A környezet túlterhelése és ez milyen hatással van az emberiségre

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A környezet túlterhelése és ez milyen hatással van az emberiségre"

Átírás

1 A környezet túlterhelése és ez milyen hatással van az emberiségre Fogalmazásom során főként arról írok, hogy egy mai ember a mai világban, mennyi káros és mérgező anyagot visz a szervezetébe a tudta nélkül. Minden egyes témánál, amit megemlítek, fel fogom sorolni a nem kívánt mellékhatásokat és, hogy hogyan lehetne orvosolni a problémákat. A környezet túlterhelése alatt esszé-m során, a társadalmi környezetről fogok írni, hogy ránk, emberekre, milyen hatással vannak a körülöttünk lévő dolgok, anyagok, amiket használunk, megeszünk, megiszunk. Az emberiség növekedése egy nem kívánt folyamatot indított el. Földünk nem tud elegendő természetes élelemmel ellátni minket, ezért különböző adalékokkal kompenzáljuk a termékeinket, melyek olykor igen káros hatással vannak az emberi szervezetre. Hallotta-e már azt a mondást, hogy Amit eszel, azzá leszel? Az alábbiakban ismereteim és forrásanyagaim alapján megpróbálom megfogalmazni mennyi káros és szennyező anyagot fogyasztunk manapság, akaratunk ellenére is. Az ételekben engedélyezett adalékokat öt csoportba sorolják, ezek az alábbiak: színezőanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgálószerek, stabilizáló szerek. Színezőanyagok Szerepük sokszor annyi, hogy az árúk természetesebb, frissebb színűnek tűnnek. Többnyire szerves molekulák. Tartósítószerek Azért használják őket, hogy a termékek szavatossági idejét meghosszabbíthassák. Antioxidánsok Az ételek, anyagok frissen tartásában működnek közre. Antioxidánsok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Ilyen többek között a citromsav (e330). Többnyire szerves molekulák. Emulgeálószerek Felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség elérése, habosság, vagy a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így, az anyagba több víz, vagy levegő keverhető.

2 Stabilizátorok Az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk. Mindezen túl, eszünk még sűrűsítő-anyagokat, zselésítő-szereket és egyéb vegyszereket, például ízfokozókat és különböző habzásgátlókat. Különböző élelmiszerek és a bennük lévő káros anyagok az emberi szervezetre Több káros anyagot eszünk meg a margarinok, mint a növényvédő-szerek miatt. Évente akár keringési eredetű, idő előtti halált lehetne elkerülni, ha betiltanák az ételekben az élelmiszer-iparban gyártott transz-zsírokat, de a nagyvállalatoknak, gyáraknak ez nem érdeke, hiszen egyedüli céljuk a profitmaximalizálás. Több olyan esetről hallunk évente, amikor a természetes anyagokat kispórolják a termékből, annak olcsóbb előállítása érdekében, pl. (csokoládé mikulás, aminek semmi köze a csokoládéhoz). Ezt egy remek példával is tudnám szemléltetni, ahol egy műanyag tálkában, két margarin darabkát és egy vajat helyeztek ki hangyáknak. A kísérlet eredménye megdöbbentő. A kísérlet lényege, hogy valaki kirakott kétféle margarint (fent egy szívkímélő omega három zsírsav tartalmút, balra egy tesco-s ) és egy emlős-állatok tejéből készült vajat, bebizonyítva, hogy nincsen igazuk a tévé reklámoknak, amikor azt mondják, hogy a margarin jobb a szervezetnek. Mint láthatjuk, a hangyák a vajat vígan majszolják, egy-két bátor, akinek margarinra vágyott a szíve, rögtön el is pusztult, mert habár a mi szívünket talán kíméli, az ő testrészeiknek annyira nem tett jót, legalábbis erre lehet következtetni a mozdulatlan hangyatetemekből. Biztosan egészségtelen a margarin, ezzel nem

