Remélem azonban, hogy hamarosan meglátlak, és személyesen fogunk beszélni (3Jn. 1,14)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Remélem azonban, hogy hamarosan meglátlak, és személyesen fogunk beszélni (3Jn. 1,14)"

Átírás

1 Remélem azonban, hogy hamarosan meglátlak, és személyesen fogunk beszélni (3Jn. 1,14) MIRE VALÓ A B? Kíváncsi vagy ránk, különben most nem lennél itt, nem olvasnád ezt a lapot. Milyen kár, hogy nem ismerjük egymást Olyan jó lenne beszélgetni! Megtudnál többet rólunk, és egy kicsit mi is megismernénk Téged. Tanulnánk egymástól mindketten gazdagabbak lennénk De hogyan kezdjük? Lapozd át a Beszélgető-könyvet! Biztos vagyok benne, hogy találsz olyan témát benne, ami érdekel. Kérdéseket is, amelyek segítenek a beszélgetés elkezdésében, felépítésében. A párbeszéd aztán majd alakul, alakul, alakul Csak tedd fel az első néhány kérdést! KI LESZ A BESZÉLGETŐTÁRSAD? A Református Pedagógiai Intézet munkatársai gyakran találkoznak a református iskolák, óvodák pedagógusaival és diákjaival. A Beszélgető-könyvben olyan témákat gondoltunk végig, amelyeket alaposan ismerünk és hitelesen képviselhetünk. A beszélgetőtársad mindig az a munkatársunk, aki az adott kérdéshez közülünk a legjobban ért. Személyes beszélgetésben személyes véleményekre számíthatsz. HOGYAN HASZNÁLJUK A BET? Látogass meg bennünket az RPI sátrában! Válassz témát (akár többet is)! Keress egy megfelelő időpontot a beszélgetéshez! Találj rá a kérdésekre! A Beszélgető-alaplappal kezdhetünk hozzá! A Beszélgető-alaplap aztán már csak ösvény lesz. Kérem a megértésedet, ha az időnk véges.

2 A B TÉMÁI A REFORMÁTUS ISKOLÁK REFORMÁTUS ISKOLÁK, ÓVODÁK VILÁGA MI I IS AZ RPI? RPI? A MAGYAR OKTA MAGYAR OKTATÁSÜGY TÁSÜGY REFORMÁTUS NÉZŐPONTBÓL A TANÁR TANÁR, AKI HATÁSSAL VOLT RÁNK HITTAN ITTAN: A SZABADON VÁLASZTOTT T KÖTELEZŐ TÖRITANÁR MÚLTAM HITBŐ ITBŐL HITBE: KREATÍVAN, JÁTÉKOSAN IFI FI, HITTANÓRA, KONFIRMÁCIÓ NFIRMÁCIÓ: ÉLMÉNY VAGY UNALOM?! S. O. S. AVAGY EGY IFIVEZETŐ AVAGY EGY IFIVEZETŐ, HITOKTATÓ, LELKÉSZ IS KIÉGHET? CIKI IKI-E ISTENBEN HINNI? AZ ÉRTÉKEK ÉS SZÜLŐK SZEREPE A PÁRKAPCSOLATBAN ISMERED SMERED-E E ÖNMAGAD? SZÜKSÉG VAN-E ISKOLAPSZICHOLÓGUSRA RA? ISTENNEL AZ ÓVODÁBAN J JERTEK ÉNEKELJÜNK!! - ZENEI ÉLMÉNYE ENEI ÉLMÉNYEK MENNYIRE MÉRHETŐ AZ EMBER MBER? INFORMATIKUSOK AZ EGYHÁZBAN A WWW REFPEDI.HU HONLAP MŰKÖDÉSE?!

3 A REFORMÁTUS ISKOLÁK, ÓVODÁK VILÁGA MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Milyen református iskolák, óvodák vannak Magyarországon? Hány diák jár református iskolába? Mitől református egy református iskola? Van-e, amiben a református iskolák jobbak, mint más intézmények? Tudjuk-e, mi a református iskolák sajátos értékrendje? Hogyan kapcsolódnak össze a református iskolák, gyülekezetek, családok? Melyek azok a hagyományok, amikhez ragaszkodjunk? Melyek azok a hagyományok, amikhez ne ragaszkodjunk? Vannak-e tapasztalataid református iskolákkal, óvodákkal kapcsolatosan? Milyennek szeretnéd látni a református iskolákat, óvodákat? Melyek azok a hagyományok, amikhez ragaszkodjunk? Melyek azok a hagyományok, amikhez ne ragaszkodjunk?

4 MI IS AZ RPI? MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Mit csinál a Református Pedagógiai Intézet (RPI)? Milyen rendezvényeket szervez az RPI? Hogyan van jelen az RPI a Csillagponton? Melyek a legfontosabb református versenyek? Mi szükség van a református versenyekre? Hogyan segíti az RPI a református oktatás nemzetközi kapcsolatait? Hogy lehet, hogy az RPI-t sokan könyvkiadóként ismerik? Milyen fejlesztéseken dolgozik az RPI? Mik az RPI legnagyobb kudarcai és legnagyobb sikerei? Vannak tapasztalataid az RPI-vel kapcsolatosan? Mivel segíthetné munkádat a Református Pedagógiai Intézet? Mivel lehet még jobbá tenni a református iskolák munkáját?

5 A MAGYAR OKTATÁSÜGY REFORMÁTUS NÉZŐPONTBÓL MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Milyen értékek mentén lehet megújítani az oktatásügyet? Miért kell értékváltás az oktatásügyben? Személyiség vagy munkaerő egy végzett diák? Miért szép illúzió minden tanterv? Mire készítsen fel az iskola? Baj-e, ha egy diák jól érzi magát az iskolában? Milyen lesz a jövő iskolája? (Csak elképzeléseim vannak, bocs ) és néha talán meg fogsz lepődni l Milyen módon vagy személyesen érintett az oktatásügyben? Mire lehetnek büszkék a magyar iskolák? Hol érzed a változások kényszerítő erejét? Mivel lehet még jobbá tenni a református iskolák munkáját? Lehet-e úgy beszélni a valóságról, hogy Istent kihagyjuk a tantervből?

6 A TANÁR, AKI HATÁSSAL VOLT RÁNK MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Megeszi-e az Internet a pedagógust? Meddig van még szükség tanárokra? Tudományt tanítsunk vagy gyereket? Milyen az ideális tanár? Mitől lesz egy jó tanár jó tanár? Tudhat-e többet egy tanár egy diáknál? Fegyelem vagy kegyelem? Mit értesz emmausi tanításon? és néha talán meg fogsz f lepődni Ki a TANÁR a személyes történetedben? Miért? Mit tanultál tőle? Helyettesítheti-e egy jó interaktív program a tanárt?

7 HITTAN ITTAN: A SZABADON VÁLASZTOTT T KÖTELEZŐ MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Hány gyermeket ér el ma a református hittanoktatás rendszere? Hányat kéne? Miért járna mindenkinek a hittan? Mit mond erre a Szentírás? Milyen eredményei és gondjai vannak a hazai református hit- és erkölcstanoktatásnak? Milyen érvek szólnak a kötelező hittan mellett és ellen? Miért a hit- és erkölcstanoktatás kiterjesztéséről beszélek? Hogyan mehet végbe a hitoktatás megújítása? Mit hallottál a kötelező hittan bevezetéséről? Te mire szavazol? Hogyan lehet a legtöbb diák kedvenc tantárgya a hittan? Jó-e az államnak, a nemzetnek, ha sokan tanulnak hittant?

8 TÖRITANÁR MÚLTAM MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Vannak-e a történelemtanításban tabutémák? Hogyan beszélgetünk refis diákokkal az evolúcióról? A dinó traktor? Előttem a vízözön? Mi volt Bábel előtt? Boszniai piramisok ki a huncut? Mit fognak tanulni az unokáim a magyarság eredetéről? Benne van-e Isten a történelemben? Miért szereted a történelmet? ( ) Mi az, amit a leginkább hiányoltál töriórán? Mi a kedvenc történelmi rejtélyed? Milyen lesz egy törióra, ha feltalálod az időgépet?

9 HITBŐL HITBE KREATÍVAN, JÁTÉKOSAN Drs. Drs. SZÁSZI ANDREA NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Milyen a jó hittanóra / ifióra / gyerekalkalom? Melyek azok a módszerek, lehetőségek, melyek kreatívvá, élménnyé teszik a hitből hitbe történő nevelést? Miért jó, ha a hitre nevelés közösségépítés is? Hogyan kamatoztathatóak az egyéni képességek (sokrétű intelligencia) a katechézisben? Mire jó a játék a hitoktatásban / ifiórán / gyerekalkalmon? Melyek a hitoktatás számadatai ma Magyarországon? Szerinted mitől élmény a hittanóra, ifióra, gyermek-istentisztelet, tábor? Van-e kedvenc hittankönyved, ifi anyagod? Miért éppen az? Mi a véleményed a RPI hittankönyveiről, katechetikai anyagairól? Mit gondolsz, mire jó a hittanóra/ ifióra / gyermek-istentisztelet, nyári tábor? Katechétaként miben segíthetné a munkádat a RPI?

10 IFI, HITTANÓRA, KONFIRMÁCIÓ: ÉLMÉNY VAGY UNALOM? Drs. Drs. SZÁSZI ANDREA NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Miben más az ifi, a hittanóra és a konfirmációs óra? Mit mondanak a fiatalok? Élmény és / vagy unalom? Mit mutatnak a külföldi tapasztalatok? Konfirmáció: kámformálunk vagy gyülekezetbe kapcsolunk? Milyen a mi Istenünk? Milyen istenképeket közvetítünk? Kell-e, lehet-e másként? Új ötleteket, de hogyan? Mikor és mitől élmény vagy unalom a hittan / ifi / konfirmációs óra? Miért konfirmál ma egy fiatal? Mi vonzza, és mi távolítja el a gyermekeket, fiatalokat a hittanórától, ifitől, konfirmációtól? Mit gondolsz, milyen a jó ifivezető, lelkész, hitoktató? Milyen tanácsot adnál a lelkészednek, ifivezetődnek, hitoktatódnak?

11 S.O.S. AVAGY AZ IFIVEZETŐ, HITOKTATÓ, LELKÉSZ IS KIÉGHET? Drs. Drs. SZÁSZI ANDREA NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Mi is az a kiégés (burn-out)? Mitől és hogyan ég ki a hitoktató, lelkész, ifivezető? Ki lehet-e égni a hitben? Ciki vagy tabu beszéljünk-e arról, hogy megfáradtunk? Mit tehetünk a kiégés ellen? Találkoztál már a kiégéssel / munkájukban kiégett emberekkel? Mit gondolsz, milyen a kiégett lelkész, hitoktató, ifivezető? Számodra mi okoz nehézséget a munkádban? Mitől kapsz új lendületet a mindennapokban? Mit javasolnál / te hogyan segítenél annak, aki megfárad?

12 CIKI-E ISTENBEN HINNI? BOTOS IMOLA MOLA, iskolapszichológus, pedagógiai szakértı, versenyszervezı DRS RS. SZÁSZI ANDRE NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Van-e különbség a hit és a vallásosság között? Milyen a református iskolák tervezett és valódi hitvilága? Mitől válik kellemetlenné a hívőség? Mi lehet a háttérben? Mi jellemzi a mély hitet? Hogyan reagálhatok, ha támadások érnek a hitem miatt? és néha talán meg fogsz lepődni a válaszaimon szaimon. Mit gondolsz, mitől lehet ciki a hit? Mit jelent számodra a hit megélése a mindennapokban? Melyek azok az események, melyek erősítik / gyengítik a hited? Mit jelenthet közösségben megélni a hitedet? Mikor nehéz, mikor könnyű? Milyen tanácsot adnál annak, aki kényelmetlen / kellemetlen helyzetben érzi magát a hite miatt?

13 AZ ÉRTÉKEK ÉS SZÜLŐK SZEREPE A PÁRKAPCSOLATBAN BOTOS IMOLA MOLA, iskolapszichológus, pedagógiai szakértı, versenyszervezı Szívesen beszélnék veled arról, hogy Melyek azok az értékek, amelyek szükségesek egy párkapcsolatban? Hogyan befolyásolják a szülők partnerkapcsolata a mi jövőbeli párkapcsolatainkat? Létezik-e női- és férfi ideál? Hogyan alakul a partnerideál képünk? Mikor válok éretté a párválasztáshoz? Mi szükséges egy sikeres párkapcsolathoz? Mit tegyek, ha csalódtam? és néha talán meg fogsz lepődni a válaszaimon Elég érettnek érzed-e magad egy párkapcsolatra? Hogyan befolyásolták szüleid kapcsolata a házasságról kialakított képed? Hogyan jelenik meg Isten a párkapcsolatodban?

14 ISMERED-E ÖNMAGAD? BOTOS IMOLA MOLA, iskolapszichológus, pedagógiai szakértı, versenyszervezı Szívesen en beszélnék veled arról, hogy Fontos-e az önismeret? Milyen lehetőségek vannak a minél mélyebb önismeret megvalósításának? Ha ismerem önmagam, akkor másokat is könnyebben kiismerek? Mikortól és hol foglalkozzam az önismerettel? Mit jelent az önismeret? Van-e személyes tapasztalatod az önismereti képzéssel kapcsolatban? és néha talán meg fogsz lepődni a válaszaimon Vettél-e már részt önismereti tanfolyamon, képzésen, táborban? Szeretnéd-e, hogy az iskolában is legyenek ilyen lehetőségek? Miért tartod fontosnak az önmagad megismerését?

15 SZÜKSÉG VAN-E ISKOLAPSZICHOLÓGUSRA? BOTOS IMOLA MOLA, iskolapszichológus, pedagógiai szakértı, versenyszervezı Szívesen beszélnék veled arról, hogy Miben segíthet egy iskolapszichológus? Miért fontos az ő jelenléte az iskoláknak? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy sikeres iskolapszichológus? Milyen problémák esetén fordulhatsz iskolapszichológushoz? Ha pszichológushoz jársz, azt jelenti, hogy elmebeteg vagy? Ad-e tanácsot a pszichológus? és néha talán meg fogsz lepődni a válaszaimon Volt-e már olyan érzésed, hogy egyedül nem tudsz megküzdeni egy helyzettel? Igényelnéd-e egy pszichológus segítségét? Iskoládban / munkahelyeden van-e pszichológus? és biztosan megértjük egymást.

16 ISTENNEL AZ ÓVODÁBAN CZAPNÉ DÉVAI NIKOLETTA óvodapedagógus, református hittanoktató, pedagógiai elıadó, rendezvényszervezı DRS RS. SZÁSZI ANDRE NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Mit lehet tudni a református óvodákról ma Magyarországon? Miben más a református óvoda? Miből áll egy hittan foglalkozás az óvodában Hogyan lehet Istenről beszélni az önkormányzati / egyházi óvodában? Milyen lehet a kisgyermek hitvilága? Mire figyeljünk a bibliai történetekkel, hitre neveléssel kapcsolatban az óvodás korú gyermekeknél? Milyen tapasztalataid vannak az egyházi óvodákkal kapcsolatban? Vinnéd-e a gyermeked egy egyházi óvodába? Miért / miért nem? Változtatnál-e az egyházi óvoda életén?

17 JERTEK ÉNEKELJÜNK! - ZENEI ÉLMÉNYEK CZAPNÉ DÉVAI NIKOLETTA óvodapedagógus, református hittanoktató, pedagógiai elıadó, rendezvényszervezı Van-e értelme már kisgyermekkorban vallásos lelkületű énekeket tanulni? A zene hatása mindig jó? Minden életszakaszunkban más zenére vágyunk? A zenét nem lehet megunni? Jobb emberré tesz a zene? Milyen érzések jutnak eszünkbe a templomi éneklésről? Melyek a legmeghatározóbb zenei élményeid? Miért szeretsz énekelni? Mit indít el benned? Van olyan, hogy váratlan helyzetekben eszedbe jut egy ének? Egyetértesz-e azzal, hogy minden műfajú énekkel lehet az Isten dicsőíteni?

18 MENNYIRE MÉRHETŐ AZ EMBER? CZAPNÉ DÉVAI NIKOLETTA IKOLETTA, óvodapedagógus, református hittanoktató, pedagógiai elıadó, rendezvényszervezı Mérhető-e a teljesítmény / tudás / hit? Mi az, ami mérhető az életünk során? Mit kellene mérnünk az életünk során? Hasznosak-e életünk során a tudásunk folyamatos mérése? Mennyire lehet reális egy mérés eredménye? Mi a hasznom egy mérés értékeléséből? Isten milyen mércével méri az embert? Van haszna a mérésnek az életedben? Hogyan hasznosíthatnánk hitünk szempontjából a mérés-értékelést? Személyes tapasztalatok méréssekkel kapcsolatban.

19 A HONLAP MŰKÖDÉSE ZELLE ELLER ISTVÁN STVÁN,az RPI informatikusa, a honlap karbantartója Hogyan működik a refpedi.hu honlap? Milyen feltételei vannak egy ilyen portál működtetéséhez? Milyen információt lehet szerezni a honlapról? Miért érdemes regisztrálni? Mik azok a lehetőségek, amik nincsenek kiaknázva a honlapon? Milyen jogosultságok, csoportok lehetnek a honlapon? Látogattad-e már a refpedi.hu honlapot? Mik az első benyomásaid a honlapról? Mit hiányolsz a honlapon? Milyen lehetőséggel bővítenéd ki a honlapot? és biztosan megértjük egymást.

20 INFORMATIKUSOK AZ EGYHÁZBAN ZELLE ELLER ISTVÁN STVÁN,az RPI informatikusa, a honlap karbantartója Miért kellenek informatikusok? Milyen feladatköröket lehet találni Áldás-e az egyház informatikusának lenni? Milyen tapasztalataid vannak az informatikában? Mik azok a területek, amikhez értesz? Érzel indíttatást, hogy informatikusként munkáld Isten országát? és biztosan megértjük egymást.

ROMA MENTOR PROJEKT. Képzési kézikönyv A kultúra, a hagyományok és a modernitás innovatív megközelítése

ROMA MENTOR PROJEKT. Képzési kézikönyv A kultúra, a hagyományok és a modernitás innovatív megközelítése ROMA MENTOR PROJEKT Képzési kézikönyv A kultúra, a hagyományok és a modernitás innovatív megközelítése Budapest 2011 1 ROMA MENTOR PROJEKT Képzési kézikönyv A kultúra, a hagyományok és a modernitás innovatív

Részletesebben

Örömhír Jézus Krisztusról

Örömhír Jézus Krisztusról SOLYMÁR MÓNIKA SÓLYOM ANIKÓ Örömhír Jézus Krisztusról Bízzatok, én vagyok! Tanári kézikönyv LUTHER KIADÓ BUDAPEST, 2009 1 Minden jog fenntartva. Bármilyen másolás, sokszorosítás, illetve adatfeldolgozó

Részletesebben

KÖZNEVELÉS. Az OFI kiadványainak. megrendelése. Nagy-Kálózy Eszter: Erkölcstan Családi életre nevelés Téli sportajánló Ú K Ú P S K N

KÖZNEVELÉS. Az OFI kiadványainak. megrendelése. Nagy-Kálózy Eszter: Erkölcstan Családi életre nevelés Téli sportajánló Ú K Ú P S K N Az OFI kiadványainak megrendelése ÚJ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKTEREMTŐ OKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ HAVILAP 69. ÉVFOLYAM 10. SZÁM Ú K ÉRTÉKTEREMTŐ OKTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ HAVILAP Megjelenik évente 10 alkalommal egy lapszám

Részletesebben

Kosztolányi Dezső Gimnázium

Kosztolányi Dezső Gimnázium Kosztolányi Dezső Gimnázium Cím: 1012 Budapest Attila út 135-137. Tel./Fax: 375-2282 E-mail: titkarsag@kosztolanyigimnazium.hu OM azonosító: 035344 Honlap: http://kosztolanyigimnazium.hu Erkölcstan KÉPZÉSI

Részletesebben

ÁRVÍ Z. Fabiny Tamás. In nomine Dei. VI. évfolyam 2. szám A DUNAKANYARI EVANGÉLIKUSOK LAPJA 2013. június

ÁRVÍ Z. Fabiny Tamás. In nomine Dei. VI. évfolyam 2. szám A DUNAKANYARI EVANGÉLIKUSOK LAPJA 2013. június VI. évfolyam 2. szám A DUNAKANYARI EVANGÉLIKUSOK LAPJA 2013. június In nomine Dei Fabiny Tamás ÁRVÍ Z Áradnak a folyók. A Duna vízszintje évszázados rekordokat dönt meg. Bárhova tekintünk, lezárt utak,

Részletesebben

kezd elveszíteni az élet

kezd elveszíteni az élet EQUAL A/077 PROEJKT akiket kezd elveszíteni az élet Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok személyközpontú oktatása, érettségire felkészítése Zárótanulmány 1 TARTALOM Kiknek az iskolája a Belvárosi Tanoda?

Részletesebben

Hangsúlyozzuk, hogy korunkban nem a család, hanem az értékrend van

Hangsúlyozzuk, hogy korunkban nem a család, hanem az értékrend van A BOLDOGABB CSALÁDOKÉRT CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS (CSÉN) ISKOLAI PROGRAM LEHETÕSÉG A CSALÁD ÉRTÉKÉNEK MEGÕRZÉSÉRE HORTOBÁGYINÉ NAGY ÁGNES Hangsúlyozzuk, hogy korunkban nem a család, hanem az értékrend van

Részletesebben

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára LÉT-Kérdés Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0011 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Részletesebben

Halit ERGENC Interjú AL Hayat CHANNEL 2013/03/06 (2. rész) Halit Ergenc ventilátorok passionated ( Jegyzetek ) ekkor: 2013. július 7.

Halit ERGENC Interjú AL Hayat CHANNEL 2013/03/06 (2. rész) Halit Ergenc ventilátorok passionated ( Jegyzetek ) ekkor: 2013. július 7. Halit ERGENC Interjú AL Hayat CHANNEL 2013/03/06 (2. rész) Halit Ergenc ventilátorok passionated ( Jegyzetek ) ekkor: 2013. július 7., 17:54 AW: A másik ajtó a "operaénekes" ajtó és az a személy, aki játszott

Részletesebben

ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam)

ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam) BEVEZETÉS ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam) Alapelvek, célok Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek,

Részletesebben

Hogyan ösztönözzük és fejlesszük a pozitív értékeket az osztályunkban?

Hogyan ösztönözzük és fejlesszük a pozitív értékeket az osztályunkban? HÍRLEVÉL VI. évfolyam 2. szám 2012. szeptember Székhely: H - 1098 Budapest, Napfény u. 6. Tel/fax: (36-1)377 8855 email: hungary@livingvalues.net hírek, programok, lehetőségek, a B. É. K. E. időszakos

Részletesebben

Erkölcstan az 5 8. évfolyama számára Célok, feladatok

Erkölcstan az 5 8. évfolyama számára Célok, feladatok Erkölcstan az 5 8. évfolyama számára Célok, feladatok Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és

Részletesebben

NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM. Tehetséggondozási alapismeretek és módszerek terjesztése a Martonvásári Tankerületben (NTP-EFT-MPA-12)

NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM. Tehetséggondozási alapismeretek és módszerek terjesztése a Martonvásári Tankerületben (NTP-EFT-MPA-12) NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM Tehetséggondozási alapismeretek és módszerek terjesztése a Martonvásári Tankerületben (NTP-EFT-MPA-12) A martonvásári Művészeti Iskola igazgatójával, Nemes Józseffel és helyettesével

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 1 4. évfolyam

ERKÖLCSTAN 1 4. évfolyam Célok és feladatok ERKÖLCSTAN 1 4. évfolyam Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

Találkozzunk Jézussal

Találkozzunk Jézussal EDÖCSÉNY ZITA Találkozzunk Jézussal Az elsõáldozásra és elsõ gyónásra való felkészítés Középiskolai tanár, hitoktató és mindenekelõtt három gyermek édesanyja vagyok. Pedagógusként, hitoktatóként és szülõként

Részletesebben

HÍRLEVELE. A Budapest-Budafoki. Református Egyházközség. 2013. böjtelő hava. Indul a növekedés (éve)! (gondnoki beszámoló) Böjti időben

HÍRLEVELE. A Budapest-Budafoki. Református Egyházközség. 2013. böjtelő hava. Indul a növekedés (éve)! (gondnoki beszámoló) Böjti időben A Budapest-Budafoki Református Egyházközség HÍRLEVELE 2013. böjtelő hava Böjti időben kevéssé gondolunk a növekedésre, holott a böjt titka éppen a gyarapodás, nem pedig a fogyás, vagy lemondás a kedvenc

Részletesebben

HELYI TANTERV ERKÖLCSTAN 5-8. évfolyam

HELYI TANTERV ERKÖLCSTAN 5-8. évfolyam 2013 HELYI TANTERV ERKÖLCSTAN 5-8. évfolyam KISKUNHALASI FELSŐVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA KISKUNHALAS, SZABADSÁG TÉR 6. 6400 1 ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez

Részletesebben

A szakmai és hatalmi tekintély

A szakmai és hatalmi tekintély 1 Dömötör László A szakmai és hatalmi tekintély Nem tudsz megtanítani senkit, csak ahhoz tudod elvezetni, hogy saját magát felfedezze. (Galilei) A tekintély azt jelenti, hogy egy személy olyan hatalommal

Részletesebben

Sashalmi Tanoda Általános Iskola. Erkölcstan helyi tanterv

Sashalmi Tanoda Általános Iskola. Erkölcstan helyi tanterv Sashalmi Tanoda Általános Iskola Erkölcstan helyi tanterv Készítette és tanítja: Szendrey Norbert Budapest, 2013. szeptember 1 Óraterv A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma Erkölcstan 5. évfolyam

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5-8. Helyi tanterv

ERKÖLCSTAN 5-8. Helyi tanterv ERKÖLCSTAN 5-8. Helyi tanterv Miért van szükség az erkölcstan tantárgy bevezetésére? Többek között azért, hogy azt az egoizmust, ami a magyar ifjúság életszemléletét évtizedek óta uralja, megpróbálja mederbe

Részletesebben

Új típusú fogadóóra kidolgozása

Új típusú fogadóóra kidolgozása NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Nagyatád Új típusú fogadóóra kidolgozása Új típusú fogadóórák bevezetése a felső tagozaton Ha mindenki azt mondja, de én egyedül

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

HANGOLÓRA 5-8. évfolyam

HANGOLÓRA 5-8. évfolyam HANGOLÓRA 5-8. évfolyam Iskolánkban új kezdeményezésként jelent meg évekkel ezelőtt a hangolóra, amely most már tantárggyá vált, így szükséges azon dokumentációk elkészítése, amelyek egységesebbé teszik

Részletesebben

Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek

Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség munkavállalás és karrierépítés között Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA SZAKDOLGOZAT. Bayer Katalin Közszolgálati Alapszak 2010.

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA SZAKDOLGOZAT. Bayer Katalin Közszolgálati Alapszak 2010. ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA SZAKDOLGOZAT Bayer Katalin Közszolgálati Alapszak 2010. ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FŐISKOLA NYELVTANÍTÁS MÁSKÉPPEN AVAGY AZ ÉLET KENYERE ALAPÍTVÁNY MUNKÁJÁNAK BEMUTATÁSA A DIFFERENT

Részletesebben

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET 15 PERC SZERETET házaspárok számára P. Tilmann Beller elõadásaiból összeállította dr. Csermák Kálmán és Alice Schönstatt-szentélyt Magyarországnak Alapítvány Óbudavár,

Részletesebben

Sík Sándor: A fészekről

Sík Sándor: A fészekről Sík Sándor: A fészekről Te vagy a fészek, Puha vagy, édes és meleg, S én oly keveset gondolok veled, És oly sokszor máshova nézek. És megvetem a régi fészket, A régi meleget És a régi egyformaságot. Szédülő

Részletesebben

Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s

Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s Beszélgetőtársaink voltak: Antal Adrien, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Társadalmi Felzárkózási és Szociális

Részletesebben