Felfedezőúton az algebrában, avagy egyenletek kicsit másképpen Egyenletek, egyenletrendszerek 6. feladatcsomag

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felfedezőúton az algebrában, avagy egyenletek kicsit másképpen Egyenletek, egyenletrendszerek 6. feladatcsomag"

Átírás

1 SZÁMTAN, ALGERA Felfedezőúton az algebrában, avagy egyenletek kicsit másképpen Egyenletek, egyenletrendszerek 6. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 4 5 év elsőfokú egyenlet magasabb fokú egyenlet nyitott és zárt feladat egyenletek grafikus megoldása azonos átalakítások algebrai azonosságok Az egyenletek megoldásánál nemcsak az absztrakt gondolkodás szükségessége okoz gondot. Gyakran hiányzik a kellő motiváció is, hiszen száraz a téma. Érdemes átgondolni tanári gyakorlatunkat, a feladatok (akár csak kis) változtatásában rejlő lehetőségeket, hiszen ezeket kihasználva változatosabbá tehetjük ezeket az órákat is. A következő feladatlapok hagyományos feladatokon alapulnak, de kiegészülnek olyan kérdésekkel, amelyekkel nemcsak változatosabbak lesznek a matematikaórák, de a tanulók megszerzett tudása is alaposabb lesz, és elsősorban a problémamegoldás terén a matematikai gondolkodásuk is fejlődik. A feladatok listája. Egyenletek nemcsak kezdőknek emelegítő (összehasonlítás, analógiakeresés, feladatkészítés). Egyenletek nemcsak haladóknak (összehasonlítás, analógiakeresés, feladatkészítés). Egyenletek magasabb fokon mindenkinek (összehasonlítás, analógiakeresés, feladatkészítés) Fejlesztő matematika (5. évf.)

2 SZÁMTAN, ALGERA 4. Egyenletek minden mennyiségben (összehasonlítás, analógiakeresés, feladatkészítés, összefüggések meglátása, kreativitás) Módszertani tanácsok Az összetettebb feladatok megoldását típusfeladatok begyakorlása segíti leginkább, hiszen az összetett probléma megoldása közben a rutineljárások behívásával a tanuló energiája nem az alaplépések megtételére megy el, hanem megmarad az adott probléma átlátására és megoldására. Ha azonban ez a begyakorlás nem tudatosan történt, az első akadálynál elvérezhetnek diákjaink. A tudatos, értő feladatmegoldást és gyakorlást sokféleképpen lehet segíteni. Például a megoldási lépések többszöri megbeszélésével, különböző megoldási utak elemzésével, összehasonlításával, kis változtatással készült, korábbiakhoz hasonló feladatok megoldásával. Kevésbé használatos módszer az egyéni (hasonló) feladatkészítés és ezek megoldása. Ez utóbbi több szempontból is értékes és tanulságos. Egyrészt meg kell figyelni a feladatok szerkezetét, matematikai tartalmát és ezzel összefüggésben a megoldást is ahhoz, hogy hasonló feladat készülhessen. Az ilyen megfigyelések fejlesztik a tudatos problémakezelés képességét. Másrészt a saját (tanulói) készítésű feladat megoldása sokkal izgalmasabb; a tapasztalatok szerint ezeket a feladatokat a tanulók többsége akkor is sajátjának érzi, ha valamelyik társa készítette. Ennek megfelelően szívesebben is foglalkozik velük. Az pedig tény, hogy a motivált, pozitív(abb) érzelmi állapotban szerzett ismeretek mélyebbek és könnyebben aktiválhatók a későbbiekben is egy-egy probléma megoldásához. Ha feladatot kell készíteniük, akkor nyilvánvalóan nyitott feladatot oldanak meg a tanulók. A nyitott feladatokról részletesebben olvashatunk például a Matematika Tanári Kincsestárban (. számú kieg. kötet, 004. szeptember). Fejlesztő matematika (5. évf.)

3 SZÁMTAN, ALGERA A nyitott feladatok olyan feladatok, amelyek nem egyértelműen adottak, vagy a megoldásukhoz vezet többféle út. Ezek a feladatok lehetnek elöl nyitottak, azaz a feltételek nem pontosan adottak, lehetnek hátul, azaz a feladatmegadásnál nyitottak, de lehetnek akár elöl és hátul is nyitottak. Ez utóbbiakat szokták szituációs problémáknak is nevezni. (A nyitott feladatoknak azt a fajtáját, melyek megoldásához többféle megoldási út is vezet, nem tekintik mindenhol nyitott feladatoknak, mi most a nyitottak közé soroljuk őket.) A nyitott feladatok megoldásának számos előnye van, nemcsak érdekesek, de a problémamegoldás, illetve az adott anyagrész tanulása szempontjából is hasznosak. Ha azonban nyitott feladatok szerepelnek az órán, tanárként szembe kell néznünk azzal, hogy egy adott feladatnak a kiegészítéstől (egyértelművé tétel) függően több helyes megoldása is lehet. Így már a megbeszélés is időigényesebb, hiszen több lehetőséget is meg kell vizsgálni, megoldási tervet kell készíteni. Nyitott feladatokkal dolgozva fontos, hogy előre meggondoljunk néhány lehetőséget a megoldáshoz. Eközben lehetséges feladatvariációkat, hozzájuk tartozó megoldásokat veszünk sorra. Ezek segítségével nemcsak megoldottuk a feladatot, de több lehetséges megoldást is elkészítünk, amelyek az eredeti feladatnak is megoldásai. Így ahány feltételrendszer, annyiféle eredmény jöhet ki belőle. A csomagunkban többször is felbukkanó feladatkészítés nyitott kezdetű feladat, amennyiben a cél, az egyenletek gyöke adott. Ha csak annyi adott, hogy konkrét feladatokhoz hasonló feladatokat kell készíteni, akkor nyitott a kezdet és a vég is, azaz szituációs problémáról van szó. Az egyes matematikai témákhoz tartozó tanulói feladatokat érdemes összegyűjteni. A későbbiekben is használhatók például gyakorláshoz, ismétléshez az órán, de akár házi feladatnak is. Három feladatlapunk az egyenletek témakörének néhány fontosabb kérdését tárgyalja a megszokottól részben eltérő módon. Fejlesztő matematika (5. évf.)

4 SZÁMTAN, ALGERA A feladatok jó gyakorlóanyagot adnak egyszerű típusegyenletek problémacentrikus tárgyalásához. A gyakorlás célja ezúttal nemcsak az aktív ismeretszerzés és elmélyítés az említett tárgykörben, hanem a matematikával kapcsolatos pozitív érzelmek erősítése is. A feladatokat több helyen ezért egyfajta játékosság jellemzi. A saját feladatok elkészítése és megoldása is részben az említett célt szolgálja. A feladatkészítés azért is fontos, mert ehhez szükséges a jelzett feladatok átgondolása, nem elegendő csak jól megoldani ezeket. A hasonló feladatok készítésének előírása valamennyire behatárolja a feladatokat, de elősegíti a következetes gyakorlást is. Elképzelhető a feladatkészítésnél nagyobb fokú nyitottság is a feladatkijelölés esetében. Például: Adj meg 5 olyan egyenletet, amelyek szerinted más típusúak, és oldd is meg ezeket! Ilyenkor természetesen más volt a célunk a feladatkészítéssel, például egyenletekkel kapcsolatos ismeretek rendszerezése, ismétlése. Most azonban egyes típusokat akartunk tárgyalni, minél több oldalról. A feladatok kapcsán érdemes beszélgetni a tapasztalatokról és arról, milyen típusokkal dolgoztunk. Ki kell térni arra, hogy bármilyen kategóriával dolgozunk is a típusok elkülönítéséhez, a típusok határai nem élesek, illetve az összetettebb feladatokban az egyszerűbb típusok mintegy beépülve jelennek meg. A feladatkészítés végigkíséri a lapokat. efejezésképpen önálló gyakorló feladatsor összeállítását is lehet kérni a tanulóktól. A feladatsorhoz mindenképpen adjunk konkrét szempontokat. Például: Készítsetek elsőfokú egyenletekkel kapcsolatos ismereteket ellenőrző feladatsort (vagy abszolút értékes egyenletek gyakorlására szánt feladatsort). Feladatsor készítését 4-5 fős csoportok is végezhetik. Ehhez a csoporttagok elkészítik önállóan a feladatsorukat (megoldással, esetleg már házi feladatként), majd az órán a csoport megbeszéli az egyes lapok tartalmát, és közösen egy feladat- 4 Fejlesztő matematika (5. évf.)

