1.Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a f

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1.Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a f"

Átírás

1 ESSZÉ KÉRDÉSEK AZ ADÓZÁS I. CÍMŐ TÁRGY VIZSGÁJÁHOZ 1.Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a fıbb adónemeket és azok viszonyát! ( 1.4. fejezet, teljes 3. fejezet) 1) az egységes adórendszerek több mint száz év során alakultak ki egységes módon fejlıdve. 2) országonként eltérı rendszerek, de ugyanazon, vagy hasonló típusú adókra épülnek,jövedelemadók, forgalmi típusú adók, a vállalati adók, és a vagyonadók ó, valamint a társadalombiztosítási bevételek adják az állami bevételek jelentıs részét 3) Az egyes adófajták vázlatos leírása, jellemzése, 4) Globalizáció és nemzeti adózás 2. Ismertesse az adórendszerek alapvetı tulajdonságait, az adózás fıbb elveit. ( teljes 1.fejezet) 1) Az adórendszer Stiglitz és Smith meghatározásai után milyen jellemzık szerint nevezhetjük jónak? 2) A feltételek egyszerre történı érvényesítése csak elméleti optimum, az egyes tényezık hatása miként mutatkozik meg a nemzeti adópolitikákban. 3) A haszonelven történı adóztatás ismertetése, miként valósítható meg az elvont hasznosságok ekvivalenciája? 4) A fizetıképesség szerinti adózás elvei 3. Miként fejlıdtek az elmúlt évtizedekben az adóelméletek? Milyen fıbb változások következtek be ennek során? ( alfejezetek, elıadás anyagok) 1) A progresszív adóztatás elterjedése, érvek és ellenérvek a progresszív adótábla mellett és ellen 2) A neoklasszikus gazdaságpolitikai megközelítés, ezen belül az állam szerepe. 3) Optimális adózás elmélete. 4) A közvetlen és a közvetett adók közti arány megválasztása 4.Írja le a jelenleg használatos adófogalmakat, definiálja az adó fogalmát elméleti, alkotmányos és végrehajtási szinten. ( teljes 2. fejezet) 1) Az adókötelezettség megfogalmazása a magyar alkotmányban. 2) Szakirodalmi definíciók és azok összehasonlítása ( állampénzügyi paradigma és a liberális közgazdaságtan megközelítése, a két szempontrendszerben rejlı különbségek. 3) A magyar törvényi meghatározás lényege, az ebbıl eredı kötelezettségek és jogok ismertetése. 4) Jogorvoslati lehetıségek

2 5. Jellemezze az adózás és gazdaságpolitika kapcsolatát! ( 1.1 fejezet, elıadás anyag, 5.1 fejezet) 1) Adópolitika és gazdaságpolitika viszonya, alá és fölérendeltségi viszonyok 2) Az adózás alapvetı célja és a közösségi célokhoz való csatlakozása. 3) A jóléti kiadások növekedésének és az adópolitikák változásának összefüggései. 4) Nemzetállamok és globalizáció, egy független adópolitika esélye. 6.Milyen fıbb célkitőzéseknek kívánt megfelelni az 1988-as adóreform, mely adónemekre terjedt ki és miért? (4.1 alfejezet) 1) Az 1988-as adóreform bevezetésének szükségessége, gazdaságpolitikai célok 2) Fıbb adónemek jellemzése 3) A bevezetett adófajták jellemzése 4) Az adóreform elsı évének elemzése a célkitőzések tükrében. 7. Elemezze a személyi jövedelemadózás magyar sajátosságait 1988 elıtt és az adóreform után! ( és 4.2 alfejezet) 1) A bérjövedelmek és egyéb jövedelmek adózási rendszerének ismertetése 1988 elıtt 2) A személyi jövedelemadózás bevezetésének indokai, a korábbitól eltérı módon képzıdı jövedelmek leírása, adózási problémáinak bemutatása. 3) A jövedelmek csoportosításai, az ehhez főzıdı prioritások bemutatása 1988-tól kezdve. 4) Az összevonás alá és az összevonás alá nem esı jövedelmek különválasztásának okai, az idıközben bekövetkezett változások elemzése. 8.Elemezze a társasági adózás magyar sajátosságait 1988 elıtt és az adóreform után! ( 4.1 és 4.2 fejezet) 1) A vállalati adózás rendszere elıtt. 2) A reform filozófiája, milyen célokat kívántak megvalósítani a korábbi nyereségadózás megreformálásával. 3) Változások 1988 után, a verseny semleges szabályozás létrejötte. 4) A társasági adózás helye és szerepe a magyar adóbevételek alakulásában az adóreform utáni években. 9.Elemezze a forgalmi adózás magyar sajátosságait 1988 elıtt és az adóreform után! ( 4.1 és 4.2 fejezet) 1) A forgalmi adózás rendszere az 1988-as reform elıtt, a termelıi és fogyasztói árak eltérésének okai, gazdaságtorzító hatásai. 2) Az általános forgalmi adózás elméleti háttere, a bevezetés oka. 3) A forgalmi adórendszer felépítése a reform bevezetésekor. 4) A reform révén bekövetkezett változások bemutatása, az ÁFA rendszere helye a magyar költségvetés bevételei között.

