Zöld óvoda és a néphagyományőrzés kapcsolata a mai magyar óvodapedagógiában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zöld óvoda és a néphagyományőrzés kapcsolata a mai magyar óvodapedagógiában"

Átírás

1 Zöld óvoda és a néphagyományőrzés kapcsolata a mai magyar óvodapedagógiában Ikrény,2012.május 10. Készítette: Farkasné Kovács Andrea Lakcím: 9141 Ikrény, József A.u.56.

2 Mottó: Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot. Ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát. Ha terved egy életre szól, embert nevelj!

3 Tartalomjegyzék I. Bevezető 1. Utat kell találnod... 1.oldal 2. A témaválasztás indoklása... 2.oldal II. Bemutatkozás 1.Napsugár Óvoda bemutatása... 3.oldal 2.Környezet és a néphagyományőrzés kapcsolata óvodánkban... 3.oldal 3.Óvodai életünk bemutatása- Úton a Zöld óvoda felé... 6.oldal 4.Környezet és természetvédő szemlélet alakulása. Zöldülés útján kollégákkal, óvodásokkal a szülők felé oldal III. További tennivalók, tervek oldal Irodalomjegyzék oldal Melléklet oldal

4 I. Bevezető Utat kell találnod Március van, tél vége, tavaszelő. Hamarosan megkezdődik a megújulás. Nemrég olvadt el a hó, de a határ már zöldül: selymit a kakas már kitakarta, s a madarak is szép énekkel köszönik a napot, ha egy kicsit melegebben süt rájuk. Egy napos délután engem is kicsalt a kertbe. Ahogy mentem, sétálgattam, véletlenül ráléptem valamire. Egy sárgarépa volt. Ahogy lehajoltam, hogy felszedjem, a fű között néhány apró széndarabot is leltem. Hát ez hogy került ide? Eszembe jutott a tél és a hóemberünk. Valóban, itt állott, ezen a helyen és ez volt a szeme, ez a szája, a répa pedig az orra. Ha valakinek megmutatnám e régészeti leleteket, senki sem mondana szemet, szájat, orrot. Mert azt, a hóból készült embert-a múltat!-csak nekünk idézi fel, mert tudjuk, hisz mi csináltuk. Így vagyunk valahogy azzal a régi világgal, amiről sokat és sokszor hallottunk, olvastunk, vagy tanultunk, nem is gondolván akkor arra, hogy ezek nemcsak régi könyvek, a krónikák lapjain találhatók, de ott rejtőzködnek a gyermekjátékdalokban, a népdalokban a kivesző félben lévő népszokásokban! (Ezek az íratlan történelem dokumentumai.) Ha e szövegeket, dallamokat vagy szokásokat nézzük, elősejlik belőle környezetünk szépsége, megmutatják azokat a részleteket, amelyek segítségével eljuthatunk egy régen eltűnt világba, a természet szeretetén át a néphagyományba. Oda vezetnek sokszor bennünket, ahol őseink, elődeink éltek: az ősök udvarába.

5 Témaválasztás indoklása Nem elég a szülőföld szeretetéről csupán beszélni. A szülőföld levegőjét be kell lélegezni, gyümölcsét, kenyerét, vízét folyamatosan ízlelni kell. Színeit, formáit szomjas lélekkel kell emlékezetünkbe vésni. 1 Dr. Barsi Ernő nyugdíjas főiskolai tanár, néprajzkutató megindító szavait olvasva és átgondolva csak azonosulni lehet azokkal. Gyermekéveimet Fertőszentmiklóson a Hanság szívéhez közel, míg ifjúkoromat Csornán a Rábaköz szívében töltöttem el, ahol bőven volt alkalmam a természet szépségeit megcsodálva a népi hagyomány különböző formáit szemügyre venni, rácsodálkozni a környezet adta szépségek és a néphagyomány elválaszthatatlan kapcsolatára. 1 Dr. Barsi Ernő: Néprajz az általános iskolakezdő szakaszában, Bp. 1992/11 szám, 5.oldal

6 II. Bemutatkozás Napsugár Óvoda bemutatása Óvodánk 3 csoportos, mintegy 71 gyermek nevelését biztosító intézmény, Győrtől 10 km-re a 85-ös főút mentén Sopron irányába haladva helyezkedik el. Intézményünk udvara tágas, szépen parkosítva, sok fával, bokorral beültetve. Az óvoda kerítését zöld sövény fogja körbe, amely védi a gyermekeket a zaj és porártalomtól. Gyermekeink számára felbecsülhetetlen érték óvodánk tágas játszóudvara, melyben többnyire a természetes anyagokból készült fa játékokat részesítjük előnyben óta néphagyományőrző óvodaként működünk. Ünnepeinket a jeles napok köré szervezzük. Terveinkben a néphagyományőrző jeles napok mellett a zöld jeles napok is nagy szerepet kapnak. Ezekhez választjuk mondókáinkat, verseinket, énekeket, énekes játékainkat. A környezet és a néphagyomány kapcsolata Helyi nevelési programunkban illetve éves munkatervünkben a néphagyományőrzés mellett kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés, ezen belül a környezet védelmére nevelés és a környezettudatos magatartás formálása, alakítása. Kollégáimmal közös gondolkodásunk vezetett arra, hogy néphagyományőrző Helyi Nevelési Programunkban kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés. Megvizsgáltuk a környezet és a néphagyomány kapcsolatát. Megállapítottuk, hogy az ember szorosan kötődik az őt körülvevő környezethez, a gyakorlati tapasztalataikat az ember természeti megfigyelésekből merítette. A néphagyományok része a szokások, szertartások, az időjáráshoz és a természet változásaihoz kapcsolódnak. A következő generációk jövője attól függ, hogy a ránk bízott gyermekek később felnőttek, milyen szemlélettel illetve értékrenddel rendelkeznek, hogyan viszonyulnak természeti és társadalmi környezetükhöz. Ennek megalapozása illetve alakítása már óvodáskorban megkezdődhet, hiszen a környezet megismerésének vágya a gyermekekben születésüktől jelen van. Érdekes, változatos, örök mozgásban lévő természet mindig nyújt valami különleges élményt minden figyelő szemnek, csak észre kell venni. Az óvónő feladata, hogy ráirányítsa a gyermek figyelmét az őt körülvevő természetre, természeti környezetre.

7 Célunk: A környezet felfedezése során a gyermek pozitív érzelmi viszonyának kialakítása az emberi, természeti és tárgyi világ iránt. A környezet megismerése közben alakuljon a gyermek mennyiségi, alaki, nagyságbeli, térbeli és sikerbeli szemlélete. A természeti és a szűkebb lakókörnyezetben való érzelmi viszonyulás alapozása. Az élő és élettelen világ megismertetése, megszerettetése. Alapozódjon a gyermekekben a környezetharmónikus viselkedéshez szükséges készségek, jártasságok. Érzelmi életük gazdagítása a természethez kapcsolódó hagyományőrző tevékenységekkel. A környezet megismeréséről a gyermekeknek, már korai kisgyermekkorban szerzett tapasztalataik vannak. Az otthoni környezetről, állatokról, a közvetlen természetről már sokat tudnak. Minden kisgyermek ösztönösen kötődik a természetes környezethez. Beszoktatás ideje alatt is tapasztaltuk, hogy a síró kisgyermek, az udvari környezetben megvigasztalódik. A kisgyermek számára az óvoda idegen környezet. Szeretetteljes, barátságos, színes környezettel próbáljuk elfogadhatóbbá tenni az óvodát az első napokban. Biztonságos eligazodást segíti az óvoda helyiségeinek megismerése. Az udvaron is van lehetőség az apró rovarok, kis állatok, virágok és gyümölcsök megismerésére. Környezetmegismerő erdőszéli és réti séták során terméseket, leveleket, bogyókat gyűjtünk. Kertekből a szülők segítségével takarmánymagokat, mákgubót, zöldség és gyümölcsféléket kapunk. A gyümölcsök feldolgozása heti egy sétanapon történik csoportonként. A község határában megfigyelhetjük a mezőgazdasági munkákat, vetés, növénygondozás, aratás, betakarítás. A határból gyűjthetünk kalászt, szalmát, kórót, stb. a házaknál tartott állatokat élőhelyén ( ólban, karámban, istállóban) nézhetjük meg. A gazdaság istállóiban tartott lovakra fel is ülhetünk. A családok nagy része foglalkozik valamilyen állattartással, így a gyermekek a közvetlen élményeiket is elmondhatják. Sétáink során, erdőszéleken meghallgatjuk a madarak és a természet hangját. Érezzük az erdő és a lekaszált fű illatát. Megfigyeljük a természet gazdag színeit, a fény és az árnyék váltakozását. Az időjárás változásait érzékeljük a szabad tartózkodás alatt, megváltozik öltözködésünk. Az állatvilágban is megfigyelhetők a változások ( téli álom, meleg bunda, gyűjtögetés, stb.). Egzotikus állatok viselkedését, élőhelyét videó filmen nézzük meg. Minden évben ellátogatunk a győri Állatkertbe, itt megfigyelhetik az állatok viselkedését. A ház körül élő madarak fészkelését, költözését megfigyelhetjük. A madarak viselkedése megváltozik az ősz beköszöntével. Szobanövényeket nap mint nap gondozzuk. Jövőre kiskertbe vethetjük a magokat, ültethetjük a palántáinkat.

8 Jeles napokon magokat ültetünk, ágakat hajtatunk. Luca napjára búzát, Borbála napon és Katalin napon ágat hajtatunk. A növények életfeltételeit mi biztosítjuk. Fejlődésüket figyelemmel kísérjük. Tevékeny részt veszünk az udvar gondozásában, környezetünk védelmében. Ügyelünk a tisztaságra, leveleket, száraz ágakat összegyűjtjük. Természetes környezetben gyűjtött tapasztalatokat a csoportokban megbeszéljük, rendszerezzük, képek, ismeretterjesztő könyvek, lexikonok segítségével tudásunkat bővítjük. Helyben található műhelyeket, üzleteket meglátogatjuk, megismertetjük a gyerekeket a felnőttek munkájával (fodrászüzlet, orvosi rendelő, posta, takarékszövetkezet, asztalosműhely, stb.). Az otthonról hozott élőlényekről szóló könyvekből mesélünk, nézegetjük, beszélgetünk. 6-7 éves korban már érdeklődnek a bolygók, földtani, légköri jelenségek iránt is. Séták, kirándulások során sok mindent felfedeznek a gyerekek. Kötetlen beszélgetésben mindig felteszik kérdéseiket és erre lehetőség is van azonnal válaszolni, a beszélgetés, magyarázat mellett az érdekes állatot, növény vagy jelenséget alaposan megfigyeljük. Egyéni élményeiket szívesen elmondják társaiknak és felnőtteknek. Ismereteik bővítésével, újabb és újabb szót tanulnak meg. Megértik jelentését, értelmét. Az utcai sétákon minden felnőttnek köszönnek, illedelmesen viselkednek. Környezetismereti sétáinkat csoportonként más-más időpontban valósítjuk meg. Évszakok változásait az udvaron is megfigyelhetjük (rügyezés, lombhullás, fák virágzása, éledő rovarvilág, stb.), de heti egy alkalommal, céllal indulunk útnak. Gyűjtött anyagokat a vizuális foglalkozásokon feldolgozzuk. Termésképek, óvoda dekorációk készülnek. Asztali kosárba gyűjtött dió, makk, csipke stb. később kerül felhasználásra. Érzelmeik, a természethez kapcsolódó viszonyuk rajzaikon, festményeiken jelennek meg. Évszaktablóra hoznak képeket, rajzokat, újságkivágásokat. Minden évszak jellemzői, jelei felfedezhetők a csoport dekorációjában. Hangulatos kollázsokat, tablókat, termésképeket készítenek a gyerekek. Minden évben ellátogatunk a Győri Állatkertbe, ilyenkor a tízórait is a szomszédos parkban fogyasztjuk el. Összefoglalva: Óvodánk nevelőtestületének minden tagja nyitott, fogékony illetve elkötelezett a hagyományok ápolására, a környezeti nevelés azon elemeire, amely óvodáskorban megvalósítható. Általános szemléletünket jellemzi a környezettudatos magatartás, növények és állatok védelme. Elkötelezettek az egészséges életmód valamint a környezetbarát szemléletmód megalapozására.

9 Óvodai életünk bemutatása- Úton a Zöld óvoda felé Óvodánkban programjainkat, rendezvényeinket a jeles napok köré csoportosítjuk. Minden évben munkatervben fogalmazzuk meg. Őszi programjaink közé tartoznak a szüreti mulatság, Mihály napi vásár. Szüretkor leszedjük, szemezgetjük, kóstolgatjuk majd kipréseljük a szőlő levét, a mustot pedig megkóstoljuk. Ősz a nagy betakarítások ideje almaszüret, dió-verés, kukoricatörés. Az ősszel betakarított terméseket felhasználjuk foglalkozásaink során, termésbábok, játékok készítése: gyékény, csuhé, kukorica, gesztenye, makk, toboz, levelek, bogyók felhasználásával. Készül a csutkababa

10 Kukoricaszár ökör, kukoricacsászár Minden évben ősszel és tavasszal egészséghetet szervezünk különböző programokkal. Ezen a héten a szüretben leszedett gyümölcsökből (alma, körte, dió) gyümölcssalátát készítünk, melyet majd közösen fogyasztunk el. Lehetőség nyílik a megtapasztalás útján színének, formájának, ízének megbeszélésére. Kenyérsütés, medvehagymás túrókrém készítése és megkóstolása. A zöldségnapon zöldségbábok készülnek, illetve meg is kóstoljuk valamennyi zöldséget, különböző játékokat látszunk, amit a gyerekek nagyon élveznek. Gyűjtjük a különféle leveleket, kiszáradt tobozokat, köveket. A levélsíppal, a kövek egymáshoz ütögetésével hangversenyt rendezünk, a legkülönbözőbb hangokat hozzuk ki belőlük. Katalin napkor gyümölcsfaágat hajtatunk, az adventi koszorút is különféle termésekből készítjük a gyerekekkel illetve a szülőket bevonva délutáni bütyköldére hívjuk őket. Az őszi ünnepkör körében elmaradhatatlan a töklámpás készítése, szintén a szülőkkel közösen mindenki elkészíti a saját maga töklámpását, amit hazavihet, de előtte kiállítást rendezünk belőlük. Állatok világnapja, állatkerti látogatás. Óvodánkban már hagyománnyá vált a középsőcsoportosok Lucázása, csoportról csoportra járnak a fiúk és szétszórják a kis kévébe kötött szalmát, közben tréfás népi regulákat mondanak. Luca napkor búzát ültetünk kiscserépbe, mindenki saját maga gondozza, majd hazaviheti a karácsonyi asztalra. A gyermekeket bevonjuk a környezetünk gondozásába is. Az óvoda udvarán található veteményeskertet illetve virágládákat közösen gondozzuk, együtt készülünk fel a télre.

11 A téli ünnepkörben Borbála napján cseresznyeágat hajtatunk, mindennap megfigyeljük a gyerekekkel, hogy mi történik, közben beszélgetünk az ehhez kapcsolódó néphitről. Karácsonyvárás időszakában mézeskalácsot sütünk, ezzel díszítjük a csoport karácsonyfáját. Sokat beszélünk a madarak védelméről, gondozásáról. A gyerekekkel közösen helyezzük ki a madáretetőt, együtt visszük a madaraknak az eleséget. A tavaszi ünnepkörben megfigyeljük a vándormadarak visszatérését (közeli gólyafészkekhez látogatunk). A gyerekekkel készítjük elő a kiskertünket a veteményezéshez. Virágvasárnap zöldágjárás népszokás. Májusbot készítése,májusfa állítása az óvoda udvarán, majd körültáncoljuk, énekeljük. A májusfa a természet újjászületésének jelképe. Madarak, fák napja, kirándulás és játékos akadályversenyek. A nyári ünnepkor is sok tennivalóval telik, ekkor figyelhetjük meg az aratást a határban, nyári terméseket gyűjtünk, búzakoszorút fonunk.

12 Környezet és természetvédő szemlélet alakulása- Zöldülés útján kollégákkal, óvodásokkal Vezetőként meggyőződésem, hogy környezet és természetvédő szemléletet óvodáskorban a gyermekeken keresztül a szülőkhöz eljutva tudunk kollégáimmal közösen kialakítani. A családokat bevonva minél több közös program szervezésével melyben a szülők is tevékeny résztvevői lehetnek közvetlen környezetük gondozásának. (Óvoda udvar rendezése, fák metszése és gondozása, fa ültetése, virágosítás. Társadalmi munka.)

13 Egészséghéten a szülők számára is előadások szervezése (fogápolási tanácsadás, reformétkezés) ezáltal is az egészséges táplálkozás szemléletének kialakítása a cél. Bevonjuk a szülőket évente kétszer a papírgyűjtésbe, már hónapokkal előbb kezdik gyűjtögetni a papírt, majd a kisgyermekkel közösen hozzák el az óvodába. Az elmúlt évben ősszel, egy alkalommal elektromos hulladékgyűjtést is szerveztünk óvodánkban. A gyermekekben tudatosítottuk, hogy ezek a gyűjtések környezetünk védelme érdekében történnek. A csoportszobákban a hulladékot szelektíven gyűjtjük. Közösségünkben is megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, ezáltal a gyermek otthoni környezetében is azt tapasztalhatja, hogy a papírt és a műanyag flakont külön gyűjtjük. A környezeti nevelésben akkor örülhetünk sikereinknek, eredményeinknek, ha a gyermekek számára szokássá válik, hogy a szemetet csak a szemetesbe dobják, legyen az természetes számukra. Séták során illetve a kiskertben vagy az óvodaudvaron váljék szokásukká az is, hogy nem szakítják le a virágokat, nem szedik le a falevelet, nem tapossák el a katicabogarat. Vegyék észre, hogy a növények szomjaznak, télen a kismadarak éheznek. Nekünk, óvodapedagógusoknak, ha sikerült ezeket a szokásokat kialakítani a gyermekben, bevonni őket egy környezet és természetvédő szemlélet kialakulását, környezetünk zöldítését.

14 III. További tennivalók, tervek Vezetőként további terveim között szerepel a szülők és fenntartó minél szélesebb körben való bevonását a Zöld Jeles Napok szervezésébe illetve azokon való részvételbe. (Szülői értekezletek témái- környezeti nevelés) Kollégáimmal elhatároztuk, hogy szeretnénk elnyerni a Zöld Óvoda címet, ennek érdekében Kritériumrendszerének megfelelését tűztük ki célul. Falusi óvodaként előnyösebb helyzetben vagyunk a városi óvodákkal szemben, hiszen óvodánk szép zöld környezetben helyezkedik el. A húsz kritériumrendszer többségével rendelkezünk. Fenntartónk anyagi helyzetére való tekintettel a tárgyi feltételek biztosítását többnyire pályázati pénzből tudjuk megvalósítani. Óvodánk épülete kicsi, felújításra szorul a villany- és fűtésrendszer, valamint az épület hőszigetelése. A gyermeklétszám folyamatos emelkedése miatt szükséges az óvoda bővítése, a fenntartó jelenleg pályázat útján kívánja megoldani. Az óvodabővítés magvalósulása esetén szeretnénk udvarunkon egy kicsit nagyobb kiskertet kialakítani, gyümölcsfákat ültetni (jelenleg meggy, cseresznye és diófánk van). Óvodánk játszóudvarán a környezetbarát anyagból készült játékok vannak többségében, szeretnénk ezeket bővíteni. Nem rendelkezünk ivókúttal illetve kevés az udvari árnyékolónk, ezért ezeket szeretnénk megvásárolni. Terveink közt szerepel, hogy az óvodaépület helyiségeinek berendezése segítse a környezetbarát szemléletmód megalapozását. Csoportszobáink élősarokállványára szeretnénk akváriumot mindhárom csoportba a jelenlegi hulladékgyűjtők helyett szelektív hulladékgyűjtőket vásárolni. A környezeti neveléshez szükséges szakirodalom bővítése a célunk. Törekszem arra, hogy továbbra is minden csoportnak egyéni hangulata legyen sok-sok növénnyel, természeti kincsekkel. Jelenleg is ez tükröződik csoportszobáinkon. Összegezve: Óvodánk felnőtt közössége pozitív példát nyújt a környezettudatos magatartás és szemléletformálás terén az óvodás gyermekek és szüleik számára egyaránt. Tisztában vannak a fenntarthatóság jellemzőivel és ezek tevékenységeikben meg is nyilvánulnak.

15 Irodalomjegyzék 1. Óvodások környezeti nevelése RÉPCE-FÜZETEK 5. Alapítvány a Magyarországi Környezeti Nevelésért Budapest Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia Magyar Környezeti Nevelési Egyesület javított kiadás 3. HOP átdolgozás 4. A néphagyományőrzés szerepe a mai magyar óvodapedagógiában Farkasné Kovács Andrea szakdolgozat 2003

16 Melléklet

17

18

19

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Budapest, 2012 január 10. A dolgozatot készítette: Dr. Lengyelné Pomázi Erika Lakcím: 1132 Budapest, Visegrádi utca 59. 6.em.66. mobil: 06-30-3400258

Részletesebben

1. Zöld mozgalom - Történeti áttekintés 1. 2.1. Balatonkenesei Óvoda (székhely) bemutatása 4. 2.2.A Balatonakarattyai tagóvoda 4

1. Zöld mozgalom - Történeti áttekintés 1. 2.1. Balatonkenesei Óvoda (székhely) bemutatása 4. 2.2.A Balatonakarattyai tagóvoda 4 Tartalomjegyzék Bevezetés 1 1. Zöld mozgalom - Történeti áttekintés 1 2. Óvodáink bemutatása 4 2.1. Balatonkenesei Óvoda (székhely) bemutatása 4 2.2.A Balatonakarattyai tagóvoda 4 2.3.Balatonvilágosi tagóvoda

Részletesebben

R e z i Ó v o d a 8373 Rezi, Iskola u. 2. Telefon: 06-83/531-006 mobil: 30/648-8719 E-mail: reziovi@rezinet.hu OM: 201672 MUNKATERV 2014.

R e z i Ó v o d a 8373 Rezi, Iskola u. 2. Telefon: 06-83/531-006 mobil: 30/648-8719 E-mail: reziovi@rezinet.hu OM: 201672 MUNKATERV 2014. R e z i Ó v o d a 8373 Rezi, Iskola u. 2. Telefon: 06-83/531-006 mobil: 30/648-8719 E-mail: reziovi@rezinet.hu OM: 201672 MUNKATERV 2014. A Rezi Óvoda Munkaterve A gyökerek tudod nem látszanak, de azok

Részletesebben

Salgótarjáni Összevont Óvoda Aprófalva Tagóvodája Pedagógiai Program 2014. Salgótarjáni Összevont Óvoda Aprófalva Tagóvodája PEDAGÓGIA PROGRAM

Salgótarjáni Összevont Óvoda Aprófalva Tagóvodája Pedagógiai Program 2014. Salgótarjáni Összevont Óvoda Aprófalva Tagóvodája PEDAGÓGIA PROGRAM 1 Salgótarjáni Összevont Óvoda Aprófalva Tagóvodája PEDAGÓGIA PROGRAM Pedagógiai programunkat a Salgótarjáni Összevont Óvoda keretprogramja részeként alkottuk meg. 2 Bemutatkozás Az Aprófalva Tagóvoda

Részletesebben

H E L Y I P E D A G Ó G I A I

H E L Y I P E D A G Ó G I A I Ó V O D A I N E V E L É S A M Ű V É S Z E T E K E S Z K Ö Z E I V E L H E L Y I P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A OM azonosító: 036785 Jóváhagyta: Hujber Jánosné óvodavezető 2013. augusztus 27. 1 T

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149

A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149 A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149 Intézmény neve: Négy Évszak Óvoda Eszterlánc Tagóvodája 4700 Mátészalka, Kalmár út 23. Önálló innováció:

Részletesebben

Ökoprogram az Óvodánkban

Ökoprogram az Óvodánkban Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé továbbképzés. A Természetes Életmód Alapítvány szervezésében. OKM 3/74/2007 30 órás akkreditált továbbképzés vizsgadolgozat. Ökoprogram az Óvodánkban Készítette: Juhász

Részletesebben

GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM

GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM Gyöngyös, 2014 1 Minden gyermek egyedi, soha meg nem ismételhető csodája a teremtésnek, tiszteletreméltó egyéniség, hagyni kell szabadon kibontakozni, óvva, védve,

Részletesebben

Hársliget Óvoda Csabacsűd-Örménykút

Hársliget Óvoda Csabacsűd-Örménykút Hársliget Óvoda Csabacsűd-Örménykút Pedagógiai program Csabacsűd, 2012. Csányi Istvánné közoktatási szakértő által elfogadott program. Tartalomjegyzék I. Alapító okirat Óvodánk bemutatása II. Nevelésünk

Részletesebben

A VÁROSI ÓVODÁK HELYI ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA

A VÁROSI ÓVODÁK HELYI ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA A VÁROSI ÓVODÁK HELYI ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAMJA Csákvári Judit intézményvezető Pápa, 2010. 1 1. Bevezetés Az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról és annak 1996. évi módosítása a nevelőtestületekre

Részletesebben

A környezettudatos magatartás kialakításának programja

A környezettudatos magatartás kialakításának programja INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ A környezettudatos magatartás kialakításának programja 2010. 11 Intézményünket Csongrád megye három kis településének- Csanytelek, Tömörkény, Felgyő- óvodái alkotják. A helyi sajátosságokhoz,

Részletesebben

A BÁN ZSIGMOND REFORMÁTUS ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA NEVELÉS A MŰVÉSZETEK ELŐSZOBÁJÁBAN

A BÁN ZSIGMOND REFORMÁTUS ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA NEVELÉS A MŰVÉSZETEK ELŐSZOBÁJÁBAN A BÁN ZSIGMOND REFORMÁTUS ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA NEVELÉS A MŰVÉSZETEK ELŐSZOBÁJÁBAN 2 Helyzetkép Az óvoda bemutatása, a környezet társadalmi igényeinek, elvárásainak elemzése során kialakult tapasztalatok.

Részletesebben

Hort PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 HORT

Hort PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 HORT Hort PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 HORT KÉSZÍTETTE: A Benedek Elek Hagyományőrző és Természetbarát Óvoda nevelőtestülete Csontosné Skrabák Éva Fabu Anna Márta Fain Józsefné Karczagné Nagy Klára Kerekné Aradi

Részletesebben

Kőbányai Aprók Háza Óvoda. Hagyományőrző Pedagógiai Programja

Kőbányai Aprók Háza Óvoda. Hagyományőrző Pedagógiai Programja 1 Kőbányai Aprók Háza Óvoda Tehetségpont 1108 B u d a p e s t Újhegyi sétány 5-7. Ügyiratszám: Kőbányai Aprók Háza Óvoda Hagyományőrző Pedagógiai Programja OM-AZONOSÍTÓ: 034428 2 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezető

Részletesebben

KARMEL KISKERTJE KATOLIKUS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

KARMEL KISKERTJE KATOLIKUS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA KARMEL KISKERTJE KATOLIKUS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA TARTALOMJEGYZÉK I. Törvényi háttér II. Bevezetés, az óvoda bemutatása - elhelyezkedés, személyi feltételek III. A keresztény óvodai nevelés IV. Az óvoda

Részletesebben

HELYI NEVELÉSI PROGRAM

HELYI NEVELÉSI PROGRAM VÁMOSGYÖRK TULIPÁN ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAM Néphagyományőrző Óvodai Program Néphagyományőrző, természet közeli, családokkal együttműködő óvodai program Készült: az országos Néphagyományőrző Óvodai

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Törökvész úti Kézműves Óvoda 1022 Budapest, Törökvész út 18. Tel.: / Fax: 326-53-56 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. OM azonosító: 034228 Intézmény fenntartója: Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Intézmény

Részletesebben

REZI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

REZI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA R e z i Ó v o d a 8373 Rezi, Iskola u. 2. Telefon: 06-83/531-006 mobil: 30/648-8719 E-mail: reziovi@rezinet.hu OM: 201672 REZI ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. A gyökerek persze nem látszanak, de tudod

Részletesebben

Környezetünk az erdő. Az erdő felfedezése évszakonként, közös erdőjárás.

Környezetünk az erdő. Az erdő felfedezése évszakonként, közös erdőjárás. 1 Környezetünk az erdő. Az erdő felfedezése évszakonként, közös erdőjárás. Készítette: MENYHÁRT ILDIKÓ Óvodapedagógus Nyugat-magyarországi Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda Sopron 2010 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872. Pedagógiai Program. p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető

Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872. Pedagógiai Program. p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872 Pedagógiai Program p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 5 1. 1 ÓVODAKÉP... 5 1. 2. GYERMEKKÉP... 8 II. AZ ÓVODAI NEVELÉS FELADATAI... 8

Részletesebben

TENGELICI MÉZESKALÁCS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

TENGELICI MÉZESKALÁCS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA TENGELICI MÉZESKALÁCS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA TENGELICI MÉZESKALÁCS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM l. Gyermekkép Vedd figyelembe a gyermek érzelmeit Fogadd el a gyermeket önmagáért! Adj testi-lelki biztonságot!

Részletesebben

Tolmács-Bánk Óvoda módosított nevelési programja

Tolmács-Bánk Óvoda módosított nevelési programja 2. Napirend " Kis gyermekem csak nézzél szerteszét éretted van itt minden, ami szép." Várnai Zseni Tolmács-Bánk Óvoda módosított nevelési programja Készítették: Hámori Imréné Laczkovszkiné Homolya Zsuzsa

Részletesebben

Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872. Pedagógiai Program. p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető

Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872. Pedagógiai Program. p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872 Pedagógiai Program p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 5 1. 1 ÓVODAKÉP... 5 1. 2. GYERMEKKÉP... 8 II. AZ ÓVODAI NEVELÉS FELADATAI... 8

Részletesebben

kispesti hívogató tájékoztató a kerületi óvodákról Kiadja: Kispest Önkormányzata, 2014. www.kispest.hu

kispesti hívogató tájékoztató a kerületi óvodákról Kiadja: Kispest Önkormányzata, 2014. www.kispest.hu kispesti hívogató tájékoztató a kerületi óvodákról Kiadja: Kispest Önkormányzata, 2014. www.kispest.hu KISPESTI ÓVODAI TÁJÉKOZTATÓ 2014. ÖNKORMÁNYZATI FENNTARTÁSÚ ÓVODÁK Kispesti Arany Óvoda 4 Kispesti

Részletesebben

RÁBAPATONAI KATICA ÓVODA Rábapatona PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

RÁBAPATONAI KATICA ÓVODA Rábapatona PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. RÁBAPATONAI KATICA ÓVODA Rábapatona PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. 1 A gyermekek világa a maga féktelen vágyaival és lemondani nem tudásával, varázserő-hitével és mindent megelevenítő fantáziájával legfeljebb

Részletesebben

A ZENEVÁR KIS LAKÓI. Pedagógiai program. Pestszentlőrinci Zenevár Óvoda 1181 Budapest Reviczky Gyula utca 52-56. 2014. 09. 01.

A ZENEVÁR KIS LAKÓI. Pedagógiai program. Pestszentlőrinci Zenevár Óvoda 1181 Budapest Reviczky Gyula utca 52-56. 2014. 09. 01. A ZENEVÁR KIS LAKÓI Pedagógiai program Pestszentlőrinci Zenevár Óvoda 1181 Budapest Reviczky Gyula utca 52-56. 2014. 09. 01. Tartalom Bevezető gondolatok 1. Az óvoda adatai 2. Óvodánk bemutatása, jövőképünk

Részletesebben

Helyi Nevelési Program

Helyi Nevelési Program Helyi Nevelési Program Ordacsehi Napsugár Óvoda Alkalmazotti közösség elfogadásának dátuma: 2013. március Fenntartói jóváhagyás dátuma: Tervezett felülvizsgálat időpontja: Készült: 2013. március 14. Készítette:

Részletesebben

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila.

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút. József Attila. Mert mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila Készítette: a Kolozsvári úti Óvoda nevelőtestülete 1 A múlt tisztelete

Részletesebben

Nefelejcs Óvoda Kisbajcs Módosított Nevelési Programja Készült: 2010 Készítette: Nefelejcs Óvoda Nevelőtestülete

Nefelejcs Óvoda Kisbajcs Módosított Nevelési Programja Készült: 2010 Készítette: Nefelejcs Óvoda Nevelőtestülete Nefelejcs Óvoda Kisbajcs Módosított Nevelési Programja Készült: 2010 Készítette: Nefelejcs Óvoda Nevelőtestülete 1 Tartalom 1.Bevezetés... 4 1/1.Az elmúlt időszak rövid összegzése:... 4 1/2. Helyzetkép

Részletesebben

KISPESTI ÓVODAI TÁJÉKOZTATÓ 2012

KISPESTI ÓVODAI TÁJÉKOZTATÓ 2012 KISPESTI ÓVODAI TÁJÉKOZTATÓ 2012 ÖNKORMÁNYZATI FENNTARTÁSÚ ÓVODÁK Arany Óvoda 4 Árnyas Óvoda 6 Bóbita óvoda 8 Gyöngykagyló Óvoda 10 Hársfa Óvoda 12 Mese-vár Óvoda 14 Mézeskalács Óvoda 16 Napraforgó Óvoda

Részletesebben