HunvaldPerBlog szemezgető / Tavaszi gyógynövények Miből él Erzsébetváros? / Miről számoltak be a fideszes tanácsnokok...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HunvaldPerBlog szemezgető / Tavaszi gyógynövények Miből él Erzsébetváros? / Miről számoltak be a fideszes tanácsnokok..."

Átírás

1 II. évfolyam, II. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. HunvaldPerBlog szemezgető / Tavaszi gyógynövények Miből él Erzsébetváros? / Miről számoltak be a fideszes tanácsnokok...

2 Köszöntő Kedves Olvasó! 1990 óta jelenteti meg az MSZP Erzsébetvárosi Szervezete a mára jól ismert Szegfű újságját. Az információ és informálódás egyre változó és gyorsuló világát tapasztalhatjuk magunk körül. A hírfogyasztók számára sok száz lehetőség áll rendelkezésre a tájékozódásra, miközben a hírfogyasztás szokásai is megváltoztak től az Erzsébetvárosi Szegfű elektronikus formában jelenik meg. Olvasóink tapasztalhatták, hogy ebben a formájában gazdagabb képvilággal és könnyen megnézhető filmbetétekkel színesíthetjük híreinket. Az elektronikus Szegfű továbbra is arra vállalkozik, hogy hírt adjon az Erzsébetvárosban történtekről, a kerület életét formáló politikáról, kulturális, művészeti életről, ünnepeinkről, környezetünkről, hétköznapi életünkről. Olvasóink kérésére rovataink kiegészültek az egészséggel, hétköznapi életvezetési tanácsadással, környezetvédelemmel foglalkozó cikkeknek is. Nem titkolt célja újságunknak az sem, hogy híreivel szélesebbre nyissa a kerületünkben kialakult egyoldalú tájékoztatást, hiszen sokan szeretnének tisztán látni, ismereteket szerezni a tényekről. Éppen ezért újságunk teret ad a mindennapjainkban történő eseményekről formálódó lakossági véleményeknek is, legyen az kritika vagy dicséret. Az elektronikus Szegfű közéleti lap marad, online elérhető módon, a címen. A hagyományos papír alakot kedvelő olvasók végiglapozhatják a Lakossági Piros Pontban is, a Dob utca 65. szám alatt. Szerkesztőségünk továbbra is várja Olvasóink véleményét, javaslatait, fotóit - en vagy címünkre megküldött papír alapon is, hogy újságunk még érdekesebb legyen. Jó olvasást kívánunk! Dr. Kispál Tibor és Gergely József 2.

3 Tartalom 2. - Köszöntő 3. - Tartalom, felhívás 4. - Miből él Erzsébetváros? 6. - Eredményes Petició 7. - Tavaszi gyógynövények 9. - Rosszkedvem tele Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe? Szeretne/szeretnél írni a szegfűube? Kedves Olvasó! Ha úgy érzi szívesen írna a szegfűbe és van is ötlete akkor ragadjon billentyűzetet és küldje a kész cikket a címre. Ha több ötlete is lenne és bizonytalan nyugodtan kérdezzen és segítünk! A szegfű cikkeit kizárólag önkéntesek írják, így nem elvárás, hogy írónak szülessen. Ha véleménye van, és úgy érzi ez másokat is érdekelhet vagy közös érdekünk ennek megosztása egész nyugodtan. Igyekszünk mihamarább közzé tenni Helyi örökség védelme Erzsébetvárosban Miről számoltak be a fideszes tanácsnokok HunvadPerBlog szemezgető A nagy felszámoló biztos Svájci Bicska Becsuk 3.

4 Miből él Erzsébetváros 2012-ben? Erzsébetváros Képviselő-testülete február 16.-i rendkívüli ülésén elfogadta az ez évi költségvetési tervezetét. Számszakilag, törvényileg precíz munka, elkészítőit, a Pénzügyi Iroda munkatársait dicséret illeti. Önmagában egy költségvetés és annak számtalan kötelező, bonyolult táblázatai és számhalmazai unalmas témának tűnhet a pénzügyi szakmában kevésbé járatos kívülálló számára. Izgalmasabb abból a szempontból megközelíteni a témát, hogy a költségvetéssel a kerület vezetésének mi a szándéka, mely ágazataira mennyit szán, mit szeretne fejleszteni, milyen új, eddig még nem realizált programok finanszírozásába szeretne fogni, és persze mindezt miből? A teljesség igénye nélkül néhány jellemzője az idei költségvetésnek ben a kerületvezetés 11 milliárd 151 millió Forint bevételre számít az adófizetők adóforintjaiból. Ebből az összegből pedig 17 milliárd 527 millió Forintot tervez elkölteni. A tervezet szerinti hiánya 7 milliárd 13 millió Forint. Emlékezzünk ben, az akkor ellenzékben levő jelenlegi polgármester azt harsogta, hogy az előző kerületvezetés 6 milliárd Forint hiánnyal az ellehetetlenülésbe sodorta és lerombolta Erzsébetvárost. Miközben a valóság, azaz a tény az 4.

