T/6563/65. Tisztelt Elnök Asszony!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "T/6563/65. Tisztelt Elnök Asszony!"

Átírás

1 T/6563/65. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. -ában, a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - az alábbi módosító javaslatot terjesztjük elő : A törvényjavaslat 3. (2) bekezdése az alábbiak szerint változik : 3. (2) A szőlő termőhelyi kataszterét a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban : minisztérium) vezeti. Kiegészítő vagy módosító termőhely-vizsgálatokat a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettől (a továbbiakban : SZBKI) kell kérni. A termőhelyi kataszterbe sorolást az illetékes hegyközség kezdeményezi a minisztériumnál. A termőföldnek a szőlő termőhelyi kataszterébe való felvételéről, a kataszter módosításáról a minisztérium az SZBKI vizsgálati eredménye alapján határoz. A határozatot meg kell küldeni az illetékes hegyközségnek és a települési önkormányzat jegyzőjének is, aki azt hirdetményként közzéteszi. A termőhelyi kataszter rendszerét miniszteri rendelet szabályozza. A termőhelyi kataszter rendszere változhat, amit rendeletben könnyebb követni. A törvényjavaslat 7. -a az alábbiak szerint változik : Telepítés, kivágás 7. (1) Árutermő-, törzs-, és kísérleti szőlőt telepíteni, illetve kivágni csak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Központi Hivatala [területi kirendeltsége] (a továbbiakban: MVH[- kirendeltsége]központi Hivatala) engedélyével lehet. Törzsültetvény és kísérleti ültetvény az OMMI előzetes engedélyével telepíthető és vágható ki. Az engedélyezési eljárás részletes szabályait e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza.

2 (2) Az engedély iránti kérelmet hegyközségi településen a hegybíróhoz, nem hegyközségi településen az e törvény végrehajtási rendeletében meghatározott hegyközségi település hegybírájához kell benyújtani, aki azt - javaslatával együtt nyolc napon belül - továbbítja az illetékes MVH[-kirendeltsége)_ Központi Hivatalához. (3) Az engedélyezési eljárásban szakhatóságként vesz részt : a) a növényegészségügye és talajvédelmi hatóság, b) belterületi, mezőgazdasági művelés alatt álló földrészletre történő telepítés esetén az építésügyi hatóság, c) természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldre történő telepítés esetén a természetvédelmi hatóság, d) törzsültetvény és kísérleti ültetvény esetén az OMMI. (4) Az MVH[-kirendeltsége] Központi Hivatalának határozata ellen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Elnökéhez jközponti hivatalához (a továbbiakban : MVH központi hivatal)] lehet fellebbezni. (5) Az MVH Központi Hivatala [-kirendeltség] a határozatot megküldi az illetékes hegybírónak, a körzeti földhivatalnak[, az MVH központi hivatalának], valamint az OMMI-nak is. A telepítés és kivágás szabályozásának pontosítása céljából történtek a pontosítások. A törvényjavaslat 8. -ának (1), (3) bekezdései az alábbiak szerint változnak : 8. (1) A telepítés esetén az ültetés tényét, kivágás esetén pedig ennek megtörténtét az engedélyes 15 napon belül köteles az illetékes hegybírónak írásban bejelenteni. A telepítés, illetve a kivágás tényét a hegybíró a szőlőültetvény kataszterébe bejegyzi, s az abban szereplő adatokról - engedélyezési üggyel, valamint támogatással összefüggésben - minden év szeptember 30-ig a) az illetékes hegyközségi tanácsnak, b) az MVH Központi Hivatala [-kirendeltség) és a c) Földmérési és Távérzékelési Intézetnek az országos térinformatikai nyilvántartás vezetése érdekében az ültetvények azonosító adatairól (település, helyrajzi szám, területnagyság), továbbá a 11. (2) bekezdésében szereplő adatokról az adott borpiaci évről adatot szolgáltat. [(3) Az MVH-kirendeltség a hegybírótól kapott adatokat 8 napon belül megküldi az MVH központi hivatalának.] Az MVH szakszerű működéséhez szükséges pontosítások

3 A törvényjavaslat 11. (1), (4), (5) bekezdése az alábbiak szerint változnak: A szőlő ültetvénykatasztere 11. (1) A szőlő ültetvénykatasztere valamennyi árutermő szőlő tekintetében tartalmazza az ültetvények azonosító adatait (település, helyrajzi szám, területnagyság), az ültetvény használójának azonosító adatait (név, lakcím/ székhely, adószám/adóazonosító jel, hegyközségi kódszám), és az MVH[-kirendeltség] által adott regisztrációs számát, valamint a mezőgazdasági hasznosítású földterületének nagyságát. (4) A kataszter névre szóló adattartalmát támogatás elbírálás céljából az [elbírálásban illetékes hatóságnak kérésre] át kell adni. (5) A kataszter adattartalma statisztikai célra felhasználható, abból adatok a KSH részére egyedi azonosításra alkalmas módon statisztikai célból nem ját]adhatók át. A pontosítással nyerik el a szövegrészek a szándékolt tartalmát. A törvényjavaslat 13. (3) bekezdése az alábbiak szerint változik : 13. (3) MA. minőségi bor - ha a borvidéki rendtartás [másként] ennél szigorúbban nem rendelkezik- legfeljebb [14t/ha szőlőtermésű, illetve] 100hl/ha [must] bor hozamú ültetvényről származhat. A "másként" szó magában foglalhatja az enyhébb szabályozást is, ebben az esetben azonban kizárólag szigorúbb szabályozásról lehet csak szó. A must helyett a borban meghatározott termés meghatározás a célszerű. A törvényjavaslat 13. (4)-(5) bekezdése elmarad : [(4) MA. különleges minőségű bor - ha a borvidéki rendtartás másként nem rendelkezik - legfeljebb 10t/ha szőlőtermésű, illetve 75hl/ha must hozamú ültetvényről származhat. (5) Főbor a borvidék legfeljebb 7 tonna/hektár szőlő, illetve 50 hl/hektár must hozamú ültetvényéről származhat.] A m.t. különleges minőségi bor kategóriája megszűnt. A főbor, mint bortípus, a többi hasonló borral együtt a pont javított formájának megfelelően rendeletben kerül szabályozásra.

4 A törvényjavaslat 14. új (2) bekezdéssel egészül ki (a bekezdések számozása értelemszerűen változik) a jelenlegi (2) bekezdés az alábbiak szerint változik : (2) A törvény szabályozási körébe tartozó bortípusok : a) kései szüretelésű bori b) válogatott szüretelésű bor, c) töppedt szőlőből készült bor, d) jégbor, e) főbor f) muzeális bor, g) szekszárdi és egri bikavér. (2) Az egyes borászati termékek és bortípusok definícióját, a rájuk vonatkozó technológiai előírásokat, a termékek érzékszervi és analitikai jellemzőit, valamint az egyes alkoholtartalom meghatározásokat e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza. A különleges minőségű bor kategória kiesésével több bor a bortípusok csoportjához sorolódik, amelyeket a borászati termékekhez hasonlóan végrehajtási rendeletben kell szabályozni. A törvényjavaslat 15. (2) bekezdése az alábbiak szerint változik, a (3) bekezdése elmarad : 15. (2) Az egyes borok minőségi kategóriáit e törvény határozza meg, valamint végrehajtási rendelete tartalmazza. Az m.tl minőségi [és különleges minőségű] bort - e törvény végrehajtási rendeletében meghatározott esetek kivételével - csak meghatározott termőhelyen lehet előállítani. [(3) Borászati termékek előállítására és kezelésére e törvény végrehajtási rendeletében meghatározott kiegészítő, segéd- és adalékanyagok használhatók fel.)] A m.t. különleges minőségi bor kategóriája átmenettel megszűnik. Ez a pont más tételekből levezethető, és magától értetődő összefüggést tartalmaz. A törvényjavaslat 17. -a elmarad : [17. (1) Egri bikavér bor kizárólag az egri borvidékbe, szekszárdi bikavér bor pedig kizárólag a szekszárdi borvidékbe sorolt településeken, az ott termett szőlőből állítható elő. (2) Tokaji borkülönlegességek kizárólag a Tokaji borvidékbe sorolt településeken, az ott termett szőlőből állíthatóak elő. (3) Védett termőhelyről származó bort kizárólag a védett eredetű borok rendtartásában felsorolt településeken lehet előállítani.

5 (4) Az (1)-(3) bekezdések szerinti borokat az Országos Borminősítő Intézet (a továbbiakban : OBI) által kiadott forgalomba-hozatali engedély birtokában a fenti területeken kívül is lehet palackozni.] Ez a paragrafus olyan tételeket ismétel meg, amelyek korábbi kerültek, onnan pontosan levezethetőek. paragrafusokban megállapításra A törvényjavaslat 18. (4) bekezdése az alábbiak szerint változik : A must és bor cukortartalmának kialakítása 18. [(4) Az m.t. különleges minőségű bor cukortartalmának kialakítására csak a borral azonos termőhelyről és szőlőfajtából származó, azonos minőségű must használható fel.] A m.t. különleges minőségi bor kategóriája megszűnt. A törvényjavaslat 19. (2) bekezdése az alábbiak szerint változik : 19. [(2) A bor cukortartalmának változtatását ennek megtörténte előtt az illetékes hegyközségnek írásban be kell jelenteni. A bejelentésre vonatkozó előírásokat e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza. A bejelentés elmulasztása esetén a hegybíró a hiány pótlásáig a származási bizonyítvány kiadását megtagadja, valamint húszezertől százezer forintig terjedő pénzbírságot szab ki.] A törvénytervezet végre nem hajtható feladatot jelöl meg ebben a pontban. A törvényjavaslat 20. -a, 21. -a, 22. -a, 23. -a elmarad : [A savtartalom szabályozása 20. (1) A must és bor savtartalmának növelését rendkívüli időjárású években az illetékes hegyközségi tanács fajtára, illetve szükség esetén borvidéki körzetre vonatkozóan engedélyezheti.

6 (2) A savtartalom növelése és csökkentése e törvény végrehajtási rendeletében szabályozott módon lehetséges. A savtartalom növelése csak a szüret évének utolsó napjáig végezhető. (3) A savtartalom növelését vagy csökkentését az illetékes hegyközségnek írásban be kell jelenteni. A bejelentésre vonatkozó előírásokat e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza. A bejelentés elmulasztása esetén a hegybíró a hiány pótlásáig a származási bizonyítvány kiadását megtagadja, valamint húszezertől százezer forintig terjedő pénzbírságot szab ki. (4) Olyan must vagy bor felhasználásával, amelynek savtartalmát csökkentették vagy növelték, különleges minőségű bor nem készathető. 21. (1) A cukortartalom növelését és a savtartalom növelését vagy csökkentését a bor származási bizonyítványán fel kell tüntetni. (2) A természetes alkoholtartalom, illetve cukortartalom növelésére, illetve a savtompításra és savnövelésre felhasznált anyagok beszerzéséről és felhasználásáról a termelőnek nyilvántartást kell vezetnie. A nyilvántartást a hegybíró ellenőrizheti. A nyilvántartás részletes szabályait e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza. A házasítás 22. (1) A házasításra vonatkozó előírásokat e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza. (2) A házasítás tényét a pincekönyvbe úgy kell bejegyezni, hogy abból a házasítási arányok egyértelműen megállapíthatók legyenek. A pincekönyvre vonatkozó szabályokat külön jogszabály tartalmazza. (3) A házasított bor származási bizonyítványán a házasítás tényét és annak arányát fel kell tüntetni. (4) Ismételt házasítás esetén (a kiegészítő anyagok felhasználását is figyelembe véve) sem léphető át a törvény, valamint végrehajtási rendelete szerinti termőhelyre, fajtára és évjáratra meghatározott arány.) A kékderítés 23. (1) Kékderítés csak laboratóriumi vizsgálattal végezhető. A vizsgálatot az OBI, továbbá szaktanácsadói tevékenységük keretében az SZBKI, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Élelmiszertudománya Kar Borászati Tanszéke, illetve szakintézmények, valamint az OBI által arra alkalmasnak nyilvánított laboratóriumokban kékderítési vizsgával rendelkező személyek végezhetik.

7 (2) A vizsgálatra vonatkozó részletes szabályokat e törvény végrehajtási rendelete határozza meg. (3) A kékderítést - elvégzése előtt legalább 3 munkanappal - az OBI-nak írásban be kell jelenteni ; ennek elmulasztása esetén az OBI minőségvédelmi bírságot szab ki.] : Ezek a paragrafusok olyan technológiai eljárási leírásokat tartalmaznak, amelyek szabályozására rugalmasabb alacsonyabb rendű jogszabály, miniszteri rendelet elegendő. A törvényjavaslat 24. (1) és (3) bekezdése az alábbiak szerint változik, a (4) bekezdése elmarad : (1) Értékesítési vagy továbbfeldolgozási céllal tartott borászati terméket -a 14. (1) bekezdés a) és h) pontjai szerinti [szeszipari] termékeket kivéve - a pincekönyvbe be kell jegyezni. Ez a rendelkezés a kiskereskedőkre nem vonatkozik. A pincekönyv vezetésének szabályait külön rendelet tartalmazza. (3) [Must, bor, borpárlat és borászati melléktermék tárolóedényén - palackozott italok esetében a tárolóhelyen - olyan jelölést kell alkalmazni, hogy a tárolt, e törvény szerinti megnevezésű termék a pincekönyv alapján egyértelműen azonosítható legyen. A tárolóedény jelölésére vonatkozó részletes szabályokat e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza.] Nem szőlőalapú alkoholos termék és szőlőbor azonos adóraktárban nem tárolható. [(4) A borászati termeléssel kapcsolatos bizonylatokon a jelöléseket olyan módon kell feltüntetni, hogy a készletek azonosíthatók legyenek.] Ezek a bekezdések olyan technológiai eljárási leírásokat tartalmaznak, amelyek szabályozására rugalmasabb alacsonyabb rendű jogszabály, miniszteri rendelet elegendő. A törvényjavaslat 25. (1) bekezdése az alábbiak szerint változik : 25. [(1) A 24. -ban szereplő rendelkezések megsértése esetén az OBI minőségvédelmi bírságot szab ki, és megtiltja a borászati termék évjárat, fajta és termőhely megjelöléssel való forgalomba hozatalát.] : A kivett rendelkezés olyan paragrafusra hivatkozik, amely a törvénytervezet szövegéből kikerült és azt miniszteri rendeletben szabályozzák.

8 A törvényjavaslat 28. (2) és (3) bekezdése az alábbiak szerint változik : 28. (2) A szőlő, az asztali bor és az m.t. minőségi bor származási bizonyítványát a termőhely szerinti illetékes hegybírók, [hegyközség, az m.t. különleges minőségű bor és] a védett eredetű bor származási bizonyítványát pedig az illetékes hegyközségi tanács titkára adja ki. (3) A bor első származási bizonyítványát csak az ültetvény fekvése szerint illetékes hegyközség hegybírája[, illetve hegyközségi tanács titkára] adhatja ki. Ezzel egyidejűleg a szőlő származási bizonyítványát be kell vonni. A bor tovább-feldolgozása esetén új származási bizonyítványt - az előző bevonásával egyidejűleg - a feldolgozás helye szerint illetékes hegybíró adja ki. Védett eredetű bor esetén minden további származási bizonyítványt a kiállítástól számított 8 napon belül a termőhely szerint illetékes hegybírónak másolatban meg kell küldeni. Fontos, hogy a származási bizonyítvány a termőhely szerinti illetékes hegyközség, illetve hegyközségi tanács feladata legyen. A m.t. különleges bor kategória megszűnt. A származási bizonyítványoknál kettős, és ezért hézagos és átfedéses rendszer alakulhat ki, ha ezt a feladatot két szinten is el lehet végezni. A védett eredetű borok egyedi szabályozása, amely a borvidékhez kötődik, indokolja, hogy a borvidék a termék útját a rendtartásnak való megfeleltetés szerint nyomon tudja követni. A törvényjavaslat 29. -a és 30. -a elmarad : (Az állami ellenőrzőjegy 29. Származási hely, fajta, évjárat vagy a készítés módja miatt megkülönböztetésre érdemes, palackozott, az m.t. minőségi borok, védett eredetű borok, muzeális borok, különleges minőségű borok, pezsgők és borpárlatok, a tokaji borkülönlegességek, az egri és szekszárdi bikavér borok csak állami ellenőrzőjeggyel hozhatók forgalomba. Az állami ellenőrzőjegy a palackon kötelezően elhelyezendő, e törvény végrehajtási rendelete szerinti jelzés. 30. (1) Az állami ellenőrzőjegy kiadásának engedélyezése előtt az Országos Borszakértő Bizottság (a továbbiakban : OBB) végzi el az italok érzékszervi bírálatát. (2) Az OBB a minisztérium tanácsadó szerve. Az OBB működésével kapcsolatos szabályokat a miniszter rendeletben határozza meg. (3) Az állami ellenőrzőjegy kiadását az OBB javaslata alapján az OBI engedélyezi. (4) Az OBI által kiadott állami ellenőrzőjegyekről a felhasználó köteles nyilvántartást vezetni és a felhasználásról kiállított összesítő kimutatást minden év január 15-ig az OBI-nak megküldeni.

