Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT"

Átírás

1 Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT

2 1. Ép, normális érettségű vörösvértestek és egy lymphocyta a perifériás vérkenetben. 2. Normális csontvelő, citológiai kép. A sejtes elemek és a zsír aránya normálisan kb %. A csontvelőkép tarka, mindenféle sejtes elem megfigyelhető, egy megakaryocyta is található, (jobb oldalon alul, 5 óra irányában). 630x-es nagyítás 3. Normális csontvelő, citológiai kép. Ezzel a nagyítással (100x-es) már az egyes sejtek morfológiailag jól felismerhetőek. 4. A kvalitatív vérkép vizsgálatához a perifériás kenetet MGG szerint festjük. A jelölt sejt segment. 5. Reticulocyták. Supravitalis festéssel jól láthatóvá válik a substantia reticulofilamentosa a reticulocytákban. A reticulocyták száma fokozott vvt-termeléssel járó állapotokban nagyobb. Az 1000 vvt-ra jutó reticulocyták számát összeadva kapjuk meg arányukat o/oo-ben, ez normálisan 10 %o körüli, de abszolút számuk a döntő, ez /µl közti. Fokozott vvt termeléssel járóállapotokban számuk nagyobb, (pl. hiányanaemiák kezelésekor B 12 anaemia perniciosa-ban és vaskezelés vashiányos anaemiában, vagy akut vérvesztést követően). Különösen feltűnő a reticulocytosis haemolytikus anaemiában. Perifériás kenet, brillantkrezilkékfestés. 6. Sideroblastok. Perifériás kenet, berlinikék festés. 7. Vasraktározás a csontvelőben. A csontvelő vasraktározása ebben az esetben fokozott volt, extracellularis durva granularis pozitivitás látható. Normálisan ennél kevesebb a kék szemcse egy átlagos látótérben, vashiány esetén teljesen hiányozhatnak a berlinikék pozitív vas szemcsék. Refrakter sideroblastos anaemiás beteg csontvelőkenete, berlinikék festés, 630x-os nagyítás.

3 8. Alkalikus phosphatase pozitív granulocyták. 2 db 3-4 erősségben pozitív granulocytát látunk. Az enzim a perifériás kenetben a stabokban és a segmentekben mutatható ki. A pozitivitás erőssége 1 (+)-tól 4-ig (++++) terjedhet. 100 pozitív neutrophil pozitivitásának fokát összeadva kapjuk meg az összpontszámot, mely 0 és 400 közti szám lehet. A normális érték laboratóriumonként enyhén különbözik, átlagosan közti a pontszám, ami a sejtek 30-50%-ának pozitivitásából adódik. Növekedett a GAP score leukemoid reakcióban (pl. bakteriális fertőzés kapcsán), polycythaemia vera, aplastikus pancytopenia, myelofibrosis esetén és aktív Hodgkin kórban. Csökkent, esetleg 0 a GAP aktivitás krónikus granulocytás leukaemia (CGL) krónikus szakaszában, vírus infekciókban és paroxysmális nocturnális haemoglobinuriában (PNH): Ha a CGL blastos krízise közeledik a GAP érték általában megnő. Perifériás kenet, neutrophil granulocyta alkalikus phosphatase (GAP) festés. 9. PAS (Perjód-Acid-Schiff) festés glikogén kimutatására. Az egyetlen segmenterős diffúz pozitivitást mutat. PAS pozitivitást találunk a kóros sejtekben lymphoid leukózisokban, erythroleukaemiában. 10. Peroxidáz-pozitív fiatal granulopoietikus sejtek Krónikus myeloid leukaemiában (CML) erősen pozitívak a granulocyták. Peroxidáz-festés, perifériás kenet. 11. Sudánfekete-festés lipidek kimutatására CML-ben lehet erősen pozitív, vagy gyengébb, esetleg negatív. Myelomonocytás leukaemiában ez a citokémiai reakció segít elkülöníteni a negatív proerythroblastokat az erősen pozitív myeloblastoktól és az elszórt pozitív granulumokat tartalmazó monoblastoktól. A normális erythropoetikus sor (12-18.) 12. Proerythroblast 13. Basophil normoblast

4 14. Polychromatophil normoblast 15. Oxyphil normoblast 16. Polychromásiás vörösvértest Perifériás vérkenet 17. Reticulocyták Perifériás vérkenet, brillantkrezilkékfestés. 18. Ép vörösvértestek Perifériás vérkenet

5 A normális granulopoetikus sor (19-28.) 19. Myeloblast 20. Promyelocyta 21. Neutrophil myelocyta (MC) 22. a: jugend (metamyelocyta) b: stab (pálcikamagvú) c: segment (karéjos) 23. Sexchromatint tartalmazó segment 24. a: supersegmentált neutrophil granulocyta b: eosinophil segment degranulációval. Részben degranulált eosinophil segment allergiás folyamatokban fordul elő. 25. Eosinophil segment 25/A. Eosinophilek a perifériás kenetben 26. Eosinophil myelocyta csontvelőkenetben. A myelocyta az a granulopoetikus érési stádium, ahol különválik a granulocytasor, és megjelenik a specifikus granuláció (neutrophil, eosinophil vagy basophil myelocyta) 26/A. Eosinophil és neutrophil myelocyta csontvelőkenetben 27. Basophil granulocyta 28. a: basophil granulocyta b: eosinophil granulocyta

6 29. Monocyta 30. Eosinophil sejtek Ha a eosinophil sejtek mikroliterenkénti száma meghaladja a 0,25 G/l-t, eosinophilia állapítható meg. 31. a: monocyta b: acanthocyták az érett, normális monocyta körül látható tárcsasejtek a vvt-k mechanikus roncsolása hatására keletkeztek, artefactum. c: thrombocyta 32. Stimulált lymphocyták 33. Kis lymphocyta 34. Nagy granuláris lymphocyták A nagy granuláris lymphocyták (large granular lymphocyte = LGL) a perifériás vérben normálisan 5-15%-ban jelenlévő sejtek, a természetes ölő (natural killer = NK) sejtekkel nagyjából átfedő sejtpopulációt reprezentálnak. A tumor elleni és az antiviralis immunitásban játszanak fő szerepet. Felty syndroma miatt szplenektomizált beteg perifériás kenete. 35. Plazmasejtek 36. a: fiatal megakaryocyta b: mastocyta 37. Mastocyta A szöveti hízósejt a csontvelőben főleg a nehezebben kikenődő vagy rostosabb területeken található.

