CORVINUS EGYETEM Tájépítészeti Kara. Perczelné dr. Zalai Magdolna - Barabásné dr. Martos Júlia BIOMETRIA MATEMATIKA II. PÉLDATÁR 2004.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CORVINUS EGYETEM Tájépítészeti Kara. Perczelné dr. Zalai Magdolna - Barabásné dr. Martos Júlia BIOMETRIA MATEMATIKA II. PÉLDATÁR 2004."

Átírás

1 1 CORVINUS EGYETEM Tájépítészeti Kara Perczelné dr. Zalai Magdolna - Barabásné dr. Martos Júlia BIOMETRIA MATEMATIKA II. PÉLDATÁR 2004.

2 2 1. Kombinatorika és eseményalgebra Ebben a fejezetben egyszerűbb kombinatorikai esetek alkalmazására adunk gyakorló feladatokat. 1. Hányféle virágcsokrot készíthet a virágkötő, ha rendelkezésére áll 11 szál virág, mely mind különböző, ha feltesszük, hogy az azonos virágokból álló csokrokat nem tekintjük különbözőnek és a/ a csokor 5 szál virágot tartalmaz, b/ a csokor 7 szál virágból készül? 2. Hányféle módon ültethető el 11 különböző színű virághagyma a/ egy sorba, b/ kör alakban. 3. Hányféle módon ültethető el a rendelkezésünkre álló 11 virághagyma, melyből 4, 2 ill. 5 azonos fajtájú és színű egy sorba? 4. Egy társaság kirándulni megy, összesen 21 fő 9 fiú a többi leány. a/ hányféle sorrendben szállhatnak be az autóbuszba, ha előre engedik a lányokat, b/ nem udvariaskodnak a felszállásnál, c/ hány módon választhatnak 3 fiút a favágáshoz, d/ hogy oszthatják el a 7db 3 ágyas szobát? 5. A klasszikus LOTTÓ játéknál, hányféle különböző kitöltés lehetséges és az hány ötös, négyes ill. hármas találatot tartalmaz biztosan?

3 3 6. A 13+1-es TOTÓ szelvényt hányféle módon lehet kitölteni? 7. Az 52 lapos bridzs kártyában, hány olyan leosztás van a/ mikor egy játékos kezébe kerül mind a négy ász, b/ valamely színből egy játékos kezébe legalább 10 lap kerül? 8. A sakktáblára hányféle módon helyezhető el nyolc bástya úgy, hogy ne üssék egymást? 9. 5 féle vegyszert egy növényvédelmi kísérlet során hármas csoportokban alkalmazzuk, minimum hány parcellára van szükség, ha az összes lehetőséget legalább egyszer ki akarjuk próbálni és a/ a szereket egyszerre juttatjuk ki, b/ a szereket egy-egy napos eltéréssel alkalmazzuk? 10. Egy tankörből 11-en színházba mennek, hányféleképpen ülhetnek le, ha a/ a jegyük egy sorba szól, b/ egy sorba, de két ember mindenképpen egymás mellé akar ülni? 11. Hány különböző rendszám készíthető a magyar szabvány szerinti 3 betű és 3 számjegy felhasználásával, ha 26 betűs ábécéből választhatunk?

4 4 12. Egy kerekasztal konferencián 10 állam képviselője vesz részt, hányféleképpen ültethetők le, ha a török és a görög résztvevő nem kíván egymás mellett ülni? 13. Egy faiskolai árudában egy bizonyos növény szaporító anyagáról azt mondják, hogy 90% -ban megered. Ahol mi vásárolunk összesen 50 db növény van ebből a fajtából, hány olyan véletlenszerű kiválasztás van, melyből mind megered, ha 3 db-ot veszünk? 14. Az évfolyam négy legjobban tanuló hallgatója között pénzjutalmat osztanak ki, a/ hány elosztás lehet, ha csak hárman kaphatnak, de az összegek egyformák, b/ hány elosztás lehet, ha mind a négyen, de különböző összegeket kapnak, c/ hány elosztás lehet, ha mind a négyen kapnak, de ketten- ketten azonos összeget. 15. Genetikai kísérletnél az AB, Ab, ab ill. ab genotípussal rendelkező apai ill. az ugyanilyen genotípusokból álló anyai egyedeket keresztezik. Hány különböző kimenetele lehet a keresztezési kísérletnek, ha egy kimenetelt az anyai és az apai gaméták genotípusából álló rendezett párok jelentenek? 16. Vetőmag tasakokról lekopott a fémzárolás évszáma, így csak azt tudjuk, hogy 15 még biztosan a szavatossági időn belüli, 5 pedig már régebbi eredetű. Milyen eséllyel tudunk 4-et véletlenszerűen kivéve a/ pontosan 3 jót választani,

5 5 b/ legalább 2 jót választani? 17. Az 1,2,3 számjegyekből hány különböző hatjegyű a/ szám képezhető, b/ páros szám képezhető, c/ olyan szám képezhető, melyben minden jegy legalább egyszer előfordul? 18. Mit jelentenek az alábbi összetett események és mely dobások elégítik ki azokat, ha A: egy kockával dobva páros az eredmény, B: egy kockával dobva 3-nál nagyobbat dobtunk? a/ A+B b/ A B c/ A B d/ A+B 19. A, B, C események jelentsék a következőket: A: fagykár fordult elő a területen, B: jégkár fordult elő a területen, C: belvízkár fordult elő a területen a vegetációs időszakban. Fejezze ki eseményalgebrai műveletek segítségével a következő összetett eseményeket! a/ pontosan egyféle kár fordult elő, b/ pontosan egy kár nem fordult elő, c/ legalább egyféle kár bekövetkezett, d/ egyik sem következett be, e/ fagykár vagy jégkár volt, belvíz biztosan nem.

