Vereckei Edit. ORFI továbbképző konferencia és hálózati fórum április

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vereckei Edit. ORFI továbbképző konferencia és hálózati fórum április"

Átírás

1 Az arthritis psoriatica korai kórismézésének és célérték vezérelt kezelésének jelentősége Vereckei Edit ORFI továbbképző konferencia és hálózati fórum április Az előadás az AbbVie Kft. támogatásával jött létre és az előadó saját tudományos álláspontját tükrözi. Ref.sz.: HUHUR lezárás:

2 AP prevalenciája klinikai diagnózis vs. anamnesztikus adat alapján 65% 12% 18% AP összesített prevalenciája: 30% PsA AP aktuálisan diagnosed but diagnosztizálható, previous PsA history de az anamnézisben nem szerepel PsA AP aktuálisan diagnosed and diagnosztizálható previous PsA history és az anamnézisben is szerepel PsA AP aktuálisan not diagnosed nem but diagnosztizálható, previous PsA history de az anamnézisben szerepel PsA AP aktuálisan not diagnosed nem and diagnosztizálható, previous PsA és az history anamnézisben sem szerepel 5% N=949 [szakintézetben ellátott, reumatológus által kórismézett betegek] Bőrgyógyászati szakrendelések soron következő betegei (az AP kórisméjét reumatológus erősítette meg) Mease P és mtsai. J Am Acad Dermatol 2013; 69:

3 Kapcsolat a psoriasis kiterjedése és az AP között AP prevalenciája a psoriasis (bőrtünetek) növekvő kiterjedésének függvényében AP prevalenciája (%) Enyhe pikkelysömörben szenvedő betegeken is kialakulhat AP Önbevalláson alapuló adatok (populáció-alapú felmérésből) Gelfand J és mtsai. J Am Acad Dermatol 2005; 53:

4 A kórismézésig eltelt idő jelentősen befolyásolja a betegfüggő kimeneteket 1 A kórismézés >6 hónapos késése megkésett kezeléshez vezet, aminek következményei az alábbiak Eróziók kialakulásának fokozott esélye Arthritis mutlians kialakulásának fokozott kockázata Ízületi deformitás fokozott kockázata Funkcionális rokkantság kialakulásának fokozott kockázata Axialis érintettség kialakulásának fokozott kockázata Fizikai egészség tényezői az életminőséggel összefüggésben és a gyógyszermentes remisszió valószínűsége A fotók KRISTIAN REICH szívességéből 1. Haroon M és mtsai. Ann Rheum Dis 2015; 74(6):

5 A célérték vezérelt ( treat to target T2T) kezelés fogalma Szempontok a AP esetében Meghatározások A kezelés a beteg és az orvos közös döntésén alapul. A beteg kezelésének elsődleges célja a lehető legjobb egészségfüggő életminőség hosszú távú biztosítása a panaszok megszüntetése, a szerkezeti károsodás kialakulásának megelőzése, a funkcióképesség normalizálása révén, és a közösségi részvétel helyreállítása. Ezek a célok leginkább a gyulladás mérséklésével érhetők el. A betegségaktivitás monitorozásával és a terápia ennek megfelelő módosításával végzett célérték vezérelt kezelés (T2T) optimális betegkimeneteket biztosít. Smolen JS és mtsai. Ann Rheum Dis 2010; 69:

6 T2T - az AP esetében Az AP kezelésének nehézségei Az AP heterogén betegség (perifériás ízületek, arthritise bőr- és körömérintettség enthesitis, dactylitis, axiális érintettség) Kiemelkedően gyakori extraartikuláris manifesztációk (köröm, bőr, szem, GI)-eltérő terápiás igények NSAID-ok, DMARD-ok, szteroidok használata máig vitatott Nehéz a betegség aktivitásának mérése A minimális betegségaktivitás (MDA) elérésére törekvő stratégia biztosítja, hogy a betegség egészét kezeljék. 1. Coates LC, és mtsai. Ann Rheum Dis 2010; 69:

7 T2T AP-ban 1 A kezelés módosításai A terápiás cél kitűzése Rendszeres értékelés AP-ban a TICOPA volt az első T2T szemléletű vizsgálat. 2 Mi a helyzet a klinikai gyakorlatban? TICOPA = TIght COntrol of Psoriatic Arthritis 1. Smolen JS, és mtsai. Ann Rheum Dis 2014;73: Coates L, és mtsai. ACR 2013:Absztrakt N o 814

8 Bizonyíték a korai, szoros kontroll szükségességére AP-ban A TICOPA tanulmány A vizsgálat neve TICOPA Felépítése Kezelések Hatásosság Biztonságosság 206 korai stádiumú AP beteg párhuzamos csoportjain, az Egyesült Királyságban folytatott multicentrikus, nyílt, randomizált, kontrollcsoportos tanulmány Szoros, MDA elérését célzó betegségkontroll a metotrexát, továbbá DMARD-ok és TNFα antagonisták kombinációjával végzett gyógyszeres kezelés lépcsőzetes növelésével, vagy Rutin ellátás Szoros betegségkontrollra törekvő kezelés esetén nagyobb eséllyel értek el ACR20 választ a 48. hétre (OR=1,91 [95% CI: 1,03-3,55]; p=0,0392) A szoros betegségkontrollra törekvő kezelés során gyakoribbak voltak a nemkívánatos események (AE): a szoros betegségkontrollra törekvő kezelésben részesülő betegek 97%-a, míg a standard ellátásban részesülők csupán 77%-a számolt be nemkívánatos eseményekről; a szoros betegségkontrollra törekvő kezelésben részesült csoportban 14 beteg 25, míg a standard ellátásban részesülőben 6 beteg 8 nemkívánatos eseményt szenvedett el; összefüggést a kezelés és az AE között a szoros betegségkontrollra törekvő kezelés során 8 esetben, míg a standard ellátás mellett 2 esetben tételeztek fel. Coates LC, és mtsai. Lancet 2014; 383: S36.

9 T2T a gyakorlatban, az AP ellátása során T2T AP-ban: Kinél alkalmazzuk? T2T AP-ban: Hogyan érjük el? T2T AP-ban: Mely célokat kell kitűzni?

10 T2T AP-ban: magas betegségaktivitás esetén különösen fontos! A betegség súlyosságát általában a radiológiai károsodás és/vagy az életminőség romlása határozza meg. A súlyos radiológiai eltérések predikciós tényezői: betegségaktivitás: ízületek száma 1 4 akut fázis reaktánsok 5,6 a kezelés megkezdéséig bekövetkezett radiológiai károsodás 7 egyelőre vitatott: funkcionális károsodás, glükokortikoidok alkalmazása, dactylitis 8 1. McHugh N, és mtsai. Rheumatology 2003;42: Simon P, és mtsai. Clin Exp Rheumatol 2012;30: Bond SJ, és mtsai. Ann Rheum Dis 2007;66: Cresswell L, és mtsai. Ann Rheum Dis 2011;70: Gladman D, és mtsai. Arthritis Res Ther 2010;12:R113; 6. Kane D, és mtsai. Rheumatology 2003;42: Khraishi M, és mtsai. Ann Rheum Dis 2012;71(Suppl.3): Brockbank JE, és mtsai. Ann Rheum Dis 2005;64:

11 T2T a gyakorlatban, az AP ellátása során T2T AP-ban: Kinél alkalmazzuk? T2T AP-ban: Hogyan érjük el? T2T AP-ban: Mely célokat kell kitűzni?

12 Gossec L, et al. Ann Rheum Dis 2015;0:1 12. EULAR 2015 ajánlás az AP kezelésére NSAID ± lokális szteroid inj. Szintetikus DMARD - methotrexát - MTX kontraindikáció esetén: leflunomid vagy szulfaszalazin (vagy ciklosporin A) A/ Másik sdmard v. sdmard komb. B/ Biologiai készítmény 1. választás: TNF-gátló 2. választás: IL-12/23 gátló, IL-17 gátló 3. spec.esetben: ts DMARD* (±csdmard) Váltás - másik anti-tnf-re - más hatásmech. biológiai szerre - tsdmard-ra (±csdmard)

13 EULAR 2015: az AP kezelésére vonatkozó, legfontosabb frissített ajánlások összefoglalása Ajánlás 1 A kezelés céljaként a remisszió, vagy ennek alternatívájaként az LDA, vagy MDA elérését kell kitűzni. Ezt a célt a beteg rendszeres monitorozásával és a terápia megfelelő módosításaival kell elérni. Az ajánlás erőssége 9,6±0,9 2 Az AP betegek mozgásszervi panaszai és tünetei NSAID-okkal enyhíthetők. 9,6±0,8 3 Perifériás arthritises betegek esetében különösen, ha nagy a duzzadt ízületek száma, jelentős a szerkezeti károsodás, és gyulladás is fennáll, magas az ESR/CRP, és/vagy klinikai szempontból lényeges EAM-ok észlelhetők, megfontolandó csdmard-ok alkalmazása. Jelentős bőr-érintettség esetén a metotrexát (MTX) alkalmazását kell előnyben részesíteni. 9,4±0,8 4 Glükokortikoidok lokális befecskendezése adjuváns kezelésként megfontolandó AP-ban. Szisztémás glükokortikoid kezelés körültekintően, a legkisebb hatásos dózisban alkalmazható. 9,1±1,2 5 Perifériás arthritises, legalább egy csdmard-ra nem megfelelően reagáló betegek esetében meg kell kezdeni a bdmard kezelést, rendszerint TNFinhibitor alkalmazásával 9,5±0,7

14 EULAR 2015: az AP kezelésére vonatkozó, legfontosabb frissített ajánlások összefoglalása Ajánlás Az ajánlás erőssége 6 Perifériás arthritises, 1 csdmard-ra nem megfelelően reagáló betegek 9,1±1,1 esetében, akik számára nem megfelelők a TNF-inhibitorok, megfontolható az IL12/23-, vagy IL17-függő jelutakra ható bdmard-ok alkalmazása. 7 Perifériás arthritises, legalább egy csdmard-ra nem megfelelően reagáló betegek esetében, akik számára nem megfelelők a bdmard-ok, megfontolható szintetikus DMARD, pl. PDE4-gátló alkalmazása. 8 Enthesitises és/vagy dactylitises betegek esetében, akik nem kielégítően reagálnak NSAID-okra, vagy lokális glükokortikoid injekciókra, megfontolandó a bdmard terápia, amelyet a jelenlegi gyakorlat szerint TNFinhibitorral végeznek. 9 Döntően az axiális csontozatot érintő, aktív, NSAID-okra nem kielégítően reagáló betegségben szenvedők esetében megfontolandó a bdmrad terápia amelyet a jelenlegi gyakorlat szerint TNF-inhibitorral végeznek. 10 Valamely bdmard-ra nem megfelelően reagáló betegek esetében megfontolandó a váltás egy másik bdmard-ra, ideértve a TNF-inhibitorok közötti váltást is. 8,5±1,4 9,1±1,2 9,6±0,6 9,6±0,7

15 A tünetek figyelembe vétele a terápiás döntések során, AP-ban: az EULAR 2015-ös, frissített ajánlásai NSAID kezelés ellenére aktív AP Jelentős bőr-érintettség Domináló enthesitis, dactylitis Domináló axiális érintettség Domináló perifériás ízületi érintettség csdmard = hagyományos szintetikus betegségmódosító antireumatikum; bdmard = biológiai betegségmódosító antireumatikum; MTX = metotrexát; PDE4 = foszfodieszteráz-4; i=inhibítor csdmard MTX előnyben részesítendő jelentős bőrbetegség társulása esetén! ± második csdmard bőrgyógyász bdmard TNF-gátló, vagy IL-12/23 - IL-17-gátló bdmard (általában TNF-gátló) bdmard (általában TNF-gátló) Ha ellenjavallott: IL-12/23 vagy IL-17-inhibitor Ha bdmard ellenjavallott: PDE4-inhibitor (apremilast) Hatástalanság és/vagy toxicitás Körforgás Gossec L, et al. Ann Rheum Dis 2015;0:1 12. doi: /annrheumdis Gossec L. előadása alapján (EULAR 2015 SP0035; június 10., 17:00 18:30.)

16 T2T a gyakorlatban, az AP ellátása során T2T AP-ban: Kinél alkalmazzuk? T2T AP-ban: Hogyan érjük el? T2T AP-ban: Mely célokat kell kitűzni?

17 (GRAPPA) Group for Research and Assessment of Psoriasis and Psoriatic Arthritis Treatment Recommendations for Psoriatic Arthritis 2015 Coates LC, Kavanaugh A, Mease PJet al.:arthritis Rheumatol.2016 Jan 8. doi: /art

18 A GRAPPA 2015-ös átfogó elvei (I) N o 1 2 Elv Minden AP betegek kezelésének végső célja: a) A lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni a betegségaktivitást a betegség összes megnyilvánulásában. Amint a remisszió, továbbá az alacsony és a minimális betegségaktivitás fogalmi meghatározásai elfogadottakká válnak, ezekkel is kiegészül a célkitűzés. b) A funkcióképesség optimalizálása, az életminőség és jóllét javítása, a szerkezeti károsodás megelőzése a lehetséges legnagyobb mértékben. c) A kezeletlen, aktív betegség és a terápia szövődményeinek elkerülése, vagy lehető legteljesebb visszaszorítása. AP betegek kivizsgálásakor a betegség összes jelentős megnyilvánulását (perifériás arthritis, axiális érintettség, enthesitis, dactylitis, psoriasis, és körömbetegség) figyelembe kell venni. Vizsgálni kell a kórfolyamat fájdalomintenzitásra, funkcióképességre, életminőségre, szerkezeti károsodásra kifejtett hatásait. Ezen felül, más, az AP-val esetlegesen összefüggő folyamat (szív-érrendszeri betegség, uveitis, gyulladásos bélbetegség) aktivitását is mérlegelni kell. Az egyes betegek számára a több tudományág szakterület együttműködésében elvégzett kivizsgálás és kezelés bizonyul a legelőnyösebbnek. Az egyet nem értés az esetek zömében a megfogalmazás kisebb változtatásaival függött össze. Ezeket a felmérés után lehetőség szerint végrehajtották, újabb felmérést azonban már nem végeztek. Egyetértő orvosok, % (n=135) Egyetértő betegek, % (n=10) Célok: remisszió, vagy MDA 92, ,7 80 Az értékelés során a betegség összes megnyilvánulását figyelembe kell venni! A kivizsgálás és a kezelés több tudományág és szakterület közreműködését igényli! CVD = szív-érrendszeri betegség Orvosi anyag, kizárólag vállalaton belüli használatra! Vállalaton kívül csak a helyi MedReg ellenőrzése után terjeszthető!