5 volt, hogy egyensúlyban lévő költségvetéssel indulhattak el a 4 éves ciklusban. Természetesen arról nem beszélt, hogy az akkori 6 milliárd Forintot az Erzsébetvárosi 10 éves kerületfejlesztési programjának megvalósításához hitelként vette fel, iskolák, óvodák, utcák, múzeum, parkok, önkormányzati tulajdonú lakóházak, stb. felújításához. És ezt a forrást ez a kerületvezetés is erre fordítja, igaz a programot Erzsébet Tervre keresztelték, így saját programként lehet eladni. Sőt ehhez, ebben az évben a költségvetési terv szerint újabb 1 milliárd Forintot szeretnének hitelként felvenni. Mindez pedig annak a bizonyítéka, hogy Erzsébetváros Önkormányzata hosszú évek óta megbízható adós és jó gazdálkodó volt és az ma is. Az Önkormányzatokkal a jelenlegi kormány igen szűkmarkú, amihez a gazdasági válság okozta recesszió jelentős adóbefizetés csökkenéssel is hozzájárul. A költségvetési terv bevételi oldala erről árulkodik. Meg arról is árulkodik, hogy ez a kerületvezetés tudatosan készül arra, hogy a kormány jelentős mértékben kívánja centralizálni, korlátozni az önkormányzatok önrendelkezési, önálló gazdálkodási, fejlesztési és szolgáltatási feladatait év, és a év is az intézmények bezárásának, feladatok megszüntetésének és magán vállalkozásokba történő kiszervezésének és alkalmazottak, pedagógusok és köztisztviselők elbocsátásának éve Erzsébetvárosban. Ezzel a működési kiadásokat is csökkentette a családi költségvetés. Cserébe például az önkormányzati lakásokban lakók lakbérét drasztikusan megemelve örömmel számol a nagyobb bevétellel. Arányait tekintve a megmaradt, ide-oda átszervezgetett, központosított intézményhálózat működésére (pl. kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi, köztisztaság, környezetvédelem, ifjúságpolitika, stb. ágazatok) nem szán többet, mint tavaly. A költségvetésben ugyan nem szerepel az 1997 óta megszokottá vált társasház felújítási pályázat, így csak reménykedni lehet, hogy ebben az évben is meghirdetésre kerül. Két éve több alkalommal javasolták indítványukban a kerület szocialista képviselői a társasházakban felszerelhető saját, belső térfigyelő kamerák felszerelését támogató pályázat kiírását. Örömmel tapasztaltuk, 5.

6 hogy legalább ezt a javaslatunkat megfogadták és beépítették a költségvetésbe. Örömmel tapasztaltuk azt is, hogy a korábban megszüntetni kívánt, az idős lakosság számára vásárlási kedvezményeket biztosító Ezüst Évek kártyát nem szüntetik meg. Sok erzsébetvárosi lakó hiányolja, hogy a közpénzből finanszírozott Erzsébetvárosi Televízió sok mindenről, de éppen Erzsébetvárosról alig ad hírt, közszolgálatiságát megszüntették. Ugyanezt kifogásolják az ugyancsak közpénzből finanszírozott Erzsébetváros Újság esetében is. Jogosan fogalmazódik meg a kérdés az idei költségvetés ismeretében, hogy mire költik el az adófizetők pénzét? Ebben az évben is több, mint 11 millió Forintot adnak a Helyi Téma és a Heti Válasz című újságok támogatására. Igaz, érezve a közpénzek ilyetén kilapátolásának megmagyarázhatatlanságát, idén megfelezték a támogatást ben továbbra is több, mint aggályos, hogy a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság 100 milliós értékben dönthet a kerület vagyonáról, megkerülve a képviselő-testületet, a polgármester saját hatáskörébe vont több, mint 500 millió Forintról már nem is beszélve. Az idei év költségvetésének vitathatatlan pozitívuma, hogy papíron egyensúly van, és a kerületvezetésből senki sem állítja, hogy 47 ezer Forintból meg lehet élni. Eredményes Petíció októbertől kb. megduplázódott az önkormányzati lakbér. Egyik napról a másikra volt a változás, külön kellett kedvezményt kérni, akinek járt, szinte mindenkit átsoroltak drágább kategóriába. Ahogy kiderültek a durva problémák (a rendeletből nem minden volt egyértelmű), elkezdtünk tiltakozó aláírást gyűjteni. Nem volt nehéz dolgunk, rövid idő alatt kb erzsébetvárosi írta alá a petíciót, az interneten másutt lakók is. Az aláírás csomagot a decemberi testületi ülésen adtuk át a polgármesternek. Januárban beterjesztett egy olyan rendeletmódosítást, hogy törlik az évenkénti automatikus, legalább 5 %-os emelést. Külön határozat szerint ebben az évben nem lesz lakbéremelés. Ennek komoly tanulsága volt, hogy a fellépés eredményt hozhat. Dr. Kispál Tibor és Gergely József 6.

7 Néhány tavaszi megújulást segítő gyógynövény Megújulás, fogyókúra, böjt a tavasz mindig újra és újra felbukkanó témái. A táplálkozás megváltoztatása és a mozgás középpontba helyezése mellett sokat segíthetnek a szervezetünknek a gyógynövények is. Legtöbbször mindössze pár csésze pénztárcabarát illatos tea rendszeres fogyasztása is garantáltan pozitív hatást hoz Apró csalán Alighanem a legolcsóbb gyógynövény verseny biztos befutója, hiszen nincs olyan udvar vagy rét, ahol ne ütné fel a fejét a gaznak kikiáltott, ám nagyon sokrétű módon gyógyító csalán. Minden évben érdemes tavaszi kúrát tartanunk a segítségével. Mire hat? Kiváló vértisztító és vérképző, ezért hatásosan salaktalanítja a szervezetünket. Nem is gondolnánk, hogy jelentős C-vitamin-forrás is. Emellett plusz jó tulajdonsága, hogy enyhíti a köszvényt és a reumát. Hogyan fogyasszuk? Bátrabbak zsenge és lédús leveleiből finom salátát készíthetnek. De vigyázzunk, ne forgalmas út mentén gyűjtsük be a vacsorának valót! Reggel éhgyomorra, kortyonként igyunk meg egy csésze teát, további két csészével pedig napközben k*ráljuk magunkat. Ehhez csészénként 1 púpozott teáskanál csalánlevelet leforrázunk, fél percig állni hagyjuk, majd leszűrve fogyasztjuk. Tipp: zsenge leveleiből ízletes főzeléket készíthetünk, a spenóttal azonos módon. Gyermekláncfű Salaktalanító és méregtelenítő hatással van az egész szervezetre. Mire hat? Erősíti a legyengült immunrendszerünket, élénkíti a fáradt szervezetet, elősegíti az emésztést, és tisztítja a vért. Tavasszal az is különösen jól jön, hogy segít a jó idő közeledtével egyre inkább láthatóvá váló bőrpanaszok (ekcéma, sömör) mérséklésében. 7.

8 Hogyan fogyasszuk? 1 csésze forrásban lévő vízzel leforrázunk 1 teáskanál zsályalevelet, majd 10 perc eltelte után leszűrve fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze ajánlott. Tipp: elalvás előtt igyunk egy pohár hideg zsályateát, hogy éjjel ne izzadjuk csatakosra magunkat! Hogyan fogyasszuk? Leveléből teát készíthetünk. Ehhez 3 dl vízben leforralunk 2 teáskanál teafüvet, egy percig főzzük, 15 perc múlva leszűrve, kúraszerűen fogyasztjuk. 6 hétig, napi 2 csésze javallt. Tipp: aki már kipróbálta a csalánból készült salátát, annak szeme sem rebben, ha azt ajánljuk, hogy a gyermekláncfű fiatal, zsenge leveleiből is dobjon össze egy különleges salátát, vagy ritytyentsen egy főzeléket. Mezei zsurló A tavaszi vértisztító kúrák aduásza. A szakemberek szerint negyvenéves kor felett mindenkinek naponta meg kellene innia egy csésze zsurlóteát. Hogyan hat? Rendszeres fogyasztásával időben védekezhetünk a később fenyegető betegségek (csúz, reuma, csontkopás) ellen. Tavasszal gyakori panasz a töredező köröm és a hajhullás hiszen vitamintartalékaink már kimerültek -, erre is gyógyírt ad a zsurló. Orvosi zsálya Az egyik legrégebb óta ismert gyógynövény; nem véletlen, hogy latin neve, a salvia már utal jótékonyságára, ugyanis azt jelenti: gyógyítani. Mire hat? Kitűnő vértisztító, ne hagyjuk ki a kúrából! Fogyasztásával csökkenthetjük a tavaszi fáradtságot, hiszen élénkít, serkenti a vérkeringést, és erősíti az idegrendszert. Nőknek különösen jól jön, ugyanis egyrészt megfékezi a hajhullást, másrészt enyhíti a nagyon erős vérveszteséget a menstruációnál, és segít a fehérfolyás megszüntetésében. Hogyan fogyasszuk? Csészénként 1 púpozott evőkanál zsurlót leforrázunk, fél percig állni hagyjuk, majd leszűrve fogyasztjuk. Naponta 1 csésze teát igyunk meg kortyonként! 8.

9 Rosszkedvem tele Miközben lassan ítélet születik a Hunvaldperben (végre), tovább meglepetésre elolvadt a jég az erkélyen (pláne végre), ismét eljött egy szegfű szám, és egyúttal a cikkírás ideje. Az ember ilyenkor februárban (tudom, hogy mire ez megjelenik, már jó eséllyel március van) nehezen talál politikai jellegű témát. Most nincs költségvetés, vagy utolsó pillanatos törvénykezési roham, de még egy árva alkotmányozás se. Ami van, az pár dolog, mintegy parlamenti maradékok tavalyról. Folyik a felsőoktatási törvény (ennek a parlamenti ciklusnak ez lehet a saját, külön bejáratú möbius szalagja), kikerült az új btk. tervezete (leginkább a régire hasonlít, kivéve ahol nem, ez utóbbi körülmény gyakorta inkább rosszabb), és elszállt a Malév. Továbbá továbbra se tudjuk, hogy hogyan lehet megélni forintból (nem naponta, havonta!), viszont az sajnos igen, hogy ez nem forinthoz képest kevés, hanem pl hez képest is. Bár előttem már párán leírták, hogy mi a probléma a miniszter úr kijelentéseivel a fenti témában, de azért a tisztánlátás kedvéért igyekszem én is. Szóval: akik közmunkán, teljes állásba voltak, azok korábban nettó forintot kaptak havonta, most meg csak nettó et. Akik korábban nem kaptak közmunkát (mert nem jutott), azok korábban bérpótló támogatást kaptak, most meg ugyanennyit. Na ennyit a hazudozásról, és most jön maga a probléma. Én még hálisten sose próbáltam ennyire kevés pénzből kijönni, de megpróbálom elképzelni, és szolidáris lenni. Ugyanakkor nem fér a fejembe, hogy ha azt számoljuk, hogy ha a közmunkásoknak csak a tavalyi bért próbálják fizetni ( a nettó 58-at, ami még mindig marha kevés), az fejenként, havonta bruttó ( =)26500 forint különbözetet jelent (+27 % munkaadói járulék, számljunk tel). Tételezzük fel, hogy van közmunkás (nincs, sose volt), akkor 33655*200000= Nem egész 7 milliárd forint, ennyit sikerült elvonni. Tudom, hogy demagógia, de ennyi pénzt vajon a MÁV, a Magyar Televízió, vagy akármelyik más állami pénznyelő hány nap alatt eszik meg? És az a pár nap tényleg többet ér, mint az, hogy néhány százezer tényleg nehézsorsú embernek egy kicsit kevésbé legyen rossz? Manó 9.

10 Helyi örökség védelme Erzsébetvárosban Önmagában a téma, a napi megélhetésért folytatott küzdelem mellett is fontos, hiszen egy nagy múltú, idén 130. születésnapját ünneplő kerületben a városkép, a gazdag építészeti értékeket és örökséget vitathatatlanul védeni és óvni kell, gondolva a jövő nemzedékére is. Ennek érdekében a jelenlegi kerületvezetés határozott lépést tett. Idevonatkozó rendeletét úgy módosította, hogy a kerület felújítási pályázatából a helyi örökség védelme alá tartozó magánkézben levő ingatlant, lakóépületet, épületet és lakást is támogathatja. A rendelet példaként említi a Nagy Diófa utca 8. számú lakatlan, használaton kívüli magántulajdonú épületet. A helyi rendelethez tartozó mellékletben megtalálható Damjanich utca 17. egyik első emeleti lakását ugyan nem említi, pedig az lakott. Örömteli, hogy az erzsébetvárosi kerületvezetés forrásokat szán a társasház felújítási pályázatból e két ingatlan felújítására. Igaz, hogy eddig óta a mai értéken kalkulálva 5 milliárd forintot társasházi közösségek megsegítésére szánták. Jó tudni, hogy ennél a kerületvezetésnél, ha valaki a tulajdonában levő épületet vagy lakást védetté nyilvánítja, hozzájuthat a felújításhoz szükséges forrás egy részéhez. Dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő 10.

11 Miről számoltak be a fideszes tanácsnokok Az én meglátásom a kérdésben a következő: Nem ildomos emberi lényeket az utcán élni hagyni, ez nem emberhez méltó. Bár a kormány törekvései még csak formálódni látszanak, azt el kell mondanom, hogy szerintem jó irányba mutatnak a kezdeményezések, remélem hamarosan a törvényi háttér is meg lesz a probléma megoldásához. A Képviselő-testület február 16.-i ülésén a fideszes tanácsnokok beszámolóira is sor került. A jelenlévő audiencia nagy türelemmel és csüggedéstől mentes figyelemmel ülte végig a beszámolókat és a kialakult képviselői beszélgetést. R.A. Emberjogi tanácsnok beszámolójában leírtak szerint nagy és lelkes munkát végzett, mindenre kiterjedő figyelemmel. A hajléktalanokkal kapcsolatos észrevételét az alábbiakban fogalmazta meg: Az idézet kettős pont utáni első mondata egyszerűen cinikus, pláne egy emberjogi tanácsnok tollából. Az ezt követő megállapítása nem különb és gusztus kérdése is azt helyesnek tartani, hogy a hajléktalan, nincstelen honfitársunkat azért kriminalizálják, zárják börtönbe, mert nincs hol laknia. A társadalom nem magát a hajléktalan nem szereti, hanem a hajléktalan léttel járó következményeket. Ezek pedig abból adódnak, hogy hosszú idő óta nincs munkájuk, megélhetésük, egszisztenciájukat elveszítették. Sajnálom, hogy nevezett tanácsnok még csak gondolat kísérletet sem tett arra, hogy ennek okairól legalább egy mondatot írt volna. Nem csoda, hiszen ez a kerületvezetés - R.A. szavazatával is - megszüntette a korábban jól működő közmunkaprogramot, kormányuk pedig éllovasa a munkahely-megszüntetéseknek és elbocsátásoknak. A beszámoló másik, e tárgykörben leírt mondata tovább növeli e mű hitelességét: 11.

12 Kerületünkben számos hajléktalan ember él, akik a hajléktalan létből adódóan sokszor kerülnek konfliktusba a lakossággal. Ki kell emelnem a Síp utcai közfürdőt és környékét, ahol a legsűrűbben kerül sor különböző vitákra. A hajléktalan léttel járó következmények okainak megszüntetésére kellene tehát odafigyelni, de az sem árt, ha a tanácsnoki fizetésünkért legalább annyit megteszünk, hogy a leírt intézményeket megismerjük. Mert, ha legalább egyszer meglátogatjuk tájékozódás céljából, bizonyára megjegyezzük, hogy a fent nevezett nappali melegedő nem a Síp utcában van, hanem a Kürt utcában! M.M. Ifjúságpolitikai tanácsnok beszámolója informatikai nyelvezettel CONTROL+C, CONTROL+V technikára alapozott igényességgel készült. M.M. újságcikk-szerű beszámolója érintette az Éjszakai Sportklub életet, a Kábítószer-ellenes Világnapot, a pontos nevén Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola Hajókirándulását, a Baross Gábor Általános Iskola diákjainak részvételét a Nagy Vagy! Országos játékban, a Testvérvárosi találkozót Neversben, EMIH iskolát a kerületben, Ifjúság Szakma Országos Találkozó (ISZOT) és az azóta bezárt Cseresznye Ifjúsági Irodát. A beszámolóban feltüntetett szövegek szó szerinti másolatai más média, illetve honlapok felületein megtalálható híradásoknak, egyszóval nem M.M. munkájáról szól. Nincs szükség megmagyarázni, vagy akár egy szóval is többel indokolni, hogy az ellenzéki képviselők miért nem fogadták el ezt a beszámolót sem. Dr. Kispál Tibor és Gergely József 12.

13 HunvaldPerBlog szemezgető vége... Nos, mélyen tisztelt mindenki, a blog eddig tartott március 18-án született az első bejegyzés, akkor definiáltuk az oldal célját, mely alapvetően az üggyel kapcsolatos dokumentumok rendszerezése és átlátható formában történő közzététele, kérdések megfogalmazása, vagy éppen a menet közben felmerülő kérdések megválaszolása volt. A majd egy évnyi tevékenységünk alatt fontosnak tartottuk, hogy az oldal látogatói és a közvélemény tárgyilagos tájékoztatást kapjon Hunvald György perének előzményeiről, a per folyamatáról és annak eredményéről. Ez az eredmény pedig első fokon február 24-én megszületett. Innentől blogunk legalábbis ezzel a címmel és ebben a formájában okafogyottá vált. Ez a blog tehát itt és most, ezzel a bejegyzéssel véget ér. Nem marad más hátra, mint a köszönet. Köszönet minden lájkolónak, érdeklődőnek és olvasónak! Köszönjük, hogy olvastak, olvastatok minket! 13.

14 peslappá alakult, éppen csak a közéletről nem szól. Tovább merészkedett, és felszámolta a kerületőrséget. A hivatalos indok az volt, hogy ez magánhadsereg, de inkább azt a pénzt akarták másra költeni. Épült-bővült a Közterület-felügyelet, persze más a tevékenysége. Láthatjuk a tereket, parkokat, hogy megrongáltak lepusztítottak sok mindent. A nagy felszámoló biztos októberben Erzsébetvárosban is volt önkormányzati választás. Választottak új polgármestert is. Azóta kiderült, hogy ő (és csapata) igazából más foglalkozást űz. Az első jel az volt, hogy felszámolta az önkormányzati középiskolák nulladik évfolyamát, ahol nyelvet, informatikát lehetett tanulni. Aztán kiderült, hogy ért iskola-felszámoláshoz is, ennek lett áldozata a Janikovszky Éva iskola. Áldozattá vált a kerületet is elhagyó 100 gyerek, sok család és a kirúgott pedagógusok. Más területen is járatos, felszámolta a kerületi tévé és újság sokoldalúságát. A tévéből eltűntek a kerületi történések is. Az újság szép ké- Ha már közterület: felszámolták a közmunkát, meglepő módon kevés lett a pénz a piaci árú takarításra, nem is teszik minden nap. A közmunka felszámolása azzal is járt, hogy 250 erzsébetvárosi helyett kevesebb, mint fele jut közmunkához, fél munkaidőben. Tovább a közterületen: zavarók volt a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, mert szemetes a környékük. Persze lehetett volna takarítani is, de azt már előbb felszámolták. Hogy hova kerül az üveg és a többi? Kit érdekel. Zavaró volt a főváros szerte jó hírű Erzsébetvárosi Pedagógia Szolgálat, egy pillanat alatt azt is felszámolták. Még az új oktatási törvényhez is kellene az óvodák, iskolák számára szakmai segítség, de nem ebben a kerületben. Nem kell a polgárőrség sem, a jól működő két szervezet helyett az önkormányzat a rendőrséggel közösen szervez (!) és finanszíroz majd egy újat. Egy civil szervezetet! Zavarta a hatalmat az önkormányzati hirdetőtáblán megjelenő sok piros plakát, városképvédelmi okokból felszámolják a plakáthelyeket is. Még van ambíciójuk a felszámolóknak, még nem szűnt meg minden, amit közpénzből közösen hoztunk létre az elmúlt évtizedekben. Mi lesz még a következőkben? Gergely József elnök helyettes 14.

15 Svájci bicska Hasznos tudnivalók az utolsó oldalon, oldalakon. Szolgáltatások, lehetőségek melyeket többnyire Mi biztosítunk Önöknek. Ha kérdése van ill. szívesen ajánlana olyan szolgáltatást, ami hasznos a kerületben élők számára és itt nem szerepel, írjon a címre. A listát folyamatosan bővítjük, reméljük sokak hasznára. Újdonság! Új térítésmentes tanácsadási szolgáltatás indul március 2-tól. Tanácsadás társasházak - lakástulajdonosok, számvizsgáló bizottsági tagok és közös képviselők - részére Helye: Lakossági Piros Pont, Dob utca 65. Időpontja: Minden héten - pénteken 16 órától 17 óráig Piros Pont nyitva tartás Jogsegély Március óra Bulzán András fogadóórái Hamarosan... Hétfő: 9-16 óráig Kedd - Péntek: óráig 15.

16 Kiadja: MSZP Erzsébetvárosi Szervezete - Felelős kiadó: Gergely József elnök

Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait

Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait II. évfolyam, 6. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebbségi Önkormányzat bemutatása (harmadik) Köszöntő

Részletesebben

II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete.

II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Felszámolás vagy leszámolás? - A Róth Miksa Emlékház megszűntetése Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebbségi Önkormányzat bemutatása II. Örök

Részletesebben

Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása

Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása II. évfolyam, I. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása Köszöntő

Részletesebben

Gajda Péter polgármester. dr. Kovács Bence alpolgármester dr. Istvánfi Sándor jegyző dr. Kiss Anna aljegyző

Gajda Péter polgármester. dr. Kovács Bence alpolgármester dr. Istvánfi Sándor jegyző dr. Kiss Anna aljegyző J E G Y Z Ő K Ö N Y V készült a kispesti önkormányzat képviselő-testületének 2011. január 20-án 8 óra 30 perces kezdettel a i hivatal nagytermében (Bp. XIX., Városház tér 18. I. em. 41.) megtartott üléséről

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2009. február 13-án megtartott ülésének. a./ Tárgysorozata. b./ Jegyzőkönyve. c.

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2009. február 13-án megtartott ülésének. a./ Tárgysorozata. b./ Jegyzőkönyve. c. EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2009. február 13-án megtartott ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ III. számú Felnőtt Háziorvosi Szolgálat

Részletesebben

Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között

Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között XX. évfolyam 12. szám 2012. június 26. Megjelenik: kéthetente Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között ÖNKORMÁNYZAT Összefognak Szorosabb együttmûködés a rendvédelmi szervek

Részletesebben

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 29-én tartott folytatólagos nyílt ülésének jegyzőkönyve. Napirend:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 29-én tartott folytatólagos nyílt ülésének jegyzőkönyve. Napirend: 791 Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 29-én tartott folytatólagos nyílt ülésének jegyzőkönyve a./ tárgysorozata: b./ határozatai:63-75/2010 c./ rendeletei:10-11/2010 Napirend: 6./

Részletesebben

Óbuda gondoskodó kerület

Óbuda gondoskodó kerület obuda_04.qxd 2010.02.18. 14:29 Page 1 XVI. évfolyam 4. szám Megjelenik kéthetente 2010. február 22. Kultúra visszaváltott palackért Elkezdõdött a KultÚjra elnevezésû program, melyben közel 2000 diák játékos

Részletesebben

Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu

Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu XVIII. évfolyam 2. szám Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu 2008. február HÁNYSZOR FIZESSÜNK? Emlékszünk még a miniszterelnökök vitájára, amikor a jelenlegi kormányfõ, és a polgári kormány egykori

Részletesebben

XXII. évfolyam 1. szám 2014. január 7. Megjelenik: hetente. Megbecsülés az édesanyáknak Életbe lépett a gyed-extra

XXII. évfolyam 1. szám 2014. január 7. Megjelenik: hetente. Megbecsülés az édesanyáknak Életbe lépett a gyed-extra XXII. évfolyam 1. szám 2014. január 7. Megjelenik: hetente Megbecsülés az édesanyáknak Életbe lépett a gyed-extra TÁRSADALOM Új év: adó- és rezsicsökkentés, béremelési programok Január 1-jével több, a

Részletesebben

Koncert a templom felújításáért Az önfegyelem iskolája Teremavató a Vajdában Adventi jótékonysági hangverseny a Szent

Koncert a templom felújításáért Az önfegyelem iskolája Teremavató a Vajdában Adventi jótékonysági hangverseny a Szent JV_23.QXD 12/4/2006 4:09 PM Page 1 Megjelenik kéthetente 24 színes oldalon XIV. évfolyam 23. szám 2006. december 6. Koncert a templom felújításáért Az önfegyelem iskolája Teremavató a Vajdában Adventi

Részletesebben

Jegyzőkönyvvezető: Varga Erzsébet (Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége beszédgyorsíró szolgálat)

Jegyzőkönyvvezető: Varga Erzsébet (Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége beszédgyorsíró szolgálat) Jegyzőkönyv az Országos Köznevelési Tanács 2005. december 8-án, csütörtökön az Oktatási Minisztérium (Budapest V., Szalay utca 10-14.) 101. számú tanácstermében megtartott üléséről Napirend: 1. A 2006.

Részletesebben

Álláspontunk. Kattintson ránk: www.mszp20.hu. Békés, áldott Karácsonyt és sikerekben gazdag, Boldog Új évet kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak!

Álláspontunk. Kattintson ránk: www.mszp20.hu. Békés, áldott Karácsonyt és sikerekben gazdag, Boldog Új évet kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! 2008. december Álláspontunk Egy jól járható út van, az összefogásé. Ha nem lépünk erre az útra, akkor is kikecmergünk a bajokból, de a folyamat sokkal hosszabb és keservesebb lesz. Tudják ezt azok is,

Részletesebben

Pesterzsébet BUDAPEST FŐVÁROS XX. KERÜLETÉNEK TÁRSADALOMPOLITIKAI ÉS SZOLGÁLTATÓ LAPJA 5. oldal 13. oldal 23. oldal 26. oldal

Pesterzsébet BUDAPEST FŐVÁROS XX. KERÜLETÉNEK TÁRSADALOMPOLITIKAI ÉS SZOLGÁLTATÓ LAPJA 5. oldal 13. oldal 23. oldal 26. oldal Körkép Bár még néhány nap hátra van az esztendőből, talán időszerű volt a kérdés, milyen volt, mit hozott 2009? Politikusaink válaszait olvasva sem tisztult a kép, sokkal okosabbak nem lettünk. XXX. évfolyam

Részletesebben

ÚJBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Véget ért a Wass Albert születésének századik évfordulója alkalmából hirdetett Emlékévprogramsorozat.

ÚJBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Véget ért a Wass Albert születésének századik évfordulója alkalmából hirdetett Emlékévprogramsorozat. XIX. ÉVF. 1 2. SZÁM KELENFÖLD ÚJBUDA ŐRMEZŐ GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY SZENTIMREVÁROS Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az 2009. JANUÁR 28. WWW.UJBUDA.HU Az új

Részletesebben

TARTALOM BEVEZETÉS 3 KÜRT UTCAI ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODA ÉS NAPPALI MELEGEDŐ 6 SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ IRODA 13 GONDOZÁSI KÖZPONT 20

TARTALOM BEVEZETÉS 3 KÜRT UTCAI ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODA ÉS NAPPALI MELEGEDŐ 6 SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ IRODA 13 GONDOZÁSI KÖZPONT 20 TARTALOM BEVEZETÉS 3 KÜRT UTCAI ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODA ÉS NAPPALI MELEGEDŐ 6 SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ IRODA 13 GONDOZÁSI KÖZPONT 20 DISZPÉCSER SZOLGÁLAT 25 KRÍZISAUTÓ 35 VAJDA 3 MENHELY 42 PRÁTER UTCAI NAPPALI

Részletesebben

J E G Y Z Ő K ÖN Y V

J E G Y Z Ő K ÖN Y V J E G Y Z Ő K ÖN Y V Készült Cegléd Város Önkormányzata Képviselő testületének 2009. november 19 ei nyilvános üléséről, mely 9 óra 20 perckor kezdődött. Az ülés helye: a Városháza Díszterme Jelen vannak:

Részletesebben

Ferencváros. Megújult a sportcsarnok Ferencváros közbiztonsága A régi módon nem lehet folytatni Új nyugdíjasklub: Napsugár

Ferencváros. Megújult a sportcsarnok Ferencváros közbiztonsága A régi módon nem lehet folytatni Új nyugdíjasklub: Napsugár Otthon, város Ferencváros www.ferencvaros.hu 2012. február ingyenes havilap Megújult a sportcsarnok Ferencváros közbiztonsága A régi módon nem lehet folytatni Új nyugdíjasklub: Napsugár A Napsugár az ötödik

Részletesebben

Van esély a Margit kórház újjáélesztésére

Van esély a Margit kórház újjáélesztésére XVIII. évfolyam 6. szám Megjelenik kéthetente 2012. március 22. Energetikai korszerûsítés a Kerék utcai iskolában Jelenleg a külsõ homlokzatot és a tetõt szigetelik, majd a gépészeti munkálatok következnek

Részletesebben

Bölcsődei tájékoztató Szigetmonostor Bölcsőde bemutatkozó írása

Bölcsődei tájékoztató Szigetmonostor Bölcsőde bemutatkozó írása 2015. február XXI. 2. Bölcsődei tájékoztató Szigetmonostor Bölcsőde bemutatkozó írása Kedves Szülők! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Önkormányzatunk nyertes pályázata eredményeként 2015-ben 28 férőhelyes

Részletesebben

M a i f i a t a l o k s z ó r a k o z á s i s z o k á s a i

M a i f i a t a l o k s z ó r a k o z á s i s z o k á s a i 2 3 9 Iskolaügy 2011 Közmeghallgatás Nyugdíba ment... XXIII.(X X X I I I. ) év folyam 2. Városi önkormányzati lap 2011. február 11. 790. szám M a i f i a t a l o k s z ó r a k o z á s i s z o k á s a i

Részletesebben

BEKÖSZÖNTÖTT A KEMÉNY TÉL A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN SAJTÓTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 2012. FEBRUÁR 15. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 2.

BEKÖSZÖNTÖTT A KEMÉNY TÉL A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN SAJTÓTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS 2012. FEBRUÁR 15. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 2. 2012. FEBRUÁR 15. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN SAJTÓTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS BEKÖSZÖNTÖTT A KEMÉNY TÉL Fotók: Vass Zoltán Hóhelyzet Kunszentmártonban Mínusz 20

Részletesebben

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ. Ismét 1% + 1% AMI VÁLTOZOTT ÉS AMI NEM

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ. Ismét 1% + 1% AMI VÁLTOZOTT ÉS AMI NEM MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ KzØleti informæcis lap Ismét 1% + 1% Ebben az évben ismét lehetõségünk van arra, hogy személyi jövedelemadónk 2 x 1 %-áról rendelkezzünk. Az elsõ 1 %-ot társadalmi szervezet, alapítvány

Részletesebben

Polgármesterek a járatritkítások ellen

Polgármesterek a járatritkítások ellen XIV. évfolyam 6. szám 2008. március 17. Fejlesztések kötvényekbõl Kaput nyitott az óbudai közterület-felügyelet Helytörténeti vetélkedõ A kiemelt fejlesztések finanszírozására 4 A Ladik utca 2-6. szám

Részletesebben

A tartalomból: 2011. ÁPRILIS. Címlapon Varga Judit rajza, melyet a Benta-Kör Egyesület 2011. évi környezetvédelmi rajzpályázatára készített.

A tartalomból: 2011. ÁPRILIS. Címlapon Varga Judit rajza, melyet a Benta-Kör Egyesület 2011. évi környezetvédelmi rajzpályázatára készített. 2011. ÁPRILIS Címlapon Varga Judit rajza, melyet a Benta-Kör Egyesület 2011. évi környezetvédelmi rajzpályázatára készített. A tartalomból: Csatornaberuházás Tárnokon Elindult a zöldhulladék szállítás

Részletesebben

ÚJBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Szerencsés egyházközség

ÚJBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Szerencsés egyházközség Karácsonyi Ének Szánd meg Uram Isten A sírót, a kérőt, Adj egy karácsonyfát, Egy egekig érőt. Aggass valamit rá, Kicsinek és nagynak, Subát a szegénynek, Szívet a gazdagnak. Gyűjtsd alá a Népek Apraját

Részletesebben

7./ Előterjesztés Nyíregyháza Megyei Jogú Város 2010. évi közfoglalkoztatási tervének elfogadásáról szóló 26/2010.(II.1.) számú határozat módosítására

7./ Előterjesztés Nyíregyháza Megyei Jogú Város 2010. évi közfoglalkoztatási tervének elfogadásáról szóló 26/2010.(II.1.) számú határozat módosítására 1970 Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. szeptember 20-án tartott nyílt ülésének jegyzőkönyve a./ tárgysorozata: b./ határozatai: 206-225/2010. c./ rendeletei: 22-24/2010. Napirend előtt: Ivancho

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2005. április 27. napján, a városháza I. emeleti nagytanácskozó termében megtartott 8. ülés jegyzőkönyve. Jelen vannak: Dr. Buzás Péter

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. szeptember 17-én 09.00 órakor megtartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. szeptember 17-én 09.00 órakor megtartott üléséről Ügyszám: 01/00025-021/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ajka város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009. szeptember 17-én 09.00 órakor megtartott üléséről Ülés helye: Polgármesteri Hivatal, VI.

Részletesebben

TÉMÁINK ESÕISTEN SIRATJA A KÖZOKTATÁST PDSZ ÉVÉRTÉKELÕ KESERÛ ÉRTÉKELTÜK IRODAI NYITVA TARTÁS ÉS A JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT FOGADÓNAPJAI AKIK MÁR NEM

TÉMÁINK ESÕISTEN SIRATJA A KÖZOKTATÁST PDSZ ÉVÉRTÉKELÕ KESERÛ ÉRTÉKELTÜK IRODAI NYITVA TARTÁS ÉS A JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT FOGADÓNAPJAI AKIK MÁR NEM Online kiadás! www.pdsz.hu 1085 Budapest, Somogyi Béla u. 20. PDSZ ÉVÉRTÉKELÕ ÉRDEKVÉDELEM JOGVÉDELEM FÜGGETLENSÉG SZOLIDARÍTÁS SZOLGÁLTATÁS TÉMÁINK KESERÛ KÉRDÉSEK 3. OLDAL ÉRTÉKELTÜK 4-5. oldal A KÖZOKTATÁST

Részletesebben