ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEBBEN! Az egészséges életmód tényezői

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEBBEN! Az egészséges életmód tényezői"

Átírás

1 ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEBBEN! Az egészséges életmód tényezői DR. KALAPOS ISTVÁN Ph.D tanszékvezető, főiskolai tanár, dékáni tanácsadó, DE EK II. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus Budapest, Benczúr Hotel április 25.

2 Woody Allen: Foglalkoztat a jövőm, mert a hátralevő napjaimat ott szeretném eltölteni. Felmerül a kérdés: Mit TEGYÜNK? Mit EGYÜNK? Megválaszolhatjuk:LEGYETEK EGYETEK TEGYETEK JÓK! JÓT! JÓL!

3 A WHO Alaptörvénye szerint Mindenkinek joga van a testi és lelki egészségének megőrzéséhez. Mindenkinek joga van a megelőző Mindenkinek joga van a megelőző egészségügyi ellátás igénybevételéhez, továbbá az orvosi kezeléshez.

4 EGÉSZSÉG= fizikai (testi), mentális (lelki), szociális (társadalmi) JÓLÉT. Egyszerűbben fogalmazva: - jól érzem magam a saját bőrömben - jól érzem magam az adott közösségben Fontos a pozitív életfelfogás.

5 Gyakoriak a pszichoszomatikus betegségek, ami egyik bizonyítéka a holisztika jelentőségének. A holisztikus szemlélet lényege, hogy minden embert, pácienst a maga teljességében, a testi és lelki tulajdonságok egységében szabad csak szemlélni. A szomatikus és pszichés jelenségek, változások mindig összefüggenek egymással.

6 Már nagyon régen, Platon is így vélekedett: Mert a legnagyobb hiba a betegség kezelésénél, hogy vannak orvosok, akik szerint csak a test, és vannak orvosok, akik szerint csak a lélek fontos, noha ezeket senki sem tudja szétválasztani. Ilyen pl.: irritabilis colon szindróma irritabilis bél szindróma számos gasztrointesztinális, idegrendszeri, pszihés betegség.

7 Idézet Garay Gábortól: Jókedvet adj, és semmi mást, Uram, A többivel megbirkózom magam. Akkor a többi nem is érdekel. Szerencse, balsors, kudarc vagy siker. Hadd mosolyogjak gondon és bajon, Nem kell más, csak ez az egy oltalom.

8 EGY ÉLETTANÁSZ GONDOLATAI Normál körülmények között az egészséges szervezet mindig törekszik az egyensúlyra. Ez a dinamikus egyensúly (steady state), melynek fenntartásában különböző szabályozó mechanizmusok vesznek részt. Egészséges szervezetnél fontos a homeosztázis, ami a belső környezet állandóságát biztosító élettani folyamatok összessége. Jól működő egészséges szervezet folyadékelektrolit háztartása, ozmo-volumen regulációja, sav-bázis egyensúlya stabil.

9 PREVENCIÓ (megelőzés) Prevention is better, than cure. Népbetegségek, gyakori kórképek Népbetegségek, gyakori kórképek megelőzésében fontos: - egészséges életmód - helyes táplálkozás - megfelelő mozgás

10 Miért érdemes részletesen foglalkozni a életmóddal? A betegségek kialakulásában szerepet játszó tényezők megoszlása: életmód 45 % genetika 25 % környezet 20 % egészségügy 10 %

11 Törekedni kell a rizikófaktorok (kockázati tényezők) csökkentésére, és különösen az elkerülhető rizikófaktorok kiküszöbölésére. A preventív szemlélet kialakításában nagy szerepe van az oktatásnak, tanácsadásnak, képzéseknek, továbbképzéseknek. Mindehhez jó oktatókra is szükség van. Szükség van motiválható, érdeklődő emberekre, akik akarják, hogy egészségesek legyenek.

12 Egyedül nem megy. A TEAM munka jelentősége! A problémák komplexek. A betegségek kialakulása, a tünetek, a megoldás, a terápia is komplex. A multidiszciplinaritás fontos. Sok szakma együtt eredményes. Az embert csak holisztikusan szabad szemlélni. Nem csak a test, hanem a lélek gyógyítása is fontos.

13 F O N T O S Az is, hogy nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítjuk. Betegségek gyógyításának többféle terápiás lehetősége van, nem csak a gyógyszeres kezelés Az életmód változtatással, helyes táplálkozással, több mozgással, tudatos egészségmagatartással, a megelőzés módszereivel is lehet sikeres a gyógyítás. Ha így sem hozható létre a normális működés, a funkcionális egyensúly, akkor lehet gyógyszerekkel konzervatív kezelést végezni. Adott kórképekben szükség lehet műtéti beavatkozásokra is.

14 Daganatos betegségek esetén a klasszikus triász (műtéti kezelés, sugárkezelés, citosztatikus/kemoterápiás kezelés) lehet sikeres, de ilyen esetekben, különösen malignus (rosszindulatú) tumoroknál az INTEGRATÍV MEDICINA lehet igazán eredményes. Ez azt jelenti, hogy a szokásos európai irányelvek mellett (és nem azokat helyettesítve) alternatív/komplementer orvoslás, adjuváns terápiás módszerek, fitoterápia, homeopátiás, aromaterápiás és akár akupunktúrás beavatkozások, egyéb hagyományos kínai orvoslási technikák is választhatók kiegészítő terápiaként.

15 Az egészséges életmód, a prevenció hatékonyságának megvalósításához több dolog szükséges: egészségtudatos magatartás kialakítása megfelelő szakmai ismeretanyag egészségnevelő, egészségfejlesztő tevékenység graduális és posztgraduális képzés példamutatás, PR-munka helyes táplálkozási szokások rendszeres mozgás, testedzés helyes szemlélet kialakítása mindezekhez pénzre is szükség van.

16 ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK! EGÉSZSÉG = ÉRTÉK

17 Nagy kincs az egészség! Érdemes megtartani. Ebben az egyéné a legnagyobb felelősség. Tenni kell érte. Egészség = Harmónia, kiegyensúlyozottság. Fizikai, pszichés, szellemi, szociális jólét.

18 Kiválóan érzem magam, jól fog az agyam. Elégedett, boldog vagyok, örülök az életnek, észreveszem a jó dolgokat, pozitívumokat. A kicsi jónak is tudok örülni.

19 Az élet szép! Még tehetjük szebbé! Sajnos, tehetjük rosszabbá is. Főleg rajtunk múlik. Az egészséges életmód: harmónikus életvitel, sok tényező összhangja.

20 A legtöbb terápiás protokoll fontos része az életmód változtatás! - helyes, korszerű táplálkozás - alapproblémának megfelelő diéta -testsúly csökkentés (szükséglet szerint) - több, rendszeres mozgás, fizikai igénybevétel - pszichés stabil állapot, jó mentálhigiénés státusz - stressztűrés fokozása - rizikófaktorok csökkentése - elkerülhető rizikófaktorok kiküszöbölése - megfelelő szellemi és fizikai leterhelés - otthon és a munkahelyen jó közérzet, jó hangulat - időnként szükségszerűen beiktatott regeneráció, rehabilitáció

21 Az egészségi állapot javítható, az egészségmagatartás fejleszthető, az egészséges életmód tanulható. Fontos az edukáció. Ebben az Egészségügyi Karon diplomát kapó egészségügyi szakdolgozóknak nagy a szerepe, a felelőssége.

22 Nagy a mentálhigiéne szerepe. Sok minden fejben dől el. Akarnunk kell!

23 ÉTELED az ÉLETED! Táplálkozási piramis

24

25

26 HASZNOS, egészséges táplálékok HALAK: tengeri és folyami halfélék, tonhal, szardínia, lazac, tőkehalmáj, busa, harcsa, süllő, fogas... SAJTOK sokfélesége kiemelkedő. Aki a tehéntej (termékek)- re allergiás, eheti a juhtúrót, kecskesajtot, HAGYMA-félék: fokhagyma, vörös/lila hagyma, medvehagyma.

27 Egészséges italok: szénsavmentes ásványvizek szénsavmentes üdítők rostos gyümölcslevek kifacsart, 100%-os gyümölcslevek Jó minőségű száraz, vörös/rosé borok, Híres tájjellegű magyar borok (Villány, Szekszárd, Sümeg, Tokaj, Eger) Finom sörök: mértékkel (étkezéshez kötve napi 1-2 pohár)

28 NEM AJÁNLOTT, egészségtelen italok: tömény, égetett szeszes italok, pancsolt, rossz minőségű, házi készítmények energiaitalok, édes üdítők, kólák szénsavas üdítők és ásványvizek

29 OMEGA-3 zsírsavak: Többszörösen telítetlen zsírsavak (hosszú szénláncú) csoportjának tagjai, melyek előnyös és fontos élettani tulajdonságokkal rendelkeznek. Kedvező hatásul főleg a szív-ér rendszerre van. FUNKCIONÁLIS élelmiszerek: Gyárilag készített, meghatározott vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított élelmiszerek, az egészségmegőrzés érdekében. Már gyógyhatású terméket is tartalmazó élelmiszerek is előállíthatók.

30 Nagyon fontos a konyhasó (NaCl) fogyasztás csökkentése. Ne sózzuk még külön az ételeinket! A magyar ember 3-4-szer több sót használ, mint kellene. A magas vérnyomás és a stroke kialakulásának egyik fő kockázati tényezője. Éppen ezért, sokkal kevesebb sót használjunk az ételek elkészítéséhez! Alkalmazzunk só helyett más fűszert. Távolítsuk el a sószórót az ebédlőasztalról! 2008 óta Magyarország is csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő programjához: STOP SÓ program. (élelmiszerek sótartalmának átlagosan 16%-os csökkentése 4 év alatt, a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportoknál).

31 Antioxidánsok Védik a szervezetet a szabadgyökök, oxidációs termékek, oxidált receptorok káros hatásaitól. Gyulladáscsökkentő hatásúak. Támogatják a védekező rendszer működését. Lassítják a sejtek öregedési folyamatát. Csökkentik az érelmeszesedés kialakulását, védi a szívet és érrendszert. Gátolják a sejtek rosszindulatú daganatos elfajulását.

32 ZSÍROK jelentősége A legtöbb energiát adja, égéshője a legnagyobb. Strukturális szerepe a membránok felépítése. Az idegrendszerben a neuronokat burkolja. Fontos az intermedier anyagcserében, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában. Acetil-koenzim-A központi szerepén keresztül résztvesznek a ketontestek kialakításában. A koleszterin alapvető jelentőségű a steroid hormonok szintézisében. Esszenciális zsírsavak Omega-3, Omega-6 zsírsavak

33

34

35 Egészséges táplálkozás jellemzői Normál vegyes táplálkozás Fehérjék, zsírok, szénhidrátok megfelelő arányban Ne sózzunk! Táplálkozásunk ne legyen egyoldalú! Fő étkezések nyugodt körülmények között. Naponta 5x étkezni, de keveset. Ne nassolgassunk! Ne kapkodjunk az evéssel! Energiaitalokat ne vagy csak kis mértékben igyunk! Az egészséges táplálkozás megvalósításához több dolog szükséges. Fogyasszunk mindent mértékkel! A jóból is megárt a sok.

36 TÁPLÁLKOZÁS Ásványi anyagok: makronutriens (g) Na, K, Ca, Mg, C1, P mikronutriens (µg, mg) NYOMELEMEK = esszenciális mikroelemek Ált.jelentőségük: sejtek jó működése védekezőrendszer hatékonysága enzimek, hormonok, vitaminok hatása Minden ember, minden egészséges ember számára fontosak. Nem csak a betegeknek. Fontosak a prevencióban.

37 VITAMIN Organikus, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Csak azon fajok számára, amelyek nem tudják szintetizálni. (pl. C-vitamin: ember, majom, tengerimalac) Ált. jelentőségük: optimális sejt működés enzimek jó működése szervezet ellenállóképességének Ezért fontos, hogy táplálék révén vagy multivitamin készítmények formájában bevigyük a szervezetbe. Számos esetben: provitamin vitamin Vitaminszint alapján a normálistól eltérő lehet: hipovitaminózis ( ) hipervitaminózis ( ) Antivitamin hatások is érvényesülhetnek.

38 Alapvető felosztás Zsírban oldódó: D E K A F Vízben oldódó: B 1, B 2, B 6, B 12, Nikotinsavamid, Pantoténsav, Biotin és a C-vitamin

39 D 3 -vitamin aktivációja Cholecalaiferol (BŐR) MÁJ 25-OH-cholecalciferol VESE 1-25-di-OH-cholecalciferol BÉL epithel Ca++ visszaszívás a belekből Plazma Ca ++ nő

40 Normál BÉLFLÓRA szükséges: A megfelelő bélműködéshez, a gasztrointesztinális traktus jó működéséhez, de meghatározzák az egész szervezet állapotát, meghatározzák fizikai, lelki, szellemi jólétünket, befolyásolják az ember viselkedését, idegrendszeri, pszichés tevékenységét. Ha nem megfelelő a bélflóra, ha hiányoznak a jó, hasznos baktériumok, vagy túlsúlyba kerülnek a káros mikrobák, kórokozók, nem csak az emésztés, felszívódás, bélműködés lesz kóros, hanem romlik a közérzet, lelki, hangulati zavarok keletkeznek és így egyrészt szomatikus, másrészt pszichés tünetek, eltérések lesznek. Az egészséges, jó összetételű bélflóra kell a jól működő immunrendszerhez is.

41 A jó, hasznos baktériumokban gazdag ételeink: joghurt, kefír, tejföl, tojás, savanyú káposzta. A legfontosabb probiotikumok a tejsavbaktériumok (Lactobacillus, Bifidobakterium, ). Hasznos tevékenységük: energia nyerés a táplálékból, tápanyagokkal látják el a bél sejtjeit, védenek a fertőzéstől. A bélflóránkat károsító tényezők lehetnek: antibiotikumok, különböző gyógyszerek, kémiai adalékanyagok, tartósítószerek, túlzott alkohol fogyasztás, erős dohányzás.

42 A jó működéshez prebiotikumokra is szükség van. Ezek olyan természetes tápanyagok, emészthetetlen élelmiszer-összetevők, amelyekre nem hatnak a gyomor/bél rendszer emésztő enzimjei, így változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok (probiotikumok) szaporodását, működését. Ilyen prebiotikumok: fokhagyma, hagyma, articsóka, bab, borsó, búza, cikória, zabpehely,..

43 MÁJ működés jelentősége az emberi szervezetben Életfontos szerv, nagy regenerációs képességgel. Intermedier anyagcsere központ. Glükosztát (képes a vércukorszint normális szinten tartására, adott körülmények között) Detoxikáló/méregtelenítő Enzim szintézis Fehérje szintézis plazmafehérjék plazma kolloid ozmotikus p Direkt bilirubin képződés (glükuronsavval), konjugáció D3 vitamin aktiváció Vérraktár (a bőr vénás plexusaival együtt) Epe termelés zsírok emésztése, majd felszívódás elősegítése Gyógyszerek hatástalanítása, Nehézfémek raktározása

44 HEPATITIS (A, B, C, ) Hepatitis A = Hepatitis epidemica Fekális-orális fertőzés, rossz higiéne, szennyezett ivóvíz ételek Hepatitis B = Szérum hepatitis Parenterális terjedés: injekció, transzfúzió, vér, ondó, nyál, könny szexuális úton Hepatitis C : Jelenleg ez a legveszélyesebb Európában Fontos a szűrése: a vírus RNS-örökítőanyagának a vérből való kimutatásával PCR = polimeráz lánc reakció Hepatitis C ellen nincs védőoltás!

45 Hepatitis vírusfertőzések megelőzését szolgáló vakcinák Hepatitis A ellen: Hepatitis B ellen: Hepatitis A és B ellen: HAVRIX ENGERIX B Kombinált vakcina

46 Fontos gondolatok rímekben

47 POLIFENOL, JÓ VÖRÖS BOR. AZ EGÉSZSÉG A NAGY TÉT, A JÓ CSOKI CSAK AZ ÉT. HÉJAK, MAGVAK, GABONÁK, JÓK EZEK, NEM BABONÁK. TŐKEHALMÁJ, VÉKONY LAZAC, EGÉSZSÉGES ÉS JÓ FALAT. TÖNKÖLYBÚZA, ROZS KENYÉR, JÓ A SAJTHOZ, SOKAT ÉR. BARNA RIZS ÉS BARNA CUKOR, MONDJUK EZT EL NAGYON SOKSZOR.

48 OLIVA, TÖKMAG, OLAJOK, MÁR RÉGÓTA NEM NASSOLOK. TŐKEHALMÁJ, ABONETT, A TESTEM ÉPP JOBB LETT. METRÓ, ILLÉS, FONOGRÁF, ZSÍRSAVAKBÓL OMEGÁT. KEVESEBB KEKSZ, GYAKORIBB SZEX, MEGLÁSD, JOBB LESZ. HA ÉJSZAKA HORKOLTÁL, NAPPAL TÖBBET MOZOGJÁL. JÓ HATÁSSAL VAN A PALIKRA, AZ EGÉSZSÉGES HALIKRA.

49

50 Fogadjuk meg a jótanácsokat!

51 Mit mond az okos angol? Reggelizz, mint a királyok, Ebédelj, mint a polgárok, Vacsorázz, mint a koldusok. Mit mond a bölcs kínai? A reggelit edd meg magad. Az ebédet osztd meg a felebarátoddal. A vacsorát add az ellenségednek.

52 Néhány fontos mondás a témával kapcsolatban ÉTELED AZ ÉLETED. TÁPLÁLÉKOD LEGYEN ORVOSSÁGOD NAPONTA EGY ALMA AZ ORVOST TÁVOL TARTJA.

53 Elhízás: adipositas Kövérség: obesitas BMI = body mass index Testtömeg index = testtömeg (kg) testmagasság 2 (m) 2 Derék/Csípő arány = Waist/Hip ratio (WHR) WHR = derékbőség (cm) csípőbőség (cm)

54 Megfelelő táplálkozással az elhízás ellen Az ELHÍZÁS népbetegség. Két fő oka: -helytelen táplálkozás - mozgásszegény életmód Fontos a naponta bevitt energiatartalom. A kalória megszorítás a lényeg. Mozgásprogram: rendszeres, napi szükséglet. Komplex megoldás: energiaszegény étrend, fokozott fizikai aktivitás.

55 Normál vér/plazma értékek (mmol/l) Koleszterin 5 LDL koleszterin 4 HDL koleszterin 1 Triglicerid 1,7-2,3 Vércukor = 4-6

56

57

58

59 Egyre több Magyarországon az elhízott/kövér gyermek, már óvodás és iskolás korban ben hazánkban a 7-éveseknél minden 4. lány, minden 5. fiú túlsúlyos volt. Az elmúlt 20 évben a túlsúlyos, elhízott kicsik száma minden korcsoportban megháromszorozódott. Rossz a helyzet az egész világon! (USA, Nyugat-Európa,..) Már gyermekkorban megszaporodnak a kövérséggel gyakran előforduló betegségek: magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, szervek elzsírosodása, metabolikus sy.

60 Ez a probléma rengeteg pszichés elváltozáshoz, lelki problémához vezethet. Csúfolják őket, kiközösítik őket, s ezért magányossá, visszahúzódóvá, depresszióssá teszik őket. Csökken a mozgékonyságuk, ügyetlenebbek, testnevelés órákon is hátrányos helyzetbe kerülnek. Mindezek mögött civilizációs gondok, helytelen, ülő életmód, kevés mozgás, helytelen táplálkozás, nassolás. Multifaktoriális kórkép, többféle kiváltó tényezővel, halmozottan előforduló rizikófaktorokkal, komplex terápiával.

61 CIVILIZÁCIÓS probléma TV, DVD, CD, Számítógép, Internet, WIFI, tablet, okostelefon, Google, blog, facebook, e-book, e-learning, távoktatás, Life Long Learning motorizáció, elgépiesedés, környezetszennyezés, levegő-víz-talaj szennyezés

62 Az Internetet naponta, több órán át használók száma alapján Magyarország megelőzi Szlovákiát, Csehországot, Lengyelországot, Romániát. A magyarok közül sokan internet-függők lettek. Sok más dologhoz hasonlóan ezen a téren is kialakult a szenvedélybetegség.

63 Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása Táplálkozási irányelvek: - normál, vegyes táplálkozás, az energia bevitel és a leadás egyensúlya - bőséges zöldség- és gyümölcs fogyasztás - élelmi rostokban gazdag gabonatermékek, teljes kiőrlésű termékek, - hüvelyes zöldségek rendszeres fogyasztása - tengeri/folyami halak rendszeres evése, hetente legalább 3 alkalommal (tonhal, lazac, szardínia, tőkehalmáj, süllő, fogas, harcsa, busa,) - zsírszegény tej és tejtermékek, sajtok, túró - növényi fehérje források (diófélék, mogyoró, olajos magvak) - sóbevitel (NaCl) csökkentése

64 - alkohol csak mértékletesen, megfelelő táplálkozás esetén (1-2 pohár bor vagy sör) - sovány húsok: baromfi, jó minőségű sertés és marha, borjú, bárány (B vitamin, Fe, esszenciális aminósavak) - hagymafélék gyakran: fokhagyma, vörös-lila hagyma, medvehagyma - retek, cékla, torma, - anti-oxidánsokban gazdag termékek: szeder, eper, málna, áfonya, articsóka, feketekávé, zöldkávé, vörösbor (főleg száraz), étcsokoládé.

65 Fizikai aktivitás: dinamikus, aerob jellegű, rendszeres naponta perc - (séta, gyaloglás 4-5 km, úszás, kerékpározás, labdajátékok) napi mozgás igény (nem profi sport, nem megerőltető)

66 Célértékek: normál BMI (20-25 kg/m 2 ) haskörfogat ( : 88 cm, :102 cm) vérnyomás: 140/90 Hgmm alatt (fennálló cukorbetegség, hipertónia, vesebetegség, agyi ér probléma esetén: 130/80 Hgmm alatt)

67 vér/plazma paraméterek: éhgyomri vércukor < 6 mmol/l (4-6 mmol/l) étkezés utáni vércukor < 7,5 mmol/l HbA 1C < 7 %

68 Életmód változtatás: elhatározás, fejben is akarni kell! több pihenés, relaxáció (naponta, hétvégén) stressz tűrés, túlhajszolt életvitel abbahagyása elkerülhető rizikófaktorok kiküszöbölése (dohányzás abbahagyása) rizikófaktorok csökkentése nyugodt élet, pszichés egyensúly, pozitív életfelfogás

69 Napi KALÓRIA bevitel: Reggeli: 20% Tízórai: 10% Ebéd: 40% Uzsonna: 10% Vacsora: 20%

70 Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, valamint Magyar Elhízástudományi Társaság ajánlása a kövérség, elhízás megelőzése céljából, illetve a testtömeg csökkentés (fogyás) érdekében: - kalória bevitel - megfelelő diéta betartása - tápanyag összetétel (45% szénhidrát, 30% zsír, 25% fehérje) - napi 30 g rost bevitele - rendszeres mozgás - bő folyadékbevitel - megfelelő vitamin és ásványi anyag, nyomelem biztosítása

71 DIABETES + OBESITY = DIABESITIY METABOLIKUS SZINDRÓMA

72 Szív és Érrendszeri Nemzeti Program : Éljen 140/90 alatt! Ereink védelmében ÉRV program Nemzeti Sócsökkentő Program /STOP-SÓ/

73 A HIPERTÓNIA nem gyógyszeres kezelésének alappillérei: napi gyakorisággal végzett fizikai aktivitás (30 perces, 3 km-es séta) a sófogyasztás csökkentése (5 g/nap alatt) gyümölcs-és zöldségfélék, legalább napi háromszori fogyasztása

74 A VILÁG 2 nagy GLOBÁLIS problémája -alultápláltság, kóros soványság, éhezés, ami éhségödémához és halálhoz vezet - túltápláltság, kövérség, elhízás, és ezek káros hatása az egész szervezetre, főleg a cardio- és cerebro vascularis rendszerre ISZB stroke (agyi érkatasztrófa) angina pectoris AMI (acut myocardialis infarctus)

75 Egy kicsi MOZGÁS mindenkinek kell!

76

77 MOZGÁS hétköznapjainkban Napi félórás mozgás, séta, jó levegőn tartózkodás, a tüdők átszellőztetése, Buteyko-légzés kivitelezése, felfrissíti az egész szervezetet, jobb lesz a keringés, a szervek vérellátása, ami növeli a teljesítményt, az agy működését is.

78 Kezd külföldön divatba jönni egy mozgalom, melyet sok cégnek a vezetője támogat: LUNCH BEAT = LUNCH + DANCE = EBÉD + DISCO. Egészséges ételek elfogyasztása után egy kis pörgős tánc, D.J. irányításával. Részben, a mozgás javítja az egész szervezet működését, jobb lesz a dolgozók teljesítménye, másrészt közösségformáló szerepe is hasznos. Hozzátéve, csak zárójelesen: akik dohányoznak, napi félórát biztosan kint töltenek a kijelölt dohányzóhelyeken, tehát az előzőekben leírt módszer sem jelent több munkaidő kiesést.

79 WELLNESS = Well being +Wholeness azaz testi-lelki harmónia, összhang, örömteli életmód fontos az egészségmegőrzésben: testmozgás, relaxáció, stressz kezelés, regenerálódás, fürdő kezelés, masszázs, ivókúra, balneo-hidro terápia,.

80 GERONTOLÓGIAI gondolatok ÖREGSÉG BETEGSÉG ÖREGEDÉS: Egész életen át történő FOLYAMAT. Fiziológiás folyamatsor Az öregedést nem kivédeni kell, hanem szebbé tenni. Nem az a lényeg, hogy hány éves vagy, hanem mennyinek érzed magad. Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! - minden életkorban el lehet kezdeni, de fokozatosan, az életkori sajátosságokat figyelembe véve. Öreg ember nem vénember. Vén kecske is megnyalja a sót

81 NEM AZ A LÉNYEG, HOGY MILYEN HOSSZÚ LESZ ÉLETÜNK, HANEM, HOGY MILYEN LESZ A HOSSZÚ ÉLETÜNK.

82 Ö S S Z E F O G L A L V A

83 Törekedjünk az egészséges életmódra! Egészséges táplálkozás Több mozgás Elkerülhető rizikófaktorok csökkentése Szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel

84 Éljünk egészségesebben! KKK: Küldetés Kötelesség Kihívás Edukáció Egészség: megőrzés nevelés fejlesztés SZ SZ SZ: Szűrővizsgálatok szisztémás szervezése

85 LENNI vagy nem lenni! ENNI vagy nem enni! OKÉ De mit ENNI? és mit TENNI? GOOD FOOD, GOOD FOOT

86 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK Készítették: Ágoston Helga Bőcs Éva Domonkos Andrea Fekete Krisztina Dr. Greiner Erika Szórád Ildikó Készült a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében

Részletesebben

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. (Arthur Schopenhauer)

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. (Arthur Schopenhauer) Vitamin ABC Mai rohanó és stresszel teli világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és energikus legyen, hogy folyamatosan a legjobb formáját nyújtsa mind a munkahelyén, mind a magánéletében.

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. (Arthur Schopenhauer) Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. (Arthur Schopenhauer) Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Vitamin ABC Mai rohanó és stresszel teli világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és energikus legyen, hogy folyamatosan a legjobb formáját nyújtsa mind a munkahelyén, mind a magánéletében.

Részletesebben

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 2 egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page

Részletesebben

Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar. Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén.

Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar. Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén. Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Középiskolások egészség magatartásának, táplálkozási ritmusának vizsgálata az obesitás terén. Bétéri Csabáné Ápoló 2009 A szakdolgozat a Debreceni Egyetem Egészségtudományi

Részletesebben

MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan

MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan 1 dr. Török Szilveszter MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan Egyél úgy, mintha imádkoznál Ételed legyen orvosságod Természetgyógyászok tanácsai 2009. Kedves Olvasó! Több mint 50 éve

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ AZ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG SAJÁTOS VONÁSAI A 14-18 ÉVES KOROSZTÁLYBAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÁSRA DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS Készítette: Lajos Attila Gödöllő 2005

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

Élvezze az élet minden pillanatát!

Élvezze az élet minden pillanatát! Termékkalauz Élvezze az élet minden pillanatát! Élvezze az élet minden pillanatát! Ez a gondolat vezérelt bennünket, amikor Svédország vezető tudósainak segítségével elkezdtük kifejleszteni Wellnesstermékeink

Részletesebben

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai

Életkor, életciklus és az egészség védelmének feladatai TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt Vállalati szolgáltatások alprojekt 5.3.1. Vállalkozási szolgáltatási igények és követelményjegyzék,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása Vincze Imréné Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása A követelménymodul száma: 0007-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Gyilkos vérrögök SZERETNE 5-6 ÉVVEL TOVÁBB ÉLNI? SOKSZÍNÛ ÉTELALLERGIA. Gyógyszertárunk ajándéka. www.patikamagazin.hu

Gyilkos vérrögök SZERETNE 5-6 ÉVVEL TOVÁBB ÉLNI? SOKSZÍNÛ ÉTELALLERGIA. Gyógyszertárunk ajándéka. www.patikamagazin.hu XV. évfolyam 5. szám 2010. május SZERETNE 5-6 ÉVVEL TOVÁBB ÉLNI? SOKSZÍNÛ ÉTELALLERGIA EGY CSEPP 1% NINCS ENERGIÁJA? Gyilkos vérrögök www.patikamagazin.hu Gyógyszertárunk ajándéka A magas koleszterinszint

Részletesebben

PKU magazin. A tartalomból: Ahogy megígértük. MAKRO- ÉS MIKROTÁPANYAGOK Szénhidrátok Fehérjék Zsírok Ásványi anyagok Vitaminok

PKU magazin. A tartalomból: Ahogy megígértük. MAKRO- ÉS MIKROTÁPANYAGOK Szénhidrátok Fehérjék Zsírok Ásványi anyagok Vitaminok PKU magazin II. évf. / 1. szám 2015. március A tartalomból: MAKRO- ÉS MIKROTÁPANYAGOK Szénhidrátok Fehérjék Zsírok Ásványi anyagok Vitaminok Wellness Rendrakás Mary Poppins-módra Ahogy megígértük - Bemutatjuk

Részletesebben

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet

MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet MI VAN A TÁNYÉRON? Egészséges táplálkozást támogató programfüzet 1 Az első tanári órához Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük

Részletesebben

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET

MI VAN? N O A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET MI VAN? N O R É Y N A TÁ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST TÁMOGATÓ TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Kedves Pedagógusok! Az egészséges táplálkozás biztosítása nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen szervezetük így jut megfelelő

Részletesebben

Mérlegelt valóság 2010/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Mérlegelt valóság 2010/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2010/1 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Elhízás tudomány Mérlegelt valóság A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja A világ egyik vezetô inzulingyártója,

Részletesebben

Élvezze az élet minden pillanatát!

Élvezze az élet minden pillanatát! Termékkalauz Élvezze az élet minden pillanatát! Élvezze az élet minden pillanatát! Ez a gondolat vezérelt bennünket, amikor Svédország vezető tudósainak segítségével elkezdtük kifejleszteni Wellnesstermékeink

Részletesebben

Élj egészségesen, a jövõ Te vagy!

Élj egészségesen, a jövõ Te vagy! Ismeretterjesztõ füzet fiataloknak és oktatóiknak Élj egészségesen, a jövõ Te vagy! A Pre Medicina Alapítvány Egészségesebb életmódért" programja Kiadó: Pre Medicina Egészségünkért" Alapítvány Keszthely,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A kiadvány szerkesztésében közreműködtek. A kiadványt szerkesztette: Gaál Zsófia 2010. május

Tartalomjegyzék. A kiadvány szerkesztésében közreműködtek. A kiadványt szerkesztette: Gaál Zsófia 2010. május Környezettudatos családi praktikum Tartalomjegyzék Előszó...2 Az egészséges lélek mindennek az alapja...3 Hogyan legyünk tudatos vízhasználók?...4 Mozgás!...7 Amit eszel, azzá leszel!...9 Az egészség-

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ. Korszerû és egészséges iskolai büfé

AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ. Korszerû és egészséges iskolai büfé AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ Korszerû és egészséges iskolai büfé Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2005 Elôszó A kiadvány célja Legfontosabb célunk az volt, hogy

Részletesebben

A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi

A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi testedzéssel, milyen tevékenységgel egyenértékû, mennyit kell mozogni az elégetéséhez. 9. táblázat.

Részletesebben

A vitaminok és ásványi anyagok hatása az emberi szervezetre!

A vitaminok és ásványi anyagok hatása az emberi szervezetre! A vitaminok és ásványi anyagok hatása az emberi szervezetre! Vitaminok A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyek szükségesek

Részletesebben

INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN

INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN 2010/III. ÉVFOLYAM/2. SZÁM INGYENES KÖZÉRZETI MAGAZIN www.egeszsegbar.hu "A boldogság titkát nem akkor lehet megtalálni ha többre törsz, hanem hogyha kifejleszted a képességet, hogy élvezd a kevesebbet"

Részletesebben

Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata

Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata 2009/2 XIX. évfolyam 2. szám A tartalomból: Jogszabályváltozások Jogszabályfigyelő. 2 Jogértelmezés A helyi önkormányzatok működését érintő jogszabályok véleményezése

Részletesebben

Egészségtudat és tudatos egészség

Egészségtudat és tudatos egészség TOMPA ANNA Egészségtudat és tudatos egészség Tompa Anna orvos, az MTA doktora Bevezetés 1970-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Késôbb kórbonctanból, kórszövettanból

Részletesebben

Egészségkultúra. 9. évfolyam. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Egészségkultúra. 9. évfolyam. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Komplex kommunikációs és természettudományi csomag Egészségkultúra 9. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben