Szerzői jogi védelem

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerzői jogi védelem"

Átírás

1 Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző engedélye nélkül közölni. A szerző által jelen formában közzétett szellemi termékben szereplő tartalom, tördelési forma, grafikai jelzésrendszer, színezés, elrendezés és minden más olyan jellemző, amely ebben az ajánlatban jelent meg először Magyarországon, a szerző jogtulajdona, annak a szerző engedélye nélkül bármilyen átvétele, másolása, felhasználása jogellenes, és a felhasználót felelősség terheli. Ez a szellemi termék a szerzői jogról szóló évi LXXXVI. törvény rendelkezései alapján törvényi védelem alatt áll. Bármely jog megsértése esetén a szerző anyagi követeléssel és egyéb jogi igénnyel léphet fel. Berkes Péter szellemi tulajdona minden jog fenntartva!

2 Felejtsd el, amit a marketingről tudsz Termékelhelyezés (product placement) a FŐSODORBAN

3 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

4

5

6

7 AZ ELLENSÉG A REKLÁMKERÜLÉS! Nem a fogyasztó! Nem a hirdető! Nem a reklám!

8

9 Nézzünk másképp a fogyasztóra

10 A kommunikációs környezet megváltozása közönség fragmentálódása hagyományos csatornák/médiakontaktusok hatékonyságának csökkenése reklámkerülés fogyasztói kontaktusok minősége, jobb márkafelidézés, célzottabb elérés

11 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

12

13 I T A L

14 CIGARETTA CIGARETTA CIGARETTA

15

16

17 A product placement tehát definíciószerűen (a Collins Dictionary, a Wikipedia és a Carat médiaügynökség alapján): olyan hirdetési típus, amikor a vállalat fizet azért, hogy terméke/szolgáltatása megjelenjen egy film/műsor cselekményében.

18 A product placement valós célja: használni és népszerűsíteni egy márkát, közben pedig a nézőnek ne az tűnjön fel, hogy éppen reklámot lát.

19 Ha az emberek észreveszik, az rossz, de ha nem, akkor meg hiába volt minden erőfeszítés." Erwin Ephron Ha nyilvánvaló, jól látható, akkor az emberek egyből elkönyvelik, hogy a termék nem véletlenül van ott, hanem mert a gyártója fizetett a lehetőségért. Ha meg túlságosan észrevétlen marad a termék, és a nézők egyáltalán nem érzékelik a jelenlétet, akkor meg a hirdető kidobott pénzként tekinthet erre a befektetésére.

20 Szponzortőke nélkül nincs film. A beforgatott reklám viszont megöli a mozit.

21 A product placement akkor sikeres, ha a termékelhelyezést a dramaturgia alá rendelik. Az a jó product placement, amikor úgy érzed, hogy véletlenül van ott, de te a néző ügyes voltál, és kiszúrtad, hogy Nokián telefonálnak A jó product placement hatékonyabb és hitelesebb lehet, mint a szimpla reklám Fabricius, G.

22 Egy korábban adminisztratív módon kevésbé szabályozott, és ezáltal védettnek tekinthető területre is beteszi a reklám a lábát!?

23 Hazánkban egyelőre nincs még túl nagy marketingértéke ennek a reklámozási formának.

24 A közönség sokkal befogadóbb állapotban ül a nézőtéren, mint otthon, a tévé előtt. Így ha a reklámozni kívánt termék témájában, hangulatában jól kapcsolódik a filmhez, akkor hatásos lehet az együttműködés.

25 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

26 E.T. A Földönkívüli mozijától datálják, amiben a főszereplő kisfiú Reese s Pieces édesség segítségével kezdett kommunikálni E.T.-vel. A mozi sikerével párhuzamosan a Reese s Pieces forgalma 65%-kal növekedett. Valószínűleg nem léptették elő az M&M s-nél azt a marketingest, aki előzőleg visszautasította Spielberg együttműködési ajánlatát.

27 1896-ban a Lumiére-fivérek mozijában bukkant fel többször is a Sunlight szappan: egyszer egy parkoló autón volt olvasható a felirat, egy másik jelenetben pedig a szereplők ezzel mosakodtak.

