Remélem azonban, hogy hamarosan meglátlak, és személyesen fogunk beszélni (3Jn. 1,14)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Remélem azonban, hogy hamarosan meglátlak, és személyesen fogunk beszélni (3Jn. 1,14)"

Átírás

1 Remélem azonban, hogy hamarosan meglátlak, és személyesen fogunk beszélni (3Jn. 1,14) MIRE VALÓ A B? Kíváncsi vagy ránk, különben most nem lennél itt, nem olvasnád ezt a lapot. Milyen kár, hogy nem ismerjük egymást Olyan jó lenne beszélgetni! Megtudnál többet rólunk, és egy kicsit mi is megismernénk Téged. Tanulnánk egymástól mindketten gazdagabbak lennénk De hogyan kezdjük? Lapozd át a Beszélgető-könyvet! Biztos vagyok benne, hogy találsz olyan témát benne, ami érdekel. Kérdéseket is, amelyek segítenek a beszélgetés elkezdésében, felépítésében. A párbeszéd aztán majd alakul, alakul, alakul Csak tedd fel az első néhány kérdést! KI LESZ A BESZÉLGETŐTÁRSAD? A Református Pedagógiai Intézet munkatársai gyakran találkoznak a református iskolák, óvodák pedagógusaival és diákjaival. A Beszélgető-könyvben olyan témákat gondoltunk végig, amelyeket alaposan ismerünk és hitelesen képviselhetünk. A beszélgetőtársad mindig az a munkatársunk, aki az adott kérdéshez közülünk a legjobban ért. Személyes beszélgetésben személyes véleményekre számíthatsz. HOGYAN HASZNÁLJUK A BET? Látogass meg bennünket az RPI sátrában! Válassz témát (akár többet is)! Keress egy megfelelő időpontot a beszélgetéshez! Találj rá a kérdésekre! A Beszélgető-alaplappal kezdhetünk hozzá! A Beszélgető-alaplap aztán már csak ösvény lesz. Kérem a megértésedet, ha az időnk véges.

2 A B TÉMÁI A REFORMÁTUS ISKOLÁK REFORMÁTUS ISKOLÁK, ÓVODÁK VILÁGA MI I IS AZ RPI? RPI? A MAGYAR OKTA MAGYAR OKTATÁSÜGY TÁSÜGY REFORMÁTUS NÉZŐPONTBÓL A TANÁR TANÁR, AKI HATÁSSAL VOLT RÁNK HITTAN ITTAN: A SZABADON VÁLASZTOTT T KÖTELEZŐ TÖRITANÁR MÚLTAM HITBŐ ITBŐL HITBE: KREATÍVAN, JÁTÉKOSAN IFI FI, HITTANÓRA, KONFIRMÁCIÓ NFIRMÁCIÓ: ÉLMÉNY VAGY UNALOM?! S. O. S. AVAGY EGY IFIVEZETŐ AVAGY EGY IFIVEZETŐ, HITOKTATÓ, LELKÉSZ IS KIÉGHET? CIKI IKI-E ISTENBEN HINNI? AZ ÉRTÉKEK ÉS SZÜLŐK SZEREPE A PÁRKAPCSOLATBAN ISMERED SMERED-E E ÖNMAGAD? SZÜKSÉG VAN-E ISKOLAPSZICHOLÓGUSRA RA? ISTENNEL AZ ÓVODÁBAN J JERTEK ÉNEKELJÜNK!! - ZENEI ÉLMÉNYE ENEI ÉLMÉNYEK MENNYIRE MÉRHETŐ AZ EMBER MBER? INFORMATIKUSOK AZ EGYHÁZBAN A WWW REFPEDI.HU HONLAP MŰKÖDÉSE?!

3 A REFORMÁTUS ISKOLÁK, ÓVODÁK VILÁGA MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Milyen református iskolák, óvodák vannak Magyarországon? Hány diák jár református iskolába? Mitől református egy református iskola? Van-e, amiben a református iskolák jobbak, mint más intézmények? Tudjuk-e, mi a református iskolák sajátos értékrendje? Hogyan kapcsolódnak össze a református iskolák, gyülekezetek, családok? Melyek azok a hagyományok, amikhez ragaszkodjunk? Melyek azok a hagyományok, amikhez ne ragaszkodjunk? Vannak-e tapasztalataid református iskolákkal, óvodákkal kapcsolatosan? Milyennek szeretnéd látni a református iskolákat, óvodákat? Melyek azok a hagyományok, amikhez ragaszkodjunk? Melyek azok a hagyományok, amikhez ne ragaszkodjunk?

4 MI IS AZ RPI? MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Mit csinál a Református Pedagógiai Intézet (RPI)? Milyen rendezvényeket szervez az RPI? Hogyan van jelen az RPI a Csillagponton? Melyek a legfontosabb református versenyek? Mi szükség van a református versenyekre? Hogyan segíti az RPI a református oktatás nemzetközi kapcsolatait? Hogy lehet, hogy az RPI-t sokan könyvkiadóként ismerik? Milyen fejlesztéseken dolgozik az RPI? Mik az RPI legnagyobb kudarcai és legnagyobb sikerei? Vannak tapasztalataid az RPI-vel kapcsolatosan? Mivel segíthetné munkádat a Református Pedagógiai Intézet? Mivel lehet még jobbá tenni a református iskolák munkáját?

5 A MAGYAR OKTATÁSÜGY REFORMÁTUS NÉZŐPONTBÓL MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Milyen értékek mentén lehet megújítani az oktatásügyet? Miért kell értékváltás az oktatásügyben? Személyiség vagy munkaerő egy végzett diák? Miért szép illúzió minden tanterv? Mire készítsen fel az iskola? Baj-e, ha egy diák jól érzi magát az iskolában? Milyen lesz a jövő iskolája? (Csak elképzeléseim vannak, bocs ) és néha talán meg fogsz lepődni l Milyen módon vagy személyesen érintett az oktatásügyben? Mire lehetnek büszkék a magyar iskolák? Hol érzed a változások kényszerítő erejét? Mivel lehet még jobbá tenni a református iskolák munkáját? Lehet-e úgy beszélni a valóságról, hogy Istent kihagyjuk a tantervből?

