A Pannonjob Kft. és a Videoton Képző Központ. képzési ajánlója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Pannonjob Kft. és a Videoton Képző Központ. képzési ajánlója"

Átírás

1 A Pannonjob Kft. és a Videoton Képző Központ képzési ajánlója 2010.

2 A Pannonjob és a VKK A több mint 20 tagvállalatával a legnagyobb magyar magántulajdonú ipari vállalatcsoport, mely a gyártási tevékenységek mellett a gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatások széles körét kínálja a vállalatok számára. A tagvállalatok humán erőforrás gazdálkodáshoz kapcsolódó igényeinek kielégítésére a Videoton Holding 1993-ban saját humán szolgáltató céget Pannonjob Kft. hozott létre. A kezdetben munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó leányvállalat szolgáltatási kínálata az évek folyamán folyamatosan kibővült a humán terület szinte minden elemével, kiemelt helyen a bérszámfejtési, valamint a tréning üzletággal. A Videoton Holding Képző Központja 1997 óta működik főként a tagvállalatok, valamint a Videoton partnercégeinek szakmai és kulcskompetenciákat célzó képzési igényeinek kiszolgálására augusztus óta akkreditált felnőttképzési intézményként. A tagvállalatok tevékenységi köreivel, a Képző Központban folyó képzésfejlesztési szakmai munkával, a Pannonjobban folyó széles körű HR tevékenységekkel, ill. ezek ötvözetével a Videoton Holding felbecsülhetetlen értéket képez a magyar humán piacon. Ez abban nyilvánul meg, hogy a komplex szolgáltatási skála egyes szolgáltató elemei valóban a szakmájuk tudói. Rendkívül szerencsés az a szervezeti összetétel, ami a Pannonjob Kft. munkaerő-piaci, és tréning tapasztalatait, valamint Videoton Holding Képző Központ képzési tapasztalatait ötvözi, különös tekintettel a fellépő szinergiahatásra. Pannonjob Kft. Cégünk egyedülállóan a magyar piacon több mint egy évtizede nyújt komplex személyzeti szolgáltatásokat partnerei számára. Szolgáltatási palettánk 2005-ben bővült szakmai továbbképzésekkel és készségfejlesztő tréningekkel. Az elmúlt 12 év során jelentős tapasztalatra tettünk szert az ügyfeleinknél felmerülő humánmenedzsmenttel kapcsolatos kérdések terén, amelyekre a megoldást az általunk kidolgozott hatékonyságnövelő, készségfejlesztő programjaink jelentették. Sikerünket annak köszönhetjük, hogy fejlesztő programjainkat minden esetben a megrendelő cég igényeinek megfelelően tesszük teljesen egyedivé. Videoton Képző Központ Képzéseinket vállalatunk belső képzési igényei hívták életre, melyet a piaci környezet dinamikus változása és a folyamatos fejlődés igénye ösztönzött. A Videoton Holding tagvállalatai számára is kihívást jelent a vevői és piaci igényeknek való megfelelés, és az a szempont, hogy mindig naprakész ismeretekkel rendelkezzünk, ezért munkánk során a követelményeknek való gyakorlati megfeleltetést tűztük ki célul. Valamennyi képzésünk belső fejlesztés eredménye, amelyek egyrészt a kulcsmunkakörök betöltéséhez szükséges kompetenciák fejlesztését, másrészt a jelenleg leginkább keresett pozíciókhoz szükséges készségek fejlesztését helyezik fókuszba.

3 A képzési palettánkon megtalálhatóak - Szakmai továbbképzések - Vezetői képzések- és továbbképzések - Készségfejlesztő tréningek - Nyelvi képzések (angol és német) - Számítástechnikai képzések - Karrier- és utánpótlásprogramok - Minőségügyi képzések Minden esetben arra törekszünk, hogy partnereink számára a lehető legmegfelelőbb fejlesztési programokat ajánljuk fel, hogy azzal hosszú távú eredményességre, versenyelőnyre tegyenek szert, ezért fontosnak tartjuk, hogy képzési tematikáink összeállítása előtt minél jobban megismerjük a céget, megismerkedjünk a vállalati kultúrával, az adott terület vezetőjével, és a programon résztvevő kollégákkal. A képzéseket nyílt képzések formájában is megszervezzük, amely számos előnyt jelent a megrendelő számára: - néhány fő is delegálható a képzésre; - előre meghatározott időpontban kerül sor a képzésre, amely belátható tervezést tesz lehetővé; - a képzésen több vállalat munkatársa vesz részt, amely lehetőséget biztosít a tapasztalatszerzésre, kapcsolatépítésre; - kihelyezett képzés megrendelése előtt megismerhető a képzés teljes keresztmetszetében; - a székesfehérvári képzési helyszín a régió vállalatai számára kényelmet és könnyű elérhetőséget biztosít. Oktatóink a szakma által elismert, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező és tehetséges, kreatív munkatársak, akik oktatói tapasztalattal és szakmai gyakorlattal egyaránt rendelkeznek. Ezen keresztül látjuk biztosítottnak az oktatói feladatok hatásos teljesítését.

4 Általános információk Mérés Valamennyi képzésünk esetén figyelmet fordítunk a képzés hatékonyságának mérésére, amelyhez felhasználjuk hallgatóink visszajelzéseit, az elkészített hallgatói dolgozatok eredményeit, valamint az utánkövető napok eredményeit. A képzési programok, tréningek nyomon követése lehetővé teszi a folyamatos fejlődés fenntartását, emellett mérhetővé válik a képzések/tréningek hatékonysága. Csoportlétszám Maximális csoportlétszám készségfejlesztő képzések esetén 15 fő, szakmai továbbképzések esetén 25 fő, minimális csoportlétszám 6 fő. Értékelési rendszer A tanfolyam résztvevői a képzés végén és egyes modulok után vizsgát tesznek. A beszámolóvizsga eredménye elégtelen nem lehet, az elfogadás szintje 60%. Tanúsítvány Amennyiben a résztvevő hiányzása nem haladja meg a képzés teljes idejének a 15%-át, úgy a résztvevő névre szóló tanúsítványt kap a képzés sikeres elvégzéséről. A képzésben való részvétel feltételei A képzésben minden, 18. életévét betöltött, legalább középfokú végzettséggel (vagy alapfokú végzettséggel és legalább 1 év munkatapasztalattal) rendelkező jelentkező részt vehet, aki érvényes tréning meghívóval rendelkezik. A képzések helyszíne Nyílt képzéseinknek a Videoton Holding Továbbképző Központ ad otthont (8000 Székesfehérvár, Berényi út ), cégre szabott programok helyszínét minden esetben egyeztetjük a Megbízóval. A képzések a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolhatóak!

5 Alkalmazott módszertani eszközök Személyiségtesztek, kérdőívek Tréningjeink során papír-ceruza teszteket használunk, melyek segítségével a résztvevők feltérképezhetik attitűdjüket, kompetenciáikat, erős és gyenge pontjaikat, ezáltal fókuszálni tudnak fejlődési területeikre. Tréneri prezentáció, szakmai előadások Rövid előadások a tréning struktúrájába ágyazva, az elméleti háttér áttekintéséhez. Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések A tréning során a résztvevők párokban, 3-4 fős kiscsoportokban, valamint nagycsoportban (teljes résztvevői kör) dolgozzák fel a feladatokat, és visszajelzéseikkel támogatják egymást. Helyzetgyakorlatok Hétköznapi, munkahelyi szituációk, egy probléma megjelenítésére, melyet a csoport közösen dolgoz fel. Panelinterjúk karriertréningek esetében Személyes visszajelzéssel kiegészített, magyar és idegen nyelven lebonyolított interjúk. Szimulált AC gyakorlatok karriertréningek esetében Értékelő központ szimulációja mentén a résztvevők megismerik az egyik leghatékonyabb kiválasztási módszert, mind az értékelt, mind pedig az értékelő szerepéből. Vállalati esettanulmány feldolgozása Konkrét vállalati esetek feldolgozása, értékelése, résztvevők által hozott esetek megbeszélése tapasztalati tanulás -, valamint szupervíziós módszerekkel. Oktatófilm A képzési program témaköréhez kapcsolódó filmek megtekintése, megbeszélése. Egyéni és csoportos visszajelzés A gyakorlatok során a tréning résztvevői egyénileg, és csoportban szóbeli, vagy írásbeli visszajelzést adnak egymásnak. Videó visszajelzés Helyzetgyakorlatokat, egyéni és csoportos gyakorlatokat kamerával rögzítünk, majd visszajátszunk, így a visszajelzés konkrét, és pontos lehet. Képzések részletes bemutatása

6 Művezető / Termelésirányító képzés A művezető, termelésirányító amellett, hogy a termék előállító, összeszerelő, karbantartó csoportok munkáját szervezi és irányítja, a rábízott termelési területen ellátja a termelés műszaki, ügyviteli feladatait is. A területen dolgozó munkavállalók munkájának megszervezése és irányítása mellett a művezetők felelőssége a csoport hatékonyságának szinten tartása, növelése, a munkatársak között felmerülő konfliktusok kezelése, a munkatársak motiválása, elkötelezettségük erősítése, valamint a kétirányú kommunikáció biztosítása a felsővezetők és a beosztottak között. Ez a szerteágazó feladatkör igen magas szintű szakmai tudást és gyakorlatot igényel, ugyanakkor fel kell ismernünk, hogy a megfelelő vezetői hozzáállás, és vezetői készségek megléte nélkül a hosszú távú, hatékony vezetés elképzelhetetlen, hiszen a tudatos, asszertív kommunikáció, a problémamegoldás, a szociális kompetenciák, az együttműködési és önérvényesítési készség egyaránt sikertényezői a vezetői munkának. A képzés célja Olyan szakemberek képzése, akik a termelésirányítói ismeretek, készségek elsajátítása révén: ismerik a termeléssel kapcsolatos műszaki, gazdasági, logisztikai, szervezési, ügyviteli folyamatokat, rendelkeznek a termelésben résztvevő munkacsoportokkal kapcsolatos munkajogi, minőségbiztosítási és gazdasági ismeretekkel, képesek az emberi és szakmai kapcsolatok összehangolásának problémáit kezelni és megoldani, az adatgyűjtés eredményeként kapott információik segítségével eredményorientált javító- és minőségbiztosítási rendszerfejlesztési tevékenységet tudnak megvalósítani. A képzés célcsoportja Művezetők, termelésirányítók, szalagvezetők, karbantartók, akiknek feladata: a beosztott dolgozók munkájának irányítása, a gyártás során felmerülő műszaki, minőségi problémák azonnali kivizsgálása, megoldása, beszámolás a felső vezetés felé, a beosztott dolgozókkal az előírt norma szerinti teljesítmény előírt minőségben való elvégeztetése, a munkafegyelem betartása, a munkafegyelmet megszegőkkel szemben jogszerű szankciók alkalmazása.

7 Művezető / Termelésirányító képzés Témakörök I. Munkajogi ismeretek Munkaviszony létesítéséhez szükséges dokumentumok Munkaszerződés létrejötte, módosítása Munkaszerződés határozott, határozatlan időre, munkaköri leírás Munkaviszony megszűnése (típusai, végkielégítés, leszámolási folyamat, felmondási idő) Kollektív szerződés Munkavégzés szabályai munkavédelmi előírások Munkabér és járulékai, juttatások Próbaidő alatti táppénz, szabadság II. III. IV. LEAN menedzsment Lean manufacturing alapok A termelési folyamat veszteségei Értékáram térkép és elemzés Kaizen Problémaelemző és megoldó módszerek 5S Vizuális menedzsment Teljes körű gép-kihasználtsági mutató és javítása Egységesített gyártási eljárások Gazdasági ismeretek A piac szereplői és kapcsolatuk Miből lesz a profit? Mi kell a hatékony termeléshez? Költségfajták és csoportosításuk Kalkulációk, kimutatások típusai Elő és utókalkuláció készítése és értelmezése Milyen eszközökkel tud hatni a termelésre? Vezetői készségfejlesztés Önismeret-emberismeret Vezetői kommunikáció Vezetői stílusok, vezetői szerepek Delegálás Döntés Motiválás Asszertív problémamegoldás