6 6 20. Vannak-e az alábbiak között azonos események? a/ A-BC b/ A B C c/ A( B+C) d/ A B +A C e/ A BC 21. Teljes eseményrendszert alkot-e a/ A+B, A és B ill. b/ A B, A B, A B és A B? 22. Melyek kizáró események az alábbiak közül? A: kockával párosat dobunk, B: kockával 4-nél nagyobbat dobunk, C: kockával 2-nél kisebbet dobunk, D: kockával páratlan számot dobunk. 23. Egy csíráztatási kísérlet során k jelentse a 100 magból kicsírázottak darabszámát. Fejezze ki a következő eseményeket k-val és relációs jelekkel! a/ pontosan 89 csírázott ki, b/ legalább 80 db kicsírázott c/ a kicsírázottak száma a elérte az I. osztályú szintet (95 %-ot). 24. Egy urnában 6 fehér 6 sárga és 2 piros virágot hozó virághagyma van. Találomra kiveszünk 2-őt. a/ Írjuk le azt az eseményteret, mely megadja a virágzás utáni eseményeket! b/ Hány megfigyelhető esemény lehet a kísérletnél, ha ültetés sorrendje nem számít, ill ha az is számít?

7 7 2. Valószínűségszámítás 2.1 Klasszikus valószínűségi mező 25. Egy félkarú rabló akkor fizet nyereményt, ha a három ablak közül legalább kettőben szilva jelenik meg. A szilva megjelenése, az első ablakban 0.2, a másodikban 0.25, míg a harmadikban 0.1. Mennyi a nyerés valószínűsége egy - egy játék esetén? 26. Egy újonc és egy mesterlövész lő egy céltáblára. Az újonc egy lövése 0.5 valószínűséggel találja el a céltáblát, míg a mesterlövész 0.95 valószínűséggel teszi ugyanezt. Mindketten tíz lövést adnak le. Mennyi a valószínűsége, az újonc legalább 4 ill. a mesterlövész legalább 9 találatot ér el? 27. Mi a valószínűsége, hogy ha egy dobozban 20 hibátlan és 4 hibás termék van, a/ akkor egy húzásra jót húzunk? b/ két húzás esetén mind kettő hibás? Számítsa ki visszatevés nélküli és visszatevéses mintavétellel is! 28. Mennyi a valószínűsége, hogy 10 piros és 6 sárga virágot hozó tulipánhagymából véletlenszerűen hármat kiválasztva és elültetve a/ mind piros virágot hoz? b/ kettő piros egy sárga virágot hoz? c/ egy piros és kettő sárga virágot hoz? 29. Mennyi a valószínűsége, hogy három szabályos kockát feldobva csupa hatost dobunk?

8 8 30. Mennyi a valószínűsége, hogy három szabályos kockát feldobva egyetlen hatost sem dobunk ill. legalább egy hatost dobunk? 31. Hány darab szabványos I. osztályú facsemetét kötegeljünk 4 db nem szabványos mellé, hogy ha egy ellenőr egyet választ és az alapján dönt az átvételről, akkor legalább 90% legyen az átvétel esélye? 32. Vizsgára egy hallgató 5 tételt képtelen megtanulni. Mennyi megtanult tételnek kell lennie ahhoz, hogy a vizsgán 85 % valószínűséggel ne bukjon meg, ha egy tételt kell húznia? 33. A vizsgázó két tételt húz és akkor sikeres a vizsgája, ha mindkettőből tud valamit. Hány tételt lehet kihagyni a felkészüléskor, ha összesen 30 tétel van és 75%-os eséllyel sikeres vizsgát akar tenni? 34. Egy tíz kérdéses teszt, melynél minden kérdésre négy válaszból egy helyes, ötre biztosan tudjuk a választ. Mennyi az esélye, hogy a maradék ötből még legalább hármat eltalálunk és ezzel sikeres tesztet írunk? 35. A húsvéti nyuszi csoki tojásokat hoz, de csak egyformán tudta becsomagolni azokat, holott eredetileg 40 tejcsokiból és 20 étcsokiból készült. Én az étcsokit jobban szeretem. Mennyi a valószinűsége, hogy ha 3-at választhatok a/ mind tejcsokis lesz, b/ legalább két tejcsokis lesz a háromból?

9 9 36. A Keno sorsjegynél 80-ból 20 számot sorsolnak ki, 10 számot jelölünk meg egy szelvényen a 80 közül, mennyi a valószínűsége hogy telitalálatunk lesz, ill. hogy k találatunk lesz? 2.2 Feltételes valószínűség, teljes eseményrendszer 37. Akácmoly elleni kezelésre használatos szerről a következőket tudjuk:az első kezelést 20%-a éli túl a molyoknak, a másodikat a megmaradottak 40% éli túl, a harmadikat pedig a maradék 60%-a. Mennyi a valószínűsége, hogy a/ egy akácmoly mindhárom kezelést túléli? b/ egy akácmoly a második és harmadik kezelést is túléli, feltéve, hogy az elsőt már túlélte? vizsgatételből 5 jó. Két tanuló egymás után húz egy-egy tételt. Mennyi annak a valószínűsége, hogy a/ az 1. tanuló jót húz? b/ a 2. tanuló jót húz? c/ mindkettő jót húz?

10 Valószínűségi változó, várható érték és szórás 39. Egy valószínűségi változó lehetséges értékei és a hozzátartozó valószínűségek a következők: x i : 0; 2; 4; 6 p i : a/ Mennyi a p 4 értéke? 1 5 ; 1 3 ; 2 5 ;... b/ Mennyi a valószínűségi változó várható értéke és a szórása? c/ Rajzolja fel a valószínűségi változó eloszlásfüggvényét, és adja meg F(-1), F(2) ill. F(7) értékét! 40. Bizonyítsa be, hogy bármely valószínűségi változó esetén D 2 (X) = E(X 2 ) - E 2 (X)! 41. Egy valószínűségi változó lehetséges értékei és a hozzátartozó valószínűségek a következők: x i : 1; 3; 5; 7; 9 p i : a/ Mennyi a hiányzó valószínűség értéke? 1 10 ; 2 10 ; 1 10 ; 3 10 ;... b/ Mennyi a valószínűségi változó várható értéke és a szórása? c/ Rajzolja fel a valószínűségi változó eloszlásfüggvényét, és adja meg F(-1), F(2) ill. F(9) értékét!

