Zöld óvoda és a néphagyományőrzés kapcsolata a mai magyar óvodapedagógiában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zöld óvoda és a néphagyományőrzés kapcsolata a mai magyar óvodapedagógiában"

Átírás

1 Zöld óvoda és a néphagyományőrzés kapcsolata a mai magyar óvodapedagógiában Ikrény,2012.május 10. Készítette: Farkasné Kovács Andrea Lakcím: 9141 Ikrény, József A.u.56.

2 Mottó: Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot. Ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát. Ha terved egy életre szól, embert nevelj!

3 Tartalomjegyzék I. Bevezető 1. Utat kell találnod... 1.oldal 2. A témaválasztás indoklása... 2.oldal II. Bemutatkozás 1.Napsugár Óvoda bemutatása... 3.oldal 2.Környezet és a néphagyományőrzés kapcsolata óvodánkban... 3.oldal 3.Óvodai életünk bemutatása- Úton a Zöld óvoda felé... 6.oldal 4.Környezet és természetvédő szemlélet alakulása. Zöldülés útján kollégákkal, óvodásokkal a szülők felé oldal III. További tennivalók, tervek oldal Irodalomjegyzék oldal Melléklet oldal

4 I. Bevezető Utat kell találnod Március van, tél vége, tavaszelő. Hamarosan megkezdődik a megújulás. Nemrég olvadt el a hó, de a határ már zöldül: selymit a kakas már kitakarta, s a madarak is szép énekkel köszönik a napot, ha egy kicsit melegebben süt rájuk. Egy napos délután engem is kicsalt a kertbe. Ahogy mentem, sétálgattam, véletlenül ráléptem valamire. Egy sárgarépa volt. Ahogy lehajoltam, hogy felszedjem, a fű között néhány apró széndarabot is leltem. Hát ez hogy került ide? Eszembe jutott a tél és a hóemberünk. Valóban, itt állott, ezen a helyen és ez volt a szeme, ez a szája, a répa pedig az orra. Ha valakinek megmutatnám e régészeti leleteket, senki sem mondana szemet, szájat, orrot. Mert azt, a hóból készült embert-a múltat!-csak nekünk idézi fel, mert tudjuk, hisz mi csináltuk. Így vagyunk valahogy azzal a régi világgal, amiről sokat és sokszor hallottunk, olvastunk, vagy tanultunk, nem is gondolván akkor arra, hogy ezek nemcsak régi könyvek, a krónikák lapjain találhatók, de ott rejtőzködnek a gyermekjátékdalokban, a népdalokban a kivesző félben lévő népszokásokban! (Ezek az íratlan történelem dokumentumai.) Ha e szövegeket, dallamokat vagy szokásokat nézzük, elősejlik belőle környezetünk szépsége, megmutatják azokat a részleteket, amelyek segítségével eljuthatunk egy régen eltűnt világba, a természet szeretetén át a néphagyományba. Oda vezetnek sokszor bennünket, ahol őseink, elődeink éltek: az ősök udvarába.

5 Témaválasztás indoklása Nem elég a szülőföld szeretetéről csupán beszélni. A szülőföld levegőjét be kell lélegezni, gyümölcsét, kenyerét, vízét folyamatosan ízlelni kell. Színeit, formáit szomjas lélekkel kell emlékezetünkbe vésni. 1 Dr. Barsi Ernő nyugdíjas főiskolai tanár, néprajzkutató megindító szavait olvasva és átgondolva csak azonosulni lehet azokkal. Gyermekéveimet Fertőszentmiklóson a Hanság szívéhez közel, míg ifjúkoromat Csornán a Rábaköz szívében töltöttem el, ahol bőven volt alkalmam a természet szépségeit megcsodálva a népi hagyomány különböző formáit szemügyre venni, rácsodálkozni a környezet adta szépségek és a néphagyomány elválaszthatatlan kapcsolatára. 1 Dr. Barsi Ernő: Néprajz az általános iskolakezdő szakaszában, Bp. 1992/11 szám, 5.oldal

6 II. Bemutatkozás Napsugár Óvoda bemutatása Óvodánk 3 csoportos, mintegy 71 gyermek nevelését biztosító intézmény, Győrtől 10 km-re a 85-ös főút mentén Sopron irányába haladva helyezkedik el. Intézményünk udvara tágas, szépen parkosítva, sok fával, bokorral beültetve. Az óvoda kerítését zöld sövény fogja körbe, amely védi a gyermekeket a zaj és porártalomtól. Gyermekeink számára felbecsülhetetlen érték óvodánk tágas játszóudvara, melyben többnyire a természetes anyagokból készült fa játékokat részesítjük előnyben óta néphagyományőrző óvodaként működünk. Ünnepeinket a jeles napok köré szervezzük. Terveinkben a néphagyományőrző jeles napok mellett a zöld jeles napok is nagy szerepet kapnak. Ezekhez választjuk mondókáinkat, verseinket, énekeket, énekes játékainkat. A környezet és a néphagyomány kapcsolata Helyi nevelési programunkban illetve éves munkatervünkben a néphagyományőrzés mellett kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés, ezen belül a környezet védelmére nevelés és a környezettudatos magatartás formálása, alakítása. Kollégáimmal közös gondolkodásunk vezetett arra, hogy néphagyományőrző Helyi Nevelési Programunkban kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés. Megvizsgáltuk a környezet és a néphagyomány kapcsolatát. Megállapítottuk, hogy az ember szorosan kötődik az őt körülvevő környezethez, a gyakorlati tapasztalataikat az ember természeti megfigyelésekből merítette. A néphagyományok része a szokások, szertartások, az időjáráshoz és a természet változásaihoz kapcsolódnak. A következő generációk jövője attól függ, hogy a ránk bízott gyermekek később felnőttek, milyen szemlélettel illetve értékrenddel rendelkeznek, hogyan viszonyulnak természeti és társadalmi környezetükhöz. Ennek megalapozása illetve alakítása már óvodáskorban megkezdődhet, hiszen a környezet megismerésének vágya a gyermekekben születésüktől jelen van. Érdekes, változatos, örök mozgásban lévő természet mindig nyújt valami különleges élményt minden figyelő szemnek, csak észre kell venni. Az óvónő feladata, hogy ráirányítsa a gyermek figyelmét az őt körülvevő természetre, természeti környezetre.

