NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR AGRÁRMŰSZAKI, ÉLELMISZERIPARI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI INTÉZET

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR AGRÁRMŰSZAKI, ÉLELMISZERIPARI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI INTÉZET"

Átírás

1 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR AGRÁRMŰSZAKI, ÉLELMISZERIPARI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI INTÉZET RÉSZJELENTÉS Preciziós növénytermesztés c. kutatás-fejlesztési szerződés keretében végzett munkáról OM szerződés száma: OM-00305/2001 Nyílvántartási szám: 4/037/2001 Témafelelős: Prof. Dr. Neményi Miklós intézetigazgató Mosonmagyaróvár február 15.

2 9. Talajellenállási térképek felvétele, erő- és munkagépek automatikus irányítása, növényvédelmi feladatok gépi hátterének fejlesztése, hozamtérképek felvételi technikájának fejlesztése 9/a. Térinformatikai kutatások (alapkutatás) I. A kutatási témához kapcsolódó vásárlások. II. Az RDS és Agrocom ACT hozammérő rendszerek közötti adatátvitelt biztosító módszer kidolgozása. III. Új precíziós növénytermesztési kísérlet beállítása. IV. Az Agrárműszaki-élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet eddig megjelent publikációi a precíziós növénytermesztés témakörében. I. A kutatási témához kapcsolódó vásárlások Az Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet a kutatási programhoz kapcsolódóan az elmúlt időszakban a következő vásárlásokat eszközölte: RDS Marker Guide System DGPS műholdat figyelő computerrel, RDS Plot Plan Precision Farming szoftver, kiegészítő egység az RDS Marker Guide System-hez. Egyéb beszerzések: Agrocom ACT hozammérő rendszer (a már meglévő tápanyag-visszapótlási rendszer kiegészítése), infravörös kamera és a hozzátartozó kiértékelő szoftver, MapInfo Professional v6.5 szoftver, talajnedvesség mérő szonda. A fenti beszerzések nem a Precíziós növénytermesztés c. NKFP Program terhére történtek. II. Az RDS és Agrocom ACT hozammérő rendszerek közötti adatátvitelt biztosító módszer kidolgozása. 1. A két rendszer térbeli adatbázisainak elemzése 1.1. Az RDS rendszer adatbázisának elemzése Az RDS hozammérő rendszer a gyűjtött adatokat ADIS (Agricultural Data Interchange Syntax) formátumban rögzíti, mely megfelel a Draft International Standard ISO/DIS szabványnak. A karakterek oszlopokat alkotnak, melyek az elválasztó jel. Minden sorban az első oszlop karaktersora adott, az adatok típusát határozza meg, valamint 6 karakterhelyen a munka számát jelzi. A Hermes adatnaplózó egység által rögzített hozam-adat fájl szerkezete a következő: 1. Fejléc adatai. 2. Kiegészítő adatok. (A Ceres 2 F1 F12 funkcióbillentyűk által beállított paramétereket tartalmazza.) 3. Hozamadatok 4. Összefoglaló adatok. 5. Fájl vége. (EN, EZ).

3 A dy fájl képe (kivonat az Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet által én Ács mellett a 0419/18-27 hrsz.-ú területen felvett hozamfájlból): RDS Technology Ceres 2 Yield EN ZN A fájl nevében a dy a Dynamic logging, azaz a folyamatos adatnaplózás kifejezésre utal, az első három számjegy a munka számára (002) a következő három pedig a tábla számára (000) amennyiben előzőleg meg lett adva. A kiterjesztés gyakorlatilag sorszámot jelent az azonos területen rögzített fájlok esetében. A fejléc = Header Definition line (feljéc definíciós sor). RDS Technology Ceres 2 Yield A munka a cég az adatrögzítő a szoftver idő Kiegészítő adatok = Normal Definition line (normál definíciós sor). = Normal Value line (normál érték sor).

4 A felhasználó által meghatározott funkciók (F 1-12) 6 = Normal Definition line (normál definíciós sor). = Normal Value line (normál érték sor). A felhasználó által meghatározott funkciók 12 (F12 = a tábla száma, ez esetben nem volt beállítva.) = normál definíciós sor Hozamadatok = Normal Value line (normál érték sor). A munka pillanatnyi hozam akkumulált hozam Y X lezáró karakter. 2.sz 450 8, (* A GPS vétel minőségére utal) Összefoglaló adatok Normál definíciós sor. Normál érték sor. Munka terület mennyiség t 91,1 225,4 1718,9 tonna ** Normál definíciós sor.

5 Munka Hl átlag növényfajra utaló kalibrációs faktor 7 20,1 (**A magas értékek azt jelzik, hogy a Hermes adatnaplózó egységben az adott paraméterek a munka megkezdése előtt nem lettek nullázva, kumulált értékeket mutatanak.) Fájl vége EN ZN 1.2. Az AgroCom ACT adatbázisának elemzése AGROCOM hozammér ő rendszer / szabályozott kijuttatás Hozam/Alkalmazá si térképek *.MWK fájlok Kijuttatási (vezérl ő)adat ok *.EXP files Nyers adatok *.AFT, *.GRN, *.ANL, *.FLG fájlok PCMCIA AGRO-MAP Megbízás beállítás Nyers adatok *.AFT, *.GRN, *.ANL, *.FLG fájlok Kijuttatási (vezérl ő) adatok *.EXP fájlok AGRO-MAP Basic 1. ábra. Az AgroMap Basic szoftver belső adatáramlása Az Agrocom ACT rendszerben a hozamadatok rögzítése.gpc kiterjesztésű fájlokba történik, melyek mellet egy CARD.out fájl szerepel még a PCMCIA kártyán. A fájlok az AgroMap megbízás beállítás programban olvashatók be, a program.aft kiterjesztésű fájlokat hoz létre azokból. Ez a fájl aztán az AgroMapBasic programban, mint nyersadat megnyitható. Fejléc AGRO-MAP.AFT,VERSION 01.04,01,<megbízás száma>,<név >,<tábla >,<növény >,<vezető >,<gép >, nein,;;hozam;;;;;;;;nedvesség;,<a fájl megnyitottságát jelző címke >,<tábla száma >, ahol: AGRO-MAP.AFT,VERSION 01.04,01 (01 = AFT file fejléc, 04 = formátum revizió) <a megbízás azáma> a megbízás száma az AGRO-MAP megbízás beállítás <név> a gazdaság vagy az ügyfél neve <tábla > a tábla neve <növény > növényfaj <vezető> a vezető neve <gép > a gép típusa (száma) nein fix címke ;;hozam;;;;;;;;nedvesség; fix cimke (telepítési nyalvtől függ) 1 1 ha a fájl nincs megnyitva,0 ha a fájl meg lett nyitva