11 Egy valószínűségi változó sűrűségfüggvénye legyen [ ] [ ] cx, ha x 0;4 f : a 0, ha x 0;4 a/ Mennyi lehet a c értéke? b/ Adja meg az eloszlásfüggvényt, a várható értéket és a szórást! c/ Számítsa ki P( 1 X<3) valószínűség értékét! 43. Egy valószínűségi változó sűrűségfüggvénye legyen [ ] [ ] 2 ax, ha x 0;3 f : a! 0, ha x 0;3 a/ Határozza meg a értékét, b/ Számítsa ki P (1 x<2) valószínűséget! c/ Adja meg a valószínűségi változó várható értékét és szórását! 44. Egy valószínűségi változó sűrűségfüggvénye legyen 3 ax, ha0 x 2 f : a 0, egyébként a/ Határozza meg aértékét! b/ Számítsa ki P (1 x<1,5) valószínűséget! c/ Adja meg a valószínűségi változó várható értékét! 45. Az X valószínűségi változó sűrűségfüggvénye: 2 f: x ( x 1) 0, 2, ha x a ha x < a a/ Mennyi az a értéke?

12 12 b/ Mi az X eloszlásfüggvénye? c/ Független-e A és B, ha A esemény : 3 x 5 B esemény : 4 x Az X valószínűségi változó sűrűségfüggvénye: 8, ha x a f: x 3 ( x 2) 0, ha x < a a/ Mennyi az a értéke? b/ Mi az X eloszlásfüggvénye? c/ Mennyi P(A+B), ha A esemény : 4 x < 6 d/ Mennyi az X várható értéke? B esemény : 5 x < Egy valószínűségi változó sűrűségfüggvénye ce x, ha x 2 f : a 0, egyébként a/ Határozza meg c értékét! b/ Adja meg és ábrázolja F(X) eloszlásfüggvényt!

13 Nevezetes eloszlások 48. Egy faiskolai árudában egy bizonyos növény szaporító anyagáról azt mondják, hogy 90% -ban megered. Ahol mi vásárolunk összesen 50 db növény van ebből a fajtából a/ hány olyan véletlenszerű kiválasztás van, melyből mind megered, ha 3 db-ot veszünk? b/ mennyi a válószínűsége, hogy 3-ból legalább 2 megered? 49. Egy feketeribizli fajta ismertetőjében azt találjuk, hogy átlagos bogyószám 9 átlagos fürttömeg 20 g, 1,6 g szórással csak 25 % a valószínűsége, hogy a tőkénkénti hozam a 0,4 kg-ot nem éri el a/ Mi a valószínűsége, hogy tíz véletlenszerűen kiválasztott tőkén max. egynek lesz a hozama 0,4 kg alatt? b/ A fürtök hány százalékának lesz a tömege 18 g alatti? c/ Mi a valószínűsége, hogy egy fürtön 6 vagy annál kevesebb bogyó lesz? Ha egy tövön 22 fürtöt találunk abból várhatóan hány lesz 6 vagy kevesebb bogyós? 50. Automata öntözőberendezés telepítéséhez az előírás szerint a víznyomás 3 bar lehet 0,7 bar szórással, az öntözőfúvókák pedig 0,15 valószínűséggel tömődnek el egy szezon alatt.

14 14 a/ Ha egy szezonban 90 napon öntözünk, várhatóan hány napon lesz ideális a nyomás, ha az azt jelenti, hogy min. 2,4 bar, max. 3,7 bar? b/ Mi a valószínűsége, hogy 10 fúvóka közül egy szezon alatt legfeljebb egy tömődik el? c/ Egy-egy 8 napos ciklusban átlagosan 1,3 napon várható 20 mmnél több csapadék. Mi a valószínűsége, hogy idén jul. 10 és 18 között kevesebb mint 3-szor lesz 20 mm-nél több csapadék? 51. A Kis-Balaton vízminőségét vizsgálták több éven keresztül. Az eddigi vizsgálatok szerint augusztusban a vízminták 25%-a nem felel meg az egészségügyi követelményeknek. A kék algák mennyisége a mintákban átlag 20 mg, 3 mg szórással, valamint a fonalférgek db számának átlaga 4,5. a/ Mi a valószínűsége annak, hogy 12 megvizsgált minta között 3 vagy annál kevesebb egészségügyileg nem megfelelő lesz? b/ Mi a valószínűsége, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott mintában a vizsgálat során 5-nél több fonálférget találnak? c/ Mekkora a valószinűsége, hogy egy mintában a kék algák tömege 15,5 és 24,5 mg közötti? d/ Mekkora a valószinűsége, hogy egy mintában a kák algák tömege kevesebb, mint 14 mg? folyóméter ágon 84 db rügyet számoltak meg. Feltételezve, hogy a rügyek elhelyezkedése a vázágakon teljesen véletlenszerű, mennyi az alábbi események valószínűsége? a/ Egy folyóméteren 8-nál több rügy található. b/ Egy folyóméteren 7-nél nem több, de legalább 4 rügy van.

15 Almák átmérőjének várható értéke 10 cm, szórása 0,8 cm. a/ Hány százaléka lesz osztályon aluli, ha a 75 mm-nél kisebbek annak számítanak? b/ Hány százaléka II. osztályú, ha ebbe a kategóriába a 85 és 75 mm közöttiek tartoznak? 54. Milyen arányban lehetnek II. osztályúak abban a tétel termékben, melyből 8 elemű mintát véve, annak a valószínűsége, hogy lesz a mintába II. osztályú is 0,83? 55. Palántázó gépek 200 m-es sorokba 1100 db palántát (lehetőleg egyenletesen) ültetnek. Mennyi a valószínűsége, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott 1 méteres darabon a/ 4 db palánta található, b/ 6 db-nál több palánta található?