7 Célunk: A környezet felfedezése során a gyermek pozitív érzelmi viszonyának kialakítása az emberi, természeti és tárgyi világ iránt. A környezet megismerése közben alakuljon a gyermek mennyiségi, alaki, nagyságbeli, térbeli és sikerbeli szemlélete. A természeti és a szűkebb lakókörnyezetben való érzelmi viszonyulás alapozása. Az élő és élettelen világ megismertetése, megszerettetése. Alapozódjon a gyermekekben a környezetharmónikus viselkedéshez szükséges készségek, jártasságok. Érzelmi életük gazdagítása a természethez kapcsolódó hagyományőrző tevékenységekkel. A környezet megismeréséről a gyermekeknek, már korai kisgyermekkorban szerzett tapasztalataik vannak. Az otthoni környezetről, állatokról, a közvetlen természetről már sokat tudnak. Minden kisgyermek ösztönösen kötődik a természetes környezethez. Beszoktatás ideje alatt is tapasztaltuk, hogy a síró kisgyermek, az udvari környezetben megvigasztalódik. A kisgyermek számára az óvoda idegen környezet. Szeretetteljes, barátságos, színes környezettel próbáljuk elfogadhatóbbá tenni az óvodát az első napokban. Biztonságos eligazodást segíti az óvoda helyiségeinek megismerése. Az udvaron is van lehetőség az apró rovarok, kis állatok, virágok és gyümölcsök megismerésére. Környezetmegismerő erdőszéli és réti séták során terméseket, leveleket, bogyókat gyűjtünk. Kertekből a szülők segítségével takarmánymagokat, mákgubót, zöldség és gyümölcsféléket kapunk. A gyümölcsök feldolgozása heti egy sétanapon történik csoportonként. A község határában megfigyelhetjük a mezőgazdasági munkákat, vetés, növénygondozás, aratás, betakarítás. A határból gyűjthetünk kalászt, szalmát, kórót, stb. a házaknál tartott állatokat élőhelyén ( ólban, karámban, istállóban) nézhetjük meg. A gazdaság istállóiban tartott lovakra fel is ülhetünk. A családok nagy része foglalkozik valamilyen állattartással, így a gyermekek a közvetlen élményeiket is elmondhatják. Sétáink során, erdőszéleken meghallgatjuk a madarak és a természet hangját. Érezzük az erdő és a lekaszált fű illatát. Megfigyeljük a természet gazdag színeit, a fény és az árnyék váltakozását. Az időjárás változásait érzékeljük a szabad tartózkodás alatt, megváltozik öltözködésünk. Az állatvilágban is megfigyelhetők a változások ( téli álom, meleg bunda, gyűjtögetés, stb.). Egzotikus állatok viselkedését, élőhelyét videó filmen nézzük meg. Minden évben ellátogatunk a győri Állatkertbe, itt megfigyelhetik az állatok viselkedését. A ház körül élő madarak fészkelését, költözését megfigyelhetjük. A madarak viselkedése megváltozik az ősz beköszöntével. Szobanövényeket nap mint nap gondozzuk. Jövőre kiskertbe vethetjük a magokat, ültethetjük a palántáinkat.