5 SZÁMTAN, ALGERA sort állítanak össze, megoldással. (Kiköthető esetleg a terjedelem is, ez hasznos lehet a minőségi szempontok miatt.) Megoldások, megjegyzések A feladatlapok egymás után és külön is használhatók, aszerint hogy miként illeszthetők be a tanulócsoport tervezett munkájába. Annyiban azonban mindenképpen egymásra épülnek, hogy az első három lap feladataival szerzett tapasztalatok jól használhatók a 4. lap megoldása során. A többféle megoldási módszer keresése is a sematikus gondolkodás ellen kíván hatni. Egy egyszerű egyenlet esetében is többféle módon lehet gondolkodni. Ennek a sokféleségnek a feltárása a rugalmas gondolkodást segíti, és azt is természetesen, hogy a tanulók felfrissítsék, kiegészítsék eszköztárukat. A feladatok esetenként csak picit térnek el egymástól. Előfordul azonban, hogy ez a változtatás jelentős eltérést okoz a lehetséges megoldási módszer és a végeredmény tekintetében is. Érdemes ezekre figyelni.. Egyenletek nemcsak kezdőknek emelegítő A feladatlap célja az egyszerűbb egyenletek és néhány egyszerű megoldási módszer átismétlése a teljesség igénye nélkül.. Mivel 6-szor 8 az 48, így ebből is következik, hogy a megoldás 8, de oszthatjuk mindkét oldalt is 6-tal, és akkor kifejeztük egyúttal az ismeretlent is. Hasonlóan oldható meg a többi feladat is.. Például a 6 (y ) + 6 = 54 esetében: Kivonhatunk először mindkét oldalból 6-ot, majd elosztjuk mindkét oldalt 6-tal, végül a két oldalt -gyel növeljük, és azt kapjuk, hogy y = 9. Változat: először meggondoljuk, hogy melyik az a szám, amihez 6-ot adva 54-et kapunk, majd az előbbi módon haladunk tovább a megoldással. Fejlesztő matematika (5. évf.) 5

6 SZÁMTAN, ALGERA Elvégezhetjük előbb a beszorzást (zárójelfelbontás), majd összevonást végzünk, és végül további azonos átalakításokat.. Például a (x ) + 4 (x ) = 48 esetében Először összeadjuk a tagokat: 6 (x ) = 48, majd 6-tal osztunk Előbb elvégezzük a beszorzást, majd következik az összevonás és az azonos átalakítások. 5. a) Itt észre kell venni, hogy az a-nak 56 osztójának kell lennie, a-ra a következőket kaphatjuk: ; ; ; ; 4; 4; 7; 7; 8; 8; 4; 4; 8; 8; 56; 56. b) a ezúttal az előbbiek kivételével bármi lehet. 6. Lehetséges az. feladatban említett két módszer, valamint elosztható első lépésben mindkét oldal -mal, és akár grafikus megoldás is készíthető. Tehát Dóri tud nyerni, ha ügyes.. Egyenletek nemcsak haladóknak. a) Lehetséges gondolatok: Mivel a tört értéke, x + = 4, és innen x =. Mindkét oldalt szorozzuk meg 4-gyel x onyolítás: + = 4 írható. Minkét oldalból vonjunk ki -et, majd szorozzuk a két oldalt 4-gyel! Vagy vegyük figyelembe, hogy két 4 nevezőjű tört akkor egyenlő, ha a számlálójuk egyenlő Megbeszélhetjük, hogy ezt a módszert itt nem igazán érdemes használni, de vannak olyan esetek, amikor látszólag bonyolítani kell először ahhoz, hogy eredményhez jussunk (például adott esetben az -gyel való szorzás az megfelelő alakjával). b) Az x + = vagy x + = esetekre bontás kézenfekvő. Mindenképpen tárgyaljuk a grafikus megoldást is! Az x + = és x $ vagy x = és x < 6 Fejlesztő matematika (5. évf.)

7 SZÁMTAN, ALGERA esetekre bontással is lehet foglalkozni megoldásként. c) Ennél a feladatnál az a) feladat fentebb vázolt első két módszere adódik (a bonyolítást itt sem javasoljuk). d) Mindkét oldalhoz adjunk -t, majd mindkét oldalt szorozzuk -vel Hozzunk előbb közös nevezőre, majd mindkét oldalt szorozzuk -vel az egyenletből x = következik, és innen folytatjuk.. A három egyenlet alakilag alig különbözik, megoldásuk mégis tanulságos. A megoldás során itt is fontos megfigyelni az egyenlet szerkezetét, és nem automatikusan megoldani a feladatot valamilyen jól bejáratott módszerrel. a) x 5 = 7 b) Rögtön adódik az x =, hiszen akkor két 0 számlálójú törtet, azaz 0-t adtunk össze. Más lehetőség nincs, mert ugyanannak a nullától különböző számnak a harmad- és negyedrészét véve az összeg nem lehet 0. Gondolkodhatunk úgy is, hogy két elsőfokú tag összege, azaz elsőfokú kifejezés szerepel a bal oldalon, a jobb oldalon egy szám, tehát elsőfokú egyenletről van szó, ezért csak egy megoldás lehet. Mivel az biztosan megoldás, készen is vagyunk. c) Itt felmerülhet rögtön, hogy osszuk el mindkét oldalt (x )-gyel. Ezt csak akkor tehetjük meg, ha az előbbi kifejezés nem 0. Az egyenletnek tehát gyöke az x =. Az átalakítás után 7 = lenne, ami nem igaz, tehát több gyök nincsen. d) Itt többféleképpen járhatunk el. Például úgy, mint az előbb: A két oldalt oszthatjuk ( x)-szel, miután kikötöttük, hogy ez a kifejezés nem 0. Így az x = biztosan gyök. Viszont az osztás után = alakot kapunk, ami azt jelenti, hogy x = kivételével minden valós szám meg- Fejlesztő matematika (5. évf.) 7

8 SZÁMTAN, ALGERA oldás. A két eset együtt azt eredményezi, hogy minden valós szám megoldás, azaz ezúttal végtelen sok gyökünk van. Az is észrevehető, hogy a bal oldalon a két törtkifejezést összeadva ( x)-et kapunk. Így x = x adódik. Ebből következik, hogy az egyenletnek minden valós szám a megoldása. 4. Gondolkodhatunk visszafelé is, illetve egyenlettel: (y + 5) = 95, és így y = 5 a gondolt szám. 5. Visszafelé gondolkodva sokféle megoldás adódhat. Mivel nem kötöttük ki, hogy csak egész számokra lehet gondolni, keressünk, kerestessünk törtszámos megoldást is!. Egyenletek magasabb fokon mindenkinek. Ezek egyszerű gyakorlófeladatok. A negyedfokú egyenlet megoldása ebben a formában nem jelent gondot.. Az utolsó előtti feladatnál érdemes hosszasabban elidőzni. Eljárhatunk úgy, hogy mindkét oldalon elvégezzük a hatványozásokat és a beszorzást. Ez azonban hosszadalmas, várhatóan kevesen fogják választani. A két oldalnak a négyzetes taggal való osztása igen kézenfekvő, de egyben hibalehetőség is, hiszen így van, aki elfelejti figyelembe venni az y = megoldást. A másik gyök az y = 5. Az utolsó feladat esetében elvégezve a beszorzásokat és az összevonást, azonos kifejezések szerepelnek az egyenlőségjel két oldalán. Így d tetszőleges valós szám lehet, azaz végtelen sok megoldás van. 4. Érdemes a feladatokat elemezni megoldás előtt, és ennek alapján többféle megoldást is meggondolni. Az első esetben a nevezőre vonatkozó kikötés ( y! ) után mindkét oldalt szorozhatjuk (y )-gyel, ekkor az y = 0 egyenlethez jutunk. Ebből y = vagy y =, de a kikötés miatt csak y = lehet. alkalmazhatjuk a számlálóban a megfelelő azonosságot, így (y ) (y + ) lesz. Elvégezve az egyszerűsítést, adódik y + = 0, ahonnan y =. 8 Fejlesztő matematika (5. évf.)

9 SZÁMTAN, ALGERA A második egyenlet első ránézésre hasonlít valamennyire az előzőhöz. A nevezőre vonatkozó kikötés ( z! ) után a következő módokon haladhatunk tovább: Az egy szám négyzete akkor 0, ha maga a szám 0 gondolatot felhasználva z = adódna, de ez a kikötés miatt nem lehet. A nevezővel szorozhatjuk mindkét oldalt, és az előzőhöz hasonlóan fejezzük be a megoldást. 5. A feladatlap címében említett magasabb fok ezeknél az egyenleteknél arra vonatkozik, hogy az ismeretlen a nevezőbe került x = adódik többféleképpen is: Mivel a tört értéke egy, és a számláló, így a nevező is. Szorozzuk meg mindkét oldalt (x )-gyel z-re nem kaphatunk megfelelő értéket, mivel egy tört értéke csak úgy lehet 0, ha a számláló 0. y =. Hasonlóan gondolkodhatunk, mint az első esetben. 4. Egyenletek minden mennyiségben. izonyára sokan rájönnek, hogy talán a legegyszerűbb megoldás, ha -dal elvégzünk bizonyos műveleteket, ezt fel is írjuk, majd ezután kiszámítjuk a végeredményt, és a felírtakból feladatot készítünk. Például: 5 ` + j $ 5 4 = 6. Lehetséges feladat: x 5 ` + j $ 5 4 = 6 vagy 5 $ x 5 ` + j = 0. Gondolkodhatunk másképpen is úgy, hogy szintén könnyen felírhassunk megfelelő egyenletet. Mivel a feladatban nincsen kikötés arra, hogy csak elsőfokút írhatunk fel, így magasabb fokú is szóba jöhet. Például lehet ilyen típusú: x ` j $ ^x ah = 0, ahol a nyilvánvalóan tetszőlegesen választható. Fejlesztő matematika (5. évf.) 9

10 SZÁMTAN, ALGERA. a) Ha az előbbi gondolat megjelent a feladatmegoldásban, és a feladatokat sorban oldják meg a tanulók, az előbbi feladat alapján könnyen kitalálhatják, hogy nyilván minden olyan egyenlet jó, amely (y + ) (y + b) = 0 alakú. b) Az x (x 5) = 0 adódik. Mivel a zérushelyek számát nem befolyásolja, ha a bal oldali kifejezést egy 0-tól különböző számmal szorozzuk, végtelen sok alkalmas egyenletet is meg tudunk adni a következő alakban: b x (x 5) = 0, ahol b! 0.. Ennél a feladatnál jó, ha minél többféle típus előkerül a megadott egyenleteknél, semmiképpen se elégedjünk meg egy-két megoldással! Segítenek az előbbi feladatlapok tapasztalatai is. Íme néhány lehetséges megoldás: a) x = 0, x = 9, b) x = 0, x + =, x + = x + y y = 0 c) x = 4, c 4 = 6, x + = d) (x ) (x ) (x 5) = 0 7 (x ) (x ) (x 5) = 0 (x ) (x ) (x 5) = (x ) (x ) (x 7) e) b = (b ), x = ^x h $ ^x+ h és más azonosságok, (x ) (y + ) = 0 (x = és y tetszőleges valós szám, vagy y = és x tetszőleges valós szám) 4. Itt is segíthetnek az eddigi tapasztalatok. Figyelni kell arra, hogy ezúttal az egészek körében kell a megoldásokat keresni. a) Természetesen a. feladat a) válaszai itt is jók, de még más is, például 5x = 7, x x 7 ` j$ ` + j= 0 8 b) A. feladat b) részénél említett lehetséges megoldások itt is szóba jönnek, de más lehetőségek is vannak, például x ` j $ ^x 5h = 0, 5a = 0. 0 Fejlesztő matematika (5. évf.)

11 SZÁMTAN, ALGERA c) A. feladat c) részénél említettek itt is használhatók, de más is megfelel, például: y ` j $ ^y h $ ^y+ 4h = 0 d) Itt is említhetők a. feladat e) részénél írt lehetőségek. Az utolsó példánál értelemszerűen valós helyett egész szerepel. 5. A paraméteres feladatok általában gondot okoznak. Nehéz azt a helyzetet kezelniük a tanulóknak, hogy egy feladaton belül szereplő ismeretleneknek más a szerepük. Itt a feladat szövegéből következik, hogy a k a paraméter, és az y az ismeretlen. a) Ez nem lehetséges, nincs ilyen k. b) Ez sem lehetséges, nincs ilyen k. c) k nem lehet 0, egyébként tetszőleges. d) k = 0, y tetszőleges. A feladatoknál felhasznált források: Ambrus G.: Nyitott feladatok a matematikaórán (tanítási segédanyag a 6 9. évfolyamok számára) Matematika Tanári Kincsestár, RAAE, udapest, 004. szeptember (.) Fejlesztő matematika (5. évf.)

12 SZÁMTAN, ALGERA Egyenletek, egyenletrendszerek Összehasonlítás 6.. Egyenletek nemcsak kezdőknek emelegítő 4 5. év Oldd meg az első három feladat egyenleteit, ha tudod, többféleképpen!. 6x = 48 6y = 48 6z = (y ) + 6 = 54 6 (x +) + 4 = 5. (x ) + 4 (x ) = 48 9 (y + ) (y + ) = év 4. Most te következel. Készíts mindhárom feladathoz legalább egy hasonlót! Add át ezeket a társadnak, ő próbálja megoldani őket! 5. a (x + ) = 56 a) Helyettesíts olyan értéket a helyébe, hogy az egyenletnek egész megoldása legyen! b) Add meg az a legalább olyan értékét, hogy az egyenlet megoldása törtszám legyen! Kérd meg a párodat, hogy oldja meg az általad készített feladatokat! 6. Dóri és Juli versenyeznek. Az nyer, aki a következő egyenletet többféleképpen tudja megoldani, mint a másik: (x + ) = Juli azt állítja, hogy akár -féleképpen is el tud jutni a helyes eredményhez. És ti hányféleképpen? Lehet, hogy mégis Dóri nyert? Fejlesztő matematika (5. évf.)

