Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek évi tevékenységéről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek évi tevékenységéről"

Átírás

1 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Budapest,. február

2 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről A beszámolót összeállította: Dr. Korcsog Tamás jogtanácsos korcsog.tamas@mkik.hu Internet: A kézirat lezárva:. február. Cím: MKIK Budapest, Szabadság tér 7. Tel: 7-- Fax: mkik@mkik.hu Internet: MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

3 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Tartalomjegyzék Ábrák, táblák, térképek jegyzéke... Összefoglalás.... Az elmúlt egy év változásai.... Az eljárás megszüntetése Fő ügytípusok.... Ügyintézési tapasztalatok...8. Működési körülmények Törvény- és szabályozásmódosítási javaslatok... MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

4 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Ábrák, táblák, térképek jegyzéke.. ÁBRA: A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK ÜGYSZÁMA, ÁBRA: AZ ÜGYEK SZÁMÁNAK VÁLTOZÁSA TESTÜLETENKÉNT, TÉRKÉP: LEZÁRT BÉKÉLTETÉSI ÜGYEK SZÁMÁNAK VÁLTOZÁSA -HEZ KÉPEST TÁBLA: MEGSZÜNTETETT ÜGYEK RÉSZLETEZÉSE MEGYEI BONTÁSBAN ÁBRA: MEGSZÜNTETÉSSEL VÉGZŐDŐ SZOLGÁLTATÁSI TÁRGYÚ ÜGYEK ÁBRA: MEGSZÜNTETÉSSEL VÉGZŐDŐ TERMÉKKEL KAPCSOLATOS ÜGYEK ÁBRA: MEGSZÜNTETÉSSEL VÉGZŐDŐ ÜGYEK, AZOK MÓDJA SZERINT FAJTÁI -... A MEGSZŰNTETÉSSEL VÉGZŐDŐ ÜGYEK KÜLÖNBÖZŐ OKOKBÓL KERÜLHETNEK MEGSZŰNTETÉSRE A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK ÁLTAL, EZ LEHET A KÉRELEM VISSZAVONÁSA A PANASZOS ÁLTAL, LEHET A FELEK MEGÁLLAPODÁSA, AZ ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁNAK LEHETETLENSÉGE, A KÉRELEM MEGALAPOZATLANSÁGA, VAGY AZON ESETEK, AMIKOR A PANASZOS A HIÁNYPÓTLÁSNAK NEM TESZ ELEGET, TEHÁT A NEM PÓTOLT KÉRELEM ESETE TÁBLA: A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK ÜGYEINEK TÁRGYA, TÁBLA: ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZÉSSEL KAPCSOLATOS ÜGYEK MEGYEI BONTÁSBAN, TÁBLA: TURIZMUSSAL KAPCSOLATOS ÜGYEK MEGYEI BONTÁSBAN, TÁBLA: POSTAI ÉS TÁVKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS ÜGYEK MEGYEI BONTÁSBAN, TÁBLA: KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS ÜGYEK MEGYEI BONTÁSBAN, TÁBLA: HÍRADÁSTECHNIKÁVAL KAPCSOLATOS ÜGYEK MEGYEI BONTÁSBAN, TÁBLA: EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ, ÉS GYÓGYÁSZATI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATOS ÜGYEK MEGYEI BONTÁSBAN, ÁBRA: ÉRDEMI DÖNTÉSSEL BEFEJEZETT ÜGYEK ARÁNYA, TESTÜLETEK SZERINT ÁBRA: A DÖNTÉSEK MEGOSZLÁSA, AZ ÖSSZES ÜGY ARÁNYÁBAN..... TÁBLA: A BEFEJEZETT ÜGYEK SZÁMÁNAK ÉS ARÁNYÁNAK ALAKULÁSA, TÁBLA: EGYEZSÉGGEL, KÖTELEZÉSSEL ÉS AJÁNLÁSSAL VÉGZŐDŐ ÜGYEK RÉSZLETEZÉSE MEGYEI BONTÁSBAN..... TÁBLA: EGYEZSÉGGEL VÉGZŐDŐ ÜGYEK AZ ELJÁRÁS TÁRGYA SZERINT TÁBLA: EGYÜTTMŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁSOK ARÁNYA MEGYÉK SZERINT, TÁBLA: EGYÜTTMŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁSOK ARÁNYA AZ ELJÁRÁS TÁRGYA SZERINT..... BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK BÍRÓSÁG ELŐTTI ÜGYEI -BEN BEN A BÍRÓSÁG ÁLTAL LEZÁRT ÜGYEK PERNYERTESSÉGI ARÁNYA... M. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK ÜGYSZÁMA ÉS AZ ÁLTALUK HOZOTT HATÁROZATOK. M. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKHEZ BEADOTT ÜGYEK TÁRGY SZERINTI MEGOSZLÁSA (SZOLGÁLTATÁSOK)... 7 M. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKHEZ BEADOTT ÜGYEK TÁRGY SZERINTI MEGOSZLÁSA (TERMÉKEK)... M. A JOGVITÁK ÜGYINTÉZÉSÉNEK MÓDJA MEGYÉNKÉNT,... M. BÍRÓSÁGI ÜGYEK.... MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

5 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Összefoglalás -ben 77 ügyet zártak le a békéltető testületek megállapítható, hogy egy év alatt 7-el növekedett az ügyek száma, ami százalékos növekedésnek felel meg. -ben csak a Jász-Nagykun-Szolnok és a Zala megyei testületeknél csökkent az ügyszám az előző évhez képest. A legnagyobb arányú növekedés a Budapesti, a Fejér megyei, a Heves valamint a Veszprém és a Békés megyei testületnél figyelhető meg. Békés megyében egy év alatt 9-ről -ra, növekedett az ügyszám. A legtöbb ügyet lebonyolító budapesti testületnél tapasztalható még jelentős növekedés, ahol egy év alatt 7-ról -ra emelkedett az ügyek száma: itt százalékkal több ügyet intéztek, mint -ben. -ben az eljárások közül a békéltető testületek esetben fogalmaztak meg ajánlást, 7 esetben egyezség született és esetben végződött az eljárás kötelezéssel. 7 alkalommal került sor elutasításra. A korábbi évekhez hasonlóan a békéltető testületek legnagyobb számban -ben is lábbelikkel kapcsolatos ügyben jártak el, összesen esetben. MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

6 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről. Az elmúlt egy év változásai Az előző évi azonos beszámolási időszakhoz képest történt lényegesebb változások. (A testület létszáma, összetétele, működési feltételei, ügyszám alakulása, növekedés/csökkenés okai, stb.) -ben a befejezett ügyek száma 77 volt, így elmondható, hogy egy év alatt 7-el növekedett az ügyek száma, ami százalékos növekedést jelent... ábra: A békéltető testületek ügyszáma, - A békéltető testületek ügyszáma Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján A legnagyobb arányú növekedés a Budapesti, a Fejér megyei, a Heves valamint a Veszprém és a Békés megyei testületnél figyelhető meg. Békés megyében egy év alatt 9-ről -ra, növekedett az ügyszám. A legtöbb ügyet lebonyolító budapesti testületnél tapasztalható még jelentős növekedés, ahol egy év alatt 7-ról -ra emelkedett az ügyek száma: itt százalékkal több ügyet intéztek, mint -ben. MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

7 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. ábra: Az ügyek számának változása testületenként, Az ügyek számának változása Baranya megye Bács-Kiskun megye Békés megye Borsod-Abaúj-Zemplén megye Budapest Csongrád megye Fejér megye Győr-Moson-Sopron megye Hajdú-Bihar megye Heves megye Jász-Nagykun-Szolnok megye Komárom-Esztergom megye Nógrád megye Pest megye Somogy megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tolna megye Vas megye Veszprém megye Zala megye Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér

8 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről -ben testületnél csökkent valamelyest az ügyszám, míg a többi testületnél, eltérő mértékben, de nőtt a lezárt ügyek száma. A legkiemelkedőbb arányú ügyszámnövekedés a Heves megyei (9%) és a Békés megyei (%) testületnél figyelhető meg, míg a legtöbb ügyet a tavalyi évben is a Budapesti ( db) testület zárta le... térkép: Lezárt békéltetési ügyek számának változása -hez képest Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér

9 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről. Az eljárás megszüntetése Azok az ügyek, amelyekben az eljárás nem jut el ajánlásig, illetve egyezségről, vagy kötelezésről szóló határozat meghozataláig, megszüntetéssel zárulnak... tábla: Megszüntetett ügyek részletezése megyei bontásban Baranya 9 Bács-Kiskun 8 7 Békés 7 Borsod-Abaúj-Zemplén 7 8 Budapest 78 Csongrád Fejér 89 Győr-Moson-Sopron 79 7 Hajdú-Bihar 8 7 Heves Jász-Nagykun-Szolnok 7 8 Komárom-Esztergom Nógrád 7 9 Pest 9 7 Somogy 9 Szabolcs-Szatmár-Bereg 9 Tolna Vas 7 Veszprém 8 9 Zala 9 összesen 88 összesen MKIK Budapest, Szabadság tér

10 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. ábra: Megszüntetéssel végződő szolgáltatási tárgyú ügyek Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

11 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. ábra: Megszüntetéssel végződő termékkel kapcsolatos ügyek Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

12 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. ábra: Megszüntetéssel végződő ügyek, azok módja szerint fajtái - A megszűntetéssel végződő ügyek különböző okokból kerülhetnek megszűntetésre a békéltető testületek által, ez lehet a kérelem visszavonása a panaszos által, lehet a felek megállapodása, az eljárás lefolytatásának lehetetlensége, a kérelem megalapozatlansága, vagy azon esetek, amikor a panaszos a hiánypótlásnak nem tesz eleget, tehát a nem pótolt kérelem esete. A kérelmek visszavonása miatt megszűntetett ügyek száma Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

13 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Megszűntetések a felek megállapodása miatt - 9 Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján Eljárás lefolytatása lehetetlen - 9 Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

14 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Megalapozatlan kérelmek száma Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján kérelem nem pótolt (hiánypótlásnak nem tett eleget) - Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

15 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről. Fő ügytípusok A ügyek tárgya szerinti bontásának megfelelően (M számú melléklet) a főbb panasz okok, milyen panaszok mögött húzódnak meg valószínűsíthetően nagyobb fogyasztói érdeksérelemre utaló jelenségek, e tekintetben volt e változás az előző évhez képest, előfordultak-e, s ha igen milyen korábban nem tapasztalt problémák, panaszok. A problémák leküzdése érdekében milyen intézkedéseket javasolnak (jogszabály-módosítás, egyeztetés az érintett szakmai érdekképviseleti szervezetekkel, fogyasztók tájékoztatása, fokozottabb hatósági fellépés, stb.) A fő ügytípusok tendenciájában változás nem történt. -hez hasonlóan a békéltető testületek legnagyobb számban -ben is a lábbelikkel kapcsolatos ügyekben jártak el. Az összes ügy 8 százaléka, összesen eljárás indult ilyen ügyben. -ben a közüzemi tárgyú ügyek ( db) az összes ügy %-át tették ki, míg háztartási kisegítő szolgáltatással kapcsolatban lezárt ügyek az összes ügy,%-át tették ki... tábla: A békéltető testületek ügyeinek tárgya, - Egyéb szolgáltatás 9 Gazdasági és egyéb szolgáltatások Háztartási kisegítő szolgáltatás 7 Ingatlan ügyletek Javítás, karbantartás 7 Közlekedés Közüzemi szolgáltatások Oktatás Posta és távközlés 98 Személyi szolgáltatások Turizmus Építőipari kivitelezés 9 Bútor, sportszer, hangszer, óra, ékszer 8 Egyéb termékek Egészségmegőrző, és gyógyászati termékek, eszközök 7 Háztartási és kerti gépek, kézi szerszámgépek Híradástechnika 7 9 Járművek és alkatrészeik 9 9 Lábbelik 8 Látszerészet, fényképészet, optikai eszközök, műszerek 88 7 Számítástechnika és irodai gépek, eszközök, adattárolók 9 Textil, ruhanemű 8 9 Élelmiszerek, italok 7 Építőanyagok, burkolatok, nyílászárók 9 89 Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

16 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Főbb panasz okok és fogyasztói érdeksérelmek. A távközlési szolgáltatásokkal kapcsolatban a Bács-Kiskun megyei elnök kifejtette, hogy több esetben szembesültek azzal, hogy a fogyasztók az előfizetői szerződések megkötése előtt nem tájékozódnak a szolgáltatók általános szerződési feltételeiről, ezt elolvasás, illetve értelmezés nélkül aláírásukkal elfogadják. A szerződés megszűnésének, illetve azok feltételeinek ismerete nélkül vállalnak kötelezettséget arra, hogy a szolgáltatást a hozzá kapcsolódó kedvezményekkel igénybe veszik, és elfogadják, hogy az esetleges rendkívüli felmondással a kedvezményeket visszafizetik. A fogyasztói jogviták elsősorban abból eredtek, hogy a rendkívüli felmondás esetén a fogyasztók kedvezményeket nem szándékoznak visszafizetni. Továbbra is problémás volt az üdülési jog viszontértékesítésére megkötött szerződések esete. Előfordult több olyan ügy, amikor a vállalkozás és a fogyasztó között viszontértékesítési szerződés jött létre, amelynek a tárgya az üdülési jog másodlagos értékesítése volt, és a vállalkozás a megbízási díjból előleget vett fel. A vállalkozás az üdülési jogot a szerződésben meghatározott határidőn belül nem tudta értékesíteni, és az előleget nem fizette vissza. A eljáró tanács ajánlásában többször rámutatott arra, hogy a vállalkozás e magatartásával megsértette a szállás időben megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről szóló módosított /. (VII. ) Kormányrendeletben szabályozott üdülési jog viszont értékesítésével kapcsolatos szabályait, mely szerint a fogyasztóval viszontértékesítési szerződést kötő vállalkozás a szerződés tárgyát képező szerződés megkötéséig, vagy egyéb okból történő megszűnéséig a fogyasztótól fizetést, vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozáselismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet, és nem fogadhat el.. évi tapasztalat volt, hogy a benyújtott közüzemi szolgáltatásokkal kapcsolatos kérelmek felölelik a fogyasztó és a szolgáltató közötti jogviszony sajátosságából fakadó kérdések csaknem egészét, ideértve a jellemző ügytípusonként megkülönböztethető, elszámolt fogyasztási mennyiségekkel, kötbérekkel, szolgáltatás szüneteltetésével kapcsolatos jogvitákat. Ezen a területen a legtöbb kérelem az energia szolgáltatás területén érkezett a testületekhez. Több esetben az áram illegális vételezése miatt kiszabott kötbér mértékét sérelmezték a fogyasztók. Az ügyek legnagyobb részében a hálózati engedélyes kötbér igénye jogos volt, aminek következtében a testület a fogyasztó kérelmét elutasította. A felhasználók és a villamos energiaszolgáltató közötti jogvita leggyakrabban előforduló témája, az elfogyasztott energiamennyiséggel kapcsolatosan felmerülő panasz, melynek többsége megalapozatlan volt. Budapesten jellemzően előfordulóan a kereskedelmi tárgyú ügyek esetében, hogy a fogyasztó és vállalkozás közötti viták leggyakoribb oka az, hogy hibás teljesítés esetében hiába szeretné a fogyasztó szavatossági-jótállási jogait (kijavítás, kicserélés, vételár-leszállítás, elállás vagy mással történő kijavíttatás a kereskedő költségére) érvényesíteni, a vállalkozás ezt elutasítja. Azonban erre MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

17 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről úgy került sor rendszerint, hogy a vállalkozás nem teljesíti bizonyítási kötelezettségét és nem menti ki magát az ún. hibás teljesítési vélelem alól, ami a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződések esetében érvényesül. A budapesti elnök beszámolójában megjegyezte a szakvéleményekkel kapcsolatban, hogy az gyakran olyan meghibásodásról szól, amely nem is tapasztalható az adott árucikk esetében. Így például egy lábbelinél annak mosószer illatára utal, ebből pedig azt a következtetést szűri le, hogy a cipőt kimosta a fogyasztó és ezt hozza összefüggésbe a hiba okával. Sokszor pedig egymásnak ellentmondó megállapításokat tartalmaznak e dokumentumok. Egyúttal többször visszatérő momentum volt, hogy a megbízott szakértő jogilag is minősíti - és elutasítja - a fogyasztó igényét. Holott feladata csupán az lenne, hogy a korábban említettek szerint a hiba okát és keletkezésének idejét tárja fel. Egyúttal a függetlenség követelménye kérdőjeleződik meg akkor, amikor a vállalkozás saját maga, így például ügyvezetője állítja ki a kérelmet elutasító szakvéleményt avagy épp maga a gyártó, amely érdekelt a szavatossági-jótállási kötelezettség teljesítésében. Ugyancsak gyakori tapasztalat volt Budapesten a. évben, hogy a megbízott szakértő csupán általános megállapításokat tett az írásba foglalt véleményben, azonban egyáltalán nem tért ki konkrétan arra, mi okozhatta a meghibásodást, tehát ok-okozati összefüggést nem állított fel. Pest megyei tapasztalat volt a. évben, hogy az agglomerációban a fogyasztók előtt önmagukat vállalkozónak nevező személyek, akik sok esetben évekkel korábban megszűntették a vállalkozásukat, mégis vállalkozóként vállalják el a megbízást. Természetesen számlát nem adnak és a garanciális javításokat sem végzik el. A javítás, karbantartás jellegű szolgáltatások tekintetében a mobiltelefon készülékre, a számítástechnikai eszközökre, a járművekre valamint a víz, gáz és fűtésszerelésre irányultak jellemzően Pest megyében a panaszok. Több békéltető testületi elnök megjegyezte beszámolójában, hogy a fogyasztói csoporttal kapcsolatos panaszok megszűntek, de egyre több fogyasztói panasz érkezett az időben megosztott üdülési jogokkal kapcsolatban. Sajnos legtöbb esetben nem tudtak segítséget nyújtani, mivel a szerződések jogilag rendben voltak, az ügyfél megtévesztését, az erőszakos beszervezést viszont nem lehet bizonyítani. A termékbemutatókkal kapcsolatos panaszok száma továbbra is nagyon magas volt -ben. MKIK Budapest, Szabadság tér

18 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. Termékek és szolgáltatások megoszlása az ügyek tárgyában A -ben lezárt összes ügy,% termékekkel kapcsolatban merült fel, 7,%-a az ügyeknek pedig a szolgáltatásokkal kapcsolatban felmerült panasz volt. Termékek és szolgáltatások megoszlása 9 Termékek Szolgáltatások Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér

19 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. tábla: Építőipari kivitelezéssel kapcsolatos ügyek megyei bontásban, Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján.. tábla: Turizmussal kapcsolatos ügyek megyei bontásban, Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér

20 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. tábla: Postai és távközlési szolgáltatással kapcsolatos ügyek megyei bontásban, Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

21 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. tábla: Közüzemi szolgáltatással kapcsolatos ügyek megyei bontásban, - Baranya Bács-Kiskun 7 Békés Borsod-Abaúj- Zemplén Budapest 7 Csongrád 8 Fejér 8 Győr-Moson-Sopron Hajdú-Bihar Heves 9 Jász-Nagykun- Szolnok Komárom-Esztergom 9 Nógrád 7 7 Pest 8 Somogy 9 Szabolcs-Szatmár- Bereg Tolna 9 Vas Veszprém 8 Zala 8 Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

22 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.7. tábla: Híradástechnikával kapcsolatos ügyek megyei bontásban, - Baranya Bács-Kiskun 7 8 Békés Borsod-Abaúj- Zemplén Budapest Csongrád 9 Fejér 7 Győr-Moson-Sopron Hajdú-Bihar Heves Jász-Nagykun- Szolnok 8 Komárom-Esztergom Nógrád 8 Pest 88 7 Somogy Szabolcs-Szatmár- Bereg Tolna Vas Veszprém 8 Zala Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

23 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.8. tábla: Egészségmegőrző, és gyógyászati termékekkel kapcsolatos ügyek megyei bontásban, Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján. Eljárások eredményei a számok tükrében Az ügyek tárgya szerint, hogyan alakult az alapos és alaptalan kérelmek aránya, az eljárások milyen eredményre vezettek, (megszűnés, egyezség, ajánlás, kötelezés aránya) a jogviták megelőzése, ill. eredményesebb befejezése érdekében mit célszerű kommunikálni a fogyasztók, illetve a vállalkozások felé. -ben nőtt az érdemi döntéssel befejezett ügyek száma, valamint az összes ügyszámon belüli arányuk is. Ilyen módon -ben az esetek 9 százaléka, megszűntetéssel fejeződött be és az érdemi döntések aránya % volt. MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

24 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. ábra: Érdemi döntéssel befejezett ügyek aránya, testületek szerint -. Érdemi határozatok megyénként (egyezség, ajánlás, kötelezés, elutasítás) MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

25 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről -ben a békéltető testületek esetben fogalmaztak meg ajánlást, 7 esetben egyezség született, és esetben végződött az eljárás kötelezéssel. Elutasításra 7 esetben került sor. Ez megfelel a korábbi években tapasztalt arányoknak, azzal hogy említésre méltó arányban növekedett a megszűntetések száma, a kötelezések számának folyamatos csökkenése mellett... ábra: A döntések megoszlása, az összes ügy arányában Egyezség Ajánlás Kötelezés Elutasítás Megszűntetés Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján -ben a befejezett ügyek százaléka ajánlás, százaléka egyezség, 9 százaléka elutasítás, és százaléka kötelezés volt. Az ügyek %- a pedig megszűntetés volt. Az előző évhez képest az ajánlással befejezett ügyek aránya valamint az egyezséggel befejezett ügyek aránya csökkent, míg a megszűntetéssel befejezett ügyek aránya nagymértékben emelkedett... tábla: A befejezett ügyek számának és arányának alakulása, - Egyezség 7 Ajánlás Kötelezés Elutasítás 7 Megszűntetés 7 Forrás: MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

26 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Az alábbi táblázat foglalja össze az egyezséggel, kötelezéssel és ajánlással befejezett ügyek megyénkénti részletezését... tábla: Egyezséggel, kötelezéssel és ajánlással végződő ügyek részletezése megyei bontásban Békéltető Testületek Egyezség Kötelezés Ajánlás Egyezség Kötelezés Ajánlás Baranya megye Bács-Kiskun megye 9 8 Békés megye 9 9 Borsod-Abaúj-Zemplén megye Budapest Csongrád megye Fejér megye 9 9 Győr-Moson-Sopron megye Hajdú-Bihar megye Heves megye Jász-Nagykun-Szolnok megye Komárom-Esztergom megye Nógrád megye 7 8 Pest megye Somogy megye 9 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tolna megye 8 Vas megye 8 Veszprém megye 8 Zala megye Összesen: Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

27 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Legnagyobb arányban a lábbelikkel kapcsolatos ügyek esetében végződtek az ügyek egyezséggel (9 eset)... tábla: Egyezséggel végződő ügyek az eljárás tárgya szerint - egyezségek egyezségek Egyéb szolgáltatás 8 Gazdasági és egyéb szolgáltatások 7 Háztartási kisegítő szolgáltatás Ingatlan ügyletek Javítás, karbantartás 7 Közlekedés 8 Közüzemi szolgáltatások Oktatás Posta és távközlés Személyi szolgáltatások Turizmus Építőipari kivitelezés 8 Bútor, sportszer, hangszer, óra, ékszer Egyéb termékek Egészségmegőrző, és gyógyászati termékek, eszközök Háztartási és kerti gépek, kézi szerszámgépek 7 Híradástechnika 8 Járművek és alkatrészeik Lábbelik 9 Látszerészet, fényképészet, optikai eszközök, műszerek 9 Számítástechnika és irodai gépek, eszközök, adattárolók 8 Textil, ruhanemű Élelmiszerek, italok Építőanyagok, burkolatok, nyílászárók 8 Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér

28 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről. Ügyintézési tapasztalatok A fogyasztói jogviták intézésével összefüggő, lényegesnek tartott tapasztalatok. (A testületek tudják-e tartani az eljárási határidőket; mennyi az átlagos ügyintézési határidő; egy testületi tag által illetve írásban lefolytatott eljárások aránya; a vállalkozások együttműködési készsége; az alávetések alakulása; a nyilvánosságra hozatal oka, száma, módja; a tanács határozata, ajánlása elleni jogorvoslatok száma, eredménye, stb.) A békéltető testületek működésének többéves tapasztalata azt mutatja, hogy a kamarák a békéltető testületek munkáját mindenben segítik, eszközökkel, infrastruktúrával, személyi feltételek biztosításával egyaránt. Több testületi elnök is megjegyezte beszámolójában, hogy a módosított fogyasztóvédelmi törvény. szeptember. napját követő időszakban már érzékelhetővé tette a vállalkozások együttműködési készségének javulását a békéltető testülettel. A fogyasztóvédelmi hatósággal a testületi elnökök rendkívül jó kapcsolatról és együttműködésről számoltak be, a hozzájuk forduló panaszosokat az egyedi jogvitás ügyekben tájékoztatják a békéltető testületi eljárásról, mint az egyedi jogviták rendezésének lehetséges módjáról. A budapesti elnök beszámolójából kiderült, hogy a Budapesti Békéltető Testület a dinamikus ügyszámnövekedés jelen ütemében már nem tudta minden esetben tartani az Fgytv-ben a békéltető testületek eljárására vonatkozóan meghatározásra került határidőket. -ben még ebből kifolyólag - és januárjában még nem adódott probléma, azonban a probléma minden valószínűség szerint jelentkezni fog a jövőben. Budapesten továbbra sem jellemző az, hogy az eljárásokat írásban folytatnák le: az Fgytv. 9. (7) bekezdése alapján ugyanis ehhez a fogyasztói jogvitával érintett mindkét fél hozzájárulását be kell szerezni, akik pedig rendszerint szóbeli meghallgatás tartására is igényt tartanak. A budapesti testületnél az átlagos ügyintézési határidő hozzávetőlegesen - nap között alakul, ennyi időn belül került az eljárások többsége lezárásra -ben. A budapesti testület a fogyasztói visszajelzések alapján is teljesített ajánlásokat nem csupán közzétette, hanem ezzel összefüggésben pozitív listát hozott létre. Ezen azon a vállalkozások szerepelhetnek, amelyek esetében a fogyasztó visszaigazolta döntésünk teljesítését és a vállalkozás az eljárásban is együttműködő volt a Testülettel. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke által korábban adott állásfoglalás szerint e pozitív lista is elősegíti a vállalkozások jogkövető magatartását. E listára -ben húsz vállalkozás kerülhetett fel huszonhat ajánlás kapcsán. A budapesti elnök beszámolójában megjegyezte, hogy a. évre a. évből áthozatalra került ügy, amelyekben pedig még magas volt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek nem is vettek részt személyesen az eljárásban és nem küldtek válasziratot sem. Ekkor pedig még nem érvényesült az a fogyasztóvédelmi rendelkezés, miszerint minden ilyen esetben kötelező MKIK Budapest, Szabadság tér

29 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről fogyasztóvédelmi bírságot kiszabni. A cégeknek pedig épp ezért ettől még nem kellett tartaniuk. Fejér megyében a fogyasztói jogvitáknál a törvény által maximált ügyintézési idő naphoz képest általában - nap az átlagos ügyintézési idő, de. évben több esetben elérte a maximális napot. Érdekesség, hogy a Fejér megyei testület elnöke törekedett arra, hogy a kis értéket képviselő ügyek (pl. a minimálbér %-a alatti ügyek) kezelése kerüljön egy személyhez, jogi végzettséggel rendelkező testületi taghoz, a Fejér Megyei Békéltető Testület elnök-helyetteséhez, aki. január december időszakban db panaszügyet kezelt és zárt le. A testület elnöke leggyakrabban az eljáró tanács elnökeként meghallgatást vezetett le. Győri tapasztalatok szerint a vállalkozások együttműködési készsége javult, és komolyan veszik a Testület megkeresését, azonban minden erőfeszítésük ellenére az alávetési nyilatkozatot csak nagyon kevés vállalkozás tölti ki. Több alaklommal indítottak kampányt ennek növelésére, de érdemi eredményt nem értek el. A Pest megyei elnök beszámolója szerint a. évben a fogyasztóvédelmi törvény módosítását megelőzően a vállalkozások nagyobb hányada a jogszabály szerint együttműködőnek volt tekinthető, tehát vagy küldött válasziratot és eljött a meghallgatásra is, vagy írt válasziratot, de nem jött el a meghallgatásra. Olyan eset is előfordult, hogy a vállalkozás nem adott válasziratot, de képviselője a meghallgatáson megjelent. A felsorolt esetekben a vállalkozások együttműködőnek minősültek a korábbi szabályozás szerint, ténylegesen azonban nem voltak együttműködőnek tekinthető. Ugyanis ha nem jelent meg a másik fél, a törvény célja nem tudott megvalósulni, mert egyezséget csak jelenlévők között lehet létrehozni. Pest megyei tapasztalat volt a. évben, hogy a válaszirat tartalma sok esetben nem felelt meg az adott ügyben előadott fogyasztói panasznak. A. évben a Pest Megyei Békéltető Testületben 98 fogyasztói panaszt tárgyalt egyedül eljáró testületi tag. Az egyedül eljáró testületi tagok szokatlanul magas arányát a Testület működtetésének alulfinanszírozottsága okozta, ezt a problémát évek óta jelzik. MKIK Budapest, Szabadság tér

30 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. tábla: Együttműködő vállalkozások aránya megyék szerint, - Együttműködött százalék Együttműködött százalék Baranya % 7 % Bács-Kiskun 8% 7 8% Békés 7 7% 8% Borsod-Abaúj-Zemplén 7 7% 7% Budapest % % Csongrád 88 7% 9 7% Fejér 97 7% 8 7% Győr-Moson-Sopron 8% % Hajdú-Bihar 8% 9 % Heves 7% % Jász-Nagykun-Szolnok 7 % 99 % Komárom-Esztergom 9% 9% Nógrád 7 % 8 7% Pest 8 % 9 % Somogy 8% % Szabolcs-Szatmár-Bereg 8 9% 9 % Tolna 8 79% 7 9% Vas 8 8% 78 9% Veszprém 89 7% 7 7% Zala 9 8% 9 9% 9 7 Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján Az együttműködő vállalkozások eljárás tárgya szerinti arányában jelentős különbségek tapasztalhatóak. Országos szinten a háztartási kisegítő szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyek esetében a leginkább (8%), az ingatlan ügyletekkel, (7 %) valamint az élelmiszerekkel, italokkal kapcsolatos ügyek esetében pedig a legkevésbé (%) voltak együttműködőek az érintett vállalkozások. MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

31 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. tábla: Együttműködő vállalkozások aránya az eljárás tárgya szerint Együttműködött százalék Együttműködött százalék Egyéb szolgáltatás 9 % % Gazdasági és egyéb szolgáltatások 8 7% 7% Háztartási kisegítő szolgáltatás % 8% Ingatlan ügyletek % 7% Javítás, karbantartás 9 % 7 9% Közlekedés 7 % 9 % Közüzemi szolgáltatások 7 % 8 % Oktatás % % Posta és távközlés % % Személyi szolgáltatások 8 % 7 % Turizmus % % Építőipari kivitelezés % 8% Bútor, sportszer, hangszer, óra, ékszer 7 8% 8 % Egyéb termékek 9 % 9 % Egészségmegőrző, és gyógyászati termékek, eszközök 7 % % Háztartási és kerti gépek, kézi szerszámgépek 9% % Híradástechnika 8 % 9 % Járművek és alkatrészeik 9 8% % Lábbelik 8% 97 % Látszerészet, fényképészet, optikai eszközök, műszerek % % Számítástechnika és irodai gépek, eszközök, adattárolók 7 % 9% Textil, ruhanemű 7 % 9 7% Élelmiszerek, italok 8 % % Építőanyagok, burkolatok, nyílászárók 8 % % 9 Forrás: Az MKIK számítása a békéltető testületek ügyforgalmi adatbázisa alapján MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

32 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. Békéltető testületek bíróság előtti ügyei -ben Bírósági ügyek. 9 Bíróság által hatályon kívül helyezett döntések (pervesztes ügyek) Bíróság által helyben hagyott döntések (pernyertes ügyek) Forrás: Az MKIK számítása a alapján A -ben, a békéltető testületek honlapján ( található bírósági statisztika mindig a lekérdezés pillanatában mutatja a bírósági ügyek aktuális állapotát. A tavalyi évben a 7 nyilvántartott bírósági ügyből -et határozatával lezárt a bíróság és van még jelenleg folyamatban. MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

33 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről.. -ben a bíróság által lezárt ügyek pernyertességi aránya Bírósági ügyek 9 Bíróság által hatályon kívül helyezett döntések (pervesztes ügyek) Bíróság által helyben hagyott döntések (pernyertes ügyek) Forrás: Az MKIK számítása a alapján A pernyertes ügyek aránya % ( db) az összes lezárt, bíróság által elbírált ügyből ( db), míg a pervesztes ügyek aránya %-os (9 db). MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

34 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről. Működési körülmények A testületek működését segítő, illetve akadályozó körülmények. (Személyi, tárgyi feltételek, jogszabályi környezet, finanszírozás, a kamarával való együttműködés értékelése, együttműködés más szervezetekkel, stb.) A békéltető testületek működésének több mint egy évtizedes éves tapasztalata azt mutatja, hogy a kamarák a békéltető testületek munkáját mindenben segítik, és megfelelő feltételeket biztosítanak működésükhöz. Ez megnyilvánul a szükséges eszközök, infrastruktúra, valamint a személyi feltételek biztosításában. Kamarai támogatás nélkül a részletekben érkező állami támogatásból nem tudnák a kamarák idejében kifizetni a megbízási díjakat, a munkabéreket és a közterheket. Az önkormányzatoktól pénzügyi támogatást a testületek jellemzően nem kaptak, bár a törvény ezt lehetővé teszi. A békéltetés népszerűsítését az önkormányzatok számos helyen tájékoztató anyagok terjesztésével és a honlapjukon keresztül megvalósítható panaszküldéssel segítik. Szinte az összes testület kifogásolta, hogy a támogatás késői átutalása veszélyezteti a békéltető testületek törvényben előírtak szerinti működését, hiszen a támogatás hiányában az év első felében való működésüket lényegében a kamarák előfinanszírozzák, több helyen a megbízási díjjak kifizetése kizárólag a támogatás megérkezése után volt lehetséges mindkét támogatási félévben. Folyamatosan nő a testületeknél az egyszemélyes eljárások tárgya, amelynek egyértelmű oka a folyamatosan növekvő ügyszám ellenére csökkentő finanszírozás. MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

35 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről 7. Törvény- és szabályozásmódosítási javaslatok A testületeket, illetve a fogyasztóvédelmet érintő esetleges jogi szabályozásra vonatkozó észrevételek, javaslatok. A Pest megyei elnök javasolta beszámolójában, hogy a békéltető testületi rendszer, illetőleg a békéltetés minél előbb továbbfejlesztésre kerüljön. Ehhez fontosnak tartja egy olyan összeghatár megállapítását melynek keretei között a peresítést megelőzően kötelező lehetne a békéltetés igénybevétele. Megjegyezte továbbá, hogy az egyes békéltető testületek tagságának szakmai összetétele, amelyből a jogász képzettségűen számának növekedése látszik, a testületeket alkalmassá teszi a magasabb szakmai követelmények teljesítésére is. Fejér megye kezdeményezte a nagyobb fogyasztóvédelmi, kamarai vagy más olyan hatósági jogkör megteremtését, - különös tekintettel az üzleten kívüli kereskedés, kitelepülő szolgáltatások vonatkozásában, valamint az egyes vállalkozások irreálisan magas árleszállításai és ingyenesen kínált szolgáltatásai, azok hátterének vizsgálatára hivatott. Álláspontjuk szerint jogosítványt kellene, hogy kapjon egy olyan hatósági jogkörrel felruházott szervezet, melynek feladata az árképzés ellenőrzése, az ár és értékarány értékelése és összevetése a piacon kínáltakkal. A Győri elnök véleménye, hogy a fogyasztói szerződésekről szóló jogszabály sok gondot megold, de néhány esetre nem tér ki. Ilyen például az üzleten kívüli kereskedéseknél, amikor a vállalkozás a termék kiszállítását önállóan számlázza, és ezt elállás esetén nem hajlandó visszatéríteni. Sajnos a rendelet szellemében, ha a termékbemutatós cégnek van saját telephelye és itt rendezi a termékbemutatót, az nem minősül üzleten kívüli kereskedésnek, hiába valójában nincs üzlete a cégnek. Jász-Nagykun-Szolnok pedig továbbra is javasolja azt a jogszabály módosítást, amely az eljáró tanács tagjai jelölésének a jogát teljes egészében az elnöknek adná át, mivel a legtöbb esetben egyik fél sem él ezzel a jogával. Kifejti, hogy tekintettel arra, hogy a felek meghallgatására kitűzött időponttal egyidejűleg értesülnek a felek a jelölési jogosultságukról, amennyiben élnek is azzal, úgy a jelölés sokszor késve érkezik meg Testületükhöz, amely nehézségeket okoz sok esetben a kiválasztott testületi tag más irányú elfoglaltsága miatt. MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

36 Mellékletek M. A békéltető testületek ügyszáma és az általuk hozott határozatok. Békéltető Testületek Egyezsé g Kötelezé s Ajánlá s Ügy kimenetele Elutasítá s Megszűntetés Áttétel eljárás kérelem nem kérelem felek folytatás kérelem pótolt hatáskö illetékessé visszavoná megállapodá a megalapozatlansá (hiánypótlásn r g hiánya sa sa lehetetle ga ak nem tett hiánya n eleget). Baranya megye Bács-Kiskun megye Békés megye Borsod-Abaúj-Zemplén megye Budapest Csongrád megye Fejér megye Győr-Moson-Sopron megye Hajdú-Bihar megye Heves megye 8. Jász-Nagykun-Szolnok megye Komárom-Esztergom megye Nógrád megye 8 8. Pest megye Somogy megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tolna megye Vas megye Veszprém megye 9. Zala megye Összesen: Összese n

37 Békéltető Testületek Új ingatlan jótállás, gar. Jav. Épület felújítás, szakipari munk.,(festés mázolás stb.) Nyílászárók beépítése, cseréje, javítása Belföld Külföld Személyszállítás Teherfuvarozás Úthasználat posta levél, csomag, futárszolgálat) telefon szolgáltatás (mobil és vezetékes) TV, rádió (kábel és földi műsorszórás) Internet távhő víz, csatorna hulladék gáz villamosenergia mobiltelefon számítástechnikai termékek szórakoztató elektronika háztartási gép szerszámgép, kertigép optikai eszközök személyes használatú tárgyak járművek és alkatrészek javítása víz, gáz, fűtés szerelés, kéményseprés egyéb javítás karbantartás fogyasztói csoport mosás, tisztítás szépségápolás oktatás temetkezés egészségügyi szolgáltatás fodrászat, kozmetika, masszázs biztonsági szoláltatás, vagyonvédelem, stb. szabás, varrás, cipészet forgalmazás, értékbecslés, közvetítés nyelviskola, gépjármű vez.képz., felnőttképzés mosás, vegytisztítás, takarítás, gyermekfelügyelet, stb. fogyasztói csoport, tanácsadás, könyvelés, stb. egyéb, máshova nem sorolható szolgáltatások hatáskör hiánya miatt illetékesség hiánya miatt távollévők között kötött szerződések üzleten kívül kötött szerződések Építőipari kivitelezés Turizmus Közlekedés Posta és távközlés Közüzemi szolgáltatások Javítás, karbantartás Egyéb szolgáltatás Személyi szolgáltatások Ingatlan ügyletek Háztartási Oktatás kisegítő Gazdasági szolgáltatás és egyéb szolgáltatások Áttétel Szolgáltatások összesen Szolgáltatások és Termékek Határon Összesen átnyúló jogviták Szolgáltatás (szolgáltatások) értékesítése nem hagyományos módon M. A békéltető testületekhez beadott ügyek tárgy szerinti megoszlása (Szolgáltatások) Szolgáltatások

38 Szálláshely minősége Vendéglátás minősége Egyéb szolgáltatások (program elmaradása, nem szer. szer. telj.) Üdülési jog Szálláshely minősége Vendéglátás minősége Egyéb szolgáltatások (program elmaradása, nem szer. szer. telj.) Üdülési jog vasúti közúti légi vízi és egyéb Parkolás Autópálya szemüveg, fényképezőgép, optikai eszközök ékszer, óra, hangszer, sportszer, stb. fogorvosi szolgáltatás szerződéses egészségügyi szolgáltatás (magánorvosi ellátás) egyéb humán egészségügyi ellátás állatorvosi szolgáltatás interneten keresztül telefonon keresztül Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről katalóguson keresztül (csomagküldő)házaló kereskedelem termékbemutató Baranya Bács- Kiskun 9 8 Békés 8 8 Borsod- Abaúj- Zemplén Budapest Csongrá d MKIK Budapest, Szabadság tér

39 Fejér Győr- Moson- Sopron 7 9 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Hajdú- Bihar Heves Jász- Nagykun -Szolnok Komáro m- Esztergo m Nógrád 8 9 Pest Somogy 7 Szabolcs - Szatmár- Bereg Tolna Vas Veszpré m Zala Össze MKIK Budapest, Szabadság tér

40 sen: Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről 7 7 MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

41 Békéltető Testületek Élelmiszerek, italok Textil, ruhanemű Lábbelik Építőanyagok, burkolatok, nyílászárók Számítástechnika és irodai gépek, eszközök, adattárolók Híradástechnika Háztartási és kerti gépek, kézi szerszámgépek Látszerészet, fényképészet, optikai eszközök, műszerek Egészségmegőrző, és gyógyászati termékek, eszközök Járművek és alkatrészeik Bútor, sportszer, hangszer, óra, ékszer Egyéb termékek Áttétel Termékek összesen Szolgáltatások és Termékek Összesen Határon átnyúló jogviták (termékek) Termék értékesítése nem hagyományos módon M. A békéltető testületekhez beadott ügyek tárgy szerinti megoszlása (Termékek) Termékek

42 Élelmiszerek Italok Táplálékkiegészítők, fogyasztószerek, vitaminok egyéb textil ruhanemű általános utcai sport speciális, gyógy, gyermek stb. Építőanyagok burkolatok nyílászárók szaniter, jakuzzi, zuhanykabin laptop, notebook, tablet, stb. asztali irodai gépek, fénymásoló, szkennelő, asztali számítógép egyéb eszközök (MP, adattárolók, GPS, stb.) Számítógépes és GPS szoftverek, egyéb szellemi termék mobiltelefonok, okostelefonok szórakoztató elektronika (TV, rádió, erősítő, CD, DVD stb.) digitális képrögzítők (fényképezőgép, videokamera) háztartási gépek kerti gépek háztartási eszközök (edénykészlet) kézi szerszámgépek kéziszerszámok (ásó, kapa) látszerészet (szemüveg, kontaktlencse) fényképészet, optikai eszközök és műszerek egészségmegőrző termékek gyógyászati eszközök Közúti járművek járműalkatrész egyéb járművek Bútor, matrac sportszer hangszer óra ékszer játék vegyipari termék dohánytermék, és élvezeti cikk háziállat tartásával kapcsolatos termékek egyéb, máshova nem sorolható termék hatáskör hiánya miatt illetékesség hiánya miatt távollévők között kötött szerződések üzleten kívül kötött szerződések Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

43 háztartási nagygépek (mosógép, hűtőgép, tűzhely) háztartási kisgépek (porszívó, kenyérpirító, robotgép stb.) nem orvosi rendelvényre pl.: bioptron lámpa,masszázsfotel, gyógymatrac stb. gyógyászati segédeszköz, gyógyhatású termék, orvosi rendelvényre gyógyszer, kötszer, tápszer stb. interneten keresztül telefonon keresztül katalóguson keresztül (csomagküldő) házaló kereskedelem termékbemutató Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Baranya 9 7 Bács-Kiskun Békés Borsod- Abaúj- Zemplén MKIK Budapest, Szabadság tér Budapest Csongrád

44 7 Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Fejér 9 89 Győr- Moson- Sopron 9 Hajdú-Bihar Heves Jász- Nagykun- Szolnok Komárom- Esztergom Nógrád Pest Somogy Szabolcs- Szatmár- Bereg Tolna Vas 7 7 Veszprém 8 8 Zala Összese n: MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

45 M. A jogviták ügyintézésének módja megyénként, Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Békéltető Testületek A fogyasztói jogvita intézésének módja tagú tanács Egyedül eljáró tag Írásban lefolytatott Testületi elnökök részvétele az eljárásban Eljáró tanács elnöke Egyedül eljáró tag Tanács tagja Elnökhelyettesek részvétele az eljárásban Eljáró tanács elnöke Egyedül eljáró tag Tanács tagja Baranya megye 8 8 Bács-Kiskun megye 7 8 Békés megye 8 7 Borsod-Abaúj-Zemplén megye Budapest Csongrád megye 9 Fejér megye 98 9 Győr-Moson-Sopron megye Hajdú-Bihar megye Heves megye 9 7 Jász-Nagykun-Szolnok megye 77 8 Komárom-Esztergom megye Nógrád megye Pest megye 98 Somogy megye 9 8 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7 8 Tolna megye 7 Vas megye Veszprém megye Zala megye 7 Összesen: MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

46 M. Bírósági ügyek. Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Bíróság előtt megtámadott döntések (folyamatban lévő ügyek) Bíróság által hozott döntések (lezárt ügyek) Bíróság által hatályon kívül helyezett döntések (pervesztes ügyek) Bíróság által helyben hagyott döntések (pernyertes ügyek) Bíróság előtt megtámadott ajánlások 9 Bíróság előtt megtámadott kötelezések Összesen: 9 MKIK Budapest, Szabadság tér 7.

