VO2 Max Teszt. ASEA jelentés a VO2 MAX sportolók állóképesség javulás kísérletéről július

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VO2 Max Teszt. ASEA jelentés a VO2 MAX sportolók állóképesség javulás kísérletéről 2009. július"

Átírás

1 VO2 Max Teszt ASEA jelentés a VO2 MAX sportolók állóképesség javulás kísérletéről július Rendeltetés Ez a dokumentum mutatja be a 2009 júniusa és júliusa között 17 sportolón végrehajtott VO2max atlétikai állóképesség teszt eredményeit. Kísérleti módszerek a VO2 MAX tesztelésére 17 sportoló vett részt a VO2 MAX kísérletben, ahol a pulzusszámot (HR), oxigén felvételt (VO2), széndioxid kibocsátást (VCO2), és légzési küszöböt (VT, magyarázat lejjebb) mérték egy standard professzionálisan végrehajtott VO2max állóképességi teszten. A sportolók, egy általuk aláírt kérdőívre, mely felmérte fizikai állapotukat és a szabályok betartásával kapcsolatos elkötelezettségükre adott válaszaik, alapján kerültek kiválasztásra. Annak érdekében, hogy bekerülhessenek, mindegyik sportoló megerősítette, hogy általában hetente átlagosan legalább 5 órán keresztül kemény edzésmunkát végeznek, a tesztperiódusban egészségesen táplálkoznak és megfelelő mennyiségű folyadékot isznak mindegyik teszt előtt.

2 Mindegyik sportoló beleegyezett a szabályok következetes betartásába, beleértve a normális napi rutin tevékenységeik folytatását a tesztperiódusban, és az ASEA következetes fogyasztását a 14 napos tesztperiódusban; tartózkodtak az ASEA fogyasztásától legalább egy héttel az alap kísérlet kezdete előtt. A sportolók a június 15-i héten csinálták meg az alap kísérletet, mielőtt az ASEA-t elkezdték fogyasztani. Az utolsó tesztre, miután fogyasztották az ASEA-t (1,2 dl per nap adagban) 14 napnál hosszabb időn át június 27 és július 9 között került sor. Minden sportoló 2,4 dl ASEA-t ivott meg közvetlenül az utolsó teszt előtt. A VO2 MAX teszteket egy CardioCoach rendszeren hajtották végre olyan technikusokkal, akiknek több mint 5 év gyakorlatuk volt VO2 MAX tesztek végrehajtásában ilyen berendezésen. Az eredményeket standard statisztikai módszerekkel analizálták a légzési küszöb (VT) meghatározásához. Részletes magyarázatok az Eredmények részben találhatók. A VO2 MAX alap kísérlet során a sportolók teljesítmény leadását mérték (a kerékpár ellenállását vagy a taposógép emelkedését és sebességét.) Ezt az információt használták az utolsó teszt ismétlésénél ugyanazokat az erőszintekkel, legalábbis a teljesítmény leadás mértékénél az alap kísérlet ismétlése történt meg. Amennyiben a sportoló erőnléte lehetővé tette, a vizsgálatot magasabb teljesítmény leadás mellett folytatták, míg a VO2max meghatározhatóvá vált. Ezt a kísérletet úgy tervezték meg, hogy lehetővé tegye az összehasonlítást a különböző sportoló csoportok VO2max teljesítménye között mielőtt elkezdték volna az ASEA-t fogyasztani, illetve ugyanezt a tesztet ismételten végrehajtották miután az ASEA-t fogyasztották 14 napon át és közvetlenül a teszt előtt. 15 sportolóra volt szükség a vizsgálatokhoz annak érdekében, hogy szélesebb statisztikai alapot képezhessenek a jelentős trendek méréséhez. Bár a kísérlet nem tartalmazott kontrolcsoportot, elég széles alap volt, hogy megerősítsék azokat a szignifikáns trendeket, melyeket tovább lehet tanulmányozni, és elit csoportokon végzett kettős vak kísérletekkel igazolni és ellenőrizni a későbbiekben. A VT (légzési küszöb) állóképesség mérések fiziológiai magyarázata Ehhez a kísérletnél a fókusz a légzési küszöb (VT ventilarory treshold) mérésén volt, melyet széles körben elismernek, mint jobb és pontosabb módszert az állóképesség és a teljesítmény leadási kapacitás mérésére, mint magában a VO2max mérése. A VT-t az oxigén bevitel mennyiségének (VO2) és a kilélegzett széndioxid mennyiségének összehasonlításával (VCO2) lehet mérni. Ahogy az izomzat

3 nagyobb teljesítményt ad le, a vérben szállított oxigén iránti igénye megnő és arányosan emelkedik a kilélegzett CO2 leadása. Ezt tükröződik a VO2 és VCO2 mérésekben. A testre úgy lehet gondolni, mint egy gépre: oxigént (O2) szív be a tüdő, átkerül a vérbe, majd bepumpálódik az izomszövetekbe. Itt cukrokkal és zsírokkal keveredik, hogy a teljesítmény leadáshoz szükséges energiát termeljen. Az aerob energiatermelés melléktermékei közé tartozik többek között a széndioxid (CO2). A CO2 kikerül a szövetekből a tüdőbe, ahonnan kilélegzés útján távozik a szervezetből. Az aerobik gyakorlatok során a szervezetbe kerülő O2 mennyiségének arányosnak kell lennie az eltávozó CO2 mennyiségével; ez látható azon a grafikonon, ami a VCO2 és a VO2 arányát ábrázolja vonalakként. Azonban elérkezik az a pont a VO2max tesztnél, amikor az izomzat teljesítmény leadása meghaladja a tüdő és a szív képességét, hogy elegendő oxigénnel lássák a szöveteket. Ekkor egy anaerob folyamat indul be az izomszövetek belsejében az energiatermelés fenntartása érdekében (energia oxigén nélkül), hogy az izmok pótolják a teljesítmény leadásához szükséges energia hiányt. Ennek a folyamatnak a melléktermékei közé tartozik a tejsav, és további CO2 emelkedés. Ezt az anaerob CO2 mellékterméket kombinálva az aerob CO2 melléktermékkel, mérni lehet, mint nagyon megemelkedett VCO2 szintet a VO2 szinthez viszonyítva. Ezt a pontot (VT) látni lehet a VCO2-VO2 grafikonon, mint egy törést, ahogy a CO2 mennyiség eltávolítása gyorsan magasabb szintet ér el. A VT-t úgy lehet meghatározni, mint azt a pontot, ahol a VCO2 elkezd meredeken emelkedni. Ezért a VT jelzi a tisztán aerob energiatermelés végét, és az aerob és az anaerob energiatermelő folyamatoknak a keveredését. Ezt a vérben található tejsav mennyiségének éles megugrásával is lehet mérni (általában LT-vel szokták jelölni, Lactic Treshold). Ebben a kísérletben az LT mérése nem történik. Ahogy a tejsav elkezd felgyűlni a szövetekben, akadályozza a szövetek hatékony oxigén felvevő képességét, kevésbé hatékonnyá téve az aerob folyamatokat. Az anaerob küszöb (Anaerob Treshold AT) elérésekor a tejsavképződés felgyorsul, és kicsúszik a szervezet ellenőrzése alól. Néhány perccel az AT elérése után a szénhidrát tartalékok is kimerülnek, és az izomszövetek megszűnnek rendesen működni. Ez a fajta teljes kimerültség ennél a pontnál néhány tíz másodperccel az után következik be, hogy elérte a VO2max állapotot, (a pontot, ahol a test a maximális O2 mennyiséget veszi fel).

4 A VO2 MAX nagymértékben függ az olyan genetikai tényezőktől, mint a tüdő kapacitása, a szív teljesítőképessége, és a levegő-vér interface hatékonysága az O2 és CO2 cserélő képességére a tüdőben, valamint a vérszövet interface hatékonysága az izmokban. Normál körülmények között a VO2max csak akkor fog jelentős mértékben emelkedni, ha kemény edzésekkel növeljük a tüdő vagy a szív kapacitást. A VT a másik oldalról, azonban annak mértéke, hogy sportoló mennyi energiát képes megőrizni az aerob hatékonysága csúcsán. A VT értékét emelni lehet, ha a vér-levegő interface a tüdőben, vagy a vér-szövet interface hatékonyabban képes az oxigént szállítani és a CO2-től valamint a tejsavtól megszabadulni. Ennek megfelelően a VT az a paraméter, melynek növelését érdemes megcélozni a sportolók edzése során. A VO2 MAX kísérlet eredményei A teszt eredményeket összefoglaló formájában adjuk meg, egy kiválasztott példán illusztrálva az elvégzett méréseket és a trendeket. Az átlagos pulzusszámot (HR), átlagos VT-t, az átlagos VO2max-ot és a VO2max eléréséhez szükséges átlagos időt jelentették. Kísérleti hiba miatt (talán lazán illeszkedő légző maszk) két sportoló eredményeit ki kellett venni az átlagok közül a VT és a VO2max esetében (több mint 15 sportolónál mérték az átlagokat). A pulzusszám és az összesített idő a teljes 17 sportoló esetén történt méréseken alapszik. Az eredmények bemutatása egy sportolónál A látható trendek illusztrálására, egy sportolót választottunk ki, mely a trendek könnyen bemutatható példáját biztosítja. Az ő kiindulási VO2max pontszáma 61,7 volt (közel az átlaghoz) az ASEA előtt, és ez emelkedett 68,1-re az ASEA után, ez kivételes emelkedés volt, valószínűleg egyéb javulások kombinációjához is kapcsolódott. Az ő pulzusszáma (HR) szintén alacsonyabb volt az utolsó teszt idején, amint ez a grafikonból kiderül (az átlagos pulzusszám (HR) 133-ról 121-re csökkent az utolsó összehasonlítható régióban).

5 Egyértelműen látható grafikonon a VO2max eléréséhez szükséges időkülönbség (a pont ahol a HR vonal befejeződik). Az utolsó VO2 MAX tesztjén (ASEA-val) majdnem 4 perccel tovább tudott futni, mint az első teszten, még a legnagyobb teljesítmény leadást is figyelembe véve. A következő grafikonon az ő VCO2 VO2 alakulása látható, mely egyértelműen jelzi a törést az adatokban, amelyek meghatározzák a VT értékét az ASEA előtt (négyszögek), és az ASEA fogyasztása után (háromszögek). A VT-t 376 másodpercnél érte el a kiindulási kísérleténél. Az ASEA fogyasztása után a VT 498 másodpercnél következett be, ami több mint 30%-os javulást jelent. Ez sokkal nagyobb mint a mint a teljesítmény leadásai közötti különbség a két teszt között. Az is kiolvasható a trendekből, hogy a VCO2 arány lassabban emelkedik az ASEA fogyasztása után a VT előtt és után is. A sportolók több mint 70%-ánál hasonló trend volt megfigyelhető, különösen a VT tekintetében. Az eredmények összefoglalása Az alábbi táblázatban került összefoglalásra az összes a kísérletben részt vett sportoló eredménye, amint az előzőekben elmagyaráztuk. A statisztikai változó kb. 3% volt a VT átlagoknál; hasonló bizonytalansági tényező vonatkozik az összes átlagra:

6 Átlagok ASEA előtt ASEA után Változás VT (másodperc) % VO2 MAX (ml/kg/min) 62,5 63,6 +3 % Pulzus (/min) % VO2 MAX elérése (másodperc) % A pulzust csak összehasonlítható régiókban mértük, hogy csak hasonló teljesítmény leadás esetén hasonlítsuk össze a pulzusszámokat. Érdekes melléktényező, hogy nem volt különbség az átlagos pulzusszámoknál (az összes sportoló figyelembevételével) a VT-t megelőző intervallumban az ASEA fogyasztása előtt és után. Megfigyelések és következtetések az eredmények alapján: Egyértelmű és határozott trend figyelhető meg a VO2 MAX adatoknál. Az adatok alapján, az ASEA-t kipróbáló sportolók 70%-ának kell éreznie a magasabb teljesítmény leadási képességet anélkül, hogy átlépnék a légzési küszöböt (VT), mely a kimerültséget okozza, lehetővé téve számukra a hosszabb erőkifejtést ugyanazon a szinten, vagy nagyobb teljesítményt hozzanak ki magukból, mint az lehetséges volt az ASEA fogyasztása előtt. Ez az adatok közül a legkiemelkedőbb jellemzőire a kiterjesztési időre a hasonló teljesítményszintnél a VT előtt és a VO2max kimerültséggel kapcsolatos küszöbértékei vonatkozásában. Ezek az eredmények további vizsgálatra és igazolásra érdemesek. Mivel a 14 nap ad elég időt a szervezet számára a tüdő és a keringési rendszer kapacitásának növelésére, ezért elfogadhatónak tűnik annak a következtetésnek a levonása, hogy ezek a trendek jobban jelzik az oxigén átvitel rövid távú hatékonyságát, melyet az ASEA fogyasztása segített elő akár a tüdőben, akár a szövetekben. Az is jelzésértékű lehet, hogy szervezet megemelkedett hatékonysággal képes megszabadulni a fölösleges tejsavtól. Ez jelezheti, hogy az ASEA akkor lehet a leghatásosabb, ha közvetlenül edzések előtt és után kerül fogyasztásra. Dr. Gary L. Samuelson, PhD. (Atom és Orvosi Fiziológia, Utah Egyetem) független tanácsadó számos különböző az egészségtudomány területén működő vállalatnál, a biztonságos, stabil nem részecske szerkezetek és a redox jelzőmolekulák területére specializálódva, segítséget nyújtva számukra egy tudományos alapon felépített kutatási platform felépítésében számos ígéretes feljövő technológiai területen.

Modern sporttáplálkozás

Modern sporttáplálkozás Anita Bean ÚTMUTATÓ A JÓ KONDÍCIÓHOZ Modern sporttáplálkozás GOLD BOOK Tartalomjegyzék Előszó a harmadik kiadáshoz 7 Rövidítések 8 1. fejezet Energiatermelés 9 8. fejezet Minden, amit a zsírvesztésről

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS PS5008 - Elektromos személyi mérleg, a zsír, a víz, a csont izomzat és az alapvető metabolikus ráta %-os kijelzésével

HASZNÁLATI UTASÍTÁS PS5008 - Elektromos személyi mérleg, a zsír, a víz, a csont izomzat és az alapvető metabolikus ráta %-os kijelzésével HASZNÁLATI UTASÍTÁS PS5008 - Elektromos személyi mérleg, a zsír, a víz, a csont izomzat és az alapvető metabolikus ráta %-os kijelzésével Használat előtt kérjük, figyelmesen olvassa el a használati utasításban

Részletesebben

Extrém fizikai terhelésnek kitett katonai állomány keringési és élettani vizsgálata

Extrém fizikai terhelésnek kitett katonai állomány keringési és élettani vizsgálata ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLÁJA Dr. Kohut László Extrém fizikai terhelésnek kitett katonai állomány keringési és élettani vizsgálata

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM. Közös módszertan az állami támogatások értékelésére

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM. Közös módszertan az állami támogatások értékelésére EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX SWD(2014) XXX BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM Közös módszertan az állami támogatások értékelésére HU HU BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM Közös módszertan az állami

Részletesebben

Gratulálunk az elkötelezettségedhez, amiért kész vagy javítani az egészségeden.

Gratulálunk az elkötelezettségedhez, amiért kész vagy javítani az egészségeden. Gratulálunk az elkötelezettségedhez, amiért kész vagy javítani az egészségeden. A tudatosság az első lépés a pozitív változáshoz! Szeretnénk támogatni, egy táblázattal, ahol pontos mérési eredményeket

Részletesebben

Hadd módszere amatőr szemmel I. rész (a kezdetek és a félmaraton)

Hadd módszere amatőr szemmel I. rész (a kezdetek és a félmaraton) Hadd módszere amatőr szemmel I. rész (a kezdetek és a félmaraton) Szeptember közepét írtunk és a versenyszezon utáni pihenőidőmet töltöttem. Négy kilitől maratonig gyakorlatilag mindenféle távon indultam.

Részletesebben

HEGYIKERÉKPÁROS EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSI, TÖMEGSPORT, ÉS ÉLSPORTOLÓ NEVELÉSI PROGRAM DOWNHILL - FOURCROSS 2012.

HEGYIKERÉKPÁROS EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSI, TÖMEGSPORT, ÉS ÉLSPORTOLÓ NEVELÉSI PROGRAM DOWNHILL - FOURCROSS 2012. HEGYIKERÉKPÁROS EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSI, TÖMEGSPORT, ÉS ÉLSPORTOLÓ NEVELÉSI PROGRAM DOWNHILL - FOURCROSS 2012. 1 A kerékpározásról röviden A biciklizés sokak szerint az egyik legkiválóbb sport és szabadidős

Részletesebben

JELENTÉS A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMOS TANULÓK KÖRÉBEN A 2004/2005. TANÉV TAVASZI FÉLÉVÉBEN ELVÉGZETT FELMÉRÉSRŐL ANGOL ÉS NÉMET NYELVBŐL

JELENTÉS A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMOS TANULÓK KÖRÉBEN A 2004/2005. TANÉV TAVASZI FÉLÉVÉBEN ELVÉGZETT FELMÉRÉSRŐL ANGOL ÉS NÉMET NYELVBŐL JELENTÉS A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMOS TANULÓK KÖRÉBEN A 2004/2005. TANÉV TAVASZI FÉLÉVÉBEN ELVÉGZETT FELMÉRÉSRŐL ANGOL ÉS NÉMET NYELVBŐL NYEK kutatócsoport TARTALOM TARTALOM... 2 BEVEZETÉS... 3 MINTA...

Részletesebben

Biomechatronikai modellezés és szimuláció (BMEGEMIMMBM)

Biomechatronikai modellezés és szimuláció (BMEGEMIMMBM) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Biomechatronikai modellezés és szimuláció (BMEGEMIMMBM) Emberi vér glükózszintváltozásának szimulációja

Részletesebben

MUNKAANYAG. Jónás Melinda. Sportló jártatása, melegítése. A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok

MUNKAANYAG. Jónás Melinda. Sportló jártatása, melegítése. A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok Jónás Melinda Sportló jártatása, melegítése A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok A követelménymodul száma: 1688-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-009-30 A LOVAK EDZÉSE

Részletesebben

Testünk öngyógyító ereje PHYSIOTHERM INFRAKABINOK. Az alacsonyhőmérsékletű infravörös mélymeleg terápia fiziológiai hatásai Tudományos tanulmány 2006

Testünk öngyógyító ereje PHYSIOTHERM INFRAKABINOK. Az alacsonyhőmérsékletű infravörös mélymeleg terápia fiziológiai hatásai Tudományos tanulmány 2006 PHYSIOTHERM INFRAKABINOK Az alacsonyhőmérsékletű infravörös mélymeleg terápia fiziológiai hatásai Tudományos tanulmány 2006 (hivatalos fordítás német nyelvről) A Physiotherm infrakabin sugárbiztonsága

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR Szakedző szak KERÉKPÁROSOK TÁPLÁLKOZÁSA A FELKÉSZÜLÉS ÉS VERSENYZÉS PERIÓDUSAIBAN

SEMMELWEIS EGYETEM TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR Szakedző szak KERÉKPÁROSOK TÁPLÁLKOZÁSA A FELKÉSZÜLÉS ÉS VERSENYZÉS PERIÓDUSAIBAN SEMMELWEIS EGYETEM TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR Szakedző szak KERÉKPÁROSOK TÁPLÁLKOZÁSA A FELKÉSZÜLÉS ÉS VERSENYZÉS PERIÓDUSAIBAN Konzulens: Illés Bálint Készítette: Egri Norbert 2009 Tartalomjegyzék

Részletesebben

ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS FUNKCIONALITÁS/FUNKCIÓCSÖKKENÉS DR. GÖRÖG KRISZTIÁN

ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS FUNKCIONALITÁS/FUNKCIÓCSÖKKENÉS DR. GÖRÖG KRISZTIÁN ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS FUNKCIONALITÁS/FUNKCIÓCSÖKKENÉS DR. GÖRÖG KRISZTIÁN ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 2005 Tartalomjegyzék 1. Kiemelt eredmények... 3 2. A fogyatékosság korszerű értelmezése...

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16. 1.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16. 1. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer EA Útmutató mennyiségi vizsgálatok bizonytalanságának kifejezéséhez NAR-EA-4/16 1. kiadás 2004. szeptember EA-4/16 EA útmutató a mennyiségi vizsgálatok

Részletesebben

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 19 20 Tartalomjegyzék 1. Általános bevezetõ...25 1.1. Elõzmények...25 1.2. Általános alapelvek...27 2. Expozícióbecslés...29 2.1. Bevezetõ...29 2.1.1. A mért

Részletesebben

KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT

KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT A 2012. MÁJUS-JÚNIUSI ÉRETTSÉGI FELADATSOR ÉS AZ EGYES FELADATOK MÉRÉSMETODIKAI VIZSGÁLATA A TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT KERETÉBEN MATEMATIKA KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT Tartalom KÖZÉPSZINT...

Részletesebben

Összefoglaló jelentés, az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszer hatékonyságmérésének eredményéről, első kutatási beszámoló

Összefoglaló jelentés, az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszer hatékonyságmérésének eredményéről, első kutatási beszámoló Összefoglaló jelentés, az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszer hatékonyságmérésének eredményéről, első kutatási beszámoló 2011. június 27. Készítette: Kogon Zsófia, Nándorfi Krisztina

Részletesebben

A pénzügyi kimutatások prezentálásának és az információk közzétételének általános jellemzői a tőzsdén jegyzett magyar társaságok körében 2012

A pénzügyi kimutatások prezentálásának és az információk közzétételének általános jellemzői a tőzsdén jegyzett magyar társaságok körében 2012 SZÁMVITELI TANÁCSADÁS A pénzügyi kimutatások prezentálásának és az információk közzétételének általános jellemzői a tőzsdén jegyzett magyar társaságok körében 12 kpmg.hu 2 Section or Brochure name Tartalomjegyzék

Részletesebben

A szélessávú hálózatokon folytatott tevékenységek energiafogyasztás-csökkentő hatásának mérése

A szélessávú hálózatokon folytatott tevékenységek energiafogyasztás-csökkentő hatásának mérése John A. Skip Laitner Brian Partridge Vince Vittore A szélessávú hálózatokon folytatott tevékenységek energiafogyasztás-csökkentő hatásának mérése Vezetői összefoglaló A szélessávú hálózati technológiák

Részletesebben

A mikro- kis- és középvállalkozások tanuló régió koncepcióval kapcsolatos legfontosabb jellemzői a szerb-magyar határmenti térség magyar oldalán

A mikro- kis- és középvállalkozások tanuló régió koncepcióval kapcsolatos legfontosabb jellemzői a szerb-magyar határmenti térség magyar oldalán A mikro- kis- és középvállalkozások tanuló régió koncepcióval kapcsolatos legfontosabb jellemzői a szerb-magyar határmenti térség magyar oldalán Tanulmány Határon átnyúló tanuló régió: egyetemek gazdaságfejlesztési

Részletesebben

GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT

GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT GLOBÁLIS PROBLÉMAMEGOLDÓ TESZT - GYAKORLÓTESZT COPYRIGHT 2008 PROCTER & GAMBLE CINCINNATI, OH 45202 U.S.A. FIGYELEM: Minden jog fenntartva. A szerző írásbeli hozzájárulása nélkül sem formailag, sem tartalmilag

Részletesebben

A légszennyezés hatása az agyi érkatasztrófa (stroke) esetek előfordulására

A légszennyezés hatása az agyi érkatasztrófa (stroke) esetek előfordulására Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszék A légszennyezés hatása az agyi érkatasztrófa (stroke) esetek előfordulására SZAKDOLGOZAT FÖLDTUDOMÁNYI ALAPSZAK, METEOROLÓGUS

Részletesebben

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999.

Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana. MEANS füzetek 1999. Európai Bizottság * XVI. Főigazgatóság Az EU Strukturális Alapjai által finanszírozott programok értékelésének módszertana MEANS füzetek 1999. III. kötet Főbb értékelési technikák és eszközök A magyar

Részletesebben

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT 8300 TAPOLCA, BARTÓK BÉLA U. 1.-3. Tel.: 06-87 510365 Fax:06-87 510366 Email: pritap@t-online.hu Honlap: www.pri.hu, www.pri.com Ügyvezető igazgató: Dr.Török Attila Hány

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Beregnyei József. Testnevelés Fizikai állóképesség fejlesztés,erősítés. A követelménymodul megnevezése: Rendészeti alapfeladatok

MUNKAANYAG. Dr. Beregnyei József. Testnevelés Fizikai állóképesség fejlesztés,erősítés. A követelménymodul megnevezése: Rendészeti alapfeladatok Dr. Beregnyei József Testnevelés Fizikai állóképesség fejlesztés,erősítés A követelménymodul megnevezése: Rendészeti alapfeladatok A követelménymodul száma: 0725-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Funkcionális gimnasztika Oettinger, Barbara Oettinger, Thomas

Funkcionális gimnasztika Oettinger, Barbara Oettinger, Thomas Funkcionális gimnasztika Oettinger, Barbara Oettinger, Thomas Funkcionális gimnasztika Oettinger, Barbara Oettinger, Thomas Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Dialóg Campus Kiadó Copyright 2011., Oettinger,

Részletesebben

12 hét Online Tréning

12 hét Online Tréning 12 hét Online Tréning 6. rész Tápanyagválasztás és időzítés! írta: Kozaróczy Tibor www.sportika.eu 2 Ez a rész nem egyszerű és nem is rövid az előzmények után riasztó, ha már én is így kezdem, igaz? Ezért

Részletesebben

Diagnózismérleg Használati útmutató... 2-14

Diagnózismérleg Használati útmutató... 2-14 BF66 H Diagnózismérleg Használati útmutató... 2-14 Beurer GmbH Söflinger Str. 218 D-89077 Ulm (Németország) Tel.: ++49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: ++49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de e-mail: kd@beurer.de

Részletesebben

Kezelési útmutató. PULZUSMÉRŐ ÓRA, VIBRA Trainer Fit SE211 és VIBRA Trainer Fit Pro SE 232

Kezelési útmutató. PULZUSMÉRŐ ÓRA, VIBRA Trainer Fit SE211 és VIBRA Trainer Fit Pro SE 232 Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI. Teréz krt. 23. Tel: 302 3588 PULZUSMÉRŐ ÓRA, VIBRA Trainer Fit SE211 és VIBRA Trainer Fit Pro SE 232 Megrend. szám: 86 00 59 Kezelési útmutató Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...

Részletesebben

George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell

George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell Frequently Asked Question Gyakran feltett kérdések George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell A fordítás alapja az alábbi kiadvány: George D. Birkmayer: All About

Részletesebben