Elektromos és időmérések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elektromos és időmérések"

Átírás

1 Elektromos és időmérések Az elektromos mérések területén a MKEH az idő és frekvencia, az egyen és az egyenáramú ellenállás, a váltakozó és a váltakozó áram, a kapacitás és az induktivitás, a villamos teljesítmény és energia, valamint az áramarány- és arány-mérések nemzeti etalonjait tartja fenn. Kalibrálásaink eredményeinek nemzetközi elfogadottságát közzétett mérési képességeink (CMC) bizonyítják, a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal honlapján angolul, illetve jelen tájékoztatónkban magyarul. Elektromos szolgáltatásaink felölelik az egyen- és váltakozó, illetve -áram mérése mellett az egyenáramú ellenállás valamint a váltakozó áramú ohmikus ellenállások, induktivitások és kapacitások mérését. Váltakozó áramú teljesítménymérő laboratóriumunkban villamos fogyasztás- és teljesítménymérők típusvizsgálatát és etalonok hitelesítését végezzük. Az áramarány- és arány-mérés nemzeti etalonjának fenntartását, valamint a mérőváltók, illetve ezek etalonjainak típusvizsgálatát és hitelesítését a Nagyű Laboratóriumban végezzük. Ugyanitt történik az átütési szilárdságot vizsgáló készülékek és nagyáramú söntök kalibrálása is. Az idő-és frekvencia mérés nemzeti etalonja folyamatos, speciális GPS műholdvevővel végzett nemzetközi összehasonlítások által az egyezményes világidő-skála (UTC) fenntartásában is részt vesz. Ezen a területen laboratóriumunk vállalja frekvenciamérők, és frekvenciagenerátorok, kvarc és rubídium oszcillátorok, időmérő eszközök, oszcilloszkóp kalibrátorok, autódiagnosztikai tesztgenerátorok, valamint egyéb, idő- illetve frekvenciamérésre visszavezethető mérőeszközök kalibrálását. Elvégezzük a közúti forgalomban résztvevő járművek sebességét mérő eszközök típusvizsgálatát és hitelesítését. Részletes szolgáltatási jegyzékünk tartalmazza az egyes mérőeszközök méréstartományait, a hozzájuk tartozó mérési képességeket, továbbá az adott szakterülettel foglalkozó munkatársunk nevét és elérhetőségét. Elektromos, Hőfizikai és Optikai Mérések Osztály, fax: , elhomo@mkeh.hu, osztályvezető: Gerlai Tibor, tel.: , adminisztráció: Belme Károlyné, tel.:

2 Az egyen-mérés nemzeti etalonja Az országos etaloncsoport négy félvezető-alapú, folyamatosan szigorúan állandó hőmérsékleten tartott FLUKE 732B típusú forrásból áll. Az etalonok két kimeneti gel rendelkeznek, 10 V és 1,018 V névleges értékkel. A csoport mindegyik tagját az osztrák mérésügyi hivatal (BEV) elsődleges Josephson-etalonjával kalibrált utazó etalonról évente újrakalibráljuk, majd egy éven keresztül a csoport átlaga testesíti meg az egyen (DC) skála két pontját. A csoport tagjainak stabilitását a csoportértékből háromhavonta leszármaztatott saját értékek figyelésével folyamatosan ellenőrizzük. Az éveken át végzett újrakalibrálások eredményéből a csoportérték egyéves változásának várható értéke kisebb, mint 1,2 μv a 10 V-os kimeneten, és kevesebb, mint 0,3 μv az 1,018 V-os kimeneten. FLUKE 752A típusú precíziós osztónk segítségével tudunk előállítani vagy mérni olyan egyeneket, amik az etalon ének 0,01; 0,1; 10 vagy 100-szorosa. Az osztó, mint arányt megvalósító eszköz, önkalibrációra képes. A használati etalon bizonytalansága 0, A osztó alkalmazása további (0,2 0,5) 10-6 bizonytalanságot okoz.

3 Az egyenáramú ellenállásmérés nemzeti etalonja Egyenáramú ellenállás-etalonunk visszavezetettségét a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM) által fenntartott, kvantált Hall effektuson alapuló nemzetközi elsődleges etalonberendezés biztosítja. A 6 db 1 Ω névleges értékű ellenállásból álló nemzeti csoportos etalonból háromévente két-két darabot kalibráltatunk a BIPM-ben, a további négy darab a BIPM által kalibrált 1 Ω-os példányokról kapnak új értéket. Az így nyert hat darab kalibrált ellenállás középértéke testesíti meg az ellenállás egységét. A csoport tagjainak stabilitását évente ellenőrizzük a csoportérték alapján. Használati etalon sorozatunk az 1 mω... 1 GΩ tartományt fogja át. Az etalon sorozatot az 1 Ω-os csoportból elindulva ellenállásarány-mérő hidak segítségével évente kétszer kalibráljuk. Az alacsonyabb tartományban a Measurements International Ltd. (Kanada) által készített Model 6010C típusú hidat használjuk, amely 10 kω-ig alkalmas ellenállások nagypontosságú kalibrálására. Az 1 Ω alatti pontos méréseket a hídhoz tartozó nagyáramú méréskiterjesztő egység teszi lehetővé, ami akár 100 A mérőáramot is tud biztosítani. Az 1 kω... 1 GΩ tartományban MI 6000A típusú hidat használunk. (Az ellenállásmérő híd, mint aránymérő eszköz, nem valósít meg fizikai egységet, csupán egy nagypontosságú (10-8 ) arányt, és önkalibrációra képes.) A hidak helyes működését rendszeres időközönként Hammon-osztó segítségével ellenőrizzük. A használati etalon sorozat bizonytalansága 0,001 Ω-nál , 1 Ω-nál , 1 MΩ-nál , 1 GΩ-nál alatt van. A 0,001 Ω alatti ellenállások mérése csak a méréshatár-kiterjesztővel lehetséges. 1 mω-ot még tudunk mérni, de itt már körüli további bizonytalanság romlásra kell számítani. Az ellenállások híddal történő összehasonlítása által okozott (0, ) 10-6 bizonytalanságnövekedés nem jelentős. Az etalon ellenállásokat azok stabilitásának biztosítása érdekében hőszabályozott olajfürdőben (23 ± 0,01) C-on tároljuk.

4 Az idő- és frekvenciamérés nemzeti etalonja A másodperc SI szerinti definíciója: az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás periódusának időtartama. Az idő- és frekvenciamérés nemzeti elsődleges etalonja Hewlett Packard gyártmányú, 5071 típusú, zavarszegény környezetben üzemeltetett céziumsugár-oszcillátor. Etalonunk részt vesz a koordinált világidő (UTC) fenntartásában. A fenntartásban résztvevő társintézmények frekvenciaetalonjaival való együttfutást egy speciális GPS műholdvevővel (TTR-6 típusú NAVSTAR GPS Time Transfer System), a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM) által nemzetközileg koordinált menetrend szerint végzett mérések által folyamatosan biztosítjuk. Az UTC-UTC(OMH) eltérés aktuális értéke és az idő-, illetve frekvenciaméréssel kapcsolatos mérési képességeink a BIPM honlapján megtalálhatóak.

5 A váltakozó-mérés nemzeti etalonja A váltakozó mérése a valódi effektív érték ( true RMS ) mérését jelenti és az egyenről származtatható le. Ez definíció szerint azzal az egyen értékkel egyezik meg, amely a szóban forgó váltakozó (AC) gel azonos hőhatást hoz létre egy ellenálláson. Az AC méréseket (0, ) V tartományban, szinuszos, 10 Hz...1 MHz frekvenciájú jelekkel végezzük, amplitúdóban a tartomány 10 khz felett (22 MHzV szorzattal) korlátozott. A mérések a definíciót megvalósító termikus AC-DC átalakítókon alapulnak, ezek alapvető jellemzője az átalakítási hiba, ami esetünkben 1 khz frekvencián <10-6 (10 Hz-en, illetve 1 MHz-en akár is lehet). A nemzeti etalon 3 db, a PTB által kifejlesztett, 1,5 V névleges ű termoátalakítóból (PMJTC: Planar Multijunction Thermal Converter) álló csoportos etalon. A leszármaztatás megbízhatóságát növelik a PTB-ben kalibrált további 1, illetve 3 V névleges ű PMJTC-k. Egy átalakító kalibrálása azt jelenti, hogy egy ismert hibájú átalakítóval összehasonlítva, meghatározzuk a vizsgált példány átalakítási hibáját. Az összehasonlítás relatív bizonytalansága ( ) 10-6 nagyságú, a frekvenciától és a jelszinttől függően. Nagyobb ek felé a skálát az átalakítókkal sorbakapcsolt előtét-ellenállások használatával terjesztjük ki. Ilyen a Fluke A55 átalakító sorozatunk. Rendelkezünk önálló előtét ellenállás sorozattal is. Kisebb ek irányában mikropotenciométert használunk, lezáró ellenállás sorozattal. Használati etalonunk a FLUKE 792A típusú AC-DC transzferetalon készülék. AC ek nagypontosságú mérésére alapkiépítésben a 22 mv V tartományban, előtét ellenállás alkalmazásával 1000 V-ig alkalmas.

6 A kapacitás- és induktivitás-mérés nemzeti etalonja A kapacitás- és az induktivitás-mérések nemzeti etalonjai olyan, General Radio Inc. (USA) gyártmányú, 10 pf, illetve 10 mh névleges értékű másodlagos etalonokból képzett csoportos etalonok, amiket a Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB, Németország) elsődleges etalonjairól származtatunk le. Laboratóriumunkban a csoportos etalonok fenntartásával és folytonos ellenőrzésével, továbbá róluk leszármaztatott használati etalonok rendszeres újrakalibrálásával biztosítjuk a kapacitás- és induktivitásskála értékeinek (0,01 pf mf, 10 µh H) mindenkori reprodukálhatóságát. A nemzeti etalonokról nagy pontosságú kapacitás és induktivitás mérőhidak segítségével határozzuk meg és visszük át a helyes értéket használati etalonjainkra. Képünkön a GENERAL RADIO 1621 és az ANDEEN-HAGERLING AH 2500A kapacitásmérő hidak láthatók, a kapacitásetalon-csoport két 10 pf névleges értékű kapacitásának mérése közben.

7 A kapacitás- és induktivitás-mérés nemzeti etalonja

8 Az -es váltakozóáramarány-mérés nemzeti etalonja Az etalon az áramarányt (és a hozzátartozó fázisszög mérését) automatikus kiegyenlítésű, összehasonlító mérőhíddal, és a hozzá tartozó, illetve hozzá rendelt etalon áramváltókkal testesíti meg. A jelenleg rendelkezésre álló etalonokat és méréstartományaikat a következő táblázat tartalmazza: Mérőhíd Méréstartomány, A Az etalonhoz Áttétel áramarány N/A X/A tartozó áramváltók primer, A szekunder SCT-2000L SCT-2000M CTT ,5 5 0,5 20 0,25 0,5 ENV ENV

9 A arányt (és a fázisszög mérését) automatikus kiegyenlítésű összehasonlító mérőhíd és a hozzárendelt etalon váltók valósítják meg. A jelenleg rendelkezésre álló etalonokat és méréstartományaikat az alább mellékelt táblázat tartalmazza. A mérések nemzetközi szinten megvalósuló egységességének biztosítására nemzetközi összehasonlításokban vettünk részt, etalonjaink a német nemzeti etalonra visszavezetettek. Méréstartomány Az etalonhoz Áttétel arány Mérőhíd tartozó N/V X/V váltók primer, kv szekunder, V MWB NUET 1 0,1... 0,75 MWB NUET 3 0, BME VTT MWB NUZG MWB NUEO / / 3 100/ 3

10 Az -es villamos teljesítmény- és energiamérés nemzeti etalonja A nemzeti etalon egy HEG gyártmányú, C1-2 típusú egyfázisú teljesítmény egyen átalakító, amelyet a PTB-ben, elsődleges etalonról rendszeresen leszármaztatunk. A villamos fogyasztásmérők etalonjainak hitelesítéséhez ZERA gyártmányú, COM303-3 típusú, nagypontosságú használati etalon komparátorra alapozott háromfázisú mérőrendszert használunk, amit a nemzeti etalonnal évente kalibrálunk.

11 Elektromos mérések szolgáltatásai, 2006/VI., 1 Sorszám Megnevezés Tartomány Bizonytalanság, k = 2 Kapcsolattartó Elektromos mérések egyenen 1. Normálelemek 1,018 V Szilárdtest referencia források (1,018 10) V ,1 mω MΩ Normálellenállások és ellenállás szekrények (10 100) MΩ MΩ 1 GΩ Feszültségmérők (0 1000) V Árammérők (0 100) A Kompenzátorok (0 1000) V Digitális mérők (1 1000) V 2, Digitális multiméterek 9. Kalibrátorok Németh Tibor, tel.: ; -870; nemetht@mkeh.hu 1 mv 1000 V Szentirmai Endre, 1 ma 10 A , tel.: , -876; 1 mv 1000 V szentirmaie@mkeh.hu 1 ma 10 A 2, Elektromos mérések ipari frekvenciákon 10. Teljesítménymérők és kalibrátorok (0,01 120) A (40 500) V 11. Fogyasztásmérők típusvizsgálata és etalonok hitelesítése (0,01 120) A (40 320) V 12. Teljesítménytényező-mérők (0,01 120) A (40 320) V Himpli Árpád, tel.: ; himplia@mkeh.hu Elektrosztatikus mérők (1 30) kv Kovács Mihály, 14. Feszültségváltók, áttételi hiba (40 V 35 kv)/100 V , szöghiba (15 210) mrad 15. Áramváltók, áttételi hiba (0,1 A 5 ka)/5 A szöghiba (5 30) mrad 16. Átütési szilárdság vizsgáló készülékek (1 10) kv AC-DC átalakítók Elektromos mérések egyéb frekvenciákon 20Hz 1 MHz ( mv) 20 Hz 1 MHz (0,25 25) V 1MHz 100 MHz (0,25 10) V 20 Hz 100 khz ( ) V (0,75 4) 10-4 (0,5 4,5) tel.: kovacsm@mkeh.hu Döme Károly tel.: domek@mkeh.hu Németh Tibor, tel.: ; -870; nemetht@mkeh.hu A táblázat folytatódik

12 Elektromos mérések szolgáltatásai, 2006/VI., 2 Sorszám Megnevezés Tartomány Bizonytalanság, k = 2 Kapcsolattartó 18. Áramsöntök 20 Hz 20 khz (0,01 10) A (0,6 1) Hz 1 MHz 10 mv 10 V Feszültségmérők, kalibrátorok, multiméterek 40 Hz 100 khz (10 750) V Hz 30 khz ( ) V Árammérők, multiméterek 20 Hz 10 khz (10 200) ma Hz 10 khz (0,2 10) A 0, Kapacitásmérték, három kivezetéses, 1 khz-en ( ) pf (1... 5) 10-5 (1 100) mf (0,5 2) pf ±0,2% Kapacitásmérték, két kivezetéses, 1 khz-en (0,1 10) pf 0,01 pf 10 pf 100 mf (0,5 20) Kapacitásmérő berendezések 0,01 pf 100 mf (0,05 2) Induktivitásmérték, 1 khz-en (10 100) mh 100 mh 10 H 10 mh ±0,2% (0,6 2) 10-3 (0,4 0,6) Induktivitásmérték, (1..10) khz tartományban 10 mh 10 H (0,7 2) Induktivitásmérő berendezések, 1 khz-en 10 mh 10 H (0,5 3) Induktivitásmérő berendezések, (1 10) khz-en 10 mh 10 H (0,1 1) Járműsebességmérők (típusvizsgálat és hitelesítés) OIML R91 szerint Idő és frekvencia mérések 29. Időalap generátorok 5 MHz; 10 MHz < 2, mérés 1 Hz 200 MHz 5, Időintervallummérők 20 ns 100 s 100 ps 32. Időskála beállítása UTC-hez szinkronizálási bizonytalanság 33. Meghatározott frekvenciaérték szolgáltatása 1 Hz; 5 MHz; 10 MHz < 2, Mechanikus stopperórák kalibrálása < naponta 1 s 35. Digitális stopperórák kalibrálása < havonta 1,4 s Németh Tibor, tel.: ; -870; nemetht@mkeh.hu Szentirmai Endre, tel.: , -876; szentirmaie@mkeh.hu Szentirmai Endre, tel.: ; -876; szentirmaie@mkeh.hu

13 Elektromos mérési képességek, 1 Kalibrálási szolgáltatás Mérési tartomány mérési paraméterek Kiterjesztett bizonytalanság Mennyiség műszer vagy etalon módszer min. max. Egység megnevezés érték érték Egység DC forrás: diszkrét érték DC forrás: kis DC forrás: közepes DC ellenállás etalon és forrás: kis érték DC ellenállás etalon és forrás: közepes érték DC ellenállás etalon és forrás: nagy érték DC ellenállás etalon és forrás: több méréstartomány Etalon cella Többcélú kalibrátor, DC forrás: U Többcélú kalibrátor, DC forrás Többcélú transzfer etalon: : U DC voltmérő, multiméter, többcélú transzfer etalon: : U Ellenállás mérték, ellenállás szekrény Többcélú kalibrátor Közvetlen összehasonlítás referencia etalonnal Közvetlen összehasonlítás többcélú transzfer etalonnal Közvetlen összehasonlítás többcélú transzfer etalonnal Összehasonlítás referencia etalonnal Közvetlen összehasonlítás kalibrátorral Összehasonlítás DCC hídon Összehasonlítás Wheatstone hídon Ellenállás etalon közvetlen mérése (4 vezeték) Ellenállás etalon közvetlen mérése (2 vezeték) Kiterjesztési tényező megbízhatósági szint relatív? Bizonytalansági mátrix Megjegyzés 1,018 1,018 Környezeti 20 C % 1 hőmérséklet V µv/v % 2 1,018 1, % 3 (0,5 + 0,01U), U mv-ban, mv értékek µv 2 95% 4 a (0,5... 2,5) tartományban 0, % 5 V µv/v % mv Feszültség 1 mv, 10 mv, 100 mv (0,5 + 0,002U), U mv-ban, értékek a (0,5 0,7) tartományban V 1 V, 10 V, 100 V, 1000 V 2 µv/v 2 95% 8 (1 + 0,01U), U mv-ban, mv értékek az (1 µv 2 95% ) tartományban Igen 0, V 10 µv/v 2 95% 10 0,1 0,1 Teljesítmény 10 mw % 11 Sorszám µv 2 95% 7 Ellenállás 1 mω, 10 mω 1 10 mω % mw Teljesítmény 10 mw % mw % Ω, 100 Ω, Ω Ellenállás Ω, Ω % mw kω 10 mw 10 µω/ω 2 95% Teljesítmény 10 mw % MΩ 10 V % V % GΩ 10 V % Ω % 21 0, kω % 22 0, % MΩ % 24

14 Elektromos mérési képességek, 2 Kalibrálási szolgáltatás Mérési tartomány mérési paraméterek Kiterjesztett bizonytalanság Mennyiség műszer vagy etalon módszer min. max. Egység megnevezés érték érték Egység Kiterjesztési tényező megbízhatósági szint relatív? Bizonytalansági mátrix Megjegyzés Sorszám DC ellenállásmérő: kis érték Mikroellenállásmérő, multiméter, ellenállásmérő híd: R mω 1 mω, 10 mω, 100 mω % 25 DC ellenállásmérő: közepes érték Ellenállásmérő, multiméter, többcélú transzfer etalon, ellenállásmérő híd: R Ellenállás etalon közvetlen mérése (4/2 vezeték) 1 10 Ω 1 Ω, 10 Ω % 26 0, kω Ellenállás 0,1 kω, 1 kω, 10 kω, 100 kω, 1000 kω µω/ω % 27 Ellenállás etalon közvetlen mérése (2 vezeték) MΩ 10 MΩ, 100 MΩ, 1000 MΩ % 28 Igen DC áramforrás: kis érték DC áramforrás: közepes érték DC árammérő: kis érték DC árammérő: közepes érték Többcélú kalibrátor, áram generátor Multiméter, többcélú transzfer etalon Közvetlen összehasonlítás többcélú transzfer etalonnal A kalibrátor kimenet közvetlen mérése µa % 29 0,2 200 ma % 30 0,2 10 A % 31 µa/a µa % 32 0,2 200 ma % 33 0,2 2 A % 34 Kapacitás: kis veszteségű Kapacitás etalon 0,01 1 pf nf Kapacitás Kapacitás Kapacitás 0,01 pf, 0,1 pf, 1 pf pf 2 95% Nem 35 1 khz 10 pf, 100 pf, 1000 pf % 36 1 khz µf/f Igen 10 nf, 100 nf 1 khz % 37 Összehasonlítás kapacitásmérő hídon 0, khz 10-3 pf 2 95% Nem 40 pf khz % Igen 41 Kapacitás: dielektrikus Fix és változtatható kapacitás, kapacitás szekrény khz % 42 µf/f 0,1 5 nf 1 khz % khz % 44

15 Elektromos mérési képességek, 3 Kalibrálási szolgáltatás Mérési tartomány mérési paraméterek Kiterjesztett bizonytalanság Mennyiség műszer vagy etalon módszer min. max. Egység megnevezés érték érték Egység Kapacitásmérő Induktivitás: öninduktivitás kis érték Induktivitás: öninduktivitás közepes érték Induktivitás: öninduktivitás nagy érték Kapacitásmérő híd, RLC mérő Fix és változtatható induktivitás, induktivitás szekrény Közvetlen mérés kapacitás etalonnal vagy kapacitás dekáddal Közvetlen összehasonlítás Maxwell hídon Induktivitás mérők RLC mérő Induktivitásetalon közvetlen mérése AC : AC-DC Összehasonlítás AC-DC átalakítási transzfer etalon, AC-DC transzfer különbség termál konverter, etalonnal kis en mikropotenciométer AC : AC-DC átalakítási különbség közepes en AC : AC-DC átalakítási különbség nagy en AC < 1000 V: forrás AC < 1000 V: mérő AC áram: AC- DC átalakítási különbség AC áram: < 100 A: forrás AC áram: < 100 A: mérő AC-DC transzfer etalon, termál konverter AC-DC transzfer etalon, termál konverter tartomány bővítővel Többcélú kalibrátor AC voltmérő, multiméter, többcélú transzfer etalon Termál konverter sönttel, AC-DC transzfer etalon sönttel Többcélú kalibrátor transconductance erősítő AC árammérő, multiméter, többcélú transzfer etalon Közvetlen összehasonlítás termál konverterrel Összehasonlítás AC- DC transzfer etalonnal, közvetlen összheasonlítás termál konverterrel Kalibrátor kimenet közvetlen mérése Közvetlen összehasonlítás termál konverter és sönt együttesével Összehasonlítás többcélú transzfer etalonnal Összehasonlítás termál konverter és sönt együttesével pf 1 khz 2000 Kiterjesztési tényező megbízhatósági szint 2 95% relatív? Bizonytalansági mátrix Megjegyzés µf/f nf 1 khz % 49 0,1 1 mh 1 khz µh/h 1 khz % 52 Igen Sorszám 2 95% khz % 50 0,001 1 H khz % 53 0, mh 1 khz % mv 20 Hz 1 MHz ,5 5 V µv/v 2 95% Mátrix 1 57a 20 Hz 1 MHz % Mátrix 1 57c Hz 1 MHz % Mátrix 1 57d 0, Hz 1 MHz % Mátrix 2 81a 0, Hz 1 MHz % Mátrix , Hz 20 khz % Mátrix , (10 30) Hz % 123a 0, Hz 1 khz % 123b ma 0, (1 5) khz % 123c 0, (5 10) khz 500 µa/a 2 95% 123d 0, Hz 10 khz % Mátrix