16 16 3. Matematikai statisztika A minta statisztikai jellemzői 56. Gyomfelvételezés során a véletlenszerűen kiválasztott 1 m 2 -es területeken megszámlálták az aranka növények számát. A tapasztalati adatok a következők: 1, 3, 0, 1, 2, 3, 1, 4, 0, 2, 3, 1, 2, 3, 0, 1, 4, 2, 2, 2, 5, 2, 2. a Készítsünk gyakorisági táblázatot, b számítsuk ki a minta átlagát és szórását, c készítsünk hisztogrammot, d rajzoljuk fel a tapasztalati eloszlásfüggvényt! 57. Tenyészedényben nevelt olaszrizling tőkék vesszőtömegét mérték foszfor kezelés után. A kapott eredmények (g/tőke) : 96,6 97,9 98,7 98,9 99,8 97,8 99,6 98,3 99,8 100,1 99,7 100,3 100,4 100,0 101,2 99,9 98,9 99,3 100,8 102,3 100,9 100,3 100,7 101,9 99,4 a/ Rendezzük az adatokat osztályokba, b/ számítsuk ki a minta átlagát és szórását, c/ rajzoljuk fel a tapasztalati sűrűség- és az eloszlásfüggvényt!

17 Pontbecslés, intervallumbecslés 58. Számítsuk ki az 57. feladatban megadott mérési sorozat alapján az alapsokaság várható értékének a minta alapján becsült értékét, b az alapsokaság várható értékének 95-%-os megbízhatósági szinthez tartozó konfidencia intervallumát. 59 Autumn keeper vöröshagyma átmérőjének, mint valószínűségi változónak a jellemző szórásértéke 3mm. Egy 50 elemű mintából számított átlagos átmérőre 23,5 mm adódott. a/ Milyen értékek közt van 90%-os valószínűséggel a fajtára jellemző átlagos átmérő? b/ Milyen pontossággal becsülhető a fajtára jellemző átlagos átmérő, ha a feladatban megadott átlag 25, ill. 100 mérés eredménye volna? ( figyeljük meg a mintanagyság és a konfidenciaintervallum nagysága közti kapcsolatot) 60. Fás dugványozásnál gyökeresedést serkentő hormon hatását vizsgálják. 50 kezelt és 50 kezeletlen dugványnál a meggyökeresedett dugványok száma 44 ill. 39. A megfigyelt adatok alapján 95 %-os valószínűséggel milyen értékek között várható a gyökeresedési % a kezelt és a kezeletlen dugványok esetén?

18 Statisztikai próbák 61. A külföldi vevő megkívánja, hogy az I. osztályú alma megfelelő méretű és egyöntetű legyen, a szórás ne legyen nagyobb 5 mm-nél. 30 db alma vizsgálatánál a korrigált empirikus szórás 5,2 mm-nek adódott. a/ Jogos-e ennek alapján elutasítani a tételt azzal az indokkal, hogy az előírtnál nagyobb a szórás? ( ε =10% ) b/ Mekkora lenne az a minta alapján becsült szórásérték, amely esetén 10%-os tévedési valószínűséggel valóban állítható, hogy a tétel szórása nagyobb 5 mm-nél? 62. Két fajta paprikánál a hozam kiegyenlítettségét akarjuk összehasonlítani. Az egyik fajtánál 20 tőnél a tövenkénti hozam korr. emp.szórása 0,16 kg, a másik fajtánál 25 tő alapján 0,21kg korr. emp. szórásértéket számoltunk. Van-e lényeges különbség a két fajta között 5%-os szignifikancia szinten? 63. Egy kísérlethez 20%-os oldatot készítettek. Mivel az oldat egy része csak később került felhasználásra ellenőrizték, hogy nem változott-e meg a koncentráció. Az oldatból 6 analízist végeztek, amelynek eredményei: 19,5; 19,6; 18,9; 20,1; 19,3; 19,4 (%). Kérdés: megváltozott-e a keverék összetétele? ( 1-ε = 0,95% )

19 A vízben oldható szárazanyagtartalom változását vizsgálták az érés folyamán különböző málna fajtáknál. Malling Jewel fajtánál az alábbi mérési eredményeink vannak: félig érett: 9,2; 9,0; 8,9; 9,5; 9,0; 9,3 (%) érett: 9,0; 9,5; 9,3; 9,5; 9,8; 9,2; 9,9; 9,5 (%) Kérdés: a/ Van-e különbség a félig érett és az érett málna vízben oldható szárazanyagtartalma között? b/ Az alábbi kiegészítő mérésekkel végezzük el újra a kiértékelést? félig érett: 9,0; 9,4; 9,1; 9,2; 9,2; 9,0 (%) érett: 9,3; 9,5; 9,7; 9,2 (%) 65. Egy kísérleti területen a sziromhullás utáni 10. napon NES (50 ppm)- vel végzett ritkító permetezés hatását vizsgálják a fánkénti termés alakulására. A kísérleti eredmények: n átlag s kezeletlen (kg/fa) kezelt (kg/fa) Kérdés: Van-e kapcsolat a permetezés és a fánkénti terméshozam között? (1-ε = 0,95 )

20 A solanin mérgező hatású, nitrogén tartalmú vegyület. Két paradicsomfajta solanin tartalmára vonatkozó mérési eredmények: n átlag s 2 Kecskeméti export 20 6,4 (%) 0,088 Soroksári F1 20 6,15 0,051 Kérdés: A minták alapján elfogadható-e az az állítás, hogy a Kecskeméti export paradicsom fajta solanin tartalma nagyobb, és még a Soroksári F1-é is nagyobb 6 %-nál? ( 1-ε =0,9) 67. Egy spenót termesztési kísérlethez szeretnénk a megfelelő talajt biztosítani. A kívánalom legalább 5,5 ph érték lehetőleg egyenletesen mindenhol a talajban, és ezért a ph értékek szórása ne legyen nagyobb 0,3-nél. Teljesülnek-e a feltételeink annál a talajnál, ahol 20 vizsgálati minta átlaga 5,4 szórása 0,32 ill. ahol 30 minta átlaga 5,45 és a szórása 0,35. A két talajban eltérőnek tekinthető-e a tényleges ph érték ill. azok szórása?