28

29 1957-ben az amerikai tévéprogramok harmada olyan volt, amibe beleszólásuk volt a hirdetőknek. 10 év alatt, 1968-ra azonban ezek száma 3 százalékra esett! A nézőknek és a műsorkészítőknek ugyanis egyre inkább elege lett. 64 ezer dolláros kérdés c. kvízműsor

30 A rekordot a James Bond 2002-es Halj meg máskor! (Die Another Day) epizódja tartja, melyet a hirdetők összesen 70 millió dollárral támogattak. Több mint húsz, a 007 életstílushoz illeszkedő márka jelenik meg: a Visa, az Avis, a BMW, az Aston Martin, a Smirnoff, a Heineken, a L Oreal vagy az Ericsson. Buy Another Day azaz Vásárolj máskor!

31 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

32 Sokszínű termékelhelyezés

33 I. Az érzékszervekre való hatás szerinti csoportosítás

34 Az érzékszervekre való hatás szerinti csoportosítás Vizuális termékelhelyezés (visual placement) esetében a terméket fizikai valójában láthatjuk. Ideális esetben használja azt egy szereplő, ráadásul nem öncélúan, hanem a cselekményben fontos része van. Aktív termékelhelyezés, termékintegráció!

35 Tom Cruise Ray Ban

36 Neo Nokia 8110

37 James Bond Aston Martin

38 James Bond Omega

39 Will Smith és az Audi RSQ az Én, a robot című filmben

40

41 Tom Cruise és a Lexus

42 A szállító és az Audi

43 A Wayne Világá -ban a szereplő azt mondja: Szerződés vagy sem, nem fekszem le egyetlen szponzornak sem!, majd ezzel egy időben kinyit egy Pizza Hut-os dobozt és hörpint egyet dobozos Pepsijéből.

44 ÍZIRÁJDER ÖCSÉM ÍZIRÁJDER

45 Az érzékszervekre való hatás szerinti csoportosítás A terméket nem használják, egyfajta dekoráció csak. Ez a passzív termékelhelyezés. Háttér termékelhelyezés, background placement. Ruha vagy óra esetén magától adódó a product placement lehetősége. Ez a wardrobe placement.

46

47

48 Az érzékszervekre való hatás szerinti csoportosítás Lehet olyan is, amikor a terméket magát nem látni, csak annak egy reklámját vagy mondjuk egy elhaladó szállítóautón a márka nevét. Ezért sokan inkább a brand placement (márkaelhelyezés) kifejezést javasolják.

49

50 A Fantasztikus négyes és a Burger King

51 Az egyik legügyesebb termékelhelyező kétségkívül a Federal Express. Az Oltári nő -ben sikerült egy sokszor idézett párbeszédet összehozniuk, ami tökéletesen fejezi ki szolgáltatásuk lényegét, azt, hogy reggelre leszállítanak mindent. Amikor a menyegzőről menekülő Maggie (Julia Roberts) felugrik egy Fedexes szállítóautóra: Ellie azt kérdezi: Most hova megy?. Mire Fisher: Nem tudom, de másnap ra ott lesz.

52

53

54 A Számkivetett, ami lényegében egy 144 perces Fedex reklám, melyben a legendás alapító, Fred Smith alakja is megjelenik. Ráérő kutatók megszámolták, hogy a Fedex összesen 56 snittben szerepel. A filmből azt is megtudjuk, hogy a Fedexnél a szolgáltatás mindenekelőtt van: Tom Hanks képes egy gyerek biciklijét is ellopni (pardon, kölcsönvenni), hogy célba juttasson egy csomagot. Sőt, amikor a lakatlan szigetre kerül, egy Fedex küldeményt mindvégig nem bont fel, és a film azzal végződik, hogy ezt mintegy öt év után kézbesíti. Ez egyúttal jó alkalom volt, hogy a Számkivetett -re egy díjnyertes reklám épüljön: abban a hajótörött miután átnyújtja a csomagot, arra kéri a hölgyet, hogy közösen bontsák fel azt. És hogy mi van a csomagban? Szatelit-telefon, GPS-lokátor, horgászfelszerelés vagy éppen vízálló gyufa. A Fedex mellett egyúttal a Wilson sportmárka egész estés reklámja is. A főhős társa a szigeten töltött 1500 napon keresztül egy Wilson röplabda, akivel rendszeresen beszélget, így a márkanév többször is elhangzik.