8 Művezető / Termelésirányító képzés Utánkövetés Néhány hónappal a tréningeket követően munkatársaink kérdőívekkel, interjúkkal, workshopokkal mérik fel, milyen szinten tudták a résztvevők beépíteni munkájukba a tapasztaltakat, ill. az eredmények elemzése alapján további fejlesztési javaslatokat adnak. Alkalmazott módszertani eszközök Személyiségtesztek, kérdőívek Tréneri prezentáció, szakmai előadások Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések Helyzetgyakorlatok Egyéni és csoportos visszajelzés Videó visszajelzés Oktatófilm

9 Vezetők szakmai képzése A szervezeti egységek eredményessége nagymértékben a vezető hatékonyságának záloga. A középvezetőre ezért igen nagy felelősség nehezedik, hiszen a szakmai feladatokon túl a beosztottakkal, kollégákkal, felsővezetőkkel történő együttműködés is további terheket jelenthet számukra. A vezetői szerep ezért folyamatos megújulást igényel, mind szakmailag, mind pedig az úgynevezett soft kompetenciák terén. A képzés célja Olyan szakemberek képzése, akik a haladó vezetői elméletek, vezetési ismeretek, készségek elsajátítása révén: ismerik a vezetői munkakörhöz kapcsolódó tervezési, szervezési, ügyviteli, és ellenőrzési folyamatokat, biztosítani tudják a szervezeti egységek működésének összehangolását, a stratégiai szintű döntések előkészítésének támogatásával, rendelkeznek azzal az ismeretanyaggal, valamint azokkal a képességekkel, amelyek segítik a változó gazdasági környezethez való alkalmazkodást képesek a munkájuk során felmerülő problémák, konfliktusok előrejelzésére és kezelésére, az emberi és szakmai kapcsolatok összehangolására. A képzés célcsoportja Termelési területeken dolgozó és/vagy támogató folyamatokat koordináló középvezetőknek, csoportvezetőknek, vagy kinevezés előtt álló vezetőknek, akiknek fő feladatai: a beosztott munkavállalók munkájának tervezése, szervezése, irányítása, és ellenőrzése, beszámolás a felsővezetés felé, a szervezeti egységre vonatkozó mennyiségi és minőségi célkitűzéseinek megvalósítása, a beosztott munkavállalók teljesítményének értékelése, az értékelés visszacsatolása, a munkafegyelem betartása, a munkahelyi kultúra színvonalának fenntartása, folyamatos fejlesztése.

10 Vezetők szakmai képzése Témakörök I. Önismeret, emberismeret Személyiségelméletek, tipológiák Különbözőségekből fakadó erőforrások Érzelmek és indulatok kezelése, annulálása Empátia, érzelmi intelligencia Saját viselkedési repertoár feltárása, másokra gyakorolt hatásának megértése II. Hatékony kommunikáció A kommunikáció általános jellemzői Aktív hallgatás, értő figyelem Kommunikációs stílusok Asszertív kommunikáció A konfliktusok okai, kezelésük módszerei A problémakezelés kommunikációs technikái A visszacsatolás szabályai III. Vezetői készségfejlesztés Vezetői szerepek, vezetési stílusok Célkitűzések Motiváció Ellenőrzés, beszámoltatás Delegálás Vezetői kommunikáció Vezetői döntések Alkalmazott módszertani eszközök Személyiségtesztek, kérdőívek Tréneri prezentáció, szakmai előadások Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések Csoportos helyzetgyakorlatok Egyéni és csoportos visszajelzés Videó visszajelzés Oktatófilm

11 Kereskedelmi ügyintéző és kapcsolattartó Sokak által ismert már az a régi tétel, ami szerint egy új ügyfél megszerzése hatszor annyiba kerül, mint egy régi megtartása. Nagy a felelőssége az ügyfelekkel napi szinten kapcsolatot tartó munkatársaknak, hiszen a cég kapcsolati tőkéje felett diszponálnak, és mind szakmailag, mind pénzügyileg, mind emberileg maradéktalan teljesítményt várnak el tőlük. A piac, mint felosztható torta meghatározott nagyságú, és a végletekig élesedett a verseny az ügyfelek kegyeiért. Jól látható, hogy a potenciális ügyfelek azokat a cégeket részesítik előnyben, amelyek vevőorientált szolgáltatási munkát végeznek, hiteles, jó kereskedők, megbízhatóak és üzletileg etikusak. Sok felmérés bizonyítja azt a tényt is, hogy az ügyfelek választásában döntő szempont mindemellett az, hogy a kereskedők hogyan fogadják és szolgálják ki őket, és milyen a kapcsolat a kereskedő és a megrendelő között. A képzés célja: Gyakorló szakemberek továbbképzése, vagy a munkakört újonnan betöltő munkatársak képzése, akik az értékesítési ismereteik, értékesítői készségeik továbbfejlesztése révén a képzésen saját élményben szerezhetnek tapasztalatot az egyes értékesítési szakaszok sajátosságairól és az alkalmazható vásárlásösztönző befolyásolási eszközökről. Ennek segítségével pontosan meghatározhatják, hogy milyen személyes hozzájárulással segíthetik az eladási eredményesség növelését úgy, hogy tisztán látják, hogy mely mentális képességet alkalmazzák az aktuális eladási tárgyalásnál, képesek hosszú időn át koncentrálni és az eladási beszélgetést irányítani, jó kérdezők és igényépítők, remek kérdezéstechnikával rendelkeznek, képesek személyes eladási stratégiát kifejleszteni és alkalmazni, képesek a munkájuk során felmerülő problémák, konfliktusok kezelésére, képesek önmotiválásra, értékesítési célok megfogalmazására és teljesítésére. A képzés célcsoportja: Értékesítési, vagy ügyfélkapcsolati területen dolgozó vezetők, munkatársak, akiknek fő feladatai: kapcsolatfelvétel új ügyfelekkel, tárgyalások előkészítése, lebonyolítása, nyomon követése, értékelése, rendelésállomány növelése kapcsolattartás a meglévő partnerekkel, panaszkezelés.

12 Kereskedelmi ügyintéző és kapcsolattartó Témakörök: I. Értékesítési alapismeretek Az értékesítés folyamata Ügyféltípusok jellemzői, ügyfélkezelés Hatékony kommunikációs technikák Értékesítői attitűd II. Kereskedői készségfejlesztés Önismeret-emberismeret Időfelhasználás és önszervezés Információk kezelése és menedzselése Önmotiválás Célok és hiedelmek Asszertív problémamegoldás III. Tárgyalástechnika Kapcsolatfelvétel, kapcsolatépítés Felkészülés a tárgyalásra Tárgyalásindító beszélgetés Igényfelmérés, igényépítés Kérdezéstechnika Ajánlattétel Prezentációs technikák Ártárgyalás Ellenvetések kezelése A tárgyalás lezárása, nyomon követés Alkalmazott módszertani eszközök: Személyiségtesztek, kérdőívek Tréneri prezentáció, szakmai előadások Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések Helyzetgyakorlatok Egyéni és csoportos visszajelzés Videó visszajelzés Vállalati esettanulmány feldolgozása Oktatófilm

13 Asszertivitás és személyes hatékonyság Naponta találkozunk olyan szituációkkal, amelyekben magabiztos fellépésre, a magunk, vagy vállalatunk érdekeinek képviseletére van szükség. A versenyhelyzet, a konfliktushelyzetek azonban nem csupán az üzleti életben, de a hétköznapokban, a magánéletben is elérnek, ezért személyes hatékonyságunkat folyamatosan csiszolni, fejleszteni kell. Az asszertivitás egy olyan kommunikációs stílus, amely mások érdekeinek és jogainak sérülése nélkül teszi lehetővé az önérvényesítést. Asszertív kommunikációval képesek vagyunk értő figyelemmel feltárni a másik fél igényeit, törekedni tudunk a kölcsönös megértésre, és könnyen találunk megoldást a nehéz helyzetekre, problémákra. A képzés célja A munkavállalók mentális egészségmegőrzésének támogatása a személyes hatékonyság, és az eredményesség növelését célzó kulcskompetenciák fejlesztésén keresztül. A résztvevők megismerjék, és gyakorlatban alkalmazni tudják a hatékony kommunikációs technikákat. Hatékony időgazdálkodási technikákat sajátítsanak el, képesek legyenek az eredményes és költséghatékony időtervek elkészítésére. Rendelkezzenek azzal az ismeretanyaggal, valamint azokkal a képességekkel, amelyek segítik a változó gazdasági környezethez való alkalmazkodást. Képesek legyenek a munkájuk során felmerülő változások, problémák, konfliktusok előrejelzésére és kezelésére, az emberi és szakmai kapcsolatok összehangolására. Képesek legyenek válságkezelési stratégia felállítására, és megvalósítására krízishelyzetekben. Képesek legyenek életvezetési stratégia felállítására a célrendszer kialakításán és megvalósításán keresztül. A képzés célcsoportja Nagyfokú pszichikai terhelés alatt dolgozó vezetők, munkatársak, kulcspozícióban dolgozó munkatársak számára, különösen a jelenlegi gazdasági környezet okozta nehézségekben érintett vezetők, munkatársak számára.

14 Asszertivitás és személyes hatékonyság Témakörök I. Önismeret, kommunikáció Személyiségelméletek, személyiségtipológiák Különbözőségekből fakadó erőforrások Érzelmeink és indulataink kezelése Empátia, érzelmi intelligencia A kommunikáció általános jellemzői, aktív hallgatás, értő figyelem Kommunikációs stílusok Asszertív kommunikáció A problémakezelés kommunikációs technikái II. Életvezetési stratégiák Célkitűzések Időgazdálkodás Változáskezelés, változás és kommunikáció A konfliktusok okai, kezelésük módszerei, mediáció A kiégés okai, következményei, rekreációs technikák Stresszkezelés Alkalmazott módszertani eszközök Személyiségtesztek, kérdőívek Tréneri prezentáció, szakmai előadások Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések Helyzetgyakorlatok Egyéni és csoportos visszajelzés Videó visszajelzés Oktatófilm

15 Konfliktus- és panaszkezelés Konfliktusokkal mind a magánéletben, mind pedig a munkánk során naponta több tízszer találkozunk, különösen olyan munkakörökben, vagy/és pozíciókban, ahol az interakciók száma jelentős. Ugyanakkor nemcsak a kapcsolatainkban kialakuló, de saját, belső konfliktusokkal is gyakran szembesülünk. Konfliktusainkat pedig valahogyan oldjuk, kezeljük. Ez a meglehetősen nagy mennyiségű konfliktuskezelés azt feltételezné, hogy tapasztaltan, gyakorlottan mozgunk a konfliktusok oldásában, mégis gyakran indokolatlanul nagy feszültséget okoz, sok esetben pedig határozatlanul állunk a problémákkal szemben. A paradigmaváltás elkerülhetetlen, a konfliktusokkal való küzdelem árral szemben úszást jelent. Tréning programunkban olyan megközelítéssel dolgozunk, amelyek lehetőségként, nem pedig problémaként értékelik a munkavégzés során felmerülő konfliktus- és panaszhelyzeteket. A képzés célja Az ügyfélkapcsolati területen dolgozó munkatársak hatékonyságának növelése, a konfliktusés panaszszituációk értékelési és kezelési technikáinak elsajátításával, ill. egyfajta szemléletváltás közvetítésével. A képzés célcsoportja Szolgáltató vállalatnál, vagy termelő vállalat támogató területein (kiemelten HR, pénzügy) dolgozó munkatársak számára, akiknek fő feladataik a külső és belső ügyfelekkel való kapcsolattartás, kiemelten a panaszkezelés. Témakörök I. Önismeret, kommunikáció Személyiségünkben rejlő erőforrásaink Empátia vs. szimpátia Asszertív kommunikáció II. Konfliktusok, konfliktuskezelés A konfliktusok dinamikája Én és a konfliktusaim A konfliktushelyzet tudatos megközelítése Konfliktuskezelési módszerek III. Panaszkezelési technikák Alkalmazott módszertani eszközök Személyiségtesztek, kérdőívek Tréneri prezentáció, szakmai előadások Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések Helyzetgyakorlatok Egyéni és csoportos visszajelzés

16 Ügyfélszolgálat A szolgáltatói szektor egyre nagyobb térnyerésével szolgáltató vállalatok sora alakul világszerte, és hazánkban is. Az előző évtizedekben tapasztalt erőteljes termelői dominanciát fokozatosan váltja fel a szolgáltatóipar, és ma már elmondhatjuk, hogy a magyar gazdaság jövedelmének 2/3-át a szolgáltató szektor adja. Ez a példátlan mértékű növekedés jelentősen befolyásolja a piacon jelenlévő vállalatok versenyét. Az ügyfélszerzés, az ügyfél megtartása már nem lehet sokadrangú feladat, a stratégia részévé kell, hogy váljon. Azok a vállalatok, akik felismerik ezt, nagy hangsúlyt fektetnek az ügyfélkapcsolati területeken dolgozó munkatársak kompetenciáinak fejlesztésére, hogy a professzionális ügyfélkapcsolati tevékenységek által folyamatosan növeljék az ügyfelek elégedettségét, így hosszú távú üzleti sikereket érjenek el. A képzés célja Ügyfélkapcsolati alapismeretek elsajátítása, valamint az ügyfélkapcsolati területek ellátásához szükséges alapvető kommunikációs eszközök megismerése, melyek gyakorlati alkalmazásával növelhető a személyes hatékonyság. A képzés célcsoportja Szolgáltató vállalatnál, vagy termelő vállalat támogató területein dolgozó munkatársak számára, akiknek fő feladataik a külső és belső ügyfelekkel való kapcsolattartás, és/vagy panaszkezelés. Témakörök I. Ügyfélkapcsolati alapok Ügyfélszolgálat a vállalat arca/hangja Ki az ügyfelünk? Az elégedett ügyfél II. Önismeret, emberismeret az ügyfélszolgálatban Empátia vs. szimpátia Az ügyfélkapcsolati munkatárs készségei Személyiségünkből eredő erőforrásaink Személyészlelés első benyomás, verbális, non-verbális kommunikáció III. Asszertivitás az ügyfélszolgálatban IV. Stresszkezelés, rekreáció Alkalmazott módszertani eszközök Személyiségtesztek, kérdőívek Tréneri prezentáció, szakmai előadások Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések Helyzetgyakorlatok Egyéni és csoportos visszajelzés

17 Projektmenedzsment A projektmenedzsment legnagyobb kihívása, hogy eredményt kell elérnie, méghozzá előre meghatározott korlátok között, előre meghatározott célok elérésével, a rendelkezésre álló eszközök optimális és integrált felhasználásával. Fő kompetenciája az idő pénz emberi erőforrás eszközök felhasználásának optimalizálása, sok esetben érdekütközések közepette, mivel a vevőorientáltság kiélezetten jelentkezik, és a magas minőségi elvárások sem sérülhetnek. A képzés célja Olyan szakemberek képzése, akik a projektmenedzsment elméleti ismereteinek elsajátítása, vagy a már korábban megszerzett ismeretek rendszerezése, valamint a projektszemlélet kialakítása révén: képesek projektek önálló és felelősségteljes koordinálására, megismerik a projektmunkához kapcsolódó tervezési, szervezési, ellenőrzési feladatokat, biztosítani, támogatni tudják a projekt-team tagjainak összehangolt munkáját, az együttműködés, csapatszellem kialakulását, rendelkeznek azzal az ismeretanyaggal, valamint azzal a szemlélettel, és képességekkel, amelyek segítik az üzleti élet projektszemléletéhez való alkalmazkodást, képesek a projektmunka során felmerülő problémák, kockázatok előrejelzésére, értékelésére és kezelésére, képesek a projekt-teamen belüli együttműködés kialakítására, a más csoportokkal, projekt-teamekkel való szakmai munka összehangolására. A képzés célcsoportja Termelési, műszaki, minőségirányítási és egyéb támogató területeken dolgozó újonnan kinevezett, vagy kinevezés előtt álló projektvezetőknek, középvezetőknek, projektszervezetben dolgozó munkavállalóknak, akiknek fő feladatai: projektmunkák tervezése, szervezése, lebonyolítása, ellenőrzése, nyomon követése, projekt szervezet kialakítása, a projekt-team irányítása, a csapattagok munkájának tervezése, szervezése, irányítása, és ellenőrzése, a projekt-team tagok munkájának értékelése, az értékelés visszacsatolása, projekt részfeladatok ellátása, projektmunkában való részvétel csapattagként.

18 Projektmenedzsment Témakörök I. A projektmenedzsment elméleti áttekintése, meglévő ismeretek rendszerezése Projektösszetétel Projektmenedzsment Projektkörnyezet Projektkultúra II. PM bevezetés folyamata, dokumentációk III. Projekt környezet elemzése IV. Projektszervezet kialakítása Emberi erőforrás menedzsment a projektekben A kommunikáció jelentősége a projektmenedzsmentben Meetingek levezetése V. Projektcélok VI. Projekttervezés a projekt struktúraterv elkészítésének elemei, lebonyolítási- és határidőterv, erőforrás tervezés költség és cashflow tervezése VII. A projekt megvalósítása Teljesítményértékelés, nyomonkövetés, Trendanalízis Panaszkezelés és minőségbiztosítás Változáskezelés Dokumentáció menedzsment VIII. A projekt lezárása, utókövetése Alkalmazott módszertani eszközök Tréneri prezentáció, szakmai előadások Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések Egyéni és csoportos visszajelzés Vállalati esettanulmány feldolgozása Oktatófilm