16 Elektromos mérési képességek, 4 Kalibrálási szolgáltatás Mérési tartomány mérési paraméterek Kiterjesztett bizonytalanság Mennyiség műszer vagy etalon módszer min. max. Egység megnevezés érték érték Egység AC teljesítmény és energia: egy fázis (f 400 Hz) AC teljesítmény és energia: három fázis AC nagy, áttételi hiba AC nagy, arány, fázis eltolás AC nagy, áttételi hiba AC nagy, arány, fázis eltolás Teljesítménymérő, teljesítmény átalakító, teljesítménymérő Összehasonlítás referencia etalonnal 0, W Fogyasztásmérő Ws Teljesítménymérő, teljesítmény átalakító, teljesítménymérő 0, W Fogyasztásmérő Ws váltó transzformátor Közvetlen összehasonlítás etalon váltóval 0 0, mrad 0 0, mrad Feszültség Áram Teljesítmény tényező Feszültség Áram Teljesítmény tényező Mérési idő Feszültség Áram Teljesítmény tényező Feszültség Áram Teljesítmény tényező Mérési idő Primer Primer Primer Primer (30 300) V (0, ) A ,25 induktív vagy kapacitív ( ) Hz (30 300) V (0, ) A ,25 induktív vagy kapacitív ( ) Hz ( ) s ( ) V (0, ) A ,25 induktív vagy kapacitív ( ) Hz ( ) V (0, ) A ,25 induktív vagy kapacitív ( ) Hz ( ) s ( ) V 100 V ( ) V 100 V ( ) V 100 V ( ) V 100 V Kiterjesztési tényező megbízhatósági szint relatív? Bizonytalansági mátrix Megjegyzés Sorszám 200 µw/va 2 95% Igen µwh/vah 2 95% Igen Mérési tartomány 100 másodperc tartamú mérésre rvényes 300 µw/va 2 95% Igen µwh/vah 2 95% Igen % Nem 15 µrad 2 95% Nem % Nem 80 µrad 2 95% Nem Mérési tartomány 100 másodperc tartamú mérésre rvényes 135a 136a

17 Elektromos mérési képességek, 5 Kalibrálási szolgáltatás Mérési tartomány mérési paraméterek Kiterjesztett bizonytalanság Mennyiség műszer vagy etalon módszer min. max. Egység megnevezés érték érték Egység Kiterjesztési tényező megbízhatósági szint relatív? Bizonytalansági mátrix Megjegyzés Sorszám AC nagy, áttételi hiba AC nagy, arány, fázis eltolás AC nagy, áttételi hiba AC nagy, arány, fázis eltolás AC nagy, áttételi hiba AC nagy, arány, fázis eltolás váltó transzformátor Közvetlen összehasonlítás etalon váltóval 0 0, mrad 0 0, mrad 0 0, mrad Primer Primer Primer Primer Primer Primer 750 V... 3 kv 100 V 750 V... 3 kv 100 V ( ) kv 100/1,73 V ( ) kv 100 V (35/1, /1,73) kv 100/1,73 V (35/1, /1,73) kv 100/1,73 V % Nem 90 µrad 2 95% Nem % Nem 90 µrad 2 95% Nem 1, % Nem 210 µrad 2 95% Nem AC nagy, mérők AC nagy : mérők Összehasonlítás 1 30 kv 5 V/kV 2 95% Igen 137 AC nagy áram, áttételi hiba AC nagy áram, arány, fázis eltolás AC nagy áram, áttételi hiba AC nagy áram, arány, fázis eltolás Áramváltó transzformátor Áramkomparátor híd és etalon váltó Áramkomparátor híd 0 0, mrad 0 0, mrad Primer áram (0,1... 0,5 A) áram 5 A Primer áram (0,1... 0,5 A) áram 5 A Primer áram (0, ) A áram 5 A Primer áram (0, ) A áram 5 A 1, % Nem 20 µrad 2 95% Nem % Nem 5 µrad 2 95% Nem

18 Elektromos mérési képességek, 6 Kalibrálási szolgáltatás Mérési tartomány mérési paraméterek Kiterjesztett bizonytalanság Mennyiség műszer vagy etalon módszer min. max. Egység megnevezés érték érték Egység Kiterjesztési tényező megbízhatósági szint relatív? Bizonytalansági mátrix Megjegyzés Sorszám AC nagy áram, áttételi hiba AC nagy áram, arány, fázis eltolás AC nagy áram, áttételi hiba AC nagy áram, arány, fázis eltolás AC nagy áram, áttételi hiba AC nagy áram, arány, fázis eltolás Áramváltó transzformátor Áramkomparátor híd és etalon váltó 0 0, mrad 0 0, mrad 0 0, mrad Primer áram áram Primer áram áram Primer áram áram Primer áram áram Primer áram áram Primer áram áram ( ) A 5 A ( ) A 5 A ( ) A 5 A ( ) A 5 A (0,5... 5) ka 5 A (0,5... 5) ka 5 A % Nem 10 µrad 2 95% Nem 1, % Nem 15 µrad 2 95% Nem % Nem 30 µrad 2 95% Nem

19 mátrix 1. AC : AC - dc átalakítási különbség, kis en (OMH azonosító: 57a), közepes en (OMH azonosító: 57c), nagy en (OMH azonosító: 57d); kiterjesztett bizonytalanság értékek μv/v-ban 20 Hz 40 Hz 40 Hz 300 Hz 300 Hz 30 khz 30 khz 50 khz 50 khz 100 khz 100 khz 300 khz 300 khz 500 khz 500 khz 700 khz 700 khz 1 MHz 10 mv 20 mv mv 50 mv mv 100 mv mv mv ,25 V 0,5 V ,5 V 3 V V 10 V V 20 V V 50 V V 200 V V 500 V V 1000 V

20 mátrix 2. AC 1000 V alatt (OMH azonosító: 81a); kiterjesztett bizonytalanság értékek μv/v-ban 20 Hz 40 Hz 40 Hz 300 Hz 300 Hz 30 khz 30 khz 50 khz 50 khz 100 khz 100 khz 300 khz 300 khz 500 khz 500 khz 1 MHz 10 mv 20 mv mv 50 mv mv 100 mv mv mv ,25 V 0,5 V ,5 V 3 V V 10 V V 20 V V 200 V V 1000 V