55

56 Az érzékszervekre való hatás szerinti csoportosítás Auditív termékelhelyezés (auditive placement) esetében a szereplő kimondja a márkanevet.

57 A 10 dolog, amit utálok benned című filmben például elhangzik, hogy: I like my shoes but I love my Prada vagyis Szeretem a cipőmet, de a Pradámat imádom.

58 Az SOS szerelem -ben Csoki kínálásakor hallhatjuk: Kérsz egy Mercit?.

59 Az érzékszervekre való hatás szerinti csoportosítás Audiovizuális termékelhelyezés (audiovisual placement) esetében egyszerre hangzik el a márkanév, illetve látjuk is a képen. Ezt picture in picture placement-nek, azaz kép a képben termékelhelyezésnek vagy advertising placement-nek is nevezik.

60

61

62

63 A Mi kell a nőnek című, reklámügynökségen játszódó filmben a Nike briefjén (feladatán) dolgoznak. Később az ügyfélnek meg is mutatják a reklámot, ahol elhangzik a cég szlogenje is.

64 NEXT GENERATION "Are you gonna order something, kid?" ("Rendelsz valamit, kölyök?") "Yeah. Give me a Tab!" ("Igen, adjon egy Tabot!") "I can t give you a tab unless you order something." ("Nem adhatok neked tab-ot, amíg nem rendelsz valamit!" a "tab" a "table" vagyis az asztal rövidítése.) "Right. Give me a Pepsi Free." ("Jó. Akkor adjon egy Pepsi Free-t!") "You want a Pepsi, pal, you gonna pay for it." ("Ha Pepsit akarsz kölyök, fizetned kell érte!" A Pepsi Free cukormentes, ám 1955-ben még ilyen nem létezett, így a kiszolgáló azt hiszi, Marty ingyen akar egy Pepsit.) "Just give me something without any sugar in it okay?" ("Jó, akkor csak adjon valamit, amiben nincs cukor, oké?")

65

66 Az érzékszervekre való hatás szerinti csoportosítás Kreatív termékelhelyezésre (creative plot placement). Ilyenkor a termék/szolgáltatás a cselekmény szerves része, nem öncélú.

67 A Vissza a jövőbe első részében Marty-t fiatalkori édesanyja Calvin Klein -nak hívja, mert ilyen márkájú alsónadrágot hord.

68 Az érzékszervekre való hatás szerinti csoportosítás On-set placement a film cselekménye szempontjából igazából irreleváns

69 II. A pénzmozgás szerinti csoportosítás

70 A pénzmozgás szerinti csoportosítás Barter placement esetében igazi pénzmozgás nincs, csupán termékek és szolgáltatások rendelkezésre bocsátása a film gyártói részére. Ezek részben közvetlenül kapcsolódnak a filmhez, részben pedig a stáb kényelmét szolgálják. A barter placement a leggyakoribb konstrukció: az ügyletek több mint fele (64%) ilyen, a PQ Media 2004-es adatai alapján.

71 A pénzmozgás szerinti csoportosítás A fizetett termékelhelyezés (paid placement) egyelőre sokkal ritkább. Ez hasonlít legjobban a hagyományos, tévés műsoridő vásárláshoz. A stúdió egyfajta másodperc alapú számlázást használ.

72 A pénzmozgás szerinti csoportosítás A keresztpromóció (cross promotion). A reklámozó, a filmstúdió egymásnak csinál reklámot. A hirdetők felhasználhatják szpotjaikban a film figuráit, vagy jeleneteit, aminek révén a reklámblokk és a filmblokk szinte összeolvad.

73

74

75 A pénzmozgás szerinti csoportosítás Ha nem is túl gyakori, de lehetséges a szabad vagy spontán termékelhelyezés (free placement) is. Vagyis amikor nincs mögötte pénzügyi mozgás, szerződés. Éppen ezért product plug-nak is nevezik. A PQ Media kutatásai szerint a placementek mindössze 7 %-ka ilyen.

76 Lehet ügyes fogás eredménye is: a Carlsberg Lager például néhány tálca sört szállított A tolmács című film stábjának. Ezt issza Nicole Kidman, mialatt Sean Penn-nel beszélget. A film 563 millió nézőt hozott, így a pár tálca ingyen sör bőven megtérült.

77 Mennyit ér a termékelhelyezés

78 Az Egyesült Államokban az elmúlt 6 évben átlagosan évi 22 százalékkal nőtt re elérte a 4,2 milliárd dollárt költöttek a tv-műsorokban, filmekben történő termékelhelyezésre. A PQ Media prognózisa szerint 2010-re ez az összeg a 7,6 milliárdot is elérheti.

79

80

81

82

83 Sylvester Stallone és a Brown & Williamson termékelhelyezésre vonatkozó szerződése

84 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

85

86 A termékelhelyezés Oscar-díja A Brandchannel.com 2004 óta minden évben kiosztja a szakmai Oscart, a BrandCameodíjat a játékfilmekben történő product placementekért.

87 A termékelhelyezés Oscar-díja Átfogó product placement díj: Az a márka kapja, amelyik az adott évben a legtöbb toplistás filmben él termékelhelyezés lehetőségével. Az eddigi díjazottak: 2004: Pepsi, 2005: Ford, 2006: Ford. a

88 A termékelhelyezés Oscar-díja Életmű -díj: Ezt az a cég kapja, amely évek óta sikeresen jelenik meg a filmekben a termékeivel. 2004: Apple, 2005: Gatorade, 2006: Everlast. Utóbbi például rengeteg filmben jelent meg, amire ebben az évben a Millió dolláros bébivel tette fel a koronát.

89 A termékelhelyezés Oscar-díja E.T. Reese s díj: Annak a filmnek (és temékelhelyezésnek) jár, amely a legnagyobb (online) sajtó figyelmet kapta. 2004: Én a robot. 2005: A sziget. 2006: Casino Royale.

90 A termékelhelyezés Oscar-díja The Coca-Cola Kid díj: Az a film kapja, amelyben egy márka a film címében is megjelenik, továbbá a történet is a branddel kapcsolatos. 2004: Kalandférgek 2005: Lelkipásztor-kutya 2006: Az ördög Pradát visel

91 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

92

93

94

95

96

97

98

99 Comedy Central The energy drink Red Bull is one of three products to be advertised on some episodes of the animated series: "Shorties Watchin' Shorties."

100 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

101

102

103

104

105

106 Designers Manolo Blahnik (consistently and constantly) Vivienne Westwood (more than any other designer, most notably as Carrie s wedding dress) Louis Vuitton (lots and lots and lots) Chanel (at least five times) Dior Ferragamo Roger Vivier Diane von Furstenberg (a scene was filmed in her New York City store) Hermès Christian Louboutin (one very clear shot of bright red soles) Prada Escada Versace Gucci (several handbags including a big white Gucci heart NY one and brown glossy shopping bags) Vera Wang Oscar de la Renta Carolina Herrera Christian Lacroix Lanvin Nike Adidas Burberry Tiffany and Co. (Carrie s wedding gifts) Swarovski (constantly sparkled on Carrie s encrusted cell phone; also shined on a clip in Miranda s hair, Stanford s wedding tuxedo, and on Charlotte s daughter s cupcake purse) Hello Kitty (décor of choice in Charlotte s daughter s room)

107 Stores & Services Henri Bendel Scoop Bluefly.com Duane Reade Manhattan Mini Storage (boxes and boxes in nearly every scene shot in Carrie s apartment) Bag Borrow or Steal (referenced, explained, and punned on repeatedly) Netflix U-Haul

108 Gadgets Apple (Carrie s computer) iphone (Samantha s cell phone not exactly Carrie s style) Blackberry (Miranda s phone) Bang & Olufsen (Samantha s shapely phone in her Mailibu pad) Dell (Miranda and Big s computers) Cuisinart (wedding gift for Carrie) Sprint (Carrie s service provider flashed frequently)

109 Publications Vogue (the real editorial office and staffers, a photo shoot, and the magazine itself) New York Post Page Six (what better place for an engagement announcement?) Entertainment Weekly New York magazine Marie Claire The Wall Street Journal (Big s before-bed read)