7 38. Fiatal megakaryocyta 630 x-os nagyítás x-os nagyítással 2 megakaryocyta látható ebben a csontvelői látótérben. 40. Érett megakaryocyta A megakaryocyta rendszer legérettebb sejtje, széli részén lefűződő thrombocyták. 41. Megakaryocyta 60 x-os nagyítás 42. Vörösvértest-anisocytosis A vvt-k nagysága különböző. Ennél nagyobb fokú anisocytosist általában más vörösvértest morfológiai eltérések pl. poikilocytosis is kísérnek. 43. Hypochromasia A vörösvértestekben kiterjedt halvány központi udvar látható, melyet keskeny szegély vesz körül. Ezen gyűrűszerű sejtek az anulocyták. 44. Céltábla vörösvértestek mellett kísérőjelenségként aniso-poikilocytosis. Ezen valódi céltáblára emlékeztető vvt morfológiai eltérés + hypochromasia együttesen thalassaemia minorban megszokott jelenség. 45. Gyűrű sideroblastok. A normoblast magja körül gyűrű alakban helyezkednek el a szabad vas granulumok. Refrakter sideroachrestikus anaemiában szenvedő beteg csontvelő kenete, berlinikék festés.

8 46. Aplastikus pancytopenia. Aplastikus pancytopeniában a csontvelőpunkció általában nem eredményez értékelhető csontvelőt (punctio sicca). A diagnózishoz elengedhetetlen a crista biopsia. A szövettani metszetekben a sejtes elemek nagyfokú csökkenése észlelhető mindhárom rendszerben. Lymphocytákat és plazmasejteket esetenként még lehet találni, de a csontvelő gyakorlatilag üres. Csontvelő metszet, Gallaminkék Giemsa 47. Myelofibrosis Myelofibrosisban a nagyfokú rácsrost szaporulat miatt szorul háttérbe a csontvelői vérképzés, gyakori a punctio sicca. A diagnózishoz a crista biopsiával nyert minta hisztológiai vizsgálata szükséges. Előrehaladott myelofibrosisban a haemopoiesis háttérbe szorul. Csontvelő metszet, Jones festés. 48. Myelofibrosis A perifériás vérben jellemző az enythroleukemoid reakció, mivel a vérképzés lényeges része extramedullarisan a májban és a lépben folyik, onnan pedig könnyebben kerülnek ki a perifériára a fiatal myeloid és erythropoetikus sejtek. a.) fiatal myelocyta b.) oxyphil normoblast 49. Myelofibrosis a.) oxyphil normoblast b.) könnycsepp alakú vörösvértest A vörösvértest anisocytosis kifejezett. 50. Ovalo-makrocytosis Ovalo-makrocyták a perifériás vérkenetben. A fenti kép már csontvelővizsgálat nélkül is fel kell, hogy vesse megaloblastos vérsejtképzés lehetőségét. (Kezeletlen anaemia perniciosa, perifériás kenet.) 51. Megaloblastos vérsejtképzés. Az erythropoiesis megaloblastos, a képet a proerythroblastok uralják. Magszerkezetük laza, a citoplazma sokszor relatíve érettebbnek tűnik a maghoz képest! B 12 -hiány valódi anaemia perniciosában vagy felszívódási zavar következtében, fólsavhiány pl. terhességben, alkoholistákon vagy idős, egyoldalúan táplált egyénekben okozhat megaloblastos vérsejtképzést.

9 52. a: acanthocyták b: fragmentocyták A vvt szabálytalan, hullámos szegélye az u.n. acanthocytosis krónikus májbetegségben fordulhat elő. A fragmentált vörösvérsejtek mechanikus hemolízisre hívhatják fel a figyelmet (mikroangiopathiás hemolízis, DIC, TTP, diszfunkciós műbillentyű működés, stb.). A képen a poikilocytosis, a vvt-k alaki különbözősége nagyon kifejezett. 53. Elliptocyták (ovalocyták) 54. Sphaerocytosis A normális vörösvértesteknél kisebb, kerek, valamivel sötétebbre festődő sejtek, központi halványabb udvar nélkül. Sphaerocyták leggyakrabban immunhemolízisben láthatók. Congenitalis ophaerocytás hemolitikus anaemiában a vörösvértest eltérés szplenektomia után is megmarad, de a hemolízis megszűnik. 55. Hemolitikus anaemia Az erythropoesis nagymérvű fokozódása egy határig kompenzálja a vörösvértestek fokozott pusztulását. A granulopoiesis és az erythropoiesis aránya a csontvelőben 1 alattira csökken (normálisan 2-3:1 a granulopoiesis javára), aminek az erythropoiesis fokozódása az oka. A képen szinte kizárólag erythropoetikus sejt látható, a jelölt sejtek erythropoetikus oszló alakok. 56. Pénztekercsképződés A vörösvértestek összetapadása a szérumfehérjék változásának, leggyakrabban paraprotein termelésnek a következménye. Májbetegségekben, valamint a monoklonális paraproteintermeléssel járó állapotokban pl. myeloma multiplexben észlelhető jelenség. A vérkenetben a jól kikenődött, vékony részeken kell csak értékelni, ahol a sejtek normálisan egyenként kiterülnek. 57. Polychromásiás vörösvértest Az MGG-vel polychromásiásan festődő és általában valamivel nagyobb vvt-k a többi normál vvt-nél valamivel fiatalabb formák, reticulocyták.

10 58. Basophil punktált vörösvértest A vörösvértestben látható kis kék szemcsék a citoplazma basophil anyagának besűrűsödéséből keletkeznek. Ezáltal a vörösvértest pöttyözött küllemű lesz. A tűhegynyi finom pontozottság a citoplazmában mérgezéseknél fordul elő (pl. ólommérgezésben) vagy vérképzési zavar esetén pl. megaloblastos anaemiában, thalassaemiában. 59. Jolly-test (Howell-Jolly-test) Magmaradvány, amely kékeslila zárványtestként megmarad a vörösvértestben, általában a vörösvértest széli részein. Léphiányos állapotra jellemző, bármely ok miatt szplenektomizáltakon, illetve esetenként megaloblastos anaemiában fordul el a vörösvértestekben. 60. Supersegmentált segment 4 vagy több lebenyre tagolt magvú granulocyta anaemia perniciosában gyakori, de előfordul krónikus alkoholisták, illetve citosztatikummal kezelt betegek perifériás kenetében is. 61. Toxikus granuláció Súlyos bakteriális infekciós állapotban a neutrophil granulocyták granulumai sokkal durvábban és erősebben acidophil, lila festődésűek, mint normálisan. Bakteriális szepszisben szenvedő beteg perifériás vérkenete. 62. Döhle-test A neutrophil granulocyták citoplazmájában néha kéken festődő területek láthatók, főleg a citoplazma széli részein (képünkön centrálisan). Előfordulása: súlyos infekciókban, főleg pneumoniában, szepszisben. 63. Vakuolizált proerythroblast Krónikus alkoholizmusban szenvedő beteg csontvelői képe. Hasonló vakuolizációt okozhat a chloramphenicol hatására létrejövő toxikus reakció. 64. Mononucleosis infectiosa Atípusos mononukleáris sejt a periférián.

11 65. Krónikus lymphoid leukaemia (CLL) a: monomorf közepes nagyságú lymphocyták keskeny citoplazmaszegéllyel, valamint b: Grumprecht rögök láthatók, ez utóbbiak a szétesett lymphocyták maradványai, CLL-re jellemzőnek tekinthetők. 66. Krónikus lymphoid leukaemia A csontvelő monomorf lymphoid sejtekkel infiltrált. 67. Non-Hodgkin lymphoma a: mastocyta A nagyszámú monomorf lymphocyta mellett látható mastocyta felveti Waldenström macroglobulinaemia lehetőségét. Monoklonális IgM paraproteinaemiás beteg csontvelőkenete. 68. és 68A Hajas sejtes leukaemia A krónikus leukaemiák egy ritka formája a hajas sejtes leukaemia (ez is a non-hodgkin lymphomák közé tartozik). A periférián, a lépben és a csontvelőben látható hajas sejtekről kapta ez a lymphoproliferatív betegség a nevét. Hajas sejtes leukaemiában szenvedő beteg perifériás kenete. 69. Akut lymphoid leukaemia (ALL) a: lymphoblast b: Grumprecht rög 70. Lymphoblast ALL-ben 71. ALL A csontvelő lymphoblastokkal infiltrált, a diagnózishoz a citokémiai vizsgálat elengedhetetlen. Morfológiailag jellemző a nagy mag/citoplasma arány, 1-1 hasadt megvú lymphocyta, Rieder alakok (a mag befűződése), kevés érett lymphocyta és néhány intermedier prolymphocyta. 72. ALL 73. Akut myeloid leukaemia (akut nem lymphoid leukaemia) A képen látható 5 myeloblast közül kettőben Auer pálca ismerhető fel.

12 74. Akut myeloid leukaemia (akut nem lymphoid leukaemia) A jelölt sejtek atipusos blast -ok halvány nukleolussal és keskeny basophil citoplazmával. MGG-vel festett készítményből nem dönthető el, hogy lymphoblastos, myeloblastos vagy monoblastos leukaemiáról van-e szó. 75. Akut monocyta leukaemia Különböző érési stádiumú sejtek, többszörösen benyomott magok (több sejtben van citoplazmatikus granulum, ami normálisan csak az éretlen monocytákban található meg). 76. Akut monocyta leukaemia 77. Akut myelomonocytás leukaemia a: myeloid b: monocytoid elemek A myeloid és a monocyta rendszer egyaránt érintett kb %-ban. perifériás kenet. 78. Erythroleukaemia (Di Guglielmo-betegség) A myeloid sor tagjai nem is láthatók, csak bizarr, kóros erythropoetikus alakok. Nagymértékben kóros erythroblastok, óriás sejtek szabálytalan alakú, többlebenyű magvak és kóros mitózisok láthatóak az erythroblastokban. Sokmagvú erythropoetikus alakok, megaloblastoid magszerkezet, erythropoetikus oszlás. 79. Krónikus myeloid leukaemia (CGL) 80. CML CML krónikus fázisában a granulocyta sor minden tagja megtalálható a periférián, emellett eosinophilia és basophilia gyakori. 81. CML A granulopoiesis jelentősen fokozott, a G/E arány 10 feletti. Basophilia. Az érett basophilek mellett éretlenebbek is láthatóak, durva nagy granulumokkal és több nukleolussal. Az egyéb hemopoiesis szinte teljesen háttérbe szorult. Krónikus myeloproliferativ betegségek, igy a CML diagnosztikájához csontvelőbiopszia is szükséges.

13 82. CML blastos shub A CML ezen stádiuma klinikailag akut leukaemia képét nyújtja. Jelentős hypercellularitás, éretlen myeloid elemek túlsúlya. 83. Anisothrombocytosis A thrombocyták mérete jelentősen különbözik egymástól, - kis és nagy thrombocyták láthatók, a nagyobb, fiatal thrombocyták az aktív thrombocytaprodukció jelei, pl. vérvesztést követően láthatóak. 84. Thrombocythaemia Ezen krónikus myeloproliferatív kórképben a perifériás kenetben látható eltérések a perifériás kenetben a következőek: anisothrombocytosis, nagfokú thrombocyta szaporulat, óriás thrombocyták, vvt- anisocytosis, hypochromasia, hyposplenia, céltábla vvt-k, schistocyták, thrombocyta halmazok (ábránkon jelölve). A vérlemezkék hajlamosak aggregálódni, de a halmazon belül is felismerhető az egyes thrombocyták jelentős nagyságbeli különbözősége. 85. Haemorrhagiás thrombocythaemia A csontvelőkenet hypercellularis, nagyszámú megakaryocyta (ábránkon jelölve) látható. Thrombocytahalmazok gyakoriak. Essentialis thrombocythaemia gyanúja esetén csontvelőbiopszia indokolt. 86. Plazmasejt szaporulat Érett plazmasejtek reaktív szaporulata krónikus infekcióban. 87. Plazmasejtek a csontvelőkenetben Kétmagvú plazmasejt is látható. 88. Russel testes plazmasejt Paraprotein secernáló plazmasejt több mint 10 éve fenálló benignus monoklonális gammopathiában szenvedő beteg csontvelejében.

14 89. Myeloma multiplex A csontvelő különböző érettségi fokú atipusos plazmasejtekkel infiltrált, kétmagvú plazmasejt is látható + plazmasejtek különböző nagyságúak. Több éretlen nucleolusos plazmasejt (plazmoblast) is látható. 90. LE-sejt Neutrophil granulocyta nagy, átlátszatlan homogén lazacszínű citoplazma zárvánnyal, amely félrenyomja a granulocyta magvát. A jelenség az antinukleáris faktor hatásának a következménye. 91. LE-sejt (2 db) 92. Tumor-metastasis 93. Tumor-metastasis A tumorsejtek általában csoportosan fészkekben találhatóak, a haemopoetikus sor tagjaitól megkülönböztetendő csontvelő-idegen sejtek. Általában sötétebben festődő, gyakran syntitiumképzésre hajlamos sejtek. Metastatizáló mamma-carcinomában szenvedő beteg csontvelő kenete. 94. Gaucher sejt Ezen lipidtárolási betegség jellemző sejtjei µm átmérőjűek, 1 vagy több excentrikus maggal. A felnőttkori formában a kóros sejtek főleg a léppulpában, a májban és csontvelőben találhatók. Léppunctatum. 95. Myelodysplasia syndroma, csontvelőkenet Pseudo-pelger morfológiájú neutrophil granulocyta 96. Myelodysplasia syndroma Laza, megaloblastos magszerkezetű proerythroblast és dyserythropoetikus, lobulált magvú basophil normoblast csontvelőkenet 97. Myelodysplasia syndroma, Dysplastikus mikromegakaryiocyta csontvelőkenet 98. Myelodysplasia syndroma, t 2 mikromegakaryiocyta, csontvelőkenet

15 A keneteket May Grünwald Giemsa (MGG) szerint festettük és a fotók 1000x-es nagyítással készültek. Az ettől eltérő festést vagy nagyítást az adott diánál külön jelezzük. Írta és a felvételeket készítette: Dr. Demeter Judit Dr Varga Fatima November

Haematológiai betegségek - propedeutika. Prof.Dr.Sréter Lídia SE,ÁOK,II.Belklinika

Haematológiai betegségek - propedeutika. Prof.Dr.Sréter Lídia SE,ÁOK,II.Belklinika Haematológiai betegségek - propedeutika Prof.Dr.Sréter Lídia SE,ÁOK,II.Belklinika A vér egészen furcsa nedv -Goethe: Faust Haematopoesis, csontvelői képzés, őssejt Granulopoesis, lymphoid, monocyta Erythropoesis

Részletesebben

Egy labororvos dilemmái. Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium

Egy labororvos dilemmái. Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium Egy labororvos dilemmái Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium Labororvos egyetemi hallgatóként választják ezt a szakterületet? - társadalmilag, kollégák által ismert?

Részletesebben

M y e l o i d b e t e g s é g e k

M y e l o i d b e t e g s é g e k M y e l o i d b e t e g s é g e k Csomor Judit ÁOK 2015. Csontvelő a vérképzés szerve Lymphoid Stromal Myeloid Granulopoiesis Erythropoiesis Megakaryopoiesis Monocyta képzés Mastocytaképzés Dendritikus

Részletesebben

Microcytaer anaemiák

Microcytaer anaemiák Microcytaer anaemiák Herszényi László MTA doktora Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 2015. február 19. I. Fokozott vvt-pusztulás a. Haemolysis II. Csökkent vvt-képzés a. Hgb-szintézis zavara

Részletesebben

Krónikus myeloproliferatív daganatok

Krónikus myeloproliferatív daganatok Krónikus myeloproliferatív daganatok előadás V. éves orvostanhallgatóknak 2015. március 5. Dr. Tóth Miklós egyetemi tanár Myeloid daganatok osztályozása (WHO, 2008) 1. Akut myeloid leukaemia 2. Myelodysplasiás

Részletesebben

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2013. június 26.

Részletesebben

MDS (és AML) Masszi Tamás. SE III. Belklinika Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály

MDS (és AML) Masszi Tamás. SE III. Belklinika Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály MDS (és AML) Masszi Tamás SE III. Belklinika Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály Az őssejt lehetséges sorsa Nyugvás Differenciálódás Osztódás Apoptosis Leukémiás versus

Részletesebben

Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV

Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Definíció, felosztás A szervezetben a saját vvt-k ellen termelt ellenanyagok okozzák a hemolízist. Anaemia

Részletesebben

Leukémiák. Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika

Leukémiák. Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika Leukémiák Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika Acut myeloid leukémiák AML a myeloid rendszer klonális megbetegedése, melyben a kóros sejtek haemopoeticus őssejtből, vagy valamely myeloid

Részletesebben

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Citopeniák Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Anémia okai Fokozott pusztulás-vvt élettartam csökkenés (

Részletesebben

III./18.2. Myelodysplasiás szindróma

III./18.2. Myelodysplasiás szindróma III./18.2. Myelodysplasiás szindróma Sréter Lídia Ebben a tanulási egységben a myeloproliferatív neoplazmákhoz (WHO klasszifikáció, 2008) tartozó myelodysplasiás szindróma epidemiológiáját, tüneteit, diagnosztikáját,

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika

SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika Lymphomás kutyák csontvelı-vizsgálati eredményeinek összefüggései a betegek klinikai és kórszövettani leleteivel Készítette:

Részletesebben

A laboratóriumi hematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával

A laboratóriumi hematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával A laboratóriumi hematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával Synlab továbbképzés oktatási anyag készítette: Dr.Magyarlaki Tamás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

Fehérvérsejtek. Milyen eltérések lehetnek? 1. Mennyiségi: vagy. 2. Hisztogram eltérések

Fehérvérsejtek. Milyen eltérések lehetnek? 1. Mennyiségi: vagy. 2. Hisztogram eltérések Fehérvérsejtek Halmay Dóra Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelő ladorapenna@gmail.com Milyen eltérések lehetnek? 1. Mennyiségi: vagy 2. Hisztogram eltérések 3. Morfológiai eltérések (fiatal alakok, festődési

Részletesebben

A minőségi és mennyiségi vérkép elváltozásaiból levonható következtetések. Halmay Dóra Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelő ladorapenna@gmail.

A minőségi és mennyiségi vérkép elváltozásaiból levonható következtetések. Halmay Dóra Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelő ladorapenna@gmail. A minőségi és mennyiségi vérkép elváltozásaiból levonható következtetések Halmay Dóra Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelő ladorapenna@gmail.com 2015. március 26. Vörösvérsejtek Milyen eltérések lehetnek?

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség

Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség Végső Gy, Piros L, Toronyi É, Chmel R, Török Sz, Földes K, Molnár M, Langer R Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest A daganatok

Részletesebben

67. Pathologus Kongresszus

67. Pathologus Kongresszus A kemoirradiáció okozta oncocytás átalakulás szövettani, immunhisztokémiai, ultrastruktúrális jellemzői és lehetséges prognosztikus jelentősége rectum adenocarcinomákban 67. Pathologus Kongresszus Bogner

Részletesebben

Lehetőségek és korlátok a core-biopszián alapuló limfóma diagnosztikában

Lehetőségek és korlátok a core-biopszián alapuló limfóma diagnosztikában Lehetőségek és korlátok a core-biopszián alapuló limfóma diagnosztikában Strausz Tamás Tóth Erika Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály FiPaT 2012 Elvi alapok WHO klasszifikáció

Részletesebben

Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológia Osztály Országos Onkológiai Intézet. Frank Diagnosztika Szimpózium, DAKO workshop 2012.

Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológia Osztály Országos Onkológiai Intézet. Frank Diagnosztika Szimpózium, DAKO workshop 2012. Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológia Osztály Országos Onkológiai Intézet Frank Diagnosztika Szimpózium, DAKO workshop 2012.december 7 Follicularis hám eredetű daganatok Jól differenciált tumorok

Részletesebben

Apheresis hematológiai indikációi

Apheresis hematológiai indikációi Leukémiák és ferezis Demeter Judit demjud @bel1.sote.hu Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika, Hematológia Apheresis hematológiai indikációi Csontvelőátültetés és transzfúzió: ABO inkompatibilis

Részletesebben

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 Új könnyűlánc diagnosztika Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 1845 Bence Jones Protein vizelet fehérje 1922 BJP I-II típus 1956 BJP

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

AZ INTRAVASCULARIS VOLUMEN VÁLTOZÁS REOLÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI. Dr. Mikita János egyetemi docens OEC Belgyógyászati Intézet II. Belgyógyászati Klinika

AZ INTRAVASCULARIS VOLUMEN VÁLTOZÁS REOLÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI. Dr. Mikita János egyetemi docens OEC Belgyógyászati Intézet II. Belgyógyászati Klinika AZ INTRAVASCULARIS VOLUMEN VÁLTOZÁS REOLÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Mikita János egyetemi docens OEC Belgyógyászati Intézet II. Belgyógyászati Klinika A vér keringését meghatározó faktorok A szív morfológiája

Részletesebben

kivizsgálása Dr Egyed Miklós Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Kaposvár

kivizsgálása Dr Egyed Miklós Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Kaposvár Anémi miák k egyszerű algoritmusa és kivizsgálása sa Dr Egyed Miklós Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Kaposvár Oxygen transzport Vörösvér sejt Oxygen a Tüdőből Oxygen a szöveteknek Hemoglobin molekulák

Részletesebben

Dr.Lászlóffy Marianna 2012.Március 7.

Dr.Lászlóffy Marianna 2012.Március 7. Dr.Lászlóffy Marianna 2012.Március 7. Bevezetés Az iparosodott világ lakosságának 30-40%-ában fejlődik ki élete folyamán daganatos megbetegedése. A megbetegedések kb.70-90%-át környezeti karcinogének okozzák.

Részletesebben

Automatával végzett vérképelemzés: új paraméterek használata, szerepe és értéke

Automatával végzett vérképelemzés: új paraméterek használata, szerepe és értéke Automatával végzett vérképelemzés: új paraméterek használata, szerepe és értéke Dr.Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013. november 7. A fehérvérsejtek, vörösvértestek és thrombocyták

Részletesebben

2008.09.26. Komplex diagnosztika malignus hematológiai megbetegedésekben

2008.09.26. Komplex diagnosztika malignus hematológiai megbetegedésekben Vérképző szervek betegségeinek laboratóriumi diagnosztikája Vérkenet Csontvelő aspirátum (kenet+beágyazott) Csontvelő szövettan (crista biopsia) Áramlásos citometria Citogenetika/FISH Molekuláris diagnosztika

Részletesebben

2. fejezet Hematológiai vizsgálatok. Írta Vajdovich Péter, Kótai István közreműködésével

2. fejezet Hematológiai vizsgálatok. Írta Vajdovich Péter, Kótai István közreműködésével 2. fejezet Hematológiai vizsgálatok Írta Vajdovich Péter, Kótai István közreműködésével A vizsgálatok jelentősége A hematológiai vizsgálatok során a vérsejtek morfológiáját és funkcióját tanulmányozzuk,

Részletesebben

PROGRAM. 2015. május 14. Csütörtök

PROGRAM. 2015. május 14. Csütörtök PROGRAM 2015. május 14. Csütörtök 10:00-10:30 Megnyitó Borbényi Zita, a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság elnöke Masszi Tamás, a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság 25. kongresszusának

Részletesebben

III./18.5. Esszenciális thrombocythaemia

III./18.5. Esszenciális thrombocythaemia III./18.5. Esszenciális thrombocythaemia Sréter Lídia Ebben a tanulási egységben a myeloproliferatív neoplazmákhoz (WHO klasszifikáció, 2008) tartozó esszenciális thrombocythaemia epidemiológiáját, tüneteit,

Részletesebben

III./18.1. Akut leukaemia. Bevezetés. A fejezet felépítése. A./ Panaszok. B./ Anamnézis. Sréter Lídia

III./18.1. Akut leukaemia. Bevezetés. A fejezet felépítése. A./ Panaszok. B./ Anamnézis. Sréter Lídia III./18.1. Akut leukaemia Sréter Lídia Ebben a tanulási egységben a myeloproliferatív neoplazmákhoz (WHO klasszifikáció, 2008) tartozó akut myeloid leukaemia epidemiológiáját, tüneteit, diagnosztikáját,

Részletesebben

Hodgkin és non-hodgkin lymphoma. Dr.Werling Klára SE II.sz.Belgyógyászati Klinika 5. Évfolyam tantermi előadás 2015.

Hodgkin és non-hodgkin lymphoma. Dr.Werling Klára SE II.sz.Belgyógyászati Klinika 5. Évfolyam tantermi előadás 2015. Hodgkin és non-hodgkin lymphoma Dr.Werling Klára SE II.sz.Belgyógyászati Klinika 5. Évfolyam tantermi előadás 2015. Hodgkin- kór Lymphoid rendszer daganatos proliferációja Lokalizált és disszeminált formája

Részletesebben

A HEPATO-SPLENOMEGALIA ÉS A LYMPHADENOMEGALIA DIFFERENCIÁLDIAGNÓZISA

A HEPATO-SPLENOMEGALIA ÉS A LYMPHADENOMEGALIA DIFFERENCIÁLDIAGNÓZISA A HEPATO-SPLENOMEGALIA ÉS A LYMPHADENOMEGALIA DIFFERENCIÁLDIAGNÓZISA Belgyógyászati tantermi előadás ötödéves ÁOK hallgatók részére Dr. Békési Gábor, Dr. Stark Júlia HEPATOMEGALIA Fizikális vizsgálat:

Részletesebben

NEFMI szakmai irányelv

NEFMI szakmai irányelv 1. oldal NEFMI szakmai irányelv a hematológiai betegségek korszerű kezeléséről - az anaemiák diagnosztikája és kezelése 1 - Hiányanaemiák - Autoimmun haemolyticus anaemiák (AIHA) Készítette: a Magyar Transzfúziológiai

Részletesebben

A. Fogalmi Meghatározások

A. Fogalmi Meghatározások II./3.9. fejezet: Daganatos betegségek őssejt-kezelése Masszi Tamás Ebben a tanulási egységben az egyes daganatos betegségek őssejt-transzplantációval történő kezelési lehetőségeinek és a felmerülő szövődményeknek

Részletesebben

III./19.3. Hodgkin lymphoma

III./19.3. Hodgkin lymphoma III./19.3. Hodgkin lymphoma Fodor Anikó, Demeter Judit A fejezet célja a történelmileg külön entitást képviselő Hodgkin lymphoma megismertetése. A fejezet feldolgozásával a hallgató részletes ismeretekre