6 A TANÁR, AKI HATÁSSAL VOLT RÁNK MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Megeszi-e az Internet a pedagógust? Meddig van még szükség tanárokra? Tudományt tanítsunk vagy gyereket? Milyen az ideális tanár? Mitől lesz egy jó tanár jó tanár? Tudhat-e többet egy tanár egy diáknál? Fegyelem vagy kegyelem? Mit értesz emmausi tanításon? és néha talán meg fogsz f lepődni Ki a TANÁR a személyes történetedben? Miért? Mit tanultál tőle? Helyettesítheti-e egy jó interaktív program a tanárt?

7 HITTAN ITTAN: A SZABADON VÁLASZTOTT T KÖTELEZŐ MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Hány gyermeket ér el ma a református hittanoktatás rendszere? Hányat kéne? Miért járna mindenkinek a hittan? Mit mond erre a Szentírás? Milyen eredményei és gondjai vannak a hazai református hit- és erkölcstanoktatásnak? Milyen érvek szólnak a kötelező hittan mellett és ellen? Miért a hit- és erkölcstanoktatás kiterjesztéséről beszélek? Hogyan mehet végbe a hitoktatás megújítása? Mit hallottál a kötelező hittan bevezetéséről? Te mire szavazol? Hogyan lehet a legtöbb diák kedvenc tantárgya a hittan? Jó-e az államnak, a nemzetnek, ha sokan tanulnak hittant?

8 TÖRITANÁR MÚLTAM MÁRKUS GÁBOR ÁBOR, az RPI igazgatója, tanár, református lelkész Vannak-e a történelemtanításban tabutémák? Hogyan beszélgetünk refis diákokkal az evolúcióról? A dinó traktor? Előttem a vízözön? Mi volt Bábel előtt? Boszniai piramisok ki a huncut? Mit fognak tanulni az unokáim a magyarság eredetéről? Benne van-e Isten a történelemben? Miért szereted a történelmet? ( ) Mi az, amit a leginkább hiányoltál töriórán? Mi a kedvenc történelmi rejtélyed? Milyen lesz egy törióra, ha feltalálod az időgépet?

9 HITBŐL HITBE KREATÍVAN, JÁTÉKOSAN Drs. Drs. SZÁSZI ANDREA NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Milyen a jó hittanóra / ifióra / gyerekalkalom? Melyek azok a módszerek, lehetőségek, melyek kreatívvá, élménnyé teszik a hitből hitbe történő nevelést? Miért jó, ha a hitre nevelés közösségépítés is? Hogyan kamatoztathatóak az egyéni képességek (sokrétű intelligencia) a katechézisben? Mire jó a játék a hitoktatásban / ifiórán / gyerekalkalmon? Melyek a hitoktatás számadatai ma Magyarországon? Szerinted mitől élmény a hittanóra, ifióra, gyermek-istentisztelet, tábor? Van-e kedvenc hittankönyved, ifi anyagod? Miért éppen az? Mi a véleményed a RPI hittankönyveiről, katechetikai anyagairól? Mit gondolsz, mire jó a hittanóra/ ifióra / gyermek-istentisztelet, nyári tábor? Katechétaként miben segíthetné a munkádat a RPI?

10 IFI, HITTANÓRA, KONFIRMÁCIÓ: ÉLMÉNY VAGY UNALOM? Drs. Drs. SZÁSZI ANDREA NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Miben más az ifi, a hittanóra és a konfirmációs óra? Mit mondanak a fiatalok? Élmény és / vagy unalom? Mit mutatnak a külföldi tapasztalatok? Konfirmáció: kámformálunk vagy gyülekezetbe kapcsolunk? Milyen a mi Istenünk? Milyen istenképeket közvetítünk? Kell-e, lehet-e másként? Új ötleteket, de hogyan? Mikor és mitől élmény vagy unalom a hittan / ifi / konfirmációs óra? Miért konfirmál ma egy fiatal? Mi vonzza, és mi távolítja el a gyermekeket, fiatalokat a hittanórától, ifitől, konfirmációtól? Mit gondolsz, milyen a jó ifivezető, lelkész, hitoktató? Milyen tanácsot adnál a lelkészednek, ifivezetődnek, hitoktatódnak?

11 S.O.S. AVAGY AZ IFIVEZETŐ, HITOKTATÓ, LELKÉSZ IS KIÉGHET? Drs. Drs. SZÁSZI ANDREA NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Mi is az a kiégés (burn-out)? Mitől és hogyan ég ki a hitoktató, lelkész, ifivezető? Ki lehet-e égni a hitben? Ciki vagy tabu beszéljünk-e arról, hogy megfáradtunk? Mit tehetünk a kiégés ellen? Találkoztál már a kiégéssel / munkájukban kiégett emberekkel? Mit gondolsz, milyen a kiégett lelkész, hitoktató, ifivezető? Számodra mi okoz nehézséget a munkádban? Mitől kapsz új lendületet a mindennapokban? Mit javasolnál / te hogyan segítenél annak, aki megfárad?

12 CIKI-E ISTENBEN HINNI? BOTOS IMOLA MOLA, iskolapszichológus, pedagógiai szakértı, versenyszervezı DRS RS. SZÁSZI ANDRE NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Van-e különbség a hit és a vallásosság között? Milyen a református iskolák tervezett és valódi hitvilága? Mitől válik kellemetlenné a hívőség? Mi lehet a háttérben? Mi jellemzi a mély hitet? Hogyan reagálhatok, ha támadások érnek a hitem miatt? és néha talán meg fogsz lepődni a válaszaimon szaimon. Mit gondolsz, mitől lehet ciki a hit? Mit jelent számodra a hit megélése a mindennapokban? Melyek azok az események, melyek erősítik / gyengítik a hited? Mit jelenthet közösségben megélni a hitedet? Mikor nehéz, mikor könnyű? Milyen tanácsot adnál annak, aki kényelmetlen / kellemetlen helyzetben érzi magát a hite miatt?

13 AZ ÉRTÉKEK ÉS SZÜLŐK SZEREPE A PÁRKAPCSOLATBAN BOTOS IMOLA MOLA, iskolapszichológus, pedagógiai szakértı, versenyszervezı Szívesen beszélnék veled arról, hogy Melyek azok az értékek, amelyek szükségesek egy párkapcsolatban? Hogyan befolyásolják a szülők partnerkapcsolata a mi jövőbeli párkapcsolatainkat? Létezik-e női- és férfi ideál? Hogyan alakul a partnerideál képünk? Mikor válok éretté a párválasztáshoz? Mi szükséges egy sikeres párkapcsolathoz? Mit tegyek, ha csalódtam? és néha talán meg fogsz lepődni a válaszaimon Elég érettnek érzed-e magad egy párkapcsolatra? Hogyan befolyásolták szüleid kapcsolata a házasságról kialakított képed? Hogyan jelenik meg Isten a párkapcsolatodban?

14 ISMERED-E ÖNMAGAD? BOTOS IMOLA MOLA, iskolapszichológus, pedagógiai szakértı, versenyszervezı Szívesen en beszélnék veled arról, hogy Fontos-e az önismeret? Milyen lehetőségek vannak a minél mélyebb önismeret megvalósításának? Ha ismerem önmagam, akkor másokat is könnyebben kiismerek? Mikortól és hol foglalkozzam az önismerettel? Mit jelent az önismeret? Van-e személyes tapasztalatod az önismereti képzéssel kapcsolatban? és néha talán meg fogsz lepődni a válaszaimon Vettél-e már részt önismereti tanfolyamon, képzésen, táborban? Szeretnéd-e, hogy az iskolában is legyenek ilyen lehetőségek? Miért tartod fontosnak az önmagad megismerését?

15 SZÜKSÉG VAN-E ISKOLAPSZICHOLÓGUSRA? BOTOS IMOLA MOLA, iskolapszichológus, pedagógiai szakértı, versenyszervezı Szívesen beszélnék veled arról, hogy Miben segíthet egy iskolapszichológus? Miért fontos az ő jelenléte az iskoláknak? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy sikeres iskolapszichológus? Milyen problémák esetén fordulhatsz iskolapszichológushoz? Ha pszichológushoz jársz, azt jelenti, hogy elmebeteg vagy? Ad-e tanácsot a pszichológus? és néha talán meg fogsz lepődni a válaszaimon Volt-e már olyan érzésed, hogy egyedül nem tudsz megküzdeni egy helyzettel? Igényelnéd-e egy pszichológus segítségét? Iskoládban / munkahelyeden van-e pszichológus? és biztosan megértjük egymást.

16 ISTENNEL AZ ÓVODÁBAN CZAPNÉ DÉVAI NIKOLETTA óvodapedagógus, református hittanoktató, pedagógiai elıadó, rendezvényszervezı DRS RS. SZÁSZI ANDRE NDREA, református lelkész, vallástanár, katechetikai szakértı Mit lehet tudni a református óvodákról ma Magyarországon? Miben más a református óvoda? Miből áll egy hittan foglalkozás az óvodában Hogyan lehet Istenről beszélni az önkormányzati / egyházi óvodában? Milyen lehet a kisgyermek hitvilága? Mire figyeljünk a bibliai történetekkel, hitre neveléssel kapcsolatban az óvodás korú gyermekeknél? Milyen tapasztalataid vannak az egyházi óvodákkal kapcsolatban? Vinnéd-e a gyermeked egy egyházi óvodába? Miért / miért nem? Változtatnál-e az egyházi óvoda életén?

17 JERTEK ÉNEKELJÜNK! - ZENEI ÉLMÉNYEK CZAPNÉ DÉVAI NIKOLETTA óvodapedagógus, református hittanoktató, pedagógiai elıadó, rendezvényszervezı Van-e értelme már kisgyermekkorban vallásos lelkületű énekeket tanulni? A zene hatása mindig jó? Minden életszakaszunkban más zenére vágyunk? A zenét nem lehet megunni? Jobb emberré tesz a zene? Milyen érzések jutnak eszünkbe a templomi éneklésről? Melyek a legmeghatározóbb zenei élményeid? Miért szeretsz énekelni? Mit indít el benned? Van olyan, hogy váratlan helyzetekben eszedbe jut egy ének? Egyetértesz-e azzal, hogy minden műfajú énekkel lehet az Isten dicsőíteni?

18 MENNYIRE MÉRHETŐ AZ EMBER? CZAPNÉ DÉVAI NIKOLETTA IKOLETTA, óvodapedagógus, református hittanoktató, pedagógiai elıadó, rendezvényszervezı Mérhető-e a teljesítmény / tudás / hit? Mi az, ami mérhető az életünk során? Mit kellene mérnünk az életünk során? Hasznosak-e életünk során a tudásunk folyamatos mérése? Mennyire lehet reális egy mérés eredménye? Mi a hasznom egy mérés értékeléséből? Isten milyen mércével méri az embert? Van haszna a mérésnek az életedben? Hogyan hasznosíthatnánk hitünk szempontjából a mérés-értékelést? Személyes tapasztalatok méréssekkel kapcsolatban.

19 A HONLAP MŰKÖDÉSE ZELLE ELLER ISTVÁN STVÁN,az RPI informatikusa, a honlap karbantartója Hogyan működik a refpedi.hu honlap? Milyen feltételei vannak egy ilyen portál működtetéséhez? Milyen információt lehet szerezni a honlapról? Miért érdemes regisztrálni? Mik azok a lehetőségek, amik nincsenek kiaknázva a honlapon? Milyen jogosultságok, csoportok lehetnek a honlapon? Látogattad-e már a refpedi.hu honlapot? Mik az első benyomásaid a honlapról? Mit hiányolsz a honlapon? Milyen lehetőséggel bővítenéd ki a honlapot? és biztosan megértjük egymást.

20 INFORMATIKUSOK AZ EGYHÁZBAN ZELLE ELLER ISTVÁN STVÁN,az RPI informatikusa, a honlap karbantartója Miért kellenek informatikusok? Milyen feladatköröket lehet találni Áldás-e az egyház informatikusának lenni? Milyen tapasztalataid vannak az informatikában? Mik azok a területek, amikhez értesz? Érzel indíttatást, hogy informatikusként munkáld Isten országát? és biztosan megértjük egymást.

Az eredményesség növelése a református intézményekben (a református többlet)

Az eredményesség növelése a református intézményekben (a református többlet) Az eredményesség növelése a református intézményekben (a református többlet) Nyírbátori Református Általános Iskola tanévkezdő csendesnapja 2015. augusztus 31., Beregdaróc A feladat Partnerek Óvodás 5196

Részletesebben

Mit gondol Ön a kötelezően választható iskolai hitoktatásról?

Mit gondol Ön a kötelezően választható iskolai hitoktatásról? Mit gondol Ön a kötelezően választható iskolai hitoktatásról? Kutatási eredmények az állami iskolákban hittant tanulók szülei körében 2017.12.13. és 2018 02.06. között a Váci Egyházmegye honlapján elérhető

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

I. Központi szervezésű képzések

I. Központi szervezésű képzések Az RPI minden katechetikai képzése meghívható külső helyszínre is, az RPI katechetikai igazgatóhelyettesével való előzetes egyeztetés alapján. Elérhetőség: www.refpedi.hu I. Központi szervezésű képzések

Részletesebben

RPI KÉPZÉSI KÍNÁLAT 2015. március

RPI KÉPZÉSI KÍNÁLAT 2015. március 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Téma Előadó Időtartam Képzés díja amihez még úti ktg. számítandó Jogszabályi változások Aranyosiné Borsodi Éva 2x45perc A könyvtári órák módszertana, lehetőségek, tapasztalatok, óravázlatok

Részletesebben

Dr. Jakab-Szászi Andrea publikációs jegyzéke (2014. októberi állapot)

Dr. Jakab-Szászi Andrea publikációs jegyzéke (2014. októberi állapot) Dr. Jakab-Szászi Andrea publikációs jegyzéke (2014. októberi állapot) Cikkek, tanulmányok 1. Confessio, 2005/3. Iskola és vallásoktatás kapcsolata Magyarországon a reformációtól napjainkig. 2. Collegium

Részletesebben

Milyen modulokat tanítsunk? Dr. Jakab-Szászi Andrea Nagy Márta Milyen modulokat tanítsunk? Márkus Gábor 45 perc

Milyen modulokat tanítsunk? Dr. Jakab-Szászi Andrea Nagy Márta Milyen modulokat tanítsunk? Márkus Gábor 45 perc Módszertan Téma Előadó Időtartam Képzés díja, melyhez útiköltség számítandó Kompetenciafejlesztés a hittanoktatásban Dr. Jakab-Szászi Andrea Moduláris tervezés a középiskolai hittanoktatásban avagy: Dr.

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

MEGÚJULÓ PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSBEN

MEGÚJULÓ PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSBEN MEGÚJULÓ PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSBEN TÁMOP-3.1.17-15-2015-0004 A Magyarországi Református Egyház köznevelési feladatainak támogatása ZÁRÓKONFERENCIA 2015. november 27.,

Részletesebben

Tájékoztató a református szaktanácsadó rendszerről. Budapest, január 21.

Tájékoztató a református szaktanácsadó rendszerről. Budapest, január 21. Tájékoztató a református szaktanácsadó rendszerről Budapest, 2016. január 21. A feladat 2011. évi CXC. törvény 19. (2) Pedagógiai-szakmai szolgáltatás a) a pedagógiai értékelés, b) a szaktanácsadás, tantárgygondozás,

Részletesebben

Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda 2017/2018. tanév

Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda 2017/2018. tanév KÖZZÉTÉTELI LISTA Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda 2017/2018. tanév A nevelési év rendje A szorgalmi idő első napja: 2017. szeptember 01. utolsó napja: 2018.június 15. A szorgalmi idő alatt

Részletesebben

A pályaválasztási napon válaszoló tanulók nemenkénti megoszlása

A pályaválasztási napon válaszoló tanulók nemenkénti megoszlása A Pályaválasztási Napok rendezvényén 302 tanuló válaszolt kérdéseinkre. A kérdezett neme: A pályaválasztási napon válaszoló tanulók nemenkénti megoszlása fiú 42% lány 58% Hányadik osztályba jársz? A pályaválasztási

Részletesebben

A HITOKTATÁSRÓL. Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.

A HITOKTATÁSRÓL. Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa. A HITOKTATÁSRÓL Jézus ezt mondta: Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa. (Mt 19,14) HIT ÉS ERKÖLCSTAN VAGY ERKÖLCSTAN? Az általános iskolai

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Számadás és tájékoztató a református pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról. Berekfürdő, február 5.

Számadás és tájékoztató a református pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról. Berekfürdő, február 5. Számadás és tájékoztató a református pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról Berekfürdő, 2016. február 5. 2014.: Hálát adok a Krisztus Jézusnak, a mi Urunknak, aki megerősített engem, mert megbízhatónak tartott,

Részletesebben

A konfirmáció mint a fiatalok megtartásának eszköze

A konfirmáció mint a fiatalok megtartásának eszköze A konfirmáció mint a fiatalok megtartásának eszköze Magyarországi egyház szociológiai kutatások tanulságai a fiatal felnőttek szemszögéből Hámori Ádám szociológus, főiskolai tanársegéd, KRE TFK hamori.adam@kre.hu

Részletesebben

Kérdéstípusok és kérdőívek

Kérdéstípusok és kérdőívek Kérdéstípusok és kérdőívek Segítség kérdőívek készítéséhez A könyvtár-pedagógia módszertana képzés 2011. május 4. Készítette: Gaskó Krisztina Nyílt kérdések véleménykérdések; miért kérdések (indokláskérő

Részletesebben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben

Hitéleti alkalmaink a as tanévben Hitéleti alkalmaink a 2017-2018-as tanévben Intézményünk vezérigéje a 2017-2018-as tanévben: "A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek megismerése ad értelmet." (Példabeszédek könyve 9,10)

Részletesebben

Sárospataki Református Teológiai Akadémia

Sárospataki Református Teológiai Akadémia Sárospataki Református Teológiai Akadémia LELKÉSZTOVÁBBKÉPZÉS A Tiszáninneni Református Egyházkerületben Programfüzet 2013 3950 Sárospatak, Rákóczi u. 1. Tel: 47-312-947, E-mail: dekania@srta.hu A Tiszáninneni

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSI RENDSZERBEN

A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSI RENDSZERBEN A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSI RENDSZERBEN EPSZTI-RPI közös szaktanácsadói értekezlete 2017. február 21., Budapest Szontagh Pál igazgató Református Pedagógiai Intézet 48/2012

Részletesebben

Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás

Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás Ki vagyok én?! - önismeret, társas kapcsolatok, felnőtté válás ÖNISMERET ÉLETTERV - HIVATÁS - FELNŐTTSÉG TURJÁNYI KATALIN TANÁR, PSZICHOTERÁPIÁSAN KÉPZETT MENTÁLHIGIÉNIKUS, CSÉN TANÁCSADÓ MI AZ ÖNISMERET?

Részletesebben

Sorszám. református hitoktató, általános iskolai tanító művelődésszervező szakkollégiumi képzéssel

Sorszám. református hitoktató, általános iskolai tanító művelődésszervező szakkollégiumi képzéssel Sorszám Iskolánk tantestületének és oktatást-nevelést segítő dolgozóinak adatai 2017-2018-as tanév Végzettség szintje Besorolási kategória Tantárgy Szakképzettségek Pedagógus szakvizsgák 1. főiskola Pedagógus

Részletesebben

Zsinati Határozat a hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményeinek meghatározásáról

Zsinati Határozat a hitéleti szakok képzési és kimeneti követelményeinek meghatározásáról Zsinati Határozat a hitéleti szakok nek meghatározásáról Magyarországi Református Egyház Zsinata - az Oktatásügyi Szakbizottságnak a református felsőoktatási intézmények vezetőinek egyetértésével tett

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Református Pedagógiai Intézet (RPI) OM Budapest, Abonyi u. 21. A TOVÁBBKÉPZÉS MEGNEVEZÉSE: A protestáns egyházi ének tanítása

TÁJÉKOZTATÓ. Református Pedagógiai Intézet (RPI) OM Budapest, Abonyi u. 21. A TOVÁBBKÉPZÉS MEGNEVEZÉSE: A protestáns egyházi ének tanítása TÁJÉKOZTATÓ A TOVÁBBKÉPZÉS MEGNEVEZÉSE: A protestáns egyházi ének tanítása A TOVÁBBKÉPZÉS IDİPONTJAI: 2012. március 1., március 2., március 9., március 10., április 12., április 13., április 14. A TOVÁBBKÉPZÉS

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról

Tájékoztató. a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Tájékoztató a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola 2014/2015-ös tanévben induló első osztályáról Kedves leendő első osztályosok, Tisztelt Szülők! Hamarosan első osztályba kell íratniuk

Részletesebben

Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda 2016/2017. tanév

Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda 2016/2017. tanév KÖZZÉTÉTELI LISTA Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda 2016/2017. tanév A nevelési év rendje A szorgalmi idő első napja: 2016. szeptember 01. utolsó napja: 2017.június 15. A szorgalmi idő alatt

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

A pedagógiai-szakmai szolgáltatások a református köznevelési rendszerben

A pedagógiai-szakmai szolgáltatások a református köznevelési rendszerben A pedagógiai-szakmai szolgáltatások a református köznevelési rendszerben IV. Református Köznevelési Konferencia 2015. február 11-13., Balatonszárszó Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és

Részletesebben

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS & PIRLS 2011 Tanulói kérdőív 4. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Útmutató Ebben a kérdőívben Veled kapcsolatos

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

A pedagógusok ismeretei az iskolákban megvalósuló pályaorientációs tevékenységről

A pedagógusok ismeretei az iskolákban megvalósuló pályaorientációs tevékenységről Magyar Pedagógiai Társaság - Pályaorientációs Szakosztály A tanárok és a pályaorientáció - Életút-támogató pályaorientációra való felkészítés a tanárképzésben A pedagógusok ismeretei az iskolákban megvalósuló

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

RPI KÉPZÉSI KÍNÁLAT X45 vagy 3X45perc. 5X45 vagy 3X45perc. 5X45 vagy 3X45perc. 3X45 vagy 5X45perc. 5X45 vagy 3X45perc. 5X45 vagy 3X45perc

RPI KÉPZÉSI KÍNÁLAT X45 vagy 3X45perc. 5X45 vagy 3X45perc. 5X45 vagy 3X45perc. 3X45 vagy 5X45perc. 5X45 vagy 3X45perc. 5X45 vagy 3X45perc 1. 2. 3. 4. 5. 6. Téma Előadó Időtartam A sajátos nevelési igényű tanulók tanulási technikáinak fejlesztése aktív, interaktív, reflektív technikákkal, felzárkóztatás Erdei iskolai programok 1-4. osztályig,

Részletesebben

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában Időpont: 2010. április 9. Az iskola elérhetőségei: Helyszín: Hotel Famulus,

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Elégedettség mérés március

Elégedettség mérés március Elégedettség mérés 1. március 1. kérdés: Ki töltötte ki a kérdőívet? Ki töltötte ki a kérdőívet? 7 anya apa közösen 3 1. kérdés: Legmagasabb iskolai végzettség? Legmagasabb iskolai végzettség 9 1 1 Legfeljebb

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskola A közoktatási intézmény eredményességéről, személyi és tárgyi feltételeihez kapcsolódó információkról szükséges a szülőket tájékoztatni.

Részletesebben

Magyar Katolikus Egyház

Magyar Katolikus Egyház Tájékoztató a 2019/2020-as tanév etika, hit-és erkölcstan oktatásáról A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 35. alapján, az általános iskolákban a kötelező etika óra helyett a szülők választhatják

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI

Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI Református helyzetkép 2014/2015 tanév 8 fenntartó 25 intézmény 9065 tanuló 16 fenntartó 22 intézmény 4040 tanuló 40 fenntartó 55 intézmény 18965 tanuló Forrás:

Részletesebben

PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA február 17.

PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA február 17. PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA 2014. február 17. Az iskola rövid története 2001- Az iskola megnyitja kapuit, négy osztály veszi birtokba

Részletesebben

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. FEJEZET: AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 1. 1. Anyagi és személyi feltételek... 1. 2. Küldetésnyilatkozat... 2. 3. A pedagógiai program jogszabályi háttere... 3. 4. Az iskola hivatalos adatai...

Részletesebben

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Intézményünket 1914-ben alapították. Megyer és Káposztásmegyer határán, megújult épületeiben várja a gyermekeket. Felvételi körzetünkbe Megyer családi házas övezete

Részletesebben

Hittan tanmenet 4. osztály

Hittan tanmenet 4. osztály Hittan tanmenet 4. osztály Heti óraszám:1 Összes óra: 40 Az Élet a hitben című hittankönyvhöz Plébániai hitoktatás céljára Óraszám Tananyag Didaktikai cél, nevelési cél Segédeszköz, Munkaformák, Módszerek

Részletesebben

Hittanoktatás a múzeumban

Hittanoktatás a múzeumban Hittanoktatás a múzeumban Problémák Kevés iskolás csoport jut el a múzeumba. Anyagi helyzet. Nincs kidolgozott oktatási program az egyes kiállításokhoz. Kevés a tanári segédanyag. Fő feladat: kultúraközvetítés

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Komplex Intézményellenorzési és -értékelési Programja INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS IV-VI. fejezet az ÓVODÁK számára Dátum:... Készítette:...... Az intézmény

Részletesebben

PK101027A Elégedettségi értékelő. Továbbképzés A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése

PK101027A Elégedettségi értékelő. Továbbképzés A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése PK7A Továbbképzés címe: A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése Helyszín: Városi Óvodai Intézmény; Jászberény, Mártírok útja. Időpont..7.,..8.,..9., Oktató(k) Dr. Váry Annamária Résztvevők száma: 6

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és ú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Színháztörténet Színháztörténet:

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

Dr. Jakab-Szászi Andrea

Dr. Jakab-Szászi Andrea Dr. Jakab-Szászi Andrea Református Pedagógiai Intézet Pedagógiai (katechetikai szakértő) igazgatóhelyettes SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS PILOT PROGRAM, 2014. 11.05. Életrajz - végzettség

Részletesebben

Madocsai Református Általános Iskola

Madocsai Református Általános Iskola Madocsai Református Általános Iskola OM azonosító: 203249 (1) a) Felvételi lehetőségek: Az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási

Részletesebben

Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk. (ApCsel 4,20)

Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk. (ApCsel 4,20) Tárgy: Beszámoló a Katechetikai Műhely évről Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk. (ApCsel 4,20) Beszámoló az RPI Katechetikai Műhely évének eredményeiről Az RPI Katechetikai

Részletesebben

Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban

Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban Munkavállalói ismeretek a szakközépiskolákban Szőke Szilvia Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Miről lesz szó? Miért aktuális és sürgető a jelen helyzet megoldása? A kérdőíves információ gyűjtés

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

Inklúziós index. Tony Booth, Mel Ainscow: A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás

Inklúziós index. Tony Booth, Mel Ainscow: A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás Tony Booth, Mel Ainscow: Inklúziós index A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás Csepregi András Velence, 2015. 05. 14. A magyar változat Tény: az Educatio

Részletesebben

Iskolánk tantestületének és oktatást-nevelést segítő dolgozóinak adatai es tanév

Iskolánk tantestületének és oktatást-nevelést segítő dolgozóinak adatai es tanév Iskolánk tantestületének és oktatást-nevelést segítő dolgozóinak adatai 2016-2017-es tanév Besorolási Pedagógusok Végzettség szintje kategória Tantárgy Szakképzettségek Pedagógus szakvizsgák 1. főiskola

Részletesebben

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK

TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK TEMPLOM, KÖZÖS IMÁINK Templomunk-iskolánk nevelési helyszíne Nagy előnye iskolánknak, hogy földrajzilag is közel áll hozzánk fenntartó gyülekezetünk temploma. Hagyományosan minden tanévet itt kezdünk,

Részletesebben

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás)

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) A vallás Vallásnak tekintünk minden olyan eszmerendszert, amely az emberi és társadalmi élet végső kérdéseire, az élet értelmére és céljára

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

Fülöpné Erdő Mária BESZÉLGETÉS ISTENNEL. Hittankönyv és munkafüzet az általános iskolák 1. osztálya számára

Fülöpné Erdő Mária BESZÉLGETÉS ISTENNEL. Hittankönyv és munkafüzet az általános iskolák 1. osztálya számára Fülöpné Erdő Mária BESZÉLGETÉS ISTENNEL Hittankönyv és munkafüzet az általános iskolák 1. osztálya számára Beszelgetes 1 osztalyx.indd 1 2010.09.27. 21:39:28 A SZENT ISTVÁN TÁRSULAT HITTANKÖNYVEI Sorozatszerkesztő

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KASZAP NAGY ISTVÁN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA OM: 035917 5420 TÚRKEVE, KOSSUTH L. U. 15. Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez

Részletesebben

tanár tanár

tanár tanár oktatási azonosító munkakör végzettség 76998676601 tanár angol szakos nyelvtanár, orosz szakos tanár, okleveles angoltanár 77170903439 tanító általános iskolai tanító 72285639972 tanár református hitoktató

Részletesebben

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon

100 női önismereti kérdés. 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon 100 női önismereti kérdés 100 önismereti kérdés azoknak a nőknek, akik javítani akarnak magukon, a párjukon és a párkapcsolatukon Kedves Olvasó! Talán az Ön fejében is megfordult a kérdés: vajon miért

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSI RENDSZERBEN

A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSI RENDSZERBEN A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSI RENDSZERBEN Református Köznevelési Konferencia, Balatonszárszó, 2017. február 9. Szontagh Pál igazgató Református Pedagógiai Intézet 48/2012

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29.

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29. MOTIVÁCIÓ A BEN avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, 2017. november 29. HITVALLÁS Félig sem oly fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk.

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Lengyelné Bencsik Judit Kutasi Micimackó Napköziotthonos Óvoda és Konyha EFOP-3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása

Részletesebben

CSÜLLÖG FERENC KATECHETIKAI ELŐADÓ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÍTÓ REFORMÁTUS HITTANOKTATÓ DRÁMAPEDAGÓGUS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA

CSÜLLÖG FERENC KATECHETIKAI ELŐADÓ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÍTÓ REFORMÁTUS HITTANOKTATÓ DRÁMAPEDAGÓGUS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA CSÜLLÖG FERENC KATECHETIKAI ELŐADÓ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÍTÓ REFORMÁTUS HITTANOKTATÓ DRÁMAPEDAGÓGUS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA ÉLETRAJZ - VÉGZETTSÉG 1996 2000 Általános iskolai tanító református hittanoktató

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Szilvási Nevelési-Oktatási Központ Szilvási Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi

Részletesebben

AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁR)

AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁR) AZ ÓVODA ÉS AZ ISKOLA KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2011. JANUÁR) Összeállította: Ladányiné Sütő Tünde Budapest 2011. január 1 Az óvoda iskola átmenet tapasztalatai 2010/2011. Elégedettségi mérést az

Részletesebben

Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0188

Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0188 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP Társadalmi megújulás operatív program A Társadalmi Megújulás Operatív Program célja olyan beavatkozások sikeres végrehajtása a 2007-2013-as programozási

Részletesebben

Továbbtanulási munkacsoport Fodorné Strausz Irma

Továbbtanulási munkacsoport Fodorné Strausz Irma Pályázati program: TÁMOP 3.3.2 Esélyegyenlőségi programok végrehajtásának támogatása A projekt címe: ESÉLYTEREMTÉS A BARCSI NEVELÉSI ÉS OKTATÁSI INTÉZMÉNYBEN TÁMOP-3.3.2-08/2-2008-0034 Továbbtanulási munkacsoport

Részletesebben

A Pályaválasztási Napok rendezvényén 324 tanuló válaszolt kérdéseinkre. A pályaválasztási napon válaszoló tanulók nemenkénti megoszlása

A Pályaválasztási Napok rendezvényén 324 tanuló válaszolt kérdéseinkre. A pályaválasztási napon válaszoló tanulók nemenkénti megoszlása 2017. KSH-Kőrösy A Pályaválasztási Napok rendezvényén 324 tanuló válaszolt kérdéseinkre. A kérdezett neme: A pályaválasztási napon válaszoló tanulók nemenkénti megoszlása fiú 45% lány 55% Hányadik osztályba

Részletesebben

Beiskolázási információk

Beiskolázási információk Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola Teleki-Blanka-Grundschule Beiskolázási információk Ö R Ö K Ö S ÖKOISK LA 2017/2018 A TELEKI Iskolánkban a pedagógiai munka legfőbb célja olyan tartalmas, bensőséges

Részletesebben

Továbbtanulásról szóló kérdőív középiskolások részére

Továbbtanulásról szóló kérdőív középiskolások részére Iskola azonosító sorszáma osztály sorszáma (A kérdező tölti ki a kérdőív kitöltetése előtt) Továbbtanulásról szóló kérdőív középiskolások részére Szia! Végzős középiskolások érettségi utáni terveivel kapcsolatos

Részletesebben

Öröm a gyerek. (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon)

Öröm a gyerek. (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon) Öröm a gyerek (Lorántffy Zsuzsanna ölében Sárospatakon) A gyerek az öröm, a reménység. Gyönge testében van valami világi; ártatlan lelkében van valami égi; egész kedves valója nékünk, mint a tavaszi vetés:

Részletesebben

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak

TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES TOLERANCIA WORKSHOP Tájékoztató pedagógusoknak COLORED GLASSES Tolerancia Workshop YFU Szervezetünk, a Youth For Understanding (YFU) egy nemzetközi, non-profit szervezet, mely 1951 óta

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról Pompor Zoltán szakmai vezető Megvan az ideje az ültetésnek (Préd 3,2) Pénz Szakember Új tartalmi keretek 21. századi tanulási környezet Létezik

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

JÁTSSZUNK SZAKMÁT! Avagy innovatív lehetőségek a pályaorientációban Kollégium általános iskolák szakiskola közötti együttműködés

JÁTSSZUNK SZAKMÁT! Avagy innovatív lehetőségek a pályaorientációban Kollégium általános iskolák szakiskola közötti együttműködés JÁTSSZUNK SZAKMÁT! Avagy innovatív lehetőségek a pályaorientációban Kollégium általános iskolák szakiskola közötti együttműködés Jó gyakorlatok - Műhelykonferencia 2015. augusztus 26. Csernyánszky Erzsébet

Részletesebben

HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI

HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI Célkitűzés A tanulók képességeit olyan szintre fejleszteni, amelyek eredményesen szolgálják az élethosszig tartó tanulás folyamatát, valamint növelik a munkaerő-piaci

Részletesebben

Oktatási kínálatunkról

Oktatási kínálatunkról Oktatási kínálatunkról Az általános iskolák honlapjaira elsõsorban ismerõsök (jelenlegi és volt diákok, szülõk) ugranak be" néhány futó pillanatra, hogy körülkémleljenek, történt-e valami érdemleges utolsó

Részletesebben

Nem vagy egyedül! Sőt, szinte mindenki küzd ezzel a problémával!

Nem vagy egyedül! Sőt, szinte mindenki küzd ezzel a problémával! Nehezen megy a szótanulás? Sokat dolgoztál már azon, hogy megtanuld a számodra elégséges szómennyiséget, mégis úgy érzed, napról-napra szállnak el fejedből a szavak? Nem vagy egyedül! Sőt, szinte mindenki

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Első szex Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység Tanulói

Részletesebben

A MEGVALÓSULT PROGRAM MUNKATERVE NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM 2014

A MEGVALÓSULT PROGRAM MUNKATERVE NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM 2014 Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0133 Pályázó neve: Körös Tehetséggondozó Egyesület Pályázó címe: 5600 Békéscsba, Derkovits 4. III.14. Program címe: Az érzelmek birodalma típusa Proramkezdés Érzelmeink

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

FELADATOM VAN. Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskola óraszáma: 1.

FELADATOM VAN. Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskola óraszáma: 1. FELADATOM VAN Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskola óraszáma: 1. VALLÁSPEDAGÓGIAI SZEMPONTOK Az óra témája Jónás történetéből kiindulva a személyes feladatok témaköre. Ötödikes korra a gyermekek egy része

Részletesebben

Megújuló köznevelési rendszerünk kihívásai református válaszok. Szontagh Pál igazgató

Megújuló köznevelési rendszerünk kihívásai református válaszok. Szontagh Pál igazgató Megújuló köznevelési rendszerünk kihívásai református válaszok Szontagh Pál igazgató Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el azt, amit láttunk és hallottunk. (ApCsel 4,20) Református helyzetkép 2014/2015 tanév

Részletesebben

Intézményértékelés összehasonlítása tanár és diák szemszögéből

Intézményértékelés összehasonlítása tanár és diák szemszögéből Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Intézményértékelés összehasonlítása és szemszögéből Képet készítette: adam44 Készítette: Bozóki Judit és minőségbiztosítási

Részletesebben

Pedagógustovábbképzés

Pedagógustovábbképzés Pedagógustovábbképzés 2016 Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene.(Fil.4.9.) Idevonatkozó jogszabályok: 277/1997. (XII.22.) Korm.rend.

Részletesebben

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők!

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők! Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. /: (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Előzetes információk a beiratkozásról

Részletesebben

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR

HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR HITÉLETI, MISSZIÓI ESEMÉNYNAPTÁR 2014-2015 Vezess hűségesen, és taníts engem, mert Te vagy szabadító Istenem, mindig Benned reménykedem. (Zsoltárok 25,5) Ebben a tanévben is kérjük Isten segítségét, vezetését

Részletesebben

I. Központi szervezésű képzések

I. Központi szervezésű képzések I. Központi szervezésű képzések Cím: Megújuló katechézis, 2017. Időtartam: 2 alkalom (2x7 alkalom) Össz.: 14 óra (14x45 perc) Összes kredit érték a lelkésztovábbképzésben: 10 Egy alkalmon való részvétel

Részletesebben

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge 9/A 1. Milyen elvárásai vannak iskolánkkal kapcsolatban? Kérjük, állítson fel fontossági sorrendet az 1-5 skála felhasználásával. Vigyázzon arra, hogy az 1. és 2. helyre maximum két területet jelölhet!

Részletesebben

Az osztályf nöki órák helyzetér l MÚLT-JELEN-JÖV

Az osztályf nöki órák helyzetér l MÚLT-JELEN-JÖV Az osztályf nöki órák helyzetér l MÚLT-JELEN-JÖV Az osztályf nöki órák közvetlen el dje a szabad beszélgetések" órája, 1947-ben került a tantervbe azzal a céllal, hogy a gyerekeket érdekl és érint kérdésekr

Részletesebben

1-es csoport

1-es csoport 1-es csoport 2-es kiscsoport 3-as csoport 4-es csoport Küldetésünk: Feladatunk az evangélikus, keresztény szellemiségű nevelés a gyermekek személyiségének kibontakoztatásával, az érzelmi élet kiteljesítésével,

Részletesebben