1. Bevezetés a hálózat-tervezési koncepciókba

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Bevezetés a hálózat-tervezési koncepciókba"

Átírás

1 1. Bevezetés a hálózat-tervezési koncepciókba

2 Tartalom 1.1 A hálózattervezés alapjainak feltárása 1.2 A mag réteg (Core Layer) tervezési koncepcióinak feltárása 1.3 Az elosztási réteg (Distribution Layer) tervezési koncepcióinak feltárása 1.4 Az elérési réteg (Access Layer) tervezési koncepcióinak feltárása 1.5 A szerver farmok és a biztonság feltárása 1.6 A vezeték nélküli megfontolások feltárása 1.7 A WAN és a távmunkások támogatása

3 A hálózattervezés alapjainak feltárása 1.1

4 Igények a számítógépes és információs hálózattal szemben Támogassa az alkalmazásokat és a szolgáltatásokat. Változó forgalmi terhelés esetén is biztosítsák az alkalmazások közel állandó válaszidejét A hálózat folyamatosan üzemeljen.

5 Igények a számítógépes és információs hálózattal szemben A hálózat legyen biztonságos. Védje a rajta áthaladó és az eszközökön tárolt adatokat. A hálózat legyen könnyen módosítható. A hibaelhárítás legyen könnyű. A problémák megtalálása és kijavítása ne vegyen igénybe túl sok időt!

6 Tervezési célkitűzések Bővíthetőség Rendelkezésre állás Biztonság Felügyelhetőség Rugalmasságot és a növekedést egyaránt lehetővé tevő architektúra. Hierarchikus hálózattervezési modell

7 A hierarchikus hálózattervezés A hálózatépítés során a hierarchikus tervezés segítségével az eszközök több, különböző hálózatba sorolhatók. A hálózatok egymásra épülő rétegekre tagolódnak. A hierarchikus tervezési modell három réteget különböztet meg.

8 A hierarchikus hálózattervezés Központi réteg Összeköttetést biztosít az elosztási rétegbeli eszközök között. Elosztási réteg Összeköttetést biztosít a kisebb, helyi hálózatok között. Elérési réteg Összeköttetést biztosít a hálózati állomások és a végberendezések számára.

9 Hierarchikus hálózattervezés előnyei

10 Egyszintű tervezéssel szembeni előnyök Az egyszintű hálózatokban a második rétegbeli eszközök kevés lehetőséget kínálnak a szórások korlátozására vagy a nem kívánt forgalom szűrésére. Nehezen felügyelhető.

11 CEA (Cisco nagyvállalati architektúra, Cisco Enterprise Architecture) A három rétegből álló hierarchikus terv további moduláris részekre tagolható. Az egyes modulok eltérő fizikai vagy logikai összeköttetéssel rendelkező területeknek felelnek meg. A modularitás biztosítja a hálózati terv rugalmasságát, valamint elősegíti a megvalósítás és a hibaelhárítás folyamatát.

12 Moduláris részekre tagolás

13 A moduláris hálózati terv részei Vállalati telephely Ez a terület tartalmazza az egy telephelyen vagy fiókirodán belüli független működéshez szükséges hálózati elemeket. Kiszolgálófarm Az adatközpont kiszolgálófarmja védelmet nyújt a kiszolgálók erőforrásai számára. Redundáns, megbízható és nagysebességű összeköttetést biztosít.

14 A moduláris hálózati terv részei Vállalati határ Ezen a területen zajlik a külső forrásokból származó forgalom szűrése és a forgalomirányítás a vállalati hálózat irányába. Tartalmazza a vállalati telephely, valamint a távoli telephelyek, felhasználók és az internet közötti hatékony és biztonságos kommunikációhoz szükséges összes elemet. Ábra a tananyagból

15 Hierarchikus hálózattervezés előnyei Egyértelmű határokat definiál az egyes modulok között. Az egyértelmű határpontok segítségével a hálózat tervezője mindig pontosan tudja, hogy a forgalom honnan származik és merre halad. A tervezés folyamata is könnyebbé válik, mivel a tervező külön-külön tud foglalkozni az egyes területek igényeivel.

16 Hierarchikus hálózattervezés előnyei A keretrendszer a vállalat számára a modulok egyszerű hozzáadásával biztosítja a bővíthetőséget. A háttérben működő hálózat megváltoztatása nélkül lehetséges új szolgáltatások és megoldások hozzáadása.

17 Hálózattervezési lépések 1. lépés: A hálózati igények meghatározása 2. lépés: A meglévő hálózat feltérképezése 3. lépés: A hálózati topológia és a megoldások megtervezése

18 Hálózattervezési lépések 1. A hálózati igények meghatározása. 2. A meglévő hálózat feltérképezése. 3. A hálózati topológia és a megoldások megtervezése.

19 1. A hálózati igények meghatározása Üzleti célok a hálózat miként teheti a vállalatot még sikeresebbé. Technikai követelmények a technológia miként alkalmazható a hálózatban.

20 1. Hálózati igények összegyűjtése Az igények összegyűjtése során a tervező meghatározza Az egész hálózatot érintő kérdéseket. És annak csak egy-egy részével kapcsolatos kérdéseket. Sokan itt rontják el! Rosszul mérik fel a projekt méretét!

21 1. Igények felmérése Hálózat egészét érintő kérdések Új hálózati alkalmazások Új Hálózati címzés Új irányító protokoll Új biztonsági intézkedések Új hálózati szolgáltatások Kiszolgálók áthelyezése

22 1. Igények felmérése Hálózat egy részét érintő kérdések Internetkapcsolat javítása Sávszélesség növelése Kábelezésének korszerűsítése. Redundancia biztosítása Vezeték nélküli hozzáférés biztosítása

23 Igények felmérése

24 2. A meglévő hálózat feltérképezése A meglévő hálózattal és szolgáltatásokkal kapcsolatos információk összegyűjtése és elemzése. Meghatározása, hogy bármely berendezés, infrastruktúra vagy protokoll továbbra is hasznosítható-e. Valamint milyen új berendezések és protokollok szükségesek a terv megvalósításához.

25 3. A hálózati topológia és a megoldások megtervezése A fentről lefelé haladó megközelítés Először a hálózati alkalmazások és szolgáltatások körét határozzuk meg, majd a hálózatot ennek megfelelően tervezzük meg. Prototípus létrehozása vagy egy alapos vizsgálat szükséges. Tesztelhető, hogy az új tervben lévő funkciók megfelelően működnek-e.

26 A mag réteg (Core Layer) tervezési koncepcióinak feltárása 1.2

27 Áttekintés A hálózat tervezéséhez, az információk összegyűjtéséhez ismerni kell az egyes rétegek feladatait, eszközeit!

28 Gerinchálózat Központi (core) réteg Nagy sebességű összeköttetés telephelyek, épületek között, valamint a kiszolgálófarmhoz Kapcsolat az internethez, WAN-hoz és VPN-ekhez

29 A központi réteg céljai A központi réteg lehetővé teszi a hálózat két szegmense közötti hatékony, nagysebességű adatáramlást. Céljai: 100%-os rendelkezésre állás biztosítása. Az átviteli teljesítmény maximalizálása. A hálózat növekedésének elősegítése.

30 Központi réteg technológiái Forgalomirányítók vagy olyan többrétegű kapcsolók. Redundancia és terheléselosztás. Nagysebességű és összevont kapcsolatok. Jól méretezhető és gyorsan konvergáló irányítóprotokollok (pl. EIGRP, OSPF)

31 Redundancia A 3. rétegbeli eszközökkel a központi rétegben Terheléselosztás Tartalékútvonal funkció 2. rétegre (csak egyszintű) korlátozódó hálózati tervben az STP miatt nincs terheléselosztás!

32 Háló topológia A központi réteg általában Teljes háló Részleges háló Nagyobb telepítések esetében egy módosított részleges háló topológiát használnak. (minden eszköz legalább két másikkal van összekötve)

33

34 A hálózati leállások okai

35 Meghibásodások elkerülése Redundancia Kettős tápellátást és hűtést Moduláris kialakítású készülékházak További felügyeleti modulok Hot-swappable részegységek Generátor, nagy teljesítményű UPS-ek Gyors konvergencia

36 Emberi hibák Új berendezések nem kellő alapossággal megtervezett, tesztelés nélküli hozzáadása és frissítése. Előzetes tesztelés nélkül soha ne végezzünk módosításokat egy működő hálózat konfigurációjában!

37 Konvergencia Egy hálózat akkor van konvergált állapotban, ha az összes forgalomirányító teljes és pontos információval rendelkezik a hálózatról. Minél kisebb a konvergencia idő, annál gyorsabban tud reagálni a hálózat a topológiában bekövetkezett változásokra.

38 A konvergenciához szükséges időt befolyásoló tényezők Az a sebesség, amellyel az útvonalfrissítések elérik a hálózat összes forgalomirányítóját. Az egyes forgalomirányítók által a legjobb útvonal meghatározásához elvégzett számítások ideje.

39 Konvergencia Mit kell figyelembe venni? Irányítóprotokollok tulajdonságai Irányítótáblák mérete Összes célhálózat elérhetősége (statikus és dinamikus útvonalak) Hálózati címkiosztás és a különböző szinteken történő címösszevonási stratégiák.

40 Központi réteg technológiái Forgalomirányítók, többrétegű kapcsolók Redundancia és terheléselosztás Nagysebességű és összevont kapcsolatok Jól méretezhető és gyorsan konvergáló irányítóprotokollok (pl. EIGRP, OSPF)

41 Az elosztási réteg (Distribution Layer) tervezési koncepcióinak feltárása 1.3

42 Az elosztási réteg Irányítási határt képez a hozzáférési és a központi réteg között. Kapcsolódási pontként is szolgál a távoli telephelyek és a központi réteg között.

43 Forgalomirányítás. Feladatok Az adatfolyamok szűrése és felügyelete. Hozzáférés-vezérlési irányelvek érvényesítése. A központi réteg elszigetelése az elérési rétegben bekövetkező meghibásodásoktól és zavaroktól.

44 Feladatok Útvonal-összevonás. Az elérési réteg VLAN-jai közötti forgalomirányítás. A várakozási sorok kezelése. A forgalom prioritás szerinti várakozási sorokba rendezését.

45 Trönkölés Mi történik itt? Több VLAN forgalmának egy vonalra rakása. Redundáns összeköttetések Terheléselosztás. Kapcsolatok kialakítása Gigabites kapcsolatok. Optikai vonalak (nagyobb távolságokra).

46

47 Hibák korlátozása Hibatartomány alatt a hálózatnak azt a részét értjük, amely érintett egy eszköz vagy hálózati alkalmazás meghibásodásakor. Korlátozása A hibatartomány méretének behatárolása. Kapcsolóblokkok használata. Redundancia.

48 Hibatartomány

49 A hibatartomány méretének behatárolása Gyakran inkább a hibamegelőzésre helyezik a hangsúlyt. Ez megnövelheti a hálózat megépítési költségeit. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a hibatartomány elosztási rétegben történő kontrollálása. Itt a hibák kisebb területet, kevesebb felhasználót érintenek.

50 Kapcsolóblokkok használata A forgalomirányítók és a többrétegű kapcsolók általában párosával vannak telepítve, az elérési réteg kapcsolói pedig egyenletesen oszlanak el közöttük. Ezt az elrendezést épületi- vagy csoportkapcsolóblokknak is nevezzük.

51 Redundancia veszélyei és elkerülése Veszélyek Szórási viharok Instabil működés (50 sec kiesés) A veszélyek elkerülése STP IEEE 802.1d-re alapuló Rapid STP (IEEE 802.1w)

52 STP használata

53 Forgalomszűrés A router minden csomagot megvizsgál, majd az ACL-ben meghatározott feltételek alapján továbbítja vagy törli azt. Normál ACL forráscím alapján szűr. Kiterjesztett ACL több feltétel alapján szűr. Forráscím, célcím, protokollok, portszámok vagy alkalmazások, Az ACL megadható számozott vagy nevesített hozzáférési listaként.

54 Összetett ACL-ek A normál és kiterjesztett ACL-ek szolgálhatnak más, sokkal összetettebb ACL típusok alapjául. A Cisco IOS szoftver használatával három összetett ACL-működési mód állítható be: Dinamikus Reflexív Idő alapú

55 Dinamikus ACL Megköveteli a felhasználótól, hogy telnetkapcsolatot létesítsen a routerrel és hitelesítse magát. A hitelesítést követően a felhasználótól származó forgalom engedélyezve lesz. Néha zár és kulcs névvel illetik, mivel a hozzáférés megszerzéséhez a felhasználónak be kell jelentkeznie.

56 Reflexív ACL Engedélyez minden kimenő forgalmat, ugyanakkor a bejövő forgalmat kizárólag az ezekre az engedélyezett kérésekre érkezett válaszokra korlátozza. Ez hasonló a kiterjesztett ACLutasításokban használt established kulcsszóhoz. különbség, hogy ez a típus a TCP-n kívül az UDP és ICMP forgalmat is vizsgálja.

57 Idő-alapú ACL Engedélyezi vagy tiltja a nap adott időszaka vagy a hét adott napja alapján meghatározott forgalmat.

58 Előnyei: Útvonal összevonás Alkalmazásával az irányítótábla kisebb méretű lesz. Kevesebb irányítási frissítésből származó forgalom jelenik meg a hálózaton. Csökken a forgalomirányító terhelése. Az összevonás manuálisan és automatikusan is végezhető.

59 Összevont útvonalak

60 Útvonal összevonás Az osztály nélküli irányítóprotokoll RIPv2, EIGRP, OSPF és IS-IS Az útvonal-összevonásában szereplő hálózatcímek tetszőleges határra eshetnek. Az osztály alapú irányítóprotokolloknál RIPv1 Automatikusan összevonják az útvonalakat az osztályos hálózati határon Nem támogatnak semmilyen egyéb határra eső összevonást.

61 Az elérési réteg (Access Layer) tervezési koncepcióinak feltárása 1.4

62 Az elérési réteg Ez képezi a hálózat határát, ahol a végberendezések csatlakoznak. Szolgáltatásait és eszközeit elérhetővé kell tenni A telephelyen Az összes távoli telephelyen A kiszolgálófarmon A vállalati határ mindegyik épületében.

63 Az elérési réteg kialakítása Fizikai szempontjai 2. rétegbeli kapcsolási technológiák. Vezetékes, vezeték nélküli technológia Berendezések fizikai elhelyezése Távolságbeli korlát

64 Az elérési réteg kialakítása Huzalozási központok kialakítása Lehet szekrény, vagy helyiség. Helye és mérete a hálózat méretétől függ. Berendezései biztosítják a tápellátást a végberendezéseknek(poe). A kiszolgálófarmon vagy adatközponton belül az eszközök általában redundáns, többrétegű kapcsolók.

65 Konvergált hálózatok A modern számítógépes hálózatok nem csak PC-kből és nyomtatókból állnak. Más, egyéb eszközök is csatlakoztathatók egy IP-hálózathoz. IP-telefonok Videokamerák Videokonferencia-rendszerek Magas rendelkezésre állás szükséges!

66 Fizikai és logikai elrendezésük A szolgáltatások mindegyike egyetlen fizikai elérési rétegbeli infrastruktúrában egyesíthető. A logikai hálózati terv sokkal azonban összetettebbé válik a QoS, a forgalomszétválasztás és -szűrés, valamint az ehhez hasonló szempontok miatt.

67 Felügyelhetőséggel kapcsolatos tervezési lépések Elnevezési struktúrák VLAN architektúra Forgalmi minták Prioritással kapcsolatos stratégiák

68 Az elérési réteg topológiája Csillag (Kerék küllő) Egy központi eszköz Nincs redundancia Előnye: könnyű telepíthetőség minimális konfigurálás

69 Az elérési réteg topológiája Hátránya: A központi eszköz kritikus hibaforrásként (single point of failure) jelenhet meg. A központi eszköz képességei korlátozhatják a hálózati elérés általános teljesítményét. A topológia nem képes helyreállni, amennyiben redundáns összeköttetések nélküli helyen következik be a hiba.

70 Csillag topológiájú Ethernet kábelezés Csavart érpár a végberendezések csatlakoztatásához. Optikai kábel az elérési réteg kapcsolói és az elosztási réteghez tartozó eszközök között.

71 VLAN-ok A VLAN-ok és az IP alhálózatok alkalmazása a leggyakrabban használt eljárás a felhasználói csoportok és azok forgalmának egymástól történő elhatárolására.

72 VLAN-ok régen VLAN-ok Végponttól végpontig terjedő munkacsoportos hálózatok létrehozására használták. Túl nagy adatforgalom. VLAN-ok ma Adatfolyamok szétválasztása és csoportosítása. szórások egyetlen huzalozási központon vagy épületen belül történő korlátozása.

73 Szolgáltatásminőség A hálózatnak biztonságos, kiszámítható, mérhető és garantált szolgáltatásokat kell biztosítani. A hálózat számára olyan mechanizmusok szükségesek, amelyekkel kezelni tudja a torlódásokat. QoS (Quality of Service szolgáltatás minőség)

74 Hálózati határ szolgáltatásai Hálózati forgalom osztályozása Kézbesítési igények alapján történik. Hozzáférési és elosztási rétegbeli eszközök feladata. Hang a legmagasabb prioritást kapja a kapcsolótól. Qos Korlátozott erőforrások kivédése. Torlódások megfelelő kezelése.

75

76 Hozzáférési réteg biztonsága Eszközök fizikai védelme Riasztók, kamerák, zárt ajtók Eszközök védelme Erős jelszavak beállítása SSH használata az eszközök felügyeletéhez A használaton kívüli portok tiltása, Portbiztonság Vállalati biztonsági irányelvek és betartása

77 A szerver farmok és a biztonság feltárása 1.5

78 Kiszolgálófarm Az ajánlások szerint a kiszolgálókat egy kiszolgálófarmra kell központosítani. A kiszolgálófarmok általában számítógépes helyiségekben vagy adatközpontokban vannak elhelyezve.

79 Kiszolgálófarm előnyei Egy ponton belépő hálózati forgalom forgalomszűrés könnyebb Redundáns, nagy teljesítményű összeköttetések Költséghatékonyabb Terheléselosztás, hibakezelés A nagy teljesítményű kapcsolók és biztonsági eszközök száma csökken

80

81 Tűzfalak. Kiszolgálófarmok védelme LAN kapcsolók védelmi funkciói. Állomás- és hálózat-alapú behatolás érzékelő és -védelmi rendszerek. Terheléselosztók. Hálózatelemező és -felügyeleti eszközök. Ábra a tananyagból

82 Kiszolgálófarm védelme

83 Demilitarizált zónák A hagyományos felfogás szerint a külső hálózati elérést igénylő kiszolgálókat egy ún. demilitarizált zónában (DMZ) kellett elhelyezni. A LAN felhasználóit megbízható felhasználóknak tekintette, így rájuk kevés megszorítás vonatkozott a DMZ-ben lévő kiszolgálók elérésével kapcsolatban.

84 Belső támadások elleni védelem A belső hálózatból származó támadások mára már sokkal gyakoribbak. Tűzfalfunkciókat és behatolás védelmet biztosító réteg elhelyezése A kiszolgálók és a belső hálózat közé. A kiszolgálók és a külső felhasználók közé.

85 Kiszolgálók elleni támadások

86 Belső támadások elleni védelem

87 A magas rendelkezésre állás Redundancia biztosítása STP, RSTP, RSTP+ - felügyelik a 2. rétegbeli redundáns kapcsolatokat. HSRP (Hot Standby Router Protocol virtuális alapértelmezett átjáró protokoll) - biztosítják a 3. rétegbeli redundancia és hibakezelés támogatását.

88 A magas rendelkezésre állás Virtualizáció biztosítása Különálló logikai kiszolgálók egy fizikai kiszolgálón Csökkenti a redundáns szolgáltatások, terheléselosztás és hibakezelés költségeit

89 A vezeték nélküli megfontolások feltárása 1.6

90 WLAN igényfelmérés Barangolás szükséges? A felhasználók hitelesítése biztonságos kell legyen? A vendégeknek kell hotspot? Milyen hálózati szolgáltatások és alkalmazások legyenek elérhetők?