13 SZÁMTAN, ALGERA Egyenletek, egyenletrendszerek Összehasonlítás 6.. Egyenletek nemcsak haladóknak. Próbáljátok megoldani többféleképpen a következő feladatokat! a) x + = b) x + = év c) 4x 8 0 x = d) = 0. Ezek az egyenletek látszólag nagyon hasonlók, vagy mégsem? Mielőtt válaszolnátok, oldjátok meg őket! a) c) x + x = b) 4 x + x = x d) 4 x + x = 0 4 x 7 + $ x = x 4. Készítsetek mindketten a. feladat mindegyik feladatához egy-egy hasonló feladatot! Társatok oldja meg őket! 4. Gondoltam egy számot, hozzáadtam 5-öt, majd megszoroztam 4-gyel. Ezután hozzáadtam 5-öt. Te jó ég! Elfelejtettem, mire gondoltam! Már csak annyit tudok, hogy a végeredményem 95. Tudnátok segíteni? 5. Készítsetek az előzőhöz hasonló két fejtörő feladatot úgy, hogy a végeredmény 6 legyen! Fejlesztő matematika (5. évf.)

14 SZÁMTAN, ALGERA Egyenletek, egyenletrendszerek Összehasonlítás 6.. Egyenletek magasabb fokon mindenkinek 4 5. év. Oldd meg a következő egyenleteket! x = 9 ^y h = 9 ^k + h = 0 z = 7 ^a h = 7 ^b + h = 0 c 4 = 6 ^d h 4 = 8. Oldd meg a következő egyenleteket! x + 4 = ^x+ h 4a + 4 = 4$ ^a+ h (b ) (b + ) = 0 c = 997 ^y h = ^y h $ ^y 6h 5 $ ^d h 5 $ ^ x h= 5 $ ^7 6x h. Készíts - hasonló feladatot az. és a. feladathoz, és oldd is meg őket! 4. A következő feladatok első látásra talán szokatlannak tűnnek, de nem nehezek, bátran kezdj hozzá a megoldásukhoz! y ^z + h = 0 = 0 y z + 5. Ezek sem nehezek, és talán többféleképpen is meg tudod oldani őket! = = 0 = x z + y + 6. Készíts az előbbi két feladat (4., 5.) mindegyik egyenletéhez legalább egy hasonlót, és oldd meg! 4 Fejlesztő matematika (5. évf.)

15 SZÁMTAN, ALGERA Egyenletek, egyenletrendszerek Összehasonlítás Egyenletek minden mennyiségben A következő feladatokban neked kell egyenleteket készítened különböző feltételek mellett.. Adj meg legalább két olyan egyenletet, amelynek gyöke az!. Készíts legalább három olyan másodfokú egyenletet, amelynek a) gyöke a b) gyökei a 0 és az 5! 6. év. Adj meg olyan egyenleteket, amelyeknek a) nincsen megoldása b) megoldása van c) megoldása van d) megoldása van e) végtelen sok megoldása van a valós számok körében! 4. Adj meg legalább olyan egyenletet, amelynek a) nincsen megoldása b) egy megoldása van c) két megoldása van d) végtelen sok megoldása van az egész számok körében! 5. A következő egyenletben add meg úgy k értékét, hogy a) 0 b) c) d) végtelen sok megoldása legyen: k (y + ) (y ) = 0 Fejlesztő matematika (5. évf.) 5

16 SZÁMTAN, ALGERA Az Ön jegyzetei, kérdései*: * Kérdéseit juttassa el a RAAE Kiadóhoz! 6 Fejlesztő matematika (5. évf.)

Módszertani megjegyzés: A kikötés az osztás műveletéhez kötődik. A jobb megértés miatt célszerű egy-két példát mu-

Módszertani megjegyzés: A kikötés az osztás műveletéhez kötődik. A jobb megértés miatt célszerű egy-két példát mu- . modul: ELSŐFOKÚ TÖRTES EGYENLETEK A következő órákon olyan egyenletekkel foglalkozunk, amelyek nevezőjében ismeretlen található. Ha a tört nevezőjében ismeretlen van, akkor kikötést kell tennünk: az

Részletesebben

IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... A feladatsor jellemzői

IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... A feladatsor jellemzői IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Elsőfokú egyenletek, egyenlőtlenségek megoldása. Ezek felhasználása szöveges feladatok megoldásánál. Előzmények Egyenletek, egyszerűbb algebrai

Részletesebben

I. Egyenlet fogalma, algebrai megoldása

I. Egyenlet fogalma, algebrai megoldása 11 modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK MEGOLDÁSA 6 I Egyenlet fogalma, algebrai megoldása Módszertani megjegyzés: Az egyenletek alaphalmazát, értelmezési tartományát később vezetjük be, a törtes egyenletekkel

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek VII.

Egyenletek, egyenlőtlenségek VII. Egyenletek, egyenlőtlenségek VII. Magasabbfokú egyenletek: A 3, vagy annál nagyobb fokú egyenleteket magasabb fokú egyenleteknek nevezzük. Megjegyzés: Egy n - ed fokú egyenletnek legfeljebb n darab valós

Részletesebben

8. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II.

8. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II. 8 Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek II Elméleti összefoglaló Az a + b+ c, a egyenletet másodfokú egyenletnek nevezzük A D b ac kifejezést az egyenlet diszkriminánsának nevezzük Ha D >, az

Részletesebben

Amit a törtekről tudni kell 5. osztály végéig Minimum követelményszint

Amit a törtekről tudni kell 5. osztály végéig Minimum követelményszint Amit a törtekről tudni kell. osztály végéig Minimum követelményszint Fontos megjegyzés: A szabályoknak nem a pontos matematikai meghatározását adtuk. Helyettük a gyakorlatban használható, egyszerű megfogalmazásokat

Részletesebben

Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint

Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint Amit a törtekről tudni kell Minimum követelményszint Fontos megjegyzés: A szabályoknak nem a pontos matematikai meghatározását adtuk. Helyettük a gyakorlatban használható, egyszerű megfogalmazásokat írtunk.

Részletesebben

Elemi algebrai eszközökkel megoldható versenyfeladatok Ábrahám Gábor, Szeged

Elemi algebrai eszközökkel megoldható versenyfeladatok Ábrahám Gábor, Szeged Magas szintű matematikai tehetséggondozás Elemi algebrai eszközökkel megoldható versenyfeladatok Ábrahám Gábor, Szeged Ahhoz, hogy egy diák kimagasló eredményeket érhessen el matematika versenyeken, elengedhetetlenül

Részletesebben

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK AZ ALGEBRAI KIFEJEZÉS FOGALMÁNAK KIALAKÍTÁSA (7-9. OSZTÁLY) Racionális algebrai kifejezés (betűs kifejezés): betűket és számokat a négy alapművelet véges sokszori alkalmazásával

Részletesebben

Másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek

Másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek Másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek A másodfokú egyenlet grafikus megoldása Példa1. Ábrázold az f(x) = x 1x 16 függvényt, majd olvasd le az ábráról az alábbi egyenlet megoldását: x 1x 16 =. 1. lépés:

Részletesebben

2. Algebrai átalakítások

2. Algebrai átalakítások I. Nulladik ZH-ban láttuk: 2. Algebrai átalakítások 1. Mi az alábbi kifejezés legegyszerűbb alakja a változó lehetséges értékei esetén? (A) x + 1 x 1 (x 1)(x 2 + 3x + 2) (1 x 2 )(x + 2) (B) 1 (C) 2 (D)

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Exponenciális és Logaritmikus kifejezések

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Exponenciális és Logaritmikus kifejezések MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Eponenciális és Logaritmikus kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szoálhatnak fontos információval

Részletesebben

Exponenciális és logaritmikus kifejezések Megoldások

Exponenciális és logaritmikus kifejezések Megoldások Eponenciális és logaritmikus kifejezések - megoldások Eponenciális és logaritmikus kifejezések Megoldások ) Igazolja, hogy az alábbi négy egyenlet közül az a) és jelű egyenletnek pontosan egy megoldása

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Exponenciális és Logaritmikus kifejezések

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Exponenciális és Logaritmikus kifejezések MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Eponenciális és Logaritmikus kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos

Részletesebben

Másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek

Másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek Másodfokú egyenletek, egyenlőtlenségek A másodfokú egyenlet grafikus megoldása Példa1. Ábrázold az f(x) = x + 1x + 16 függvényt, majd olvasd le az ábráról az alábbi egyenlet megoldását: x + 1x + 16 = 0.