21 Savas meddőhányókra gyepet és haszonnövényeket telepítenek a környezeti károk csökkentése érdekében. Az ilyen telepítések előtt fontos a talaj meszezése. A meszezés mértékének meghatározására a kérdéses területről mintákat vettek és meghatározták a ph értéküket: osztály gyakoriság 2,76-3,25 1 3,26-3, ,76-4, ,26-4, ,76-5, ,26-5,75 9 5,76-6,25 6 a/ Számítsa ki a minta átlagát és szórását! b/ Adja meg a várható érték konfidenciaintervallumát! ( megbízhatósági szint 0,99) 69. A talaj felső 50 cmjének nedvesség tartalma a vegetációs időszakban a szabadföldi növénytermesztés fontos tényezője. Ennek vizsgálatára a vegetatív. időszak 10 különböző időpontjában mérést végeztek. Az eredmények : 78, 62, 51, 50, 43, 38, 42, 51, 56, 58 (%) Ezek alapján állíthatjuk-e, hogy a talaj nedvesség tartalmának ingadozása túllépi a 10%-ot, 95%-os szinten?

22 A Hg koncentráció a magyarországi Dunaszakasz egy helyén mérve a következő eredményeket adta: 1981-ben n 1 =20 x 1 = 1,42 mg/l s 1 = 0,6 mg/l ben n 2 =30 x 2 = 2,53 mg/l s 2 = 1,3 mg/l a/ Igaz-e, hogy a koncentráció ingadozása 1987-ben szignifikánsan nagyobb? b/ Nőtt-e a Hg koncentráció 1987-ben az 1981 évihez képest?

23 Egyszerű véletlen elrendezésű varianciaanalízis 71. Egy mikrobatörzs gátlási zónáját mérték három különböző antibiotikummal kezelve, mindegyiket három ismétlésben. Az eredmények a következők: antibiotikum ismétlések Gátlási zóna mm-ben A B C Van-e lényeges különbség az antibiotikumok hatása között? ( Szignifikancia szint: 10%) 72. Paprika terméshozamának fokozására a titán kezelést három féle töménységben alkalmazták 4-4 parcellán. Van-e olyan töménység, amely szignifikánsan nagyobb terméseredményt ad? töménység termés (q) 1:10 1,4 2,1 1,2 2,5 1: 8 2,1 1,9 1,6 2,0 1: 6 2,1 2,8 3,2 3,0 ( Szignifikancia szint 5%)

24 Majoranna hortensis vizsgálatakor arra keresték a választ, hogy a kölönböző talajokon termesztett növények magasságában van-e kimutatható eltérés 5%-os szignifikancia szinten. talaj magasság cm Homok 20,5 23,3 21,4 22,1 Vegasca 21,4 22,6 24,1 23,6 Alginit 20,4 25,3 22,7 20,9 Trialgit 22,5 23,8 27,3 24, Regresszióanalízis 74. Permetező géppel végzett vizsgálat során vizsgálták az egy perc alatt szórófejenként kipermetezhető permetlé fúvókánál lévő nyomás (atm ) függvényében Nyomás Permetlé 3,0 18,3 3,5 19,7 4,0 21,1 4,5 22,4 5,0 23,6 5,5 24,7 6,0 25,9 6,5 26,9 7,0 27,9 mennyiségét (liter/perc) a Adjuk meg azt a lineáris függvényt, amely legjobban leírja a nyomás és kipermetezett permetlé közötti kapcsolatot. Számítsuk ki a korrelációsegyütthatót. Végezzük el a korrelációs együttható statisztikai próbáját! (szignifikancia szint: 5% )

25 A szőlő peronoszpóra lappangási idejét mérték levélen, átlagos időjáráskor. A vizsgálattal arra akartak választ kapni, hogy a napi középhőmérséklet (C o ) és a lappangási idő (nap) között lineáris kapcsolat van-e? Ha igen milyen függvénnyel adható meg? Középhőm. Lappangási idő , ,5 17 6, ,8 22 4,6 23 4,4 76. Határozzuk meg azt a függvényt, amelyik a lehető legjobban leírja a szurokfű friss hajtása illóanyag tartalmának alakulását a vágási idő függvényében. Vágási időpont: V.30. VI.7. VI.13. VI.20. VI.27. VII.4. VII.12. VII.21 Illóanyag (%) 0,025 0,034 0,042 0,127 0,187 0,239 0,315 0,314

26 4. Illeszkedés-, homogenitás-, függetlenségvizsgálat 77. Az alábbi táblázat egy populációban a vizsgált egyedek vírusfertőzöttség és a termésátmérő nagysága szerinti megfigyeléseket rögzítette. Arra keressük a választ, hogy a két jellemző független-e egymástól 10%-os tévedési szinten a populációban. Átm/fert egészséges közepesen nagyon fert. fert. 5, , , , ,1nél nagyobb Az ország két körzetét akarjuk összehasonlítani a lehullott évi csapadék mennyisége alapján, erre az elmúlt 100 esztendő adatai állnak rendelkezésünkre. Van-e kimutatható eltérés a két területen a csapadékszintek éves megoszlásában? (1-ε=0.95) Csapadék menny. I. körzet II. körzet aszályos év 7 5 száraz év átlagos év csapadékos év Mikroszkóp látómezejében található baktériumokat számoltak meg több ismétlésben egy kísérlet során. A vizsgálati eredmények alapján állíthatjuk-e, hogy a baktériumok száma mint

27 27 valószínűségi változó λ= 2,5 paraméterű Poisson követ 90%-os megbízhatósági szinten? Baktériumok gyakorisága száma több mint A Kis-Balatonból vett vízminták segítségével azt szeretnénk állapítani, hogy vajon a szerves anyagtartalomra mint valószínűségi változóra feltételezhetjük-e a µ=17 és σ= 2 paraméterű normális eloszlást? (1-ε=0.95) Osztályok Osztályközép Gyakoriságok 14,51-15,5 8 15,51-16, ,51-17, ,51-18, ,51-19, ,51-20, Egy közparkban felmérést végeztek az oda látogatók körében. Arra keresték a választ, hogy van-e kapcsolat a látogatók életkora és a park által nyújtott lehetőségekről alkotott véleményük között.(1-ε=0.95)

28 28 életkor 15 alatt felett vélemény elégedett közepes elégedetlen Befolyásolja-e a táptalaj tőzeg tartalma a vizsgált dísznövényen kialakult (primula) virágzatok számát? (1-ε=0.9) Tőzeg% Virágzat 0-2 db 3-5 db 5-nél több 15% % % %

29 Öntöző rendszer telepítése előtt méréséket végezetek a víznyomás ellenőrzésére, a nyomás ingadozásának meghatározására. A mérési eredmények az alábbi táblázatban találhatók: oszt.köz 1,25-1,75 3 1,75-2,25 4 2,25-2,75 5 2,75-3,25 8 3,25-3,75 3 3,75-4,25 1 4,25-4,75 1 gyakoriság a Számítsuk ki a minta átlagát, szórását, és a víznyomás ingadozásának becsült értékét! b 95%-os valószínűséggel milyen intervallumban van a víznyomás várható értéke? c A minta alapján elfogadható- e az állítás, hogy a nyomás nagyobb az ideálisnak tartott 2,5 barnál és a nyomás ingadozása is nagyobb a megengedett 0,7 barnál? (1-ε = 0,9) d Ha feltételezzük, hogy a nyomás 2,5 várható értékű, és 0,7 szórású normális eloszlást követ, mennyi annak a valószínűsége, hogy egy mérési eredmény 1,8 és 3,2 bár között lesz? e A rendszer némi átalakítása után megismételték a méréseket. A 25 elemű minta átlaga 2,65 bar, korrigált empirikus szórása 0,72 barnak adódott. Sikerült-e csökkenteni ténylegesen a víznyomást (szignifikancia szint 5%)?

30 Fekete ribiszke fajtáknál a fürtökben található bogyók számára, a fürtök tömegére és beltartalmára végeztek megfigyeléseket. Részletek a vizsgálati adatokból: Rosenthal fajta Fürtök tömege gyakoriságok 18,5-19,5 3 19,5-20,5 9 20,5-21, ,5-22,5 7 22,5-23,5 5 23,5-24,5 1 Rosenthal fajta Irodalmi adatok alapján fajtára jellemző átlagos fürttömeg 21g, 1,5 szórással Silvergieter fajta A vizsgált ültetvényről vett 36 fürt tömegének átlaga 23,6g, empírikus szórása 2,1g. a A vizsgált területen mennyi az átlagos fürttömeg, mekkora a vizsgált területen a fajtára jellemző fürttömeg szórása? b Számítsa ki a várható érték és a szórás 95%-os konfidencia intervallumát! c A fürttömegre mint valószínűségi változóra milyen eloszlást feltételezne? A megadott irodalmi adatok felhasználásával számítsa ki annak a valószínűségét, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott fürt tömege 19 és 22 g között van? d) Eltér-e a vizsgált sokaság fürt tömegének várható értéke az irodalmi adatoktól? (ε=5%)

31 31 e) Feltehető-e, hogy a Silvergieter fajtára jellemző átlagos fürttömeg nagyobb, mint a Rosenthálé? (ε=5%) f) A vizsgálat során még további két fajta fürttömegére végeztek méréseket eldöntendő, hogy azonos e az átlagos fürttömeg a 4 fajtánál? A kérdés eldöntéséhez fajtánként fürt tömegét mérték. Eredmények (g): x1 = 21, 2 x2 = 23, 6 x3 = 22, 2 x4 = 24, 5 Fejezze be a kiértékelést és válaszoljon a kérdésre? (ε=5%) Eltérés négyzet összegek (SQ) Szabadsági fokok Szórásnégyzetek F Teljes 642 Kezelés 458 Véletlen

32 Szennyvíziszappal kevert talaj ph értékét vizsgálva az alábbi mérési eredmények adódtak: a Készítsen gyakorisági táblázatot. Számítsa ki a minta átlagát és szórását! b Milyen értékhatárok közt van 90%-os valószínűséggel a vizsgált talaj ph értéke? c 6,4 várható értékű és 0,2 szórású normális eloszlást feltételezve, mennyi annak a valószínűsége, hogy egy minta ph értéke 6,1 és 6,4 között van? d A fenti 20 mintából más további vizsgálatok céljára véletlenszerűen kivettek 3-at. Mennyi annak a valószínűsége, hogy mind a 3 minta ph értéke 6.5-nél nagyobb? e A talajtoxicitás és a tápanyagfelvétel szempontjából a ph értéket 6,5 felett kell tartani. A megadott mérési eredmények alapján állíthatjuk-e, hogy nem teljesül ez a követelmény. (szignifikancia szint: 5%) f Egy másik területen szintén ph méréseket végeztek. Megegyezik-e a két terület ph értéke, ha a második területen 10 mérést végeztek, s ezek átlaga 6,25 ph érték, a korrigált empirikus szórás pedig 0,25? (szignifikancia szint: 5%)

33 Egy őszibarack termesztési kísérlet során a metszés hatását vizsgálták a fa vegetatív és generativ fejlődésére. Tíz éven át feljegyezték a metszett és metszetlen fák termését (kg/fa), az éves átlagokat az alábbi táblázat tartalmazza. (Forrás: Gyúró F: A gyümölcstermesztés technológiája, 353. old. A számítás egyszerűsítése érdekében az adatokat kerekítettük.) Évek: metszetlen: * metszett: * ( *A 4. évben erős fagy miatti terméskiesés) a Számítsuk ki a metszett és metszetlen fák termésének átlagát és szórását a fagykáros év kihagyásával. b Statisztikailag igazolható-e, hogy a metszés hatására kiegyenlítettebb és nagyobb az évenkénti termés? (Szignifikancia szint: 5%) c Lineárisnak tekinthető-e a termés növekedése a metszetlen és a metszett fák esetén? Adjuk meg az adatokhoz legjobban illeszkedő egyenesek egyenletét, az illeszkedés "szorosságát". A "kritikus" korrelációs együttható segítségével elemezzük a kapott eredményeket. d Ha 15% a valószínűsége a megfigyelés 4. évében tapasztalthoz hasonló fagykárnak, mekkora annak a valószínűsége, hogy egy 5 éves ciklusban nem lesz ilyen fagykár, illetve legfeljebb egyszer lesz?

34 34 MEGOLDÁSOK

24. Valószínűség-számítás

24. Valószínűség-számítás 24. Valószínűség-számítás I. Elméleti összefoglaló Események, eseménytér A valószínűség-számítás a véletlen tömegjelenségek vizsgálatával foglalkozik. Azokat a jelenségeket, amelyeket a figyelembe vett

Részletesebben

Valószínűségszámítás statisztika

Valószínűségszámítás statisztika Valószínűségszámítás statisztika és 9 0. évfolyam Szerkesztette: Hraskó András 05. augusztus 4. Technikai munkák (MatKönyv project, TEX programozás, PHP programozás, tördelés...) Dénes Balázs, Grósz Dániel,

Részletesebben

VAL OSZ IN } US EGSZ AM IT AS es MATEMATIKAI STATISZTIKA feladatgy}ujtemeny Programozo matematikus, szamtastechnika levelez}o es tanarszakos hallgatok reszere Kesztette: Nagy Marta, Sztrik Janos es Tar

Részletesebben

D. Hajtman Edit, Hajtman Béla. Gyakorló példák a pszichológus hallgatók. statisztikai tantárgyainak anyagához

D. Hajtman Edit, Hajtman Béla. Gyakorló példák a pszichológus hallgatók. statisztikai tantárgyainak anyagához Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar D. Hajtman Edit, Hajtman Béla Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Gyakorló példák a pszichológus hallgatók Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar statisztikai

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Valószínűségszámítás A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Érettségi feladatok: Kombinatorika, valószínűség számítás. I. Általános (logika, skatulya elv stb.)

Érettségi feladatok: Kombinatorika, valószínűség számítás. I. Általános (logika, skatulya elv stb.) 1 /11 oldal I. Általános (logika, skatulya elv stb.) 2006. okt./3 Októberben az iskolában hat osztály nevezett be a focibajnokságra egy-egy csapattal. Hány mérkőzést kell lejátszani, ha mindenki mindenkivel

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Kombinatorika

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Kombinatorika MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Kombinatorika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Statisztika 2000 Molnár D. László

Statisztika 2000 Molnár D. László Statisztika 000 Molnár D. László Tartalom Megfigyelés, félig-kísérlet és kísérlet... Hatásvizsgálatok logikai háttere... 6 Hatásvizsgálatok típusai:... 6 Félig-kísérletek... 8 Érvényesség... 9 A belső

Részletesebben

EMELTSZINTŰ MATEMATIKA ÉRETTSÉGI FELADATOK GYŰJTEMÉNYE

EMELTSZINTŰ MATEMATIKA ÉRETTSÉGI FELADATOK GYŰJTEMÉNYE EMELTSZINTŰ MATEMATIKA ÉRETTSÉGI FELADATOK GYŰJTEMÉNYE KÉSZÍTETTE BRÓSCH ZOLTÁN 2014.06.27. Bevezetés,, A matematikához nem vezet királyi út. (Eukleidész) Korábban elkészítettem a közép szintű matematika

Részletesebben

TIKMATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Statisztika

TIKMATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Statisztika TIKMATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Statisztika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Valószínűségszámítás

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Valószínűségszámítás MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Valószínűségszámítás A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Kombinatorika

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Kombinatorika MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Kombinatorika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

7. témakör: kombinatorika. Kidolgozott feladatok:

7. témakör: kombinatorika. Kidolgozott feladatok: 7. témakör: kombinatorika Kidolgozott feladatok:.) A színházba egy fős baráti társaság jegyei egymás mellé szólnak. Hányféleképpen ülhetnek le egymás mellé? Hányféleképpen ülhetnek le akkor, ha András

Részletesebben

KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT

KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT A 2012. MÁJUS-JÚNIUSI ÉRETTSÉGI FELADATSOR ÉS AZ EGYES FELADATOK MÉRÉSMETODIKAI VIZSGÁLATA A TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT KERETÉBEN MATEMATIKA KÖZÉP- ÉS EMELT SZINT Tartalom KÖZÉPSZINT...

Részletesebben

Kombinatorika. 1. Ismétlés nélküli permutáció

Kombinatorika. 1. Ismétlés nélküli permutáció Kombinatorika A kombinatorika keretén belül tanuljuk: ismétlés nélküli permutációk, ismétléses permutációk, ismétlés nélküli variációk, ismétléses variációk, ismétlés nélküli kombinációk, ismétléses kombinációk.

Részletesebben

Orosz Gyula Markov láncok Feladatgyűjtemény http://matek.fazekas.hu/portal/tanitasianyagok/orosz_gyula/mar/ 11. Feladatgyűjtemény

Orosz Gyula Markov láncok Feladatgyűjtemény http://matek.fazekas.hu/portal/tanitasianyagok/orosz_gyula/mar/ 11. Feladatgyűjtemény 11. Feladatgyűjtemény A fejezet első részében összefoglalási igénnyel felsoroljuk a cikk korábbi (kitűzött és megoldott) feladatait; a második részben néhány gyakorló feladatot tűzünk ki. Feladatok a 2.

Részletesebben

A MÁGIKUS MATEK ÉRETTSÉGI FELADATSOR

A MÁGIKUS MATEK ÉRETTSÉGI FELADATSOR A MÁGIKUS MATEK ÉRETTSÉGI FELADATSOR A KÖZÉPSZINTŰ MATEK ÉRETTSÉGIN ELŐFORDULÓ MINDEN LEHETSÉGES FELADATTÍPUSBÓL TALÁLSZ ITT LEGALÁBB EGYET, ÉS A MI MÉG JOBB, HOGY LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE MEGNÉZHETED A MEGOLDÁSOKAT

Részletesebben

A KUTATÁSMÓDSZERTAN MATEMATIKAI ALAPJAI. Tóthné Parázsó Lenke

A KUTATÁSMÓDSZERTAN MATEMATIKAI ALAPJAI. Tóthné Parázsó Lenke Tóthné Parázsó Lenke MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK A KUTATÁSMÓDSZERTAN MATEMATIKAI ALAPJAI Tóthné Parázsó Lenke Eger, 011 Lektorálta: CleverBoard Interaktív Eszközöket és Megoldásokat Forgalmazó és Szolgáltató

Részletesebben

1. modul Mennyire lehetséges?

1. modul Mennyire lehetséges? MATEMATIKA C évfolyam modul Mennyire lehetséges? Készítette: Kovács Károlyné Matematika C évfolyam modul: Mennyire lehetséges? Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

Jelöljük az egyes területrészeket A-val, B-vel és C-vel, ahogy az ábrán látható.

Jelöljük az egyes területrészeket A-val, B-vel és C-vel, ahogy az ábrán látható. 1. feladat. 013 pontosan egyféleképpen írható fel két prím összegeként. Mennyi ennek a két prímnek a szorzata? 40 Megoldás: Mivel az összeg páratlan, ezért az egyik prímnek párosnak kell lennie, tehát

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Szöveges feladatok

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Szöveges feladatok MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Szöveges feladatok A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

STATISZTIKÁBA. Csendes Tibor. Szeged, 2001.

STATISZTIKÁBA. Csendes Tibor. Szeged, 2001. BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPES STATISZTIKÁBA Csendes Tibor Szeged, 2001. Lektorálta: Dr. Boda Krisztina tudományos főmunkatárs, Szegedi Tudományegyetem, Orvosi Informatikai Intézet, Dr. Petres Tibor egyetemi

Részletesebben

Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás,

Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás, // KURZUS: Matematika II. MODUL: Valószínűség-számítás 17. lecke: Kombinatorika (vegyes feladatok) Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás, 3.1.

Részletesebben

ZIPERNOWSKY MATEMATIKA KUPA

ZIPERNOWSKY MATEMATIKA KUPA ZIPERNOWSKY MATEMATIKA KUPA VERSENY 99 0 KÉSZÜLT A ZIPERNOWSKY KÁROLY MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 00. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL A FELADATSOROKAT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: GOMBOCZ ERNŐ SZERKESZTETTE: KISS

Részletesebben

Számítástechnikai feladatgyűjtemény

Számítástechnikai feladatgyűjtemény Kovács László Számítástechnikai feladatgyűjtemény 2003. Amennyiben szeretné ezt a dokumentumot nyomtatott formában, B/5 formátumú könyvként is megkapni, jelezze ezt a szerzőnek az info@kobakbt.hu címen.

Részletesebben

Huzsvai László. STATISZTIKA Gazdaságelemzők részére Excel és R alkalmazások

Huzsvai László. STATISZTIKA Gazdaságelemzők részére Excel és R alkalmazások Huzsvai László STATISZTIKA Gazdaságelemzők részére Excel és R alkalmazások SENECA BOOKS 2012 Szerkesztő: Huzsvai László Minden jog fenntartva. Jelen könyvet vagy annak részleteit a Kiadó engedélye nélkül

Részletesebben

36 0,3. Mo.: 36 0,19. Mo.: 36 0,14. Mo.: 32 = 0,9375 32 = 0,8125 32 = 0,40625. Mo.: 32 = 0,25

36 0,3. Mo.: 36 0,19. Mo.: 36 0,14. Mo.: 32 = 0,9375 32 = 0,8125 32 = 0,40625. Mo.: 32 = 0,25 Valószínűségszámítás I. Kombinatorikus valószínűségszámítás. BKSS 4... Egy szabályos dobókockát feldobva mennyi annak a valószínűsége, hogy a -ost dobunk; 0. b legalább 5-öt dobunk; 0, c nem az -est dobjuk;

Részletesebben

71) A 32 lapos magyar kártyából kiosztunk 8 lapot. Hányféleképp lehet, hogy pontosan 3 hetes és 4 ász van közöttük? 72) A 32 lapos magyar kártyából

71) A 32 lapos magyar kártyából kiosztunk 8 lapot. Hányféleképp lehet, hogy pontosan 3 hetes és 4 ász van közöttük? 72) A 32 lapos magyar kártyából Permutációk: 1) Egy sakkverseny döntőjébe 6 játékos került be. Hányféleképp alakulhat a játékosok sorrendje, ha a döntőben mindenki azonos esélyekkel indul? 2) A Mekk Elek név betűiből hányféle (nem feltétlen

Részletesebben

Sztochasztikus mátrixok és Markov-láncok

Sztochasztikus mátrixok és Markov-láncok Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Sztochasztikus mátrixok és Markov-láncok BSc Szakdolgozat Készítette: Böjthy Barbara Adrienn Matematika BSc, Matematikai elemző szakirány Témavezető:

Részletesebben

Kezdők és Haladók (I., II. és III. kategória)

Kezdők és Haladók (I., II. és III. kategória) ARANY DÁNIEL MATEMATIKAI TANULÓVERSENY 013/014-ES TANÉV Kezdők és Haladók (I., II. és III. kategória) Feladatok és megoldások A verseny az NTP-TV-13-0068 azonosító számú pályázat alapján a Nemzeti Tehetség

Részletesebben