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek évi tevékenységéről

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek évi tevékenységéről Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Budapest,. március Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről A beszámolót összeállította: Dr. Korcsog

Részletesebben

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek évi tevékenységéről

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek évi tevékenységéről Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről Budapest,. március Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek. évi tevékenységéről A beszámolót összeállította: Dr. Korcsog

Részletesebben

Nemzetgazdasági Minisztérium 1055 Budapest, Honvéd u

Nemzetgazdasági Minisztérium 1055 Budapest, Honvéd u Nemzetgazdasági Minisztérium 1055 Budapest, Honvéd u. 13-15. T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2011. évi tevékenységéről Dr. Matolcsy György Miniszter Úr részére Tisztelt

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testület első 100 napjának eredményei

A Pénzügyi Békéltető Testület első 100 napjának eredményei A Pénzügyi Békéltető Testület első 100 napjának eredményei A korábbi (2011. július 1-jét) megelőző helyzet Kettősség: 1. A kamarák mellett működő békéltető testületek jellemzői - jó szándék - speciális

Részletesebben

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2012. évi tevékenységéről

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2012. évi tevékenységéről Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2012. évi tevékenységéről Budapest, 2013. február A beszámolót összeállította: Dr. Korcsog Tamás jogtanácsos E-mail: korcsog.tamas@mkik.hu Internet:

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testülethez I. félévében beérkezett, rögzített kérelmek megoszlása. Budapest, augusztus 30.

A Pénzügyi Békéltető Testülethez I. félévében beérkezett, rögzített kérelmek megoszlása. Budapest, augusztus 30. A Pénzügyi Békéltető Testülethez 2013. I. félévében beérkezett, rögzített kérelmek megoszlása Budapest, 2013. augusztus 30. A Pénzügyi Békéltető Testület a 2013. I. félévében 2581 darab, fogyasztói jogvita

Részletesebben

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2011. évi tevékenységéről

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2011. évi tevékenységéről Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2011. évi tevékenységéről Budapest, 2012. február A tanulmányt írta: Dr. Korcsog Tamás (jogtanácsos) E-mail: korcsog.tamas@mkik.hu Internet: www.mkik.hu

Részletesebben

A finanszírozás kérdése a korábbi jelzéseink ellenére továbbra is gondot jelent a megfelelő, hatékony működés tekintetében.

A finanszírozás kérdése a korábbi jelzéseink ellenére továbbra is gondot jelent a megfelelő, hatékony működés tekintetében. Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő BARANYA MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET 7625 Pécs, Majorossy I. út 36., Tel.: 72/507-154, 20/283-3422, fax: 72/507-152 e-mail: info@baranyabekeltetes.hu

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLET ÉVI TAPASZTALATAI, FONTOS TUDNIVALÓK

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLET ÉVI TAPASZTALATAI, FONTOS TUDNIVALÓK A BÉKÉLTETŐ TESTÜLET 2018. ÉVI TAPASZTALATAI, FONTOS TUDNIVALÓK Dr. Vasvári Csaba elnök Veszprém Megyei Békéltető Testület Veszprém, 2018. október 25. A VESZPRÉM MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET Összetétel: Jelenleg

Részletesebben

1. számú melléklet. SEGÉDLET a békéltetető testületek szakmai és pénzügyi beszámolójának elkészítéséhez (területi kamarák részére) I.

1. számú melléklet. SEGÉDLET a békéltetető testületek szakmai és pénzügyi beszámolójának elkészítéséhez (területi kamarák részére) I. 1. számú melléklet SEGÉDLET a békéltetető testületek szakmai és pénzügyi beszámolójának elkészítéséhez (területi kamarák részére) Közreműködő szervezet neve (támogatási szerződés szerint): Fejér Megyei

Részletesebben

BARANYA MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET

BARANYA MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET Nemzetgazdasági Minisztérium 1055 Budapest, Honvéd u. 13-15. T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2010. évi tevékenységéről Dr. Matolcsy György Miniszter Úr részére Tisztelt

Részletesebben

Fellebbezési arányok a év során a helyi bíróságokon befejezett, és a évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján

Fellebbezési arányok a év során a helyi bíróságokon befejezett, és a évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján 1. sz. melléklet Fellebbezési arányok a 2010. év során a helyi bíróságokon befejezett, és a 2011. évben a megyei másodfokú bíróságra érkezett perek mennyisége alapján Büntető peres Gazdasági ebből Szabálysértési

Részletesebben

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ (BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI SZAKTERÜLET) A 2016. évi tevékenység ÜGYÉSZSÉG MAGYARORSZÁG Legfőbb Ügyészség Budapest, 2017 Kiadja: Legfőbb Ügyészség (1055 Budapest, Markó utca

Részletesebben

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ (KÖZÉRDEKVÉDELMI SZAKTERÜLET) A 2016. évi tevékenység ÜGYÉSZSÉG MAGYARORSZÁG Legfőbb Ügyészség Budapest, 2017 Kiadja: Legfőbb Ügyészség (1055 Budapest, Markó utca 16.)

Részletesebben

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ (KÖZÉRDEKVÉDELMI SZAKTERÜLET) A 2015. évi tevékenység ÜGYÉSZSÉG M AG YA R O R S Z Á G Legfőbb Ügyészség Budapest, 2016 Kiadja: Legfőbb Ügyészség (1055 Budapest, Markó

Részletesebben

Összefoglaló a magán-munkaközvetítők évi tevékenységéről

Összefoglaló a magán-munkaközvetítők évi tevékenységéről Foglalkoztatási Hivatal Összefoglaló a magán-munkaközvetítők 2005. évi tevékenységéről Budapest 2 A magán-munkaközvetítők működését a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásról szóló

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Pénzügyi Békéltető Testület működésének első két évéről. Budapest, augusztus 30.

TÁJÉKOZTATÓ a Pénzügyi Békéltető Testület működésének első két évéről. Budapest, augusztus 30. TÁJÉKOZTATÓ a Pénzügyi Békéltető Testület működésének első két évéről Budapest, 2013. augusztus 30. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 2010. évi CLVIII. törvény (a továbbiakban: Psztv.)

Részletesebben

2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA 2007 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NŐTT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett ágazatok miatt és

Részletesebben

2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA

2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA 2008 DECEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS NÖVEKEDETT A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett ágazatok miatt

Részletesebben

BARANYA MEGYEI BÉKÉLTET TESTÜLET

BARANYA MEGYEI BÉKÉLTET TESTÜLET Szociális és Munkaügyi Minisztérium 1054 Budapest, Alkotmány u. 3. Dr. Lamperth Mónika Miniszter Asszony részére T á r g y: Szakmai beszámoló a Baranya Megyei Békéltető Testület 2007. évi tevékenységéről

Részletesebben

2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA

2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA 2011 SZEPTEMBERÉBEN A SZEZONÁLISAN KIIGAZÍTOTT ADATOK SZERINT IS CSÖKKENT A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA A foglalkoztatás és a munkanélküliség jellemzően szezonális jelenségek. Az időjárásnak kitett

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 4. évfolyam eszközök tanítók részére 1. félév 1. modul 7. melléklet 4. évfolyam tanítói karton 145 307 451 495 505 541 370 450 500 504 550 703 2. modul 2. melléklet

Részletesebben

Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében

Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében Trendek és helyzetkép gazdaság és munkaerőpiac Magyarországon és Veszprém megyében TOP 1+2 kiadvány bemutatója Veszprém 217. november 7. Freid Mónika elnökhelyettes A bruttó hazai termék (GDP) alakulása

Részletesebben

A Pénzügyi Békéltető Testület

A Pénzügyi Békéltető Testület A Pénzügyi Békéltető Testület Dr. Nadrai Géza PBT elnök Sajtótájékoztató Budapest, 2011. február 23. A Pénzügyi Békéltető Testület létrehozásának előzményei A békéltető testületek rendszerének problémái

Részletesebben

SEGÉDLET a békéltető testületek szakmai és pénzügyi beszámolójának elkészítéséhez (területi kamarák részére)

SEGÉDLET a békéltető testületek szakmai és pénzügyi beszámolójának elkészítéséhez (területi kamarák részére) 1. számú melléklet SEGÉDLET a békéltető testületek szakmai és pénzügyi beszámolójának elkészítéséhez (területi kamarák részére) Közreműködő szervezet neve (támogatási szerződés szerint): Közreműködő szervezet

Részletesebben

Foglalkoztatási Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT 2006 január

Foglalkoztatási Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT 2006 január Foglalkoztatási Hivatal ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT Megnevezés 2006 január Változás az előző Változás az előző évhez hónaphoz képest képest főben %-ban főben %-ban Regisztrált munkanélküli és nyilvántartott

Részletesebben

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete

2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete 2013. január május hónapok közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 38,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála

Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 2. oldal Környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgála Magyar joganyagok - 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi és termé 1. oldal 78/2015. (III. 31.) Korm. rendelet a környezetvédelmi és természetvédelmi szakkérdés vizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PRAEVENTIO BIZTOSÍTÁSI ALKUSZ KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Baksa Melinda ügyvezető Győr, 2011. február 15. 1. A panasz általános meghatározása Minden olyan negatív értékítéletet vagy kritikát

Részletesebben

A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata

A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata Díjbeszedő Faktorház Zrt. Budapest A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata Hatályos: 2011. augusztus 22. A Díjbeszedő Faktorház Zrt. panaszkezelési szabályzata A Díjbeszedő Faktorház Zrt.