3 áll szándékomban vitatkozni, talán azt is megkockáztatom, hogy a vaj finomabb, de van ez a jelenség mostanában, hogy extraegészségesen élünk, ami kicsit nekem a másik végletbe való átcsusszanást jelképezi. Rendben, nem eszem cukrot és édességet is csak ünnepnapok alkalmával, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut fogyasztok, igyekszem sok friss zöldséget enni,emellett mozogni és betartani a pontos étkezéseket, de úgy gondolom, ez az általános. Kell az egészséges, "tiszta" táplálkozás, csak mint sok minden másra, erre is igaz, hogy nem feltétlenül jó túlzásba vinni. Hazánkban nagyon példamutató ez az új jótékonysági mozgalom, ami 2 éve indult be igazán a Való Világ 5 során, amikor több mint millió forintot gyűjtöttek össze a rászorulók számára. Ez a program is mutatja, hogy minden feltétel adott, még kicsiben is az egészséges étkezéshez. Földjeink jó minőségűek, megadnának nekünk mindent, amire szükségünk van, szinte semmit sem kéne megvennünk a boltokban, vagy importálnunk külföldről. Ez persze sajnos csak elvben működik, mert rohanó világunkban, lehetetlen mindenkinek megtermelnie magának a napi betevőt, nem beszélve azokról, akik városokban élnek. Az állam talán megtehetné, de tudjuk, hogy itt óriási összegekről van szó. A só Egyes elképzelések szerint sokszor a só helyett a kálisót alkalmazzák az ételekben, mely tönkreteszi a sejtmembránokat, a szerveket. Károsan hat az idegrendszerre, besűrűsödik tőle a vér, egyszóval nagyon káros a fogyasztókra nézve. Manapság a termékekben növelik a kálium bevitelét, miközben csökkentik a nátriumét. Ezen hatások váltják ki például a lakosság fizikai legyengülését, ivartalanodását, vírusokkal és baktériumokkal fertőződését, allergiássá, idegbeteggé válását. A vér besűrűsödése miatt, vesebeteggé, keringési és szívbeteggé, magas vérnyomásos beteggé, csontritkulásossá, rákossá válását. Ezek alapján, talán joggal nevezik a sót fehér halálnak. Megoldás lehet erre, hogy igazi sót, bányászott sót veszünk, vagy amiről biztosan tudjuk, hogy biztosan nem mérgezett káliummal. Más vélemények szerint az ivóvízhez és a fogkrémekhez fluort adnak. (A második világháborúban a szovjet munkatáborokban fluoros vizet adtak a raboknak, annak tudatmódosító hatása miatt). A túlzott fluorfogyasztás rákossá tehet egészséges sejtszerkezeteket és zavart kelthet a közvetítő idegsejtek termelésében. A sejtek kiemelkedő szerepet játszanak rohamok megakadályozásában. A fluor növelheti a szélütés és az agykárosodás, rendszertelen lélegzés, magzatkárosodás, rákosodás esélyeit. A fogak számára bizonyos mennyiségben szükségük van fluorra, de az nagy tételben méreg. (Jól példázza ezt, hogy bizonyos patkánymérgek nátrium-fluoidot tartalmaznak). A fluorid azonban még a leglelkesebb támogatói szerint is csak 12 éves korig van jó hatással a szervezetre. Mindenkinek érdemes utánanéznie, milyen fogkrémet is használ valójában.