91 WLAN igényfelmérés Milyen titkosítási technika alkalmazható? Kellenek vezeték nélküli IP-telefonok? Mely területekre kell lefedettség? Hány felhasználó lesz lefedettségi területenként?

92 Fizikai terv WLAN tervezés Helyszíni felmérés fizikailag lefedett területek, szükséges eszközök meghatározása. Hozzáférési pontok, antennák optimális helye, típusa. Barangolás szükségessége

93 Logikai terv WLAN tervezés Különböző szintű hozzáférések a különböző felhasználók számára. VLAN-ok használata. Nyílt hozzáférés a vendégeknek. Biztonságos hozzáférés az alkalmazottaknak.

94 WLAN tervezés

95 WLAN tervezés

96 WLAN biztonság Az alkalmazottak külön VLAN-ba helyezése Az SSID elrejtése Erős titkosítás Felhasználói hitelesítés VPN alagúttechnika az érzékeny adatokhoz Tűzfal és behatolás-érzékelés

97 A WAN és a távmunkások támogatása 1.7

98 Vállalati határ tervezési szempontjai A sávszélesség költségei Távközlési szolgáltatótól bérlik drága. QoS LAN és a WAN közötti sávszélességkülönbség várakozási sorok.

99 Vállalati határ tervezési szempontjai Biztonság Behatolás-érzékelést és állapot alapú tűzfalat (stateful firewall) kell alkalmazni. Távoli elérés Ki kell terjeszteni a telephelyi LAN szolgáltatásait a vállalati határon kívülre.

100 Hagyományos: Bérelt vonalak WAN technológiák Vonalkapcsolt hálózatok Csomagkapcsolt (pl. Frame Relay) hálózatok Cellakapcsolt (pl. aszinkron átviteli módú ATM) hálózatok

101 Új WAN technológiák Digitális Előfizetői Vonal (DSL) Metro Ethernet Kábelmodem Nagy távolságú vezeték nélküli techológia Többprotokollos címkekapcsolás (MPLS)

102 Távoli alkalmazottak A máshol dolgozó alkalmazottak Távmunkások Folyamatosan mozgásban lévő dolgozók Fiókirodai alkalmazottak Az alkalmazottaknak el kell tudniuk érni a vállalati hálózatot. A LAN kiterjesztése a vállalati határon kívülre.

103 Távoli telephelyek integrálása a hálózati tervbe Az interneten keresztül létrehozott virtuális magánhálózat (VPN) A VPN olyan magánhálózat, amely egy nyilvános hálózat segítségével köt össze telephelyeket vagy felhasználókat egymással. Dedikált, valós kapcsolt összeköttetés helyett a VPN az interneten keresztül irányított virtuális kapcsolatokat használ.

104 Távoli telephelyek integrálása a Redundancia hálózati tervbe Nélkülözhetetlen a WAN összeköttetéseknél Fontos a távoli telephelyekkel és felhasználókkal történő megbízható kapcsolattartáshoz. A tartalék összeköttetések gyakran az elsődleges kapcsolattól eltérő technológiát alkalmaznak,

105 Redundáns WAN kapcsolatok

106 Távoli telephelyek integrálása a Terheléselosztás hálózati tervbe A redundáns WAN összeköttetések további sávszélességet biztosíthatnak terheléselosztás segítségével. Beállítható, hogy a tartalék összeköttetés állandóan vagy csak csúcsidőben biztosítson további sávszélességet.

107 Ez a minősített tanári segédanyag a HTTP Alapítvány megbízásából készült. Felhasználása és bárminemű módosítása csak a HTTP Alapítvány engedélyével lehetséges. info@http-alapitvany.hu A segédanyag a Cisco Hálózati Akadémia CCNA Discovery tananyagából tartalmaz szöveges idézeteket és képeket. A tananyag a Cisco Inc. tulajdona, a cég ezzel kapcsolatban minden jogot fenntart.

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

5. A hálózati terv létrehozása

5. A hálózati terv létrehozása 5. A hálózati terv létrehozása Tartalom 5.1 A követelmények elemzése 5.2 A megfelelő LAN topológia kiválasztása 5.3 A WAN és a távolról dolgozók támogatásának megtervezése 5.4 A vezeték nélküli hálózat

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

1. Vállalati hálózat

1. Vállalati hálózat 1. Vállalati hálózat Tartalom 1.1 A nagyvállalati hálózatok jellemzői 1.2 A vállalati alkalmazások azonosítása 1.3 Távoli alkalmazottak támogatása A nagyvállalati hálózatok jellemzői 1.1 Nagyméretű üzleti

Részletesebben

4. Vállalati hálózatok címzése

4. Vállalati hálózatok címzése 4. Vállalati hálózatok címzése Tartalom 4.1 IP-hálózatok hierarchikus címzési sémája 4.2 A VLSM használata 4.3 Az osztály nélküli forgalomirányítás és a CIDR alkalmazása 4.4 NAT és PAT használata IP-hálózatok

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április)

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) Ez egy előzetes áttekintés a még fejlesztés alatt álló új Cisco CCNA Exploration tananyagról. Az első és második szemeszter anyagának angol nyelvű változata

Részletesebben

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra Pantel International Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10 Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet ra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2009. január 23. Az ÁSZF utolsó

Részletesebben

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással A Cisco kapcsolás Networking alapjai Academy Program és haladó szintű forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással Mártha

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

Újdonságok Nexus Platformon

Újdonságok Nexus Platformon Újdonságok Nexus Platformon Balla Attila balla.attila@synergon.hu CCIE #7264 Napirend Nexus 7000 architektúra STP kiküszöbölése Layer2 Multipathing MAC Pinning MultiChassis EtherChannel FabricPath Nexus

Részletesebben

6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben

6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben 6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben Tartalom 6.1 A megfelelő IP-címzési terv kialakítása 6.2 A megfelelő IP-címzési és elnevezési séma kialakítása 6.3 Az IPv4 és az IPv6 leírása A megfelelő

Részletesebben

3. Hálózat tervezése. CCNA Discovery 2 3. fejezet Hálózat tervezése 1

3. Hálózat tervezése. CCNA Discovery 2 3. fejezet Hálózat tervezése 1 3. Hálózat tervezése 3. fejezet Hálózat tervezése 1 Tartalom 3.1 A létező hálózat dokumentálása 3.2 Tervezés 3.3 Eszközök beszerzése és karbantartása 3. fejezet Hálózat tervezése 2 A létező hálózat dokumentálása

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre

4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre 4. Az alkalmazások hatása a hálózat tervezésre Tartalom 4.1 A hálózati alkalmazások azonosítása 4.2 A gyakori hálózati alkalmazások magyarázata 4.3 A minőségbiztosítás (Quality ot Service, (QoS)) bevezetése

Részletesebben

6. Forgalomirányítás

6. Forgalomirányítás 6. Forgalomirányítás Tartalom 6.1 Az irányító protokollok konfigurálása 6.2 Külső forgalomirányító protokollok Az irányító protokollok konfigurálása 6.1 Vissza a tartalomjegyzékre A forgalomirányítás alapjai

Részletesebben

CCNA Discovery Scope and Sequence

CCNA Discovery Scope and Sequence CCNA Discovery Scope and Sequence Ez egy előzetes áttekintés az új Cisco CCNA Discovery még fejlesztés alatt álló tananyagról. Az első és második szemeszter anyagának angol változata 2007 júniusa és augusztusa

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

Nagybiztonságú, több telephelyes kommunikációs hálózatok

Nagybiztonságú, több telephelyes kommunikációs hálózatok Nagybiztonságú, több telephelyes kommunikációs hálózatok Előadás Marosi János, Marton András, dr. Váradi János OMIKRON Informatika Kft. MEE VÁNDORGYŰLÉS Energetikai informatikai biztonság szekció 2009.

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com

vezeték nélküli Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com Biztonság és vezeték nélküli hálózat? Turi János Mérnök tanácsadó Cisco Systems Magyarország Kft. jturi@cisco.com 1 Amiről szó lesz - tervezés Mi az a CVD? Hogyan készül Mire e használjuk áju Vezeték nélküli

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 4 06 4 06 68 06 6 06 Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 54 48 0 000 540 Informatikai rendszergazda informatikai hálózattelepítő és üzemeltető Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) Hálózati megoldások a felhőben

Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) Hálózati megoldások a felhőben Felhő alapú hálózatok (VITMMA02) Hálózati megoldások a felhőben Dr. Maliosz Markosz Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Tűzfal fogalma Olyan alkalmazás, amellyel egy belső hálózat megvédhető a külső hálózatról (pl. Internet) érkező támadásokkal szemben Vállalati tűzfal Olyan tűzfal, amely

Részletesebben

az egyik helyes választ megjelölte, és egyéb hibás választ nem jelölt.

az egyik helyes választ megjelölte, és egyéb hibás választ nem jelölt. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 42 06 4 06 68 06 6 06 Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 4 48 0 000 40 Informatikai rendszergazda informatikai hálózattelepítő és üzemeltető Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

3. Egy létező hálózat jellemzése

3. Egy létező hálózat jellemzése 3. Egy létező hálózat jellemzése Tartalom 3.1 A létező hálózat dokumentálása 3.2 A meglévő Cisco IOS frissítése 3.3 A meglévő hardver frissítése 3.4 A vezeték nélküli hálózat felmérése 3.5 A hálózat-tervezési

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama. 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 10. évfolyam: 105 óra 11. évfolyam: 140 óra 10. évfolyam Adatbázis- és szoftverfejlesztés gyakorlat 50 óra 36 óra OOP 14 óra Programozási

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ A routerek elsődleges célja a hálózatok közti kapcsolt megteremtése, és

Részletesebben

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer WorldSkills HU 2008 döntő Szeged, 2008. október 17. FIGYELEM! Az eszközök konfiguráláshoz a grafikus felület korlátozottan vehető igénybe! Helyzetismertetés Most kerültünk a WSC vállalathoz, mint hálózati

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÁVKÖZLÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÁVKÖZLÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK TÁVKÖZLÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Egyenáramú hálózat számítása 13 pont Az ábrán egy egyenáramú ellenállás hálózat látható, melyre Ug = 12 V feszültséget kapcsoltak. a)