19 LEAN menedzsment A képzés célja A LEAN alapfilozófiájának bemutatása, eszközrendszerének ismertetése, a rendszerben rejlő lehetőségek ismertetése. A gyártási folyamatok során előforduló pazarlások megszüntetésének elsajátítása és a költségcsökkentési megoldások feltárása. A képzés célcsoportja A minőségi, műszaki, logisztikai és termelési területen dolgozó vezetők, közvetlen termelésirányítók, termelékenységfejlesztési tevékenységet végzők részére. Témakörök A Lean filozófia megértése Értékteremtő folyamatok azonosítása, a gyártási folyamatokban megjelenő 7 fő veszteség felismerése és elemzése Értékáram elemzésben való tevékeny részvétel Fenntartható rend és tisztaság kialakítása és helymegtakarítás a gyártásban az 5S módszer segítségével Vizuális menedzsment eszközök gyártásban való alkalmazásának lehetőségei Általános eszközhatékonyság növelése a TPM elveinek alkalmazásával Kis tételekben történő rugalmas gyártás kialakítása folyamatos anyagáramlásra épülő (Flow) gyártórendszerek létrehozásával Kanban rendszerek kialakítása Típusváltások átfutási idejének radikális csökkentése a SMED módszer segítségével Folyamatos fejlesztés megvalósítása a Kaizen alkalmazásával Alkalmazott módszertani eszközök Tudásmérő tesztek, kérdőívek Oktatói prezentáció, szakmai előadások Kis- és nagycsoportos megbeszélések Vállalati esettanulmány feldolgozása

20 Minőségügyi megbízott A képzés célja Gyakorlati és elméleti ismeretek átadása a minőségirányítás, minőségbiztosítás területén dolgozóknak: folyamatszemléletű gondolkodásmód kialakítása, dokumentációs rendszer létrehozása, megelőzési technikák elsajátítása, adatgyűjtés, -elemzés segítségével a folyamatos fejlesztés elsajátítása, auditálási szabályok (rendszer, folyamat és termék) elsajátítása, gyakorlati alkalmazása. A képzés célcsoportja Gyakorlati minőségbiztosítási tapasztalattal, de megfelelő elméleti képzéssel nem rendelkező munkavállalók. Témakörök A minőség-ellenőrzés és minőségbiztosítás alapjai A minőségirányítási rendszer és szabványos követelményei Minőségbiztosítási, minőségirányítási dokumentumok rendszere Minőségtanúsítás Termékfelelősség Mérőeszköz felügyelet, mérésügyi tevékenység, mérésügyi törvény Statisztikai folyamatszabályozás Vizsgálati módszerek minőségvizsgálat Speciális, minőséget támogató eszközök és módszerek (autóipari követelmények) Merre tart a minőségfejlesztés és az autóipari követelmények teljesítése Alkalmazott módszertani eszközök Tudásmérő tesztek Oktatói prezentáció, szakmai előadások Páros gyakorlatok, kis- és nagycsoportos megbeszélések Vállalati esettanulmány feldolgozása

21 Minőségtechnikák a gyakorlatban A képzés célja Olyan eszközök ismertetése, melyek elősegítik a folyamatok megértését, a tényeken alapuló döntéshozatalhoz szükséges adatgyűjtési és elemzési tevékenységet, a helyesbítő intézkedések meghozatalához az okok megkeresését, prioritások meghatározását. A képzés célcsoportja A minőségi, műszaki és termelési területen dolgozó gyakorlati tapasztalattal, de megfelelő elméleti képzéssel nem rendelkező szakemberek. Témakörök Az adatok jellege, tulajdonságai. Az ellenőrző lapok készítésének szabályai, az adatgyűjtés végrehajtása, az ellenőrzőkártya adatainak értelmezése. Vonalkázásos és hibahely gyakoriság kimutatás. A hisztogramok használata a folyamatok elemzésére. A termelési folyamatokból származó adatok alapján hisztogram készítése és értelmezése. A Pareto elemzés használata a folyamatok javítására, helyesbítő intézkedések prioritásának meghatározása. A termelési folyamatokból származó adatok alapján Pareto elemzés készítése és értelmezése, a fejlődés mérésének módszere. Az ok-okozati diagram használata a folyamatok megértésére, javítására, a problémák okainak meghatározására, a használata során alkalmazandó kategóriák felismerése. Ok-okozati diagram készítése csapatmunkában. A korreláció használata a folyamatparaméterek és termékjellemzők kapcsolatának megértése érdekében, valamint a vizsgálatok mennyisének az optimalizálására. Korrelációs diagram készítése. A folyamatdiagram használata a folyamatok és a folyamatlépések kapcsolatainak megértése, valamint a vizsgálatok/döntések meghatározása érdekében. Folyamatdiagram készítése csapatmunkában. A csapatmunka végrehajtásának szabályai, lépései. Ötletroham irányítása, ötletek értékelése, rangsorolása. Alkalmazott módszertani eszközök Tudásmérő tesztek Oktatói prezentáció, szakmai előadások Kis- és nagycsoportos megbeszélések Vállalati esettanulmány feldolgozása

Belső tréner/oktató képzés

Belső tréner/oktató képzés Belső tréner/oktató képzés Oktatás-módszertani továbbképzés 2010. Belső tréner/oktató képzés Az elmúlt egy év során egyértelműen kirajzolódott egy tendencia, amit a gazdasági válság tovább erősített, ez

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. A HSA KFT. képzéseiről és a díjmentes felnőttképzési szolgáltatásairól 2014.

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. A HSA KFT. képzéseiről és a díjmentes felnőttképzési szolgáltatásairól 2014. 2014. Cégünkről: A felnőttképzési üzletága 2008-ban alakult meg a HSA harmadik egységeként a munkaerő közvetítés és a munkaerő kölcsönzés mellett. Mára komplex munkaerő-piaci szolgáltatásainkat felnőttképzési

Részletesebben

Korszerű vezetési ismeretek

Korszerű vezetési ismeretek Korszerű vezetési ismeretek www.simconsult.hu info@simconsult.hu (+36) 30-4687469 TARTALOM BEVEZETÉS 1 1. STRATÉGIAI VEZETÉS 2 2. SZERVEZET, FOLYAMATOK 2 3. SZERVEZETI HATÉKONYSÁG 3 4. KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG

Részletesebben

Bokodi Márta - Jankóné Lindmayer Anna - Kopornyik Zoltán - Krepelka Ágnes - Sárosi Béla - Strehli-Klotz Georgina

Bokodi Márta - Jankóné Lindmayer Anna - Kopornyik Zoltán - Krepelka Ágnes - Sárosi Béla - Strehli-Klotz Georgina Bokodi Márta - Jankóné Lindmayer Anna - Kopornyik Zoltán - Krepelka Ágnes - Sárosi Béla - Strehli-Klotz Georgina Záró tanulmány a rendvédelmi vezetővé/mestervezetővé képzés eszköz és módszertanának gyakorlati

Részletesebben

CONTACT Nkft. TÁMOP-2.4.2/A-09/1-2009-0026

CONTACT Nkft. TÁMOP-2.4.2/A-09/1-2009-0026 TARTALOM 1. A PROJEKT ELŐZMÉNYEI 3. oldal 1 1.1. A PROJEKTET MEGVALÓSÍTÓ SZERVEZET BEMUTATÁSA 3. oldal 1.2. A PROJEKT IRÁNTI SZÜKSÉGLET BEMUTATÁSA 4. oldal 2. A PROJEKT BEMUTATÁSA 5. oldal 2.1. A PROJEKT

Részletesebben

Real Progress. Tréning és Tanácsadás. A fejlődés mérhető. Képzési prospektus

Real Progress. Tréning és Tanácsadás. A fejlődés mérhető. Képzési prospektus Real Progress Tréning és Tanácsadás Képzési prospektus A fejlődés mérhető Bemutatkozás A Real Progress Oktató és Tanácsadó Kft. vállalati kommunikációs tréningek tartásával foglalkozik 1999. óta. Vezetőket,

Részletesebben

CONTACT Nkft. TÁMOP-2.4.2/A-09/1-2009-0026

CONTACT Nkft. TÁMOP-2.4.2/A-09/1-2009-0026 TARTALOM 1 BEVEZETÉS 3. oldal 1. A STRATÉGIA - ALKOTÁS JELENTŐSÉGE 5. oldal 2. A CONTACT NKFT STRATÉGIÁJÁNAK KIALAKÍTÁSÁT 7. oldal MEGELŐZŐ LÉPÉSEK 2.1. A STRATÉGIAI TERVEZÉS FOLYAMATÁNAK LÉPÉSEI 7. oldal

Részletesebben

TÜV Rheinland Akadémia. Oktatás, képzés, személytanúsítás

TÜV Rheinland Akadémia. Oktatás, képzés, személytanúsítás TÜV Rheinland Akadémia Oktatás, képzés, személytanúsítás TÜV Rheinland Akadémia A TÜV Rheinland cégcsoporton belül az Akadémia a képzések háza. Célunk naprakész szakmai ismereteket átadni a résztvevők

Részletesebben

Tartalom. Az Aquilone Training Kft. 4. Megközelítésünk 4. Szervezetfejlesztés és üzleti tanácsadás 5. » Szervezetfejlesztés 5

Tartalom. Az Aquilone Training Kft. 4. Megközelítésünk 4. Szervezetfejlesztés és üzleti tanácsadás 5. » Szervezetfejlesztés 5 Tartalom Az Aquilone Training Kft. 4 Megközelítésünk 4 Szervezetfejlesztés és üzleti tanácsadás 5 Szervezetfejlesztés 5 Projektkultúra fejlesztése, Projektmenedzsment 6 Üzleti tanácsadás 8 Kis- és középvállalatok

Részletesebben

Hírlevél / 2015. Július - Augusztus Képzés & Szervezetfejlesztés & Szakképzési tanácsadás

Hírlevél / 2015. Július - Augusztus Képzés & Szervezetfejlesztés & Szakképzési tanácsadás Hírlevél / 2015. Július - Augusztus Képzés & Szervezetfejlesztés & Szakképzési tanácsadás Egy manager alkalmasságának nem az a próbája, hogy ő milyen teljesítményekre képes, Nyílt programjaink Személyiségjegyek,

Részletesebben

Közszolgálati on-line továbbképzési módszerek hatékonyságmérési és minőségbiztosítási mutatóinak meghatározása

Közszolgálati on-line továbbképzési módszerek hatékonyságmérési és minőségbiztosítási mutatóinak meghatározása Közszolgálati on-line továbbképzési módszerek hatékonyságmérési és minőségbiztosítási mutatóinak meghatározása Budapest http://uni-nke.hu/ 2013. november 29. 1 Tartalomjegyzék Ábrajegyzék... 4 Ajánlásgyűjtemény...

Részletesebben

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 4 2. A CAF MODELL JELENTŐSÉGE, FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE... 5 3. A CAF MODELL GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK MENETE... 7 4. AZ ADOTTSÁGOK ÉRTÉKELÉSE... 9 1. KRITÉRIUM: VEZETÉS... 10 1.1.

Részletesebben

Hírlevél / Február-Március 2013

Hírlevél / Február-Március 2013 Hírlevél / Február-Március 2013 A jövő most kezdődik. / Képzés & Szervezetfejlesztés & Képzési tanácsadás, duális képzés Táncolni kell, Uram. A zene majd csak megjön valahonnan. (Zorba, a görög) 2013-as

Részletesebben

BEVEZETÉS... 4 DÉL-ALFÖLD... 6

BEVEZETÉS... 4 DÉL-ALFÖLD... 6 1 BEVEZETÉS... 4 DÉL-ALFÖLD... 6 DÉL-BÉKÉSI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA... 6 "Együtt egymásért" - a Mezőkovácsházai Kistérség alapszolgáltatásainak funkcionális összekapcsolásáért... 6 KISKŐRÖS VÁROS

Részletesebben

A Sashalmi Tanoda Általános Iskola Minőségirányítási Programja

A Sashalmi Tanoda Általános Iskola Minőségirányítási Programja A Sashalmi Tanoda Általános Iskola Minőségirányítási Programja Készítette: Olgyai Andrásné vezetésével Csőváriné Gurubi Judit és Forsthoffer Norbert Tartalomjegyzék 1. Az intézményi minőségirányítás alapjai

Részletesebben

Álláskeresési technikák A képzés program akkreditációs lajstromszáma: PL-4494/001 A képzés összes óraszáma: 30 óra

Álláskeresési technikák A képzés program akkreditációs lajstromszáma: PL-4494/001 A képzés összes óraszáma: 30 óra Álláskeresési technikák A képzés program akkreditációs lajstromszáma: PL-4494/001 A képzés összes óraszáma: 30 óra A képzés célcsoportjába olyan, tartós álláskeresőként nyilvántartott személyek tartoznak,

Részletesebben

DR. SZEGHEGYI ÁGNES EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT TÁVOKTATÁS C TANTERV

DR. SZEGHEGYI ÁGNES EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT TÁVOKTATÁS C TANTERV DR. SZEGHEGYI ÁGNES EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT TÁVOKTATÁS C TANTERV Tartalomjegyzék ELŐSZÓ... 8 1 EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT, MINT STRATÉGIAI TÉNYEZŐ... 10 1.1 MENEDZSMENT DEFINÍCIÓJA, FELADATA, FUNKCIÓI...

Részletesebben

A SZŰCS SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

A SZŰCS SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA Szűcs Sándor Általános Iskola 1044 Budapest, Ugró Gyula sor 1-3. OM azonosító 034872 A SZŰCS SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA MÓDOSÍTVA: 2009. AUGUSZTUS TARTALOMJEGYZÉK I. RÉSZ BEVEZETŐ...

Részletesebben

Az érték bennünk van! A RÉV projekt eredménykommunikációs kiadványa

Az érték bennünk van! A RÉV projekt eredménykommunikációs kiadványa Az érték bennünk van! A RÉV projekt eredménykommunikációs kiadványa Az eredménykommunikációs kiadvány megjelenését az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió támogatta a TÁMOP-5.3.8-11/A1/2012-0001 kódszámú,

Részletesebben

Szervezetfejlesztési terv

Szervezetfejlesztési terv Szervezetfejlesztési terv A Chemium Kft. külpiaci terjeszkedéssel kapcsolatos szervezeti átalakulásának lehetőségei Készítette: Metodus kft. Budapest, Csenger u. 11. D. ép. fszt. 1 2013. december6. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Hírlevél / Április-Május 2013

Hírlevél / Április-Május 2013 Hírlevél / Április-Május 2013 Képzés & Szervezetfejlesztés & Képzési tanácsadás, duális képzés A jövő most kezdődik. Szeretem, ha életemnek széles margója van. / Henry David Thoreau: Walden Nyílt programjaink

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) HUMÁN KONTROLLING

EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) HUMÁN KONTROLLING EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) Emberi erőforrás menedzsment HRM bemutatása, funkciói (munkakörelemzés, -értékelés, szervezeti kultúra, emberi erőforrás stratégia és tervezés,

Részletesebben

I. MODUL. Az emberi erőforrás menedzsment fogalma és modellje. Fejlesztő: PATAKI Csilla D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI

I. MODUL. Az emberi erőforrás menedzsment fogalma és modellje. Fejlesztő: PATAKI Csilla D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI I. MODUL Az emberi erőforrás menedzsment fogalma és modellje Fejlesztő: PATAKI Csilla D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI Tartalomjegyzék Az emberi erőforrás menedzsment tartalma... 3 A stratégiai

Részletesebben

Minőségirányítási program

Minőségirányítási program Minőségirányítási program 2007 MÓDOSÍTVA 2009 TARTALOMJEGYZÉK 1. Küldetésnyilatkozat... 3 2. A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola felépítése... 3 2.1. Békéscsabai Központi Szakképző Iskola tagintézményei

Részletesebben

Kompetencia áttekintés

Kompetencia áttekintés oldal 1 / 22 Kompetencia áttekintés Cél a kifejezés áttekintése, különböző szempontok alapján. Hozzáértés, szakmai, technical knowledge, theoretival knowledge Management magas elégedettség Marketing alacsony

Részletesebben

SZÁLLÍTMÁNYOZÓ RAKTÁROS

SZÁLLÍTMÁNYOZÓ RAKTÁROS Central projekt Képesítések az európai foglalkoztatás számára a szállítmányozási és logisztikai szektorban Az európai képzési programok és munkaköri profilok innovatív megközelítése SZÁLLÍTMÁNYOZÓ RAKTÁROS

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLA BUDAJENŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

ÁLTALÁNOS ISKOLA BUDAJENŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÁLTALÁNOS ISKOLA BUDAJENŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Alkalmazotti közösség jóváhagyásának dátuma:... Fenntartóhoz történt benyújtás dátuma:... Fenntartói jóváhagyás dátuma:... Hatálybalépés dátuma:...

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ start-up-model Új vállalkozások létrehozásának ösztönzését és segítését célzó rendszer kidolgozása a belga, portugál és francia modellek alapján VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ Békés Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

EDUTOP SZAKKÖZÉPISKOLA

EDUTOP SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM EDUTOP SZAKKÖZÉPISKOLA és SZAKISKOLA 2010. II. módosítás: 2012. március 1. III. módosítás: 2013. március 1. Tartalomjegyzék I. Nevelési program 1. Bevezető 2. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

A menedzsment egyes kiemelt területei oktatásának jelentősége és lehetőségei az egészségügyi felsőoktatásban. dr. Gábor Katalin

A menedzsment egyes kiemelt területei oktatásának jelentősége és lehetőségei az egészségügyi felsőoktatásban. dr. Gábor Katalin A menedzsment egyes kiemelt területei oktatásának jelentősége és lehetőségei az egészségügyi felsőoktatásban Doktori értekezés dr. Gábor Katalin Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola

Részletesebben