(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 78. Melléklet: 79.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 78. Melléklet: 79."

Átírás

1 E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.78/Rev április 21. ENSZ-EGB 79. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN KIBOCSÁTOTT JÓVÁHAGYÁSOK KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELEIRÕL / (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 78. Melléklet: 79. számú Elõírás 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ KORMÁNYBERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2008 / Az Egyezmény korábbi címe: Egyezmény gépjármû részegységek és alkatrészek jóváhagyására vonatkozó egységes feltételek elfogadásáról és a jóváhagyás kölcsönös elismerésérõl. Kelt Genfben, március 20- án.

2 2. oldal Az Elõírás eredeti címe: UNIFORM PROVISIONS CONCERNING THE APPROVAL OF VEHICLES WITH REGARD TO STEERING EQUIPMENT Tartalmaz minden érvényes alábbi szöveget: az eredeti Elõírás 2. kiegészítését hatályba lépett december 5-én a 01 sorozatszámú módosításokat hatályba lépett augusztus 14-én a 01 sorozatszámú módosítások 1. kiegészítését hatályba lépett február 7-én a 01 sorozatszámú módosítások 2. kiegészítését hatályba lépett január 31-én a 01 sorozatszámú módosítások 3. kiegészítését hatályba lépett április 4-én A magyar szöveg: James Mérnökiroda Kft. Fordította: Tóth József Közzétette az ENSZ-EGB a április 21-én kelt E/ECE324- E/ECE/TRANS505/Rev.1/Rev.1/Add.78/Rev.2 számú angol nyelvû kiadványban.

3 3. oldal ELÕÍRÁS 79. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ KORMÁNYBERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL TARTALOM 0. Bevezetés Alkalmazási terület Meghatározások Jóváhagyás kérése Jóváhagyás Szerkezeti elõírások Vizsgálati elõírások A jóváhagyott típussal megegyezõ gyártmány gyártása Eljárás a jóváhagyott típustól eltérõ gyártás esetére Jármûtípus módosítása és jóváhagyásának kiterjesztése Gyártás végleges befejezése Jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálatok és a jóváhagyó hatóság neve és címe... MELLÉKLETEK 1. Melléklet: Értesítés a jármûtípus jóváhagyásáról, vagy a jóváhagyás elutasításáról, kiterjesztésérõl vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl a 79. sz. Elõírás szerint 2. Melléklet: Jóváhagyási jel elrendezése 3. Melléklet: Fékszerkezetekhez és a kormányszerkezethez ugyanazt az energiaforrást használó jármû fékezési teljesítménye 4. Melléklet: Kiegészítõ rendelkezések ASE-val szerelt jármûvekhez 5. Melléklet: Kizárólag hidraulikus kormányerõ-átvitellel rendelkezõ pótkocsikra vonatkozó rendelkezések 6. Melléklet Összetett elektromos jármûvezérlõ rendszer különleges biztonsági követelményei Oldal

4 4. oldal 79. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ KORMÁNYBERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET 1.1. Ezt az Elõírást alkalmazzák M, N és O kategóriába tartozó */ jármûvek kormányszerkezeteinek jóváhagyásához Nem tartozik ide a kizárólag hidraulikus a kizárólag elektromos vagy kizárólag pneumatikus kormányerõ-átvitel, kivéve: az M és N kategóriájú jármûvek kizárólag elektromos vagy kizárólag hidraulikus, kormányerõ átvitelére szolgáló rásegítõ kormányberendezése (ASE **/ ); a kormányerõ átvitelére szolgáló kizárólag hidraulikus szerkezet az O kategóriájú jármûveknél. 2. MEGHATÁROZÁSOK A jelen Elõírás céljára 2.1. "A jármû jóváhagyása" egy jármûtípus jóváhagyását jelenti figyelemmel kormány-szerkezetére "Jármûtípus" olyan jármûveket jelent, amelyek gyártó által megjelölt típusai és/vagy változatai nem különböznek egymástól a kormányszerkezet tekintetében "Kormányszerkezet" minden olyan szerkezet, amelynek célja a jármû mozgásirányának a meghatározása. A kormányszerkezet részei: a kormány vezérlésébõl, a kormányerõt átadó készülékbõl (kormánygép), a kormányzott kerekekbõl, az energiaszolgáltató berendezésbõl, ha ilyen van "A kormányvezérlés" a kormányszerkezet olyan része, amely annak mûködését vezérli; mûködtethetõ a gépjármûvezetõ közvetlen vagy közvetett beavatkozásával. Olyan kormányszerkezetnél, amelyben a kormányzó erõket egyedül vagy részben a gépjármû-vezetõ fizikai ereje biztosítja, a kormányvezérlés addig a pontig foglal magában minden részt, ahonnan már a kormányzó erõt mechanikus, hidraulikus vagy elektromos eszközökkel átalakítják "A kormányerõt átadó készülék (kormánygép)" a kormányszerkezet minden olyan részét magában foglalja, amelyek a kormányerõk átadásának az eszközei a kormányvezérlés és a kormányzott kerekek között; magában foglal minden részt addig a pontig, ahonnan a kormányzó erõket mechanikus, hidraulikus vagy elektromos eszközökkel átalakítják "A kormányzott kerekek" olyan beállítását jelenti, amely közvetlenül vagy közvetve eltéríti a kerekeket a jármû hosszirányú tengelyéhez viszonyítva azért, hogy meghatározza a jármû mozgásának irányát. (A kormányzott kerekek magukban foglalják azt a tengelyt, amely körül ezek elfordulnak azért, hogy meghatározzák a jármû mozgásának irányát) "Energiaszolgáltató berendezés" a kormányszerkezetnek azokat a részeit tartalmazza, amelyek azt energiával látják el, szabályozza az energiát, és ahol kell, elõállítja és tárolja azt. Ugyancsak magában foglalja a megfelelõ közeg tárolótartályait és a visszavezetõ vezetékeket, azonban nem foglalja magában a jármû motorját (kivéve az bekezdésben foglaltak céljára szolgálót) */ **/ Amint azt a Közös Határozatokban (R.E.3) megadták (TRANS/SC1/WP29/78/Amend.3) Auxiliary Steering Equipment (kisegítõ kormányberendezés).

5 5. oldal vagy a meghajtást az energiaforrástól "Energiaforrás" az energiaszolgáltató berendezésnek az a része, amely az energiát szolgáltatja a szükséges formában, pl. hidraulikus szivattyú, légkompresszor "Energia-tárolótartály" az energiaszolgáltató berendezésnek az a része, amelyben a mûködéshez szükséges közeget tárolják légköri vagy ahhoz közeli nyomáson Kormányzási paraméterek "Kormányvezérlõ erõ" azt az erõt jelenti, amelyet a kormányvezérlésre alkalmaznak azért, hogy a jármûvet kormányozza "Elkormányzási idõ" a kormányvezérlés mozgásának kezdetétõl addig a pillanatig tartó idõt jelenti, amikor a kormányzott kerekek elérik a meghatározott kormányzási szöget "Elkormányzási szög" a jármû hosszirányú tengelyének vetülete és a keréksík (a gumi-abroncsnak a kerék forgási tengelyére merõleges középsíkja) és az útfelület metszésvonala közötti szöget jelenti "Elkormányzó erõ" minden olyan erõ, amely a kormánygépet mûködteti "Közepes elkormányzási viszony" a kormányvezérlés szögelfordulásának és az elkormányzott kerekek reteszeléstõl-reteszelésig tartó kormányzási szögtartomány közepének viszonyát jelenti "Fordulási kör" azt a kört jelenti, amelyen belül a jármûnek a talajsíkra vetített minden pontja elhelyezkedik, kivéve a visszapillantó tükröket és a mellsõ irányjelzõket, amikor a jármûvet a körön vezetik "A kormányvezérlés névleges sugara" a kormánykerék esetében a legrövidebb távolságot jelenti forgási középpontjától a karima külsõ széléig. A vezérlés minden más formája esetén azt a távolságot jelenti, amely a forgási középpont és azon pont között van, amelyre kormányvezérlõ erõt alkalmazzák. Ha több mint egy pont van, azt a pontot kell használni, amelyhez a legnagyobb erõ szükséges A kormányszerkezet típusai Attól függõen, ahogyan az elkormányzó erõt alkalmazzák, a kormányszerkezet következõ típusait különböztetik meg: Gépjármûvek "Kézzel mûködtetett kormányszerkezet" az, ahol az elkormányzó erõk csupán a vezetõ fizikai erejétõl származnak "Szervokormány-szerkezet" az, ahol az elkormányzó erõk mind a vezetõ fizikai erejétõl mind energia-szolgáltatótól (szolgáltatóktól) származnak Az olyan kormányszerkezet, ahol az elkormányzó erõk csak egy vagy több energia-szolgáltatótól származnak, amikor a szerkezet sértetlen, de ahol az elkormányzó erõket a vezetõ fizikai ereje egyedül is biztosíthatja, ha hiba van a kormányszerkezetben (integrált szervorendszer), szintén rásegítõvel mûködõ kormányszerkezetnek minõsül "Teljesen szervóval mûködõ kormányszerkezet" az, ahol az elkormányzó erõk csupán egy vagy több energia-szolgáltatótól (szolgáltatóktól) származnak "Önbeállító szerkezet" olyan rendszer, amelyet az elkormányzási szög megváltoztatására terveznek egy vagy több kerékhez, és csak az úttal érintkezõ gumira ható erõ, és/vagy nyomaték hatására mûködik.

