Amerika óvodapedagógus szemmel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amerika óvodapedagógus szemmel"

Átírás

1 Kujbus Zsófia, III. éves végzős óvodapedagógus hallgató Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara Amerika óvodapedagógus szemmel Szakdolgozatomat az USA-ban szerzett saját élmény inspirálta. Az összehasonlító szakdolgozatomban egy amerikai iskolaelőkészítő (Will Davis Dolphin Elementary School, Austin, Texas) és egy magyar óvodát (Debreceni Egyetem Gyakorló Óvoda, Magyarország, Hajdúböszörmény) vizsgáltam meg. Ennek egy rövid kivonatát olvashatja az érdeklődő. A dolgozatom megírásában dr. Pálfi Sándor konzulens tanár segített. A hipotézisem középpontjában az a feltevésem állt, hogy eltérések vannak a Will Davis Dolphin Elementary School-ban és Magyarországon a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában a gyermekekkel támasztott életkori követelmények között, valamint az amerikai óvodában oktatásközpontú nevelés folyik, kifejezetten az iskolai fejlesztést helyezik előtérbe, míg Magyarországon a magyar gyermekek óvodai nevelése játékos tevékenységek köré szerveződnek. A kutatásaim során és a magyar szakirodalom vizsgálatai után azt a következtetést vontam le, hogy a hipotézisemben tett kijelentés nem állja meg teljes mértékben a helyét. A kisgyermekekkel mindkét helyen hasonló, pozitív szemlélettel foglalkoznak a pedagógusok. A közös cél az, hogy az összes gyermeket felkészítsék az iskolakezdésre, de mindezt eltérő módon teszik. Természetesen a játék fontossága, értéke, mint a gyermek elsődleges tevékenységi formája számottevő a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában, amit megannyi neves a gyermeklélektannal foglalkozó pszichlógus (Jean Piaget, L. Sz. Vitogszkij, Sigmund Freud, Johan Huizinga) kutatásaiban megjelentek, de az iskola lépés előtti évben, ugyan úgy a gyermekekkel szemben támasztott követelmények azonosak, mint a Will Davis Dolphin Elementary School-ban. Az óvodapedagógusok a szülői nyomás hatására, kénytelen megfelelni olyan elvárásnak, amelyet kötelező teljesítenie, méghozzá azért, hogy a gyermek sikeresen, jól felkészülve, megfelelő biológiai, pszichés és szociális érettség birtoklásával, eredményesen kezdje meg az általános iskolai tanulmányait. "Az iskolaérettség nem csupán a gyermekek teljesítményét veszi figyelembe. Fontos, hogy a gyerekek be tudjanak illeszkedni leendő osztályukba, elfogadják a felnőttek utasításait, illetve figyelmük is megfelelő legyen. Az iskolaérettség azonban ennél jóval összetettebb kérdés."

2 Először bemutatom az amerikai Will Davis Dolphin Elementary School-t, milyen követelmény szerint haladnak a gyermekek fejlesztésében, majd az általam levont következtetéseket szeretném megosztani az olvasóval. 1. Intézménykép, óvodakép Az ősz folyamán az iskolai szintű tanulmányi egység az Egy Világ (One World) közben, a gyermekek megismerik a különböző kultúrák, nemzeti ételeit és ünnepeit más országokban. A második osztályosok maketteket készítenek különböző afrikai környezetben, más évfolyamok kompozíciókat alkotnak különböző kontinensekről. Az óvodás gyermekek pedig egy kínai sárkány felvonultatásában vesznek részt, egy általuk készített kínai sárkányfejjel. Tavasszal az összes gyermek az Óceán Hét egységéről tanul. A rajztanárok segítségével a gyermekek színes, műalkotásokat hoznak létre, narancssárga, kék és zöld színekben pompázó cápákkal és teknősökkel és más tengeri élőlényekkel együtt. A gyermekek fogalmazásokat írnak a tengeri élőlényekről, projekteket adnak elő és maketteket is készítenek hozzá. Az ének-zenei oktatók irányítása alatt, a gyermekek óceánról szóló dalokat, énekeket tanulnak, és az ötödik évfolyamon pedig a gyermekek tintahalat boncolgatnak a tudományos laborban (Science Lab). Az ötödik osztályos tantermekben bálna dalokat hallhatunk és "tengeri moszat erdő" (kelp forest) lóg a negyedik osztályosok folyosóján. Az Óceán Hét egysége már elfogadott tanterv az általános iskolákban és az Austin iskolai körzetében is. Egy Óceán egy Világ színes témakörei, programjai gazdagítják az iskolai tevékenységeket, amik kizárólag a gyermekek, oktatók és a szülők közreműködésével válhatnak valóra. Az éves tanterv hónapokra lebontva megtalálható a szülőknek készített tájékoztatón, amelyek általában hetente változó témakörökből áll. Ezek azért fontosak, hogy a szülő tisztában legyen azzal, hogy a gyermeke egy adott iskolai héten, mivel tevékenykedik. Vannak a tanmenetben olyan speciális napok, amikor például, könyvtár látogatás van, és a gyermek csak egy könyvet kölcsönözhet a könyvtárból, amelyet egy plasztik táskában kell tartania az előírás szerint. Házi feladattal kapcsolatban elmondhatjuk, hogy minden gyermeknek van egy személyre szóló piros mappája, amelyben a napi feladatait, házit tartja benne, amelyet a szülőnek meg kell mutatni. Ha a Tanárnő meg van elégedve a gyermek munkájával, akkor egy mosolygós pecséttel jutalmazza. 2. Célképzés, gyermekkép Nincs erre utaló adat, információ. 3. Nevelési rendszere Nincs erre utaló adat, információ.