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

Forgalomirányítás (Routing)

Forgalomirányítás (Routing) Forgalomirányítás (Routing) Tartalom Forgalomirányítás (Routing) Készítette: (BMF) Forgalomirányítás (Routing) Autonóm körzet Irányított - irányító protokollok Irányítóprotokollok mőködési elve Távolságvektor

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN )

2011.01.24. A konvergencia következményei. IKT trendek. Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens. Konvergencia. Új generációs hálózatok( NGN ) IKT trendek Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens A konvergencia következményei Konvergencia Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

Cisco Networking Academy Program CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára

Cisco Networking Academy Program CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára Lokális Akadémia - Gödöllő A program áttekintése - 1 Non-profit szakképzési program és hálózat Oktatási intézmények, kormányzat -- Cisco Systems http://www.cisco.com/global/hu/cnap/index.shtml

Részletesebben

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 5. Kapcsolók

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 5. Kapcsolók A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 5. Kapcsolók 1 1. LAN tervezés 2. LAN kapcsolók 2 Célkitűzések Funkcionalitás (functionality) Működés megfelelő sebességgel és megbízhatósággal A

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola

Gyakorlati vizsgatevékenység. Graf Iskola 4 06 43 06 68 06 63 06 Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: Gyakorlati vizsgatevékenység 54 48 03 000 540 Informatikai rendszergazda informatikai hálózattelepítő és üzemeltető Vizsgarészhez rendelt

Részletesebben

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. kép 2. kép 3. kép 4. kép a. 1. kép b. 2. kép c. 3. kép d. 4. kép 2. Hálózati adatátvitel során milyen tényezők okoznak

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek

A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek A HBONE+ projekt kapcsán megjelent új hálózati lehetıségek 2012.02.23. HBONE+ projekt Farkas István NIIF Intézet Tartalomjegyzék Elızmények Hálózat jelenlegi állása, lehetıségek Közeljövı TÁMOP 4.1.3 2.

Részletesebben

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Routing IPv4 és IPv6 környezetben Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Tartalom 1. Hálózatok osztályozása Collosion/Broadcast domain Switchelt hálózat Routolt hálózat 1. Útválasztási eljárások

Részletesebben

Vezetékes adat és internet szolgáltatások nyújtására vonatkozó Üzleti Általános Szerződési Feltételek. 1. számú Díjszabás Melléklet

Vezetékes adat és internet szolgáltatások nyújtására vonatkozó Üzleti Általános Szerződési Feltételek. 1. számú Díjszabás Melléklet Vezetékes adat és internet szolgáltatások nyújtására vonatkozó Üzleti Általános Szerződési Feltételek 1. számú Díjszabás Melléklet 1 1. Előfizetői szolgáltatások... 3 1.1 Bérelt vonal szolgáltatás... 3

Részletesebben

13. gyakorlat Deák Kristóf

13. gyakorlat Deák Kristóf 13. gyakorlat Deák Kristóf Tűzfal Miért kell a tűzfal? Csomagszűrés - az IP vagy MAC-cím alapján akadályozza meg vagy engedélyezi a hozzáférést. Alkalmazás/Webhely szűrés - Az alkalmazás alapján akadályozza

Részletesebben

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET Optikai hálózatok és kialakításuk - hány optikai hálózattípus is van - miképp csoportosítanánk - mit kell megvalósítanunk B.L.G. 2014 nov. 5. Jellemző

Részletesebben

VIRTUÁLIS LAN ÉS VPN

VIRTUÁLIS LAN ÉS VPN VIRTUÁLIS LAN ÉS VPN VLAN (VIRTUAL LOCAL AREA NETWORK) A virtuális helyi hálózat lehetőséget biztosít számunkra, hogy anélkül osszuk független csoportokba a végpontokat, hogy fizikailag külön eszközökkel,

Részletesebben

Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik

Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs zrt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Egy országos IP hálózat telepítésének tapasztalatai Szolgáltató születik Nem tudtuk, hogy

Részletesebben

7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol

7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol A Cisco kapcsolás Networking alapjai és Academy haladó szintű Program forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 7. Feszítőfa protokoll Spanning-tree protocol Mártha Péter

Részletesebben

Használható segédeszköz: - Útmutató: - A feladatlap tesztkérdéseket tartalmaz. jelölni. utalunk.

Használható segédeszköz: - Útmutató: - A feladatlap tesztkérdéseket tartalmaz. jelölni. utalunk. A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató: A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok 1. Távolságvektor alapú forgalomirányítás 2. RIP 3. IGRP Útvonalfrissítő üzenetek Frissítések - Periódikusan - Topológia megváltozásakor

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni vezetékes internetszolgáltatás minőségi

Részletesebben

Lajber Zoltán. lajbi@zeus.gau.hu. Bevezetés

Lajber Zoltán. lajbi@zeus.gau.hu. Bevezetés Lajber Zoltán lajbi@zeus.gau.hu Szent István Egyetem, Gödöllői Területi Iroda Informatikai és Kommunikációtechnikai Központ Bevezetés Tervezési szempontok: teljesítmény, karbantarthatóság, biztonság. egy

Részletesebben

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész

HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész HÁLÓZATBIZTONSÁG III. rész Tűzfalak működése Összeállította: Huszár István 1. A tűzfal (firewall) szerepe Tűzfal: olyan biztonsági rendszer, amely a számítógépes hálózatok kapcsolódási pontján helyezkedik

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 10. Alhálózatok és forgalomirányítási alapismeretek 1. Irányított protokollok 2. IP alapú irányító protokollok 3. Az alhálózatok működése Irányított protokollok Irányított protokoll

Részletesebben

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyek a VPN hálózatok típusai? a. Távoli b. Internetes c. Intranetes d. Elosztási e. Hozzáférési f. Központi 2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1.

