VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február"

Átírás

1 VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye

2 Fürge patak, liccs-loccs, Hová, merre iramodsz?

3 A környezet megismerése, védelme Víz 2. Vízi világ Vízben élő állatok és növények Víz 4. Siklik a szán Vízi közlekedési eszközök Télűzés, télbúcsúztatás. Kiszebáb égetés, elbúcsúztatása. Hajtatás, csíráztatás (melegágy, aranyvessző, búza). A búza növekedésének, az ág kirügyezésének megfigyelése, a búzacsíra megízlelése. Vizes, homokos terepasztal berendezése, tevékenykedtetés, tapasztalatok gyűjtése, megbeszélése. Napszakok. A tavasz első jeleinek keresése: rügyduzzanat, hóvirág keresése.

4 A környezet téri, formai, mennyiségi megismerése Élőlények külső tulajdonságai. Az emberek külső és belső tulajdonságai. Több-kevesebb. Számlálgatás. Házépítés lépcsővel. Halmazok tulajdonságainak változtatása. Halmazok összehasonlítása becsléssel.

5 Vers, mese Víz 2. Ring a nád Csukás: Ímhol itt az este Víz4. Olvad a jégcsap Weöres: Olvadás Mesék: A farkas és a hét kecskegida A muzsikálni tanuló állatok Versek: Irgum-burgum, dörmög a medve Kovács Zsóka: Keltegető Orbán Ottó: Árvíz Csetten-csattan az ég

6 Rajzolás, mintázás, kézimunka Víz 2. Halacskák halpikkely ragasztása papírra Víz 4. Játék a kaviccsal Kavicsmozaik készítése agyagba Hóvirág készítése nyírással, ragasztással, hajtogatással. Festés a tél színeivel. A mesékhez, mondókákhoz kapcsolódó vizuális tevékenységek. Agyagozás.

7 Ének, zene, énekes játék VÍZ foglalkozás /Zenevarázs/ 5. Veszekedő vízcseppek Ültem ringó kis ladikon 6. Vízi vár Komáromi kisleány 7. Cseppzenekar Nád alól és víz alól 8. Vízi kép Veronika zeneprojekt játékai. Robot tündér Lovacska Dalok, játékok, mondókák: Azért varrták Egyedem-begyedem vaskampó A hallás utáni éneklés képességének kialakítása. A tanult dallamok felismerési képességének kialakítása. Mondókaritmus gyakorlása változatos eszközökkel, és a testhangszerek használatával.

8 Mozgás Hullámverés. Magyar Mozgáskotta Játékos mozgásfejlesztés a készlet eszközeivel Babzsák-gyakorlatok. Zenés torna, gimnasztika. Padgyakorlatok. Mélyugrás különböző magasságú tornaszerekről. Szállingóznak a hópelyhek Ki a hóra! Zsipp-zsupp, Állatfogó Veronika zeneprojekt játékai. Fatou Yo Alagút Ringató

9 Etnikai projekt Tavaszt-sürgető szokás Mesék: A sárga ló (Oroszországi cigány mese) A cigány meg az ördög Versek, mondókák Eltörjük a pipácskát Olvad a jég, olvad a hó Medve, medve Roma művészek a gyermekekért Cd tréfás dalainak hallgatása. A cigány népzene hangszerei. kanál, kanna, gitár, stb. Tavaszköszöntő szokás: pipatörés Tyúkültetés 14-én

10 MACKÓVILÁG PROJEKT január 30.-február 24. -kiscsoport-

11 1. hét tervezett tevékenységei KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Mackóvilág 2012 A projekt indítása, a gyermekek ráhangolása a tevékenységekre, a mackógyűjtésre. Prezentáció megtekintése: medvék NH: feb.2. - Gyertyaszentelő nap Közismert a medvével való jóslás: ha ezen a napon kisüt a nap és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg. Ha pedig zord idő van, akkor megrázza a bundáját és kinn marad. Ha szenteléskor nem alszik el, jól mézelnek majd a méhek. NH: febr.3. - Ezen a napon a szőlősgazdák szőlőjük négy sarkában vesszőt metszhettek e nap hajnalán, s a négy vesszővel körbejárták birtokukat, hogy a madarak később ne egyék le a szőlőt. Víz 2. Vízi világ - Vízben élő állatok és növények Vizes, homokos terepasztal berendezése, tevékenykedtetés, tapasztalatok gyűjtése, megbeszélése. VERS, MESE Víz 2. Ring a nád - Csukás: Ímhol itt az este Osztozkodik a róka - népmese Drámajátékok. RAJZOLÁS, MINTÁZÁS, KÉZIMUNKA Víz 2. Halacskák halpikkely ragasztása papírra Medvék és mackók elnevezésű rajzpályázatra különféle technikai megoldásokkal készítünk egyéni alkotásokat. Halak barátai - Só-liszt gyurmából készült kígyóink díszítése festéssel ÉNEK, ZENE, ÉNEKES JÁTÉK F.2.: Cseppbeszéd Tó vize (ÉÓ:305) Mackó, mackó ugorjál Dirmeg-dörmög a medve Azért varrták a csizmát Mackóhintáztatás, kedvenc dalaink ismétlése. MOZGÁS ETNIKAI PROJEKT Mozgásos percek minden nap. Magyar Mozgáskotta Játékos mozgásfejlesztés a készlet eszközeivel. Mezítlábas torna. Olvad a jég, olvad a hó /mondóka/ Medve, medve /mondóka/

12 Január 30. hétfő Ceruzarajzok, zsírkréta-munkák

13 Halak barátai - Só-liszt gyurmából készült kígyóink, vizicsigáink díszítése festéssel

14

15 Osztozkodik a róka magyar népmese Az üveghegyen innen, a selyemréten túl volt egy rengeteg erdő. Ebben a rengeteg erdőben, annak is a kellős közepén élt egyszer egy öreg medve. Ennek az öreg medvének volt két fia. Ezek egyszer elhatározták, hogy elmennek világgá szerencsét próbálni. Odaálltak anyjuk elé, elbúcsúztak tőle illendően. Az öreg medve megölelte fiait.. Lelkükre kötötte, hogy soha el ne hagyják egymást. Megfogadták. Azzal nekicammogtak az erdőirtásnak, onnan meg a szántóföldeknek. Mentek, mendegéltek. Egyszer azonban elfogyott az ennivalójuk. Szomorúan kullogtak egymás mellett. - Hej, de ehetném, testvér! - szólt a fiatalabb. - Én is! - lógatta buksi fejét a másik. Amint mentek, mendegéltek, nagy kerek sajtot találtak, de nem tudtak elosztozni rajta, nem tudták elosztani igazságosan.

