KEDVES OLVASÓ! Sárosdi Gina

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KEDVES OLVASÓ! Sárosdi Gina"

Átírás

1

2

3 IDÔSZAKOS INGYENES KIADVÁNY Felnôttképzési Nyilvántartási szám: , december január VI. évfolyam 9. szám. Ingyenes kiadvány, megjelenik a hónap elsô keddjén 5000 példányban. Kiadja a KANGA Közhasznú Egyesület 7627 Pécs, Zsigmond utca / Ügyfelfogadás: Erreth Lajos u. 25. (az ALMA Nyelviskolával közös irodában) H Cs: illetve elôzetes egyeztetés alapján. Felelôs szerkesztô: a KANGA Egyesület elnöke Szerkesztô: Sárosdi Gina +3630/ Decemberi januári számunk szerzôi: SZABÓ ZSUZSANNA PANDUR ZSANETT FELLER ADRIENNE DR. BREYER HELGA DR. KOVÁCS RAMÓNA TÖRÖK ESZTER SÁROSDI GINA Programok: SÁROSDI GINA H Cs: / Reklámok: KORPA EDIT Címlapfotó: BUBLIKUM FOTOGRÁFIA 0630/ Elôkészítés: Tóth Árpád Nyomda: Bocz Nyomdaipari Kft. Lapzárta minden hónap 10-én. A programváltoztatás jogát fenntartjuk! A lapban megjelent hirdetések és programok tartalmáért a kiadó nem vállal felelôsséget. Olvasói leveleket és fotókat a címre várjuk. A beküldött anyagokat a szerkesztôség nem archiválja, és nem küldi vissza. KEDVES OLVASÓ, TARTALOM 3 KEDVES OLVASÓ! Az idei szép és hosszú ôsz után csak lassan érkezett meg hozzánk a karácsonyváró hangulat. Kicsit késve is eszméltem rá, hogy mennyi mindent szeretnék még megvalósítani az ünnepek elôtt. De aztán hamar belelendültem az ötletelésbe, és a megvalósításukba is. Készülnek már a sapkák, játékok, mézeskalácsfigurák. Ilyenkor valahogy sokkal több erôt, kedvet érzek magamban néhány plusz feladathoz. De mitôl is olyan varázsos ez az idôszak? Mitôl olyan különleges a karácsony? Az ajándékozástól? A néhány napos globális munkaszünettôl? A karácsonyfától? A gyerekkori élményeinktôl? A karácsony misztériumától? Mindegyik, és egyik sem. Azt hiszem, mindezek összevéve adják a varázst, és mindenkinek más-más arányban dominálnak. Számomra néhány éve, mint minden nap, a Karácsony is a családról szól. A gyermekeim csillogó szemérôl, a sürgés-forgásról a konyhában, az éjszakai ajándékgyártásról, a fenyôillatról, a gyertyafényes, meghitt estékrôl. Kívánok nektek is feledhetetlen karácsonyi estéket! Sárosdi Gina Írjátok meg nekünk, ti hogyan teszitek egyedivé és felejthetetlenné a Karácsonyt családotok számára! A TARTALOMBÓL: Várandósság, szülés: Szakértônktôl Amikor nincs szaksegítség 6 7 Szülészeti Klinika Szülôszoba 8 9 Aromaterápia - Szülés alatt 33 Babák, gyerekek: Hátamon a srácom Hordozókendôk és nôi sorsok 4 5 Baba a bilin 30 Testi-lelki egészség: PCOS Vajon engem is érint? 31 Kreatív: Ó, szép fenyô 34 Programok Kanga Egyesület: Hírek, szolgáltatások 10 Kanga Bolt:

4 4 HÁTAMON A SRÁCOM Scheich Gáspárné (született Riegl Anna) unokájával, Himesháza, Fotó: Szepesi Anna Hogyan került kapcsolatba a hordozással? A lányom 21 éve született, s akkoriban nagyon vágytam volna akármilyen számomra hiteles hordozási tanácsra, hordozótextíliára, de semmiféle elérhetô információm nem volt. Amikor a párommal pár hónapra Párizsba mentünk ösztöndíjjal a 7 hónapos kisbabával, borsos áron vettem azonnal egy márkás, textillel bevont kengurut (mert csak ezt találtam), s ebben vittem boldogan a kislányomat várost nézni. Hozzá kell tegyem, hogy a legvidámabb hordozási mód azonban az volt, amikor az apja a nyakába vette. A baranyai hordozókendôkkel az immár felnôtté vált lányomtól való pszichés elengedés idôszakában találkoztam. Számomra nehéz volt ez az idôszak, mert szoros a lelki kapcsolatom a lányommal, s nem véletlen, hogy amikor 2006-ban a Vögységben található Kárászban találkoztam Mezei Ottó fazekasnál tizenhárom baranyai német, nagyméretû, gyapjúból szôtt gyermekhordozó kendôvel, akkor beléjük szerettem az elsô pillantásra. Mûvészettörténészként, s a szövésben is HORDOZÓK Beszélgetés Szepesi Annával járatos asszonyként láttam, hogy ez a típusú gyapjúszövésmód ismeretlen a szakma számára, s hogy ez egy textiltörténeti kuriózum, utána kell járnom, hogy mi is a háttere ennek. Rabul ejtett a sugárzóan misztikus kisugárzása is a textíliáknak. S most, 2010-ben hogy megértettem a történetét, az eredetét a textíliának, a budapesti nagyközönség is megcsodálhatta a textileket a Textilmúzeumban 2010-ben, a pécsi nagyközönség pedig a 2011-es Lenau Házban megrendezett kiállításon (2011. február 11 és április 29 között), a vonzalmam a Kindstuch iránt tovább tart. Miért Baranyában volt jellemzô a hordozás? Nemcsak Baranyában volt jellemzô a hordozás. A világon minden anya, apa és nagyszülô hordozza, magával viszi az önállótlan csecsemôt. A középkorban például Európában vagy a természeti társadalmakban a mai napig a hordozókendô, a hordozható deszkabölcsô vagy a vesszôkosár állt rendelkezésére a cipelésre. Giotto Padovában, a Cappella degli Scrovegniben az Egyiptomba menekülô Máriát úgy ábrázolja, hogy a kisdedet egy hordozókendôvel köti a nyakába, ahogy Itáliában akkoriban szokás volt. Európában sok helyütt ez a szokás a földmûvelô-paraszti társadalomban a huszadik század közepéig fenmaradt. Magyarországon a Felföldön a palócoknál, a szlovákoknál egészen elterjedt ugyanez a típusú hordozás, mint a baranyai németeknél, többek között tácsinak nevezték a textíliát, amely azonban nem gyapjúból készült, hanem vászonszôttes volt, s az 1960-as évekig használatban volt. A tácsi típusú hordozókendôk, miként a baranyai német hordozókendôk rituális funkciója is azonos. A gyermekágyas asszonyok elfüggönyzését szolgálták eredetileg, hogy elijesztô mintázatukkal védjék az anyát és ZsebiBabaFüzet december január

