pdffactory Pro v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt Minden jog fenntartva

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "pdffactory Pro v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt. 1994-2008 Minden jog fenntartva. 2008.06.01."

Átírás

1 pdffactory Pro v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt Minden jog fenntartva

2 1 Tartalomjegyzék I A kézikönyvről pár szóban 2 II Jogi tudnivalók 2 III A program megvásárlása 2 IV A program nyelve 2 V 2 V.1 Telepítés A nyomtató telepítése... 4 A nyomtató eltávolítása V.2 Regisztráció... 4 V.3 pdffactory... Pro specifikus nyomtató beállítások Setup/Beállítás fül Metrics/Méretezés fül Graphics/Képek fül Preview/Előnézet fül Fonts/Betűk fül Doc Info/Dokumentum infomáció fül Security/Biztonság fül Links/Hivatkozások fül Bookmarks/Könyvjelzők fül Settings/Egyéb beállítások fül About/Névjegy fül VI Segítségnyújtás 46

3 A kézikönyvről pár szóban I 2 A kézikönyvről pár szóban A leírás a pdffactory Pro program v3.30 verziójához készült. A programot Adobe PDF dokumentumok készítésére tervezték. II Jogi tudnivalók A kézikönyv minden előzetes bejelentés nélkül megváltozhat és tartalma a Macasoft Bt. részéről nem jelent semminemű kötelezettséget. A vásárló egy másolatot készíthet a programról saját biztonsági másolat céljából. Ezt a kézikönyvet vagy bármely részét nem lehet semmilyen formában vagy okból, mechanikusan vagy elektronikusan másolni, honlapra feltölteni, honlapra hivatkozást elhelyezni rá a Macasoft Bt. engedélye nélkül, kivéve, ha az a vásárló saját egyéni használatára készül. Mindent megtettünk, hogy az ebben a kézikönyvben található információ teljes és pontos legyen. A Macasoft Bt. nem felelős semminemű kárért, amelyet a nem teljes leírás vagy akaratlan hibák okozhatnak. A program egyes részei minden külön jelzés nélkül megváltozhatnak. Macasoft Bt. Minden jog fenntartva. III A program megvásárlása A programot a honlapunkon tudja megrendelni. Keresse a magyar viszonteladót (Macasoft Bt.) az címen. IV A program nyelve A program felhasználói felületének nyelve angol, a leírásban a program angol elnevezéseit használtuk. V V.1 Telepítés V.1.1 A nyomtató telepítése A program telepítésének a lépései a következők: - Töltse le a oldalról a telepítőprogramot. - Futtassa a letöltött fájlt. - Az első képernyőn a program rákérdez, hogy telepíti-e a programot. Kattintson a Yes/Igen gombra:

4 3 A következő képernyőn a program licencszerződését látja. Ha egyetért a program licencszerződésével, akkor válassza az I accept the terms/elfogadom a feltételeket lehetőséget: A telepítés lefut, amelyet egy ablak is jelez. Kattintson az OK gombra: A következő képernyőn megjelennek a telepített nyomtatók, köztük a pdffactory Pro nyomtatóval..

5 V A nyomtató eltávolítása A pdffactory Pro nyomtató eltávolításához nyissa meg a Start/Programok/pdfFactory Pro menüt, majd válassza az Uninstall pdffactory Pro menüpontot. V.2 Regisztráció A program megvásárlása 2 után ben kap egy kódot, amelyet a következőképp tud a programnak megadni: A nyomtatók listájában válassza ki a pdffactory Pro nyomtatót, kattintson rá jobb egérgombbal, s válassza a Tulajdonságok menüpontot.

6 5 Kattintson az About/Névjegy fülre. A Name/Név mezőbe írja a nevét, a Registration code/regisztrációs kód mezőbe pedig a kapott regisztrációs kódot, majd kattintson az Enter registration code/regisztrációs kód beírása gombra:

7 6 (A képernyőn egy nem létező kód van illusztráció céljából.) Ha eltéveszti a kódot, akkor a következő képernyőt látja: Ha a kód megfelelő, akkor a program megköszöni a regisztrációt:

8 V.3 7 pdffactory Pro specifikus nyomtató beállítások A nyomtatók listájában válassza ki a pdffactory Pro nyomtatót, kattintson rá jobb egérgombbal, s válassza a Tulajdonságok menüpontot. Az Általános fülön kattintson a Nyomtatási beállítások gombra. V.3.1 Setup/Beállítás fül Paper size/papírméret: A kimenet (PDF fájl) lapméretét tudja megadni. Érdemes arra állítani, amit majd később papírra is ki akar nyomtatni. A Custom.../Egyedi... gombra kattintva egyedi papírméretet tud definiálni:

9 8 A Name/Név mezőben megadott nevet a program megjegyzi, s ezután kiválaszthatja majd a Paper size/papírméret listában. A Width/Szélesség és Height/Magasság mezőkben adhatja meg az egyedi méreteket. Orientation/Tájolás: Választhat, hogy Portrait/Álló vagy Landscape/Fekvő legyen a lap tájolása. pdffactory Pro dialog/pdffactory Pro párbeszédablak: Do not show dialog/ne mutasd a párbeszédablakot: Amikor egy programból a pdffactory Pro nyomtatót használja, s ez - be van jelölve: a When PDF file is ready/amikor a PDF fájl elkészült részben megadottak szerint (később tárgyaljuk részletesen) kezeli a program az elkészült PDF fájlt. - nincs bejelölve: a program megmutatja a PDF fájl előnézetét a Preview/Előnézet panelon, mielőtt pl. elmentené azt:

10 9 Automatically dismiss dialog after X minute idle/párbeszédablak becsukása X perc üresjárat után: Amikor egy programból a pdffactory Pro nyomtatót használja, s ez be van bejelölve, akkor a program X percig mutatja a PDF fájl előnézetét a Preview/Előnézet panelon, majd ha ennyi ideig nem csinál semmit a felhasználó, akkor a When PDF file is ready/amikor a PDF fájl elkészült részben megadottak szerint (később tárgyaljuk részletesen) kezeli a program az elkészült PDF fájlt. When PDF file is ready/amikor a PDF fájl elkészült: - view the file/fájl megtekintése: az elkészült PDF fájlt a program a PDF fájlokhoz rendelt alapértelmezett programmal (pl. Adobe Acrobat Reader) megnyitja - send the file/fájl küldése: a program egy új levelet generál az alapértelmezett levelezőprogramban, s mellékletként csatolja az elkészült PDF fájlt - execute a command/parancs futtatása: a PDF fájl elkészültekor a program egy fájlt vagy parancsfájlt futtat. Pl. lehet arra használni, hogy egy hangfájlt megszólaltatva értesítse Önt a program a PDF elkészüléséről. A PDF fájl nevét a %1 paraméterrel adhatja át a küldő programnak, amely külső programot a Browse/Tallózás gombra kattintva választhat ki. - print the file/fájl nyomtatása: az elkészült PDF fájlt az alapértelmezett nyomtatóra küldi. - copy the file to the clipboard/fájl vágólapra másolása: az elkészült PDF fájlt a vágólapra másolja, hogy azt onnan pl. egy mappába vagy levélbe tudja később illeszteni.

11 V Metrics/Méretezés fül Emulate printer/nyomtató emulálása: Ha ezt bejelöli, akkor a PDF-ben a sor- és oldaltörések úgy lesznek megszerkesztve, mintha az adott nyomtatóra küldte volna a dokumentumot, annak az alapértelmezett felbontásával és margóival. Ha nem kéri az emulálást, akkor a Resolution/Felbontás és Margins/Margó (Left/Bal, Top/Felső, Right/Jobb és Bottom/Alsó) értékekkel készül el a PDF dokumentum. A Restore defaults/eredeti értékek visszaállítása gombbal az alapértelmezett beállításokat töltheti vissza.

12 V Graphics/Képek fül Downsample monochrome images to X dpi/fekete-fehér képek felbontásának átállítása X dpi-re: Az adott felbontással lesznek a fekete-fehér képek eltárolva a PDF fájlban. Kisebb dpi rosszabb felbontást, kisebb fájlméretet, míg a nagyobb dpi jobb felbontást, de nagyobb fájlméretet eredményez. Downsample color images to X dpi/színes képek felbontásának átállítása X dpi-re: Az adott felbontással lesznek a színes képek eltárolva a PDF fájlban. Hasonlóan a fekete-fehér képekhez, a kisebb dpi rosszabb felbontást, kisebb fájlméretet, míg a nagyobb dpi jobb felbontást, de nagyobb fájlméretet eredményez. Use JPEG compression/jpeg tömörítés használata: A képeket a PDF-ben JPEG veszteséges tömörítéssel tárolja a program, ha ezt bejelöli. Ha nem jelöli be, a képeket a program nem tömöríti, ekkor a tömörítetlen kép elég nagy helyet el tud foglalni a fájlban. Ha tömörít, akkor a nagyobb tömörítés rosszabb felbontást, kisebb fájlméretet, míg a kisebb tömörítés jobb felbontást, de nagyobb fájlméretet eredményez. A Restore defaults/eredeti értékek visszaállítása gombbal az alapértelmezett beállításokat töltheti vissza.

13 V Preview/Előnézet fül Ennek a panelnak a jobb oldalán az elkészült PDF előnézetét tekintheti meg, a nyomtató beállításakor ez a fenti képnek megfelelően üres. Ha egy dokumentumot elküld a PDF nyomtatónak, akkor pl. a következő kép jelenik meg:

14 13 Nézet megváltoztatása: Ha az előnézeti képen kétszer rákattint a dokumentum képére, akkor nagyítani tudja az előnézeti képet (a lap alján a nézet (zoom) ekkor 100%ra változik). Ha ismét a teljes oldalt akarja látni, akkor ismét kattintson kétszer a képre. A következő nézeteket választhatja a dokumentumra jobb egérgombbal kattintva, a megjelenő Zoom menüben: normal (teljes oldal), 100%, 200% és 400%. Ugyanebben a helyi menüben láthatja, hogy lehetősége van az adott oldalt könyvjelzővel (bookmark) 39 megjelölni. Ezen a képernyőn alul lehetősége van: megnyitni (View PDF) az elkészült PDF dokumentumot az alapértelmezett PDF olvasóban

15 14 elmenteni (Save...) az elkészült PDF dokumentumot elküldeni (Send...) az elkészült PDF dokumentumot az alapértelmezett levelezőprogramnak, amely egy új levelet nyit meg, s mellékletként csatolja az elkészült PDF fájlt Help/Súgó: Angol nyelvű súgó megnyitása Close/Bezárás: Becsukja az előnézeti ablakot Print.../Nyomtatás: A PDF-et a program kinyomtatja a következő ablakban kijelölt nyomtatón A pdffactory Pro lehetőséget ad arra Önnek, hogy akár több eltérő programból több nyomtatási feladatot (job) öszesítve egy darab PDF-et hozzon létre. Ehhez csak azt kell tenni, hogy ne csukja be az előnézeti ablakot, hanem a programokból egymás után is a pdffactory Pro-t válassza nyomtatási kimenetnek. A következő példában két lapot egy adott Word dokumentumból, egy oldalt pedig egy másik Word dokumentumból nyomtattunk ki: Látható, hogy a fejléc mutatja, hogy 2 jobs, 3 pages (23 kb). Azaz két különálló nyomtatási feladat összege a PDF fájl, összesen 3 oldal, s a fájl mérete 23 kb. Baloldalt alul láthatjuk, hogy page 3 of 3, azaz a harmadik oldalt láthatjuk az összesen 3 oldalból. Oldalak közti navigáció: A megjelenített oldalt követő oldalt a jobb oldalon látható csúszka lefelé húzásával vagy a lefelé nyíllal érheti el. Hasonlóképpen érhet el a megjelenítettnél előbbi oldalakat (jobb oldali csúszka felfelé húzása illetve felfelé nyíl). Adott oldal törlése: A megjelenített oldalt a Delete billentyű lenyomásával törölheti a PDF fájlból, illetve a

16 15 dokumentumra jobb egérgombbal kattintva, a megjelenő menüben válassza a Delete this page/ennek az oldalnak a törlése menüpontot: Több oldal törlése: Kattintson az első oldalra, amelyet törölni akar, ekkor az oldalnak lesz egy kerete. Menjen az utolsó törlendő oldalra, s a Shift billentyű lenyomva tartása mellett kattintson rá. Ekkor a lap alján láthatja is a kijelölt oldalak számát. Nyomja le a Delete billentyűt vagy jobb egérgomb, s válassza a Delete selected pages/kiválasztott oldalak törlése menüpontot az oldalak törléséhez: Adott nyomtatási feladat törlése: A dokumentumra jobb egérgombbal kattintva, a megjelenő menüben válassza a Delete this job/ennek a nyomtatási feladatnak a törlése menüpontot. Üres, elválasztó lap beillesztése: A fenti, jobb egérgombra megjelenő menüben az Insert blank page/üres lap beillesztése menüben a before this page/jelenlegi lap elé menüpont kiválasztásával vagy az Ins billentyűt lenyomva az adott lap elé, míg az after this page/jelenlegi lap után menüpont kiválasztásával vagy a Ctrl+Ins billentyűkombinációt lenyomva az adott lap után tud üres lapot beilleszteni. A fenti, jobb egérgombra megjelenő menüben két további menüpontot is láthat, amelyek segítségével átrendezheti az oldalak sorrendjét a PDF dokumentumban: Copy PDF file to clipboard/pdf fájl vágólapra másolása menüpont választásakor az egész PDF dokutum a vágólapra kerül. Cut/Kivágás (Ctrl+X billentyűkombináció): Az adott oldalt vagy a kiválasztott oldakat a vágólapra mozgatja át a program. Több oldalt a törléshez hasonlóan a következőképpen vághat ki: kattintson az első

17 16 oldalra, amelyet ki akar vágni, ekkor az oldalnak lesz egy kerete. Menjen az utolsó kivágandó oldalra, s a Shift billentyű lenyomva tartása mellett kattintson rá. Ekkor a lap alján láthatja is a kijelölt oldalak számát. Nyomja le a Ctrl+X billentyűkombinációt vagy jobb egérgomb, s válassza a Cut/Kivágás menüpontot az oldalak kivágásához. Ha a vágólapon van egy vagy több PDF oldal, illetve kivágott oldalakat a PDF dokumentumból, akkor ezután jobb egérgombra megjelenő menü a következőképpen néz ki: Undo Cut/Kivágás visszavonása (Ctrl+Z billentyűkombináció): Az utolsó kivágást visszavonja a program. Undelete all/összes törlés visszavonása: Az összes elvégzett törlést visszavonja a program. Kivágott oldal(ak) beillesztése: a Paste/Beillesztés menüben a before this page/jelenlegi lap elé menüpont kiválasztásával vagy a Shift+Ctrl+V billentyűkombinációt lenyomva az adott lap elé, míg az after this page/jelenlegi lap után menüpont kiválasztásával vagy a Ctrl+V billentyűkombinációt lenyomva az adott lap után tudja a vágólapon lévő oldal(aka)t beilleszteni: Az előnézeti panelon balra három alpanelt láthat: Jobs/Feladatok: Ezen a panelon a nyomtatónak küldött nyomtatási feladatokat láthatja, amely majd a PDF fájlt alkotni fogja. Ezen a panelon tudja átnevezni, átrendezni és törölni ezeket a feladatokat a jobb egérgombra megjelenő menüből vagy billentyűkombinációkkal:

18 17 Delete/Törlés (Delete billentyű): törli a feladatot. Ha egy feladatot kitöröl, akkor megjelenik egy Undelete all/minden törlés visszavonása menüpont, ahol a korábbi törléseket tudja visszavonni. Rename/Átnevezés (F2 billentyű): átnevezi az adott feladatot. Move up/felfelé mozgatás (Ctrl+Up billentyűkombináció) illetve Move down/lefelé mozgatás (Ctrl+Down billentyűkombináció): feladatok nyomtatási sorrendjének átrendezésére szolgál. Ugyanezt elérheti azzal is, ha megragad egy adott feladatot az egérrel, s átmozgatja a listában egy új helyre. Show job info/feladat részleteinek megjelenítése: a feladat lapszámát, az átmeneti fájl nevét, méretét, használt betűtípusokat mutatja Ugyanezen az alpanelon tudja kijelölni, hogy melyik felülnyomatot (Stamp set) illetve levélfejlécet (Letterhead) szeretné használni. Ezeket a következőkben tárgyaljuk. Stamps/Felülnyomat alpanel: Induljunk ki egy üres lapból:

19 18 Egy adott felülnyomatot a Stamp set/felülnyomat lenyíló listából tudunk kiválasztani. Válasszuk pl. a Confidential/Bizalmas nyomatot:

20 19 Váltsunk át a Stamps/Felülnyomat alpanelra:

21 20 Egy felülnyomat a következő részekből áll: Header/Fejléc: Ha ide beír valamit, az az adott felülnyomat alkalmazása esetén a lapok tetején jelenik meg:

22 21 A Font/Betűtípus gombbal a használt betűtípust tudja beállítani (használható fejléc, vízjel és a lábléc esetén is). Az Opacity/Fedettség mezőben a szöveg átlátszóságát lehet állítani: 0 %: teljesen átlátszó, 100%: nem átlátszó (használható fejléc, vízjel és a lábléc esetén is). Az Insert variable/előredefiniált mező, parancs beillesztése gomb lenyomásával a következő listából tud választani (használható fejléc, vízjel és a lábléc esetén is):

23 22 Date/Dátum, Time/Idő, Page number/oldalszám, Total number of pages/összes oldalak száma, Page X of Y/Adott lap/összes oldalak száma, User name/felhasználó neve, Job name/feladat neve, Computer name/számítógépnév, Operating system/operációs rendszer: ezeket az előredefiniált mezőket illeszti a program a fejlécbe. Left justified/balra igazított, Centered/Középre igazított, Right justified/jobbra igazított: az adott szöveget a megadottak szerint igazítja. New line/új sor: az ezt követő szöveget új sorba teszi A Watermark/Vízjel részben a lapra helyezhető vízjelet definiálhatja:

24 23 Vízjel esetén beállíthatja a szöveg elforgatásának szögét (angle) is. Footer/Lábléc: Ha ide beír valamit, az az adott felülnyomat alkalmazása esetén a lapok alján jelenik meg:

25 24 A fejlécek, vízjel és a lábléc alkalmazásának módját a következőképpen adhatja meg: Apply to/alkalmazandó: kiválaszthatja, hogy a felülnyomatot csak az első lapra (Apply stamp set to first page) vagy több lapra (Apply stamp set to each page) szeretné-e alkalmazni. Ha több lapra kéri, akkor megszabhatja, hogy melyik laptól kezdve szeretné alkalmazni a felülnyomatot (Starting on page X). Page numbers/oldalszám: A sorszámozás kezdőértékét (Start page numbers at X), az alkalmazandó karakterszélességet (Bates field width) adhatja meg, illetve beállíthatja, hogy minden nyomtatási feladatnál újrainduljon-e (Reset page numbers for each job) az oldalszámozás. (Ha karakterszélességre pl. 3-at állít be, akkor az első oldal 001-ként, a 99.oldal 099-ként jelenik meg, azaz a program a hiányzó karaktereket 0-val helyettesíti.) Váltsunk át a Letterhead/Levélfejléc alpanelra:

26 25 A pdffactory Pro képes egy adott nyomtatási feladatot levélfejlécként elmenteni, amelyet utána más nyomtatási feladatok esetén levélfejlécként alkalmazhat Levélfejléc létrehozása: 1. Egy tetszőleges programban alkossa meg a kívánt levélfejlécet, majd küldje el a pdffactory Pro programnak.

27 26 2. Kattintson a Letterhead/Levélfejléc alpanelra. 3. Kattintson a Create using current job/levélfejléc készítése a jelenlegi feladatból gombra, majd adjon nevet a fejlécnek.

28 27 4. Állítsa be a levélfejléc használatának módját. Ha egy oldalas a levélfejléc, akkor az Apply to first document page only/első oldalon alkalmazandó csak bejelölésével a levélfejlécet csak az első oldalon alkalmazza a program. Ha többoldalas a levélfejléc, akkor azt minden oldalra ráteszi a program, kivéve ha valamelyik következő négyzet be van jelölve:

29 28 Do not repeat first letterhead page/a levélfejléc első oldalát ne ismételje: ez csak kétoldalas fejlécek esetén választható, s bejelölése esetén a levélfejléc első oldalát a nyomtatási feladat első oldalára, míg a levélfejléc második oldalát minden következő oldalra alkalmazza a program. Always apply entire letterhead/az egész levélfejléc alkalmazása: bejelölése esetén csak akkor van hatása, ha a levélfejléc hosszabb a nyomtatandó dokumentumnál. Pl. számla esetén csak egy oldalt nyomtat, de szeretne nyomtatni mindig automatikusan egy második oldalt a számlázás feltételeivel. Ekkor ha a számla egyoldalas is, a feltételek mindig kinyomtatódnak. Simulate multi-part form/többoldalas dokumentum létrehozása: bejelölése esetén ha a dokumentum rövidebb a levélfejlécnél, akkor a dokumentum lapjait addig ismétli a program, amíg minden levélfejléc oldalt felhasznált Levélfejléc törlése: Válassza ki a listában, s nyomja meg a Delete gombot. Levélfejléc átnevezése: Válassza ki a listában, s nyomja meg az F2 gombot. Levélfejléc használata: 1. Nyomtassa ki szokásosan a dokumentumot.

30 29 2. A Letterhead/Levélfejléc lenyíló listában válassza ki a kívánt levélfejlécet.

31 30 Ha felülnyomatot is szeretne tenni a dokumentumra, válassza azt ki a Stamp set/felülnyomat lenyíló listában.

32 31

33 V Fonts/Betűk fül Ezen a panelon az elkészült PDF-be alapértelmezésben (ha az adott betűtípust tartalmazza a PDF) beágyazandó betűtípusokat választhatja ki. Amikor egy dokumentumot elküld a pdffactory Pro-nak, akkor ezen a panelon láthatja is a dokumentumban szereplő betűtípusokat, amelyeket korábban beágyazni kívánt, s kiválaszthatja, hogy melyeket kéri valóban beágyazni a PDF-be:

34 33 >>> : A kiválasztott betűtípusokat hozzáadja a beágyazandók listájához. <<< : A kiválasztott betűtípusokat kiszedi a beágyazandók listájából. Embed all/mindet beágyaz >>> : az összes betűtípust hozzáadja a beágyazandók listájához. Embed none/nem ágyaz be semmit <<< : az összes betűtípust kiszedi a beágyazandók listájából. Show fonts/betűtípusok megjelenítése: Választhatja, hogy csak a jelenlegi PDF dokumentumban szereplő (Fonts used in current document) vagy minden telepített betűtípust (All installed fonts) szeretne a baloldali oszlopban látni. Always embed all fonts/mindig ágyazza be az összes használt betűtípust: az összes használt betűtípust beágyazza mindig a PDF dokumentumba. Pár dolog, amit érdemes megfontolni a betűtípusok beágyazása előtt: Fontos, hogy a PDF megnyitásakor az adott betűtípust lássa a felhasználó? Ha igen, akkor ágyazza be az adott betűtípust. A PDF-et olvasó felhasználónak minden használt betűtípus telepítve van a gépén? Ha Windowsos felhasználói vannak, s a Windowsban általánosan használt betűtípusokat tartalmaz a PDF, akkor nem kell azokat beágyazni.

35 34 A PDF-et megnyitó program képes egy elfogadható betűtípuscserére, azaz hasonlót használni, ha szükség van rá? Ha igen, akkor ne ágyazza be az adott betűtípust. Ha beágyaz egy betűtípust, a fájl mérete növekszik. V.3.6 Doc Info/Dokumentum infomáció fül Description/Leírás: ezen a panelon az elkészült PDF-hez alapértelmezésben hozzárendelt információkat (Title/Cím, Subject/Tárgy, Author/Szerző, Keywords/Kulcsszavak) tudja megadni. Ha ide nem ír be semmit, akkor a program a Title/Cím mezőbe az eredeti fájl -amit elküldött PDF nyomtatásra- nevét, az Author/Szerző mezőbe pedig a Windows felhasználó nevét írja be. Minden mezőt felülírhat természetesen a PDF mentése előtt. Acrobat Viewer options/a PDF megjelenítésekor használt beállítások: ezen a panelon azt lehet beállítani, hogy az Adobe Acrobat Reader PDF megjelenítő program mit tegyen a PDF fájl megnyitásakor. Page layout/lapmegjelenítés: default/a Reader alapértelmezett beállítása, 1 page/egyoldalas vagy 2 pages/kétoldalas megjelenítés közül választhat. Side panel/oldalpanel: választhat, hogy mit szeretne látni baloldalt a PDF megnyitásakor: default/a Reader alapértelmezett beállítása, bookmarks/könyvjelzők, thumbnails/lapok előnézete, layers/rétegek.

36 35 Magnification/Lap mérete: választhat, hogy mekkorák legyenek a lapok a PDF megnyitásakor: default/a Reader alapértelmezett beállítása, fit width/szélességhez igazítás, fit height/magassághoz igazítás, fit page/lap teljes méretben, X%, custom/egyedi X%. Windows caption/ablak fejléce: választhat, hogy mi legyen az ablak fejléce a PDF megnyitásakor: filename/a PDF fájl neve, document title/a fenti Description panelon megadott Title/Cím mező tartalma. Open to page/megnyitandó oldal: a PDF megnyitásakor ezt az oldalt mutatja a Reader. Resize window to initial page/első oldalra méretezés: a lapméretet az első oldalnak megfelelően állítja be a program. Center window on screen/középre igazítás: a PDF megnyitásakor az középen jelenik meg. Open in Full screen mode/megnyitás teljes képernyős módban: a PDF megnyitásakor az a teljes képernyőt elfoglalja, Hide menu bar, toolbars, side panel/menü, eszköztár, oldalpanel elrejtése: ha bejelöli ezeket, akkor az adott komponenst a PDF megnyitásakor elrejti a program. Restore default settings/alapértelmezett beállítások visszaállítása: ha megnyomja ezt a gombot, akkor a fenti képen látható alapértelmezett beállításokat tölti vissza a program.

37 V Security/Biztonság fül Ezen a panelon az elkészült PDF-hez alapértelmezésben hozzárendelt biztonsági beállításokat eszközölheti. Use PDF security/használjon PDF védelmet: ha ezt bejelöli, akkor a következőképpen védheti a PDF dokumentumot: A kiválasztott 40 (low, Acrobat Reader 3 kell min. hozzá) vagy 128 (high, Acrobat Reader 5 kell min. hozzá) bites kulccsal a program titkosítja a PDF-et. Ezután beállíthatja, hogy Do not allow users to/ne engedje a felhasználóknak, hogy: view document without this password/ennek a jelszónak a hiányában megnézni a PDF-et, confirm password/jelszó megerősítése: a felhasználónak ismernie kell a jelszót a PDF megtekintéséhez. FIGYELEM: léteznek programok, amelyek képesek ezt a jelszót feltörni. Minél hosszabb a jelszó, annál tovább tart. Kb. 10 karakternél már gyakorlatilag nem lehet kivárni a feltörést. copy text and graphics from document/szöveg vagy kép másolása a PDF-ből: nem engedi szöveg vagy kép másolását a PDF-ből a vágólapra, vagy más programba. print document/pdf nyomtatása: nem engedi a PDF nyomtatását. change document/pdf változtatása: nem engedi a PDF szerkesztését. add or change comments and form fields in document/megjegyzések és mezők hozzáadását,

38 37 szerkesztését a PDF-ben: nem enged beszúrni/szerkeszteni megjegyzéseket/mezőket a PDF-be(n). FONTOS: Adobeban lehetőség van a védelem megváltoztatására egy jelszó segítségével. Ennek hiányában meg lehet szüntetni a védelmi beállításokat. A pdffactory Pro automatikusan létrehoz egy master password/mesterjelszót, hogy ezt ne lehessen megtenni. Ha saját mesterjelszót szeretne létrehozni, azt a Settings/Egyéb beállítások 42 panelon kérheti, s akkor a Security/Biztonság panel alján ez a lehetőség megjelenik:

39 V Links/Hivatkozások fül Ezen a panelon az elkészült PDF-ben fellelhető internethivatkozásokat (http://, ftp://, mailto:, lehet kattinthatóvá alakítani, ha bejelöli az Automatically convert URLs to PDF links/urlek PDF hivatkozássá alakítása automatikusan jelölőnégyzetet. A Link appearance/hivatkozás megjelenítése részben a következő paramétereket lehet megszabni: Border/Határoló: none/nincs, underline/aláhúzás, rectangle/téglalap közül lehet választani Line style/vonalstílus: solid/folyamatos, dashed/darabos közül lehet választani Line size/vonalvastagság: thin/vékony, medium/közepes, thick/vastag közül lehet választani Set color/szín beállítása: A hivatkozás színét lehet itt megadni. A beállítások hatását az Example/Példa részben a hivatkozás mutatja.

40 V Bookmarks/Könyvjelzők fül Ezen a panelon a PDF-ben használt bookmarkok/könyvjelzők használatát tudja beállítani. A könyvjelzők hivatkozások a PDF különböző részeire, hogy azokat könnyen elérje. Ezek az Acrobat Readerben egy külön panelon jelennek meg, s amikor rákattint egy adott hivatkozásra, akkor a Reader arra a könyvjelzőre ugrik a PDF-ben. Ha bejelöli az Expand bookmarks in Acrobat Viewer/Könyvjelzők kibontása a PDF megnyitásakor négyzetet, akkor a teljes könyvjelzőszerkezet kinyílik a PDF megnyitásakor. Könyvjelzők létrehozása a PDF-ben: Egyedi: menjen az adott lapra a PDF előnézeti panelján (Preview). Jobb egérgomb a lapon, s Bookmark this page (Ctrl + B):

41 40 Több lap kijelölése esetén mindhez külön könyvjelzőt hozhat létre. Jobb egérgomb a lapon, s Bookmark selected pages (Ctrl + B): Automatikusan: Jelölje be az Automatically create a table of contents using PDF bookmarks/tartalom létrehozása automatikusan PDF könyvjelzők használatával négyzetet. Add a bookmark for each print job/könyvjelző létrehozása minden feladathoz: minden nyomtatási feladatot egy-egy könyvjelzővel jelöl meg a program. Detect headings in the document and add bookmark for each one/fejlécmezők keresése és megjelölése: a dokumentumokban megkeresi a heading (fejléc) mezőket, s könyvjelzőt hoz létre számukra. A fejlécmezők általában hasonló könyvjelző funkciót töltenek be más, pl. Word, dokumentumokban. Maximum heading level/maximális fejlécmélység: maximum 9 szint mélységig lehet megadni a fejlécmezőkhöz használt betűtípus beállítást. Save, Load formats/formátumbeállítás mentése, betöltése: az előbbiekben beállított betűtípusok mentése, betöltése. A könyvjelzőket a Preview/Előnézet panel Bookmarks/Könyvjelzők alpanelján láthatja:

42 41 Könyvjelzőt átnevezni az F2, törölni a Delete billentyűvel tud. Átrendezni a sorrendet az adott könyvjelző megragadásával és új helyre mozgatásával tudja.

43 42 V.3.10 Settings/Egyéb beállítások fül Ezen a panelon a programmal kapcsolatos egyéb beállításokat végezheti el. File settings/fájl beállítások: Autosave the most recent X sessions/utolsó X fájl automatikus mentése:. Az utolsó X db PDF fájlt automatikusan elmenti a program a C:\Dokumentumok\felhasználó neve\my Documents\pdfFactory files\autosave mappába (alapértelmezésben). Extra védelem ennek az automatikus mentésnek a célja. A Delete auto-saved files/automatikusan mentett fájlok törlése gombbal ezeket a fájlokat törölni tudja: Ask before saving if session is larger than X MB/X MB-nál nagyobb fájloknál megerősítés kérése: ha egy PDF fájl nagyobb, mint X MB, akkor a program rákérdez, mielőtt automatikusan

44 43 elmentené azt. Always AutoSave to a unique file name/egyedi fájlnév használata automatikus mentéskor: Minden fájlt egyedi névvel ment el a program, még ha a dokumentumok nevei meg is egyeznének. Ekkor a fájl nevét _1, _2, stb. taggal egészíti ki a program. Folders/Mappák gomb: Saved files/kézzel mentett fájlok, AutoSave/Automatikusan mentett fájlok: az adott fájlok alapértelmezett könyvtárát lehet itt megadni. Data files/adatfájlok: a program beállításait tartalmazó fájl könyvtára. General settings/általános beállítások: Save settings each time the dialog is closed/beállítások mentése, mikor ez az ablak bezárul: a beállítások mentődnek, ha becsukja a beállítások ablakát Save all settings now/beállítások mentése most: a gomb megnyomására elmentődnek a beállítások Advanced settings/további beállítások: Allow "Master password" entry on Security tab/mesterjelszó beállítása a Biztonság panelon: Adobeban lehetőség van a védelem megváltoztatására egy jelszó segítségével. Ennek hiányában meg lehet szüntetni a védelmi beállításokat. A pdffactory Pro automatikusan létrehoz egy master password/mesterjelszót, hogy ezt ne lehessen megtenni. Ha saját mesterjelszót szeretne létrehozni, azt a itt kérheti, s akkor a Security/Biztonság panel 36 alján ez a lehetőség megjelenik. PDF level/pdf verzió: A PDF verzióját állítja be. Automatikusan olyan verziójú PDF-et készít a program, ami a gépen telepített Acrobat Reader-rel kompatibilis. Create new pdffactory Pro printer/új pdffactory Pro nyomtató létrehozása: megnyomása esetén a következő ablakot látja:

45 44 Ezzel az adott beállításokkal és megadott névvel egy új pdffactory Pro nyomtatót tud létrehozni a nyomtatók listájában későbbi használatra. Használhatja ezt arra, hogy minden speciális PDF készítésre külön nyomtatót hoz létre. Pl. adott levélfejlécet állít be, s ekkor ha erre a nyomtatóra nyomtat, mindig fejléces papíron jelenik meg az adott dokumentum (Bizalmas felülnyomattal, stb.), vagy pl. "Linux kompatibilis"névvel olyan nyomtatót alkot, aminél a használt betűket mindenképp beilleszti a program a PDF-be, stb. settings/ beállítások: itt lehet megadni, hogy milyen levelezőprogramot használjon a program a PDF küldésekor, mikor a Send/Küldés gombot megnyomja. A lehetőségek, alapértelmezett levelezőprogram: Levelező átállítása The Bat! levelezőre (a példarendszerben):

pdffactory v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt. 1994-2008 Minden jog fenntartva. 2008.06.01.

pdffactory v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt. 1994-2008 Minden jog fenntartva. 2008.06.01. pdffactory v3.30 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt. 1994-2008 Minden jog fenntartva. 2008.06.01. 1 Tartalomjegyzék I A kézikönyvről pár szóban 2 II Jogi tudnivalók 2 III A program megvásárlása 2 IV A

Részletesebben

FinePrint v5.85 magyar nyelvű kézikönyv. Macasoft Bt. 1994-2008 Minden jog fenntartva. 2008.06.01.

FinePrint v5.85 magyar nyelvű kézikönyv. Macasoft Bt. 1994-2008 Minden jog fenntartva. 2008.06.01. FinePrint v5.85 magyar nyelvű kézikönyv Macasoft Bt. 1994-2008 Minden jog fenntartva. 2008.06.01. 1 Tartalomjegyzék I A kézikönyvről pár szóban 2 II Jogi tudnivalók 2 III A program megvásárlása 2 IV A

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Table of Contents Windows 7... 2 Windows 8... 6 Windows Phone... 11 Android... 12 iphone... 14 Linux (Debian)... 20 Sebők Márton

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció Xerox WorkCentre 8/8/8/8/890 A másolás folyamata Szolgáltatások kezdőlap Munkaállapot Érintőképernyő Start Összes törlése Leállítás. A dokumentumokat nyomtatott oldallal felfelé helyezze a dokuadagoló

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása

Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása Heti Hálózati Hírek kapcsolt dokumentumok megnyitása Szakterület: Értékesítés Támogatás Terület Értékesítési csatorna: Exkluzív Szerző: Horváth Lajosné infomanager +36 70 370-7850 / +36 72 513-871 gyongyi.horvath@uniqa.hu

Részletesebben

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata

A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata A MOKKA hitelesítő szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7 rendszeren Távszámla aláírásának ellenőrzésére 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. A

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

A másolás folyamata. vagy. Xerox WorkCentre 5945/5955 többfunkciós nyomtató. Szolgáltatások kezdőlap. Munkaállapot. Érintőképernyő.

A másolás folyamata. vagy. Xerox WorkCentre 5945/5955 többfunkciós nyomtató. Szolgáltatások kezdőlap. Munkaállapot. Érintőképernyő. Xerox WorkCentre 9/9 többfunkciós nyomtató A másolás folyamata. A dokumentumokat nyomtatott oldallal felfelé helyezze a dokuadagoló bemeneti tálcájába. Állítsa be úgy a vezetőt, hogy. Nyomja meg a vezérlőpult

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános nyomtatványkitöltő

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Megoldások 1. A dokumentum megnyitásához használjuk a Fájl menü Megnyitás menüpontot. A költő nevét jelöljük ki, majd a Formátum menü Betűtípus menüpont

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Terminál szerverről indított nyomtatási folyamat elindításával elérhetővé válik a kliens gépen feltelepített ingyenes

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató

StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató StartÜzlet online számlázó modul Használati Útmutató 1 Tartalomjegyzék Alapvető tudnivalók...3 Használatba vétel előtt megadandó és ellenőrizendő adatok...3 Alanyi adómentes vállalkozás esetén...3 Számla

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

Egészségterv és edzésprogram használati utasítás

Egészségterv és edzésprogram használati utasítás TELEPÍTÉS (1) Üdvözli a Bi-LINK. Az alkalmazás használatával követheti, megértheti és irányíthatja legfontosabb egészségügyi paramétereit. Az első lépés készüléke adatainak megtekintéséhez, hogy letölti,

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

8. óra op. rendszer Intéző

8. óra op. rendszer Intéző 8. óra op. rendszer Intéző Fájlok és könyvtárak kezelésére a Windows az Intéző nevű programot biztosítja számunkra. Indítása: Windows gomb + E Start gombon jobb klikk / A Windows Intéző Start / Minden

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához

Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Segédlet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendszeresített elektronikus adóbevallások használatához Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 48/2013. (XII.12.) számú rendelete lehetővé

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató

Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató EPSON Digitális fényképezőgép / Digitális fényképezőgép Szoftver útmutató Minden jog fenntartva. Jelen kézikönyv a SEIKO EPSON CORPORATION előzetes írásbeli engedélye nélkül sem részben sem egészben nem

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2.

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2. PDF dokumentum aláírása és időbélyegzése: Adobe Reader XI és Adobe Acrobat Reader DC Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. szeptember 2. Tartalom 1. Bevezető...3 2. Aláíró

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR hibabejelentés mellé csatolandó képernyőkép készítéséhez. Készült: 2015. 02. 25. Tartalom Bevezető... 3 Windows operációs

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez.

Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez. Felhasználói útmutató CVR mobil kliens, ios rendszerhez. Működési feltételek A felhasználói útmutató ios V7.0.4 verziószámú operációs rendszer felhasználásával készült. Az applikáció telepítése 1. Az App

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával TeIR Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1 BEVEZETÉS Az útmutató célja

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Fürdőszoba tutorial 01

Fürdőszoba tutorial 01 Fürdőszoba tutorial 01 Nyissunk egy új dokumentumot: Ctrl+N vagy File menü/new. Adjuk meg a dokumentum méretét: legyen most egy fektetett A/4-es lapunk. Kattintsunk a Tools Palettán a Rectangle Tool-ra,

Részletesebben

Prezentáció, Nyomtatás előkészítése. Nyomtatás. 1. ábra. Nyomtatás

Prezentáció, Nyomtatás előkészítése. Nyomtatás. 1. ábra. Nyomtatás Prezentáció, előkészítése Nyomatás PowerPointban ikonra kattintva készíthetjük el nyomtatási mun- A Fájl/ (Ctrl+P) vagy a kánkat. 1. ábra A Felső részben először a nyomtatót választhatjuk ki. A Tulajdonság

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés Tartalom Új diákigazolvány igénylés folyamata... 2 1. IAR feltöltéshez szükséges jogosultságok beállítása... 2 2. Token kérés... 2 3. Új igénylés feladása... 2 Igénylések keresése, szinkronizálása... 4

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Használati utasítás Prestigio Nobile PER3562. Alapvető műveletek

Használati utasítás Prestigio Nobile PER3562. Alapvető műveletek Használati utasítás Alapvető műveletek Nyomja meg és tartsa benyomva a Power gombot a készülék bekapcsolásához. A készülék automatikusan belép a főmenübe a Kezdő képernyőn az üdvözlő képernyő után. A főmenü

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Di1611/Di2011 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Driver Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A PC szkennelés beállítása 2 Csatlakozás az USB portra 3 A TWAIN meghajtó telepítése 3.1 A TWAIN meghajtó telepítése Plug

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Általános nyomtató meghajtó útmutató

Általános nyomtató meghajtó útmutató Általános nyomtató meghajtó útmutató Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) B verzió HUN 1 Áttekintés 1 A Brother

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben