Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT"

Átírás

1 Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT

2 1. Ép, normális érettségű vörösvértestek és egy lymphocyta a perifériás vérkenetben. 2. Normális csontvelő, citológiai kép. A sejtes elemek és a zsír aránya normálisan kb %. A csontvelőkép tarka, mindenféle sejtes elem megfigyelhető, egy megakaryocyta is található, (jobb oldalon alul, 5 óra irányában). 630x-es nagyítás 3. Normális csontvelő, citológiai kép. Ezzel a nagyítással (100x-es) már az egyes sejtek morfológiailag jól felismerhetőek. 4. A kvalitatív vérkép vizsgálatához a perifériás kenetet MGG szerint festjük. A jelölt sejt segment. 5. Reticulocyták. Supravitalis festéssel jól láthatóvá válik a substantia reticulofilamentosa a reticulocytákban. A reticulocyták száma fokozott vvt-termeléssel járó állapotokban nagyobb. Az 1000 vvt-ra jutó reticulocyták számát összeadva kapjuk meg arányukat o/oo-ben, ez normálisan 10 %o körüli, de abszolút számuk a döntő, ez /µl közti. Fokozott vvt termeléssel járóállapotokban számuk nagyobb, (pl. hiányanaemiák kezelésekor B 12 anaemia perniciosa-ban és vaskezelés vashiányos anaemiában, vagy akut vérvesztést követően). Különösen feltűnő a reticulocytosis haemolytikus anaemiában. Perifériás kenet, brillantkrezilkékfestés. 6. Sideroblastok. Perifériás kenet, berlinikék festés. 7. Vasraktározás a csontvelőben. A csontvelő vasraktározása ebben az esetben fokozott volt, extracellularis durva granularis pozitivitás látható. Normálisan ennél kevesebb a kék szemcse egy átlagos látótérben, vashiány esetén teljesen hiányozhatnak a berlinikék pozitív vas szemcsék. Refrakter sideroblastos anaemiás beteg csontvelőkenete, berlinikék festés, 630x-os nagyítás.

3 8. Alkalikus phosphatase pozitív granulocyták. 2 db 3-4 erősségben pozitív granulocytát látunk. Az enzim a perifériás kenetben a stabokban és a segmentekben mutatható ki. A pozitivitás erőssége 1 (+)-tól 4-ig (++++) terjedhet. 100 pozitív neutrophil pozitivitásának fokát összeadva kapjuk meg az összpontszámot, mely 0 és 400 közti szám lehet. A normális érték laboratóriumonként enyhén különbözik, átlagosan közti a pontszám, ami a sejtek 30-50%-ának pozitivitásából adódik. Növekedett a GAP score leukemoid reakcióban (pl. bakteriális fertőzés kapcsán), polycythaemia vera, aplastikus pancytopenia, myelofibrosis esetén és aktív Hodgkin kórban. Csökkent, esetleg 0 a GAP aktivitás krónikus granulocytás leukaemia (CGL) krónikus szakaszában, vírus infekciókban és paroxysmális nocturnális haemoglobinuriában (PNH): Ha a CGL blastos krízise közeledik a GAP érték általában megnő. Perifériás kenet, neutrophil granulocyta alkalikus phosphatase (GAP) festés. 9. PAS (Perjód-Acid-Schiff) festés glikogén kimutatására. Az egyetlen segmenterős diffúz pozitivitást mutat. PAS pozitivitást találunk a kóros sejtekben lymphoid leukózisokban, erythroleukaemiában. 10. Peroxidáz-pozitív fiatal granulopoietikus sejtek Krónikus myeloid leukaemiában (CML) erősen pozitívak a granulocyták. Peroxidáz-festés, perifériás kenet. 11. Sudánfekete-festés lipidek kimutatására CML-ben lehet erősen pozitív, vagy gyengébb, esetleg negatív. Myelomonocytás leukaemiában ez a citokémiai reakció segít elkülöníteni a negatív proerythroblastokat az erősen pozitív myeloblastoktól és az elszórt pozitív granulumokat tartalmazó monoblastoktól. A normális erythropoetikus sor (12-18.) 12. Proerythroblast 13. Basophil normoblast

4 14. Polychromatophil normoblast 15. Oxyphil normoblast 16. Polychromásiás vörösvértest Perifériás vérkenet 17. Reticulocyták Perifériás vérkenet, brillantkrezilkékfestés. 18. Ép vörösvértestek Perifériás vérkenet

5 A normális granulopoetikus sor (19-28.) 19. Myeloblast 20. Promyelocyta 21. Neutrophil myelocyta (MC) 22. a: jugend (metamyelocyta) b: stab (pálcikamagvú) c: segment (karéjos) 23. Sexchromatint tartalmazó segment 24. a: supersegmentált neutrophil granulocyta b: eosinophil segment degranulációval. Részben degranulált eosinophil segment allergiás folyamatokban fordul elő. 25. Eosinophil segment 25/A. Eosinophilek a perifériás kenetben 26. Eosinophil myelocyta csontvelőkenetben. A myelocyta az a granulopoetikus érési stádium, ahol különválik a granulocytasor, és megjelenik a specifikus granuláció (neutrophil, eosinophil vagy basophil myelocyta) 26/A. Eosinophil és neutrophil myelocyta csontvelőkenetben 27. Basophil granulocyta 28. a: basophil granulocyta b: eosinophil granulocyta

6 29. Monocyta 30. Eosinophil sejtek Ha a eosinophil sejtek mikroliterenkénti száma meghaladja a 0,25 G/l-t, eosinophilia állapítható meg. 31. a: monocyta b: acanthocyták az érett, normális monocyta körül látható tárcsasejtek a vvt-k mechanikus roncsolása hatására keletkeztek, artefactum. c: thrombocyta 32. Stimulált lymphocyták 33. Kis lymphocyta 34. Nagy granuláris lymphocyták A nagy granuláris lymphocyták (large granular lymphocyte = LGL) a perifériás vérben normálisan 5-15%-ban jelenlévő sejtek, a természetes ölő (natural killer = NK) sejtekkel nagyjából átfedő sejtpopulációt reprezentálnak. A tumor elleni és az antiviralis immunitásban játszanak fő szerepet. Felty syndroma miatt szplenektomizált beteg perifériás kenete. 35. Plazmasejtek 36. a: fiatal megakaryocyta b: mastocyta 37. Mastocyta A szöveti hízósejt a csontvelőben főleg a nehezebben kikenődő vagy rostosabb területeken található.

7 38. Fiatal megakaryocyta 630 x-os nagyítás x-os nagyítással 2 megakaryocyta látható ebben a csontvelői látótérben. 40. Érett megakaryocyta A megakaryocyta rendszer legérettebb sejtje, széli részén lefűződő thrombocyták. 41. Megakaryocyta 60 x-os nagyítás 42. Vörösvértest-anisocytosis A vvt-k nagysága különböző. Ennél nagyobb fokú anisocytosist általában más vörösvértest morfológiai eltérések pl. poikilocytosis is kísérnek. 43. Hypochromasia A vörösvértestekben kiterjedt halvány központi udvar látható, melyet keskeny szegély vesz körül. Ezen gyűrűszerű sejtek az anulocyták. 44. Céltábla vörösvértestek mellett kísérőjelenségként aniso-poikilocytosis. Ezen valódi céltáblára emlékeztető vvt morfológiai eltérés + hypochromasia együttesen thalassaemia minorban megszokott jelenség. 45. Gyűrű sideroblastok. A normoblast magja körül gyűrű alakban helyezkednek el a szabad vas granulumok. Refrakter sideroachrestikus anaemiában szenvedő beteg csontvelő kenete, berlinikék festés.

8 46. Aplastikus pancytopenia. Aplastikus pancytopeniában a csontvelőpunkció általában nem eredményez értékelhető csontvelőt (punctio sicca). A diagnózishoz elengedhetetlen a crista biopsia. A szövettani metszetekben a sejtes elemek nagyfokú csökkenése észlelhető mindhárom rendszerben. Lymphocytákat és plazmasejteket esetenként még lehet találni, de a csontvelő gyakorlatilag üres. Csontvelő metszet, Gallaminkék Giemsa 47. Myelofibrosis Myelofibrosisban a nagyfokú rácsrost szaporulat miatt szorul háttérbe a csontvelői vérképzés, gyakori a punctio sicca. A diagnózishoz a crista biopsiával nyert minta hisztológiai vizsgálata szükséges. Előrehaladott myelofibrosisban a haemopoiesis háttérbe szorul. Csontvelő metszet, Jones festés. 48. Myelofibrosis A perifériás vérben jellemző az enythroleukemoid reakció, mivel a vérképzés lényeges része extramedullarisan a májban és a lépben folyik, onnan pedig könnyebben kerülnek ki a perifériára a fiatal myeloid és erythropoetikus sejtek. a.) fiatal myelocyta b.) oxyphil normoblast 49. Myelofibrosis a.) oxyphil normoblast b.) könnycsepp alakú vörösvértest A vörösvértest anisocytosis kifejezett. 50. Ovalo-makrocytosis Ovalo-makrocyták a perifériás vérkenetben. A fenti kép már csontvelővizsgálat nélkül is fel kell, hogy vesse megaloblastos vérsejtképzés lehetőségét. (Kezeletlen anaemia perniciosa, perifériás kenet.) 51. Megaloblastos vérsejtképzés. Az erythropoiesis megaloblastos, a képet a proerythroblastok uralják. Magszerkezetük laza, a citoplazma sokszor relatíve érettebbnek tűnik a maghoz képest! B 12 -hiány valódi anaemia perniciosában vagy felszívódási zavar következtében, fólsavhiány pl. terhességben, alkoholistákon vagy idős, egyoldalúan táplált egyénekben okozhat megaloblastos vérsejtképzést.

9 52. a: acanthocyták b: fragmentocyták A vvt szabálytalan, hullámos szegélye az u.n. acanthocytosis krónikus májbetegségben fordulhat elő. A fragmentált vörösvérsejtek mechanikus hemolízisre hívhatják fel a figyelmet (mikroangiopathiás hemolízis, DIC, TTP, diszfunkciós műbillentyű működés, stb.). A képen a poikilocytosis, a vvt-k alaki különbözősége nagyon kifejezett. 53. Elliptocyták (ovalocyták) 54. Sphaerocytosis A normális vörösvértesteknél kisebb, kerek, valamivel sötétebbre festődő sejtek, központi halványabb udvar nélkül. Sphaerocyták leggyakrabban immunhemolízisben láthatók. Congenitalis ophaerocytás hemolitikus anaemiában a vörösvértest eltérés szplenektomia után is megmarad, de a hemolízis megszűnik. 55. Hemolitikus anaemia Az erythropoesis nagymérvű fokozódása egy határig kompenzálja a vörösvértestek fokozott pusztulását. A granulopoiesis és az erythropoiesis aránya a csontvelőben 1 alattira csökken (normálisan 2-3:1 a granulopoiesis javára), aminek az erythropoiesis fokozódása az oka. A képen szinte kizárólag erythropoetikus sejt látható, a jelölt sejtek erythropoetikus oszló alakok. 56. Pénztekercsképződés A vörösvértestek összetapadása a szérumfehérjék változásának, leggyakrabban paraprotein termelésnek a következménye. Májbetegségekben, valamint a monoklonális paraproteintermeléssel járó állapotokban pl. myeloma multiplexben észlelhető jelenség. A vérkenetben a jól kikenődött, vékony részeken kell csak értékelni, ahol a sejtek normálisan egyenként kiterülnek. 57. Polychromásiás vörösvértest Az MGG-vel polychromásiásan festődő és általában valamivel nagyobb vvt-k a többi normál vvt-nél valamivel fiatalabb formák, reticulocyták.

10 58. Basophil punktált vörösvértest A vörösvértestben látható kis kék szemcsék a citoplazma basophil anyagának besűrűsödéséből keletkeznek. Ezáltal a vörösvértest pöttyözött küllemű lesz. A tűhegynyi finom pontozottság a citoplazmában mérgezéseknél fordul elő (pl. ólommérgezésben) vagy vérképzési zavar esetén pl. megaloblastos anaemiában, thalassaemiában. 59. Jolly-test (Howell-Jolly-test) Magmaradvány, amely kékeslila zárványtestként megmarad a vörösvértestben, általában a vörösvértest széli részein. Léphiányos állapotra jellemző, bármely ok miatt szplenektomizáltakon, illetve esetenként megaloblastos anaemiában fordul el a vörösvértestekben. 60. Supersegmentált segment 4 vagy több lebenyre tagolt magvú granulocyta anaemia perniciosában gyakori, de előfordul krónikus alkoholisták, illetve citosztatikummal kezelt betegek perifériás kenetében is. 61. Toxikus granuláció Súlyos bakteriális infekciós állapotban a neutrophil granulocyták granulumai sokkal durvábban és erősebben acidophil, lila festődésűek, mint normálisan. Bakteriális szepszisben szenvedő beteg perifériás vérkenete. 62. Döhle-test A neutrophil granulocyták citoplazmájában néha kéken festődő területek láthatók, főleg a citoplazma széli részein (képünkön centrálisan). Előfordulása: súlyos infekciókban, főleg pneumoniában, szepszisben. 63. Vakuolizált proerythroblast Krónikus alkoholizmusban szenvedő beteg csontvelői képe. Hasonló vakuolizációt okozhat a chloramphenicol hatására létrejövő toxikus reakció. 64. Mononucleosis infectiosa Atípusos mononukleáris sejt a periférián.

11 65. Krónikus lymphoid leukaemia (CLL) a: monomorf közepes nagyságú lymphocyták keskeny citoplazmaszegéllyel, valamint b: Grumprecht rögök láthatók, ez utóbbiak a szétesett lymphocyták maradványai, CLL-re jellemzőnek tekinthetők. 66. Krónikus lymphoid leukaemia A csontvelő monomorf lymphoid sejtekkel infiltrált. 67. Non-Hodgkin lymphoma a: mastocyta A nagyszámú monomorf lymphocyta mellett látható mastocyta felveti Waldenström macroglobulinaemia lehetőségét. Monoklonális IgM paraproteinaemiás beteg csontvelőkenete. 68. és 68A Hajas sejtes leukaemia A krónikus leukaemiák egy ritka formája a hajas sejtes leukaemia (ez is a non-hodgkin lymphomák közé tartozik). A periférián, a lépben és a csontvelőben látható hajas sejtekről kapta ez a lymphoproliferatív betegség a nevét. Hajas sejtes leukaemiában szenvedő beteg perifériás kenete. 69. Akut lymphoid leukaemia (ALL) a: lymphoblast b: Grumprecht rög 70. Lymphoblast ALL-ben 71. ALL A csontvelő lymphoblastokkal infiltrált, a diagnózishoz a citokémiai vizsgálat elengedhetetlen. Morfológiailag jellemző a nagy mag/citoplasma arány, 1-1 hasadt megvú lymphocyta, Rieder alakok (a mag befűződése), kevés érett lymphocyta és néhány intermedier prolymphocyta. 72. ALL 73. Akut myeloid leukaemia (akut nem lymphoid leukaemia) A képen látható 5 myeloblast közül kettőben Auer pálca ismerhető fel.

12 74. Akut myeloid leukaemia (akut nem lymphoid leukaemia) A jelölt sejtek atipusos blast -ok halvány nukleolussal és keskeny basophil citoplazmával. MGG-vel festett készítményből nem dönthető el, hogy lymphoblastos, myeloblastos vagy monoblastos leukaemiáról van-e szó. 75. Akut monocyta leukaemia Különböző érési stádiumú sejtek, többszörösen benyomott magok (több sejtben van citoplazmatikus granulum, ami normálisan csak az éretlen monocytákban található meg). 76. Akut monocyta leukaemia 77. Akut myelomonocytás leukaemia a: myeloid b: monocytoid elemek A myeloid és a monocyta rendszer egyaránt érintett kb %-ban. perifériás kenet. 78. Erythroleukaemia (Di Guglielmo-betegség) A myeloid sor tagjai nem is láthatók, csak bizarr, kóros erythropoetikus alakok. Nagymértékben kóros erythroblastok, óriás sejtek szabálytalan alakú, többlebenyű magvak és kóros mitózisok láthatóak az erythroblastokban. Sokmagvú erythropoetikus alakok, megaloblastoid magszerkezet, erythropoetikus oszlás. 79. Krónikus myeloid leukaemia (CGL) 80. CML CML krónikus fázisában a granulocyta sor minden tagja megtalálható a periférián, emellett eosinophilia és basophilia gyakori. 81. CML A granulopoiesis jelentősen fokozott, a G/E arány 10 feletti. Basophilia. Az érett basophilek mellett éretlenebbek is láthatóak, durva nagy granulumokkal és több nukleolussal. Az egyéb hemopoiesis szinte teljesen háttérbe szorult. Krónikus myeloproliferativ betegségek, igy a CML diagnosztikájához csontvelőbiopszia is szükséges.

13 82. CML blastos shub A CML ezen stádiuma klinikailag akut leukaemia képét nyújtja. Jelentős hypercellularitás, éretlen myeloid elemek túlsúlya. 83. Anisothrombocytosis A thrombocyták mérete jelentősen különbözik egymástól, - kis és nagy thrombocyták láthatók, a nagyobb, fiatal thrombocyták az aktív thrombocytaprodukció jelei, pl. vérvesztést követően láthatóak. 84. Thrombocythaemia Ezen krónikus myeloproliferatív kórképben a perifériás kenetben látható eltérések a perifériás kenetben a következőek: anisothrombocytosis, nagfokú thrombocyta szaporulat, óriás thrombocyták, vvt- anisocytosis, hypochromasia, hyposplenia, céltábla vvt-k, schistocyták, thrombocyta halmazok (ábránkon jelölve). A vérlemezkék hajlamosak aggregálódni, de a halmazon belül is felismerhető az egyes thrombocyták jelentős nagyságbeli különbözősége. 85. Haemorrhagiás thrombocythaemia A csontvelőkenet hypercellularis, nagyszámú megakaryocyta (ábránkon jelölve) látható. Thrombocytahalmazok gyakoriak. Essentialis thrombocythaemia gyanúja esetén csontvelőbiopszia indokolt. 86. Plazmasejt szaporulat Érett plazmasejtek reaktív szaporulata krónikus infekcióban. 87. Plazmasejtek a csontvelőkenetben Kétmagvú plazmasejt is látható. 88. Russel testes plazmasejt Paraprotein secernáló plazmasejt több mint 10 éve fenálló benignus monoklonális gammopathiában szenvedő beteg csontvelejében.

14 89. Myeloma multiplex A csontvelő különböző érettségi fokú atipusos plazmasejtekkel infiltrált, kétmagvú plazmasejt is látható + plazmasejtek különböző nagyságúak. Több éretlen nucleolusos plazmasejt (plazmoblast) is látható. 90. LE-sejt Neutrophil granulocyta nagy, átlátszatlan homogén lazacszínű citoplazma zárvánnyal, amely félrenyomja a granulocyta magvát. A jelenség az antinukleáris faktor hatásának a következménye. 91. LE-sejt (2 db) 92. Tumor-metastasis 93. Tumor-metastasis A tumorsejtek általában csoportosan fészkekben találhatóak, a haemopoetikus sor tagjaitól megkülönböztetendő csontvelő-idegen sejtek. Általában sötétebben festődő, gyakran syntitiumképzésre hajlamos sejtek. Metastatizáló mamma-carcinomában szenvedő beteg csontvelő kenete. 94. Gaucher sejt Ezen lipidtárolási betegség jellemző sejtjei µm átmérőjűek, 1 vagy több excentrikus maggal. A felnőttkori formában a kóros sejtek főleg a léppulpában, a májban és csontvelőben találhatók. Léppunctatum. 95. Myelodysplasia syndroma, csontvelőkenet Pseudo-pelger morfológiájú neutrophil granulocyta 96. Myelodysplasia syndroma Laza, megaloblastos magszerkezetű proerythroblast és dyserythropoetikus, lobulált magvú basophil normoblast csontvelőkenet 97. Myelodysplasia syndroma, Dysplastikus mikromegakaryiocyta csontvelőkenet 98. Myelodysplasia syndroma, t 2 mikromegakaryiocyta, csontvelőkenet

15 A keneteket May Grünwald Giemsa (MGG) szerint festettük és a fotók 1000x-es nagyítással készültek. Az ettől eltérő festést vagy nagyítást az adott diánál külön jelezzük. Írta és a felvételeket készítette: Dr. Demeter Judit Dr Varga Fatima November

III./16.2. Gyermekkori leukémiák

III./16.2. Gyermekkori leukémiák III./16.2. Gyermekkori leukémiák Csóka Mónika, Kovács Gábor A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a gyermekkori leukémiák előfordulási gyakoriságát, kezdeti tüneteit, a diagnózis felállításához szükséges

Részletesebben

Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4.

Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4. Akut lymphoid leukemia Írta: Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Segítõ füzetek 4. 2 Dr. Kovács Gábor Dr. Csóka Mónika Prof. Dr. Nagy Kálmán Akut lymphoid leukemia 3 Készült az Egészségügyi

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében

Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében ÁLLÁSFOGLALÁS Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében Takács István dr. 1 Benkő Ilona dr. 2 Toldy Erzsébet dr. 3 Wikonkál Norbert dr. 4 Szekeres László dr. 5 Bodolay

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL Lényeg BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY-ALULMÛKÖDÉSRÕL Az emberi betegségek közül talán a legideálisabban kezelhetõ rendellenesség. Az esetek nagy részében ugyan egy életen át kell gyógyszert szedni, de

Részletesebben

A dexametazon és egyéb szteroidok megismerése

A dexametazon és egyéb szteroidok megismerése A dexametazon és egyéb szteroidok megismerése Nemzetközi Myeloma Alapítvány 12650 Riverside Drive, Suite 206 North Hollywood, CA 91607 USA Telefon: 800-452-CURE (2873) (USA & Canada) 818-487-7455 Fax:

Részletesebben

Mi az SM? Mi nem az SM? Melyek lehetnek az SM tünetei?

Mi az SM? Mi nem az SM? Melyek lehetnek az SM tünetei? Szklero zis multiplex amit felte tlen tudni kell 24 o ra val a diagno zis uta n! Mi az SM? A sclerosis multiplex egyre gyakrabban diagnosztizált idegrendszeri krónikus gyulladásos kórkép. A neve sokgócú

Részletesebben

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után

Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ. után Élet a szívinfarktus 2.BETEGTÁJÉKOZTATÓ után Bevezetés A szívinfarktus (köznapi nevén szívroham) a koszorúérbetegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető

Részletesebben

1. eset. Esetmegoldások. Veleszületett thrombophiliák I. MIT és HOGYAN vizsgáljunk thrombophylia gyanúja esetén? Szerzett thrombophiliák

1. eset. Esetmegoldások. Veleszületett thrombophiliák I. MIT és HOGYAN vizsgáljunk thrombophylia gyanúja esetén? Szerzett thrombophiliák . eset setmegoldások Hematológia r Nagy Éva 6 éves lánynak 5 hónappal ezelőtt észlelték V. hepatica részleges thrombosisát. Jelenleg az ok tisztázása folyik. Hogyan? 2009. november 4. Hogyan értékeljük

Részletesebben

Bevezetés A határvidék kutatás nem csak azért lényeges, mert a tér felosztásakor új

Bevezetés A határvidék kutatás nem csak azért lényeges, mert a tér felosztásakor új Népességföldrajzi vizsgálatok Magyarország ÉK-i határvidékén Bevezetés A határvidék kutatás nem csak azért lényeges, mert a tér felosztásakor új megközelítést igényel, amely elkülönül más társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Dr.Iván Mária Uzsoki Kórház Központi laboratórium. Immunkémiai részleg

Dr.Iván Mária Uzsoki Kórház Központi laboratórium. Immunkémiai részleg Dr.Iván Mária Uzsoki Kórház Központi laboratórium Immunkémiai részleg 2013 Az orvostudomány régi törekvése, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket korán felismerje, majd a gyógykezelés során a

Részletesebben

KRÓNIKUS MÁJBETEGSÉGEK A MÁJMETABOLIZMUS KÁROSODÁSA

KRÓNIKUS MÁJBETEGSÉGEK A MÁJMETABOLIZMUS KÁROSODÁSA KRÓNIKUS MÁJBETEGSÉGEK A MÁJMETABOLIZMUS KÁROSODÁSA A máj központi szerepet játszik a metabolikus homeosztázis fenntartásában. Nem meglepő tehát, hogy klinikailag súlyos májbetegségek esetén a tünetek

Részletesebben

Egészségügyi genetikai tesztek

Egészségügyi genetikai tesztek Egészségügyi genetikai tesztek MILYEN ESETBEN INDOKOLT GENETIKAI TESZTET VÉGEZNI? SZAKSZERŰ GENETIKAI TANÁCSADÁS MIRE KERES VÁLASZT A GENETIKAI TESZT? AZ ÖN DÖNTÉSE Egészségügyi genetikai tesztek Mindannyian

Részletesebben

A Ki-67 Proliferációs Index Meghatározásának Különböző Vonatkozásai Emlőrákban

A Ki-67 Proliferációs Index Meghatározásának Különböző Vonatkozásai Emlőrákban A Ki-67 Proliferációs Index Meghatározásának Különböző Vonatkozásai Emlőrákban Ph.D. Tézis Témavezető: Prof. Dr. Cserni Gábor D.Sc. Szegedi Tudományegyetem Pathologiai Intézet Szeged 2014 0 AZ ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval

dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval dr. Kovács Norbert, dr. Balás István, dr. Nagy Ferenc Parkinson-kór kezelése mély agyi stimulációval Betegtájékoztató Elôszó Tisztelt Olvasó! A mély agyi stimuláció az elmúlt húsz évben a mozgászavarok

Részletesebben

Az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis hazai epidemiológiája és költségei. A szelektív cyclooxigenase-2 (cox-2) inhibitorok; rofecoxibum;

Az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis hazai epidemiológiája és költségei. A szelektív cyclooxigenase-2 (cox-2) inhibitorok; rofecoxibum; Az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis hazai epidemiológiája és költségei A szelektív cyclooxigenase-2 (cox-2) inhibitorok; rofecoxibum; a tudományos bizonyítékok szisztematikus áttekintése (hatásosság),

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Zsírmáj és nem alkoholos steatohepatitis (NASH) Készítette: A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Zsírmáj és nem alkoholos steatohepatitis (NASH) Készítette: A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Zsírmáj és nem alkoholos steatohepatitis (NASH) Készítette: A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium ZSÍRMÁJ I. Alapvető megfontolások 1. Definíció A zsírmáj

Részletesebben

Aspontán vetélés definíció szerint

Aspontán vetélés definíció szerint habituális 6/27/08 12:27 PM Page 122 A habituális vetélés nem genetikai okai Uma M. Reddy, MD Aspontán vetélés definíció szerint a 20. terhességi hét vagy az 500 grammos magzati súly elérése elôtt bekövetkezô

Részletesebben

Gyógyszertan. 7. Az élő kórokozókra ható szerek. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi

Gyógyszertan. 7. Az élő kórokozókra ható szerek. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi Gyógyszertan 7. Az élő kórokozókra ható szerek Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi 2012 1 Az élő kórokozókra ható szerek... 1 Antibakteriális szerek... 3 Az antimikróbás kezelés alapelvei...

Részletesebben

A bűnelkövetési helyzet. és a bűnmegelőzési tevékenység. feltérképezése. a magyarországi önkormányzatok körében

A bűnelkövetési helyzet. és a bűnmegelőzési tevékenység. feltérképezése. a magyarországi önkormányzatok körében A bűnelkövetési helyzet és a bűnmegelőzési tevékenység feltérképezése a magyarországi önkormányzatok körében Tanulmány A TÁRKI Önkormányzati Adatbank 2004 őszi adatfelvétele Budapest, 2005. február 1 A

Részletesebben

Magyarország egészségügye és szociális rendszere

Magyarország egészségügye és szociális rendszere Magyarország egészségügye és szociális rendszere Szerkesztette: Dr. Kincses Gyula Az egészségügyi rendszerrõl szóló részt készítették: Borbás Ilona, Dr. Németh György, Dr. Villusz Lászlóné Zelenkáné Lux

Részletesebben

mabe Bevezetés A betegség rövid bemutatása Mi okozza a betegséget? SPA Hasznos információk a betegségről

mabe Bevezetés A betegség rövid bemutatása Mi okozza a betegséget? SPA Hasznos információk a betegségről mabe SPA Hasznos információk a betegségről Bevezetés Ez a tájékoztató azért íródott, hogy a betegségben szenvedők megkapják a legfontosabb ismereteket, amelyek alapján megismerik betegségüket, annak okát,

Részletesebben

Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő

Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő Dr. Kovács Norbert Mély agyi stimuláció: múlt, jelen és jövő Neurology Kft, 2014 Dr. Kovács Norbert: Mély agyi stimuláció: múlt, jelen, jövő Elektronikus könyv Dr. Kovács Norbert A könyv tartalma szerzői

Részletesebben

ARTERIOGRAPH FORRADALMI ÚJÍTÁS A SZÍV-ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KORAI DIAGNOSZTIKÁJÁBAN! FÁJDALMATLAN 10 PERC ALATT LEZAJLÓ SZŰRŐVIZSGÁLAT!

ARTERIOGRAPH FORRADALMI ÚJÍTÁS A SZÍV-ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KORAI DIAGNOSZTIKÁJÁBAN! FÁJDALMATLAN 10 PERC ALATT LEZAJLÓ SZŰRŐVIZSGÁLAT! ARTERIOGRAPH FORRADALMI ÚJÍTÁS A SZÍV-ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK KORAI DIAGNOSZTIKÁJÁBAN! FÁJDALMATLAN 10 PERC ALATT LEZAJLÓ SZŰRŐVIZSGÁLAT! ISMEJE MEG ÖN IS AZ ARTERIOGRAPHOT! ARTERIOGRAPH THE REAL STIFFNESS

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. IgA hiány Készítette: Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. IgA hiány Készítette: Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja IgA hiány Készítette: Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium BNO: D80.2 Betegségcsoport: Immunglobulin A (IgA) szelktív hiánya I. Alapvető

Részletesebben

Veszélyes anyagok, veszélyes készítmények hatása időskorban (Az időskor toxikológiája)

Veszélyes anyagok, veszélyes készítmények hatása időskorban (Az időskor toxikológiája) Mottó: A hatodik kor Papucsos és cingár figura lesz: Orrán ókula, az övében erszény, Aszott combjain tágan lötyög a Jól ápolt ficsúrnadrág; férfihangja Gyerekessé kezd visszavékonyodni, Sípol, fütyül.

Részletesebben