Pirosban A Nôkért (PAN)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pirosban A Nôkért (PAN)"

Átírás

1 Szakmai háttéranyag Pirosban A Nôkért (PAN) A nôk 57 százalékának szív és érrendszeri betegség okozza a végzetét. Ennek ellenére a legtöbben nem fordítanak kellô figyelmet az idôben történô megelôzésre. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány kezdeményezésére, a Magyar Kardiológusok Társasága támogatásával elinduló PaN Pirosban a Nôkért mozgalom célja, hogy a befolyásolható kockázati tényezôk elkerülésére minden nô is felfigyeljen. Az ország legnevesebb divattervezôi álltak a mozgalom nyitánya mellé, akik egyedülálló divatbemutatóval jelzik támogatásukat. A közélet neves hölgy szereplôi vállalkoztak a PAN mozgalom nagyköveteinek, hogy minél többekhez eljusson: Riadó a Nôk Szívbetegsége ellen.

2 A tévhit Ha bárkit megkérdezünk, hogy miben halnak meg leggyakrabban a férfiak, mindenki azonnal és pontosan válaszol: koszorúér-betegségben, infarktusban, esetleg agyvérzésben, vagyis a halál oka valamilyen szív- és érrendszeri betegség. Ha megkérdezzük, hogy milyen betegség következtében fejezi be életét a legtöbb nô, a válasz - némi gondolkodás után általában az, hogy haláluk oka valamilyen rosszindulatú daganat, például emlôrák. PaN Pirosban a Nôkért hazánkban A valóság A valóság viszont az, hogy 2005-ben a nemzetközi statisztika szerint 17.5 millió ember halt meg infarktusban, hirtelen szívhalál vagy agyi érkatasztrófa szélütés következtében és ezek fele nô volt. Az Európai Unióban több nôt öl meg a szív-és érbetegség a hölgyek 55 %-át, mint férfit, akiknek 43 %-a hal meg koszorúér-betegségben. Nálunk még rosszabb a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nôk halálozásának 57 %-át szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45 %-ban felel_sek a halálozásért. A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében. Riadó a Nôk Szívbetegsége ellen Az Amerikai Szív Szövetség figyelt fel elôször arra, mennyire általános az a tévhit, hogy a szívbetegség afféle férfikór és a nôk, kiváltképp a változó kor elôtt, szinte védettek a koszorúérbetegség ellen. Az Egyesült Államokban ezért elindították azt a mozgalmat, mely az egész társadalmat igyekszik tájékoztatni arról, hogy a szívroham kockázata ugyanúgy fenyegeti a nôket, mint a férfiakat és ezért mindent meg kell tennünk mind a hölgyek, mind az urak szívének megvédése érdekében. A Go Red For Women program szimbóluma szép piros nôi ruha lett, melyet a lehet_ legnagyobb nyilvánosság, népszer_sítés érdekében világsztárok viseltek: az elôzô években az Oscar-díjas színésznô, Catherina Zeta-Jones jelent meg elegáns pirosban. A jelszó, amit a ruhára írtak, így szól: Ez nem piros ruha. Ez riadó! A Szív Világszövetség, mely az egész világon küzd a szív-és érrendszeri betegségek ellen, globális mozgalommá szélesítette azt a programot, melynek magyar elnevezése: Pirosban A Nôkért, vagyis PAN. A Világszövetség tagja minden országban a kardiológus orvosok tudományos egyesülete és az a társadalmi szervezet, amelyik legtöbbször a szívbetegségben szenved_k és családjaik vezetésével mindent megtesz, a mai társadalmakban a legtöbb életet kioltó betegség megel_zése, minél eredményesebb kezelése érdekében.

3 Magyarországon ennek értelmében a Szív Világszövetség tagjaként a szakorvosok tudományos szervezete, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), illetve az egész társadalmat képviselô (MNSZA) kapta meg a megbízást, szervezze meg és indítsa el ezt a mozgalmat, mely igyekszik mindenkit elérni, hogy megértsék: nem csak a férfiak, hanem a nôk életét is elsôsorban a szív- és érbetegségek veszélyeztetik. Szükség is van a PAN hazai elterjesztésére, mert a magyarországi adatok elkeserítôk. Az között, 8 európai országban végzett fölmérés, az Euroaspire I-II-III tanúsága szerint nálunk az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség ismert kockázati tényezôi ma már gyakoribbak a hölgyek körében, mint az erôsebb nem tagjaiban A n_k szívbetegségének kockázati tényez_i A dohányzás a koszorúér-betegség egyik, sokak esetében nehezen kiiktatható, de teljes mértékben megszüntethetô kockázati tényezôje. Ez a fiatal amerikai nôk szempontjából mind elhanyagolhatóbb szempont: az USA területén a dohányzás gyakorisága jelentôsen csökkent. A munkahelyek válságos idôben els_ként a cigarettázókat bocsájtják el, illetve a füstölô fiatalokat nem veszik föl a gyárba, hivatalba. Ez nem megkülönböztetés, csak egyszerû számítás: a dohányosok gyakrabban betegek és többször hiányoznak a munkahelyrôl. A magyar helyzet sokkal rosszabb: nálunk több fiatal lány kezd dohányozni, mint fiú! Fontos kockázati tényezô a magas vérnyomás. A hazai statisztikák szerint éves korban már a férfiak és a nôk csaknem egyharmada hipertóniás, de 51 éves kortól minden második magyarnak emelkedett a vérnyomása. Igen fontos, hogy 65 évtôl fölfelé a nôkben ez a betegség gyakoribb, mint férfiak között. Hasonló gond a cukorbaj. Ez önmagában is betegség, de a koszorúér elmeszesedésének ugyancsak jelent_s kockázati tényezôje. A korosodó férfiak és nôk között szintén azonos gyakoriságban észlelhetô: minden tizedik idôs ember lesz cukorbeteg! A kórosan emelkedett vérzsír-szint felnôtt korban szintén gyakrabban figyelhetô meg a gyengébb nem tagjai között, mint a férfitársadalomban. Nálunk az idôsödô férfiak12.3 %- ának, a nôk 14.8 %-ának vérében magas a rossz, az LDL-koleszterin szint. A kövérség is jellemzôbb a hölgyekre, mint az urakra. Azt is régóta megfigyelték, hogy ezek a kockázati tényezôk legtöbbször együtt jelennek meg. A kezdôdô cukorbetegség igen gyakorta jár magas vérnyomással, kóros vérzsír szinttel és elhízással: ezt a jellegzetes kombinációt metabolikus tünetcsoportnak hívják: az életkor elôrehaladásával ma már ez is gyakrabban látható a hölgyeknél.

4 Különbségek a nôk szívének rovására Korábban még jellemzô volt, hogy a szívbetegségek a nôknél idôsebb korban jelentkeztek, mint a férfiaknál. Ma viszont mind több fiatal nô dolgozik olyan területen, ahol korábban csak férfiak voltak, sokan kerültek vezetô pozicióba és ennek megfelelôen elborítja ôket is a munkahelyi, zaklató stress, vagyis a distress. Fiatal korban a nôi nemi hormonoknak éppen a koszorúér-betegség ellen védô hatást tulajdonítottak, de ma ezt a kedvezô befolyást sokan eltúlzottnak tartják, viszont a még mindig ifjú hölgyek mind férfiasabb életmódja, életvitele azt jelenti, hogy az infarktus nem csak gyakoribbá válik, de kockázata is el_bbre tolódik. Ennek a veszélyét még az is fokozza, hogy a n_k szívrohama nem ritkán furcsa, nem az infarktusra jellemzô, szokatlan tünetekkel jár. Ezt néha nem csak a beteg nem ismeri fel, de az orvos sem szívpanaszra gondol, ezért világszerte megfigyelték, hogy a szívbeteg n_ket a kórházban kés_bb kezdik erélyesen kezelni és nem is kapják meg azt az ellátást, mint a férfiak, f_leg azért, mert tüneteiket, panaszaikat a régebbi elképzelések alapján a doktorok sem veszik komolyan. Céljaink A PAN alapvetô célja annak tudatosítása, hogy a szív-és érbetegségek férfiakra és nôkre egyformán veszélyesek, sôt a hölgyek kockázata nagyobb, mint a férfiaké. Valamennyiünk felel_ssége, hogy igyekezzünk a befolyásolható kockázati tényez_ket mind a férfiak, mind a nôk életébôl eltüntetni. Felelôsségünket növeli, hogy a gyerekek számára a felnôtt minta még fontosabb, mint a tanítás. Elsôsorban az egészséges életmódú környezetben felnövekvô kislányokból lesznek azok a szép, fiatal nôk, akik minden társadalom életének alapját és jöv_jét jelentik. A PAN szervezôi azt szeretnék, hogy ez a mozgalom szétterjedjen az egész társadalomban. Ne kampány legyen, hanem beépüljön mindenki tudatába és folyamatosan érvényesüljön mindennapjainkban. A PAN mozgalom szervez_i a jövôben is segíteni kívánnak mindenkinek abban, hogy a szívbetegségek befolyásolható kockázati tényezôit kiiktathassuk életünkbôl. Csatlakozzon Ön is a PAN mozgalomhoz. Nálunk az elsô PAN Nap február 6. Aki egyetért velünk, az jelezze azzal, hogy február 6-án pirosba öltözik, vagy visel valami pirosat: sálat, kend_t, nyakkend_t, jelvényt. Nálunk a Pirosban A Nôkért PAN legyen PANdémia! Sajtókapcsolat: Nagy Orsolya mail: tel.:

5 A Magyar Kardiológusok Társasága által létrehozott célja a szív-érrendszeri betegségek visszaszorítása annak érdekében, hogy az ne legyen a vezet_ halálok, valamint a korai rokkantság egyik f_ el_idéz_je Magyarországon. telefon: (76) Magyar Kardiológusok Társasága Fô feladata, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik a Társaságon belül vagy kívül a szív és érrendszeri betegségek elleni harcban, illetve a hazai kardiológia fejlesztésében részt kívánnak venni.

Vérfrissítés a kardiológusoknál Leszürették magukat a kardiológusok. Balatonfüred - 2010-05-09

Vérfrissítés a kardiológusoknál Leszürették magukat a kardiológusok. Balatonfüred - 2010-05-09 Vérfrissítés a kardiológusoknál Leszürették magukat a kardiológusok Balatonfüred - 2010-05-09 A magas vérnyomás kezelésének európai irányelvei, a hirtelen szívhalál kérdése, a szívinfarktus megelőzésének

Részletesebben

Stroke, a hirtelen csapás 2009/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Stroke, a hirtelen csapás 2009/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2009/3 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Agy ér katasztrófa Stroke, a hirtelen csapás A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó

Részletesebben

...minden halállal én leszek kevesebb,... ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól. Ernest Hemingway

...minden halállal én leszek kevesebb,... ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól. Ernest Hemingway ...minden halállal én leszek kevesebb,... ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól. Ernest Hemingway Tartalom 1. A szív és érrendszeri betegségek és veszélyeik.................. 7 2. A

Részletesebben

www.pirosbananokert.hu

www.pirosbananokert.hu www.pirosbananokert.hu Nagyon múlékony mesterség az övék. Tele kételyekkel, örömökkel és vívódással. Egyvalami összeköti ôket : föladni azt, amire hivatásukat tették : átadni a következô generációnak is

Részletesebben

Beszámoló a Gödöllői kistérség lakosságának egészségi állapotáról

Beszámoló a Gödöllői kistérség lakosságának egészségi állapotáról ÁNTSZ Gödöllői, Aszódi, Veresegyházi Kistérségi Intézete Beszámoló a Gödöllői kistérség lakosságának egészségi állapotáról 2008.11.20. Készült Gödöllő Város Önkormányzata Képviselőtestülete számára 1.

Részletesebben

Sajtóközlemény azonnali közlésre

Sajtóközlemény azonnali közlésre Sajtóközlemény azonnali közlésre Stroke napja pár perc az életért Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és számos szórakoztató programmal várja az érdeklődőket szombaton, október 11-én a Magyar Stroke

Részletesebben

2010-2011. I. félév. Szolnok, 2011. október 05. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Jászberény. Karcag. Szolnok. Mezőtúr

2010-2011. I. félév. Szolnok, 2011. október 05. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Jászberény. Karcag. Szolnok. Mezőtúr Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról, az egészségromlást kiváltó vélelmezett okokról és a szükséges tennivalókról 2010-2011. I. félév

Részletesebben

Tartsa látótérben! 2011/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Tartsa látótérben! 2011/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2011/3 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával A szélütésről Tartsa látótérben! A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja Együtt erősebbek vagyunk 2010 2011 Páciensoktatási

Részletesebben

Tájékoztatója. Szolnok, 2014. október 20. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos

Tájékoztatója. Szolnok, 2014. október 20. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos Tájékoztatója a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról, az egészségromlást kiváltó vélelmezett okokról és a szükséges tennivalókról a 2013. évi adatok

Részletesebben

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/2 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Betegség-e az elhízás? Súlyos kérdések A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó kiadványa a Magyar Társaság

Részletesebben

Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE

Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE Projektgazda: Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. A projekt az Európai Unió

Részletesebben

ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS KRÓNIKUS BETEGSÉGEK DR. HERMANN DÓRA

ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS KRÓNIKUS BETEGSÉGEK DR. HERMANN DÓRA ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS KRÓNIKUS BETEGSÉGEK DR. HERMANN DÓRA ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETI MÓDSZERTANI KÖZPONT 2006 TARTALOMJEGYZÉK 1. Kiemelt megállapítások... 3 2. Háttér... 4 3. Módszertan...

Részletesebben

AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL

AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL A stroke kifejezés angol szó, amely ütést, csapást jelent, a magyar köznyelv sem véletlenül hívja a betegséget gutaütésnek, szélütésnek. Nevezik még agylágyulásnak, agyvérzésnek

Részletesebben

Betegségek Észak-Magyarországon (háziorvosi és házi gyermekorvosi nyilvántartás alapján)

Betegségek Észak-Magyarországon (háziorvosi és házi gyermekorvosi nyilvántartás alapján) Internetes kiadvány www.ksh.hu Központi 29.szeptember Statisztikai Hivatal ISSN 978-963-235-253-4 Betegségek Észak-Magyarországon (háziorvosi és házi gyermekorvosi nyilvántartás alapján) Tartalom Bevezető...2

Részletesebben

. számú előterjesztés

. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 5k,f. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére Kőbánya Egészségügyi Programjáról I. Tartalmi összefoglaló Budapest

Részletesebben

Egészségfelmérés (ELEF), 2009

Egészségfelmérés (ELEF), 2009 21/ Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam. szám 21. április 27. Egészségfelmérés (ELEF), 29 A tartalomból 1 Fókuszban az egészség 1 Főbb megállapítások 1 Az egészség önértékelése,

Részletesebben

A szív betegségei 2009/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

A szív betegségei 2009/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2009/2 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Hipertónia Világnap A szív betegségei A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja De nincs idom mozogni...

Részletesebben

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ után Bevezetés A szívinfarktus (köznapi nevén szívroham) a koszorúérbetegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető

Részletesebben

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Budapest X.-XVII. Kerületi Intézete 1102 Budapest, Endre u. 10.; 1173 Budapest, Bakancsos u. 3.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Budapest X.-XVII. Kerületi Intézete 1102 Budapest, Endre u. 10.; 1173 Budapest, Bakancsos u. 3. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Budapest X.-XVII. Kerületi Intézete 1102 Budapest, Endre u. 10.; 1173 Budapest, Bakancsos u. 3. 1475 Budapest, Pf. 392; 1656 Budapest, Pf. 74. Telefon:

Részletesebben

A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban

A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban NAGY Edit, NAGY Ferenc Nyíregyházi Főiskola Társadalom-és Kultúratudományi Intézete nagyed@nyf.hu Tanulmányunkban arról szeretnénk képet kapni,

Részletesebben

A depresszióról mindenkinek

A depresszióról mindenkinek A depresszióról mindenkinek Tartalom... a depresszió nem a lélek megsemmisülése; férfiak és nôk számtalan sokan tanusíthatják egyetlen megváltó kegyelmét: hogy legyôzhetô. Azoknak, akik bejárták a depresszió

Részletesebben

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013.

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013. IV. évf. 2. szám 2013. április RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Fiatalokat is fenyeget a rák Illyés András Aki időt nyer, életet

Részletesebben

Nemzeti Lelki Egészség Stratégia

Nemzeti Lelki Egészség Stratégia Nemzeti Lelki Egészség Stratégia 2014-2020 Szakpolitikai stratégia tervezet v1 munkaanyag 2014. január 22. 1 Rövidítések jegyzéke MPT LEGOP OTH EU WHO GYEMSZI OPAI OPNI WHO EU MHAP ESZK MESZP KSIR OPK

Részletesebben

Kiss Gábor, Fürkész Holding Kft, program menedzser, ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola PhD hallgató

Kiss Gábor, Fürkész Holding Kft, program menedzser, ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola PhD hallgató Kiss Gábor, Fürkész Holding Kft, program menedzser, ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola PhD hallgató Budán Eszter, Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola, tanító, Neveléstudományi szakértő Kiss

Részletesebben

Nemzeti Vese Program. Betegtájékoztató

Nemzeti Vese Program. Betegtájékoztató K e d v e s O lvasó! A füzet, amit most kezében tart azt a célt szolgálja, hogy megismertessük Önnel azokat a tényeket és adatokat, amelyek segítenek a veseműködéssel, a vesebetegséggel kapcsolatos tájékozódásban.

Részletesebben

Mik a HPV-fertőzés tünetei? Meg lehet-e gyógyulni a HPV-fertőzésből?

Mik a HPV-fertőzés tünetei? Meg lehet-e gyógyulni a HPV-fertőzésből? 1 Mi az a HPV? Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább

Részletesebben

MELLÉKLETEK A KERETMEGÁLLAPODÁS KOMMUNIKÁCIÓS ÜGYNÖKSÉGI, NYOMDAI ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉRE

MELLÉKLETEK A KERETMEGÁLLAPODÁS KOMMUNIKÁCIÓS ÜGYNÖKSÉGI, NYOMDAI ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉRE MELLÉKLETEK A KERETMEGÁLLAPODÁS KOMMUNIKÁCIÓS ÜGYNÖKSÉGI, NYOMDAI ÉS RENDEZVÉNYSZERVEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉRE tárgyú közbeszerzési eljárás ajánlati dokumentációjához 1. számú melléklet: Az emlő-,

Részletesebben

Idősügyi stratégia. Rózsaszentmárton 2010

Idősügyi stratégia. Rózsaszentmárton 2010 Idősügyi stratégia Rózsaszentmárton 2010 Készítette: Lukácsné Szabó Alexandra Őszirózsa Gondozási Központ Intézményvezető Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1.1. Az időskor fogalma 1.2. Idősek a WHO szerint

Részletesebben

Összefogás az egészségért a mellrák ellen

Összefogás az egészségért a mellrák ellen Összefogás az egészségért a mellrák ellen Lánchíd séta-partnerlánc Online megjelenések Médium: Social Branding Dátum: 2009. szeptember 23. Új kezdeményezésekkel az Egészség Hídja Összefogás SocialBranding

Részletesebben

II. évfolyam 2015. 1. szám

II. évfolyam 2015. 1. szám Időszakosan megjelenő elektronikus folyóirat II. évfolyam 2015. 1. szám ECSSZ EURÓPAI CSALÁDTUDOMÁNYI SZEMLE A folyóirat neve angolul: European Family Science Journal Az Európai Családtudományi Társaság

Részletesebben