6 6. oldal Pótkocsik Önbeállító szerkezet Lásd fenti bekezdést "Tagolt kormányszerkezet" az, ahol az elkormányzó erõket a vonó jármû irány-változtatásával biztosítják, és ahol a pótkocsi kormányzott kerekeinek mozgása szilárdan kapcsolódik a vonó jármû tengelye és a pótkocsi-alváz hosszirányú tengelye vagy az azt helyettesítõ terhelés és a tengely(ek)hez rögzített segédkeret hosszirányú tengelye között levõ viszonylagos szöghöz "Önkormányzó szerkezet" az, ahol az elkormányzó erõket a vonó jármû irány-változtatásával biztosítják, és ahol a pótkocsi kormányzott kerekeinek mozgása szilárdan kapcsolódik a pótkocsialváz hosszirányú tengelye vagy az azt helyettesítõ terhelés és a tengely(ek)hez rögzített segédkeret hosszirányú tengelye között levõ viszonylagos szöghöz A kormányzott kerekek elrendezésétõl függõen a kormányszerkezet következõ típusait különböztetik meg: "Elsõ kereket kormányzó szerkezet" az, ami csak a mellsõ tengely(ek) kerekeit kormányozza. Ez magában foglalja az összes azonos irányba kormányzott kereket "Hátsó kereket kormányzó szerkezet" az a szerkezet, ami csak a hátsó tengely(ek) kerekeit kormányozza. Ez magában foglalja az összes azonos irányba kormányzott kerekeket "Több kereket kormányzó szerkezet" az, ami az elsõ és hátsó tengely(eke) mindegyikén egy vagy több kereket kormányoz "Összes kereket kormányzó szerkezet" az, ami minden kereket kormányoz "Kapcsolt kormányszerkezet" az, amikor az alvázrészek egymáshoz viszonyított mozgása közvetlenül keltik az elkormányzó erõket "Kiegészítõ kormányszerkezet" (ASE) */ " az, amely az M és N kategóriájú jármûvek tengelyén (vagy tengelyein) levõ kerekeket is kormányozza a fõ, nem csak tisztán elektromos, hidraulikus vagy pneumatikus elkormányzó erõt kiegészítve, a fõ elkormányzó mûvelettel egyezõ vagy ellenkezõ irányba, és/vagy az elsõ, középsõ és/vagy hátsó kerekek elkormányzási szöge a jármû viselkedésének függvényében állítható A kormányerõ-átvitel típusai Attól függõen, hogy a kormányerõket hogyan adják át, az átvitel következõ típusait különböztetik meg: Kizárólag mechanikus kormányerõ-átvitel olyan átvitelt jelent, amelyben a kormányerõket teljesen mechanikus eszközökkel viszik át Kizárólag hidraulikus kormányerõ-átvitel olyan átvitelt jelent, amelyben a kormányerõt valahol az átvitelben csak hidraulikus eszközökkel viszik át Kizárólag elektromos kormányerõ-átvitel olyan átvitelt jelent, amelyben a kormányerõt valahol az átvitelben csak elektromos eszközökkel viszik át Vegyes (hibrid) kormányerõ-átvitel olyan átvitelt jelent, amelyben a kormányerõk egy részét a fent említett eszközök egyikével és a másik részét egy másik eszközével viszik át Vegyes mechanikus kormányerõ-átvitel olyan átvitelt jelent, amelyben a kormányerõ egy részét kizárólag mechanikus eszközökkel, és a többi rész vagy / Auxiliary Steering Equipment

7 7. oldal hidraulikus mechanikus, elektromos mechanikus-elektromos, vagy pneumatikus mechanikus-pneumatikus; mindegyik esetben, ahol az átvitel mechanikus részt csak arra tervezik, hogy a visszatérítési helyzetet biztosítsa és túl gyenge a kormányerõk összességének átviteléhez, ezt a rendszert kizárólag hidraulikus, elektromos vagy kizárólag pneumatikus kormányerõ-átvitelnek kell minõsíteni Egyéb vegyes kormányerõ-átvitel a fent említett átvitelek bármely más kombinációját jelenti. 3. JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE 3.1. Egy jármûtípus kormányszerkezetének jóváhagyása iránti kérelmet a jármû gyártója vagy kellõen meghatalmazott képviselõje terjessze elõ Az alábbi okmányokat három példányban és a következõ adatokkal kell benyújtani: A jármû típusának leírása figyelemmel a fenti 2.2. bekezdésben említett pontokra; a jármû típusát meg kell határozni Az egész kormányszerkezet rajzát, amely a kormányzást befolyásoló különbözõ szerkezetek hatását mutatja a jármû helyzetére Egy jármûvet abból a jármûtípusból, amelyre a jóváhagyást kérik, a jóváhagyási vizsgálatok elvégzésért felelõs mûszaki szolgálatnak kell átadni Az illetékes hatóság mielõtt a jármûtípus jóváhagyását kiadja, vizsgálja azoknak a megfelelõ intézkedéseknek a meglétét, amelyek biztosítják a jóváhagyott típussal megegyezõ gyártmány hatékony ellenõrzését. 4. JÓVÁHAGYÁS 4.1. Ha a jelen Elõírás szerinti jóváhagyásra átadott jármû megfelel az alábbi 5. és 6. bekezdés követelményeinek, az adott jármûtípust a kormányszerkezet szempontjából jóvá kell hagyni Adjanak jóváhagyási számot minden típusnak. Ennek elsõ két számjegye (jelen esetben 01) a jóváhagyás idõpontjában az Elõírásba befoglalt legújabb fõ mûszaki módosítások sorozatszámát jelölje. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a jóváhagyási számot ne használja egy másik jármûtípus jóváhagyására, vagy a jelen Elõírás alábbi 6. bekezdésének hatályába tartozó azonos jármûtípusnak a fenti 3.2. bekezdés szerint leírt eltérõ kormányszerkezetének jóváhagyására A jármûtípus jelen Elõírás szerinti jóváhagyásáról, a jóváhagyás kiterjesztésérõl vagy elutasításáról értesíteni kell az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a jelen Elõírás 1. Mellékletének mintája szerinti nyomtatványon Minden olyan jármûvön, amely megfelel a jelen Elõírás szerint jóváhagyott típusnak, a jóváhagyási ûrlapon megjelölt és könnyen hozzáférhetõ helyen, jól láthatóan tüntessék fel a nemzetközi jóváhagyási jelet, amely: olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát 2/ veszi körül; 2/ 1 = Németország 16 = Norvégia 31 = Bosznia-Hercegovina 2 = Franciaország 17 = Finnország 32 = Lettország 3 = Olaszország 18 = Dánia 33 = üres 4 = Hollandia 19 = Románia 34 = Bulgária 5 = Svédország 20 = Lengyelország üres

8 8. oldal A bekezdésben elõírt kör jobb oldalán ennek az Elõírásnak a száma, utána R betû, majd kötõjel és a jóváhagyási szám következik Ha a jármû megegyezik egy olyan jármûtípussal, amelyet az Egyezményhez csatolt egy vagy több más Elõírás szerint már jóváhagytak ugyanabban az országban, amely a jelen Elõírás szerint a jóváhagyást megadta, akkor a bekezdésben elõírt jelképet ne megismételjék meg. Ilyen esetben az összes olyan Elõírás számát és kiegészítõ jelképét, amely szerint a jóváhagyást ugyanabban az országban adták meg, amely a jelen Elõírás szerinti jóváhagyást is megadta, a bekezdésben elõírt jelkép jobb oldalán levõ függõleges oszlopokban kell feltüntetni A jóváhagyási jel jól olvasható és kitörölhetetlen legyen A jóváhagyási jelet a jármû gyártója által felerõsített adattáblán vagy ahhoz közel helyezzék el A jelen Elõírás 2. Melléklete példákat mutat be a jóváhagyási jel elrendezésére. 5. SZERKEZETI ELÕÍRÁSOK 5.1. Általános rendelkezések A kormányszerkezet biztosítsa a jármû könnyû és biztonságos kezelését maximális tervezési sebességéig vagy pótkocsi esetén mûszakilag megengedett maximális sebességéig. Legyen hajlama a középre állásra, amikor a 6. bekezdés szerint vizsgálják. A jármû feleljen meg a 6.2. bekezdés követelményeinek gépjármû esetében és a 6.3. bekezdés követelményeinek pótkocsi esetében. Ha a jármûvet ASE-val szerelték fel, ez ugyancsak feleljen meg a jelen Elõírás 4. Mellékletében levõ követelményeknek. A kizárólag hidraulikus kormányerõ-átvitellel ellátott pótkocsik feleljenek meg az 5. Mellékletnek is Legyen lehetséges a gépjármûvezetõ szükségtelen kormányzó mozdulatai és a maximális tervezési sebességgel haladó jármû kormányszerkezetében fellépõ szokatlan rezgések nélkül haladni az út egyenes szakaszán Szinkronizált mozgás legyen a kormány-vezérlés és a kormányzott kerekek között, kivéve az ASE-val kormányzott kerekeket Szinkronizált idõ legyen a kormány-vezérlés és a kormányzott kerekek között, kivéve az ASE-val kormányzott kerekeket A kormányszerkezetet úgy tervezzék, gyártsák és szereljék fel, hogy ellenálljon a jármû vagy 6 = Belgium 21 = Portugália 37 = Törökország 7 = Magyarország 22 = Orosz Föderáció = üres 8 = Cseh Köztársaság 23 = Görögország 40 = Macedón Köztársaság 9 = Spanyolország 24 = Írország 41 = üres 10 = Jugoszlávia 25 = Horvátország 42 = Európai Közösség * / 11 = Egyesült Királyság 26 = Szlovénia 43 = Japán 12 = Ausztria 27 = Szlovákia 44 = üres 13 = Luxemburg 28 = Fehérorosz Köztársaság 45 = Ausztrália 14 = Svájc 29 = Észtország 46 = Ukrajna 15 = üres 30 = üres 47 = Dél-Afrika */ A tagállamok jóváhagyásaikhoz megfelelõ megkülönböztetõ EGB számukat használják A többi számot az országok olyan sorrendben kapják, amilyen idõrendben ratifikálják, illetve csatlakoznak a kerekes jármûvekre, valamint az ilyen jármûvekre felszerelhetõ és/vagy ilyeneken alkalmazható szerelvényekre és alkatrészekre vonatkozó egységes mûszaki elõírások elfogadásáról, valamint az ilyen elõírások alapján megadott jóváhagyások kölcsönös elismerésének feltételeirõl szóló Egyezményhez. Az így meghatározott számokat az Egyesült Nemzetek Fõtitkára közli a többi Szerzõdõ Féllel.

9 9. oldal jármûszerelvény szokásos mûködése közben fellépõ igénybevételnek. A maximális elkormányzási szöget ne korlátozza a kormánygép semmilyen része, hacsak különlegesen nem erre a célra tervezték Hacsak másként nem határozzák meg, tételezzék fel, hogy a jelen Elõírás szempontjából bármikor nem több mint egy hiba fordulhat elõ a kormányszerkezetben és az egy zsámolyon levõ két tengelyt tekintsék egy tengelynek Ha a motor megáll vagy a kormányszerkezet meghibásodik, a kormányszerkezet az bekezdésben felsorolt alkatrészek kivételével még mindig feleljen meg a bekezdés követelményeinek a motor esetében, és a 6.3. bekezdés követelményeinek pótkocsi esetében A jelen Elõírás céljára nem kell meghibásodásra érzékenynek tekinteni a kormányozott kerekeket, a kormánykereket valamint a kormányerõ-átvitel összes alkatrészét, ha ezek kellõképpen méretezettek, könnyen karbantarthatók, és olyan biztonsági tulajdonságokat mutatnak, amelyek legalább a jármû többi lényeges alkotórészére (pl. fékberendezés) elõírt tulajdonságokkal egyenlõ. Ahol bármilyen ilyen rész hibája valószínûleg a jármû kormányozhatóságának hibáját okozhatja, ezt a részt fémbõl vagy a fémmel egyenértékû jellemzõkkel rendelkezõ anyagból kell készíteni, és nem lehet kitenni jelentõs torzulásnak a kormányrendszer szokásos mûködtetésekor A nem kizárólag mechanikai hibát a kormánygépben világosan a vezetõ tudomására kell hozni; gépjármû esetében a megnövekedett elkormányzó erõt figyelmeztetõ jelnek kell tekinteni; pótkocsi esetében mechanikus jelzés megengedett. Ha meghibásodás történik, változás az átlagos elkormányzási viszonyban megengedhetõ, ha az alábbi bekezdésben megadott elkormányzó erõt nem haladja meg Különleges elõírások Kormányvezérlés Ha kormányvezérlést a gépjármûvezetõ közvetlenül kezeli: az irányítható legyen; a kormányvezérlés mûveleti iránya feleljen meg a jármû tervezett irányváltoztatásának; az ASE-t kivéve folyamatos és monoton kapcsolat legyen a kormányvezérlés szöge és az elkormányzási szög között Kormánygép A kormány-geometriát beállító szerkezetek olyanok legyenek, hogy a beállítás után, megfelelõ reteszelõ szerkezetekkel biztos kapcsolat létesüljön az állítható alkatrészek között Olyan kormánygép, amelyet szét lehet kapcsolni azért, hogy lehetõvé tegyen különbözõ jármûelrendezést (pl. meghosszabbítható félpótkocsik), olyan reteszelõ szerkezettel rendelkezzenek, amelyek az alkatrészek biztos áthelyezését teszik lehetõvé; ahol a reteszelés automatikus, ott olyan kiegészítõ biztonsági reteszelés legyen, amely kézzel mûködtethetõ Kormányzott kerekek A kormányzott kerekek csak a hátsó kerekek ne legyenek. Ez a követelmény félpótkocsikra nem vonatkozik Azok a pótkocsik (a félpótkocsik kivételével), amelyeknek egynél több tengelyén vannak kormányzott kerekek és azok a félpótkocsik, amelyeknek legalább egy tengelyén vannak kormányzott kerekek, feleljenek meg az alábbi 6.3. bekezdés feltételeinek. Önbeállító szerkezettel rendelkezõ pótkocsiknál a 6.3. bekezdés szerinti vizsgálat azonban nem szükséges, ha a

10 10. oldal tengelyterhelési arány a kormányzás nélküli és az önbeállítós tengelyek között egyenlõ vagy meghaladja az 1,6 értéket minden terhelési helyzetben Energia-ellátás Ugyanazt az energiaforrást lehet használni a kormányberendezés és a fékberendezés ellátásához. Mindkét energiaforrás meghibásodásakor vagy a két rendszer közül az egyik hibája esetén azonban a következõ feltételeket kell teljesíteni A kormányberendezés feleljen meg a bekezdés követelményeinek Ha az energiaforrás hibája fordulna elõ, a fékhatás ne essen az üzemi fékhatásra elõírt fékhatás alá, amint az a 3. Mellékletben az elsõ fékezésre meg van adva Ha elõfordulna az energiaellátó rendszer hibája, a fékhatás a 3. Mellékletben levõ elõírásnak feleljen meg Ha a tárolótartályban a folyadék olyan szint alá süllyed, ami az elkormányzó erõk vagy a fékerõ növekedését okozza, hang- vagy fényjelzés figyelmeztesse a gépjármûvezetõt. Ezt a figyelmeztetést össze lehet kapcsolni olyan szerkezettel, amely a fékhibára figyelmeztet; a lámpa kielégítõ állapotát a vezetõ könnyen ellenõrizhesse Ugyanazt az energiaforrást lehet használni a kormányszerkezet és nem a fékberendezéshez tartozó más rendszerekhez, ha amikor a folyadékszint a tárolótartályban olyan szint alá süllyed, ami az elkormányzó erõk megnövekedését okozza hang- vagy fényjelzés figyelmezteti a vezetõt; a lámpa kielégítõ állapotát a vezetõ könnyen ellenõrizhesse A figyelmeztetõ készüléket közvetlenül és állandóan az áramkörbe kell kapcsolni. Ha a motor a szokásos körülmények között mûködik és nincs hiba a kormányberendezésben, a riasztó szerkezet ne adjon jelet, kivéve a motor beindítása után az energiatároló feltöltéséhez szükséges idõ alatt. 6. VIZSGÁLATI KÖVETELMÉNYEK A vizsgálatot jó tapadással rendelkezõ vízszintes felületen kell végezni A vizsgálat(ok) alatt a jármûvet meg kell terhelni mûszakilag megengedett terhelhetõségéig a kormányzott kerekeken. ASE-val szerelt tengelyek esetében a vizsgálatot meg kell ismételni mûszakilag megengedett legnagyobb terhelésû jármûvel és a legnagyobb megengedett terhelésû ASE-val felszerelt tengellyel A vizsgálat megkezdése elõtt a gumiabroncsok nyomása a gyártó által a bekezdésben meghatározott terhelésre elõírt legyen a jármû álló helyzetében A gépjármûre vonatkozó rendelkezések Legyen lehetséges elhagyni egy 50 m sugarú görbét érintõje mentén, szokatlan rezgés nélkül a kormányszerkezetben, a következõ sebességgel: M1 kategóriájú jármûvek: 50 km/h M2, M3, N2 és N3 kategóriájú jármûvek 40 km/h vagy a legnagyobb tervezési sebesség, ha a sebesség a fent megadott sebességek alatt van A kormányszerkezetben keletkezõ hiba esetén az , és bekezdések követelményei is teljesüljenek Amikor a jármûvet egy körön közelítõleg félig elkormányzott kerekekkel vezetik és sebessége közelítõleg 10 km/h, a fordulókör maradjon ugyanaz, vagy nagyobb, ha a kormányvezérlést megszüntetik A vezérlõ erõ mérése alatt a 0,2 másodpercnél kisebb idõtartamú erõket ne vegyék figyelembe.

11 11. oldal Az elkormányzó erõk mérése a gépjármûvön sértetlen kormányszerkezettel A jármûvet egyenes elõrehaladásból spirálba kell vezetni 10 km/h sebességgel. Az elkormányzó erõt a kormányvezérlés névleges sugaránál mérni kell addig, amíg a kormány-vezérlés helyzete megfelel az adott kategóriájú jármûre sértetlen kormánnyal megadott, az alábbi táblázatban levõ elforgatásnak. Egy elkormányzó mozgást kell tenni jobbra és egyet balra A sértetlen kormányszerkezettel megengedett legnagyobb elkormányzási idõ és a megengedett legnagyobb elkormányzó erõt a jármûkategóriákra az alábbi táblázat adja meg Az elkormányzási erõ mérése gépjármûvön hibás kormányszerkezettel A bekezdésben leírt vizsgálatot hibás kormányszerkezettel meg kell ismételni. Az elkormányzó erõt addig kell mérni, amíg a kormány-vezérlés helyzete megfelel az adott kategóriájú jármûre hibás kormánnyal megadott, az alábbi táblázatban levõ elforgatásnak A hibás kormányszerkezettel maximálisan megengedett elkormányzási idõ és a megengedett legnagyobb elkormányzó erõt az alábbi táblázat adja meg minden jármûkategóriára. Táblázat ELKORMÁNYZÁSI ERÕ KÖVETELMÉNYEI Jármûkategória SÉRTETLEN HIBÁS Legnagyobb Forgatási sugár Legnagyobb Forgatási sugár Idõ (s) Idõ (s) erõ (dan) (m) erõ (dan) (m) M M M **/ 45 */ 6 20 N N N **/ 45 */ 6 20 */ 50 szóló jármûvekre, amelyeknek 2 vagy több kormányzott tengelye van, az önbeállító szerkezetet kivéve. **/ vagy teljes zárásig, ha a 12 m sugár nem érhetõ el Elõírások pótkocsikra A pótkocsi a kormányszerkezetben túlzott kitérés vagy szokatlan rezgések nélkül haladjon, amikor a vonó jármû egyenes vonalban és vízszintes úton halad 80 km/h sebességgel vagy a gyártó által megjelölt mûszakilag megengedett maximális sebességgel, ha ez kevesebb, mint 80 km/h A megállapodott helyzetû vonó jármûvel és pótkocsijával úgy kell fordulni, hogy a vonó jármû mellsõ külsõ széle egy 25 m sugarú kör mentén forduljon a bekezdés szerint 5 km/h állandó sebességgel; a pótkocsi hátsó külsõ szélével leirt kört meg kell mérni. Ezt a mûveletet meg kell ismételni ugyanilyen feltételek között, de 25 ± 1 km/h sebességgel. Ezen mûveletek során a 25 ± 1 km/h-val haladó pótkocsi hátsó külsõ széle ne mozduljon az 5 km/h állandó sebességgel leírt körön kívülre többel, mint 0,7 méter A pótkocsi egyetlen része se mozduljon 0,5 m-rel többel a 25 m sugarú kör érintõjén kívül, amikor a jármû által vontatva elhagyja a bekezdésben leírt kör nyomvonalát az érintõ mentén és 25 km/h sebességgel halad. Ezt a követelményt kell teljesíteni attól a ponttól, ahol az érintõ a kört érinti, az érintõn 40 méterre levõ pontig. Ez után a pont után a pótkocsi feleljen meg a bekezdésben meghatározott feltételnek.

12 12. oldal A és bekezdésekben leírt vizsgálatokat egy kormányzó mozgással jobbra és egy kormányzó mozgással balra kell végrehajtani. 7. JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL MEGEGYEZÕ GYÁRTMÁNY GYÁRTÁSA 7.1. A jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûvet úgy gyártsák, hogy megfeleljen a jóváhagyott típusnak azáltal, hogy kielégíti a fenti 5. és 6. bekezdésben elõírt követelményeket Az elõzõ 7.1. bekezdés követelményeinek ellenõrzésére megfelelõ gyártásellenõrzõ vizsgálatokat kell elvégezni A jóváhagyás birtokosa különösen a következõket köteles biztosítani: megfelelõ eljárások álljanak rendelkezésre a termék minõségének hatásos ellenõrzéséhez; minden egyes jóváhagyott típussal megegyezõ kivitelû gyártmány ellenõrzéséhez szükséges berendezések hozzáférhetõk legyenek; a vizsgálati eredményeket feljegyezzék, és a csatolt dokumentáció álljon rendelkezésre a jóváhagyó hatóssággal egyetértésben meghatározott ideig; minden egyes vizsgálati típus eredményeinek elemzését azzal a céllal, hogy ellenõrizhessék és biztosíthassák a gyártási jellemzõk állandóságát az ipari termelésben elkerülhetetlen szórás figyelembe vételével; minden gyártmánytípusnál a jelen Elõírásban elõírt vizsgálatok vagy azok közül néhány lefolytatásának lehetõségét; további mintadarabokat vegyenek, azokat vizsgálják meg, és ha bármelyik minta- vagy próbadarab valamelyik vizsgálata során kiderül, hogy kivitele nem egyezik meg a jóváhagyott típuséval. Minden szükséges intézkedést meg kell tenni a jóváhagyott típusnak megfelelõ gyártmány gyártásának helyreállítása érdekében Az illetékes jóváhagyó hatóság bármikor és bármelyik gyártó egységnél ellenõrizheti a jóváhagyott típussal egyezõ kivitelû gyártmány ellenõrzési módszereit A vizsgálati jegyzõkönyveket és a gyártásellenõrzés eredményeit minden ellenõrzõ vizsgálat során az ellenõrzõ személy rendelkezésére kell bocsátani Az illetékes hatóság minden, a jelen Elõírásban elõírt vizsgálatot elvégezhet Az illetékes hatóság ellenõrzõ vizsgálatának gyakorisága kétévenként egy alkalom legyen. Ha bármelyik ilyen ellenõrzõ vizsgálat során kifogásolható eredményt kapnak, akkor az illetékes hatóság biztosítsa, hogy minden szükséges intézkedést megtegyenek a jóváhagyott típussal megegyezõ gyártmány gyártásának lehetõ leggyorsabb helyreállítása érdekében. 8. ELJÁRÁS A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTÁS ESETÉRE 8.1. A jármûre a jelen Elõírás szerint kiadott jóváhagyás visszavonható, ha a 7.1. bekezdésben lefektetett követelmény nem teljesül, vagy ha a jármû vagy jármûvek nem elégítik ki a fenti 7. bekezdésben elõírt vizsgálatok követelményeit Ha az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó valamelyik Szerzõdõ Fél visszavonja korábban kibocsátott jóváhagyását, akkor errõl haladéktalanul értesítse a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felet a jelen Elõírás 1. Mellékletében elõírt nyomtatványon. 9. A JÁRMÛTÍPUS JÓVÁHAGYÁSÁNAK MÓDOSÍTÁSA ÉS KITERJESZTÉSE 9.1. A jármûtípus minden módosítását jelenteni kell annak az illetékes hatóságnak, amely a jármûtípust jóváhagyta. A hatóság ekkor

13 13. oldal vagy úgy ítéli meg, hogy a módosítás valószínûleg nem jár értékelhetõen kedvezõtlen hatással és a jármû még mindig megfelel a követelményeknek, vagy további vizsgálati jelentést kér a vizsgálatok elvégzéséért felelõ mûszaki szolgálattól A jóváhagyás megerõsítésérõl vagy kiterjesztésérõl, vagy elutasításáról, a változtatások meghatározásával, értesíteni kell a fenti 4.3. bekezdésben meghatározott eljárással az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket A jóváhagyást kiterjesztõ hatóság adjon sorozatszámot minden ilyen kiterjesztésnek és tájékoztassa errõl az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a jelen Elõírás 1. Mellékletének megfelelõ értesítéssel. 10. GYÁRTÁS VÉGLEGES BESZÜNTETÉSE Ha a jóváhagyás birtokosa véglegesen beszünteti a jelen Elõírás hatálya alá esõ valamely jármûtípus gyártását, akkor értesítse errõl a jóváhagyó hatóságot. Ez a hatóság az említett Értesítés kézhez vétele után tájékoztassa errõl az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jelen Elõírás 1. Melléklet szerinti értesítés egy példányával. 11. JÓVÁHAGYÁSI VIZSGÁLATOKÉRT FELELÕS MÛSZAKI SZOLGÁLAT, ÉS A JÓVÁHAGYÓ HATÓSÁG NEVE ÉS CÍME Az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek közöljék az Egyesült Nemzetek Titkárságával a jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásáért felelõs mûszaki szolgálatok nevét és címét, és annak a hatóságnak a nevét és címét, ahova meg kell küldeni a jóváhagyásról vagy annak kiterjesztésérõl, elutasításáról vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl szóló, de más országban kiadott értesítéseket.

14 14. oldal 1. Melléklet ÉRTESÍTÉS [legnagyobb méret: A4 ( mm)] E...1/ Kiadta: a jóváhagyó hatóság neve... egy jármûtípus 2/ JÓVÁHAGYÁSÁRÓL JÓVÁHAGYÁSÁNAK KITERJESZTÉSÉRÕL JÓVÁHAGYÁSÁNAK ELUTASÍTÁSÁRÓL JÓVÁHAGYÁSÁNAK VISSZAVONÁSÁRÓL GYÁRTÁSÁNAK VÉGLEGES BESZÜNTETÉSÉRÕL tekintettel kormányszerkezetére, a 79. számú Elõírás szerint A jóváhagyás száma: A kiterjesztés száma: 1. A jármû kereskedelmi neve vagy jele: 2. A jármû típusa: 3. A gyártó neve és címe: 4. Ha szükséges, a gyártó képviselõjének neve és címe: 5. A kormányszerkezet rövid leírása: 5.1. A kormányszerkezet típusa: 5.2. A kormány vezérlése: 5.3. Az elkormányzó erõt átadó szerkezet (kormánygép): 5.4. Kormányzott kerekek: 5.5. Energiaforrás: 6. Vizsgálati eredmények. 12 méter vagy 20 méter sugarú fordulókörhöz szükséges elkormányzó erõ hibával: 6.1. Szokásos feltételek között: 6.2. Fontos berendezés hibája után: 7. A jármû jóváhagyását kérték: 8. A jóváhagyási vizsgálatok elvégzéséért felelõs mûszaki szolgálat: 9. A szolgálat által kiadott jelentés dátuma: 10. A szolgálat által kiadott jelentés száma: 11. A jóváhagyást megadták / kiterjesztették / elutasították / visszavonták A jóváhagyási jel helye a jármûvön: 13. Hely: 14. Dátum: 15. Aláírás: 16. Azoknak a jóváhagyó hatóságnál irattárba helyezett, a jóváhagyáshoz benyújtott okmányok listája, amelyek kérésre hozzáférhetõk. 1/ 2/ Annak az országnak a megkülönböztetõ száma, amelyik a jóváhagyást megadta (lásd az Elõírás jóváhagyásra vonatkozó rendelkezéseit). A nem megfelelõt törölni!

15 15. oldal 2. Melléklet A JÓVÁHAGYÁSI JEL ELRENDEZÉSE "A" minta (lásd a jelen Elõírás 4.4. bekezdését) a a/2 E4 a/3 79R a = minimum 8 mm A jármûvön feltüntetett fenti jóváhagyási jel azt mutatja, hogy az adott jármûtípust a kormány-szerkezet szempontjából Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 79. számú Elõírás szerint, szám alatt. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye azt jelzi, hogy a jóváhagyás idõpontjában a 79. számú Elõírás tartalmazta a 01 sorozatszámú módosításokat. "B" minta (lásd a jelen Elõírás 4.5. bekezdését) a/ a a/2 E4 a/3 a/ a/3 a/3 a = minimum 8 mm A jármûvön feltüntetett fenti jóváhagyási jel azt mutatja, hogy az adott jármûtípust Hollandiában (E4) hagyták jóvá a 79. és 31. számú 1/ Elõírások szerint. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye azt jelzi, hogy a jóváhagyás idõpontjában mind a 79. számú Elõírás mind a 31. számú Elõírás tartalmazta a 01 sorozatszámú módosításokat. 1/ A második szám csupán példa.

16 16. oldal 3. Melléklet FÉKSZERKEZETEKHEZ ÉS A KORMÁNYSZERKEZETHEZ UGYANAZT AZ ENERGIAFORRÁST HASZNÁLÓ JÁRMÛ FÉKEZÉSI TELJESÍTMÉNYE 1. Ha egy energiaforrás meghibásodik, az üzemi fékhatás az elsõ fékezésnél az alábbi táblázatban megadott értékek legyenek: Kategória V (km/h) m/s 2 F (dan) M1 80 5,8 50 M2, M3 60 5,0 70 N1 80 5,0 70 N2, N3 60 5, A kormányszerkezetben vagy az energia-ellátásban keletkezõ bármilyen hiba után legyen lehetséges az üzemi fékpedál nyolc teljes löketû mûködtetése után egy kilencedik mûködtetés is, legalább a biztonsági (vész) fékrendszerre elõírt fékhatással (lásd alábbi táblázat). Ahol biztonsági fékhatás szükségessé teszi, hogy a tárolt energia használatát külön vezérlés végezze, még mindig lehetséges legyen az üzemi fékpedál nyolc teljes löketû mûködtetése után egy kilencedik, maradék teljesítményû mûködtetés (lásd alábbi táblázat). Kategória V (km/h) Biztonsági fékezés (m/s 2 ) Maradék fékezés (m/s 2 ) M1 80 2,9 1,7 BIZTONSÁGI ÉS M2 60 2,5 1,5 MARADÉK M3 60 2,5 1,5 FÉKHATÁS N1 70 2,2 1,3 N2 50 2,2 1,3 N3 40 2,2 1,3 4. Melléklet KIEGÉSZÍTÕ RENDELKEZÉSEK ASE-VAL SZERELT JÁRMÛVEKHEZ 1. Általános elõírások Ez a Melléklet nem teszi szükségessé, hogy a jármûvet ASE-val szereljék fel. Ha azonban a jármûvet felszerelték ilyen szerkezettel, ezek feleljen meg a jelen Melléklet elõírásainak. 2. Különleges elõírások 2.1. Kormányerõ-átvitel (kormánygép) Mechanikus kormányerõ-átvitel: a jelen Elõírás bekezdését alkalmazzák Hidraulikus kormányerõ-átvitel: a hidraulikus kormányerõ-átvitelt védeni kell a megengedett legnagyobb T üzemi nyomás túllépésétõl Elektromos kormányerõ-átvitel: Az elektromos kormányerõ-átvitelt védjék a túlzott energiabetáplálástól.

17 17. oldal Kormányerõ-átvitelek egyesítése: a mechanikus, hidraulikus és elektromos erõátvitelek feleljenek meg a fenti , és bekezdésekben meghatározott követelményeknek Hibára vonatkozó vizsgálati követelmények Az ASE bármely részének hibája vagy hibás mûködése (kivéve azokat a részeket, amelyeket a jelen Elõírás bekezdése nem tekint meghibásodásra érzékenynek) ne eredményezzen hirtelen jelentõs változást a jármû viselkedésében és a jelen Elõírás és bekezdéseinek követelményei még teljesüljenek. Legyen lehetséges továbbá a jármûvet tovább vezérelni szokásostól eltérõ kormányzási helyesbítések nélkül. Ezt a következõ vizsgálattal kell ellenõrizni: Körfutásos vizsgálat A jármûvet "R" (m) sugarú körbe kell vezetni kategóriájának és a táblázatban megadott értékeknek megfelelõ "V" (km/ó) sebességgel. Jármûkategória R V M1, N M2, N M3, N A hibát akkor kell elõidézni, amikor a vizsgálati sebességet elérték. A vizsgálat tartalmazzon az óramutató járásával megegyezõ és azzal ellentétes vezetési irányt Átmeneti jelenségek vizsgálata Amíg egységes vizsgálati eljárásban nem egyeznek meg, a jármû gyártója adja át a mûszaki szolgálatnak vizsgálati eljárását és az eredményeket a jármû átmeneti viselkedését befolyásoló hiba esetén Figyelmeztetõ jelzés hiba esetén Azokat a részeket kivéve, amelyeket a jelen Elõírás bekezdése nem tekint meghibásodásra érzékenynek, az ASE következõ hibáira kell világosan a vezetõ figyelmét felhívni: az ASE elektromos vagy hidraulikus vezérlésének általános megszûnése; az ASE energiaellátásának hibája; szakadás az elektromos vezérlés külsõ vezetékében, ha ilyen van Elektromágneses zavarás Az ASE mûködése ne gyakoroljon kedvezõtlen hatást az elektromágneses mezõre. Addig, amíg egységes vizsgálati eljárásban nem egyeznek meg, a jármû gyártója adja át a mûszaki szolgálatnak vizsgálati eljárását és az eredményeket. 1/ 2/ 1/ 2/ Ha az ASE mechanikusan reteszelt helyzetben van ennél a meghatározott sebességnél, a vizsgáló sebességet arra a maximális sebességre kell módosítani, ahol a rendszer mûködik. Maximális sebesség azt a sebességet jelenti, ahol az ASE reteszel mínusz 5 km/ó. Ha a jármû méret-jellemzõi a borulás kockázatát tételezik fel, a gyártó lássa el a Mûszaki Szolgálatot a jármû viselkedését szimuláló olyan adatokkal, amelyek bizonyítják, a kisebb, maximálisan biztonságos sebességet a vizsgálatokhoz. Ekkor a Mûszaki Szolgálat ezt a vizsgáló sebességet válassza.