3 10.Mutassa be az 1988-as adóreformnak a magyar gazdaságra gyakorolt hatását egyrészt a piacgazdaság létrejötte, másrészt a költségvetési bevételek szemszögébıl! (4.1, 4.2 4,5 alfejezetek) 1) Az adóreform során elért rendszerbeli változások bemutatása, a személyi jövedelemadóban, az ÁFA rendszerben és a társasági adózásban. 2) Az egyes jövedelemtulajdonosok adóteher viselése közötti különbségek átalakulása, az adóreform nyertesei és vesztesei melyik csoportból kerültek ki? 3) Várt és nem várt hatások után. 4) Az elsı év tapasztalatai alapján szükséges változások leírása. 11.Ismertesse a Bokros-csomag adóteher-növelı intézkedéseit az egyes adózási célcsoportoknál. Elemezze ezek hatását az egyes jövedelemcsoportokra, valamint a költségvetés bevételeire! (4.2 alfejezetek) 1) A munkajövedelmeket érintı változások és azok hatása az egyes adófizetıi csoportokra. 2) A vagyonadózást érintı változások ismertetése, valamint azok viszonya a munkajövedelmeket érintı változásokhoz képest. 3) A vállalati nyereségadóban elfogadott intézkedések és azok hatása a bevételekre. 4) A vállalkozókat érintı változások, valamint a forgalmi adórendszer módosításai. 5) A költségvetés bevételeinek alakulása a Bokros csomag utáni két évben. 12.Ismertesse az adórendszer-változásokat az es idıszakban. Milyen alapvetı intézkedésekben különbözött ez az idıszak a Bokros csomagtól? (4.3 és 4.4 alfejezetek) 1. A munkajövedelmeket érintı változások és azok hatása az egyes adófizetıi csoportokra. 2. A vagyonadózást érintı változások ismertetése, valamint azok viszonya a munkajövedelmeket érintı változásokhoz képest. 3. A vállalati nyereségadóban elfogadott intézkedések és azok hatása a bevételekre. 4. A vállalkozókat érintı változások, valamint a forgalmi adórendszer módosításai. 5. A költségvetés bevételeinek alakulása között. 6. Alapvetı különbségek a személyi jövedelemadózásban, a társadalombiztosítási járulékrendszerben, a kedvezmény politikában. Adófizetıi reakciók a bevezett intézkedések után. 7. Alapvetı különbségek a személyi jövedelemadózásban, a társadalombiztosítási járulékrendszerben, a kedvezmény politikában. Adófizetıi reakciók a bevezetett intézkedések után. 13. Hasonlítsa össze az USA családi adórendszerét a magyar személyi jövedelemadózással az adóterhek szerkezete, az adótáblák és adókulcsok, valamint a kedvezmények szerkezete alapján. ( 3.2 alfejezet és 5.1 és 5.2 és 5.4 alfejezetek)

4 1. A munka és vagyonjövedelmek adózásának elvei az USA-ban, a családi adózás alapelvei. 2. Szociálisan rászoruló csoportok kiválasztása, megkülönböztetése, az adórendszerbe épített preferenciák rendszere. A negatív adózás bevezetése, elvei, hatásmechanizmusa. 3. A magyar adórendszer szociális vonásai, azonosságok és eltérések a két adórendszer alapelvei között. 4. Kedvezmények szerkezeti összehasonlítása, azonos elven alapuló kedvezmények, egyedi, csak az egyik, vagy másik rendszerre jellemzı kedvezmények és ezek hatásai. 14. Ismertesse a társasági adózás elveit és gyakorlatát a magyar adórendszerben! Hasonlítsa össze az egyes vállalkozói csoportokra háruló terheket! ( 4.1 alfejezet és 8. fejezet) 1. A társasági adózás kialakulása, fejlıdése, kedvezmények, mentességek az elmúlt húsz év során 2. A társasági adóalap kiszámításának elvei, kapcsolatuk a vállalati eredménnyel, adózás elıtti eredményt növelı és csökkentı tételek. 3. Adóalap és adócsökkentı kedvezmények a társasági adóban, ezek kapcsolata a gazdaságpolitikai célkitőzésekkel. 4. Külföldi vállalkozások helye a társasági adózásban, az adó alanyiság, a költségelszámolás, és elvárt nyereség szemszögébıl. 15. Mutassa be a transzferárak szerepét a vállalatok nyereségének alakulásában! Miként kezeli ezeket a lehetıségeket a magyar társasági adórendszer? ( 8.3 alfejezet és elıadás anyaga) 1. Kapcsolt vállalkozások fogalma a magyar társasági adótörvényben, az érintett vállalati kör meghatározása. 2. A kapcsolt vállalkozásokat érintı, az általános szabályoktól eltérı elıírások az adózás elıtti eredmény korrekciójakor. 3. Adótervezési lehetıségek a transzferárakon keresztül. 4. A piaci ártól való eltérés következményei a magyar adórendszerben. 16. Ismertesse az illetéktörvény hatálya alá tartozó ügyleteket, azok csoportosítását, az alapvetı eljárásokat. Vonjon párhuzamot a személyi jövedelemadózás és a vagyonátruházást érintı illetékkötelezettség között! (7. fejezet) 1. Az illetéktörvény hatálya, az alanyok, illetve az egyes illetéktípusok felsorolása, különbségük leírása. 2. Örökösödési illeték esetén követendı szabályok, az illetéktörvény által támogatott magatartásformák, egyezségek. A rokonsági fok figyelembe vétele az örökösödés során. 3. A visszterhes vagyonátruházásra vonatkozó szabályok, kedvezmények. 4. Eljárási illetékek kiszabásának szabályai, mentességek. 5. Illeték és vagyonadózás kapcsolata.

5 6. Az illeték és az adózás alapvetı különbségei. 17. Ismertesse a helyi adózás szerepét a magyar adórendszerben, a fıbb adótípusokat, az önkormányzati önállóság helyét az adózásban, a bevételek kapcsolatát a központi, illetve az önkormányzati költségvetéssel. ( 6.fejezet) 1) A vagyonadók eredete, 1988 utáni helye a magyar adórendszerben, kapcsolata az 1988-as reformmal. 2) Az önkormányzati és helyi adók szabályozása, kapcsolatuk, szerepük a helyi költségvetésben 3) A helyi és önkormányzati adók fajtái, jelentıségük, súlyuk a helyi adózásban. 4) Az ingatlanadó és az iparőzési adó felépítése, kiszámítása, lehetıségei. 18. Ismertesse az általános forgalmi adórendszer felépítését, az elmúlt húsz évben bekövetkezett változásokat, a jelenlegi csoportokat és kulcsokat, az eddigi változások hatását! ((9. fejezet) 1) Az 1988-s reform után kialakult szisztéma elvei, az adórendszerben megmutatkozó szociális vonások 2) Az export és import ÁFA-jának szabályozása, a hozzáadott érték típusú adózás elınyei a külgazdasági kapcsolatokban. 3) A fordított adózás elvei, alkalmazásuk a határon átnyúló szolgáltatásokban. 4) A fordított adózás alkalmazása Magyarországon. 19. Milyen szerepet tölt be a jövedéki adózás a forgalmi adórendszerben? Ismertesse a fıbb elvonási formákat, azok célját és eszközeit! (10. fejezet) 1) A jövedéki adózás elvei, kapcsolata a fogyasztási adózással. 2) Az ABC termékek forgalmazásának szabályai, a szabályozás célja és eszközei. 3) A jövedéki adózás és ÁFA kapcsolata, adókulcs módosítások hatása a fogyasztói árra. 20. Elemezze az egyszerősített vállalkozói adó és a társasági adózás kapcsolatát! (8.6 alfejezet) 1) Az EVA bevezetésének indokai, elvei, hatóköre, szabályai. 2) Az EVA kiváltott adók köre, adóoptimalizálási számítások, választás az EVA és a társasági adó között.

6 3) Adófizetési kötelezettségek EVA-s vállalkozók számára, például a helyi adózásban, vagy a cégautó adózásában.

1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! Vázlatos válasz:

1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! Vázlatos válasz: ESSZÉ KÉRDÉSEK AZ ADÓZÁS I. CÍMŰ TÁRGY VIZSGÁJÁHOZ 1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! 1) az egységes adórendszerek több mint száz év során

Részletesebben

Adózás és államháztartás.

Adózás és államháztartás. Adózás és államháztartás. Az állam én vagyok- XIV Lajos ezt nem mondta Miről lesz szó? Adókról általában Jövedelemtermelő csoportok Fogalmak, meghatározások Az adózás lehetséges pontjai Célok, eszközök

Részletesebben

Adózási alapismeretek 1. konzultáció. Az adótan alapjai

Adózási alapismeretek 1. konzultáció. Az adótan alapjai Adózási alapismeretek 1. konzultáció Az adótan alapjai Az adótan feladata Adóelméleti összefüggések vizsgálata Jogszabályalkotás elősegítése Adóoptimalizálás Fizetendő adó meghatározása Az adótan tárgya

Részletesebben

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 III. évfolyam GZM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás-Adóigazgatás 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2658-06/3 Egy aktuális gazdaságpolitikai esemény elemzése a helyszínen biztosított szakirodalom alapján

Részletesebben

adózása (Előadó: dr. Bozsik Sándor) Tananyag: előadások anyaga + adózás ÁFA törvény Félórás vizsga az elméletből 1,5 órás nyitott könyves vizsga a

adózása (Előadó: dr. Bozsik Sándor) Tananyag: előadások anyaga + adózás ÁFA törvény Félórás vizsga az elméletből 1,5 órás nyitott könyves vizsga a Vállalkozások lk á k adózása (MSC levelező hallgatók részére) (Előadó: dr. Bozsik Sándor) Tananyag: előadások anyaga + adózás rendjéről szóló tv., SZJA, TA, ÁFA törvény Vizsga: Félórás vizsga az elméletből

Részletesebben

Adózás Európában 2016 Ausztria, Ciprus, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia

Adózás Európában 2016 Ausztria, Ciprus, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia Dr. Herich György, Karácsony Balázs, Mike Roland, Pál-Antal Ildikó, Sőregi Danics Ágnes, Szabó Lality Dóra, Szoboszlai Márta Adózás Európában 2016 Ausztria, Ciprus, Horvátország, Magyarország, Románia,

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adók és támogatások

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adók és támogatások PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adók és támogatások Akkreditált Iskolarendszerű Felsőfokú Szakképzés Gazdálkodási menedzserasszisztens és projektmenedzser

Részletesebben

vedelemadózás Magyarországon gon Minden forint egyenlő 2016/2017. I. félév Dr Lakatos Mária

vedelemadózás Magyarországon gon Minden forint egyenlő 2016/2017. I. félév Dr Lakatos Mária Személyi jövedelemadj vedelemadózás Magyarországon gon Minden forint egyenlő Miről l volt szó? Adókról általában Társadalombiztosítás alapjai Biztosítási rendszer eredete Egy kis történelem Elvek, célok,

Részletesebben

Mentességek: I, alanyi: elızı évi árbevétel nagysága alapján adható II, tárgyi: tevékenységhez kapcsolódik. Pl.: sport, oktatás, közmővelıdés.

Mentességek: I, alanyi: elızı évi árbevétel nagysága alapján adható II, tárgyi: tevékenységhez kapcsolódik. Pl.: sport, oktatás, közmővelıdés. 2007.11.16. Áfa: olyan több fázisú, nettó forgalmi adó, amelyet a termelés, és a forgalmazás minden szakaszában kötelesek megfizetni a hozzáadott érték után, de az adó terhét a termék, a szolgáltatás végsı

Részletesebben

Magyar Energetikai TársasT. VIII.. rendezvény

Magyar Energetikai TársasT. VIII.. rendezvény Magyar Energetikai TársasT rsaság ENERGIA MŰHELY M VIII.. rendezvény ny 2013. február r 5. Elvonások és s támogatt mogatások szerepe az energetikában Dr. Lakatos MáriaM 1 TARTALOM 1. A JELENLEGI HELYZET

Részletesebben

Adózási általános elmélet. EKF Csorba László

Adózási általános elmélet. EKF Csorba László Adózási általános elmélet EKF Csorba László A magyar államháztartás mérete, aránya az országhoz képest GDP Bruttó hazai termék GDP 47 (2005) 42 (2010)% az államháztartáson folyik keresztül Visegrádi országok:

Részletesebben

Az adókötelezettség kiterjesztésének lehetőségei

Az adókötelezettség kiterjesztésének lehetőségei Az adókötelezettség kiterjesztésének lehetőségei Elhangzott az Adótanácsadók Egyesülete X. Adójogi Konferenciáján 2007 április Tartalom Helyzetértékelés: a magyar adórendszer csapdája Az adófizetők körének

Részletesebben

DR. LAKATOS MÁRIA ADÓZÁS I. Oktatási segédlet BUDAPEST, 2013.

DR. LAKATOS MÁRIA ADÓZÁS I. Oktatási segédlet BUDAPEST, 2013. DR. LAKATOS MÁRIA Oktatási segédlet BUDAPEST, 2013. Tartalom Bevezetés... 4 1 ADÓRENDSZEREK, ADÓFAJTÁK... 6 1.1 Az adózás alapelveinek érvényesülése a gazdaságpolitikában... 8 1.2 A haszonelv alapján történı

Részletesebben

BALLÁNÉ NAGY KATALIN * A SZLOVÁKIAI ADÓREFORM JELLEMZŐI, KÖVETKEZMÉNYEI, POZITÍV ÉS NEGATÍV HATÁSAI, VALAMINT MAGYARORSZÁGI VONATKOZÁSAI

BALLÁNÉ NAGY KATALIN * A SZLOVÁKIAI ADÓREFORM JELLEMZŐI, KÖVETKEZMÉNYEI, POZITÍV ÉS NEGATÍV HATÁSAI, VALAMINT MAGYARORSZÁGI VONATKOZÁSAI BALLÁNÉ NAGY KATALIN * A SZLOVÁKIAI ADÓREFORM JELLEMZŐI, KÖVETKEZMÉNYEI, POZITÍV ÉS NEGATÍV HATÁSAI, VALAMINT MAGYARORSZÁGI VONATKOZÁSAI közgazdászoktöbbségemegegyezikabban,hogyamodernadórendszer: lemforrásátólfüggetlenül,anagyobbjövedelemmelrendelkezőkvegyékkina

Részletesebben

ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan

ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan 1. A. Fogyasztói döntéseket befolyásoló tényezık: fogyasztói preferenciák, nominál és reáljövedelem, szükségletek, piaci árak. Fogyasztási kereslet

Részletesebben

Adókhoz kapcsolódó feladatok

Adókhoz kapcsolódó feladatok Adókhoz kapcsolódó feladatok Az adórendszer általános jellemzıi 1. feladat A gazdaságirányítás milyen feladatokat tölthet be a piacgazdaságokban: 2. feladat Kik a gazdaságirányítás szereplıi? 3. feladat

Részletesebben

A gazdaságpolitika hatása a magyar adórendszerre

A gazdaságpolitika hatása a magyar adórendszerre Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Mőszaki Menedzsment Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola Üzleti Tudományok Intézet, Pénzügyek Tanszék A

Részletesebben

HELYI ADÓK. Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék. Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar DR.

HELYI ADÓK. Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék. Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar DR. HELYI ADÓK DR. LADOS MIHÁLY Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék S z é c h e n y i I s t v á n E g y e t e m Közszolgálati alapszak AZ

Részletesebben

ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI

ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK ALAPJAI Budapest, 2007 Szerzők: Burján Ákos Dr. Szebellédi István Sztanó Imréné dr. Dr. Tóth József Szerkesztő: Sztanó Imréné dr. Lektor: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 246 9 Kiadja

Részletesebben

A gazdaságpolitika hatása a magyar adórendszerre

A gazdaságpolitika hatása a magyar adórendszerre Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Mőszaki Menedzsment Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola Üzleti Tudományok Intézet, Pénzügyek Tanszék A

Részletesebben

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása Mellékletek Az általános forgalmi adóbevételek alakulása milliárd forint Áfa bevétel tény előirányzat előzetes tény Vásárolt fogyasztás 2240,5 2533,7 2496,2 Lakossági beruházások 31,1 82,3 34,7 Egyéb

Részletesebben

Adózási alapismeretek tantárgy

Adózási alapismeretek tantárgy Adózási alapismeretek tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: Az Adózási alapismeretek tantárgy tanításának célja, hogy a tanulókkal megismertesse

Részletesebben

Adózási ismeretek. Adózási alapfogalmak. Illeték. Adó csoportosítása. Adózási alapelvek 2012.11.07.

Adózási ismeretek. Adózási alapfogalmak. Illeték. Adó csoportosítása. Adózási alapelvek 2012.11.07. Adózási ismeretek Czibula Zoltán igazgató 06-30-9451590 czibula@alfakepzo.hu www.alfakepzo.hu Adózási alapfogalmak Adó: Állam egyoldalú bevétele, ellenszolgáltatás nélküli elvonását törvény biztosítja.

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához ADÓVÁLTOZÁSOK 2011 KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához Budapest, 2011 Adozas_kieg_2011.indd 1 2011.04.05. 10:46:11 Szerző: Sztanó Imréné dr. Lektor: Dr. Bokor Pál Kézirat lezárva: 20.03.31.

Részletesebben

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása évi tény

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása évi tény Mellékletek Az általános forgalmi adóbevételek alakulása előzetes Vásárolt fogyasztás 2 800 491,9 3 139 306,1 3 055 556,9 Lakossági beruházások 35 805,6 41 400,0 41 137,6 Egyéb (áht) vásárlás 460 858,8

Részletesebben

... Az átvevı aláírása. AZONOSÍTÓ ADATOK 1. Az adózó neve (cégneve): címe (lakóhelye, székhelye) telephelye: levelezési címe:...

... Az átvevı aláírása. AZONOSÍTÓ ADATOK 1. Az adózó neve (cégneve): címe (lakóhelye, székhelye) telephelye: levelezési címe:... HELYI IPARŐZÉSI ADÓBEVALLÁS 2004. adóévrıl PÁTY önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegő iparőzési tevékenység utáni adókötelezettségrıl Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

A törvényekről, a kolbászhoz hasonlóan, jobb nem tudni, hogyan készülnek Otto von Bismarck

A törvényekről, a kolbászhoz hasonlóan, jobb nem tudni, hogyan készülnek Otto von Bismarck ADÓZÁS I. A törvényekről, a kolbászhoz hasonlóan, jobb nem tudni, hogyan készülnek Otto von Bismarck 2013/2014. II. félév Miről l lesz szó? Adókról általában Adók csoportosítása Fogalmak, meghatározások

Részletesebben

A helyi adók aktuális problémái Magyarországon Adóz(z)unk a jövőnek? SOPRON 2011. október 6-7.

A helyi adók aktuális problémái Magyarországon Adóz(z)unk a jövőnek? SOPRON 2011. október 6-7. Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart. Seneca A helyi adók aktuális problémái Magyarországon Adóz(z)unk a jövőnek? SOPRON 2011. október 6-7. Fellegi Miklós PhD, Miskolci

Részletesebben

Új típusú szakképzés bevezetése a soproni Fáyban TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0045

Új típusú szakképzés bevezetése a soproni Fáyban TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0045 KERETTANTERV MEGNEVEZÉSE: Szakképzési kerettanterv az 54 344 01 pénzügyi számviteli ügyintéző szakképesítéshez valamint a XXIV. közgazdaság ágazathoz SZAKMAI KÖVETELMÉNYMODUL MEGNEVEZÉSE: 11504-12 Gazdálkodási

Részletesebben

Társasági adó évi teljesítés évi előirányzat évi teljesítés. Megnevezés

Társasági adó évi teljesítés évi előirányzat évi teljesítés. Megnevezés Társasági adó milliárd forintban A bevallott társasági adó főbb elemeinek alakulása 1. Adózás előtti nyereség 5 515,8 4 920,2 5 396,9 2. Társasági adó alapja (pozitív) 3 066,1 3 058,9 3 180,1 3. Számított

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO ADÓZÁS GYAKORLAT SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO Személyi jövedelem adó SzJA A jövedelemadók általános jellemzői Közvetlen tárgya a jövedelem Adózási egységre (személyre) vetik ki A közfelfogás a legigazságosabbnak

Részletesebben

ADÓZÁSI ISMERETEK. Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin. Dr. Zsombori Zsolt egyetemi adjunktus

ADÓZÁSI ISMERETEK. Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin. Dr. Zsombori Zsolt egyetemi adjunktus Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin ADÓZÁSI ISMERETEK Dr. Zsombori Zsolt egyetemi adjunktus Alapfogalmak Az adó közvetlen ellenszolgáltatás nélküli, ismétlődő kötelezettség,

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY

VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY 1. Vállalkozások a nemzetgazdaságban 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. A vállalkozás fıbb jellemzıi, elemei 4. A vállalkozás szervezetének strukturális

Részletesebben

Gazdasági ismeretek. Gazdasági ismeretek. 11. évfolyam - I. félév osztályozó vizsga témakörei

Gazdasági ismeretek. Gazdasági ismeretek. 11. évfolyam - I. félév osztályozó vizsga témakörei Gazdasági ismeretek Írásbeli vizsgarész: A tanuló feladatlapot kap, ami a félév témáinak tananyagát öleli fel. 60 perc áll rendelkezésére a feladatok megoldására. Az írásbeli munka értékelési szempontja:

Részletesebben

Darvas község önkormányzat Képviselı-testületének 4/2010.( II.3. ) DÖR rendelete a helyi iparőzési adóról

Darvas község önkormányzat Képviselı-testületének 4/2010.( II.3. ) DÖR rendelete a helyi iparőzési adóról Darvas község önkormányzat Képviselı-testületének 4/2010.( II.3. ) DÖR rendelete a helyi iparőzési adóról Darvas község Önkormányzat képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény

Részletesebben

Adózás és osztalékként kiosztható összegek összehasonlítása 2015-ben 4 kft-nél az Eva hatálya alatt és az Eva hatályán kívül:

Adózás és osztalékként kiosztható összegek összehasonlítása 2015-ben 4 kft-nél az Eva hatálya alatt és az Eva hatályán kívül: Adózás és osztalékként kiosztható összegek összehasonlítása 2015-ben 4 kft-nél az Eva hatálya alatt és az Eva hatályán kívül: 1. kft. a) Kiemelt adófizetési kötelezettségek, ha a vállalkozás nem jelentkezik

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás Akkreditált Iskolarendszerű

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március A tételek: 1) Hogyan lehet a biztonsági készletet meghatározni adott kiszolgálási szint mellett? Hogyan határozható meg

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 51 344 04 Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok A vizsgafeladat

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2658-06/3 Egy aktuális gazdaságpolitikai esemény elemzése a helyszínen biztosított szakirodalom alapján

Részletesebben

Társasági adó évi törv. mód. előirányzat évi teljesítés évi teljesítés. Megnevezés

Társasági adó évi törv. mód. előirányzat évi teljesítés évi teljesítés. Megnevezés Társasági adó milliárd forintban A bevallott társasági adó főbb elemeinek alakulása 1. Adózás előtti nyereség 4 658,6 4 567,5 4 636,1 2. Társasági adó alapja (pozitív) 2 670,5 2 510,2 2 657,6 3. Számított

Részletesebben

SZÁMVITEL SZÓBELI TÉTELSOR

SZÁMVITEL SZÓBELI TÉTELSOR SZÁMVITEL SZÓBELI TÉTELSOR TÉTELHÚZÓS VIZSGA BA alapszak (Pénzügy és számvitel) 2012. november Az immateriális javak fogalma, csoportjai, szerepük a vállalkozásoknál. Az immateriális javak helye a mérlegben.

Részletesebben

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Főátlagok, összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása Az érték, ár és volumenindex A standardizálás módszere Standardizálás különbségfelbontással Főátlagok eltérése

Részletesebben

ADÓZÁS I. A törvényekről, a kolbászhoz hasonlóan, jobb nem tudni, hogyan készülnek Otto von Bismarck

ADÓZÁS I. A törvényekről, a kolbászhoz hasonlóan, jobb nem tudni, hogyan készülnek Otto von Bismarck ADÓZÁS I. A törvényekről, a kolbászhoz hasonlóan, jobb nem tudni, hogyan készülnek Otto von Bismarck 2012/2013. II. Dr Lakatos Mária Miről lesz szó? Adókról általában Adók csoportosítása Fogalmak, meghatározások

Részletesebben

Kenderes Város Polgármesteri Hivatal BEVALLÁS

Kenderes Város Polgármesteri Hivatal BEVALLÁS Kenderes Város Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztály Adócsoport 5331 KENDERES SZENT ISTVÁN ÚT 56. Tel: 59/528-033; Fax: 59/328-251 Átvétel: BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM. 1. számú példány NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RVPTB07 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Adóztatás 1. 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben

BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén

BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén Fılap 2008. adóévben a/az önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségrıl (Benyújtandó

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. A PÉCS/SOPIANAE ÖRÖKSÉG NONPROFIT KFT évi egyszerősített éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET. A PÉCS/SOPIANAE ÖRÖKSÉG NONPROFIT KFT évi egyszerősített éves beszámolójához KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A PÉCS/SOPIANAE ÖRÖKSÉG NONPROFIT KFT. 2010. évi egyszerősített éves beszámolójához 2.oldal 1./ A vállalkozás bemutatása: A társaság cégneve: Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Korlátolt

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK. 1. Mutassa be a nemzetgazdasági teljesítmények számbavételének legfontosabb mutatóit! Jellemezze a vállalkozási formákat!

GAZDASÁGI ISMERETEK. 1. Mutassa be a nemzetgazdasági teljesítmények számbavételének legfontosabb mutatóit! Jellemezze a vállalkozási formákat! GAZDASÁGI ISMERETEK 1. Mutassa be a nemzetgazdasági teljesítmények számbavételének legfontosabb mutatóit! Jellemezze a vállalkozási formákat! 2. Fejtse ki a nemzetközi munkamegosztásba való bekapcsolódás

Részletesebben

Példák a helyi adóra és az illetékre

Példák a helyi adóra és az illetékre Példák a helyi adóra és az illetékre Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I. Hol tartunk? Illetékek eredete Illetékfajták Öröklési illeték Ajándékozási illeték Visszterhes vagyonátruházási illeték Eljárási díjak Dr

Részletesebben

BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén

BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén Fılap 2010. évben Várvölgy Önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségrıl (Benyújtandó

Részletesebben

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1981-06 Vám- és jövedéki alapok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A jövedéki adótörvény rendelkezéseinek

Részletesebben

Sándorfalva Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal BEVALLÁS

Sándorfalva Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal BEVALLÁS Sándorfalva Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Adócsoport 6762 Sándorfalva, Szabadság tér 1. Tel.: 62/572-970, Fax: 62/572-976 Átvétel: Sándorfalva Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Dóc

Részletesebben

Közgazdaságtan - 8. elıadás

Közgazdaságtan - 8. elıadás Közgazdaságtan - 8. elıadás Vállalatok a nemzetközi piacokon Piaci elégtelenségek Bacsi, 8.ea. 1 HOGYAN VISELKEDIK EGY NEMZETKÖZI KAPCSOLATOKRA TÖREKVİ VÁLLALAT? PIAC: - gazdasági szereplık - szokások

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Szolnok Záróvizsga tételsor (2014/15. tané) Pénzügy Számvitel Szak

Szolnoki Főiskola Szolnok Záróvizsga tételsor (2014/15. tané) Pénzügy Számvitel Szak SZOLNOKI FŐISKOLA Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék Szolnoki Főiskola Szolnok Záróvizsga tételsor (2014/15. tané) Pénzügy Számvitel Szak Elvárás: A záróvizsga tételekhez kapcsolódó napi aktuális

Részletesebben

BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén

BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén 2009. adóévben a B O R D Á N Y önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségrıl (Benyújtandó

Részletesebben

Pénzügyi folyamatok. Kis- és középvállalkozások. Házi feladat. Ügyvezetés I. és II.

Pénzügyi folyamatok. Kis- és középvállalkozások. Házi feladat. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. KKV I - II. 1 Pénzügyi folyamatok KKV I - II. 2 Házi feladat Óra vázlatoknak megfelelően készítendő 3.5 3.9 fejezetek feldolgozása Fejezetenként maximum

Részletesebben

Várakozások és eredmények - Hogy bizonyított az egykulcsos SZJA? Csizmadia Áron 2013

Várakozások és eredmények - Hogy bizonyított az egykulcsos SZJA? Csizmadia Áron 2013 Várakozások és eredmények - Hogy bizonyított az egykulcsos SZJA? Csizmadia Áron 2013 Tartalomjegyzék 1. Problémafelvetés 2. Előzmények 3. A gyakorlati alkalmazás 4. A magyarországi bevezetés 5. Az egykulcsos

Részletesebben

I. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelı X-szel jelölje.)

I. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelı X-szel jelölje.) HELYI IPARŐZÉSI ADÓBEVALLÁS 2010. adóévrıl Ercsi Város önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegő iparőzési tevékenység utáni adókötelezettségrıl Benyújtás, postára adás napja:..év

Részletesebben

Eszközhasználat: tábla, tankönyv, füzet, feladatlap, számítógép, internet

Eszközhasználat: tábla, tankönyv, füzet, feladatlap, számítógép, internet Tanár: Czupi Tilda Osztály: 10A Tantárgy: Üzleti tevékenység gyakorlata Témakör: Adók, járulékok és egyéb közterhek Az óra témája: Összefoglalás, gyakorlás Oktatási cél: A tanulók képesek legyenek önállóan

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ADÓZÁSI ISMERETEK Dr. FELLEGI MIKLÓS egyetemi adjunktus Fogalmak Az adó közvetlen ellenszolgáltatás nélküli, visszatérı, ismétlıdı kötelezettség, amelynek mértékét és módját az állam egyoldalúan határozza

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu

Sajtótájékoztató. Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu Sajtótájékoztató Budapest, 2015. november 26. www.adokamara.hu Főbb mutatószámok GDP arányos adóterhelés állami kiadások aránya a GDP %-ában adóék (tax wedge = közterhek az összes bérköltségben) fekete

Részletesebben

Pénzügy mester szak záróvizsga témakörök

Pénzügy mester szak záróvizsga témakörök Pénzügy mester szak záróvizsga témakörök Beruházási és befektetési döntések (8 témakör) Alkalmazott vállalatértékelés (7 témakör) Vállalkozások adózása, költségvetési kapcsolatainak ellenőrzése (7 témakör)

Részletesebben

Építményadó. Az adókötelezettség 1..

Építményadó. Az adókötelezettség 1.. 1 Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának 18/2002. (12. 16.) sz. rendelete a helyi adókról egységes szerkezetben a módosítására kiadott 3/2009. (III. 05.), valamint 23/2010. (XII. 20.) sz. rendeletekkel

Részletesebben

Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX. Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens

Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX. Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek I. SGYMMEN226XXX Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Tárgyelőadó: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Gyakorlatvezető: dr. Paget Gertrúd Tantárgyi leírás

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Ügyiratszám: 22-45/2012. Tárgy: Magánszemélyek kommunális adójának Ügyintézı:

Részletesebben

MELLÉKLET VIII. MELLÉKLET. Társulási megállapodás egyrészről az Európai Unió, az Európai Atomenergia-közösség és tagállamaik, másrészről Grúzia között

MELLÉKLET VIII. MELLÉKLET. Társulási megállapodás egyrészről az Európai Unió, az Európai Atomenergia-közösség és tagállamaik, másrészről Grúzia között EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.10. COM(2014) 149 final ANNEX 8 MELLÉKLET VIII. MELLÉKLET Társulási megállapodás egyrészről az Európai Unió, az Európai Atomenergia-közösség és tagállamaik, másrészről

Részletesebben

Dunaföldvár Város Polgármesteri Hivatal BEVALLÁS

Dunaföldvár Város Polgármesteri Hivatal BEVALLÁS Dunaföldvár Város Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Adóiroda 7020.Dunaföldvár, Kossuth L.u. 2 tel/fax:75/541-556 Átvétel: DunaföldvárVáros Polgármesteri Hivatal Érkezett: Elıadó: Szám: Elıirat: BEVALLÁS

Részletesebben

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika I. Bevezető ismeretek 1. Alapfogalmak 1.1 Mi a közgazdaságtan? 1.2 Javak, szükségletek 1.3 Termelés, termelési tényezők 1.4 Az erőforrások szűkössége

Részletesebben

DR. LAKATOS MÁRIA ADÓZÁS I. Oktatási segédlet BUDAPEST, 2013.

DR. LAKATOS MÁRIA ADÓZÁS I. Oktatási segédlet BUDAPEST, 2013. DR. LAKATOS MÁRIA Oktatási segédlet BUDAPEST, 2013. Tartalom Bevezetés... 4 1 ADÓRENDSZEREK, ADÓFAJTÁK... 6 1.1 Az adózás alapelveinek érvényesülése a gazdaságpolitikában... 8 1.2 A haszonelv alapján történő

Részletesebben

Számvitel Tanszék témakörei

Számvitel Tanszék témakörei INTEGRÁLT SZÁMONKÉRÉS KÉRDÉSEK BSC tételsor Számvitel Tanszék témakörei 1. A számvitel helye, szerepe, fogalma (tárgya, jellemzői, részei). A számvitel nemzetközi gyakorlata. A számviteli szabályozás Magyarországon.

Részletesebben

Társasági adó. Gyakorlat

Társasági adó. Gyakorlat Társasági adó Gyakorlat A társasági adó A társas vállalkozások (részvénytársaságok, kft-k, bt-k) eredményét terhelő központi költségvetést illető adónem. Közvetlen (direkt), jövedelemadó Magyarországon

Részletesebben

1. A könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges ismeretek

1. A könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges ismeretek Melléklet a különbözeti vizsgaszabályzathoz: A különbözeti vizsga tartalmi követelményei A JOGI ISMERETEK vizsgakövetelményei 1. A könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges ismeretek A jogszabály

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához

ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához 3. Napirend ELŐ TERJESZTÉS és elő zetes hatástanulmány a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításához Tisztelt képviselő-testület! Az önkormányzat által beszedett helyi adók tekintetében a

Részletesebben

Papkeszi Községi Önkormányzat

Papkeszi Községi Önkormányzat Papkeszi Községi Önkormányzat 8183 Papkeszi Fı u. 42. Telefon: (88) 588-650 Fax: (88) 588-651 papkesziadoep@invitel.hu 35/2008.(X31.) PM rendelet alapján HELYI IPARŐZÉSI ADÓBEVALLÁS 2011. adóévrıl Papkeszi

Részletesebben

Miért van szükség államra?

Miért van szükség államra? Miért van szükség államra? Tapasztalati tény, hogy a mai gazdaságban az állam jelentős szerepet játszik a gazdaságban. * Szükségleteket elégít ki, jövedelmeket von el a magánszektortól kiadásokat teljesít.

Részletesebben

Javítóvizsga tematikája (témakörök, feladatok) 9. évfolyam/gazdasági ismeretek

Javítóvizsga tematikája (témakörök, feladatok) 9. évfolyam/gazdasági ismeretek Javítóvizsga tematikája (témakörök, feladatok) 9. évfolyam/gazdasági ismeretek I. A szükségletek és a javak - szükséglet - igény - javak - szabad javak - szűkös vagy gazdaági javak - termelési eszközök

Részletesebben

KIEGÉSZITÖ MELLÉKLET A 2008. évi beszámolóhoz

KIEGÉSZITÖ MELLÉKLET A 2008. évi beszámolóhoz Biztonság 2014 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft Cégjegyzék száma 8500 Pápa, Második utca 25. 1 9 0 9 5 1 0 0 3 5 KIEGÉSZITÖ MELLÉKLET A 2008. évi beszámolóhoz Általános összefoglalás A kiegészítı melléklet

Részletesebben

FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS (BGF. PSZFK) Tantárgyi útmutató 2013/2014. tanév I. félév

FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS (BGF. PSZFK) Tantárgyi útmutató 2013/2014. tanév I. félév FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS (BGF. PSZFK) Tantárgyi útmutató 2013/2014. tanév I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Illeték, jövedék, vám IVAM1K0MPZP Gazdálkodási modul Kontaktórák

Részletesebben

HELYI IPARŐZÉSI ADÓBEVALLÁS

HELYI IPARŐZÉSI ADÓBEVALLÁS HELYI IPARŐZÉSI ADÓBEVALLÁS 2009. adóévrıl Hıgyész Nagyközség önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegő iparőzési tevékenység utáni adókötelezettségrıl Adóhatóság tölti ki! Benyújtás,

Részletesebben

ADÓZÁS Budapest, 2008

ADÓZÁS Budapest, 2008 ADÓZÁS Budapest, 2008 Szerző: Sztanó Imréné dr. Alkotó szerkesztő: Dr. Sugár Katalin Lektor: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 280 3 ISSN 1789-5103 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. Felelős

Részletesebben

Adópolitika és jogalkotás 2018

Adópolitika és jogalkotás 2018 Adópolitika és jogalkotás 2018 IZER Norbert Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. november 28. Az adóelvonás szintje még mindig magasabb a régiós versenytársainknál A GDP arányos adóelvonás

Részletesebben

Költségvetési politika és befektetési környezet

Költségvetési politika és befektetési környezet Költségvetési politika és befektetési környezet Dale A. Martin a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke Költségvetési Tanács 1. július 1 1.0.. Beruházási döntések 1. A költségvetési politika

Részletesebben

Benyújtás, postára adás napja: átvevı aláírása

Benyújtás, postára adás napja: átvevı aláírása HELYI IPARŐZÉSI ADÓBEVALLÁS iparőzési tevékenység utáni adókötelezettségrıl 6413 Kunfehértó, Szabadság tér 8. Tel.: 77/507-106 Fax.: 77/507-131 ADÓHATÓSÁG TÖLTI KI! Benyújtás, postára adás napja:......

Részletesebben

1.a) Adó és járulék, valamint a kapcsolódó bírság és pótlék számlák, adónemek. Sorszám száma

1.a) Adó és járulék, valamint a kapcsolódó bírság és pótlék számlák, adónemek. Sorszám száma Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására szolgáló, a NAV adóztatási tevékenységével összefüggı számok és adónemeik 2012. február 29-tıl érvényes jegyzéke

Részletesebben

1. Vállalkozói alapismeretek

1. Vállalkozói alapismeretek 1. Vállalkozói alapismeretek Az üzleti vállalkozás főbb jellemzői: a kitűzött célok megvalósítására viszonylag magas fokú döntési szabadság, autonómia mellett kerül sor, az üzleti tevékenység mindig profitorientált,

Részletesebben

Vállalkozói jövedelemadó alapja = = ,- Ft

Vállalkozói jövedelemadó alapja = = ,- Ft ADÓZÁS ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2015-BEN A 6 EGYÉNI VÁLLALKOZÁSNÁL AZ EVA HATÁLYA ALATT ÉS AZ EVA HATÁLYÁN KÍVÜL, valamint KATA esetén ( minimálbér 2013-ban 93.000 forint, 2014/15-ben 100.000 forint) 1. egyéni

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézet

Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézet Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézet Jegyzetkivonat 1 a Pénzügy mesterképzési szak Szakmai ismeretek szigorlathoz Szigorlati tárgyak: Adózás Befektetéselmélet Nemzetközi pénzügyek

Részletesebben

Az SZJA törvény:szerkezet, elfogadás, végrehajtás

Az SZJA törvény:szerkezet, elfogadás, végrehajtás Az SZJA törvény:szerkezet, elfogadás, végrehajtás A pénz egyszer elhatározta, hogy ahhoz megy, aki szereti Entrepreneur Magazin Hol tartunk? Fogyasztás adóztatása A tiszta jövedelem szerkezetének megváltoztatása

Részletesebben

7530 Kadarkút, Petıfi Sándor u. 2. Telefon: 82/581-003, fax: 82/385-250 Web: www.kadarkutph.hu e-mail: hivatal@kadarkutph.hu

7530 Kadarkút, Petıfi Sándor u. 2. Telefon: 82/581-003, fax: 82/385-250 Web: www.kadarkutph.hu e-mail: hivatal@kadarkutph.hu BEVALLÁS a helyi iparőzési adóról állandó jellegő iparőzési tevékenység esetén 2011. adóévben a/az Kadarkút város önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségrıl (Benyújtandó

Részletesebben

Személyi jövedelemadó változás 2011-tıl. Nyári adócsomag I. (2010.)

Személyi jövedelemadó változás 2011-tıl. Nyári adócsomag I. (2010.) Személyi jövedelemadó változás 2011-tıl Nyári adócsomag I. (2010.) Sport-támogatás: - társasági adó (EU) - szja (50e Ft-ig adómentes a kifizetı által juttatott sporteseményre szóló belépıjegy, bérlet)

Részletesebben

Az állami gazdaságszabályozás

Az állami gazdaságszabályozás Az állami gazdaságszabályozás A piacgazdaság kudarcai, az állami szerepvállalás szükségessége Tökéletlen verseny Externáliák Közjavak Tökéletlen informáltság Az állam gazdasági feladatai Allokáció Redisztribúció

Részletesebben

2007/2008. üzleti év 1. negyedév. EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

2007/2008. üzleti év 1. negyedév. EGIS Gyógyszergyár Nyrt. 2007/2008. üzleti év 1. negyedév EGIS Gyógyszergyár Nyrt. 10 % árbevétel-, 118 % nyereség növekedés millió Ft Változás % Árbevétel 24 527 22 368 10 Fedezeti hányad 52,3 % 56,7 % -4,4 %-p Üzleti eredmény

Részletesebben

Dr Lakatos Mária BME Pénzügyek Tanszék. Lakatos Mária

Dr Lakatos Mária BME Pénzügyek Tanszék. Lakatos Mária Dr BME Pénzügyek Tanszék Általában az adó- illetve társadalombiztosítási elvonási rendszer két külön, egymástól független rendszerként jelenik meg, kettőjük kölcsönhatását alig, vagy nem elemezték eddig

Részletesebben

JOGI HÍRLEVÉL 2012/10. Ecovis Holding Budapest

JOGI HÍRLEVÉL 2012/10. Ecovis Holding Budapest WWW.ECOVIS.HU WWW.ECOVIS.COM Tartalom HÓNAP témája: A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó Dr. Balogh Péter Róbert ügyvéd, senior partner, irodavezető Változik a lakásszerzés illetéke

Részletesebben

Az állam pénzügyei. Miért van szükség államra?

Az állam pénzügyei. Miért van szükség államra? Az állam pénzügyei Dr. Vigvári András intézetvezető egyetemi tanár vigvari.andras@bgf.hu Pénzügy Intézeti Tanszék Miért van szükség államra? Tapasztalati tény, hogy a mai gazdaságban az állam jelentős

Részletesebben

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Téma Tananyagtartalom Számonkérés módja, követelmény Számviteli alapfogalmak Leltár és Mérleg A számvitel és a könyvvitel fogalma, feladatai és fajtái. Számviteli alapelvek

Részletesebben

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők.

1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. 1.a A piacgazdaság lényege, működésének feltételei. A magyar gazdaság átalakulása az átalakulást segítő tényezők. b. A döntés fogalma és folyamata, az optimális döntést befolyásoló tényezők A döntések

Részletesebben