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT A Jet Travel Kft. (a továbbiakban: Jet Travel ) befogad, nyilvántartásba vesz és kivizsgál minden, a szolgáltatásával kapcsolatos panaszt. A Jet Travel a panaszokat jellegük szerint

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 1. oldal 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet a földvédelmi hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának mértékéről és

Részletesebben

Az almatermesztés időjárási

Az almatermesztés időjárási Az almatermesztés időjárási vonatkozásai Tőkei László, Sepsi Panna Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék 1118 Budapest, Villányi út 29-43. K épület, 3. emelet

Részletesebben

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete

2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete 2012. január augusztus hónap közrendvédelmi helyzete Személyi szabadságot korlátozó intézkedések I./1. Elfogások Az elfogások száma 1,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz viszonyítva

Részletesebben

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről

Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről Szakmai beszámoló és elemzés a békéltető testületek 2010. évi tevékenységéről Budapest, 2011. február Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott

Részletesebben

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Megnevezés 2004 Változás az előző Változás az előző évhez hónaphoz képest képest főben %-ban főben %-ban Regisztrált munkanélküli 364858

Részletesebben

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Megnevezés 2004 Változás az előző Változás az előző évhez hónaphoz képest képest főben %-ban főben %-ban Regisztrált munkanélküli 368093

Részletesebben

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai

Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Foglalkoztatási Hivatal A regisztrált munkanélküliek főbb adatai Megnevezés 2004 Változás az előző Változás az előző évhez hónaphoz képest képest főben %-ban főben %-ban Regisztrált munkanélküli 378737

Részletesebben

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május

A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése május A legfrissebb foglalkoztatási és aktivitási adatok értékelése - 2004. május A regisztrált munkanélküliek főbb adatai - 2004. május Megnevezés 2004 május Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző

Részletesebben

Adminisztráció

Adminisztráció Pro Bérjelentés Adminisztratív alkalmazott - Adminisztráció Adminisztráció 2019.08.01. Adminisztratív alkalmazott - Adminisztráció A pozíció a fizetések rangsorában a(z) 414. helyet foglalja el A helyzetben

Részletesebben

T/236. számú törvényjavaslat. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló évi LXIV. törvény módosításáról

T/236. számú törvényjavaslat. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló évi LXIV. törvény módosításáról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/236. számú törvényjavaslat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról előadó: dr. Petrétei József igazságügyi

Részletesebben

T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről

T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről Nemzetgazdasági Minisztérium 1055 Budapest, Honvéd u. 13-15. T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről Dr. Matolcsy György Miniszter Úr részére Tisztelt

Részletesebben

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER

A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER Központi Statisztikai Hivatal Szegedi főosztálya Kocsis-Nagy Zsolt főosztályvezető Bruttó hazai termék (GDP) 2012 Dél-Alföld gazdasági

Részletesebben

INTERCASH PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

INTERCASH PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA INTERCASH PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA I. PREAMBULUM Az INTERCASH PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ Zrt. (székhelye: 1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8., a továbbiakban:

Részletesebben

Ügyféltájékoztató. befizetés igazolás benyújtásához

Ügyféltájékoztató. befizetés igazolás benyújtásához Ügyféltájékoztató befizetés igazolás benyújtásához Tájékoztatóban szereplő kérelemmel kapcsolatos ÁNYK űrlap Azonosító BNYO-001 Űrlap megnevezése Befizetés igazolás A tájékoztató hatályos 2018.01.01-től.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Pegazussal szembeni panaszkezelésről, békéltető testületi eljárásról, jogvitákról

TÁJÉKOZTATÓ. a Pegazussal szembeni panaszkezelésről, békéltető testületi eljárásról, jogvitákról TÁJÉKOZTATÓ a Pegazussal szembeni panaszkezelésről, békéltető testületi eljárásról, jogvitákról Tisztelt Utasunk, Megrendelőnk! Amennyiben társaságunkkal szemben panasza merül fel, vagy igényt szeretne

Részletesebben

Építésfelügyeleti ellenőrzések évi tapasztalatok. Vargáné Fekete Mónika építészeti referens Építésjogi és Hatósági Főosztály

Építésfelügyeleti ellenőrzések évi tapasztalatok. Vargáné Fekete Mónika építészeti referens Építésjogi és Hatósági Főosztály Építésfelügyeleti ellenőrzések 2015. évi tapasztalatok Vargáné Fekete Mónika építészeti referens Építésjogi és Hatósági Főosztály Építésfelügyeleti feladatellátás céljai szolgáltató közigazgatás az állampolgár

Részletesebben

A békéltető testületi eljárás megindítása

A békéltető testületi eljárás megindítása A békéltető testületi eljárás megindítása A fogyasztó erre irányuló kérelme alapján a fogyasztó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti békéltető testület helyett a szerződés teljesítésének helye vagy

Részletesebben

UTÓDLÁS, GENERÁCIÓVÁLTÁS A MAGYAR VÁLLALKOZÓI SZEKTORBAN* Csákné Filep Judit Pákozdi Imre

UTÓDLÁS, GENERÁCIÓVÁLTÁS A MAGYAR VÁLLALKOZÓI SZEKTORBAN* Csákné Filep Judit Pákozdi Imre Tudományos konferencia Általános Vállalkozási Főiskola UTÓDLÁS, GENERÁCIÓVÁLTÁS A MAGYAR VÁLLALKOZÓI SZEKTORBAN* Csákné Filep Judit Pákozdi Imre * Az előadás alapját képező kutatás a Budapesti Corvinus

Részletesebben

BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE NOVEMBER

BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE NOVEMBER BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 2016. nov. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban Főben %-ban Nyilvántartott

Részletesebben

ÜGYFORGALMI ELEMZÉS I. FÉLÉV

ÜGYFORGALMI ELEMZÉS I. FÉLÉV ÜGYFORGALMI ELEMZÉS 217. I. FÉLÉV Tartalom A bírósági ügyforgalom 217. I. félévi főbb adatai... 5 1. Bevezetés... 5 Az elemzés célja:... 5 Az alkalmazott módszertan:... 5 Ügyforgalmi adatok... 5 Megalapozottsági

Részletesebben

az 1.1. pont b) alpontja és a 2.2. pont tekintetében az Üttv (3) bekezdésében meghatározott

az 1.1. pont b) alpontja és a 2.2. pont tekintetében az Üttv (3) bekezdésében meghatározott 11/2018. (VI. 25.) MÜK szabályzat a fegyelmi bizottságokról, valamint az országos fegyelmi főbiztosi és fegyelmi biztosi tisztséget ellátó tisztségviselők létszámáról A Magyar Ügyvédi Kamara küldöttgyűlése

Részletesebben

A Balatonra utazó magyar háztartások utazási szokásai

A Balatonra utazó magyar háztartások utazási szokásai A ra utazó magyar háztartások utazási szokásai Összeállította a Magyar Turizmus Rt. a A Magyar Turizmus Rt. megbízásából a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság 2000 októberében vizsgálta a magyar

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2018/2019. tanévben

Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2018/2019. tanévben Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2018/2019. tanévben 2018. december 1. Jogszabályi háttér A 2018/2019. tanév rendjéről szóló 13/2018. (VI. 14.) EMMI rendelet írja elő

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JANUÁR

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL JANUÁR TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 2013. jan. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

BARANYA MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET

BARANYA MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET Szociális és Munkaügyi Minisztérium 1054 Budapest, Alkotmány u. 3. Dr. Herczog László Miniszter Úr részére T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2009. évi tevékenységéről

Részletesebben

Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei:

Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei: Fogyasztóvédelmi szervek [1] Területi Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szervezeti egységeinek elérhetőségei: Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi

Részletesebben

A belügyminiszter. BM rendelete

A belügyminiszter. BM rendelete A belügyminiszter / ( ) BM rendelete az egyes tűzmegelőzési hatósági, szakhatósági eljárásokért és szolgáltatásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben 1. sz. táblázat Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben Ügyészségek A nyomozás elrendelésétől számított A nyomozás elrendelésétől a jogerős bírósági 1

Részletesebben

Szabálysértési előkészítő eljárások január szeptember 30. közötti időszak statisztikai kimutatása

Szabálysértési előkészítő eljárások január szeptember 30. közötti időszak statisztikai kimutatása Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Szabálysértési előkészítő eljárások 2016. január 01. - 2016. szeptember 30. közötti időszak statisztikai kimutatása A dinamikus működésű Netzsaru

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM 11 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

Az eltelt évi tevékenységet először mennyiségi oldalról értékeljük, melyet az alábbi táblázat érzékeltet: össz. ügyszám: 235

Az eltelt évi tevékenységet először mennyiségi oldalról értékeljük, melyet az alábbi táblázat érzékeltet: össz. ügyszám: 235 Göncz Kinga Miniszter Asszony részére Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium 1054 Budapest, Akadémia u. 3. T á r g y: Ügyintéző: Iktatószám: TÁJÉKOZTATÓ MEGKÜLDÉSE Beck Andrea

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. bűnüldözésről

T Á J É K O Z T A T Ó. bűnüldözésről T Á J É K O Z T A T Ó a bűnüldözésről 2008. év Kiadja: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Büntetőpolitikai Főosztály, valamint Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály

Részletesebben

Tóth Ákos. Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata

Tóth Ákos. Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata Tóth Ákos Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítményének vizsgálata Az elemzésben arra vállalkozunk, hogy a rendszerváltás első éveitől kezdődően bemutassuk, hogyan alakult át Bács-Kiskun megye gazdasága.