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

EGY HÁLÓZAT TOVÁBBFEJLESZTÉSÉNEK TERVEZÉSE

EGY HÁLÓZAT TOVÁBBFEJLESZTÉSÉNEK TERVEZÉSE EGY HÁLÓZAT TOVÁBBFEJLESZTÉSÉNEK TERVEZÉSE Hálózati ismeret I. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka A LÉTEZŐ HÁLÓZAT DOKUMENTÁLÁSA A HELYSZÍN FELMÉRÉSE Amikor egy kisebb vállalkozás hirtelen növekedésnek

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

8. Hálózatbiztonsági alapok. CCNA Discovery 1 8. fejezet Hálózatbiztonsági alapok

8. Hálózatbiztonsági alapok. CCNA Discovery 1 8. fejezet Hálózatbiztonsági alapok 8. Hálózatbiztonsági alapok Tartalom 8.1 A hálózati kommunikáció veszélyei 8.2 Támadási módszerek 8.3 Biztonságpolitika 8.4 Tűzfalak használata A hálózati kommunikáció veszélyei 8.1 A hálózatba való behatolás

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL

ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL ÚTMUTATÓ AZ ÜZLETI INTERNETKAPCSOLATRÓL Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb megoldást! ADSL/VDSL INTERNET Az Invitech Solutions költséghatékony és korszerű megoldásaival támogatja vállalkozását. Szolgáltatásunkat

Részletesebben

Bevezetés... xi Ebben a könyvben... xi Gyakorlati segítség... xii 1. Az átállás megtervezése...1 Ebben a fejezetben... 1 Áttekintés: az áttérés

Bevezetés... xi Ebben a könyvben... xi Gyakorlati segítség... xii 1. Az átállás megtervezése...1 Ebben a fejezetben... 1 Áttekintés: az áttérés Tartalom Bevezetés... xi Ebben a könyvben... xi Gyakorlati segítség... xii 1. Az átállás megtervezése...1 Ebben a fejezetben... 1 Áttekintés: az áttérés megtervezése...1 Kifejezések és definíciók... 3

Részletesebben

Virtuális magánhálózat Virtual Private Network (VPN)

Virtuális magánhálózat Virtual Private Network (VPN) Virtuális magánhálózat Virtual Private Network (VPN) Maliosz Markosz 10. elıadás 2008.03.12. Bevezetés VPN = Látszólagos magánhálózat Több definíció létezik Lényeges tulajdonságok: Biztonságos kommunikáció

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

A hálózattervezés alapvető ismeretei

A hálózattervezés alapvető ismeretei A hálózattervezés alapvető ismeretei Infokommunikációs hálózatok tervezése és üzemeltetése 2011 2011 Sipos Attila ügyvivő szakértő BME Híradástechnikai Tanszék siposa@hit.bme.hu A terv általános meghatározásai

Részletesebben

Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához

Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához I. előadás, 2014. április 30. Új módszerek és eszközök infokommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálatához Dr. Orosz Péter ATMA kutatócsoport A kutatócsoport ATMA (Advanced Traffic Monitoring and Analysis)

Részletesebben

Everything Over Ethernet

Everything Over Ethernet Everything Over Ethernet Következő Generációs Adatközpontok felépítése Lenkei Árpád Arpad.Lenkei@snt.hu 2009. November 12. www.snt-world.com 0 0 Tartalom Adatközpont 3.0 Migráció fázisai, kihívások Építőelemek

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÁVKÖZLÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TÁVKÖZLÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK TÁVKÖZLÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat Maximális pontszám: 25 pont Elektrotechnika feladat RC tag számítása Egy C = 300 nf kapacitású kondenzátort egy R = 10 kω-os

Részletesebben

Vezetéknélküli technológia

Vezetéknélküli technológia Vezetéknélküli technológia WiFi (Wireless Fidelity) 802.11 szabványt IEEE definiálta protokollként, 1997 Az ISO/OSI modell 1-2 rétege A sebesség függ: helyszíni viszonyok, zavarok, a titkosítás ki/be kapcsolása

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 1. WAN-ok és forgalomirányítók CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 1. WAN-ok és forgalomirányítók CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 1. WAN-ok és forgalomirányítók 1 1. WAN - ok 2. Forgalomirányítók 2 Bevezetés: WAN - ok A LAN-ok azonos épületben vagy egymáshoz közel lévő épületekben található munkaállomásokat, perifériákat,

Részletesebben