21 mátrix 3. AC 1000 V alatt (OMH azonosító: 93); kiterjesztett bizonytalanság értékek μv/v-ban 20 Hz 40 Hz 40 Hz Hz 45 Hz 300 Hz 300 Hz... 1 khz 1 khz 20 khz 20 khz 30 khz 30 khz 50 khz 50 khz 100 khz 100 khz 300 khz 300 khz 500 khz 500 khz 1 MHz 10 mv 20 mv mv 50 mv mv 100 mv mv 250 mv ,25 V 0,5 V ,5 V 3 V V 10 V V 20 V V 200 V V 750 V V 1000 V

22 mátrix 4. AC áram: AC-dC átalakítási különbség (OMH azonosító: 118); kiterjesztett bizonytalanság értékek μa/a-ban 40 Hz 10 khz 10 khz 20 khz 2,5 ma 50 ma ma 1 A A 5 A mátrix 5. AC áram 100 A alatt (OMH azonosító: 127); kiterjesztett bizonytalanság értékek ma/a-ban 10 Hz 20 Hz 20 Hz 40 Hz 40 Hz 1 khz 1 khz 5 khz 5 khz 10 khz 0,1 ma 0,2 ma ,2 ma 0,5 ma ,5 ma 2 ma ma 20 ma ma 200 ma ma 300 ma ma 500 ma ma 2 A

23 idő- és frekvencia mérések, mérési képességek Kalibrálási szolgáltatás Mérési tartomány Mérési paraméterek Kiterjesztett bizonytalanság Mennyiség Időskálakülönbség Műszer vagy etalon Helyi idő UTC Helyi frekvencia etalon Általános frekvencia etalon Módszer Minimum Maximum Egység Megnevezés Érték Érték Egység Fázisidő-mérés Közvetlen összehasonlítás frekvenciaszámlálóval Impulzus amplitúdó s Előrejelzési időtartam 5 5 MHz Kiterjesztés i Megbízhatóság i szint Relatív? (0,1... 1) V % ns Nem 20 nap % 1 nap 2, % , Átlagolási % Hz/Hz idő Hz 1000 s 5, % Igen Sorszám

A KALIBRÁLÓ LABORATÓRIUM LEGJOBB MÉRÉSI KÉPESSÉGE

A KALIBRÁLÓ LABORATÓRIUM LEGJOBB MÉRÉSI KÉPESSÉGE MTA-MMSZ Kft. Kalibráló Laboratóriuma A KALIBRÁLÓ LABORATÓRIUM LEGJOBB MÉRÉSI KÉPESSÉGE 1. Egyenfeszültség-mérés 1.1 Egyenfeszültség-mérők 0...3 mv 1,5 µv 1.2 Egyenfeszültségű jelforrások - kalibrátorok,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-0162/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-0162/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-0162/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: AEROPLEX Közép-Európai Kft. Kalibráló Labor 1185 Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (4) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2014 nyilvántartási számú (4) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRT (1) a NH016/ nyilvántartási számú (4) akkreditált státuszhoz EROPLEX KözépEurópai Légijármű Műszaki Központ Kft. Kalibráló Labor (1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér)

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti kkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRT a NT--016/ nyilvántartási sú akkreditált státuszhoz z EROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. Kalibráló Labor (1185 Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-2-0263/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A COMMED TRADE Kft. Kalibráló Laboratórium (1074 Budapest, Vörösmarty u. 3. A. ép.) akkreditált területe

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0138/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0138/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0138/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A KALTECH Méréstechnikai Kft. (2144 Kerepes, Juhász Gyula u. 95.) akkreditált területe I. Az

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0263/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A COMMED TRADE Kft. Kalibráló Laboratórium (1074 Budapest, Vörösmarty u. 3. A. ép.) akkreditált

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási okirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási okirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a számú akkreditálási okirathoz Az AEROPLEX Közép-Európai Légijármû Mûszaki Központ Kft. tevékenységi területe: nagyfrekvenciás paraméterek (frekvencia, teljesítmény,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2019 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2019 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-2-0294/2019 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: C+D AUTOMATIKA Kft. Kalibráló laboratórium 1191 Budapest, Földváry u. 2. 2)

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0306/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A ROHDE & SCHWARZ Hungária Szolgáltató Kft. Kalibráló laboratóriuma (1138 Budapest, Madarász

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-2-0177/2014 nyilvántartási számú (2) akkreditált státuszhoz A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala Infokommunikációs

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-2-0306/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A ROHDE & SCHWARZ Hungária Szolgáltató Kft. Kalibráló laboratóriuma (1138 Budapest,

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-2-0294/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A C+D AUTOMATIKA Kft. Kalibráló laboratórium (1191 Budapest, Földváry u. 2.) akkreditált területe I. Az

Részletesebben

Számítási feladatok a 6. fejezethez

Számítási feladatok a 6. fejezethez Számítási feladatok a 6. fejezethez 1. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után 1 μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? 2. Egy áramkörben I = 0,5 A erősségű és 200 Hz

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0294/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A C+D AUTOMATIKA Kft. Kalibráló laboratórium (1191 Budapest, Földváry u. 2.) akkreditált területe

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-2-0313/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: TooLIMPEX Metrológia Kft. Kalibráló laboratórium 1171 Budapest, Pányva u. 6.

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-2-0170/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: TiszaTeszt Méréstechnikai Korlátolt Felelősségű Társaság Kalibráló Laboratórium

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-2-0330/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DUNAFERR LABOR Nonprofit Kft. Vizsgáló- és Kalibrálólaboratóriumok Üzletág Kalibrálólaboratórium (2400 Dunaújváros, Vasmű

Részletesebben

6 az 1-ben digitális multiméter AX-190A. Használati útmutató

6 az 1-ben digitális multiméter AX-190A. Használati útmutató 6 az 1-ben digitális multiméter AX-190A Használati útmutató 1. Biztonsági szabályok SOHA ne használjon a mérőműszernél olyan feszültséget, vagy áramerősséget, amely értéke túllépi a megadott maximális

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0170/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0170/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT20170/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A TiszaTeszt Méréstechnikai Kft. Kalibráló Laboratórium (4440 Tiszavasvári, Kabay J. u. 29.) akkreditált

Részletesebben

Digitális multiméterek

Digitális multiméterek PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FIZIKAI INTÉZET Fizikai mérési gyakorlatok Digitális multiméterek Segédlet környezettudományi és kémia szakos hallgatók fizika laboratóriumi mérési gyakorlataihoz)

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-2-0283/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Sorszám A Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály 2 (1124 Budapest,

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2011. március 18. MA lev - 4. óra Verzió: 1.3 Utolsó frissítés: 2011. május 15. 1/51 Tartalom I 1 A/D konverterek alkalmazása

Részletesebben

* Egyes méréstartományon belül, a megengedett maximális érték túllépését a műszer a 3 legkisebb helyi értékű számjegy eltűnésével jelzi a kijelzőn.