19 A GRAPPA 2015-ös átfogó elvei (II) N o Elv A klinikai állapotfelmérés ideális esetben a betegek által jelentett paramétereket (PRO-kat), a részletes kórtörténetet és a fizikális vizsgálati leletet veszi figyelembe, gyakran a laboratóriumi és a képalkotó vizsgálatok (pl. röntgen, ultrahang, MRI) eredményeivel együtt. Lehetőség szerint, a leginkább elfogadott, az AP értékelésére hitelesített mutatókat kell vizsgálni. El kell végezni és dokumentálni kell a lényeges kísérőbetegségek (többek között, azonban nem kizárólag: elhízás, metabolikus szindróma, köszvény, diabetes, szív-érrendszeri betegség, májbetegség, depresszió és szorongás) átfogó értékelését. A terápiás döntéseket egyénre kell szabni; azokat a betegnek és az orvosnak közösen kell meghozniuk. A kezelésnek tükröznie kell a beteg preferenciáit; a betegek számára a legszínvonalasabb tájékoztatást és a számukra legmegfelelőbb terápiás lehetőségeket kell biztosítani. A gyógymód kiválasztását különféle tényezők befolyásolhatják, többek között a betegségaktivitás, a szerkezeti károsodás, a kísérőbetegségek, és a korábban alkalmazott kezelések. Ideális esetben, a beteg állapotát mihamarabb fel kell mérni, számára rendszeres szakorvosi kivizsgálást kell biztosítani és a gyógykezelését szükség szerint módosítani kell, a kitűzött terápiás célok elérése érdekében. A korai kórismézés és az idejekorán megkezdett kezelés valószínűleg előnyös. Egyetértő orvosok, % (n=135) Egyetértő betegek, % (n=10) 88,9 80 PRO-k figyelembe vétele 85,2 80 Kísérőbetegségek figyelembe vétele 89,6 80 Individualizált megközelítés 89,6 80 Korai kórismézés és kezelés MRI = mágneses rezonancia képalkotás; PRO = betegek által jelentett kimenetek

20 A GRAPPA 2015-ös terápiás algoritmusa A betegség mely megnyilvánulásai vannak jelen? Perifériás arthritis Axiális érintettség Enthesitis Dactylitis Bőrelváltozások Körömbetegség A betegség aktivitásának/kihatásainak, és a prognosztikai tényezők felmérése NSAID-ok & i.a. kortikoszteroidok szükség szerint DMARD-ok, (MTX, SSZ, LEF), TNFi vagy PDE4i gyógyszerek, (TNFi, IL12/23i IL17i) vagy PDE4i gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i vagy IL17i) Fizikoterápia & NSAID-ok NSAID-ok monoterápiaként TNFi, IL17i vagy IL12/23i gyógyszer váltás (TNFi, IL17i vagy IL12/23i) Nincs kifejezetten az axiális érintettséggel járó AP-re megfelelő terápia az ajánlások az axiális érintettséggel járó SPA kezelésének tapasztalatain alapulnak Fizikoterápia NSAID-ok gyógyszerek (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i CS injekciók: jelentős AE-k veszélye miatt csakis egyedi mérlegelés alapján; nincs meggyőző bizonyíték a hatásosságukra Kortikoszteroid injekciók szükség szerint NSAID-ok DMARD-ok (MTX, LEF, SSZ) vagy PDE4i gyógyszerek (TNFi, IL12/23i) gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i Lokális kezelés, szükség szerint Lokális szerek (keratolitikumok szteroidok, D- vitamin analógok, bőrlágyítók, kalcineuringátlók) Fényterápia, vagy DMARD-ok (MTX, CSA, acitretin, fumársav észterek) vagy PDE4i gyógyszer (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i, IL17) vagy PDE4i gyógyszerek (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i Lokális th., beavatkozás, DMARD-ok (CSA, LEF, MTX, acitretin) gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i Figyelembe kell venni: megelőző kezelés, beteg választása, egyéb kórfolyamatok és kísérőbetegségek fennállása. A kiválasztott terápiának a betegség lehető legtöbb megnyilvánulását kell kezelnie. Standard terápiás útvonal Gyorsított terápiás útvonal IL=interleukin; i=inhibítor, TNF=tumornekrózisfaktor;PDE4=foszfodieszteráz-4; DMARD=betegségmódosító reumaellenes szer; LEF=leflunomid; MTX=metotrexát; SSZ=szulfaszalazin;CS=kortikoszteroid; ia=intraartikuláris; AE=nemkívánatos esemény;spa=spondylitis ankylopoetica Kezelés a beteg állapotának időszakos újraértékelése a kezelés szükség szerinti módosítása

21 Perifériás arthritis A betegség mely megnyilvánulásai vannak jelen? Perifériás arthritis A betegség aktivitásának/kihatásainak, és a prognosztikai tényezők felmérése NSAID-ok & i.a. kortikoszteroidok szükség szerint DMARD-ok, (MTX, SSZ, LEF), TNFi vagy PDE4i gyógyszerek, (TNFi, IL12/23i IL17i) vagy PDE4i gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i vagy IL17i) Javallatok perifériás arthritisben DMARD-naív betegek DMARD-okra nem megfelelően reagáló betegek szerekre nem megfelelően reagáló betegek Nyomatékosan ajánlott DMARD-ok (MTX, SSZ ; LEF), TNFi TNFi, UST, PDE4i TNFi Feltételesen ajánlott NSAID-ok, CS p.os, CS i.a., PDE4i NSAID-ok, CS p.os, CS i.a., IL17i NSAID-ok, CS p.os, CS i.a., IL12/23i, IL17i, PDE4i Nyomatékosan nem ajánlott Nincs bizonyíték IL12/23i, IL17i Figyelembe kell venni: megelőző kezelés, beteg választása, egyéb kórfolyamatok és kísérőbeteg-ségek fennállása. A kiválasztott terápiának a betegség lehető legtöbb megnyilvánulását kell kezelnie. Standard terápiás útvonal Gyorsított terápiás útvonal IL=interleukin; i=inhibítor, TNF=tumornekrózisfaktor;PDE4=foszfodieszteráz-4; DMARD=betegségmódosító reumaellenes szer; LEF=leflunomid; MTX=metotrexát; SSZ=szulfaszalazin;CS=kortikoszteroid; ia=intraartikuláris; AE=nemkívánatos esemény;spa=spondylitis ankylopoetica Kezelés a beteg állapotának időszakos újraértékelése a kezelés szükség szerinti módosítása Halványított szöveg = feltételes/nincs adat

22 Axiális érintettség A betegség mely megnyilvánulásai vannak jelen? Axiális érintettség Fizikoterápia & NSAID-ok NSAID-ok monoterápiaként TNFi, IL17i vagy IL12/23i gyógyszer váltás (TNFi, IL17i vagy IL12/23i) Javallat Axiális érintettség, biológiai szerrel még nem kezelt betegek gyógyszerekre nem megfelelően reagáló betegek a Nyomatékosan ajánlott NSAID-ok, fizikoterápia, egyszerű fájdalomcsillapítók, TNFi Fizikoterápia, egyszerű fájdalomcsillapítók,tnfi, Feltételesen ajánlott IL17i, CS injekciók a sacroiliacalis ízületbe, biszfoszfonátok, (IL12/23i) NSAID-ok, TNFi, IL12/23i, IL17i Nyomatékosan nem ajánlott DMARD-ok, IL6i, CD20i Nincs bizonyíték Nincs kifejezetten az axiális érintettséggel járó AP-re megfelelő terápia az ajánlások az axiális érintettséggel járó SPA kezelésének tapasztalatain alapulnak Figyelembe kell venni: megelőző kezelés, beteg választása, egyéb kórfolyamatok és kísérőbetegségek fennállása. A kiválasztott terápiának a betegség lehető legtöbb megnyilvánulását kell kezelnie. Standard terápiás útvonal IL=interleukin; i=inhibítor, TNF=tumornekrózisfaktor;PDE4=foszfodieszteráz-4; DMARD=betegségmódosító reumaellenes szer; LEF=leflunomid; MTX=metotrexát; SSZ=szulfaszalazin;CS=kortikoszteroid; ia=intraartikuláris; AE=nemkívánatos esemény;spa=spondylitis ankylopoetica Kezelés a beteg állapotának időszakos újraértékelése a kezelés szükség szerinti módosítása Gyorsított terápiás útvonal Halványított szöveg = feltételes/nincs adat

23 Enthesitis A betegség mely megnyilvánulásai vannak jelen? Enthesitis NSAID-ok Nyomatékosan ajánlott Feltételesen ajánlott Nem ajánlott Nincs bizonyíték Fizikoterápia gyógyszerek (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i TNFi, IL12/23i NSAID-ok, fizikoterápia, CS injekciók a, PDE4i, IL17i DMARD-ok CS injekciók: jelentős AEk veszélye miatt csakis egyedi mérlegelés alapján; nincs meggyőző bizonyíték a hatásosságukra Figyelembe kell venni: megelőző kezelés, beteg választása, egyéb kórfolyamatok és kísérőbetegségek fennállása. A kiválasztott terápiának a betegség lehető legtöbb megnyilvánulását kell kezelnie. Standard terápiás útvonal Gyorsított terápiás útvonal IL=interleukin; i=inhibítor, TNF=tumornekrózisfaktor;PDE4=foszfodieszteráz-4; DMARD=betegségmódosító reumaellenes szer; LEF=leflunomid; MTX=metotrexát; SSZ=szulfaszalazin;CS=kortikoszteroid; ia=intraartikuláris; AE=nemkívánatos esemény;spa=spondylitis ankylopoetica Kezelés a beteg állapotának időszakos újraértékelése a kezelés szükség szerinti módosítása Halványított szöveg = feltételes/nincs adat

24 Dactylitis A betegség mely megnyilvánulásai vannak jelen? Dactylitis Javallat Nyomatékosan ajánlott Feltételesen ajánlott Nyomatékosan nem ajánlott Nincs bizonyíték NSAID-ok Dactylitis TNFi (INF, ADA, GOL, CZP) CS injekciók, DMARD-ok (MTX, LEF, SSZ), TNFi (ETN), IL12/23i, IL17i (SEC), PDE4i Kortikoszteroid injekciók szükség szerint DMARD-ok (MTX, LEF, SSZ) vagy PDE4i gyógyszerek (TNFi, IL12/23i) gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i Figyelembe kell venni: megelőző kezelés, beteg választása, egyéb kórfolyamatok és kísérőbetegségek fennállása. A kiválasztott terápiának a betegség lehető legtöbb megnyilvánulását kell kezelnie. Standard terápiás útvonal Gyorsított terápiás útvonal Kezelés a beteg állapotának időszakos újraértékelése a kezelés szükség szerinti módosítása IL=interleukin; i=inhibítor, TNF=tumornekrózisfaktor;PDE4=foszfodieszteráz-4; DMARD=betegségmódosító reumaellenes szer; LEF=leflunomid; MTX=metotrexát; SSZ=szulfaszalazin;CS=kortikoszteroid; ia=intraartikuláris; AE=nemkívánatos esemény;spa=spondylitis ankylopoetica Halványított szöveg = feltételes/nincs adat

25 Bőrtünetek A betegség mely megnyilvánulásai vannak jelen? Bőrelváltozások Javallat Plakkos psoriasis Nyomatékosan ajánlott Helyi kezelések, fényterápia, DMARD-ok (MTX, LEF, CyA), TNFi, IL12/23i, IL17, PDE4i Feltételesen ajánlott Nyomatékosan nem ajánlott Nincs bizonyíték Lokális kezelés, szükség szerint Lokális szerek (keratolitikumok szteroidok, D- vitamin analógok, bőrlágyítók, kalcineuringátlók) Fényterápia, vagy DMARD-ok (MTX, CSA, acitretin, fumársav észterek) vagy PDE4i gyógyszer (TNFi, IL12/23i, IL17i) vagy PDE4i gyógyszer váltás (TNFi, IL12/23i, IL17) vagy PDE4i Figyelembe kell venni: megelőző kezelés, beteg választása, egyéb kórfolyamatok és kísérőbetegségek fennállása. A kiválasztott terápiának a betegség lehető legtöbb megnyilvánulását kell kezelnie. Standard terápiás útvonal Gyorsított terápiás útvonal IL=interleukin; i=inhibítor, TNF=tumornekrózisfaktor;PDE4=foszfodieszteráz-4; DMARD=betegségmódosító reumaellenes szer; LEF=leflunomid; MTX=metotrexát; SSZ=szulfaszalazin;CS=kortikoszteroid; ia=intraartikuláris; AE=nemkívánatos esemény;spa=spondylitis ankylopoetica Kezelés a beteg állapotának időszakos újraértékelése a kezelés szükség szerinti módosítása Halványított szöveg = feltételes/nincs adat

26 A GRAPPA 2015-ös, kísérőbetegségekre vonatkozó ajánlásai A kísérőbetegségek kórismézése elengedhetetlen az AP betegek optimális ellátásához és kezeléséhez. Gyakori kísérőbetegségek: szív-érrendszeri betegség, diabetes, elhízás, metabolikus szindróma, osteoporosis, nem-alkoholos zsírmáj, depresszió. Némelyik kísérőbetegség az AP extra-articuláris megnyilvánulásának (EAM) tekinthető, pl. gyulladásos bélbetegség (IBD), uveitis. Nyomatékosan ajánlott megfontolni a betegek szűrését HIV-re, C- és B-hepatitisre, valamint tuberculosisra (TBC): szív-érrendszeri betegségekre és diabetesre is ajánlott, ill. a többi kísérőbetegségre vonatkozóan megfontolandó a szűrés; a bőrrák-szűrés megfontolandó, ha a beteg kórtörténetében UV-fényterápia és TNFi alkalmazása szerepel. A kísérőbetegségek felmérése azok terápiájának kiterjesztéséhez, vagy a gyógyszeradag módosításához vezethet. HIV = humán immundeficiencia vírus; UV =ultraibolya Orvosi anyag, kizárólag vállalaton belüli használatra! Vállalaton kívül csak a helyi MedReg ellenőrzése után terjeszthető!

27 A kezelés célja AP-ben: az EULAR 2015-ös ajánlásai D átívelő elv: Az AP-ban szenvedő betegek kezelésének célja a lehető legjobb egészségfüggő életminőség elérése a tünetek megszüntetése, a szerkezeti károsodás megelőzése, a funkciók normalizálása, és a közösségi részvétel biztosítása révén. E célok elérésének fontos összetevője a gyulladás felszámolása. Gossec L, et al. Ann Rheum Dis 2015;0:1 12. doi: /annrheumdis

28 A kezelés célja AP-ben: az EULAR 2015-ös ajánlásai 1 1.sz. ajánlás: A kezelés célja a remisszió, vagy legalább az alacsony betegségaktivitás elérése rendszeres monitorozással és a terápia megfelelő módosításával. Terápiás célként meghatározott remisszió: számottevő gyulladásos betegségaktivitás klinikai és laboratóriumi bizonyítékának hiánya. Minimális betegségaktivtiás (MDA) alternatív célként. Meghatározás szerint, a következő 7 közül 5 kritérium teljesítése esetén minimális a betegségaktivitás: 2 nyomásérzékeny ízületek száma (TJC): 1; duzzadt ízületek száma (SJC) 1; PASI 1, vagy BSA 3% fájdalomintenzitás vizuális analóg skála (VAS) alapján: 15/100, PGA: 20/100 HAQ (Health Assessment Questionnaire) pontszám: 0,5/3 nyomásérzékeny enthesis pontok 1 1. Gossec L, és mtsai. Ann Rheum Dis 2015;0:1 12. doi: /annrheumdis Coates, L, és mtsai. Ann Rheum Dis 2010;69:48 53.

29 Összefoglalás Az AP korai kórismézése javítja a betegség hosszú távú kimenetelét. A bőrelváltozások és az ízületi tünetek súlyossága közötti kapcsolat hiánya is hozzájárulhat ahhoz, hogy az AP-t gyakran nem ismerik fel és számos beteg marad kezeletlen. A MDA elérését korai stádiumú AP-ban célul kitűző T2T stratégia javítja a klinikai végeredményt (mérsékli az ízületi károsodás és a bőrelváltozások súlyosságát). Az új nemzetközi EULAR iránymutatások és a T2T ajánlások leszögezik, hogy az AP kezelésekor többek között a remisszió elérését kell célként kitűzni és fokozott figyelmet kell fordítani a cardiovascularis kockázatok felmérésére és megfelelő kezelésére. A T2T stratégia hathatós megvalósításához elengedhetetlen, hogy a betegek és az orvosok közösen hozzák meg a terápiás döntéseket. AZ AP ellátása továbbra is nehéz feladat. A betegség heterogenitásának szem előtt tartása megkönnyíti optimális hosszú távú terápiás stratégiák kidolgozását.

30 Mi az a PEER? A PEER egy nemzetközi edukációs program, melynek célja a betegellátás színvonalának javítása psoriasisban Globális edukációs program az AbbVie támogatásával

31 Háttere és célja Háttér: A guideline-ok nem adnak választ minden kérdésre,... mert nem mindenre áll rendelkezésre evidencia, mert az evidenciákat szolgáltató klinikai vizsgálatokat válogatott betegcsoportokon végzik Cél: Egy olyan gyakorlati útmutató kidolgozása,... mely a guideline-okon túlmenőleg praktikus válaszokat ad a mindennapi rutinban felmerülő kérdésekre Mrowietz U et al. JEADV 2013; 28(4):

32 PEER: Több modulból álló edukációs sorozat STRATÉGIAI CÉL Szisztémás kezelés megfelelő alkalmazásának elősegítése Komorbiditások megfelelő ellátásának támogatása Psoriasis hosszú távú kezelésének optimalizálása TUDOMÁNYOS EDUKÁCIÓS MODULOK Terápiás célok implementálása Terápiaváltás optimalizálása Haszon-kockázat kérdések megbeszélése Előrelépés a psoriasis és a kapcsolódó társbetegségek szisztémás természetének értésében AP megfelelő diagnosztizálása és ellátása bőrgyógyászaton Egyéb komorbiditások értése és ellátása a társszakmákkal együtt Hosszú távú kezelési stratégia koordinálása/irányítása a psoriasis és komorbiditásai ellátására

33 PEER-2 Bőrgyógyászok ismereteinek erősítése az arthritis psoriatica (AP) diagnosztikájában és ellátásában, a bőrgyógyász-reumatológus kooperáció elősegítése

34 Köszönöm a figyelmet! This is an AbbVie-sponsored peer-to-peer scientific exchange meeting

A spondylitis ankylopoetica T2T, Treat to Target kezelési elvei

A spondylitis ankylopoetica T2T, Treat to Target kezelési elvei A spondylitis ankylopoetica T2T, Treat to Target kezelési elvei Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Klinikai Központ Reumatológiai Tanszék Az utóbbi két évtized eredményei a reumatológiában 2000-es évek DMARD

Részletesebben

Újdonságok a spondyloartrhritisek klinikumában és kezelésében

Újdonságok a spondyloartrhritisek klinikumában és kezelésében Újdonságok a spondyloartrhritisek klinikumában és kezelésében Újdonságok a Reumatológia,Immunológia és Fizioterápia területén 2018. 01. 25. Szeged Keszthelyi Péter, BMKK Gyula Reumatológiai Osztály Újdonságok

Részletesebben

Etanercept. Finanszírozott indikációk:

Etanercept. Finanszírozott indikációk: Etanercept Finanszírozott indikációk: 1. Spondylitis ankylopoeticában, amennyiben radiológiailag legalább 2-es stádiumú bilateralis, vagy 3-as, 4-es stádiumú unilateralis sacroileitis, és legalább 3 hónapja

Részletesebben

Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben

Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben + Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben Dr. Pálinkás Márton ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET + Metotrexát (MTX) mint első választandó szer MTX és célzott terápiák kombinációja

Részletesebben

Mennyire tükrözik a remissziós kritériumok a kezelés hatását RA-ban?

Mennyire tükrözik a remissziós kritériumok a kezelés hatását RA-ban? Mennyire tükrözik a remissziós kritériumok a kezelés hatását RA-ban? Soroncz-Szabó Tamás dr. 427HU1701689-01 Soroncz-Orfi_20170420 RA = rheumatoid arthritis Érdekeltségi nyilatkozat Tanácsadói megbízások:

Részletesebben

A progresszió megállításának jelentősége és lehetőségei rheumatoid arthritisben: a T2T stratégia aktuális vonatkozásai

A progresszió megállításának jelentősége és lehetőségei rheumatoid arthritisben: a T2T stratégia aktuális vonatkozásai A progresszió megállításának jelentősége és lehetőségei rheumatoid arthritisben: a T2T stratégia aktuális vonatkozásai Polgár Anna Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Haladás a reumatológia,

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Az egészségügyért felelős miniszter 2011. december 23-i rendeletében módosította az egészségügyi

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének 2013-ben felülvizsgált TERVEZET 2013.11.15. Országos Egészségbiztosítási Pénztár Egészség, biztonság! 1. Azonosítószám: 17/2013. 2. Az eljárásrend

Részletesebben

Együttműködési lehetőségek spondyloarthritises betegek kezelésében

Együttműködési lehetőségek spondyloarthritises betegek kezelésében Együttműködési lehetőségek spondyloarthritises betegek kezelésében A spondyloarthritis (SpA) fogalma Hasonló tünetek: spondyloarthritis, extraartikuláris manifesztációk (EAM), sacroileitis Nem differenciált

Részletesebben

Hogyan gyógyítsuk az RA-t Európában?