Részletesebben

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Változások és eredmények a GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására és a GINOP 5.2.5-16 Gyakornoki program-támogató szolgáltatások című kiemelt projektekben KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ

Részletesebben

Frissítve: szeptember :51 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a

Frissítve: szeptember :51 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a fe 1. oldal 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet a fegyverismereti vizsga, a fegyverforgalmazási vizsga, a lőfegyver, lőszer

Részletesebben

BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE OKTÓBER

BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE OKTÓBER BARANYA MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 2016. aug. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban Főben %-ban Nyilvántartott

Részletesebben

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása F.3. számú függelék Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása Hatályos: 2015.07.07. 1/5. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 1. Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelemi

Részletesebben

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ GYŐRI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Változások és eredmények a GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására és a GINOP 5.2.5-16 Gyakornoki program-támogató szolgáltatások című kiemelt projektekben KÉSZÍTETTE : GEDE ESZTER FŐIGAZGATÓ

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve 2016 2020 HELYZETÉRTÉKELÉS HÁTTÉRTÁBLÁK I/2. melléklet 2016. március 1. Háttértábla száma Táblázat címe Forrás TABL_01 Az egy főre jutó GDP, 2008 2013 KSH

Részletesebben

A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló tájékoztatás

A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló tájékoztatás IKEA Lakberendezési Kft. székhely: 1148 Budapest, Örs vezér tere 22. telefonszám: (36)1 460-31-60 e-mail cím: ikeahu.info@ikea.com A kellékszavatosságról, a termékszavatosságról és a jótállásról szóló

Részletesebben

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ (KÖZÉRDEKVÉDELMI SZAKÁG) 2012. év KIADJA: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG INFORMATIKAI FŐOSZTÁLY ISSN 2063-7195 - 3 - BEVEZETŐ A 2012. január 1-jétől hatályos, ügyészségről szóló

Részletesebben

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés GINOP

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés GINOP Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés GINOP-2.1.7-15 Keretösszeg: 35 milliárd Ft Támogatási kérelmek várható száma: 270 3500 db Támogatás összege: minimum 10 millió maximum 130 millió

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben december

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben december Oktatási Hivatal Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2012/2013. tanévben 2012. december 1. Jogszabályi háttér Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról

Részletesebben

A.) AZ ÜGYFORGALOM ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE HELYI BÍRÓSÁGOK

A.) AZ ÜGYFORGALOM ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE HELYI BÍRÓSÁGOK 1 Az elemzés ezen, második része először az ügyforgalom általános jellemzésével foglalkozik, ezt követik az ügyszakonként részletezett adatok (bírósági szintenként). A.) AZ ÜGYFORGALOM ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

Részletesebben

Orszáygy Ű Eés Irománuszárr~ : 1L( 8 4'39/ 4 Érkezett : Hiv. szám: K/8738. Iktató szám : 943 9/2016/PAR L

Orszáygy Ű Eés Irománuszárr~ : 1L( 8 4'39/ 4 Érkezett : Hiv. szám: K/8738. Iktató szám : 943 9/2016/PAR L Iktató szám : 943 9/2016/PAR L Korózs Lajo s országgy űlési képviselő részére MSZP Budapest Tisztelt Képvisel ő Úr! EMBERI ER Ő FORRÁSO K MINISZTÉRIUMA PARLAMENTI ALLAMTITKÁ R Orszáygy Ű Eés Irománuszárr~

Részletesebben

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ (KÖZÉRDEKVÉDELMI SZAKTERÜLET) A 2017. évi tevékenység ÜGYÉSZSÉG MAGYARORSZÁG Legfőbb Ügyészség Budapest, 2018 Kiadja: Legfőbb Ügyészség (1055 Budapest, Markó utca 16.)

Részletesebben

ALAPELLÁTÁS IV. GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK

ALAPELLÁTÁS IV. GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK ALAPELLÁTÁS IV. GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK 2003. évi összesítés a 227/2002.(XI.7.) Korm. rendelet alapján 1775. számon elrendelt JELENTÉS A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOKRÓL (gyermekjóléti szolgáltatás, gyermekek

Részletesebben

5. melléklet a 13/2015. (II. 10.) Korm. Rendelethez

5. melléklet a 13/2015. (II. 10.) Korm. Rendelethez 5. melléklet a 13/2015. (II. 10.) Korm. Rendelethez A 2015/2016-os tanévben induló képzésekben Szabóky Adolf tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítések Megye/Főváros Szakképesítés megnevezése

Részletesebben

Tájékoztató. A képzés célja:

Tájékoztató. A képzés célja: Tájékoztató A gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok együttműködésének elősegítése. A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem okozta ártalmak azonosítása és kezelése c. képzésről A képzést szervezi:, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-

Részletesebben

Magyar joganyagok - 225/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet - a Nemzeti Fogyasztóvédel 2. oldal c) több felügyelőség illetékességi területét vagy a fogya

Magyar joganyagok - 225/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet - a Nemzeti Fogyasztóvédel 2. oldal c) több felügyelőség illetékességi területét vagy a fogya Magyar joganyagok - 225/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet - a Nemzeti Fogyasztóvédel 1. oldal 225/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságról A Kormány az Alkotmány 35. -ának

Részletesebben

A Díjbeszedő Faktorház Nyrt. Panaszkezelési Szabályzata

A Díjbeszedő Faktorház Nyrt. Panaszkezelési Szabályzata Díjbeszedő Faktorház Nyrt. Székhely: 1117 Budapest, Budafoki út 107-109. A Díjbeszedő Faktorház Nyrt. Panaszkezelési Szabályzata Hatályos: 2013. január 1. TARTALOM oldalszám A panasz bejelentése... 3 A

Részletesebben

A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében)

A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében) A foglalkoztatáspolitika időszerű kérdései (TOP projekt Fejér megyében) Dr. Simon Attila István Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Székesfehérvár, 2017. január 31.

Részletesebben

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 01. hét Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

Beszámoló a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi felelősségvállalás kollégiumának évi munkájáról

Beszámoló a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi felelősségvállalás kollégiumának évi munkájáról Beszámoló a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi felelősségvállalás kollégiumának 2015. évi munkájáról a 5/2012 (II.16.) a Nemzeti Együttműködési Alappal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló KIM rendelet

Részletesebben

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra Veszélyes árúk közúti szállításának ellenőrzése 28-ban A veszélyes áruk szállítása jelentőségének növekedésével, összetett kockázati viszonyaival évek óta egyre preferáltabbá válik az Európai Uniós és

Részletesebben

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2011/2012. tanévben december

Oktatási Hivatal. Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2011/2012. tanévben december Oktatási Hivatal Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról a 2011/2012. tanévben 2011. december 1. Jogszabályi háttér Jelentés a Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer alkalmazásáról

Részletesebben

ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK

ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK ALAPELLÁTÁS III. CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK 2003. évi összesítés a 227/2002.(XI.7.) Korm. rendelet alapján 1696. számon elrendelt KIMUTATÁS A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK 2003. ÉVI MŰ KÖDÉSI ADATAIRÓL című kérdőív

Részletesebben

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ

ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ ÜGYÉSZSÉGI STATISZTIKAI TÁJÉKOZTATÓ (KÖZÉRDEKVÉDELMI SZAKÁG) 2011. év KIADJA: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG INFORMATIKAI FŐOSZTÁLY ISSN 1787-9469 3 B E V E Z E T Ő Törvényességi felügyeleti tevékenység A törvényességi

Részletesebben

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL

Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL XIX. évfolyam, 4. szám, 2014 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2014. augusztus 11-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

TÁBLAJEGYZÉK. 1/l A éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és a házastárs/élettárs gazdasági aktivitása szerint

TÁBLAJEGYZÉK. 1/l A éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és a házastárs/élettárs gazdasági aktivitása szerint TÁBLAJEGYZÉK A munkahelyre történő közlekedés formái 1/a A 15 64 éves foglalkoztatottak munkahelyre történő közlekedése nemek és korcsoportok szerint 1/b A 15 64 éves foglalkoztatottak munkahelyre történő

Részletesebben

Statisztikai Jelentések

Statisztikai Jelentések XX. évfolyam, 3. szám, 2015 Statisztikai Jelentések TÁJÉKOZTATÓ JELENTÉS A NYÁRI MEZŐGAZDASÁGI MUNKÁKRÓL (2015. július 20-i operatív jelentések alapján) Tájékoztató jelentés a nyári mezőgazdasági munkákról

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI PUSKÁS DÁNIEL FŐOSZTÁLYVEZETŐ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016.

Részletesebben

166/2004. (V. 21.) Korm. rendelet. az állami sportinformációs rendszerről

166/2004. (V. 21.) Korm. rendelet. az állami sportinformációs rendszerről 166/2004. (V. 21.) Korm. rendelet az állami sportinformációs rendszerről A Kormány a sportról szóló 2004. évi I. törvény 79. (1) bekezdés h) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli

Részletesebben

2015. évi LXXV. törvény

2015. évi LXXV. törvény Hatály: 2016.XII.27. - 2015. évi LXXV. törvény a megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba

Részletesebben

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei

Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Jogvita esetén eljáró szervek, hatóságok megnevezése, elérhetőségei Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Pest Megyei Kormányhivatal...

Részletesebben

ÁSZF 4. melléklet Békéltető Testület

ÁSZF 4. melléklet Békéltető Testület ÁSZF 4. melléklet Békéltető Testület Amennyiben a vásárló fogyasztói panaszát elutasítjuk úgy Ön velünk szemben jogosult fogyasztói panasszal élni, melyet az Ön lakhelye, vagy tartózkodási helye szerinti

Részletesebben