ÚJSZENTMARGITA KÖZSÉG SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÚJSZENTMARGITA KÖZSÉG SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA"

Átírás

1 O l d a l 1 ÚJSZENTMARGITA KÖZSÉG SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Újszentmargita, február Záradék: Elfogadta Újszentmargita Község Önkormányzat Képviselő-testülete a../2015. (..) sz. határozatával.

2 O l d a l 2 Nyújtsd mindig a legtöbbet! Ne elégedj meg azzal, ami vagy! Próbálj meg az lenni, ami lehetnél! Dalnoki Jenő BEVEZETÉS A sport az egyik legelterjedtebb emberi tevékenység. Amellett, hogy jót tesz az egészségnek, a sportnak kiemelt gazdasági és szociális jelentősége is van: elősegíti a társadalmi beilleszkedést, ösztönzi a kulturális cseréket, továbbá álláshelyeket teremt szerte a világban. Újszentmargita Község Önkormányzata a sporttörvényben (2004. évi I. törvény) előírt kötelezettsége teljesítése céljából az alapelvek érvényesítése, a társadalmi célok megközelítése és megoldandó feladatok megvalósítása jegyében közreadja a község helyzetét bemutató értékelését, megfogalmazza a középtávú sportkoncepcióját, azaz a sport területén vállalt alapelveit, kötelező és önként vállalt feladatait, valamint az Európai Sport Chartával összhangban megfogalmazott prioritásait, fejlesztési irányait. Igyekszik figyelembe venni a sportszakértők, civilek elképzeléseit, igényeit, és nem hagyja figyelmen kívül a község gazdasági, kulturális és természeti adottságait sem. Az így megalkotott Sportfejlesztési Koncepciónak alapvetően igazodnia kell a község adottságaihoz és tervezett jövőképéhez összhangban a község egyéb fejlesztési (pl. településfejlesztési) elképzeléseivel. Újszentmargita Község Önkormányzata Sportfejlesztési Koncepciója egy több évre szóló, a programfinanszírozás elveire támaszkodó tervdokumentum. A dokumentum leginkább az igényorientált megközelítést alkalmazó programozási tapasztalatokat használja fel, az elérhető EU és a hazai (decentralizált) források hatékony felhasználásával. A fentiek figyelembe vételével Újszentmargita Község Önkormányzata Sportfejlesztési Koncepciója olyan dokumentum, amely az elfogadott prioritások, valamint az elkészített stratégiai és egyéb részprogramok, tervezési módszereit alkalmazva a község fejlődésének igényalapú tervdokumentuma is egyben.

3 O l d a l 3 JOGSZABÁLYI HÁTTÉR ISMERTETÉSE Újszentmargita Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Sportfejlesztési Koncepció elkészítése a következő főbb dokumentumok, jogszabályok alapján, azok figyelembe vételével készült: Európai Sport Charta, A Magyarország Alaptörvénye, A Sportról szóló évi I. törvény, A Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia előterjesztése, Az önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény, / Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CXXXIX. tv. A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény, / a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv. A Magyarország Alaptörvényének XX. cikk 1. bekezdése rögzíti: Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. Ezt az alkotmányos jogot a 2. bekezdés szerint Magyarország a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával segíti elő. A sport definíciója az Európai Sport Charta szerint: Sport minden olyan fizikai tevékenység, amely esetenként vagy szervezett formában a fizikai és szellemi erőnlét fejlesztését szolgálja, társadalmi kapcsolatok teremtése vagy különböző szintű versenyeken elérendő eredmények céljából évi I. törvény rögzíti, mely szerint: A Magyar Köztársaság állampolgárait megilleti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jog. A testkultúra az egyetemes kultúra része, az egészségvédelem (a megelőzés és a rekreáció) fontos eszköze, a szabadidő eltöltésének társadalmilag is hasznos módja. A testnevelés és a sport jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi-fizikai nevelésében, a személyiség formálásában.

4 O l d a l 4 Az állam feladata ezért, hogy közérdekből segítse elő az állampolgárok testneveléshez és sportoláshoz fűződő joga gyakorlati megvalósulását, és támogassa a civil szervezetek keretében kifejtett, tisztességes és az esélyegyenlőség jegyében is folytatott sporttevékenységet, ideértve a fogyatékosok sportját is. Az állam az ifjúság egészséges fejlődése érdekében biztosítja a közoktatás és felsőoktatás testnevelését és sportját, valamint az intézményen kívüli diáksportot. Az állam a szabadidősport és a diáksport támogatásával is előmozdítja a mozgásgazdag életmód elterjedését, a rendszeres testedzést....a testnevelés és a sport fejlesztését össze kell hangolni az egészségügyi célkitűzésekkel, a környezet- és természetvédelemmel, valamint a területfejlesztéssel. A sportról szóló évi I. törvény 55. -a a sport hosszú távú fejlesztési koncepciójára való figyelemmel határozza meg a helyi önkormányzatok feladatait: A helyi önkormányzatok sporttal kapcsolatos feladatai 55. (1) A települési önkormányzat figyelemmel a sport hosszú távú fejlesztési koncepciójára : a) meghatározza a helyi sportfejlesztési koncepciót, és gondoskodik annak megvalósításáról, b) az a) pontban foglalt célkitűzéseivel összhangban együttműködik a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel, c) fenntartja és működteti a tulajdonát képező sportlétesítményeket, d) megteremti az önkormányzati iskolai testnevelés és sporttevékenység gyakorlásának feltételeit. (2) A települési önkormányzat az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a köznevelésről szóló törvényben meghatározottak szerint biztosítja az önkormányzati iskolai sportkörök működéséhez, vagy az ezek feladatait ellátó diáksport-egyesületek feladatainak zavartalan ellátásához szükséges feltételeket. (3) A megyei és a fővárosi önkormányzat az (1) (2) bekezdésben foglaltakon túl sportszervezési feladatai körében: a) segíti a területén tevékenykedő sportszövetségek működésének alapvető feltételeit, b) közreműködik a sportszakemberek képzésében és továbbképzésében,

5 O l d a l 5 c) segíti a sportági és iskolai területi versenyrendszerek kialakítását, illetve az e körbe tartozó sportrendezvények lebonyolítását, d) adottságainak megfelelően részt vesz a nemzetközi sportkapcsolatokban, e) ellátja a nemzeti sportinformációs adatszolgáltatással összefüggő területi feladatokat, f) közreműködik a sport népszerűsítésében, a mozgásgazdag életmóddal kapcsolatos sporttudományos felvilágosító tevékenység szervezésében, g) közreműködik a sportorvosi tevékenység feltételeinek biztosításában. (4) A megyei jogú városi önkormányzat illetékességi területén adottságainak megfelelően ellátja a (3) bekezdésben meghatározott feladatokat. (5) A helyi önkormányzatok figyelemmel a 49. d) pontjában foglaltakra is a sporttal kapcsolatos feladataik ellátásához a költségvetési törvényben és más, a sport állami támogatásáról rendelkező jogszabályok szerinti támogatásokban részesülnek. (6) Az e törvényben meghatározott feladatai alapján a tízezernél több lakosú helyi önkormányzatok rendeletben állapítják meg a helyi adottságoknak megfelelően a sporttal kapcsolatos részletes feladatokat és kötelezettségeket, valamint a költségvetésükből a sportra fordítandó összeget. FEJLESZTÉSI FORRÁSOK ISMERTETÉSE A SPORTBAN Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása a társadalom valamennyi területére közvetlen vagy közvetett, jórészt hosszútávon érzékelhető hatást gyakorolt. A sportban szintén megfigyelhető ez a fajta hatás. Az Európai Unió két területet különböztet meg: sportot, mint gazdasági tevékenység, illetve sport, mint társadalmi jelenség. Az előbbinek a gazdasági tevékenységek általános uniós szabályai alapján kell működnie, így például tiltott állami támogatása is. Az utóbbit viszont társadalmi értékei miatt az unió közvetlenül is igyekszik támogatni, és erre a tagállamokat is ösztönzi. A csatlakozás során meg lehet figyelni a sportra olyan hosszú távú hatásokat is, amelyek a társadalmi fejlődéssel párhuzamosan jelentkeznek: a növekvő életszínvonal és több szabadidő révén a szabadidős kultúra is fejlődik.

6 O l d a l 6 Az Európai Unióban a sportinfrastuktúra megfelelő, a létesítmények jó állapotban vannak, és kellő számban állnak rendelkezésre. Hazánkban a sportlétesítmények állapota nem megfelelő, számuk nem kielégítő, s túlnyomórészt csupán a versenysportot szolgálják. A magyar sportlétesítmények helyzetének javítását szolgálja az uniós források segítségével megvalósuló, elsősorban a települési, helyi igényeket kielégítő infrastruktúrafejlesztés. Ennél azonban több forrás nyújtható a központi költségvetésből: ennek átgondolt, tudatosan felépített alapelveit a magyar sportkormányzat kidolgozott létesítményfejlesztési koncepcióban fogalmazza meg. Az Európai Unióban virágzik a civil kultúra. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a korábbi csatlakozása Magyarországnak a sport hazai civil szférájának, elsősorban az egyesületeknek a fejlődésére is hatással van. Magyarországon nem a sportegyesületek hiánya az elsődleges probléma, hanem az, hogy egyesületek a versenysportra összpontosítanak. Az egyesületek remélhetőleg egyre inkább részt vesznek majd a lakosság sportolási igényének kielégítésében is. Az életszínvonal remélt növekedése együtt fog járni a szabadidő megnövekedésével, ami értelemszerűen magával vonja a szabadidős kultúra, ezen belül a mozgáskultúra, a szabadidősport fejlődését is. Olyan életmódklubokra van szükség, amelyeknek tagjai különböző sportágakat rendszeresen, közösségben művelhetnek. Ehhez az európai uniós tagállamokban elterjedt önkéntes tevékenység fejlődése szükséges, mely csak megfelelő életszínvonal mellett lehetséges. Az unióban a sporttal is elősegítik a hátrányos helyzetű lakosságcsoportok, köztük a fogyatékkal élők társadalmi integrációját. Ma már itthon is megvalósul a fogyatékosok sportjának támogatása, de a sportlétesítmények akadálymentesítése még sok helyen várat magára. A hátrányos helyzetű települések számára a sportinfrastruktúra fejlesztése azért is fontos feladat, mert a lakosság megtartását többek között a megfelelő élettér és tevékenységi lehetőségek is elősegítik.

7 O l d a l 7 Az Európai Unió a versenypolitika eszközeivel szabályozza a tagállamok közötti kereskedelem versenyfeltételeit, ezért igen szigorú az állami támogatásokkal szemben. A sportkluboktól azonban állami támogatás hiányában aligha várható el, hogy a társadalom számára előnyös többletfunkciókat is ellássanak. Az unió közvetlenül nem nyújt támogatást sporttevékenységekre ehhez még hiányzik a jogi alap. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sport területén teljesen nélkülözni kellene a közösségi forrásokat, s az Európai Bizottság ne nyújtana pénzügyi támogatást sportszervezetek projektjeihez. A sport ugyanis beépíthető más területek fejlesztési elképzeléseibe, programjaiba. A sport hozzájárulhat számos közösségi politika megvalósításához is, például a szociális kohéziót, a kisebbségek, a fogyatékos személyek beilleszkedését elősegítő, vagy akár a fiatalok körében a demokráciát népszerűsítő programok révén. A sport támogatásával kapcsolatban az európai országok többségének gyakorlata alapján elmondható, hogy az önkormányzati támogatások súlya a legjelentősebb. A Strukturális Alapok forrásainak fogadására Magyarország által elkészített fejlesztési dokumentumok lehetőséget nyújtanak a sport fejlesztésére is, elsősorban infrastrukturális beruházások és képzési fejlesztések formájában. Az Operatív Programok intézkedései keretében többek között szabadidőparkok, játszóterek, szabadtéri és fedett sportlétesítmények felújításához, építéséhez is pályázhatnak majd az önkormányzatok támogatásokra. Az Operatív Programokban lesz lehetőség az általános iskolák (sport és kulturális célú tereinek) infrastrukturális fejlesztése, a turisztikai vonzerő fejlesztése, amely a turizmus szempontjából népszerű sportágakat is érintheti. Eus források felhasználásával az iskolákban lehetne sokkal hatékonyabban terjeszteni az egészségtudatos életmód fontosságát, a mozgáskultúra elsajátítását, és támogatni az ehhez kapcsolódó, az oktatóknak szóló képzési programokat. További intézkedés célozza az integrációs oktatást és képzést, ahol a hátrányos helyzetű, különösen a roma, valamint a fogyatékos tanulók integrációs programjai (sporttevékenységek beillesztése révén) támogathatók.

8 O l d a l 8 ÚJSZENTMARGITA SPORT HELYZETÉNEK BEMUTATÁSA Szervezettség Újszentmargita társadalmi kulturális - gazdasági életébe korábban is, ma is szervesen beépült a testnevelés és a sport. Napjainkban két sporttal foglalkozó civil szervezet működik Újszentmargitán: UNIVERSUM SE. UGYSE Óvodai testnevelés Újszentmargitán 81 fő az óvodába járó gyermekek száma Az óvodai nevelés a települési önkormányzatok számára kötelezően ellátandó alapfeladat. Gyermekeink harmonikus fejlődése csak a rendszeres, napi testneveléssel, sporttal biztosítható. A szervezett sportolási lehetőség számukra az óvodai nevelés keretén belül biztosított. Az óvodákban szervezett testnevelési foglalkozásokon elsősorban a gyermekek testi képességeit, ügyességüket, gyorsaságukat, állóképességüket fejlesztik az óvónők. A mozgás nem szűkül le a testnevelés foglalkozásokra, jelen van az élet minden területén. A mozgás az érés folyamatában a fejlődő gyermekek természetes szükséglete, melynek hatására fejlődnek képességeik, melynek hatására fokozatosan differenciálódik az idegrendszer. Ezzel párhuzamosan fejlődik az érzékelő funkciók kifinomulása (látás, hallás, tapintás, egyensúlyérzék, tér-és időérzékelés), így pontosabbá válik a környezet ingereinek érzékelése, észlelése, javul a mozgáskoordináció. Ez teszi lehetővé a környezethez való jobb alkalmazkodást, az ismeretek elsajátítását, így az egész személyiség fejlődését. Az 1/1998. (VII.24.)sz. OM. Rendelet előírja, hogy az óvodákban kötelező a tornaszoba megléte az előírt felszerelésekkel. Amennyiben ez nincs meg az óvodában, úgy hozzáférést kell biztosítani. Örömteli tény, hogy az intézmény rendelkezik tornaszobával, ovi-műfüves pályával, illetve tágas szép udvarral.

9 O l d a l 9 Iskola testnevelés és sport A gyerekek számára az iskolai sporttevékenység az egész életre szóló szokások kialakításának egyszeri, megismételhetetlen lehetősége. A tanulók fizikai állapotának javítására szolgálnak a mindennapos testmozgást biztosító délutáni foglalkozások, amiket az intézmény biztosít. A testnevelés nem egyszerűen tantárgy, hanem olyan terület, amely egyensúlyt teremt a szellemi és fizikai képzés között, ami az egyén személyiségének harmonikus fejlődését és életmódját is formálja. Olyan nevelési lehetőségeket tartalmaz, mint a nemzeti öntudat erősítése, a közösséghez való tartozás érzése, reális értékrend kialakítása, munka és teljesítmény összefüggése, a konfliktus, a siker és a kudarc kezelése, a fair play szabályainak betartása stb. Az iskolai testnevelésnek és sportnak két helyszínét lehet jól elkülöníteni egymástól. A helyi tantervek alapján kialakított és megtartott testnevelési órákat és a szervezett keretek között folyó délutáni sportfoglalkozásokat. A két terület egymástól szakmailag nehezen elválasztható. A délutáni sportfoglalkozások sportág centrikusak. Az iskolában az alábbi délutáni sportfoglalkozások vannak: tömegsport, illetve foci suli. A mindennapos testmozgást szolgáló kiegészítő programok: Túrázás iskolai vagy osztályszintű szervezéssel. Játékos testmozgás, egészségfejlesztő testmozgás. Az úszás lehetőségének biztosítása, kiszélesítése pályázatok útján. Napközis torna bevezetése. Sportrendezvényeken, sportnapokon való részvétel, szervezés. (DSK, DÖK, körzeti, megyei versenyek,) Az iskola udvar nyitott a község lakói számára, a hely sportolásra alkalmas, parkosított jellegű. Az udvaron található egy bitumenes kézilabdapálya és egy kisebb futballozásra alkalmas füves pálya is. A bitumenes kézilabdapályához egy fedett lelátó is tartozik hozzá. Az iskolához sajnos nem tartozik tornaterem, ennek megoldása kiemelt feladat.

10 O l d a l 10 Senior sport A község lakosságának jelentős részét teszi ki a nyugdíjas korosztály. Korábbi időszakhoz viszonyítva komoly előrelépést jelent az alulról érkező igény (nyugdíjas klub, Gondozási Központ), mely a senior korosztály számára kirándulásokat, játékos vetélkedőket, versenyeket valósítanak meg. Szervezett formában a korosztály számára a rendszeres sportolási lehetőség nem biztosított. A korosztályi igények kielégítésére speciális foglalkozások biztosítása lenne a megoldás. Szabadidősport, rekreáció A szabadidősport nem eredményorientált, hanem kedvtelésből az egészség megőrzéséért, helyreállításáért, a mozgás öröméért, kellemes időtöltésként végzett sporttevékenység. Önkormányzatunk célja, hogy a lehető legszélesebb lakossági körnek biztosítsa a rendszeres, könnyen elérhető sportolás lehetőségét és az ehhez szükséges létesítményeket. Ugyanakkor a szabadidősportnak alapvetően önfinanszírozásúnak kell lennie, várhatóan a sportági finanszírozás is ebbe az irányba fog elmozdulni. A szabadidős programok szervezésénél figyelembe kell venni a község környéki természeti, földrajzi sajátosságokat, azokat a formákat kell előnyben részesíteni, melyek hatékonyan biztosítják a szabadidő mozgással, sportolással, természetjárással, kirándulással, szabadban töltött aktív pihenéssel való eltöltését. Szabadidősport formái lehetnek: községi szervezésű szabadidősport események, egyéni vagy önszerveződő közösségek sporttevékenysége, vállalkozások által biztosított szabadidősport tevékenység, vagy gyógyászati célú tevékenység. A lakossági igényeket figyelembe véve évente akár több alkalommal is községi sportnapot, napokat lehetne szervezni akár családosan is. Fontos feladat a szabadidősport tevékenységére szakosodott társadalmi szervezetek és csoportok megalakításának segítése.

11 O l d a l 11 A sport feltételei A testnevelők, sportvezetők, száma megfelelő. A korlátozott anyagi lehetőségek miatt tevékenységüket önkéntes alapon, társadalmi munkában végzik. A település sportjának pénzügyi helyzete szegényes ugyan, de stabil. Újszentmargita településen működő civil szervezetek főleg önkormányzati támogatásból, illetve az önkormányzat által átengedett bevételekből (bérleti díj) és a vállalkozók segítségével biztosítják a működésükhöz szükséges alapvető forrásokat. Az önkormányzat célja a saját,- illetve a civil szervezetek tulajdonában lévő sportlétesítmények és sportcélú ingatlanok alapfunkciójának megtartása, üzemeltetésük biztosítása, az üzemeltetés rendjének szabályozása, a fedett és szabadtéri sportlétesítmények állagának fenntartása, lehetőségek szerinti fejlesztése. Az önkormányzat feladata, hogy az éves költségvetésben biztosítani kell a sportlétesítmények üzemeltetésének, fenntartásának és fejlesztésének pénzügyi forrásait. Sportpályák: Műfüves labdarúgó pálya Élőfüves labdarúgó pálya Aszfaltos kézilabda pálya A labdarugó pályák szakszerű működtetése érdekében szükséges biztosítani a megfelel öltözők, illetve kiszolgáló helyiségeket, melyet pályázati forrásból kíván biztosítani Újszentmargita-község Önkormányzat Képviselő-testülete. Sportcsarnok: Újszentmargita Községben szükség van fedett sportcsarnok létesítésére. Az Önkormányzat kifejezi azon szándékát, hogy közötti időszakban minden anyagi eszközt, pályázatot felkutat, mely a fenti cél megvalósítását szolgálja. Sikeres és kedvező támogatottságú pályázat esetén az önrészt anyagi lehetőségeihez mérten előteremti. Versenysport, utánpótlás-nevelés Községünkre a magas színvonalú versenysport nem jellemző. Labdarúgó csapatunk a megyei III., osztályban szerepel. Községünk egyesületeinek kifejezetten a szabadidő- és tömegsport arculatát kell erősítenie. Községünkben az utánpótlás-nevelés hagyományos iskolai, egyesületi felkészítés formájában valósul meg, elsősorban labdarúgásban.

12 O l d a l 12 Fogyatékkal élők sportja Az egyenlő esélyek biztosítása az Európai Unió egyik legfontosabb horizontális célkitűzése. Az esélyegyenlőségnek a közösségi jogban elfoglalt helyét jelzi, hogy ez olyan jog, amely a Maastrichtban elfogadott Szociálpolitikai Egyezményben is megjelenik. A fogyatékos emberek életében a sportnak ugyanaz a szerepe, mint az épek esetében: az egészség megőrzése, önmegvalósítás, sikerélmény, közösségi élet. A sporteredmények elérése, a versenyeztetés feltételrendszerének megteremtése olyan mértékű közös interakció az épek társadalmával, amelynek következtében valóban megszűnhet a segítséggel élőket érő hátrányos megkülönböztetés. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat az érintettek bevonásával elkészítette a Segítséggel élőket érintő sportkoncepciót. Újszentmargita Község Önkormányzat tervei között szerepel a meglévő, és a jövőben megépülő sportlétesítmények építészeti akadálymentesítése, így azokban a fogyatékkal élők is sportolási lehetőséghez juthatnak. Sportirányítás Újszentmargita Község sportéletét a Képviselő-testület által elfogadott hatályos Sportfejlesztési Koncepció szabja meg. A Sportfejlesztési Koncepció létrejöttében, valamint az egyéb sportot érintő kérdésekben előkészítő szerepe van az önkormányzat intézményeinek vezetőinek. A sporttal kapcsolatos döntések meghozatala a Képviselőtestület elé kerülő előterjesztések formájában valósul meg. A polgármester irányítása alá tartoznak a sporttal kapcsolatos ügyek, előterjesztések előkészítése, összeállítása, a községben működő sportszervezetekkel való kapcsolattartás, ellenőrzés, községi sport-, szabadidős és tömegsport rendezvények szervezésében való részvétel és koordinálás.

13 O l d a l 13 Nemzetközi kapcsolatok Újszentmargita Község testvértelepülési kapcsolattal/kapcsolatokkal rendelkezik. Községünk 2005-ban létesített testvértelepülési kapcsolatot az erdélyi Koronddal, illetve 2015-ben előkészület alatt van Kąkolewnica (Lengyelország) településsel. A testvértelepülési kapcsolat során az eltelt idő alatt újabb és újabb találkozások szerveződtek, közös programokon vettek részt a községi delegációi. Igyekeztünk egyre több Újszentmargitai civil szervezet képviselőjét eljuttatni Korondra, és az ott élő szervezetek, egyesületek is szívesen jönnek el községünkbe. A civil szervezetekhez hasonlóan ki kell építeni a testvérközségi sportszervezetekkel, sportegyesületekkel jól működő kapcsolatrendszert. A kapcsolat kialakításának, erősítésének formája lehet községi szintű sportrendezvények, események szervezése, melyre minden esetben meghívást kell kapniuk a testvérközségi sportegyesületeknek, sportszervezeteknek. ÚJSZENTMARGITA TELEPÜLÉS SPORTHELYZETÉNEK SWOT ELEMZÉSE Erősségek változatos sportolási lehetőség jelentős önkormányzati szerepvállalás, ill. társadalmi munkában végzett szervezőtevékenység könnyen szervezhető diákság természeti adottság megléte Lehetőségek települési területek újragondolása során szabadtéri sportrendezvények bővülése egészségnevelés propagálása az oktatásban sportolási lehetőségek kínálatának bővülése (sportcsarnok) térségi, mikrotérségi együttműködés térségi sportesemények megrendezése a zöldsporthoz, a turizmushoz kapcsolódó szolgáltató szektor erősödése vállalkozásokkal való együttműködés a TAO törvényből adódó lehetőségek jobb kihasználása lovas, kerékpár turizmus fejlesztése testvértelepülési kapcsolatok kiszélesítése a sport területére pályázati lehetőségek jobb kihasználása civil szervezetek hatékonyabb bevonása Gyengeségek fedett létesítmény hiánya teniszpálya létesítmény hiánya sportinformációs rendszer kialakítása idősek sportolási lehetőségei fogyatékkal élő, sérült emberek sportolási lehetőségeinek hiánya csökkenő fizetőképes kereslet csökkenő vállalkozói szponzoráció Veszélyek lakosság érdektelensége támogatások elmaradása csökkenő lélekszám idősödő település csökkenő pályázati lehetőségek a testnevelés csökkenő szerepe az oktatásban a mikrotérségben, járásban található települések bővülő sportkínálata

14 O l d a l 14 ÚJSZENTMARGITA KÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJÁNAK JÖVŐKÉPE Újszentmargita sportélete megfelelő alapját képes adni a meglévő hagyományokra épülő sportfejlesztési projekteknek. A társadalom egészségi állapotának megújításakor figyelemmel kell lenni a meglévő értékek megőrzésére és a fenntartható környezet megteremtésére. A község kiemelt feladata, hogy az itt élők és a környezetük számára európai mértékkel mérve is megfelelő életminőséget biztosító programokat valósítson meg. A sportegyesületek alapvető feladata a lakosság egészségének védelme, ezen belül a megelőző egészségnevelés propagálása, nevelése, és a lehetőségek biztosításához a sportolás, mint megelőző és rehabilitáció lehetőségének megteremtése. Az önkormányzat egyik alapvető feladata a lakosság egészségének védelme, ezen belül a megelőző egészségnevelés propagálása, nevelése, és a lehetőségek biztosításához a sportolás, mint megelőző és rehabilitáció lehetőségének megteremtése. Az urbanizáció (bizonyos jelei megfigyelhetőek Újszentmargitán is) a mozgás szegény életmóddal is párosult, aminek negatív hatását a kisgyermekkortól az idős korig felvilágosítással, programok, lehetőségek biztosításával szükséges megelőzni illetve javítani, amelyhez a sport lehetőségeinek szélesítése jó alapot kínál. Újszentmargita megfogalmazott jövőképe, hogy a település erősítse a térségi sportban elfoglalt pozícióit, a lakosság egyre növekvő része vegyen részt a szabadidősportokban, növekedjen a lakosság sportra fordított ideje, kerüljön előtérbe az egészséges életmód.

15 O l d a l 15 ÖNKORMÁNYZATI SPORTFINANSZÍROZÁS Az önkormányzati sportfinanszírozást elsősorban a jogszabályi előírások, kötelezettségek, valamint az önkormányzat sportkoncepciójában megfogalmazott elvek, prioritások és azok következetes betartása határozzák meg. A sporttámogatásra fordítható összeget, a tervezhető bevételek és kiadások függvényében, a Képviselő-testület évenként, a költségvetési rendeletében határozza meg. Törekedni kell arra, hogy egyszeri támogatást kapjanak a településen működő civil szervezetek. Az éves költségvetési helyzethez mérten biztosítani szükséges a nem önkormányzat által kiírt pályázatokhoz szükséges önrészt biztosító alapot. A közvetlen önkormányzati sporttámogatás biztosításánál az alábbi elveket célszerű követni: Önkormányzati támogatást csak a törvény szerint előírt formában működő sportszervezet kaphat. Az önkormányzat és a sportszervezetek támogatási megállapodást kötnek. A sportszervezetek a támogatás összegének felhasználásáról a támogatási megállapodásban meghatározott időpontig kötelesek tételesen elszámolni. Az a sportszervezet, amely nem tett eleget korábbi támogatásokra vonatkozó elszámolási kötelezettségének, további önkormányzati támogatásban csak a következő évben részesülhet. Az a sportszervezet, amely nem tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, önkormányzati támogatásban nem részesülhet. ÚJSZENTMARGITA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK CÉLJAI A Sportfejlesztési Koncepció elkészítésével Újszentmargita Község Önkormányzat célja az, hogy közötti időszakot figyelembe véve szabályozza a legfontosabb tennivalókat, meghatározza a sportágazatban kötelezően és önként vállalt feladatok kereteit, tájékoztatást adjon résztvevőinek az önkormányzat szerepvállalásának irányairól és mértékéről.

16 O l d a l 16 A község sportéletében a tömeg- és diáksport pozíciójának megerősítése; A szabadidősport lehetőségeinek bővülése, amelynek révén biztosítható a várhatóan egyre több szabadidő társadalmilag hasznos eltöltése; Az iskolai keretek között folyó diáksport feltételeinek javítása, amely elősegítheti a tudatos, aktív fiatal társadalom megerősödését; Az oktatási intézmények keretei között folyó diákköri sportlehetőségek feltételeinek javítása; A lakosság egészségi állapotának javulása, amelynek révén biztosítható az emberhez méltó és tevékeny élet; Az egészségügyre fordított kiadások elkerülhetetlenül növekvő ütemének csökkentése; A fenntartható fejlődés érvényesülése, hogy a fejlesztéspolitika ne élje fel a jövő generációk számára elérhető természeti, társadalmi és gazdasági erőforrásokat; Az esélyegyenlőség biztosítása, beleértve mind a nemek közötti esélyegyenlőséget, mind a roma kisebbség egyenlő esélyeinek, mind a fogyatékossággal élők egyenlő esélyeinek biztosítását; Az elidegenedés ellen a közösségi szellem, az összetartozás érzésének növelése, a kooperációs készség javítása; Partnerség - a program a község közintézményi, gazdasági-üzleti és civil szférájának összefogásával, szoros együttműködésével, a felismert és elismert egymásra utaltság szem előtt tartásával kerül megvalósításra; Addicionalitás - a programmal a község hosszú távú célja elsősorban olyan programok megvalósításának támogatása, melyekben a kedvezményezettek saját forrásaikhoz addicionálisan - az akció megvalósításának felgyorsításához, a jobb minőség eléréséhez kapják a támogatást. Szubszidiaritás - a programban a szubszidiaritás és a decentralizáció jegyében olyan prioritások és intézkedések kerülnek megfogalmazásra, melyek konkrét megvalósításában, vagy kezdeményezésében egyértelműen vezető szerepet játszhat Újszentmargita

17 O l d a l 17 A PROGRAM PRIORITÁSAI ÉS INTÉZKEDÉSEINEK BEMUTATÁSA A program prioritásokra és a prioritások eléréshez szükséges intézkedésekre bomlik. Az intézkedések megvalósítását természetesen a társadalmi-gazdasági környezet változásainak követésével a későbbiekben konkrét projektekkel is alá lehet/kell támasztani, hiszen a program megvalósulása során új szereplők érkezhetnek, új helyzetek, új forrás lehetőségek adódhatnak. A program az alábbi egységekből áll: 1. Prioritás - Utánpótlás nevelés 1.1. intézkedés: A labdarugó sport feltételeinek javítása 1.2 intézkedés: Egyéb sportágak népszerűsítése Újszentmargitán 2. Prioritás - Szabadidősport 2.1. intézkedés: Természetsport fejlesztése (kerékpáros, természetjáró, lovas) 2.2. intézkedés: A helyi közösségi kapcsolatok fejlesztése 2.3. intézkedés: Esélyegyenlőség megteremtése és javítása 3. Prioritás Nevelés, oktatás, diáksport 3.1. intézkedés: Az úszás népszerűsítése az oktatási keretek felhasználásával 3.2. intézkedés: A lovas sport kereteinek megalapozása az oktatásban 4. Prioritás - Kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés 4.1. intézkedés: A szabadidősport fejlesztését célzó szabadidőparkok, szabadtéri létesítmények, kerékpáros útvonalak, a jelzett turista úthálózat fejlesztési program 4.2. intézkedés: A sportlétesítmények feltételeinek javítása 4.3. intézkedés: A helyi sportinformációs rendszer fejlesztése

18 O l d a l Prioritás - Utánpótlás nevelés Újszentmargita településen kimondottan csak a labdarúgás tekintetében beszélhetünk utánpótlás nevelésről. Az utánpótlás-nevelésre fontos hangsúlyt kell helyezni. A sportkörben az utánpótlás-nevelés hagyományosan iskolai-egyesületi felkészítés formájában valósul meg A sportegyesület (UGYSE) elképzelései között szerepel egy serdülőcsapat megalakítása. Ebben a rendszerben mind az iskolák, mind az egyesületek támogatásban részesülhetnek a megfelelő kritériumok betartása mellett. A jelenlegi labdarúgás utánpótlás képzése gazdag és hatékony. Az U7, U9, U11, felnőtt megyei III.osztályú bajnokságban folyik szakképzett edző irányításával hatékony, sikeres nevelő tevékenység. Az önkormányzat együttműködési megállapodás keretében az UGYSE-vel közösen gondoskodik az önkormányzati, illetve civil szervezet tulajdonában lévő sportlétesítmények működtetéséről, használatáról. 1.1 intézkedés: A labdarugó sport feltételeinek javítása Fontos, hogy a nemrégen megalakult csapat az eddig elért eredményeit stabilan tartani, lehetőleg javítani tudja. Az utánpótlás-nevelés kérdése rövidtávon megoldottnak látszik, azonban ezen a területen is komoly lépéseket kell még megtenni. A folyamatban lévő és tervezett infrastruktúra fejlesztések elengedhetetlenek a kívánt cél elérése érdekében. Az önkormányzat és a helyi szponzorok támogatása mellett fontos a nagy érdeklődés nem csak helyi, hanem kistérségi és régiós szinten is, mely nagyban hozzá tud járulni a község marketingjéhez is. Ezért fontos, hogy az események megfelelő kommunikációban részesüljenek a továbbiakban. 1.2 intézkedés: Egyéb sportágak népszerűsítése Újszentmargitán A labdarúgás mellett mindenképpen figyelembe kell venni azokat a sportágakat is, amelyek akár már jelenleg is megtalálhatóak, vagy valószínűsíthető, hogy az elkövetkező időszakban lesznek népszerűek. Településünkön az utóbbi években folyamatosan megfigyelhető a testépítő sport népszerűsége, főleg a fiatalok körében. Sajnos a meglévő infrastrukturális háttér nem megfelelően, megoldása folyamatban van. A település/térség jellegéből adódóan a kerékpár, mint akár sport, akár turizmus vonatkozásában komoly lehetőségek előtt áll. Megfelelő infrastruktúra biztosítása mellett a fallabda, tenisz, kézilabda sportágak beindítása is valószínűsíthető Újszentmargitán.

19 O l d a l Prioritás - Szabadidősport Újszentmargita Község Önkormányzatának célja a sport segítségével minél szélesebb rétegek mozgósítása, a népesség egészségi állapotának javítása. Az egészség megőrzése érdekében növelni a lakosság sportaktivitását. Továbbá rehabilitációs célból a már megromlott egészségi állapotúak bevonása a sportéletbe. Mindez az egyének számára életminőséget javító hatással járhat, ha a sport jelentősebb szereppel bír, hanem kézzelfogható pénzügyi előnyöket is kínál a betegségkezelési kiadások terén elérhető megtakarítások révén. A lakosság egészségi állapotának javítása csökkentheti a munkából való kiesést, a támogatásra szánt kifizetéseket és a gyógyszer vásárlására fordított összegeket is. A sportolási lehetőségek bővítése a kereslet növelése által a kínálat élénkülését is indukálhatja. Ennek egyik eszköze a sportolásra ösztönző egyesületi hálózat felépítése., másrészt az egészséges és mozgás gazdag életmód szemléletének és igényének elterjesztése. Ezt elérhetjük egyrészt további civil szervezetek létrehozásával, vagy a meglévő szervezetek feladatainak kiszélesítésével is. 2.1 intézkedés: Természetsport fejlesztése (kerékpáros, természetjáró, lovas) A település fejlesztési tervei között szerepel a meglévő (a települést érintő) Euro Velo kerékpárút-hálózathoz való szorosabb kapcsolat kialakítása. A tervezett kerékpárút elkészülése nagy hatással lehetne településünkre, hiszen turisztikailag kiemelt jelentőségű helyeket kapcsolhatna be a hálózatba így nagyobb lehetőség nyílna a kerékpárturizmushoz kapcsolódni. A nagykiterjedésű erdős és pusztás területek kiváló terepet nyújtanak túrázásra és tájfutásra alkalmas turista útvonalak kialakítására. A település adottsága megfelelő háttérként szolgálhat a lovas turizmus megalapozásához. Erre irányuló kezdeményezések megfigyelhetőek a korábbi években. A szabadidősporton belül kiemelt intézkedés a fent felsorolt tevékenységek, mint sportturizmus létrehozása a lakosság és a vállalkozók bevonásával.

20 O l d a l intézkedés: A helyi közösségi kapcsolatok fejlesztése Ezen keresztül cél a szabadidő tartalmas eltöltését lehetővé tevő közösségi terek bővítése, erősítése, a sport eszközével a baráti, társasági és családon belüli kapcsolatok fejlesztése, tartalmas családi sportprogramok kínálatának bővítése. Továbbá a sport nevelő erejénél fogva alapvető segítő eszközként szolgálhat a bűnmegelőzés és a kábítószer-használat elleni küzdelemben is, amely preventív eszközként össztársadalmi problémák kezelésében is hatékony segítséget jelenthet. Ehhez a társadalom minden rétege számára elérhetővé kell tenni a sportolási lehetőséget, az igényekhez és elvárásokhoz szorosan illeszkedő feltételek megteremtésével az egyének döntésére bízható, hogyan és milyen formában veszik azt igénybe. 2.3 intézkedés: Esélyegyenlőség megteremtése és javítása Az esélyegyenlőség megteremtése szempontjából a sport jelentős eszköz lehet a kirekesztés, szegénység elleni küzdelemben, hiszen az európai trendeket figyelve a hátrányos helyzetűek számára a sportban elért eredményeik társadalmi integrációjukat is elősegítette. A szociálisan kedvezőtlen helyzetű társadalmi rétegek és tehetséges fiatalok sportolási lehetőségeinek megteremtése segíthet a többnyire hátrányos egészségi állapotuk javításában. Ennek elérése érdekében meg kell teremteni ezeknek a csoportoknak a sportolási lehetőséget. Továbbá a fogyatékos emberek társadalmi integrációja szempontjából is kulcsfontosságú, hogy mindenki számára természetes legyen a fogyatékos személyek sportolása. Ehhez a megfelelő infrastrukturális feltételek megteremtése és a fogyatékkal élők számára is elérhető szolgáltatások megteremtése szükséges. 3. Prioritás: Nevelés, oktatás, diáksport A sportnak, mint életünk részének a kialakítása az oktatás vonalán érhető el, hiszen az ehhez szükséges szellemiségnek a kialakítása itt érhető el a legsikeresebben. Ehhez szükségszerűen a szakemberképzés és sporttudomány tartalmának és tematikájának megújítása is alapvető fontosságú. Az iskolánkban hosszú távon el kell érni, hogy a mindennapos testnevelés és testmozgás, valamint ezek infrastrukturális és szakmai feltételei rendelkezésre álljanak.

21 O l d a l 21 Mivel tény, hogy a diákok nagy része csupán a testnevelés órákon végez rendszeres testmozgást, szükséges, hogy a tanóra keretében az életen át tartó rekreációs sporttevékenység igénye kialakuljon, azaz a fiatalok szeressék meg a sportot és tudatosuljon az egészséges, mozgás-gazdag életmód fontossága bennük. A mindennapos testnevelés megvalósításához szükséges sportszerek biztosítása (ugrókötél, labdák, stb, fogyó eszközök, stb) mindenképpen szükséges. A településen/térségben működő civilszervezetekkel való együttműködés bővítése, ezen belül kiemelten a gyermeklabdarúgó tornákon való részvétel biztosítása kiemelt célként kerül megfogalmazásra. 3.1 intézkedés: Az úszás népszerűsítése az oktatási keretek felhasználásával Az intézkedés célja, hogy Újszentmargitán az oktatási és nevelési intézményekben szervezett legyen az úszásoktatás, a gyerekek tudjanak biztonságosan úszni, mire kikerülnek az alapfokú oktatási intézményből. Jelenleg az úszásoktatás bevezetése második és harmadik évfolyamon megvalósult. Fontos cél, hogy az úszás lehetőségét több korosztály számára is ki lehessen terjeszteni. Tekintve, hogy az úszást szervezett formában más helyszínen lehet biztosítani (Tiszacsege, Polgár, Balmazújváros), érdemes azt senior és családi programmá bővíteni. 3.2 intézkedés: A lovas sport kereteinek megalapozása az oktatásban A lovas oktatás és gyermeklovagoltatás számára fontos a jelenlegi adottságok kiaknázása. A következő években ki kell alakítani a szükséges feltételrendszereket ahhoz, hogy a lovas sport beépülhessen a település szolgáltatásai közé. Meg kell szervezni a vállalkozások és lovagolni vágyók egymásra találását. Erősíteni kell a marketinget és a szervezést. 4. Prioritás - Kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés Újszentmargitán található sportlétesítmények korszerűsítése és akadálymentesítése mind a versenysport mind pedig a rekreáció területén kiemelten kezelendő feladat. Továbbá a tervezett fejlesztéseknél egy tudatos beruházási politikával alkalmassá kell tenni a községet az adottságokhoz illeszkedő sportágakban versenyek megrendezésére, amellyel egyben a lakosság sportolási lehetőségeinek körét is növelni lehet. Miután az emberek belső igényévé vált, hogy az egészségük megőrzéséért aktívan tegyenek, szükségessé vált, hogy aki sportolni szeretne, a lehetőségek széles választékát érhesse el.

22 O l d a l 22 A sportélet szervezeti rendszerében ki kell kialakítani a fogyatékos személyek részére elérhető sportolási lehetőségeket, elősegítve ezzel is társadalmi integrációjukat, elősegítve a térségben betöltött szerepünket intézkedés: A szabadidősport fejlesztését célzó szabadidőpark, szabadtéri létesítmény, kerékpáros útvonalak fejlesztése Újszentmargita településen nagy figyelmet kell fordítani egy komplex szabadidőpark és kerékpáros útvonal(k) kijelölésére. A tervezett szabadidőpark felszereltsége majd elsősorban a hagyományos játszótér használatából kinövő korosztályt célozza meg, míg az egyéb szabadtéri létesítmények a felnőtt korosztály igényeinek is feleljenek meg. A célok elérése érdekében hazai, illetve európai uniós források bevonása szükséges. A közterületek fejlesztésével, játszóterek és kerékpár utak kialakításával az igényekhez illeszkedő, a község jelenlegi struktúráját nem befolyásoló olyan fejlődés történhet meg, amely biztosítja a kerékpárosok és mozogni vágyók számára az aktív pihenés feltételeit. A biztonságos kerékpáros közlekedés számára elengedhetetlenek a kiépített kerékpárutak, ezzel alternatív közlekedési lehetőséget kínálva az itt élők és az esetleges turisták számára. A község (Önkormányzat, Civil szervezet) tulajdonában lévő sportlétesítmények további fejlesztésével az aktív sportegyesületi élet feltételei tovább javulhatnak intézkedés: A sportlétesítmények feltételeinek javítása A településen található műfüves pályához sportpálya- öltözővel nem rendelkezünk, a probléma megoldása fontos. S műfüves pálya mellett a sportrendezvények népszerűsítése érdekében a komplett családi programok biztosításához kisgyermekek számára szabadtéri játékelemek (játszótér) elhelyezése lenne ideális. Az új sportágak iránt felmerülő igények számára megfelelő gyakorlóhelyszín lehet a tervezett fitness- és kondicionáló terem, amely az egészségmegőrzésen túl a civil élet továbbfejlődésének és sikerességének záloga lehet. Újszentmargita községben szükség van fedett sportcsarnok létesítésére. Az Önkormányzat kifejezi azon szándékát, hogy közötti időszakban minden anyagi eszközt, pályázatot felkutat, mely a fenti cél megvalósítását szolgálja. Sikeres és kedvező támogatottságú pályázat esetén az önrészt anyagi lehetőségeihez mérten előteremti. Civil szervezet és az Önkormányzat összefogását jellemzi, hogy egy élőfüves labdarugó pálya építése van folyamatban a szükséges kiszolgáló helyiségekkel együtt.

23 O l d a l intézkedés: Újszentmargitai sportinformációs rendszer szélesítése Az intézkedés kettős célt kíván megvalósítani. Az egyik cél a lakosság elektronikus úton történő tájékoztatása, bevonása a községi sportéletbe, folyamatos és naprakész információk szolgáltatása a szabadidős sportok vonatkozásában. Másik cél a község sport társadalmának kapcsolatépítését elősegítő, fórumoknak helyet adó elektronikus felület kialakítása. A cél megvalósítása során kialakítandó Internet megjelenést biztosító portál felületen elérhetővé válik a település minden sportszereplője, hírei, eredményei és egyéb információi. Mindez egy megújult többfunkciós községi hivatalos portál részeként működhet, melynek kiépítése folyamatban van. ZÁRADÉK Hatálybalépés: A Sportfejlesztési Koncepció Újszentmargita Község Önkormányzatának Képviselőtestület elfogadása után, február 13. napján lép hatályba. Elfogadás- jóváhagyás: Újszentmargita Község Önkormányzatának közötti időszakra vonatkozó Sportfejlesztési Koncepcióját a Képviselő-testület a. számú határozatával jóváhagyta. Felülvizsgálat: Újszentmargita Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2 évente felülvizsgálja a Sportfejlesztési Koncepciót. Újszentmargita, január Csetneki Csaba polgármester

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól

Bag Nagyközségi Önkormányzat. Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete. az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (III.30.) rendelete az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Bag Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

A PRÜGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009 2014

A PRÜGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009 2014 A PRÜGY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2009 2014 Prügy, 2009. március 25. A sport definíciója az Európai Sport Charta szerint: Sport minden olyan fizikai tevékenység, amely esetenként

Részletesebben

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete a sportról Mihályháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kötelező és az önként vállalt önkormányzati

Részletesebben

Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról

Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az egyetemes emberi kultúra és a nemzeti kultúra

Részletesebben

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról. 1. A rendelet célja

Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról. 1. A rendelet célja Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (IV. 11.) önkormányzati rendelete a sportról Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének. 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról

Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének. 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról Kőröshegy Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 25/2005.(XII.12.) rendelete a sportról Kőröshegy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. (2) bekezdésének

Részletesebben

Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2010. (VI.29.) számú rendelete

Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2010. (VI.29.) számú rendelete Ágasegyháza Község Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2010. (VI.29.) számú rendelete /egységes szerkezetben/ Az Önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. április 23-ai rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. április 23-ai rendkívüli ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

Ózd Város Önkormányzatának 35/2004. (XII.21.).számú rendelete a sportról. A rendelet célja 1.. A rendelet hatálya 2..

Ózd Város Önkormányzatának 35/2004. (XII.21.).számú rendelete a sportról. A rendelet célja 1.. A rendelet hatálya 2.. Ózd Város Önkormányzatának 35/2004. (XII.21.).számú rendelete a sportról. Ózd Város Önkormányzata a sportról szóló 2004. évi I. törvény (továbbiakban: Tv.) 55.. (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének 2/2004. (I. 30.) számú rendelete a sportról (egységes szerkezetben a módosításra kiadott 13/2009. (IX. 18.) számú rendelettel) Öreglak Község Önkormányzata

Részletesebben

MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MÁTRATERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2015-2019) Elfogadva /2015. (VI.4) számú Képviselő-testületi határozattal 1 1. BEVEZETÉS A helyi önkormányzatok sporttal kapcsolatos feladatait

Részletesebben

I. rész. Általános rendelkezések, alapelvek 1.

I. rész. Általános rendelkezések, alapelvek 1. Hatályos: 2009. január 30. Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 42/2004.(V.26.) rendelete az Önkormányzat sportfeladatairól és a sporttevékenység támogatásáról (módosításokkal egységes

Részletesebben

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat sportfeladatairól Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának

Részletesebben

Csány Község Önkormányzati Képviselőtestületének án megtartott üléséről készült jegyzőkönyv 1.számú melléklete

Csány Község Önkormányzati Képviselőtestületének án megtartott üléséről készült jegyzőkönyv 1.számú melléklete Csány Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2011.03.30-án megtartott üléséről készült jegyzőkönyv 1.számú melléklete CSÁNY Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/2011. (III.30.) rendelete a

Részletesebben

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 6/2003. (IV.7.) KT. sz. rendelete

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 6/2003. (IV.7.) KT. sz. rendelete Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2003. (IV.7.) KT. sz. rendelete az önkormányzat testnevelés és sport feladatairól, a helyi testnevelés és sporttevékenység támogatásáról Sarkadkeresztúr

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 31/2013. (X.31.) és a 29/2018.(VI.27.) Ör-rel módosított 20/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által ellátott sporttal kapcsolatos

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai Biharnagybajom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2011. (II. 21.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat testnevelési és sport feladatainak végrehajtásáról Biharnagybajom Községi Önkormányzat

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2003. (XI.27.) rendelete a sportról Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2000. évi CXLV. törvény 61. (1) és

Részletesebben

Sásd Város Képviselő-testületének 8/2009.(IV:23.) Ökr. számú rendelete a sportról

Sásd Város Képviselő-testületének 8/2009.(IV:23.) Ökr. számú rendelete a sportról Sásd Város Képviselő-testületének 8/2009.(IV:23.) Ökr. számú rendelete a sportról Sásd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. (1) bekezdése alapján a kötelező

Részletesebben

MAGLÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015 2019

MAGLÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015 2019 MAGLÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015 2019 (egységes szerkezetben) Maglód, 2015. április 23. 1 Tartalom I. Bevezetés... 4 II. Jogszabályi környezet... 6 II.1. Az Európai

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Értelmező rendelkezések 3.

I. Általános rendelkezések. A rendelet célja 1. A rendelet hatálya 2. Értelmező rendelkezések 3. NYÍRÁBRÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/2009.(IV.15.) SZ.RENDELETE A HELYI SPORTTEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS FELADATAIRÓL ÉS KÖTELEZETTSÉGEIRŐL, VALAMINT A SPORT HELYI PÉNZÜGYI TÁMOGATÁSI RENDSZERÉRŐL Nyírábrány

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az önkormányzat sportrendeletéhez

ELŐTERJESZTÉS. az önkormányzat sportrendeletéhez ELŐTERJESZTÉS az önkormányzat sportrendeletéhez Az alkotmány szerint a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Ez a jog többek között a rendszeres

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA (2009-2011)

MÁGOCS NAGYKÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA (2009-2011) MÁGOCS NAGYKÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA (2009-2011) Készítette: Kusztor Csaba (elnök) Mágocs Községi Sport Kör Mágocs, 2008. december 18. 1. Mágocs nagyközség sportjának elemzése Mágocs Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

2014. február 11-én tartandó ülésére. Bejelentések

2014. február 11-én tartandó ülésére. Bejelentések Medgyesbodzás Község Önkormányzat Polgármestere Medgyesbodzás, Széchenyi u 38. Előterjesztés Medgyesbodzás Községi Önkormányzat Képviselő- testületének 2014. február 11-én tartandó ülésére Bejelentések

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 17/2009. (IV.21.) rendelete a sportról

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 17/2009. (IV.21.) rendelete a sportról Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010.(II.26.) rendelettel módosított 17/2009. (IV.21.) rendelete a sportról Dombóvár Város Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) Képviselőtestülete

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat testnevelési és sportfeladatairól (módosításokkal egységes szerkezetben)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 26-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 26-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 26-i ülésére Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Mágocs Város Önkormányzat Sport koncepciója 2015-2017 Mágocs Város Önkormányzat

Részletesebben

Dr. Pozsár Gáborné dr. Alt Dóra Mária megyei aljegyző Varga Zita nemzetközi, nemzetiségi és sport referens

Dr. Pozsár Gáborné dr. Alt Dóra Mária megyei aljegyző Varga Zita nemzetközi, nemzetiségi és sport referens Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés Elnöke Előterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2015. március 26-ai testületi ülésére Tárgy: 2015. évi sporttámogatások Előterjesztő:, a közgyűlés elnöke Előadó:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET március 8-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET március 8-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 58/2018. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2018. március 8-i ülésére Tárgy: Javaslat a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása

Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása Székesfehérvár Megyei Jogú Város sportéletének bemutatása A székesfehérvári sportélet kiemelt területei Iskolai sport Szabadidősport Fogyatékkal élők sportja Idősek sportja Utánpótlás-nevelés Verseny-

Részletesebben

A Szarvasi Önkormányzat 11/2004. (III.19.) rendelete A SPORTRÓL. A rendelet célja

A Szarvasi Önkormányzat 11/2004. (III.19.) rendelete A SPORTRÓL. A rendelet célja A Szarvasi Önkormányzat 11/2004. (III.19.) rendelete A SPORTRÓL A Szarvasi Önkormányzat Képviselő-testülete elismerve a sport kiemelkedő jelentőségét az egészség megőrzésében, az ifjúság fizikai és erkölcsi

Részletesebben

Zalaszentgyörgy Község Sportkoncepciója

Zalaszentgyörgy Község Sportkoncepciója Zalaszentgyörgy Község Sportkoncepciója 2009-2014 Tartalomjegyzék: I. Bevezető II. Értelmező rendelkezések III. Az önkormányzat sportfeladatainak meghatározása 1.A Sportról szóló 2004. évi I. törvény rendelkezései

Részletesebben

Nagyszentjános község sportfejlesztési koncepciója 2011-2021

Nagyszentjános község sportfejlesztési koncepciója 2011-2021 Nagyszentjános község sportfejlesztési koncepciója 2011-2021 Záradék: Elfogadta Nagyszentjános Község Önkormányzat képviselő-testülete 13/2011. (IV.1) határozatával. Törökné dr. Csölle Katalin jegyző I.

Részletesebben

KOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SPORTKONCEPCIÓJA

KOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SPORTKONCEPCIÓJA A Képviselő-testület 353/2011. (XI. 24.) sz. kt. határozatának melléklete MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 5800 MEZŐKOVÁCSHÁZA, ÁRPÁD U. 176. MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SPORTKONCEPCIÓJA 2011-2016.

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete. a sportról

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete. a sportról Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2008. (XI.17.) rendelete a sportról Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1)

Részletesebben

Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában

Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában Iskolai testnevelés és diáksport az önkormányzati politikában Dr. Gémesi György Nemzeti Sportszövetség elnöke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), 1123 Budapest Alkotás u. 44. AULA

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya. 1. E rendelet hatálya kiterjed

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya. 1. E rendelet hatálya kiterjed Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2010. (V.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat testnevelés és sportfeladatairól, a helyi testnevelés és a sporttevékenység

Részletesebben

50/2004. (XI.18.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete. A sportról

50/2004. (XI.18.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete. A sportról 50/2004. (XI.18.) Dabas Város Önkormányzati Rendelete A sportról Dabas Város önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55 (6) bekezdése felhatalmazása alapján a kötelező

Részletesebben

Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013

Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013 Szakkörök igénybevételének lehetősége, mindennapos testedzés lehetősége 2012/2013 A tevékenységi formák kialakításakor, megválasztásakor meghatározó a tanulók érdeklődése. A foglalkozások szervezését igényelheti

Részletesebben

ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA

ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA ALSÓZSOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA 2013-2020 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetés II. Helyzetelemzés 1. Szabadidősport helyzete 2. Diáksport helyzete 3. Versenysport helyzete 4. Egyesületek helyzete

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2016. (II.2.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól és a helyi sport támogatásáról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának

Részletesebben

I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet alapelvei. 2. A rendelet célja

I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet alapelvei. 2. A rendelet célja Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2010. (V. 03.) önkormányzati rendelete A sportról és az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatairól Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete a

Részletesebben

N A G Y D O B O S KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJ A 2013 2017.

N A G Y D O B O S KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJ A 2013 2017. N A G Y D O B O S KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJ A 2013 2017. 1 I. Bevezető Az önkormányzat sportkoncepciója 2017-ig szabályozza az önkormányzat legfontosabb tennivalóit, meghatározza a sportágazatban

Részletesebben

FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON FOGYATÉKOS DIÁKOK SPORTJA ÉS SZABADIDŐS SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON Egy kis számtan Magyarország lakossága: 10.000.000 ember 600.000 fogyatékkal élő felnőtt ember 80.000 fogyatékkal élő diák

Részletesebben

13/2000. (V. 18.) RENDELETE

13/2000. (V. 18.) RENDELETE ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 13/2000. (V. 18.) RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TESTNEVELÉS ÉS SPORT, AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS, A HELYI TESTNEVELÉS ÉS SPORTTEVÉKENYSÉG TÁMOGATÁSÁRÓL

Részletesebben

Jakabszállás. Települési projektgyűjtő adatlap a Kistérségi Sport-és szabadidős stratégiához 2009-2013.

Jakabszállás. Települési projektgyűjtő adatlap a Kistérségi Sport-és szabadidős stratégiához 2009-2013. Jakabszállás elérhetősége 2 : I. Jakabszállás Községi Lovas Sportpálya teljes körű fejlesztése, kiépítése Jakabszállási Lovas Sportegyesület Konfár János elnök 20/54-111-66 - Jakabszállás és vonzáskörzete

Részletesebben

Pakod KSE. - nincs -

Pakod KSE. - nincs - Ügyiratszám : be/sfp-2872/2013 1 Érkezett : 1. A KÉRELMEZŐ ADATAI A kérelmező szervezet teljes neve: Pakodi Közmüvelődési és Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve: Pakod KSE 2 Gazdálkodási

Részletesebben

Bak Község Önkormányzat Képvisel -testülete. 4/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTFELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL

Bak Község Önkormányzat Képvisel -testülete. 4/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTFELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL Bak Község Önkormányzat Képvisel -testülete 4/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelete AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTFELADATAINAK ELLÁTÁSÁRÓL Bak Község Önkormányzatának Képvisel -testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e. a sportról

Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e. a sportról Fejér Megye Közgyőlése 31/2004. (VII.9.) K.r.számú. r e n d e l e t e a sportról Fejér megye Közgyőlése a magyar és az egyetemes kultúra részeként, elismerve a sport, mint önszervezıdésre épülı civil tevékenység

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.30.) önkormányzati rendelete. a sportról. A rendelet célja. A rendelet hatálya

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.30.) önkormányzati rendelete. a sportról. A rendelet célja. A rendelet hatálya Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (V.30.) önkormányzati rendelete a sportról Mezőkövesd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. tv. 55. (6) bekezdésében

Részletesebben

Ibrány Város Önkormányzatának SPORTKONCEPCIÓJA

Ibrány Város Önkormányzatának SPORTKONCEPCIÓJA Ibrány Város Önkormányzatának SPORTKONCEPCIÓJA 2011-2014 1 BEVEZETŐ Ibrány, Nyíregyházától kb. 25 km-re fekvő város, 17 település Kistérségi Társulásának központja. A kistérség lakossága közel 47.000 fő

Részletesebben

RÁKÓCZIÚJFALU KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

RÁKÓCZIÚJFALU KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA RÁKÓCZIÚJFALU KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Záradék: Elfogadta Rákócziújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 6/2014. (II.12.) önkormányzati határozatával. Papp János polgármester

Részletesebben

SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ VÁMOSSZABADI Jóváhagyta: Vámosszabadi Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 36/2014. (II. 6.) önkormányzati határozatával Vámosszabadi Község Önkormányzatának Helyi Sportfejlesztési

Részletesebben

PÁTY KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

PÁTY KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA PÁTY KÖZSÉG KÖZÉPTÁVÚ SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Páty, 2011. április Záradék: Elfogadta Páty Község Önkormányzat képviselő-testülete 95./2011. (IV.04) határozatával. Székely László polgármester 1 Bevezető

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület, kérem, az előterjesztés megvitatását és a Sportrendeletről szóló rendelet megalkotását.

Tisztelt Képviselő-testület, kérem, az előterjesztés megvitatását és a Sportrendeletről szóló rendelet megalkotását. Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. szám: R-1555/2008 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: A Sportról szóló rendelet megalkotása (első olvasat) Mell: Rendelet tervezet Szentes

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. szám: R-1555/2008 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. szám: R-1555/2008 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. szám: R-1555/2008 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: A Sportról szóló rendelet megalkotása Mell: 1 db rendelet tervezet Szentes Város Önkormányzatának

Részletesebben

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 50/2009. (III.19.) Kt. sz. határozata

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 50/2009. (III.19.) Kt. sz. határozata TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 50/2009. (III.19.) Kt. sz. határozata a városi sportlétesítmények Használati Szabályzatának jóváhagyásáról Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Bakonycsernyei Bányász Sport Egyesület évi SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

Bakonycsernyei Bányász Sport Egyesület évi SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Bakonycsernyei Bányász Sport Egyesület 2011-2013 évi SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Bakonycsernye 3200 lelket számláló a Fejér-, Komárom-Esztergom és Veszprém megye határán fekvő település. A község sport

Részletesebben

ADATLAP Sárbogárd Város Önkormányzata SPORTCÉLÚ TÁMOGATÁSAIHOZ. A pályázat típusa, kódszáma (az Önkormányzat tölti ki): I. A (pályázó) szervezet

ADATLAP Sárbogárd Város Önkormányzata SPORTCÉLÚ TÁMOGATÁSAIHOZ. A pályázat típusa, kódszáma (az Önkormányzat tölti ki): I. A (pályázó) szervezet Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2005. (II. 14.) K t r. s z. rendelete a sportról Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestülete /továbbiakban: Képviselőtestület/ a Sportról szóló

Részletesebben

A SZABADIDŐSPORT TÁMOGATÁSI

A SZABADIDŐSPORT TÁMOGATÁSI A SZABADIDŐSPORT TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEI Dr. Fazekas Attila Erik helyettes államtitkár előadása alapján Sport egy életen át MET, MSTT és NYOSZ konferencia dr. Géczi Mariann EMMI Sportért Felelős Államtitkárság

Részletesebben

Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja

Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja Hort Község Önkormányzatának Gazdasági programja 2015-2019 Bevezetés Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116..-a alapján a helyi önkormányzatoknak Gazdasági programot

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: Rendelet típusa: Rendelet címe: 6/2009.(IV.16.) Alap Tiszasas Község Önkormányzata alapelvei, illetve koncepciója

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA 2016-2019 1 1. Bevezetés Püspökladány Város Önkormányzata 2004-2014 közötti időszakra szóló sportkoncepciója teljesítette a küldetését. Szükség van tehát

Részletesebben

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 3/2013. (II.08.) önkormányzati rendelete. Zalakaros Város Sportjáról

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 3/2013. (II.08.) önkormányzati rendelete. Zalakaros Város Sportjáról Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 3/2013. (II.08.) önkormányzati rendelete Zalakaros Város Sportjáról Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés

Részletesebben

A cselekvési terv az alábbi dokumentumok felhasználásával készült el:

A cselekvési terv az alábbi dokumentumok felhasználásával készült el: Szarvas Város Ifjúsági Cselekvési Terve 2011-2013. A cselekvési terv célja, hogy az önkormányzat képviselő-testületi határozatban állapítja meg a helyi adottságoknak megfelelően az ifjúsággal kapcsolatos

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL

BESZÁMOLÓ A KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL BESZÁMOLÓ A KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL A Fővárosi Bíróság 55. szám alatt nyilvántartásba vette a Magyar Diáksport Szövetséget az 1997.évi CLVI.tv.22. /3 / bekezdése alapján 1998. január 1-től kiemelkedően

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

ERDŐKERTES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA 2009 2014.

ERDŐKERTES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA 2009 2014. ERDŐKERTES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA SPORTKONCEPCIÓJA 2009 2014. 1 I. Bevezető Az önkormányzat sportkoncepciója 2014-ig szabályozza az önkormányzat legfontosabb tennivalóit, meghatározza a sportágazatban önként

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v 10-9/2009. Készült: Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. április 7-én tartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Gömze Sándor polgármester, Zrinszki István

Részletesebben

1.)Az önkormányzat sportrendeletének megalkotása Előadó: Dr. Kerékgyártó Judit jegyző

1.)Az önkormányzat sportrendeletének megalkotása Előadó: Dr. Kerékgyártó Judit jegyző Mezőkövesd Város Önkormányzat 156/2009. (V.05.) ÖK. számú H A T Á R O Z A T A Napirend megállapítása 1.)Az önkormányzat sportrendeletének megalkotása Előadó: Dr. Kerékgyártó Judit jegyző Dr. Kerékgyártó

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EAC/S19/2019

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EAC/S19/2019 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EAC/S19/2019 A radikalizálódás kockázatának kitett fiatalok sportprojektek keretében történő nyomon követése és segítése Ez a pályázati felhívás a 2019. évi munkaprogramnak a 2019. március

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET TANÁCSNOKAI 1

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET TANÁCSNOKAI 1 A KÉPVISELŐ-TESTÜLET TANÁCSNOKAI 1 4. számú melléklet Ifjúsági tanácsnok: Integrációs tanácsnok: Környezetvédelmi tanácsnok: Sport tanácsnok: Városüzemeltetési és turisztikai tanácsnok: Koordinációs tanácsnok:

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. (vitaanyag)

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. (vitaanyag) EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA (vitaanyag) 2007-10-03 Bevezető A bevezetőben azokat a közösségi anyagokat mutatom be, melyek szabályozzák és rendezik azokat a kérdéseket, mely a sporttal

Részletesebben

PILISSZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA

PILISSZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA PILISSZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA Bevezetés: A mindenkori önkormányzat alapvető érdeke, hogy a sport valamennyi társadalmilag hasznos funkciójának érvényesülését segítse: - egészség

Részletesebben

Makó Város Önkormányzatának 2/2008. (II.14.) rendelete Makó város sportjáról 1

Makó Város Önkormányzatának 2/2008. (II.14.) rendelete Makó város sportjáról 1 Makó Város Önkormányzatának 2/2008. (II.14.) rendelete Makó város sportjáról 1 Makó Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018. (V.15.) számú önkormányzati rendelete a sportról

Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018. (V.15.) számú önkormányzati rendelete a sportról Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018. (V.15.) számú önkormányzati rendelete a sportról Ócsárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55.. (6)

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Az Egyesület tevékenységének bemutatása

Szakmai beszámoló. Az Egyesület tevékenységének bemutatása Szakmai beszámoló Községi Sportegyesület Iváncsa 2454 Iváncsa, Arany J. u. 1. Az Egyesület elnöke: Baki Imre Az Egyesület vezetősége: Nagy András (szakosztály vezető), Lestár István (technikai vezető),

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1. 1.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1. 1. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése, a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület LEADER kritériumrendszere A Nyírség Helyi Akciócsoport

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2002. (II. 01.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város sportjáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a sportról szóló 2004. évi I. törvény

Részletesebben

Utánpótlás nevelés Alapvető értékek, meghatározások Az utánpótlás nevelés önkormányzati támogatásának alapelvei

Utánpótlás nevelés Alapvető értékek, meghatározások Az utánpótlás nevelés önkormányzati támogatásának alapelvei Tokaj Város Sport Koncepciója 2004. TARTALOM 1. Bevezetés A városi sportkoncepció szükségessége 2. Alapelvek 3. Alapfeladatok, prioritások 4. Önkormányzati sportigazgatás-sportszabályozás 5. A sport területei

Részletesebben

SZAKMAI ANYAG. LEADER 2013-ban nyújtandó támogatáshoz. Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület C1 intézkedése

SZAKMAI ANYAG. LEADER 2013-ban nyújtandó támogatáshoz. Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület C1 intézkedése SZAKMAI ANYAG LEADER 2013-ban nyújtandó támogatáshoz Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület C1 intézkedése Támogatási határozat azonosító: 1624604603 Készítette: Nagykarácsony Gyermeksportjáért Alapítvány

Részletesebben

2. számú melléklet. Ép testben ép lélek. Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzatának

2. számú melléklet. Ép testben ép lélek. Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzatának 2. számú melléklet Ép testben ép lélek Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzatának Sportkoncepciója 2016-2019 2 Bevezetés A nemzetközi, az országos és a helyi társadalmi, gazdasági változásokhoz igazodva,

Részletesebben

Bringa Park Program 2012 2014

Bringa Park Program 2012 2014 Bringa Park Program 2012 2014 1 A bringaparkok kialakításának célja: A fiatalok, iskolás korúak számára olyan aktív sportolást biztosító szabadtéri létesítmény létrehozni, ahol biztonságos de ugyanakkor

Részletesebben

Mány Község Sport fejlesztési koncepciója

Mány Község Sport fejlesztési koncepciója Mány Község Sport fejlesztési koncepciója 1. Bevezető A sportkoncepció elkészítését Mány község Önkormányzata a kötelező és önként vállalt sportfeladatok ellátása érdekében valósítja meg! 2. Mány község

Részletesebben

Nagykarácsony Község Sportfejlesztési Koncepciója

Nagykarácsony Község Sportfejlesztési Koncepciója Nagykarácsony Község Sportfejlesztési Koncepciója 2014 2018 Tartalomjegyzék Bevezető 3. Helyzetelemzés - Óvodai testnevelés - Iskolai testnevelés - Szabadidő sport - Versenysport, utánpótlás nevelés Sportolás

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 6/2014.(II.21.) sz. rendelete Vác Város Sport és Szabadidő feladatairól (egységes szerkezetben)

M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 6/2014.(II.21.) sz. rendelete Vác Város Sport és Szabadidő feladatairól (egységes szerkezetben) M Á S O L A T Vác Város Önkormányzat 6/2014.(II.21.) sz. rendelete Vác Város Sport és Szabadidő feladatairól (egységes szerkezetben) Vác Város Önkormányzata a magyar és az egyetemes emberi kultúra részeként

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. 3. A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros

Részletesebben

Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt TÁMOP- 3.1.4-12/2 Innovatív iskolák fejlesztése című pályázatban való részvételre

Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt TÁMOP- 3.1.4-12/2 Innovatív iskolák fejlesztése című pályázatban való részvételre Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája 3060 Pásztó, Nagymező út 36. 1 124/2012. A határozat elfogadása egyszerű szavazattöbbséget igényel. Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

Részletesebben

2014-2019. Kapolcs község Önkormányzata

2014-2019. Kapolcs község Önkormányzata 2014-2019 Kapolcs község Önkormányzata 2 BEVEZETŐ Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -a kimondja, hogy a képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit

Részletesebben

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020.

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. A koncepcióban megfogalmazott feladatok elvégzéséhez szükséges elkészíteni a cselekvési tervet, amely tartalmazza a felelősöket

Részletesebben

PILIS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2016-2020.

PILIS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2016-2020. PILIS VÁROS SPORTKONCEPCIÓJA 2016-2020. Záradék: Pilis Város Sportkoncepcióját, valamint Sportlétesítmény felújítási Programját Pilis Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2015. -i nyilvános és

Részletesebben

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése FÖK: A program egyike a legjobban kidolgozott anyagoknak. Tekintve az EU-források felhasználásában rejlő kockázatokat, az operatív program hangsúlyát

Részletesebben

J a v a s l a t. az Ózdi Sportszervező Iroda Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására. Ó z d, november 22.

J a v a s l a t. az Ózdi Sportszervező Iroda Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására. Ó z d, november 22. J a v a s l a t az Ózdi Sportszervező Iroda Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására Ó z d, 2012. november 22. Előterjesztő: Ózdi Sportszervező Iroda vezetője Tisztelt Képviselő-testület! A

Részletesebben

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL EFOP-1.3.5-16 TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL PÁLYÁZAT CÉLJA: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

FÁCÁNKERT KÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA 2013-2016. Fácánkert Község Önkormányzata

FÁCÁNKERT KÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA 2013-2016. Fácánkert Község Önkormányzata FÁCÁNKERT KÖZSÉG SPORTKONCEPCIÓJA 2013-2016. Fácánkert Község Önkormányzata 1. A sportkoncepció célja, feladata Magyarország Alaptörvényének XX. cikk (1) bekezdése szerint mindenkinek joga van a testi

Részletesebben