16 Mondókáink, dalaink ismétlése Azért varrták a csizmát, Hogy táncoljunk benne

17 Mackó, mackó ugorjál!

18 Medvék a barlangba be! mozgásos játék

19

20 Barlangépítés

21 Bújj, bújj medve

22 A barlangok építése tovább folytatódik

23 Logico - állatok

24 Barlanglakók Január 31. kedd

25 Halmazképzés, összehasonlítások, számlálás Válassz magadnak egy macit, mesélj róla!

26

27 Mackóhintáztatók Zsipp-zsupp Hinta-palinta Mackó-mackó

28 Melyik medve van a jégtábla alatt?

29 Hullámok hátán szerezd meg a mézet!

30 Mackófej díszítése dugónyomattal

31

32 Macikkal a buszon - kirándulás

33 Ismeretterjesztő könyvek: medvék

34 Kavicskirakó

35 Mozgás

36 Február 1. szerda Víz 2. Vízi világ - Vízben élő állatok és növények

37 Vízben élő állatok, vízben élő növények fogalmának megismertetése cselekedtetés közben. Kavicsok, kőzetdarabok összehasonlításával formai- és mennyiségi megállapításokat teszünk. Három kavics vagy kiválasztásával számlálás gyakorlása. Vízben élő állatok élőhelyének kialakítása a gyermekekkel közösen. Tapasztalatszerzés a vízben élő állatokról. Az akvárium folyamatos gondozása, megfigyelése a gyermekekkel közösen. A halak színeiben, mozgásában gyönyörködés.

38 Víz 2. Ring a nád - Csukás: Ímhol itt az este - vershallgatás - Csukás István: Imhol itt az este Kisbabácska, tente, imhol itt az este, alszik már a kenyér is, lenkendőbe kötve. Alszik a rosta, a búzamag, alszik a sípban minden hang, alszik a rokka, a kenderkóc, macska fekszik benne. Alszanak kint az utak, utak mellett a kutak, erdő mélyén trombitál, horkol a nagy medve.

39 Zenevarázs: Cseppbeszéd /Tó vize/

40 Ritmusjátékok, ügyességi játékok kiskacsákkal

41 Zenehallgatás, drámajátékok Ghymes: Kiskacsa

42

43 Kiskacsa fürdik

44 Rajzolgatók

45 Táncika macikkal Három Lepke: Jön a tavasz, megy a tél

46 Február 2. csütörtök Február 2. - Gyertyaszentelő nap Közismert a medvével való jóslás: ha ezen a napon kisüt a nap és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg. Ha pedig zord idő van, akkor megrázza a bundáját és kinn marad. Ha szenteléskor nem alszik el, jól mézelnek majd a méhek.

47 Kibújás, vagy bebújás ha kibújok, vacogok

48 lesz-e málna, odu-méz kibújás, vagy bebújás barna medve üldögél

49 Víz 2. Halacskák halpikkely ragasztása papírra

50

51 Nyissz-nyassz!

52 Egy kis akvarisztika - másképp

53

54 Összehasonlítások Melyik üvegben van a legkevesebb víz? Melyikben van a legtöbb halacska? stb.

55 Rajzolgatunk

56 Mozgás - székfoglaló

57 Elő a tappancsokkal!

58

59 Labdás-gurulós

60 Nyitva van az aranykapu

61 Február 3. péntek Az óvoda a mai napon 12 óráig tartott nyitva a várható nagyon hideg időre való tekintettel. Összevont gyermekcsoportok. Február 3. Balázs napja Ezen a napon a szőlősgazdák szőlőjük négy sarkában vesszőt metszhettek e nap hajnalán, s a négy vesszővel körbejárták birtokukat, hogy a madarak később ne egyék le a szőlőt.

62 A hét egyéb tevékenységei

63

64

65

66

67 Rendkívüli szünet az óvodában: Összevont gyermekcsoportok: A projekt tervezett eseményeit átcsoportosítottuk a következő hetekre.

68 2. hét tervezett tevékenységei KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE VERS, MESE RAJZOLÁS, MINTÁZÁS, KÉZIMUNKA Játékos tapasztalatszerzések a vizes, homokos terepasztalon végzett tevékenységekkel. NH: febr ehhez kapcsolódó szokásunk: a madarakat etetik e napon, hogy tavasszal a gyümölcsösben és a határban kárt ne tegyenek. Szőlőtermő vidéken a gazdák napfelkelte előtt megkerülték a birtokot, hogy a tolvajok és a madarak távol maradjanak a szőlőtől. Víz 3. A víz körforgása, csapadékok. A víz halmazállapot-változásai. Mackóház -játék. Gyümölcssaláta készítés mézzel, dióval Varga Katalin: Téli lakoma mese /Gőgös gúnár Gedeon/ Drámajátékok. Víz 3. Hógolyó Csoóri Sándor: Hókutya - ismétlés Vershallgatás - Mentovics Éva: Medvetánc Medvék és mackók elnevezésű rajzpályázatra különféle technikai megoldásokkal készítünk egyéni alkotásokat. Képalakítás tépett papírból: medvék. Papírhajtogatás: halacska, csónak. Építések: mackóbarlang, hegyi patak állatokkal, stb. ÉNEK, ZENE, ÉNEKES JÁTÉK MOZGÁS ETNIKAI PROJEKT Hogyha rossz a medve kedve /mondóka/ Jer, jer, kikelet /mondóka/ Kiskacsa fürdik /Ghymes/ Vízzel teli dézsa /mondóka/ Megy a hajó a Dunán../mondóka/ Mozgásos percek minden nap. Hossztengely körüli gurulás, guruló átfordulás előre. Vidd a kaptárba! 4/2.3. babzsák és szalaggyakorlatok Medvék a barlangból ki! Roma művészek a gyermekekért Cd tavaszi dalainak hallgatása. Choli Daróczi József: Eső csöppen /vers/

69 Február 13. hétfő Ceruzarajzok Napocskák így és úgy

70

71 Varga Katalin: Téli lakoma mese Drámajátékok.

72

73 Víz 3. A víz körforgása, csapadékok. A víz halmazállapot-változásai.

74 A hó, mint formálható anyag

75 Játékos tapasztalatszerzések a vizes, homokos terepasztalon végzett tevékenységekkel. Havas Hófagylaltok

76 Jégkorszak beszélgetés Dinoszauruszok a hóban

77 Papírhajtogatás: csónak

78 Csónakok játékban tavacska benépesítése

79 Horgászunk

80 Verseink, mondókáink ismétlése- Weöres Sándor: Kacsaúsztató Vízzel teli dézsa Megy a hajó a Dunán

81 Építés: Barna mackó kuckója

82 Vitamindús nassolgatás

83 Február 14. kedd Február Ehhez kapcsolódó szokásunk: a madarakat etetik e napon, hogy tavasszal a gyümölcsösben és a határban kárt ne tegyenek. Szőlőtermő vidéken a gazdák napfelkelte előtt megkerülték a birtokot, hogy a tolvajok és a madarak távol maradjanak a szőlőtől.

84 Képalakítás tépett papírból: medvék

85 Ki a hóba! Tapasztalatszerzések, mozgás a hóban

86

87 Prezentáció: medvék

88 Medvés, mackós mondókáink felelevenítése Mackók vendégségben

89 Építések: mackóház

90 Összefüggések

91 Február 15. szerda Ismerkedés az olajkrétával

92 Vegyes technika olajpasztell és vízfesték

93

94

95 Tapasztalatszerzések a víz körforgása, vízszennyezés A hó elolvadt, víz lett belőle. Vízszűrés gézlapokon keresztül.

96 Mackóház - játék Utánzó mozgások

97 Mozgás kis székeken

98 Mese ismétlése Varga Katalin: Téli lakoma Tél lett. Vastag hótakaró borította a földet. Az erdei állatok éheztek és fáztak. Mit tett a kis sün? Tüzet rakott. Sütni való tököt vett elő. A tököt felvágta, magvait kikaparta, húsát kis darabokra vágta. A tökdarabokat megsütötte. A tökmagot megpörkölte. Mit tett ezután a kis sün? Hócipőt húzott, bundát öltött, és a fejét bekötötte a kockás sáljával. Az illatozó sülttök-darabokat tálcára rakta, és kiült az odúja elé. Itt a finom, forró, mézízű eledel! rikkantotta. A vidám kínálgatásra odasereglettek az állatok

99 Házikót építettünk a kis sünnek és erdei barátainak

100 Mézes-diós almasalátát készítünk

101 Február 16. csütörtök A kiállítótér

102 Mozgatható macikat készítünk

103 Újra havazunk: fagylaltokat készítünk, számlálgatunk Hógombócokat festünk

104

105

106 Zenebona Méhecske-leső játék

107 Vidd a kaptárba! - babzsák gyakorlatok

108

109

110 Versengések - méztologató

111 Február 17. péntek Barlanglakók

112 Rajzolgatunk, festegetünk újabb gyermekmunkák

113

114 Andris macis alkotása

115 Medvebújócska hol lehet?

116

117 Barlangfoglaló zenés játék

118

119 A hét egyéb tevékenységei

120

121

122

123 3. hét tervezett tevékenységei KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE VERS, MESE Képeskönyvek, albumok, enciklopédiák megtekintése a medvékkel kapcsolatban. FARSANGOLUNK! - Télűzés, télbúcsúztatás. Az óvodai kiállítótér folyamatos rendezése; gyűjtött anyagok /képek, mesék, cikkek, macik, stb./ rendszerezése közösen. Játékos tapasztalatszerzések a vizes, homokos terepasztalon végzett tevékenységekkel. Mézkóstolgató. E/3. Medvék ízlelést fejl. játék Drámajátékok. Varga Katalin: Barna mackó kuckója mese /Gőgös gúnár Gedeon/ Mentovics Éva: Barnamedve - vers RAJZOLÁS, MINTÁZÁS, KÉZIMUNKA Medvék és mackók elnevezésű rajzpályázatra különféle technikai megoldásokkal készítünk egyéni alkotásokat. Agyagmunkák: vízben élő állatok, mackók, mézescsupor ÉNEK, ZENE, ÉNEKES JÁTÉK MOZGÁS Jön a tavasz, megy a tél /Három lepke CD/ Bújj-bújj, zöld ág Cifra Palota Cini-cini muzsika Szita, szita, péntek Kőketánc Mozgásos percek minden nap. Babzsák-gyakorlatok. Zenés torna, gimnasztika. ETNIKAI PROJEKT Tavaszköszöntő szokás: pipatörés. /beszélgetőkör/ Eltörjük a pipácskát /mondóka/

124 Február 20. hétfő Agyagmunkák: vízben élő állatok, mackók, mézes csupor

125

126 Mozgás

127 Február 21.kedd Rajzolgatunk medvék, mackók, egyéni öletek

128 Tavaszköszöntő szokás: pipatörés. /beszélgetőkör/ Eltörjük a pipácskát /mondóka/ Eltörjük a pipácskát, Úgy várjuk a tavaszkát

129 Dalos játékainkat énekelgetjük, mondókázunk Bújj-bújj, zöld ág Cifra Palota Cini-cini muzsika Szita, szita, péntek Kőketánc

130

131

132 Február 22. szerda Télűzés, télbúcsúztatás Kisze-bábokat készítünk

133

134 Gyermekrajzok

135 Rajzpályázat nyertes alkotásai Kelemen András: arany Ranics Norbert: ezüst Amrein László: bronz

136 Február 23. csütörtök Medvék ízlelést fejlesztő játék

137

138 Mondókázunk, mesélünk Varga Katalin: A lókötő róka A kis sünnek volt két lova. A két ló akkora volt, mint két makk, de erős, mint két táltos

139 Énekelgetünk

140 Mozgás a hóban

141

142 Weöres Sándor: Olvadás Csipp-csepp egy csepp öt csepp meg tíz, olvad a jégcsap, csepereg a víz

143 A hét egyéb tevékenységei

144

145

146

147

148 ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL!

149

150

151

152 A VÍZ MODULON BELÜLI FEBRUÁRI TEVÉKENYSÉGEINKET FEBRUÁR 24-ÉN ZÁRTUK.

153 Forrás: A kiscsoport februári, ill. a Mackóvilág projekt tevékenységeiről készült képanyag. VÍZ modul Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Összeállította: Kiticsics Anikó Bükkösd, február 27. Elérhetőségeink: SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye 7682 Bükkösd, Ságvári Endre utca /

VÍZ MODUL 2011. FEBRUÁR 1.-28. NAGYCSOPORT

VÍZ MODUL 2011. FEBRUÁR 1.-28. NAGYCSOPORT VÍZ MODUL 2011. FEBRUÁR 1.-28. NAGYCSOPORT Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella és Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Jer, jer kikelet, seprűzd

Részletesebben

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.március

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.március VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.március Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye A környezet megismerése, védelme Víz 5.

Részletesebben

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010.

Önálló intézményi innováció. Medve hét. A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Önálló intézményi innováció Medve hét A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. Témahét feladata: Medve ( febr. 2) Áttekintő táblázat Téma Nevelési területek A környező világ tevékeny megismerése

Részletesebben

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné 1. osztály Írjunk hát egy medve-dalt! Minden medve tudja majd, minden medve megtanulja, két perc múlva fejből fújja: medve-dal, medve-dal, amit minden medve hall! (Nemzetközi medve-induló) Készítette:

Részletesebben

DÖMÖTÖR TÉMAHÉT 2010. OKTÓBER 25.-29.

DÖMÖTÖR TÉMAHÉT 2010. OKTÓBER 25.-29. DÖMÖTÖR TÉMAHÉT 2010. OKTÓBER 25.-29. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI

Részletesebben

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig

Projekt címe. Víz víz tiszta víz. Időtartam:Március 8-26-ig Projekt címe Víz víz tiszta víz Időtartam:Március 8-26-ig Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Téma: Vízi közlekedés Időtartam: 1 hét Külső világ tevékeny megismerése Vízi járművek Matematikai

Részletesebben

DÖMÖTÖR TÉMAHÉT OKTÓBER

DÖMÖTÖR TÉMAHÉT OKTÓBER SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

FÖLD MODUL. 2011. május 2-31. NAGYCSOPORT. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó. Dajka: Györe Károlyné

FÖLD MODUL. 2011. május 2-31. NAGYCSOPORT. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó. Dajka: Györe Károlyné FÖLD MODUL 2011. május 2-31. NAGYCSOPORT Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye A KÖRNYEZET MEGISMERÉSE, VÉDELME

Részletesebben

SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. ALKOT-LAK Tehetségműhely

SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. ALKOT-LAK Tehetségműhely SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye ALKOT-LAK Tehetség A tervezett 30 órásprogramja Február tervezett tevékenységek Időpont- időkeret helyszín Tevékenységekdifferenciálás Felelős Sikerkritérium

Részletesebben

LEVEGŐ MODUL. KISCSOPORT 2011. szeptember. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta

LEVEGŐ MODUL. KISCSOPORT 2011. szeptember. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta LEVEGŐ MODUL KISCSOPORT 2011. szeptember Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Kányádi

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet Búcsú az óvodától Projekt Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Dévaványa, Kossuth úti óvoda nagycsoportjában. TÁMOP 3.1.4 pályázat keretén belül felkészülés

Részletesebben

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.január

VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.január VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.január Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Csoóri Sándor: Hókutya Csináljatok hóembert,

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) Tiszta vizet önt a pohárba Témahét a Százszorszép Óvoda Pillangó csoportjában (5 6 éves) 2010.

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport

TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Kányádi Sándor:

Részletesebben

TŰZ MODUL 2011. október Kiscsoport

TŰZ MODUL 2011. október Kiscsoport TŰZ MODUL 2011. október Kiscsoport Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Tamkó Sirató Károly: Dombon Dombon törik

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése.

IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER. TÉMA Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. IDŐSZAK SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER Évszak megismerése Öltözködés begyakorlása, Készülődés a hidegebb időre. Téli dekoráció készítése. KÖRNYEZETI NEVELÉS Őszi természet megfigyelése, Falevelek, termések

Részletesebben

Ég a gyertya, ég témahét december

Ég a gyertya, ég témahét december Ég a gyertya, ég témahét 2011. december 12.-16. SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció október október 06. Sárga kiscsoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka)

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció október október 06. Sárga kiscsoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka) 2017. október 02. - október 06. Sárga kiscsoport Külső világ tevékeny megismerésére környezeti Anyag: Állatok világnapja ismerkedés az állatokkal Cél: ismerjék fel a közvetlen környezetükben élő állatokat,

Részletesebben

Szakmai munkaközösség munkaterve

Szakmai munkaközösség munkaterve Szakmai munkaközösség munkaterve 2011/2012 1. BEVEZETŐ A 2009.-2010-es nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében egy óvodai csoportban kompetencia alapú óvodai programcsomag került bevezetésre,

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010. szeptember-2011. június

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010. szeptember-2011. június A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005

Részletesebben

Tavaszhívogató ÓVODAI PROJEKTTERV

Tavaszhívogató ÓVODAI PROJEKTTERV Tavaszhívogató ÓVODAI PROJEKTTERV A projekt résztvevői: Maci csoport 26 fő Süni csoport: 19 fő Időpont: 2015. február 02 február 20 Időtartam: 15 nap Cél: A gyerekekkel közös játék állatok felhasználásával

Részletesebben

A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program.

A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program. Városi Óvodák Tagóvodája Tókerti Óvoda Pápa, Ötödik u. 26. A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program.

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2018 április 30 május 04.- Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Készülődés a csoportunk anyák napi ünnepségére Cél: A csoport ünnepi hangulatának a megteremtése.

Részletesebben

2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01.

2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01. 2010. Tavaszi szél vizet áraszt Három hetet meghaladó projekt Készítette: Komárominé Fehér Lilian Liszt Ferenc ének-zenei Általános Iskola 2010.01.01. Március a tavasz ébredésének hónapja. A tavaszvárás,

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok,

Részletesebben

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program CSOPORTNAPLÓJA Tisztellek téged, fontos vagy nekem, csakis rád figyelek, és segítek neked, ha szükséged van a segítségemre 1 Az óvoda bélyegzője

Részletesebben

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET előadás Előadók: Vanya Lajosné Pula Éva 2011. április 18. Báta 1. Bikácsi óvoda bemutatása 2. TÁMOP 3.1.4. 2.1. Tapasztalatok 2.2. Pályázat adta lehetőségek, nehézségek 3. Óvoda-iskola

Részletesebben

Encsi Csoda Vár Óvoda és Bölcsőde 3860 Encs, Gagarin út (kedd) 9:00-12: Encs, Gagarin út 1. Katicabogár csoport

Encsi Csoda Vár Óvoda és Bölcsőde 3860 Encs, Gagarin út (kedd) 9:00-12: Encs, Gagarin út 1. Katicabogár csoport tartó Encsi Csoda Vár Óvoda és Bölcsőde 3860 Encs, Gagarin út 1. környezetvédelmi csoportban 2018.03.06. (kedd) 9:00-12:00 3860 Encs, Gagarin út 1. Katicabogár csoport Előadó: Vajkóné Zsiros Emese környezetvédelmi

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 TÁMOP-3.1.4/08/2 projekt megvalósítás a Sugovica Általános Művelődési Központ

Részletesebben

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére --------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 0kksa09 ---------- csoport részére a 2015/2016-os nevelési évre ---------------------------------------------

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22.

Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22. Nyári napközi programterv 2011. 07. 18. - 2011. 08. 12. 1. hét 2011. 07. 18-07. 22. Hétfő 07. 18. 9.15-10.00 Bemutatkozás-ismerkedés. 10.00-12.00 Zeneiskola - Fúvószenekar bemutatója, hangszerek kipróbálása

Részletesebben

Nagyközségi Óvoda, Földes PROJEKT BEMUTATÁSA GYERMEKLÁNC

Nagyközségi Óvoda, Földes PROJEKT BEMUTATÁSA GYERMEKLÁNC Nagyközségi Óvoda, Földes PROJEKT BEMUTATÁSA GYERMEKLÁNC projekt az adventi ünnepkörhöz, karácsonyhoz kapcsolódóan (a projekt része a TÁMOP 3.1.4. projekt óvodai programcsomag helyi adaptációjának) TÁMOP

Részletesebben

FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE

FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE Pitypang hetek Pitypang hetek FELADATOK IDŐRENDI ÜTEMEZÉSE Szeptember Napok Téma hetek Programok Felelősök 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. Vezetői értekezlet Szülői értekezlet vezető

Részletesebben

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3 SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA Szeged, Földmíves u. 3 CÉLOK Alakuljon és tudatosodjon a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonya. Ismerjék meg a gyerekek a kulturált életvitel szokásait. Legyenek

Részletesebben

SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005

SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program

Részletesebben

A Szivárvány Tagóvoda 2018 /19-es nevelési évre összeállított programtervezete

A Szivárvány Tagóvoda 2018 /19-es nevelési évre összeállított programtervezete DÁTUM ESEMÉNY CÉLCSOPORT FELELŐS 2018.08.31. Nevelés nélküli munkanap Tanévnyitó értekezlet óvoda dolgozói Logopédus és utazó Nagyné gyógypedagógus szűrő vizsgálatai és Adorján Beáta Pedagógiai asszisztens

Részletesebben

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona NT-11144 ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT Készítette: Báder Ilona Az én világom Nevelési fejlesztési cél: Az énkép, az önkifejezés és az önbizalom fejlesztése. A saját környezet elemeihez való viszonyulás

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

Hagyományőrzés a óvodánkban

Hagyományőrzés a óvodánkban Önálló intézményi innováció Hagyományőrzés a óvodánkban A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. 2. Ismerkedés az óvoda más csoportjaival, az ott dolgozókkal 3. Őszi termések gyűjtögetése

Részletesebben

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március

forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március forrás: www.urban-eve.hu Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptár 2015. március Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény programnaptárja

Részletesebben

HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea

HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea Beethoven Általános Iskola Martonvásár HÚSVÉT TÉMAHÉT Beethoven Általános Iskola 1. a osztály Osztályfőnökök: Bosnyákné Gergely Zsuzsanna Nagyné Varga Andrea Biró Lili Dömsödi Stella Hoffmann Balázs Hornyák

Részletesebben

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel tanári A MI TAVUNK I. 35 SZKb_102_04 A mi tavunk I. É N É S A M Á S I K Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

ÉL ÉS VILÁGÍT. SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda. Szentháromság Plébánia

ÉL ÉS VILÁGÍT. SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda. Szentháromság Plébánia ÉL ÉS VILÁGÍT SZENTJÁNOSBOGÁR KLUB Óbuda Szentháromság Plébánia Tartalomjegyzék Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet... 3 Fehér Karácsony, hóban mosdasz,... 4 Hány lába van a madárnak, számold meg

Részletesebben

KIBÚJÁS VAGY BEBÚJÁS

KIBÚJÁS VAGY BEBÚJÁS TÁMOP 3.1.4 08/2-2008-0067 KIBÚJÁS VAGY BEBÚJÁS PROJEKT (2010. február 1. 19.) VÍZ JELKÉPRENDSZERE NÉPHAGYOMÁNYOK témakörben Ébredezik már a medve, álmos szemét törölgetve. Busa fejét nagy gond nyomja,

Részletesebben

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet Erdő Anyó meséi Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet- Erdő anyó meséi Víz, víz tiszta víz 2018. március CÉL: Óvodánk természeti környezetének felfedezése, megismerése- Természetünk

Részletesebben

VÍZ MODUL 2011. MÁRCIUS 1.-31. NAGYCSOPORT

VÍZ MODUL 2011. MÁRCIUS 1.-31. NAGYCSOPORT SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye VÍZ MODUL 2011. MÁRCIUS 1.-31. NAGYCSOPORT Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Weöres Sándor: Futózápor Csillog

Részletesebben

NAPIREND Tervezett tevékenység felajánlása Mindennapos mozgás Gyümölcsfogyasztás Vízfürdő, pancsolás

NAPIREND Tervezett tevékenység felajánlása Mindennapos mozgás Gyümölcsfogyasztás Vízfürdő, pancsolás NAPIREND Időtartam Tevékenység 06. 30.- 09. 00 Gyerekek fogadása, játék, szabadon választott időjárástól függően a csoportszobában vagy az udvaron. Készülődés a reggelihez, reggeli elfogyasztása 09. 00.-

Részletesebben

ŐSZI PROJEKT programterv

ŐSZI PROJEKT programterv ŐSZI PROJEKT programterv Készítette: Malcsik Józsefné A megvalósítás időszaka: 2012.október 15. november 15. A megvalósítás helye: ABV KIKI Általános Iskola Bakonysárkány A programban részt vevő csoport:

Részletesebben

VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA

VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA A témahét célja: - Ismerjék meg a víz alapvető tulajdonságait - Ismerjék fel a víz szerepét életünkben, tudjanak példát mondani a víz hasznosítására a mindennapi élet, a

Részletesebben

VÍZ TÉMAHÉT. VÁROSI ÓVODAI INTÉZMÉNY KISÚJSZÁLLÁS PETŐFI ÓVODA PITYPANG CSOPORT 2010. március 16-22.

VÍZ TÉMAHÉT. VÁROSI ÓVODAI INTÉZMÉNY KISÚJSZÁLLÁS PETŐFI ÓVODA PITYPANG CSOPORT 2010. március 16-22. Új módszerek, innovatív pedagógusok a XXI. század kisújszállási iskoláiban 3.1.4-08/2-2008-0046 VÍZ TÉMAHÉT VÁROSI ÓVODAI INTÉZMÉNY KISÚJSZÁLLÁS PETŐFI ÓVODA PITYPANG CSOPORT 2010. március 16-22. A témahét

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

ERDEI ISKOLA programja

ERDEI ISKOLA programja ERDEI ISKOLA programja 2010. május 10-14. Felsőtárkány Hagyd ott a várost. Csend-övembe jöjj, hagyd ott az ingerült és hetyke szókat. Itt fákat, felhőt, forrást üdvözölj, s hallgasd a zengő, mámoros rigókat.

Részletesebben

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra

Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra kazalkolos@varazsbetu.hu Mozgásfejlesztő gyakorlatok otthonra Mozgás a tanulási képesség javításáért Az alábbi gyakorlatok segítségével gyermeke tanulási képességét fejlesztheti. Végezzék a gyakorlatokat

Részletesebben

2. A megosztani kívánt módszertani modell, innováció(k), alkalmazott jó gyakorlatok széleskörű bemutatása

2. A megosztani kívánt módszertani modell, innováció(k), alkalmazott jó gyakorlatok széleskörű bemutatása Az intézmény adatai Megnevezése: Komáromi Tóparti Óvoda Intézményi OM azonosítószám: 031683 Székhelye: 2900 Komárom, Tópart ltp. 4. Levelezési címe: 2900 Komárom, Tópart ltp. 4. Telefonszáma: 06-34/340-968

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció szeptember Zöld középső csoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka)

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció szeptember Zöld középső csoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka) 2017. szeptember 04.- 08. Zöld középső csoport megismerésére környezeti Anyag: Középsősök lettünk Cél: a középső csoport szokásszabályrendszerének megerősítése Feladat: - változások óvodai életünkben:

Részletesebben

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3.

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

Kincskereső tábor 2012. LABIRINTUS

Kincskereső tábor 2012. LABIRINTUS Kincskereső tábor 2012. LABIRINTUS 2012. július 30. hétfő Időpont Tartalmi rész Felelős és feladatai Terem berendezése Kellékek kiosztása, 8:15-8:45 - Névtanulás, ismerkedés - Csapatalakítás - CSENDJEL

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről 2018. áprilisában megtartottuk iskolánkban, az alsó tagozaton a Fenntarthatósági Témahetet Mit mesél a természet? címmel. A szervező pedagógus neve: Bodnárné Léport

Részletesebben

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM Óvodai nevelés alappillérei: -Köznevelési Törvény -Óvodai nevelés Országos -Pedagógiai Program Alapprogramja ÓVODAI ÉLET, MŰKÖDÉSI PARAMÉTEREK: Gyerekekkel

Részletesebben

Nyitnikék Óvoda Balmazújváros. Örökös Zöld Óvoda, Zöld Óvoda bázisintézmény 2018

Nyitnikék Óvoda Balmazújváros. Örökös Zöld Óvoda, Zöld Óvoda bázisintézmény 2018 Nyitnikék Óvoda Balmazújváros Örökös Zöld Óvoda, Zöld Óvoda bázisintézmény 2018 HAJDÚ-BIHAR MEGYE Nyitnikék Óvoda Balmazújváros 4 csoport, 95 gyerek, 7 óvónő, 4 dajka, 1 pedagógiai asszisztens Kadarcsi

Részletesebben

Orosz, mint élő idegen nyelv. Szakköri tematika

Orosz, mint élő idegen nyelv. Szakköri tematika Orosz, mint élő idegen nyelv Szakköri tematika I. Az orosz nyelv, mint idegen nyelv tanításának létjogosultsága: Ismerve történelmünket, tudjuk, hogy a felszabadulástól kezdve a rendszerváltásig az általános-

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010. szeptember-2011. június

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010. szeptember-2011. június A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005

Részletesebben

Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV

Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV Márton nap ÓVODAI PROJEKTTERV A projekt résztvevői: Maci csoport 24fő Süni csoport: 19 fő Időpont: 2014. november 10- november 14. Időtartam: 5 nap Cél: Szabálytudat kialakítása Márton napi népszokás megismerése

Részletesebben

Közzétételi lista. 3. A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni.

Közzétételi lista. 3. A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni. A 229/202. (VIII. 28.) a Nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Kormány rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Az intézmény alapító és fenntartó szerve : Pécs M.J. V. Önkormányzata

Részletesebben

NYÁRI KALENDÁRIUM. Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét

NYÁRI KALENDÁRIUM. Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét Június 01. hétfő NYÁRI KALENDÁRIUM Így fedezzük fel a világot! Gyermekhét Kalandozások Napja Lovas kocsikázás településeink utcáin Június 02. kedd Tűzoltók, Rendőrök Napja 10. 00 11. 00 Ismerkedés a tűzoltók,

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában 1. nap 2015. augusztus 24. (hétfő) Téma: Kapcsolatok(család, barátok, munkahely..) 7.30 Gyülekező, aktuális téma, napi programok megbeszélése, előkészítése, csoportfelosztás 8.00 Reggeli 8.30 Nyelvi foglalkozás

Részletesebben

Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály

Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT. Általános Iskola Vokány 1. osztály Készítette: Montag Csilla Vokány, 2010. 02. 05. FARSANGI TÉMAHÉT Általános Iskola Vokány 1. osztály A farsangi témahét programja: Osztály: 1. Buzás Tamás, Gartner Anna, Győrfi Attila, Horváth Adrián, Horváth

Részletesebben

Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda. Különös közzétételi lista

Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda. Különös közzétételi lista Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda Különös közzétételi lista A kormány 229/2012 (VIII. 28.) kormányrendelete a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. -a értelmében az alábbi adatokat

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

A család című témahét

A család című témahét Körmend Város Önkormányzata 9900 Körmend, Szabadság tér 7. Tel.: 94/592-900, Fax: 94/410-623 E-mail: kormend@kormend.hu Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat Dienes Lajos Tagóvoda,

Részletesebben

Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója

Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója Az Esélyegyenlőségi klub 2014. év februári beszámolója Február 03-án, az idősödő szervezet, testi változások, és az egészséges öregedés 30 pontja című olvasmányok megvitatására került sor a hallottak alapján.

Részletesebben

EGÉSZSÉGEDRE! A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. Óvodai témahét

EGÉSZSÉGEDRE! A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. Óvodai témahét EGÉSZSÉGEDRE! Óvodai témahét A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. A projektben résztvevők: Kiscsoport (3-4 éves gyermekek) A témahetet záró napon mindkét gyermekcsoport. Óvodapedagógusok: Pintér Katalin

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció január 29. február 02. zöld középső csoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka)

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció január 29. február 02. zöld középső csoport. Vizuális nevelés (rajzolás, mintázás, kézimunka) 2018. január 29. február 02. zöld középső csoport megismerésére környezeti Anyag: Farsang projekt, Óvodai Farsang (2018. 01.31.) Cél: Hangulat fenntartása a télbúcsúztató ünnephez. Farsanggal kapcsolatos

Részletesebben

BAJZÁTH MÁRIA: MA MEGLESSÜK A TELIHOLDAT! MA SZIVÁRVÁNYT FESTÜNK AZ UJJAINKKAL ÉS A TENYERÜNKKEL! MA ÉJSZAKA FOGUNK KIRÁNDULNI!

BAJZÁTH MÁRIA: MA MEGLESSÜK A TELIHOLDAT! MA SZIVÁRVÁNYT FESTÜNK AZ UJJAINKKAL ÉS A TENYERÜNKKEL! MA ÉJSZAKA FOGUNK KIRÁNDULNI! BAJZÁTH MÁRIA: Szabadidős ötletkártyák a nyári szünetre MA MEGLESSÜK A TELIHOLDAT! Mese: Hogyan mentették meg a vitézek a Napot, meg a Holdat? Így megyek az iskolába: 10-14. oldal MA ÉJSZAKA FOGUNK KIRÁNDULNI!

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV

ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV AZ ÓVODA LOGÓJA ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV csoport részére TARTALOMJEGYZÉK A gyermekek névsora és óvodai jele... 6 A gyermekek névsora korcsoport szerint... 7 Születésnapok nyilvántartása...

Részletesebben

ÖKOSODJUNK! ÖKO SZAKKÖRI PROGRAMJA (HETI 2 ÓRA) FOGLALKOZÁS: CSÜTÖRTÖK A

ÖKOSODJUNK! ÖKO SZAKKÖRI PROGRAMJA (HETI 2 ÓRA) FOGLALKOZÁS: CSÜTÖRTÖK A ÖKOSODJUNK! ÖKO SZAKKÖRI PROGRAMJA (HETI 2 ÓRA) FOGLALKOZÁS: CSÜTÖRTÖK 14.00-15.30 A Serényi László Általános Iskola tanulói számára 2016/17-es tanév Készítette: Novák Ilona ökoiskolai koordinátor CÉLOK

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

Nyári napközi 2010. június 15 augusztus 31 Programok 06.15-06.18. Idő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 7.30-8.00

Nyári napközi 2010. június 15 augusztus 31 Programok 06.15-06.18. Idő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 7.30-8.00 Nyári napközi 2010. június 15 augusztus 31 Programok 06.15-06.18. Idő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Megérkezés Megérkezés Megérkezés Megérkezés Házirend és programok ismertetése, - Sorversenyek Játszótéri

Részletesebben

Agora táborok Itt mindig történik valami!

Agora táborok Itt mindig történik valami! Agora táborok 2017 Itt mindig történik valami! Ötkarikás SPORT tábor 2017. június 19-23., 8-16 óráig Helyszín: Földi Imre Sportcsarnok Szent Borbála ú Spor elep sportlétesítményei Korosztály: 7 éves kortól

Részletesebben

Ének, zene, énekes játék, gyermektánc (2012!) Szarka Júlia Záróvizsga máj. jún.

Ének, zene, énekes játék, gyermektánc (2012!) Szarka Júlia Záróvizsga máj. jún. Ének, zene, énekes játék, gyermektánc (2012!) Szarka Júlia 2015. Záróvizsga máj. jún. "A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat ad az elmének, szállni tanítja a képzeletet, bájt

Részletesebben

ESZKÖZIGÉNY. eszközigénye. Tevékenységi helyek 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel.

ESZKÖZIGÉNY. eszközigénye. Tevékenységi helyek 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel. ESZKÖZIGÉNY Az óvodai Jelenlegi felszerelés Tevékenységi 1. Az udvar a. egyik udvarrész a. két csoport számára felszerelt fa mozgásfejlesztő eszközökkel. b. másik udvarrész üres, füves. A fa mozgásfejlesztő

Részletesebben

DIFER Szolnok Városi Óvodák

DIFER Szolnok Városi Óvodák DIFER 2014-2015 Szolnok Városi Óvodák Fontos felismerések (Nagy József): Szélsőséges fejlettségbeli különbségek jellemzőek: hatéves korban ötévnyi! A személyiség alaprendszerét- az alapkészségeket- minden

Részletesebben

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_29 Barátaink az állatok Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 298 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005

SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye KÉK BOLYGÓ ÓVODAI PROJEKT 2011.03.21.-04.15. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program SZAKMAI

Részletesebben

Szeptember havi program

Szeptember havi program Szeptember havi program szeptember 1. csütörtök Kezdődik az óvoda : bohócok várják a gyerekeket szeptember 7. szerda: BALETT Szülői értekezlet: 16.30 Akinek használt balettruhája és sztepp cipője van és

Részletesebben

TANÓRÁN KÍVÜLI NEVELÉSI PROGRAMOK A SARKADI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP 3.2.13-12/1 pályázat megvalósítása 2012. DECEMBER

TANÓRÁN KÍVÜLI NEVELÉSI PROGRAMOK A SARKADI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP 3.2.13-12/1 pályázat megvalósítása 2012. DECEMBER 2012. DECEMBER A Városi könyvtárban honismereti vetélkedő zajlott decemberben. A népszerű nyomógombos pultnál, témakörök segítségével elevenítettük föl Sarkad város és környezete történelmét, földrajzát.

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

EGY, KETTŐ! FELFEDE(Z)ZÜNK!

EGY, KETTŐ! FELFEDE(Z)ZÜNK! XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EGY, KETTŐ! FELFEDE(Z)ZÜNK! ÉLMÉNYPEDAGÓGIA AZ ALSÓ TAGOZATON Környezettudatos jövő Egészség, elsősegélynyújtás

Részletesebben

NTP-OTKP A hazai és határon túli tehetség-kibontakoztató programok támogatása

NTP-OTKP A hazai és határon túli tehetség-kibontakoztató programok támogatása NTP-OTKP-17-0054 A hazai és határon túli tehetség-kibontakoztató programok támogatása Nagykanizsa Központi Óvoda Hétszínvirág Tagóvodájában működő Népi játék, néptánc műhely Gyű, paci, paripa nem messze

Részletesebben

Tél témahét. Igali Á.M.K. Speciális Általános Iskola Szakiskola és Diákotthon. 1. osztály. Osztályfőnök: Farkas Annamária

Tél témahét. Igali Á.M.K. Speciális Általános Iskola Szakiskola és Diákotthon. 1. osztály. Osztályfőnök: Farkas Annamária Tél témahét Igali Á.M.K. Speciális Általános Iskola Szakiskola és Diákotthon 1. osztály Osztályfőnök: Farkas Annamária A téli témahét programja: Tevékenység helye: Igali Á.M.K. Speciális Általános Iskola

Részletesebben

Tökfesztivál. Témahét Projektterv TÁMOP 3.1.4/08/2-2009-0092. Napközi Otthonos Óvoda Bordány. 2009. 10. 19.-től - 2009.10.22.-ig

Tökfesztivál. Témahét Projektterv TÁMOP 3.1.4/08/2-2009-0092. Napközi Otthonos Óvoda Bordány. 2009. 10. 19.-től - 2009.10.22.-ig Tökfesztivál Témahét Projektterv TÁMOP 3.1.4/08/2-2009-0092. Napközi Otthonos Óvoda Bordány 2009. 10. 19.-től - 2009.10.22.-ig Készítette: Németh Józsefné Az óvoda adatai Neve: Bordány Napközi Otthonos

Részletesebben