Biológia 10. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biológia 10. osztály"

Átírás

1 Biológia 10. osztály 1 Biológia 10. osztály Tartalom 1. A papucsállatka sejtszervecskéinek mikroszkópos vizsgálata A papucsállatka táplálkozása A papucsállatka lüktető űröcskéinek működése Taxisok vizsgálata Csalánozók - közönséges hidra szervezetének és életmódjának vizsgálata Laposférgek - tejfehér planária vizsgálata Gyűrűsférgek - földigiliszta vizsgálata Halak keringésének megfigyelése Halak légzésének megfigyelése különböző hőmérsékletű vízben Halak belső szerveinek vizsgálata Madarak belső szerveinek vizsgálata - házityúk tápcsatornája Madarak belső szerveinek vizsgálata - házityúk szíve, légzőszervrendszere, húgyivarszervei Emlősök légzőszervrendszerének a vizsgálata Szerző: Dávidné Varga Gabriella Lektorálta: Dr. Farkas Sándor egyetemi docens A kísérleteket elvégezték: Laczóné Tóth Anett és Máté-Márton Gergely laboránsok Készült a TÁMOP / A természettudományos oktatás módszertanának és eszközparkjának megújítása Kaposváron című pályázat keretében Felelős kiadó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ A tananyagot a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. fejlesztette Szakmai vezető: Vámosi László laborvezető, Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár A fényképeket készítette: Szellő Gábor és Tamás István, Régió Média Bt. Tördelőszerkesztő: Parrag Zsolt, Ráta 2000 Kft. Kiadás éve: 2012, példányszám: 90 db VUPE 2008 Kft Kaposvár, Kanizsai u. 19. Felelős vezető: Vuncs Rita Második javított kiadás, 2013.

2 Biológia 10. osztály 2 1. A papucsállatka sejtszervecskéinek mikroszkópos vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella Az evolúció során a sejtmagnélküli prokariótákból alakultak ki az eukarióták. Az alacsonyabbrendű eukarióták között nagyon sok az egysejtű élőlény. Sejtjeinek mérete akár tízszer, százszor nagyobb egy baktérium sejtjénél. A legjellemzőbb különbség a felépítésükben van. Az eukarióta sejtek közös jellemzője, hogy sejtplazmájukban különböző működést ellátó sejtszervecskék figyelhetők meg és sejtmagjuk elkülönült. A csillós egysejtűek közismert faja a közönséges papucsállatka. Viszonylag nagy mérete (0,1-0,2 mm), gyakori előfordulása és könnyű tenyészthetősége miatt sokszor vizsgált élőlény. A kísérletek során ismerkedj meg néhány sejtalkotójának felépítésével és működésével! Hozzávalók (eszközök, anyagok) mikroszkóp biopipetta 2 tárgylemez 2 fedőlemez gombostű 3%-os zselatinoldat pipettával kárminoldat pipettával alkoholos jódoldat pipettával papucsállatka tenyészet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Papucsállatka tenyészetből pipetta segítségével vegyél mintát! Egy cseppet tegyél tárgylemezre! A tárgylemezen lévő tenyészcsepp mellé tegyél egy cseppet a zselatinoldatból is! Egy gombostűvel húzd össze a két cseppet, így fékezheted az állatok mozgását! Fedd le fedőlemezzel és vizsgáld mikroszkóppal csillóinak mozgását! 2. A vizsgált anyaghoz cseppents alkoholos jódoldatot! Figyeld meg mikroszkóppal az így láthatóvá váló sejtmagokat! 3. Keresd meg egy papucsállatkának a két lüktető űröcskéjét! Honnan ismered fel? Miért kapta ezt a nevet a sejtszervecske? 4. Tiszta tárgylemezre tegyél újabb cseppet a papucsállatka tenyészetből! Cseppents hozzá sűrű kárminoldatot és egy csepp glicerint! Fedd le fedőlemezzel és vizsgáld meg mikroszkóppal! Keress olyan emésztő űröcskéket, amelyekbe bejutott a kárminfesték!

3 Feladatlap 3 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály A kísérletekhez kapcsolódó kérdésekre a füzetedbe írd a válaszokat! 1. A papucsállatkák csillóikkal gyors, aktív helyváltoztató mozgásra képesek. A csillók olyan állandó plazmafüggelékek, amelyek rövidek, ám akár több ezer is lehet belőlük. A csillók az állat testére képzeletben rajzolható csavarvonal mentén mozdulnak el. A papucsállatka a hossztengelye mentén forogva, egyenletesen halad előre (lásd az ábrát!) a. Hogyan befolyásolná az állat mozgását, ha a csillók mindegyike egy ütemre csapkodna? b. Történne-e elmozdulás, ha minden csilló különböző ütemben csapna? c. Szükséges-e a helyváltoztató mozgásához nedves közeg? d. Hogy nevezzük a csillókhoz hasonló elven működő hosszú sejtnyúlványt? 2. Az alkoholos jódoldattal jól láthatóvá válnak a papucsállatka sejtmagjai. a. Hány van belőlük? b. Miért mondhatjuk, hogy a papucsállatkák a kétfélemagvúak csoportjába tartoznak? c. Méretükön kívül miben különböznek még a sejtmagjaik? 3. Az édesvízi egysejtűekre jellemző a lüktető űröcske. Ezekben a kiválasztó szervecskékben gyűlnek össze a bomlástermékek és a felesleges víz. A mikroszkópos megfigyelés során észrevehető, amint többé-kevésbé szabályos időközökben összehúzódva a környezetébe üríti tartalmát! a. Milyen a sejtek koncentrációja az édesvízéhez képest? b. A koncentrációkiegyenlítődés érdekében honnan hová fog víz áramlani? c. Mi történne a papucsállatkával, ha leállna a lüktető űröcskéinek a működése? d. Miért hiányozhatnak ezek a szervecskék a tengeri egysejtűekből? 4. A sejtszáj környékén lévő csillók mozgatásának hatására a kárminszemcsék bejutnak a sejtszájba. Annak mélyén a sejthártya átrendeződik és egy membránnal körülvett testecske, az emésztő űröcske alakul ki. A kárminfesték színét követve nyomon követhető a táplálék útja az állatkában. a. Milyen más egysejtű fajt ismersz, amelyik hasonló módon veszi fel a táplálékát? b. Mivel táplálkoznak a papucsállatkák? c. A papucsállatka nagy jelentőséggel bír a vizek biológiai tisztításában. Milyen élőlényeknek van hasonló szerepe? Felhasznált irodalom BÁGYI Imréné (1990): Biológiai gyakorlatok, Budapest, Tankönyvkiadó pp. 23 ERDÉLYI-FAISZT-FEHÉR-HOLLÓSI-KURCZ (1976): Összehasonlító élettani gyakorlatok és bemutatások, Budapest, Tankönyvkiadó pp. 157 FAZEKAS GY:-FRANYÓ I. (1999): Állatok és növények Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 17 PERENDY Mária (1996): Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

4 Biológia 10. osztály 4 2. A papucsállatka táplálkozása Készítette: Dávidné Varga Gabriella Emlékeztető, gondolatébresztő A papucsállatkák sekély édesvizek, tavak, pocsolyák jellegzetes állatai. Heterotróf élőlényként a vízben lévő szerves anyagokkal, baktériumokkal táplálkoznak. Csillóik segítségével a szájmezőhöz sodorják, bekebelezik, majd az emésztő űröcskéikben lebontják őket és belőlük építik fel a saját szerves anyagaikat. Az emésztés sejten belül, emésztőenzimek segítségével játszódik le. Sekély vizeink jellegzetes egysejtű állatai az óriás amőbák és a papucsállatkák. Hozzávalók (eszközök, anyagok) biopipetta tárgylemez fedőlemez néhány apróra vágott vattaszál mikroszkóp kárminoldat pipettával dörzsmozsár vegyszerkanál egy kémcső egy kémcsőfogó borszeszégő gyufa kis darabka élesztő kongóvörös indikátorpor pipetta az indikátoros élesztő-oldathoz víz papucsállatka tenyészet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. A papucsállatka tenyészetből pipetta segítségével vegyél mintát, és egy cseppjét tedd tárgylemezre! 2. Hogy jobban megfigyelhesd őket, óvatosan tegyél rá néhány apróra vágott vattaszálat! Ezzel az állatok mozgását tudod korlátozni. 3. Fedd le fedőlemezzel (nyomás nélkül)! 4. A fedőlemez széléhez cseppents egy csepp kárminoldatot! 5. Mikroszkóppal figyeld, amint a kárminszemek bekerülnek az emésztő űröcskékbe és megfestik őket! 6. Dörzsölj el kis darabka élesztőt dörzsmozsárban 1-2 ml vízzel! Vegyszerkanállal adj hozzá egy pici kongóvörös-indikátorport! Az egészet kémcsőbe téve forrald fel és hagyd kihűlni! 7. A papucsállatkákat tartalmazó tárgylemezen a fedőlemez egyik oldalához cseppents egy cseppet a kihűlt indikátoros élesztő-oldatból! Kissé döntsd meg, hogy gyorsabban beszivárogjon! 8. Mikroszkóppal figyeld az emésztő űröcskék keletkezését és színük változását! 9. Értelmezd a látottakat!

5 Feladatlap 5 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály Az élő sejtek mikroszkópos vizsgálata során kellő információt csak megfelelő előkészítő eljárásokkal kaphatunk. Gyakran alkalmazott módszer a festés. A kísérletben élő, sejtek által felvehető, színes anyagot alkalmazunk a sejtek egyes részleteinek láthatóvá tételére. 1. Hogy nevezzük a papucsállatka sejtjének azt a részét, ahol először jelennek meg a lefűződő piros gömböcskék? 6 2. Melyik sejtszervecskék mozgása segítette a táplálék odajutását? A sejt melyik alkotójának lefűződésével jön létre az az üreg, ami körülveszi a táplálékot? Hogy nevezzük a táplálékfelvételnek ezt a módját? Mi volt az a vegyület az általad végzett kísérletben, ami láthatóvá tette a papucsállatka emésztő űröcskéjét? 6 Az indikátorok olyan vegyületek, melyek színe az oldat kémhatásától függően változik. A táplálékként adott élesztőhöz a kísérletben kongóvörös-indikátort kevertél, amely savas közegben kék, lúgosban vörös. 6. Milyenné vált az indikátor színe a képződő emésztő űröcskékben? Milyen kezdetben a kémhatás? Az élesztő emésztése során hogyan változott meg a szín? Milyen kémhatást jelzett az indikátor az emésztési folyamat második részében? Az emésztő űröcskék tápanyagtartalma sok enzim működésével bomlik le kémiailag egyszerűbb vegyületekre. 10. Hogyan változott meg az emésztő űröcskék nagysága vándorlásuk során? Hová kerülhettek az élesztő megemésztett, lebontott anyagai? Szerinted az élőlények sejtjei mire használhatják fel ezeket az anyagokat? Hol távozik a papucsállatkából a meg nem emészthető, felesleges salakanyag?. Felhasznált irodalom ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 302 FAZEKAS GY:-FRANYÓ I. (1999) Állatok és növények Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 35 GÁL Béla (2006) Biológia 10, Szeged, Mozaik kiadó pp. 33 PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 48 Saját ötlet alapján. ÁBRA: saját ötlet alapján..

6 Biológia 10. osztály 6 3. A papucsállatka lüktető űröcskéinek működése Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella A papucsállatkának, mint az édesvízi egysejtűeknek általában, van lüktető űröcskéje. Ennek a sejtalkotónak a szerepe a kiválasztás: részt vesz az anyagcsere-bomlástermékek ürítésében, ugyanakkor szabályozza a sejt víztartalmát a felesleges víz eltávolításával. Erre azért van szükség, mert a sejtplazmában található anyagok koncentrációja jóval nagyobb, mint azé a vízé, amelyben élnek. Az emiatt lejátszódó ozmózis következtében folyamatosan áramlik a sejtbe a víz. Minél több folyadék gyűlik benne, annál gyakrabban húzódik össze, eltávolítva az összegyűlő vizet. A kísérlet során vizsgáld meg, milyen összefüggés van az összehúzódások ritmusa, és a sejteket körülvevő víz koncentrációja között! Hozzávalók (eszközök, anyagok) biopipetta 5 db sorszámozott óraüveg desztillált víz 0,5-1-1,5-2 tömegszázalékos NaCl-oldatok 4 db pipetta vékony üvegbot 5 tárgylemez 5 fedőlemez stopperóra mikroszkóp apróra vágott vattaszálak papucsállatka tenyészet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld a papucsállatka lüktető űröcskéinek működését különböző összetételű konyhasóoldatban! 1. Papucsállatka tenyészetből pipetta segítségével vegyél mintát, és ebből tegyél öt megszámozott óraüvegre egy-egy cseppnyit! Tegyél hozzá az első óraüvegre 0,1 ml desztillált vizet, a másodikra 0,1 ml 0.5 %-os NaCl-oldatot a harmadikra 0,1 ml 1 %-os NaCl-oldatot, a negyedikre 0,1 ml 1.5 %-os NaCl-oldatot, az ötödikre 0,1 ml 2 %-os NaCl-oldatot! Vékony üvegbottal a cseppeket keverd össze! percnyi várakozás után, pipetta segítségével vegyél mintát az első óraüvegből és egy cseppjét tedd tárgylemezre! 3. Hogy jobban megfigyelhesd a lüktető űröcskék működését, a papucsállatkák mozgását korlátozni kell! Tegyél rájuk néhány apróra vágott vattaszálat, majd fedd le fedőlemezzel (nyomás nélkül)! 4. Vizsgáld mikroszkóppal! 5. Stopperóra segítségével mérd meg az űröcskék két egymást követő összehúzódása között eltelt időt! Ismételd meg mindegyik mintával a megfigyelést! Az eredményeket foglald táblázatba!

7 Feladatlap 7 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály Figyeld meg a mikroszkóp segítségével a papucsállatkák lüktető űröcskéit és az alapján válaszolj a kérdésekre! 1. Egy papucsállatkának hány lüktető űröcskéje van? A sejtnek melyik részén helyezkednek el? Mit állapítasz meg a működésük egymáshoz viszonyított üteméről?... Nézd meg segítségül a feladatlap ábráját is! 4. Milyen részei vannak egy lüktető űröcskének? Állítsd időrendi sorrendbe az eseményeket!..... a. a központi üreg megtelik vízzel b. a sugárcsatornák továbbítják a vizet a központi üregbe c. a központi üreg a szabadba üríti a felesleges vizet d. a sugárcsatornák vizet vesznek fel 6. Töltsd ki a táblázatot, miután megmérted a stopperóra segítségével egy lüktető űröcskénél az egymást követő összehúzódások közötti időt! NaCl koncentráció (%) 0 0,5 01 1,5 2 Az egymást követő összehúzódások közötti idő (s) percenkénti összehúzódások száma 7. Számítsd ki mind az öt NaCl-oldat koncentrációnál az egy percre jutó összehúzódások számát! 8. Ábrázold grafikonon a koncentráció függvényében az így megkapott összehúzódások számát! 9. Hogyan változik a sókoncentrációval az összehúzódások száma, azaz az ürített vízmennyiség? Mi a magyarázata a változásnak? Felhasznált irodalom BÁN Sándor (2010) Biológia 10, Szeged, Maxim Könyvkiadó pp. 118 / ERDÉLYI-FAISZT-FEHÉR-HOLLÓSI-KURCZ (1976) Összehasonlító élettani gyakorlatok és bemutatások, Budapest, Tankönyvkiadó pp / FAZEKAS GY:-FRANYÓ I. (1999) Állatok és növények Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 47 / GÁL Béla (2006) Biológia 10, Szeged, Mozaik kiadó pp / OLÁH ZS. (1993) Biológia I., Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

8 Biológia 10. osztály 8 4. Taxisok vizsgálata Készítette: Dávidné Varga Gabriella Emlékeztető, gondolatébresztő Az ingerlékenység életjelenség, minden élő sejtre jellemző. Az élőlények érzékelik külső és belső környezetük változásait, és ezekhez a változásokhoz igazítják szervezetük működését. A változásokat kiváltó hatások, az ingerek és a rájuk adott válaszok is különfélék lehetnek. Bizonyos ingerekre az egy fajba tartozó élőlények ugyanolyan viselkedéssel reagálnak. Ilyen öröklött magatartásforma többek között a taxis. Ilyenkor az élőlény az ingerre egy irányított mozgással válaszol. A taxist pozitívnak nevezzük, ha az inger irányába történik az elmozdulás, és negatívnak, ha azzal ellentétes. Hozzávalók (eszközök, anyagok) biopipetta 2 vájt tárgylemez 2 fedőlemez szűrőpapír darabka vegyszerkanál durva konyhasó kristály 0,1 tömegszázalékos ecetsavoldat mikroszkóp papucsállatka tenyészet Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vizsgáld meg a papucsállatkák ingerlékenységét kémiai ingerek hatására! 1. Papucsállatka tenyészetből biopipetta segítségével vegyél mintát, és egy cseppjét tedd vájt tárgylemezre! Ebben az egysejtűek szabadon mozoghatnak. Fedd le fedőlemezzel, majd figyeld meg az állatok elhelyezkedését, mozgását mikroszkóppal! 2. A fedőlemez széléhez tegyél durva szemű konyhasókristályból néhány darabkát! Figyeld meg rögtön mikroszkóppal a papucsállatkák reakcióját! 3. A következő kísérletben hasonlóképp járj el, mint az elsőben! Most 0,1 tömegszázalékos ecetsavoldatba mártott szűrőpapír-darabkát tegyél a fedőlemez egyik széléhez! Figyeld meg a papucsállatkák mozgását, elhelyezkedését! Értelmezd a látottakat!

9 Feladatlap 9 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály 1. a. A papucsállatka tenyészetből vett mintát mikroszkóppal vizsgálva mit állapítasz meg az egysejtűek mozgásáról? b. Hogyan helyezkednek el a rendelkezésükre álló térben? Rajzold le, amit a mikroszkóppal látsz! 2. a. Mi bizonyítja a papucsállatkák ingerlékenységét a második kísérletben, miután konyhasó kristályt tettél a közelükbe?... b. Milyen sebességgel történt az ingerre történő válaszadás? c. Milyen irányú volt az elmozdulás?..... d. Hogyan nevezzük pontosan az ilyen irányú, kémiai ingerre bekövetkező helyváltoztató mozgást?.... e. Rajzold le, hogyan helyezkednek el a papucsállatkák a kísérlet végén! A rajzon jelöld a NaCl kristályok helyét is! 3. Figyeld meg a papucsállatkák viselkedését, miután az ecetsavas szűrőpapírt a tárgylemezre tetted a fedőlemez egyik széléhez! a. Hasonlítsd össze reakciójukat az előző kísérletben tapasztaltakkal! b. Rajzold le az előbbi ábrád mellé, hogyan helyezkednek el a papucsállatkák ennek a kísérletnek a végén! A rajzon jelöld a szűrőpapír helyét is! c. Mi lehet az elhelyezkedés magyarázata? Tanulmányozd az alábbi ábrát! a. Történik helyváltoztatás?... b. Milyen inger irányítja az állat mozgását?... c. Az inger irányába történik, vagy azzal ellentétes az elmozdulás?... d. A válaszaid alapján nevezd el az állat magatartásformáját!... Felhasznált irodalom ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 313 FAZEKAS GY:-FRANYÓ I. (1999) Állatok és növények Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 60 GÁL Béla (2006) Biológia 10, Szeged, Mozaik kiadó pp. 139 PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 49 ÁBRA: saját ötlet alapján.

10 Biológia 10. osztály 10 Készítette: Dávidné Varga Gabriella 5. Csalánozók - közönséges hidra szervezetének és életmódjának vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő A testüreg nélküli, szövetes állatok képviselői a csalánozók, a vizek ősi ragadozói. A csalánozók törzsét hidraállatokra, kehelyállatokra és virágállatokra osztjuk. Főleg tengerekben élnek, csak a hidraállatok között vannak édesvízi fajok. A közönséges hidra (Hydra vulgaris) egyedei tavasszal és nyáron dús növényzetű tavaink, mocsaraink víz alá merülő növényeihez tapadnak, azokkal együtt gyűjthetők be. Ha a hidrákat vizibolhákkal, csővájóféreg (Tubifex) darabkáival etetjük, szobahőmérsékleten télen is tenyészthetők. Hozzávalók (eszközök, anyagok) sztereomikroszkóp nagyobb pipetta óraüveg bonctű metilénkék kristályok spatula néhány vízibolha 2-3 napig éheztetett közönséges hidrák Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Élő közönséges hidrát vízzel együtt pipettával helyezz óraüvegre, tedd sztereomikroszkóp alá és vizsgáld meg! 1. Figyeld meg az állat: nagyságát, színét, alakját, mozgását! 2. Érintsd meg tűheggyel a hidra testét és figyeld az ingerre adott reakcióját! 3. Figyeld meg az állat csalánsejtjeit, miután az óraüvegen lévő vízhez spatulával néhány apró metilénkék kristályt tettél! 4. Több napig éheztetett hidra mellé helyezz néhány vízibolhát az óraüvegre! Mi történik a vízibolhákkal? Mikroszkóp alatt figyeld meg a hidra táplálkozását!

11 Feladatlap 11 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály A közönséges hidra 1-2 cm hosszúságú, zöldes, barnás, vagy sárgás színű. Teste az alapja felé vékonyodik, majd talpkoronggá szélesedik. A test felső végén, a szájnyílás körül 4-12 tapogatókar helyezkedik el. 1. Rajzolj le és színezz ki egy általad megfigyelt hidrát! Írd a talpkorong és a tapogatók mellé a nevüket! 2. Az 1. és a 2. ábra a hidrák mozgását mutatja. Írd mellé, melyik az araszoló és melyik a bukfencező helyváltoztató mód! 3. Egészítsd ki a következő szöveget a zárójelben lévő szavakkal! (idegsejtek, ingerület, diffúz, hámsejtek, érzéksejtek) A csalánozóknak.... idegrendszere van. A..... közötti.. összeköttetésben állnak az kel. Megfigyelhetjük az.... tovaterjedését az állaton. 4. A metilénkékkel megfestett csalánsejtek elsősorban a tapogatókban találhatók nagy számban. Néhányat rajzolj be az ábrádba kék pöttyel! 5. A vízibolhák a ragadozó hidrák karjaihoz ütközve, a csalánsejtekből kiürülő méreg hatására, mozdulatlanná dermednek. A fogókarok ezt követően megrövidülnek és a szájnyílás felé hajolva az űrbélbe juttatják a zsákmányt. a. Nézz utána, milyen mérget tartalmaz a csalánsejt?.... b. Melyik élőlényben fordul elő még ez a kellemetlen, csípő érzést okozó anyag? c. Mi történik a vízibolhákkal az űrbélben?... d. Miért mondjuk a csalánozókra, hogy sejten kívül és belül is emésztenek?... Felhasznált irodalom ERDÉLYI-FAISZT-FEHÉR-HOLLÓSI-KURCZ (1976) Összehasonlító élettani gyakorlatok és bemutatások, Budapest, Tankönyvkiadó pp. 89 ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

12 Biológia 10. osztály Laposférgek - tejfehér planária vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella A laposférgek a kétoldali szimmetria első képviselői. Nevüket a testalakjukról kapták: hát-hasi irányban lapítottak. Egy részük vízben él, legtöbbjük élősködő életmódot folytat. Az örvényférgek osztályába néhány milliméteres, vagy maximum pár centiméteres állatok tartoznak. Hámsejtjeiken csillók vannak, ezekkel keltik mozgásuk közben az örvényt. Az egyrétegű hám a férgekre jellemzően összenőtt az alatta lévő simaizommal, bőrizomtömlőt alkotva. A tejfehér planária tavak, patakok vízében kövek alatt, növények alsó részén él, szinte mindenhol közönséges. Ragadozó állatok, szívesen esznek alacsonyabbrendű rákokat. Nevüket színükről kapták. Hosszuk kb. 1,5-3 cm, szélességük 0,4-0,6 cm körüli. Hozzávalók (eszközök, anyagok) egy kisméretű és egy nagy Petri-csésze ecset bonctű vegyszerkanál sztereomikroszkóp, vagy nagyító elsötétítéshez takaró zseblámpa víz kárminfestékkel elkevert csirkemáj tejfehér planáriák (a vizsgálatok más örvényféreggel is elvégezhetőek) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Kisméretű Petri-csészébe önts kevés vizet, majd egy tiszta ecset segítségével helyezz bele 3-4 örvényférget! 1. Kézi nagyító, vagy sztereomikroszkóp segítségével alaposan figyeld meg alakjukat, testrészeiket! 2. Az ecset segítségével fordíts egy férget a hátára és kövesd nyomon az állat visszafordulását, mozgását! 3. Egy bonctű hegyével óvatosan érintsd meg őket, figyeld a reakciójukat! 4. Dörzsmozsárban kárminporral elkevert kis darab csirkemájból tegyél egy keveset a férgek vizébe! Figyeld meg sztereomikroszkóppal a táplálkozásukat, a táplálékkal telt tápcsatornájukat! 5. A nagyobb Petri-csészébe tölts vizet, majd helyezz bele egy örvényférget! Teljes elsötétítés után egy zseblámpa segítségével oldalról világítsd meg az állatot! Figyeld a mozgás irányát! Változtasd a fény irányát!

13 Feladatlap 13 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály 1. Rögzítsd a megfigyeléseid eredményét! Mi jellemző az örvényférgekre? a. szimmetriájuk:... b. testalakjuk: 6 c. testformájuk:..... d. feji részen két pici sötét foltként megjelenő szervük:... e. szájnyílásuk helye: a. Mi segíti az örvényférgeket az előrehaladó mozgásukban?.... b. Melyik szerve segíti az állatot a visszaforduláskor a féregmozgásban? A bonctű finom érintése milyen hatást vált ki az állatból? a. Hogyan reagálnak az örvényférgek a táplálék megjelenésére?... b. Mi a magyarázata, hogy nem a feji végükig közelítik meg a táplálékot, hanem ráúsznak? 6 c. Kövesd a mikroszkóp segítségével, ahogyan a szájnyílásukból az ormányszerű garat kitüremkedik és bekebelezi a táplálékot! d. Figyeld meg, hogy a garat után a bél hány ágra oszlik, ezek közül hány irányul előre és hány hátrafelé! Rajzold le az állatot a sötéten kirajzolódó tápcsatornájával! e. Milyen jelentősége van annak, hogy a bélrendszerük erősen elágazik?... f. Miért mondhatjuk, hogy a laposférgek tápcsatornája két szakaszos?... g. Hol távozik az állatból a salakanyag? a. Hogyan reagál az örvényféreg a fény ingerére?... b. A megvilágítás irányát változtatva megváltozik-e a válasza?.... c. Mit bizonyít ez? Mire képes az állat látószerve?..... d. Szerinted mi történne, ha egyszerre két oldalról világítanád meg az állatot? e. Nevezhetjük-e az örvényférgeknek a kísérletben megfigyelt magatartásformáját negatív fototaxisnak? Miért?.... Felhasznált irodalom ERDÉLYI-FAISZT-FEHÉR-HOLLÓSI-KURCZ (1976) Összehasonlító élettani gyakorlatok és bemutatások, Budapest, Tankönyvkiadó pp / GÁL Béla (2006) Biológia 10, Szeged, Mozaik Kiadó pp. 87 LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok Budapest, Tankönyvkiadó pp.174 PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp MÁNDICS D.-MOLNÁR K. (2008) Biológia középiskolásoknak, érettségizőknek, Budapest, Panem Könyvkiadó pp.129 ÁBRA: saját ötlet alapján.

14 Biológia 10. osztály Gyűrűsférgek - földigiliszta vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella A gyűrűsférgek teste hengerszerű, szelvényes felépítésű állatok. A szelvényeik a test teljes hosszában, egymás után ismétlődnek. A kevéssertéjűekhez tartoznak legismertebb fajaik: a földigiliszták. Nyirkos helyeken, kövek alatt, a talajban gyakran bukkanhatunk a közönséges földigilisztára. A talajjal táplálkozó giliszták a szerves anyagokat emésztik meg. Hozzájárulnak a humusztartalom növekedéséhez. Furkálásukkal lazítják, szellősebbé teszik a talajt. Hozzávalók (eszközök, anyagok) nagyító, vagy sztereomikroszkóp, mikroszkóp 2 fekete papírlap nedves üveglap erősen világító zseblámpa csipesz gombostűk szike bonctű bonctál földigiliszta mikroszkópos metszet egy élő és egy 10 %-os alkoholban elölt földigiliszta Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Figyelj meg egy élő földigilisztát! Keresd meg a hát- és hasoldalt, feji és farki részt, a nyeregtájékot, a szelvényeket, nagyítóval, vagy sztereomikroszkóppal a testnyílásokat, a hasi oldalon sertéket, a hát közepén kanyargósan futó piros vonalat, a háti főeret! 2. Figyeld, sőt, hallgasd meg a giliszta mozgását papírlapon! Nedvesíts meg egy üveglapot és tedd rá a gilisztát! Van-e a mozgásában különbség? 3. Egy fekete lapon kinyújtóztatott földigilisztát takarj be egy fekete papírlappal úgy, hogy a testének elülső fele szabadon maradjon! Világítsd meg felülről egy erős zseblámpával és figyeld meg a reakcióját! Ismételd meg a kísérletet úgy, hogy most csak a hátsó része maradjon szabadon, az elülső részét ne érje fény! A kísérlet tapasztalatai alapján mit tudtál meg a földigiliszta fényérzékeléséről? %-os alkohollal elpusztított gilisztát tegyél bonctálba! Hasra fektetve, a feji végét és a hátsó részét gombostűk segítségével kifeszítve rögzítsd! Szikével vágd fel óvatosan a giliszta bőrét a hátoldalon! A felvágott bőrt rögzítsd gombostűkkel! Tegyél a bonctálba annyi vizet, hogy éppen ellepje az állatot, majd sztereomikroszkóppal figyeld meg a belső szerveit! 5. Mikroszkóppal vizsgálj meg egy földigiliszta testéből készült keresztmetszetet kész, tartósított metszeten!

15 Feladatlap 15 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály 1. Rajzold le a megfigyelt földigilisztát és írd az ábrához a részeit: fej, farok, nyereg, szelvények, szájnyílás, ivarnyílás, végbélnyílás, serték! 2. a. Mi a gyűrűsférgek mozgásszerve? b. A megfigyelésed alapján írd le, hogyan történik a féregmozgás! c. Mi okozza a sercegő hangot a papírlapon?.... d. Mi okozza az állat mozgásának megváltozását a nedves üveglapon? a. Mi figyeltél meg, miután megvilágítottad a gilisztát leárnyékolva a testének a hátsó, aztán az elülső részét?..... b. Ezek alapján hol helyezkednek el elsősorban a földigiliszta fényérzékelő sejtjei? Az 1. ábra segítségével azonosítsd a felboncolt állat minél több szervét! Keresd meg, majd nevezd meg a. a tápcsatorna részeit:.... b. ereit:...6 c. a kiválasztószervét:.... d. ivarszerveit:... e. idegrendszerét :....! 5. Mikroszkóppal vizsgálj meg egy földigiliszta testéből készült keresztmetszetet! A 2. ábra alapján keresd meg a különböző szerveket! a. Milyen sorrendben követik egymást a bőrizomtömlő rétegei kívülről befelé?... b. A metszeten látható erek közül melyeket nem sikerült megfigyelni a boncolás során?... c. A szelvényenként előforduló szervek közül melyek láthatók a mikroszkópi metszeten is?... Felhasznált irodalom DÁVID J:- HARAG F. (2000) Élőlényismeret Kaposvár, Dávid Kiadó pp ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp és 385 LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok Budapest, Tankönyvkiadó pp.213 MÜLLNER Erzsébet (1998) Biológiai gyakorlatok középiskolásoknak 9-12.osztály, Szeged, Mozaik Oktatási Stúdió pp PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

16 Biológia 10. osztály Halak keringésének megfigyelése Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella A törzsfejlődés során, az egyszerűbb felépítésű állatokban még nem alakult ki külön rendszer az anyagok szállítására. A fejlettebbeknél az állat testében állandó áramlásban lévő testfolyadék viszi a megemésztett anyagokat, felesleges, vagy káros anyagokat, légzési gázokat. Ha a testfolyadék egy zárt csőrendszerben kering, ami folytonos hálózatot alkot, zárt keringésről beszélünk. Ezeknél az állatoknál a testfolyadékot vérnek nevezzük. Ilyen keringési rendszere van a gyűrűsférgeknek és minden gerincesnek. Egyes állatokban a vér mozgása az erekben közvetlenül is megfigyelhető! Nézd meg te is! Hozzávalók (eszközök, anyagok) merítőháló vatta óraüvegen, víz, tárgylemez mikroszkóp kék és piros ceruza óraüveg tárgylemez ponty festett vérkenete metszet élő kis hal (pl. guppi) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. a. Vízzel itasd át az óraüvegen lévő vattát! b. Az akváriumból halássz ki óvatosan egy élő halat! c. Csomagold a halat a nedves vattába úgy, hogy a farokúszója szabadon maradjon! d. Helyezd rá óvatosan egy tárgylemezre! e. Cseppents a farokúszójára vizet! f. Mikroszkóp alá helyezve figyeld meg a farokúszó vérkeringését! g. Ha végeztél a kísérlettel, tedd vissza a vattából kicsomagolt halacskát az akvárium vízébe! 2. Halak festett vérkenetét mikroszkóppal figyeld meg! Oldd meg a feladatokat!

17 Feladatlap 17 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály 1. Sorold be rendszertanilag a megfigyelt állatot! rendszertani kategória törzs: osztály: faj: a keringésének a jellemzői 2. Egészítsd ki a fenti táblázatot! Írd be a keringési rendszerüknek a következő jellemzőit a megfelelő helyre: zárt keringés, egy vérkör, szív, vér, egy pitvar, egy kamra, artériák, vénák, hajszálerek! 3. A feladatlap ábrája a halak vérkeringését mutatja, ahol a szíven elhasznált vér áramlik át! a. Rajzold be a vér áramlásának irányát! b. Írd az ábrához, melyik nyíl jelöl artériát; vénát; a test hajszálereit; a kopoltyú és a bőr hajszálereit! c. Színezd pirossal az oxigénben dús, és kékkel a széndioxidban dús vért szállító érszakaszokat! d. Karikázd be a vérkörnek azt a részét, amit megfigyeltél a mikroszkóppal! 4. Halak festett vérkenetét mikroszkóppal figyelted meg. Rajzold le, amit láttál! 5. Válaszolj a kérdésekre! a. A vér melyik alakos eleméből látható a vérkenetben a legtöbb?..... b. Van, vagy nincs sejtmagjuk?..... c. Milyen színűek?.6 d. A vér színét melyik vegyület adja? e. Mi a feladata ezeknek a véralkotóknak?... Felhasznált irodalom ERDÉLYI-FAISZT-FEHÉR-HOLLÓSI-KURCZ (1976) Összehasonlító élettani gyakorlatok és bemutatások, Budapest, Tankönyvkiadó pp. 65 LÉNÁRD Gábor (2007) Biológia 10., Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp.113 PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 78 ÁBRA: saját ötlet alapján.

18 Biológia 10. osztály 18 Készítette: Dávidné Varga Gabriella 9. Halak légzésének megfigyelése különböző hőmérsékletű vízben Emlékeztető, gondolatébresztő Az életműködéshez nélkülözhetetlen energiát a szerves tápanyagok lebontása szolgáltatja. A lebontáshoz oxigén szükséges, miközben szén-dioxid és víz keletkezik E gázok felvétele és leadása a légzés. Az egyszerűbb állatok a testfelületükön át veszik fel a környezetükből az oxigént. A fejlettebb állatok testének belsejében lévő sejteknek ez nem elegendő, így külön légzőszervük alakul ki. A légzőszervek (kopoltyú, tüdő, légcsőrendszer) nagy felületén biztosítja a sejtek bőséges oxigénellátását. A halak légzőszerve a kopoltyú. A vízben oldott oxigén a kopoltyúlemezek vékony hámján át jut be. Onnan az áramló vér viszi tovább testszerte. Vizsgáljuk meg, hogyan befolyásolja a környezet a halak légzésének gyakoriságát! Hozzávalók (eszközök, anyagok) két db 2-3 literes üvegkád az egyikben szobahőmérsékletű víz, a másikban előzőleg felforralt majd lehűtött víz jég hőmérő óra merítőháló kis méretű élő hal (pl. guppi) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Kísérd figyelemmel egy 2-3 literes üvegkádba tett hal légzését a száj és a kopoltyúfedők mozgása alapján! 2. Mérd meg és jegyezd fel, hogy a hal 1 perc alatt hányszor lélegzik! Mérd meg és jegyezd fel a víz hőmérsékletét! 3. Hűtsd le a kádban lévő vizet jég belehelyezésével 4-8 C-ra! Mérd meg újra a hal percenkénti légzésszámát! Jegyezd fel! 4. Helyezd át a halat a merítőháló segítségével egy olyan üvegkádba, amelyikbe előzőleg felforralt és szobahőmérsékletűre hűtött vízzel töltöttek meg! Mérd meg a hal percenkénti légzésszámát. Jegyezd fel! 5. Hasonlítsd össze az eredményeket és magyarázd meg a különbségeket!

19 Feladatlap 19 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály 1. Miután megfigyelted a halak légzőmozgását, tanulmányozd a feladatlap ábráját is! Egészítsd ki a szöveget! A halak belégzéskor a szájukat , a beáramló víz a.... áramlik. Közben a kopoltyúfedők......vannak. Kilégzéskor a halak a szájukat., ezzel nyomásnövekedést idéznek elő. A víz a.. -ből a mögötte lévő..... jut. Itt történik meg a légzési gázok cseréje. Mivel ilyenkor a kopoltyúfedők... vannak, a víz a szabadba áramlik. A 2., a 3., a 4. számú kísérleteknél a mért adataidat írd be a táblázatba! A hal légzésszámának megállapításakor három egymás utáni számolás adatainak vedd az átlagát! 2. kísérlet 3. kísérlet 4. kísérlet a víz hőmérséklete C 4-8 C felforralt, majd légzésszám 1. légzésszám 2. légzésszám 3. légzésszámok átlaga lehűtött víz C Ábrázold oszlopdiagramon a légzésszámok átlagait! Vízszintes tengelyen a hőmérséklet, a függőlegesen a mért légzési szám szerepeljen! 5. Hasonlítsd össze az eredményeket és magyarázd meg a különbségeket! a. Milyen összefüggést látsz a hőmérséklet növekedése és a légzés intenzitása között?... b. Mi a magyarázata? Gondolj arra, amit kémiából tanultál a gázok oldhatóságáról!.... c. Miért változott meg a halak légzése a felforralt vízben, ugyanolyan hőmérsékleten?... Felhasznált irodalom LÉNÁRD Gábor (1987) Biológiai laboratóriumi vizsgálatok Budapest, Tankönyvkiadó pp.191 ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp. 307 ERDÉLYI-FAISZT-FEHÉR-HOLLÓSI-KURCZ (1976) Összehasonlító élettani gyakorlatok és bemutatások, Budapest, Tankönyvkiadó pp. 76 ÁBRA: saját ötlet alapján.

20 Biológia 10. osztály Halak belső szerveinek vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella Az élőlények testfelépítése (anatómiája) szoros kapcsolatot mutat működésükkel. Vizsgálataidat ennek az összefüggésnek megfelelően végezd el minden esetben! A megfigyeléseid során a lényeget, az összefüggést keresd! A ponty zsigeri szerveit boncolással ismerhetjük meg. Keresd a választ arra a kérdésre, hogy a szervek felépítése miképp szolgálja a feladataik ellátását! Hozzávalók (eszközök, anyagok) bonctál boncolló csipesz nagyító köpeny elölt ponty (más fajjal is elvégezhető) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Vedd az elölt halat az egyik kezedbe! Boncollóval vágd fel a hasoldalon a végbélnyílástól kiindulva a fej határáig! Vágás közben óvatosan dolgozz, a belső szervek ne sérüljenek meg! Helyezd az állatot a bonctálba! Az előbbi vágás két végétől a gerincoszlop felé ejts két függőleges bevágást a gerincoszlopig! Haladj a vágással a gerincoszlop alatt, azzal párhuzamosan! A felvágott részt távolítsd el! Vizsgálhatod a láthatóvá vált zsigeri szerveket! 1. A testüreg felső részét foglalja el a gázzal töltött, páros úszóhólyag. A nyelőcsőből jövő vezetékét átvágva egy csipesszel emeld ki! 2. Miután kiemelted az úszóhólyagot, a hasüreg felső részén megtekintheted a két vesét. A vesék a gerincoszlop alatt hosszan húzódnak, kivezetőcsöveik egyesülnek, kiszélesedve a húgyhólyagot alkotják. A kivezetőcső az ivarvezetékkel együtt a végbélbe torkollik, és mint kloaka nyílik a külvilágba. 3. A nyelőcső kezdeti részét vágd át! Emeld ki a bélcsatornát és vele együtt a vörösesbarna májat és a világosabb hasnyálmirigyet! Vágd át a bélcsatornát a kloáka magasságában! Különítsd el az emésztőrendszer egyes szakaszait! 4. A kopoltyúüreg mögött, a hasodalon levő szívburoküregben foglal helyet a szív. Emeld ki, és egy nagyítóval figyeld meg a két üregét, a vékony falú pitvart és a vastagabb falú kamrát! 5. Állapítsd meg az állat nemét! Az úszóhólyag alatt található a két világos színű, hosszúkás here, vagy a nőstények sárgás színű, terjedelmes petefészke. 6. Vizsgáljuk meg a ponty szájüregét, a garatot és a kopoltyúkat! Figyeld meg nagyítóval a kopoltyúíveken kettős sorokban elhelyezkedő kopoltyúlemezeket!

21 Feladatlap 21 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály 1. A halak úszóhólyagjának üregét gáz tölti ki, melynek mennyiségét szabályozni tudják. Hogyan, melyik életműködésüket segítik ezzel a halak? a. A vesék kivezetőcsövei a külvilágba vezetnek. Milyen feladatot látnak el a vesék?.6 b. Melyik szervrendszerek közös kivezető nyílása a kloáka? Próbáld meg lerajzolni az állat testéből kiemelt tápcsatornát és nevezd meg a részeit! a. Miért mondhatjuk, hogy a szív az állatok keringésének a központja? Milyen feladatot lát el a halak kétüregű szíve?... b. A kétüregű, vagy a négyüregű szív lehet hatékonyabb? a. Milyen nemű az általad boncolt hal?.... b. Hogyan nevezzük azokat az állatokat, amelyeknél a here és a petefészek nem található egy egyeden belül?.... a. A ponty szájüregét megvizsgálva, mit állapítasz meg a fogáról, a nyelvéről?.... b. A garat alján helyezkedik el a garatfog, a felső részén a pontykő, amelyek a táplálék felaprítását végzik. A garat oldalain rések nyílnak. Hová vezetnek? c. A víz és a hal vére között a légzési gázok cseréje a kopoltyúlemezek vékony hámján át történik. Számold ki, összesen hány sorban állnak a kopoltyúlemezek, ha a pontynak négy pár kopoltyúja van, mindegyik kettős kopoltyúívből áll, és az íveken kettős sorokban helyezkednek el a kopoltyúlemezek?... Felhasznált irodalom ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ERDÉLYI-FAISZT-FEHÉR-HOLLÓSI-KURCZ (1976) Összehasonlító élettani gyakorlatok és bemutatások, Budapest, Tankönyvkiadó pp PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve, Budapest, Gondolat Könyvkiadó pp PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

22 Biológia 10. osztály 22 Készítette: Dávidné Varga Gabriella 11. Madarak belső szerveinek vizsgálata - házityúk tápcsatornája Emlékeztető, gondolatébresztő A madarak anyagcseréje gyors, mivel mozgásuk és állandó testhőmérsékletük biztosítása sok energiát igényel. Táplálkozásukat tekintve lehetnek növényevők, állatevők és vegyes táplálkozásúak. Ettől függően módosul a táplálékszerzésük szerve, a csőr. A tápcsatornájuk további szakaszai is ennek megfelelően változhatnak. A házityúk magevő madár, bár szívesen fogyaszt férgeket és más, talajban lakó élő állatot is. Hozzávalók (eszközök, anyagok) bonctál, vagy tálca szike csipesz nagyító köpeny házityúk kipreparált tápcsatornája (ha a fej hiányzik, azt helyettesíti egy kitömött állat, vagy folyadékos készítmény is) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Figyeljük meg és azonosítsuk be a házityúk tápcsatornájának részeit! 1. Az előbél első szakaszát, a szájüreget élő, vagy kitömött állaton is megfigyelheted! A házityúk bonctálban elhelyezett tápcsatornájának részeit egyeztesd az ábra rajzával! 2. A nyelőcsövet és a begyet vizsgálva állapítsd meg, hány begyzsákja van a tyúkféléknek! 3. Szikével vágd fel a mirigyes gyomrot! Nagyítóval nézd meg a gyomor falában lévő mirigyeket! 4. Vágd fel hosszirányban a zúzógyomrot és figyeld meg a tartalmát, majd a falát bélelő bevonatot és az izomzatát! 5. Hasonlítsd össze a közép és utóbél hosszát! Figyeld meg a határukon lévő két vakbelet! 6. Figyeld meg melyik bélszakasz két ága között helyezkedik el a szürkés-rózsaszínű hasnyálmirigy! 7. Vizsgáld meg a házityúk máját! Milyen a színe? Hány lebenyből áll? Hová torkollanak a lebenyekből kiinduló epevezetékek?

23 Feladatlap 23 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály a. A madarak szájüregét csőrkávák határolják. Milyen anyag borítja a madarak csőrét?..... b. A házityúk egyben nyeli le a táplálékát. Ebben segíti a szájüreg fenekén elhelyezkedő hosszú, keskeny, felül elszarusodó szervük. Melyik szerv ez?..... a. Hány begyzsákja van a tyúknak?... b. Milyen célokat szolgálhat a magevő madaraknál a begy? a. A nyelőcső folytatásában, az orsó alakú, mirigyes gyomorban melyik emésztőnedvet termelik a mirigyek?...6 b. Melyik tápanyag lebontását kezdi meg a benne lévő pepszin? A zúzógyomrot felvágva, abban a szétzúzott magvak mellett apró kövecskéket is találsz. A gyomor fala vastag, izmos, belsejét redőzött bélés burkolja. A felépítése alapján következtess a működésére! a. Mit állapítasz meg a középbél és az utóbél hosszáról?..... b. Milyen feladatokat lát el az állatok táplálkozása során a középbél?... c. Milyen feladatokat lát el az állatok táplálkozása során az utóbél? Melyik bélszakasz két ága között helyezkedik el a hasnyálmirigy? a. Milyen a házityúk májának a színe?..... b. Hány lebenyből áll?..... c. Hová torkollanak a lebenyekből kiinduló epevezetékek?.... Felhasznált irodalom DÁVID J:- HARAG F. (2000) Élőlényismeret Kaposvár, Dávid Kiadó pp.213 ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve, Budapest, Gondolat Könyvkiadó pp ZBORAY Géza (2001) Összehasonlító anatómiai praktikum II. kötet, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

24 Biológia 10. osztály 24 Készítette: Dávidné Varga Gabriella 12. Madarak belső szerveinek vizsgálata - házityúk szíve, légzőszervrendszere, húgyivarszervei Emlékeztető, gondolatébresztő A madaraknak sok energiát igénylő, repülő életmódjukhoz nagy mennyiségű táplálékra és sok oxigénre van szükségük. A madarak O 2 felvétele és a CO 2 leadása a gerinceseknél legnagyobb teljesítményű légzőszervben történik. A megemésztett tápanyagot és a nagy mennyiségű O 2 -t a fejlett, gyors keringési rendszer szállítja el a szervezet különböző részeibe. A váltivarú madarak nőivarú egyedei a párzást követően meszes héjú tojást képeznek. Ezeket a tojásokat állandó testhőmérsékletük révén, testük melegével maguk költik ki. Hozzávalók (eszközök, anyagok) bonctál, vagy tálca szike csipesz nagyító köpeny házityúk kipreparált szíve házityúk kipreparált légzőszervrendszere házityúk kipreparált húgyivarszervei Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) 1. Vizsgáld meg, és azonosítsd az ábra segítségével a házityúk kipreparált légzőszervrendszerének szerveit: a felső gégefőt, a gégecsőt, az alsó gégefőt, a hörgőket, a tüdőt, a légzsákokat! Tapogasd meg, próbáld őket összenyomni! 2. Házi tyúk szívéről szikével távolítsd el a szívburkot! Figyeld meg a bal kamrából kilépő aortát és a jobb kamrából kilépő tüdőartériát, illetve a szívbe belépő ereket! 3. A szívet vágjuk fel harántirányban és azonosítsuk a szív üregeit! Nagyítóval vizsgáljuk meg a szívbillentyűket! 4. Azonosítsd a házityúk kipreparált kiválasztó szervrendszerét (vese, húgyvezeték) 5. Figyelmesen vizsgáld meg a kloákába torkolló ivarszerv részeit (ha lehetőség van rá a hím és a női ivarszerveket is)! 6. Nézd meg az ábrán, hogyan helyezkednek el a madár zsigerei a testüregben!

25 Feladatlap 25 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály 1. Az orr- és szájgaratüreg folytatása a felső gégefő, ami továbbvezet a gégecsőbe. A gégecső alsó végénél, mielőtt két főhörgőre ágazna, az alsó gégefő, a madarak hangadó szerve figyelhető meg. a. Mi adja ezeknek a szerveknek a merevségét?... b. Milyen a tüdő és a légzsák az előzőkhöz képest?.... c. Az ábra alapján állapítsd meg, hol helyezkedik el a páros tüdő? Milyen a madarak szívének mérete a testméretükhöz képest? Rajzold le vázlatosan a tyúk szívének négy üregét és írd mellé a nevüket! Jelöld a rajzodon azt is, hol figyeltél meg billentyűket! 4. a. Nézd meg az ábrán, hol van a madár veséje!.... b. Hogy néz ki a házityúk veséje?..... c. Hová vezetnek a vesékből kiinduló húgyvezetékek? Van húgyhólyagjuk? A herék tojásdad, sárgásfehér szervek, csatornáiban termelődnek a hímivarsejtek. Párzószervük a kloáka záróizmán egy hármas tagolódású párzószemölcs. A nőstény madár páratlan petefészke kissé megnyúlt, fürtös szerv. Fiatal madárban lapos, szürkésfehér. A működő petefészekben nagy tömegű, kisebb-nagyobb tüszők találhatók. Gyors érésük után a petesejtek a petevezetékbe jutnak. A petevezeték továbbítja és megtermeli a petesejt burkait. Benne alakul ki a meszes héjú tojás. Milyen nemű az általad vizsgált állat?.... Nézz utána, hogyan párzanak a házityúkok! Felhasznált irodalom ENDRÉDI Lajos (2000) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp PERENDY Mária (1980) Biológiai gyakorlatok kézikönyve, Budapest, Gondolat Könyvkiadó pp PERENDY Mária (1996) Biológiai vizsgálatok, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ZBORAY Géza (2001) Összehasonlító anatómiai praktikum II. kötet, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó pp ÁBRA: saját ötlet alapján.

26 Biológia 10. osztály Emlősök légzőszervrendszerének a vizsgálata Emlékeztető, gondolatébresztő Készítette: Dávidné Varga Gabriella Az emlősök légzőszervrendszere az orrnyílással kezdődik. Az orrüreg összeköttetésben van a garattal, ami bevezet a gégébe. A gége a levegő átjárására és hangképzésre szolgál, ugyanakkor reflexes záródásával megakadályozza, hogy szilárd és folyékony anyagok bejussanak a légcsőbe. A légcső két hörgőre, a hörgők a tüdőben hörgőcskékre ágaznak el, melyek a szőlőfürtszerű léghólyagocskákban végződnek. Itt a tüdő óriási felszínén történik meg a légzési gázok cseréje. Figyeld meg, milyen összefüggés van az egyes szervek alakja, felépítése, és működése között a sertés légzőszervrendszerében! Hozzávalók (eszközök, anyagok) tálca szike nagyító főzőpohár víz köpeny sertés egyben kipreparált légzőszervei (gége, légcső- hörgők, és tüdő együtt) Mit csinálj, mire figyelj? (megfigyelési szempontok, végrehajtás) Helyezd el egy nagy tálcán egy sertés kipreparált légzőszerveit (gége, légcső, hörgők és tüdő együtt)! 1. a. Vedd a kezedbe a gégét! Azonosítsd a porcait! b. Nézz bele a nyílásába! Milyen a hangrés? 2. a. Próbáld meg összenyomni a légcsövet! b. Milyen alakúak a porcgyűrűi? c. Számold meg kb. hány gyűrűből áll? 3. Hasonlítsd össze a két főhörgő hosszát, átmérőjét a légcsőhöz képest! 4. a. Számold meg, hány tüdőlebenye van a sertésnek! b. Szikével vágj bele és nagyítóval nézd meg a szerkezetét! c. Vágj szikével egy 1-2 centiméteres kis darabkát a tüdőből és helyezd a főzőpohárban lévő vízbe! d. Mit tapasztalsz?

27 Feladatlap 27 FELADATLAP Mi történt? (tapasztalatok rögzítése) Biológia 10. osztály 1.. Tanulmányozd az ábrán az ember gégéjének felépítését is! Hasonlítsd össze a sertés gégéjét az emberével! Egészítsd ki a mondatokat az ábrán szereplő gégerészek neveivel! A sertés... hosszú, elülső szarva hiányzik. A.kerekded, széles, hegye nincs. A harmadik páratlan porc a..... A... páros porc, fejlett nyúlványokkal. A sertés gégéjének bejárata tág, a szűk. A rugalmas rostokból állnak, alakjuk fajonként eltérő. 2. a. Össze tudtad lapítani a légcsövet?.... b. Milyen alakúak a légcső porcai?.... c. Az ember légcsőporcához képest a sertésnél hány porcot számoltál?... d. Hogyan szolgálja a légcső felépítése a működését? Mi a feladata? Hasonlítsd össze a két főhörgő hosszát, átmérőjét a légcsőhöz képest! a. Hány tüdőlebenye van a sertésnek?... b. Milyen a tüdő színe, szerkezete?... c. Mit tapasztaltál miután a vízbe tetted a tüdő egy kis darabkáját?... d. Milyen a tüdő fajsúlya a vízéhez képest?... e. Mi lehet a magyarázata?..... Még egy érdekes kísérlet! Ha elég vállalkozó kedvű vagy, vegyél egy nagy levegőt és fújj bele az ép tüdő gégéjébe, amennyire csak bírsz, mintha lufit fújnál! Figyeld meg a térfogatváltozást a befújáskor, és utána! A kilégzés igényel energiát?...6 Felhasznált irodalom FEHÉR György (1980) A háziállatok funkcionális anatómiája, Budapest, Mezőgazda Kiadó GÁL Béla - GÁL Viktória (2009) Biológia feladatgyűjtemény 11-12, Szeged, Mozaik Kiadó pp. 267 ÁBRA: saját ötlet alapján.

28 A laboratóriumi munka rendje 1. A laboratóriumi helyiségben a gyakorlatok alatt csak a gyakorlatvezető tanár, a laboráns, illetve a gyakorlaton résztvevő tanulók tartózkodhatnak. 2. A teremben tartózkodó valamennyi személy köteles betartani a tűzvédelmi és munkavédelmi előírásokat. 3. A gyakorlat végeztével a tanulók rendbe teszik a munkaterületüket, majd a gyakorlatvezető tanár átadja a laboránsnak a helyiséget. A csoport ezek után hagyhatja el a termet. 4. A laboratóriumot elhagyni csak bejelentés után lehet. 5. A gyakorlaton részt vevők az általuk okozott kárért anyagi felelősséget viselnek. 6. Táskák, kabátok tárolása a laboratórium előterének tanulószekrényeiben megengedett. A terembe legfeljebb a laborgyakorlathoz szükséges taneszköz hozható be. 7. A laboratóriumi foglalkozás során felmerülő problémákat (meghibásodás, baleset, rongálás, stb.) a gyakorlatvezető tanár a laborvezetőnek jelenti és szükség szerint közreműködik annak elhárításában és a jegyzőkönyv felvételében. Munkavédelmi és tűzvédelmi előírások a laboratóriumban Az alábbi előírások minden személyre vonatkoznak, akik a laboratóriumban és az előkészítő helyiségben tartózkodnak. A szabályok tudomásulvételét aláírásukkal igazolják, az azok megszegéséből eredő balesetekért az illető személyt terheli a felelősség. 1. Valamennyi tanulónak kötelező ismerni a következő eszközök helyét és működését: - Gázcsapok, vízcsapok, elektromos kapcsolók - Porraloltó készülék, vészzuhany - Elsősegélynyújtó felszerelés - Elszívó berendezések - Vegyszerek és segédanyagok 2. A gyakorlatokon kötelező egy begombolható laborköpeny viselése, melyeket a tanulók helyben vehetnek igénybe. Köpeny nélkül a munka nem kezdhető el. 3. A hosszú hajat a baleset elkerülése végett össze kell fogni. 4. A laboratóriumban étkezni tilos. 5. A tanárnak jelenteni kell, ha bármiféle rendkívüli esemény következik be (sérülés, károsodás). Bármilyen, számunkra jelentéktelen eseményt (karmolás, preparálás közben történt sérülés stb.), toxikus anyagokkal való érintkezést, balesetet, veszélyforrást (pl. meglazult foglalat, kilógó vezeték) szintén jelezni kell a tanárnak. 6. A nagyobb értékű műszerek ki/be kapcsolásához kérjük a laboráns segítségét. Ezek felsorolása a mellékletben található. 7. A maró anyagok és tömény savak/lúgok kezelése kizárólag gumikesztyűben, védőszemüvegben történhet. Ha maró anyagok kerülnek a bőrünkre, azonnal törüljük le puha ruhával, majd mossuk le bő csapvízzel. 8. Mérgező, maró folyadékok pipettázása csak dugattyús pipettával vagy pipettázó labdával történhet. 9. A kísérleti hulladékokat csak megfelelő módon és az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni. A veszélyes hulladékokat (savakat, lúgokat, szerves oldószereket stb.) gyűjtőedényben gyűjtsük. Vegyszermaradványt ne tegyünk vissza a tárolóedénybe. 10. A gyakorlati órák alkalmával elkerülhetetlen a nyílt lánggal, melegítéssel való munka. Működési szabályzat - A gázégő begyújtásának a menete: 1; tűzveszélyes anyagok eltávolítása, 2; a kivételi hely gázcsapjának elzárása, 3; a fő gázcsap kinyitása, 4; az égő levegőszelepének szűkítése, 5; a gyufa meggyújtása, 6; a kivételi hely gázcsapjának kinyitása és a gáz meggyújtása. - A kémcsöveket szakaszosan melegítjük, az edény száját soha ne irányítsuk személyek felé. - Tűzveszélyes anyagokat ne tartsunk nyílt láng közelében. Az ilyen anyagokat tartalmazó üvegeket tartsuk lezárva, és egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk ki. - Ne torlaszoljuk el a kijárati ajtót, és az asztalok közötti teret. - Az elektromos, 230 V-ról működő berendezéseket csak a tanár előzetes útmutatása alapján szabad használni. Ne nyúljunk elektromos berendezésekhez nedves kézzel, a felület, melyen elektromos tárgyakkal kísérletezünk, legyen mindig száraz. - Tilos bármely elektromos készülék belsejébe nyúlni, burkolatát megbontani - A meghibásodást jelentsük a gyakorlatvezető tanárnak, a készüléket pedig a hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsuk. - Esetleges tűzkeletkezés esetén a laboratóriumot a tanulók a tanár vezetésével a kijelölt menekülési útvonalon hagyhatják el. 11. Munkahelyünkön tartsunk rendet. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, azt jelentsük a gyakorlatot vezető tanárnak. Rövid emlékeztető az elsősegély-nyújtási teendőkről Vegyszerek használata mindig csak a vegyszer biztonsági adatlapja szerint történhet. Az elsősegély-nyújtási eljárásokat a gyakorlatvezető tanár végzi. Tűz vagy égési sérülés esetén - Az égő tárgyat azonnal eloltjuk alkalmas segédeszközökkel (víz, homok, porraloltó, pokróc, stb.). Elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani. - Vízzel nem elegyedő szerves oldószerek tüzét tilos vízzel oltani! - Az égési sebet ne mossuk, ne érintsük, ne kenjük be, hanem csak száraz gézlappal fedjük be. Kisebb sérülésnél (zárt bőrfelületnél) használhatók az Irix vagy Naksol szerek. Mérgezés esetén - Ha bőrre került: száraz ruhával felitatjuk, majd bő vízzel lemossuk. - A bőrre, illetve testbe kerülő koncentrált kénsavat nem szabad vízzel lemosni, vagy hígítani, mert felforrósodik és égési sérüléseket okoz - Ha szembe jutott: bő vízzel kimossuk (szemzuhany), majd 2%- os bórsav oldattal (ha lúg került a szembe) vagy NaHCO 3 oldattal (ha sav került a szembe) öblítünk és a szemöblögető készletet használjuk. - Ha belélegezték: friss levegőre visszük a sérültet. - Ha szájüregbe jutott: a vegyszert kiköpjük, és bő vízzel öblögetünk. Sebesülés esetén - A sebet nem mossuk vízzel, hanem enyhén kivéreztetjük. - A sebet körül fertőtlenítjük a baleseti szekrényből vett alkoholos jódoldattal, majd tiszta és laza gézkötést helyezünk rá. Kisebb sérüléseknél sebtapaszt alkalmazunk. Áramütés esetén - Feszültség mentesítünk, a balesetest lefektetjük, pihentetjük és a sebeit laza gézkötéssel látjuk el. Amennyiben az áramütés a szívet is leállítaná, azonnali újraélesztésre van szükség. Értesítjük az iskolaorvost.

LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND

LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND D O M B Ó V Á R I A P Á CZAI CSERE J ÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium TERMÉSZETTUDOMÁNYOS LABORATÓRIUMA LABORATÓRIUMI MŰKÖDTETÉSI REND Működési

Részletesebben

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata...

Biológia 5. osztály. 1. Lágyszárú növények vizsgálata... 2. 2. A sztereomikroszkóp használata, működése... 4. 3. Élesztőgomba vizsgálata... Biológia 5. osztály 1 Biológia 5. osztály Tartalom 1. Lágyszárú növények vizsgálata................................................. 2 2. A sztereomikroszkóp használata, működése......................................

Részletesebben

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6

Fizika 8. osztály. 1. Elektrosztatika I... 2. 2. Elektrosztatika II... 4. 3. Ohm törvénye, vezetékek ellenállása... 6 Fizika 8. osztály 1 Fizika 8. osztály Tartalom 1. Elektrosztatika I.............................................................. 2 2. Elektrosztatika II.............................................................

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 7. évfolyam Patonainé Tóth Gyöngyi SZÍNTESTEK VIZSGÁLATA 01 1/2! T BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során használt eszközökkel rendeltetésszerűen dolgozz!

Részletesebben

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia

Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia Vadászati állattan, anatómia, élettan és etológia VI. Előadás A légző-szervrendszer. Dr. Katona Krisztián, SZIE VMI Légző-szervrendszer O 2 szállítása a testbe, CO 2 elszállítása onnan Hőszabályozás (lihegés

Részletesebben

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius

Az emésztő szervrendszer. Apparatus digestorius Az emésztő szervrendszer Apparatus digestorius Táplálkozás A táplálék felvétele. A táplálék tartalmaz: Ballasztanyagokat: nem vagy kis mértékben emészthetők, a bélcsatorna mozgásában van szerepük Tápanyagokat:

Részletesebben

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a szaporodáshoz szükséges. A sejtplazmától hártyával elhatárolt

Részletesebben

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4

Biológia 8. osztály. 1. A binokuláris mikroszkóp használata... 2. 2. Ozmózis és adszorpció... 4 Biológia 8. osztály 1 Biológia 8. osztály Tartalom 1. A binokuláris mikroszkóp használata............................................ 2 2. Ozmózis és adszorpció........................................................

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet.

Eszközismertető Stopper használat egyszerű, lenullázni az első két gomb együttes megnyomásával lehet. A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A ki és belégzés folyamatának megfigyelése Tüdőmodell készítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz Szükséges eszközök: olló, csipesz, gumikesztyű, lufi,

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4

Földrajz 6. osztály. 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai... 2. 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai... 4 Földrajz 6. osztály 1 Földrajz 6. osztály Tartalom 1. Gyújtsunk gyertyát! A gyertyaviasz változásai..................................... 2 2. Tüzeskedjünk! Az égés feltételei és típusai.......................................

Részletesebben

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

FIZIKA munkafüzet. o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FIZIKA munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 8. osztálya számára 8. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Elektrosztatika

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

Eszközismertető Fontos feladat: - a mikroszkóp helyes használatának megismertetése, ill. átismétlése - a digitális mérleg használatának bemutatása

Eszközismertető Fontos feladat: - a mikroszkóp helyes használatának megismertetése, ill. átismétlése - a digitális mérleg használatának bemutatása A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A mohanövény teleptestének és szervkezdeményeinek vizsgálata, összehasonlítása A spóratartó és a spórák megfigyelése, metszetkészítés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok:

Részletesebben

Élettelen ökológiai tényezők

Élettelen ökológiai tényezők A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Savas eső környezetkárosító hatásainak megfigyelése Metszetkészítés, mikroszkópos megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: víz, kénes-sav, lakmusz,

Részletesebben

BIOLÓGIA MUNKAFÜZET 10. É VF OLYAM II. K ÖT ET

BIOLÓGIA MUNKAFÜZET 10. É VF OLYAM II. K ÖT ET BIOLÓGIA MUNKAFÜZET 10. É VF OLYAM II. K ÖT ET Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Összeállította: Törökné Török Ildikó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az egysejtű élőlények sejtjei és a többsejtű élőlények sejtjei is csak mikroszkóppal láthatóak.

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése.

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. Eszközszükséglet: Optika I. tanulói készlet főzőpohár, üvegkád,

Részletesebben

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő

Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő 1. Kísérlet Élesztőgombák megfigyelése Anyagok, eszközök: pékélesztő, víz, mikroszkóp, csipesz, tárgylemez, fedőlemez, szemcseppentő A boltban vásárolt pékélesztőből kaparj le egy kis darabot, és oszlasd

Részletesebben

Biológia 11. osztály

Biológia 11. osztály Biológia 11. osztály 1 Biológia 11. osztály Tartalom 1. Hámszövetek metszeteinek mikroszkópos vizsgálata............................... 2 2. Ízület vizsgálata.............................................................

Részletesebben

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2 Fizika 7. osztály 1 Fizika 7. osztály Tartalom 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel...................... 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Jóga anatómia és élettan

Jóga anatómia és élettan Jóga anatómia és élettan Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2017.05.06. orrmelléküregek garat gége légcső Tüdő hörgők hörgőcskék Felső légutak: Orrüreg: Az orrüreget és az egész légzőrendszert csillószőrös

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (osztódószövet, bőrszövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis táblázatban

Részletesebben

Tapasztalat: Magyarázat:

Tapasztalat: Magyarázat: 1. Kísérlet Szükséges anyagok: 3,2 g cinkpor; 1,5 g kénpor Szükséges eszközök: porcelántál, vegyszeres kanál, vas háromláb, agyagos drótháló, Bunsen-égő Végrehajtás: Keverjük össze a cinkport és a kénport,

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az idegrendszer magasabb működése - a tanulás folyamatának A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A tudás az elraktározott információk előhívása, amely a sikeres tanulás

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal A gerinctelen állatok közé tartozik az ízeltlábúak

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az állati szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 1. (hámszövet, kötő-és támasztószövet) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc )

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc ) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc ) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi vese (és a nefron) működése 1. Az ember kiválasztó szervrendszere (http://hu.wikipedia.org/wiki/kiv%c3%a1laszt%c3%b3_szervrendszer)

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András

Szerkesztette Vizkievicz András Szerkesztette Vizkievicz András 1 Puhatestűek törzse Szerk.: Vizkievicz András Puhatestűek főbb csoportjai: Csigák osztálya Kagylók osztálya Fejlábúak osztálya Cserepeshéjúak osztálya Ásólábúak osztálya

Részletesebben

kalap tönk gallér bocskor spóratartó

kalap tönk gallér bocskor spóratartó TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az erdő gombái A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az erdők élőlényei életközösségeket alkotnak, amelyben az egyes élőlények között kapcsolat és kölcsönhatás van. Az

Részletesebben

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor

Növényi indikátorok használata kémhatás vizsgálatakor Jelző oldatok (ok) növényi alapanyagokból Növényi ok használata kémhatás vizsgálatakor A gyakorlat célkitűzése: A közvetlen környezetünkben előforduló vizes oldatok jellegének felfedezése. Szükséges fogalmak:

Részletesebben

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2

Biológia 6. osztály. 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata... 2 Biológia 6. osztály 1 Biológia 6. osztály Tartalom 1. A talaj élő és élettelen alkotórészeinek vizsgálata................................. 2 2. A talaj víztartalma, vízáteresztő- és vízvisszatartó képességének

Részletesebben

Raktározó alapszövet vizsgálata

Raktározó alapszövet vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Raktározó alapszövet funkciójának bemutatása Metszetkészítés Mikroszkóp használat gyakorlása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: almamag, csírázó burgonya, sárgarépa,

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI

A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI A KÖZÉPSZINTŰ KÉMIA SZÓBELI VIZSGA GYAKORLATI KÉRDÉSEI ÉS KELLÉKEI I. TÉTEL SZENT-GYÖRGYI ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2011. 1. A szőlőcukor és répacukor megkülönböztetése A tálcán szőlőcukor,

Részletesebben

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X.

IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője. Temesvár, február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. IV. TALENTUM - természettudományok és informatika verseny országos döntője Temesvár, 2018. február 24. BIOLÓGIA FELADATLAP X. OSZTÁLY I. EGYSZERŰ VÁLASZTÁS (40 pont) A kérdéshez kapcsolódó állítások közül

Részletesebben

V É R Z K A S A Y E N P

V É R Z K A S A Y E N P Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 7. évfolyam 1. feladat (1) Írd be a felsorolt anyagok sorszámát a táblázat megfelelő helyére! fémek anyagok kémiailag tiszta anyagok

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata.

A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata. A kísérlet célkitűzései: A súrlódási erőtípusok és a közegellenállási erő kísérleti vizsgálata. Eszközszükséglet: Mechanika I. készletből: kiskocsi, erőmérő, súlyok A/4-es írólap, smirgli papír gyurma

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2013. április 26. 13.00 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő: 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vérkeringés

Részletesebben

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös Testüregviszonyok A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös volt a többsejtű élőlények megjelenése

Részletesebben

Levegő összetételének vizsgálata

Levegő összetételének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A levegő összetételének vizsgálata A levegőben lévő szennyeződések megfigyelése Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: meszes víz, kobalt-klorid oldat, színezőanyag

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer

rugós erőmérő parafa dugó kapilláris csövek drótkeret cérnaszállal műanyag pohár víz, mosogatószer A kísérlet célkitűzései: A folyadék felületén lejátszódó jelenségek értelmezése, adhéziós és kohéziós erők fogalmának megismerése Eszközszükséglet: kristályosító csésze rugós erőmérő parafa dugó üveglap

Részletesebben

A vitálkapacitás. 1. Miért nem folyik ki az összes víz az edényből azonnal az ábrán látható helyzetben?

A vitálkapacitás. 1. Miért nem folyik ki az összes víz az edényből azonnal az ábrán látható helyzetben? 1 A vitálkapacitás Követelmény: Ismertesse a vitálkapacitás fogalmát. Hasonlítsa össze aktív sportoló és nem sportoló fiúk és lányok vitálkapacitását bemutató táblázat értékeit. Adjon magyarázatot az eltérésekre.

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A hal külső és belső testfelépítésének vizsgálata A legfejlettebb állatok a gerincesek törzsébe tartoznak. Ezek

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

Tej összetételének vizsgálata

Tej összetételének vizsgálata A kísérlet megnevezése, célkitűzései: A tej összetételének, tulajdonságainak vizsgálata A házi tej (nyers tej) és a boltban kapható tej összehasonlítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: salétromsav,

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ

ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. FELADATLAP A CSOPORT ÉLŐ RENDSZEREK RÉSZEKBŐL AZ EGÉSZ 1. Milyenek az élő rendszerek? Egészítsd ki a mondatot! Az élő rendszerek a környezetükkel és folytatnak, ezért anyagi rendszerek. 3 pont 2. Csoportosíts

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

1. ábra Tükrös visszaverődés 2. ábra Szórt visszaverődés 3. ábra Gombostű kísérlet

1. ábra Tükrös visszaverődés 2. ábra Szórt visszaverődés 3. ábra Gombostű kísérlet A kísérlet célkitűzései: A fény visszaverődésének kísérleti vizsgálata, a fényvisszaverődés törvényének megismerése, síktükrök képalkotásának vizsgálata. Eszközszükséglet: szivacslap A/4 írólap vonalzó,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A kalorimetria (jelentése: hőmennyiségmérés) (http://ttk.pte.hu/fizkem/etangyakpdf/1gyak.pdf)

Részletesebben

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei.

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei. Kedves Érdeklődő Nyolcadikos Tanulók, Kedves Szülők! A biológia és kémia szóbeli felvételi meghallgatás témaköreit a Bővebben-re kattintva olvashatják. Biológia 1. Az emberi test felépítése, működése és

Részletesebben

Nyitvatermők megfigyelése

Nyitvatermők megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Nyitvatermők fajainak megismerése A virágzat vizsgálata A levelek mikroszkópos vizsgálata Kész fenyőmetszet megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: lucfenyő

Részletesebben

Iskola neve: Csapatnév:.

Iskola neve: Csapatnév:. Iskola neve: Csapatnév:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam II. forduló 2018. január 15. 1. Amennyiben a rejtvényt helyesen megfejtitek, megkapjátok a verseny II. fordulójának

Részletesebben

Szakköri tanulói munkafüzet

Szakköri tanulói munkafüzet Szakköri tanulói munkafüzet Biológia 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Heiling Jolán 1 TARTALOM MUNKA-ÉS BALESETVÉDELMI, TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK... 2 1. FÉNYMIKROSZKÓP ÉS MIKROSZKÓPI TECHNIKÁK... 4 2. BAKTÉRIUMOK

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A növényi szövetek összehasonlító vizsgálata mikroszkóppal 2. (szállítószövet, alapszövetek) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az élőlények rendszere az alábbi kis

Részletesebben

TestLine - Életjelenségek, mikrovilág Minta feladatsor

TestLine - Életjelenségek, mikrovilág Minta feladatsor Mivel kebelezi be táplálékát az óriás amőba? (1 helyes válasz) 1. 1:14 Normál sejtszáj ostor csilló csalánfonal álláb Mely állítások igazak az ostorosmoszatokra? (4 jó válasz) 2. 1:31 Normál Ősi típusaiktók

Részletesebben

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés...

Földrajz 5. osztály. 1. Mutassuk ki a levegőt!... 2. 2. Nyomjuk össze a levegőt!... 4. 3. Gázok hőmérséklete és térfogata közötti összefüggés... Földrajz 5. osztály 1 Földrajz 5. osztály Tartalom 1. Mutassuk ki a levegőt!........................................................ 2 2. Nyomjuk össze a levegőt!......................................................

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Vízvizsgálatok, vízszennyezés hatásai A víz (H 2 O - dihidrogén-oxid) (http://hu.wikipedia.org/wiki/v%c3%adz) az élőlények számára

Részletesebben

TANULÓI KSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A vázizom felépítése és kapcsolódása a csontokhoz

TANULÓI KSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A vázizom felépítése és kapcsolódása a csontokhoz TANULÓI KSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A vázizom felépítése és kapcsolódása a csontokhoz Az ember mozgás szervrendszerének alapvető feladata a hely-és

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

1. tétel Eszközök Felkészülés a feleletre: Feladat: Útmutatás az értelmezéshez, magyarázathoz

1. tétel Eszközök Felkészülés a feleletre: Feladat: Útmutatás az értelmezéshez, magyarázathoz 1. tétel Bunsen égő Bunsen állvány dió lombikfogó oldalcsöves gömblombik parafadugóval 400 ml-es főzőpohár 200 ml vízzel kémcsőállvány, benne egy kémcsővel kémcsőfogó facsipesz rongy Erősítsd a diót a

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető)

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc párban is végezhető) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A csontok és a csontok ízületes kapcsolódásának vizsgálata Az ember mozgás szervrendszerének alapvető feladata

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a

A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a KERINGÉS A keringési szervrendszer feladata az, hogy a sejtekhez eljuttassa az oxigént és a különböző molekulákat, valamint hogy a sejtektől összeszedje a szén-dioxidot és a salakanyagokat. Biztosítja

Részletesebben

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn...

Fizika 9. osztály. 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 2. 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn... Fizika 9. osztály 1 Fizika 9. osztály Tartalom 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás............................................. 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

Érettségi kísérletek kémiából 2012.

Érettségi kísérletek kémiából 2012. Érettségi kísérletek kémiából 2012. 1. Két óraüvegen tejföl található, az egyik lisztezett. A tálcán lévő anyagok segítségével azonosítsa a lisztezett tejfölt! Válaszát indokolja! 2 db óraüveg Lugol-oldat

Részletesebben

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály

11. FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára. o s z t ály A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete FÖLDRAJZ munkafüzet Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 11. osztálya számára 11. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1. Ekvatoriális

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint Szóbeli vizsga A témakörök ismeretének mélységét a részletes érettségi követelmény meghatározza. A zárójelben levő számok a vizsgakövetelmény megfelelő fejezetére

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A BEKO HILG 64220 S TÍPUSÚ GÁZ FŐZŐLAPHOZ Forgalmazó: Hauser Magyarország Kft. 2040 Budaörs, Baross u. 89 Email: info@hauser.eu HILG 64220 S 2 HU TARTALOMJEGYZÉK 1. Fontos tudnivalók,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései:

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A reggeli emésztése a gyomor funkciója, egészséges táplálkozás A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember táplálkozás szervrendszere: 1. TÁPLÁLKOZÁS FOGALMA: A táplálkozáson

Részletesebben

Bilateria Kétoldali részarányosak

Bilateria Kétoldali részarányosak Bilateria Kétoldali részarányosak Archicoelomata Ős-testüregesek Eucoelomata Valódi testüregesek Enterocoela Hármas testüregesek Laposférgek Zsinórférgek Nyelesférgek Fonálférgek Csillóshasúak Kerekesférgek

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre.

BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIA VERSENY 8. OSZTÁLY 2018. ÁPRILIS 27. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári

Részletesebben

7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004.

7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. 7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2004. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Természetes vizeink összetételének vizsgálata, összehasonlítása Vízben oldott szennyezőanyagok kimutatása Vízben oldott ionok kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor:

Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor: Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor: 1. Az ábra egy anyag részecskéinek elhelyezkedését ábrázolja. Milyen halmazállapotú az illető anyag? Indokold a választ! 2. A halak a vízben oldott oxigént

Részletesebben

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat)

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat) KÉMIA 1) b) Szén-dioxid vizes oldatának kémhatása, forralása. (Elvégzendő) Két kémcső mindegyikébe öntsön kb. félig szénsavas ásványvizet. Mind a kettőbe tegyen néhány csepp metilvörös-indikátort! Ezután

Részletesebben

OKTV biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal A versenyző száma...

OKTV biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal A versenyző száma... OKTV 2010 2011 biológia I-II. kategória - Döntő 1. oldal Kedves Versenyző! Gratulálunk a Biológia OKTV-n elért eddigi kiváló teljesítményéhez! Csak így tovább! Először minden lapra a versenyző számához

Részletesebben

KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI

KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI, KÍSÉRLETEI ÉS KÍSÉRLETLEÍRÁSAI 2011. május Általános kémia 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések 4. Molekulák, összetett ionok 5. Anyagi

Részletesebben

Tartalom. Előszó... 3

Tartalom. Előszó... 3 4 TARTALOM Tartalom Előszó... 3 1. Bevezetés a biológiába... 9 1.1. A biológia tudománya... 9 Vizsgálati szempontok az élőlények rendszere... 10 Evolúciós fejlődés... 11 Vizsgáló módszerek... 12 1.2. Az

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete

TERMÉSZETISMERET. (Fizika) o s z t ály. A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói segédlete TERMÉSZETISMERET (Fizika) Tanulói kísérletgyűjtemény-munkafüzet az általános iskola 5. osztálya számára 5. o s z t ály CSODÁLATOS TERMÉSZET TARTALOM 1.

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 11. osztály, tehetséggondozó szakkör/fakultáció Lukácsné Zubor Zsuzsa TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék...2. oldal Tűz és balesetvédelem...3.oldal 1. Biokémia- diffúzió, ozmózis jelensége...7.

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 9. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Az egyenletes mozgás vizsgálata... 3 2. Az egyenes vonalú

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása

A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer szerveződése, a légzés szabályozása A levegő összetétele: N 2 78.09% O 2 20.95% CO 2 0.03% argon 0.93% Nyomásviszonyok: tengerszinten 760 Hg mm - O 2 159 Hg

Részletesebben

A diákok végezzenek optikai méréseket, amelyek alapján a tárgytávolság, a képtávolság és a fókusztávolság közötti összefüggés igazolható.

A diákok végezzenek optikai méréseket, amelyek alapján a tárgytávolság, a képtávolság és a fókusztávolság közötti összefüggés igazolható. Az optikai paddal végzett megfigyelések és mérések célkitűzése: A tanulók ismerjék meg a domború lencsét és tanulmányozzák képalkotását, lássanak példát valódi képre, szerezzenek tapasztalatot arról, mely

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM:

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Az ember szervezete és egészsége Biológia verseny 8. osztály 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. A tápcsatorna szervei

Részletesebben