4 Mi az ami egyáltalán nem ártalmas fogainknak? A különböző fogporok, általában azokban nincs fluor, valamint azok hatékonyan megszüntetik a fogak sárgaságát, míg ezt a fogkrémeknél, csak nagyon ritkán lehet tapasztalni. A csapvizet több ezer vegyi-anyag szennyezi és ennek csak töredékét képes kiszűrni egy átlagos víztisztító. (Ennek ellenére én személy szerint tisztítatlan csapvizet iszom, mert úgy gondolom annyi szennyező anyag, kell a szervezetembe, amennyit megiszom egy pohár csapvízzel, hogy az immunrendszerem edzésben maradjon.) Sokan úgy gondolják, hogy a boltban vásárolt műanyag flakonos ásványvíz a wellness fitness élet egyik sarokköve és aki azt issza az maga lesz az egészség. Azonban a műanyag palackokból kioldódik a biszfenol-a (BpA) nevű műanyagkomponens. Ez egy ösztrogén hatású vegyület, ami az ásványvíz minőségét a hormontartalom szempontjából a szennyvízéhez hasonlóvá teszi. A frankfurti kutatócsoport kísérleteivel, azt is igazolták, hogy a környezeti hormonoknak legalább egy része műanyag csomagolásból származik, mivel kétszer annyi volt a palackos vizekben a hormonszint, mint az üveges ásványvizekben. Pár szó az aszpartámról Mostanság rengeteget törődnek az emberek az alakjukkal. Már külön TV csatornák is szólnak arról, hogy hogyan adjunk le magunkról rövid időn belül jelentős súlyfelesleget. Ez persze nem baj, sőt nagyon hasznos is lehet a túlsúlyosok számára. Viszont manapság már olyan gyakran esik erről szó és olyan sokat hallunk a magas koleszterinszintről, az elhízásról, hogy azok is elkezdenek fogyókúrázni, akiknek semmi szükségük nem lenne rá. Az egészséges étkezéssel semmi probléma nincs, sőt még a cukor kiiktatásával sem az étrendünkből. A probléma az édességek terén ott jelentkezik, amikor a cukor helyett édesítőszert kezdünk el használni. Cukormentes kólákba, cukorkákba, rágókba, édességekbe keverik, kiegészítve ezeket a termékeket néhány E jelű adalékanyaggal, hogy az édes ízt fenntartsák. Az aszpartám tönkreteszi az agyat, roncsolja a látóidegeket, a központi idegrendszert, szívritmuszavart okoz és szinte minden szervünkre igen károsan hat. Mivel néhány orvos nem ismeri el, hogy az aszpartám méreg és nem ételkiegészítő, ezért volt már rá példa, hogy olyan gyógyszereket írtak fel betegeiknek, melyek ezzel kémiai reakcióba lépve szívmegállást okoztak. Olyan ételeket és italokat kellene fogyasztani, amelyek 100%-ban természetes alapanyagokból készültek. Ezek már manapság is elérhetőek az élelmiszerpiacon, ezek a bio termékek. Ezt sajnos nem mindenki engedheti meg magának, mert az egészséges életmód, igen költséges napjainkban. Az emberiség túlzott megnövekedése miatt is szinte lehetetlen, hogy mindenki 100%-os tisztaságú gyümölcsleveket fogyasszon.

5 Coca Cola A Coca-Cola óriási múltra tekint vissza, valóságos státuszszimbólummá nőtte ki magát. Szinte már bárhol megkaphatjuk, mozikban, hipermarketekben, közértekben és szinte mindenhol ismerik a világon. A kóla aktív hatóanyaga a foszforsav, melynek ph értéke 2,8. Egy vas szöget négy nap alatt old fel. A foszforsav kioldja a csontokban lévő kalciumot és hozzájárul a csontritkulás kialakulásához. Ezen kívül még függőséget is okoz. Volt rá példa, hogy valakinek éjszakánként fel kellett kelnie ahhoz, hogy igyon egy pohár kólát, mert a szervezete olyan szinten hozzászokott, hogy nem bírt meglenni nélküle. A kólát egy bizonyos kóla eszenciából gyártják, ami szigorúan titkos alapanyagokat tartalmaz és ezt egy nyilvánosság elől elzárt központban készítik. Ezt az alapanyagot küldik szét a többi gyárnak, ahol vízzel hígítják fel. ( Néhány évvel ezelőtt, volt ebből egy botrány, amikor egy ilyen esszenciaszállító kamionban felborult egy ilyen hordó kirakodáskor és a rakodómunkás lábára fröccsenve, lemarta róla a cipőt. ) Mire használható még a kóla? Vannak olyan cégek, amelyek már 20 éve használják a kólát kamionjaik motorterének tisztítására és a szélvédőről is eltüntet minden zsíros piszkot. Az USA több államában a balesetek után az úttesten maradt vért távolítják el vele. A kóla kiváló WC kagyló, kád és mosdókagyló tisztító. Egy órán át hagyjuk kólában ázni a kívánt felületet és garantáltan tiszta lesz. Kenőanyag eltávolítására is alkalmas a szövetből. A mosószer mellé öntve a mosógépbe egy doboz kóla minden foltot maradéktalanul eltüntet.

6 A cukor Másik kérdéses táplálékunk a cukor. A múlt század elején az emberek éves cukor fogyasztása 1-2 kg volt. Napjainkban a cukrot megtaláljuk az üdítőinkben, ételeinkben, különböző édességekben, szinte mindenhol. Ez azért veszélyes, mert a túlzott cukorfogyasztás felborítja a test egészséges PH értékét és elsavasítja azt. Ennek következményeképpen, az emberi testben sokkal könnyebben alakulnak ki különböző betegségek. Léteznek kiváló helyettesítő anyagok a cukor kiváltására, mint például a méz, amelyet nagyon sok betegség gyógyítására alkalmaznak. Friss égési sérülésekre, álmatlanságra, hiperaktivitásra, orrdugulásra, torokfájásra, izületi gyulladásra, és migrénre is jótékony hatással van. A mézzel készült sütemények tovább elállnak, mint a cukorral készültek, mivel a méz, baktériumölő hatással bír. A gyorsétkezdék Sokszor megkívánjuk a gyorséttermi ételeket és néha már alig várjuk, hogy mikor haraphatunk bele a hamburgerbe és kapjuk meg azt az íz élményt, amit ezek az ételek nyújtanak. Ez a hatás pontosan azért jön létre, mert az ilyen műanyag ételekben különböző íz fokozókat tesznek, melyekre az emberek rászoknak, és mindig kívánni fogják a termékeiket. Ilyen adalék például a nátrium-glutamát melynek több mellékhatása is ismert. Volt egy ember, aki elhatározta egy film keretein belül, hogy egy hónapig, ilyen koszton fog élni. Három hét után állapota kritikussá vált és orvosai, akik állandó felügyelet alatt tartották, megállapították, hogy több belső szerve kezdi felmondani a szolgálatot. Ez alatt a pár hét alatt emberünk látványosan meghízott és a kísérlet vége felé már az adott étel illatától is elhányta magát, mert a szervezete így figyelmeztette, hogy túl sok mérget evett meg velük. Nem beszélve arról a romlandósági kísérletről, amikor egy üvegcsében egy évig tároltak egy adag gyorséttermi sült burgonyát és egy év elteltével sem jelentkeztek rajta penészfoltok, nagy valószínűséggel a tömérdek mennyiségű tartósítószer miatt.

7 Ezek a termékek 2010/04/22-én készültek (2éve!) Teák A legegészségesebb italok a teák. Mindenkinek érdemes fogyasztania teákat, melyek a legáltalánosabb gyógynövényeket tartalmazzák. Ilyen teafajtákat hazánkban is könnyedén meg lehetne termelni, mert csak pár szaktudással rendelkező munkáskéz kellene és egy kisebb földterület. Így akár az egész hazánkat el lehetne látni különféle gyógyteákkal, melyeknek a hatása olykor elképesztő. Ez a folyamat is biztosítaná a lakosság számára a megfelelő egészségi szintet. Igazolt, hogy a gyógyteáktól az emberek jóval tovább élnek, kevesebbet szenvednek mind testi, mind lelki eredetű gondoktól, pótlódnának a hiányzó ásványi anyagok a szervezetből. A gondok azonban onnan adódnak, hogy minden éremnek van egy másik oldala. Ha mindezt bevezetnék hazánkban, akkor a gyógyszerek iránti kereslet drasztikusan visszaesne, így a nagy gyógyszergyártó cégek, hatalmas pénzektől esnének el. Ezért folyamatos reklámokkal, hirdetésekkel szinten kell tartaniuk presztízsüket. Ettől függetlenedve fogyasszunk kamillateát, hársfateát, körömvirágteát, csalánteát. Három hétig ajánlatos inni egy bizonyos fajta teát, utána már nem vált ki kellő hatást a szervezetben. Ilyenkor egy újabb három hét erejéig érdemes átváltani egy más fajta teára. A mikrohullámú sütő Szinte minden háztartásban megtalálható már a mikrohullámú sütő. A mikróban alkalmazott sugárzás hatására számos táplálékrész, mint például a tojásfehérje, vagy a glükóz, természetellen módon a részeikre esnek szét. Az ételek vitális élettartama, mikrózás után 90%-ról, 60%-ra esik vissza. A tejben és a gabonákban új kötések keletkeznek a sugárzás hatására, és ezek szinte kivétel nélkül rákkeltő hatásúak. A mikróval kezelt táplálék a vérkép elváltozását okozza. A használót érő sugárzások többek közt az idegkárosodások, krónikus megbetegedések, vagy szürkehályog. A vérrel kevésbé ellátott szervek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, ilyen például a szem. Az alumínium A mai világban nagy előszeretettel alkalmaznak mindenben alumíniumot, olcsósága, jó vezetőképessége, erőssége és könnyűsége miatt. Hatalmas bányákat létesítve, átformálva ezzel a föld felszínét óriási mennyiségben bányásszák ki a nyersanyagot (bauxit). Az alumínium remekül bevált a repülőgépgyártásban, az autóiparban, sőt még az űrtechnikában is. Viszont az emberi szervezetbe kerülve, hosszú távon nagyon káros hatású. Ez idézi elő az öregkori szenilitást és az