Részletesebben

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A laboratóriumba vendég érkezik. Tájékoztassa a rákmegelőzés lehetőségeiről! Ismertesse a citológiai előszűrő vizsgálatok lényegét! - a primer és szekunder prevenció fogalma, eszközei - a citológia

Részletesebben

TANULÁSI, FELKÉSZÜLÉSI SEGÉDLET

TANULÁSI, FELKÉSZÜLÉSI SEGÉDLET TANULÁSI, FELKÉSZÜLÉSI SEGÉDLET Alapismeretek A következ!k közül melyik lehet a phlebotomia leggyakoribb szöv!dménye? a) görcsök b) ájulás c) hematoma d) hiperventilláció Vérvételnél egy összeesett véna

Részletesebben

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Celluláris markerek analízise hematológiai kórképekben. Dr. Kappelmayer János

MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Celluláris markerek analízise hematológiai kórképekben. Dr. Kappelmayer János MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Celluláris markerek analízise hematológiai kórképekben Dr. Kappelmayer János DEBRECENI EGYETEM, ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM KLINIKAI BIOKÉMIAI ÉS MOLEKULÁRIS PATOLÓGIAI

Részletesebben

Hematológiai esetismertetések

Hematológiai esetismertetések Hematológiai esetismertetések Dr. Bekő Gabriella 2013.11.08. Impedancia (Coulter) elvű thrombocyta mérés Hydodinamikai fókuszálás a sejtek vezetőképessége kisebb, ellenállás változás következik be sejtnagyságtól

Részletesebben

Háziorvos által kérhető vizsgálatok

Háziorvos által kérhető vizsgálatok Háziorvos által kérhető vizsgálatok Vizsgálat Vizelet (két fakció): A/G arány Aceton Addis szám Adenovírus AFP (tu.marker) Albumin Alfa-amiláz Alfa-H B D H Anorg.foszfor Anti-Streptolizin O Antinukleáris

Részletesebben

Az anaemiák differenciáldiagnosztikája

Az anaemiák differenciáldiagnosztikája Az anaemiák differenciáldiagnosztikája Halmay Dóra ladorapenna@gmail.com Anaemia Leírás: a keringő vvs-k száma (Ht, Hb ) Ok: fiziológiás termelődési zavar perifériás elhasználódás vagy károsodás szekvesztráció

Részletesebben

Haematológiai protokollok

Haematológiai protokollok Haematológiai protokollok A 39/2008 (X. 18.) EüM rendelet szerint az indikáción túli kezelésre szolgáló protokollokat csak a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén lehet gyógykezelésre

Részletesebben

III./16.2. Gyermekkori leukémiák

III./16.2. Gyermekkori leukémiák III./16.2. Gyermekkori leukémiák Csóka Mónika, Kovács Gábor A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a gyermekkori leukémiák előfordulási gyakoriságát, kezdeti tüneteit, a diagnózis felállításához szükséges

Részletesebben

Allogén hemopoetikus őssejt transzplantáció

Allogén hemopoetikus őssejt transzplantáció Allogén hemopoetikus őssejt transzplantáció Dr. Szomor Árpád PTE KK I.Belklinika Belgyógyászati Szintentartó tanfolyam 2014.03.29. Orvosi Nobel Díj 1990 E. Donnall Thomas Első sikeres allogén- HSCT acut

Részletesebben

A terápiarezisztencia vizsgálata lymphomás kutyák kemoterápiás kezelése során

A terápiarezisztencia vizsgálata lymphomás kutyák kemoterápiás kezelése során Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Belgyógyászati Tanszék és Klinika A terápiarezisztencia vizsgálata lymphomás kutyák kemoterápiás kezelése során Koltai Zsófia V. évf. Konzulensek: dr. Vajdovich

Részletesebben

Normocytaer és macrocytaer anaemiak. Dr. Miheller Pál

Normocytaer és macrocytaer anaemiak. Dr. Miheller Pál Normocytaer és macrocytaer anaemiak Dr. Miheller Pál I. Megaloblastos anaemiak A megaloblastos anaemiák felosztása DNS szintézis zavara, megaloblastok megjelenésével 1.) B12 vitamin hiány (9/100000) 2.)

Részletesebben

Eredményközlő. Vet-Med-Labor Állatorvosi Diagnosztikai Laborhálózat

Eredményközlő. Vet-Med-Labor Állatorvosi Diagnosztikai Laborhálózat Adminisztrációs adatok Iktatás ideje: 2014.10.14. Minta beérkezésének ideje: 2014.10.14. Laboratóriumi azonosító: 2014/11601 Vet-Med-Labor Állatorvosi Diagnosztikai Laborhálózat Cím: 1143 Budapest, Stefánia

Részletesebben

Rituximab. Finanszírozott indikációk:

Rituximab. Finanszírozott indikációk: Rituximab Finanszírozott indikációk: 1. Súlyos rheumatoid arthritis kezelésére, amennyiben előzetes, legalább három hónapig tartó TNF-alfa gátló terápia ellenére a betegség aktivitása megfelelően nem csökken

Részletesebben

Hematológiai károsodások. Pálóczi Katalin Hudák Aranka Juhász Ferenc. 16. fejezet

Hematológiai károsodások. Pálóczi Katalin Hudák Aranka Juhász Ferenc. 16. fejezet Hematológiai károsodások Pálóczi Katalin Hudák Aranka Juhász Ferenc 16. fejezet Bevezetés Pálóczi Katalin A fogyatékosság, a munkaképesség-csökkenés és a rehabilitáció kérdésköre elsôsorban a felnôttkorú,

Részletesebben

XXV. KONGRESSZUSA A MAGYAR HEMATOLÓGIAI ÉS TRANSZFÚZIOLÓGIAI TÁRSASÁG. Budapest, 2015. május 14 16.

XXV. KONGRESSZUSA A MAGYAR HEMATOLÓGIAI ÉS TRANSZFÚZIOLÓGIAI TÁRSASÁG. Budapest, 2015. május 14 16. A MAGYAR HEMATOLÓGIAI ÉS TRANSZFÚZIOLÓGIAI TÁRSASÁG XXV. KONGRESSZUSA Budapest, 2015. május 14 16. DANUBIUS HOTEL FLAMENCO 1113 Budapest, Tas vezér u. 3 7. KÖSZÖNTŐ 3 Kedves Kollégák! A Magyar Hematológiai

Részletesebben

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola

Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Egészséges és beteg kutyák thrombocytaszámának és a thrombocyták morfológiájának, valamint funkciójának vizsgálata PhD értekezés Készítette: Dr.

