Amerika óvodapedagógus szemmel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amerika óvodapedagógus szemmel"

Átírás

1 Kujbus Zsófia, III. éves végzős óvodapedagógus hallgató Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara Amerika óvodapedagógus szemmel Szakdolgozatomat az USA-ban szerzett saját élmény inspirálta. Az összehasonlító szakdolgozatomban egy amerikai iskolaelőkészítő (Will Davis Dolphin Elementary School, Austin, Texas) és egy magyar óvodát (Debreceni Egyetem Gyakorló Óvoda, Magyarország, Hajdúböszörmény) vizsgáltam meg. Ennek egy rövid kivonatát olvashatja az érdeklődő. A dolgozatom megírásában dr. Pálfi Sándor konzulens tanár segített. A hipotézisem középpontjában az a feltevésem állt, hogy eltérések vannak a Will Davis Dolphin Elementary School-ban és Magyarországon a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában a gyermekekkel támasztott életkori követelmények között, valamint az amerikai óvodában oktatásközpontú nevelés folyik, kifejezetten az iskolai fejlesztést helyezik előtérbe, míg Magyarországon a magyar gyermekek óvodai nevelése játékos tevékenységek köré szerveződnek. A kutatásaim során és a magyar szakirodalom vizsgálatai után azt a következtetést vontam le, hogy a hipotézisemben tett kijelentés nem állja meg teljes mértékben a helyét. A kisgyermekekkel mindkét helyen hasonló, pozitív szemlélettel foglalkoznak a pedagógusok. A közös cél az, hogy az összes gyermeket felkészítsék az iskolakezdésre, de mindezt eltérő módon teszik. Természetesen a játék fontossága, értéke, mint a gyermek elsődleges tevékenységi formája számottevő a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában, amit megannyi neves a gyermeklélektannal foglalkozó pszichlógus (Jean Piaget, L. Sz. Vitogszkij, Sigmund Freud, Johan Huizinga) kutatásaiban megjelentek, de az iskola lépés előtti évben, ugyan úgy a gyermekekkel szemben támasztott követelmények azonosak, mint a Will Davis Dolphin Elementary School-ban. Az óvodapedagógusok a szülői nyomás hatására, kénytelen megfelelni olyan elvárásnak, amelyet kötelező teljesítenie, méghozzá azért, hogy a gyermek sikeresen, jól felkészülve, megfelelő biológiai, pszichés és szociális érettség birtoklásával, eredményesen kezdje meg az általános iskolai tanulmányait. "Az iskolaérettség nem csupán a gyermekek teljesítményét veszi figyelembe. Fontos, hogy a gyerekek be tudjanak illeszkedni leendő osztályukba, elfogadják a felnőttek utasításait, illetve figyelmük is megfelelő legyen. Az iskolaérettség azonban ennél jóval összetettebb kérdés."

2 Először bemutatom az amerikai Will Davis Dolphin Elementary School-t, milyen követelmény szerint haladnak a gyermekek fejlesztésében, majd az általam levont következtetéseket szeretném megosztani az olvasóval. 1. Intézménykép, óvodakép Az ősz folyamán az iskolai szintű tanulmányi egység az Egy Világ (One World) közben, a gyermekek megismerik a különböző kultúrák, nemzeti ételeit és ünnepeit más országokban. A második osztályosok maketteket készítenek különböző afrikai környezetben, más évfolyamok kompozíciókat alkotnak különböző kontinensekről. Az óvodás gyermekek pedig egy kínai sárkány felvonultatásában vesznek részt, egy általuk készített kínai sárkányfejjel. Tavasszal az összes gyermek az Óceán Hét egységéről tanul. A rajztanárok segítségével a gyermekek színes, műalkotásokat hoznak létre, narancssárga, kék és zöld színekben pompázó cápákkal és teknősökkel és más tengeri élőlényekkel együtt. A gyermekek fogalmazásokat írnak a tengeri élőlényekről, projekteket adnak elő és maketteket is készítenek hozzá. Az ének-zenei oktatók irányítása alatt, a gyermekek óceánról szóló dalokat, énekeket tanulnak, és az ötödik évfolyamon pedig a gyermekek tintahalat boncolgatnak a tudományos laborban (Science Lab). Az ötödik osztályos tantermekben bálna dalokat hallhatunk és "tengeri moszat erdő" (kelp forest) lóg a negyedik osztályosok folyosóján. Az Óceán Hét egysége már elfogadott tanterv az általános iskolákban és az Austin iskolai körzetében is. Egy Óceán egy Világ színes témakörei, programjai gazdagítják az iskolai tevékenységeket, amik kizárólag a gyermekek, oktatók és a szülők közreműködésével válhatnak valóra. Az éves tanterv hónapokra lebontva megtalálható a szülőknek készített tájékoztatón, amelyek általában hetente változó témakörökből áll. Ezek azért fontosak, hogy a szülő tisztában legyen azzal, hogy a gyermeke egy adott iskolai héten, mivel tevékenykedik. Vannak a tanmenetben olyan speciális napok, amikor például, könyvtár látogatás van, és a gyermek csak egy könyvet kölcsönözhet a könyvtárból, amelyet egy plasztik táskában kell tartania az előírás szerint. Házi feladattal kapcsolatban elmondhatjuk, hogy minden gyermeknek van egy személyre szóló piros mappája, amelyben a napi feladatait, házit tartja benne, amelyet a szülőnek meg kell mutatni. Ha a Tanárnő meg van elégedve a gyermek munkájával, akkor egy mosolygós pecséttel jutalmazza. 2. Célképzés, gyermekkép Nincs erre utaló adat, információ. 3. Nevelési rendszere Nincs erre utaló adat, információ.

3 4. Tevékenységek Nincs erre utaló adat, információ. 5. Gyermekek fejlődésének értékelése, mérése A Tanárnő osztályzatokkal minősíti a gyermekek képességeit. Négy különböző osztályozás van: Szükséges a javítás (Needs imporovement) Alapértés (Basic understanding) Képzett (Skilled) Haladó, fejlett (Advanced) A Tanárnő a szülőnek minden kilencedik héten elküldi a gyermekek teljesítményeiről szóló papírt az osztályzatok alapján. Októberben, decemberben, januárban és májusban a Tanárnő értékeli a gyermekek teljesítményét, amely a hallásképességen, olvasáson és matematikai tudáson alapszik. 6. Óvodapedagógus kompetenciája, feladata Nincs erre utaló adat, információ. 7. Működési rend, napi rend A tanulóknak időben kell megérkezniük ("Students need to arrive on time!"). A Tanárnő felhívja a kedves szülők figyelmét, hogy a gyermekeiket 7:30 előtt hozzák be a kindergarten csoportba. Szintén figyelmezteti a szülőket arra, hogy mielőtt a gyermeket elhozza az iskolába, győződjenek meg róla, hogy a gyermek egészséges és nem hordoz magában valamilyen kisebb betegséget, amellyel megfertőzheti a többi gyermeket a csoportban. A szülők a csoportszoba bejáratánál próbáljanak elbúcsúzni a gyermektől. Az ebédeltetésnél, ha a szülőnek van ideje, akkor a gyermekének készíthet ebédet, amelyet a saját ebédes dobozában tarthat, és az ebédidő elérkeztével (12:00) az iskola ebédlőjében, azt el is tudja fogyasztani. Ha a szülőnek nincsen ideje a gyermekének ebédet készítenie, akkor az iskola ebédlőjében van lehetőség meleg étel fizetésére 470 HUF ($ 2.15) ellenében. Az ebédeltetésre szánt pénzt a szülőnek egy fehér borítékba kell helyeznie, amit reggel a tanárnőnek kell odaadnia, hogy ne veszítse el a gyermek a nap folyamán. Ha látogatók jönnek a csoportba, akkor mindenek előtt az irodában kell feliratkozni, és egy látogató (visitors) feliratú kitűzőt kell viselnie a nap folyamán. A csoportban engedélyezett a gyermekek születésnapjának ünneplése a többi gyermekkel együtt. Az ünneplésre 14:15 perc után van lehetőség. A csoportszobában engedélyezett az egészséges falatok (snack) behozatala, de a túl cukrozott édes sütemények, nem megengedettek. Nem szabad meghívni idegeneket a csoportszobába. Ünnepségeket is tartanak a csoportban, összesen három van (Aratási ünnep októberben, Újévi ünnepség decemberben és Valentin nap februárban), amelyre már engedélyezett az édes ételek fogyasztása.

4 A tanárnő felhívja a figyelmet az öltözékre is. Nem megengedett, hogy a gyermekek sapkát, túlméretezett ruhát, papucsot viseljenek. Nem szabad olyan ruhát hordaniuk, amin nem megengedett, trágár szavak vannak. Továbbá rövid nadrágot vagy szoknyát és sminket sem viselhetnek. Kényelmes cipő megengedett a csoportszobában. A Will Davis Dolphin Elementary School-ban a "SHARP" minőségeket veszik figyelembe, amely az intézményen belüli viselkedésére szóló szabályra utal. Ez egy mozaik szó, amely a következőkből épül fel: S (safe- biztonság) Kövesd a tanár irányítását, ne harcolj ellene! H (honest- őszinteség) Amikor az igazat mondod, megmutatod a nagy szíved és többet tanulsz ezáltal! A (attentive- figyelmesség) Szemed legyen nyitva, ne beszélj, légy nyugodt, hallgass figyelmesen. Nyújtsd fel a kezed ha beszélni szeretnél! R (respectful- tiszteletteljes) Kedvesen beszélj, tisztelj másokat, hogy ők is tiszteljenek téged! P (productive- termelékenység) Mindig a legjobbat hozd ki magadból! Ez egy nagyon fontos szabály! A csoportszobában egy speciális rendszer működik, hogy a Tanárnő fenntartsa a fegyelmet a gyermekek között. Ez úgy hívják, hogy bot rendszer (stick system). Ez a rendszer úgy épül fel, hogy minden gyermek zöld bottal indítja a napját, ha a gyermek végig jó magaviseletet mutat, akkor marad a zöld bot, ami jót jelent. Ha a gyermek rosszul viselkedik, akkor a Tanárnőtől szóbeli figyelmeztetést kap. Ha még mindig folytatja a gyermek a rosszalkodást, akkor a zöld botját átcseréli sárga botra. Ha még mindig nem tesz eleget a gyermek a tanárnő kérésének, akkor a sárga botot a tanárnő átcseréli piros bottá, ami a legrosszabbat jelenti. Természetesen vannak kiváló magatartást, viselkedést mutató gyermekek, akik nem zavarják a társak munkáját. Ők a nap folyamán a legjobb értékelést kapják. Ez nem más, mint a kék bot. Ha egy gyermek egy napon sok zöld és kék botot gyűjt össze, akkor választhat egy kis játékot. 8. Fizikai környezet elrendezése, terei és tárgyai A csoportszoba hatalmas térrel rendelkezik. Négy gyermekméretű asztal van elhelyezve hat-hat darab székkel. Minden asztal névvel van ellátva (aminek a nevét a tanárnő választotta ki) négy színről. Piros, kék, sárga és zöld. Mind a 26 gyermeknek meg volt a saját helye. A csoportszoba ötletesen volt berendezve, amelyet a tanárnő dekorált ki a szülők segítségével. A tanterem berendezését, hat nagy területre osztottam. Ezek a következők: A tanárnő íróasztala és munkaterülete A szőnyeg Az asztalok, munkaterület

5 Játéksarok Zenesarok (nem voltak hangszerek, hanem egy zenelejátszó volt elhelyezve két kényelmes párna közé és a gyermekek ott hallgathattak zenét) Tisztálkodási sarok (személyi higiéné) (toalett, mosdókagyló, ahol a gyerekek kezet tudnak mosni) A tanterem felszereltsége jó színvonalú. Van személyi számítógép, televízió, dvd lejátszó, zenelejátszó hangfallal. A tanteremben két nagy tábla van a terem mind két oldalán. A nagyobb táblán, a tanárnő mindennap egy napi üzenetet írt fel a gyerekek részére, amit a tanárnő által kiválasztott gyermeknek kellett felolvasnia. A napi üzeneteket feljegyeztem. Az egyik ez volt: "2011. augusztus 30. Jó reggelt! Ma a színekről és a formákról fogunk tanulni. Ma elmegyünk a művészeti terembe. Ma elmegyünk a könyvtárba. Legyen csodálatos napotok! Szeretettel: Mrs. Goulet" A táblán látható a napi dátum, ma milyen nap van, tegnap milyen nap volt és, hogy holnap milyen nap lesz. Szintén a táblán, az angol ABC betűi voltak feltüntetve. Minden betű külön lapon szerepelt. A gyermekek a legtöbb időt a szőnyegen töltötték a tanárnővel együtt. A tanárnőnek a szőnyeggel szemben egy karosszék volt elhelyezve, ahol ült. A tanteremben egy nagy akvárium van a tisztálkodási saroknál, amelyben három darab kis hal található. Az állatokat a gyermekek minden második nap etetik, és gondozzák. A halak a csoport háziállatai. A tanteremben hét sarok (center) van kialakítva. Ezek a következők: Írás sarok (Writing center), ahol a gyermekek a betűk leírásának elsajátítását gyakorolhatták feladatlapon. Művész sarok (Art center), ahol színes zsírkrétával, ceruzával, temperával és festékkel alkothattak a gyermekek kedvükre. Olvasó sarok (Literacy center), ahol számtalan színes olvasókönyv található a csoportszobában, ahol mindegy gyermek az ízlésének megfelelően megtalálhatja a kedvenc olvasnivalóját. Tudományos sarok (Science center), ahol a távcső, nagyító, kesztyű, prizma eszközeivel ismerkedhet meg a gyermek. Matematikai központ (Math center), ahol a számolás technikájának elsajátítását gyakorolták a gyermekek. Kirakó sarok (Puzzle center), ahol rengeteg képkirakó található, és a gyermekek kedvelt játékeszköze volt.

6 Számítógépes sarok (Computer center), a csoportszobában nem használhatták ezeket a számítógépeket, hanem az erre külön kialakított teremben volt rá lehetőség. A játéksarokban konstruáló, fa, műanyag építőjátékok kisebb illetve nagyobb átlátszó dobozban voltak elhelyezve gyermekmagasságban. Kis állatok, kis autók is megtalálhatóak a csoportszobában. A játéksarokban, külön babakonyha sütővel, főzőlappal, mosogatóval, mosógéppel és az ehhez kapcsolódó babákkal az étkezéshez nélkülözhetetlen késsel, villával, kanállal, műanyag pohárral, tányérokkal, kisasztallal és kisszékekkel volt felszerelve. Különböző méretű, kreatív bábokkal is játszhatnak a gyermekek. A gyermekek ezeket a játékokat, akkor használhatják, amikor erre a tanárnő engedélyt ad. 9. Kapcsolatrendszere A szülők és az adminisztrátorok között nagyon szoros kapcsolat van, ez teszi a Will Davis Elementary School-t ilyen különlegessé. A szülők rendkívül aktívak és támogatóak, akik részt vesznek minden szempontból az iskolai tevékenységekben. Mintegy 300 család tagja a PTA-nak (Szülők és Tanárok Egyesülete, ezt idegen nyelven Parents and Teachers Association-nak hívják.) Az egyesület segít kifizetni a számtalan programot és tevékenységet, beleértve a számítógépes labort, oktatók támogatását, a kert ápolását, a világ és az óceán tanulmányozásának lehetőségét. Önkéntesek is besegítenek az iskolai élet minden területén. Az önkéntesek tanítanak spanyol nyelvet, matematikát, irodában is dolgoznak, önkénteskednek az iskola könyvtárában és még a pályázatok kiírásában is segítenek. Az oktatáshoz szükséges csapatmunka kulcsfontosságú az iskola és a család között. Az intézmény felhívja a szülők figyelmet arra, hogy a gyermeknek át kell éreznie azt, hogy az iskola és az iskolai munka fontos. Töltsenek megfelelő időt arra, hogy a napi házifeladatokat együtt nézzék át a gyermekkel. A szülőknek tanácsokat adnak, hogyan tudnának még eredményesebben segíteni a gyermeket az iskolai tanulmányok elsajátításában. Néhány tanács: Légy türelmes! (Be patient) A tanulás nehéz folyamat. Dicsérd a gyermekedet a kis eredmények elérése után. Fejezzétek be a tanulást, ha az egyikőtök fáradttá válna. Csak akkor folytassátok a tanulást, ha a gyermeked érdeklődik. Légy pozitív! (Be positive) Dicsérd a gyermeked miközben tanul. Gyakorolj naponta! (Practice skills daily) Légy lelkes! (Be enthusiastic) Élvezzétek együtt a tanulást. Látogasd a könyvtárat rendszeresen! (Visit the library regularly) Segíts a gyermekednek, hogyan válaszza ki a legmegfelelőbb könyvet. Segíts a gyermekednek, hogy olvasó szerető felnőtt váljék belőle! (Help your child become a lifelong reader) A gyermek a szüleit utánozza, légy jó model.

7 Olvass a gyermekednek! (Read to your child) Minden nap olvass a gyermekednek! Hagyd, hogy a gyermeked is olvasson néha, ha készen áll rá. A gyermekek korosztályonként eltérő ütemben haladnak. Összefoglalás-képpen elmondhatjuk a két intézményről, hogy az intézményképe, óvodaképe mindkét programban számottevő a megfelelő értékek, hagyományok, kultúra értékközvetítő szerepe. Fontosnak tartják az intézményen belüli színes programokat, rendezvényeket, amely még közelebb, egységgé kovácsolja a közösséget. Előzetes bejelentés után, bármikor betekinthetnek az intézmény életébe a Will Davis Elementary School-ban és a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában is. Az amerikai dokumentum profilját megvizsgálva nem kötelező olyan programot készíteni, amely a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodának van, hanem csak a standardokat fogadják el. Magyarországon ezzel szemben pedig, a szakmának készül az intézménykép, óvodakép. A célképzés, gyermekkép leírásánál különbségnek véltem felfedezni, hogy a két intézmény közötti legalapvetőbb eltérése a célok meghatározása. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában kiemelt jelentősége van az óvodáskorú gyermekek nevelése és nem iskolaszintű oktatása, mint a Will Davis Dolphin Elementary School-ban. A gyermekek megszólítása is ad némi magyarázatot, mivel a gyermekeket tanulóknak nevezik a Davis Dolphin Elementary School-ban, a gyakorló óvodában pedig a gyermek, az gyermek. Az amerikai programban egyáltalán nem említi a gyermekközpontúságot, a gyermek sokoldalú személyiségfejlődését. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában az óvodapedagógusok szemlélete a gyermekközpontúság felé irányul, míg a Will Davis Elementary School-ban a korai fejlettség miatt, iskolajellegű oktatás folyik. A magyarországi óvodákban minden gyermeknek saját jele van (nap, hold, szív, pillangó, csiga stb.), de a Will Davis Dolphin Elementary School-ban egyáltalán nem használnak jeleket, csak a gyermekek neveit, amely szintén az iskolai jelleget mutatja. A nevelési rendszere a két intézménynek A Will Davis Dolphin Elementary School-nál azt írtam a nevelési rendszerére, hogy nincs erre utaló adat. Valóban nincs. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában pedig megfogalmazzák a nevelési rendszert. A személyiség központúság (differenciált képességfejlesztés) ezen belül a szocializálódás (társadalomban való beilleszkedés) és az individualizálás, valamint a tevékenységközpontúság (játékdominancia) esszenciális alapelvnek számít. A tevékenységek, a gyermekek fejlődésének értékelése, mérése A Will Davis Dolphin Elementary School nem említi programjában a tevékenységeket, de a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvoda programjában kifejti, hogy a gyermekek személyiségének testi-lelki fejlődését sokrétű tevékenységrendszerrel biztosítják. A sokszínű, élményszerű tevékenységek lehetőségeinek biztosítása a csoportszoba falain belül. Gyermekközpontú pedagógiai gyakorlat Magyarországon. Felnőttközpontú pedagógia gyakorlat Amerikában. Amerikában a Will Davis Dolphin Elementary School-ban a tanárnő osztályzatokkal minősíti a gyermekek képességeit. Az osztályzás négy különböző formáját használja, szükséges a javítás (Needs imporovement), alapértés (Basic understanding), képzett (Skilled) és haladó, fejlett

8 (Advanced). A tanárnő a szülőnek minden kilencedik héten elküldi a gyermekek teljesítményeiről szóló papírt az osztályzatok alapján. Októberben, decemberben, januárban és májusban a tanárnő értékeli a gyermekek teljesítményét, amely a hallásképességen, olvasáson és matematikai tudáson alapszik. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában három részterületet mérnek az óvodapedagógusok. Testi érettség, motoros képességek fejlesztése, mérése, értelmi képességek fejlesztése, mérése és anyanyelvi-kommunikációs képességek fejlesztése, mérése. Ezeket a méréseket fél évente mérik az óvodapedagógusok, de a mérési eredményeket szülőknek nem adják ki. Az óvodapedagógus feladata, kompetenciája a korábbi leírásban láthatjuk, hogy az óvodapedagógusnak komplex munkája van a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában. "Az érzelmi biztonságot nyújtó légkör megteremtéséhez az óvónő együtt érző, elfogadó és szeretetteljes kapcsolatot alakít ki a gyermekkel. Munkáját az egyéni bánásmód, a differenciált nevelés jellemzi, azaz minden gyermeket önmagához képest, a saját lehetőségeihez viszonyítva fejleszt. Az óvónő változatos helyzetet teremt a különféle tevékenységekhez, és elhárítja azokat az akadályokat, amelyek a gyermeket gátolják törekvéseinek valóra váltásában." Fizikai környezet, terei és tárgyai a Will Davis Elementary School-ban és a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában is biztosítják a gyermek testi-lelki, tárgyi szükségleteinek kielégítését. Ez azzal bizonyítható, hogy mindkét csoportszobában megtalálhatóak, a konstruáló, fa, műanyag, szabályjátékok, kis állatok, kis autók is. A játéksarokban, külön babakonyha sütővel, főzőlappal, mosogatóval, mosógéppel és az ehhez kapcsolódó babákkal az étkezéshez nélkülözhetetlen eszközökkel késsel, villával, kanállal, műanyag pohárral, tányérokkal, kisasztallal és kisszékekkel volt felszerelve. Minden feltétel meg van teremtve egy remek, játék tevékenység kialakításához, de a Will Davis Elementary Schoolban időhiány miatt, ez nem oldható meg az iskolai keretek között. (A napi programterv bemutatásánál erre részletesebben kitérek.) A Will Davis Dolphin Elementary School-ban és a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában is a kisállatgondozás fontosságának helye van. Amikor először beléptem a csoportszobába, az volt a legelső szembetűnő dolog, hogy a szoba hatalmas, színes, tiszta, rendezett, átlátható volt. Mindennek meg volt a külön helye, a gyermekek táskájának, az ebédes dobozuknak, azoknak a feladatlapoknak, amiket egy nap készítettek és a nap végén hazavihettek. A falakon az angol ABC betűi voltak feltüntetve. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájához képest, ez a csoportszoba egy iskolai tanterem érzését váltotta ki belőlem. A csoportszobában elhelyezett két tábla is erről tanúskodik, és ebből a berendezésből azt a következtetést vontam le, hogy iskolaközpontú oktatás folyik a Will Davis Dolphin Elementary School-ban. A gyermekek számára nincsen külön fürdőszoba, ahol a gyermekek ebéd után fogat tudnak mosni, mint a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában. Erre nincs kialakítva külön hely, pedig az egészséges életmód, a testápolás, egészségmegőrzés és betegségmegelőzés szempontjából kihangsúlyozott szerepe van. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában kiemelt jelentőségű a gyermek testi fejlődésének elősegítésében.

9 Készítettem egy napi programtervet. A napi programterven fel van tüntetve a két intézmény neve, az időpontok és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, napi teendők, amit a tanárnő és az óvodapedagógus állít össze. A napirendnek, napi ritmusnak fejlesztő hatása van, amely fejleszti az időérzéket és rendszerességre nevel. "A rendszeres napirend lehetőséget ad a gyermeknek az elvont időérzék kialakítására. A gyermeknél maga a napirend helyettesíti az órát. A rendszerességgel nemcsak a gyermek számára kellemes szokásokat alakítunk ki, hanem az időérzéket is fejlesztjük." A reggeltől ebédidőig tartó időintervallum áll elemzésem középpontjában, mert a Will Davis Dolphin Elementary School-ban 12 óráig tartott a megfigyelésem. Láthatjuk, hogy a gyermekek fogadása, érkezése az intézményekbe ugyan azon az időponton történik. A Will Davis Dolphin Elementary School-ban, a tanárnő asztalán minden reggel egy feladatlap található, amelyet a gyermekeknek ki kell tölteniük 8 óráig. Ameddig a gyermekek dolgoznak, a tanárnő az íróasztalánál a személyi számítógépét használja és közben kávézik. Ezzel egy időben a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában a gyermekek óvodába való megérkezésük után, szabadjátékkal és az óvodapedagógus meleg, otthonos, szeretetteljes fogadtatásával kezdik meg közösen az óvodai napot. Ez az időszak körülbelül 9 óráig tart a gyakorló óvodában. A Will Davis Dolphin Elementary School-ban 8 óra után egy "rituálé" veszi kezdetét. Azért neveztem "rituálénak", mert minden egyes napra ugyan úgy vonatkozik. A gyermekek a szőnyegen gyülekezve, állva jobb kezüket a szívükre téve, közösen éneklik el az amerikai himnuszt és elszavalják a Texas állam nemzeti himnuszát. Ezután a tanárnő elmondja a gyermekeknek, hogy milyen újabb feladatok várnak rájuk, és kiválasztja a naposokat. Ilyen naposi munka például, a villany lekapcsolása, kulcsfigyelő. Ezek megbeszélése egy órát vesz igénybe, és majd csak 9 órától kezdik el a munkát újra a gyermekek. Ha valamelyik gyermek hamar végzett a feladatával, akkor lehetőség nyílt arra, hogy a különböző játéksarkokban tevékenykedjen körülbelül 10 óráig, mert tíz óra után következett a közös rendrakás a "Mission impossible" zenéjére. (Ezt a gyermekek nagyon élvezték.) A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában a közös tevékenységeket az óvodapedagógus kezdeményezi, előre, gondosan elkészített terv alapján. A gyermekek ekkor a foglalkozástól függően (ének-zene, külső környezet tevékeny megismerése stb.) új ismereteket, mondókát, dalokat, sajátítanak el nyugodt, derűs légkörben. Ezek a foglalkozások a folyamatos tízóraiztatással együtt vannak, így a gyermeknek lehetősége van a tevékenységek közben a megfelelő táplálék bevitelére, amely óvodás korban nélkülözhetetlen. A Davis Dolphin Elementary School-ban, nincs folyamatos tízóraiztatásra lehetőség, mert a gyermekek mielőtt az intézménybe érkeznek, otthon reggeliznek, így majd csak 11 órától van lehetőségük az étkezésre. (Reggel körülbelül a gyermek felkel fél 7-kor, megreggelizik és 11 órától van ebéd az iskola menzáján, így 4 és fél órát kell várnia a gyermeknek a következő étkezésig!)

10 A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában nagy jelentőséget tulajdonítanak a napi mozgásra, amely kedvezően befolyásolja a gyermeki szervezet növekedését, teherbíró-, ellenálló képességét és az egyes szervek teljesítőképességét, valamint az egészséges életmód kialakítását. A mindennapos testnevelésre 10 percet szánnak. Ezzel szemben a Will Davis Dolphin Elementary School-ban, a napi munka befejezte után, az ebéd előtt van lehetőség a gyermekeknek arra, hogy a felesleges feszültségek kiadják magukból. Erre ad lehetőséget az iskola udvarán található hatalmas játszótér, mászókával illetve hintával. A szabad levegőn töltött idő mozgással egybekötve, 35 percet jelent. Az udvaron töltött időnél láthatjuk, hogy a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában több időt töltenek a gyermekek a szabadban, mint a Will Davis Dolphin Elementary School-ban. Napi programterv: Will Davis Dolphin Elementary School Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája 7:30-8:00 Feladatlap kitöltése 7:30-8:45 Szabadjáték 8:00-8:30 Amerikai, Texas himnusz eléneklése, Napi teendők megbeszélése, 8:50-9:30 Tevékenységek (irodalom, ének-zene, vizuális nevelés, testnevelés, külső világ tevékeny megismerése) Naposok kiválasztása 8:30-9:00 Új feladat előkészítése, megbeszélése Folyamatos tízóraiztatás 9:00-9:50 Munka elkezdése 9:35-9:45 Mindennapos 9:50-9:55 Rendrakás testnevelés 10:00-10:35 Udvar 10:00-11:45 Szabadjáték/ Udvar 10:40-11:20 Edédidő 12:00-13:00 Ebédidő Megállapítható, hogy a két intézmény profilja az értékek, hagyományok, kultúra értékközvetítő szerepe, a megfelelő, meghitt kapcsolat kialakítása a szülőkkel is azonosak és szívesen fogadják a látogatókat előre egyeztetett időpont után. A célok meghatározásánál a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában a gyermekközpontúságra helyezik a hangsúlyt, míg a Will Davis Dolphin Elementary School-ban iskolaszintű oktatás folyik. Megfigyeléseim alatt döbbentem figyeltem, hogy a gyermekek a napjuk 90%-át tanulással, feladatlapok megoldásával töltik az amerikai intézményben, ahelyett, hogy közösen együtt egy jót játszanának. Eltérés tapasztalható, hogy Magyarországon nem éneklik el a gyermekek a magyar himnuszt minden reggel, így kezdve az óvodai napot, mint az austini intézményben.

11 Nevelési rendszerében is eltérések vannak. A Will Davis Dolphin Elementary School-nál meg sem említik a nevelési rendszerüket, pedig a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában megfogalmazták. A személyiség központúság (differenciált képességfejlesztés) ezen belül a szocializálódás (társadalomban való beilleszkedés) és az individualizálás, valamint a tevékenységközpontúság (játékdominancia) esszenciális alapelvnek számít. Szintén az Will Davis Dolphin Elementary School nem tesz említést az óvodai tevékenységekről, de a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvoda programjában kifejti, hogy a gyermekek személyiségének testi-lelki fejlődését sokrétű tevékenységrendszerrel biztosítják. A sokszínű, élményszerű tevékenységek lehetőségeinek biztosítása a csoportszoba falain belül. Tanítás, oktatás, módszerében tér el a két intézmény egymástól. Az amerikai óvodapedagógus tanító jelleggel oktatja a gyermekeket a táblánál (a tanárnő a táblánál állt és pálca segítségével magyarázta el a gyermekeknek, hogy az egyes képeket milyen sorrendben kell a papírra ráragasztaniuk, sokkoló látvány volt), akik egy darabig figyeltek de, 20 perc elteltével a figyelmük lankadt és közben a megfelelő pozíciót keresték, hogy kényelmesen üljenek. Ezzel szemben a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában az óvodapedagógusok a gyermekek érdeklődését, kíváncsiságát folyamatos motivációval tartják fent, hogy a gyermek egy percre se érezze azt, hogy neki másmilyen tevékenységet kellene csinálnia. Úgy sajátítja el az új ismereteket, hogy közben észre sem veszi, hogy játékosan tanul.

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése a Gallup Intézet nyilvános, bemért kérdőívei és feldolgozási módszere szerint Tanulói elégedettség kérdőívének kiértékelése Törpe tanulói

Részletesebben

tanegységek: 1. Bölcsődei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai gyakorlat) 2. Óvodai megfigyelés (csoportos szakmai gyakorlat) 1.

tanegységek: 1. Bölcsődei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai gyakorlat) 2. Óvodai megfigyelés (csoportos szakmai gyakorlat) 1. SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS KAR M E L L É K L E T AZ ÚTMUTATÓHOZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAKOS HALLGATÓK RÉSZÉRE tanegységek: 1. Bölcsődei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai gyakorlat) 2. Óvodai megfigyelés

Részletesebben

Adventi ünnepkör alsó tagozatban

Adventi ünnepkör alsó tagozatban JÓ GYAKORLAT Adventi ünnepkör alsó tagozatban 1 Bevezetés Minden ember számára az egyik legszebb ünnep a karácsonyvárás. Lelki megtisztulással, izgalommal, örömteli készülődéssel telik ez az időszak a

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG

AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ ÓVODAI NEVELÉS ORSZÁGOS ALAPPROGRAMJÁTÓL AZ EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERVEKIG Kovács Erika Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Az ONOAP jogszabályi környezete

Részletesebben

Kedves Szülők, Gyerekek!

Kedves Szülők, Gyerekek! Az intézmény neve: Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda Az intézmény székhelye: 9062 Kisbajcs Kossuth út 19. Elérhetőség: 96/358-945 vagy 20/5987842 E-mail cím: nefelejcs58@freemail.hu Óvodavezető: Kónyiné

Részletesebben

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN 2017/2018 Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Oktatási kínálatunkról

Oktatási kínálatunkról Oktatási kínálatunkról Az általános iskolák honlapjaira elsõsorban ismerõsök (jelenlegi és volt diákok, szülõk) ugranak be" néhány futó pillanatra, hogy körülkémleljenek, történt-e valami érdemleges utolsó

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban. Budapest,

BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban. Budapest, BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban Budapest, 2018.11.19. Jogszabályi háttér 6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti,

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését.

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését. Óvodánkról: Az Egyetértés Utcai Óvoda 1976.novemberében nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt 4 csoporttal 100 férőhellyel. Azóta óvodánk Kecskemét egyik legszebb kertvárosában a Petőfivárosban 225 kisgyermek

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. GÁDOROS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ - TESTÜLETÉNEK NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA OM AZONOSÍTÓ : 028181 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. 1..ÓVODÁNK ADATAI Neve: Gádoros Nagyközség Képviselő testületének Napköziotthonos

Részletesebben

AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁR)

AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁR) AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2011. JANUÁR) Összeállította: Ladányiné Sütő Tünde Budapest 2011. január 1 Az óvoda iskola átmenet tapasztalatai 2010/2011. Elégedettségi mérést az

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők!

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők! Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. /: (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Előzetes információk a beiratkozásról

Részletesebben

Reflexió- Hospitálás

Reflexió- Hospitálás Reflexió-Hospitálás Reflexió- Hospitálás A csoportszobában kialakított játszóhelyek, a fellelhető játékeszközök tükrözték a csoport életkori összetételét. Mindhárom korosztály megtalálta az életkorának

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

Az óvoda-iskola kapcsolat, az átmenet gyakorlati megvalósulása

Az óvoda-iskola kapcsolat, az átmenet gyakorlati megvalósulása 2008/2009. tanév Az óvoda-iskola kapcsolat, az átmenet gyakorlati megvalósulása Helyzetelemzés: Minden gyermek életének meghatározó élménye az iskolába lépés időszaka. Ekkor az óvoda játékos világa után

Részletesebben

A nevelés-oktatás tervezése I.

A nevelés-oktatás tervezése I. A nevelés-oktatás tervezése I. Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária (2004): Pedagógiai tervezés. Pécs, Comenius Bt. Kotschy Beáta (2003): Az iskolai

Részletesebben

Alapelveink. Legfontosabb értékünk a GYERMEK. A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük

Alapelveink. Legfontosabb értékünk a GYERMEK. A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük Alapelveink Legfontosabb értékünk a GYERMEK A gyermekeink érdeke mindenek felett áll! Gyermekeinket különleges gondozásban, védelemben részesítjük Gyermekeink egyéni készségeinek és képességeinek figyelembevételével

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta Ökoiskola

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE

Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE Az iskola nem az élet előszobája, hanem a való élet. Stephen Fry. Szász Endre Általános Iskola és Művészeti Iskola ALSÓ TAGOZATÁNAK MUNKATERVE a 2018/2019-es tanévre Odor Zsuzsanna mkv. 1 A munkaközösség

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3.

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE

ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE ALSÓ TAGOZATOS MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG (A tantárgycsoport) MUNKATERVE A 2019/2020. TANÉVRE 1. Munkaközösség tagjai (tanított tantárgyak, óraszámok) NÉV TANTÁRGYAK, ÓRASZÁMOK Béres Edit Magyar

Részletesebben

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018

Az ökoiskolai munkatervünk 2017/2018 Az munkatervünk 2017/2018 Tevékenységek, feladatok Határidő Felelősök A/ Alapdokumentumok Az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében kiemelten képviseli a fenntarthatóság pedagógiájának törekvéseit.

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI MUNKA ELLENŐRZÉSI TERVE IX. X. XI. XII. I. II. III. IV. V. VI. szakmai h.. admin.h.

A PEDAGÓGIAI MUNKA ELLENŐRZÉSI TERVE IX. X. XI. XII. I. II. III. IV. V. VI. szakmai h.. admin.h. Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Általános iskola intézményegység 1-8. évfolyam ELLENŐRZÉSI TERVE 2010/2011. tanév Az intézményen belül folyó munka eredményeinek

Részletesebben

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Intézményünket 1914-ben alapították. Megyer és Káposztásmegyer határán, megújult épületeiben várja a gyermekeket. Felvételi körzetünkbe Megyer családi házas övezete

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT

ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Továbbképzési és vizsgaközpont ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT KONZULENS TANÁR: Dr. Szinger Veronika

Részletesebben

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. FEJEZET: AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 1. 1. Anyagi és személyi feltételek... 1. 2. Küldetésnyilatkozat... 2. 3. A pedagógiai program jogszabályi háttere... 3. 4. Az iskola hivatalos adatai...

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2017-2018. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2017/2018-as nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2017

Részletesebben

K ü l ö n ö s k ö z z é t é t e l i l i s t a

K ü l ö n ö s k ö z z é t é t e l i l i s t a Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola OM azonosító: 201584 4254 Nyíradony, Árpád tér 10. K ü l ö n ö s k ö z z é t é t e l i l i s t a 10. számú melléklet a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet és a 32/2008

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Mutassa be a pedagógia fogalmát, célját, tárgyát, feladatát! (Témakör: Általános pedagógia)

Részletesebben

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként A 2019-es szülői elégedettségmérés elemzése Óvodánk az Oktatási Hivatal által kiadott, a köznevelési intézmények tanfelügyeletéhez szerkesztett kérdőívét használja a szülői elégedettség kétévenkénti mérésére.

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Komplex Intézményellenorzési és -értékelési Programja INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS IV-VI. fejezet az ÓVODÁK számára Dátum:... Készítette:...... Az intézmény

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. / : (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja:

Részletesebben

- Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának

- Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának EGY PLURÁLIS INTELLIGENCIA KONCEPCIÓ ÉS A MONTESSORI PEDAGÓGIA KOMPARATÍV MEGKÖZELÍTÉSE - Az óvodáskori gyermeki intelligenciák mozgósításánakfeltárásának egy lehetséges alternatívája Sándor-Schmidt Barbara

Részletesebben

JÓKAI MÓR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Minőségbiztosítási beszámoló a szülők és a tanulók körében végzett partneri mérésekről

JÓKAI MÓR ÁLTALÁNOS ISKOLA. Minőségbiztosítási beszámoló a szülők és a tanulók körében végzett partneri mérésekről JÓKAI MÓR ÁLTALÁNOS ISKOLA Minőségbiztosítási beszámoló a szülők és a tanulók körében végzett partneri mérésekről 2009/2010 TARTALOMJEGYZÉK SZÜLŐK... 3 1. A kérdőívek kiosztásának és kitöltésének sikeressége...

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

A kompetencia alapú programcsomag bevezetése csoportunkba TÁMOP3.1.4 Társadalmi Megújulás Operatív Program

A kompetencia alapú programcsomag bevezetése csoportunkba TÁMOP3.1.4 Társadalmi Megújulás Operatív Program A kompetencia alapú programcsomag bevezetése csoportunkba TÁMOP3.1.4 Társadalmi Megújulás Operatív Program A programcsomag bevezetésének indokoltsága Saját nevelési programunk és a komp alapelvei nagy

Részletesebben

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM Óvodai nevelés alappillérei: -Köznevelési Törvény -Óvodai nevelés Országos -Pedagógiai Program Alapprogramja ÓVODAI ÉLET, MŰKÖDÉSI PARAMÉTEREK: Gyerekekkel

Részletesebben

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben.

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136 Pályázat címe: Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázó neve: Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Pályázó címe:

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Dugár Györgyné és Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: 1. ÖKO munkaterv készítése 2012. szeptember 30.

Részletesebben

CSOPORTNAPLÓ. a projektszemléletû óvodai élethez.... csoport.../... nevelési év

CSOPORTNAPLÓ. a projektszemléletû óvodai élethez.... csoport.../... nevelési év CSOPORTNAPLÓ a projektszemléletû óvodai élethez... csoport.../... nevelési év Tartalom: A csoportnapló törvényi háttere..................................................... 2 A csoportnapló megnyitása

Részletesebben

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK 5. osztály KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK A SOKSZÍNŰ MATEMATIKA TANKÖNYVCSALÁD TANKÖNYVEIBEN ÉS MUNKAFÜZETEIBEN A matematikatanítás célja és feladata, hogy a tanulók az őket körülvevő világ mennyiségi

Részletesebben

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás Zuglói Zöld Lurkók Óvoda Bemutatkozás Óvodánk jellemzői: A Zuglói Zöld Lurkók Óvoda 1973-ban nyílt meg Budapest XIV. kerületében, a Füredi park 6. szám alatt. 2014-ben teljes felújítás történt az intézményben,

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Egregyi Tagintézménye, Hévíz, Zrínyi út 151 IDŐPONT 2011-2012 tanév, 2012. 08. 31. Az idei tanévben

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Szilvási Nevelési-Oktatási Központ Szilvási Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi

Részletesebben

SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája Gyakran ismételt kérdések a beiratással kapcsolatban

SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája Gyakran ismételt kérdések a beiratással kapcsolatban SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája Gyakran ismételt kérdések a beiratással kapcsolatban 2019. Január Tartalomjegyzék I. Általános tudnivalók 3

Részletesebben

Elégedettség mérés március

Elégedettség mérés március Elégedettség mérés 1. március 1. kérdés: Ki töltötte ki a kérdőívet? Ki töltötte ki a kérdőívet? 7 anya apa közösen 3 1. kérdés: Legmagasabb iskolai végzettség? Legmagasabb iskolai végzettség 9 1 1 Legfeljebb

Részletesebben

ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév. LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31.

ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév. LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31. ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31. Iskolánkról néhány szóban Tisztelt Szülők! A gyermekek iskolába kerülése fontos állomás életükben, a Szülők számára pedig

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12.

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra EGÉSZSÉGNAP 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 EGÉSZSÉGNAP

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Petránné Képes Gizella Óvodavezető, közoktatási szakértő, tréner Miskolci Batsányi János Óvoda Kisgyermekkori nevelés támogatása

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2013/2014.

Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2013. szeptember 1. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok 2014.június

Részletesebben

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz Közzétételi lista 2014/15-ös tanév Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben

A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁRJÁBAN)

A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁRJÁBAN) A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2013. JANUÁRJÁBAN) Összeállította: Ladányiné Sütő Tünde igazgatóhelyettes Az adatokat összesítette: Horváth Erika és Szabados Mátyás Budapest, 2013.

Részletesebben

OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK

OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK Statisztikai alapfogalmak Item Statisztikai alapfogalmak Átlag Leggyakrabban: számtani átlag Egyetlen számadat jól jellemzi az eredményeket Óvatosan: elfed Statisztikai alapfogalmak

Részletesebben

A Modern Játék. Üdvözlettel, Alf Galustian Co-Founder COERVER Coaching

A Modern Játék. Üdvözlettel, Alf Galustian Co-Founder COERVER Coaching Coerver Nyári Tábor 2017 A Modern Játék Sok fiatal játékos érkezik a felnőtt futball világába és küzdenek a rájuk nehezedő óriási nyomással, idővel, a térrel, és a fizikai kihívásokkal. Sokan közülük egyszerűen

Részletesebben

SZAKVEZETŐK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK

SZAKVEZETŐK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS KAR M E L L É K L E T AZ ÚTMUTATÓHOZ Ó V O D A SZAKVEZETŐK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK RÉSZÉRE tanegységek: 1. Bölcsődei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai

Részletesebben

SIOK Széchenyi István Általános Iskola FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés

SIOK Széchenyi István Általános Iskola FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés Készítette: Gáthy Péterné Siófok, 2012. április 9. minőségügyi vezető 1 1. Tanulási környezet A telephelyi kérdőív kérdéseire adott válaszok alapján az épületünk jó állagú.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM MONTESSORI ELEMEKKEL

PEDAGÓGIAI PROGRAM MONTESSORI ELEMEKKEL S Ü N I Ó V O D Á K 1126 Budapest XII. Németvölgyi út 29. OM: 034481 PEDAGÓGIAI PROGRAM MONTESSORI ELEMEKKEL Készítette: Kovács Zsuzsa Érvényes: 2013. szeptember 01-től Készült: 5/2 eredeti példányban

Részletesebben

Anyanyelvi nevelés az óvodában, a Montessori pedagógia eszközrendszerével

Anyanyelvi nevelés az óvodában, a Montessori pedagógia eszközrendszerével Anyanyelvi nevelés az óvodában, a Montessori pedagógia eszközrendszerével Konzulens tanár: Dr. Szinger Veronika Készítette: Zsideiné de Jonge Kinga Mottó: Az emberiség csak akkor lesz képes problémáit

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján

A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján KÖZZÉTÉTELI LISTA A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján 1. Felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató 2. Beiratkozás ideje, a fenntartó által engedélyezett osztályok száma

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA február 17.

PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA február 17. PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA 2014. február 17. Az iskola rövid története 2001- Az iskola megnyitja kapuit, négy osztály veszi birtokba

Részletesebben

Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény

Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény Referencia intézmény terület: Komprehenzív elven egység programmal dolgozó intézmény Jó gyakorlat megnevezése: A tanulás ne legyen lecke a gyermeknek, hanem szívdobogtató élmény (József A) A motiváció,

Részletesebben

A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el.

A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. Szombathely, 2013 A Benczúr Gyula Utcai Óvoda Szombathely Kámon körzetében csendes, jó levegőjű, zöldövezeti környezetben helyezkedik el. A 4540 m2 területen lévő óvodaépületet 2097 m2 kert és játszóudvar

Részletesebben

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016.

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016. 2 Tartalomjegyzék Bevezető 1. Óvodánk sajátossága, pedagógusképünk, kapcsolatrendszerünk 1.1 Küldetésünk 1.2

Részletesebben

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére --------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 0kksa09 ---------- csoport részére a 2015/2016-os nevelési évre ---------------------------------------------

Részletesebben

I. BEVEZETŐ. Óvodahasználók igényeinek, szükségleteinek feltérképezése:

I. BEVEZETŐ. Óvodahasználók igényeinek, szükségleteinek feltérképezése: Intézményünk bemutatása: I. BEVEZETŐ Óvodánk 1973 óta négy csoporttal működik, 100 fő befogadására alkalmas. 1998. április 17-étől intézményünk a Bóbita Óvoda nevet viseli. Az óvodát nagy területű, parkosított

Részletesebben

Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014

Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014 Az első osztályosok óralátogatásának előkészítése 2013/2014 (az elmúlt évek tapasztalatai alapján) 1. Bevezetés Az iskolakezdéssel új korszak kezdődik minden kisgyermek életében. A játékot, mint eddigi

Részletesebben

Négy bástya program bemutatása. Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban. Műhelyfoglalkozás

Négy bástya program bemutatása. Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban. Műhelyfoglalkozás Négy bástya program bemutatása Képességfejlesztő sakk helye és szerepe a képzési programunkban Műhelyfoglalkozás A tehetség természeti kincs. Önmagában hordozza a fejlődést, mint egy mag és természetes

Részletesebben

A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program.

A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program. Városi Óvodák Tagóvodája Tókerti Óvoda Pápa, Ötödik u. 26. A 2009/ 2010- es óvodai nevelési évben a TÁMOP 3.1.4. pályázat keretében bevezetésre került óvodánkban a Kompetencia alapú óvodai nevelési program.

Részletesebben

Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 13.

Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 13. Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. április 13. Ebben a tanévben harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák éjszakája című rendezvénysorozat az ország

Részletesebben