NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR AGRÁRMŰSZAKI, ÉLELMISZERIPARI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI INTÉZET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR AGRÁRMŰSZAKI, ÉLELMISZERIPARI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI INTÉZET"

Átírás

1 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR AGRÁRMŰSZAKI, ÉLELMISZERIPARI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI INTÉZET RÉSZJELENTÉS Preciziós növénytermesztés c. kutatás-fejlesztési szerződés keretében végzett munkáról OM szerződés száma: OM-00305/2001 Nyílvántartási szám: 4/037/2001 Témafelelős: Prof. Dr. Neményi Miklós intézetigazgató Mosonmagyaróvár február 15.

2 9. Talajellenállási térképek felvétele, erő- és munkagépek automatikus irányítása, növényvédelmi feladatok gépi hátterének fejlesztése, hozamtérképek felvételi technikájának fejlesztése 9/a. Térinformatikai kutatások (alapkutatás) I. A kutatási témához kapcsolódó vásárlások. II. Az RDS és Agrocom ACT hozammérő rendszerek közötti adatátvitelt biztosító módszer kidolgozása. III. Új precíziós növénytermesztési kísérlet beállítása. IV. Az Agrárműszaki-élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet eddig megjelent publikációi a precíziós növénytermesztés témakörében. I. A kutatási témához kapcsolódó vásárlások Az Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet a kutatási programhoz kapcsolódóan az elmúlt időszakban a következő vásárlásokat eszközölte: RDS Marker Guide System DGPS műholdat figyelő computerrel, RDS Plot Plan Precision Farming szoftver, kiegészítő egység az RDS Marker Guide System-hez. Egyéb beszerzések: Agrocom ACT hozammérő rendszer (a már meglévő tápanyag-visszapótlási rendszer kiegészítése), infravörös kamera és a hozzátartozó kiértékelő szoftver, MapInfo Professional v6.5 szoftver, talajnedvesség mérő szonda. A fenti beszerzések nem a Precíziós növénytermesztés c. NKFP Program terhére történtek. II. Az RDS és Agrocom ACT hozammérő rendszerek közötti adatátvitelt biztosító módszer kidolgozása. 1. A két rendszer térbeli adatbázisainak elemzése 1.1. Az RDS rendszer adatbázisának elemzése Az RDS hozammérő rendszer a gyűjtött adatokat ADIS (Agricultural Data Interchange Syntax) formátumban rögzíti, mely megfelel a Draft International Standard ISO/DIS szabványnak. A karakterek oszlopokat alkotnak, melyek az elválasztó jel. Minden sorban az első oszlop karaktersora adott, az adatok típusát határozza meg, valamint 6 karakterhelyen a munka számát jelzi. A Hermes adatnaplózó egység által rögzített hozam-adat fájl szerkezete a következő: 1. Fejléc adatai. 2. Kiegészítő adatok. (A Ceres 2 F1 F12 funkcióbillentyűk által beállított paramétereket tartalmazza.) 3. Hozamadatok 4. Összefoglaló adatok. 5. Fájl vége. (EN, EZ).

3 A dy fájl képe (kivonat az Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet által én Ács mellett a 0419/18-27 hrsz.-ú területen felvett hozamfájlból): RDS Technology Ceres 2 Yield EN ZN A fájl nevében a dy a Dynamic logging, azaz a folyamatos adatnaplózás kifejezésre utal, az első három számjegy a munka számára (002) a következő három pedig a tábla számára (000) amennyiben előzőleg meg lett adva. A kiterjesztés gyakorlatilag sorszámot jelent az azonos területen rögzített fájlok esetében. A fejléc = Header Definition line (feljéc definíciós sor). RDS Technology Ceres 2 Yield A munka a cég az adatrögzítő a szoftver idő Kiegészítő adatok = Normal Definition line (normál definíciós sor). = Normal Value line (normál érték sor).

4 A felhasználó által meghatározott funkciók (F 1-12) 6 = Normal Definition line (normál definíciós sor). = Normal Value line (normál érték sor). A felhasználó által meghatározott funkciók 12 (F12 = a tábla száma, ez esetben nem volt beállítva.) = normál definíciós sor Hozamadatok = Normal Value line (normál érték sor). A munka pillanatnyi hozam akkumulált hozam Y X lezáró karakter. 2.sz 450 8, (* A GPS vétel minőségére utal) Összefoglaló adatok Normál definíciós sor. Normál érték sor. Munka terület mennyiség t 91,1 225,4 1718,9 tonna ** Normál definíciós sor.

5 Munka Hl átlag növényfajra utaló kalibrációs faktor 7 20,1 (**A magas értékek azt jelzik, hogy a Hermes adatnaplózó egységben az adott paraméterek a munka megkezdése előtt nem lettek nullázva, kumulált értékeket mutatanak.) Fájl vége EN ZN 1.2. Az AgroCom ACT adatbázisának elemzése AGROCOM hozammér ő rendszer / szabályozott kijuttatás Hozam/Alkalmazá si térképek *.MWK fájlok Kijuttatási (vezérl ő)adat ok *.EXP files Nyers adatok *.AFT, *.GRN, *.ANL, *.FLG fájlok PCMCIA AGRO-MAP Megbízás beállítás Nyers adatok *.AFT, *.GRN, *.ANL, *.FLG fájlok Kijuttatási (vezérl ő) adatok *.EXP fájlok AGRO-MAP Basic 1. ábra. Az AgroMap Basic szoftver belső adatáramlása Az Agrocom ACT rendszerben a hozamadatok rögzítése.gpc kiterjesztésű fájlokba történik, melyek mellet egy CARD.out fájl szerepel még a PCMCIA kártyán. A fájlok az AgroMap megbízás beállítás programban olvashatók be, a program.aft kiterjesztésű fájlokat hoz létre azokból. Ez a fájl aztán az AgroMapBasic programban, mint nyersadat megnyitható. Fejléc AGRO-MAP.AFT,VERSION 01.04,01,<megbízás száma>,<név >,<tábla >,<növény >,<vezető >,<gép >, nein,;;hozam;;;;;;;;nedvesség;,<a fájl megnyitottságát jelző címke >,<tábla száma >, ahol: AGRO-MAP.AFT,VERSION 01.04,01 (01 = AFT file fejléc, 04 = formátum revizió) <a megbízás azáma> a megbízás száma az AGRO-MAP megbízás beállítás <név> a gazdaság vagy az ügyfél neve <tábla > a tábla neve <növény > növényfaj <vezető> a vezető neve <gép > a gép típusa (száma) nein fix címke ;;hozam;;;;;;;;nedvesség; fix cimke (telepítési nyalvtől függ) 1 1 ha a fájl nincs megnyitva,0 ha a fájl meg lett nyitva

6 <tábla száma> a tábla száma Az általunk rögzített fájl esetében: AGRO-MAP.AFT,VERSION 01.03,01,192,,,,,,nein,;;Ertrag;;;;;;;;Kornfeuchte;;,0, Mivel a betakarítás nem előre megírt megbízás alapján történt, hanem a helyszínen, mint új ismeretlen megbízás lett elindítva, a kiegészítő információk hiányoznak a fájlból. (Ezek később hozzárendelhetőek.) Adatsorok <szélesség>,<hosszúság >,<hozam >,<helyi idő>,<sebesség >,<címsor>,<az adatrögzítés ideje>,<vett műholdak >,<GPS állapot >,<dátum >,<nedvesség >,<határoló jel>[cr][lf] <szélesség > ::= WGS 84, decimális formában < hosszúság >::= WGS 84, decimális formában <hozam> ::= hozam t/ha <helyi idő> ::= időbejegyzés, legfeljebb 7 ASCII karakter <sebesség> ::= a betakarítógép haladási sebessége, km/h <címsor> ::= GPS információ, ASCII decimális számok <adatrögzítés ideje> ::= GPS információ, ASCII decimális számok <vett műholdak> ::= az éppen befogott műholdak száma, GPS információ, ASCII decimális számok <GPS állapot > ::= GPS információ, legfeljebb 4 decimális szám (ASCII) <dátum> ::= <nap>.<hónap>.<év> <nedvesség> ::= szemnedvesség %-ban, <határoló jel> ::= a sort záró jel Az általunk rögzített fájl esetében: N ,E ,10.2,115947,000,000,01,8,2, ,16.3, N ,E ,09.7,115952,000,000,01,8,2, ,16.3, N ,E ,07.5,115957,000,000,01,8,2, ,16.3, N ,E ,07.5,120002,000,000,01,8,2, ,16.3, N ,E ,07.3,120008,000,000,01,8,2, ,15.2, N ,E ,07.1,120013,000,000,01,8,2, ,15.2, N ,E ,07.3,120018,000,000,01,8,2, ,15.2, N ,E ,06.1,120023,000,000,01,8,2, ,15.2, N ,E ,06.7,120028,000,000,01,8,2, ,15.2, A fájl az RDS hozamfájltól eltérően összefoglaló adatokat, ill. záró sort nem tartalmaz. Az adatok között a tengerszint feletti magasság nem szerepel, mivel az ACT egység DGPS vevője ezt a paramétert nem méri (2 dimenziós). 2. A különböző adathalmazok térbeli ábrázolása

7 A hozammérő rendszerekkel gyűjtött helyspecifikus információk a rendszerek részét képező térinformatikai szoftverekkel digitális térképi formában megjeleníthetőek Az RDS rendszer hozamadatainak megjelenítése az RDS PF szoftverben Az RDS rendszer esetében a Ceres 2 fedélzeti számítógép által gyűjtött adatokat a Hermes adatnaplózó egység rögzíti floppy lemezre. Az információ, mint nyersadat a PC-re installált RDS PF szoftverbe tölthető be. A nyers adatokból első lépésben a betakarítógép nyomvonaltérképe állítható elő (2. ábra). A nyers adatok beolvasásakor lehetőség van több különálló fájl beolvasására és azok egyesítésére (amennyiben szomszédos területek adatait tartalmazzák). 2. ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen felvett nyomvonaltérkép. A beolvasott hozamadatokból elkészíthető a hozamtérkép, a mért értékek köré automatikus határvonal kérhető, a szemléletességet jelmagyarázat és hisztogram segíti. A hozamtérkép három féle nézetben hozható létre (3./a,b,c ábra).

8 3.a és b ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen felvett hozamtérkép hálószerű (a) és foltszerű (b) ábrázolással 3.c ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen felvett hozamtérkép interpolált ábrázolással Annak ellenére, hogy az RDS hozammérő rendszer a hozam mellett több más paramétereket is (helyspecifikusan) rögzítését, az RDS PF szoftverben csak a hozamadatokból hozható létre térkép, így pl. a nedvesség és a magassági adatok nem ábrázolhatóak térkép formájában. Sem a nyers adatokat, sem az elkészült térképeket nem lehet a szoftverben részekre bontani, így nincs lehetőség a tábla egyes részeinek leválasztására, ill. amennyiben egy fájlban több tábla adatai is szerepelnek, az egyes táblákról különálló térkép készítése nem lehetséges. Ez esetben a hozam információk (átlag hozam, az egyes hozamkategóriák gyakorisága) is természetesen a teljes hozamtérképre vonatkoznak.

9 2.2 Az Agrocom ACT rendszer adatainak megjelenítése az AgroMap Basic szoftverben Ez Az AgroMap Basic szoftver az - RDS rendszeréhez képest sok lehetőséget kínál a felhasználónak a térképi megjelenítés tekintetében. 4. ábra. A nyers adatok (alap ábrázolás) (AgroMap Basic) 5. ábra. A nyers adatok kör, négyszög ill. sokszög fedőelemekkel történő ábrázolása (AgroMap Basic) Az 5. ábrán látható ábrázolási módok esetében kiválasztható a szemléltetni kívánt adatoszlop. Ilyenkor az eltérő nagyságú értékek eltérő színnel jelennek meg a térképen, a megjelenés már hasonló a hozamtérképhez (6. ábra). 6. ábra. A nyers hozamtérkép (AgroMap Basic)

10 A felvett nyersadatok köré tábla határvonalat hozzá kell rendelni (GPS vevővel felvett határvonal), vagy megrajzolható, illetve a program automatikusan generálja. Lehetőség van a nyersadatok szerkesztésére is. A hibás, esetleg felesleges pontok törölhetők, így a tábla egyes részei leválaszthatóak és külön értékelhetőek, ugyanígy ha egy fájl több tábla adatait is tartalmazzák, azok szintén leválaszthatóak. A hozamtérkép a nyersadatokból egyszerűen, elkészíthető, a folyamat során többféle beállítási lehetőség van, így pl. Megválasztható az interpolálási eljárás (kriging, vagy átlag érték) és annak sugara is. 7. ábra. A kész hozamtérkép (AgroMap Basic) Az AgroMap Basic szoftverben az adatbázis más adatoszlopából is lehet térképet készíteni, így a tábla szemnedvesség térképe is elkészíthető. 3. Eddig nem alkalmazott paraméterek megjelenítése Minél több és minél részletesebb információ áll rendelkezésünkre, annál nagyobb biztonsággal és pontossággal hozhatók meg az agrotechnológiai döntések. Az Agrocom ACT rendszernél a hozam mellett csak a nedvességet értékek rögzítése történik, ezekből az AgroMap Basic szoftverrel szintén készíthető térkép (8. ábra). Az RDS rendszer lévén, hogy DGPS vevője háromdimenziós az előzőeken kívül a magasság értékeket is rögzíti. A hozzá tartozó szoftver azonban nem alkalmas sem a nedvesség, sem a magasság adatok térképi megjelenítésére. 8. ábra. Nedvességtérkép (Agrocom ACT)