8 Jeles napokon magokat ültetünk, ágakat hajtatunk. Luca napjára búzát, Borbála napon és Katalin napon ágat hajtatunk. A növények életfeltételeit mi biztosítjuk. Fejlődésüket figyelemmel kísérjük. Tevékeny részt veszünk az udvar gondozásában, környezetünk védelmében. Ügyelünk a tisztaságra, leveleket, száraz ágakat összegyűjtjük. Természetes környezetben gyűjtött tapasztalatokat a csoportokban megbeszéljük, rendszerezzük, képek, ismeretterjesztő könyvek, lexikonok segítségével tudásunkat bővítjük. Helyben található műhelyeket, üzleteket meglátogatjuk, megismertetjük a gyerekeket a felnőttek munkájával (fodrászüzlet, orvosi rendelő, posta, takarékszövetkezet, asztalosműhely, stb.). Az otthonról hozott élőlényekről szóló könyvekből mesélünk, nézegetjük, beszélgetünk. 6-7 éves korban már érdeklődnek a bolygók, földtani, légköri jelenségek iránt is. Séták, kirándulások során sok mindent felfedeznek a gyerekek. Kötetlen beszélgetésben mindig felteszik kérdéseiket és erre lehetőség is van azonnal válaszolni, a beszélgetés, magyarázat mellett az érdekes állatot, növény vagy jelenséget alaposan megfigyeljük. Egyéni élményeiket szívesen elmondják társaiknak és felnőtteknek. Ismereteik bővítésével, újabb és újabb szót tanulnak meg. Megértik jelentését, értelmét. Az utcai sétákon minden felnőttnek köszönnek, illedelmesen viselkednek. Környezetismereti sétáinkat csoportonként más-más időpontban valósítjuk meg. Évszakok változásait az udvaron is megfigyelhetjük (rügyezés, lombhullás, fák virágzása, éledő rovarvilág, stb.), de heti egy alkalommal, céllal indulunk útnak. Gyűjtött anyagokat a vizuális foglalkozásokon feldolgozzuk. Termésképek, óvoda dekorációk készülnek. Asztali kosárba gyűjtött dió, makk, csipke stb. később kerül felhasználásra. Érzelmeik, a természethez kapcsolódó viszonyuk rajzaikon, festményeiken jelennek meg. Évszaktablóra hoznak képeket, rajzokat, újságkivágásokat. Minden évszak jellemzői, jelei felfedezhetők a csoport dekorációjában. Hangulatos kollázsokat, tablókat, termésképeket készítenek a gyerekek. Minden évben ellátogatunk a Győri Állatkertbe, ilyenkor a tízórait is a szomszédos parkban fogyasztjuk el. Összefoglalva: Óvodánk nevelőtestületének minden tagja nyitott, fogékony illetve elkötelezett a hagyományok ápolására, a környezeti nevelés azon elemeire, amely óvodáskorban megvalósítható. Általános szemléletünket jellemzi a környezettudatos magatartás, növények és állatok védelme. Elkötelezettek az egészséges életmód valamint a környezetbarát szemléletmód megalapozására.

9 Óvodai életünk bemutatása- Úton a Zöld óvoda felé Óvodánkban programjainkat, rendezvényeinket a jeles napok köré csoportosítjuk. Minden évben munkatervben fogalmazzuk meg. Őszi programjaink közé tartoznak a szüreti mulatság, Mihály napi vásár. Szüretkor leszedjük, szemezgetjük, kóstolgatjuk majd kipréseljük a szőlő levét, a mustot pedig megkóstoljuk. Ősz a nagy betakarítások ideje almaszüret, dió-verés, kukoricatörés. Az ősszel betakarított terméseket felhasználjuk foglalkozásaink során, termésbábok, játékok készítése: gyékény, csuhé, kukorica, gesztenye, makk, toboz, levelek, bogyók felhasználásával. Készül a csutkababa

10 Kukoricaszár ökör, kukoricacsászár Minden évben ősszel és tavasszal egészséghetet szervezünk különböző programokkal. Ezen a héten a szüretben leszedett gyümölcsökből (alma, körte, dió) gyümölcssalátát készítünk, melyet majd közösen fogyasztunk el. Lehetőség nyílik a megtapasztalás útján színének, formájának, ízének megbeszélésére. Kenyérsütés, medvehagymás túrókrém készítése és megkóstolása. A zöldségnapon zöldségbábok készülnek, illetve meg is kóstoljuk valamennyi zöldséget, különböző játékokat látszunk, amit a gyerekek nagyon élveznek. Gyűjtjük a különféle leveleket, kiszáradt tobozokat, köveket. A levélsíppal, a kövek egymáshoz ütögetésével hangversenyt rendezünk, a legkülönbözőbb hangokat hozzuk ki belőlük. Katalin napkor gyümölcsfaágat hajtatunk, az adventi koszorút is különféle termésekből készítjük a gyerekekkel illetve a szülőket bevonva délutáni bütyköldére hívjuk őket. Az őszi ünnepkör körében elmaradhatatlan a töklámpás készítése, szintén a szülőkkel közösen mindenki elkészíti a saját maga töklámpását, amit hazavihet, de előtte kiállítást rendezünk belőlük. Állatok világnapja, állatkerti látogatás. Óvodánkban már hagyománnyá vált a középsőcsoportosok Lucázása, csoportról csoportra járnak a fiúk és szétszórják a kis kévébe kötött szalmát, közben tréfás népi regulákat mondanak. Luca napkor búzát ültetünk kiscserépbe, mindenki saját maga gondozza, majd hazaviheti a karácsonyi asztalra. A gyermekeket bevonjuk a környezetünk gondozásába is. Az óvoda udvarán található veteményeskertet illetve virágládákat közösen gondozzuk, együtt készülünk fel a télre.

11 A téli ünnepkörben Borbála napján cseresznyeágat hajtatunk, mindennap megfigyeljük a gyerekekkel, hogy mi történik, közben beszélgetünk az ehhez kapcsolódó néphitről. Karácsonyvárás időszakában mézeskalácsot sütünk, ezzel díszítjük a csoport karácsonyfáját. Sokat beszélünk a madarak védelméről, gondozásáról. A gyerekekkel közösen helyezzük ki a madáretetőt, együtt visszük a madaraknak az eleséget. A tavaszi ünnepkörben megfigyeljük a vándormadarak visszatérését (közeli gólyafészkekhez látogatunk). A gyerekekkel készítjük elő a kiskertünket a veteményezéshez. Virágvasárnap zöldágjárás népszokás. Májusbot készítése,májusfa állítása az óvoda udvarán, majd körültáncoljuk, énekeljük. A májusfa a természet újjászületésének jelképe. Madarak, fák napja, kirándulás és játékos akadályversenyek. A nyári ünnepkor is sok tennivalóval telik, ekkor figyelhetjük meg az aratást a határban, nyári terméseket gyűjtünk, búzakoszorút fonunk.