110 Sips and Snacks Starbucks (again and again) Pellegrino (on a table or two) Skky Vodka (to drown Carrie s many sorrows) VitaminWater (first an ad hanging on a wall, then on every seat under the tents for Fashion Week) Smart Water (the water of choice all over the place) Pret a Manger (bagged lunch in the park for two) Cup of Noodles (New Year s Eve feast) )

111 From the Pharmacy L Oreal Garnier Fructis Nivea Jergens Clean & Clear

112 Places and Ways to Get There New York Public Library (the wedding locale) Lumi (the site of Charlotte and Big s confrontation) Buddakan The Four Seasons Mercedes-Benz (Big s chauffer-driven car) Lincoln Town Car (Carrie s wedding limousine) Christie s (the girls attended an Ellen Barkin-inspired jewelry auction here) American Airlines (on an ad in Samantha s office)

113 A termékelhelyezés gyakorlati háttere

114 A termékelhelyezés gyakorlati háttere és szempontjai PRODUCER RENDEZŐ HIRDETŐ PRODUCT PLACEMENT ügynökség

115

116 Egy felháborító cinizmussal odakent szórakoztatóipari termék, amely komplett hülyének nézi a közönségét és szánalmas szervilizmussal szolgálja ki a Több szponzort csak későn szponzorait. marketingkurzusokon sikerültabehozni, így utólag kellett őket is a forgatókönyve még évek múlva elő fogják venni ezt beleírni. a filmet, hogy azt szemléltessék, miként használható a product placement olyan otromba módon, hogy a néző csak agresszív utálatot érezzen a filmben megjelenő termékek iránt

117 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

118 Egy 2005-ben publikált NBC kutatás szerint: a megkérdezettek közel háromnegyede irritálónak tartja a túl sok terméket a műsorokban; ANTI PRODUCT PLACEMENT közel ennyien elfogadják ennek kulturált, nem túl tolakodó módját; létezik egy kb. 20 százalékos réteg, aki teljesen elutasítja a termékelhelyezést mint reklámformát;

119 A product placement és a hagyományos reklám

120

121

122 XIX. RÉSZ 1. A reklámkörnyezet változása 2. Az termékelhelyezés elméleti alapjai 3. Néhány bemelegítő példa 4. A termékelhelyezés típusai 5. Díjak a termékelhelyezés terén 6. Termékelhelyezés az online világban 7. Kiugró példák / ellenpéldák 8. A termékelhelyezés hatékonysága 9. Mit hoz a jövő

123

124

125

126 from The State (SC) Sunday March 16; graphic shows approx. costs of product placement on Winston Cup cars

127

Hegedűs Laura. Magyarországon

Hegedűs Laura. Magyarországon Hegedűs Laura A termékmegjelenítés, avagy a product placement szabályozásának egyes kérdései az Európai Unióban és Magyarországon Ha észreveszed, az rossz. Ha viszont nem veszed észre, akkor nem ér semmit.

Részletesebben

REKLÁMGAZDASÁG. Papp-Váry Árpád 1. Merre tart a product placement? Tizenegy várható trend a márkázott szórakoztatás világában 2

REKLÁMGAZDASÁG. Papp-Váry Árpád 1. Merre tart a product placement? Tizenegy várható trend a márkázott szórakoztatás világában 2 XXXIII.évf.375-376.szám 2015.február-március REKLÁMGAZDASÁG Papp-Váry Árpád 1 Merre tart a product placement? Tizenegy várható trend a márkázott szórakoztatás világában 2 James Bond egy vodka-martinit

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

MITŐL JÓ EGY REKLÁM? 12 szempont a reklámelmélet és -gyakorlat alapján

MITŐL JÓ EGY REKLÁM? 12 szempont a reklámelmélet és -gyakorlat alapján M Papp-Váry Árpád Ferenc MITŐL JÓ EGY REKLÁM? 12 szempont a reklámelmélet és -gyakorlat alapján Tudod te, mi az a reklám? Még nem ettem. Nem ennivaló. Elmagyarázom neked, hogy mi a reklám. Az emberek szeretnek

Részletesebben

Az interaktív televízió marketing aspektusai

Az interaktív televízió marketing aspektusai Hetesi E. Majó Z. Lukovics M. (szerk.) 2009: A szolgáltatások világa. JATEPress, Szeged, 344-361. o. Az interaktív televízió marketing aspektusai Gyarmatiné Bányai Edit 1 Kajos Attila 2 Jelen cikk az interaktív