5 HÁTAMON A SRÁCOM NDÕ ÉS NÕI SORSOK 5 gyermekét a rontó hatalmaktól, a szemmelveréstôl, továbbá másik lényeges funkcióként rituális kellékei voltak az asszonyavatásnak, vagy más elnevezéssel az egyházkelônek. Az asszonyavatás alkalmával a baranyai németeknél a gyönyörû, csíkokkal díszített gyapjúkendôbe vitték a gyermeket a templomi áldásra, 9 nappal vagy néhány héttel a szülés után, a gyermekágyas szakasz lezárásaként. Egyes német asszonyok Baranyában arról is beszéltek, hogy a gyapjú hordozókendôt vitte magával az édesapja takaróként, amikor kényszermunkára vitték a második világháború után, vagy egy másik asszony az egyik hordozókendôjével a férjét takarta le a koporsóban, másikkal a fiatalon elhunyt unokáját, mert azt gondolta, hogy itt lesznek a legjobb helyen. Ôsi érzelmek, gondolatok, hit kapcsolódik ezekhez a textíliákhoz és sok helyütt megôrizték a mai napig. Magyarország más területein is jellemzô volt a hordozás? A fentebb elmondtam, hogy a Felföldön is nagyon hasonló módon használtak hordozókendôt a palóc vagy szlovák asszonyok, mint a baranyai német asszonyok. Hangsúlyozom a rituális funkciót, amellett, hogy a mindennapi teherhordás eszközei is voltak. Érdekes tény, hogy Baranyában, például Kátolyban, a sokác asszonyok is megszôtték a sarenicát, a hordozókendôt német mintára. A sokác asszonyok maguk szôttek otthon (a német Kindstuchot legtöbbnyire férfi takácsok készítették), a kötény, a ferta mintáját követve készítették a hordozókendôt. A hercegszántói szláv asszonyok a berliner kendôvel kötötték magukhoz a gyermeket, elbeszélôk szerint. Sárosdi Gina Használják még ma is a kendôket? Baranyában, egyes nagymamák még a mai napig idônként hordozzák otthon az unokát, mert tudják, hogy a csecsemô hamar megnyugszik, elalszik a Tuch-ban. Kötik magukhoz a csecsemôt, érzelmileg is. A rituális funkció nem él már. Németországban milyen formái voltak még a hordozásnak? Thüringiában például egy Kindermantelnek (Gyermek hordó köpönyeg) nevezett pellerines szabású köpönyegbe fogták magukhoz a csecsemôt, az appenzelleri svájci asszony egy kis teknôben, a Harz-hegység vidékén háti kosárban vitték a gyermeket. A kiállítás katalógusában minderrôl szót ejtek részletesebben. Teljes cikkünket a Kanga Egyesület honlapján olvashatod:

6 6 SZAKÉRTÔNK VÁLASZOL "Lenne egy kérdésem, ami tegnap merült fel bennem. Ha egy terhes nô egyedül van a pusztában, nem számíthat semmi emberi segítségre, akkor is kijön belôle a gyerek. És élve?" A szülésnél is mûködnek az ösztönök, ha rájuk mered bízni magadat. Egy idôs külföldi bába elôadásán hallottam valamit, ami nagyon tetszett nekem: a szülésnél a nôre csak nyaktól lefelé van szükség. Ez igazán találó kép, bár hozzátenném, hogy elôtte, a szülésre való felkészülésnél pedig nagyon is szükség van rá éppen nyaktól felfelé. Azért, hogy mire a nagy esemény elkezdôdik, addigra már nyugodt lelkiismerettel kikapcsolhassa az agyát, és teret engedjen a testének, amely természetesen, magától értetôdôen tudja a dolgát. Vagyis ha egy várandós egyedül van a pusztában, akkor is megszül, egészséges, ép és életrevaló babát. Amikor csak magára számíthat egy szülô nô, és képes bízni magában, akkor olyan erô szállja meg, ami legyôzhetetlenné teszi. A babák meg arra vannak kitalálva, hogy bejárják a születés útját. Minden porcikájuk úgy alakul ki odabenn, hogy felkészüljön erre a nem könnyû, de kivitelezhetô feladatra: a koponyacsontjaik össze tudnak csúszni egymáson, a köldökzsinór úgy tekeredik, és olyan rugalmas, mint a telefonzsinór, hogy elkerülje a vészes feszülést. A baba testét síkos magzatmáz borítja, hogy "jobban csússzon". A méh kontrakciói között szünetek vannak, amikor a baba és a mama is szusszanhat, erôt gyûjthet a következô hullámhoz hogy csak a legfontosabbakat említsem. A szüléshez semmi másra nincs feltétlen szükség, csak egy vajúdó nôre és a magzatára. A természet nem bonyolítja feleslegesen a dolgokat, hiszen az a célja, hogy az élet folytonos legyen, és a nagy gonddal kievolúciózott fajok lehetôleg ne haljanak ki már az elsô megmérettetés, a születés próbáján való elbukással. Mit tehetsz azért, hogy szülés közben kikapcsolhasd az agyadat? A várandósságod alatt olvass, informálódj, hogy kirajzolódjon elôtted, pontosan hogyan szeretnél szülni! Utána gyûjts magad köré olyan ZsebiBabaFüzet december január

7 Amikor nincs szaksegítség embereket, akiknek megtanítod, mit szeretnél, és akik értik is, hogy miért akarod úgy, ahogy akarod. Legyenek körülötted védelmezô körként, amikor vajúdni kezdesz! Hogy át tudd nekik adni a biztonság megteremtésének feladatát, és te arra tudj koncentrálni, amiben épp benne vagy. Ne kelljen kifelé figyelned: csak a testedre és a babádra. A komplikációmentes szüléshez a kutatások szerint a legfontosabb feltétel, hogy az anya teljes biztonságban érezze magát a helyzetében. Csak nézd meg, hogyan zajlik ez a természetben, ahonnan mi is származunk bár hajlamosak vagyunk megfeledkezni a gyökereinkrôl: Egy állat, ha veszélyben érzi magát, nem szül. Már megkezdôdött vajúdását is leállítja. Hiszen ha veszélyhelyzetben hozná világra a kölykét, akkor rontaná a saját és az utód életesélyeit. Ezt az ösztön mellett bonyolult hormonrendszer is szabályozza. Hiába felejtette el az ember fejben az életösztön parancsát a 21. századra, a hormonrendszerünk még mindig az ôsemberével azonos, és még mindig emlékszik a régi mintára: Fenyegetett helyzetben nem szülünk! Ha megijedsz, ha kiszakítanak a megszokott környezetedbôl, ha olyasmiket csinál(tat)nak veled, amiket a normál életedben kerülni igyekszel pl. beöntés, ha beszélnek a fejed fölött, de neked nem magyarázzák el, mirôl van szó valójában, vagy ha eleve kételkednek abban, hogy meg tudod csinálni, ezek mind azt mondják neked tudat alatt: Ez a hely(zet) nem biztonságos. Inkább lassítok, hátha javulnak a körülmények, amíg várok A várandósság ideje lehetôség rá, hogy megszervezd magad köré azokat a körülményeket, amelyek számodra a biztonságot nyújtják: kiválaszthatod, hol szeretnél szülni, és kinek a szakmai kísérésével. Elôre SZAKÉRTÔNK VÁLASZOL tisztázhatod, mely beavatkozásokat szeretnél elkerülni, és melyek azok, amelyekbe beleegyezel. Elmondhatod a szülésedre felkért kísérôdnek, orvosnak, bábának, szülésznônek, dúlának, csecsemôsnôvérnek, gyermekorvosnak az igényeidet, félelmeidet, és választ kérhetsz a kérdéseidre. És ha ezek a feltételek tisztázódtak, akkor már ki tudod kapcsolni a fejedet a nagy eseményre, mert biztos lehetsz benne, hogy aki ott van veled, az mind érted dolgozik. Szabó Zsuzsanna Teljes cikkünket a Kanga Egyesület honlapján olvashatod: 7

8 8 KLINIKA Sorozatunk folytatásaképpen, ebben a hónapban a szülôszobákba látogattunk el. Kaiser Melinda szülésznôt kérdeztem arról, mik a szokások és szabályok a Pécsi Szülészeti Klinika szülôszobáiban. Milyen változások történtek az átalakítások során a szülôszobákban, és környékén? Intézményünkön belül más helyre kerültek a felújított szülôszobák, és több szülésznô dolgozik a megnövekedett szülések számának megfelelôen. Jelenleg, rövid ideig, az átalakítások miatt nem használható az alternatív szülôszoba. Az elôzetes tervek szerint jövô év elejétôl újra használatban tudják venni a kismamák. Hány szülôszoba van jelenleg? Hány ágyasak? Összesen 5 szoba van. Ebbôl 4 egyágyas, 1 pedig kétágyas. Ezt a szobát is igyekszünk úgy használni, hogy egyszerre csak egy szülô nô foglalja el. Ha sok szülés van egyszerre, a szülés utáni kétórás megfigyelési idôszakot rövidítjük, azaz a kismamát a babával együtt a gyermekágyas osztályra visszük át, hogy legyen hely a szülôszobákban. Három szobában van sarokkád és van két labda, melyet bármelyik szobában használhatnak. Hány szülésznô van a klinikán? A klinikán 37 szülésznô dolgozik az osztályokon, a szülôszobán jelenleg összesen 13-an tevékenykednek. Választhatnak-e a kismamák szülésznôt maguknak? Hogyan valósul ez meg a gyakorlatban? Van rá lehetôség. Mindig a leendô anya keresi meg a számára szimpatikus szülésznôt telefonon vagy személyesen. Amenynyiben a szülésznô vállalja a felkérést, úgy a szülés megindulásakor ô is bemegy a klinikára hogy segítôje, támasza legyen a vajúdónak. A szülésznôválasztástól függetlenül a nap 24 órájában szakképzett szülésznôk teljesítenek szolgálatot a szülôszobán. Lehet-e dúlát hívni a szüléshez? Igen, bár nagyon kevesen élnek vele. Vannak-e rutinszerû beavatkozások? Pl. szôrtelenítés? A szôrtelenítés ma már nem kérdés, hiszen szinte minden nô borotválva érkezik a klinikára. Beöntés egyéni elbírálás alapján történik: van-e rá idô, szülés haladása, kismama kívánsága. Azt hozzátenném, hogy a beöntés hasznos, a szülés közbeni higiéniát szolgálja. Milyen fájdalomcsillapítási lehetôségek vannak? Mindig elérhetôek? A klinikán elérhetô az epidurális érzéstelenítés és a kéjgáz. Mindkettô a nap minden szakában a vajúdó nôk rendelkezésére áll. A kéjgázt csak a tágulási idôszak alatt lehet alkalmazni, hiszen kitolási szakban a kismama éberségére szükség van. Van-e lehetôség gátvédelemre? Ennek mik a feltételei? Minden szülésznô tud gátvédelmet alkalmazni, de minden esetben az orvos dönti el, hogy szükség van-e gátmetszés- ZsebiBabaFüzet december január

9 KLINIKA helyzetet javasoljuk. Így a kismama nagyobb erôt tud kifejteni kitolás közben. Két személy jöhet be a szülésre a kismamával. Addig lehetnek jelen, amíg az orvos, vagy szülésznô úgy ítéli meg, hogy nem zavarják a szüléssel kapcsolatos szakmai tevékenységet. A dúla borogatást, masszázst, homeopátiás segítséget alkalmazhat. A vajúdás alatt szabad inni és szôlôcukrot szopogatni. A gyermeket az édesanya azonnal megkapja nem is fürdetik meg, és két órát zavartalanul együtt tölthetnek. 9 A szülõszoba bemutatása a Szülészeti Klinikán re. Figyelembe kell venni azt, hogy hányadik szülés, mekkora a magzat, érett-e, esetleg elhúzódik-e a szülés, megfelelô-e a magzat oxigén ellátottsága. Elôször szülô nôk esetében ritka a gátvédelemmel történô szülés, medencevégû szülésnél pedig mindig el kell végezni a gátmetszést. Ön szerint megvalósulhat háborítatlan szülés a pécsi Klinikán? Mit értünk háborítatlan szülés alatt? Kitolásnál mindig jelen van az orvos, de ha a szülés zavartalanul halad, akkor lehet beavatkozás nélkül szülni. Mivel oktató kórházról van szó, ezért medikusok, szülésznô hallgatók is jelen lehetnek a szüléseknél, de ehhez mindig kérjük a vajúdó engedélyét. Kádban lehet vajúdni, de szülni nem. Van a szülôszobán szülôszék is, de nagyon ritkán használják körülbelül évente 5 szülô nô. Az alternatív szülôszobát is kevesen választják, pedig itt biztosítottuk a családias hangulatú, otthonos szülési körülményeket. Egyébként, bár régi típusú szülôágyak vannak jelenleg a klinikán, azokon sem vízszintes pozícióban szoktak szülni, hanem a félig ülô Van-e lehetôség ambuláns szülésre? Nincs. Nem javasoljuk, és nem is sûrûn fordul elô. A szülések utáni szövôdmények több mint 90%-a általában a szülés után órán belül jelentkezik. Az újszülöttet meg kell vizsgálni a neonatológus orvosnak és el kell végezni a szükséges szûrôvizsgálatokat. Arra törekszünk, hogy az édesanyák és újszülöttjeik egészségesen, megerôsödve térjenek haza családjukhoz. Sárosdi Gina ADATOK: 5 szülôszoba, 6 szülôágy 13 szülésznô évi szülés Epidurális érzéstelenítés: % gátmetszés: elôször szülôk esetében: % többedszer szülôk esetében: % császármetszés: 31 32%

10 10 Iratkozz fel hírlevelünkre és nyerhetsz Bóbita Bábszínház vagy Uránia mozi belépôket! KANGA HONLAP Egyesületünk honlapján rengeteg hasznos információval és naponta friss írásokkal várunk. A Kanga bolt ajánlatát is megtekintheted. Várjuk saját élményeiteket is a várandósságról, szülésrôl, gyermeknevelésrôl. A kiadványt a postaköltség átvállalásáért postázzuk. Fél év: Ft, egy év: Ft. A postaköltséget az es bankszámlaszámra vagy rózsaszín csekken a KANGA Egyesület címére (7624 Pécs, Erreth Lajos u. 25.) lehet befizetni. Közleményben kérjük a postacím feltüntetését.. SZOLGÁLTATÁS ELEKTROMOS FOGYASZTÁSMÉRÔ KÖLCSÖNZÉS KANGA KÖNYVTÁR Várandóssággal, szüléssel, gyermekneveléssel foglalkozó könyvekbôl álló könyvtárunkból kölcsönözhetsz kölcsönzési díj fejében. Teljes könyvlista: kangaegyesulet.hu/kanga-konyvtar DÚLASZOLGÁLTATÁS. Bizonytalan vagy, szeretnél a szülésrôl beszélgetni? Szeretnéd, ha lenne dúla a szülésednél, vagy a gyermekágyas idôszakban? Maróy Ditta, BABAVÁRÓ SZÜLÉSTRÉNING Maróy Ditta szülésfelkészítô szülésznôvel. A tanfolyam kiscsoportban, legfeljebb 8 párnak vagy 12 várandósnak indul. Témák: várandósság, a szülés anatómiája, a szülés szakaszai, mikor menjünk kórházba és mit vigyünk magunkkal, a hormonok szerepe, hogyan segítsük a vajúdást, a fájdalom és a fájdalomkezelési technikák, az elsô idô a babával praktikus tanácsok a várandósság 26. hetétôl. A tanfolyamok a jelentkezések függvényében indulnak. Ár: Ft/várandósság/tréning. 6 alkalom péntek: óráig. Kezdés: január 21., Január 15, óráig +3620/ , KAPCSOLAT ÜGYFÉLFOGADÁS: H CS (elôzetes egyeztetés alapján) Erreth Lajos u. 25. (az ALMA Nyelviskolával közös irodában) ZSEBI SZERKESZTÉS SÁROSDI GEORGINA +3630/ HIRDETÉS-SZERVEZÉS: KORPA EDIT JÁZMIN KANGA Egyesület EGYESÜLET VEZETÔ MARÓY DITTA +3620/ AVIVA TORNA HAJZER ERZSÉBET +3620/ KANGA Egyesület ZsebiBabaFüzet december január

11 TÁMOGATÓINK Újra megnyílt a Jójátékok boltja régi helyén, a Király u. 15-ben, a Hattyúudvarban. Hetente megújuló kedvezményeinkért figyelje honlapunkat! 11 A jó játék stúdió hírlevelére feliratkozó vásárlóinknak 10 %-os kedvezmény boltunkban november 30-ig. Az elérhetõségek, amit kérünk: Név, cím, helyiség, ahol élsz, gyermekeid életkora. Az alábbi re küldheted:

12 12 KANGA BOLT a KANGABOLT teljes kínálata megtekinthetô a kangaegyesulet.hu/kanga-bolt címen. AKCIÓ! Bambino Mio csomag BABÁKNAK MOSHATÓ PELENKÁK POP-IN Minden az egyben pelenka. A legmagasabb elvárásoknak is megfelel. BAMBINO MIO PUL külsô és többrétegû, elôre hajtogatott belsô. LILIPUTI PUHATALPÚ CIPÔ Gyermeke mintha mezítláb járna. Magyar termék. FIDINI LÁBSZÁRMELEGÍTÔ Hogy télen se fázzon a pici láb. Magyar termék. FIDINI Több fazonú mosható nadrágpelenka belsô és PUL, vagy gyapjú külsô. Magyar termék. DISANA Német, biopamut mosható pelenkanadrág és biogyapjú külsôk. FIDINI BODY HOSSZABBÍTÓ Meghosszabbítható a body ülepe, így mosható pelussal is kényelmes. ÚSZÓPELENKÁK Környezet- és pénztárcabarát megoldás a bababapopsira vízben önmagában használandó. BAMBINO MIO KUSHIES A legnagyobb múltú mosható pelenka márka: PUL külsô, flanell belsô, vagy minden az egyben pelenka. BABY SHOP ZsebiBabaFüzet december január

13 KANGA BOLT13 AKCIÓ! KISMAMÁKNAK ILLÓOLAJOK ÉS AROMAKEVERÉKEK AKCIÓ! PANAROM 100%-os tisztaságú magyar termékek STADELMANN A legismertebb német aromaterapeuta illóolaj keverékei KÖNYVEK Várandósságról, szülésrôl, születésrôl és a kötôdô nevelésrôl. PANAROM OLAJAK Odent: Szeretet tudományosítása KANGA UTALVÁNY Vásároljon Karácsonyra tôlünk, vagy ajándékozzon Kanga-utalványt! 1.000, vagy Ft értékben. SZÜLÔKNEK HORDOZÓESZKÖZÖK KANGA ERSZÉNY Két réteg anyag, egy ívelt varrással körbevarrva. KANGA termék. LILIPUTI MEI-TAI Kötözôs hordozó elôl és háti hordozáshoz. Magyar termék. LILIPUTI CSATOS HORDOZÓ Elöl, háti és csípôhordozás kötözés nélkül. Magyar termék. BÖRZÉK, AHOL OTT LESZÜNK! December 4.: BÖRZIKE Testvérvárosok Terei Általános Iskola December 12.: Vásárcsarnok /kanga-bolt

14 14 PROGRAMOK PROGRAM CÍME HELYSZÍN VÁRANDÓS TORNA AKTÍV SZÜLÉSRE FELKÉSZÍTÔ Pécs, Anikó úti Iskola TORNA KISMAMA JÓGA Hotel Laterum Wellness részleg Légzéssel összekapcsolt nyújtó, lazító gyakorlatokkal készülünk a könnyebb szülésre. KISMAMA JÓGA Gyógypont Pécs, Garay u. 13 fsz. A klasszikus jóga gyakorlatokra épül, biztonságos a jógában nem jártas kismamák számára is. KISMAMA TORNA FITT BALLAL Hotel Laterum Wellness részleg KISMAMA TORNA FITT BALLAL VÁRANDÓS TORNA Elôzetes bejelentkezés szükséges! VÁRANDÓS TORNA Beutaló szükséges Pécs, Lovász Pál téri gyerekrendelô Fiziocentrum- Pécs, Mártírok útja 17 (Novro után) PTE ÁOK Szülészeti és Nôgyógyászati Klinika. Pécs, Édesanyák útja 17. Új épület alagsor PROGRAMOK VÁRANDÓSOKNAK BABAHORDOZÁS A NANDU Egyeztetés alatt HORDOZÓKENDÔ ISKOLÁVAL Ha szeretnéd megnézni, megfogni, kipróbálni... Könnyû, gyors kötési technikák elsajátítása. Ajándék 1000 ft-os kupon. Minden kendõhöz és Mei-Tai-hoz DVD lemez! BABBA HORDOZÓISKOLA Otthonában, vagy Pécs, Erreth Lajos u. 25./2. Hordozókendõ tanfolyamok a várandósságtól a tipegõkig, egyéni hordozási tanácsadás az egész családnak. CSALÁD SZÜLETIK PTE Szülészeti Klinika, Édesanyák útja 17. Régi épület, Könyv PÁRBESZÉD A SZÜLÕVÉ VÁLÁSRÓL. ANYA, GYERMEK, APA KAPCSOLAT, CSALÁDDÁ VÁLÁS. AZ ELSÕ NAPOK OTTHON. BABÁK VÉDELME. ÚJSZÜLÖTTEK MOZGÁSTERÁPIÁJA. GENETIKAI TANÁCSADÁS PTE ÁOK Szülészeti és Nôgyógyászati Klinika. Pécs, Édesanyák útja 17. régi ép./fsz. GYÓGYMASSZÁZS Szolárium masszázsstúdió. Pécs, Magyar Lajos u. 7/a VÁRANDÓSOKNAK SZÜLÉSRE FELKÉSZÍTÕ ÉS Bendegúz-Gyermekzug, Pécs, Irgalmasok u. 18. CSECSEMÕGONDOZÁSI TANÁCSADÁS Több alkalmas foglalkozások gyakorlati tanácsokkal a jobb felkészültség és kevesebb aggodalom érdekében. SZÜLÉSFELKÉSZÍTÉS BABAVÁRÓ SZÜLÉSTRÉNING KANGA Egyesület, Erreth Lajos u. 25. Bôvebb információ a 10. oldalon. ÚJ TANFOLYAM. LÓTUSZBABA SZÜLÉSFELKÉSZÍTÔ egyeztetés szerint Bemutatja a kórházi- és az alternatív lehetôségeket is, és a lelki ráhangolódásra is nagy hangsúlyt fektet. SZÜLÉSFELKÉSZÜLÉS KURZUS Helyszín egyeztetés alapján Kiscsoportos, interaktív, gyakorlatorientált szülésfelkészítés. SZÜLÉSFELKÉSZÍTÉS Módszertani Bölcsôde, 7624 Pécs, Budai N.A. u. 3/5. SZÜLÉS ALATTI LÉGZÉS- PTE ÁOK Szülészeti és Nôgyógyászati Klinika. TECHNIKÁK, TESTHELYZETEK 7624 Pécs, Édesanyák útja 17. Régi ép. 3. em. SZÜLÉSFELKÉSZÍTÔ TANFOLYAM ANK könyvtár Szülôszoba látogatás, terhesség alatti változások, szülés, szoptatás; az újszülött fogadása. ZsebiBabaFüzet december január

15 VÁRANDÓS TORNA SZÜLÉSFELKÉSZÍTÉS IDÔPONT ÁR PROGRAMGAZDA KAPCSOLAT 15 K: Ft/a Pál Gyuláné, védônô 72/ , +3620/ K: Ft/a Alatyányi Szilvia +3630/ , Cs: kismamajóga-oktató H: Ft/a Sifter Ági +3670/ P: jógaoktató H: Ft/a Alatyányi Szilvia +3630/ , K: kismamajóga-oktató bejelentkezés Pál Gyuláné védônô +3620/ K: Ft/ó Hock Márta gyógytornász +3620/ , 72/ , Szo: K: ingyenes Füge Istvánné Kati 72/ /5110-es mellék Cs: gyógytornász ingyenes Wágner Krisztina 3630/ bejelentkezés babahordozási szaktan.adó egyeztetés Ft/a Dr. Bereczki-Barna Szilvia Szentendrei Judit +3630/ , +3630/ tár H: ingyenes Ispánné Muth Magdolna szülésznõ klinikai védõnõk, gyermek gyógytornász K: , ingyenes Dr. Veszprémi Béla 72/ /5120-as mellék Cs: humángenetikus bejelentkezés Ft Kisfaludi Kinga 72/ , +3630/ /30 perc gyógymasszôr Egyeztetés szerint Ft/a Barna Adrienn +3630/ , 72/ Ft/7 MSC okleveles védônô Ft/ Ft/ Maróy Ditta szülésznô, tõl tanfolyam szülésfelkészítô +3620/ Igény szerint Ft/fõ Wágner Krisztina Ft/cs babahordozási szaktan.adó , egyéni Harmat Hajnal +3630/ , , K: ingyenes Bálintné Szabó Mariann, v.nô 72/ /456 egyeztetés Füge Istvánné Kati +3630/ , gyógytornász Sz: ingyenes Kisgyörgy Anett védônô +3630/ ,

16 16 PROGRAMOK PROGRAM CÍME HELYSZÍN BABA-MAMA-KLUB BABA-MAMA KLUB Pécs, Lovász Pál tér 1. (Szellemváros) KERTVÁROSI BABA-MAMA KLUB ANK Mûvelôdési Ház, Pécs, Apáczai krt terem Szervezett programokkal várja a 3 éven aluli gyermekeket, szüleikkel, nagyszüleikkel. AMIT A BABAÚSZÁSRÓL TUDNI KELL HOMEOPÁTIA NAPJAINKBAN BABA ÉS A HÁZIÁLLAT A BESZÉDFEJLÕDÉSRÕL BABÁNK VÉDELMÉBEN (bõr, szövõdmények stb.) HOMEOPÁTIÁS TANÁCSADÁS KISMAMA KÖR Mûvelôdési Ház, Kozármisleny, Pécsi u. 1. MIKULÁS ÜNNEPSÉG KARÁCSONYI KÉSZÜLÕDÉS BABA-MAMA TORNA FARSANG SIKLÓSI BABAHORDOZÓ KLUB Siklós, Sallai u. 14. orvosi rendelô A Beli Buba Babahordozó Iskola tanfolyamvezetôje megismertet a hordozás elônyeivel és módszereivel. SPIRITUÁLIS BABA-MAMA KLUB Pécs, Mohácsi út 35. MOZGÁSFEJLESZTÉS KICSIKNEK SPIRITUÁLIS BEAVATÁS AZ ANYASÁGBA - ZENÉS GYAKORLATTAL A LÉLEK ÚTJA ANGYAL KOMMUNIKÁCIÓ MEGTANULÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS: ENERGIA, MERIDIÁN, SZERVÓRA BEMUTATÁSA BABAMASSZÁZS BABAMASSZÁZS Módszertani Bölcsôde, Pécs, Budai N. Antal u. 3/5. BABAMASSZÁZS, ELSÔSEGÉLY, Kendermorzsa, Kozármisleny, Viola u. 27. BABAKLUB. Masszázs, babalélek, betegségek és minden más ami érdekelhet ha babát vársz. BABAMASSZÁZS TANFOLYAM Védônôi tanácsadó, Pécs, Dobó u alkalmas tanfolyam igény szerinti indulással. BABAÚSZÁS BABAÚSZÁS HOTEL KIKELET Pécs, Károlyi Mihály út hónapos kortól 2 éves korig. Bejelentkezés szükséges! BABAÚSZÁCS MOHÁCSON Mohácsi Tanuszoda, Mohács Felszabadulás útja 1. 4 hónapos kortól 3 éves korig ÉDES ANYATEJ ANYATEJLEADÁS ÉS KIADÁS Pécsi Anyatejgyûjtô Állomás, Pécs, Lánc u. 12. Rendelôintézet ESZTERLÁNC ANYATEJMISSZIÓ Adatbázis anyatejben bôvelkedô és híján levô csecsemôk anyukái között. SZOPTATÁSI TANÁCSADÁS ZsebiBabaFüzet december január

17 BABA-MAMA KLUB ÉDES ANÍATEJ IDÔPONT ÁR PROGRAMGAZDA KAPCSOLAT 17 bejelentkezés ingyenes Pál Gyuláné védônô +3620/ Sz: ingyenes Rónaky Anikó 72/ , +3630/ Pécsi Úszóiskola képviselõje BOIRON Hungária képv dr. Hegyi Orsolya állatorvos Dettre Imola logopédus Takácsné Németh Anikó homeopátiás szakorvos Cs: ingyenes Szalókiné +3630/ , +3630/ dr. Németh Mariann babamama.fw.hu/ , , , Ft /cs Pálné Gudmon Erika +3630/ jógaoktató, dúla K: ingyenes Kemény Veronika / H: ingyenes Bálintné Szabó Mariann v.nô 72/ /456 bejelentkezés Iveszicsné Varga Tünde +3630/ , védônô, babamasszázs okt. bejelentkezés 1.500Ft/tf Gôblné Papp Éva védônô +3620/ H: haladó Ft/a Petrov Júlia +3620/ H: kezdõ Cs: kezdõ Cs: haladó Sz: haladó Ft/a Sinku Zita +3630/ , Sz: kezdõ Petrov Júlia +3620/ Sz: k.hal. H P: , Ft/l Eperjesiné Édelmann Ágnes 72/ , 72/ Szo-V: védônô H-P: / , hívjon! ingyenes Maninger Katalin +3630/ IBCLC laktációs szakt.adó

18 18 PROGRAMOK PROGRAM CÍME HELYSZÍN TELEFONOS SZOPTATÁSI TANÁCSADÁS CSALÁDI NAPKÖZIK CSEPEREDÔ CSALÁDI NAPKÖZI- Pécs-Patacs, Kovács Béla u. 14. OTTHON ÉS JÁTSZÓHÁZ 3 éves kortól 14 éves korig óvodás, iskolás korcsoportban. KENDERMORZSA CSALÁDI Kendermorzsa, Kozármisleny, Viola u. 27. NAPKÖZI ÉS JÁTSZÓHÁZ Családi Napközi 1,5-5 éves korú gyerekeknek. Gyermekfelügyelet hétvégén is! Születésnapi zsúrok rendezése. Délutáni tanulószoba 1-6 osztályos kisiskolásoknak. LADYBIRD ANGOL-MAGYAR Ladybird Angol Játszóház, 7623 Pécs, Ungvár u. 32. CSALÁDI NAPKÖZI ÉS JÁTSZÓHÁZ Kétnyelvû napközinkbe Aranyalmás foglalkozásokkal várjuk az 1 7 éves korú gyerekeket bölcsi vagy ovi helyett. ORGONÁCSKA CSALÁDI NAPKÖZI Pécs, Orgona utca éves korig. Szolgáltatások: ének, zene, ritmusfejlesztés, zenés angol, kézmûves foglalkozás. TESZ VESZ KUCKÓ Pécs, Szent Mór u. 5. (bejárat a József utca felöl) KISGYERMEKES CSALÁDI NAPKÖZI ÉS JÁTSZÓHÁZ Nyílt játszóház naponta ig TÜNDÉRKERT CSALÁDI NAPKÖZI Pécs, Magaslati út 25. Szakképzett munkatársaink várják a 20 hetes 8 éves korú gyermekeket tündérkertes családi házunkban! BABA-MAMA TORNA BABA-MAMA TORNA Anikó Úti Iskola BABA-MAMA TORNA PTE ÁOK Szülészeti és Nôgyógyászati Klinika. Pécs, Édesanyák útja 17. Új épület alagsor BABA-MAMA JÓGA Hotel Laterum Wellness részleg 8 hónapostól 2 éves korig. Biztonságos a jógában nem jártas mamáknak is SZÜLÉS UTÁNI ALAKFORMÁLÓ Bendegúz-Gyermekzug, Pécs, Irgalmasok u. 18. TORNA A nôiesség érzését támogató, alakformáló torna anyukáknak. Idôpont egyeztethetô! TORNA ÉS TÁNC PICIKNEK CSIRIBIRI TORNA Aranyalma, Pécs, Holló dûlô 37. Magyarország LEGNÉPSZERÛBB kisgyermektornája! 1 3 éves korú gyermekeknek, akik szivesen fedezik fel a térben mozgás örömét. CSIRI-BIRI TORNA Kendermorzsa, Kozármisleny, Viola u. 27. Mozgás, mondókázás, dalolás 1-3 éves csemetéknek anyukával, apukával együtt. MISINA TIPEGÔK IH, Pécs Nagy Lajos kir. u. 13. GYERMEKNÉPTÁNC NÉPI JÁTÉK, NÉPTÁNC, TÁNCSZÍNHÁZ óvodások részére TORNA ÉS TÁNC NAGYOBBAKNAK ALMA TORNA ARANYALMA, Pécs, Holló dûlô 37. Játékos mozgásfejlesztô foglalkozás 5-7 éves korú gyerekeknek! MÁSZÓSZAKKÖR GYEREKEKNEK Pécsi Sasok Mozgásközpont Pécs, Búzatér 6/B. I.em. 5-6 éves kortól a Pécsi Falmászó Klubban. MISINA APRÓK IH, Pécs Nagy Lajos kir. u. 13. GYERMEKNÉPTÁNC NÉPI JÁTÉK, NÉPTÁNC, TÁNCSZÍNHÁZ kisiskolások részére ZsebiBabaFüzet december január

KEDVES OLVASÓ! Sárosdi Gina. A TARTALOMBÓL: Várandósság, szülés: szülészeti Klinika Gyermekágy 6 7. Orvosi vs. bábai modell 30.

KEDVES OLVASÓ! Sárosdi Gina. A TARTALOMBÓL: Várandósság, szülés: szülészeti Klinika Gyermekágy 6 7. Orvosi vs. bábai modell 30. IDÔSZAKOS INGYENES KIADVÁNY 2010. november VI. évfolyam 8. szám. Ingyenes kiadvány, megjelenik a hónap elsô keddjén 5000 példányban. Kiadja a KANGA Közhasznú Egyesület 7627 Pécs, Zsigmond utca 32. +3630/450-0799

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Sárosdi Gina

KEDVES OLVASÓ! Sárosdi Gina IDÔSZAKOS INGYENES KIADVÁNY Felnôttképzési Nyilvántartási szám: 02-0099-05 2011. február VII. évfolyam 1. szám. Ingyenes kiadvány, megjelenik a hónap elsô keddjén 5000 példányban. Kiadja a KANGA Közhasznú

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Sárosdi Gina

KEDVES OLVASÓ! Sárosdi Gina IDÔSZAKOS INGYENES KIADVÁNY 2010. nyári szám VI. évfolyam 5. szám. Ingyenes kiadvány, megjelenik a hónap elsô keddjén 5500 példányban. támogatásával Kiadja a KANGA Közhasznú Egyesület 7627 Pécs, Zsigmond

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! A TARTALOMBÓL:

KEDVES OLVASÓ! A TARTALOMBÓL: IDÔSZAKOS INGYENES KIADVÁNY KEDVES OLVASÓ, TARTALOM 3 KEDVES OLVASÓ! Felnôttképzési Nyilvántartási szám: 02-0099-05 2011. október, VII. évfolyam 7. szám. Ingyenes kiadvány, megjelenik a hónap elsô keddjén

Részletesebben

PROGRAM CÍME HELYSZÍN IDÔPONT ÁR PROGRAMGAZDA, KAPCSOLAT

PROGRAM CÍME HELYSZÍN IDÔPONT ÁR PROGRAMGAZDA, KAPCSOLAT 24 VÁRANDÓS TORNA PROGRAMOK VÁRANDÓSOKNAK VÁRANDÓS TORNA AQUANATAL - VÁRANDÓS VÍZI TORNA Makártanya P: 15.00 16.00 1.000 Ft Maróy Ditta oktató Várandós torna a jóga és a hastánc elemeivel klórmentes medencében!

Részletesebben

Születés hete. 2007. május 6 13. Születés Hete www.szuleteshete.hu

Születés hete. 2007. május 6 13. Születés Hete www.szuleteshete.hu Fotó: Hajdrák Tímea IV. évfolyam nr. 003 SZÜLETÉS HETE KÜLÖNSZÁM 2007. május 6 13. Születés hete Kriston Andrea, Hoppál Bori, Soma, Novodomszky Éva és Rúzsa Magdi: a Születés Hete 2007 Arcai. Mi, kik megszülettünk:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Holland tanulmányút a szülészeti ellátásról 2009. április 1-3.

BESZÁMOLÓ. Holland tanulmányút a szülészeti ellátásról 2009. április 1-3. BESZÁMOLÓ Holland tanulmányút a szülészeti ellátásról Írta: Novák Julianna Magyarországi Dúlák Egyesülete - MODULE Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért - TAVAM A tanulmányutat a Nemzeti Civil

Részletesebben

2014. november-december. programfüzet. www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu

2014. november-december. programfüzet. www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu 2014. november-december programfüzet www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu Kedves Látogatóink! Az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. házai a kerület hat pontján várják a szabadidős

Részletesebben

A család. l magazinja. Ötletek ajándékvásárláshoz. A karácsonyi asztal. Ünnepi készülôdés az óvodákban. Madarak téli etetése

A család. l magazinja. Ötletek ajándékvásárláshoz. A karácsonyi asztal. Ünnepi készülôdés az óvodákban. Madarak téli etetése A család Csomád l Erdôkertes l Galgamácsa l Ôrbottyán l Vácegres l Váckisújfalu l Vácrátót l Veresegyház k i s t é r s é g i Ingyenes magazin I. évfolyam 5. szám l 2006. december l magazinja A karácsonyi

Részletesebben

2014 ÔSZ TÉL PROGRAMAJÁNLÓ KULTURÁLIS KÖZPONT ÚJPESTI

2014 ÔSZ TÉL PROGRAMAJÁNLÓ KULTURÁLIS KÖZPONT ÚJPESTI 2014 ÔSZ TÉL ÚJPESTI KULTURÁLIS KÖZPONT PROGRAMAJÁNLÓ PROGRAMNAPTÁR 2014. szeptember 2015. január facebook.com/ujkk.hu ADY ENDRE MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 1043 Budapest, Tavasz utca 4. Telefon: 1-231-6000, e-mail:

Részletesebben

A család. magazinja A VÁCRÁTÓTI ÓVODA BEMUTATÁSA. A mozgás és a helyes táplálkozás. Köszöntjük az édesanyákat! Testvérek a családban. www.bacsabt.

A család. magazinja A VÁCRÁTÓTI ÓVODA BEMUTATÁSA. A mozgás és a helyes táplálkozás. Köszöntjük az édesanyákat! Testvérek a családban. www.bacsabt. A család Ingyenes magazin II. évfolyam 4. szám 2007. április l l Csomád l Erdôkertes l Galgamácsa l Ôrbottyán l Vácegres l Váckisújfalu l Vácrátót l Veresegyház k i s t é r s é g i Ingyenes magazin l II.

Részletesebben

Kecskeméti. Kínáló. ingyenes. 2012. november. A város kulturális. iránytűje

Kecskeméti. Kínáló. ingyenes. 2012. november. A város kulturális. iránytűje Kecskeméti Kínáló 2012. november ingyenes A város kulturális iránytűje Tartalom 1 KecsKeméti Kulturális és Konferencia Központ nonprofit Kft. klubok, körök tanfolyamok aranykapu gyermekház KecsKeméti

Részletesebben

DUNAI ÉLETKÉPEK 2011. XIX.

DUNAI ÉLETKÉPEK 2011. XIX. Római Parti Hírek DUNAI ÉLETKÉPEK 2011. XIX. évf. 6. sz. Rómaifürdõ Telep Környezetvédõ, Szabadidõ és Diák Vízisport Egyesület café Bp. III., Nánási út 55. Tel.: 240-1188 TÉLI NYITVA TARTÁS: 9,00-19,30-ig

Részletesebben

A MI KÓRHÁZUNK. 17 új rezidens kórházunkban a célirányos adományoz ó a szülésznő egy napja

A MI KÓRHÁZUNK. 17 új rezidens kórházunkban a célirányos adományoz ó a szülésznő egy napja A MI KÓRHÁZUNK Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai 2 0 1 1. o k t ó b e r 17 új rezidens kórházunkban a célirányos adományoz ó a szülésznő egy napja Tartalomjegyzék

Részletesebben

Megkezdõdtek az érettségi vizsgák

Megkezdõdtek az érettségi vizsgák CIV. évfolyam, 18. szám VÁROS AZ ALFÖLD SZÍVÉBEN POLGÁRI HETILAP Ára: 158 Ft Elõfizetõknek 130 Ft Emlékülés a homok hõsének Száznyolcvan éve született Kat o n a Zsigmond. Katonatelep névadójának tiszteletére

Részletesebben

Az iskola nem pótolhatja a szülõket. Adómentes iskolakezdési támogatás. Gyermekeink õszi ruhatára. Kismamanapló: Sírni hagyni?

Az iskola nem pótolhatja a szülõket. Adómentes iskolakezdési támogatás. Gyermekeink õszi ruhatára. Kismamanapló: Sírni hagyni? Ingyenes magazin l I. évfolyam 1. szám l 2006. augusztus Az iskola nem pótolhatja a szülõket Adómentes iskolakezdési támogatás Gyermekeink õszi ruhatára Kismamanapló: Sírni hagyni? Az unoka nem a mi gyerekünk!

Részletesebben

Gödi Körkép VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN

Gödi Körkép VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN Gödi Körkép VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN ÖSSZEFOGÁS A TEHETSÉGES GYERMEKEKÉRT BENNED LÁTJA A MINDENSÉGET PÁR GRAMMOS VENDÉGEK AZ ALAPOKTÓL A NEMZETI LOVAS PROGRAMIG VARÁZSLATOS MESEVILÁG A BOZÓKY TÉR MÚLTJA,

Részletesebben

Szolgáló Szeretet. Õsz Ingyenes lap. A karitász munkatársak imája SZOLGÁLÓ SZERETET * INGYENES FOLYÓIRAT

Szolgáló Szeretet. Õsz Ingyenes lap. A karitász munkatársak imája SZOLGÁLÓ SZERETET * INGYENES FOLYÓIRAT A karitász munkatársak imája Köszönöm, Uram, hogy ma is szerettél engem. Lehetõvé tetted, hogy viszontszeresselek. Elém hoztad embertestvéreimet, akikben felismerhettelek Téged, és jót tehettem velük.

Részletesebben

SZÜRETI BÁLBA CSÁBÍTOTTÁK A FALU NÉPÉT

SZÜRETI BÁLBA CSÁBÍTOTTÁK A FALU NÉPÉT www.mezofoldielet.hu V. ÉVF. 9. SZÁM, 2012. SZEPTEMBER (FÖLDANYA HAVA) DUNAÚJVÁROS TÉRSÉGÉNEK INGYENES INFORMÁCIÓS LAPJA M E G J E L E N I K H AV O N TA 1 5. 0 0 0 P É L D Á N Y B A N A K Ö V E T K E Z

Részletesebben

Itt készült. TARTALOM A hónap témája : Felelősséggel másokért Kistérségi oldal: Idősek a színen Gazdaság: Beszélgetések a ciklus elején

Itt készült. TARTALOM A hónap témája : Felelősséggel másokért Kistérségi oldal: Idősek a színen Gazdaság: Beszélgetések a ciklus elején g V. évfolyam 10. szám 2010. október FriSS hírek, ProgramajánLÓK a KiStérSégbőL, és a gödöllői mozi havi műsora FiLmiSmertetőKKeL: www.vkisterseg.hu TARTALOM A hónap témája : Felelősséggel másokért Kistérségi

Részletesebben

TARTALOM TARTALOMJEGYZÉK:

TARTALOM TARTALOMJEGYZÉK: TARTALOM TARTALOMJEGYZÉK: KÖSZÖNTŐ 2 MUNKATÁRSAINK 3 CSALÁDI PROGRAMOK Kézműves alkotóházak 4 Tükörtermi családi hangverseny 4-5 Családi bábszínház 5-6 ZsebSzínháZ 6 BABA-MAMA 6-8 Szülők iskolája 8-11

Részletesebben

írünk an Kobeko TV Meghívó! Jótékonysági Egyesületi Bál Idén is lesz maratoni felolvasás Wass Albert műveiből asas omogy ird

írünk an Kobeko TV Meghívó! Jótékonysági Egyesületi Bál Idén is lesz maratoni felolvasás Wass Albert műveiből asas omogy ird S ok H V omogy ird asas írünk an www.shvonline.hu SOMOGY, HIRD ÉS VASAS KÖZÖSSÉGI LAPJA 2015. FEBRUÁR IX. ÉVFOLYAM 2. SZÁM Jótékonysági Egyesületi Bál A BÁNYÁSZOTTHONBAN (Vasas, D. utca) 2015. február

Részletesebben

2013. NOVEMber-december. programfüzet. www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu

2013. NOVEMber-december. programfüzet. www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu 2013. NOVEMber-december programfüzet www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu Tisztelt Látogatóink! Közeledik az év vége, az advent és a karácsony. Ebben az időszakban lassan mindannyian

Részletesebben

3 5 Kiságy - babaszoba A feladat, amiből a kispapák is bőven kivehetik részüket. Tervezés, utánajárás, bevásárlás, összeszerelés, falfúrás és javítások... Rendezzük be a babaszobát! A szakirodalomban

Részletesebben

Örömteli, békés, szeretetteljes

Örömteli, békés, szeretetteljes Rácalmás 1 2013. január XX. évfolyam 1. szám TARTALOM Kovács Andrásné Marcsa nénit köszöntöttük a 90. születésnapján. 2. oldal Nappali melegedő, társalgó nyílt az időseknek, szociálisan rászorulóknak 3.

Részletesebben

Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja

Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Új Gyáli 2008. augusztus Újság Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Útépítés A földutak stabilizálására hét pályázat érkezett tájékoztatta lapunkat Pápai Mihály, városunk gazdasági

Részletesebben

Szolgáló Szeretet. Valse triste. Õsz Ingyenes lap. Weöres Sándor. ... az Úr... Erõt ad a fáradtnak, és az erõtlennek megsokasítja erejét.

Szolgáló Szeretet. Valse triste. Õsz Ingyenes lap. Weöres Sándor. ... az Úr... Erõt ad a fáradtnak, és az erõtlennek megsokasítja erejét. Weöres Sándor Hûvös és öreg az este. Remeg a venyige teste. Elhull a szüreti ének. Kuckóba bújnak a vének. Ködben a templom dombja, villog a torony gombja, gyors záporok sötéten szaladnak át a réten. Elhull

Részletesebben

KULTURÁLIS KÖZPONT ÚJPESTI PROGRAMAJÁNLÓ 2015 TAVASZ NYÁR

KULTURÁLIS KÖZPONT ÚJPESTI PROGRAMAJÁNLÓ 2015 TAVASZ NYÁR ÚJPESTI KULTURÁLIS KÖZPONT PROGRAMAJÁNLÓ 2015 TAVASZ NYÁR PROGRAMNAPTÁR 2015. február 2015. augusztus facebook.com/ujkk.hu ADY ENDRE MŰVELŐDÉSI HÁZ 1043 Budapest, Tavasz utca 4. Telefon: 1-231-6000, e-mail:

Részletesebben

Abony Város Önkormányzatának lapja XVI. évfolyam 1. szám 2008. január Ára: 150 Ft. 100 éves születésnapot köszöntöttünk

Abony Város Önkormányzatának lapja XVI. évfolyam 1. szám 2008. január Ára: 150 Ft. 100 éves születésnapot köszöntöttünk 2008. január 1 Abony Város Önkormányzatának lapja XVI. évfolyam 1. szám 2008. január Ára: 150 Ft Január 12-én szombaton délután ½ 5-kor a római katolikus templom előtt 14. alkalommal emlékeztünk meg a

Részletesebben

2014. március április. programfüzet. www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu

2014. március április. programfüzet. www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu 2014. március április programfüzet www.kulturkozpont.hu Hallgasson minket: www.radiopro.hu Boldog húsvéti ünnepeket kívánunk! 3K 1033 Budapest, Pethe Ferenc tér 2. tel.: 247-3604 www.kulturkozpont.hu kulturkozpont@kulturkozpont.hu

Részletesebben