* Egyes méréstartományon belül, a megengedett maximális érték túllépését a műszer a 3 legkisebb helyi értékű számjegy eltűnésével jelzi a kijelzőn. I. Digitális multiméter 1.M 830B Egyenfeszültség 200mV, 2, 20,200, 1000V Egyenáram 200μA, 2, 20, 200mA, 10A *!! Váltófeszültség 200, 750V 200Ω, 2, 20, 200kΩ, 2MΩ Dióda teszter U F [mv] / I F =1.5 ma Tranzisztor

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH /2014 nyilvántartási számú (3) akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH /2014 nyilvántartási számú (3) akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH-2-0283/2014 nyilvántartási számú (3) akkreditált státuszhoz Sorszám 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-2-0283/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-2-0283/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-2-0283/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Metrológiai Hatóság (1124 Budapest,

Részletesebben

A hangnyomás nemzeti etalonja

A hangnyomás nemzeti etalonja AKUSZTIKAI MÉRÉSEK Az akusztikus szakterület fontosabb metrológiai feladatai az 1991. évi XLV. mérésügyi törvény alapján: a nemzeti hangnyomás etalon fenntartása, fejlesztése, nemzetközi összehasonlítása,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-2-0256/ nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz D.E.Á.K. Irányítástechnikai Kft. Kalibráló Laboratórium (2400 Dunaújváros, Verebély László utca 8.) akkreditált területe I. Az

Részletesebben

VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ KÖRÖK

VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ KÖRÖK Számítsuk ki a 80 mh induktivitású ideális tekercs reaktanciáját az 50 Hz, 80 Hz, 300 Hz, 800 Hz, 1200 Hz és 1,6 khz frekvenciájú feszültséggel táplált hálózatban! Sorosan kapcsolt C = 700 nf, L=600 mh,

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 5. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2011. március 18. MA lev - 5. óra Verzió: 1.1 Utolsó frissítés: 2011. április 12. 1/20 Tartalom I 1 Demók 2 Digitális multiméterek

Részletesebben

Akkreditált kalibráló és vizsgáló laboratórium

Akkreditált kalibráló és vizsgáló laboratórium A Kalibra59 Bt akkreditált kalibráló és vizsgáló laboratóriuma a kalibrálásokat az Önök igényei szerint végezheti akár laboratóriumban, Címünk: 2151. Fót, Béke u. 72 Nyitva tartás: munkanapokon 8-17 óráig

Részletesebben

Digitális kijelzésű villamos mérőműszerek

Digitális kijelzésű villamos mérőműszerek MŰSZAKI ISMERTETŐ Digitális kijelzésű villamos mérőműszerek Az elosztóberendezésekben, kapcsolótáblákban alkalmazott műszereket nevezzük táblaműszereknek. A táblaműszerekkel váltakozóáramú áram (A), feszültség

Részletesebben

A víztérfogatáram-mérés nemzeti etalonja

A víztérfogatáram-mérés nemzeti etalonja Áramlásmérések Az e szakterülethez tartozó használati mérőeszközök a magánháztartásoktól a legnagyobb ipari fogyasztókig megtalálhatók. A lakossági, valamint az ipari víz-, gáz- és hőenergia-szolgáltatás

Részletesebben

L/2. MÉRŐMŰSZEREK Analóg táblaműszerek Váltakozó áramú feszültségmérők. Egyenáramú feszültségmérők V1 UL94 V1 UL94 V AC EN EN V DC 660 V

L/2. MÉRŐMŰSZEREK Analóg táblaműszerek Váltakozó áramú feszültségmérők. Egyenáramú feszültségmérők V1 UL94 V1 UL94 V AC EN EN V DC 660 V MÉRŐMŰSZEREK nalóg táblaműszerek Váltakozó áramú feszültségmérők BS 66 V 52 2 6 2 log 1,5 V C 1 CVM96-3 96 96 mm -3 V 1,5 % 9 mm CVM96-12 96 96 mm -12 V 1,5 % 9 mm CVM96-25 96 96 mm -25 V 1,5 % 9 mm CVM96-45

Részletesebben

Kapcsolatok - építőipar és metrólógia

Kapcsolatok - építőipar és metrólógia MME Kapcsolatok - építőipar és metrólógia Horváthné Kőhalmi Erika Alelnök BFKH MME BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA METROLÓGIAI ÉS MŰSZAKI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY MME. Kezdetek : 2010. május 1. BFKH MME

Részletesebben

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő A leírást készítette: Deákvári József, intézeti mérnök Az FVM MGI zajszintméréseihez a Brüel & Kjaer gyártmányú 2238 Mediátor zajszintmérőt és frekvenciaanalizálót

Részletesebben

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye?

1. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? .. Ellenőrző kérdések megoldásai Elméleti kérdések. Milyen módszerrel ábrázolhatók a váltakozó mennyiségek, és melyiknek mi az előnye? Az ábrázolás történhet vonaldiagramban. Előnye, hogy szemléletes.

Részletesebben

Rogowski-tekercses árammérő rendszer tervezése és fejlesztése

Rogowski-tekercses árammérő rendszer tervezése és fejlesztése Rogowski-tekercses árammérő rendszer tervezése és fejlesztése Fekete Ádám, Schmidt László, Szabó László, Dr. Varga László Fekete Ádám és Varga Balázs Budapest, 2013.04.24 Transzformátorok és mérőváltók

Részletesebben

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-2-0133/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A KVALIFIK Méréstechnikai Minõsítõ és Szolgáltató Kft. (1118 Budapest, Sasadi u. 78.) akkreditált

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT20133/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A KVALIFIK Kft. Kalibráló Laboratórium (1118 Budapest, Sasadi út 78.) akkreditált területe I.

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez

Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez Számítási feladatok megoldással a 6. fejezethez. Egy szinuszosan változó áram a polaritás váltás után μs múlva éri el első maximumát. Mekkora az áram frekvenciája? T = 4 t = 4 = 4ms 6 f = = =,5 Hz = 5

Részletesebben

Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések

Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések 1) Definiálja a rendszeres hibát 2) Definiálja a véletlen hibát 3) Definiálja az abszolút hibát 4) Definiálja a relatív hibát 5) Hogyan lehet az abszolút-, és a

Részletesebben

Az Ovit ZRt. által végzett egyéb diagnosztikai és állapotfelmérési vizsgálatok

Az Ovit ZRt. által végzett egyéb diagnosztikai és állapotfelmérési vizsgálatok Az Ovit ZRt. által végzett egyéb diagnosztikai és állapotfelmérési vizsgálatok Nagy Gábor Ovit ZRt. Központi Szakszolgálati Üzem Egerszalók, 2008. április 24. Hőmérsékletmérés, hőmérsékletmérő eszközök

Részletesebben

UT30A UT30B UT30C UT30D UT30F

UT30A UT30B UT30C UT30D UT30F UT30A UT30B UT30C UT30D UT30F /400V/500V 200mV/2000mV/20V/200V 200mV/2000mV/20V/200V 200mV/2000mV 200mV/2000mV /500V /500V 20V/200V/500V 20V/200V/500V AC feszültség 4V/40V/400V/500V ±(1.2%+3) 200V/500V

Részletesebben

Metrológia és mérésügy Magyarországon. Kálóczi László Főosztályvezető-helyettes

Metrológia és mérésügy Magyarországon. Kálóczi László Főosztályvezető-helyettes Metrológia és mérésügy Magyarországon Kálóczi László Főosztályvezető-helyettes Mérésügyi mérföldkövek 1. 1874: Magyar Királyi Mértékügyi Bizottság 1875: Az Osztrák- Magyar Monarchia csatlakozik a Méteregyezményhez

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 760C Digitális multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Általános tulajdonságok... 3 4. Mérési tulajdonságok... 3 5. A Multiméter használata...

Részletesebben

L/10 L/0 L/0. MÉRŐMŰSZEREK Sorolható analóg voltmérők. Sorolható analóg ampermérők közvetlen áramméréshez V1 UL94 V1 UL94. Sorolható mérőműszerek

L/10 L/0 L/0. MÉRŐMŰSZEREK Sorolható analóg voltmérők. Sorolható analóg ampermérők közvetlen áramméréshez V1 UL94 V1 UL94. Sorolható mérőműszerek ÉRŐŰSZEREK Sorolható analóg voltmérők Sorolható mérőműszerek 5 V IP 4 5..4 C / 1 1 CVS-25-25 V 1,5 % V C CVS-1-1 V 1,5 % CVS-45-45 V 1,5 % DCVS-1 V DC -1 V 1,5 % DCVS-25-25 V 1,5 % V 1 4 REEVT STDRD E

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 523 02 Elektronikai technikus

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk váltakozó-áramú alkalmazásai. Elmélet Az integrált mûveleti erõsítõk váltakozó áramú viselkedését a. fejezetben (jegyzet és prezentáció)

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA. Nagypontosságú idő- és frekvenciamérés az OMH-ban* Az OMH-ban használt időalap-generátorok MIHALOVICS ORSZÁGOS MÉRÉSÜGYI HIVATAL

HÍRADÁSTECHNIKA. Nagypontosságú idő- és frekvenciamérés az OMH-ban* Az OMH-ban használt időalap-generátorok MIHALOVICS ORSZÁGOS MÉRÉSÜGYI HIVATAL HÍRADÁSTECHNIKA Nagypontosságú idő- és frekvenciamérés az OMH-ban* MIHALOVICS ORSZÁGOS MÉRÉSÜGYI HIVATAL A cikk fő célja ismertetni a magyar mérésügy jelenlegi helyzetét az idő- és frekvenciamérés tekintetében.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni?

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni? 1. mérés Definiálja a korrekciót! Definiálja a mérés eredményét metrológiailag helyes formában! Definiálja a relatív formában megadott mérési hibát! Definiálja a rendszeres hibát! Definiálja a véletlen

Részletesebben

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő MOM690 Mikroohm mérő A nagyfeszültségű megszakítók és szakaszolók karbantartásának fontos része az ellenállás mérése. A nagy áramú kontaktusok és egyéb átviteli elemek ellenállásának mérésére szolgáló

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Műszer jellemzői Pontossági osztály IEC 62053-22szerint: 0.5 S Mért jellemzők Fázisfeszültségek (V) U L1, U L2, U L3 Vonali feszültségek (V) U L1L2,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2) akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2015 nyilvántartási számú 2) akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH20133/2015 nyilvántartási számú 2) akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: KVALIFIK Kft. Kalibráló Laboratórium 1118 Budapest, Sasadi út 78. 2) Akkreditálási

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Jellemzők Az univerzális mérőkészülék alkalmas villamos hálózat elektromos mennyiségeinek mérésére, megjelenítésére és tárolására. A megjelenített

Részletesebben

Fejlesztések a zárlati méréstechnikában

Fejlesztések a zárlati méréstechnikában Fejlesztések a zárlati méréstechnikában Fekete Ádám, Schmidt László, Szabó László, Dr. Varga László Varga Balázs Budapest, 2012.04.26 Villamos kapcsolókészülékek és berendezések szakmai nap A zárlati méréstechnika

Részletesebben

PC-RE CSATLAKOZTATHATÓ MULTIMÉTEREK

PC-RE CSATLAKOZTATHATÓ MULTIMÉTEREK MÉRŐMŰSZEREK 2016 PC-RE CSATLAKOZTATHATÓ MULTIMÉTEREK 2 a maxwell-digital software A Maxwell-Digital 2003 óta forgalmaz számítógéphez csatlakoztatható multimétereket. Jelenlegi kínálatunkban is több különböző

Részletesebben

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel 3. aboratóriumi gyakorlat Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel. dolgozat célja oltmérők, ampermérők használata áramköri elemek mérésénél, mérési hibák megállapítása és azok függősége a használt mérőműszerek

Részletesebben

24 VAC (3 VA), 100 115 VAC (4 VA), 200 230 VAC (5 VA) Maximális névleges bemeneti érték 10 100%-a

24 VAC (3 VA), 100 115 VAC (4 VA), 200 230 VAC (5 VA) Maximális névleges bemeneti érték 10 100%-a K8AB-AS Egyfázisú áramrelé Ezek az egyfázisú áramrelék a túláramok és áramesések figyelésére szolgálnak. Egyetlen relé lehetővé teszi a kézi és az automatikus nyugtázást. Az indítászárolási és a kapcsolási

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

ROG4K. EM210 fogyasztásmérő áramérzékelő ( A) Előnyök. Leírás

ROG4K. EM210 fogyasztásmérő áramérzékelő ( A) Előnyök. Leírás ROG4K EM210 fogyasztásmérő áramérzékelő (20-4000 A) Leírás Az áramérzékelő működése Rogowski elven alapul, EM210 fogyasztásmérővel együtt kell használni ( EM210 72D MV5 és EM210 72D MV6 verzió) egy-két

Részletesebben

Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei

Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei Villamosipar és elektronika ágazat Elektrotechnika gyakorlat 10. évfolyam 10 óra Sorszám Tananyag Óraszám Forrasztási gyakorlat 1 1.. 3.. Forrasztott kötés típusai:

Részletesebben

készülékek MSZ EN 50160 szabvány szerint

készülékek MSZ EN 50160 szabvány szerint Villamos hálózat minség vizsgáló készülékek MSZ EN 50160 szabvány szerint Villamos hálózat minség vizsgáló készülékek MSZ EN 50160 szabvány Információt ad a szolgáltatott hálózati feszültség jellemzkrl

Részletesebben

Villamos teljesítmény mérése

Villamos teljesítmény mérése 4. mérés Villamos teljesítmény mérése Bevezetés A villamos teljesítmény az egyik villamos alapmennyiség, amely mind egyen-, mind váltakozó-áramon definiálható. Mérésével különféle összetett villamos áramkörök

Részletesebben

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése.

A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése. A kísérlet, mérés megnevezése célkitűzései: Váltakozó áramú körök vizsgálata, induktív ellenállás mérése, induktivitás értelmezése. Eszközszükséglet: tanulói tápegység funkcionál generátor tekercsek digitális

Részletesebben

PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő

PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő GW Instek PCS-1000I Szigetelt kimenetű nagy pontosságú áram sönt mérő Új termék bejelentése A precízen elvégzett mérések nem hibáznak GW Instek kibocsátja az új PCS-1000I szigetelt kimenetű nagypontosságú

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 6. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2012. március 12. MA - 6. óra Verzió: 2.1 Utolsó frissítés: 2011. március 12. 1/48 Tartalom I 1 Digitális multiméterek 2 BNC csatlakozó

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 870F Digitális Lakatfogó Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 2 4. Műszaki jellemzők... 3 5. Mérési jellemzők...

Részletesebben

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba. Tihanyi Attila 2007 március 27

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba. Tihanyi Attila 2007 március 27 Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba Tihanyi Attila 2007 március 27 Ellenállások R = U I Fajlagos ellenállás alapján hosszú vezeték Nagy az induktivitása Bifiláris Trükkös tekercselés Nagy mechanikai

Részletesebben

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel!

2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! 1.) Hány Coulomb töltést tartalmaz a 72 Ah ás akkumulátor? 2.) Fajlagos ellenállásuk nagysága alapján állítsd sorrendbe a következő fémeket! Kezd a legjobban vezető fémmel! a.) alumínium b.) ezüst c.)

Részletesebben

MŰVELETI ERŐSÍTŐS KAPCSOLÁSOK MÉRÉSE (DR. Kovács Ernő jegyzete alapján)

MŰVELETI ERŐSÍTŐS KAPCSOLÁSOK MÉRÉSE (DR. Kovács Ernő jegyzete alapján) MŰVELETI ERŐSÍTŐS KPCSOLÁSOK MÉRÉSE (DR. Kovács Ernő jegyzete alapján) mérések célja: megismerni a leggyakoribb alap- és alkalmazott műveleti erősítős kapcsolások jellemző tulajdonságait. mérések elméleti

Részletesebben

A dozimetriai országos etalonok nemzetközi összehasonlító mérései

A dozimetriai országos etalonok nemzetközi összehasonlító mérései A dozimetriai országos etalonok nemzetközi összehasonlító mérései Machula Gábor, Nagyné Szilágyi Zsófia Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 1124 Budapest, Németvölgyi út 37 39. Jogszabályi háttér

Részletesebben

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK

EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK dátum:... a mérést végezte:... EGYENÁRAMÚ TÁPEGYSÉGEK m é r é s i j e g y z k ö n y v 1/A. Mérje meg az adott hálózati szabályozható (toroid) transzformátor szekunder tekercsének minimálisan és maximálisan

Részletesebben

MŰVELETI ERŐSÍTŐS KAPCSOLÁSOK MÉRÉSE (DR. Kovács Ernő jegyzete alapján)

MŰVELETI ERŐSÍTŐS KAPCSOLÁSOK MÉRÉSE (DR. Kovács Ernő jegyzete alapján) MŰVELETI ERŐSÍTŐS KPCSOLÁSOK MÉRÉSE (DR. Kovács Ernő jegyzete alapján) mérések célja: megismerni a leggyakoribb alap- és alkalmazott műveleti erősítős kapcsolások jellemző tulajdonságait. mérések elméleti

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 90B Digitális Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Biztonsági információk... 3 4. Speciális használati figyelmeztetések... 3 5. Általános

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 760A Digitális multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Általános tulajdonságok... 3 4. Mérési tulajdonságok... 3 5. A Multiméter használata...

Részletesebben

Fuji Digitális Panelmér. Univerzális FD5000 típus sorozat

Fuji Digitális Panelmér. Univerzális FD5000 típus sorozat Fuji Digitális Panelmér Univerzális FD5000 típus sorozat Univerzális digitális panelmér FD5000 sorozat Mszaki tulajdonságok * beépítés után beállítás nem szükséges * választható tápellátás (90-tl 264VAC,

Részletesebben

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét ELEKTROTECHNIKA (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGY 11-12. évfolyam A tantárgy megnevezése: elektrotechnika Évi óraszám: 69 Tanítási hetek száma: 37 + 32 Tanítási órák száma: 1 óra/hét A képzés célja: Választható tantárgyként

Részletesebben

Környezeti paraméterek hatása a nemzeti etalonnal történő mérésekre

Környezeti paraméterek hatása a nemzeti etalonnal történő mérésekre Környezeti paraméterek hatása a nemzeti etalonnal történő mérésekre Készítette: Szögi Antal és Machula Gábor XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló 2012. április 24-26. ND-1005 közölt

Részletesebben

MÉRÉSI GYAKORLATOK (ELEKTROTECHNIKA) 10. évfolyam (10.a, b, c)

MÉRÉSI GYAKORLATOK (ELEKTROTECHNIKA) 10. évfolyam (10.a, b, c) MÉRÉSI GYAKORLATOK (ELEKTROTECHNIKA) 10. évfolyam (10.a, b, c) 1. - Mérőtermi szabályzat, a mérések rendje - Balesetvédelem - Tűzvédelem - A villamos áram élettani hatásai - Áramütés elleni védelem - Szigetelési

Részletesebben

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása Bolyai Farkas Országos Fizika Tantárgyverseny 2016 Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely XI. Osztály 1. Adott egy alap áramköri elemen a feszültség u=220sin(314t-30 0 )V és az áramerősség i=2sin(314t-30

Részletesebben

Pataky István Fővárosi Gyakorló Híradásipari és Informatikai Szakközépiskola. GVT-417B AC voltmérő

Pataky István Fővárosi Gyakorló Híradásipari és Informatikai Szakközépiskola. GVT-417B AC voltmérő Pataky István Fővárosi Gyakorló Híradásipari és Informatikai Szakközépiskola Elektronikus anyag a gyakorlati képzéshez GVT-417B AC voltmérő magyar nyelvű használati útmutatója 2010. Budapest Tartalomjegyzék

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Mérési útmutató Periodikus, nem szinusz alakú jelek értékelése, félvezetős egyenirányítók

Mérési útmutató Periodikus, nem szinusz alakú jelek értékelése, félvezetős egyenirányítók BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁYI EGYETEM VILLAMOSMÉRÖKI ÉS IFORMATIKAI KAR VILLAMOS EERGETIKA TASZÉK Mérési útmutató Periodikus, nem szinusz alakú jelek értékelése, félvezetős egyenirányítók vizsgálata

Részletesebben

Mérés / ellenőrzés. Tartalom. Mérés / ellenőrzés. Mérés / ellenőrzés Bevezetés G.2 G.1. Kétpólusú feszültségellenőrzők áttekintése G.

Mérés / ellenőrzés. Tartalom. Mérés / ellenőrzés. Mérés / ellenőrzés Bevezetés G.2 G.1. Kétpólusú feszültségellenőrzők áttekintése G. Tartalom Bevezetés.2 Kétpólusú feszültségellenőrzők áttekintése.4 Digitális multiméterek áttekintése.5 Digitális feszültségellenőrzők.6 Kétpólusú feszültségellenőrzők.8 Digitális multiméter.11 Digitális

Részletesebben

ÚJ! NP15 TRMS digitális multiméter, adatgyűjtővel és megjelenítési funkcióval

ÚJ! NP15 TRMS digitális multiméter, adatgyűjtővel és megjelenítési funkcióval ÚJ! NP15 TRMS digitális multiméter, adatgyűjtővel és megjelenítési funkcióval Adatgyűjtő és megjelenítő funkció (max. 32000 mért értékig). Plug and Play USB interfész PC-hez 100 khz sávszélesség feszültségméréskor

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0171/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0171/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nezeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-2-0171/2015 nyilvántartási száú akkreditált státuszhoz Az ISD DUNAFERR Dunai Vasű Zrt. Anyagvizsgáló és Kalibráló Laboratóriuok Igazgatósága (2400 Dunaújváros,

Részletesebben

Előadások (1.) ÓE BGK Galla Jánosné, 2011.

Előadások (1.) ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. Előadások (1.) 2011. 1 Metrológiai alapfogalmak Mérési módszerek Mérési folyamat Mértékegységek Etalonok 2 Metrológiai alapfogalmak 3 A mérendő (mérhető) mennyiség előírt hibahatárokon belüli meghatározása

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 760B Digitális multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Általános tulajdonságok... 3 4. Mérési tulajdonságok... 3 5. A Multiméter használata...

Részletesebben

Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata.

Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata. El. II. 5. mérés. SZIMMETRIKUS ERŐSÍTŐK MÉRÉSE. A mérés célja : Szimmetrikus bemenetű erősítők működésének tanulmányozása, áramköri paramétereinek vizsgálata. A mérésre való felkészülés során tanulmányozza

Részletesebben

Házi Feladat. Méréstechnika 1-3.

Házi Feladat. Méréstechnika 1-3. Házi Feladat Méréstechnika 1-3. Tantárgy: Méréstechnika Tanár neve: Tényi V. Gusztáv Készítette: Fazekas István AKYBRR 45. csoport 2010-09-18 1/1. Ismertesse a villamos jelek felosztását, és az egyes csoportokban

Részletesebben

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át?

7. L = 100 mh és r s = 50 Ω tekercset 12 V-os egyenfeszültségű áramkörre kapcsolunk. Mennyi idő alatt éri el az áram az állandósult értékének 63 %-át? 1. Jelöld H -val, ha hamis, I -vel ha igaz szerinted az állítás!...két elektromos töltés között fellépő erőhatás nagysága arányos a két töltés nagyságával....két elektromos töltés között fellépő erőhatás

Részletesebben