Részletesebben

A véralvadás XIII-as faktorának megjelenése akut myeloid leukémiás sejtekben

A véralvadás XIII-as faktorának megjelenése akut myeloid leukémiás sejtekben EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS A véralvadás XIII-as faktorának megjelenése akut myeloid leukémiás sejtekben Dr. Simon Ágnes Témavezető: Dr. Kappelmayer János, az MTA doktora DEBRECENI EGYETEM LAKI

Részletesebben

A HEMATOLÓGIAI BETEG VIZSGÁLATA. Dr. Benedek Szabolcs Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika

A HEMATOLÓGIAI BETEG VIZSGÁLATA. Dr. Benedek Szabolcs Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika A HEMATOLÓGIAI BETEG VIZSGÁLATA Dr. Benedek Szabolcs Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika Belgyógyászat Hematológia Onkohematológia Immunhematológia Transzfúziológia Transzplantáció őssejtkezelés

Részletesebben

ANAEMIÁK kórisme, kezelés

ANAEMIÁK kórisme, kezelés ANAEMIÁK kórisme, kezelés Dr. Simon János Szatmár-Beregi Kórház, Belgyógyászati Osztály Határmenti régiós szakmai együttműködés, továbbképzés 2005. június 15. Anaemiák Definíció: A haemoglobin koncentráció,

Részletesebben

Néhány mondat a m á m j á b j e b t e eg e s g é s g é e g k e k g y g ó y g ó y g s y z s er e es e s k e k z e el e é l s é é s r é ől

Néhány mondat a m á m j á b j e b t e eg e s g é s g é e g k e k g y g ó y g ó y g s y z s er e es e s k e k z e el e é l s é é s r é ől Néhány mondat a májbetegségek gyógyszeres kezeléséről dr. Pár Gabriella PTE I. Belgyógyászati Klinika, Pécs A fontosabb májbetegségek Alkoholos zsirmáj - hepatitis - cirrhosis Krónikus B és C virus hepatitis

Részletesebben

A kamaszkor jellegzetes onkológiai kórképei Garami Miklós

A kamaszkor jellegzetes onkológiai kórképei Garami Miklós A kamaszkor jellegzetes onkológiai kórképei Garami Miklós Kávészünet-17 2015. május 15 17. Házi Gyermekorvosok Egyesülete XVII. tudományos konferencia A pattanás S. Péter Bátor Tábor Jack Andarka 3 hete

Részletesebben

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok:

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok: A FLAVIN 7 szerepe a betegségek megelőzésében és gyógyításában A harmadik évezred kihívásai a tudományos természetgyógyászat kérdéseit, eredményeit sem hagyták érintetlenül. Őszinte büszkeséggel adunk

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

27. A zsíranyagcsere zavarai

27. A zsíranyagcsere zavarai Zsírterm rtermészető anyagok lipidek 27. A zsíranyagcsere zavarai egyszerő zsírok - neutrális zsírok - viaszok összetett zsírok (lipoidok) - foszfatidok (lecitin, kefalin, szfingomyelin, inozit-foszfát)

Részletesebben

Sejtfeldolgozás Felhasználás

Sejtfeldolgozás Felhasználás Sejtterápia Sejtfeldolgozás Felhasználás Fagyasztva tárolás Sejtmosás Alap sejtszelekció Komplex sejtszelekció Ex vivo sejtszaporítás Sejtaktiválás Immunizálás Génmodifikálás Köldökzsinórvér bank Limfocita

Részletesebben

A gingiva patológiája. Dr. Timár Botond

A gingiva patológiája. Dr. Timár Botond A gingiva patológiája Dr. Timár Botond FOGÁGY I. FOGÁGY (PARODONTIUM) részei A fogágy (Parodontium) azon képletek összesége, melyek biztosítják a fog lehorgonyzását, rögzítését a fogmederben. Alkotóelemei:

Részletesebben

Krónikus myeloid leukémia diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Krónikus myeloid leukémia diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Krónikus myeloid leukémia diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Finanszírozási protokoll - háttéranyag Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési

Részletesebben

III./16.3. Gyermekkori lymphomák

III./16.3. Gyermekkori lymphomák III./16.3. Gyermekkori lymphomák Csóka Mónika, Kovács Gábor A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a gyermekkori lymphomák előfordulási gyakoriságát, kezdeti tüneteit, a diagnózis felállításához szükséges

Részletesebben

Ajánlott irodalom. Madarak nem fertızı betegségei. Ajánlott irodalom. Ajánlott irodalom. Ajánlott irodalom. Ajánlott irodalom. Dr.

Ajánlott irodalom. Madarak nem fertızı betegségei. Ajánlott irodalom. Ajánlott irodalom. Ajánlott irodalom. Ajánlott irodalom. Dr. Madarak nem fertızı betegségei Ajánlott irodalom Alapkönyv Dr. Szabó Zoltán Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Harrison & Lightfoot Clinical Avian Medicine 2008. Ajánlott irodalom Ajánlott irodalom

Részletesebben

Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia

Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia Hepatitis C vírus és cryoglobulinaemia Dr Petrovicz Edina 2012.11.10. ESZISZL Kh. és Rendelőintézet Hepatitis C vírus (HCV) Flaviviridae család Hepacivirus nemzetség egyszálú RNS vírus Choo és Kuo 1989.

Részletesebben

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF)

Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF) Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum II. (KIIF) 2011.11.10 2011.11.12. Hotel Divinus, Debrecen Főszervező: Prof. Dr. Zeher Margit A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság és

Részletesebben

LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM. (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye)

LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM. (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye) MACSKÁK FELSŐ Ő LÉGÚTI BAKTERIÁLIS MEGBETEGEDÉSEI LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye) RHINITISEK, RHINOSINUSITISEK

Részletesebben

A vérképzőszervi betegségekben szenvedők kemoterápiás kezelése, ápolása, lelki vezetése.

