A. Általános- és középiskolai közös képzési szakasz Természet- és társadalomtudományi alapozó ismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A. Általános- és középiskolai közös képzési szakasz Természet- és társadalomtudományi alapozó ismeretek"

Átírás

1 A. Általános- és középiskolai közös képzési szakasz Természet- és társadalomtudományi alapozó ismeretek TANTÁRGYLEÍRÁS Biológiai alapismeretek I. TO1003 Meghirdetés féléve 3. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Cserné dr. Szappanos Henrietta, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja KT A hallgatók ismerjék meg az alapvető életjelenségeket, biológiai folyamatokat. Legyenek tisztában a biológia főbb összefüggéseivel, lássák a tantárgy szerepét a természettudományok transzdiszciplináris megközelítésmódjában. A kurzus hivatott a hallgatók helyes viszonyulásinak kialakításában, különös tekintettel az etikai, környezet és természetvédelmi, valamint az áltudományos kérdésekben. A biológia mint tantárgy és tudomány. A biológiakutatás klasszikus és modern eszközei, módszerei. Az élővilág rendszerezése. Az élőlények felépítése és életfolyamatai. Az emberi szervezet felépítése és működése. Ökológiai alapok. Az élővilág egyed feletti szerveződési szintjei. Az ökológiai világkép. Környezet- és természetvédelem. A klasszikus és a modern genetika alapjai, elméleti és gyakorlati lehetőségei. Az élővilág és az ember evolúciója. Az állati magatartásformák. Szerényi G. Berend M. (2002) Biológia I. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN: Szerényi G. Berend M. (2006): Biológia II. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN: Gömöry A. Kiss J. Müllner E. Berend M. Tóth G. (2009) Biológia III. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN: Gömöry A. Szerényi G. Berend M. (1999): Biológia IV. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, ISBN: G. Szabó T. Nyilas K. (1995): Biológia. ART-EAST Kft. Nyíregyháza.

2 Fizikai alapismeretek TO1005 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Dr. Varga Klára, főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja FI A tantárgy elsajátításának célja, hogy átfogó képet kapjanak a hallgatók a fizika témaköreiből, ismereteiket alkalmazni tudják más tantárgyak tanulása során. A természettudományos orientációjú hallgatók részére tartandó bevezető előadás elhelyezi a fizikát a társtudományok rendszerében. A természettudományok interdiszciplinaritásának a hangsúlyozása révén olyan fizikai elvek és módszerek kerülnek bemutatásra, amit a hallgatók könnyen használhatnak egyéb területeken. Az előadásokon elhangzó ismeretanyag: A fizika helye a természettudományok körében. A fizikai megismerési folyamat és módszerei. Alapvető fizikai kölcsönhatások, jellemzésük, megjelenésük a természetben. Mozgások kinematikai- és dinamikai leírása. Newton törvények és gyakorlati alkalmazásuk. Munka és energia. Mechanikai energiafajták. A mechanikai energiamegmaradás törvénye. Munkatétel és alkalmazása. A súrlódás és előfordulása a gyakorlatban. Mozgások energetikai jellemzése. a forgatónyomaték. Egyszerű gépek és alkalmazásuk a mindennapi életben. Áramló-és nyugvó folyadékok és gázok fizikája, Bernoulli-törvénye. akorlati vonatkozások. Arkhimédész, Pascal törvénye. A testek úszása, gyakorlati vonatkozások. A termodinamika elemei: gázok állapothatározói, gáztörvények. Gázok nyílt folyamatai, izoterm, izobar, izochor és adiabatikus állapotváltozások jellemzése. akorlati vonatkozások. A termodinamika főtételei. Halmazállapot-változások. Elektrosztatikai alapfogalmak és alapjelenségek. Az elektromos tér, térerősség fogalma értelmezése. Egyenáramú áramforrások és jellemzésük. Ohm-törvénye, Kirchoff-törvények. Áramvezetési mechanizmusok. Elektromos vezetés félvezetőkben. Váltakozó áram és szerepe a mindennapokban. A teljes elektromágneses színkép és tartomány. Természetes- és poláros fény. A geometriai optika alapjai, fénytörés, fényvisszaverődés értelmezése és törvényei. Légköri fényjelenségek magyarázata. Optikai eszközök működésének megismerése, az eszközök alkalmazása a mindennapi életben. A szem és működése. A radioaktivitás és szerepe a mindennapi életben. A radioaktív bomlás törvényei, bomlási sorok. A radioaktivitás hatása az élő szervezetre. Dozimetria. Radioaktivitás szerepe a gyógyászatban. Méret és energiatartományok. Anyagvizsgálati módszerek. Az energiatermelés alapelvei és lehetséges formái. Dr. Erostyák János Dr. Litz József (2003): A fizika alapjai. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., Budapest ISBN Dr. Hadházy Tibor (Szerkesztő) (2000): Természettudományi alapismeretek (Társszerzők), Bessenyei Könyvkiadó, Nyíregyháza ISBN Holics László (1986): Fizika I.-II. Műszaki Könyvkiadó, Bp. ISBN Ralph E. Lapp: LIFE-A TUDOMÁNY CSODÁI sorozat (1979): Az anyag, Az energia, Az idő. Műszaki Könyvkiadó, Bp. ISBN X Bonifert Domonkosné-Schwartz Katalin (2002): Lyukasóra fizikából Innovariant Kft. Szeged ISBN

3 Környezettani alapismeretek TO1011 Meghirdetés féléve 6. - Dr. Kiss Ferenc, főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja KT Földünk és kozmikus környezetünk. A környezet a környezetvédelem a környezettudomány és az ökológia fogalma. Ember és a természet közötti kapcsolat a kezdetektől napjainkig. Az emberi tevékenység káros hatásai. A talaj, a víz és a levegő szennyeződése. Globális környezeti problémák: üvegházhatás, ózonréteg vékonyodása, savas esők, füstköd. A megváltozott környezeti feltételek hatása az emberi egészségre. Biológiai sokféleség megtartásának szükségessége, az emberiség felelőssége és feladatai. Hulladékgazdálkodási értékrend. Környezet és társadalom. Fenntartható fejlődés. Kiss F. Vallner J.t: Környezettudományi alapismeretek, a Természettudományi alapismeretek tankönyvben (Iszály F. szerk.) Kerényi A.: Környezettan, Moser M. - Pálmai.: A környezetvédelem alapjai, D.D. Chiras: Environmetal Science, Action for Sustainable Future, Multimédiás környezettudományi oktatóanyag:

4 *Kredithiány esetén teljesíthető tárgyak TANTÁRGYLEÍRÁS A világgazdaság történeti földrajza FDO1441 Meghirdetés féléve 2. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Dr. Tömöri Mihály, főiskolai tanársegéd A tantárgy a világgazdaság centrum-periféria fejlődési elmélete alapján, valamint a globalizációs évszázad új kihívásaira adott sajátos válaszok segítségével a történelmi fejlődés eltéréseit is figyelembe véve vizsgáljuk a centrum országok, a félperifériák és a differenciálódó fejlődő régiók sokoldalú kapcsolatrendszerét, a helyi társadalmigazdasági sajátosságok érzékeltetésével, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű perifériák sajátos alkalmazkodását, társadalmi-gazdasági berendezkedését. A modern világgazdaság fejlődési szakaszai és sajátosságai. A világgazdaság regionális tagoltsága (centrum, félperiféria, periféria). A világgazdasági rendszerek modellezése (a regulációs elmélet). A fordizmus, a keynesianizmus és a jóléti állam. A fordizmus válsága. A posztfordizmus fő vonásai. A neoliberalizmus. A fejlett és fejlődő országok fejlődési pályái. A fejlődő országok felzárkózási lehetőségei és akadályai. Világgazdasági integrációk, kontinentális blokkok. Transznacionális vállalatok. Globális problémák, megatrendek. Cséfalvay Z. (2004) Globalizáció 1.0, 2.0. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Haggett P. (2006): Geográfia: globális szintézis. Typotex, Budapest. Mészáros R. et. al. (2010) A globális gazdaság földrajzi dimenziói. Akadémiai Kiadó, Budapest. Tóth J. szerk. (2010) Világföldrajz. Akadémiai Kiadó, Budapest.

5 Szabadidő turizmus FDO1442 Meghirdetés féléve 5. - Dr. Sütő László, főiskolai docens A tantárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókkal a szabadidő felhasználás rendszerét, turisztikai kapcsolatait, valamint az aktív turizmus rendszerét és program-lehetőségeit. Az ismeretek birtokában a hallgatók képesek legyenek az iskolához kapcsolódó turisztikai célcsoportokhoz igazítva egy szabadidős program megtervezésére, lebonyolítására. Ehhez a tárgy gyakorlati megvalósítása során a szervezőkészség, a gyakorlatias feladatértelmezés, a kreativitás képességfejlesztéséhez járul hozzá. A szabadidő, a rekreáció fogalma, szociokulturális összefüggései, szerepe a turizmusban. A magyar szabadidős tevékenységek. A gyermekprogramok szervezésének sajátosságai. A természet, mint az aktív turizmus speciális helyszíne. Az animáció alapjai, az animáció és az animátor szerepe a turisztikai programokban. A különböző célcsoportok szabadidős programszervezésének sajátosságai. A gyalogos természetjárás szakági túráinak megszervezése. A kerékpáros turizmus megszervezése. A vízi turizmus megszervezése. A horgászturizmus programjainak megszervezése. A vadászturizmus programjainak sajátosságai. A lovas turizmus programjainak sajátosságai. Az extrém sportok (barlangászat, sziklamászás stb.) szabadidős programmá szervezése. Kulturális turizmus a szabadidős programok között. Reichlin K Szabadidő ismeretek. BGF KVIF, Budapest. Könyves E. - Müller A. (2001): Szabadidős programok a falusi turizmusban. Szaktudás Kiadó, Budapest. Kovács T. A. (2004) :A rekreáció elmélete és módszertana. Budapest, Fitness Kft. Finger, C. Váczy S. (2002): Az Animáció alapjai I-V. kötetek. KJF, Székesfehérvár. Magyar M Turisztikai Animáció. BGF, Budapest. Dávid L. szerk Aktív turizmus. Debrecen, Didakt Kiadó, 138 p.

6 Földrajzi folyamatok térben és időben FDO1443 Meghirdetés féléve 4. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Dr. Tar Károly, egyetemi docens A tantárgy célja, hogy a hallgatók ismerjék meg a földrajzi készségeket a mindennapokban. Ismerjék fel a társadalomnak a természethez és a térhez igazodó, időben dinamikusan változó viszonyát. A tárgy elsajátítása során képesek legyenek különböző forrásokból a geopolitikai alapösszefüggések, a társadalmi-gazdasági, a mentális és a kibertér különböző aspektusainak megértésére. Ismerjék meg a természeti környezeti információszerzés közvetlen és közvetett megfigyelési lehetőségeit a földrajzi-környezeti elemek mindennapi felfedezésében. Ezáltal képesek legyenek értelmezni a természeti környezetben, a világpolitikában és a világgazdaság különböző szintjein végbemenő földrajzi folyamatokat. A földrajzi gondolat rendszere. A földtudományi ismeretek az ember és a környezet viszonyrendszerében. Az egyes földtudományi szakterületek eredményeinek hatása és szerepe a mindennapokban. Az emberi társadalom megjelenése és hatása a természetre. A természet átalakítás típustájai a Földön és a Kárpát-medencében. A tér és a társadalom különleges viszonya. A térbeliség szerepe a társadalom életében. A társadalmi aktivitás térbeni kiterjedésének növekedése az esőerdőktől a hegycsúcsokig. Természeti és társadalmi földrajzi térelemek egymáshoz való viszonya. A világpolitikát alakító gazdasági-politikai erőcentrumok változásai, centrumok és perifériák. Az ezredfordulón megjelenő globális környezeti problémák földrajzi szemléletű vizsgálata. A globális világgazdaság legfőbb társadalmi, monetáris, integrációs és nemzetgazdasági összefüggései. A helyi és térségi szereplők változó viszonya a globalizációs folyamatokhoz a munkaerőpiactól a turizmusig. A Föld sajátos természeti típustájai az egyes kontinenseken. A Kárpát-medence természeti- és kultúrtájainak sajátosságai. A társadalmi térszerveződés típusai a Földön. Haggett P Geográfia: globális szintézis. Typotex, Budapest, 842 p. Fodor F A magyar földrajztudomány története. Budapest, MTA FKI, 820 p. Tóth J Világföldrajz. Budapest, Akadémiai Kiadó, 1486 p. Mendöl T A földrajztudomány az ókortól napjainkig. Budapest, Eötvös Kiadó, 274 p. (reprint) Teleki P A földrajzi gondolat története. Budapest, Kossuth Könyvkiadó, 193 p. (reprint)

7 A Kárpát-medence régiói FDO1444 Meghirdetés féléve 3. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Dr. habil Kókai Sándor, főiskolai tanár A tárgy célja, hogy a tágabb Kelet-közép-európai térség fejlődési modelljébe ágyazva a Kárpát-medence régióinak adottságaival, múltjával, jelenével és fejlődési lehetőségeivel megismertesse a hallgatókat. A tananyag első részét a gazdasági fejlődés, a kultúrtáj, valamint a régiók, integrációk kialakulásához kapcsolódó alapfogalmak tárgyalása képezi. Ezt a keretek fokozatos szűkítésével a teljes Közép-Európai régió politikai, majd a Kárpát-medence és Magyarország gazdaságtörténeti vázlata követi. A Kárpát-medence régióinak komplex jellemzése kiterjed a természet földrajzi alapok ismertetésére, a tájhasználat változásaira. Átfogó jellemzést nyújt a népesség, a település, a mezőgazdaság és iparföldrajz témaköreiről, valamint a kulturális és idegenforgalmi adottságokról. Az elhangzottakra épülve a félévet a régió komplex helyzetértékelése a határokon átnyúló kapcsolatok értékelése zárja. A társadalmi-gazdasági fejlődés alapjai, általános vonásai. A régiók kialakulásához kapcsolódó alapfogalmak. Közép-Európa politikai földrajzi áttekintése. A kultúrtáj kialakulása a Kárpát-medencében (a magyar társadalom, állam, gazdaság a feudalizmus időszakában, a kapitalista gazdaság fejlődése,trianon hatása a társadalomra, államra, gazdaságra, stb.). A Kárpát-medence földrajzi adottságai. A Kárpát-medencei régiók történeti földrajzi áttekintése. A Kárpát-medence térszerkezeti vázlata. A modernizáció regionális különbségei a Kárpát-medencében. Az egyes régiók rövid jellemzése. A Kárpát-medencei régiók helyzetértékelése az ezredfordulón. A Kárpát-medencei régió kapcsolatrendszere. A határokon átnyúló együttműködések motivációs mechanizmusai. Horváth. (szerk.) ( ):A Kárpát-medence régiói (szerk.: Horváth.) Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs Beluszky P. (2001): A Nagy-Alföld történeti földrajza. Budapest-Pécs, 273 p. Illés I. (2002): Közép és Délkelet Európa az ezredfordulón: Átalakulás, Integráció, Régiók Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs Beluszky P. (2009): Magyarország történeti földrajza I-II. Dialóg Campus Kiadó, Budapest- Pécs Kókai S. (2010): A Bánság történeti földrajza ( ). Nyíregyháza, 421 p.

8 Földrajzi alapozó ismeretek TANTÁRGYLEÍRÁS Általános földtani alapismeretek I. (ásvány-, kőzettan) FDO1101 Meghirdetés féléve 1. - Dr. Szepesi János, főiskolai adjunktus A tárgy elsajátításának célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a földkéreg leggyakoribb ásvány- és kőzettípusaival. A kurzus áttekintő ismereteket nyújt az ásványok földtani folyamatok szempontjából alapvető fizikai és kémiai tulajdonságairól, az ásványok rendszerezéséről, képződéséről, és kiemelten foglalkozik a nyersanyagok és a környezet szempontjából fontos ásványcsoportokkal. A kőzettan tárgykörében a hallgatók megismerkednek a földövek sajátos kőzettani felépítésével, valamint kiemelten a földkéreg magmás, metamorf és üledékes folyamataihoz kapcsolódó kőzetképződéssel. Ásvány, kőzet, ásványi nyersanyagok, drágakövek fogalma. Kristály, elemi cella fogalma, kristálytan alaptörvényei, kristályrendszerek, kristályok alapformái, kristályok habitusa.. Ásványok fizikai tulajdonságai: mechanikai sajátosságok, fénytani sajátosságok. Ásványrendszertan: terméselemek, oxidok, szulfidok, szilikátok, szulfátok, karbonátok, halogenidek (szerves ásványok). Magmatitok, vulkanitok, piroklasztitok rendszerezése. A legfontosabb mélységi és kiömlési kőzetek és a piroklasztok jellemzése (szöveti jellemzők, előfordulások) Az üledékes kőzetek szerkezete és rendszerezése. A törmelékes üledékes kőzetek A biogén, vegyi és szerves üledékes kőzetek jellemzői. A metamorf kőzetek szerkezete és szövete. A metamorf kőzetek osztályozása, jellemzői, Magyarország építő és díszítőkövei 3. Kötelező, ajánlott irodalom: KONRÁD GY. SZERK. Földtudományi alapismeretek Támop jegyzet digitális tananyag HARTAI É. 2004: Változó Föld Well Press kiadó. 190 p. SZEDERKÉNYI T. Ásvány és Kőzettan SzTE jegyzet 112 p. Ajánlott szakirodalom: HARTAI ÉVA 2012: Geológia SZAKÁLL SÁNDOR 2012: Ásvány és Kőzettan KARÁTSON D. (SZERK.) 2000: Magyarország földje. Pannon Enciklopédia, Kertek Kiadó, Budapest, 508. p ISBN X

9 Általános földtani alapismeretek II. (szerkezeti földtan, földtörténet) FDO1102 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FDO1101E Dr. Szepesi János, főiskolai adjunktus A tantárgy alapozó ismereteket kíván nyújtani a litoszféra legfontosabb ásványtani és kőzettani fogalmairól, alapösszefüggéseiről, az ott zajló anyagfejlődési folyamatokról, majd a Föld és az élet fejlődéstörténetét tekinti át. Képesek lesznek a nagy földi rendszerek folyamatait összefüggéseikben elemezni, és ezt felhasználni a az ősföldrajzi és őskörnyezeti rekonstrukcióknál. Fel kell tudni ismerniük a földtani veszélyforrásokat és földtani időtávlatban veszélyes objektumokat. Az elsajátított ismeretanyagot a regionális stúdiumok során alkalmazniuk kell tudni a komplex tájelemezések a gazdaságföldrajzi adottságok értékelése során. A Föld övezetes felépítése, ásványok kőzetek tulajdonságai, kőzetek körfogása. A magma tulajdonságai, a magmás kőzetek, mélységi magmatizmus. A magma kristályosodása, Vulkanizmus és lemeztektonika A vulkáni kitörések osztályozása, Vulkáni formák Az üledékes kőzetek kialakulása (mállás, szállítás, lerakódás, diagenezis) Az üledékes kőzetek osztályozása, üledékképződési környezetek Metamorf rendszer, a leggyakoribb kőzetek metamorfózisa, metamorf átalakulási környezetek A réteg és fáciestan alapjai, a Föld korai fejlődése archaikumi kőzetek és nyersanyagok Az atmoszféra, hidroszféra, bioszféra kialakulása, A proterozoikum ősföldrajzi viszonyai A paleozoikum ősföldrajzi viszonyai, a kaledón és variszkuszi orogenezis Az állat és növényvilág fejlődése a paleozoikumban A mezozoikum ősföldrajzi viszonyai, az élővilág fejlődése a mezozoikumban A kainozoikum ősföldrajzi viszonyai, az alpi hegységképződési ciklus, az élővilág fejlődése a kainozoikumban 3. Kötelező, ajánlott irodalom: KONRÁD GY. SZERK. Földtudományi alapismeretek Támop jegyzet digitális tananyag HARTAI É. 2004: Változó Föld Well Press kiadó. 190 p. SZEDERKÉNYI T. Ásvány és Kőzettan SzTE jegyzet 112 p. Ajánlott szakirodalom: HARTAI ÉVA 2012: Geológia SZAKÁLL SÁNDOR 2012: Ásvány és Kőzettan KARÁTSON D. (SZERK.) 2000: Magyarország földje. Pannon Enciklopédia, Kertek Kiadó, Budapest, 508. p ISBN X

10 Csillagászati földrajz FDO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+1 K - Dr. Dobány Zoltán, főiskolai docens Az alapvető cél az, hogy a hallgatók az elsajátított csillagászati földrajzi ismeretanyag birtokában képesek legyenek tanítványaiknak korszerű csillagászati világképet tanítani (különös tekintettel a tanulók életkori sajátosságaira, előképzettségére), be tudják mutatni a térben és időben változó csillagászati jelenségek lényegét, azok bolygónkra, a földrajzi burokra, az emberiség mindennapi életére kifejtett hatásait. Továbbá követni tudják a csillagászati kutatások folyamatosan változó eredményeit, s azokat a tárgy oktatásának speciális igényei szerint képesek legyenek a tananyagba integrálni. Az emberiség világszemléletének fejlődése. A szférikus csillagászat alapjai. Az időszámítás és a naptár. A Föld mint égitest. A Föld mozgásai, pályaelemeinek szekuláris változásai és azok földrajzi következményei. A Naprendszer. A Nap. Aspektusok. A bolygók és holdjaik. A kisbolygók, az üstökösök és a meteorok, valamint a bolygóközi anyag. Az összehasonlító planetológia alapjai. A Tejútrendszer. A csillagok állapothatározói, kettős és többszörös csillagrendszerek, változócsillagok, nyílt- és gömbhalmazok. A csillagközi anyag. A csillagok keletkezése és fejlődése. Extragalaxisok. Az Univerzum keletkezésére vonatkozó elméletek. Naprendszer-keletkezési elméletek. A térbeli tájékozódás alapjai. Csillagászati gömbi koordináta-rendszerek: horizontális, ekvatoriális I., ekvatoriális II. Tájékozódás a csillagos égbolton (cirkumpoláris csillagképek, kelő-nyugvó csillagképek). Csillagtérképek, csillaggömbök, hold- és marsgömbök típusai, használatuk. A Baader iskola planetárium használata. A csillagászati távcsövek típusai, felépítésük, távcsöves gyakorlatok (távcsöves gyakorlat a kötelező öt napos terepgyakorlaton). Csillagászati feladatok megoldása (földrajzi szélesség és hosszúság meghatározása, szélesség- és hosszúságkülönbség kiszámítása, időszámítási feladatok megoldása, elemi szintű feladatok megoldása csillagászati gömbi koordinátarendszerek felhasználásával). 3. Kötelező, ajánlott irodalom: Gábris. Marik M. Szabó J.: Csillagászati földrajz. Tankönyvkiadó, Budapest, Lóki J. Szabó J.: Csillagászati földrajzi gyakorlatok. Tankönyvkiadó, Budapest, 1989 vagy újabb kiadások Csüllög G. Pavlics K-né.: Csillagászatföldrajzi feladatok. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1997

11 Éghajlattan I. FDO1104 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Dr. Tar Károly, egyetemi docens Tantárgyfelelős tanszék/intézet kódja FD Megismertetni a hallgatókat az általános meteorológia, fizikai klimatológia és leíró éghajlattan legfontosabb fogalmaival, összefüggéseivel A meteorológia fogalma és helye a tudományok rendszerében. A légköri folyamatok jellemzése: a meteorológia alapfogalmai, időjárási és éghajlati elemek, tényezők. A légkör szerkezete és összetétele. A meteorológiai sugárzástan alapjai: az elektromágneses sugárzás fogalma, jellemzői, spektruma, meteorológiai szempontú felosztása, legfontosabb fizikai törvényei. A szoláris éghajlat. A napsugárzás veszteségei a légkörön való áthaladáskor. A közvetlen, a szórt és a globálsugárzás fogalma. A szoláris energia. A földfelszín és a légkör kisugárzása. A Föld-légkör rendszer sugárzási egyenlege. Az üvegház gázok és éghajlat-módosító hatásuk. Az aeroszolok közvetett és közvetlen éghajlat-módosító hatása. A száraz levegő termodinamikája: termodinamikai alapfogalmak, a száraz levegő gázegyenlete. A termodinamika I. főtétele és alkalmazása adiabatikus és légköri folyamatokra. A száraz levegő függőleges mozgásának leírása, a légköri sztatika alapegyenlete, a száraz adiabatikus hőmérsékleti gradiens. A száraz levegő nyomásának és sűrűségének változása a magassággal. A nedves levegő fogalma, telítetlen, telített és túltelített nedves levegő.a nedvességtartalom mérőszámai. Az általános gázegyenlet nedves levegőre, a virtuális hőmérséklet fogalma. A barometrikus magasságformula nedves levegőre. A nedves levegő adiabatikus folyamatai a főn szél példáján. Az ekvivalens és az ekvipotenciális hőmérséklet fogalma, alkalmazása légköri folyamatokra. A légkör egyensúlyi állapotai. Kondenzáció a légkörben: felületi és térfogaton belüli kondenzáció, a kondenzációs magvak szerepe, a felfő és a köd definíciója, a ködök osztályozása. A felhőosztályozás szempontjai, felhőfajták. Csapadékképződés: a csapadék meteorológiai definíciója, nem hulló (mikro) és hulló (makro) csapadékok. A hulló csapadék keletkezése meleg és vegyes halmazállapotú felhőkben. Csapadékfajták. A függőleges hőmérsékleti profil és a téli csapadékfajták kapcsolata. A levegő vízszintes áramlása: a szél iránya és sebessége a súrlódási rétegben és a szabad légkörben, a gradiens szélmodell a szabad légkörben, a súrlódás hatása. A szél sebességének és irányának függése a magasságtól: elméleti és empirikus szélprofil törvények. A szélenergia. A légnyomási mező térképes ábrázolása: az izobár vonal és felület fogalma, izobár-térképek, nyomástopográfiai (abszolút és relatív) térképek, a térképek alkalmazása egyes légköri folyamatok elemzésére. A légtömeg fogalma, konzervatív tulajdonságai. A légtömegek felosztásának szempontjai. Közép- Európa időjárását, éghajlatát alakító légtömegfajták. Időjárási frontok: a frontfelület és a front fogalma, a melegfront, a hidegfrontok és az okklúziós frontok szerkezete és időjárása. A bárikus mező alapvető formái: a mérsékelt övi ciklon keletkezése és időjárása, a trópusi ciklon keletkezése és időjárása, hasonlóságok és különbségek a két ciklon szerkezetében, az anticiklon és időjárása, a légnyomási gerinc, csatorna és nyereg. Ajánlott irodalom: Tar Károly (2005): Általános meteorológia. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, 142 p. Tar K.: Meteorológia és klimatológia I. Általános meteorológia. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, Czelnai Rudolf (1995): Bevezetés a meteorológiába I.: Légkörtani alapismeretek. ELTE, Budapest, 247p. Czelnai Rudolf, Götz Gusztáv és Iványi Zsuzsanna (1991): Bevezetés a meteorológiába II.: A mozgó légkör és óceán. ELTE, Budapest, 403p. Péczely örgy (1979): Éghajlattan. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 336p.

12 Éghajlattan II. FDO1105 Meghirdetés féléve 3. FDO1104 Dr. Tar Károly, egyetemi docens Megismertetni a hallgatókat az általános meteorológia, fizikai klimatológia és leíró éghajlattan legfontosabb fogalmaival, összefüggéseivel Az éghajlat fogalma. Az éghajlatot kialakító tényezők. A földfelszínre érkező napsugárzás mennyiségét meghatározó tényezők. A földfelszín és a légkör közötti anyag- és energiatranszport folyamatokat befolyásoló tényezők. A légkör általános cirkulációja. Monszun szélrendszerek. Tengeráramlások. A földrajzi, domborzati tényezők és az emberi tevékenység hatása az éghajlatra. A hőmérséklet, a légnyomás, a nedvességtartalom, a szélirány és szélsebesség, a felhőzet és a csapadék napi és évi járása. A globálsugárzás, a hőmérséklet, a légnyomás és az általános légcirkuláció övezetes rendje. A higrikus övezetesség (a páranyomás, a relatív nedvesség, a felhőzet és a csapadék) rendje. Az éghajlati osztályozás típusai. A Köppen-féle osztályozás fő klímaövei és klímatípusai. A módosított Trewartha-féle éghajlat tipizálás klímaövei: trópusi éghajlatok, szubtrópusi és mérsékelt övi éghajlatok, szubpoláris és poláris éghajlatok. A földtörténeti éghajlatváltozások jellegzetességei és az ezt magyarázó elméletek. A jelenkori éghajlatváltozás jellegzetességei és lehetséges kiváltó okai. Dr. Justyák János: Klimatológia. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, 2004 Dr. Péczely örgy: Éghajlattan. Tankönyvkiadó, Budapest, 1979 (vagy későbbi kiadás). Péczely örgy: A Föld éghajlata. Tankönyvkiadó, Budapest, 1986.

13 Földrajzi kutatási módszerek és tudománytörténet FDO1106 Meghirdetés féléve 3. - Dr. habil Kókai Sándor, főiskolai tanár A tantárgy célja olyan geográfusok képzése, akik korszerű természettudományos szemléletmódjuk, valamint idegen nyelvtudásuk birtokában képesek a szakterületükön önálló ismeretszerzésre. Elsajátítják a természeti, társadalmi-gazdasági és települési környezet megértéséhez szükséges elméleti és módszertani alapokat, ismereteket szereznek a környezet működéséről, a természeti és társadalmi-gazdasági környezetről, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a magyar és nemzetközi geográfia irányzatairól és jelentős személyiségeiről. A földrajz az egyetlen olyan tértudomány, amelynek egyik ága természettudomány (természetföldrajz), a másik társadalomtudomány (társadalomföldrajz). Ezért az egyetlen igazán széles híd e két nagy tudományterület között. Az összefüggések és kapcsolatrendszerek föltárása segítségével a geográfus - miközben saját tudománya törvényszerűségeit vizsgálja - ráirányítja a figyelmet a földtan, a biológia, a néprajz, a szociológia, a történelem, a közgazdaságtan, a vallás, a nyelv, a politika, az építészet, a művészettörténet, sőt az irodalom legjellemzőbb sajátosságaira is. A geográfia története két és fél évezredre tekint vissza. A mai földrajztudomány interdiszciplinális és szintetizáló tudomány, vizsgálati köre a természeti és társadalmi szférára egyaránt kiterjed. Rokon- és segédtudományaihoz a tudományágak és ismeretterületek széles köre tartozik (földtudományok, biológia, történelem, közgazdaságtudományok, politikai tudományok, demográfia, etnográfia, statisztika, orvostudomány, agrártudományok, műszaki tudományok stb.). A földrajztudomány oktatásában kiemelt jelentősége van a hallgatók irodalomkutatásának, házi dolgozatok írásának. Fodor Ferenc: A magyar földrajztudomány története MTA FKI, Bp Teleki Pál: A földrajzi gondolat története, Bp. 1917

14 Földtudományi alapismeretek TO1006 Meghirdetés féléve 3. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Bácskainé dr. Pristyák Erika, főiskolai adjunktus A tantárgy átfogó ismereteket kíván nyújtani a földrajzi burok legfontosabb folyamatairól, azok környezetre és a társadalmi-gazdasági életre kifejtett hatásairól. A hallgatók ezen ismeretek birtokában alkalmasak legyenek a belső és külső erők működésének, és további természetföldrajzi tényezők felismerésére. Képesek legyenek a típustájak jellemzőinek földrajzi algoritmus szerinti felépítésére, a különböző természettudományok (fizika, kémia, biológia) és a földrajzi folyamatok kapcsolatainak felismerésére és értelmezésére. A Naprendszer felépítése, a Nap. A Föld-típusú bolygók és az aszteroida-öv. Az óriásbolygók és a Kuiper-öv. A Föld, Hold rendszer helyzete, mozgásai és azok következményei. A Föld belső szerkezete. A fölkéreg felépítése, mozgásai, a kőzetek keletkezése és körforgása. A kőzetek és ásványok genetikai rendszere. A lemeztektonika alapjai. A hegységképződések folyamatai. A földtörténet alapjai, korbeosztása és mérési lehetőségei. A földtörténeti idők, időszakok, korok legfontosabb fejlődéstörténeti eseményei. Az élővilág fejlődésének őslénytani bizonyítékai, elterjedési és kihalási hullámainak mérföldkövei, ezek okai és következményei a Föld fejlődése során. A külső és belső erők működésének legfontosabb felszínalakító folyamatai és formakincse. A hidroszféra általános jellemzése. A legfontosabb talajképző folyamatok, a Föld és Magyarország fő talajtípusai. A légkör felépítése, összetétele. A szoláris és a valódi éghajlati övezetek rendszere. Az időjárási jelenségek alapelemei. Ciklonok, anticiklonok, a nagy földi légkörzés alapjai. A földrajzi övezetesség általános ismeretei. Az egyes földrajzi övezetek felszínformálódása és fő természetföldrajzi jellemzői, az élővilág övezetes elrendeződésének okai és következményei. A táji szintézis, az élő és élettelen tájtényezők kapcsolatrendszere. Szabó J. - Gábris. szerk Általános természetföldrajz I-II. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó, 898 p. ISBN: Tóth J Világföldrajz. Budapest, Akadémiai Kiadó, 1486 p. ISBN: Borsy Z. szerk Általános természetföldrajz. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 832 p. ISBN: Gábris. - Marik M. - Szabó J Csillagászati földrajz. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 338 p. ISBN: Szónoky M A Föld és az élet fejlődése. Szeged, JATEPress Kiadó, 212 p. ISBN:

15 Geoinformatika FDO1107 Meghirdetés féléve 2. FDO1108 Dr. Szepesi János, főiskolai adjunktus A tárgy elsajátításának célja, hogy a hogy a hallgatók képesek legyenek a társadalmi jelenségekben megnyilvánuló törvényszerűségek lényegét, összefüggéseiket modern adatgyűjtő és adatfeldolgozó eszközök segítségével feltárni. Rendelkezzenek geoinformatikai rendszerekbe beépülő digitális térképművek fajtáinak és geoinformatikai felhasználási módjainak alapos ismeretével (kataszteri, közmű, topográfiai, földrajzi térképek). Jártasságot szereznek az eltérő (vektoros és raszteres) geoinformatikai célú szoftverek használatában, összehangolásában, képesek lesznek a különféle szoftverek közötti adatátviteli, transzformációs és egyéb műveletek végrehajtására. Elsajátítják az alapadatok terepi és programalapú (műholdas távérzékelés) gyűjtésének, rendezésének módjait, az eredmények látványos megjelenítésének (tematikus térképek) és az eredmények hatékony kommunikációjának (web) eszközeit. Térinformatikai alapfogalmak: A digitális térkép, a térinformatika (GIS) és a CAD fogalma. CAD rendszerek jellemző adatstruktúrái, szolgáltatásai. A térinformatika alapvető alkalmazási területei. A GIS adatmodelljei: Vektoros és raszteres rendszerek, 3D rétegtechnika, A vektoros adatmodell, adatok előállítása, adatforrások. A georeferencia: Georeferencia fogalma WGS-84, UTM/Gauss-Krüger, Egységes Országos Vetületi rendszer Bevezetés az ArcGIS használatába: ArcGIS moduljai: ArcCatalog, ArcMap Geodatabase, Feature Class létrehozása, tulajdonságai. Térképi és attribútum adatok bevitele: Az adatok előállításának eszközei, Az adatok minősége és feldolgozás során fellépő hibák, A térbeli lekérdezések bemutatása. A tematikus kartográfia ábrázolási módszerei Fontosabb tematikus térképfajták (történelmi, népesség, meteorológia) A térkép elemei: síkrajz, vízrajz, növényzet, domborzat, határok, névrajz, speciális karakterek használata, keret, jelmagyarázat stb., layout típusok A GPS rendszerek működési elve és alkalmazási lehetősége Adatnyerés: Az adatok minősége, az adatfeldolgozás során fellépő hibák. Adatbázisok: alaptérképek, felszínborítási térképek, domborzati adatbázisok, természetvédelmi adatok MUCSI L. SZERK A geoinformatika alapjai MAGYARI JULIANNA SZERK Térinformatika elméleti jegyzet Szent István Egyetem Környezet és tájgazdálkodási Intézet p. 99 NEMES NAGY J.: Regionális elemzési módszerek ELTE Eötvös Kiadó Budapest, Ajánlott irodalom ELEK I. Bevezetés a geoinformatikába ELTE Eötvös Kiadó 2006 ELEK I. Térinformatikai akorlatok ELTE Eötvös Kiadó 2006 MAGYARI JULIANNA SZERK Térinformatika gyakorlati jegyzet Szent István Egyetem Környezet és tájgazdálkodási Intézet p. 99 DETREKŐI Á. - SZABÓ GY.: Bevezetés a térinformatikába, Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest, Kertész Á.: A térinformatika alkalmazásai Holnap Kiadó Budapest, LÓKI J.: A GIS alapjai Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, Steiner Ferenc: A geostatisztika alapjai. TÓZSA ISTVÁN: A térinformatika alkalmazása a természeti és humán-erőforrás gazdálkodásban, Aula Kiadó Budapest, 2001.

16 Térkép- és vetülettan FDO1108 Meghirdetés féléve 1. - Bácskainé dr. Pristyák Erika, főiskolai adjunktus A hallgatók ismerjék meg a térképek készítésének és használatának lényeges alapelemeit. A térképtörténet megismerése, általános vetülettani alapismeretek, az egyes vetületi típusok, térképtani és műszertani ismeretek elsajátítása. A térkép- és vetülettan gyakorlati vonatkozású alapelemeinek elsajátítása. akorlati órák keretében a hagyományos térképszerkesztési módszerek gyakorlása. Vonalszintezési és tájékozódási gyakorlatok terepi körülmények között. Alapvető ismertszerzés a számítógépes vetület- és térképszerkesztésről. Vetülettani ismeretek alkalmazása. A tematikus térképek megismerése. Szerkesztésének alapvető ismeretei. Hagyományos és modern (digitális) térképszerkesztés, rendszerezés, gyakorlati haszna. Térképészeti munkák megjelenítése gyakorlati térképezés. Általános iskolai, középiskolai tematikus térkép szerkesztése, falitérkép sajátosságai. Kartodiagram szerkesztése. A tematikus térképek szerkesztésének, térképi ábrázolásának hagyományos és újabb módszerei, alapelvei. Unger J.: Bevezetés a térképészetbe. JATE Express Horváth G. - Zsiga A.: Térképészeti gyakorlatok (Főiskolai gyakorlatok) Budapest, Irmédi M. L.: Térképalkotás. Budapest, Stegena L.: Térképtörténet. Budapest, Papp-Váry Á. - Hrenkó P.: Magyarország régi térképeken, Gondolat/Officina Nova Világatlasz

17 Földrajzi szakmai törzsanyag TANTÁRGYLEÍRÁS Általános gazdaságföldrajz I. FDO1209 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FDO1215 Dr. habil Kókai Sándor, főiskolai tanár A tantárgy célja a térben, a természeti környezettel szoros kapcsolatban lejátszódó társadalmi gazdasági jelenségek és folyamatok bemutatása. A társadalom és a földrajzi környezet kapcsolata. A világgazdaság kialakulása, fejlődésének fontosabb szakaszai és jellemzői. A világgazdaság szerkezete. Integrációk. Az egyes ágazatok (bányászat, energiagazdaság, feldolgozóipar, mező- és erdőgazdaság, infrastruktúra, közlekedés, bel- és külkereskedelem, idegenforgalom, pénz- és hitelintézetek) földrajzi elhelyezkedése. A földrajzi munkamegosztás kialakulása, fejlődése és formái. Egyenlőtlen területi fejlődés : centrum és periféria. A fejlődés szakaszossága, törései és a strukturális robbanások. Az innovációk terjedése. Az új világgazdasági rend.

18 Általános gazdaságföldrajz II. (ágazati gazdaságföldrajz) FDO1210 Meghirdetés féléve 5. FDO1209 Dr. habil Kókai Sándor, főiskolai tanár A tantárgy célja a térben, a természeti környezettel szoros kapcsolatban lejátszódó társadalmi gazdasági jelenségek és folyamatok bemutatása. A társadalom és a földrajzi környezet kapcsolata. A világgazdaság kialakulása, fejlődésének fontosabb szakaszai és jellemzői. A világgazdaság szerkezete. Integrációk. Az egyes ágazatok (bányászat, energiagazdaság, feldolgozóipar, mező- és erdőgazdaság, infrastruktúra, közlekedés, bel- és külkereskedelem, idegenforgalom, pénz- és hitelintézetek) földrajzi elhelyezkedése. A földrajzi munkamegosztás kialakulása, fejlődése és formái. Egyenlőtlen területi fejlődés : centrum és periféria. A fejlődés szakaszossága, törései és a strukturális robbanások. Az innovációk terjedése. Az új világgazdasági rend.

19 Általános társadalomföldrajz I. (népességföldrajz) FDO1211 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K - Dr. Tömöri Mihály, főiskolai tanársegéd A tantárgy célja a társadalomföldrajz egyik fontos részterületének, a népességföldrajz ismeretanyagának (törvényszerűségeinek) bemutatása. A társadalomföldrajz és a népességföldrajz fogalma, tudomány-rendszertani helye, tárgya, feladatai. A társadalom és a földrajzi környezet kapcsolata. A Föld népességének növekedése népesedési ciklusok szerint. A népességnövekedés okai és területi különbségei. Az első és második demográfiai forradalom. A világ népességének területi eloszlása, okai, az oikumené és határai. A népességrobbanás következményei (élelmezési gondok, foglalkoztatási nehézségek stb.). Népességmigrációk, vándorlások fajtái, okai, következményei. A népesség struktúrája (nem- és kor szerinti megoszlás, foglalkozási összetétel és átrétegződés). A népesség etnikai, vallási, nyelvi összetétele. Becsei J. (2008) Népességföldrajz, Ipszilon kiadó, Békéscsaba. Frisnyák S. szerk. (1990) Az általános gazdaságföldrajz alapjai. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Kovács Z. (2002) Népesség- és településföldrajz. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest. Nánási I. szerk. (1999) Humánökológia. Medicina, Budapest. Tóth J. (szerk.) (2002) Általános társadalomföldrajz I-II. Dialóg-Campus, Budapest- Pécs.

20 Általános társadalomföldrajz II. (településföldrajz) FDO1212 Meghirdetés féléve 4 FDO1211 Dr. Tömöri Mihály, főiskolai tanársegéd A tantárgy célja a társadalomföldrajz egyik fontos részterületének, a településföldrajz ismeretanyagának (törvényszerűségeinek) bemutatása. A település és a településhálózat fogalma. A települések osztályozása. A helyi és a helyzeti energiák típusai és szerepük a települések fejlődésében. Településhálózat, a települések térbeli rendje, településhierarchia. A települések funkcionális vizsgálata, vonzáskörzetek. A városok szerepe a településhálózatban, a városok szerkezete, agglomerációk. Az urbanizáció fogalma, története. A modern városfejlődés szakaszai. Faluföldrajz, a falvak fogalma, típusai. Szórványtelepülések (tanyák) Enyedi. (1988) A városnövekedés szakaszai. Akadémiai Kiadó, Budapest. Cséfalvay Z. (1994) A modern társadalomföldrajz kézikönyve. IKVA Könyvkiadó Kft. Budapest. Kovács Z. (2002) Népesség- és településföldrajz. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest. Mendöl T. (1963) Általános Településföldrajz. Akadémiai Kiadó, Budapest. Tóth J. (szerk.) (2002) Általános társadalomföldrajz I-II. Dialóg-Campus, Budapest- Pécs.

21 Általános természeti földrajz I. (belső erők földrajza) FDO1213 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 K - Dr. Dobány Zoltán, főiskolai docens A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a földrajzi burok komplexitásának kialakulási folyamatát, a földrajzi burok jellegét és törvényszerűségeit, s a megszerzett ismeretek birtokában képesek legyenek a földrajzi burokról a valóságnak megfelelő korrekt képet kialakítani. További cél, hogy az általános természeti földrajz a hozzá kapcsolódó gyakorlati-, éghajlattani és csillagászati földrajzi ismeretekkel együtt megalapozza az egyéb földrajzi stúdiumokat, s a hallgatókat felkészítse az önálló szakmai munkára A Föld fejlődése és szerkezete. A szilárd kéreg. A Föld belsejének hőmérséklete. A földmágnesség. A kontinensek vándorlása. A lemeztektonika. A földkéreg szerkezetét kialakító folyamatok. A hegységképződés elméletei. A magmatizmus és a vulkanizmus földrajzi jelenségei. A földrengések, a földrengések erősségének fokozatai. A víz földrajza. A víz fizikai és kémiai tulajdonságai. A víz körforgása, vízháztartás. A tengervíz anyagforgalma. A tengervíz hőháztartása. A tengervíz mozgásai. A vízfolyások földrajza. Vízfolyástípusok. Vízgyűjtők és vízválasztók. A vízhálózat alakrajzi jellemzői. A vízgyűjtő területek morfometriai jellemzői. Folyó- és völgyszakaszok morfometriai paraméterei. A vízhálózat rajzolata. A vízfolyások vízszállítása. Vízjárás és vízjárási rendszerek. A mederformálás mechanizmusa. A vízfolyások hordalékszállítása. A tavak földrajza. A tómedencék genetikai típusai. Endogén, exogén, kozmikus és antropogén hatásokra kialakult tómedencék. A tavak földrajzi elterjedése. Termikus tótípusok. Biológiai tótípusok. A tavak fejlődése és pusztulása. Felszín alatti vizek. A felszín alatti víz elhelyezkedése. A talajnedvesség. A talajvíz. Talajvíztípusok. Talajvízháztartás. Rétegvíz. Résvíz. A karsztvíz helyzete és típusai. A felszín alatti vizek hőmérséklete, minősége. A felszín alatti vizek felszínre lépése a források. 3. Kötelező, ajánlott irodalom: Szabó J.- Gábris. (szerk.) Általános természetföldrajz I-II. ELTE Eötvös Kiadó, Bp Borsy Z. (szerk.): Általános természetföldrajz. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1993 Jakucs L.: Természetföldrajz I. A Föld belső erői. Mozaik Oktatási Stúdió, Szeged, 1993 Jakucs L.: Természetföldrajz II. A Föld külső erői. Mozaik Oktatási Stúdió, Szeged, 1995

22 Általános természeti földrajz II. (külső erők földrajza) FDO1214 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FDO1213 Dr. Dobány Zoltán, főiskolai docens A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a földrajzi burok komplexitásának kialakulási folyamatát, a földrajzi burok jellegét és törvényszerűségeit, s a megszerzett ismeretek birtokában képesek legyenek a földrajzi burokról a valóságnak megfelelő korrekt képet kialakítani. További cél, hogy az általános természeti földrajz a hozzá kapcsolódó gyakorlati-, éghajlattani és csillagászati földrajzi ismeretekkel együtt megalapozza az egyéb földrajzi stúdiumokat, s a hallgatókat felkészítse az önálló szakmai munkára Az aprózódás és a mállás. Tömegmozgásos folyamatok. A pluviális és a fluviatilis erózió. A szárazföldi jég felszínalakító tevékenysége. A periglaciális felszínformálás. Karsztjelenségek. A lösz és a löszterületek formakincse. A szél felszínalakító tevékenysége. A tenger felszínalakító tevékenysége. Vulkánmorfológia A talaj fogalma, funkciói. A talajszelvény és a főbb talajszintek. A katéna fogalma. A talajképződést meghatározó környezeti tényezők. A talajképződés során lejátszódó fontosabb folyamatok. Talajosztályozás-talajrendszerek. Zonális, intrazonális és azonális talajok. A földrajzi övek talajai Az élővilág földrajza. Az élővilág és a földrajzi környezet. Életfeltételek (élő és élettelen környezeti tényezők). Ökoszisztémák. Életközösségek. Az élőlények egyed feletti szerveződési szintjei. Az élővilág zonális elrendeződése. A forró övezet növény- és állatvilága. A trópusi esőerdő élővilága. A szavannák élővilága. A trópusi sivatagok élővilága. A mérsékelt övezet növény- és állatvilága. Meleg-mérséklet öv élővilága. Esős telű szubtrópusi tartományok. Állandóan nedves, illetve esős nyarú szubtrópusi területek (monszun tartományok). A hűvösmérséklet öv élővilága. Óceáni tartományok. Mérsékelten szárazföldi tartományok. Szárazföldi tartományok. Szélsőségesen szárazföldi tartományok. A hideg-mérsékelt öv élővilága. A hideg (arktikus) övezet növény- és állatvilága. A hegyvidékek élővilága. A tengerek élővilága. Az élővilág szerepe a domborzat formálásában. 3. Kötelező, ajánlott irodalom: Szabó J.- Gábris. (szerk.) Általános természetföldrajz I-II. ELTE Eötvös Kiadó, Bp Borsy Z. (szerk.): Általános természetföldrajz. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1993 Jakucs L.: Természetföldrajz I. A Föld belső erői. Mozaik Oktatási Stúdió, Szeged, 1993 Jakucs L.: Természetföldrajz II. A Föld külső erői. Mozaik Oktatási Stúdió, Szeged, 1995

23 Általános természeti földrajz III. (felszínfejlődés és morfológia) FDO1215 Meghirdetés féléve 3. FDO1214 Dr. Dobány Zoltán, főiskolai docens Alapvető cél, hogy a hallgatók az Általános természeti földrajz I-II. keretei között tanult elméleti tananyag bizonyos elemeinek gyakorlati vonatkozásait is megismerjék. Képesek legyenek a belső és külső erők felszínformáló folyamatainak alkalmazóképes ismeretére, s az így szerzett ismereteket később képesek legyenek az általános iskolai tananyagba gyakorlati módon integrálni. Ehhez a tantárgy során a problémamegoldó gondolkodás, a rendszerező képesség kialakítása, valamint a tanári kommunikációs és elemző képességek fejlesztése a cél. A külső erők eróziós és akkumulációs tevékenysége és ezek megismerésére alkalmas terepi, laboratóriumi vizsgálati módszerek. Alapvető szedimentológiai vizsgálatok. Üledékek fizikai tulajdonságainak vizsgálata a létrehozó erők függvényében: szemcsetulajdonságok elemzése. Terepasztali gyakorlatok az eróziós és akkumulációs folyamatok jellemzésére. A morfometriai tulajdonságok kapcsolata a kialakító belső és külső erőkkel. Általános morfometriai térképek és mutatók geoinformatikai elkészítése, domborzatelemzés. Földtani, felszínalaktani szelvények (keresztszelvény, hossz szelvény, földtani szelvény, vulkáni formarekonstrukció) és modellek készítése, és elemzése. Hidrogeográfiai jellemzők elemzése és bemutatása. Völgy- és vízgyűjtő karakterisztika geoinformatikai ábrázolása és értelmezése. Terepi talajvizsgálatok: talajszelvény készítése, kiértékelése. Talajfizikai és kémiai paraméterek vizsgálata. Hidrológiai jellemzők vizsgálata. Biogeográfiai gyakorlatok. 3. Kötelező, ajánlott irodalom : Félegyházi E. - Kiss T. - Szabó J Természetföldrajzi gyakorlatok. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, 170 p. Angyal Zs. szerk Környezettudományi terepgyakorlat. ELTE TTK, Typotex Kiadó, Budapest, 290 p. Stelczer K A vízkészlet-gazdálkodás hidrológiai alapjai. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 412 p. Mucsi L. - Kovács F. - Szatmári J. - Nagyváradi L Geoinformatika alapjai. E- jegyzet, SZTE Lóczy D. szerk Geomorfológia I.-II. Dialog Campus, Pécs

24 Európa természeti- és társadalomföldrajza I. FDO1216 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FDO1217E Dr. habil Kókai Sándor, főiskolai tanár Az Európa földrajza c. stúdium foglalkozik Európa természet- és társadalomföldrajzi erőforrásainak és felhasználási lehetőségeinek feltárásával, s a gazdasági potenciál értékelésével. A társadalom különböző szintű környezetátalakító-tájformáló tevékenységét annak függvényében vizsgáljuk, hogy hogyan segítette elő Európa gazdasági és politikai integrációját, úgy, hogy az egyes országcsoportok, régiók gazdasági, politikai és társadalmi sajátosságai is felszínre kerülnek, különös tekintettel a térszerkezeti erővonalakra és súlypontokra. Az Európai Unió kialakulásával, fejlődésével és működési mechanizmusának bemutatásával foglalkozó bevezető előadások után, részletesen megvizsgáljuk Európa (EGT) világgazdasági helyét és szerepét, majd Európa centrumait és perifériáit, a fejlettség regionális különbségeit, a természeti- és humán erőforrások hasznosíthatósági lehetőségeit. Az Európai Unió energiagazdasága és energiapolitikája, a mezőgazdaság jellemzői és kitörési lehetőségei (C.A.P.), az ipar dinamikus és válságágazatai mellett áttekintjük a szolgáltatások szerepét és sajátosságait. Probáld F.: Európa regionális földrajza. ELTE Kiadó. Budapest, 2000.

25 Európa természeti- és társadalomföldrajza II. FDO1217 Meghirdetés féléve 6. FDO1222 Dr. habil Kókai Sándor, főiskolai tanár Az Európa földrajza c. stúdium foglalkozik Európa természet- és társadalomföldrajzi erőforrásainak és felhasználási lehetőségeinek feltárásával, s a gazdasági potenciál értékelésével. A társadalom különböző szintű környezetátalakító-tájformáló tevékenységét annak függvényében vizsgáljuk, hogy hogyan segítette elő Európa gazdasági és politikai integrációját, úgy, hogy az egyes országcsoportok, régiók gazdasági, politikai és társadalmi sajátosságai is felszínre kerülnek, különös tekintettel a térszerkezeti erővonalakra és súlypontokra. Az Európai Unió kialakulásával, fejlődésével és működési mechanizmusának bemutatásával foglalkozó bevezető előadások után, részletesen megvizsgáljuk Európa (EGT) világgazdasági helyét és szerepét, majd Európa centrumait és perifériáit, a fejlettség regionális különbségeit, a természeti- és humán erőforrások hasznosíthatósági lehetőségeit. Az Európai Unió energiagazdasága és energiapolitikája, a mezőgazdaság jellemzői és kitörési lehetőségei (C.A.P.), az ipar dinamikus és válságágazatai mellett áttekintjük a szolgáltatások szerepét és sajátosságait. Probáld F.: Európa regionális földrajza. ELTE Kiadó. Budapest, 2000.

26 Földrajzi övezetesség FDO1218 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 K FDO1105; FDO1215 Dr. Sütő László, főiskolai docens A hallgatók ismerjék meg a természetföldrajzi jellemzők övezetes eloszlásának okait és következményeit. Ismerjék meg és tudják használni az övezetesség rendszerét leíró modelleket. Képesek legyenek a természetföldrajzi törvényszerűségek, folyamatok és jelenségek bemutatására az egyes övezetek típustájain keresztül. E tárgy fő képességfejlesztési célja, hogy a hallgatók képesek legyenek a természetföldrajzi tudásuk szintézisére és az egyes övezetekben megjelenő környezeti problémák értelmezésére. A földrajzi övezetesség rendszere. A tájtényezők változásai a földrajzi övezetekben. A morfodinamikai folyamatok és az éghajlati övezetesség kapcsolatrendszere.. Az állandóan nedves trópusok, a váltakozóan nedves-száraz éghajlatú területek jellemzése és a különböző éghajlati típusok hatása a felszín fejlődésére. A félig száraz és száraz övek általános jellemzése, az éghajlati típusok szerinti felszínfejlődés hatásainak jelenlegi vizsgálata. A nedves és félig nedves szubtrópusok éghajlati különbségei, természetföldrajzi adottságai, a recens morfodinamikai folyamatok ebből adódó eltérései. A nedves közepes földrajzi szélességű területek komplex természetföldrajzi rendszere, jelenkori felszínfejlődésének irányai és a korábbi időszakokból átöröklött formák sajátosságai. A poláris és szubpoláris területek jelenlegi éghajlati viszonyai és ennek következményei a feszínformálódásra, a korábban keletkezett formák. A függőleges övezetesség sajátosságai. Szabó J. - Gábris. szerk Általános természetföldrajz I-II Budapest, ELTE Eötvös Kiadó, 898 p. Borsy Z. szerk Általános természetföldrajz. Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó. p ; p (Éghajlati morfológiai régiók; 5. A Föld talajai; 6. Az élővilág földrajza); Gábris Földfelszín és éghajlat. Budapest : ELTE Eötvös Kiadó Cartographia Földi környezetünk atlasza. Cartographia, Budapest. 56 p. Péczeli Éghajlattan, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, p.

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.

Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. FDB1307 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlati jegy 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései:

Részletesebben

Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.; Általános földtani ismeretek I.; Általános földtani alapismeretek I. (ásvány-; kőzettan)

Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.; Általános földtani ismeretek I.; Általános földtani alapismeretek I. (ásvány-; kőzettan) Fejezetek az általános földtan témaköreiből I.; Általános földtani ismeretek I.; Általános földtani alapismeretek I. (ásvány-; kőzettan) Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I. Általános

Részletesebben

: Éghajlattan I., FDB1301, KVB hét: I. dolgozat

: Éghajlattan I., FDB1301, KVB hét: I. dolgozat Tantárgy megnevezése: Éghajlattan I., FDB1301, KVB2003 A tantárgy felelőse: Dr. Tar Károly Heti óraszám: 2+0 a kredit értéke: 3 A számonkérés módja: gyakorlati jegy Elsajátítandó ismeretek 1. hét A meteorológia

Részletesebben

Tantárgyi követelmény. FDB 1407 Általános természetföldrajz I. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul)

Tantárgyi követelmény. FDB 1407 Általános természetföldrajz I. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul) Tantárgyi követelmény FDB 1407 Általános természetföldrajz I. (elmélet, a tárgy kollokviummal zárul) Elsajátítandó tananyag: A Föld fejlődése és szerkezete. A földfelszín vízszintes és függőleges tagozódása.

Részletesebben

Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vass Róbert, főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja FDO

Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Vass Róbert, főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja FDO Tantárgy neve Földrajzi folyamatok térben és időben Tantárgy kódja FDO1443 Meghirdetés féléve 8 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód)

Részletesebben

Tantárgy neve. Éghajlattan I-II.

Tantárgy neve. Éghajlattan I-II. Tantárgy neve Éghajlattan I-II. Tantárgy kódja FDB1301; FDB1302 Meghirdetés féléve 1-2 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős

Részletesebben

FDO1105, Éghajlattan II. gyak. jegy szerző dolgozatok: 2015. október 20, december 8 Javítási lehetőség: 2016. január Ajánlott irodalom:

FDO1105, Éghajlattan II. gyak. jegy szerző dolgozatok: 2015. október 20, december 8 Javítási lehetőség: 2016. január Ajánlott irodalom: Tantárgyi követelmények 2015-16 I. félév BSc: Kollokviummal záródó tárgy: Nappali tagozat: FDB1302, Éghajlattan II. jegymegajánló dolgozatok: 2015. október 20, december 8 kollokvium: 2016. január és február.

Részletesebben

Tantárgy neve. Szakmai számítástechnikai programok. Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 0+2. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

Tantárgy neve. Szakmai számítástechnikai programok. Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 0+2. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgy neve Szakmai számítástechnikai programok FDB2507 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 0+2 Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

Általános földtani alapismeretek I. (ásványkőzettan)

Általános földtani alapismeretek I. (ásványkőzettan) Tantárgy neve Általános földtani alapismeretek I. (ásványkőzettan) Tantárgy kódja FDO1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+2 Számonkérés módja gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824

A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A globális világgazdaság fejlődése és működési zavarai TVB1326(L) és A világgazdaság fejlődése és működési zavarai FDM1824 A szorgalmi időszak utolsó hetében, december 19-én írásbeli elővizsga tehető.

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

A METEOROLÓGIA OKTATÁSA ÉS KUTATÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TURIZMUS ÉS FÖLDRAJZTUDOMÁNYI INTÉZETÉBEN. Tar Károly

A METEOROLÓGIA OKTATÁSA ÉS KUTATÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TURIZMUS ÉS FÖLDRAJZTUDOMÁNYI INTÉZETÉBEN. Tar Károly A METEOROLÓGIA OKTATÁSA ÉS KUTATÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TURIZMUS ÉS FÖLDRAJZTUDOMÁNYI INTÉZETÉBEN Tar Károly Nyíregyházi Főiskola Turizmus és Földrajztudományi Intézet, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

Természetföldrajzi tételek (A)

Természetföldrajzi tételek (A) Természetföldrajzi tételek (A) 1. A Nap és a Naprendszer, helyünk a Világegyetemben. A Föld mozgásai és következményei. 2. Tájékozódás térben és időben. A Föld alakjára és ábrázolására vonatkozó ismeretek

Részletesebben

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet)

Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) Kurzus kódja és kreditszáma: Csillagászati földrajz/csillagászati földrajz I. (Elmélet) FDB1305 FDB1305L FDO1103 (2 kredit) (2 kredit) (4 kredit) A tantárgy teljesítésének feltétele: szóbeli kollokvium

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKÁK. 2018/2019 I. félév. Dr. Vass Róbert főiskolai docens

TANTÁRGYI TEMATIKÁK. 2018/2019 I. félév. Dr. Vass Róbert főiskolai docens TANTÁRGYI TEMATIKÁK 2018/2019 I. félév Dr. Vass Róbert főiskolai docens FDO1101 Általános földtani alapismeretek I. A tárgy célja a kőzettani és kristálytani alapfogalmak ismertetése, a kristályrendszerek

Részletesebben

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.:

(FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: (FDB1501 /L) NÉPESSÉG ÉS TELEPÜLÉSFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

(FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás:

(FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: Tantárgy leírás: (FDB1501 /L) ÁLTALÁNOS TÁRSADALOMFÖLDRAJZ I.: A társadalomföldrajz ismeretanyagát, s az egész Földön érvényes folyamatait, azok törvényszerűségeit tekinti át: demográfiai folyamatok és jelenségek a Földön,

Részletesebben

Szakmai törzsanyag Alkalmazott földtudományi modul

Szakmai törzsanyag Alkalmazott földtudományi modul FÖLDTUDOMÁNYI BSC METEOROLÓGUS SZAKIRÁNY Szakmai törzsanyag Alkalmazott földtudományi modul MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA Óraszám: 3+0 Kredit: 4 Tantárgyfelelős: Dr habil Tar Károly tanszékvezető egyetemi docens

Részletesebben

Tantárgy neve. Európa természet- és társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2

Tantárgy neve. Európa természet- és társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2 Tantárgy neve Európa természet- és társadalomföldrajza I-II. Tantárgy kódja FDB 1605; FDB1606 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3-2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0, 0+2 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati

Részletesebben

Minden szakirány számára közös tételek

Minden szakirány számára közös tételek ELTE TTK Geográfus mesterszak (MSc) szóbeli felvételi vizsgatételek (Módosítva 2012. májusában) A felvételi vizsga során 1 általános és 1 szakirány szerinti tételből kell vizsgázni. Minden szakirány számára

Részletesebben

1. A. 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit az Európai Unió országaiban!

1. A. 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit az Európai Unió országaiban! Ismertesse a Föld helyét a Naprendszerben! 1. A Mutassa be bolygónk fı mozgásait, ismertesse ezek földrajzi következményeit! 1. B Az ábrák segítségével magyarázza meg a területi fejlettség különbségeit

Részletesebben

LÉGKÖRTAN 2 FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

LÉGKÖRTAN 2 FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ LÉGKÖRTAN 2 FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT

VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT VÁROSFÖLDRAJZ GYAKORLAT FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1.

Részletesebben

FELSZÍNALAKTAN 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

FELSZÍNALAKTAN 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ FELSZÍNALAKTAN 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény FDB 1408, FDB 1408L, FDO 1214 Általános természeti földrajz II. I. Fejezetek a külső erők természetföldrajzából: 1. Az aprózódás és a mállás 2. Tömegmozgásos folyamatok 3. A pluviális és a fluviatilis

Részletesebben

A különbözeti vizsga témakörei. 9. évfolyam földrajz. Gerséné Varga Ildikó

A különbözeti vizsga témakörei. 9. évfolyam földrajz. Gerséné Varga Ildikó A különbözeti vizsga témakörei 9. évfolyam földrajz Gerséné Varga Ildikó I. Csillagászati földrajz II. Kőzetburok III. A légkör földrajza IV. A vízburok V. A földrajzi övezetesség: VI. Népesség-, és településföldrajz

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz 9. évfolyam félévi vizsga A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő

Részletesebben

A józan emberi elmét semmi sem élesíti annyira, mint a földrajz. /Immanuel Kant, 1802/ Dr. Lakotár Katalin

A józan emberi elmét semmi sem élesíti annyira, mint a földrajz. /Immanuel Kant, 1802/ Dr. Lakotár Katalin A józan emberi elmét semmi sem élesíti annyira, mint a földrajz. /Immanuel Kant, 1802/ Dr. Lakotár Katalin Nincs egyetlen olyan tudomány sem, amelynek tárgyköre szélesebb volna a földrajzénál, és amely

Részletesebben

Földrajz alapszak záróvizsga törzstételek

Földrajz alapszak záróvizsga törzstételek Földrajz alapszak záróvizsga törzstételek 1. A Föld mozgásai, következményei és a pályaelemek szekuláris változásai. Az árapály jelenség természeti- és társadalmi következményei 2. A tematikus térképek

Részletesebben

11. évfolyam Évi óraszám:36 óra, Heti óraszám 1 óra

11. évfolyam Évi óraszám:36 óra, Heti óraszám 1 óra FÖLDRAJZ ÉRETTSÉGI ELŐKÉSZÍTŐ 11. évfolyam Évi óraszám:36 óra, Heti óraszám 1 óra A földrajz érettségire való felkészítés fő feladata a középiskolai földrajz tanítás 9-10. évfolyamán tanultak felelevenítése,

Részletesebben

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018. TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

Tanítási tervezet. Az óra típusa: Ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra.

Tanítási tervezet. Az óra típusa: Ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra. Tanítási tervezet I. Alapadatok Az óra időpontja: 2016. április 16. Az iskola megnevezése: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Az iskola címe: 1088, Budapest Trefort utca 8. Osztály: 7. c Tanít: Visy

Részletesebben

Arday Istvan - R6zsa Endre - Üt6ne Visi Judit FOLDRAJZ I. MUSZAKIKIAD6, BUDAPEST

Arday Istvan - R6zsa Endre - Üt6ne Visi Judit FOLDRAJZ I. MUSZAKIKIAD6, BUDAPEST Arday Istvan - R6zsa Endre - Üt6ne Visi Judit FOLDRAJZ I. A közepiskolak 9. evfolyama szamara MUSZAKIKIAD6, BUDAPEST KÖRNYEZEl'ÜNK ABRAzOLAsA 7 A földrajzi környezet es abrazolasa 7 A termeszeti es a földrajzi

Részletesebben

Földrajz BSc alapszak tantárgyleírásai

Földrajz BSc alapszak tantárgyleírásai Földrajz BSc alapszak tantárgyleírásai I. Alapozó modulok Tantárgy neve Informatika I. AIB1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 0+2 gyakorlat Tantárgyfelelős neve Dr. Nagy Mihály

Részletesebben

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA

TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA TÁJFÖLDRAJZ-TÁJÖKOLÓGIA OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁ (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tantárgyi követelmények 2013-14 II. félév. Nappali tagozat:

Tantárgyi követelmények 2013-14 II. félév. Nappali tagozat: Tantárgyi követelmények 2013-14 II. félév BSc: Kollokviummal záródó tárgyak: Nappali tagozat: FDB1401, Földtudományi alapismeretek: jegymegajánló dolgozat 2014. május 21 kollokvium: 2014. május és június

Részletesebben

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány. (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság)

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány. (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, 2011 -Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) 1) A hazai munkaerőpiac területi jellemzői (1989-től napjainkig) 2) A magyar ipar ágazati

Részletesebben

A földrajz alapszak tantervi hálója

A földrajz alapszak tantervi hálója A földrajz alapszak tantervi hálója A tantervi háló egységes rendszerbe foglaltan tartalmazza a földrajz alapszak tantervét, beleértve a fő képzési irányok (tanári és nem tanári irány) és a szakirányok

Részletesebben

) ) 2. A 12) 9. A

) ) 2. A 12) 9. A Geomorfológia 2010/2011 1) Szept. 16. A geomorfológia tárgya, kapcsolata a társtudományokkal. A kőzetek előkészítése a lepusztításra: aprózódás, mállás, szelektív denudáció 2) Szept. 23. Tömegmozgások:

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. Bevezetés a térinformatikába. Kartográfia történet.

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. GPS műszerek és kapcsolódó szoftvereik bemutatása

Részletesebben

kreditszám teljesítés típusa tantárgyfelelős oktató

kreditszám teljesítés típusa tantárgyfelelős oktató tantárgy neve Szakmai törzsmodul félévek - heti óraszám 1 2 3 4 kreditszám teljesítés típusa tantárgyfelelős oktató tantárgyat ténylegesen oktató(k) Kötelező alapozó modellezés 2 3 K Geresdi I. Geresdi

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános Iskola Természetismeret Évfolyam: 5 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli, szóbeli Követelmények, témakörök:

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. A Föld éghajlatai

Dr. Lakotár Katalin. A Föld éghajlatai Dr. Lakotár Katalin A Föld éghajlatai Az éghajlatot alakító tényezők a) Elsődleges tényezők: napsugárzás hőenergia eloszlása a földrajzi szélességhez igazodik éghajlati zonalitás felszín anyagi összetétele

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Összóraszám (elm+gyak) 2+0. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyi programok, tantárgy-leírások Az egyes tantárgyak keretében elsajátítandó ismeretanyag rövid, leírása, valamint minden tantárgyhoz a tantárgyfelelős, az előtanulmányi feltételek, a kredit feltüntetése,

Részletesebben

Geoinformatika II. (FDB1405)

Geoinformatika II. (FDB1405) Geoinformatika II. (FDB1405) 1. hét: Geoinformatikai adatbázisok 2. hét: ArcCatalog használata 3. hét: ArcMap alapjai 4. hét: Adatbázis hozzáadása ArcMap szoftverhez 5. hét: I. gyakorlati számonkérés 6.

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV II. FÉLÉV

TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANÉV II. FÉLÉV TANTÁRGYI TEMATIKÁK ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER 2018-2019. TANÉV II. FÉLÉV Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus NYE Turizmus és Földrajztudományi Intézet FDO1104 Éghajlattan I. 1. hét: Az éghajlattan

Részletesebben

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II.

FDB1402(L) Történeti földrajz. FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza. című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. FDB1402(L) Történeti földrajz FDO1441 A világgazdaság történeti földrajza című tantárgyak követelményei a 2014-15-ös tanév II. félévében írásbeli vizsga, három különböző alkalommal (A, B, C vizsga), melyek

Részletesebben

Földrajz 7. évfolyam

Földrajz 7. évfolyam Földrajz 7. évfolyam Heti 1 óra, Évi 36 óra Célok és feladatok: - A térszemlélet fejlesztése a Föld méretviszonyainak összehasonlítása révén. Időbeli tájékozódás fejlesztése, az oksági gondolkodás erősítése.

Részletesebben

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság)

GEOGRÁFUS MSC záróvizsgatételek, Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) Terület- és településfejlesztés szakirány (GEOGRÁFUS I. záróvizsgabizottság) 1) A hazai munkaerőpiac területi jellemzői (1989-től napjainkig) 2) A magyar ipar ágazati és területi átalakulása (1989-től

Részletesebben

KÉRELEM Geográfus mesterképzési szak indítására

KÉRELEM Geográfus mesterképzési szak indítására III. A mesterképzési szak tanterve és a tantárgyi programok leírása A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása 1. A szak tantervét táblázatban összefoglaló, krediteket is megadó,

Részletesebben

Földrajz alapszak ajánlott tanterv földrajz alapszak

Földrajz alapszak ajánlott tanterv földrajz alapszak Az alapszak megnevezése Az alapszakon szerezhető végzettségi szint A szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése Képzési terület Képzési ág Földrajz alapszak ajánlott tanterv Földrajz alapszak földrajz

Részletesebben

Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása A Debreceni Egyetem képzési programja, 06/07. Osztatlan földrajztanár képzés tanterve (5+) és (+) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI FÖLDRAJZTANÁR

Részletesebben

Tantárgyi tematikák és követelmények 2018/19 II. félév. Dr. Vass Róbert főiskolai docens

Tantárgyi tematikák és követelmények 2018/19 II. félév. Dr. Vass Róbert főiskolai docens Tantárgyi tematikák és követelmények 2018/19 II. félév Dr. Vass Róbert főiskolai docens FDB 1408, FDB 1408L, FDO 1214 Általános természeti földrajz II. Tematika heti bontásban: 1. Az aprózódás és a mállás

Részletesebben

Környezetgazdaságtan alapjai

Környezetgazdaságtan alapjai Környezetgazdaságtan alapjai PTE PMMIK Környezetmérnök BSc Dr. Kiss Tibor Tudományos főmunkatárs PTE PMMIK Környezetmérnöki Tanszék kiss.tibor.pmmik@collect.hu A FÖLD HÉJSZERKEZETE Földünk 4,6 milliárd

Részletesebben

ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2.

ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2. ALKALMAZOTT TÉRINFORMATIKA 2. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tantárgyi követelmények

Tantárgyi követelmények Tantárgyi követelmények a 2017/2018-as tanév II. félévére Dr. Tömöri Mihály főiskolai adjunktus BFD1219L A világgazdaság történeti földrajza 1. konzultáció A történeti földrajz fogalma, tárgya, célja,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Regionális gazdaságtan III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Regionális gazdaságtan TÁVOKTATÁS Tanév: 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Regionális gazdaságtan

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2.

SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2. SZÁMÍTÓGÉPES KÉP- ÉS TÉRKÉPSZERKESZTÉS 2. GEOGRÁFUS MESTERSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018

Részletesebben

FELSZÍNALKTAN 1 FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

FELSZÍNALKTAN 1 FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ FELSZÍNALKTAN 1 FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018 TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

MAGYARORSZÁG (KÁRPÁT-MEDENCE) FÖLDRAJZA 1

MAGYARORSZÁG (KÁRPÁT-MEDENCE) FÖLDRAJZA 1 MAGYARORSZÁG (KÁRPÁT-MEDENCE) FÖLDRAJZA 1 FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018

Részletesebben

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK FÖLDRAJZ

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK FÖLDRAJZ FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK FÖLDRAJZ Az osztályozóvizsga írásbeli feladatlap. Az osztályozó vizsgán az osztályzás a munkaközösség által elfogadott egységes követelményrendszer alapján történik. A tanuló az

Részletesebben

Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Előfeltétel (tantárgyi kód)

Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgy neve Tantárgy kódja Meghirdetés féléve Kreditpont Összóraszám (elm+gyak) Számonkérés módja Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Tantárgyfelelős beosztása Fizikai alapismeretek Dr.

Részletesebben

FELSZÍNALKTAN 1 OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

FELSZÍNALKTAN 1 OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ FELSZÍNALKTAN 1 OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS FÖLDRAJZTANÁR (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2019 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsgák

Tanulmányok alatti vizsgák Tanulmányok alatti vizsgák Földrajz osztályozóvizsga értékelési szabályzata Írásbeli vizsga Az írásbeli vizsga két részből áll: 1. A topográfiai ismeretek ellenőrzésére szolgáló feladatlap, amelynek kitöltéséhez

Részletesebben

Általános természeti földrajz I-II-III.

Általános természeti földrajz I-II-III. Tantárgy neve Általános természeti földrajz I-II-III. Tantárgy kódja FDB1407; FDB1408; FDB1409 Meghirdetés féléve 1-2 Kreditpont 4-3-1 Összóraszám (elm.+gyak.) 3+0, 2+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium

Részletesebben

A földrajz alapszak tantervi hálója

A földrajz alapszak tantervi hálója A földrajz alapszak tantervi hálója A tantervi háló egységes rendszerbe foglaltan tartalmazza az ELTE TTK-n 2006-ban elindítandó földrajz alapszak tantervét, beleértve a fő képzési irányok (tanári és nem

Részletesebben

Éghajlattan II. (FDO1105)

Éghajlattan II. (FDO1105) Éghajlattan II. (FDO1105) 1. hét: Általános meteorológiai ismeretek I. 2. hét: Általános meteorológiai ismeretek II. 3. hét: Az éghajlatot meghatározó tényezők 4. hét: A Föld éghajlatának múltja, éghajlat-ingadozások

Részletesebben

Csillagászati földrajz I-II.

Csillagászati földrajz I-II. Tantárgy neve Csillagászati földrajz I-II. Tantárgy kódja FDB1305; FDB1306 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 2+1 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0, 0+1 Számonkérés módja kollokvium + gyakorlati jegy Előfeltétel

Részletesebben

Tantárgycím: A mezőgazdaság földrajza

Tantárgycím: A mezőgazdaság földrajza Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar TANTÁRGYI ADATLAP és tantárgyi követelmények 2005. Tantárgycím: A mezőgazdaság földrajza Földrajz alapszak Kötelező tantárgy 2. Tantárgy kódja Szemeszter

Részletesebben

I. Adatlap. 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus

I. Adatlap. 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus I. Adatlap 3. Az indítandó alapszak megnevezése: Földrajz. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: geográfus. Az indítani tervezett szakirány(ok) megnevezése: Kistérségi menedzser Térinformatikai

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsgák

Tanulmányok alatti vizsgák Tanulmányok alatti vizsgák Földrajz osztályozóvizsga értékelési szabályzata Írásbeli vizsga Az írásbeli vizsga két részből áll: 1. A topográfiai ismeretek ellenőrzésére szolgáló feladatlap, amelynek kitöltéséhez

Részletesebben

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA

9. évfolyam. Osztályozóvizsga tananyaga FIZIKA 9. évfolyam Osztályozóvizsga tananyaga A testek mozgása 1. Egyenes vonalú egyenletes mozgás 2. Változó mozgás: gyorsulás fogalma, szabadon eső test mozgása 3. Bolygók mozgása: Kepler törvények A Newtoni

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 Osztályozóvizsga részletes

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Tartalom 5. évfolyam... 1 Tájékozódás a térképen, térképismeret... 1 Az időjárás és az éghajlat elemei... 2 A földfelszín változása...2 Környezetünk élővilága... 3 6. évfolyam... 4 Tájékozódás a térképen

Részletesebben

Esti 10. évfolyam- gimnázium

Esti 10. évfolyam- gimnázium Esti 10. évfolyam- gimnázium Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák esz- Felhasznált közök Év eleji ismétlés Felettünk a csillagos ég. A csillagászat története A

Részletesebben

Földtani alapismeretek

Földtani alapismeretek Földtani alapismeretek A Földkérget alakító hatások és eredményük A Föld felépítése és alakító hatásai A Föld folyamatai Atmoszféra Belső geoszférák A kéreg felépítése és folyamatai A mállás típusai a

Részletesebben

A földrajz alapszak 2010/11. tanévtől érvényes tantervi hálója - geográfus szakirányok

A földrajz alapszak 2010/11. tanévtől érvényes tantervi hálója - geográfus szakirányok A földrajz alapszak 200/. tanévtől érvényes tantervi hálója - geográfus szakirányok Tárgykód Modul, tanulmányi egység, tanegység Tárgyfelelős Szemeszter (óra/hét) Kredit Előfeltétel Előfeltétel 2. E Gy

Részletesebben

I. Adatlap. Szakinformatikai Terület- és településfejlesztő 6. A képzési idő A félévek száma 6 Az oklevél megszerzéséhez szükséges kreditek száma 180

I. Adatlap. Szakinformatikai Terület- és településfejlesztő 6. A képzési idő A félévek száma 6 Az oklevél megszerzéséhez szükséges kreditek száma 180 ELTE TTK Földrajz alapszak indítására irányuló kérelem I. Adatlap 3. Az indítandó alapszak megnevezése földrajz alapszak 4. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése geográfus 5. Az indítani tervezett

Részletesebben

Geográfus MSc tantervi háló

Geográfus MSc tantervi háló Geográfus MSc tantervi háló A táblázat tartalma: Kód: a tantervi egység azonosítója Tanulmányi egység: a tantervi kurzus v. tanulmányi egység elnevezése Előfeltétel: a tantervi kurzus felvételét megelőzően

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Biológiai alapismeretek I. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Biológiai alapismeretek I. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Biológiai alapismeretek I. TO1003 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Cserné dr. Szappanos

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Meteorológia Légkörtan

Dr. Lakotár Katalin. Meteorológia Légkörtan Dr. Lakotár Katalin Meteorológia Légkörtan TERMÉSZETTUDOMÁNYOK Biológia Kémia Fizika Földtudományok geofizika geokémia geológia óceanológia hidrológia meteorológia geográfia /földrajz/ A meteorológia helye

Részletesebben

tanári idegenforgalmi szeptemberétől Tantárgyfelelős

tanári idegenforgalmi szeptemberétől Tantárgyfelelős Földrajz alapszak - - - tanári idegenforgalmi szakirányok mintatanterve 2006. szeptemberétől "A"" típusu tárgyak Tantárgy Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Dr. Nagy Mihály X Környezettani alapismeretek AIB1004

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

Levelezős konzultációs rend

Levelezős konzultációs rend Levelezős konzultációs rend Földrajz Szak BSc I. Évfolyam szeptember 16. p. 7-14 FDB1407L Általános természeti földrajz I. Dr. Dobány Zoltán D. 5. ea. szeptember 16. p. 14-19 FDB1307L Fejezetek az ált.

Részletesebben

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika alapjai Bevezetés Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika helye a tudományok rendszerében Tudományterületek: absztrakt tudományok, természettudományok,

Részletesebben

Előfeltétel. lh2n1005 Új irányzatok a természetföldrajzi kutatásokban TEF - 2 1ea 1 A A A A

Előfeltétel. lh2n1005 Új irányzatok a természetföldrajzi kutatásokban TEF - 2 1ea 1 A A A A Geográfus MSc tantervi háló A táblázat tartalma: Kód: a tantervi egység azonosítója Tanulmányi egység: a tantervi kurzus v. tanulmányi egység elnevezése : a tantervi kurzus felvételét megelőzően teljesítendő

Részletesebben

A szilárd kéreg természeti földrajza, a földfelszín domborzati formáinak magyarázó ismerete a GEOMORFOLÓGIA Neumann (1854): föld - alak - tan

A szilárd kéreg természeti földrajza, a földfelszín domborzati formáinak magyarázó ismerete a GEOMORFOLÓGIA Neumann (1854): föld - alak - tan A szilárd kéreg természeti földrajza, a földfelszín domborzati formáinak magyarázó ismerete a GEOMORFOLÓGIA Neumann (1854): föld - alak - tan Ágai: elemző (analitikus) szerkezeti - dinamikus - klimatikus

Részletesebben

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0

Tantárgy neve. Magyarország társadalomföldrajza I-II. Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Tantárgy neve Magyarország társadalomföldrajza I-II. Tantárgy kódja FDB1603; FDB1604 Meghirdetés féléve 3-4 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Hazánk idegenforgalma

Hazánk idegenforgalma Hazánk idegenforgalma (Turizmusunk földrajzi alapjai) 8.évfolyam Választható tantárgy Helyi tanterv Célok és feladatok: A tantárgy célja, hogy megismertesse a tanulókat ezzel az új tudományterülettel.

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (P) MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA Gál Tamás tgal@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

A Beregszászi járás természeti erőforrásainak turisztikai szempontú kvantitatív értékelése

A Beregszászi járás természeti erőforrásainak turisztikai szempontú kvantitatív értékelése XXXII. OTDK - Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció FiFöMa A Beregszászi járás természeti erőforrásainak turisztikai szempontú kvantitatív értékelése Pályamunka A dolgozat lezárásának dátuma: 2014.

Részletesebben