6 <tábla száma> a tábla száma Az általunk rögzített fájl esetében: AGRO-MAP.AFT,VERSION 01.03,01,192,,,,,,nein,;;Ertrag;;;;;;;;Kornfeuchte;;,0, Mivel a betakarítás nem előre megírt megbízás alapján történt, hanem a helyszínen, mint új ismeretlen megbízás lett elindítva, a kiegészítő információk hiányoznak a fájlból. (Ezek később hozzárendelhetőek.) Adatsorok <szélesség>,<hosszúság >,<hozam >,<helyi idő>,<sebesség >,<címsor>,<az adatrögzítés ideje>,<vett műholdak >,<GPS állapot >,<dátum >,<nedvesség >,<határoló jel>[cr][lf] <szélesség > ::= WGS 84, decimális formában < hosszúság >::= WGS 84, decimális formában <hozam> ::= hozam t/ha <helyi idő> ::= időbejegyzés, legfeljebb 7 ASCII karakter <sebesség> ::= a betakarítógép haladási sebessége, km/h <címsor> ::= GPS információ, ASCII decimális számok <adatrögzítés ideje> ::= GPS információ, ASCII decimális számok <vett műholdak> ::= az éppen befogott műholdak száma, GPS információ, ASCII decimális számok <GPS állapot > ::= GPS információ, legfeljebb 4 decimális szám (ASCII) <dátum> ::= <nap>.<hónap>.<év> <nedvesség> ::= szemnedvesség %-ban, <határoló jel> ::= a sort záró jel Az általunk rögzített fájl esetében: N ,E ,10.2,115947,000,000,01,8,2, ,16.3, N ,E ,09.7,115952,000,000,01,8,2, ,16.3, N ,E ,07.5,115957,000,000,01,8,2, ,16.3, N ,E ,07.5,120002,000,000,01,8,2, ,16.3, N ,E ,07.3,120008,000,000,01,8,2, ,15.2, N ,E ,07.1,120013,000,000,01,8,2, ,15.2, N ,E ,07.3,120018,000,000,01,8,2, ,15.2, N ,E ,06.1,120023,000,000,01,8,2, ,15.2, N ,E ,06.7,120028,000,000,01,8,2, ,15.2, A fájl az RDS hozamfájltól eltérően összefoglaló adatokat, ill. záró sort nem tartalmaz. Az adatok között a tengerszint feletti magasság nem szerepel, mivel az ACT egység DGPS vevője ezt a paramétert nem méri (2 dimenziós). 2. A különböző adathalmazok térbeli ábrázolása

7 A hozammérő rendszerekkel gyűjtött helyspecifikus információk a rendszerek részét képező térinformatikai szoftverekkel digitális térképi formában megjeleníthetőek Az RDS rendszer hozamadatainak megjelenítése az RDS PF szoftverben Az RDS rendszer esetében a Ceres 2 fedélzeti számítógép által gyűjtött adatokat a Hermes adatnaplózó egység rögzíti floppy lemezre. Az információ, mint nyersadat a PC-re installált RDS PF szoftverbe tölthető be. A nyers adatokból első lépésben a betakarítógép nyomvonaltérképe állítható elő (2. ábra). A nyers adatok beolvasásakor lehetőség van több különálló fájl beolvasására és azok egyesítésére (amennyiben szomszédos területek adatait tartalmazzák). 2. ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen felvett nyomvonaltérkép. A beolvasott hozamadatokból elkészíthető a hozamtérkép, a mért értékek köré automatikus határvonal kérhető, a szemléletességet jelmagyarázat és hisztogram segíti. A hozamtérkép három féle nézetben hozható létre (3./a,b,c ábra).

8 3.a és b ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen felvett hozamtérkép hálószerű (a) és foltszerű (b) ábrázolással 3.c ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen felvett hozamtérkép interpolált ábrázolással Annak ellenére, hogy az RDS hozammérő rendszer a hozam mellett több más paramétereket is (helyspecifikusan) rögzítését, az RDS PF szoftverben csak a hozamadatokból hozható létre térkép, így pl. a nedvesség és a magassági adatok nem ábrázolhatóak térkép formájában. Sem a nyers adatokat, sem az elkészült térképeket nem lehet a szoftverben részekre bontani, így nincs lehetőség a tábla egyes részeinek leválasztására, ill. amennyiben egy fájlban több tábla adatai is szerepelnek, az egyes táblákról különálló térkép készítése nem lehetséges. Ez esetben a hozam információk (átlag hozam, az egyes hozamkategóriák gyakorisága) is természetesen a teljes hozamtérképre vonatkoznak.

9 2.2 Az Agrocom ACT rendszer adatainak megjelenítése az AgroMap Basic szoftverben Ez Az AgroMap Basic szoftver az - RDS rendszeréhez képest sok lehetőséget kínál a felhasználónak a térképi megjelenítés tekintetében. 4. ábra. A nyers adatok (alap ábrázolás) (AgroMap Basic) 5. ábra. A nyers adatok kör, négyszög ill. sokszög fedőelemekkel történő ábrázolása (AgroMap Basic) Az 5. ábrán látható ábrázolási módok esetében kiválasztható a szemléltetni kívánt adatoszlop. Ilyenkor az eltérő nagyságú értékek eltérő színnel jelennek meg a térképen, a megjelenés már hasonló a hozamtérképhez (6. ábra). 6. ábra. A nyers hozamtérkép (AgroMap Basic)

10 A felvett nyersadatok köré tábla határvonalat hozzá kell rendelni (GPS vevővel felvett határvonal), vagy megrajzolható, illetve a program automatikusan generálja. Lehetőség van a nyersadatok szerkesztésére is. A hibás, esetleg felesleges pontok törölhetők, így a tábla egyes részei leválaszthatóak és külön értékelhetőek, ugyanígy ha egy fájl több tábla adatait is tartalmazzák, azok szintén leválaszthatóak. A hozamtérkép a nyersadatokból egyszerűen, elkészíthető, a folyamat során többféle beállítási lehetőség van, így pl. Megválasztható az interpolálási eljárás (kriging, vagy átlag érték) és annak sugara is. 7. ábra. A kész hozamtérkép (AgroMap Basic) Az AgroMap Basic szoftverben az adatbázis más adatoszlopából is lehet térképet készíteni, így a tábla szemnedvesség térképe is elkészíthető. 3. Eddig nem alkalmazott paraméterek megjelenítése Minél több és minél részletesebb információ áll rendelkezésünkre, annál nagyobb biztonsággal és pontossággal hozhatók meg az agrotechnológiai döntések. Az Agrocom ACT rendszernél a hozam mellett csak a nedvességet értékek rögzítése történik, ezekből az AgroMap Basic szoftverrel szintén készíthető térkép (8. ábra). Az RDS rendszer lévén, hogy DGPS vevője háromdimenziós az előzőeken kívül a magasság értékeket is rögzíti. A hozzá tartozó szoftver azonban nem alkalmas sem a nedvesség, sem a magasság adatok térképi megjelenítésére. 8. ábra. Nedvességtérkép (Agrocom ACT)

11 4. Kidolgozása az RDS rendszerrel felvett adatok Agrocom ACT rendszerrel felvett adatok Agrocom ACT rendszerbe való átviteli lehetőségének ill. feldolgozásának Adva van két hozammérő rendszer által felvett adatbázis ill. a rendszerekhez tartozó feldolgozó-térképező szoftverek. Az RDS rendszer adatbázisa több információt tartalmaz, de mivel szoftvere csak néhány alap funkcióval rendelkezik, a benne rejlő potenciálnak csak töredéke használható ki (csak hozamtérkép készíthető). Az AgroMap Basic program sokkal komolyabb szoftver, de a hozzátartozó adathalmaz kevesebb információt hordoz (nincs magasságmérés). Ezért és más gyakorlati szempontok (különböző gyártmányú munka- és erőgépek együttes alkalmazása) miatt is kívánatos lenne, ha a különböző hozammérő rendszerek egymással kompatibilisek lennének, azaz: az általuk rögzített fájlokat a többi rendszer és azok szoftverei is kezelni tudnák. 4.1 Az Agrocom ACT rendszer által gyűjtött hozamadatok bevitele az RDS PF szoftverbe Az RDS PF szoftverben lehetőség van - többek között - a Claas hozamadatok importálására. Az Agrocom ACT rendszerrel gyűjtött nyers hozamadatok (.gpc) azonban nem vihetőek át közvetlenül, csak az.aft kiterjesztésű fájlok, melyek a nyersadatok AgroMap Basicbe való beolvasással nyerhetünk. Az Agrocom ACT adatok RDS-be való átvitele kisebb jelentőséggel bír, mert egyrészt az átvitelhez kell az AgroMap Basic, másrészt az RDS PF szoftverrel csak hozamtérképet készíthetünk az adatokból, míg a rendszer saját programjával nedvesség térképet is. 4.2 Az RDS rendszerrel gyűjtött hozamadatok átvitele az AgroMap Basic szoftverbe Az ilyen irányú adatátvitel nagyobb jelentőséggel bír, tekintve, hogy az AgroMap Basic többrétű térképező szolgáltatást nyújt, az RDS adatbázisa pedig több helyspecifikus információt hordoz. Az RDS nyers hozamfájl mint Agrocom nyersadat természetesen nem olvastatható be az AgroMap Megbízás Beállítás programban, és közvetlenül nem is importálható. Ahhoz, hogy a rögzített helyspecifikus információt importálni tudjuk az AgroMap Basic programba, a megfelelő adatoszlopokból egy olyan kiterjesztésű fájlt kell készíteni, amelyet az adott szoftver, mint import formátumot ismer (esetünkben txt ). Ehhez ismerni kell az RDS hozamfájl szerkezetét. A fájlból természetesen csak a nekünk szükséges adatoszlopokat visszük át. sorszam hozam nedvesseg y x magassag , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 , , , , , , , , , , , , ,12 5,5 47, , , , , , , , , , , , , , ábra. Az RDS hozamfájlból létrehozott importfile (.txt) az AgroMap Basic szoftverhez Az AgroMap Basic szoftverben az importálás menüben a fájl kiválasztható, majd a szokásos importálási folyamat alkalmazható. Ezt követően az adatok mint nyers hozamtérkép jeleníthetőek meg, ill..aft kiterjesztésű fájlként, tehát az Agrocom ACT rendszer saját (beolvasott) nyersadat fájljaként elmenthetőek és kezelhetőek. Ez azért jelentős igazán, mert így a táblákról olyan adatokat is meg lehet jeleníteni térkép formájában amelyeket eddig vagy az adatgyűjtés vagy az adatfeldolgozás-ábrázolás hiányosságai miatt nem lehetett. Következésképpen lehetőség nyílik, hogy újabb tényezőket is figyelembe vegyünk az agrotechnikai döntések meghozásakor (pl. a táblán belüli magasságviszonyokat tápanyag visszapótláskor).

13 10. ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen RDS rendszerrel felvett, AgroMap Basic-ben ábrázolt hozamtérkép 11. ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen RDS rendszerrel felvett, AgroMap Basic-ben ábrázolt nedvességtérkép 12. ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen RDS rendszerrel felvett, AgroMap Basic-ben ábrázolt magasságtérkép

14 5. ábra. Kidolgozása annak az eljárásnak, amelynek révén a tábla bármely definiált részéről korrekt hozamtérkép készíthető Az RDS rendszerrel készített hozamtérképek esetén gondot jelent, hogy a térkép ill. a nyers adatok nem szerkeszthetőek, azaz a tábla egyes részeit nem lehet leválasztani. Tehát, az egy fájlban rögzített adatokat- adott esetben több tábla helyspecifikus adatbázisát csak egyként lehet kezelni. Ilyen probléma merült fel az Agrárműszaki Intézet precíziósgazdálkodási kísérlete során is. Az kísérleti tábla egy 55ha-os terület egyik része (nagyjából 33ha), mely 1999-ben külön lett betakarítva, de 2000-ben technológiai okokból a teljes terület betakarítása egyben történt. Az ismertetett okok miatt 2000-ben csak az 55ha-os területről lehetett hozamtérképet készíteni, így a 33ha-os terület hozamadatait nem lehetett pontosan meghatározni, ill. az előző évivel összehasonlítani. Tekintve, hogy az AgroMap Basic szoftver kellő lehetőséget kínál a nyersadatok szerkesztésére a megoldást ez esetben is az RDS hozamfájl korábban ismertetett transzformálása jelenti. A transzformált fájlt importáljuk az Agrocom rendszer szoftverébe, majd miután nyersadatként elmentjük, a rendszer saját adataihoz hasonlóan szerkeszthető. Ennek során a számunkra felesleges pontok törölhetőek, bizonyos táblarészek leválaszthatóak, a vizsgált táblarész köré új körvonal szerkeszthető. Ezt követően az így körülhatárolt táblarész hozam-, nedvesség- és magasság térképe elkészíthető, az eredmények csak a kiválasztott területre vonatkoznak. 13. ábra. Az 55ha-os terület hozamtérképe az RDS rendszer adataiból az AgroMap Basic szoftverben

15 14. ábra. A levágott 33ha-os táblarész és az ennek megfelelően módosult hisztogram Ez a transzformáció lehetővé tette, hogy a teljes 55ha-os területről elkészülhessen a nedvesség és magasságtérkép is. A szabad adatátvitel megteremtése a két hozammérő rendszer között azért bír nagy jelentőséggel, mert így lehetőség van a két rendszer kombinált alkalmazására, illetve olyan felhasználására, melyben mindkét rendszer előnyös tulajdonságai kerülnek előtérbe. III. Új precíziós növénytermesztési kísérlet beállítása Az Agrocom ACT hozammérő rendszer a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Deutz-Fahr M típusú betakarító gépére lett felszerelve. A rendszer beüzemelését az Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet munkatársai végezték a NYME MÉK tangazdaságának területén. Az új kísérleti terület a Mosonmagyaróvár mellett fekvő 80/1 jelű tábla megközelítően 15 haos része. A területen kukorica termesztése történik. A betakarításra 2001 októberében került sor. A területről hozam- és szemnedvesség térkép készült.

16 15. ábra. A kísérleti terület hozamtérképe 16. ábra. A kísérleti terület szemnedvesség-térképe A kiséleti területen 2001 novemberében rács mintavétel történt. Az 50x50 méteres rácselemeken belül, az átlók mentén szabványos mintavétel történt, a terület 63 átlagminta jellemzi. A rácspontok felkeresése DGPS-es navigációval történt.

17 17. ábra. A kísérleti területen alkalmazott rács mintavételi terv (A pontok a rácselemek sarokpontjai) A talajminták analízise folyamatban van, a kapott eredményeknek megfelelő helyspecifikus műtrágya kijuttatásra 2002 tavaszán kerül sor.

18 IV. Az Agrárműszaki-élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet eddig megjelent publikációi a precíziós növénytermesztés témakörében: Mesterházi P. Á. Neményi M. Pecze Zs. (2002): GPS szoftverek átjárhatósága. MTA Agrár-Műszaki Bizottság, 26. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás, Az előadások tartalmi összefoglalói. Mesterházi P. Á. Pecze Zs. Neményi M. (2001): A precíziós növényvédelmi eljárások műszaki-térinformatikai feltételrendszere. Növényvédelem. 37 (6), Neményi M. (2001): Gondolatok egy PhD védés kapcsán. Mezőgazdasági Technika 12. Sz. 5p. Neményi M. Mesterházi P. Á. Gyulai I. (2001): A kemikáliák helyspecifikus kijuttatásának műszaki feltételrendszere az agrárgazdaságban, különös tekintettel a környezetvédelemre. II. Környezettudományi Tanácskozás Előadásai, 2001, (szerk. Dr. Nagy Géza CSc.) Neményi M. Pecze Zs. Mesterházi P. Á. Kiss, E. (2001): Engineering Environment of the precision crop production. Hungarian Agriculturral Engineering, in print. Neményi M. Pecze Zs. Mesterházi P. Á. Németh T. (2001): A precízióshelyspecifikus növénytermesztés műszaki és térinformatikai feltételrendszere. Növénytermelés (in print). Neményi M. - Pecze Zs. Stépán Zs.-Kacz K.-Szaxon A. (2001): A precíziós növénytermesztés műszaki tapasztalatai. Kutatási És Fejlesztési Tanácskozás előadásainak tartalmi összefoglalói. 7. Neményi M. (2001): Gondolatok a precíziós növénytermesztés műszaki és informatikai feltételrendszerének helyzetéről. Varga János és Kolbai Károly emlékülés előadásai, NYME MÉK Mosonmagyaróvár kiadványa, p. 31. Pecze Zs. Neményi M Debreczeni K. Csatho P. Árendás T. (2001): Helyspecifikus tápanyagvisszapótlás kukoricára. Növénytermelés, megjelenés alatt. Pecze Zs.- Neményi M.- Mesterházi P.Á.- Stépán Zs., NYME- Kiss E., IKR Rt. Bábolna (2001): Termés- és talajadatokra alapozott helyspecifikus műtrágya-kijuttatás. Kutatási És Fejlesztési Tanácskozás előadásainak tartalmi összefoglalói. 40. Pecze Zs. Neményi M. - Mesterházi P.Á.:2001. A helyspecifikus tápanyagvisszapótlás műszaki háttere. Mezőgazdasági Technika. 42,02. Pecze, Zs. Neményi, M. Mesterházi, P. Á. Stépán, Zs. (2001): The function of the geographic information system (GIS) in precision farming. IFAC/CIGR 4 th International Workshop on Artifical Intelligence in Agriculture June 6-8, 2001 Budapest, Hungary p. Tudományos értekezés: A témában. A precíziós (helyspecifikus) növénytermesztés feltételrendszere címmel doktori (PhD) értekezés születtet. Készítette: Dr. Pecze Zsuzsanna A Programvezető: Dr. Debreczeni Béláné, az MTA doktora B Programvezető: Dr Kismányoky Tamás, az MTA doktora Témavezető: Dr. Neményi Miklós, az MTA doktora

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Mezőgazdaságtudományi Kar, Mosonmagyaróvár AGRÁRMŰSZAKI, ÉLELMISZERIPARI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI INTÉZET "A" Programvezető "B" Programvezető Prof.

Részletesebben

Műszaki informatikai fejlesztések. Műszaki-informatikai-technológiai fejlesztések. Prof. Dr. Neményi Miklós CMHAS Dr. Milics Gábor

Műszaki informatikai fejlesztések. Műszaki-informatikai-technológiai fejlesztések. Prof. Dr. Neményi Miklós CMHAS Dr. Milics Gábor Műszaki-informatikai-technológiai fejlesztések Dr. Milics Gábor Prof. Dr. Szakál Pál - Prof. Dr. Neményi Miklós CMHAS Műszaki informatikai fejlesztések Műszaki informatikai fejlesztések A műszaki informatikai

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet

Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mosonmagyaróvár Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet DOKTORI (PhD) TÉZISEK Összefoglaló Development of measurement

Részletesebben

8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK

8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK 8. FELADAT: AUTOMATIKUS IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK Felelős: -dr. dr. Fekete András, BKÁE, ÉTK, Fizika - Automatika Tanszék, Budapest - dr. Földesi István, Kovács László, FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet,

Részletesebben

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel

GIS adatgyűjtés zseb PC-vel GIS adatgyűjtés zseb PC-vel Mit jelent a midas GIS kifejezés? Mapping Information Data Acquisition System Térképi Információ- és Adat Gyűjtő Rendszer Terepi adatgyűjtés a felhasználó által definiált adatbázisban.

Részletesebben

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán

Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán Barkász Zsuzsanna Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Székesfehérvár, 2009. Térinformatika gyakorlati alkalmazási lehetőségei a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

NKFP 4/037/2001. Budapest. 2002. február 15.

NKFP 4/037/2001. Budapest. 2002. február 15. SZAKMAI RÉSZJELENTÉS NKFP 4/037/2001. Preciziós növénytermesztés Budapest 2002. február 15. ÖSSZEFOGLALÁS A kísérleti területek térinformatikai rendszerének kialakítása, GIS rendszer tervezésének módszertana

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja

Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja A PubMed Medline adatbázis internet címe: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed

Részletesebben

A FÖLDHASZNÁLAT OPTIMATIZÁLÁSÁBAN REJLŐ LEHETŐSÉGEK HAZÁNKBAN AZ EU-CSATLAKOZÁS KÜSZÖBÉN

A FÖLDHASZNÁLAT OPTIMATIZÁLÁSÁBAN REJLŐ LEHETŐSÉGEK HAZÁNKBAN AZ EU-CSATLAKOZÁS KÜSZÖBÉN Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézete Budapest, Herman Ottó út 15. Tel.: 356-3694 Fax: 355-1440 E-mail: gislab@rissac.hu * Web: www.taki.iif.hu NÉMETH Tamás, SZABÓ József,

Részletesebben

Precíziós talajművelés, és eszközeinek kereskedelme

Precíziós talajművelés, és eszközeinek kereskedelme Precíziós talajművelés, és eszközeinek kereskedelme Készítette: Tóth Éva Bevezető Mezőgazdasági válság ingadozó felvásárlási árak az időszakos túltermelés az időjárási szélsőségek növekedése a bizonytalan

Részletesebben

NÖVÉNYVÉDELEM. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYVÉDELEM. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYVÉDELEM Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Alapvető ellentmondás a célfelület heterogén a kezelés homogén Történeti áttekintés Kezdet 60-70-es évek USA (hadiipar)

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 14. GIS feldolgozás, méréselőkészítés Desktop méréselőkészítés Méréselőkészítés a kontrolleren

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával TeIR Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1 BEVEZETÉS Az útmutató célja

Részletesebben

A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei

A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt Csete László "Precíziós növénytermesztés" NKFP projekt konferencia Bábolna 2004. június 7-8. 1 A precíziós mezőgazdaság egy olyan farm

Részletesebben

Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez

Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez Útmutató a MATARKA adatbázisból való adatátvételhez A MATARKA - Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetı adatbázisa a következı címrıl érhetı el: http://www.matarka.hu/ A publikációs lista kinyerése

Részletesebben

Projekt-honlap: http://www.tamop421b.nyme.hu/ FELHASZNÁLÓI OLDAL Falhasználó: nyme pwd: tamop421b

Projekt-honlap: http://www.tamop421b.nyme.hu/ FELHASZNÁLÓI OLDAL Falhasználó: nyme pwd: tamop421b A program címe:a felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül TÁMOP-4.2.1/B/-09/1/KONV-2010-0006 Szellemi, szervezeti és K+F Infrastruktúra fejlesztés

Részletesebben

Surveylab Ltd. Egy test, több lélek (ike300 GPS vevő)

Surveylab Ltd. Egy test, több lélek (ike300 GPS vevő) Surveylab Ltd iketm Egy test, több lélek (ike300 GPS vevő) Miből áll iketm? Lézeres távolságmérő Digitális kamera GPS Adatrögzítés Pocket PC 2003 operációs rendszerrel Elektronikus tájoló Dőlésérzékelő

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár Kukorica hibridek alkalmazkodóképességének jellemzése termésstabilitás vizsgálatokkal a Magyar Kukorica Klub TOP20 kísérleteinek 2015. évi eredményei alapján Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet,

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS LISTA MAGYAR NYELVEN, LEKTORÁLT FOLYÓIRATBAN MEGJELENT:

PUBLIKÁCIÓS LISTA MAGYAR NYELVEN, LEKTORÁLT FOLYÓIRATBAN MEGJELENT: PUBLIKÁCIÓS LISTA MAGYAR NYELVEN, LEKTORÁLT FOLYÓIRATBAN MEGJELENT: 1., Kalmárné Hollósi, E. Kalmár, S. (2000): Friss zöldségek és gyümölcsök értékesítési formái New Jersey államban. Gazdálkodás XLIV.

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere. Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt.

A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere. Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt. A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere Orbán Ernő Marketing menedzser Gépkereskedelmi üzletág KITE Zrt. Precíziós gazdálkodás a KITE értelmezésében Olyan műszaki, informatikai, információstechnológiai

Részletesebben

2010. február 2-án rendezi meg szokásos évi-, sorrendben a XXXIV. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozását.

2010. február 2-án rendezi meg szokásos évi-, sorrendben a XXXIV. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozását. Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Agrárműszaki Bizottság Tisztelt Cím! Kedves Kolléga! Értesítem, hogy az MTA Agrárműszaki Bizottsága 2010. február 2-án rendezi meg szokásos évi-, sorrendben

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közlekedési adatbázisok

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése

Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Multifunkcionális, multimédia elemeket tartalmazó mobil elérésű távoktatási tananyag összeállítása és tesztelése Busznyák János bjs@georgikon.hu Veszprémi Egyetem, Georgikon, Mezőgazdaságtudományi Kar,

Részletesebben

Sajtóinformáció február 1 /5

Sajtóinformáció február 1 /5 1 /5 Tökéletes szórás DLG elismerés az ASW 271 és ADS 120 trágyaszóróknak 2015 tavaszán a Fliegl bemutatta a legújabb fejlesztését: egy mérőállomást a trágyaszórók vizsgálatához. Akár 30 méter szélességig,

Részletesebben

A precíziós gazdálkodás beruházásainak megtérülése

A precíziós gazdálkodás beruházásainak megtérülése 246 gazdálkodás 53. ÉVFOLYAM 3. SZÁM A precíziós gazdálkodás beruházásainak megtérülése SMUK NORBERT MILICS GÁBOR SALAMON LAJOS NEMÉNYI MIKLÓS Kulcsszavak: precíziós gazdálkodás, beruházás, megtérülés,

Részletesebben

Németh Tamás 1, Harnos Zsolt 2, Neményi Miklós 3

Németh Tamás 1, Harnos Zsolt 2, Neményi Miklós 3 Precíziós növénytermesztés hatékonyság növelés és környezetterhelés csökkentés Németh Tamás 1, Harnos Zsolt 2, Neményi Miklós 3 1 MTA TALAJTANI ÉS AGROKÉMIAI KUTATÓINTÉZET 2 SZENT ISTVÁN EGYETEM, KERTÉSZETTUDOMÁNYI

Részletesebben

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK GISopen 2011 2011. március 16-18. Konasoft Project Tanácsadó Kft. Maros Olivér - projektvezető MIÉRT MOBIL TÉRKÉPEZÉS? A mobil térképezés egyetlen rendszerben

Részletesebben

Válassza Ön is az ideális kombinációt!

Válassza Ön is az ideális kombinációt! Válassza Ön is az ideális kombinációt! A j ö v ő b e t e k i n t ő m e g o l d á s B E M U TAT K O Z Á S Már több mint 16 éve, 1997 óta fejlesztünk és forgalmazunk mezőgazdasági szoftvereket, elsősorban

Részletesebben

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK KITE Bérgép Célunk a KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ mezőgazdasági termelés műszaki és technológiai biztosítása! AJÁNLATOK 2016 2 A KITE Zrt. Magyarországon, sőt Európában egyedülálló módon komplex

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

BT-R820 Használati utasítás BT-R820 Wireless GPS Egység Használati utasítás Dátum: Szeptember, 2006 Verzió: 1.1

BT-R820 Használati utasítás BT-R820 Wireless GPS Egység Használati utasítás Dátum: Szeptember, 2006 Verzió: 1.1 BT-R820 Wireless GPS Egység Használati utasítás Dátum: Szeptember, 2006 Verzió: 1.1 1. oldal TARTALOMJEGYZÉK 0. Gyors telepítés...3 1. Bevezetés...4 1.1 Áttekintés...4 1.2 Fő jellemzők...4 1.3 Alkalmazási

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE

TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE A Word sok előre elkészített típus dokumentummal rendelkezik. Ezek használatához válasszuk a Fájl menü Új dokumentum menüpontját. Itt több különböző kategóriába rendezve találhatjuk

Részletesebben

Változtatások végrehajtása a kijelző beállításaival

Változtatások végrehajtása a kijelző beállításaival Változtatások végrehajtása a kijelző beállításaival Motion Picture kiválasztásához. Ez a mód lehetővé teszi a kijelző fényerejének beállítását, a gombok megvilágítási színének módosítását és a kijelző

Részletesebben

Bár a szoftverleltárt elsősorban magamnak készítettem, de ha már itt van, miért is ne használhatná más is.

Bár a szoftverleltárt elsősorban magamnak készítettem, de ha már itt van, miért is ne használhatná más is. SZOFTVERLELTÁR FREE Amennyiben önnek vállalkozása van, akkor pontosan tudnia kell, hogy milyen programok és alkalmazások vannak telepítve cége, vállalkozása számítógépeire, és ezekhez milyen engedélyeik,

Részletesebben

GNSS a precíziós mezőgazdaságban

GNSS a precíziós mezőgazdaságban GNSS a precíziós mezőgazdaságban 2015.10.27. 1/14 GNSS a precíziós mezőgazdaságban Horváth Tamás Alberding GmbH GPS25 Konferencia Műholdas helymeghatározás Magyarországon 1990-2015 2015. október 27., Budapest

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tanmenet

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tanmenet Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tanmenet Adatbázis-kezelés Access XP-vel TANMENET- Adatbázis-kezelés Access XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Access XP használatába 2 tanóra (90 perc)

Részletesebben

A standard INFOR ERP LN 6.1 megoldás és fejlesztés kombinációja, a Pénzforgalmi előrejelzés megfelelő alapot nyújt egy vállalkozás pénzügyi

A standard INFOR ERP LN 6.1 megoldás és fejlesztés kombinációja, a Pénzforgalmi előrejelzés megfelelő alapot nyújt egy vállalkozás pénzügyi INFOR ERP Ln 6.1 - LIKVID Pénzügyi likviditás 2009 november 4. M.Nagy Zsuzsa nagy..zsuzsa@snt.hu www.snt.hu 1 A megoldás A standard INFOR ERP LN 6.1 megoldás és fejlesztés kombinációja, a Pénzforgalmi

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR Biológiai Rendszerek Műszaki Intézete Doktori Iskola vezetője: PROF. DR. NEMÉNYI MIKLÓS DSc Témavezetők:

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Sharpdesk Információs útmutató

Sharpdesk Információs útmutató Sharpdesk Információs útmutató Tartsa meg ezt a kézikönyvet, mivel nagyon fontos információkat tartalmaz. Sharpdesk sorozatszámok Ez a termék csak a licencekkel megegyező számú számítógépre telepíthető.

Részletesebben

Esri Arcpad 7.0.1. Utó- feldolgozás. Oktatási anyag - utókorrekció

Esri Arcpad 7.0.1. Utó- feldolgozás. Oktatási anyag - utókorrekció Esri Arcpad 7.0.1 & MobileMapper CE Utó- feldolgozás Oktatási anyag - utókorrekció Tartalomjegyzék GPS- MÉRÉSEK UTÓ- FELDOLGOZÁSA... 3 1.1 MŰHOLD ADATOK GYŰJTÉSÉNEK ELINDÍTÁSA, A ESRI ArcPad PROGRAMMAL

Részletesebben

A szaktudás. REFA GmbH : Consulting REFA CHRONOS. Időfelvételi készülék és kiértékelő szoftver

A szaktudás. REFA GmbH : Consulting REFA CHRONOS. Időfelvételi készülék és kiértékelő szoftver A szaktudás. REFA GmbH : Consulting REFA CHRONOS Időfelvételi készülék és kiértékelő szoftver 1 Miért van szükség egy (saját) időfelvételi készülékre? Fontos eszköz a REFA módszertan alkalmazásához A REFA

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 13. GNSS mérés tervezése, végrehajtása Tervezés célja, eszközei, almanach GNSS tervező szoftverek

Részletesebben

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer Könnyű kezelhetőség, átláthatóság jellemzi a GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszert. Nem igényel különös képzettséget a számla elkészítéséhez.

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 35 perc 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 25

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZİGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR Mosonmagyaróvár

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZİGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR Mosonmagyaróvár DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZİGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR Mosonmagyaróvár BIOLÓGIAI RENDSZEREK MŐSZAKI INTÉZETE Precíziós növénytermesztési módszerek alkalmazott

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Precíziós vízgazdálkodás I 145.lecke Precíziós vízgazdálkodás Egy termőhelyen

Részletesebben

Summer of LabVIEW The Sunny Side of System Design

Summer of LabVIEW The Sunny Side of System Design Summer of LabVIEW The Sunny Side of System Design 30th June - 18th July 1 Adatbázis kapcsolatok, adattárolás és a LabVIEW Ványi Zoltán Hungary Kft. Agenda az előadás tematikája Bevezető - bemutatkozás

Részletesebben

ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE

ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE ÜGYFÉL OLDALI BEÁLLÍTÁSOK KÉZIKÖNYVE Felhasználói leírás E-HATÁROZAT 2012 - verzió 1.2 Érvényes: 2012. május 24-től. Azonosító: ehatarozat_ugyfél_ beallitasok_kezikonyv_felh_v1.2_20120524_tol 1/15 1 Tartalom

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

Sokkia gyártmányú RTK GPS rendszer

Sokkia gyártmányú RTK GPS rendszer Sokkia gyártmányú RTK GPS rendszer A leírást készítette: Deákvári József, intézeti mérnök Az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2005-ben újabb műszerekkel gyarapodott. Beszerzésre került egy Sokkia gyártmányú

Részletesebben

A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS. Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató

A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS. Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató A JÖVŐ A PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató Precíziós gazdálkodás 1. Fogalma: Olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások

Részletesebben

Újdonságok 2013 Budapest

Újdonságok 2013 Budapest Újdonságok 2013 Budapest Tartalom 1. Általános 3 2. Szerkesztés 7 3. Elemek 9 4. Terhek 10 5. Számítás 12 6. Eredmények 13 7. Méretezés 14 8. Dokumentáció 15 2. oldal 1. Általános A 64 bites változat lehetőséget

Részletesebben

SuliStat felhasználói dokumentáció

SuliStat felhasználói dokumentáció SuliStat felhasználói dokumentáció A jelen dokumentáció által tárgyalt program képes egy iskola tanulmányi adataiból statisztikákat készíteni. Osztály illetve iskola szintű statisztika készítésére van

Részletesebben

TeIR. EUROSTAT adatlekérdező. (Használati útmutató) Budapest, 2005. május 19.

TeIR. EUROSTAT adatlekérdező. (Használati útmutató) Budapest, 2005. május 19. TeIR EUROSTAT adatlekérdező (Használati útmutató) Budapest, 2005. május 19. 2005. május 19. TeIR EUROSTAT adatlekérdező Használati útmutató 2/7 Tartalomjegyzék 1. AZ ESZKÖZ SZEREPE... 3 2. AZ EUROSTAT

Részletesebben

Az AGRO-COM, mint a precíziós farmgazdálkodás egyik eszköze

Az AGRO-COM, mint a precíziós farmgazdálkodás egyik eszköze Az AGRO-COM, mint a precíziós farmgazdálkodás egyik eszköze 1 Az AGRO-COM, mint a precíziós farmgazdálkodás egyik eszköze DR. BENKŐJÁNOS Sokak szerint a jövőben a mezőgazdasági termelés hatékonyságának

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A CCN V2015.3 VERZIÓHOZ. Változások a V2015.2 verzió kiadása után. Általános információk. Javítás

TÁJÉKOZTATÓ A CCN V2015.3 VERZIÓHOZ. Változások a V2015.2 verzió kiadása után. Általános információk. Javítás TÁJÉKOZTATÓ A CCN V2015.3 VERZIÓHOZ Változások a V2015.2 verzió kiadása után Általános információk Javítás - A 2015.2 verzió kiadásával, valamint az SAP által kiadott újabb szervizcsomag telepítésének

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Terméstérképezés, betakarítás II. 150.lecke Terméstérképezés Terméstérképezés

Részletesebben

A differenciált tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem alkalmazásának lehetőségei

A differenciált tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem alkalmazásának lehetőségei Agrárinformatika 2009 Agrárinformatikai Nyári Egyetem A differenciált tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem alkalmazásának lehetőségei Dr. Sulyok Dénes 2009.09.07. Debrecen, 2009. augusztus 26. PRECÍZIÓS

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ LÉGI HIPERSPEKTRÁLIS TÁVÉRZÉKELÉSI TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE PARLAGFŰVEL FERTŐZÖTT TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ DEÁKVÁRI JÓZSEF 1 - KOVÁCS LÁSZLÓ 1 - SZALAY D. KORNÉL 1 - TOLNER IMRE TIBOR 1 - CSORBA ÁDÁM

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén A http://www.gnssnet.hu/valos_trafo.php weboldalról letöltött RTCM VITEL.dc nevű Trimble

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben

Adatbázis, adatbázis-kezelő

Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázisok I. rész Adatbázis, adatbázis-kezelő Adatbázis: Nagy adathalmaz Közvetlenül elérhető háttértárolón (pl. merevlemez) Jól szervezett Osztott Adatbázis-kezelő szoftver hozzáadás, lekérdezés, módosítás,

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. előadás A vetésszerkezet kialakítása, tervezésének módszerei A vetésszerkezet Fogalma:

Részletesebben

Projektmenedzsment tréning

Projektmenedzsment tréning Projektmenedzsment tréning Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál ÁROP-1.A.2/B-2008-0020 2010.10.20. Tematika Projektek Projektcsapat összeállítása

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben

Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval

Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval Automatikus szivárgáskeresés Zajszint-adatgyűjtő hálózat korrelátoros funkcióval Sebalog N-3 hálózat Aktuális mérési adatok minden nap Nincs szükség a loggerek helyszínen történő kiolvasására Távolról

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre:

Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a következő modulokból került fel frissítés az internetre: Főkönyv Pénzügy Pénztárkönyv Eszköz (Letölthető még frissítés a Készlet, EVA modulokra,

Részletesebben

épületében Szivek József, Varjú Alexandra

épületében Szivek József, Varjú Alexandra TÉRINFORMATIKAI ELEMZÉSEK Wlan hálózatok elemzése a Műegyetem központi épületében Braun Ferenc Császár Attila Dalmadi János Mészáros Péter Mészáros György Braun Ferenc, Császár Attila, Dalmadi János, Mészáros

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Terméstérképezés, betakarítás I. 149.lecke A betakarítás és terméstérképezés

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Modem telepítése Windows 98 alatt

Modem telepítése Windows 98 alatt A modem, legyen az külső kommunikációs portra köthető, vagy belső kártya, egy illesztő program által vezérelhető. A gyártók mindig mellékelnek az eszközhöz egy CD-t vagy floppyt, mely tartalmazza a szükséges

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió A QGIS programból számos téradatbázis adatait elérhetjük, ezek közül két nyílt forráskódúval foglalkozunk, a PostGIS és a SpatiaLite adatbázis

Részletesebben

Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél

Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél Geoshop fejlesztése a FÖMI-nél Szolgáltató Igazgatóság Földmérési és Távérzékelési Intézet www.fomi.hu www.geoshop.hu takacs.krisztian@fomi.hu Budapest, 2014. június 12. Mi az a Geoshop? INSPIRE = térinformatikai

Részletesebben

A Trimble térinformatikai GPS eszközei

A Trimble térinformatikai GPS eszközei Bemutatkozik az új a Kerti s logo A Trimble térinformatikai GPS eszközei Bence termékmenedzser Kerti s Kft. Eszközök csoportosítása Két fõ csoport: Felhasználói szempontok szerint: teljesítmény kényelem

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén A http://www.gnssnet.hu/valos_trafo.php weboldalon található, Spectra Precision

Részletesebben

GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben

GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben GIS alkalmazása a precíziós növénytermesztésben Németh Tamás, Szabó József, Pásztor P LászlL szló, Koós Sándor A precíziós növénytermesztés c. program célkitűzései! A termőhelyi viszonyok és s a termés

Részletesebben

Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben

Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben T E R M É S Z E T V É D E L E M Terepi adatgyűjtés mobil eszközökkel a természetvédelemben Dr. Takács András Attila Takács Gábor Biró Csaba Tartalom Bevezetés háttér információk GPS Természetvédelmi feladatok

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára

MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára Multi Alarm Zrt. MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára Az MA-AgroGPS a gazdálkodók igényei alapján kidolgozott, GPS járműkövetelésen

Részletesebben

(Precíziós gazcfácf{pcfási (Baracsf{án

(Precíziós gazcfácf{pcfási (Baracsf{án MŰHELY (Precíziós gazcfácf{pcfási (Baracsf{án Az IKR Rt. Bábolna, m int m eghatározó szántóföldi integrátor folyam a tosan azon m unkálkodik, hogy a világban elért, valam int saját fejlesztési eredm ényeit

Részletesebben

Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz

Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz GLOBAL FOCUS Kft. Villamos és laboratóriumi mérőműszerek forgalmazása, javítása, karbantartása www.globalfocus.hu Bevezető szintű, kedvező árú Digitális Tároló Oszcilloszkóp sorozat 100 / 70 / 50 MHz Fő

Részletesebben

Techtrading Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.

Techtrading Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. AF 200 GPS DGPS TÉRINFORMATIKAI ADATGYŰJTŐ ÉS FELMÉRŐ RENDSZER 2 Bevezetés A Techtrading Kft. kifejlesztett egy olyan felhasználóbarát új térinformatikai és adatgyűjtő rendszert, amely az élet számos területén

Részletesebben

FIRST LINE HÁZIPÉNZTÁR

FIRST LINE HÁZIPÉNZTÁR FIRST LINE HÁZIPÉNZTÁR Termék ismertető Készítette: Fájl név: Verzió: First Line Experts Kft. First_Line_Hazipenztar_termekismerteto v1 1 / 5 1. Házipénztár modul funkcionális ismertetése 1.1. Integráció

Részletesebben