9 (5) Az OBI az állami ellenőrzőjegyek felhasználását, valamint - ellenőrző minták vételével - a bor azonosságát ellenőrzi. (6) A (4)-(5) bekezdésekben foglaltak megsértése esetén az OBI az adott tételre vonatkozó forgalomba hozatali engedélyt, valamint az állami ellenőrzőjegyet visszavonja.] Az állami ellenőrzőjegy intézménye mögött lévő ellenőrzés megmarad, de az ellenőrzőjegy önmagában extragaranciát nem ad, még a termelők számára rendkívül körülményes és költséges azok használata. A két oldal így nem áll arányban. A törvényjavaslat 31. (1) és a (3) pontja módosul a (2) bekezdése pedig elmarad : (1) Árutermelési céllal [B]borászati terméket előállítani csak a hegyközség által nyilvántartásba vett és az OBI által engedélyezett pincészetben lehet (ideértve a nem palackozott borok kiszerelésének engedélyezését is). Az engedélyezés feltételeit e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza. [(2) Árutermelő borászati tevékenységet csak legalább középfokú szakirányú végzettséggel rendelkező személy vagy ilyen alkalmazottal rendelkező vállalkozás végezhet.] (3) A bor adóraktári vagy egyszerűsített adóraktári engedély visszavonásáról a vámhatóság azonnal [15 napon belül] köteles az OBI-t és a hejzyközséget értesíteni. (4) Must, bor és egyéb borászati termék közfogyasztásra csak akkor hozható forgalomba, ha azt az OBI tételenként e törvény, valamint végrehajtási rendelete alapján kémiailag és érzékszervileg előzetesen megvizsgálta, minőségét megállapította, és megfelelőnek minősítette. Az OBI a minősítésről határozatot hoz. Az OBI a határozatot - meghozatalát követő [harminc] 8 napon belül - a bor származási bizonyítványát kiadó hegyközségnek[i tanácsnak] tájékoztatás és ellenőrzés céljából megküldi. Az (1) pont estében szükséges az árutermelési céllal" meghatározás az ilyen termelés eltérő megítélése miatt. A (2) pontnak a betartatása lehetetlenség lenne, hiszen a bortermelők nagyobb része, a kis borászatok túlnyomó többsége nem tud ennek az előírásnak megfelelni. A (3) pont esetében pedig származási bizonyítványt kiadó szervezetnek is azonnal értesülnie kell, a bor további sorsáról. A (4) bekezdéshez : A származási bizonyítványt kiadó szervezet a hegyközség, így őt indokolt gyorsan kell értesíteni. Budapest, február /

A törvényjavaslat 33. -a az alábbiak szeríni változik : 33. Közfogyasztás céljából forgalomba hozott bort és borpárlatot egyszerűsített kísérőokmármya

A törvényjavaslat 33. -a az alábbiak szeríni változik : 33. Közfogyasztás céljából forgalomba hozott bort és borpárlatot egyszerűsített kísérőokmármya T/6563/66. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú

Részletesebben

hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal re

hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal re T/6563/67. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú

Részletesebben

2 Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat -ainak, illetve a -ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat

2 Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat -ainak, illetve a -ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat T/6563/79.szám Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Gazdasági bizottságának aj án1ása a szózőtermesztésróz és a borgazdálkodásról szóló T16563. törvényjavaslat számú részletes vitájához Tisztelt

Részletesebben

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. oldal, összesen: 12 A jogszabály mai napon hatályos állapota 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai

Részletesebben

94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet

94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlő és bor származási bizonyítványok kiadásának rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. (1) bekezdésének

Részletesebben

71/2008. (VI. 3.) FVM rendelet

71/2008. (VI. 3.) FVM rendelet 71/2008. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlőtermelési potenciálra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és - átállítására vonatkozó szabályozásról szóló 7/2007. (I. 30.) FVM rendelet módosításáról A mezőgazdasági,

Részletesebben

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat 12/2006. (II. 3.) FVM rendelet a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 146. szám 20285 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 60/2015. (X. 8.) FM rendelete a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a

Részletesebben

Hegyközségi tájékoztató

Hegyközségi tájékoztató Hegyközségi tájékoztató KECSKEMÉT, 2017. FEBRUÁR 23. Nem engedély köteles A kivágás bejelentése A kivágás tényét be kell jelenteni a hegybírónak. (Btv. 15 napon belül) A kivágás bejelentésének a következő

Részletesebben

2004. évi XVIII. törvény

2004. évi XVIII. törvény 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai Unió jogrendszerébe illeszkedő, nemzeti hatáskörbe tartozó szabályozása

Részletesebben

Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről. 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós

Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről. 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós A 2004. évi XVIII. Törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról

Részletesebben

Fogalommeghatározások. 1. E rendelet alkalmazásában: a) adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak:

Fogalommeghatározások. 1. E rendelet alkalmazásában: a) adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról

Részletesebben

A Tokaji Borvidék Szerkezet-átalakítási és átállítási terve Szőlőtermesztés

A Tokaji Borvidék Szerkezet-átalakítási és átállítási terve Szőlőtermesztés Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa 3910 Tokaj, Rákóczi u. 54. A Tokaji Borvidék Szerkezet-átalakítási és átállítási terve Szőlőtermesztés A Hegyközségekről szóló 1994. évi CII. tv. és a 100/2004. számú

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XVIII. törvény - a szőlőtermesztésről és a borgazdálko 2. oldal 7. szőlőfajták osztályba sorolása: a borszőlőfajták e tö

Magyar joganyagok évi XVIII. törvény - a szőlőtermesztésről és a borgazdálko 2. oldal 7. szőlőfajták osztályba sorolása: a borszőlőfajták e tö Magyar joganyagok - 2004. évi XVIII. törvény - a szőlőtermesztésről és a borgazdálko 1. oldal 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 1 Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2004. április 9., péntek 44. szám TARTALOMJEGYZÉK 2004: XVIII. tv. A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról................

Részletesebben

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet 120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet a borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust-sűrítmény után járó támogatás igénybevételének feltételeiről A

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

Minőségi bortermelés a termékleírások jegyében

Minőségi bortermelés a termékleírások jegyében Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Minőségi bortermelés a termékleírások jegyében BRAZSIL Dávid Lakitelek 2012. február 23. Minőségi bortermelés Minőség? Mi az? - Tudomány: A minőség igényeknek való megfelelést

Részletesebben

RENDTARTÁS VILLÁNYI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCS

RENDTARTÁS VILLÁNYI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCS RENDTARTÁS VILLÁNYI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCS A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálására, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE. Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után

A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE. Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után Miért kell változtatni? A támogatások 1/3-a lepárlásokra ment, A kivágások támogatásával

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 32. szám 751 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 9/2017. (III. 6.) FM rendelete a borszőlő telepítésére és kivágására vonatkozó szabályokról

Részletesebben

71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről

71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0700071.kor HATÁLYOS: 2009.01.25. 71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében

Részletesebben

A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma

A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 166. szám 21405 1. melléklet a 71/2015. (XI. 3.) FM rendelethez A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma 1. Az ügyfél azonosítására vonatkozó

Részletesebben

Tájékoztató a borok forgalomba hozataláról

Tájékoztató a borok forgalomba hozataláról Tájékoztató a borok forgalomba hozataláról A bor jövedéki termék, ezért forgalomba hozatalára nem csak a borászati és kereskedelmi szabályok érvényesek, hanem a jövedéki termékek értékesítésére vonatkozó

Részletesebben

MHK Jogszabály szolgáltatás

MHK Jogszabály szolgáltatás 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 2017.01.01 2017.07.31 32 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és

Részletesebben

I. Az újratelepítési jogok értékesítésének jogszabályi alapja

I. Az újratelepítési jogok értékesítésének jogszabályi alapja A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 179/2012. (XII. 19.) számú KÖZLEMÉNYE a szőlőültetvény újratelepítési jogok telepítési jogtartalékból a 2012/2013. borpiaci év tavaszi időszakában történő értékesítéséről

Részletesebben

55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, szeptember 7-9.

55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, szeptember 7-9. 55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, 2017. szeptember 7-9. A bor jelene, jövője, nemzetgazdasági jelentősége A hegyközségek helye és szerepe a magyar bor védelmében, minőségének szinten tartásában Tarsoly

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter 38/2013. (V. 24.) VM rendelete a szőlőtermelési potenciálról

A vidékfejlesztési miniszter 38/2013. (V. 24.) VM rendelete a szőlőtermelési potenciálról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 80. szám 51423 A vidékfejlesztési miniszter 38/2013. (V. 24.) VM rendelete a szőlőtermelési potenciálról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 81/2015. (XII. 16.) FM rendelete a borszőlő telepítés és kivágás engedélyezésének és ellenőrzésének eljárási rendjéről

A földművelésügyi miniszter 81/2015. (XII. 16.) FM rendelete a borszőlő telepítés és kivágás engedélyezésének és ellenőrzésének eljárási rendjéről 26306 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 197. szám A földművelésügyi miniszter 81/2015. (XII. 16.) FM rendelete a borszőlő telepítés és kivágás engedélyezésének és ellenőrzésének eljárási rendjéről A

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. a ZEMPLÉNI. oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez

TERMÉKLEÍRÁS. a ZEMPLÉNI. oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa az alábbiakat a 2010. május 17.-én megtartott ülésén fogadta el: TERMÉKLEÍRÁS a ZEMPLÉNI oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez 1. A

Részletesebben

SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG

SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG CÍM: 6230 SOLTVADKERT, SZENTHÁROMSÁG U. 11. TEL.: 78/482-560 Email: soltvadkerthegykozseg@mail.com 2016.08.16. Hegyközségek szerepe A hegyközség a magyar szőlő és bortermelés szerveződésének

Részletesebben

Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások

Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások A közös borpiaci szabályozás második ütemében, 2009. augusztus 1-tıl léptek

Részletesebben

38/2013. (V. 24.) VM rendelet Hatályos: 2013.08.02-38/2013. (V. 24.) VM rendelet. a szőlőtermelési potenciálról

38/2013. (V. 24.) VM rendelet Hatályos: 2013.08.02-38/2013. (V. 24.) VM rendelet. a szőlőtermelési potenciálról 38/2013. (V. 24.) VM rendelet Hatályos: 2013.08.02-38/2013. (V. 24.) VM rendelet a szőlőtermelési potenciálról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1) bekezdés

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Tisztelt Termelő!

TÁJÉKOZTATÓ. Tisztelt Termelő! TÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Termelő! A 2018-as szürettel kapcsolatban a hatályos jogszabályok, valamint a 2018-as évben alkalmazandó termékleírás tükrében az alábbiakról tájékoztatjuk: A HNT piacszervezési intézkedésével

Részletesebben

2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény tárgya. Fogalommeghatározások

2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény tárgya. Fogalommeghatározások 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai Unió jogrendszerébe illeszkedő, nemzeti hatáskörbe tartozó szabályozása

Részletesebben

Magyar joganyagok - 59/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a szőlészeti és a borászati adat 2. oldal Értékesítési jelentés a forgalomba hozott borokról Bor

Magyar joganyagok - 59/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a szőlészeti és a borászati adat 2. oldal Értékesítési jelentés a forgalomba hozott borokról Bor Magyar joganyagok - 59/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a szőlészeti és a borászati adat 1. oldal 59/2017. (XII. 18.) FM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok

Részletesebben

A hegyközség szervezetei, működése Csehimindszent 2015. 01. 17. A hegyközségi szervezetek, ill. azok elődei a szőlővel és borral foglalkozók mindennapjait már évszázadokkal ezelőtt meghatározták. tagok

Részletesebben

178/2009. (IX. 4.) Korm. rendelet

178/2009. (IX. 4.) Korm. rendelet 178/2009. (IX. 4.) Korm. rendelet a borászati termékek eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek közösségi oltalmára irányuló eljárásról, valamint ezen termékek ellenőrzéséről A Kormány a védjegyek

Részletesebben

T/9368. számú. törvényjavaslat. Elıadó: Budapest, 2009. április

T/9368. számú. törvényjavaslat. Elıadó: Budapest, 2009. április MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/9368. számú törvényjavaslat a szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény és a hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. törvény módosításáról Elıadó:

Részletesebben

T/4856. számú. törvényjavaslat. a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos egyes törvények módosításáról

T/4856. számú. törvényjavaslat. a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4856. számú törvényjavaslat a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2015. május 2015.

Részletesebben

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai 130/2003. (XII.31.) FVM rendelet az egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. -ának 28. pontjában kapott

Részletesebben

nyilvántart Bevezetés Szakmai referens - HNT

nyilvántart Bevezetés Szakmai referens - HNT Újratelepítési jogok keletkezése, nyilvántart ntartá, felhasználá Dr. Sidlovits Diána Szakmai referens - HNT Kecskemét 2009. január r 7. Bevezetés Új jogszabály a szőlőtermelési potenciálról (hatályos

Részletesebben

A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után?

A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után? A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után? XVI. Szőlészeti, Borászati és Marketing Konferencia Lakitelek 2015. január 28. Sztanev Bertalan osztályvezető Az uniós szabályozás 2008.

Részletesebben

Budapest, október

Budapest, október MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12730. számú törvényjavaslat a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény és a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény módosításáról Előadó:

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 49/2017. (IX. 29.) FM rendelete a kisüzemi bortermelői regiszterről

A földművelésügyi miniszter 49/2017. (IX. 29.) FM rendelete a kisüzemi bortermelői regiszterről 27862 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 159. szám A földművelésügyi miniszter 49/2017. (IX. 29.) FM rendelete a kisüzemi bortermelői regiszterről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004.

Részletesebben

134/2009. (X. 14.) FVM rendelet

134/2009. (X. 14.) FVM rendelet 134/2009. (X. 14.) FVM rendelet a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról szóló 161/2008. (XII. 18.) FVM rendelet módosításáról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

27/2011. (IV. 12.) VM rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről

27/2011. (IV. 12.) VM rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -ának

Részletesebben

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálására, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 182. szám 79771 V. A Kormány tagjainak rendeletei A vidékfejlesztési miniszter 101/2013. (XI. 4.) VM rendelete egyes borászati és egyéb agrártámogatási tárgyú miniszteri

Részletesebben

Szabályzat. Tokaj eredetmegjelölés használat engedélyezéséről a borászati terméknek nem minősülő, szőlőt vagy bort tartalmazó terméken

Szabályzat. Tokaj eredetmegjelölés használat engedélyezéséről a borászati terméknek nem minősülő, szőlőt vagy bort tartalmazó terméken Szabályzat Tokaj eredetmegjelölés használat engedélyezéséről a borászati terméknek nem minősülő, szőlőt vagy bort tartalmazó terméken 1 Preambulum: A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló 2004.

Részletesebben

Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa 9400 Sopron, Lackner Kristóf u. 48. ( Kristály Üzletház)

Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa 9400 Sopron, Lackner Kristóf u. 48. ( Kristály Üzletház) RENDTARTÁS Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács I. 1. A Hegyközségi Tanács köztestület. A hegyközségi tanács tagjai a hegyközségek egy-egy szőlész-borász küldötte. A hegyközségi tanács tagjai közül elnököt

Részletesebben

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék Borvidéki terv Balatonfelvidéki Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről

Részletesebben

Egri Borvidék Borminősítő Bizottsága Szabályzata

Egri Borvidék Borminősítő Bizottsága Szabályzata Egri Borvidék Borminősítő Bizottsága Szabályzata Az Egri Borvidék Borminősítő Bizottsága (továbbiakban: EBBB), az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (továbbiakban: EBHT) által, az Egri Borvidék védett eredetű

Részletesebben

A szőlő-bor ágazat támogatása végrehajtási tapasztalatok és támogatási lehetőségek 2015-ben

A szőlő-bor ágazat támogatása végrehajtási tapasztalatok és támogatási lehetőségek 2015-ben A szőlő-bor ágazat támogatása végrehajtási tapasztalatok és támogatási lehetőségek 2015-ben Angyal László igazgató Lakitelek, 2015. január 28. TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK Ültetvényhez kapcsolódó területalapú

Részletesebben

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet. Fogalommeghatározások

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet. Fogalommeghatározások 1. oldal, összesen: 13 7/2007. (I. 30.) FVM rendelet a szőlőtermelési potenciálra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról A mezőgazdasági és vidékfejlesztési

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 130/2005. (XII. 9.) MVH KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 130/2005. (XII. 9.) MVH KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 130/2005. (XII. 9.) MVH KÖZLEMÉNYE a szőlőmust, szőlőmust-sűrítmény, finomított szőlőmust-sűrítmény és asztali bor magántárolási támogatásának feltételeiről

Részletesebben

Támogatási lehetőségek 2015-ben a borgazdaságban, munka kapcsolat az MVH és a HNT között

Támogatási lehetőségek 2015-ben a borgazdaságban, munka kapcsolat az MVH és a HNT között Támogatási lehetőségek 2015-ben a borgazdaságban, munka kapcsolat az MVH és a HNT között Horváthné Laki Tímea osztályvezető Eger, 2015. január 21. TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK Ültetvényhez kapcsolódó területalapú

Részletesebben

A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései

A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései A szőlő- és borágazat támogatásának és szabályozásának aktuális kérdései szerkezetátalakítás, szőlőtelepítési támogatás, hatósági ügyintézés átalakítása, pályázatok Dr. Sidlovits Diána kertészeti csoportvezető

Részletesebben

feladatai, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 1076 Bp. Thököly u. 18. T: február 14.

feladatai, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 1076 Bp. Thököly u. 18. T: február 14. A magyar szőlő és borgazdaság időszerű feladatai, kitörési pontok Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 1076 Bp. Thököly u. 18. T: 4137527 E-mail: hnt@mail.datanet.hu 2011. február 14. A szőlő-bor ágazat fejlődésének

Részletesebben

98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet. a borászati termékek jelöléséről. A jelölés általános szabályai. A palackozott borok címkézése

98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet. a borászati termékek jelöléséről. A jelölés általános szabályai. A palackozott borok címkézése 98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borászati termékek jelöléséről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. (1) bekezdésének h) pontjában kapott

Részletesebben

TERVEZET A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. rendelete

TERVEZET A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2007. ( ) FVM rendelete a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet módosításáról 2007. augusztus 7. Az agrárpiaci rendtartásról

Részletesebben

A borpiac közös szervezése A támogatási programról szóló jelentés

A borpiac közös szervezése A támogatási programról szóló jelentés Tagállam: HU Időszak: 2009/2010. A benyújtás időpontja: 2011. március 1. Felülvizsgálat száma: 3 A borpiac közös szervezése A támogatási programról szóló jelentés A. Átfogó értékelés: A nemzeti támogatási

Részletesebben

3. Az R. 33. (2) bekezdésében a BM OKF szövegrész helyébe a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: BM OKF) szöveg lép.

3. Az R. 33. (2) bekezdésében a BM OKF szövegrész helyébe a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: BM OKF) szöveg lép. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 148. szám 14705 önkormányzatokkal közös vagy önálló pályázatként az Új Széchenyi Terv keretében történő fejlesztéseknek az állami részre jutó arány önerő-fizetési kötelezettség

Részletesebben

A BOROK CÍMKÉZÉSI ELŐÍRÁSAI, NYOMON KÖVETHETŐSÉG, SZÁRMAZÁSI BIZONYÍTVÁNYOK

A BOROK CÍMKÉZÉSI ELŐÍRÁSAI, NYOMON KÖVETHETŐSÉG, SZÁRMAZÁSI BIZONYÍTVÁNYOK A BOROK CÍMKÉZÉSI ELŐÍRÁSAI, NYOMON KÖVETHETŐSÉG, SZÁRMAZÁSI BIZONYÍTVÁNYOK Kunszeri Miklós Péter Borászati főfelügyelő Eger, 2015. január 21. Jogszabályi hierarchia Európai Unióról szóló Lisszaboni Szerződés

Részletesebben

Tájékoztató a gyümölcsültetvények telepítésével, és nyilvántartásával kapcsolatban

Tájékoztató a gyümölcsültetvények telepítésével, és nyilvántartásával kapcsolatban BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MISKOLCI JÁRÁSI HIVATAL Tájékoztató a gyümölcsültetvények telepítésével, és nyilvántartásával kapcsolatban A gyümölcsültetvények telepítésének bejelentését, illetve

Részletesebben

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálására, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában

OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában Előnyök hátrányok felhasználási tapasztalatok Dr. Molnár Attila (Földmérési és Távérzékelési Intézet) A VINGIS rendszer célja 1. Az EU tagságunkból

Részletesebben

Segédlet. Általános tudnivalók

Segédlet. Általános tudnivalók Segédlet az árutermő, törzs- és kísérleti borszőlőültetvény telepítési-, pótlási-, illetve fajtaváltásiengedély kérelemhez kapcsolódó a 37/2012. (III. 8.) MVH Közleményben rendszeresített, a 178/2012.

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai. Katona Zoltán

A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai. Katona Zoltán A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai Katona Zoltán 2015.01.21. A VINGIS rendszer célja 1. Az EU tagságunkból adódó kötelezettségek teljesítése, a közös agrárpolitika érvényesítésének kiszolgálása,

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 91/2005. (VIII. 18.) MVH KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 91/2005. (VIII. 18.) MVH KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 91/2005. (VIII. 18.) MVH KÖZLEMÉNYE a szőlőterületek szerkezet-átalakítási és átállítási támogatásának feltételeiről I. A szerkezet-átalakítási és átállítási

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA től

A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA től A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA 2013.01.07-től A Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálása, valamint az eljárási szabályok

Részletesebben

ALAPSZABÁLY (egységes szerkezetbe foglalt 2008.)

ALAPSZABÁLY (egységes szerkezetbe foglalt 2008.) 1 1./ A hegyközség neve és székhelye: Csengőd Hegyközség Csengőd, Dózsa Gy.u.35.sz. Tel.: 78/441-011 2./ Felügyeleti szerve: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 3./ Működési területe: Csengőd közigazgatási

Részletesebben

52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet. a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről

52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet. a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről 52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény

Részletesebben

I. Budapest Bora Borverseny. A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013.

I. Budapest Bora Borverseny. A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013. I. Budapest Bora Borverseny A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013. 1. Fogalmak - A borverseny olyan rendezvény, melynek célja a beküldött minták díjazása az érzékszervi

Részletesebben

100/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet. A támogatás célja. Fogalommeghatározások

100/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet. A támogatás célja. Fogalommeghatározások 100/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet a szőlőültetvények kivágásához nyújtott támogatás feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetről, a Földrajzinév Bizottságról és az ingatlan-nyilvántartási eljárás részletes szabályairól A Kormány az Alkotmány

Részletesebben

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség 8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295 A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség Teljes címe (házszám, utca neve, település, irányítószám) Házszám 11. Utcanév Szentháromság

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 14. szám 3663

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 14. szám 3663 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 14. szám 3663 A vidékfejlesztési miniszter 13/2011. (II. 18.) VM rendelete a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról szóló

Részletesebben

Fás szárú energetikai ültetvények

Fás szárú energetikai ültetvények Fás szárú energetikai ültetvények Holl Katalin MGSZH Erdészeti Igazgatósága Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet Területhasznosítás Napjainkban

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2013.08.01 -

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2013.08.01 - 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2013.08.01-127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a

Részletesebben

A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő

A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő Egyszerűsített adóraktár Általánostól eltérő szabályozás Nem kell jövedéki biztosítékot nyújtani a palackos

Részletesebben

A szőlő szerkezetátalakítás és -átállítási támogatás felhasználása 2016

A szőlő szerkezetátalakítás és -átállítási támogatás felhasználása 2016 A szőlő szerkezetátalakítás és -átállítási támogatás felhasználása 2016 Angyal László igazgató Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Kiskőrös,

Részletesebben

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2014.11.05 -

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2014.11.05 - 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Hatályos: 2014.11.05-127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a

Részletesebben

Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály

Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály Jövedéki adótörvény bor termékkört érintő változásai 2016. évi XLVIII. törvény és a T/12741. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények

Részletesebben

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet az Egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény

Részletesebben

ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA

ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA Azok a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemélyek, akik a saját gazdaságában a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet

Részletesebben

Borellenőrzés tapasztalatai es évben.

Borellenőrzés tapasztalatai es évben. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borászati Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi u. 141-145. Levelezési cím: 1508 Budapest, Postafiók 47. 1/346-0930; Fax: 1/212-4978 e-mail: bormin@t-online.hu Borellenőrzés

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

BORVIDÉKI RENDTARTÁS

BORVIDÉKI RENDTARTÁS Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 8060 Mór, Zrínyi Miklós utca 36. BORVIDÉKI RENDTARTÁS - A mindenkori szőlőtermesztésről- és borgazdálkodásról szóló érvényes európai uniós és magyar törvények alapján

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/18567.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/18567.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/18567.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

9/2010. (II. 4.) FVM rendelet. A támogatás jogosultja. A támogatási keretösszeg, a támogatás mértéke

9/2010. (II. 4.) FVM rendelet. A támogatás jogosultja. A támogatási keretösszeg, a támogatás mértéke 1 9/2010. (II. 4.) FVM rendelet a szeszesitalpiac ellátását szolgáló bor lepárlásához a 2009/2010. borpiaci évben nyújtott támogatás feltételeiről A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati

Részletesebben

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék Borvidéki terv Szekszárd Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlő szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről szóló 1994.

Részletesebben

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel.

18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel. 18. óra: Műszaki földrendezések a digitális térképen. I. Közigazgatási határ és földrészlet határ változási vázrajzának elkészítése ITR szoftverrel. Műszaki földrendezésnek nevezzük az új földrészletek

Részletesebben

Földhivatali szolgáltatások

Földhivatali szolgáltatások Földhivatali szolgáltatások 1. Betekintés a tulajdoni lap tartalmába: Az ingatlan-nyilvántartásba való betekintés céljából az érintett tulajdoni lap tartalmát számítástechnikai eszközzel, olvasható formában

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

2009. évi XXXIX. törvény

2009. évi XXXIX. törvény 2009. évi XXXIX. törvény a szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény és a hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. törvény módosításáról 1. A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról

Részletesebben

Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja

Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja Barátossy Gábor Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság igazgatóhelyettes 2014. május 21. 1881- óta borászati

Részletesebben