Részletesebben

Papp-Váry Árpád Ferenc Márkaépítés, mint a modern marketing egyik kulcseleme

Papp-Váry Árpád Ferenc Márkaépítés, mint a modern marketing egyik kulcseleme Papp-Váry Árpád Ferenc Márkaépítés, mint a modern marketing egyik kulcseleme A marketing művészete alapjában véve a márkaépítés művészete (Philip Kotler: Kotler a marketingről Jönni, látni, győzni a piacon)

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

e-kereskedelem Virtuális tér valódi üzlet 6. oldal Kevés az átverés 13. oldal Kaptak egy második karácsonyt 15. oldal Ez a sok csatorna egységben

e-kereskedelem Virtuális tér valódi üzlet 6. oldal Kevés az átverés 13. oldal Kaptak egy második karácsonyt 15. oldal Ez a sok csatorna egységben V. évfolyam 4. szám 2013. szeptember október e-kereskedelem Virtuális tér valódi üzlet 6. oldal Kevés az átverés 13. oldal Kaptak egy második karácsonyt 15. oldal Ez a sok csatorna egységben kezelendô

Részletesebben

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Levelező tagozat Reklám szakirány A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon Budapest, 2007. Készítette:

Részletesebben

Készült a z ORTT Alka lmaz ott Kommuni ká ciótu domány i Intézete

Készült a z ORTT Alka lmaz ott Kommuni ká ciótu domány i Intézete Készült a z ORTT Alka lmaz ott Kommuni ká ciótu domány i Intézete Az emberek fejében megbíz mit kellene ás áb ól átállítani? Azon túl, hogy az új technológiát meg kell ismerni, az új technológiai eszközöket

Részletesebben

2014_ŐSZ_ A NYOMDAI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE EURÓPÁBAN. Azt kapod, amit látsz. Miért a printben bíznak leginkább az egész világon?

2014_ŐSZ_ A NYOMDAI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE EURÓPÁBAN. Azt kapod, amit látsz. Miért a printben bíznak leginkább az egész világon? 2014_ŐSZ_ A NYOMDAI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE EURÓPÁBAN Azt kapod, amit látsz. Miért a printben bíznak leginkább az egész világon? BEFEKTETÉS VAGYOK A nyomtatás ereje legyen veled! Az FMCG kampányok során a

Részletesebben

Termékmegjelenítés az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban

Termékmegjelenítés az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban Termékmegjelenítés az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban 1 A Médiatanács ellenőrző tevékenységében eddig is kiemelt figyelmet kapott a reklám és annak alternatív megjelenési formáinak vizsgálata.

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Reklám szakirány A PROVOKATÍV REKLÁMOK

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Reklám szakirány A PROVOKATÍV REKLÁMOK BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Reklám szakirány A PROVOKATÍV REKLÁMOK Készítette: Balázs Réka Blanka Budapest, 2007. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

A szórakoztatóipar forradalma

A szórakoztatóipar forradalma márka GTA IV. És ez még csak a kezdet A szórakoztatóipar forradalma A Grand Theft Auto IV. megjelenését nemcsak a rajongók és a szaksajtó, de a Guinness Világrekordok szervezete is várta. Biztosak voltak

Részletesebben

Óriásplakátok kreatív tervezése

Óriásplakátok kreatív tervezése PAPP-VÁRY ÁRPÁD FERENC BONYHÁDI GÁBOR Óriásplakátok kreatív tervezése Creativity beats location and frequency any time Jó helyeket kiválasztani és elérni, hogy az emberek egy adott reklámmal sokszor találkozzanak

Részletesebben

Készült a z ORTT Alka lmaz ott Kommuni ká ciótu domány i Intézete

Készült a z ORTT Alka lmaz ott Kommuni ká ciótu domány i Intézete Készült a z ORTT Alka lmaz ott Kommuni ká ciótu domány i Intézete Az emberek fejében megbíz mit kellene ás áb ól átállítani? Azon túl, hogy az új technológiát meg kell ismerni, az új technológiai eszközöket

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Rádi Laura 2007.

SZAKDOLGOZAT. Rádi Laura 2007. SZAKDOLGOZAT Rádi Laura 2007. Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Reklám szakirány A SIKERFILM MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓJA HOLLYWOODBAN ÉS

Részletesebben

1.1.4. A produkciós osztály akik képesek elkészíteni, amit mások megálmodtak

1.1.4. A produkciós osztály akik képesek elkészíteni, amit mások megálmodtak 1. Mi a reklámügynökség? Mit csinál a médiás? A reklámstratégiát a stratégiai tervezô készíti a többi osztállyal együttmûködve. A reklámkoncepciót a kreatívigazgató alkotja meg. A reklámszöveget a copywriter

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KOMMUNIKÁCIÓ- ÉS MÉDIATUDOMÁNY SZAK Nappali tagozat Public relations szóvivői szakirány A COCA-COLA HBC MAGYARORSZÁG KFT. ÉS A PEPSICO FÁÜ ZRT.

Részletesebben

TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON

TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0003 KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON Írta: Rizinger János Schmalhorst

Részletesebben

A MARKETING ÚJ TENDENCIÁI

A MARKETING ÚJ TENDENCIÁI A MARKETING ÚJ TENDENCIÁI A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar és a Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola szervezésében megrendezésre kerülő konferencia kiadványa Győr,

Részletesebben

IAB Mobilhirdetési útmutató 2012

IAB Mobilhirdetési útmutató 2012 IAB Mobilhirdetési útmutató 2012 2012. november 7. Tartalomjegyzék Előszó... 2 Nemzetközi kitekintés... 3 A mobil térnyerése...3 Okostelefon-penetráció...3 A táblagépek helyzete...4 Médiafogyasztás és

Részletesebben

Angol-magyar szójegyzék és nyelvtani összefoglaló

Angol-magyar szójegyzék és nyelvtani összefoglaló Intermediate Bel v 7/3/03 11:14 AM Page b 1 the edition Great Clarendon Street, Oxford OX2 6DP Oxford University Press is a department of the University of Oxford. It furthers the University s objective

Részletesebben

A márkák értéke a válságban A

A márkák értéke a válságban A Dr. Papp-Váry Árpád A márkák értéke a válságban A márkák értéket jelentenek a fogyasztók számára. Megkönnyítik, kényelmesebbé, gyorsabbá teszik a vásárlást, és egyfajta garanciát jelentenek a minôségre.

Részletesebben

SZAKDOLOGOZAT. Készítette: Milei Dániel

SZAKDOLOGOZAT. Készítette: Milei Dániel SZAKDOLOGOZAT Készítette: Milei Dániel 2012 Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Gazdálkodás szak 2006/2007 tagozat Külgazdasági Vállalkozás szakirány Az e-commerce, mint

Részletesebben

Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek

Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek Brian Tracy AZ ELADÁS PSZICHOLÓGIÁJA Brian Tracy Az eladás pszichológiája Hogyan értékesíthetsz többet, könnyebben és gyorsabban, mint valaha gondoltad volna

Részletesebben

A NYUGATI PART EGYETLEN MAGYAR NYELVŰ HETILAPJA ENGLISH PAGE - pg. 6 FÜGGETLEN HÍRÚJSÁG

A NYUGATI PART EGYETLEN MAGYAR NYELVŰ HETILAPJA ENGLISH PAGE - pg. 6 FÜGGETLEN HÍRÚJSÁG Vol. 23, Issue 31. Price $ 2.00 A NYUGATI PART EGYETLEN MAGYAR NYELVŰ HETILAPJA ENGLISH PAGE - pg. 6 FÜGGETLEN HÍRÚJSÁG AMHIR.COM AMERICAN HUNGARIAN JOURNAL WEEKLY NEWSPAPER Mailed from Los Angeles, CA

Részletesebben

INTERNET ÜZLETI ALKALMAZÁSA KÖZÖSSÉGI VÁSÁRLÁS ÉS KUPONMARKETING MAGYARORSZÁGON

INTERNET ÜZLETI ALKALMAZÁSA KÖZÖSSÉGI VÁSÁRLÁS ÉS KUPONMARKETING MAGYARORSZÁGON BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány INTERNET ÜZLETI ALKALMAZÁSA KÖZÖSSÉGI VÁSÁRLÁS ÉS KUPONMARKETING

Részletesebben