8 Alzheimer-kórt. Az alumínium előfordulhat még sütőporokban, fájdalomcsillapítókban, női öblítőkben és a gyomorpanaszokban felírt gyógyszerekben. Mindenütt megtaláljuk az alumíniumcsomagolást. Az üdítő italok kupakja és doboza is alumíniumból készül. Már az egyes készítményekből a szervezetünkbe jutó alumínium mérhetetlenül kevés, de az egy év alatt elfogyasztott mennyiség ijesztő lehet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy szervezetünkben felhalmozódik, és nem bomlik le. Az alumínium lábosok helyett ajánlatos inkább vas, vagy cserépedényekben főzni. Tisztítószerek A tisztítószerekből is elképesztő mennyiségű méreganyag jut a szervezetünkbe. Képesek a bőrön át, vagy a kipárolgásaikon keresztül mérgezni bennünket. Egyes elképzelések szerint ez az allergia igazi oka, nem a parlagfű, hanem ezek a szerek. Ezt az is bizonyítja, hogy nagyszüleinknek fogalmuk sincs az allergiáról, mert az ő korukban még csak természetes tisztítóanyagokat használtak. Ilyen például a falúg. Falúgot szinte bárki el tudja készíteni otthon és több hónapra elegendő mosogatószert nyer ki egyszerre. Egyszerűen kell egy kis fahamu le kell forrázni tiszta vízzel, fél napig állni hagyjuk, majd üvegbe töltve a víz kiold annyi lúgot amennyivel hónapokig lehet mosogatni. Konklúzió A lehetőségeink adottak, hogy egészségesen éljünk. A multi cégek, mammut vállalatok a kezükben tartják, kis túlzással a világ sorsát, hogy mit fogyaszthatunk, hogy milyen minőségű termékeket eszünk, vagy iszunk meg.

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig

1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig EGÉSZSÉGES CUKORPÓTLÓK 1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig Sok gondot okoz, hogy ha valaki szereti az édeset, de nem eheti, mert cukorbeteg, valamilyen más betegsége van (pl. daganatos), könnyen

Részletesebben

Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása.

Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása. A víz Víztisztító - A víz és az emberi szervezet Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása. Kútjainkkal a talajból vételezünk

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: )

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: ) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 6. osztályos tanulók részére Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Készítette: Fábián Gabriella Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 1/16 Célkitűzés Az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen!

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VI. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2015. február 25. Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Dr. med.habil Martos Éva

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Az egészséges életmód fontossága.

Az egészséges életmód fontossága. Az egészséges életmód fontossága. Itt a heti foglalkozások keretében a tanulók korosztályának megfelelő formában a hallottak feldolgozásra történik. A hetedik osztályosok által készített prezentáció (kis

Részletesebben

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk OÉTI SAJTÓ-HÁTTÉRBESZÉLGETÉS 2006. február 1. Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk Biztonság Mint tudjuk, az élelmiszer-adalékanyagokat szükségszerően alkalmazza

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

gondolkozz zölden! Háztartási termékkatalógus

gondolkozz zölden! Háztartási termékkatalógus 2017 Háztartási termékkatalógus ÁLTALÁNOS TISZTÍTÓSZER 33 felmosáshoz narancs olajjal Termékeink 2016-tól új hipoallergén illattal készülnek! www.cleaneco.hu facebook.com/cleanecohungary Általános tisztítószer

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

7 élelmiszer-ipari adalék, amit tanácsos nagy ívben elkerülni

7 élelmiszer-ipari adalék, amit tanácsos nagy ívben elkerülni 1 / 6 2014.11.30. 21:28 Tudomány Fő az egészség 7 élelmiszer-ipari adalék, amit tanácsos nagy ívben elkerülni Ártalmatlan látszó adalékok, ám a dietetikusok sohasem ennék meg 2014. november 30., 17:43,

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

Alumínium az élelmiszerekben és italokban

Alumínium az élelmiszerekben és italokban Alumínium az élelmiszerekben és italokban Készítette: Marosvári Tímea Patricia Témavezető: Dr. Tatár Enikő 2012. 06. 25. Bevezetés Alumínium a környezetünkben széles körben alkalmazzák előfordul élelmiszereinkben,

Részletesebben

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék Colostrum ESSENS Természetesen tiszta termék Mi az a kolosztrum? A kolosztrum, más néven el tej, a tej egy fajtája, amit az emlősök emlőmirigyei a szülést követő néhány órában állítanak elő. Egyedülálló

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek 1. Figuactiv Levesek és Shake-ek Ajánlott napi fogyasztás: A diéta program során a kívánt eredmény elérése érdekében a napi 3 fő étkezésünk közül kettőt Figuactiv Levesre és/vagy Shake-re kell cserélnünk.

Részletesebben

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21.

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21. A menza-rendelet Ruis Zsuzsanna dietetikus 2015. május 21. 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. A

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Szakács mester. 054-09 Vendéglátó tevékenység alapozása (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Szakács mester. 054-09 Vendéglátó tevékenység alapozása (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Szakács mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 054-09/1 Élelmi anyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei () Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM:

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Az ember szervezete és egészsége Biológia verseny 8. osztály 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. A tápcsatorna szervei

Részletesebben

Ro - Fordított ozmózis víztisztítók (használati utasítások, termékkatalógus, műszaki ismertető, beépítési segédlet)

Ro - Fordított ozmózis víztisztítók (használati utasítások, termékkatalógus, műszaki ismertető, beépítési segédlet) Ivóvíztisztító Teljes terméklista Víztisztító termékek Ro - Fordított ozmózis víztisztítók (használati utasítások, termékkatalógus, műszaki ismertető, beépítési segédlet) Ivóvíztisztító készülékek és kiegészítők

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Cukor: édes méreg. Az édesítés története

Cukor: édes méreg. Az édesítés története Cukor: édes méreg A civilizációs étrend hatalmas mennyiségű cukrot tartalmaz. Ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Az édesítés

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás Víztisztítási technológiák Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem. RKK. 2010. Vízfelhasználások Közműolló VÍZFORRÁSOK Felszíni és felszín alatti vizek

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Bikfalvi Istvánné Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége Zöldség és gyümölcslevek

Részletesebben

Nkd aqua ZÉRÓBaktérium vízszűrő kulacs. Vízszűrő kulacsok legújabb generációja : egészséges, BIZTONSÁGOS és ízletes víz bármilyen forrásból *

Nkd aqua ZÉRÓBaktérium vízszűrő kulacs. Vízszűrő kulacsok legújabb generációja : egészséges, BIZTONSÁGOS és ízletes víz bármilyen forrásból * Nkd aqua ZÉRÓBaktérium vízszűrő kulacs Vízszűrő kulacsok legújabb generációja : egészséges, BIZTONSÁGOS és ízletes víz bármilyen forrásból * A szűrő a NASA űrprogramokra kifejlesztett technológiát tartalmazza,

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

E621 - Nátrium glutamát születéstől a halálig...

E621 - Nátrium glutamát születéstől a halálig... E621 - Nátrium glutamát születéstől a halálig... Tudjon meg többet a glutamát receptorokról. Kiderült, hogy a nátrium glutamát agydaganatot és rákot okoz! Továbbá felelős a legtöbb emésztőrendszeri betegség

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen-2340.hu ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: felelősségteljesen élvezd az italod! Az alkohol és hatása Amikor borról,

Részletesebben

Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek

Glutént tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai) és azokból készült termékek Allergén nevét olyan szedéssel például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Allergén anyagok: Glutént tartalmazó gabona (búza,

Részletesebben

BONSALT NÉPIRTÓ KÓSER SÓ, FAJIRTÓ VILÁGFŐRABBI?

BONSALT NÉPIRTÓ KÓSER SÓ, FAJIRTÓ VILÁGFŐRABBI? (Sydo) Tejfalussy András Béla Ferenc okl. vill. mérnök, méréstani szakértő TUDOMÁNYOS RENDŐRSÉG PJT, Hungary 2621. Verőce, Lugosi u. 71. http://aquanet.fw.hu, http://aquanet1.net76.net, http://aquanet-apla.fw.hu

Részletesebben

ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI

ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI K ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI I S K O O S TUDTAD? Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben levő, szemmel nem látható, apró baktériumok, vírusok,

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt!

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt! Hepashake májdiéta Az első hét eltelt! Premium Diet Hepashake Hogy érzi magát? Van észrevehető változás? Mi az, ami még mindig nehéz? Mi az, ami könnyű? Mi a teendő éhség esetén? Növelje a zöldségmennyiséget

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok ÉLELEM ÚTJÁN TERJEDŐ MEGBETEGEDÉSEK = elfogyasztott ételben, italban levő mérgező hatású anyag (mikroorganizmus, mérgező növény, vegyi anyag) okoz Jellemzői: rövid lappangási idő heveny, robbanásszerű

Részletesebben

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból:

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: Fordított ozmózis Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: A fordított ozmózis során ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál

Részletesebben

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Egy bölcs mondás szerint az leszel, amit eszel, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival!

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Szeretné megelőzni? Szeretné javítani? Válaszoljon pár egyszerű kérdésre gondolatban és megismerheti a megoldást! Mi az, amit tapasztal?

Részletesebben

Hatékony Háztartás Termékkatalógus

Hatékony Háztartás Termékkatalógus Zafir3 in1 univerzális mosópor 1,5 kg-os: 470Ft 3 kg-os: 820Ft 10 kg-os: 2170 Ft AntiCalc mosógép védelem a rozsda és a vízkő ellen. Univerzális enzim tartalmú, csökkentett foszfáttartalmú mosópor minden

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története. C2H6O az alkohol Az etanol egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak.

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI András-TÓTH József - WEBER-SUTA Ágnes ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK!

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Készült a TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 jel, Egészséges alapanyagok

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat

A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat SÓS kisokos A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat A Nestlé Magyarországon a helyi igényekre és kihívásokra reagálva 10 konkrét vállalást tett a táplálkozás terén, amelyek termékfejlesztési, tájékoztatási

Részletesebben

www.coolfoodplanet.org www.efad.org coolf et.org www.eufic.org

www.coolfoodplanet.org www.efad.org coolf et.org www.eufic.org g olf or w. coo n lf o o d p l a et. g or co w w et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww rg Emlékszel arra, amikor biciklizni tanultál? A legfontosabb az volt, hogy jól megtaláld az egyensúlyt. Amikor már tudtál

Részletesebben

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk?

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? Téma 1: Egészséges test 1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? 2. Mik az egészséges ember jellemzői? A, egészséges csontok, izmok B, elvékonyodott haj, töredezett körmök C, Betegség

Részletesebben

A csapvíz is lehet egészséges és jóízű?

A csapvíz is lehet egészséges és jóízű? A csapvíz is lehet egészséges és jóízű? Dr. Radnai Ferenc 2/14/2014 1 Szennyezők a fogyasztási helyen A szennyezők forrása Elégtelen tisztítás Másodlagos szennyezés Szennyezők típusa Oldott anyagok Biológiai

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Pádár Katalin Programstatisztika 2010-2011 Összesen 332 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 192 1 229 616 átfogó vizsgálat

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben