pdffactory Pro v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt Minden jog fenntartva

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "pdffactory Pro v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt. 1994-2008 Minden jog fenntartva. 2008.06.01."

Átírás

1 pdffactory Pro v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt Minden jog fenntartva

2 1 Tartalomjegyzék I A kézikönyvről pár szóban 2 II Jogi tudnivalók 2 III A program megvásárlása 2 IV A program nyelve 2 V 2 V.1 Telepítés A nyomtató telepítése... 4 A nyomtató eltávolítása V.2 Regisztráció... 4 V.3 pdffactory... Pro specifikus nyomtató beállítások Setup/Beállítás fül Metrics/Méretezés fül Graphics/Képek fül Preview/Előnézet fül Fonts/Betűk fül Doc Info/Dokumentum infomáció fül Security/Biztonság fül Links/Hivatkozások fül Bookmarks/Könyvjelzők fül Settings/Egyéb beállítások fül About/Névjegy fül VI Segítségnyújtás 46

3 A kézikönyvről pár szóban I 2 A kézikönyvről pár szóban A leírás a pdffactory Pro program v3.30 verziójához készült. A programot Adobe PDF dokumentumok készítésére tervezték. II Jogi tudnivalók A kézikönyv minden előzetes bejelentés nélkül megváltozhat és tartalma a Macasoft Bt. részéről nem jelent semminemű kötelezettséget. A vásárló egy másolatot készíthet a programról saját biztonsági másolat céljából. Ezt a kézikönyvet vagy bármely részét nem lehet semmilyen formában vagy okból, mechanikusan vagy elektronikusan másolni, honlapra feltölteni, honlapra hivatkozást elhelyezni rá a Macasoft Bt. engedélye nélkül, kivéve, ha az a vásárló saját egyéni használatára készül. Mindent megtettünk, hogy az ebben a kézikönyvben található információ teljes és pontos legyen. A Macasoft Bt. nem felelős semminemű kárért, amelyet a nem teljes leírás vagy akaratlan hibák okozhatnak. A program egyes részei minden külön jelzés nélkül megváltozhatnak. Macasoft Bt. Minden jog fenntartva. III A program megvásárlása A programot a honlapunkon tudja megrendelni. Keresse a magyar viszonteladót (Macasoft Bt.) az címen. IV A program nyelve A program felhasználói felületének nyelve angol, a leírásban a program angol elnevezéseit használtuk. V V.1 Telepítés V.1.1 A nyomtató telepítése A program telepítésének a lépései a következők: - Töltse le a oldalról a telepítőprogramot. - Futtassa a letöltött fájlt. - Az első képernyőn a program rákérdez, hogy telepíti-e a programot. Kattintson a Yes/Igen gombra:

4 3 A következő képernyőn a program licencszerződését látja. Ha egyetért a program licencszerződésével, akkor válassza az I accept the terms/elfogadom a feltételeket lehetőséget: A telepítés lefut, amelyet egy ablak is jelez. Kattintson az OK gombra: A következő képernyőn megjelennek a telepített nyomtatók, köztük a pdffactory Pro nyomtatóval..

5 V A nyomtató eltávolítása A pdffactory Pro nyomtató eltávolításához nyissa meg a Start/Programok/pdfFactory Pro menüt, majd válassza az Uninstall pdffactory Pro menüpontot. V.2 Regisztráció A program megvásárlása 2 után ben kap egy kódot, amelyet a következőképp tud a programnak megadni: A nyomtatók listájában válassza ki a pdffactory Pro nyomtatót, kattintson rá jobb egérgombbal, s válassza a Tulajdonságok menüpontot.

6 5 Kattintson az About/Névjegy fülre. A Name/Név mezőbe írja a nevét, a Registration code/regisztrációs kód mezőbe pedig a kapott regisztrációs kódot, majd kattintson az Enter registration code/regisztrációs kód beírása gombra:

7 6 (A képernyőn egy nem létező kód van illusztráció céljából.) Ha eltéveszti a kódot, akkor a következő képernyőt látja: Ha a kód megfelelő, akkor a program megköszöni a regisztrációt:

8 V.3 7 pdffactory Pro specifikus nyomtató beállítások A nyomtatók listájában válassza ki a pdffactory Pro nyomtatót, kattintson rá jobb egérgombbal, s válassza a Tulajdonságok menüpontot. Az Általános fülön kattintson a Nyomtatási beállítások gombra. V.3.1 Setup/Beállítás fül Paper size/papírméret: A kimenet (PDF fájl) lapméretét tudja megadni. Érdemes arra állítani, amit majd később papírra is ki akar nyomtatni. A Custom.../Egyedi... gombra kattintva egyedi papírméretet tud definiálni:

9 8 A Name/Név mezőben megadott nevet a program megjegyzi, s ezután kiválaszthatja majd a Paper size/papírméret listában. A Width/Szélesség és Height/Magasság mezőkben adhatja meg az egyedi méreteket. Orientation/Tájolás: Választhat, hogy Portrait/Álló vagy Landscape/Fekvő legyen a lap tájolása. pdffactory Pro dialog/pdffactory Pro párbeszédablak: Do not show dialog/ne mutasd a párbeszédablakot: Amikor egy programból a pdffactory Pro nyomtatót használja, s ez - be van jelölve: a When PDF file is ready/amikor a PDF fájl elkészült részben megadottak szerint (később tárgyaljuk részletesen) kezeli a program az elkészült PDF fájlt. - nincs bejelölve: a program megmutatja a PDF fájl előnézetét a Preview/Előnézet panelon, mielőtt pl. elmentené azt:

10 9 Automatically dismiss dialog after X minute idle/párbeszédablak becsukása X perc üresjárat után: Amikor egy programból a pdffactory Pro nyomtatót használja, s ez be van bejelölve, akkor a program X percig mutatja a PDF fájl előnézetét a Preview/Előnézet panelon, majd ha ennyi ideig nem csinál semmit a felhasználó, akkor a When PDF file is ready/amikor a PDF fájl elkészült részben megadottak szerint (később tárgyaljuk részletesen) kezeli a program az elkészült PDF fájlt. When PDF file is ready/amikor a PDF fájl elkészült: - view the file/fájl megtekintése: az elkészült PDF fájlt a program a PDF fájlokhoz rendelt alapértelmezett programmal (pl. Adobe Acrobat Reader) megnyitja - send the file/fájl küldése: a program egy új levelet generál az alapértelmezett levelezőprogramban, s mellékletként csatolja az elkészült PDF fájlt - execute a command/parancs futtatása: a PDF fájl elkészültekor a program egy fájlt vagy parancsfájlt futtat. Pl. lehet arra használni, hogy egy hangfájlt megszólaltatva értesítse Önt a program a PDF elkészüléséről. A PDF fájl nevét a %1 paraméterrel adhatja át a küldő programnak, amely külső programot a Browse/Tallózás gombra kattintva választhat ki. - print the file/fájl nyomtatása: az elkészült PDF fájlt az alapértelmezett nyomtatóra küldi. - copy the file to the clipboard/fájl vágólapra másolása: az elkészült PDF fájlt a vágólapra másolja, hogy azt onnan pl. egy mappába vagy levélbe tudja később illeszteni.

11 V Metrics/Méretezés fül Emulate printer/nyomtató emulálása: Ha ezt bejelöli, akkor a PDF-ben a sor- és oldaltörések úgy lesznek megszerkesztve, mintha az adott nyomtatóra küldte volna a dokumentumot, annak az alapértelmezett felbontásával és margóival. Ha nem kéri az emulálást, akkor a Resolution/Felbontás és Margins/Margó (Left/Bal, Top/Felső, Right/Jobb és Bottom/Alsó) értékekkel készül el a PDF dokumentum. A Restore defaults/eredeti értékek visszaállítása gombbal az alapértelmezett beállításokat töltheti vissza.

12 V Graphics/Képek fül Downsample monochrome images to X dpi/fekete-fehér képek felbontásának átállítása X dpi-re: Az adott felbontással lesznek a fekete-fehér képek eltárolva a PDF fájlban. Kisebb dpi rosszabb felbontást, kisebb fájlméretet, míg a nagyobb dpi jobb felbontást, de nagyobb fájlméretet eredményez. Downsample color images to X dpi/színes képek felbontásának átállítása X dpi-re: Az adott felbontással lesznek a színes képek eltárolva a PDF fájlban. Hasonlóan a fekete-fehér képekhez, a kisebb dpi rosszabb felbontást, kisebb fájlméretet, míg a nagyobb dpi jobb felbontást, de nagyobb fájlméretet eredményez. Use JPEG compression/jpeg tömörítés használata: A képeket a PDF-ben JPEG veszteséges tömörítéssel tárolja a program, ha ezt bejelöli. Ha nem jelöli be, a képeket a program nem tömöríti, ekkor a tömörítetlen kép elég nagy helyet el tud foglalni a fájlban. Ha tömörít, akkor a nagyobb tömörítés rosszabb felbontást, kisebb fájlméretet, míg a kisebb tömörítés jobb felbontást, de nagyobb fájlméretet eredményez. A Restore defaults/eredeti értékek visszaállítása gombbal az alapértelmezett beállításokat töltheti vissza.

13 V Preview/Előnézet fül Ennek a panelnak a jobb oldalán az elkészült PDF előnézetét tekintheti meg, a nyomtató beállításakor ez a fenti képnek megfelelően üres. Ha egy dokumentumot elküld a PDF nyomtatónak, akkor pl. a következő kép jelenik meg:

14 13 Nézet megváltoztatása: Ha az előnézeti képen kétszer rákattint a dokumentum képére, akkor nagyítani tudja az előnézeti képet (a lap alján a nézet (zoom) ekkor 100%ra változik). Ha ismét a teljes oldalt akarja látni, akkor ismét kattintson kétszer a képre. A következő nézeteket választhatja a dokumentumra jobb egérgombbal kattintva, a megjelenő Zoom menüben: normal (teljes oldal), 100%, 200% és 400%. Ugyanebben a helyi menüben láthatja, hogy lehetősége van az adott oldalt könyvjelzővel (bookmark) 39 megjelölni. Ezen a képernyőn alul lehetősége van: megnyitni (View PDF) az elkészült PDF dokumentumot az alapértelmezett PDF olvasóban

15 14 elmenteni (Save...) az elkészült PDF dokumentumot elküldeni (Send...) az elkészült PDF dokumentumot az alapértelmezett levelezőprogramnak, amely egy új levelet nyit meg, s mellékletként csatolja az elkészült PDF fájlt Help/Súgó: Angol nyelvű súgó megnyitása Close/Bezárás: Becsukja az előnézeti ablakot Print.../Nyomtatás: A PDF-et a program kinyomtatja a következő ablakban kijelölt nyomtatón A pdffactory Pro lehetőséget ad arra Önnek, hogy akár több eltérő programból több nyomtatási feladatot (job) öszesítve egy darab PDF-et hozzon létre. Ehhez csak azt kell tenni, hogy ne csukja be az előnézeti ablakot, hanem a programokból egymás után is a pdffactory Pro-t válassza nyomtatási kimenetnek. A következő példában két lapot egy adott Word dokumentumból, egy oldalt pedig egy másik Word dokumentumból nyomtattunk ki: Látható, hogy a fejléc mutatja, hogy 2 jobs, 3 pages (23 kb). Azaz két különálló nyomtatási feladat összege a PDF fájl, összesen 3 oldal, s a fájl mérete 23 kb. Baloldalt alul láthatjuk, hogy page 3 of 3, azaz a harmadik oldalt láthatjuk az összesen 3 oldalból. Oldalak közti navigáció: A megjelenített oldalt követő oldalt a jobb oldalon látható csúszka lefelé húzásával vagy a lefelé nyíllal érheti el. Hasonlóképpen érhet el a megjelenítettnél előbbi oldalakat (jobb oldali csúszka felfelé húzása illetve felfelé nyíl). Adott oldal törlése: A megjelenített oldalt a Delete billentyű lenyomásával törölheti a PDF fájlból, illetve a

16 15 dokumentumra jobb egérgombbal kattintva, a megjelenő menüben válassza a Delete this page/ennek az oldalnak a törlése menüpontot: Több oldal törlése: Kattintson az első oldalra, amelyet törölni akar, ekkor az oldalnak lesz egy kerete. Menjen az utolsó törlendő oldalra, s a Shift billentyű lenyomva tartása mellett kattintson rá. Ekkor a lap alján láthatja is a kijelölt oldalak számát. Nyomja le a Delete billentyűt vagy jobb egérgomb, s válassza a Delete selected pages/kiválasztott oldalak törlése menüpontot az oldalak törléséhez: Adott nyomtatási feladat törlése: A dokumentumra jobb egérgombbal kattintva, a megjelenő menüben válassza a Delete this job/ennek a nyomtatási feladatnak a törlése menüpontot. Üres, elválasztó lap beillesztése: A fenti, jobb egérgombra megjelenő menüben az Insert blank page/üres lap beillesztése menüben a before this page/jelenlegi lap elé menüpont kiválasztásával vagy az Ins billentyűt lenyomva az adott lap elé, míg az after this page/jelenlegi lap után menüpont kiválasztásával vagy a Ctrl+Ins billentyűkombinációt lenyomva az adott lap után tud üres lapot beilleszteni. A fenti, jobb egérgombra megjelenő menüben két további menüpontot is láthat, amelyek segítségével átrendezheti az oldalak sorrendjét a PDF dokumentumban: Copy PDF file to clipboard/pdf fájl vágólapra másolása menüpont választásakor az egész PDF dokutum a vágólapra kerül. Cut/Kivágás (Ctrl+X billentyűkombináció): Az adott oldalt vagy a kiválasztott oldakat a vágólapra mozgatja át a program. Több oldalt a törléshez hasonlóan a következőképpen vághat ki: kattintson az első

17 16 oldalra, amelyet ki akar vágni, ekkor az oldalnak lesz egy kerete. Menjen az utolsó kivágandó oldalra, s a Shift billentyű lenyomva tartása mellett kattintson rá. Ekkor a lap alján láthatja is a kijelölt oldalak számát. Nyomja le a Ctrl+X billentyűkombinációt vagy jobb egérgomb, s válassza a Cut/Kivágás menüpontot az oldalak kivágásához. Ha a vágólapon van egy vagy több PDF oldal, illetve kivágott oldalakat a PDF dokumentumból, akkor ezután jobb egérgombra megjelenő menü a következőképpen néz ki: Undo Cut/Kivágás visszavonása (Ctrl+Z billentyűkombináció): Az utolsó kivágást visszavonja a program. Undelete all/összes törlés visszavonása: Az összes elvégzett törlést visszavonja a program. Kivágott oldal(ak) beillesztése: a Paste/Beillesztés menüben a before this page/jelenlegi lap elé menüpont kiválasztásával vagy a Shift+Ctrl+V billentyűkombinációt lenyomva az adott lap elé, míg az after this page/jelenlegi lap után menüpont kiválasztásával vagy a Ctrl+V billentyűkombinációt lenyomva az adott lap után tudja a vágólapon lévő oldal(aka)t beilleszteni: Az előnézeti panelon balra három alpanelt láthat: Jobs/Feladatok: Ezen a panelon a nyomtatónak küldött nyomtatási feladatokat láthatja, amely majd a PDF fájlt alkotni fogja. Ezen a panelon tudja átnevezni, átrendezni és törölni ezeket a feladatokat a jobb egérgombra megjelenő menüből vagy billentyűkombinációkkal:

18 17 Delete/Törlés (Delete billentyű): törli a feladatot. Ha egy feladatot kitöröl, akkor megjelenik egy Undelete all/minden törlés visszavonása menüpont, ahol a korábbi törléseket tudja visszavonni. Rename/Átnevezés (F2 billentyű): átnevezi az adott feladatot. Move up/felfelé mozgatás (Ctrl+Up billentyűkombináció) illetve Move down/lefelé mozgatás (Ctrl+Down billentyűkombináció): feladatok nyomtatási sorrendjének átrendezésére szolgál. Ugyanezt elérheti azzal is, ha megragad egy adott feladatot az egérrel, s átmozgatja a listában egy új helyre. Show job info/feladat részleteinek megjelenítése: a feladat lapszámát, az átmeneti fájl nevét, méretét, használt betűtípusokat mutatja Ugyanezen az alpanelon tudja kijelölni, hogy melyik felülnyomatot (Stamp set) illetve levélfejlécet (Letterhead) szeretné használni. Ezeket a következőkben tárgyaljuk. Stamps/Felülnyomat alpanel: Induljunk ki egy üres lapból:

19 18 Egy adott felülnyomatot a Stamp set/felülnyomat lenyíló listából tudunk kiválasztani. Válasszuk pl. a Confidential/Bizalmas nyomatot:

20 19 Váltsunk át a Stamps/Felülnyomat alpanelra:

21 20 Egy felülnyomat a következő részekből áll: Header/Fejléc: Ha ide beír valamit, az az adott felülnyomat alkalmazása esetén a lapok tetején jelenik meg:

22 21 A Font/Betűtípus gombbal a használt betűtípust tudja beállítani (használható fejléc, vízjel és a lábléc esetén is). Az Opacity/Fedettség mezőben a szöveg átlátszóságát lehet állítani: 0 %: teljesen átlátszó, 100%: nem átlátszó (használható fejléc, vízjel és a lábléc esetén is). Az Insert variable/előredefiniált mező, parancs beillesztése gomb lenyomásával a következő listából tud választani (használható fejléc, vízjel és a lábléc esetén is):

23 22 Date/Dátum, Time/Idő, Page number/oldalszám, Total number of pages/összes oldalak száma, Page X of Y/Adott lap/összes oldalak száma, User name/felhasználó neve, Job name/feladat neve, Computer name/számítógépnév, Operating system/operációs rendszer: ezeket az előredefiniált mezőket illeszti a program a fejlécbe. Left justified/balra igazított, Centered/Középre igazított, Right justified/jobbra igazított: az adott szöveget a megadottak szerint igazítja. New line/új sor: az ezt követő szöveget új sorba teszi A Watermark/Vízjel részben a lapra helyezhető vízjelet definiálhatja:

24 23 Vízjel esetén beállíthatja a szöveg elforgatásának szögét (angle) is. Footer/Lábléc: Ha ide beír valamit, az az adott felülnyomat alkalmazása esetén a lapok alján jelenik meg:

25 24 A fejlécek, vízjel és a lábléc alkalmazásának módját a következőképpen adhatja meg: Apply to/alkalmazandó: kiválaszthatja, hogy a felülnyomatot csak az első lapra (Apply stamp set to first page) vagy több lapra (Apply stamp set to each page) szeretné-e alkalmazni. Ha több lapra kéri, akkor megszabhatja, hogy melyik laptól kezdve szeretné alkalmazni a felülnyomatot (Starting on page X). Page numbers/oldalszám: A sorszámozás kezdőértékét (Start page numbers at X), az alkalmazandó karakterszélességet (Bates field width) adhatja meg, illetve beállíthatja, hogy minden nyomtatási feladatnál újrainduljon-e (Reset page numbers for each job) az oldalszámozás. (Ha karakterszélességre pl. 3-at állít be, akkor az első oldal 001-ként, a 99.oldal 099-ként jelenik meg, azaz a program a hiányzó karaktereket 0-val helyettesíti.) Váltsunk át a Letterhead/Levélfejléc alpanelra:

26 25 A pdffactory Pro képes egy adott nyomtatási feladatot levélfejlécként elmenteni, amelyet utána más nyomtatási feladatok esetén levélfejlécként alkalmazhat Levélfejléc létrehozása: 1. Egy tetszőleges programban alkossa meg a kívánt levélfejlécet, majd küldje el a pdffactory Pro programnak.

27 26 2. Kattintson a Letterhead/Levélfejléc alpanelra. 3. Kattintson a Create using current job/levélfejléc készítése a jelenlegi feladatból gombra, majd adjon nevet a fejlécnek.

28 27 4. Állítsa be a levélfejléc használatának módját. Ha egy oldalas a levélfejléc, akkor az Apply to first document page only/első oldalon alkalmazandó csak bejelölésével a levélfejlécet csak az első oldalon alkalmazza a program. Ha többoldalas a levélfejléc, akkor azt minden oldalra ráteszi a program, kivéve ha valamelyik következő négyzet be van jelölve:

29 28 Do not repeat first letterhead page/a levélfejléc első oldalát ne ismételje: ez csak kétoldalas fejlécek esetén választható, s bejelölése esetén a levélfejléc első oldalát a nyomtatási feladat első oldalára, míg a levélfejléc második oldalát minden következő oldalra alkalmazza a program. Always apply entire letterhead/az egész levélfejléc alkalmazása: bejelölése esetén csak akkor van hatása, ha a levélfejléc hosszabb a nyomtatandó dokumentumnál. Pl. számla esetén csak egy oldalt nyomtat, de szeretne nyomtatni mindig automatikusan egy második oldalt a számlázás feltételeivel. Ekkor ha a számla egyoldalas is, a feltételek mindig kinyomtatódnak. Simulate multi-part form/többoldalas dokumentum létrehozása: bejelölése esetén ha a dokumentum rövidebb a levélfejlécnél, akkor a dokumentum lapjait addig ismétli a program, amíg minden levélfejléc oldalt felhasznált Levélfejléc törlése: Válassza ki a listában, s nyomja meg a Delete gombot. Levélfejléc átnevezése: Válassza ki a listában, s nyomja meg az F2 gombot. Levélfejléc használata: 1. Nyomtassa ki szokásosan a dokumentumot.

30 29 2. A Letterhead/Levélfejléc lenyíló listában válassza ki a kívánt levélfejlécet.

31 30 Ha felülnyomatot is szeretne tenni a dokumentumra, válassza azt ki a Stamp set/felülnyomat lenyíló listában.

32 31

33 V Fonts/Betűk fül Ezen a panelon az elkészült PDF-be alapértelmezésben (ha az adott betűtípust tartalmazza a PDF) beágyazandó betűtípusokat választhatja ki. Amikor egy dokumentumot elküld a pdffactory Pro-nak, akkor ezen a panelon láthatja is a dokumentumban szereplő betűtípusokat, amelyeket korábban beágyazni kívánt, s kiválaszthatja, hogy melyeket kéri valóban beágyazni a PDF-be:

34 33 >>> : A kiválasztott betűtípusokat hozzáadja a beágyazandók listájához. <<< : A kiválasztott betűtípusokat kiszedi a beágyazandók listájából. Embed all/mindet beágyaz >>> : az összes betűtípust hozzáadja a beágyazandók listájához. Embed none/nem ágyaz be semmit <<< : az összes betűtípust kiszedi a beágyazandók listájából. Show fonts/betűtípusok megjelenítése: Választhatja, hogy csak a jelenlegi PDF dokumentumban szereplő (Fonts used in current document) vagy minden telepített betűtípust (All installed fonts) szeretne a baloldali oszlopban látni. Always embed all fonts/mindig ágyazza be az összes használt betűtípust: az összes használt betűtípust beágyazza mindig a PDF dokumentumba. Pár dolog, amit érdemes megfontolni a betűtípusok beágyazása előtt: Fontos, hogy a PDF megnyitásakor az adott betűtípust lássa a felhasználó? Ha igen, akkor ágyazza be az adott betűtípust. A PDF-et olvasó felhasználónak minden használt betűtípus telepítve van a gépén? Ha Windowsos felhasználói vannak, s a Windowsban általánosan használt betűtípusokat tartalmaz a PDF, akkor nem kell azokat beágyazni.

35 34 A PDF-et megnyitó program képes egy elfogadható betűtípuscserére, azaz hasonlót használni, ha szükség van rá? Ha igen, akkor ne ágyazza be az adott betűtípust. Ha beágyaz egy betűtípust, a fájl mérete növekszik. V.3.6 Doc Info/Dokumentum infomáció fül Description/Leírás: ezen a panelon az elkészült PDF-hez alapértelmezésben hozzárendelt információkat (Title/Cím, Subject/Tárgy, Author/Szerző, Keywords/Kulcsszavak) tudja megadni. Ha ide nem ír be semmit, akkor a program a Title/Cím mezőbe az eredeti fájl -amit elküldött PDF nyomtatásra- nevét, az Author/Szerző mezőbe pedig a Windows felhasználó nevét írja be. Minden mezőt felülírhat természetesen a PDF mentése előtt. Acrobat Viewer options/a PDF megjelenítésekor használt beállítások: ezen a panelon azt lehet beállítani, hogy az Adobe Acrobat Reader PDF megjelenítő program mit tegyen a PDF fájl megnyitásakor. Page layout/lapmegjelenítés: default/a Reader alapértelmezett beállítása, 1 page/egyoldalas vagy 2 pages/kétoldalas megjelenítés közül választhat. Side panel/oldalpanel: választhat, hogy mit szeretne látni baloldalt a PDF megnyitásakor: default/a Reader alapértelmezett beállítása, bookmarks/könyvjelzők, thumbnails/lapok előnézete, layers/rétegek.

36 35 Magnification/Lap mérete: választhat, hogy mekkorák legyenek a lapok a PDF megnyitásakor: default/a Reader alapértelmezett beállítása, fit width/szélességhez igazítás, fit height/magassághoz igazítás, fit page/lap teljes méretben, X%, custom/egyedi X%. Windows caption/ablak fejléce: választhat, hogy mi legyen az ablak fejléce a PDF megnyitásakor: filename/a PDF fájl neve, document title/a fenti Description panelon megadott Title/Cím mező tartalma. Open to page/megnyitandó oldal: a PDF megnyitásakor ezt az oldalt mutatja a Reader. Resize window to initial page/első oldalra méretezés: a lapméretet az első oldalnak megfelelően állítja be a program. Center window on screen/középre igazítás: a PDF megnyitásakor az középen jelenik meg. Open in Full screen mode/megnyitás teljes képernyős módban: a PDF megnyitásakor az a teljes képernyőt elfoglalja, Hide menu bar, toolbars, side panel/menü, eszköztár, oldalpanel elrejtése: ha bejelöli ezeket, akkor az adott komponenst a PDF megnyitásakor elrejti a program. Restore default settings/alapértelmezett beállítások visszaállítása: ha megnyomja ezt a gombot, akkor a fenti képen látható alapértelmezett beállításokat tölti vissza a program.

37 V Security/Biztonság fül Ezen a panelon az elkészült PDF-hez alapértelmezésben hozzárendelt biztonsági beállításokat eszközölheti. Use PDF security/használjon PDF védelmet: ha ezt bejelöli, akkor a következőképpen védheti a PDF dokumentumot: A kiválasztott 40 (low, Acrobat Reader 3 kell min. hozzá) vagy 128 (high, Acrobat Reader 5 kell min. hozzá) bites kulccsal a program titkosítja a PDF-et. Ezután beállíthatja, hogy Do not allow users to/ne engedje a felhasználóknak, hogy: view document without this password/ennek a jelszónak a hiányában megnézni a PDF-et, confirm password/jelszó megerősítése: a felhasználónak ismernie kell a jelszót a PDF megtekintéséhez. FIGYELEM: léteznek programok, amelyek képesek ezt a jelszót feltörni. Minél hosszabb a jelszó, annál tovább tart. Kb. 10 karakternél már gyakorlatilag nem lehet kivárni a feltörést. copy text and graphics from document/szöveg vagy kép másolása a PDF-ből: nem engedi szöveg vagy kép másolását a PDF-ből a vágólapra, vagy más programba. print document/pdf nyomtatása: nem engedi a PDF nyomtatását. change document/pdf változtatása: nem engedi a PDF szerkesztését. add or change comments and form fields in document/megjegyzések és mezők hozzáadását,

38 37 szerkesztését a PDF-ben: nem enged beszúrni/szerkeszteni megjegyzéseket/mezőket a PDF-be(n). FONTOS: Adobeban lehetőség van a védelem megváltoztatására egy jelszó segítségével. Ennek hiányában meg lehet szüntetni a védelmi beállításokat. A pdffactory Pro automatikusan létrehoz egy master password/mesterjelszót, hogy ezt ne lehessen megtenni. Ha saját mesterjelszót szeretne létrehozni, azt a Settings/Egyéb beállítások 42 panelon kérheti, s akkor a Security/Biztonság panel alján ez a lehetőség megjelenik:

39 V Links/Hivatkozások fül Ezen a panelon az elkészült PDF-ben fellelhető internethivatkozásokat (http://, ftp://, mailto:, lehet kattinthatóvá alakítani, ha bejelöli az Automatically convert URLs to PDF links/urlek PDF hivatkozássá alakítása automatikusan jelölőnégyzetet. A Link appearance/hivatkozás megjelenítése részben a következő paramétereket lehet megszabni: Border/Határoló: none/nincs, underline/aláhúzás, rectangle/téglalap közül lehet választani Line style/vonalstílus: solid/folyamatos, dashed/darabos közül lehet választani Line size/vonalvastagság: thin/vékony, medium/közepes, thick/vastag közül lehet választani Set color/szín beállítása: A hivatkozás színét lehet itt megadni. A beállítások hatását az Example/Példa részben a hivatkozás mutatja.

40 V Bookmarks/Könyvjelzők fül Ezen a panelon a PDF-ben használt bookmarkok/könyvjelzők használatát tudja beállítani. A könyvjelzők hivatkozások a PDF különböző részeire, hogy azokat könnyen elérje. Ezek az Acrobat Readerben egy külön panelon jelennek meg, s amikor rákattint egy adott hivatkozásra, akkor a Reader arra a könyvjelzőre ugrik a PDF-ben. Ha bejelöli az Expand bookmarks in Acrobat Viewer/Könyvjelzők kibontása a PDF megnyitásakor négyzetet, akkor a teljes könyvjelzőszerkezet kinyílik a PDF megnyitásakor. Könyvjelzők létrehozása a PDF-ben: Egyedi: menjen az adott lapra a PDF előnézeti panelján (Preview). Jobb egérgomb a lapon, s Bookmark this page (Ctrl + B):

41 40 Több lap kijelölése esetén mindhez külön könyvjelzőt hozhat létre. Jobb egérgomb a lapon, s Bookmark selected pages (Ctrl + B): Automatikusan: Jelölje be az Automatically create a table of contents using PDF bookmarks/tartalom létrehozása automatikusan PDF könyvjelzők használatával négyzetet. Add a bookmark for each print job/könyvjelző létrehozása minden feladathoz: minden nyomtatási feladatot egy-egy könyvjelzővel jelöl meg a program. Detect headings in the document and add bookmark for each one/fejlécmezők keresése és megjelölése: a dokumentumokban megkeresi a heading (fejléc) mezőket, s könyvjelzőt hoz létre számukra. A fejlécmezők általában hasonló könyvjelző funkciót töltenek be más, pl. Word, dokumentumokban. Maximum heading level/maximális fejlécmélység: maximum 9 szint mélységig lehet megadni a fejlécmezőkhöz használt betűtípus beállítást. Save, Load formats/formátumbeállítás mentése, betöltése: az előbbiekben beállított betűtípusok mentése, betöltése. A könyvjelzőket a Preview/Előnézet panel Bookmarks/Könyvjelzők alpanelján láthatja:

42 41 Könyvjelzőt átnevezni az F2, törölni a Delete billentyűvel tud. Átrendezni a sorrendet az adott könyvjelző megragadásával és új helyre mozgatásával tudja.

43 42 V.3.10 Settings/Egyéb beállítások fül Ezen a panelon a programmal kapcsolatos egyéb beállításokat végezheti el. File settings/fájl beállítások: Autosave the most recent X sessions/utolsó X fájl automatikus mentése:. Az utolsó X db PDF fájlt automatikusan elmenti a program a C:\Dokumentumok\felhasználó neve\my Documents\pdfFactory files\autosave mappába (alapértelmezésben). Extra védelem ennek az automatikus mentésnek a célja. A Delete auto-saved files/automatikusan mentett fájlok törlése gombbal ezeket a fájlokat törölni tudja: Ask before saving if session is larger than X MB/X MB-nál nagyobb fájloknál megerősítés kérése: ha egy PDF fájl nagyobb, mint X MB, akkor a program rákérdez, mielőtt automatikusan

44 43 elmentené azt. Always AutoSave to a unique file name/egyedi fájlnév használata automatikus mentéskor: Minden fájlt egyedi névvel ment el a program, még ha a dokumentumok nevei meg is egyeznének. Ekkor a fájl nevét _1, _2, stb. taggal egészíti ki a program. Folders/Mappák gomb: Saved files/kézzel mentett fájlok, AutoSave/Automatikusan mentett fájlok: az adott fájlok alapértelmezett könyvtárát lehet itt megadni. Data files/adatfájlok: a program beállításait tartalmazó fájl könyvtára. General settings/általános beállítások: Save settings each time the dialog is closed/beállítások mentése, mikor ez az ablak bezárul: a beállítások mentődnek, ha becsukja a beállítások ablakát Save all settings now/beállítások mentése most: a gomb megnyomására elmentődnek a beállítások Advanced settings/további beállítások: Allow "Master password" entry on Security tab/mesterjelszó beállítása a Biztonság panelon: Adobeban lehetőség van a védelem megváltoztatására egy jelszó segítségével. Ennek hiányában meg lehet szüntetni a védelmi beállításokat. A pdffactory Pro automatikusan létrehoz egy master password/mesterjelszót, hogy ezt ne lehessen megtenni. Ha saját mesterjelszót szeretne létrehozni, azt a itt kérheti, s akkor a Security/Biztonság panel 36 alján ez a lehetőség megjelenik. PDF level/pdf verzió: A PDF verzióját állítja be. Automatikusan olyan verziójú PDF-et készít a program, ami a gépen telepített Acrobat Reader-rel kompatibilis. Create new pdffactory Pro printer/új pdffactory Pro nyomtató létrehozása: megnyomása esetén a következő ablakot látja:

45 44 Ezzel az adott beállításokkal és megadott névvel egy új pdffactory Pro nyomtatót tud létrehozni a nyomtatók listájában későbbi használatra. Használhatja ezt arra, hogy minden speciális PDF készítésre külön nyomtatót hoz létre. Pl. adott levélfejlécet állít be, s ekkor ha erre a nyomtatóra nyomtat, mindig fejléces papíron jelenik meg az adott dokumentum (Bizalmas felülnyomattal, stb.), vagy pl. "Linux kompatibilis"névvel olyan nyomtatót alkot, aminél a használt betűket mindenképp beilleszti a program a PDF-be, stb. settings/ beállítások: itt lehet megadni, hogy milyen levelezőprogramot használjon a program a PDF küldésekor, mikor a Send/Küldés gombot megnyomja. A lehetőségek, alapértelmezett levelezőprogram: Levelező átállítása The Bat! levelezőre (a példarendszerben):

A Word 2007 felfedezése

A Word 2007 felfedezése A fejezet a következő témaköröket tárgyalja: Munka Word-környezetben A dokumentum megnyitása, mozgás a dokumentumban, és dokumentum bezárása A dokumentum különböző nézeteinek megjelenítése Dokumentum létrehozása

Részletesebben

Mgr. Námesztovszki Zsolt MICROSOFT WORD 2010. Szabadka, 2012.

Mgr. Námesztovszki Zsolt MICROSOFT WORD 2010. Szabadka, 2012. Mgr. Námesztovszki Zsolt MICROSOFT WORD 2010 Szabadka, 2012. Bevezető Szeretnénk lépésről-lépésre, az alapoktól kezdve, a Word részeit és parancsait bemutatni. Segítséget és gyakorlati tanácsokat adni

Részletesebben

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék Szakzsargon...1 Hozzáférés a kezelői felülethez...1 Bejegyzések és oldalak szerkesztése, hozzáadása, törlése, stb...2 Szövegszerkesztési doboz...3

Részletesebben

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni.

A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. Használati utasítás az elektronikus kézikönyvhöz A keresett művelet vagy funkció leírását a tartalomjegyzék megfelelő sorára való kattintással lehet a legkönnyebben megtalálni. 1. Mozgassa a kurzort az

Részletesebben

MOKKA 2. 2008 NetLock Kft.

MOKKA 2. 2008 NetLock Kft. 2 Tartalomjegyzék 6 I Rész Bevezető 1 Mire használható... a program 6 2 A program telepítése... 7 3 Telepítés utáni... beállítások 12 4 Frissítések listája... 14 5 A NetLock Kft... 16 18 II Rész Regisztráció

Részletesebben

SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver

SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver Kérjük, gondoljon környezetére, mielőtt kinyomtatná ezt a dokumentációt! SMART Notebook 10.6 oktatói szoftver Felhasználói kézikönyv Windows operációs rendszer TARTALOMJEGYZÉK 1. fejezet - Bevezetés a

Részletesebben

A lapolvasó funkcióinak használata

A lapolvasó funkcióinak használata CanoScan LiDE 100 Képernyőn megjelenő kézikönyv Sayfa 1 / 278 sayfa A kézikönyv használata MC-2493-V1.00 A kézikönyv kinyomtatása A legfrissebb lapolvasó illesztőprogram megszerzése A lapolvasó funkcióinak

Részletesebben

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. WORD 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Word 2000 modul 1. fejezet Általános szövegszerkesztési ismeretek Szövegfeldolgozás számítógéppel A személyi számítógépek megjelenésével a szöveg adatként

Részletesebben

1. A program bemutatása

1. A program bemutatása XXIV. A Total Commander XXIIV.. A Totall Commander G yakorlatilag szinte minden gépen megtalálható valamilyen Commander program, igaz nagyon gyakran nem legálisan. Az ebbe a kategóriába tartozó programok

Részletesebben

Előszó FIGYELMEZTETÉS

Előszó FIGYELMEZTETÉS Előszó Köszönjük, hogy használja az EXR-E 2 Studio szoftvertermékünket! A szoftver lehetővé teszi az Ön számára a stílusok, dalok, és felhasználói programok cseréjét egy Roland EXR-E 2 kíséretautomatikás

Részletesebben

gemiusexplorer Felhasználói kézikönyv

gemiusexplorer Felhasználói kézikönyv gemiusexplorer Felhasználói kézikönyv Copyright Gemius SA 2008 gemiusexplorer - Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Bevezető...3 1.1 Alapvető információk...3 1.2 Telepítés és frissítés...3 2 Első lépések...4

Részletesebben

E-Build Projektkezelő 3.2. verzió

E-Build Projektkezelő 3.2. verzió 3.2. verzió Felhasználói kézikönyv E-Build Kft. 2006. Tartalom 1 A Felhasználói kézikönyv tartalma...5 2 Az E-Build Kft. elérhetőségei...5 3 Az E-Build Projektkezelő áttekintés...5 4 Újdonságok...6 5 Segítség

Részletesebben

ABBYY PDF Transformer

ABBYY PDF Transformer ABBYY PDF Transformer 2.0 változat Felhasználói kézikönyv 2006 ABBYY Software. Minden jog fenntartva. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Mi az ABBYY PDF Transformer?... 3 Az ABBYY PDF Transformer 2.0

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tananyag

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tananyag Táblázatkezelés Excel XP-vel Tananyag Táblázatkezelés Excel XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A MICROSOFT EXCEL INDÍTÁSA...9 AZ EXCEL ABLAK RÉSZEI...10 AZ ESZKÖZTÁRAK KEZELÉSE...13 ESZKÖZTÁRAK TESTRESZABÁSA...14

Részletesebben

2. A program indítása. 1. Telepítés, a program első indítása. 3. A főmenü. 1.3. Program frissítése

2. A program indítása. 1. Telepítés, a program első indítása. 3. A főmenü. 1.3. Program frissítése 1.3. Program frissítése Amennyiben volt már régebbi verziójú program a gépünkön, úgy a program alapesetben a CD-ről fut. Előfordulhat azonban hogy bizonyos körülmények közt hibajelzést is kaphatunk, ezért

Részletesebben

Graphics Tool Grafikai eszköz

Graphics Tool Grafikai eszköz A grafikai eszköz segítségével PDF, EPS (Encapsulated PostScript), JPEG, BMP, GIF, PNG vagy TIFF grafikai állománytípusok importálhatók Finale dokumentumainkba, melyeket egy vagy több oldalon helyezhetünk

Részletesebben

A lapolvasó funkcióinak használata

A lapolvasó funkcióinak használata Canon CanoScan 9000F Képernyőn megjelenő kézikönyv 1 oldal / 350 oldal A kézikönyv használata MC-4679-V1.00 A kézikönyv kinyomtatása A legfrissebb ScanGear (lapolvasó illesztőprogram) beszerzése A lapolvasó

Részletesebben

Optikai szövegfelismerő program ABBYY FineReader 11 Felhasználói kézikönyv

Optikai szövegfelismerő program ABBYY FineReader 11 Felhasználói kézikönyv Optikai szövegfelismerő program ABBYY FineReader 11 2011 ABBYY. Minden jog fenntartva. Az ebben a dokumentumban szereplő információk értesítés nélkül megváltozhatnak, és nem jelentenek kötelezettségvállalást

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÉS SÚGÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÉS SÚGÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÉS SÚGÓ Tartalomjegyzék Bevezető. A szoftver felépítése és működési elve...2 Beállítások...4 Csoportok beállításai...6 Új csoport létrehozása...7 Feliratkozási mezők...10 HTML kód generálás...11

Részletesebben

I. rész. 1. Bevezetés az Excel program használatába

I. rész. 1. Bevezetés az Excel program használatába Számítástechnika II jegyzet Gazdasági agrármérnök, Vidékfejlesztési agrármérnök Szerkesztette: Szilágyi Róbert, Lengyel Péter Verzió 1.0 I. rész. 1. Bevezetés az Excel program használatába Office XP 1.1.

Részletesebben

Táblázatkezelés (Excel) 2007-es változat

Táblázatkezelés (Excel) 2007-es változat Táblázatkezelés (Excel) 2007-es változat Szakács Béla Szakács Béla: Az Excel 2007 gyakorlati, kreatív használata Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 0 Táblázatkezelés (Excel)... 6 A könyvről... 7 Alapok...

Részletesebben

LASERJET PRO 100 COLOR MFP M175. Felhasználói kézikönyv

LASERJET PRO 100 COLOR MFP M175. Felhasználói kézikönyv LASERJET PRO 100 COLOR MFP M175 Felhasználói kézikönyv LaserJet Pro 100 color MFP M175 Felhasználói kézikönyv Copyright és licenc 2012 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Előzetes írásbeli

Részletesebben

SZOFTVER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

SZOFTVER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZOFTVER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A32R-9563-00G Védjegyek A KONICA MINOLTA és a KONICA MINOLTA logo a KONICA MINOLTA HOLDINGS, INC. védjegye ill. bejegyzett védjegye. A bizhub és a PageScope a KONICA MINOLTA

Részletesebben

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 Mgr. Námesztovszki Zsolt MICROSOFT POWERPOINT 2010 Szabadka, 2012. Formai, technikai és módszertani követelmények a prezentáció elkészítéséhez 1. Az első oldal tartalmazza: az intézmény pontos nevét, a

Részletesebben

Felhasználó útmutató. Lenovo Security Solution FP

Felhasználó útmutató. Lenovo Security Solution FP Felhasználó útmutató Lenovo Security Solution FP Az itt közölt információk minden tudomásunk szerint pontosak és megbízhatók. Az Upek, Inc ugyanakkor nem vállal felelősséget az információk használatából

Részletesebben

Táblázatkezelés Microsoft Excel XP

Táblázatkezelés Microsoft Excel XP Táblázatkezelés Microsoft Excel XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A MICROSOFT EXCEL PROGRAM HASZNÁLATA...9 A PROGRAM INDÍTÁSA...9 AZ EXCEL ABLAKÁNAK RÉSZEI...10 A TÁBLÁZATKEZELÉS ELSŐ LÉPÉSEI...13

Részletesebben

Bemutató készítés Jegyzet

Bemutató készítés Jegyzet Bemutató készítés Jegyzet Verzió: 0.030-1- Tartalomjegyzék Bevezetés...6 PowerPoint munkakörnyezet...7 PowerPoint program megnyitása...7 A PowerPoint ablak felépítése...8 Speciális beállítások...9 Nézetek...9

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal Budapest, 2009 1. oldal 1. Általános tudnivalók Ez a rövid leírás kizárólag a nyomtatványok kitöltésének legalapvetőbb technikai ismeretanyagát érinti, különös tekintettel a TEÁOR tételek gyors bevitelének

Részletesebben

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció 2014 v4.1 Integrált Felhasználói dokumentáció Fekete Prog-RAM Kft. 1992-2014 Tartalomjegyzék Bemutatkozás... 3 Cégadatok... 3 Elérhetőségek... 3 Névjegy... 3 Rendszer követelmények... 5 Javascript engedélyezése...

Részletesebben

A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI

A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI Mgr. Námesztovszki Zsolt A MICROSOFT WINDOWS XP ALAPJAI Szabadka, 2009. Alapfogalmak Az adattárolás mértékegységei A számítógép világában ugyanolyan fontos szerep jut a mértékegységeknek, mint hétköznapi

Részletesebben