3 4. Tevékenységek Nincs erre utaló adat, információ. 5. Gyermekek fejlődésének értékelése, mérése A Tanárnő osztályzatokkal minősíti a gyermekek képességeit. Négy különböző osztályozás van: Szükséges a javítás (Needs imporovement) Alapértés (Basic understanding) Képzett (Skilled) Haladó, fejlett (Advanced) A Tanárnő a szülőnek minden kilencedik héten elküldi a gyermekek teljesítményeiről szóló papírt az osztályzatok alapján. Októberben, decemberben, januárban és májusban a Tanárnő értékeli a gyermekek teljesítményét, amely a hallásképességen, olvasáson és matematikai tudáson alapszik. 6. Óvodapedagógus kompetenciája, feladata Nincs erre utaló adat, információ. 7. Működési rend, napi rend A tanulóknak időben kell megérkezniük ("Students need to arrive on time!"). A Tanárnő felhívja a kedves szülők figyelmét, hogy a gyermekeiket 7:30 előtt hozzák be a kindergarten csoportba. Szintén figyelmezteti a szülőket arra, hogy mielőtt a gyermeket elhozza az iskolába, győződjenek meg róla, hogy a gyermek egészséges és nem hordoz magában valamilyen kisebb betegséget, amellyel megfertőzheti a többi gyermeket a csoportban. A szülők a csoportszoba bejáratánál próbáljanak elbúcsúzni a gyermektől. Az ebédeltetésnél, ha a szülőnek van ideje, akkor a gyermekének készíthet ebédet, amelyet a saját ebédes dobozában tarthat, és az ebédidő elérkeztével (12:00) az iskola ebédlőjében, azt el is tudja fogyasztani. Ha a szülőnek nincsen ideje a gyermekének ebédet készítenie, akkor az iskola ebédlőjében van lehetőség meleg étel fizetésére 470 HUF ($ 2.15) ellenében. Az ebédeltetésre szánt pénzt a szülőnek egy fehér borítékba kell helyeznie, amit reggel a tanárnőnek kell odaadnia, hogy ne veszítse el a gyermek a nap folyamán. Ha látogatók jönnek a csoportba, akkor mindenek előtt az irodában kell feliratkozni, és egy látogató (visitors) feliratú kitűzőt kell viselnie a nap folyamán. A csoportban engedélyezett a gyermekek születésnapjának ünneplése a többi gyermekkel együtt. Az ünneplésre 14:15 perc után van lehetőség. A csoportszobában engedélyezett az egészséges falatok (snack) behozatala, de a túl cukrozott édes sütemények, nem megengedettek. Nem szabad meghívni idegeneket a csoportszobába. Ünnepségeket is tartanak a csoportban, összesen három van (Aratási ünnep októberben, Újévi ünnepség decemberben és Valentin nap februárban), amelyre már engedélyezett az édes ételek fogyasztása.

4 A tanárnő felhívja a figyelmet az öltözékre is. Nem megengedett, hogy a gyermekek sapkát, túlméretezett ruhát, papucsot viseljenek. Nem szabad olyan ruhát hordaniuk, amin nem megengedett, trágár szavak vannak. Továbbá rövid nadrágot vagy szoknyát és sminket sem viselhetnek. Kényelmes cipő megengedett a csoportszobában. A Will Davis Dolphin Elementary School-ban a "SHARP" minőségeket veszik figyelembe, amely az intézményen belüli viselkedésére szóló szabályra utal. Ez egy mozaik szó, amely a következőkből épül fel: S (safe- biztonság) Kövesd a tanár irányítását, ne harcolj ellene! H (honest- őszinteség) Amikor az igazat mondod, megmutatod a nagy szíved és többet tanulsz ezáltal! A (attentive- figyelmesség) Szemed legyen nyitva, ne beszélj, légy nyugodt, hallgass figyelmesen. Nyújtsd fel a kezed ha beszélni szeretnél! R (respectful- tiszteletteljes) Kedvesen beszélj, tisztelj másokat, hogy ők is tiszteljenek téged! P (productive- termelékenység) Mindig a legjobbat hozd ki magadból! Ez egy nagyon fontos szabály! A csoportszobában egy speciális rendszer működik, hogy a Tanárnő fenntartsa a fegyelmet a gyermekek között. Ez úgy hívják, hogy bot rendszer (stick system). Ez a rendszer úgy épül fel, hogy minden gyermek zöld bottal indítja a napját, ha a gyermek végig jó magaviseletet mutat, akkor marad a zöld bot, ami jót jelent. Ha a gyermek rosszul viselkedik, akkor a Tanárnőtől szóbeli figyelmeztetést kap. Ha még mindig folytatja a gyermek a rosszalkodást, akkor a zöld botját átcseréli sárga botra. Ha még mindig nem tesz eleget a gyermek a tanárnő kérésének, akkor a sárga botot a tanárnő átcseréli piros bottá, ami a legrosszabbat jelenti. Természetesen vannak kiváló magatartást, viselkedést mutató gyermekek, akik nem zavarják a társak munkáját. Ők a nap folyamán a legjobb értékelést kapják. Ez nem más, mint a kék bot. Ha egy gyermek egy napon sok zöld és kék botot gyűjt össze, akkor választhat egy kis játékot. 8. Fizikai környezet elrendezése, terei és tárgyai A csoportszoba hatalmas térrel rendelkezik. Négy gyermekméretű asztal van elhelyezve hat-hat darab székkel. Minden asztal névvel van ellátva (aminek a nevét a tanárnő választotta ki) négy színről. Piros, kék, sárga és zöld. Mind a 26 gyermeknek meg volt a saját helye. A csoportszoba ötletesen volt berendezve, amelyet a tanárnő dekorált ki a szülők segítségével. A tanterem berendezését, hat nagy területre osztottam. Ezek a következők: A tanárnő íróasztala és munkaterülete A szőnyeg Az asztalok, munkaterület

5 Játéksarok Zenesarok (nem voltak hangszerek, hanem egy zenelejátszó volt elhelyezve két kényelmes párna közé és a gyermekek ott hallgathattak zenét) Tisztálkodási sarok (személyi higiéné) (toalett, mosdókagyló, ahol a gyerekek kezet tudnak mosni) A tanterem felszereltsége jó színvonalú. Van személyi számítógép, televízió, dvd lejátszó, zenelejátszó hangfallal. A tanteremben két nagy tábla van a terem mind két oldalán. A nagyobb táblán, a tanárnő mindennap egy napi üzenetet írt fel a gyerekek részére, amit a tanárnő által kiválasztott gyermeknek kellett felolvasnia. A napi üzeneteket feljegyeztem. Az egyik ez volt: "2011. augusztus 30. Jó reggelt! Ma a színekről és a formákról fogunk tanulni. Ma elmegyünk a művészeti terembe. Ma elmegyünk a könyvtárba. Legyen csodálatos napotok! Szeretettel: Mrs. Goulet" A táblán látható a napi dátum, ma milyen nap van, tegnap milyen nap volt és, hogy holnap milyen nap lesz. Szintén a táblán, az angol ABC betűi voltak feltüntetve. Minden betű külön lapon szerepelt. A gyermekek a legtöbb időt a szőnyegen töltötték a tanárnővel együtt. A tanárnőnek a szőnyeggel szemben egy karosszék volt elhelyezve, ahol ült. A tanteremben egy nagy akvárium van a tisztálkodási saroknál, amelyben három darab kis hal található. Az állatokat a gyermekek minden második nap etetik, és gondozzák. A halak a csoport háziállatai. A tanteremben hét sarok (center) van kialakítva. Ezek a következők: Írás sarok (Writing center), ahol a gyermekek a betűk leírásának elsajátítását gyakorolhatták feladatlapon. Művész sarok (Art center), ahol színes zsírkrétával, ceruzával, temperával és festékkel alkothattak a gyermekek kedvükre. Olvasó sarok (Literacy center), ahol számtalan színes olvasókönyv található a csoportszobában, ahol mindegy gyermek az ízlésének megfelelően megtalálhatja a kedvenc olvasnivalóját. Tudományos sarok (Science center), ahol a távcső, nagyító, kesztyű, prizma eszközeivel ismerkedhet meg a gyermek. Matematikai központ (Math center), ahol a számolás technikájának elsajátítását gyakorolták a gyermekek. Kirakó sarok (Puzzle center), ahol rengeteg képkirakó található, és a gyermekek kedvelt játékeszköze volt.

6 Számítógépes sarok (Computer center), a csoportszobában nem használhatták ezeket a számítógépeket, hanem az erre külön kialakított teremben volt rá lehetőség. A játéksarokban konstruáló, fa, műanyag építőjátékok kisebb illetve nagyobb átlátszó dobozban voltak elhelyezve gyermekmagasságban. Kis állatok, kis autók is megtalálhatóak a csoportszobában. A játéksarokban, külön babakonyha sütővel, főzőlappal, mosogatóval, mosógéppel és az ehhez kapcsolódó babákkal az étkezéshez nélkülözhetetlen késsel, villával, kanállal, műanyag pohárral, tányérokkal, kisasztallal és kisszékekkel volt felszerelve. Különböző méretű, kreatív bábokkal is játszhatnak a gyermekek. A gyermekek ezeket a játékokat, akkor használhatják, amikor erre a tanárnő engedélyt ad. 9. Kapcsolatrendszere A szülők és az adminisztrátorok között nagyon szoros kapcsolat van, ez teszi a Will Davis Elementary School-t ilyen különlegessé. A szülők rendkívül aktívak és támogatóak, akik részt vesznek minden szempontból az iskolai tevékenységekben. Mintegy 300 család tagja a PTA-nak (Szülők és Tanárok Egyesülete, ezt idegen nyelven Parents and Teachers Association-nak hívják.) Az egyesület segít kifizetni a számtalan programot és tevékenységet, beleértve a számítógépes labort, oktatók támogatását, a kert ápolását, a világ és az óceán tanulmányozásának lehetőségét. Önkéntesek is besegítenek az iskolai élet minden területén. Az önkéntesek tanítanak spanyol nyelvet, matematikát, irodában is dolgoznak, önkénteskednek az iskola könyvtárában és még a pályázatok kiírásában is segítenek. Az oktatáshoz szükséges csapatmunka kulcsfontosságú az iskola és a család között. Az intézmény felhívja a szülők figyelmet arra, hogy a gyermeknek át kell éreznie azt, hogy az iskola és az iskolai munka fontos. Töltsenek megfelelő időt arra, hogy a napi házifeladatokat együtt nézzék át a gyermekkel. A szülőknek tanácsokat adnak, hogyan tudnának még eredményesebben segíteni a gyermeket az iskolai tanulmányok elsajátításában. Néhány tanács: Légy türelmes! (Be patient) A tanulás nehéz folyamat. Dicsérd a gyermekedet a kis eredmények elérése után. Fejezzétek be a tanulást, ha az egyikőtök fáradttá válna. Csak akkor folytassátok a tanulást, ha a gyermeked érdeklődik. Légy pozitív! (Be positive) Dicsérd a gyermeked miközben tanul. Gyakorolj naponta! (Practice skills daily) Légy lelkes! (Be enthusiastic) Élvezzétek együtt a tanulást. Látogasd a könyvtárat rendszeresen! (Visit the library regularly) Segíts a gyermekednek, hogyan válaszza ki a legmegfelelőbb könyvet. Segíts a gyermekednek, hogy olvasó szerető felnőtt váljék belőle! (Help your child become a lifelong reader) A gyermek a szüleit utánozza, légy jó model.

7 Olvass a gyermekednek! (Read to your child) Minden nap olvass a gyermekednek! Hagyd, hogy a gyermeked is olvasson néha, ha készen áll rá. A gyermekek korosztályonként eltérő ütemben haladnak. Összefoglalás-képpen elmondhatjuk a két intézményről, hogy az intézményképe, óvodaképe mindkét programban számottevő a megfelelő értékek, hagyományok, kultúra értékközvetítő szerepe. Fontosnak tartják az intézményen belüli színes programokat, rendezvényeket, amely még közelebb, egységgé kovácsolja a közösséget. Előzetes bejelentés után, bármikor betekinthetnek az intézmény életébe a Will Davis Elementary School-ban és a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában is. Az amerikai dokumentum profilját megvizsgálva nem kötelező olyan programot készíteni, amely a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodának van, hanem csak a standardokat fogadják el. Magyarországon ezzel szemben pedig, a szakmának készül az intézménykép, óvodakép. A célképzés, gyermekkép leírásánál különbségnek véltem felfedezni, hogy a két intézmény közötti legalapvetőbb eltérése a célok meghatározása. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában kiemelt jelentősége van az óvodáskorú gyermekek nevelése és nem iskolaszintű oktatása, mint a Will Davis Dolphin Elementary School-ban. A gyermekek megszólítása is ad némi magyarázatot, mivel a gyermekeket tanulóknak nevezik a Davis Dolphin Elementary School-ban, a gyakorló óvodában pedig a gyermek, az gyermek. Az amerikai programban egyáltalán nem említi a gyermekközpontúságot, a gyermek sokoldalú személyiségfejlődését. Ebből azt a következtetést vonom le, hogy Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában az óvodapedagógusok szemlélete a gyermekközpontúság felé irányul, míg a Will Davis Elementary School-ban a korai fejlettség miatt, iskolajellegű oktatás folyik. A magyarországi óvodákban minden gyermeknek saját jele van (nap, hold, szív, pillangó, csiga stb.), de a Will Davis Dolphin Elementary School-ban egyáltalán nem használnak jeleket, csak a gyermekek neveit, amely szintén az iskolai jelleget mutatja. A nevelési rendszere a két intézménynek A Will Davis Dolphin Elementary School-nál azt írtam a nevelési rendszerére, hogy nincs erre utaló adat. Valóban nincs. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában pedig megfogalmazzák a nevelési rendszert. A személyiség központúság (differenciált képességfejlesztés) ezen belül a szocializálódás (társadalomban való beilleszkedés) és az individualizálás, valamint a tevékenységközpontúság (játékdominancia) esszenciális alapelvnek számít. A tevékenységek, a gyermekek fejlődésének értékelése, mérése A Will Davis Dolphin Elementary School nem említi programjában a tevékenységeket, de a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvoda programjában kifejti, hogy a gyermekek személyiségének testi-lelki fejlődését sokrétű tevékenységrendszerrel biztosítják. A sokszínű, élményszerű tevékenységek lehetőségeinek biztosítása a csoportszoba falain belül. Gyermekközpontú pedagógiai gyakorlat Magyarországon. Felnőttközpontú pedagógia gyakorlat Amerikában. Amerikában a Will Davis Dolphin Elementary School-ban a tanárnő osztályzatokkal minősíti a gyermekek képességeit. Az osztályzás négy különböző formáját használja, szükséges a javítás (Needs imporovement), alapértés (Basic understanding), képzett (Skilled) és haladó, fejlett

8 (Advanced). A tanárnő a szülőnek minden kilencedik héten elküldi a gyermekek teljesítményeiről szóló papírt az osztályzatok alapján. Októberben, decemberben, januárban és májusban a tanárnő értékeli a gyermekek teljesítményét, amely a hallásképességen, olvasáson és matematikai tudáson alapszik. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában három részterületet mérnek az óvodapedagógusok. Testi érettség, motoros képességek fejlesztése, mérése, értelmi képességek fejlesztése, mérése és anyanyelvi-kommunikációs képességek fejlesztése, mérése. Ezeket a méréseket fél évente mérik az óvodapedagógusok, de a mérési eredményeket szülőknek nem adják ki. Az óvodapedagógus feladata, kompetenciája a korábbi leírásban láthatjuk, hogy az óvodapedagógusnak komplex munkája van a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában. "Az érzelmi biztonságot nyújtó légkör megteremtéséhez az óvónő együtt érző, elfogadó és szeretetteljes kapcsolatot alakít ki a gyermekkel. Munkáját az egyéni bánásmód, a differenciált nevelés jellemzi, azaz minden gyermeket önmagához képest, a saját lehetőségeihez viszonyítva fejleszt. Az óvónő változatos helyzetet teremt a különféle tevékenységekhez, és elhárítja azokat az akadályokat, amelyek a gyermeket gátolják törekvéseinek valóra váltásában." Fizikai környezet, terei és tárgyai a Will Davis Elementary School-ban és a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában is biztosítják a gyermek testi-lelki, tárgyi szükségleteinek kielégítését. Ez azzal bizonyítható, hogy mindkét csoportszobában megtalálhatóak, a konstruáló, fa, műanyag, szabályjátékok, kis állatok, kis autók is. A játéksarokban, külön babakonyha sütővel, főzőlappal, mosogatóval, mosógéppel és az ehhez kapcsolódó babákkal az étkezéshez nélkülözhetetlen eszközökkel késsel, villával, kanállal, műanyag pohárral, tányérokkal, kisasztallal és kisszékekkel volt felszerelve. Minden feltétel meg van teremtve egy remek, játék tevékenység kialakításához, de a Will Davis Elementary Schoolban időhiány miatt, ez nem oldható meg az iskolai keretek között. (A napi programterv bemutatásánál erre részletesebben kitérek.) A Will Davis Dolphin Elementary School-ban és a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában is a kisállatgondozás fontosságának helye van. Amikor először beléptem a csoportszobába, az volt a legelső szembetűnő dolog, hogy a szoba hatalmas, színes, tiszta, rendezett, átlátható volt. Mindennek meg volt a külön helye, a gyermekek táskájának, az ebédes dobozuknak, azoknak a feladatlapoknak, amiket egy nap készítettek és a nap végén hazavihettek. A falakon az angol ABC betűi voltak feltüntetve. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájához képest, ez a csoportszoba egy iskolai tanterem érzését váltotta ki belőlem. A csoportszobában elhelyezett két tábla is erről tanúskodik, és ebből a berendezésből azt a következtetést vontam le, hogy iskolaközpontú oktatás folyik a Will Davis Dolphin Elementary School-ban. A gyermekek számára nincsen külön fürdőszoba, ahol a gyermekek ebéd után fogat tudnak mosni, mint a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában. Erre nincs kialakítva külön hely, pedig az egészséges életmód, a testápolás, egészségmegőrzés és betegségmegelőzés szempontjából kihangsúlyozott szerepe van. A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában kiemelt jelentőségű a gyermek testi fejlődésének elősegítésében.

9 Készítettem egy napi programtervet. A napi programterven fel van tüntetve a két intézmény neve, az időpontok és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, napi teendők, amit a tanárnő és az óvodapedagógus állít össze. A napirendnek, napi ritmusnak fejlesztő hatása van, amely fejleszti az időérzéket és rendszerességre nevel. "A rendszeres napirend lehetőséget ad a gyermeknek az elvont időérzék kialakítására. A gyermeknél maga a napirend helyettesíti az órát. A rendszerességgel nemcsak a gyermek számára kellemes szokásokat alakítunk ki, hanem az időérzéket is fejlesztjük." A reggeltől ebédidőig tartó időintervallum áll elemzésem középpontjában, mert a Will Davis Dolphin Elementary School-ban 12 óráig tartott a megfigyelésem. Láthatjuk, hogy a gyermekek fogadása, érkezése az intézményekbe ugyan azon az időponton történik. A Will Davis Dolphin Elementary School-ban, a tanárnő asztalán minden reggel egy feladatlap található, amelyet a gyermekeknek ki kell tölteniük 8 óráig. Ameddig a gyermekek dolgoznak, a tanárnő az íróasztalánál a személyi számítógépét használja és közben kávézik. Ezzel egy időben a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában a gyermekek óvodába való megérkezésük után, szabadjátékkal és az óvodapedagógus meleg, otthonos, szeretetteljes fogadtatásával kezdik meg közösen az óvodai napot. Ez az időszak körülbelül 9 óráig tart a gyakorló óvodában. A Will Davis Dolphin Elementary School-ban 8 óra után egy "rituálé" veszi kezdetét. Azért neveztem "rituálénak", mert minden egyes napra ugyan úgy vonatkozik. A gyermekek a szőnyegen gyülekezve, állva jobb kezüket a szívükre téve, közösen éneklik el az amerikai himnuszt és elszavalják a Texas állam nemzeti himnuszát. Ezután a tanárnő elmondja a gyermekeknek, hogy milyen újabb feladatok várnak rájuk, és kiválasztja a naposokat. Ilyen naposi munka például, a villany lekapcsolása, kulcsfigyelő. Ezek megbeszélése egy órát vesz igénybe, és majd csak 9 órától kezdik el a munkát újra a gyermekek. Ha valamelyik gyermek hamar végzett a feladatával, akkor lehetőség nyílt arra, hogy a különböző játéksarkokban tevékenykedjen körülbelül 10 óráig, mert tíz óra után következett a közös rendrakás a "Mission impossible" zenéjére. (Ezt a gyermekek nagyon élvezték.) A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában a közös tevékenységeket az óvodapedagógus kezdeményezi, előre, gondosan elkészített terv alapján. A gyermekek ekkor a foglalkozástól függően (ének-zene, külső környezet tevékeny megismerése stb.) új ismereteket, mondókát, dalokat, sajátítanak el nyugodt, derűs légkörben. Ezek a foglalkozások a folyamatos tízóraiztatással együtt vannak, így a gyermeknek lehetősége van a tevékenységek közben a megfelelő táplálék bevitelére, amely óvodás korban nélkülözhetetlen. A Davis Dolphin Elementary School-ban, nincs folyamatos tízóraiztatásra lehetőség, mert a gyermekek mielőtt az intézménybe érkeznek, otthon reggeliznek, így majd csak 11 órától van lehetőségük az étkezésre. (Reggel körülbelül a gyermek felkel fél 7-kor, megreggelizik és 11 órától van ebéd az iskola menzáján, így 4 és fél órát kell várnia a gyermeknek a következő étkezésig!)

10 A Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában nagy jelentőséget tulajdonítanak a napi mozgásra, amely kedvezően befolyásolja a gyermeki szervezet növekedését, teherbíró-, ellenálló képességét és az egyes szervek teljesítőképességét, valamint az egészséges életmód kialakítását. A mindennapos testnevelésre 10 percet szánnak. Ezzel szemben a Will Davis Dolphin Elementary School-ban, a napi munka befejezte után, az ebéd előtt van lehetőség a gyermekeknek arra, hogy a felesleges feszültségek kiadják magukból. Erre ad lehetőséget az iskola udvarán található hatalmas játszótér, mászókával illetve hintával. A szabad levegőn töltött idő mozgással egybekötve, 35 percet jelent. Az udvaron töltött időnél láthatjuk, hogy a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában több időt töltenek a gyermekek a szabadban, mint a Will Davis Dolphin Elementary School-ban. Napi programterv: Will Davis Dolphin Elementary School Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája 7:30-8:00 Feladatlap kitöltése 7:30-8:45 Szabadjáték 8:00-8:30 Amerikai, Texas himnusz eléneklése, Napi teendők megbeszélése, 8:50-9:30 Tevékenységek (irodalom, ének-zene, vizuális nevelés, testnevelés, külső világ tevékeny megismerése) Naposok kiválasztása 8:30-9:00 Új feladat előkészítése, megbeszélése Folyamatos tízóraiztatás 9:00-9:50 Munka elkezdése 9:35-9:45 Mindennapos 9:50-9:55 Rendrakás testnevelés 10:00-10:35 Udvar 10:00-11:45 Szabadjáték/ Udvar 10:40-11:20 Edédidő 12:00-13:00 Ebédidő Megállapítható, hogy a két intézmény profilja az értékek, hagyományok, kultúra értékközvetítő szerepe, a megfelelő, meghitt kapcsolat kialakítása a szülőkkel is azonosak és szívesen fogadják a látogatókat előre egyeztetett időpont után. A célok meghatározásánál a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában a gyermekközpontúságra helyezik a hangsúlyt, míg a Will Davis Dolphin Elementary School-ban iskolaszintű oktatás folyik. Megfigyeléseim alatt döbbentem figyeltem, hogy a gyermekek a napjuk 90%-át tanulással, feladatlapok megoldásával töltik az amerikai intézményben, ahelyett, hogy közösen együtt egy jót játszanának. Eltérés tapasztalható, hogy Magyarországon nem éneklik el a gyermekek a magyar himnuszt minden reggel, így kezdve az óvodai napot, mint az austini intézményben.

11 Nevelési rendszerében is eltérések vannak. A Will Davis Dolphin Elementary School-nál meg sem említik a nevelési rendszerüket, pedig a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában megfogalmazták. A személyiség központúság (differenciált képességfejlesztés) ezen belül a szocializálódás (társadalomban való beilleszkedés) és az individualizálás, valamint a tevékenységközpontúság (játékdominancia) esszenciális alapelvnek számít. Szintén az Will Davis Dolphin Elementary School nem tesz említést az óvodai tevékenységekről, de a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvoda programjában kifejti, hogy a gyermekek személyiségének testi-lelki fejlődését sokrétű tevékenységrendszerrel biztosítják. A sokszínű, élményszerű tevékenységek lehetőségeinek biztosítása a csoportszoba falain belül. Tanítás, oktatás, módszerében tér el a két intézmény egymástól. Az amerikai óvodapedagógus tanító jelleggel oktatja a gyermekeket a táblánál (a tanárnő a táblánál állt és pálca segítségével magyarázta el a gyermekeknek, hogy az egyes képeket milyen sorrendben kell a papírra ráragasztaniuk, sokkoló látvány volt), akik egy darabig figyeltek de, 20 perc elteltével a figyelmük lankadt és közben a megfelelő pozíciót keresték, hogy kényelmesen üljenek. Ezzel szemben a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában az óvodapedagógusok a gyermekek érdeklődését, kíváncsiságát folyamatos motivációval tartják fent, hogy a gyermek egy percre se érezze azt, hogy neki másmilyen tevékenységet kellene csinálnia. Úgy sajátítja el az új ismereteket, hogy közben észre sem veszi, hogy játékosan tanul.

TARTALOMJEGYZÉK ÓVODAI NEVELÉSÜNK

TARTALOMJEGYZÉK ÓVODAI NEVELÉSÜNK 2013. SZEPTEMBER TARTALOMJEGYZÉK ÓVODAI NEVELÉSÜNK 1. Óvodai nevelésünk alapelvei 4 2. Gyermekkép 4 3. Óvodakép 5 4. Az óvodai nevelés célja 6 5. Az óvodai nevelés feladatai 6 5.1. Egészséges életmód alakítása

Részletesebben

A MÉZESKALÁCS ÓVODA ÜGYES KEZEK

A MÉZESKALÁCS ÓVODA ÜGYES KEZEK A MÉZESKALÁCS ÓVODA ÜGYES KEZEK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA Készült: 1998, Módosítva: 2008 OM azonosító: 034641 Készítette: Az óvoda nevelőtestülete 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 2. 1. Óvodakép 3. 2. Gyermekkép

Részletesebben

DUNASZENTGYÖRGYI ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA DUNASZENTGYÖRGY

DUNASZENTGYÖRGYI ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA DUNASZENTGYÖRGY i Óvoda DUNASZENTGYÖRGYI ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA DUNASZENTGYÖRGY 2013. Tartalomjegyzék i Óvoda I. Bevezető.. 4. Az óvodai nevelés alapelvei 5. II. Gyermekkép, óvodakép... 6. Helyzetelemzés az óvodákról...

Részletesebben

A MAKÓI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

A MAKÓI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA A MAKÓI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA (6900 Makó, Návay Lajos tér 12/A) OM: 201694 PEDAGÓGIAI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. A pedagógiai program célja, feladata... 5 1.2. Jogszabályi

Részletesebben

A Rákosmenti Mákvirág Óvoda Pedagógiai Programja 2013

A Rákosmenti Mákvirág Óvoda Pedagógiai Programja 2013 A Rákosmenti Mákvirág Óvoda Pedagógiai Programja 2013 SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS, SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEKEK INTEGRÁLT NEVELÉSE A MŰVÉSZETEK PEDAGÓGIAI ESZKÖZEIVEL, AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD ALAKÍTÁSÁVAL

Részletesebben

Pedagógiai Program. Készítette: Törő Krisztina Intézményvezető Elfogadta: Mesevár Óvoda és Bölcsőde Nevelőtestülete 2015.

Pedagógiai Program. Készítette: Törő Krisztina Intézményvezető Elfogadta: Mesevár Óvoda és Bölcsőde Nevelőtestülete 2015. Pedagógiai Program Készítette: Törő Krisztina Intézményvezető Elfogadta: Mesevár Óvoda és Bölcsőde Nevelőtestülete 2015. Mondd, mi sosem lehetünk egyidősek? Akkor se, ha nagyon akarjuk? Akkor se, ha én

Részletesebben

www.donboscoiskola.hu

www.donboscoiskola.hu Jóváhagyta: AZ ALBERTFALVI DON BOSCO KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA (1116 Budapest, Albertfalva u. 9-13.) OM: 034997 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA,. év. hónap. nap. Fenntartó TARTALOM 1. BEVEZETŐ...

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA (5561 Békésszentandrás, Bethlen G. u. 19.) OM: 201738 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Tartalom 1. BEVEZETŐ... 4 1.1. A pedagógiai program célja, feladata... 4 1.2.

Részletesebben

Tartalom Az óvoda adatlapja... 1. Bemutatkozás... 2. Gyermekképünk, óvodaképünk... 3. Az óvodai nevelés feladatai...

Tartalom Az óvoda adatlapja... 1. Bemutatkozás... 2. Gyermekképünk, óvodaképünk... 3. Az óvodai nevelés feladatai... Tartalom Az óvoda adatlapja... 1. Bemutatkozás... 2. Gyermekképünk, óvodaképünk... 2.1. Gyermekképünk... 2.2. Óvodaképünk... 2.3. Alapelveink... 3. Az óvodai nevelés feladatai... 3.1. Az óvodai nevelés

Részletesebben

A Benedek Elek Óvoda Pedagógiai Programja

A Benedek Elek Óvoda Pedagógiai Programja A Benedek Elek Óvoda Pedagógiai Programja 2013. OM 201296 Készítette: Fátrai Zsuzsanna óvodavezető Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...4 1.1 Bemutatkozás...5 1.2 A programírás előzményei...6 2 Az óvoda helyi

Részletesebben

Óvodapedagógiai program

Óvodapedagógiai program Óvodapedagógiai program Köznevelési intézmény OM azonosítója: 036483 9542 Boba, Széchenyi u. 45. Telefon: 95/439-082 Email: ovoda.boba@gmail.com Intézményvezető:.. aláírás Legitimációs eljárás Elfogadta:

Részletesebben

1. GONDOLATOK AZ ÓVODÁRÓL

1. GONDOLATOK AZ ÓVODÁRÓL 1. GONDOLATOK AZ ÓVODÁRÓL Az óvoda alapfeladata, funkciója az alapító okiratban és az OONAP-ban meghatározottak szerint, az óvodai nevelés. Az óvoda alapfeladatának ellátása 8 épületben 32 csoportban történik.

Részletesebben

AZ ALSÓJÓZSAI KEREKERDŐ ÓVODA

AZ ALSÓJÓZSAI KEREKERDŐ ÓVODA AZ ALSÓJÓZSAI KEREKERDŐ ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. AZ INTÉZMÉNY JELLEMZŐ ADATAI Hivatalos elnevezése: Alsójózsai Kerekerdő Óvoda Címe: 4225 Debrecen, Alsójózsai u. 13. Telefonszáma: (52) 386-129

Részletesebben

T E V É K E N Y S É G K Ö Z P O N T Ú T A H I T Ó T F A L U I Ó V O D Á K S Z Á MÁ R A

T E V É K E N Y S É G K Ö Z P O N T Ú T A H I T Ó T F A L U I Ó V O D Á K S Z Á MÁ R A T E V É K E N Y S É G K Ö Z P O N T Ú Ó V O D A I P R O G R A M A T A H I T Ó T F A L U I Ó V O D Á K S Z Á MÁ R A . Bevezetés 3 AZ ÓVODA JELLEMZŐ ADATAI: 5 1. A tevékenységközpontú óvodai nevelés célja

Részletesebben

PITYPANG TAGÓVODA HELYI ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PITYPANG TAGÓVODA HELYI ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A PITYPANG TAGÓVODA HELYI ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Ha a gyerekek kritizálva élnek, Megtanulják, milyen megbélyegezettnek lenni. Ha a gyerekek ellenségeskedésben élnek, Megtanulnak veszekedni. Ha a gyerekek

Részletesebben

KARMEL KISKERTJE KATOLIKUS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

KARMEL KISKERTJE KATOLIKUS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA KARMEL KISKERTJE KATOLIKUS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA TARTALOMJEGYZÉK I. Törvényi háttér II. Bevezetés, az óvoda bemutatása - elhelyezkedés, személyi feltételek III. A keresztény óvodai nevelés IV. Az óvoda

Részletesebben

TEKNŐSVÁR MAGÁNÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA

TEKNŐSVÁR MAGÁNÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA TEKNŐSVÁR MAGÁNÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA 2011 TARTALOMJEGYZÉK 1.Bevezető Az óvoda nevelési alapelvei Az óvoda küldetésnyilatkozata 2.Az óvoda jellemző adatai 3.Az óvodai élet megszervezése Az óvoda

Részletesebben

2T Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Integrált nevelési program ép és sajátos nevelési igényű, 3-7-8 éves.

2T Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Integrált nevelési program ép és sajátos nevelési igényű, 3-7-8 éves. 2T Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel. 2T 2TPaulo Coelho Csoda-Bogár Ház Óvoda 1kkacsb ép és sajátos nevelési igényű, 3-7-8 éves gyermekek számára Készítette:

Részletesebben

A HELYI NEVELÉSI PROGRAM TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOKAL VALÓ ÖSSZHANGJA

A HELYI NEVELÉSI PROGRAM TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOKAL VALÓ ÖSSZHANGJA - 1 - - BEVEZETÉS Az 1993. évi LXXIX. Törvény a Közoktatásról az óvodák szakmai működését részletesen szabályozza. Az ágazati irányítás 1996 után lehetőséget biztosított minden óvodai intézmény számára

Részletesebben

A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA

A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA Képességek fejlesztése a Dalos Oviban Készítette: Süveges Anikó óvodavezető Budapest 2005. Átdolgozva:2011. 2 A 2011-ben átdolgozott programban részt vett: Arnhoffer

Részletesebben

A SZENT ANNA KATOLIKUS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SZENT ANNA KATOLIKUS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZENT ANNA KATOLIKUS ÓVODA (1043 Budapest, Erzsébet u. 30.) OM: 200264 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Jóváhagyta:,. év. hónap. nap. Fenntartó TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 3 1.1. A pedagógiai program célja, feladata...

Részletesebben

A Pedagógiai Program jogszabályi háttere:

A Pedagógiai Program jogszabályi háttere: 1 A Pedagógiai Program jogszabályi háttere: 1991. évi LXIV. Törvény a Gyermekek jogairól 1993. évi LXXIX. Törvény a közoktatásról és módosításai -95. -a (1) bekezdésének j) Óvodai integrációs program 2003.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI NEVELÉSI PROGRAM

PEDAGÓGIAI NEVELÉSI PROGRAM PEDAGÓGIAI NEVELÉSI PROGRAM KODÁLY ZOLTÁN ÉNEK-ZENEI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA KOMLÓ, TEMPLOM TÉR 2. TEL / FAX: 72/481-272 E-mail: komlo.kodaly@gmail.com TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 6 2. Intézményünk

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Törökvész úti Kézműves Óvoda 1022 Budapest, Törökvész út 18. Tel.: / Fax: 326-53-56 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. OM azonosító: 034228 Intézmény fenntartója: Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Intézmény

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZENT ERZSÉBET KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA (6600, Szentes, Erzsébet tér 1.) OM: 029626 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 5 1.1 A pedagógiai program célja, feladata...5

Részletesebben

Tartalom BEVEZETÉS 2 I. BEVEZETÉS 6 III. AZ ÓVODA JELLEMZŐI 6. III. 1.AZ ÓVODA SZEMÉLYI FELTÉTELE 7 A nevelőtestület kvalitását jellemző adatok...

Tartalom BEVEZETÉS 2 I. BEVEZETÉS 6 III. AZ ÓVODA JELLEMZŐI 6. III. 1.AZ ÓVODA SZEMÉLYI FELTÉTELE 7 A nevelőtestület kvalitását jellemző adatok... Vasút a gyermekekért Alapítvány Szegedi Óvodájának Tevékenységközpontú helyi óvodai nevelési programja 1 Tartalom BEVEZETÉS 2 I. BEVEZETÉS 6 III. AZ ÓVODA JELLEMZŐI 6 III. 1.AZ ÓVODA SZEMÉLYI FELTÉTELE

Részletesebben

A CSERESZNYEVIRÁG KATOLIKUS ÓVODA ÉS A SZENT KINGA KATOLIKUS ÓVODA

A CSERESZNYEVIRÁG KATOLIKUS ÓVODA ÉS A SZENT KINGA KATOLIKUS ÓVODA a A CSERESZNYEVIRÁG KATOLIKUS ÓVODA ÉS A SZENT KINGA KATOLIKUS ÓVODA KÖZÖS PEDAGÓGIAI PROPGRAMJA Készítette : A Cseresznyevirág óvoda Szent Kinga Katolikus óvoda nevelőtestülete Tartalomjegyzék I. Intézményünk

Részletesebben

Hepp Attiláné intézményvezető. Grafika: Karsai Ildikó grafikus

Hepp Attiláné intézményvezető. Grafika: Karsai Ildikó grafikus A MAKÓI ÚJVÁROSI ÓVODA N E V E L É S I P R O G R A M J A Hepp Attiláné intézményvezető 2011 Grafika: Karsai Ildikó grafikus Program szerkezete, tartalma: 1.) Bevezető 2.) Az óvoda jellemző adatai 2.1 Az

Részletesebben

Brunszvik Teréz Óvoda. Pedagógiai programja

Brunszvik Teréz Óvoda. Pedagógiai programja Brunszvik Teréz Óvoda Pedagógiai programja 1 Az óvoda adatai Székhely Óvoda neve: Brunszvik Teréz Óvoda Címe: 2462 Martonvásár, Deák Ferenc utca 3. Telefonszám: 06-22/460-290 Email cím: mvovoda@gmail.com

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK - 2 -

TARTALOMJEGYZÉK - 2 - PIPITÉR ÓVODA FÄRBERKAMILLE KINDERGARTEN Szombathely, Bem József u. 9/C 9700 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készííttetttte:: Az óvoda nevellőttesttüllette Vélleményezésii jjogott gyakorolltt:: Szüllők Közössége

Részletesebben