert csak hétfőn kerül rá sor. Én azonban nagyon rosszul vagyok, még

Részletesebben

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052. www.smmi.hu Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum 7400 Kaposvár, Fő u. 10. Bejelentkezés: +36 30 869 6052 www.smmi.hu 2 I. 1. FELADAT A tulipános láda egyik felét már kifestette a mester. Fejezd be te a másik

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget.

Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. 5 PERCES MENEDZSMENT TANFOLYAM 1. lecke Egy férfi otthon bemegy a zuhanyzóba, miután a felesége éppen végzett a tusolással, amikor valaki csenget. A feleség gyorsan maga köré csavar egy törölközőt, és

Részletesebben

Megnyugtat. tervezett világítás, dekoratív textilek és funkcionálisan jól mûködõ egységek jellemeznek. A megrendelõnek nem volt konkrét elképzelése

Megnyugtat. tervezett világítás, dekoratív textilek és funkcionálisan jól mûködõ egységek jellemeznek. A megrendelõnek nem volt konkrét elképzelése Megnyugtat A nappali nappali fénynél. A kék garnitúrához és a játékasztalhoz a megrendelõ ragaszkodott. A kanapénak ez a szárnya forgatható, s az asztal is kerekeken gurul, így a lakásnak ez a szeglete

Részletesebben

Tandori Dezső. Réváldozat. Forrás-mű. Ha ismertetek volna, most nem ismernétek rám!

Tandori Dezső. Réváldozat. Forrás-mű. Ha ismertetek volna, most nem ismernétek rám! Tandori Dezső Réváldozat Forrás-mű Ha ismertetek volna, most nem ismernétek rám! Eldönthetetlen címváltozatok Utazás Karinthy koponyája körül (75 éve halt meg) 2 félteke Aspergernek Féltekék Hamletnek

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van:

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van: 10 profitnövelő Facebook hirdetés tipp Karácsonyra Hirdetsz a Facebookon, de szeretnél még eredményesebb lenni? A titok a részletekben rejlik. Talán nem is sejted, milyen sok múlik azon, ha néhány dolgot

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

GISELLE. FIATALEMBER HANGJA Szegény Nagyika! Micsoda világa volt a kottáival, fűszereivel, különös ételeivel.

GISELLE. FIATALEMBER HANGJA Szegény Nagyika! Micsoda világa volt a kottáival, fűszereivel, különös ételeivel. GISELLE Zöldes, párás üveg. Eső áztatja. Vízcseppek csorognak. Halványzöld felírat fut végi az üvegen. Az emberi lény egy esős, párás üvegen át nézi és vizsgálja a világot. Homályosan lát. A földönkívüliek

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája.

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája. szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája. 2011 1 Bokor-porta 2011.10.06. Márk, 12, 12-17. 12. és keresték, hogyan fogják meg de féltek a (nép) tömegtől,

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

A KOR GYERMEKE A beszélgetésünk rendhagyó, mint ahogy Sas István személye és pályája is. Az interjú során önmagát, mint individuumot folyamatosan háttérbe szorítja. Nem önmagáról, hanem a reklámról akar

Részletesebben

A macska keresztfia. (széki népmese)

A macska keresztfia. (széki népmese) A macska keresztfia (széki népmese) Egyszer egy macska játszadozott egy egérrel. Meg akarta enni. Hát aztán már az egeret megsajnálta, olyan ügyes egér volt. Meggondolkozott a macska, s nem ette meg. -

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

Főnixmadár. A hazugság polipkarjai

Főnixmadár. A hazugság polipkarjai Főnixmadár A hazugság polipkarjai Előszó A könyv igaz történet, a szerző által megélt és felidézett eseményeken alapul. Egy történet két lélek egymásra találásáról, amelyet a hazugság polipkarjai tartanak

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe

Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe Kiss Eszter Veronika, 2015. október 25., 11:53 Rost Andrea Fotó: Barna Bálint Nemrég jött ki új ékszerkollekciójával, és novemberben Frenák Pállal ad

Részletesebben

TankaManka. azaz lehet-e Erdőtündérből Házi Tündérke? Vibók Ildi. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

TankaManka. azaz lehet-e Erdőtündérből Házi Tündérke? Vibók Ildi. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! TankaManka azaz lehet-e Erdőtündérből Házi Tündérke? Vibók Ildi 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 1. Eltűnt az erdőm... Akár hiszed akár nem, kis barátom, még egy erdő is eltűnhet szőrén-szálán,

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Az esküvői forgatókönyv. Az esküvő felépítése és az esküvői forgatókönyv az esküvői fotós szemszögéből

Az esküvői forgatókönyv. Az esküvő felépítése és az esküvői forgatókönyv az esküvői fotós szemszögéből Az esküvői forgatókönyv Az esküvő felépítése és az esküvői forgatókönyv az esküvői fotós szemszögéből A forgatókönyv Az esküvő lebonyolításának részletes logisztikai ütemterve Az esküvő folyamatának részletes

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

HAT június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum

HAT június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum HAT-18-02-0074 2019. június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum Egy vérből valók vagyunk - Testvériskolák diákjai közötti kapcsolaterősítés Beszámoló az erdélyi diákok magyarországi újáról Hazafele úton

Részletesebben

Tûz az égen. hristophe lanc

Tûz az égen. hristophe lanc 20 Galéria Tûz az égen Nem sok olyan fotós van a világon, akinek profilja a tûzijátékok fényképezése. Christophe B (37 éves) a Párizs melletti Chantillyben él, amely nemcsak kastélyáról ismert, hanem évente

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank]

[Erdélyi Magyar Adatbank] KÉSEI DOLGOK [Vákát oldal] Amikor hosszú évekkel később e munka írója találkozott néhány férfiúval, kik ott bent, ám kint is meséltek neki e régi időkről, amidőn ő még nem járt a szigeten első dolga volt

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

Szigethy Éva. A kocsmárosné fia

Szigethy Éva. A kocsmárosné fia Szigethy Éva A kocsmárosné fia 1. A kocsmában Micsoda nap ez a mai! Reggel óta ömlik az eső. Egy teremtett lélek nem lépett még be motyogta csak úgy magának Paula, a kocsmárosné. Jobban tettem volna, ha

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

Az Úr az! Hol van a kutya? Az Úr az!

Az Úr az! Hol van a kutya? Az Úr az! Nézzétek el nekem ezt a képet, de valahogy a ma emberét úgy látom, hogy kezében tart egy okos eszközt, és az a mese kel életre, amikor a fiatalember vagy az a fiatal hölgy találkozik a békával. Ugye megvan

Részletesebben

Fénylények. Az alábbi digitális felvételek a június 25-i hortobágyi Nap köszöntő táltos szertartáson készültek.

Fénylények. Az alábbi digitális felvételek a június 25-i hortobágyi Nap köszöntő táltos szertartáson készültek. Fénylények Az alábbi digitális felvételek a 2005. június 25-i hortobágyi Nap köszöntő táltos szertartáson készültek. A szertartás egyik célja az volt, hogy résztvevőkként közvetlen kapcsolatba kerülhessünk

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Az indigótól a tintaceruzáig

Az indigótól a tintaceruzáig Tooth Gábor Andor Az indigótól a tintaceruzáig Látogatás Böröcz Andrásnál E cikk apropója néhány New Yorkban eltöl - tött nap, mely során meglátogattam Böröcz András képzômûvészt. Valójában San Franciscóba

Részletesebben