11 4. Kidolgozása az RDS rendszerrel felvett adatok Agrocom ACT rendszerrel felvett adatok Agrocom ACT rendszerbe való átviteli lehetőségének ill. feldolgozásának Adva van két hozammérő rendszer által felvett adatbázis ill. a rendszerekhez tartozó feldolgozó-térképező szoftverek. Az RDS rendszer adatbázisa több információt tartalmaz, de mivel szoftvere csak néhány alap funkcióval rendelkezik, a benne rejlő potenciálnak csak töredéke használható ki (csak hozamtérkép készíthető). Az AgroMap Basic program sokkal komolyabb szoftver, de a hozzátartozó adathalmaz kevesebb információt hordoz (nincs magasságmérés). Ezért és más gyakorlati szempontok (különböző gyártmányú munka- és erőgépek együttes alkalmazása) miatt is kívánatos lenne, ha a különböző hozammérő rendszerek egymással kompatibilisek lennének, azaz: az általuk rögzített fájlokat a többi rendszer és azok szoftverei is kezelni tudnák. 4.1 Az Agrocom ACT rendszer által gyűjtött hozamadatok bevitele az RDS PF szoftverbe Az RDS PF szoftverben lehetőség van - többek között - a Claas hozamadatok importálására. Az Agrocom ACT rendszerrel gyűjtött nyers hozamadatok (.gpc) azonban nem vihetőek át közvetlenül, csak az.aft kiterjesztésű fájlok, melyek a nyersadatok AgroMap Basicbe való beolvasással nyerhetünk. Az Agrocom ACT adatok RDS-be való átvitele kisebb jelentőséggel bír, mert egyrészt az átvitelhez kell az AgroMap Basic, másrészt az RDS PF szoftverrel csak hozamtérképet készíthetünk az adatokból, míg a rendszer saját programjával nedvesség térképet is. 4.2 Az RDS rendszerrel gyűjtött hozamadatok átvitele az AgroMap Basic szoftverbe Az ilyen irányú adatátvitel nagyobb jelentőséggel bír, tekintve, hogy az AgroMap Basic többrétű térképező szolgáltatást nyújt, az RDS adatbázisa pedig több helyspecifikus információt hordoz. Az RDS nyers hozamfájl mint Agrocom nyersadat természetesen nem olvastatható be az AgroMap Megbízás Beállítás programban, és közvetlenül nem is importálható. Ahhoz, hogy a rögzített helyspecifikus információt importálni tudjuk az AgroMap Basic programba, a megfelelő adatoszlopokból egy olyan kiterjesztésű fájlt kell készíteni, amelyet az adott szoftver, mint import formátumot ismer (esetünkben txt ). Ehhez ismerni kell az RDS hozamfájl szerkezetét. A fájlból természetesen csak a nekünk szükséges adatoszlopokat visszük át. sorszam hozam nedvesseg y x magassag , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 , , , , , , , , , , , , ,12 5,5 47, , , , , , , , , , , , , , ábra. Az RDS hozamfájlból létrehozott importfile (.txt) az AgroMap Basic szoftverhez Az AgroMap Basic szoftverben az importálás menüben a fájl kiválasztható, majd a szokásos importálási folyamat alkalmazható. Ezt követően az adatok mint nyers hozamtérkép jeleníthetőek meg, ill..aft kiterjesztésű fájlként, tehát az Agrocom ACT rendszer saját (beolvasott) nyersadat fájljaként elmenthetőek és kezelhetőek. Ez azért jelentős igazán, mert így a táblákról olyan adatokat is meg lehet jeleníteni térkép formájában amelyeket eddig vagy az adatgyűjtés vagy az adatfeldolgozás-ábrázolás hiányosságai miatt nem lehetett. Következésképpen lehetőség nyílik, hogy újabb tényezőket is figyelembe vegyünk az agrotechnikai döntések meghozásakor (pl. a táblán belüli magasságviszonyokat tápanyag visszapótláskor).

13 10. ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen RDS rendszerrel felvett, AgroMap Basic-ben ábrázolt hozamtérkép 11. ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen RDS rendszerrel felvett, AgroMap Basic-ben ábrázolt nedvességtérkép 12. ábra. A 0419/18-27 hrsz.-ú területen RDS rendszerrel felvett, AgroMap Basic-ben ábrázolt magasságtérkép

14 5. ábra. Kidolgozása annak az eljárásnak, amelynek révén a tábla bármely definiált részéről korrekt hozamtérkép készíthető Az RDS rendszerrel készített hozamtérképek esetén gondot jelent, hogy a térkép ill. a nyers adatok nem szerkeszthetőek, azaz a tábla egyes részeit nem lehet leválasztani. Tehát, az egy fájlban rögzített adatokat- adott esetben több tábla helyspecifikus adatbázisát csak egyként lehet kezelni. Ilyen probléma merült fel az Agrárműszaki Intézet precíziósgazdálkodási kísérlete során is. Az kísérleti tábla egy 55ha-os terület egyik része (nagyjából 33ha), mely 1999-ben külön lett betakarítva, de 2000-ben technológiai okokból a teljes terület betakarítása egyben történt. Az ismertetett okok miatt 2000-ben csak az 55ha-os területről lehetett hozamtérképet készíteni, így a 33ha-os terület hozamadatait nem lehetett pontosan meghatározni, ill. az előző évivel összehasonlítani. Tekintve, hogy az AgroMap Basic szoftver kellő lehetőséget kínál a nyersadatok szerkesztésére a megoldást ez esetben is az RDS hozamfájl korábban ismertetett transzformálása jelenti. A transzformált fájlt importáljuk az Agrocom rendszer szoftverébe, majd miután nyersadatként elmentjük, a rendszer saját adataihoz hasonlóan szerkeszthető. Ennek során a számunkra felesleges pontok törölhetőek, bizonyos táblarészek leválaszthatóak, a vizsgált táblarész köré új körvonal szerkeszthető. Ezt követően az így körülhatárolt táblarész hozam-, nedvesség- és magasság térképe elkészíthető, az eredmények csak a kiválasztott területre vonatkoznak. 13. ábra. Az 55ha-os terület hozamtérképe az RDS rendszer adataiból az AgroMap Basic szoftverben

15 14. ábra. A levágott 33ha-os táblarész és az ennek megfelelően módosult hisztogram Ez a transzformáció lehetővé tette, hogy a teljes 55ha-os területről elkészülhessen a nedvesség és magasságtérkép is. A szabad adatátvitel megteremtése a két hozammérő rendszer között azért bír nagy jelentőséggel, mert így lehetőség van a két rendszer kombinált alkalmazására, illetve olyan felhasználására, melyben mindkét rendszer előnyös tulajdonságai kerülnek előtérbe. III. Új precíziós növénytermesztési kísérlet beállítása Az Agrocom ACT hozammérő rendszer a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Deutz-Fahr M típusú betakarító gépére lett felszerelve. A rendszer beüzemelését az Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet munkatársai végezték a NYME MÉK tangazdaságának területén. Az új kísérleti terület a Mosonmagyaróvár mellett fekvő 80/1 jelű tábla megközelítően 15 haos része. A területen kukorica termesztése történik. A betakarításra 2001 októberében került sor. A területről hozam- és szemnedvesség térkép készült.

16 15. ábra. A kísérleti terület hozamtérképe 16. ábra. A kísérleti terület szemnedvesség-térképe A kiséleti területen 2001 novemberében rács mintavétel történt. Az 50x50 méteres rácselemeken belül, az átlók mentén szabványos mintavétel történt, a terület 63 átlagminta jellemzi. A rácspontok felkeresése DGPS-es navigációval történt.

17 17. ábra. A kísérleti területen alkalmazott rács mintavételi terv (A pontok a rácselemek sarokpontjai) A talajminták analízise folyamatban van, a kapott eredményeknek megfelelő helyspecifikus műtrágya kijuttatásra 2002 tavaszán kerül sor.

18 IV. Az Agrárműszaki-élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet eddig megjelent publikációi a precíziós növénytermesztés témakörében: Mesterházi P. Á. Neményi M. Pecze Zs. (2002): GPS szoftverek átjárhatósága. MTA Agrár-Műszaki Bizottság, 26. Kutatási és Fejlesztési Tanácskozás, Az előadások tartalmi összefoglalói. Mesterházi P. Á. Pecze Zs. Neményi M. (2001): A precíziós növényvédelmi eljárások műszaki-térinformatikai feltételrendszere. Növényvédelem. 37 (6), Neményi M. (2001): Gondolatok egy PhD védés kapcsán. Mezőgazdasági Technika 12. Sz. 5p. Neményi M. Mesterházi P. Á. Gyulai I. (2001): A kemikáliák helyspecifikus kijuttatásának műszaki feltételrendszere az agrárgazdaságban, különös tekintettel a környezetvédelemre. II. Környezettudományi Tanácskozás Előadásai, 2001, (szerk. Dr. Nagy Géza CSc.) Neményi M. Pecze Zs. Mesterházi P. Á. Kiss, E. (2001): Engineering Environment of the precision crop production. Hungarian Agriculturral Engineering, in print. Neményi M. Pecze Zs. Mesterházi P. Á. Németh T. (2001): A precízióshelyspecifikus növénytermesztés műszaki és térinformatikai feltételrendszere. Növénytermelés (in print). Neményi M. - Pecze Zs. Stépán Zs.-Kacz K.-Szaxon A. (2001): A precíziós növénytermesztés műszaki tapasztalatai. Kutatási És Fejlesztési Tanácskozás előadásainak tartalmi összefoglalói. 7. Neményi M. (2001): Gondolatok a precíziós növénytermesztés műszaki és informatikai feltételrendszerének helyzetéről. Varga János és Kolbai Károly emlékülés előadásai, NYME MÉK Mosonmagyaróvár kiadványa, p. 31. Pecze Zs. Neményi M Debreczeni K. Csatho P. Árendás T. (2001): Helyspecifikus tápanyagvisszapótlás kukoricára. Növénytermelés, megjelenés alatt. Pecze Zs.- Neményi M.- Mesterházi P.Á.- Stépán Zs., NYME- Kiss E., IKR Rt. Bábolna (2001): Termés- és talajadatokra alapozott helyspecifikus műtrágya-kijuttatás. Kutatási És Fejlesztési Tanácskozás előadásainak tartalmi összefoglalói. 40. Pecze Zs. Neményi M. - Mesterházi P.Á.:2001. A helyspecifikus tápanyagvisszapótlás műszaki háttere. Mezőgazdasági Technika. 42,02. Pecze, Zs. Neményi, M. Mesterházi, P. Á. Stépán, Zs. (2001): The function of the geographic information system (GIS) in precision farming. IFAC/CIGR 4 th International Workshop on Artifical Intelligence in Agriculture June 6-8, 2001 Budapest, Hungary p. Tudományos értekezés: A témában. A precíziós (helyspecifikus) növénytermesztés feltételrendszere címmel doktori (PhD) értekezés születtet. Készítette: Dr. Pecze Zsuzsanna A Programvezető: Dr. Debreczeni Béláné, az MTA doktora B Programvezető: Dr Kismányoky Tamás, az MTA doktora Témavezető: Dr. Neményi Miklós, az MTA doktora

II. NKFP 4/037/2001.

II. NKFP 4/037/2001. SZAKMAI RÉSZJELENTÉS II. NKFP 4/037/2001. Preciziós növénytermesztés Budapest 2002. szeptember 30. ÖSSZEFOGLALÁS Talajtani és agrokémiai alapadatok gyűjtése a 4 mintaterületről, térinformatikai rendszer

Részletesebben

MAGASSÁGI AKADÁLY-ADATBÁZISOK KIALAKÍTÁSA A HM TÉRKÉPÉSZETI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. FELMÉRŐ OSZTÁLYÁN 3

MAGASSÁGI AKADÁLY-ADATBÁZISOK KIALAKÍTÁSA A HM TÉRKÉPÉSZETI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. FELMÉRŐ OSZTÁLYÁN 3 Sándor Tamás 1 Orosz László 2 MAGASSÁGI AKADÁLY-ADATBÁZISOK KIALAKÍTÁSA A HM TÉRKÉPÉSZETI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. FELMÉRŐ OSZTÁLYÁN 3 A HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Felmérő osztályán 2010

Részletesebben

Válassza Ön is az ideális kombinációt!

Válassza Ön is az ideális kombinációt! Válassza Ön is az ideális kombinációt! A j ö v ő b e t e k i n t ő m e g o l d á s B E M U TAT K O Z Á S Már több mint 16 éve, 1997 óta fejlesztünk és forgalmazunk mezőgazdasági szoftvereket, elsősorban

Részletesebben

Infotéka Cash kézikönyv. 2008... Infotéka Kft.

Infotéka Cash kézikönyv. 2008... Infotéka Kft. Infotéka Cash kézikönyv I Cash 2000 Tartalomjegyzék 2 Fejezet I Kezdő lépések 1 A program telepítése... 2 2 Cég létrehozás,... nyitás, cég törlése 7 3 regisztrálás... 10 4 Évnyitás... 12 15 Fejezet II

Részletesebben

A DGPS-TECHNIKA ALKALMAZÁSA BARLANGBEJÁ- RATOK HELYÉNEK MEGHATÁROZÁSÁRA

A DGPS-TECHNIKA ALKALMAZÁSA BARLANGBEJÁ- RATOK HELYÉNEK MEGHATÁROZÁSÁRA KARSZTFEJLŐDÉS XVI. Szombathely, 2011. pp. 315-327. A DGPS-TECHNIKA ALKALMAZÁSA BARLANGBEJÁ- RATOK HELYÉNEK MEGHATÁROZÁSÁRA TARSOLY PÉTER Nyugat-magyarországi Egyetem, Geoinformatikai Kar, Geomatikai Intézet,

Részletesebben

Szenzoradat alapú okostelefonos szolgáltatás közösségi közlekedési algoritmusok pontosításához és személyre szabásához

Szenzoradat alapú okostelefonos szolgáltatás közösségi közlekedési algoritmusok pontosításához és személyre szabásához Szenzoradat alapú okostelefonos szolgáltatás közösségi közlekedési algoritmusok pontosításához és személyre szabásához Szerző: Hunyady Márton Mérnökinformatikus MSc, 1. évfolyam Témavezetők: Dr. Lukács

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

LÉGTÉRKAPACITÁS SZÁMÍTÁS ELMÉLETI MODELLEK ALAPJÁN 3

LÉGTÉRKAPACITÁS SZÁMÍTÁS ELMÉLETI MODELLEK ALAPJÁN 3 Számel Bence Domonkos 1 Szabó Géza 2 LÉGTÉRKAPACITÁS SZÁMÍTÁS ELMÉLETI MODELLEK ALAPJÁN 3 A légiközlekedés biztonsága részben az alkalmazott műszaki rendszerek biztonságán, részben az alkalmazott szabályrendszer

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek felépítés és fejlődési tendenciái. Gelei Andrea Kétszeri Dávid

Logisztikai információs rendszerek felépítés és fejlődési tendenciái. Gelei Andrea Kétszeri Dávid Műhelytanulmányok Vállalatgazdaságtan Intézet 1053 Budapest, Veres Pálné u. 36., 1828 Budapest, Pf. 489 (+36 1) 482-5901, fax: 482-5844, www.uni-corvinus.hu/vallgazd Vállalatgazdaságtan Intézet Logisztikai

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 ALAPISMERETEK...7 ADATBÁZIS...7 AZ ADATBÁZISHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK...7 ADATMODELL...9 ADATBÁZISOK

Részletesebben

DACOL adatgyûjtõ program Felhasználói kézikönyv 0.01b verzió WIND Számítástechnikai Kft.

DACOL adatgyûjtõ program Felhasználói kézikönyv 0.01b verzió WIND Számítástechnikai Kft. DACOL adatgyûjtõ program Felhasználói kézikönyv 0.01b verzió WIND Számítástechnikai Kft. DACOL 0.01b DACOL(Data Collecting) adatgyûjtõ program Felhasználói kézikönyv 0.01b verzió 2002. március 29. WIND

Részletesebben

13. Tematikus csoport: Klímaváltozás hatása a szántóföldi növénytermesztésre

13. Tematikus csoport: Klímaváltozás hatása a szántóföldi növénytermesztésre 13. Tematikus csoport: Klímaváltozás hatása a szántóföldi növénytermesztésre Koordinátor: Neményi Miklós N.1 Szántóföldi növényfajok klímakockázata SZIE NTI, MÉK BRMI N.2 Módosított, ill. bővített cím:

Részletesebben

GÁBOR DÉNES FŐISKOLA. Térinformatikai Döntéstámogató Rendszer alkalmazása a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. diplomaterv sorszáma:

GÁBOR DÉNES FŐISKOLA. Térinformatikai Döntéstámogató Rendszer alkalmazása a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. diplomaterv sorszáma: GÁBOR DÉNES FŐISKOLA Térinformatikai Döntéstámogató Rendszer alkalmazása a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon diplomaterv sorszáma: 1660/2005. Jankó Zoltán KAPOSVÁR 2006 - 2-1. Bevezetés A

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Vállalatgazdasági és Szervezési Tanszék A doktori iskola vezetője: DR. UDOVECZ GÁBOR MTA doktora, egyetemi tanár Témavezető: DR.

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM. Elektronikus jegyzet

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM. Elektronikus jegyzet NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Elektronikus jegyzet Készült a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0001 Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban projekt támogatásával Zsigovits László ny. hőr. alez. c. egyetemi

Részletesebben

infotéka Kontír FB (SQL verzió) 2011... Infotéka Kft.

infotéka Kontír FB (SQL verzió) 2011... Infotéka Kft. infotéka Kontír FB (SQL verzió) I Infotéka Kontír FB Tartalomjegyzék Fejezet I Bevezetés 2 Fejezet II Telepítés 4 Fejezet III Cégek létrehozása, kiválasztása 17 Fejezet IV A szoftver regisztrálása 23 Fejezet

Részletesebben

Szent István Egyetem Gödöllő ELŐREJELZÉSEK ÉS HATÉKONYSÁGSZÁMÍTÁSOK AGRÁRSZEKTOR-MODELLEKHEZ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

Szent István Egyetem Gödöllő ELŐREJELZÉSEK ÉS HATÉKONYSÁGSZÁMÍTÁSOK AGRÁRSZEKTOR-MODELLEKHEZ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Szent István Egyetem Gödöllő ELŐREJELZÉSEK ÉS HATÉKONYSÁGSZÁMÍTÁSOK AGRÁRSZEKTOR-MODELLEKHEZ DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Készítette: Bunkóczi László Gödöllő 2013 A doktori iskola megnevezése: Gazdálkodás és

Részletesebben

Szent István Egyetem Gödöllő ELŐREJELZÉSEK ÉS HATÉKONYSÁGSZÁMÍTÁSOK AGRÁRSZEKTOR-MODELLEKHEZ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS

Szent István Egyetem Gödöllő ELŐREJELZÉSEK ÉS HATÉKONYSÁGSZÁMÍTÁSOK AGRÁRSZEKTOR-MODELLEKHEZ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Szent István Egyetem Gödöllő ELŐREJELZÉSEK ÉS HATÉKONYSÁGSZÁMÍTÁSOK AGRÁRSZEKTOR-MODELLEKHEZ DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Készítette: Bunkóczi László Gödöllő 2013 A doktori iskola megnevezése: Gazdálkodás és

Részletesebben

Ozsváth Károly, Ács Pongrác. Bevezetés a sporttudományos kutatásba

Ozsváth Károly, Ács Pongrác. Bevezetés a sporttudományos kutatásba Ozsváth Károly, Ács Pongrác Bevezetés a sporttudományos kutatásba 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 7 2. A tudományos kutatás alapfogalmai... 8 2.1. Tudomány és kutatás...8 2.1.1. A kutatás szintjei...

Részletesebben

Professzionális sorvezető GPS és szabályozástechnika

Professzionális sorvezető GPS és szabályozástechnika Professzionális sorvezető GPS és szabályozástechnika Professzionális sorvezető GPS és szabályozás-technika Olyan kiváló minőségű termékeket fejlesztünk és gyártunk, melyen a felhasználói igényeknek és

Részletesebben

ELŐZETES KOCKÁZATBECSLÉS ORSZÁGJELENTÉSE. A jelentés a 2007/60/EK Irányelve alapján készült. Budapest, 2012. március 1.

ELŐZETES KOCKÁZATBECSLÉS ORSZÁGJELENTÉSE. A jelentés a 2007/60/EK Irányelve alapján készült. Budapest, 2012. március 1. ELŐZETES KOCKÁZATBECSLÉS ORSZÁGJELENTÉSE A jelentés a 2007/60/EK Irányelve alapján készült Budapest, 2012. március 1. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés... 6 I. Elektronikus jelentés az Európai Unió részére...

Részletesebben

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6 PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor Felhasználói kézikönyv V1.6 1 Tartalomjegyzék: 1. A PROGRAM RÖVID LEÍRÁSA... 4 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 5 2.1. PC OLDALI HARDVER ÉS SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK...

Részletesebben

DÖNTÉST TÁMOGATÓ RENDSZEREK ALKALMAZÁSI

DÖNTÉST TÁMOGATÓ RENDSZEREK ALKALMAZÁSI Szent István Egyetem Gödöllő DÖNTÉST TÁMOGATÓ RENDSZEREK ALKALMAZÁSI KÉRDÉSEI A MEZŐGAZDASÁGBAN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZIMULÁCIÓRA ÉS A SZAKÉRTŐI RENDSZEREKRE DOKTORI ÉRTEKEZÉS Készítette: Gyenge Balázs

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS az AuditBeszámoló vezérlőpult és dokumentumkezelő használatához

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS az AuditBeszámoló vezérlőpult és dokumentumkezelő használatához FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS az AuditBeszámoló vezérlőpult és dokumentumkezelő használatához 2013. 09. 27. Tartalomjegyzék I. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS ÉLESÍTÉSE... 5 I.1 PROGRAMTELEPÍTÉS... 5 I.2 PROGRAMÉLESÍTÉS...

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KESZTHELY GYAKORLATI, SZERVEZÉSI ÉS VEZETÉSI TANSZÉK

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KESZTHELY GYAKORLATI, SZERVEZÉSI ÉS VEZETÉSI TANSZÉK DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR KESZTHELY GYAKORLATI, SZERVEZÉSI ÉS VEZETÉSI TANSZÉK A programvezető: SZÉLES GYULA egyetemi tanár, az MTA doktora B

Részletesebben

AR-1001/AR-1011. Beléptetőrendszerek és munkaidő nyilvántartó szoftver/kliens szoftver. Kezelési leírás

AR-1001/AR-1011. Beléptetőrendszerek és munkaidő nyilvántartó szoftver/kliens szoftver. Kezelési leírás AR-1001/AR-1011 Beléptetőrendszerek és munkaidő nyilvántartó szoftver/kliens szoftver Kezelési leírás Tartalomjegyzék Általános leírás...3. oldal Általános alkalmazás...3. oldal Kompatibilis Soyal olvasók/vezérlők...5.

Részletesebben

Megfelelni az új kihívásoknak * GISopen konferencia. Mobil térképező rendszer projekt tapasztalatok

Megfelelni az új kihívásoknak * GISopen konferencia. Mobil térképező rendszer projekt tapasztalatok Mobil térképező rendszer projekt tapasztalatok Téti Imre ügyvezető igazgató Maros Olivér - projektvezető Konasoft Kft. BEVEZETÉS A mobil térk épező rendszerek fejlesztése k özel k ét évtizedes múltra tek

Részletesebben

GS1 Logger for Staff. Felhasználói kézikönyv. Verzió 2.5, 2015.01.12. GS1 Logger Staff Felhasználói kézikönyv

GS1 Logger for Staff. Felhasználói kézikönyv. Verzió 2.5, 2015.01.12. GS1 Logger Staff Felhasználói kézikönyv GS1 Logger for Staff Felhasználói kézikönyv Verzió 2.5, 2015.01.12. Verzió 2.5 Minden jog fenntartva GS1 Magyarország Zrt. Oldal: 1 / 23 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Funkcionális leírás a szoftver működése...

Részletesebben

AZ ADATGYŰJTÉS TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉSE

AZ ADATGYŰJTÉS TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉSE AZ ADATGYŰJTÉS TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉSE KOLTAI TAMÁS A Központi Statisztikai Hivatal előtt jelenleg igen nagy erőket lekötő és fontos feladatok állnak. Az egyik az általános mezőgazdasági összeírás,

Részletesebben

ZÁRÓDOLGOZA T. M a r to n n é M ia v ecz Márta

ZÁRÓDOLGOZA T. M a r to n n é M ia v ecz Márta 1. ZÁRÓDOLGOZA T M a r to n n é M ia v ecz Márta 2 010 1. Pannon Egyetem, Veszprém Műszaki Informatikai Kar Matematika Tanszék Tanári mesterképzési szak Informatikatanári szakképzettségi terület ISKOLAI

Részletesebben