12 Környezet és természetvédő szemlélet alakulása- Zöldülés útján kollégákkal, óvodásokkal Vezetőként meggyőződésem, hogy környezet és természetvédő szemléletet óvodáskorban a gyermekeken keresztül a szülőkhöz eljutva tudunk kollégáimmal közösen kialakítani. A családokat bevonva minél több közös program szervezésével melyben a szülők is tevékeny résztvevői lehetnek közvetlen környezetük gondozásának. (Óvoda udvar rendezése, fák metszése és gondozása, fa ültetése, virágosítás. Társadalmi munka.)

13 Egészséghéten a szülők számára is előadások szervezése (fogápolási tanácsadás, reformétkezés) ezáltal is az egészséges táplálkozás szemléletének kialakítása a cél. Bevonjuk a szülőket évente kétszer a papírgyűjtésbe, már hónapokkal előbb kezdik gyűjtögetni a papírt, majd a kisgyermekkel közösen hozzák el az óvodába. Az elmúlt évben ősszel, egy alkalommal elektromos hulladékgyűjtést is szerveztünk óvodánkban. A gyermekekben tudatosítottuk, hogy ezek a gyűjtések környezetünk védelme érdekében történnek. A csoportszobákban a hulladékot szelektíven gyűjtjük. Közösségünkben is megoldott a szelektív hulladékgyűjtés, ezáltal a gyermek otthoni környezetében is azt tapasztalhatja, hogy a papírt és a műanyag flakont külön gyűjtjük. A környezeti nevelésben akkor örülhetünk sikereinknek, eredményeinknek, ha a gyermekek számára szokássá válik, hogy a szemetet csak a szemetesbe dobják, legyen az természetes számukra. Séták során illetve a kiskertben vagy az óvodaudvaron váljék szokásukká az is, hogy nem szakítják le a virágokat, nem szedik le a falevelet, nem tapossák el a katicabogarat. Vegyék észre, hogy a növények szomjaznak, télen a kismadarak éheznek. Nekünk, óvodapedagógusoknak, ha sikerült ezeket a szokásokat kialakítani a gyermekben, bevonni őket egy környezet és természetvédő szemlélet kialakulását, környezetünk zöldítését.

14 III. További tennivalók, tervek Vezetőként további terveim között szerepel a szülők és fenntartó minél szélesebb körben való bevonását a Zöld Jeles Napok szervezésébe illetve azokon való részvételbe. (Szülői értekezletek témái- környezeti nevelés) Kollégáimmal elhatároztuk, hogy szeretnénk elnyerni a Zöld Óvoda címet, ennek érdekében Kritériumrendszerének megfelelését tűztük ki célul. Falusi óvodaként előnyösebb helyzetben vagyunk a városi óvodákkal szemben, hiszen óvodánk szép zöld környezetben helyezkedik el. A húsz kritériumrendszer többségével rendelkezünk. Fenntartónk anyagi helyzetére való tekintettel a tárgyi feltételek biztosítását többnyire pályázati pénzből tudjuk megvalósítani. Óvodánk épülete kicsi, felújításra szorul a villany- és fűtésrendszer, valamint az épület hőszigetelése. A gyermeklétszám folyamatos emelkedése miatt szükséges az óvoda bővítése, a fenntartó jelenleg pályázat útján kívánja megoldani. Az óvodabővítés magvalósulása esetén szeretnénk udvarunkon egy kicsit nagyobb kiskertet kialakítani, gyümölcsfákat ültetni (jelenleg meggy, cseresznye és diófánk van). Óvodánk játszóudvarán a környezetbarát anyagból készült játékok vannak többségében, szeretnénk ezeket bővíteni. Nem rendelkezünk ivókúttal illetve kevés az udvari árnyékolónk, ezért ezeket szeretnénk megvásárolni. Terveink közt szerepel, hogy az óvodaépület helyiségeinek berendezése segítse a környezetbarát szemléletmód megalapozását. Csoportszobáink élősarokállványára szeretnénk akváriumot mindhárom csoportba a jelenlegi hulladékgyűjtők helyett szelektív hulladékgyűjtőket vásárolni. A környezeti neveléshez szükséges szakirodalom bővítése a célunk. Törekszem arra, hogy továbbra is minden csoportnak egyéni hangulata legyen sok-sok növénnyel, természeti kincsekkel. Jelenleg is ez tükröződik csoportszobáinkon. Összegezve: Óvodánk felnőtt közössége pozitív példát nyújt a környezettudatos magatartás és szemléletformálás terén az óvodás gyermekek és szüleik számára egyaránt. Tisztában vannak a fenntarthatóság jellemzőivel és ezek tevékenységeikben meg is nyilvánulnak.

15 Irodalomjegyzék 1. Óvodások környezeti nevelése RÉPCE-FÜZETEK 5. Alapítvány a Magyarországi Környezeti Nevelésért Budapest Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia Magyar Környezeti Nevelési Egyesület javított kiadás 3. HOP átdolgozás 4. A néphagyományőrzés szerepe a mai magyar óvodapedagógiában Farkasné Kovács Andrea szakdolgozat 2003

16 Melléklet

17

18

19

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016-2017 Pogány, 2016.09.16. Patói Öko-iskolai koordinátor Iktatási

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV 2018-2019 Pogány, 2018.09.10. Öko-iskolai koordinátor Iktatási

Részletesebben

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3 SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA Szeged, Földmíves u. 3 CÉLOK Alakuljon és tudatosodjon a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonya. Ismerjék meg a gyerekek a kulturált életvitel szokásait. Legyenek

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok,

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2016/2017. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program.

A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program. Városi Óvodák Tagóvodája Tókerti Óvoda Pápa, Ötödik u. 26. A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program.

Részletesebben

A WALLA JÓZSEF ÓVODA

A WALLA JÓZSEF ÓVODA A WALLA JÓZSEF ÓVODA Mottónk: Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot, ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát! Ha terved egy életre szól, embert nevelj! (kínai bölcs mondás) ÓVODÁNK TÖRTÉNETE: Walla

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE 2015. április Az ÖKO-munkacsoport Tóth Violetta Takács Barbara biológia-testnevelés szakos tanár, az ÖKO- munkacsoport vezetője

Részletesebben

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái Kovács Lászlóné laszlone.kovacs@vm.gov.hu A Zöld Óvoda program jelentősége Jogi háttér tartalmában megtalálható Az Óvodai nevelés

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Egregyi Tagintézménye, Hévíz, Zrínyi út 151 IDŐPONT 2011-2012 tanév, 2012. 08. 31. Az idei tanévben

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016-2017. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 05-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László, Frák Erika 09.01 Felhívás

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2013/2014.

Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2013. szeptember 1. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok 2014.június

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Óvodánk ökológiai jelszava

Óvodánk ökológiai jelszava Óvodánk ökológiai jelszava Egyesült erővel meg akarjuk menteni a FÖLDET! FELNŐTTEK FIGYELEM! A FÖLDNEK, AKÁRCSAK A GYEREKEKNEK, VÉDELEMRE ÉS TÖRŐDÉSRE VAN SZÜKSÉGE! Az Öko-Iskola nevelési program fő céljai:

Részletesebben

Éves terv. Árnyas óvoda éves eseménynaptárja

Éves terv. Árnyas óvoda éves eseménynaptárja Éves terv Árnyas óvoda éves eseménynaptárja 2018.09.01.-11.30. Ősszel a táj piros, sárga Jeles nap, ünnep, esemény, hagyomány Tartalom Határidő a befejezésre Humán erőforrás felelős Szervezési mód Elvárt

Részletesebben

A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el.

A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. Szombathely, 2013 A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. A 4540 m2 területen lévő óvodaépületet 2097 m2 kert és játszóudvar

Részletesebben

Ősz HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN. Csokonai úti óvoda rendezvényei. Erőforrás Anyagi Humán.

Ősz HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN. Csokonai úti óvoda rendezvényei. Erőforrás Anyagi Humán. Csokonai úti rendezvényei 3.2.8. HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN Hagyomány, jeles nap, ünnep Hadd nézzek kis tenyeredbe! Beszokatás: - Aprók napja Hatá ridő 10.15. ajándé-kok

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2015-2016 Készítette: Csiki Zsolt Pályáztunk Intézményünk sikerrel pályázott és a 2016. január 1. - 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte

Részletesebben

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014

ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 ÖKOISKOLA PROGRAM 2013-2014 Készítette: Mujzer Richárd ÖKOiskola vezető Győr, 2013. szeptember 5. Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz,

Részletesebben

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3.

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde

Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde Az aranyalma a népmesében az újjászületés, a megváltás, valamilyen jó cselekedet jutalma, csodatévő hatása van. Az alma a néphagyományban az egészség, az összetartozás

Részletesebben

Debrecen, 2015. szeptember

Debrecen, 2015. szeptember A SVETITS KATOLIKUS ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015/2016-OS TANÉV Készítette: Dr. Juhászné Rippert Teodóra Debrecen, 2015. szeptember AZ ÖKO MUNKACSOPORT TAGJAI

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2016-2017 Készítette: Csiki Zsolt Szeptember Beindítottuk az elemek szelektív hulladékként gyűjtését osztályok szintjén. Környezetünket az őszi

Részletesebben

Együtt az élő környezetért munkaközösség

Együtt az élő környezetért munkaközösség Jászkiséri Városi Óvoda 5137 Jászkisér, Kossuth tér 3. Tel.: 57/450-497 E-mail: kisovi@pr.hu Együtt az élő környezetért munkaközösség Éves terv 2013/2014 Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni haladás.

Részletesebben

A környezeti nevelés munkaközösség 2013. 2014. évi munkaterve. A munkaközösség vezetője: Bolla Zoltánné óvodapedagógus, környezeti nevelő

A környezeti nevelés munkaközösség 2013. 2014. évi munkaterve. A munkaközösség vezetője: Bolla Zoltánné óvodapedagógus, környezeti nevelő A környezeti nevelés munkaközösség 2013. 2014. évi munkaterve Óvoda neve, címe: Ajka Városi Óvoda 8400 Ajka Bródy Imre utca 7. A munkaközösség vezetője: Bolla Zoltánné óvodapedagógus, környezeti nevelő

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Mucsi Ágnes Intézményvezető. Adamcsik Norbert Intézményvezető-helyettes

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Mucsi Ágnes Intézményvezető. Adamcsik Norbert Intézményvezető-helyettes ÖKOISKOLAI MUNKATERV Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Mucsi Ágnes Intézményvezető Adamcsik Norbert Intézményvezető-helyettes Sugár Kinga (munkacsoportvezető) Károlyi Csilla Makkos Eszter Tóth Éva (DÖK)

Részletesebben

A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve

A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve A Cecei Általános Iskola ÖKO munkacsoportjának munkaterve 2011/12. A Cecei Általános Iskola ÖKO munkaterve a 2011/12. tanévre Hónap Megfogalmazott célok Kapcsolódási pontok Szeptember 1. Öko csoport megalakítása

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016/17. tanév Készítette: Bádonyiné Olasz Erzsébet Börcsökné Csontos Tünde Ökoiskolai munkacsoport: Tagjai: Alsós osztályfőnöki mk: Felsős osztályfőnöki mk.: Alsós humán mk.: Felsős

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV. -Dr.Füredi Árpádné Társadalomtudományi és nevelési munkaközösség vezető

ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV. -Dr.Füredi Árpádné Társadalomtudományi és nevelési munkaközösség vezető Az ÖKO Munkaközösség tagjai: -Németh Gábor Intézményvezető ÖKO - MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018. TANÉV ÖKO munkaközösség vezető Szakos Ibolya Természettudományi munkaközösségi tag -Dr.Füredi Árpádné

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV

ÖKOISKOLAI MUNKATERV ÖKOISKOLAI MUNKATERV Zákányszéki Általános Iskola és AMI 2014-2015-ös tanév Hónap Központi téma Kirándulások, feladatok, megfigyelési szempontok Felelős pedagógus Osztály Augusztus 1. munkaközösségi megbeszélés

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 15. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók Szántóné Seller Szilvia, Frák Erika 09. hótól folyamatos

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2015-2016. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László,

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv 2017/2018.

Ökoiskolai munkaterv 2017/2018. Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Ökoiskolai munkaterv 2017/2018. Készítette: Szakálné Galbavi Márta ökoiskolai kapcsolattartó Ha majd az Időben eljön az a korszak,

Részletesebben

Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda HODÁSZ

Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda HODÁSZ TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0039 Kompetencia alapú oktatás fejlesztése Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda HODÁSZ Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázati program

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2015/2016. tanév Készítette: Dorn Judit munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Dorn Judit Öko Munkacsoport Koordinátor

Részletesebben

Környezeti munkacsoport Éves munkaterv. Készítette: Major Kornél szeptember 1.

Környezeti munkacsoport Éves munkaterv. Készítette: Major Kornél szeptember 1. Környezeti munkacsoport Éves munkaterv Készítette: Major Kornél 2017. szeptember 1. A munkacsoport tagjai Bezdán Katalin reál munkaközösség Krékityné Dancsó Ágnes reál munkaközösség Ceglédi Anna humán

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv a 2016/2017-es tanévre

Ökoiskolai munkaterv a 2016/2017-es tanévre Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola Ökoiskolai munkaterv a 2016/2017-es tanévre Budapest, 2016. szeptember 1. készítette: Újvárosi Mónika Markgruberné Kolat Erika

Részletesebben

ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019

ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019 A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ÖKO munkacsoport munkaterve 2018/2019 ÖKO munkacsoport vezetője: Paulcsikné Budás Gabriella Természettudományi munkaközösség II. vezetője:

Részletesebben

Domokos Pál Péter Általános Iskola. Ökoiskolai munkaterv 2017/2018.

Domokos Pál Péter Általános Iskola. Ökoiskolai munkaterv 2017/2018. Domokos Pál Péter Általános Iskola Ökoiskolai munkaterv 2017/2018. Öko munkaközösség Mátay Györgyi magyar, öko munkaközösség-vezető, Kovácsné Tapolcsányi Valéria igazgató, tanító Burkali Mónika Dreiszigerné

Részletesebben

Környezeti nevelés munkaközösség. munkaterv. 2014 /2015. nevelési év

Környezeti nevelés munkaközösség. munkaterv. 2014 /2015. nevelési év Környezeti nevelés munkaterv 2014 /2015. nevelési év Készítette: vezető Környezeti nevelés környezeti nevelés et vezeti: ben 14 fő vesz részt. 1. 2. Ökrösné Kara Judit 3. Molnárné Oros Csilla 4. Háló Éva

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program CSOPORTNAPLÓJA Tisztellek téged, fontos vagy nekem, csakis rád figyelek, és segítek neked, ha szükséged van a segítségemre 1 Az óvoda bélyegzője

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016 / NEVELÉSI ÉVRE

KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016 / NEVELÉSI ÉVRE KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016 / 20167 NEVELÉSI ÉVRE Készült: A Nemzeti Köznevelési Törvény végrehajtásáról szóló 229./2012. (VIII.28.) Kormányrendelet 23. (1) (2) alapján Az intézmény adatai: Székhely óvoda:

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013/2014 Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Dr. Makk Zoltán intézményvezető Földesné Hadarits Eszter intézményvezető helyettes Besszerné

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Dugár Györgyné és Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: 1. ÖKO munkaterv készítése 2012. szeptember 30.

Részletesebben

ÖKO iskolai munkaterv A 2017/2018-as tanév iskolai munkatervének melléklete 2017/2018.

ÖKO iskolai munkaterv A 2017/2018-as tanév iskolai munkatervének melléklete 2017/2018. Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola OM: 033454 4965 Kölcse, Arany J. u. 1. Tel.: 44/435-621, 44/435-622 ÖKO iskolai munkaterv A 2017/2018-as tanév iskolai munkatervének melléklete Kölcse, 2017. szeptember

Részletesebben

NKI Egyesített Óvoda Programterve 2011/12 nevelési évre. Szeptember

NKI Egyesített Óvoda Programterve 2011/12 nevelési évre. Szeptember NKI Egyesített Óvoda Programterve 2011/12 nevelési évre Szeptember Programok Befogadási terv alapján új gyerekek fogadása, folyamatosan Telephelyvezetői megbeszélés Nevelési Tanácsadó részképesség felmérés

Részletesebben

ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév

ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév ÖKO-iskola munkaterv 2014/2015 tanév Szentlőrinc, 2014. 09. 24. Készítette: Tóth Beáta Iskolánk, a Szentlőrinci Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye pályázati úton, a 2012/2013-as

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Öko Munkacsoport Munkaterve

Öko Munkacsoport Munkaterve DOMBÓVÁRI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA 036268 Öko Munkacsoport Munkaterve 2016/2017. tanév Készítette: munkacsoport koordinátor Az Öko Munkacsoport tagjai: Öko Munkacsoport Koordinátor Kovácsné Lébényi

Részletesebben

A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE. a 2011/2012-es tanévre

A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE. a 2011/2012-es tanévre 3. számú melléklet A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÉS PÉTERFY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA Telephely: 8800 Nagykanizsa, Attila u. 2. ÖKO - MUNKATERVE a 2011/2012-es tanévre Készítette: ÖKO munkacsoport vezetője Jóváhagyta:

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A ZELEMÉRY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A 2016/2017. TANÉVRE Az Öko munkacsoport tagjai: Varga Edit Ungvári Ferencné Juhászné Papp Magdolna Buzás Andrea Juhászné Ficzek Erika Kathi Imréné

Részletesebben

A Bárczi Géza Általános Iskola ökoiskolai munkaterve a 2014/15-ös tanévre

A Bárczi Géza Általános Iskola ökoiskolai munkaterve a 2014/15-ös tanévre A Bárczi Géza Általános Iskola ökoiskolai munkaterve a 2014/15-ös tanévre Az ÖKO-munkacsoport tagjai: Ligay Csilla Nagy Ivánné Víg Balázsné Török Renáta Barcza László Róna Csilla Frick Judit Págyiné Milfai

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2017/2018.

Ökoiskola munkaterv 2017/2018. Ökoiskola munkaterv 2017/2018. Készítette: Vilits Katalin Kőszeg, 2017. szeptember 1. 1/a. Iskola mindennapos működése igazgató 1/b. Iskolai rendezvények, kirándulások környezetre gyakorolt hatása 2. munkaterv

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31.

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 2014 Ökoiskolai munkaterv Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 1. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Tápai Zsuzsanna Tamás Emilia Élő Márta Jobbágy Miklósné Felker Fruzsina Lecsek

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015/2016. tanév Készítette: biolológia-földrajz szakos tanár tanító Debrecen,2015. szeptember 2 ÖKO MUNKACSOPORT TAGJAI tanár Munkacsoport vezető tanító

Részletesebben

SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK

SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK SZEPTEMBER HAVI ESEMÉNYEK Első osztályosok köszöntése-évnyitó Szülői értekezlet o 4. Szülői értekezletek o. 7. Veni Sancte 8. 10. Szülői értekezlet --4.--7.- 8. o Az iskolakertek rendbetétele, szelektív

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

Szakmai munkaközösség munkaterve

Szakmai munkaközösség munkaterve Szakmai munkaközösség munkaterve 2011/2012 1. BEVEZETŐ A 2009.-2010-es nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében egy óvodai csoportban kompetencia alapú óvodai programcsomag került bevezetésre,

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Eseményeink naptára. Ellenőrzést nap. események. 17 órától Tanévnyitó értekezlet Vecsei Brigitta Fenntartó

Eseményeink naptára. Ellenőrzést nap. események. 17 órától Tanévnyitó értekezlet Vecsei Brigitta Fenntartó Év, hó, Időpontja Rendezvény, Team vezetője, nap 8.25-8.28 17 órától Tanévnyitó értekezlet Fenntartó aug.29. 7.00 órától Alkalmazotti kirándulás Szabóné Rozgonyi Krisztina szept. 10. 15.30-19.00 Bográcsozás

Részletesebben

Ütemterv, naptári terv

Ütemterv, naptári terv Ütemterv, naptári terv 2019/2020. Szülői értekezlet 2019. szeptember 18. hétfő 17 Szeptember Szüreti mulatság hagyományőrzés az óvodában Szereplés nagy-középső csoport Szüreti babaszínház-babos Bábos Társulat-

Részletesebben

ÖKO iskolai munkaközösség MUNKATERV 2017 / 2018

ÖKO iskolai munkaközösség MUNKATERV 2017 / 2018 ÖKO iskolai munkaközösség Okosan ökosan MUNKATERV 2017 / 2018 Készítette: Debrecen, 2017. 08. 31. 1 A munkaközösség tagjai: Kovács-Szabó Tímea - TAI munkaközösség - alsó Bőde Katalin - TAI munkaközösség

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2018/2019.

Ökoiskola munkaterv 2018/2019. Ökoiskola munkaterv 2018/2019. Készítette: Vilits Katalin Kőszeg, 2018. szeptember 1. A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenységének környezetre gyakorolt hatása Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

Kedves Szülők, Gyerekek!

Kedves Szülők, Gyerekek! Az intézmény neve: Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda Az intézmény székhelye: 9062 Kisbajcs Kossuth út 19. Elérhetőség: 96/358-945 vagy 20/5987842 E-mail cím: nefelejcs58@freemail.hu Óvodavezető: Kónyiné

Részletesebben

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV

MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV MOSONMAGYARÓVÁRI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014/2015 Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Dr. Makk Zoltán intézményvezető Földesné Hadarits Eszter intézményvezető helyettes Besszerné

Részletesebben

Közzétételi lista. 3. A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni.

Közzétételi lista. 3. A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni. A 229/202. (VIII. 28.) a Nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Kormány rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Az intézmény alapító és fenntartó szerve : Pécs M.J. V. Önkormányzata

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013 INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. IDŐPONT 2013. 08. 31. A tanév végére a csoport létszám 21 fő. SNI: 2 fő Idegen anyanyelvű:1 fő Éves munkánk

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2014/2015. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2014/2015. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2014/2015. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok, szabadidős tevékenységek Munkaközösség

Részletesebben

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve 2018/2019. tanév Az ÖKO munkaterv az alábbi dokumentumok alapján készült: az intézményi Pedagógiai Program, melynek része a helyi tanterv az intézmény

Részletesebben

EGÉSZSÉGEDRE! A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. Óvodai témahét

EGÉSZSÉGEDRE! A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. Óvodai témahét EGÉSZSÉGEDRE! Óvodai témahét A tényői Napközi Otthonos Óvodában 2010. A projektben résztvevők: Kiscsoport (3-4 éves gyermekek) A témahetet záró napon mindkét gyermekcsoport. Óvodapedagógusok: Pintér Katalin

Részletesebben

kertésznaptár gyerekeknek

kertésznaptár gyerekeknek kertésznaptár gyerekeknek 2014 Január 1 2 3 4 5 Újév 6 7 8 9 10 Madáretető feltöltése 11 12 Hólapátolás 13 14 15 16 17 Tárolt hagymák, gumók ellenőrzése Vastag hóréteg leverése az ágakról 20 21 22 23 24

Részletesebben

6. fejezet Óravázlatok

6. fejezet Óravázlatok 6. fejezet Óravázlatok 1. Osztály:1. Téma: Ősz Tananyag: Ősszel a gyümölcsösben Hely: az iskolakert Cél: Az évszakok jellemzőinek megismerése, közvetlen környezetünk felfedezése. A fa részeinek megfigyelése

Részletesebben

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Ökohét ill. ökonapok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban Téma 2009. április 20-25. Időpont, helyszín Ökolábnyom kiállítás FairTrade=Fenntartható kereskedelem (interaktív foglalkozás) Elsősegély verseny Látogatás

Részletesebben

AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre

AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre AZ ÖKO MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE a 2014/2015-ös tanévre A munkaközösség tagjai Molnár Rózsa Ábriné Nagy Judit Salzer Gabriella Lovasné Virányi Zsuzsa Tóbiás Rita Enyedyné Horváth Réka Kiss Brigitta Fazekas

Részletesebben

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Óvodai Tájékoztató 2009 /2010. 1. szám Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Tanévindítás: Óvodánk létszáma 2009 / 2010 es tanévben : 34 fő gyermek Csoport szám: 2 Óvodapedagógusok:

Részletesebben

A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni.

A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni. A 229/202. (VIII. 28.) a Nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Kormány rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Az intézményalapító és fenntartó szerve: Pécs M.J. V. Önkormányzata

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Ökomunkaközösség E g e r, 2011. szeptember 01. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

NAGYRÁBÉI MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE. 2017/2018. tanév

NAGYRÁBÉI MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE. 2017/2018. tanév NAGYRÁBÉI MÓRICZ ZSIGMOND ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE 2017/2018. tanév CÉLKITŰZÉSEINK: Környezettudatosságra nevelés, a fenntartható fejlődés elveinek érvényesítése iskolánk mindennapjaiban

Részletesebben

Hagyományőrzés a óvodánkban

Hagyományőrzés a óvodánkban Önálló intézményi innováció Hagyományőrzés a óvodánkban A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. 2. Ismerkedés az óvoda más csoportjaival, az ott dolgozókkal 3. Őszi termések gyűjtögetése

Részletesebben

A Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda Közzétételi listája 2015/2016-os Nevelési év

A Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda Közzétételi listája 2015/2016-os Nevelési év A Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda Közzétételi listája 2015/2016-os Nevelési év Készült, a 229/2012.(VIII.28.) korm.r. és a Nktv 23 (1)-(2) bek. alapján. Intézményünk neve : Kölcsey Utcai és Ligeti Sori

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő

Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő Ökoiskolai munkaterv 2014-15 Augusztus 29. Ökoiskola munkacsoport megalakulása Ökoiskolai munkacsoport megalakítása (munkaközösségenként 1 fő; 1 fő technikai dolgozó) Munkaközösségi vállalások elkészítése

Részletesebben