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I.

Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I. Egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek I. DEFINÍCIÓ: (Nyitott mondat) Az olyan állítást, amelyben az alany helyén változó szerepel, nyitott mondatnak nevezzük. A nyitott mondatba írt változót

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Trigonometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Abszolútértékes és gyökös kifejezések

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Abszolútértékes és gyökös kifejezések MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Abszolútértékes és gyökös kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 6 VI KOmPLEX SZÁmOk 1 A komplex SZÁmOk HALmAZA A komplex számok olyan halmazt alkotnak amelyekben elvégezhető az összeadás és a szorzás azaz két komplex szám összege és szorzata

Részletesebben

3. Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek

3. Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek . Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Mennyi a 2x 2 8x 5 = 0 egyenlet gyökeinek a szorzata? (A) 10 (B) 2 (C) 2,5 (D) 4 (E) ezek egyike sem Megoldás I.: BME 2011.

Részletesebben

Trigonometria Megoldások. 1) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( )

Trigonometria Megoldások. 1) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( ) Trigonometria Megoldások Trigonometria - megoldások ) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( ) akkor a háromszög egyenlő szárú vagy derékszögű!

Részletesebben

LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK október 12. Irodalom A fogalmakat, definíciókat illetően két forrásra támaszkodhatnak: ezek egyrészt elhangzanak

LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK október 12. Irodalom A fogalmakat, definíciókat illetően két forrásra támaszkodhatnak: ezek egyrészt elhangzanak LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK 004. október. Irodalom A fogalmakat, definíciókat illetően két forrásra támaszkodhatnak: ezek egyrészt elhangzanak az előadáson, másrészt megtalálják a jegyzetben: Szabó László:

Részletesebben

2017/2018. Matematika 9.K

2017/2018. Matematika 9.K 2017/2018. Matematika 9.K Matematika javítóvizsga 2018. augusztus szóbeli 3 rövidebb (feladat, definíció, tétel) és 3 hosszabb feladat megoldása a 30 perces felkészülési idő alatt a megoldás ismertetése

Részletesebben

Százalékok kezdőknek és haladóknak Arányok és százalékszámítás 2. feladatcsomag

Százalékok kezdőknek és haladóknak Arányok és százalékszámítás 2. feladatcsomag SZÁMTAN, ALGERA Százalékok kezdőknek és haladóknak Arányok és százalékszámítás 2. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 13 18 év a százalék fogalma a százalékszámítás alapesetei algebrai kifejezések

Részletesebben

Komplex számok trigonometrikus alakja

Komplex számok trigonometrikus alakja Komplex számok trigonometrikus alakja 015. február 15. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Határozzuk meg az alábbi algebrai alakban adott komplex számok trigonometrikus alakját! z 1 = 4 + 4i, z = 4 + i, z =

Részletesebben

A -Y és a Y- átalakítás bemutatása. Kiss László április havában

A -Y és a Y- átalakítás bemutatása. Kiss László április havában A -Y és a Y- átalakítás bemutatása Kiss László 2011. április havában -Y átalakítás ohmos ellenállásokra Mint ismeretes, az elektrotechnikai gyakorlatban többször előfordul olyan kapcsolási kép, ami a megszokott

Részletesebben

First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit. Matematika I

First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit. Matematika I Matematika I (Analízis) Készítette: Horváth Gábor Kötelező irodalom: Ács László, Gáspár Csaba: Analízis 1 Oktatási segédanyagok és a tantárgyi követelményrendszer megtalálható a http://rs1.szif.hu/ horvathg/horvathg.html

Részletesebben

egyenlőtlenségnek kell teljesülnie.

egyenlőtlenségnek kell teljesülnie. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Abszolútértékes és gyökös kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás:

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás: 9. Trigonometria I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! x = cos 150 ; y = sin 5 ; z = tg ( 60 ) (A) z < x < y (B) x < y < z (C) y < x < z (D) z < y

Részletesebben

Törtek. Rendelhetőek nagyon jó szemléltethető eszközök könyvesboltokban és internetek is, pl:

Törtek. Rendelhetőek nagyon jó szemléltethető eszközök könyvesboltokban és internetek is, pl: Törtek A törteknek kétféle értelmezése van: - Egy egészet valamennyi részre (nevező) osztunk, és abból kiválasztunk valahány darabot (számláló) - Valamennyi egészet (számláló), valahány részre osztunk

Részletesebben

1. fogalom. Add meg az összeadásban szereplő számok elnevezéseit! Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak? Hogyan ellenőrizzük az összeadást?

1. fogalom. Add meg az összeadásban szereplő számok elnevezéseit! Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak? Hogyan ellenőrizzük az összeadást? 1. fogalom Add meg az összeadásban szereplő számok 73 + 19 = 92 összeadandók (tagok) összeg Összeadandók (tagok): amiket összeadunk. Összeg: az összeadás eredménye. Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak?

Részletesebben

16. modul: ALGEBRAI AZONOSSÁGOK

16. modul: ALGEBRAI AZONOSSÁGOK MATEMATIK A 9. évfolyam 16. modul: ALGEBRAI AZONOSSÁGOK KÉSZÍTETTE: VIDRA GÁBOR, DARABOS NOÉMI ÁGNES Matematika A 9. évfolyam. 16. modul: ALGEBRAI AZONOSSÁGOK Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Magasabbfokú egyenletek

Magasabbfokú egyenletek 86 Magasabbfokú egyenletek Magasabbfokú egyenletek 5 90 a) =! ; b) =! ; c) = 5, 9 a) Legyen = y Új egyenletünk: y - 5y+ = 0 Ennek gyökei: y=, y= Tehát egyenletünk gyökei:, =!,, =! b) Új egyenletünk: y

Részletesebben

IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... A feladatsor jellemzői

IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... A feladatsor jellemzői IV.3. GONDOLJ, GONDOLJ... Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Elsőfokú egyenletek, egyenlőtlenségek megoldása. Ezek felhasználása szöveges feladatok megoldásánál. Előzmények Egyenletek, egyszerűbb algebrai

Részletesebben

17. modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, KÉTISMERETLENES EGYENLETEK

17. modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, KÉTISMERETLENES EGYENLETEK MATEMATIK A 9. évfolyam 17. modul: EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, KÉTISMERETLENES EGYENLETEK KÉSZÍTETTE: DARABOS NOÉMI ÁGNES Készítette: Darabos Noémi Ágnes Matematika A 9. évfolyam. 17. modul: EGYENLETEK,

Részletesebben

Egy általános iskolai feladat egyetemi megvilágításban

Egy általános iskolai feladat egyetemi megvilágításban Egy általános iskolai feladat egyetemi megvilágításban avagy mit kell(ene) tudnia egy 8.-osnak a matematika versenyeken Kunos Ádám Középiskolás pályázat díjkiosztó SZTE Bolyai Intézet 2011. november 12.

Részletesebben

TANMENET 2015/16. Készítette: KOVÁCS ILONA, Felhasználja: Juhász Orsolya

TANMENET 2015/16. Készítette: KOVÁCS ILONA, Felhasználja: Juhász Orsolya Tantárgy: Matematika Osztály: 10. B Készítette: KOVÁCS ILONA, Felhasználja: Juhász Orsolya Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 3 Éves óraszám: 108 Tankönyv: Hajdu Sándor Czeglédy István Hajdu

Részletesebben

EXPONENCIÁLIS EGYENLETEK

EXPONENCIÁLIS EGYENLETEK Sokszínű matematika /. oldal. feladat a) = Mivel mindegik hatván alapja hatván, ezért átírjuk a -et és a -ot: = ( ) Alkalmazzuk a hatván hatvána azonosságot! ( ) = A bal oldalon az azonos alapú hatvánok

Részletesebben

: s s t 2 s t. m m m. e f e f. a a ab a b c. a c b ac. 5. Végezzük el a kijelölt m veleteket a változók lehetséges értékei mellett!

: s s t 2 s t. m m m. e f e f. a a ab a b c. a c b ac. 5. Végezzük el a kijelölt m veleteket a változók lehetséges értékei mellett! nomosztással a megoldást visszavezethetjük egy alacsonyabb fokú egyenlet megoldására Mivel a 4 6 8 6 egyenletben az együtthatók összege 6 8 6 ezért az egyenletnek gyöke az (mert esetén a kifejezés helyettesítési

Részletesebben

a) A logaritmus értelmezése alapján: x 8 0 ( x 2 2 vagy x 2 2) (1 pont) Egy szorzat értéke pontosan akkor 0, ha valamelyik szorzótényező 0.

a) A logaritmus értelmezése alapján: x 8 0 ( x 2 2 vagy x 2 2) (1 pont) Egy szorzat értéke pontosan akkor 0, ha valamelyik szorzótényező 0. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Abszolútértékes és Gyökös kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

Németh László Matematikaverseny április 16. A osztályosok feladatainak javítókulcsa

Németh László Matematikaverseny április 16. A osztályosok feladatainak javítókulcsa Németh László Matematikaverseny 007. április 16. A 9-10. osztályosok feladatainak javítókulcsa Feladatok csak 9. osztályosoknak 1. feladat a) Vegyük észre, hogy 7 + 5 felírható 1 + 3 + 6 + alakban, így

Részletesebben

2017/2018. Matematika 9.K

2017/2018. Matematika 9.K 2017/2018. Matematika 9.K Egész éves dolgozat szükséges felszerelés: toll, ceruza, radír, vonalzó, körző, számológép 2 órás, 4 jegyet ér 2018. május 28. hétfő 1-2. óra A312 terem Aki hiányzik, a következő

Részletesebben

Egészrészes feladatok

Egészrészes feladatok Kitűzött feladatok Egészrészes feladatok Győry Ákos Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium 1. feladat. Oldjuk meg a valós számok halmazán a { } 3x 1 x+1 7 egyenletet!. feladat. Bizonyítsuk be, hogy tetszőleges

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Abszolútértékes és Gyökös kifejezések

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Abszolútértékes és Gyökös kifejezések MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Abszolútértékes és Gyökös kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Pataki János; dátum: november. I. rész

Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Pataki János; dátum: november. I. rész Pataki János, november Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Pataki János; dátum: november I rész feladat Oldja meg az alábbi egyenleteket: a) log 7 log log log 7 ; b) ( )

Részletesebben

OSZTHATÓSÁG. Osztók és többszörösök : a 3 többszörösei : a 4 többszörösei Ahol mindkét jel megtalálható a 12 többszöröseit találjuk.

OSZTHATÓSÁG. Osztók és többszörösök : a 3 többszörösei : a 4 többszörösei Ahol mindkét jel megtalálható a 12 többszöröseit találjuk. Osztók és többszörösök 1783. A megadott számok elsõ tíz többszöröse: 3: 3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 4: 4 8 12 16 20 24 28 32 36 40 5: 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 6: 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60 1784. :

Részletesebben

Egyenletek, egyenlőtlenségek X.

Egyenletek, egyenlőtlenségek X. Egyenletek, egyenlőtlenségek X. DEFINÍCIÓ: (Logaritmus) Ha egy pozitív valós számot adott, 1 - től különböző pozitív alapú hatvány alakban írunk fel, akkor ennek a hatványnak a kitevőjét logaritmusnak

Részletesebben

Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek Megoldások

Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek Megoldások ) Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek - megoldások Egyenletek, egyenletrendszerek, egyenlőtlenségek Megoldások a) Oldja meg a valós számok halmazán az alábbi egyenletet! = 6 (5 pont) b) Oldja

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Oldd meg a következő egyenleteket! (Alaphalmaz: Z) a) (x 1) (x + 1) 7x + 1 = x (4 + x) + 2 b) 1 2 [5 (x 1) (1 + 2x) 2 4x] = (7 x) x c) 2 (x + 5) (x 2) 2 + (x + 1) 2 = 6 (2x + 1) d) 6 (x 8)

Részletesebben

Komplex számok algebrai alakja

Komplex számok algebrai alakja Komplex számok algebrai alakja Lukács Antal 015. február 8. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Legyen z 1 + 3i és z 5 4i! Határozzuk meg az alábbiakat! (a) z 1 + z (b) 3z z 1 (c) z 1 z (d) Re(i z 1 ) (e) Im(z

Részletesebben

Matematika 11. osztály

Matematika 11. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Humán tagozat Matematika 11. osztály I. rész: Hatvány, gyök, logaritmus Készítette: Balázs Ádám Budapest, 018 . Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Határozott integrál és alkalmazásai

Határozott integrál és alkalmazásai Határozott integrál és alkalmazásai 5. május 5.. Alapfeladatok. Feladat: + d = Megoldás: Egy határozott integrál kiszámolása a feladat. Ilyenkor a Newton-Leibniz-tételt használhatjuk, mely azt mondja ki,

Részletesebben

Irracionális egyenletek, egyenlôtlenségek

Irracionális egyenletek, egyenlôtlenségek 9 Irracionális egyenletek, egyenlôtlenségek Irracionális egyenletek, egyenlôtlenségek Irracionális egyenletek /I a) Az egyenlet bal oldala a nemnegatív számok halmazán, a jobb oldal minden valós szám esetén

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.A, 9.D. OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT ÖSSZ: 148 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 9.A, 9.D. OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT ÖSSZ: 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító ME-III.1./1 2 Azonosító: Változatszám : Érvényesség kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK-DC-2013 2013. 09. 01. MATEMATIKA

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló - megoldások. 1 pont Ekkor

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló - megoldások. 1 pont Ekkor Okta tási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 0/0 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA). forduló - megoldások. Az valós számra teljesül a 3 sin sin cos sin egyenlőség. Milyen értékeket

Részletesebben

P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ. 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP

P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ. 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP J UHÁSZ I STVÁN P ÓTVIZSGA F ELKÉSZÍTŐ FÜZETEK UNIÓS RENDSZERŰ PÓTVIZSGÁHOZ T é m a k ö r ö k é s p r ó b a f e l a d a t s o r 9. osztályosoknak SZAKKÖZÉP 1. oldal 9. OSZTÁLYOS PÓTVIZSGA TÉMAKÖRÖK: I.

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév első (iskolai) forduló Haladók II. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév első (iskolai) forduló Haladók II. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 016/017-es tanév első iskolai) forduló Haladók II. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. A k valós paraméter értékétől függően

Részletesebben

Egy kötélstatikai alapfeladat megoldása másként

Egy kötélstatikai alapfeladat megoldása másként 1 Egy kötélstatikai alapfeladat megoldása másként Most megint egyik kedvenc témánkat vesszük elő. Bízunk benne, hogy az itt előforduló ismétlések szükségesek, ámde nem feleslegesek. A más módon való megoldás

Részletesebben

Oktatási Hivatal. 1 pont. A feltételek alapján felírhatók az. összevonás után az. 1 pont

Oktatási Hivatal. 1 pont. A feltételek alapján felírhatók az. összevonás után az. 1 pont Oktatási Hivatal Öt pozitív egész szám egy számtani sorozat első öt eleme A sorozatnak a különbsége prímszám Tudjuk hogy az első négy szám köbének összege megegyezik az ezen öt tag közül vett páros sorszámú

Részletesebben

Minden egész szám osztója önmagának, azaz a a minden egész a-ra.

Minden egész szám osztója önmagának, azaz a a minden egész a-ra. 1. Számelmélet Definíció: Az a egész szám osztója a egész számnak, ha létezik olyan c egész szám, melyre = ac. Ezt a következőképpen jelöljük: a Tulajdonságok: Minden egész szám osztója önmagának, azaz

Részletesebben

I. Egységtörtek. Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér.

I. Egységtörtek. Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér. Tudnivaló I. Egységtörtek Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér. Ezt röviden így írhatjuk: A nevező megmutatja, hogy az egységet hány egyenlő részre vágjuk. A

Részletesebben

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját!

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Taylor-polinomok 205. április.. Alapfeladatok. Feladat: Írjuk fel az fx) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Megoldás: A feladatot kétféle úton is megoldjuk. Az els megoldásban induljunk el

Részletesebben

Előadó: Horváth Judit

Előadó: Horváth Judit Előadó: Horváth Judit Előkészítés Tapasztalatszerzés: tevékenység eszközhasználat játék Az összeadás, kivonás típusai Változtatás Hasonlítás Egyesítés A típusok variánsai Fordított, indirekt szövegű feladatok

Részletesebben

Megoldások. Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) 1. Határozd meg a következő kifejezésekben a c értékét!

Megoldások. Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) 1. Határozd meg a következő kifejezésekben a c értékét! Megoldások. Határozd meg a következő kifejezésekben a c értékét! log 4 = c log 7 = c log 5 5 = c lg 0 = c log 7 49 = c A feladatok megoldásához használjuk a definíciót: log a b = c b = a c. log 4 = c 4

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév Kezdők III. kategória I. forduló

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév Kezdők III. kategória I. forduló Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 016/017-es tanév Kezdők I II. kategória II. forduló Kezdők III. kategória I. forduló Megoldások és javítási útmutató 1. Egy kört

Részletesebben

Rejtélyes rejtvényes Koordináta-rendszer 2. feladatcsomag

Rejtélyes rejtvényes Koordináta-rendszer 2. feladatcsomag Rejtélyes rejtvényes Koordináta-rendszer 2. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 11 17 év számintervallumok ábrázolása tájékozódás a derékszögű koordináta-rendszerben, helymeghatározás, adott tulajdonságú

Részletesebben

Határozatlan integrál (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

Határozatlan integrál (2) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Határozatlan integrál () First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit 1. Az összetett függvények integrálására szolgáló egyik módszer a helyettesítéssel való integrálás. Az idevonatkozó tétel pontos

Részletesebben

Zárthelyi feladatok megoldásai tanulságokkal Csikvári Péter 1. a) Számítsuk ki a 2i + 3j + 6k kvaternió inverzét.

Zárthelyi feladatok megoldásai tanulságokkal Csikvári Péter 1. a) Számítsuk ki a 2i + 3j + 6k kvaternió inverzét. Zárthelyi feladatok megoldásai tanulságokkal Csikvári Péter 1. a Számítsuk ki a 2i + 3j + 6k kvaternió inverzét. b Köbgyöktelenítsük a nevezőt az alábbi törtben: 1 3 3. Megoldás: a Egy q = a + bi + cj

Részletesebben

Szélsőérték feladatok megoldása

Szélsőérték feladatok megoldása Szélsőérték feladatok megoldása A z = f (x,y) függvény lokális szélsőértékének meghatározása: A. Szükséges feltétel: f x (x,y) = 0 f y (x,y) = 0 egyenletrendszer megoldása, amire a továbbiakban az x =

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal 04/0 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MTEMTIK I KTEGÓRI (SZKKÖZÉPISKOL) Javítási-értékelési útmutató Határozza meg a tízes számrendszerbeli x = abba és y =

Részletesebben

Tanmenet a Matematika 10. tankönyvhöz

Tanmenet a Matematika 10. tankönyvhöz Tanmenet a Matematika 10. tankönyvhöz (111 óra, 148 óra, 185 óra) A tanmenetben olyan órafelosztást adunk, amely alkalmazható mind a középszintû képzés (heti 3 vagy heti 4 óra), mind az emelt szintû képzés

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Oldd meg a következő exponenciális egyenletrendszereket! (Alaphalmaz: R) 5 3 x 2 2 y = 7 2 3 x + 2 y = 10 7 x+1 6 y+3 = 1 6 y+2 7 x = 5 (6 y + 1) c) 25 (5 x ) y = 1 3 y 27 x = 3 Megoldás:

Részletesebben

Gyors fejszámolási tippek, trükkök és ötletek (II. rész)

Gyors fejszámolási tippek, trükkök és ötletek (II. rész) Gyors fejszámolási tippek, trükkök és ötletek (II. rész) Tuzson Zoltán, Székelyudvarhely Az előző részben bemutatott trükkök után, most következzenek sajátos alakú kétjegyű számok szorzása, és hatványozása:

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 13. modul SZÖVEGES FELADATOK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 13. modul SZÖVEGES FELADATOK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 13. modul SZÖVEGES FELADATOK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 13. modul: SZÖVEGES FELADATOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 0/04 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi erseny második forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 57 olyan háromjegyű szám, amelynek számjegyei

Részletesebben

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN

0653. MODUL TÖRTEK. Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. MODUL TÖRTEK Szorzás törttel, osztás törttel KÉSZÍTETTE: BENCZÉDY LACZKA KRISZTINA, MALMOS KATALIN 06. Törtek Szorzás törttel, osztás törttel Tanári útmutató MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások

Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások ) Igazolja, hogy az alábbi négy egyenlet közül az a) és b) jelű egyenletnek pontosan egy megoldása van, a c) és d) jelű egyenletnek viszont nincs megoldása

Részletesebben

2016/2017. Matematika 9.Kny

2016/2017. Matematika 9.Kny 2016/2017. Matematika 9.Kny Gondolkodási módszerek 1. Számhalmazok: N, Z, Q, Q*, R a számhalmazok kapcsolata, halmazábra 2. Ponthalmazok: o 4. oldal K I. fejezet: 172-178., 180-185., 191. feladat távolsággal

Részletesebben

I. A gyökvonás. cd c) 6 d) 2 xx. 2 c) Szakaszvizsgára gyakorló feladatok 10. évfolyam. Kedves 10. osztályos diákok!

I. A gyökvonás. cd c) 6 d) 2 xx. 2 c) Szakaszvizsgára gyakorló feladatok 10. évfolyam. Kedves 10. osztályos diákok! Kedves 10. osztályos diákok! Szakaszvizsgára gyakorló feladatok 10. évfolyam Közeleg a szakaszvizsga időpontja, amelyre 019. április 1-én kerül sor. A könnyebb felkészülés érdekében adjuk közre ezt a feladatsort,

Részletesebben

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban?

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? 6. Függvények I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? f x g x cos x h x x ( ) sin x (A) Az f és a h. (B) Mindhárom. (C) Csak az f.

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Oldd meg a következő egyenleteket! (Alaphalmaz: R) a) log 4 (x ) = 3 b) lg (x 4) = lg (8x 10) c) log x + log 3 = log 15 d) log x 0x log x 5 = e) log 3 (x 1) = log 3 4 f) log 5 x = 4 g) lg

Részletesebben

XI.5. LÉGY TE A TANÁR! A feladatsor jellemzői

XI.5. LÉGY TE A TANÁR! A feladatsor jellemzői XI.5. LÉGY TE A TANÁR! Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Algebrai, geometriai, kombinatorikai és valószínűségszámítási tipikus gondolkodási hibák, buktatók. Előzmények Mérlegelv, másodfokú egyenletek

Részletesebben

M. 33. Határozza meg az összes olyan kétjegyű szám összegét, amelyek 4-gyel osztva maradékul 3-at adnak!

M. 33. Határozza meg az összes olyan kétjegyű szám összegét, amelyek 4-gyel osztva maradékul 3-at adnak! Magyar Ifjúság 6 V SOROZATOK a) Három szám összege 76 E három számot tekinthetjük egy mértani sorozat három egymás után következő elemének vagy pedig egy számtani sorozat első, negyedik és hatodik elemének

Részletesebben

V.9. NÉGYZET, VÁGOD? A feladatsor jellemzői

V.9. NÉGYZET, VÁGOD? A feladatsor jellemzői V.9. NÉGYZET, VÁGOD? Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Geometriai megközelítésen keresztül a mértani sorozat tulajdonságaival, első n tagjának összegképletével való ismerkedés. Előzmények Téglalap területe,

Részletesebben

Diszkrét matematika I., 12. előadás Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach november 30.

Diszkrét matematika I., 12. előadás Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet   takach november 30. 1 Diszkrét matematika I, 12 előadás Dr Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@infnymehu http://infnymehu/ takach 2005 november 30 Vektorok Definíció Egy tetszőleges n pozitív egész számra n-komponensű

Részletesebben

Az 1. forduló feladatainak megoldása

Az 1. forduló feladatainak megoldása Az 1. forduló feladatainak megoldása 1. Bizonyítsa be, hogy a kocka éléből, lapátlójából és testátlójából háromszög szerkeszthető, és ennek a háromszögnek van két egymásra merőleges súlyvonala! Megoldás:

Részletesebben

Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA. Tanóra / modul címe: ALKALMAZZUK A SZIMMETRIÁT! SÍK- ÉS TÉRBELI TENGELYESEN TÜKRÖS ALAKZATOK ELİÁLLÍTÁSA

Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA. Tanóra / modul címe: ALKALMAZZUK A SZIMMETRIÁT! SÍK- ÉS TÉRBELI TENGELYESEN TÜKRÖS ALAKZATOK ELİÁLLÍTÁSA Fejlesztı neve: VINCZÉNÉ CSETE GABRIELLA Tanóra / modul címe: ALKALMAZZUK A SZIMMETRIÁT! SÍK- ÉS TÉRBELI TENGELYESEN TÜKRÖS ALAKZATOK ELİÁLLÍTÁSA 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA. 9. Nyelvi előkészítő osztály

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA. 9. Nyelvi előkészítő osztály MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 01. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

Racionális számok: Azok a számok, amelyek felírhatók két egész szám hányadosaként ( p q

Racionális számok: Azok a számok, amelyek felírhatók két egész szám hányadosaként ( p q Szóbeli tételek matematikából 1. tétel 1/a Számhalmazok definíciója, jele (természetes számok, egész számok, racionális számok, valós számok) Természetes számok: A pozitív egész számok és a 0. Jele: N

Részletesebben

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint A 004{005. tan vi matematika OKTV I. kateg ria els (iskolai) fordul ja feladatainak megold sai 1. feladat Melyek azok a 10-es számrendszerbeli háromjegyű pozitív egész számok, amelyeknek számjegyei közül

Részletesebben

Függvény fogalma, jelölések 15

Függvény fogalma, jelölések 15 DOLGO[Z]ZATOK 9.. 1. Függvény fogalma, jelölések 1 1. Az alábbi hozzárendelések közül melyek függvények? a) A magyarországi megyékhez hozzárendeljük a székhelyüket. b) Az egész számokhoz hozzárendeljük

Részletesebben

VII.10. TORNYOSULÓ PROBLÉMÁK. A feladatsor jellemzői

VII.10. TORNYOSULÓ PROBLÉMÁK. A feladatsor jellemzői VII.10. TORNYOSULÓ PROBLÉMÁK Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Szögfüggvények a derékszögű háromszögben. A szinusztétel és a koszinusztétel alkalmazása gyakorlati problémák megoldásában. Előzmények Szinusz-

Részletesebben

Függvények július 13. f(x) = 1 x+x 2 f() = 1 ()+() 2 f(f(x)) = 1 (1 x+x 2 )+(1 x+x 2 ) 2 Rendezés után kapjuk, hogy:

Függvények július 13. f(x) = 1 x+x 2 f() = 1 ()+() 2 f(f(x)) = 1 (1 x+x 2 )+(1 x+x 2 ) 2 Rendezés után kapjuk, hogy: Függvények 015. július 1. 1. Feladat: Határozza meg a következ összetett függvényeket! f(x) = cos x + x g(x) = x f(g(x)) =? g(f(x)) =? Megoldás: Összetett függvény el állításához a küls függvényben a független

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 11B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA 11B OSZTÁLY HETI 4 ÓRA 37 HÉT/ ÖSSZ 148 ÓRA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 09. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/5 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2014/2015-ös tanév első (iskolai) forduló Haladók II. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2014/2015-ös tanév első (iskolai) forduló Haladók II. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 01/01-ös tanév első iskolai) forduló Haladók II. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Adott az alábbi két egyenletrendszer:

Részletesebben

1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek

1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek 1. Halmazok, számhalmazok, alapműveletek I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Határozza meg az (A B)\C halmaz elemszámát, ha A tartalmazza az összes 19-nél kisebb természetes számot, továbbá B a prímszámok halmaza

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Paraméter

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Paraméter MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Paraméter A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás)

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) Matematika A2c gyakorlat Vegyészmérnöki, Biomérnöki, Környezetmérnöki szakok, 2017/18 ősz 1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) 1. Valós vektorterek-e a következő

Részletesebben

Matematika 8. osztály

Matematika 8. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Hat évfolyamos Matematika 8. osztály I. rész: Algebra Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2018 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. rész: Algebra................................

Részletesebben

Gyakorló feladatok 9.évf. halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Add meg a következő halmazokat és ábrázold Venn-diagrammal:

Gyakorló feladatok 9.évf. halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Add meg a következő halmazokat és ábrázold Venn-diagrammal: Gyakorló feladatok 9.évf.. Mennyi az összes részhalmaza az A a c; d; e; f halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Legyen U ;;;;;6;7;8;9, A ;;6;7; és B ;;8. Add meg a következő halmazokat és ábrázold

Részletesebben