ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEBBEN! Az egészséges életmód tényezői

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEBBEN! Az egészséges életmód tényezői"

Átírás

1 ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEBBEN! Az egészséges életmód tényezői DR. KALAPOS ISTVÁN Ph.D tanszékvezető, főiskolai tanár, dékáni tanácsadó, DE EK II. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus Budapest, Benczúr Hotel április 25.

2 Woody Allen: Foglalkoztat a jövőm, mert a hátralevő napjaimat ott szeretném eltölteni. Felmerül a kérdés: Mit TEGYÜNK? Mit EGYÜNK? Megválaszolhatjuk:LEGYETEK EGYETEK TEGYETEK JÓK! JÓT! JÓL!

3 A WHO Alaptörvénye szerint Mindenkinek joga van a testi és lelki egészségének megőrzéséhez. Mindenkinek joga van a megelőző Mindenkinek joga van a megelőző egészségügyi ellátás igénybevételéhez, továbbá az orvosi kezeléshez.

4 EGÉSZSÉG= fizikai (testi), mentális (lelki), szociális (társadalmi) JÓLÉT. Egyszerűbben fogalmazva: - jól érzem magam a saját bőrömben - jól érzem magam az adott közösségben Fontos a pozitív életfelfogás.

5 Gyakoriak a pszichoszomatikus betegségek, ami egyik bizonyítéka a holisztika jelentőségének. A holisztikus szemlélet lényege, hogy minden embert, pácienst a maga teljességében, a testi és lelki tulajdonságok egységében szabad csak szemlélni. A szomatikus és pszichés jelenségek, változások mindig összefüggenek egymással.

6 Már nagyon régen, Platon is így vélekedett: Mert a legnagyobb hiba a betegség kezelésénél, hogy vannak orvosok, akik szerint csak a test, és vannak orvosok, akik szerint csak a lélek fontos, noha ezeket senki sem tudja szétválasztani. Ilyen pl.: irritabilis colon szindróma irritabilis bél szindróma számos gasztrointesztinális, idegrendszeri, pszihés betegség.

7 Idézet Garay Gábortól: Jókedvet adj, és semmi mást, Uram, A többivel megbirkózom magam. Akkor a többi nem is érdekel. Szerencse, balsors, kudarc vagy siker. Hadd mosolyogjak gondon és bajon, Nem kell más, csak ez az egy oltalom.

8 EGY ÉLETTANÁSZ GONDOLATAI Normál körülmények között az egészséges szervezet mindig törekszik az egyensúlyra. Ez a dinamikus egyensúly (steady state), melynek fenntartásában különböző szabályozó mechanizmusok vesznek részt. Egészséges szervezetnél fontos a homeosztázis, ami a belső környezet állandóságát biztosító élettani folyamatok összessége. Jól működő egészséges szervezet folyadékelektrolit háztartása, ozmo-volumen regulációja, sav-bázis egyensúlya stabil.

9 PREVENCIÓ (megelőzés) Prevention is better, than cure. Népbetegségek, gyakori kórképek Népbetegségek, gyakori kórképek megelőzésében fontos: - egészséges életmód - helyes táplálkozás - megfelelő mozgás

10 Miért érdemes részletesen foglalkozni a életmóddal? A betegségek kialakulásában szerepet játszó tényezők megoszlása: életmód 45 % genetika 25 % környezet 20 % egészségügy 10 %

11 Törekedni kell a rizikófaktorok (kockázati tényezők) csökkentésére, és különösen az elkerülhető rizikófaktorok kiküszöbölésére. A preventív szemlélet kialakításában nagy szerepe van az oktatásnak, tanácsadásnak, képzéseknek, továbbképzéseknek. Mindehhez jó oktatókra is szükség van. Szükség van motiválható, érdeklődő emberekre, akik akarják, hogy egészségesek legyenek.

12 Egyedül nem megy. A TEAM munka jelentősége! A problémák komplexek. A betegségek kialakulása, a tünetek, a megoldás, a terápia is komplex. A multidiszciplinaritás fontos. Sok szakma együtt eredményes. Az embert csak holisztikusan szabad szemlélni. Nem csak a test, hanem a lélek gyógyítása is fontos.

13 F O N T O S Az is, hogy nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítjuk. Betegségek gyógyításának többféle terápiás lehetősége van, nem csak a gyógyszeres kezelés Az életmód változtatással, helyes táplálkozással, több mozgással, tudatos egészségmagatartással, a megelőzés módszereivel is lehet sikeres a gyógyítás. Ha így sem hozható létre a normális működés, a funkcionális egyensúly, akkor lehet gyógyszerekkel konzervatív kezelést végezni. Adott kórképekben szükség lehet műtéti beavatkozásokra is.

14 Daganatos betegségek esetén a klasszikus triász (műtéti kezelés, sugárkezelés, citosztatikus/kemoterápiás kezelés) lehet sikeres, de ilyen esetekben, különösen malignus (rosszindulatú) tumoroknál az INTEGRATÍV MEDICINA lehet igazán eredményes. Ez azt jelenti, hogy a szokásos európai irányelvek mellett (és nem azokat helyettesítve) alternatív/komplementer orvoslás, adjuváns terápiás módszerek, fitoterápia, homeopátiás, aromaterápiás és akár akupunktúrás beavatkozások, egyéb hagyományos kínai orvoslási technikák is választhatók kiegészítő terápiaként.

15 Az egészséges életmód, a prevenció hatékonyságának megvalósításához több dolog szükséges: egészségtudatos magatartás kialakítása megfelelő szakmai ismeretanyag egészségnevelő, egészségfejlesztő tevékenység graduális és posztgraduális képzés példamutatás, PR-munka helyes táplálkozási szokások rendszeres mozgás, testedzés helyes szemlélet kialakítása mindezekhez pénzre is szükség van.

16 ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK! EGÉSZSÉG = ÉRTÉK

17 Nagy kincs az egészség! Érdemes megtartani. Ebben az egyéné a legnagyobb felelősség. Tenni kell érte. Egészség = Harmónia, kiegyensúlyozottság. Fizikai, pszichés, szellemi, szociális jólét.

18 Kiválóan érzem magam, jól fog az agyam. Elégedett, boldog vagyok, örülök az életnek, észreveszem a jó dolgokat, pozitívumokat. A kicsi jónak is tudok örülni.

19 Az élet szép! Még tehetjük szebbé! Sajnos, tehetjük rosszabbá is. Főleg rajtunk múlik. Az egészséges életmód: harmónikus életvitel, sok tényező összhangja.

20 A legtöbb terápiás protokoll fontos része az életmód változtatás! - helyes, korszerű táplálkozás - alapproblémának megfelelő diéta -testsúly csökkentés (szükséglet szerint) - több, rendszeres mozgás, fizikai igénybevétel - pszichés stabil állapot, jó mentálhigiénés státusz - stressztűrés fokozása - rizikófaktorok csökkentése - elkerülhető rizikófaktorok kiküszöbölése - megfelelő szellemi és fizikai leterhelés - otthon és a munkahelyen jó közérzet, jó hangulat - időnként szükségszerűen beiktatott regeneráció, rehabilitáció

21 Az egészségi állapot javítható, az egészségmagatartás fejleszthető, az egészséges életmód tanulható. Fontos az edukáció. Ebben az Egészségügyi Karon diplomát kapó egészségügyi szakdolgozóknak nagy a szerepe, a felelőssége.

22 Nagy a mentálhigiéne szerepe. Sok minden fejben dől el. Akarnunk kell!

23 ÉTELED az ÉLETED! Táplálkozási piramis

24

25

26 HASZNOS, egészséges táplálékok HALAK: tengeri és folyami halfélék, tonhal, szardínia, lazac, tőkehalmáj, busa, harcsa, süllő, fogas... SAJTOK sokfélesége kiemelkedő. Aki a tehéntej (termékek)- re allergiás, eheti a juhtúrót, kecskesajtot, HAGYMA-félék: fokhagyma, vörös/lila hagyma, medvehagyma.

27 Egészséges italok: szénsavmentes ásványvizek szénsavmentes üdítők rostos gyümölcslevek kifacsart, 100%-os gyümölcslevek Jó minőségű száraz, vörös/rosé borok, Híres tájjellegű magyar borok (Villány, Szekszárd, Sümeg, Tokaj, Eger) Finom sörök: mértékkel (étkezéshez kötve napi 1-2 pohár)

28 NEM AJÁNLOTT, egészségtelen italok: tömény, égetett szeszes italok, pancsolt, rossz minőségű, házi készítmények energiaitalok, édes üdítők, kólák szénsavas üdítők és ásványvizek

29 OMEGA-3 zsírsavak: Többszörösen telítetlen zsírsavak (hosszú szénláncú) csoportjának tagjai, melyek előnyös és fontos élettani tulajdonságokkal rendelkeznek. Kedvező hatásul főleg a szív-ér rendszerre van. FUNKCIONÁLIS élelmiszerek: Gyárilag készített, meghatározott vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított élelmiszerek, az egészségmegőrzés érdekében. Már gyógyhatású terméket is tartalmazó élelmiszerek is előállíthatók.

30 Nagyon fontos a konyhasó (NaCl) fogyasztás csökkentése. Ne sózzuk még külön az ételeinket! A magyar ember 3-4-szer több sót használ, mint kellene. A magas vérnyomás és a stroke kialakulásának egyik fő kockázati tényezője. Éppen ezért, sokkal kevesebb sót használjunk az ételek elkészítéséhez! Alkalmazzunk só helyett más fűszert. Távolítsuk el a sószórót az ebédlőasztalról! 2008 óta Magyarország is csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő programjához: STOP SÓ program. (élelmiszerek sótartalmának átlagosan 16%-os csökkentése 4 év alatt, a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportoknál).

31 Antioxidánsok Védik a szervezetet a szabadgyökök, oxidációs termékek, oxidált receptorok káros hatásaitól. Gyulladáscsökkentő hatásúak. Támogatják a védekező rendszer működését. Lassítják a sejtek öregedési folyamatát. Csökkentik az érelmeszesedés kialakulását, védi a szívet és érrendszert. Gátolják a sejtek rosszindulatú daganatos elfajulását.

32 ZSÍROK jelentősége A legtöbb energiát adja, égéshője a legnagyobb. Strukturális szerepe a membránok felépítése. Az idegrendszerben a neuronokat burkolja. Fontos az intermedier anyagcserében, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában. Acetil-koenzim-A központi szerepén keresztül résztvesznek a ketontestek kialakításában. A koleszterin alapvető jelentőségű a steroid hormonok szintézisében. Esszenciális zsírsavak Omega-3, Omega-6 zsírsavak

33

34

35 Egészséges táplálkozás jellemzői Normál vegyes táplálkozás Fehérjék, zsírok, szénhidrátok megfelelő arányban Ne sózzunk! Táplálkozásunk ne legyen egyoldalú! Fő étkezések nyugodt körülmények között. Naponta 5x étkezni, de keveset. Ne nassolgassunk! Ne kapkodjunk az evéssel! Energiaitalokat ne vagy csak kis mértékben igyunk! Az egészséges táplálkozás megvalósításához több dolog szükséges. Fogyasszunk mindent mértékkel! A jóból is megárt a sok.

36 TÁPLÁLKOZÁS Ásványi anyagok: makronutriens (g) Na, K, Ca, Mg, C1, P mikronutriens (µg, mg) NYOMELEMEK = esszenciális mikroelemek Ált.jelentőségük: sejtek jó működése védekezőrendszer hatékonysága enzimek, hormonok, vitaminok hatása Minden ember, minden egészséges ember számára fontosak. Nem csak a betegeknek. Fontosak a prevencióban.

37 VITAMIN Organikus, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Csak azon fajok számára, amelyek nem tudják szintetizálni. (pl. C-vitamin: ember, majom, tengerimalac) Ált. jelentőségük: optimális sejt működés enzimek jó működése szervezet ellenállóképességének Ezért fontos, hogy táplálék révén vagy multivitamin készítmények formájában bevigyük a szervezetbe. Számos esetben: provitamin vitamin Vitaminszint alapján a normálistól eltérő lehet: hipovitaminózis ( ) hipervitaminózis ( ) Antivitamin hatások is érvényesülhetnek.

38 Alapvető felosztás Zsírban oldódó: D E K A F Vízben oldódó: B 1, B 2, B 6, B 12, Nikotinsavamid, Pantoténsav, Biotin és a C-vitamin

39 D 3 -vitamin aktivációja Cholecalaiferol (BŐR) MÁJ 25-OH-cholecalciferol VESE 1-25-di-OH-cholecalciferol BÉL epithel Ca++ visszaszívás a belekből Plazma Ca ++ nő

40 Normál BÉLFLÓRA szükséges: A megfelelő bélműködéshez, a gasztrointesztinális traktus jó működéséhez, de meghatározzák az egész szervezet állapotát, meghatározzák fizikai, lelki, szellemi jólétünket, befolyásolják az ember viselkedését, idegrendszeri, pszichés tevékenységét. Ha nem megfelelő a bélflóra, ha hiányoznak a jó, hasznos baktériumok, vagy túlsúlyba kerülnek a káros mikrobák, kórokozók, nem csak az emésztés, felszívódás, bélműködés lesz kóros, hanem romlik a közérzet, lelki, hangulati zavarok keletkeznek és így egyrészt szomatikus, másrészt pszichés tünetek, eltérések lesznek. Az egészséges, jó összetételű bélflóra kell a jól működő immunrendszerhez is.

41 A jó, hasznos baktériumokban gazdag ételeink: joghurt, kefír, tejföl, tojás, savanyú káposzta. A legfontosabb probiotikumok a tejsavbaktériumok (Lactobacillus, Bifidobakterium, ). Hasznos tevékenységük: energia nyerés a táplálékból, tápanyagokkal látják el a bél sejtjeit, védenek a fertőzéstől. A bélflóránkat károsító tényezők lehetnek: antibiotikumok, különböző gyógyszerek, kémiai adalékanyagok, tartósítószerek, túlzott alkohol fogyasztás, erős dohányzás.

42 A jó működéshez prebiotikumokra is szükség van. Ezek olyan természetes tápanyagok, emészthetetlen élelmiszer-összetevők, amelyekre nem hatnak a gyomor/bél rendszer emésztő enzimjei, így változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok (probiotikumok) szaporodását, működését. Ilyen prebiotikumok: fokhagyma, hagyma, articsóka, bab, borsó, búza, cikória, zabpehely,..

43 MÁJ működés jelentősége az emberi szervezetben Életfontos szerv, nagy regenerációs képességgel. Intermedier anyagcsere központ. Glükosztát (képes a vércukorszint normális szinten tartására, adott körülmények között) Detoxikáló/méregtelenítő Enzim szintézis Fehérje szintézis plazmafehérjék plazma kolloid ozmotikus p Direkt bilirubin képződés (glükuronsavval), konjugáció D3 vitamin aktiváció Vérraktár (a bőr vénás plexusaival együtt) Epe termelés zsírok emésztése, majd felszívódás elősegítése Gyógyszerek hatástalanítása, Nehézfémek raktározása

44 HEPATITIS (A, B, C, ) Hepatitis A = Hepatitis epidemica Fekális-orális fertőzés, rossz higiéne, szennyezett ivóvíz ételek Hepatitis B = Szérum hepatitis Parenterális terjedés: injekció, transzfúzió, vér, ondó, nyál, könny szexuális úton Hepatitis C : Jelenleg ez a legveszélyesebb Európában Fontos a szűrése: a vírus RNS-örökítőanyagának a vérből való kimutatásával PCR = polimeráz lánc reakció Hepatitis C ellen nincs védőoltás!

45 Hepatitis vírusfertőzések megelőzését szolgáló vakcinák Hepatitis A ellen: Hepatitis B ellen: Hepatitis A és B ellen: HAVRIX ENGERIX B Kombinált vakcina

46 Fontos gondolatok rímekben

47 POLIFENOL, JÓ VÖRÖS BOR. AZ EGÉSZSÉG A NAGY TÉT, A JÓ CSOKI CSAK AZ ÉT. HÉJAK, MAGVAK, GABONÁK, JÓK EZEK, NEM BABONÁK. TŐKEHALMÁJ, VÉKONY LAZAC, EGÉSZSÉGES ÉS JÓ FALAT. TÖNKÖLYBÚZA, ROZS KENYÉR, JÓ A SAJTHOZ, SOKAT ÉR. BARNA RIZS ÉS BARNA CUKOR, MONDJUK EZT EL NAGYON SOKSZOR.

48 OLIVA, TÖKMAG, OLAJOK, MÁR RÉGÓTA NEM NASSOLOK. TŐKEHALMÁJ, ABONETT, A TESTEM ÉPP JOBB LETT. METRÓ, ILLÉS, FONOGRÁF, ZSÍRSAVAKBÓL OMEGÁT. KEVESEBB KEKSZ, GYAKORIBB SZEX, MEGLÁSD, JOBB LESZ. HA ÉJSZAKA HORKOLTÁL, NAPPAL TÖBBET MOZOGJÁL. JÓ HATÁSSAL VAN A PALIKRA, AZ EGÉSZSÉGES HALIKRA.

49

50 Fogadjuk meg a jótanácsokat!

51 Mit mond az okos angol? Reggelizz, mint a királyok, Ebédelj, mint a polgárok, Vacsorázz, mint a koldusok. Mit mond a bölcs kínai? A reggelit edd meg magad. Az ebédet osztd meg a felebarátoddal. A vacsorát add az ellenségednek.

52 Néhány fontos mondás a témával kapcsolatban ÉTELED AZ ÉLETED. TÁPLÁLÉKOD LEGYEN ORVOSSÁGOD NAPONTA EGY ALMA AZ ORVOST TÁVOL TARTJA.

53 Elhízás: adipositas Kövérség: obesitas BMI = body mass index Testtömeg index = testtömeg (kg) testmagasság 2 (m) 2 Derék/Csípő arány = Waist/Hip ratio (WHR) WHR = derékbőség (cm) csípőbőség (cm)

54 Megfelelő táplálkozással az elhízás ellen Az ELHÍZÁS népbetegség. Két fő oka: -helytelen táplálkozás - mozgásszegény életmód Fontos a naponta bevitt energiatartalom. A kalória megszorítás a lényeg. Mozgásprogram: rendszeres, napi szükséglet. Komplex megoldás: energiaszegény étrend, fokozott fizikai aktivitás.

55 Normál vér/plazma értékek (mmol/l) Koleszterin 5 LDL koleszterin 4 HDL koleszterin 1 Triglicerid 1,7-2,3 Vércukor = 4-6

56

57

58

59 Egyre több Magyarországon az elhízott/kövér gyermek, már óvodás és iskolás korban ben hazánkban a 7-éveseknél minden 4. lány, minden 5. fiú túlsúlyos volt. Az elmúlt 20 évben a túlsúlyos, elhízott kicsik száma minden korcsoportban megháromszorozódott. Rossz a helyzet az egész világon! (USA, Nyugat-Európa,..) Már gyermekkorban megszaporodnak a kövérséggel gyakran előforduló betegségek: magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, szervek elzsírosodása, metabolikus sy.

60 Ez a probléma rengeteg pszichés elváltozáshoz, lelki problémához vezethet. Csúfolják őket, kiközösítik őket, s ezért magányossá, visszahúzódóvá, depresszióssá teszik őket. Csökken a mozgékonyságuk, ügyetlenebbek, testnevelés órákon is hátrányos helyzetbe kerülnek. Mindezek mögött civilizációs gondok, helytelen, ülő életmód, kevés mozgás, helytelen táplálkozás, nassolás. Multifaktoriális kórkép, többféle kiváltó tényezővel, halmozottan előforduló rizikófaktorokkal, komplex terápiával.

61 CIVILIZÁCIÓS probléma TV, DVD, CD, Számítógép, Internet, WIFI, tablet, okostelefon, Google, blog, facebook, e-book, e-learning, távoktatás, Life Long Learning motorizáció, elgépiesedés, környezetszennyezés, levegő-víz-talaj szennyezés

62 Az Internetet naponta, több órán át használók száma alapján Magyarország megelőzi Szlovákiát, Csehországot, Lengyelországot, Romániát. A magyarok közül sokan internet-függők lettek. Sok más dologhoz hasonlóan ezen a téren is kialakult a szenvedélybetegség.

63 Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása Táplálkozási irányelvek: - normál, vegyes táplálkozás, az energia bevitel és a leadás egyensúlya - bőséges zöldség- és gyümölcs fogyasztás - élelmi rostokban gazdag gabonatermékek, teljes kiőrlésű termékek, - hüvelyes zöldségek rendszeres fogyasztása - tengeri/folyami halak rendszeres evése, hetente legalább 3 alkalommal (tonhal, lazac, szardínia, tőkehalmáj, süllő, fogas, harcsa, busa,) - zsírszegény tej és tejtermékek, sajtok, túró - növényi fehérje források (diófélék, mogyoró, olajos magvak) - sóbevitel (NaCl) csökkentése

64 - alkohol csak mértékletesen, megfelelő táplálkozás esetén (1-2 pohár bor vagy sör) - sovány húsok: baromfi, jó minőségű sertés és marha, borjú, bárány (B vitamin, Fe, esszenciális aminósavak) - hagymafélék gyakran: fokhagyma, vörös-lila hagyma, medvehagyma - retek, cékla, torma, - anti-oxidánsokban gazdag termékek: szeder, eper, málna, áfonya, articsóka, feketekávé, zöldkávé, vörösbor (főleg száraz), étcsokoládé.

65 Fizikai aktivitás: dinamikus, aerob jellegű, rendszeres naponta perc - (séta, gyaloglás 4-5 km, úszás, kerékpározás, labdajátékok) napi mozgás igény (nem profi sport, nem megerőltető)

66 Célértékek: normál BMI (20-25 kg/m 2 ) haskörfogat ( : 88 cm, :102 cm) vérnyomás: 140/90 Hgmm alatt (fennálló cukorbetegség, hipertónia, vesebetegség, agyi ér probléma esetén: 130/80 Hgmm alatt)

67 vér/plazma paraméterek: éhgyomri vércukor < 6 mmol/l (4-6 mmol/l) étkezés utáni vércukor < 7,5 mmol/l HbA 1C < 7 %

68 Életmód változtatás: elhatározás, fejben is akarni kell! több pihenés, relaxáció (naponta, hétvégén) stressz tűrés, túlhajszolt életvitel abbahagyása elkerülhető rizikófaktorok kiküszöbölése (dohányzás abbahagyása) rizikófaktorok csökkentése nyugodt élet, pszichés egyensúly, pozitív életfelfogás

69 Napi KALÓRIA bevitel: Reggeli: 20% Tízórai: 10% Ebéd: 40% Uzsonna: 10% Vacsora: 20%

70 Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, valamint Magyar Elhízástudományi Társaság ajánlása a kövérség, elhízás megelőzése céljából, illetve a testtömeg csökkentés (fogyás) érdekében: - kalória bevitel - megfelelő diéta betartása - tápanyag összetétel (45% szénhidrát, 30% zsír, 25% fehérje) - napi 30 g rost bevitele - rendszeres mozgás - bő folyadékbevitel - megfelelő vitamin és ásványi anyag, nyomelem biztosítása

71 DIABETES + OBESITY = DIABESITIY METABOLIKUS SZINDRÓMA

72 Szív és Érrendszeri Nemzeti Program : Éljen 140/90 alatt! Ereink védelmében ÉRV program Nemzeti Sócsökkentő Program /STOP-SÓ/

73 A HIPERTÓNIA nem gyógyszeres kezelésének alappillérei: napi gyakorisággal végzett fizikai aktivitás (30 perces, 3 km-es séta) a sófogyasztás csökkentése (5 g/nap alatt) gyümölcs-és zöldségfélék, legalább napi háromszori fogyasztása

74 A VILÁG 2 nagy GLOBÁLIS problémája -alultápláltság, kóros soványság, éhezés, ami éhségödémához és halálhoz vezet - túltápláltság, kövérség, elhízás, és ezek káros hatása az egész szervezetre, főleg a cardio- és cerebro vascularis rendszerre ISZB stroke (agyi érkatasztrófa) angina pectoris AMI (acut myocardialis infarctus)

75 Egy kicsi MOZGÁS mindenkinek kell!

76

77 MOZGÁS hétköznapjainkban Napi félórás mozgás, séta, jó levegőn tartózkodás, a tüdők átszellőztetése, Buteyko-légzés kivitelezése, felfrissíti az egész szervezetet, jobb lesz a keringés, a szervek vérellátása, ami növeli a teljesítményt, az agy működését is.

78 Kezd külföldön divatba jönni egy mozgalom, melyet sok cégnek a vezetője támogat: LUNCH BEAT = LUNCH + DANCE = EBÉD + DISCO. Egészséges ételek elfogyasztása után egy kis pörgős tánc, D.J. irányításával. Részben, a mozgás javítja az egész szervezet működését, jobb lesz a dolgozók teljesítménye, másrészt közösségformáló szerepe is hasznos. Hozzátéve, csak zárójelesen: akik dohányoznak, napi félórát biztosan kint töltenek a kijelölt dohányzóhelyeken, tehát az előzőekben leírt módszer sem jelent több munkaidő kiesést.

79 WELLNESS = Well being +Wholeness azaz testi-lelki harmónia, összhang, örömteli életmód fontos az egészségmegőrzésben: testmozgás, relaxáció, stressz kezelés, regenerálódás, fürdő kezelés, masszázs, ivókúra, balneo-hidro terápia,.

80 GERONTOLÓGIAI gondolatok ÖREGSÉG BETEGSÉG ÖREGEDÉS: Egész életen át történő FOLYAMAT. Fiziológiás folyamatsor Az öregedést nem kivédeni kell, hanem szebbé tenni. Nem az a lényeg, hogy hány éves vagy, hanem mennyinek érzed magad. Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! - minden életkorban el lehet kezdeni, de fokozatosan, az életkori sajátosságokat figyelembe véve. Öreg ember nem vénember. Vén kecske is megnyalja a sót

81 NEM AZ A LÉNYEG, HOGY MILYEN HOSSZÚ LESZ ÉLETÜNK, HANEM, HOGY MILYEN LESZ A HOSSZÚ ÉLETÜNK.

82 Ö S S Z E F O G L A L V A

83 Törekedjünk az egészséges életmódra! Egészséges táplálkozás Több mozgás Elkerülhető rizikófaktorok csökkentése Szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel

84 Éljünk egészségesebben! KKK: Küldetés Kötelesség Kihívás Edukáció Egészség: megőrzés nevelés fejlesztés SZ SZ SZ: Szűrővizsgálatok szisztémás szervezése

85 LENNI vagy nem lenni! ENNI vagy nem enni! OKÉ De mit ENNI? és mit TENNI? GOOD FOOD, GOOD FOOT

86 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Hogyan mentsd meg a szíved?

Hogyan mentsd meg a szíved? Hogyan mentsd meg a szíved? Mivel minden második haláleset oka szív- és érrendszeri betegségbõl adódik, a statisztikán sokat javíthatunk, ha tudjuk, hogyan is küzdjünk e probléma ellen. Pl. már minimális

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Felnttkori kóros állapotok megelzése gyermekkorban Elhízás Hypertonia Szív-

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Az elhízás korszerű diétás

Az elhízás korszerű diétás XII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia Balatonfüred, 2010.Szeptember 10. Az elhízás korszerű diétás kezelése Dr.Pados Gyula c.egyetemi docens, kandidátus Szent Imre Kórház Lipid Részleg Vezető

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Rendszeres mozgás az egészséges szervezetért Kiadó: Gönc

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN A magasvérnyomás-betegség ( hipertonia ) kezelésében a diétának fontos, meghatározó szerepe van. A nem gyógyszeres kezelés a következ beavatkozásokból áll: Elhízás esetén

Részletesebben

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk?

1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? Téma 1: Egészséges test 1. Szerinted mit tehetünk azért, hogy egészségesek legyünk? 2. Mik az egészséges ember jellemzői? A, egészséges csontok, izmok B, elvékonyodott haj, töredezett körmök C, Betegség

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen!

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VI. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2015. február 25. Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Dr. med.habil Martos Éva

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév

Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév Dr. Szamosi Tamás egyetemi magántanár 2015/16 tanév A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE A KÜLÖNBÖZŐ SZERVRENDSZEREK BETEGSÉGEINEK MEGELŐZÉSE BALESET MEGELŐZÉS, MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSE A GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORBAN

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Life High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Tengerimalacok Mi az állatok tápláléka a természetben? Nyulak Gyógynövények Patkányok Bogarak Törpe Hörcsögök Bogarak Csincsillák Hörcsögök Bogarak Egerek

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízást a WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította. A magyar lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. MIN ALAPSZIK A PREMIUM DIET? A Premium Diet 4 elemen alapszik, melyek hozzájárulnak

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12.

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra EGÉSZSÉGNAP 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 EGÉSZSÉGNAP

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

Testanyagaink állandóan változnak

Testanyagaink állandóan változnak Testanyagaink állandóan változnak Az emberi szervezetet mintegy 100 trillió (100 milliószor millió) sejt alkotja. Ezek közül óránként mintegy 100 milliárd sejt elhal, de helyüket és szerepüket azonnal

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI

AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI Dr. Polereczki Zsolt Prof. Dr. Szakály Zoltán Jasák Helga Debreceni

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

Tájékoztató a szívbarát étrendrôl

Tájékoztató a szívbarát étrendrôl Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintô figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni. (Manfred Kets De Vries) Tájékoztató a szívbarát étrendrôl Szívbarát étrend Ez az

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Nagy Gábor Zsolt 1,2 - Simonné Dr. Sarkadi Livia 2 1 Eszterházy Károly Egyetem, Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont 2 Szent István Egyetem, Élelmiszerkémiai

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június IV. évfolyam 6. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Horváth Zoltánné főiskolai adjunktus horvathzne@se-etk.hu Táplálkozási alapismeretek 2007 Kiegyensúlyozott étrend Minden, a

Részletesebben

Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe a népegészségügyben

Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe a népegészségügyben MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA 2010-2020 IV. Népegészségügyi Konferencia, 2013. február 27., Aesculap Akadémia, Budapest Szív és Érrendszeri Nemzeti Program A MÁESZ Program szerepe

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: )

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: ) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 6. osztályos tanulók részére Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A Programban résztvevők egészségi állapotára irányuló statisztikai jelentés Projekt:

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS FOGALOMTÁR

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS FOGALOMTÁR EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS FOGALOMTÁR ISMERJE MEG A DIETETIKUS SZAKÉRTŐNK ÁLTAL ÖSSZEÁLLÍTOTT, A TÁPLÁLKOZÁS HOZ KAPCSOLÓDÓ LEGFONTOSABB ALAPFOGALMAKAT! Adalékanyagok Az élelmiszerekben előforduló anyagok,

Részletesebben

Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának. Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa

Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának. Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa Tíz éve vagyok tagja a Premium csapatának Dr.Simon Attila belgyógyász-obezitológus Nagykanizsa Mottó: A fájdalmat mindenki nagyszerűen el tudja viselni, kivéve azt aki érzi avagy A diétás kezelés magyarországi

Részletesebben

2010. Vitaminok kézi- könyve. www.egeszsegeletmod.hu. Lőrincz Balázs 2010.03.20.

2010. Vitaminok kézi- könyve. www.egeszsegeletmod.hu. Lőrincz Balázs 2010.03.20. 2010. Vitaminok kézi- könyve Lőrincz Balázs www.egeszsegeletmod.hu 2010.03.20. Tartalomjegyzék Bevezető... 3 A vitamin retinol... 3 C vitamin aszkorbinsav... 3 D vitamin kalciferol... 4 E vitamin tokoferol...

Részletesebben

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Egy bölcs mondás szerint az leszel, amit eszel, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) 1 dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató 2007/59/EK IRÁNYELV Az alkalmazást megelızı vizsgálat minimális

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Vesebetegségek

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Vesebetegségek TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Vesebetegségek Leggyakoribb vesebetegségek: - vesekövesség - gyulladások - veseelégtelenség Az étrendi kezelés alapja:

Részletesebben

Diabetes mellitus = cukorbetegség

Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus édes bőséges vizelés Definíció: inzulinhiány és/vagy az inzulin hatástalansága miatt a vérből a glukóz nem képes a sejtekbe bejutni. Anyagcserebetegség,

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt!

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt! Hepashake májdiéta Az első hét eltelt! Premium Diet Hepashake Hogy érzi magát? Van észrevehető változás? Mi az, ami még mindig nehéz? Mi az, ami könnyű? Mi a teendő éhség esetén? Növelje a zöldségmennyiséget

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben?

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben? 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Hírlevél Hogyan étkezzünk egészségesebben? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz Egészségfejlesztési Iroda Telefon: +36 46 588 058 Web: www.goncefi.hu EGÉSZSÉGES

Részletesebben

Immunerősítés házilag

Immunerősítés házilag Immunerősítés házilag Immunrendszerünk a szervezet egyik legfontosabb egysége, amely megvéd a baktériumoktól és vírusok Az immunrendszer a szervezet legfontosabb védelmező rendszere, amely támadásba lendül

Részletesebben

A nagy rizikófaktorok

A nagy rizikófaktorok A nagy rizikófaktorok A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése Elhízás Magas koleszterinszint Magas vérnyomás Cukorbetegség Dohányzás Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek 1. Figuactiv Levesek és Shake-ek Ajánlott napi fogyasztás: A diéta program során a kívánt eredmény elérése érdekében a napi 3 fő étkezésünk közül kettőt Figuactiv Levesre és/vagy Shake-re kell cserélnünk.

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Figuactiv Szeletek Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Egyre kevesebb az idınk, és sokat utazunk. Utazások során vagy munka közben gyakran nincs lehetıség arra, hogy az ember készítsen magának

Részletesebben

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Magatartástudományi Intézet Mi az elhízás? Sokféleképpen definiálják: a. Populáció átlagsúlyhoz képest: >20-40%:

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN S EMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar VÁROSMAJORI SZÍV-ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA Igazgató: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Tel.: 458-6840, Fax: 458-6842 E-mail:

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

SpringMed EGÉSZSÉGTÁR

SpringMed EGÉSZSÉGTÁR SpringMed EGÉSZSÉGTÁR B E T E G T Á J É K O Z T A T Ó A nagy rizikófaktorok A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KOCKÁZATÁNAK CSÖKKENTÉSE Elhízás Magas koleszterinszint Magas vérnyomás Cukorbetegség Dohányzás

Részletesebben

Szív- és érrendszeri megbetegedések. megelőzésének egészségpolitikai. Dr. Kökény Mihály

Szív- és érrendszeri megbetegedések. megelőzésének egészségpolitikai. Dr. Kökény Mihály Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének é hazai és nemzetközi megelőzésének egészségpolitikai lehetőségei Dr. Kökény Mihály az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöke A szív- és érbetegség

Részletesebben

Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető. X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13.

Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető. X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13. Az vagy, amit megeszel! Dr. Barna Lajosné Országos Dietetikai szakmai Tagozat tagozatvezető X.Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 13. A táplálkozás, mint életmódtényező

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Pádár Katalin Programstatisztika 2010-2011 Összesen 332 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 192 1 229 616 átfogó vizsgálat

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

Normál változat EGYSÉGES DIÉTÁS RENDSZER II. Könnyű vegyes 2. Az ételek emészthetősége. Könnyű vegyes változat 1.

Normál változat EGYSÉGES DIÉTÁS RENDSZER II. Könnyű vegyes 2. Az ételek emészthetősége. Könnyű vegyes változat 1. Normál változat EGYSÉGES DIÉTÁS RENDSZER II. KONYHATECHNOLÓGIAI VÁLTOZATOK A normál konyhatechnikai műveleteket alkalmazva is készíthetünk diétás ételeket. Ebben a változatban minden ételkészítési eljárás

Részletesebben

Megszívlelendô tanácsok

Megszívlelendô tanácsok ÉTRENDI TANÁCSOK hipertóniásoknak Megszívlelendô tanácsok hipertóniásoknak Lektorálta: Cseri-Holzmann Brigitta dietetikus ReceptDoki Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered Hippokratész

Részletesebben

Amit az Omega 3-ról tudni érdemes

Amit az Omega 3-ról tudni érdemes Amit az Omega 3-ról tudni érdemes November 2012 POLARIS 5 Chemin du Quilourin - Moulin du Pont, 29170 PLEUVEN France Tel. + 33 298 548 420 Fax. + 33 298 548 451 www. polaris.fr Merüljünk el az Omega 3

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok)

Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok) Tápanyag- és energiaszükséglet kiszámítása Iski Éva, Horváth Attila Dusán, Klinikai táplálási tanácsadók (dietetikusok) Faktorok befolyásolják az energia igényt alapanyagcsere a testhőmérséklet fenntartása

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: Felnőtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntől. Tájékoztassa a beteget a vízben oldódó vitaminkészítményekről és a rendelkezésre álló C- vitamin tartalmú termékekről! A tájékoztatás

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben