VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február"

Átírás

1 VÍZ MODUL Kiscsoport 2012.február Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye

2 Fürge patak, liccs-loccs, Hová, merre iramodsz?

3 A környezet megismerése, védelme Víz 2. Vízi világ Vízben élő állatok és növények Víz 4. Siklik a szán Vízi közlekedési eszközök Télűzés, télbúcsúztatás. Kiszebáb égetés, elbúcsúztatása. Hajtatás, csíráztatás (melegágy, aranyvessző, búza). A búza növekedésének, az ág kirügyezésének megfigyelése, a búzacsíra megízlelése. Vizes, homokos terepasztal berendezése, tevékenykedtetés, tapasztalatok gyűjtése, megbeszélése. Napszakok. A tavasz első jeleinek keresése: rügyduzzanat, hóvirág keresése.

4 A környezet téri, formai, mennyiségi megismerése Élőlények külső tulajdonságai. Az emberek külső és belső tulajdonságai. Több-kevesebb. Számlálgatás. Házépítés lépcsővel. Halmazok tulajdonságainak változtatása. Halmazok összehasonlítása becsléssel.

5 Vers, mese Víz 2. Ring a nád Csukás: Ímhol itt az este Víz4. Olvad a jégcsap Weöres: Olvadás Mesék: A farkas és a hét kecskegida A muzsikálni tanuló állatok Versek: Irgum-burgum, dörmög a medve Kovács Zsóka: Keltegető Orbán Ottó: Árvíz Csetten-csattan az ég

6 Rajzolás, mintázás, kézimunka Víz 2. Halacskák halpikkely ragasztása papírra Víz 4. Játék a kaviccsal Kavicsmozaik készítése agyagba Hóvirág készítése nyírással, ragasztással, hajtogatással. Festés a tél színeivel. A mesékhez, mondókákhoz kapcsolódó vizuális tevékenységek. Agyagozás.

7 Ének, zene, énekes játék VÍZ foglalkozás /Zenevarázs/ 5. Veszekedő vízcseppek Ültem ringó kis ladikon 6. Vízi vár Komáromi kisleány 7. Cseppzenekar Nád alól és víz alól 8. Vízi kép Veronika zeneprojekt játékai. Robot tündér Lovacska Dalok, játékok, mondókák: Azért varrták Egyedem-begyedem vaskampó A hallás utáni éneklés képességének kialakítása. A tanult dallamok felismerési képességének kialakítása. Mondókaritmus gyakorlása változatos eszközökkel, és a testhangszerek használatával.

8 Mozgás Hullámverés. Magyar Mozgáskotta Játékos mozgásfejlesztés a készlet eszközeivel Babzsák-gyakorlatok. Zenés torna, gimnasztika. Padgyakorlatok. Mélyugrás különböző magasságú tornaszerekről. Szállingóznak a hópelyhek Ki a hóra! Zsipp-zsupp, Állatfogó Veronika zeneprojekt játékai. Fatou Yo Alagút Ringató

9 Etnikai projekt Tavaszt-sürgető szokás Mesék: A sárga ló (Oroszországi cigány mese) A cigány meg az ördög Versek, mondókák Eltörjük a pipácskát Olvad a jég, olvad a hó Medve, medve Roma művészek a gyermekekért Cd tréfás dalainak hallgatása. A cigány népzene hangszerei. kanál, kanna, gitár, stb. Tavaszköszöntő szokás: pipatörés Tyúkültetés 14-én

10 MACKÓVILÁG PROJEKT január 30.-február 24. -kiscsoport-

11 1. hét tervezett tevékenységei KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Mackóvilág 2012 A projekt indítása, a gyermekek ráhangolása a tevékenységekre, a mackógyűjtésre. Prezentáció megtekintése: medvék NH: feb.2. - Gyertyaszentelő nap Közismert a medvével való jóslás: ha ezen a napon kisüt a nap és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg. Ha pedig zord idő van, akkor megrázza a bundáját és kinn marad. Ha szenteléskor nem alszik el, jól mézelnek majd a méhek. NH: febr.3. - Ezen a napon a szőlősgazdák szőlőjük négy sarkában vesszőt metszhettek e nap hajnalán, s a négy vesszővel körbejárták birtokukat, hogy a madarak később ne egyék le a szőlőt. Víz 2. Vízi világ - Vízben élő állatok és növények Vizes, homokos terepasztal berendezése, tevékenykedtetés, tapasztalatok gyűjtése, megbeszélése. VERS, MESE Víz 2. Ring a nád - Csukás: Ímhol itt az este Osztozkodik a róka - népmese Drámajátékok. RAJZOLÁS, MINTÁZÁS, KÉZIMUNKA Víz 2. Halacskák halpikkely ragasztása papírra Medvék és mackók elnevezésű rajzpályázatra különféle technikai megoldásokkal készítünk egyéni alkotásokat. Halak barátai - Só-liszt gyurmából készült kígyóink díszítése festéssel ÉNEK, ZENE, ÉNEKES JÁTÉK F.2.: Cseppbeszéd Tó vize (ÉÓ:305) Mackó, mackó ugorjál Dirmeg-dörmög a medve Azért varrták a csizmát Mackóhintáztatás, kedvenc dalaink ismétlése. MOZGÁS ETNIKAI PROJEKT Mozgásos percek minden nap. Magyar Mozgáskotta Játékos mozgásfejlesztés a készlet eszközeivel. Mezítlábas torna. Olvad a jég, olvad a hó /mondóka/ Medve, medve /mondóka/

12 Január 30. hétfő Ceruzarajzok, zsírkréta-munkák

13 Halak barátai - Só-liszt gyurmából készült kígyóink, vizicsigáink díszítése festéssel

14

15 Osztozkodik a róka magyar népmese Az üveghegyen innen, a selyemréten túl volt egy rengeteg erdő. Ebben a rengeteg erdőben, annak is a kellős közepén élt egyszer egy öreg medve. Ennek az öreg medvének volt két fia. Ezek egyszer elhatározták, hogy elmennek világgá szerencsét próbálni. Odaálltak anyjuk elé, elbúcsúztak tőle illendően. Az öreg medve megölelte fiait.. Lelkükre kötötte, hogy soha el ne hagyják egymást. Megfogadták. Azzal nekicammogtak az erdőirtásnak, onnan meg a szántóföldeknek. Mentek, mendegéltek. Egyszer azonban elfogyott az ennivalójuk. Szomorúan kullogtak egymás mellett. - Hej, de ehetném, testvér! - szólt a fiatalabb. - Én is! - lógatta buksi fejét a másik. Amint mentek, mendegéltek, nagy kerek sajtot találtak, de nem tudtak elosztozni rajta, nem tudták elosztani igazságosan.

16 Mondókáink, dalaink ismétlése Azért varrták a csizmát, Hogy táncoljunk benne

17 Mackó, mackó ugorjál!

18 Medvék a barlangba be! mozgásos játék

19

20 Barlangépítés

21 Bújj, bújj medve

22 A barlangok építése tovább folytatódik

23 Logico - állatok

24 Barlanglakók Január 31. kedd

25 Halmazképzés, összehasonlítások, számlálás Válassz magadnak egy macit, mesélj róla!

26

27 Mackóhintáztatók Zsipp-zsupp Hinta-palinta Mackó-mackó

28 Melyik medve van a jégtábla alatt?

29 Hullámok hátán szerezd meg a mézet!

30 Mackófej díszítése dugónyomattal

31

32 Macikkal a buszon - kirándulás

33 Ismeretterjesztő könyvek: medvék

34 Kavicskirakó

35 Mozgás

36 Február 1. szerda Víz 2. Vízi világ - Vízben élő állatok és növények

37 Vízben élő állatok, vízben élő növények fogalmának megismertetése cselekedtetés közben. Kavicsok, kőzetdarabok összehasonlításával formai- és mennyiségi megállapításokat teszünk. Három kavics vagy kiválasztásával számlálás gyakorlása. Vízben élő állatok élőhelyének kialakítása a gyermekekkel közösen. Tapasztalatszerzés a vízben élő állatokról. Az akvárium folyamatos gondozása, megfigyelése a gyermekekkel közösen. A halak színeiben, mozgásában gyönyörködés.

38 Víz 2. Ring a nád - Csukás: Ímhol itt az este - vershallgatás - Csukás István: Imhol itt az este Kisbabácska, tente, imhol itt az este, alszik már a kenyér is, lenkendőbe kötve. Alszik a rosta, a búzamag, alszik a sípban minden hang, alszik a rokka, a kenderkóc, macska fekszik benne. Alszanak kint az utak, utak mellett a kutak, erdő mélyén trombitál, horkol a nagy medve.

39 Zenevarázs: Cseppbeszéd /Tó vize/

40 Ritmusjátékok, ügyességi játékok kiskacsákkal

41 Zenehallgatás, drámajátékok Ghymes: Kiskacsa

42

43 Kiskacsa fürdik

44 Rajzolgatók

45 Táncika macikkal Három Lepke: Jön a tavasz, megy a tél

46 Február 2. csütörtök Február 2. - Gyertyaszentelő nap Közismert a medvével való jóslás: ha ezen a napon kisüt a nap és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, és még negyven napig tart a hideg. Ha pedig zord idő van, akkor megrázza a bundáját és kinn marad. Ha szenteléskor nem alszik el, jól mézelnek majd a méhek.

47 Kibújás, vagy bebújás ha kibújok, vacogok

48 lesz-e málna, odu-méz kibújás, vagy bebújás barna medve üldögél

49 Víz 2. Halacskák halpikkely ragasztása papírra

50

51 Nyissz-nyassz!

52 Egy kis akvarisztika - másképp

53

54 Összehasonlítások Melyik üvegben van a legkevesebb víz? Melyikben van a legtöbb halacska? stb.

55 Rajzolgatunk

56 Mozgás - székfoglaló

57 Elő a tappancsokkal!

58

59 Labdás-gurulós

60 Nyitva van az aranykapu

61 Február 3. péntek Az óvoda a mai napon 12 óráig tartott nyitva a várható nagyon hideg időre való tekintettel. Összevont gyermekcsoportok. Február 3. Balázs napja Ezen a napon a szőlősgazdák szőlőjük négy sarkában vesszőt metszhettek e nap hajnalán, s a négy vesszővel körbejárták birtokukat, hogy a madarak később ne egyék le a szőlőt.

62 A hét egyéb tevékenységei

63

64

65

66

67 Rendkívüli szünet az óvodában: Összevont gyermekcsoportok: A projekt tervezett eseményeit átcsoportosítottuk a következő hetekre.

68 2. hét tervezett tevékenységei KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE VERS, MESE RAJZOLÁS, MINTÁZÁS, KÉZIMUNKA Játékos tapasztalatszerzések a vizes, homokos terepasztalon végzett tevékenységekkel. NH: febr ehhez kapcsolódó szokásunk: a madarakat etetik e napon, hogy tavasszal a gyümölcsösben és a határban kárt ne tegyenek. Szőlőtermő vidéken a gazdák napfelkelte előtt megkerülték a birtokot, hogy a tolvajok és a madarak távol maradjanak a szőlőtől. Víz 3. A víz körforgása, csapadékok. A víz halmazállapot-változásai. Mackóház -játék. Gyümölcssaláta készítés mézzel, dióval Varga Katalin: Téli lakoma mese /Gőgös gúnár Gedeon/ Drámajátékok. Víz 3. Hógolyó Csoóri Sándor: Hókutya - ismétlés Vershallgatás - Mentovics Éva: Medvetánc Medvék és mackók elnevezésű rajzpályázatra különféle technikai megoldásokkal készítünk egyéni alkotásokat. Képalakítás tépett papírból: medvék. Papírhajtogatás: halacska, csónak. Építések: mackóbarlang, hegyi patak állatokkal, stb. ÉNEK, ZENE, ÉNEKES JÁTÉK MOZGÁS ETNIKAI PROJEKT Hogyha rossz a medve kedve /mondóka/ Jer, jer, kikelet /mondóka/ Kiskacsa fürdik /Ghymes/ Vízzel teli dézsa /mondóka/ Megy a hajó a Dunán../mondóka/ Mozgásos percek minden nap. Hossztengely körüli gurulás, guruló átfordulás előre. Vidd a kaptárba! 4/2.3. babzsák és szalaggyakorlatok Medvék a barlangból ki! Roma művészek a gyermekekért Cd tavaszi dalainak hallgatása. Choli Daróczi József: Eső csöppen /vers/

69 Február 13. hétfő Ceruzarajzok Napocskák így és úgy

70

71 Varga Katalin: Téli lakoma mese Drámajátékok.

72

73 Víz 3. A víz körforgása, csapadékok. A víz halmazállapot-változásai.

74 A hó, mint formálható anyag

75 Játékos tapasztalatszerzések a vizes, homokos terepasztalon végzett tevékenységekkel. Havas Hófagylaltok

76 Jégkorszak beszélgetés Dinoszauruszok a hóban

77 Papírhajtogatás: csónak

78 Csónakok játékban tavacska benépesítése

79 Horgászunk

80 Verseink, mondókáink ismétlése- Weöres Sándor: Kacsaúsztató Vízzel teli dézsa Megy a hajó a Dunán

81 Építés: Barna mackó kuckója

82 Vitamindús nassolgatás

83 Február 14. kedd Február Ehhez kapcsolódó szokásunk: a madarakat etetik e napon, hogy tavasszal a gyümölcsösben és a határban kárt ne tegyenek. Szőlőtermő vidéken a gazdák napfelkelte előtt megkerülték a birtokot, hogy a tolvajok és a madarak távol maradjanak a szőlőtől.

84 Képalakítás tépett papírból: medvék

85 Ki a hóba! Tapasztalatszerzések, mozgás a hóban

86

87 Prezentáció: medvék

88 Medvés, mackós mondókáink felelevenítése Mackók vendégségben

89 Építések: mackóház

90 Összefüggések

91 Február 15. szerda Ismerkedés az olajkrétával

92 Vegyes technika olajpasztell és vízfesték

93

94

95 Tapasztalatszerzések a víz körforgása, vízszennyezés A hó elolvadt, víz lett belőle. Vízszűrés gézlapokon keresztül.

96 Mackóház - játék Utánzó mozgások

97 Mozgás kis székeken

98 Mese ismétlése Varga Katalin: Téli lakoma Tél lett. Vastag hótakaró borította a földet. Az erdei állatok éheztek és fáztak. Mit tett a kis sün? Tüzet rakott. Sütni való tököt vett elő. A tököt felvágta, magvait kikaparta, húsát kis darabokra vágta. A tökdarabokat megsütötte. A tökmagot megpörkölte. Mit tett ezután a kis sün? Hócipőt húzott, bundát öltött, és a fejét bekötötte a kockás sáljával. Az illatozó sülttök-darabokat tálcára rakta, és kiült az odúja elé. Itt a finom, forró, mézízű eledel! rikkantotta. A vidám kínálgatásra odasereglettek az állatok

99 Házikót építettünk a kis sünnek és erdei barátainak

100 Mézes-diós almasalátát készítünk

101 Február 16. csütörtök A kiállítótér

102 Mozgatható macikat készítünk

103 Újra havazunk: fagylaltokat készítünk, számlálgatunk Hógombócokat festünk

104

105

106 Zenebona Méhecske-leső játék

107 Vidd a kaptárba! - babzsák gyakorlatok

108

109

110 Versengések - méztologató

111 Február 17. péntek Barlanglakók

112 Rajzolgatunk, festegetünk újabb gyermekmunkák

113

114 Andris macis alkotása

115 Medvebújócska hol lehet?

116

117 Barlangfoglaló zenés játék

118

119 A hét egyéb tevékenységei

120

121

122

123 3. hét tervezett tevékenységei KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE VERS, MESE Képeskönyvek, albumok, enciklopédiák megtekintése a medvékkel kapcsolatban. FARSANGOLUNK! - Télűzés, télbúcsúztatás. Az óvodai kiállítótér folyamatos rendezése; gyűjtött anyagok /képek, mesék, cikkek, macik, stb./ rendszerezése közösen. Játékos tapasztalatszerzések a vizes, homokos terepasztalon végzett tevékenységekkel. Mézkóstolgató. E/3. Medvék ízlelést fejl. játék Drámajátékok. Varga Katalin: Barna mackó kuckója mese /Gőgös gúnár Gedeon/ Mentovics Éva: Barnamedve - vers RAJZOLÁS, MINTÁZÁS, KÉZIMUNKA Medvék és mackók elnevezésű rajzpályázatra különféle technikai megoldásokkal készítünk egyéni alkotásokat. Agyagmunkák: vízben élő állatok, mackók, mézescsupor ÉNEK, ZENE, ÉNEKES JÁTÉK MOZGÁS Jön a tavasz, megy a tél /Három lepke CD/ Bújj-bújj, zöld ág Cifra Palota Cini-cini muzsika Szita, szita, péntek Kőketánc Mozgásos percek minden nap. Babzsák-gyakorlatok. Zenés torna, gimnasztika. ETNIKAI PROJEKT Tavaszköszöntő szokás: pipatörés. /beszélgetőkör/ Eltörjük a pipácskát /mondóka/

124 Február 20. hétfő Agyagmunkák: vízben élő állatok, mackók, mézes csupor

125

126 Mozgás

127 Február 21.kedd Rajzolgatunk medvék, mackók, egyéni öletek

128 Tavaszköszöntő szokás: pipatörés. /beszélgetőkör/ Eltörjük a pipácskát /mondóka/ Eltörjük a pipácskát, Úgy várjuk a tavaszkát

129 Dalos játékainkat énekelgetjük, mondókázunk Bújj-bújj, zöld ág Cifra Palota Cini-cini muzsika Szita, szita, péntek Kőketánc

130

131

132 Február 22. szerda Télűzés, télbúcsúztatás Kisze-bábokat készítünk

133

134 Gyermekrajzok

135 Rajzpályázat nyertes alkotásai Kelemen András: arany Ranics Norbert: ezüst Amrein László: bronz

136 Február 23. csütörtök Medvék ízlelést fejlesztő játék

137

138 Mondókázunk, mesélünk Varga Katalin: A lókötő róka A kis sünnek volt két lova. A két ló akkora volt, mint két makk, de erős, mint két táltos

139 Énekelgetünk

140 Mozgás a hóban

141

142 Weöres Sándor: Olvadás Csipp-csepp egy csepp öt csepp meg tíz, olvad a jégcsap, csepereg a víz

143 A hét egyéb tevékenységei

144

145

146

147

148 ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL!

149

150

151

152 A VÍZ MODULON BELÜLI FEBRUÁRI TEVÉKENYSÉGEINKET FEBRUÁR 24-ÉN ZÁRTUK.

153 Forrás: A kiscsoport februári, ill. a Mackóvilág projekt tevékenységeiről készült képanyag. VÍZ modul Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Összeállította: Kiticsics Anikó Bükkösd, február 27. Elérhetőségeink: SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye 7682 Bükkösd, Ságvári Endre utca /

SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005

SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye KÉK BOLYGÓ ÓVODAI PROJEKT 2011.03.21.-04.15. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program SZAKMAI

Részletesebben

TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport

TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport TŰZ MODUL 2011.december Kiscsoport Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Kányádi Sándor:

Részletesebben

TŰZ MODUL 2011.november Kiscsoport

TŰZ MODUL 2011.november Kiscsoport TŰZ MODUL 2011.november Kiscsoport Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné Gondozónő: Pántya Brigitta SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Veress Csilla:

Részletesebben

TŰZ MODUL - nagycsoport-

TŰZ MODUL - nagycsoport- TŰZ MODUL - nagycsoport- 2010. november 1.-30. Óvodapedagógusok: Gondos Gabriella és Kiticsics Anikó Dajka: Györe Károlyné SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Ősszel az erdő mindig

Részletesebben

I. Óvodapedagógiai PROJEKTTERV

I. Óvodapedagógiai PROJEKTTERV ÓVODAI PROJEKT ÉS EGY NAPI TEVÉKENYSÉG TERVE Készítette: Nagy Zsófia II. évf. óvodapedagógus hallgató Készült: 2015. január I. Óvodapedagógiai PROJEKTTERV A VÍZ ÉLET! PROJEKT Se ízed nincs, se színed,

Részletesebben

Állatolimpia. JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24

Állatolimpia. JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24 Állatolimpia JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24 A projekt feladatterve Projekt témája: Állatolimpia Időkeret: 2 hét Projektfelelős: 1 pedagógus sorszám feladat felelős Teljesítés kritériuma

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149

A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149 A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149 Intézmény neve: Négy Évszak Óvoda Kertvárosi Tagóvodája 4700 Mátészalka, Móricz Zs.út 17. Önálló innováció:

Részletesebben

KIBÚJÁS VAGY BEBÚJÁS

KIBÚJÁS VAGY BEBÚJÁS TÁMOP 3.1.4 08/2-2008-0067 KIBÚJÁS VAGY BEBÚJÁS PROJEKT (2010. február 1. 19.) VÍZ JELKÉPRENDSZERE NÉPHAGYOMÁNYOK témakörben Ébredezik már a medve, álmos szemét törölgetve. Busa fejét nagy gond nyomja,

Részletesebben

VÍZ, VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ

VÍZ, VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ TÁMOP 3.1.4/8/2 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete 5650 Mezőberény, Kossuth tér 1. Telefon: 36-66-515-500 Telefax:

Részletesebben

1.1. Természeti környezetünk 3. 1.3. Saját helyi óvodai programunk 5. 1.3.1. A külső világ, a környezet tevékeny megismerése : A víz 5

1.1. Természeti környezetünk 3. 1.3. Saját helyi óvodai programunk 5. 1.3.1. A külső világ, a környezet tevékeny megismerése : A víz 5 Tartalomjegyzék Bevezetés 1. Bemutatkozás 3 1.1. Természeti környezetünk 3 1.2. Társadalmi környezetünk 4 1.3. Saját helyi óvodai programunk 5 1.3.1. A külső világ, a környezet tevékeny megismerése : A

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program KÉK BOLYGÓ, BESZÁMOLÓJA SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Készítették: Judtné Berényi Tímea Priskin Ágota Bükkösd, 2010. május 5. A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő

Részletesebben

2009. november 30- december 22-ig

2009. november 30- december 22-ig B-A-P Mikrotérségi Nevelési Oktatási Központ Városi Óvoda Óvoda Pörböly TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0062 A jóságos tél - apó (három hetes projekt) Pörbölyi óvoda vegyes életkorú csoportja 2009. november 30-

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0255. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- innovatív intézményekben PROJEKT GYŰJTEMÉNY

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0255. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- innovatív intézményekben PROJEKT GYŰJTEMÉNY PROJEKT GYŰJTEMÉNY A KÖRNYEZET TEVÉKENY MEGISMERÉSE ÉS MEGSZERETTETÉSE TÉMAKÖRBEN. - Innováció - Készítette: Horváth Jánosné Madarászné Bognár Tímea Aranykapu Óvoda Jánossomorja 2010. 1 A projekt gyűjtemény

Részletesebben

TEMATIKUS TERV AZ ŐSZ

TEMATIKUS TERV AZ ŐSZ TEMATIKUS TERV AZ ŐSZ KORCSOPORT: OSZTATLAN, VEGYES ÉLETKORÚ (3-6 ÉV) KÉSZÜLT A CAROLINA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE (SÁROSPATAK) SZEMÉLYISÉGKÖZPONTÚ ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ALAPJÁN, KÖRNYEZETVÉDELMI MUNKAKÖZÖSSÉGI

Részletesebben

Lángra lobbanó új világ

Lángra lobbanó új világ B-A-P Mikrotérségi Nevelési Oktatási Központ Városi Óvoda Bátaszék Városi Óvoda Alsónyéki Tagintézmény Pörböly Óvoda T Á M O P - 3. 1. 4-0 8 / 2-2 0 0 8-0 1 4 7 Lángra lobbanó új világ Átfogó intézményfejlesztés

Részletesebben

Sarkasi Sándor: Édes ősz. Móricz Zsigmond: Jó a ropogó...

Sarkasi Sándor: Édes ősz. Móricz Zsigmond: Jó a ropogó... Móricz Zsigmond: Jó a ropogó... Jó a ropogó piri mogyoró. Mackó uram szereti, Bokrában felkeresi. Egy tenyere tele vele, a másikkal úgy csap bele. Meghámozza, lám, lám! És bekapja, hám! hám! Ha teleszed

Részletesebben

Sok új ötletet kapunk a témák feldolgozásához, amely gazdagítja módszertárunkat, ugyanakkor mi is kiegészíthetjük saját ötleteinkkel a programot.

Sok új ötletet kapunk a témák feldolgozásához, amely gazdagítja módszertárunkat, ugyanakkor mi is kiegészíthetjük saját ötleteinkkel a programot. Óvodánkban 2009. szeptember 01-től a TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0212 kódszámú pályázat keretében bevezetésre került a kompetencia alapú óvodai programcsomag. Ez a komplex óvodai programcsomag az egész életen

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben

TÁMOP-3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ 2010. Környezettudatos magatartás kialakítása KÉSZÍTETTE: Kaszás Ferencné Tubicsák

Részletesebben

HETIREND Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek

HETIREND Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Mint tudjátok az óvodában a gondozási, nevelési feladatok mellett, a képességfejlesztés, ismeretnyújtás és gondolkodás fejlesztése is tervszerűen, történik. Fontosnak érezzük, hogy bepillantást kapjatok

Részletesebben

ARÁTAINK AZ ÁLLATOK B

ARÁTAINK AZ ÁLLATOK B B ARÁTAINK AZ ÁLLATOK Állatok hete A projekt címe: Állatok hete Barátaink az állatok A téma eredete: Állatok Világnapja (október 4) - 2 - Projekt helyszíne: és a hozzá kapcsolódó helyszínek Projektben

Részletesebben

Négy hetes projekt A Sombereki Óvoda Intézményében

Négy hetes projekt A Sombereki Óvoda Intézményében Sombereki Általános Iskola, Sombereki Tagóvodája 7728 Somberek Rákóczi utca 4. A kompetencia alapú oktatás implementációja, egyenlő hozzáférés biztosítása a Sombereki Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú

Részletesebben

INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében

INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében TÁMOP 3.1.4/08/2-2008-0162 INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében A VÍZ AZ ÉLET EGYIK LÉTELEME (A KÖRNYEZETTUDATOS ÉLETMÓD KIALAKÍTÁSA) Készítette: Bócsa Barnabásné Kipróbálás

Részletesebben

KMCSSZ. Óvodai Program. Összeállította: Merényi Rita cscst kiscserkész vezetőtiszt

KMCSSZ. Óvodai Program. Összeállította: Merényi Rita cscst kiscserkész vezetőtiszt KMCSSZ Óvodai Program Összeállította: Merényi Rita cscst kiscserkész vezetőtiszt 2005 KMCSSZ 2 Óvodai program Tartalomjegyzék Kedves Vezető!... 3 1. Karácsony... 4 2. Húsvét... 5 3. Töktündér (Halloween)...

Részletesebben

Madarásszunk! - A környezeti nevelés helye és szerepe az óvodában. (innováció)

Madarásszunk! - A környezeti nevelés helye és szerepe az óvodában. (innováció) Tanácsadó és Szolgáltató Kft. TÁMOP 3.1.4. 08/2-2009-0151 A feladat ellátási hely pontos megnevezése: Napköziotthonos óvoda A feladat ellátási hely pontos címe: 6070, Izsák, Kodály Z.u.2. Madarásszunk!

Részletesebben

Óvodai tevékenységek. tervezése

Óvodai tevékenységek. tervezése Óvodai tevékenységek tervezése - a szervezett tanulási tevékenység lehetőségeinek tervezetei az ELTE TÓK oktatóinak és hallgatóinak anyagait szerkesztette: Dr. Szarka Júlia 2009 1 Tartalom MAGYAR NYELVI

Részletesebben

Vízi közlekedés projekt

Vízi közlekedés projekt Százszorszép óvoda 1024. Budapest Fillér utca 29. Katica csoport Vízi közlekedés projekt Projekt időtartama: 2010. március 10. - április 2. Projektet kidolgozók: Gór Gyuláné, Mágó Bea Kompetencia alapú

Részletesebben

R e z i Ó v o d a 8373 Rezi, Iskola u. 2. Telefon: 06-83/531-006 mobil: 30/648-8719 E-mail: reziovi@rezinet.hu OM: 201672

R e z i Ó v o d a 8373 Rezi, Iskola u. 2. Telefon: 06-83/531-006 mobil: 30/648-8719 E-mail: reziovi@rezinet.hu OM: 201672 R e z i Ó v o d a 8373 Rezi, Iskola u. 2. Telefon: 06-83/531-006 mobil: 30/648-8719 E-mail: reziovi@rezinet.hu OM: 201672 Az óvodai élet tartalmi kerete Néphagyomány-ápolás, népszokás a nevelés folyamatában

Részletesebben

Vadárvácska Óvoda Pedagógiai Program melléklete. www.vadarvacska.hu. Oldal: 1 / 34

Vadárvácska Óvoda Pedagógiai Program melléklete. www.vadarvacska.hu. Oldal: 1 / 34 Vadárvácska Óvoda Pedagógiai Program melléklete www.vadarvacska.hu Oldal: 1 / 34 Tartalom 1. sz. Melléklet : Néphagyomány ápolás népszokások... 3 1.1. A néphagyomány tartalma az egyes tevékenységekben...

Részletesebben

Tiszta vízzel az egészséges életért Innováció

Tiszta vízzel az egészséges életért Innováció TÁMOP 3.1.4./08/2-2009-0202 Tiszta vízzel az egészséges életért Innováció Az innováció kidolgozói és megvalósítói: Ádám Annamária Szabó Balázsné Az innováció gyakorlati megvalósításának intézménye: Lestár

Részletesebben

Erdő, mező, víz. Projekt 2010.

Erdő, mező, víz. Projekt 2010. Szegvár-Mártély ÁMK Mártélyi óvodája Mártély, Petőfi u. 1 Erdő, mező, víz Projekt 2010. Sétálunk, sétálunk erdőt, mezőt bejárunk dimbet-dombot megmászunk, mikor aztán elfáradunk, egy kis dombra lecsücsülünk,

Részletesebben