18 18. oldal 5. Melléklet KIZÁRÓLAG HIDRAULIKUS KORMÁNYERÕ-ÁTVITELLEL RENDELKEZÕ PÓTKOCSIKRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK 1. Általános rendelkezések A jármûveket nem kell felszerelni kizárólag hidraulikus kormányerõ-átvitellel. Ha azonban valamely jármûvet ilyennel felszereltek, ezek feleljenek meg a jelen Melléklet rendelkezéseinek. 2. Különleges rendelkezések 2.1. A hidraulikus vezetékek és csatlakozók teljesítõképessége a kizárólag hidraulikus átvitel vezetékei álljanak ellen a gyártó által meghatározott szokásos üzemi nyomás (T) négyszeresének. A csatlakozók az ISO 1402:1984, 6605:1986 és 7751:1983 szabványoknak feleljenek meg Az energia-ellátástól függõ rendszerben: az energia-ellátást olyan nyomáshatároló szeleppel kell védeni a túlzott nyomástól, amely T nyomásnál mûködik A kormányerõ átvitel védelme: a kormányerõ-átvitelt olyan nyomáshatároló szeleppel kell védeni a túlzott nyomástól, amely 1,5ÿT és 2,2ÿT nyomás között mûködik Vontató/pótkocsi összehangolása: az egyenesen haladó vontató/pótkocsi szerelvény vontatója maradjon egyvonalban a pótkocsival; annak érdekében, hogy a kormányzás összehangoltsága a fenti bekezdés szerint fennmaradjon, a pótkocsit utánállító szerkezettel kell ellátni, amely vagy automatikus, vagy kézi mûködtetésû lehet Kormányozhatóság a kormányerõ-átvitel hibája esetén: a kizárólag hidraulikus kormányerõ-átvitellel ellátott jármû kormányozhatósága maradjon meg az átvitel bármilyen hibája esetén. A jármûvet ilyen (hibás) állapotban is meg kell vizsgálni és az feleljen meg a jelen Elõírás 6.3. bekezdésében foglalt követelményeknek. A vizsgálatokat különösen a bekezdésben meghatározott 5 km/ó és 25 km/ó sebességek között kell elvégezni sértetlen és hibás állapotban Elektromágneses zavar: a kormányberendezés mûködését nem befolyásolhatja hátrányosan elektromágneses tér. Addig, amíg egységes vizsgálati eljárást nem dolgoznak ki, a jármû gyártója adjon mûszaki segítséget vizsgálati eljárásával és eredményeivel.

19 19. oldal 6. Melléklet ÖSSZETETT ELEKTROMOS JÁRMÛVEZÉRLÕ RENDSZER KÜLÖNLEGES BIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEI. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Ebben a mellékletben, meghatározzuk az összetett elektromos jármûvezérlõ rendszerhez biztonsági szempontból szükséges dokumentációt, meghibásodási stratégiát, és vizsgálatot, (2.3. bekezdés alább), amennyire ez szükséges a Szabályzathoz. Ennek a mellékletnek bizonyos bekezdései, összefüggnek az Elõírás olyan biztonsági funkcióival, melyeket az elektromos rendszerek vezérelnek. A melléklet nem írja elõ a "Rendszer" teljesítményének kritériumait, de lefedi a tervezési módszereit és azokat az információkat, amelyeket a mûszaki szolgálatoknak kell eljuttatni a típus jóváhagyási folyamatra. Ezek az információk tartalmazzák azokat az Elõírás által meghatározott elfogadható teljesítménybeli követelményeket, amelyeket a "Rendszer" szabályos és hibás mûködés mellett is teljesítsen. 2. MEGHATÁROZÁSOK E melléklet célja, 2.1. "Biztonsági tényezõk" azoknak a mértékeknek a fogalma, amelyeket azért terveztek a rendszerbe, (például az elektromos egységekbe) hogy, növeljék a rendszerintegritást és biztosítsák a biztonságos mûködést, még elektromos hiba esetén is. A jármû részleges, takarékos mûködésének lehetõsége vagy a jármû létfontosságú funkcióinak fenntartása, szintén része lehet a biztonsági tényezõknek. "Elektromos vezérlõ rendszer" olyan összetett egység, melyet azért hoztak létre, hogy együttmûködjön a jármû vezérlésében, elektronikus adatfeldolgozás segítségével. Ezeket a rendszereket gyakran programok irányítják, melyek különálló önállóan mûködni képes részekbõl épülnek fel, mint érzékelõk, elektronikus szabályozóegységek és indítószerkezetek, melyek adatátviteli kábelekkel kapcsolódnak. Tartalmazhatnak mechanikai, elektro-pneumatikus vagy elektro-hidraulikus részeket is. A "Rendszer", amelyre ez vonatkozik, az, amelyre a típusjóváhagyást szeretnénk megszerezni "Összetett elektromos jármûvezérlõ rendszer" azokból az elektromos irányítást végzõ rendszerekbõl áll, amelyek hierarchikus vezérlési mûködése közben egy magasabb rendû elektromos vezérlési funkcióval felülbírálhatnak Az a funkció, amelyet felülbíráltak, része lesz az összetett rendszernek "Magasabb-rendû vezérlésnek azokat a rendszereket / funkciókat nevezik, amelyek a kiegészítõ feldolgozásban segítenek és/vagy érzékelési feladatokat látnak el, olyan esetekben, amikor a jármû viselkedését módosítani kell parancsok különbözõ variációival a jármûirányító rendszerben. Ez a funkció lehetõvé teszi összetett rendszereknek, hogy automatikusan megváltoztassák elsõdleges szándékukat, aszerint, hogy milyen körülményeket észleltek "Egységek" a rendszerösszetevõk azon legkisebb részei, amelyekrõl szó lesz ebben a mellékletben, miután ezek az összetevõ-kombinációk egyedi elemekként kezelendõk azonosítási, vizsgálati és csere szempontjából.

20 20. oldal 2.6. "Átviteli kapcsolatok", azok a szétosztott belsõcsatlakozású egységek, amelyek feladata a jel, a mûködési adat és az energia-továbbítás. Ez a berendezés általában elektromos úton üzemel, de elõfordulhat, hogy némely részben mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus mûködtetésû "Ellenõrzés határa" azokra a változtatható határokra vonatkozik, amelyek felett a rendszer valószínûleg átveheti az irányítást "Gyakorlati mûködés határa" a konkrét belsõ fizikai határokat jelenti a rendszerben, amelyeket a rendszer irányítani tud. 3. DOKUMENTÁCIÓ Feltételek A gyártó gondoskodjon olyan információs csomagról, amely betekintést ad a Rendszer alapvetõ terveibe és értelmezi, hogyan kapcsolódik más jármû rendszerekhez vagy mely kimeneti változókat irányítja. A gyártó által elõírt biztonsági szempontokat és a Rendszer szerepét tegye érthetõvé. A dokumentáció legyen rövid, tömör, mégis tartalmazza azokat a bizonyítékokat, amelyek egyértelmûvé teszik, hogy a kivitelezés és a fejlesztés az összes létezõ rendszerterületen a legmagasabb szaktudással van jelen. A dokumentáció írja le, hogy idõszakos mûszaki vizsgálatoknál, hogyan ellenõrizhetõ a Rendszer mûködési állapota A dokumentációnak két részben kel rendelkezésre állnia: (a) a hivatalos dokumentációs csomag, melyet a jóváhagyáshoz mellékelünk tartalmazza a 3 bekezdésben foglalt anyagokat, (kivétel a bekezdésben lévõket) amelyeket a mûszaki szerviznek adunk át a jóváhagyási kérelem benyújtásával egyidõben. Ez lesz az alapvetõ referencia a melléklet 4. bekezdésében található felülvizsgálati folyamathoz. (b) A kiegészítõ anyagot és elemzését, amelyrõl a bekezdésben volt szó, a gyártó õrizze meg azzal a feltétellel, hogy az a jóváhagyás idõpontjában hozzáférhetõ legyen ellenõrzés céljából. A Rendszer mûködésének leírása. Egy egyszerûen értelmezhetõ leírást mellékeljenek a Rendszer összes vezérlési feladatáról, és azokról a módszerekrõl, amelyek a cél elérésében szerepet játszanak, beleértve egy ismertetõt arról a szerkezetrõl, amellyel a vezérlés megvalósul. Az összes bemeneti és érzékelt változó listáját és ezek kiterjedését, mûködési területét is mellékeljék Az összes kimeneti változó listáját, amelyeket a Rendszer ellenõriz, és minden külön esetben jelezzék, hogy az irányítás közvetlen vagy egy másik jármûrendszeren keresztül történik. Meg kell határozni, minden egyes változó ellenõrzési határait is (2.7 bekezdés) Ahol a rendszer teljesítménye megköveteli, határozzák meg a gyakorlati mûködés határait (2.8. bekezdés) Rendszer elhelyezés és vázlatok Alkatrészek leltára. Készítsenek olyan listát, ami összefogja a Rendszer összes egységét és megemlít más jármûrendszereket, amelyekre szükség van, hogy a kérdéses irányítási feladatot elláthassa. Egy sematikus vázlatot is mellékelni kell, mely ábrázolja ezeket az egységeket, valamint ezek belsõ elosztását és összeköttetéseit.

21 21. oldal Az egységek rendeltetése. A Rendszer minden egyes egységének a rendeltetését ismertessük és jelöljük, és azokat a jeleket, amellyel más egységekhez vagy jármûrészekhez kapcsolódik. Ezt mellékelhetjük megjelölt kapcsolási vázlattal, egyéb vázlatrajz formájában vagy részletes leírással, amelyet a fent említett vázlatok támogatnak Összeköttetések A Rendszeren belüli elektromos átviteli összeköttetéseket kapcsolási rajzon jelöljék, a pneumatikus és hidraulikus átviteli egységeket csõvezeték elrendezési rajzon, a mechanikai kapcsolatokat egyszerûsített grafikus tervrajzon Jelzési folyamatok és prioritások. Az átviteli összeköttetések és az egységek között szállított jelek között, legyen áttekinthetõ kapcsolat. Az Elõírás szerint a többszörös adat-utakat ott jelöljék, ahol bizonyos egység jelzéseinek elsõbbsége fontos a jármû mûködése és biztonsága szempontjából Egységek meghatározása. Minden egység világosan és egyértelmûen legyen meghatározható (pl.: megjelöléssel a hardveren és megjelöléssel a szoftveres kivitelnél szoftveres tartalomra) azért, hogy a megfelelõ hardvert és dokumentációt társítani tudják Ahol a funkciókat egyetlen egységen vagy számítógépen belül egyesítik, de többszörös blokként vannak lerajzolva a kapcsolási vázlaton, az egyszerûbb felismerhetõség kedvéért, használjanak egyetlen hardverazonosítási jelet. A gyártó az azonosítási jel használatával igazolja, hogy a mellékelt felszerelés mindenben megfelel a rá vonatkozó dokumentumoknak Ha ezt az Elõírás megköveteli, a hardver és szoftver változat azonosítóját változtassák meg abban az esetben, ha ez utóbbinak olyan mértékû a változása, amivel módosítja az egység funkcióját A gyártó biztonsági kikötései A gyártó köteles mellékelni egy olyan nyilatkozatot, amelyben megerõsíti, hogy a stratégia, amely a Rendszer célját hivatott elérni, nem fogja, szokásos körülmények között károsan befolyásolni azoknak a rendszereknek a biztonságos mûködését, amelyekre ez az Elõírás vonatkozik A Rendszerben alkalmazott szoftverrel kapcsolatban a külsõ felépítést, a használt tervezési eljárásokat és az ehhez használt eszközöket is ismertetni kell. A gyártó legyen felkészülve, hogy szükség esetén bizonyítani tudják alátámasztani a tervezés és gyártás során követett rendszer logikáját A gyártó biztosítsa a technikai hatóságoknak a Rendszerbe épített olyan tervezési kikötéseknek az ismertetését, amelyek lehetõvé teszik a jármû biztonságos üzemeltetését hiba esetén is. Az ilyen lehetséges tervezési kikötések a Rendszer hibája esetén például a következõk lehetnek: (a) (b) (c) A rendszer egy részének tartalékos használata Áttérés egy elkülönített biztonsági rendszerre. A magas szintû funkció eltávolítása. Hiba esetén a vezetõt figyelmeztetni kell például figyelmeztetõ jelzéssel vagy üzenet kijelzéssel. Amikor a rendszert a vezetõ nem helyezi üzemen kívül, pl. azzal, hogy az indítógombot kikapcsolva pozícióba fordítja, vagy ha nem kapcsolja ki éppen azt a konkrét funkciót, (ha erre külön kapcsoló van), a jelzésnek mindvégig meg kell maradnia, amíg a hibát el nem hárítják.

22 22. oldal Ha a választott óvintézkedés részleges mûködési módra tér át, bizonyos hibafeltételek mellett, akkor ezt az állapotot és az ebbõl következõ hatékonysági korlátokat meg kell határozni Ha a választott óvintézkedés egy második (back-up) biztonsági mûködési módra tér át, hogy a jármû felett megõrizze a vezérlési feladatot, az átkapcsolás mûködési elvét, logikáját, a tartalékmód szintjét és bármilyen beépített biztonsági mûködést ellenõrzõ sajátosságot, és az ebbõl következõ hatékonysági korlátokat érthetõvé kell tenni Ha a választott óvintézkedés eltávolítja a Magasabb Rendû Funkciót, minden ezzel kapcsolatos kimeneti jelzést korlátozni kell, annak érdekében, hogy csökkentsük az átmeneti zavarokat A dokumentációt egészítsék ki olyan elemzéssel, ami átfogóan kimutatja, hogyan fog a rendszer mûködni az elõforduló bármely olyan hiba esetén, amely kihatással van a jármû teljesítményére és biztonságára. Kiindulópontként szolgálhat a Hiba Módok és Következmény Analízis (Failure Mode and Effect Analysis) (FMEA) címû kiadvány vagy a Hibakeresõ Analízis (Fault Tree Analysis) (FTA) kiadvány vagy bármilyen hasonló, a rendszer biztonsági tényezõit figyelembe vevõ kiadvány. A választott vizsgálati szempontokat a gyártónak kell létrehozni és karbantartani, de típusjóváhagyás idején hozzáférhetõvé kell tenni a mûszaki szolgálatok számára Ez a dokumentum részletezze a megfigyelni kívánt paramétereket, és minden hibatípusra, amelyeket az Elõírás bekezdésben részletezünk, meg kell határozni a figyelmeztetõ jelzések fajtáját, amit a vezetõnek és/vagy a mûszaki szolgálatot ellátó személyzetnek adnak. 4. ELLENÕRZÉS ÉS VIZSGÁLAT 4.1. A Rendszer rendeltetésszerû mûködését, mint ahogy a 3. bekezdésben leírt dokumentumokban kérik, a következõképpen vizsgálják: A Rendszer rendeltetésének ellenõrzése. A szabályos mûködési szint meghatározása érdekében, a jármûrendszer teljesítményének ellenõrzése szokásos körülmények között, a gyártó alapvetõ teljesítményértékelése ellenére is elvégezhetõ, hacsak nincs olyan kikötés a jóváhagyási eljárás során, hogy ezt másik különleges teljesítményvizsgálattal folytassák le, ezen Elõírás vagy másik Elõírás szerint. A biztonsági kikötések ellenõrzése a bekezdésben. A Rendszer reagálását hiba esetén a típus-jóváhagyó hatóság belátása szerint vizsgálja minden egyes egységnél, úgy, hogy megfelelõ jelzéseket használ az elektromos kimeneti egységeknél vagy a mechanikai elemeknél, hogy szabályszerûen utánozzák az egységekben elõforduló hibák hatásait. A vizsgálatok eredménye egyezzen a dokumentált hibaelemzés tartalmával, addig a szintig, amíg az alkalmazott biztonsági tényezõk és végrehajtásuk megfelelõen elegendõk.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.38/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. február 7. ENSZ-EGB 39. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107. E/ECE/324 }Rev.2/Add.106/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2004. október 8. ENSZ-EGB 107. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.22/Rev.2 2003. október 3. ENSZ-EGB 23. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.52/Rev.1 2002. október 1. ENSZ-EGB 53. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, illetve A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.85. 1993. március 5. ENSZ-EGB 86. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.37/Rev. E/ECE/TRANS/505 2 ENSZ-EGB 38. számú Elõírás 2005. december 13. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.81 1989. augusztus 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111. E/EE/34 E/EE/TRANS/505 }Rev/Add.110 001. március 7. ENSZ-EGB 111. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én E/ECE/324 }Rev.1/Add.27 E/ECE/TRANS/505 1972. október 31. ENSZ-EGB 28.számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.35/Rev.2 2002 december 2. ENSZ-EGB 36. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.73/Rev.1 2000. november 3. ENSZ-EGB 74. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

119. Melléklet: 120. számú Elõírás

119. Melléklet: 120. számú Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL E/ECE/324 }Rev.1/Add.20/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1992. szeptember 11. ENSZ-EGB 21. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88. E/ECE/324 }Rev.1/Add.87 E/ECE/TRANS/505 1993. március 31. ENSZ-EGB 88. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.88 1993. március 31. ENSZ-EGB 89. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.103 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.75 1988. május 20. ENSZ-EGB 76. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65. E/ECE/324 }Rev.1/Add..64/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2005. december 14. ENSZ-EGB 65. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. 115. számú Előírás Rev.2/Add.114 EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10. E/ECE/324 }Add.9/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1997. december 8. ENSZ-EGB 10. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.104 1998. július 3. ENSZ-EGB 105. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Évről évre gyorsabban köszönt be a tél, és ilyenkor az ember felteszi a kérdést, hogy az európai országokban milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsra,

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

75/2007 Elnöki Szabályzat. A gépjárművek és pótkocsik fékvizsgálatánál alkalmazott joghatályos mérések kiértékeléséről

75/2007 Elnöki Szabályzat. A gépjárművek és pótkocsik fékvizsgálatánál alkalmazott joghatályos mérések kiértékeléséről 75/2007 Elnöki Szabályzat Készítette: Közúti Jármű Főosztály 1. változat kiadásának időpontja: 2007. április 1. változat 2 0 0 7 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 1. A SZABÁLYZAT HATÁLYA, CÉLJA, VALAMINT

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59. E/ECE/324 }Rev.1/Add.58 E/ECE/TRANS/505 1983. szeptember 22. ENSZ-EGB 59. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Előírás EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEK, VALAMINT KEREKES JÁRMŰVEKRE FELSZERELHETŐ ÉS/VAGY KEREKES JÁRMŰVEKEN HASZNÁLHATÓ

Részletesebben

F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK

F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK HU F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Tervezet: Brüsszel, 2009.06.23.. A BIZOTTSÁG.../ /EK IRÁNYELVE (ÉÉÉÉ. hónap NN.) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok típusjóváhagyására

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről 194 07/2. kötet 31993L0093 L 311/76 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1993.12.14. A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Részletesebben

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1.

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. Mechanikus kapcsoló a traktor és a vontatmány között : olyan

Részletesebben

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121. 2006. február 22. ENSZ-EGB EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.102 1997. március 21. ENSZ-EGB 103. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.4.3. C(2019) 2327 final NNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. mellékletének, valamint

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.10. COM(2016) 85 final ANNEX 4 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az európai migrációs stratégia szerinti kiemelt

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56. E/ECE/324 }Rev.1/Add.55/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1989. augusztus 29. ENSZ-EGB 56. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok HU0201-04 sz. Phare projekt Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok Bevezetés Grant projektek: a Kedvezményezettek alkalmazzák a Phare szabályait 2002. tavasza óta új szabályozás: könnyítések

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.9.7. COM(2016) 491 final ANNEXES 1 to 7 MELLÉKLETEK a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezések uniós minősítési

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN

Részletesebben

Pneumatikus kompatibilitás

Pneumatikus kompatibilitás Pneumatikus kompatibilitás Farkas József, Kőfalusi Pál, Dr. Varga Ferenc Gépjárművek üzeme I. laboratóriumi gyakorlat 1 Lektorálta és szerkesztette Dr. Varga Ferenc és Dr. Emőd István Tartalomjegyzék:

Részletesebben

Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben

Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben XII. REGIONÁLIS KÖZLEKEDÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Debrecen, 2017. március 22-23. Esélyegyenlőség a közösségi közlekedésben Dr. Bói Loránd ügyvezető általános helyettes Tartalom Esélyegyenlőség és közösségi

Részletesebben

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 Szolgáltatási körünkbe tartozik minden 36 hónapnál fiatalabb, Magyarországon forgalomba helyezett és a magyarországi importőr által regisztrált

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.76/Rev.2 2001. július 11. ENSZ-EGB 77. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése

Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése Légfékes pótkocsik tervezése, kivitelezése és ellenőrzése A légfékes pótkocsik engedélyezési eljárásához szükséges fékvizsgálatai során számos érdekes tapasztalatra tettünk szert. A járművek tervezésekor

Részletesebben

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK

2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 RENDELETEK 2007.5.30. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 137/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK Az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés

Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés Haszongépjármű fékrendszerek Alapok Rendszerfelépítés Gépjármű futóművek II. Szabó Bálint 2015. szeptember 10. 1 Haszongépjármű fékrendszerekre vonatkozó előírások Fékrendszer típusok Haszongépjárműveket

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87. E/ECE/324 }Rev.1/Add.86/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2003. júliius 16. ENSZ-EGB 87. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel szabad szerelni. A járműre felszerelhető ködfényszórók száma: 2

Részletesebben

54. Melléklet: 55. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

54. Melléklet: 55. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.54/Rev.1 2001. december 7. ENSZ-EGB 55. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.6/Rev.4 E/ECE/TRANS/505 2006. augusztus 14.. ENSZ-EGB 7. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...)

Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...) EURÓPAI BIZOTTSÁG 9.00 TERVEZET 2010. március 31. Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...) a gépjárművek és pótkocsijaik hátsó rendszámtáblái felszerelésének helyére és rögzítésének módjára vonatkozó

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

MŰSZAKI VIZSGA. kiscsaszi. Okmányok Forgalmi engedély Igazoló lap Egyéb okmányok, engedélyek

MŰSZAKI VIZSGA. kiscsaszi. Okmányok Forgalmi engedély Igazoló lap Egyéb okmányok, engedélyek I. okmányok, AZONOSÍTÁS Okmányok Forgalmi engedély Igazoló lap Egyéb okmányok, engedélyek Jármű Alvázszám Motorszám Hatósági jelzés Adattábla/Típustábla II. környezetvédelmi mérés Kipufogórendszer Kivitel

Részletesebben

A kockázatelemzés menete

A kockázatelemzés menete A kockázatelemzés menete 1. Üzem (folyamat) jellemzői Veszélyforrások 2. Baleseti sorok meghatározása 3a. Következmények felmérése 3b. Gyakoriság becslése 4. Kockázat meghatározás Balesetek Gyakoriság

Részletesebben

89. Melléklet: 90. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált változat

89. Melléklet: 90. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.89/Rev.1 2001. július 11. ENSZ-EGB 90. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. Megerősítem, hogy vállalkozásom ipari vagy kereskedelmi jellegű

Részletesebben

INFO DIAG DIAGNOSZTIKAI MUSZER

INFO DIAG DIAGNOSZTIKAI MUSZER CITROËN INFO DIAG DIAGNOSZTIKAI MUSZER LEXIA PROXIA CD 29 AC / QCAV / MTD FILIÁLÉ / IMPORTOR / DR CITROËN MÁRKAKERESKEDO - Új jármu elokészíto. - Kampány koordinátorok. MÁRKASZERVIZ VEZETOK - Vevoszolgálati

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 43. Melléklet: 44.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 43. Melléklet: 44. E/ECE/324 }Rev.1/Add.43/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1995. június 5. ENSZ-EGB 44. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Változás jegyzék Módosítás dátuma Módosítás jellege Érintett oldalak 2014.10.03 Változás 4. oldal 2014.12.10 Kiegészítés 3. oldal 2. ú melléklet Leírás NYOMT_AZON

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI AKTUSOK, AMELYEKET A 2003. ÁPRILIS 16-I CSATLAKOZÁSI OKMÁNY MÓDOSÍTOTT Az EGT-megállapodás

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 7. (OR. en) 13015/16 FIN 631 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 7. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 238/7 IRÁNYELVEK

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 238/7 IRÁNYELVEK 2010.9.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 238/7 IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2010/62/EU IRÁNYELVE (2010. szeptember 8.) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok típusjóváhagyására vonatkozó 80/720/EGK és 86/297/EGK

Részletesebben

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE Mi is az a MyDrive? A MyDrive Connect egy alkalmazás, amelynek segítségével a navigációs készülékén elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat kezelheti.régen TomTom HOME-nak, és MyTomTom-nak

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

30/2009. Módszertani Útmutató. A mérettáblák ellenőrzéséről

30/2009. Módszertani Útmutató. A mérettáblák ellenőrzéséről 30/2009. Módszertani Útmutató Készítette: Közúti Jármű Főosztály Kiadásának időpontja: 2009. december 30. - 2009 - Módszertani útmutató A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának

Részletesebben

Nemzetközi Szponzorálás Irányelvei. 2015. április 1. Amway

Nemzetközi Szponzorálás Irányelvei. 2015. április 1. Amway Nemzetközi Szponzorálás Irányelvei 2015. április 1. Amway Nemzetközi Szponzorálás Irányelvei Ez a irányelv minden olyan európai piacra vonatkozik, ahol az Amway 2015. április 1-én saját leányvállalatai

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Érvényben: 2018. június 14-től visszavonásig I. Általános információk A Szolgáltató adatai: Szerződő

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

AMV 55 Szelepmozgató motor. Vízoldali beavatkozókhoz. Tartozékok. Frekvencia. Típus Műk.fesz. Rend.sz. AMV V~ 082H3020 AMV V~ 082H3021

AMV 55 Szelepmozgató motor. Vízoldali beavatkozókhoz. Tartozékok. Frekvencia. Típus Műk.fesz. Rend.sz. AMV V~ 082H3020 AMV V~ 082H3021 Kivitel Alkalmazás, Illeszthetõség Típusválaszték, tartozékok szelepmeghajtó motorokat VL 2, VL és VFS 2 szelepekhez használjuk DN 65-től DN 100 méterig, VF szelepekhez DN 65-től DN 150 méterig használjuk.

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 12. (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai Budapest, 2017. október 4. Kovács Kornél osztályvezető 1 Magyarország közúti áruszállítási teljesítményének és volumenének alakulása 2001-2016 45000 40000

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

NOVOTECHNICA. LAB 9 Mágneses hurokérzékelõ Szerelési és karbantartási utasítása

NOVOTECHNICA. LAB 9 Mágneses hurokérzékelõ Szerelési és karbantartási utasítása NOVOTECHNICA LAB 9 Mágneses hurokérzékelõ Szerelési és karbantartási utasítása Változat: 01/2001 Dátum: Fordította: 2001. május Dvorák László -2 - -3 - - 4 - Frekvencia Érzékenység BOOST (NÖVELÉS) OUT3

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző Tájékoztató

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest

ÚTMUTATÓ. ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest ÚTMUTATÓ ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. Budapest Útmutató azon gyártók, vagy meghatalmazott képviselőjük számára, akik a robbanásbiztos védelmű berendezések, védelmi rendszerek

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 105. Melléklet: 106.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 105. Melléklet: 106. E/ECE/324 }Rev.2/Add.105 E/ECE/TRANS/505 1998. július 3. ENSZ-EGB 106. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése. 1. AT Ausztria. 2. BE Belgium. 3.

ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése. 1. AT Ausztria. 2. BE Belgium. 3. ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése 1. AT Ausztria 99-999/9999 9 számjegy A kötőjelet és a perjelet egyes esetekben (például elektronikus

Részletesebben