Hogyan gyógyítsuk az RA-t Európában? Hogyan gyógyítsuk az RA-t Európában? Dr. Poór Gyula Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Semmelweis Egyetem Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki Csoport Haladás a reumatológia, immunológia

Részletesebben

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Adalimumab. Finanszírozott indikációk:

Adalimumab. Finanszírozott indikációk: Adalimumab Finanszírozott indikációk: 1. Felnőttkori súlyos luminaris Crohn-betegség (18 éves kor felett és CDAI > 300) kezelésére - a finanszírozási eljárásrendekről szóló miniszteri rendeletben meghatározott

Részletesebben

Infliximab. Finanszírozott indikációk:

Infliximab. Finanszírozott indikációk: Infliximab Finanszírozott indikációk: 1. Felnőttkori súlyos luminaris Crohn-betegség (18 éves kor felett és CDAI > 300) kezelésére - a finanszírozási eljárásrendekről szóló miniszteri rendeletben meghatározott

Részletesebben

A PLAKKOS PSORIASIS DIAGNOSZTIKÁJÁNAK ÉS KEZELÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSI ELJÁRÁSRENDJE

A PLAKKOS PSORIASIS DIAGNOSZTIKÁJÁNAK ÉS KEZELÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSI ELJÁRÁSRENDJE plakkos_psoriasis2011-k.qxd 2011.03.08. 20:48 Page 1 BÕRGYÓGYÁSZAT A PLAKKOS PSORIASIS DIAGNOSZTIKÁJÁNAK ÉS KEZELÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSI ELJÁRÁSRENDJE Bõr- és Nemibetegségek Szakmai Kollégiuma 1. Az eljárásrend

Részletesebben

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

Arthritis psoriatica. Arthritis psoriatica

Arthritis psoriatica. Arthritis psoriatica BŐRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 2018 94. ÉVF. 4. 210 214. DOI 10.7188/bvsz.2018.94.4.10 Arthritis psoriatica Arthritis psoriatica SZABÓ ZOLTÁN DR., SZEKANECZ ZOLTÁN DR. Debreceni Egyetem ÁOK, Belgyógyászati

Részletesebben

Mit tehet egy innovatív gyógyszercég a hazai reumatológiai gyakorlat megismeréséért?

Mit tehet egy innovatív gyógyszercég a hazai reumatológiai gyakorlat megismeréséért? Mit tehet egy innovatív gyógyszercég a hazai reumatológiai gyakorlat megismeréséért? Dr. Juhász Péter ORFI HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN, 2012-2014 Budapest, 2015. április

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének 2013-ben felülvizsgált TERVEZET 2013. 11.15. Országos Egészségbiztosítási Pénztár Egészség, biztonság! 1. Azonosítószám: 13/2013. 2. Az eljárásrend

Részletesebben

Spondyloarthritisek felosztása, az új ASAS kritériumrendszer Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék. 2013.10.01. Szeminárium

Spondyloarthritisek felosztása, az új ASAS kritériumrendszer Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék. 2013.10.01. Szeminárium Spondyloarthritisek felosztása, az új ASAS kritériumrendszer Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2013.10.01. Szeminárium A spondyloarthritis (SpA) fogalma Nem differenciált SpA Juvenilis SpA Arthritis

Részletesebben

A spondylitis ankylopoetica (SPA) és terápiája. Szántó Sándor

A spondylitis ankylopoetica (SPA) és terápiája. Szántó Sándor A spondylitis ankylopoetica (SPA) és terápiája Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék Spondylarthritisek (SpA) és spondylitis ankylopoetica (SPA) Nem differenciált SpA Juvenilis SpA Arthritis colitis

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Az orvosok akkor

Részletesebben

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2013.

Részletesebben

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest, 2010. február

Részletesebben

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember

Részletesebben

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

JAK kináz-gátlók hatékonysága és biztonságossága

JAK kináz-gátlók hatékonysága és biztonságossága JAK kináz-gátlók hatékonysága és biztonságossága Juhász Péter Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Haladás a reumatológia, immunológia és osteológia területén 2015-2017 2018. április 19-20.

Részletesebben

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban 2007-2011 között Dr. Hortobágyi Judit Pikkelysömörre gyakorolt hatása 2007-től 2009-ig 1. Lokális hatása 2. Szisztémás hatása 3. Állatkísérlet

Részletesebben

Metotrexát tabletta vagy injekció? Beviteli formák és hatékonyság

Metotrexát tabletta vagy injekció? Beviteli formák és hatékonyság Metotrexát tabletta vagy injekció? Beviteli formák és hatékonyság Dr. Vereckei Edit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest Haladás a reumatológia, immunológia és osteológia területén

Részletesebben

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Az arthritis psoriatica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember

Részletesebben

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009.

Részletesebben

A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására

A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására A PASI-index változása komplex harkányi bőrgyógyászati kezelés hatására Dr.Tóth Andrea Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Psoriasis (pikkelysömör) ismeretlen eredetű krónikus, rekurráló, gyulladásos

Részletesebben

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési

Részletesebben

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja. Készítette: A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja. Készítette: A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium Jóváhagyom: Dr. Réthelyi Miklós miniszter ph A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja Az arthritisek kezeléséről szintetikus és biológiai betegségmódosító gyógyszerekkel Készítette: A Reumatológiai

Részletesebben

Új (?) törekvések a gyógyszerek költséghatékonyságának. megítélésében

Új (?) törekvések a gyógyszerek költséghatékonyságának. megítélésében Új (?) törekvések a gyógyszerek költséghatékonyságának megítélésében Géher Pál dr. Budapest, 2010. május 3. Fekvőbeteg szakellátás Gyógyszertámogatás Összes kiadás 1 800 000 1 600 000 1 400 000 1 200 000

Részletesebben

NEFMI szakmai protokoll

NEFMI szakmai protokoll 1. oldal NEFMI szakmai protokoll az arthritisek kezeléséről szintetikus és biológiai betegségmódosító gyógyszerekkel 1 Készítette: A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium 1. Alapvető megfontolások

Részletesebben

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A juvenilis idiopathias arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János

Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János Dr. Kóti Tamás, Soós Mányoki Ildikó, Dr. Daróczi János 2013. szeptember 14. Bevezetés A Szent Kristóf Szakrendelő kontrolling és minőségbiztosítási csoportja 2009 óta végez részletes szakmai és gazdasági

Részletesebben

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A spondylitis ankylopoetica diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei

A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei Translation into: Completed by: Email: SOC 1 SOC 2 HUNGARIAN Dr. Géza BÁLINT bjd@t-online.hu Az RA tüneteivel jelentkező betegnek

Részletesebben

Újdonságok a spondyloarthritisek klinikumában

Újdonságok a spondyloarthritisek klinikumában Újdonságok a spondyloarthritisek klinikumában Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Klinikai Központ Reumatológiai Tanszék A spondyloarthritis (SpA) fogalma Hasonló tünetek: spondyloarthritis, extraartikuláris

Részletesebben

Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek

Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek Teljes élet SPA-ban, új reumatológiai kezelési lehetőségek Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszék SPA romlása megfelelő kezelés hiányában Krónikus gerincelváltozások

Részletesebben

A mozgásszervi ultrahang gyakorlati haszna arthritisekben

A mozgásszervi ultrahang gyakorlati haszna arthritisekben A mozgásszervi ultrahang gyakorlati haszna arthritisekben Mandl Péter Klinische Abteilung für Rheumatologie, Medizinische Universität, Wien Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest Haladás

Részletesebben

Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata

Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék 2014.05.07. Szeminárium A gyulladásos

Részletesebben

XVI. Pécsi Reumatológus Rezidens és Szakorvosjelölt Fórum

XVI. Pécsi Reumatológus Rezidens és Szakorvosjelölt Fórum A Magyar Reumatológusok Egyesülete és az Immunológiai Reumatológiai és Rehabilitációs Egyesület szervezésében: XVI. Pécsi Reumatológus Rezidens és Szakorvosjelölt Fórum 2018. április 13-14. A rendezvény

Részletesebben

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2014.02.05. Szeminárium Szisztémás OP SPA-ban Csigolyatörés SPA-s

Részletesebben

Arthritisek és biológiai terápia

Arthritisek és biológiai terápia Arthritisek és biológiai terápia Szamosi Szilvia DE OEC, Reumatológiai Tanszék Háziorvosi Reumatológiai Esték 2013. november 20. TÉMÁK Korai arthritis, RA Spondyloarthritisek Köszvény KORAI ARTHRITIS,

Részletesebben

Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz

Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 A vaszkulitisz típusai és osztályozása A gyermekkori vaszkulitiszt

Részletesebben

A perzisztencia jelentősége a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésében

A perzisztencia jelentősége a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésében A perzisztencia jelentősége a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésében Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN

Részletesebben

Tel: +36-1-482-5147 Fax: +36-1-482-5033. Budapest 2005. szeptember 28. hecon.uni-corvinus.hu. HunHTA, az

Tel: +36-1-482-5147 Fax: +36-1-482-5033. Budapest 2005. szeptember 28. hecon.uni-corvinus.hu. HunHTA, az Egészség-gazdaságtani és Technológiaelemzési Munkacsoport Közszolgálati Tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8. A biológiai szerek szerepe az arthritis psoriatica gyógykezelésében, különös tekintettel az infliximab

Részletesebben

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest, 2010. február 15.

Részletesebben

Haladás a spondyloarthritisek kezelésében

Haladás a spondyloarthritisek kezelésében Haladás a spondyloarthritisek kezelésében Kiss Emese ORFI HELIA 2018 Az előadást a Novartis Hungária Kft. támogatta. Az előadás tartalma az előadó eredményeit és önálló szakmai álláspontját tükrözi és

Részletesebben

Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban?

Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban? Változott-e a fizioterápia jelentősége, a rehabilitáció team szerepe a biológiai terápia bevezetésével SPAban? Mikó Ibolya Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet ORFMMT XXXI. Vándorgyűlése 2012.

Részletesebben

Spondylitis ankylopoeticahoz társuló osteoporosis

Spondylitis ankylopoeticahoz társuló osteoporosis Spondylitis ankylopoeticahoz társuló osteoporosis Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2013.11.05. Szeminárium Csontfelszivódás és csontképzés SPA-ban egészséges előrehaladott SPA Spondylitis ankylopoetica

Részletesebben

A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember

Részletesebben

Aktualitások a gyulladásos gerincbetegségek korai diagnózisában és kezelésében

Aktualitások a gyulladásos gerincbetegségek korai diagnózisában és kezelésében Aktualitások a gyulladásos gerincbetegségek korai diagnózisában és kezelésében Pulai Judit Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár, 2014. márc. 29 1 Alapelvek: spondyloarthritisek

Részletesebben

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége Nemes Éva Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen Treat to target stratégia - Tradicionális kezelési stratégiák

Részletesebben

Familiáris mediterrán láz

Familiáris mediterrán láz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Familiáris mediterrán láz Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Általában a következő módszert követik: Klinikai gyanú: az FMF

Részletesebben

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Idiopátiás Artritisz Verzió 2016 3. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 3.1 Milyen laboratóriumi vizsgálatok szükségesek? A diagnóziskor bizonyos laboratóriumi

Részletesebben

II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI. origamigroup BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA

II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI. origamigroup BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA II. A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELVEI origamigroup www.origami.co.hu II. A rheumatoid arthritis kezelésének általános

Részletesebben

Sütő Gábor PTE KK Reumatológiai és Immunológiai klinika

Sütő Gábor PTE KK Reumatológiai és Immunológiai klinika Biológiai terápiák több éves széles körű alkalmazásának terápiás tapasztalatai, sikerei és kudarcai: Mennyit ment a világ előbbre a biotechnológiai gyógyszeres terápiával? Sütő Gábor PTE KK Reumatológiai

Részletesebben

IV. melléklet. Tudományos következtetések

IV. melléklet. Tudományos következtetések IV. melléklet Tudományos következtetések 61 Tudományos következtetések Háttér-információ A ponatinib egy tirozin-kináz inhibitor (TKI), amelyet a natív BCR-ABL, valamint minden mutáns variáns kináz beleértve

Részletesebben

Dr. Széll Sára Hagymatikum

Dr. Széll Sára Hagymatikum Makó természeti kincsei Dr. Széll Sára Hagymatikum 1 ISZAP Történeti visszapillantás Iszap fogalma Gyógyiszap Honnan nyerjük? Erdély, Csíki hegyek, Arad, Szeged útvonal 683km, szintkülönbség 811m, Hordalék

Részletesebben

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont

A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont A korai magömlés diagnózisa és terápiája (ISSM 2014-es ajánlása alapján) Dr. Rosta Gábor Soproni Gyógyközpont ISSM definíció- 2014 Szexuális aktivitás során az ejakuláció állandóan vagy visszatérően bekövetkezik

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

NALP-12-Höz Társult Visszatérő Láz

NALP-12-Höz Társult Visszatérő Láz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro NALP-12-Höz Társult Visszatérő Láz Verzió 2016 1. MI A NALP-12-HÖZ TÁRSULT VISSZATÉRŐ LÁZ 1.1 Mi ez? A NALP-12-höz társult visszatérő láz egy genetikai betegség.

Részletesebben

A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A rheumatoid arthritis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest, 2010. február

Részletesebben

A rheumatoid arthritis diagnosztikája és kezelése

A rheumatoid arthritis diagnosztikája és kezelése A rheumatoid arthritis diagnosztikája és kezelése Finanszírozási protokoll háttéranyaga Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. augusztus

Részletesebben

Fiatalkori derékfájás közös felelősség a diagnosztikában és kezelésben

Fiatalkori derékfájás közös felelősség a diagnosztikában és kezelésben CZP SCT 039732 042015 Fiatalkori derékfájás közös felelősség a diagnosztikában és kezelésben Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Reumatológiai Tanszék Budapest, 2015. április 17. Közös felelősség

Részletesebben

Arthritis psoriatica. Szűcs Gabriella. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszék

Arthritis psoriatica. Szűcs Gabriella. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszék Arthritis psoriatica Szűcs Gabriella Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszék Epidemiológia I. Psoriasis: 2-4 % (fehér bőrűek) PsA: 0.1-1.2%. PsA psoriasisos betegek

Részletesebben

AZ OSTEOARTHROSIS GYÓGYSZERES TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEINEK NÉHÁNY ASPEKTUSA DR. FODOR BERTALAN 1, DR. PAPP MIKLÓS 1,2

AZ OSTEOARTHROSIS GYÓGYSZERES TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEINEK NÉHÁNY ASPEKTUSA DR. FODOR BERTALAN 1, DR. PAPP MIKLÓS 1,2 Egészségtudományi Közlemények, 3. kötet, 2. szám (2013), pp. 29 33. AZ OSTEOARTHROSIS GYÓGYSZERES TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEINEK NÉHÁNY ASPEKTUSA DR. FODOR BERTALAN 1, DR. PAPP MIKLÓS 1,2 Összefoglalás: az osteoarthrosis

Részletesebben

ARTHRITIS PSORIATICA TERÁPIÁS ÚJDONSÁGOK. UJFALUSSY ILONA dr. HM EK

ARTHRITIS PSORIATICA TERÁPIÁS ÚJDONSÁGOK. UJFALUSSY ILONA dr. HM EK ARTHRITIS PSORIATICA TERÁPIÁS ÚJDONSÁGOK UJFALUSSY ILONA dr. HM EK GRAPPA ajánlás az AP kezelésére GRAPPA treatment guidelines for psoriatic arthritis (2006, Kavanaugh, et al. ) BETEGSÉG MEGJELENÉSE INDÍTÁS

Részletesebben

Mozgásszervi elváltozások a betegek több min 90%-ában észlelhető.* Különösen a kéz érintettsége határozza meg lényegesen az életminőséget **

Mozgásszervi elváltozások a betegek több min 90%-ában észlelhető.* Különösen a kéz érintettsége határozza meg lényegesen az életminőséget ** A szisztémás sclerosis (SSc) a bőrt, belső szerveket (gastrointestinalis rendszer,tüdő, szív, vese),és a mozgásszerveket érintő komplex pathomechanizmusú, egész életen át tartó megbetegedés * Fő patogenetikus

Részletesebben

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Dr. Mike Andrea 1, Dr. Tamás László 2, Dr. Tompos Tamás 2 1 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Neurológiai Osztály 2 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház,

Részletesebben

Spondyloarthritisek, reaktív arthritis

Spondyloarthritisek, reaktív arthritis Spondyloarthritisek, reaktív arthritis Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Reumatológiai Tanszék 1 A spondyloarthritis (SpA) fogalma Hasonló tünetek: spondyloarthritis, extraartikuláris

Részletesebben

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely A klinikai vizsgálatokról Dr Kriván Gergely Mi a klinikai vizsgálat? Olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amely egy vagy több vizsgálati készítmény klinikai, farmakológiai, illetőleg más farmakodinámiás

Részletesebben

Biológiai kezelés gyulladásos mozgásszervi kórképekben: Múlt, jelen, jövő

Biológiai kezelés gyulladásos mozgásszervi kórképekben: Múlt, jelen, jövő Biológiai kezelés gyulladásos mozgásszervi kórképekben: Múlt, jelen, jövő Dr. Poór Gyula Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Semmelweis Egyetem Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki Csoport

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM. Egészségügyi szakmai irányelv

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM. Egészségügyi szakmai irányelv Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM Egészségügyi szakmai irányelv az axiális spondyloarthritisek kezelésére Típusa: Klinikai egészségügyi

Részletesebben

Arthritis és Osteoporosis világnap, 2012. október 10.

Arthritis és Osteoporosis világnap, 2012. október 10. A XXI. század kihívásai a reumatológiában Dr. Szekanecz Zoltán DEOEC Reumatológiai Tanszék Arthritis és Osteoporosis világnap, 2012. október 10. Az arthritisek és osteoporosis kezelésének céljai A tünetek

Részletesebben

Vascularis eltérések spondylitis ankylopoeticaban

Vascularis eltérések spondylitis ankylopoeticaban Vascularis eltérések spondylitis ankylopoeticaban Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtuományi Centrum Reumatológiai Tanszék Spondylitis ankylopoetica (SPA) jellemzői Krónikus, progresszív

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

III./ 5. Szisztémás gerincbetegségek- Szeronegatív spondarthritisek

III./ 5. Szisztémás gerincbetegségek- Szeronegatív spondarthritisek III./ 5. Szisztémás gerincbetegségek- Szeronegatív spondarthritisek Bevezetés A következő fejezetben olyan betegségek bemutatására kerül sor, melyek didaktikai és gyakorlati szempontokat figyelembe véve

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az ízületi gyulladások betegségmódosító terápiájáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az ízületi gyulladások betegségmódosító terápiájáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az ízületi gyulladások betegségmódosító terápiájáról Készítette: A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium Bevezetés A reumatológiai (mozgásszervi)

Részletesebben

Secukinumabbal szerzett klinikai tapasztalataink krónikus plakkos psoriasisban szenvedő betegek terápiájában*

Secukinumabbal szerzett klinikai tapasztalataink krónikus plakkos psoriasisban szenvedő betegek terápiájában* BŐRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 2017 93. ÉVF. 6. 309 314. Secukinumabbal szerzett klinikai tapasztalataink krónikus plakkos psoriasisban szenvedő betegek terápiájában* Our clinical experience with

Részletesebben

2018. EüK. 8. szám EMMI szakmai irányelv 3. (hatályos: )

2018. EüK. 8. szám EMMI szakmai irányelv 3. (hatályos: ) Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a rheumatoid arthritis szintetikus és biológiai betegségmódosító gyógyszerekkel történő hazai kezelése az EULAR 2016-os ajánlása alapján Típusa: Klinikai

Részletesebben

Mikor merül fel szisztémás autoimmun betegség (kötıszöveti betegség) gyanúja?

Mikor merül fel szisztémás autoimmun betegség (kötıszöveti betegség) gyanúja? Szisztémás autoimmun és gyulladásos reumatológiai kórképek diagnosztikája és terápiája Prof. Dr. Czirják László (PTE, KK, Reumatológiai és Immunológiai Klinika) Pécs Mikor merül fel szisztémás autoimmun

Részletesebben

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29.

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29. A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN dr. Bezsila Katalin DEMIN XV. 2015. május 29. Gyógyszertár = egészségügyi intézmény A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN III. Kiegészítő terápiák a rheumatoid arthritis kezelésében A II. fejezetben

Részletesebben

Dr. Ormos Gábor ORFI. ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009.

Dr. Ormos Gábor ORFI. ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009. Dr. Ormos Gábor ORFI ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009. Ormos G.: Reuma és psziché : ORFI Tud. Ülés, 1982. 2006 Pszichés tényezők a reumatológiai rehabilitációban (előadás) 2008. ORFI Továbbképző konferencia,

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Depresszió miatt jelenleg, illetve korábban kezeltek munkaköri orvosi alkalmasságának meghatározása,

Részletesebben

Háziorvosi tanfolyam, 2012. november 11.

Háziorvosi tanfolyam, 2012. november 11. A reumatológia alapjai háziorvosoknak Dr. Szekanecz Zoltán DEOEC Reumatológiai Tanszék Háziorvosi tanfolyam, 2012. november 11. Reumatologiai kórképek rövid felosztása 1. Arthritisek (gyulladásos kórképek)

Részletesebben

Háziorvosi kötelező fenntartó, 2013. február 6.

Háziorvosi kötelező fenntartó, 2013. február 6. Reumatológia update háziorvosoknak Dr. Szekanecz Zoltán DEOEC Reumatológiai Tanszék Háziorvosi kötelező fenntartó, 2013. február 6. Reumatologiai kórképek rövid felosztása 1. Arthritisek (gyulladásos kórképek)

Részletesebben

Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek

Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek Herjavecz Irén Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2009.április 20. Népbetegségek a pulmonológiában Epidemiológiai és morbiditási súlyukat tekintve a

Részletesebben