A vérképzőszervi betegségekben szenvedők kemoterápiás kezelése, ápolása, lelki vezetése. A vérképzőszervi betegségekben szenvedők kemoterápiás kezelése, ápolása, lelki vezetése. BERKES KRISZTINA SEMMELWEIS EGYETEM Kútvölgyi Klinikai Tömb III. Számú Belgyógyászati Klinika Onkohematológia Előadásomban

Részletesebben

Egyénre szabott terápiás választás myeloma multiplexben

Egyénre szabott terápiás választás myeloma multiplexben Egyénre szabott terápiás választás myeloma multiplexben Dr. Mikala Gábor Főv. Önk. Egy. Szt István és Szent László Kórház Haematológiai és Őssejt-Transzplantációs Osztály Mit kell tudni a myelomáról? Csontvelőből

Részletesebben

Áramlási citometria 2011. / 4. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK

Áramlási citometria 2011. / 4. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Áramlási citometria 2011. / 4 Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Az áramlási citometria elve Az áramlási citometria ( Flow cytometria ) sejtek gyors, multiparaméteres vizsgálatára alkalmas

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Miért probléma a lázas gyermek a rendelőben? nem beteg - súlyos beteg otthon ellátható

Részletesebben

Fotoferezis másként. Dr. Tremmel Anna Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika Aferezis

Fotoferezis másként. Dr. Tremmel Anna Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika Aferezis Fotoferezis másként Dr. Tremmel Anna Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika Aferezis Extracorporális fotoferezis (ECP) Fotoaferezis ( PAP) Egy leukaferezis alapú immunmodulációs terápia: ahol

Részletesebben

Az elhalt szövetek pótlp

Az elhalt szövetek pótlp Az elhalt szövetek pótlp tlása 42. A kórokok k hatására létrejövı proliferatív elváltoz újraképzıdés (regeneratio) kórokok hatására. vérkeringési zavarok regresszív elvá proliferatív elvá amikor a kórok

Részletesebben

Haematologiai betegségek mozgásszervi vonatkozásai. Dr. Klasz Kornélia

Haematologiai betegségek mozgásszervi vonatkozásai. Dr. Klasz Kornélia Haematologiai betegségek mozgásszervi vonatkozásai Dr. Klasz Kornélia A vérképző és csontrendszer között szoros élettani kapcsolat: hemopoézis a csontvelőben Véralvadás zavarai: haemophilias arthropathia

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

Harkányi gyógyvizes fürdőkúra hatása pikkelysömörben szenvedő betegek lymphocytáira

Harkányi gyógyvizes fürdőkúra hatása pikkelysömörben szenvedő betegek lymphocytáira Harkányi gyógyvizes fürdőkúra hatása pikkelysömörben szenvedő betegek lymphocytáira Palkovics Tamás, Szekeres Júlia, Hortobágyi Judit, Sebők Béla Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Mikrobiológiai

Részletesebben

A krónikus hepatitis C vírus infekcióhoz társuló elégtelen celluláris immunválasz pathogenezise

A krónikus hepatitis C vírus infekcióhoz társuló elégtelen celluláris immunválasz pathogenezise Szakmai zárójelentés dr Pár Gabriella A krónikus hepatitis C vírus infekcióhoz társuló elégtelen celluláris immunválasz pathogenezise A hepatitis C virus (HCV) nagy közegészségügyi probléma. A világon

Részletesebben

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika 1. Meggyógyítunk egy fertőző betegséget HBV prevalencia 2006 Hepatitis B vírus terjedése - szexuális

Részletesebben

Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je?

Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je? Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je? Bevezetés Dr. Salamon Ágnes Szekszárd A gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel diseases,

Részletesebben

Mit is csinál pontosan a patológus?

Mit is csinál pontosan a patológus? Szász A. Marcell Mit is csinál pontosan a patológus? Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Cegléd, 2015. március 19. www.meetthescientist.hu 1 26 Google - patológus www.meetthescientist.hu 2 26 Google - patológia

Részletesebben

X kromoszómához kötött lymphoproliferatív betegség

X kromoszómához kötött lymphoproliferatív betegség X kromoszómához kötött lymphoproliferatív betegség VÁRSZEGI ÁGNES 1, ERDŐS MELINDA 2, PRINZ GYULA 1, MARÓDI LÁSZLÓ 2 1 Szent László Kórház IV. sz. Belgyógyászati Osztály és 2 Debreceni Egyetem OEC, Infektológiai

Részletesebben

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció

Részletesebben

2013.május 23. csütörtök

2013.május 23. csütörtök MHTT XXIV. kongresszusa, Debrecen, Lovarda Egyetemi Kulturális és Szórakoztató Központ 2013.május 23. csütörtök 09:30 ÉRKEZÉS, REGISZTRÁCIÓ 10:30 BÜFÉ 10:50 MEGNYITÓ Prof. Dr. Paragh György DE OEC Centrumelnöke

Részletesebben

II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF)

II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) II. Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórum (KIIF) 2011.11.10 2011.11.12. Hotel Divinus, Debrecen (Debrecen, Nagyerdei krt. 1.) Főszervező: A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság

Részletesebben

Petri Klára, Horváth Anikó, Molnár Zsuzsa, Várady Erika, Schneider Tamás, Rosta András, Gôdény Mária

Petri Klára, Horváth Anikó, Molnár Zsuzsa, Várady Erika, Schneider Tamás, Rosta András, Gôdény Mária TOVÁBBKÉPZÔ FÓRUM Képalkotó vizsgálatok a malignus lymphomák diagnosztikájában és követésében Petri Klára, Horváth Anikó, Molnár Zsuzsa, Várady Erika, Schneider Tamás, Rosta András, Gôdény Mária Mai ismereteink

Részletesebben

TANULSÁGOS KLINIKOPATOLÓGIAI LYMPHOMÁS ESETEK

TANULSÁGOS KLINIKOPATOLÓGIAI LYMPHOMÁS ESETEK TANULSÁGOS KLINIKOPATOLÓGIAI LYMPHOMÁS ESETEK 2013. március 1 2. Szeged, Hotel Forrás PROGRAM 2013. március 1., péntek 15 45 17 45 I. SZEKCIÓ Üléselnök: Matolcsy András, Udvardy Miklós Köszöntő: Illés

Részletesebben

IV. Miskolci Myeloma Konferencia 2012. február 17-18. Lillafüred, Palotaszálló

IV. Miskolci Myeloma Konferencia 2012. február 17-18. Lillafüred, Palotaszálló IV. Miskolci Myeloma Konferencia 2012. február 17-18. Lillafüred, Palotaszálló FEBRUÁR 17. péntek 11 órától Regisztráció 12.30-13.30: Szendvicsebéd, kávé, üdítő 13.30: Megnyitó, köszöntések Prof. Dr. Udvardy

Részletesebben

Összeállította: Dr. Bekő Gabriella Uzsoki utcai Kórház Központi Laboratórium

Összeállította: Dr. Bekő Gabriella Uzsoki utcai Kórház Központi Laboratórium Laboratóriumi diagnosztika szakmacsoport Új diagnosztikus módszerek és eljárások a laboratóriumokban Összeállította: Dr. Bekő Gabriella Uzsoki utcai Kórház Központi Laboratórium A legújabb diagnosztikai

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

Hepatitis C vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja

Hepatitis C vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja Hepatitis C vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

2014/15 II. félév V. év II. félév 10.szemeszter

2014/15 II. félév V. év II. félév 10.szemeszter 2014/15 II. félév V. év II. félév 10.szemeszter A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara II.Belklinikájának OKTATÁSI RENDJE A szorgalmi időszak: 2015 február 2 május 15 Oktatási szünet: február

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben