- Kisvállalkozás által előállított termék Az élelmiszer-feldolgozásban foglalkoztatottak tényleges létszáma fő között van.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "- Kisvállalkozás által előállított termék Az élelmiszer-feldolgozásban foglalkoztatottak tényleges létszáma 10-50 fő között van."

Átírás

1 Az OMÉK Élelmiszer Díj pályázat bemutatása Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Élelmiszer Díj elnyerésére kiírt pályázatot a következő kategóriákban lehet benyújtani: - Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke Az élelmiszer-feldolgozásban foglalkoztatottak tényleges létszáma 10 fő alatt van. - Kisvállalkozás által előállított termék Az élelmiszer-feldolgozásban foglalkoztatottak tényleges létszáma fő között van. - Közepes-és nagyvállalkozás által előállított termék Az élelmiszer-feldolgozásban foglalkoztatottak tényleges létszáma 50 fő felett van. A pályázat benyújtásakor a pályázónak jeleznie kell, melyik kategóriába sorolható a vállalkozása. A kategóriákon belül egy pályázó (a 75. OMÉK-on kiállító személy vagy vállalkozás) maximum három, kiállított feldolgozott élelmiszer termékével vagy közvetlen fogyasztásra szánt termékével pályázhat. Kézműves termék alatt a kézzel vagy nem iparszerű eljárás alkalmazásával előállított élelmiszert kell érteni. Minden termék esetén külön pályázatot kell benyújtani, azokat összevonni nem lehet. Mindhárom kategóriában egy-egy termék díjazására nyílik lehetőség. A pályázaton való részvétel térítésmentes. I. A díj elnyerésére pályázó termékkel szemben támasztott követelmények Kistermelő és kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke kategóriában 2.1 Esztétikai megjelenés, csomagolás Az esztétikai megjelenés és csomagolás értékelési szempontnál a bírálók elsősorban azt vizsgálják, hogy a termék megjelenése mennyire vonzó, igényes,esztétikus, illetve milyen összhangban van a külső megjelenés a belső tartalommal. További szempont, hogy a csomagolás tükrözze a hagyományos jelleget. 2.2 Különlegesség, egyediség Az elbírálásnál fontos szempont, hogy a hasonló termékektől eltérő, különleges, egyedi tulajdonsággal vagy hagyománnyal bírjon, illetve előállítása hagyományos elemet tartalmazzon. Amennyiben a termék előállítása során nem követeli meg a technológia, úgy mesterséges adalékanyagoktól mentes legyen. Az értékelésnél előnyt jelent az igazolhatóan magyar alapanyag használata. 2.3 Érzékszervi tulajdonság

2 A benyújtott termékkel szemben alapvető elvárás, hogy gyártási hibáktól mentes legyen és érzékszervi tulajdonságai minden szempontból kedvezőek, harmonikusak legyenek. Előnyt jelent a jellegzetes, egy-egy kisebb terület, régió hagyományos ízvilágát bemutató érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező termék. 2.4 Piaci, fogyasztói ismertség, elismertség vagy újdonság érték A piaci, fogyasztói ismertség, elismertség vagy újdonság szempontnál be kell mutatni a vállalkozás piaci tevékenységét, abból a szempontból, hogy a pályázott termék mennyire ismert, elismert saját környezetében (a fogyasztók/vevők körében), illetve amennyiben még nem bevezetett termékről van szó, milyen mértékű újdonság értékkel rendelkezik. A bemutatásból derüljön ki, hogy milyen értékesítési csatornákon jut el a fogyasztókhoz a termék, mit tesz a pályázó a szélesebb körű megismertetés érdekében. Alapvető követelmény, hogy valamennyi pályázott termék feleljen meg a vonatkozó jogszabályi követelményeknek, mind a csomagolásban, jelölésben, összetételben, valamint minőségi és élelmiszerbiztonsági tulajdonságában! Kisvállalkozás által előállított termék, valamint közepes- és nagyvállalkozás által előállított termék kategóriákban 2.5 Esztétikai megjelenés, csomagolás Az esztétikai megjelenés és csomagolás értékelési szempontnál a bírálók elsősorban azt vizsgálják, hogy a termék megjelenése mennyire vonzó, igényes, esztétikus, illetve milyen összhangban van a külső megjelenés a belső tartalommal. Az elbírálásnál fontos szempont, hogy a csomagolás a környezetet a lehető legkisebb mértékben terhelje. Előnyt jelent a fogyasztói felhasználást könnyítő csomagolás, a könnyen áttekinthető, egyértelmű fogyasztói tájékoztatás, piktogramok használata. Külön előnyt biztosít, ha a jelölésben a nemzetközi kódrendszereket úgy jelenítik meg, hogy azok a korszerű leolvasó rendszerekkel, pl. okos telefonokkal a fogyasztók számára is elérhető információkat tartalmaznak. 2.6 Különlegesség, egyediség Az elbírálásnál vizsgált szempont egyebekben, a kíméletes, különleges technológia, illetve a jobb minőséget biztosító gyártási technológia alkalmazása. Szempont továbbá a különlegesen jó összetétel, beltartalmi érték, és a kategórián belül kevesebb adalékanyag vagy természetes adalékanyag használata, illetve hogy a hasonló termékektől milyen eltérő, különleges tulajdonsággal bír. Az értékelésnél előnyt jelent a magyar alapanyag vagy a biogazdálkodásból származó alapanyag használata. 2.7 Érzékszervi tulajdonság A pályázatra benyújtott termékkel szemben elvárás, hogy gyártási hibáktól mentes legyen és érzékszervi tulajdonságai minden szempontból kedvezőek legyenek. Előnyt élveznek a különleges, prémium minőségű, standardizált termékek.

3 2.8 Piaci, fogyasztói ismertség, elismertség vagy újdonság érték A piaci, fogyasztói ismertség, elismertség vagy újdonság szempontnál a bírálók azt értékelik, hogy a pályázott termék mennyire ismert, elismert a fogyasztók/vevők körében. Amennyiben még nem bevezetett termékről van szó, milyen mértékű újdonság értékkel rendelkezik. A bemutatásból derüljön ki, hogy milyen piaci pozíciót foglal el a termék, a belföldi értékesítésen kívül exportra is kerül-e a termék. Alapvető követelmény, hogy valamennyi pályázott termék feleljen meg a vonatkozó jogszabályi követelményeknek, mind a csomagolásban, jelölésben, összetételben, valamint minőségi és élelmiszerbiztonsági tulajdonságában. II. Egyéb pályázati feltételek mindhárom kategória esetén 3.1 Termékismertető benyújtása Valamennyi pályázó termékhez a pályázónak egy rövid termékismertetőt kell benyújtania. Az ismertetőben emelje ki különösen azokat a tulajdonságokat, jellemzőket, amelyek a pályázó megítélése szerint a bírálat szempontjából lényegesek. A megfogalmazás során lehetőség szerint vegyék figyelembe, hogy díjazás esetén ezt a termékismertetőt a média rendelkezésére bocsátjuk. 3.2 Termékminta biztosítása A bírálatokhoz - a 7 fős zsűri létszámot figyelembe véve - elegendő mennyiségű termékmintát kell a pályázónak biztosítania. A minta csomagolása, jelölése és beltartalmi tulajdonságai egyezzenek meg a forgalomban lévő, azonos termékek jellemzőivel. A termékmintákat legkésőbb szeptember 12-én 15 óráig a Vidékfejlesztési Minisztérium (Budapest Kossuth Lajos tér 11.) 375 számú szobájában kell leadni. Amennyiben a bírálat megkezdésének időpontjáig nem érkezik be minta, a bíráló bizottság nem végzi el a minősítést. III. A pályázat elbírálásának menete 4.1 A pontozásos értékelés szempontjai A pályázatok elbírálása egy 20 pontos súlyozó faktoros értékelő rendszerben történik, melynek során a bírálók a fent említett külső és belső termék tulajdonságokat, jellemzőket, valamint az érzékszervi jellemzőket vizsgálják. A termék minőségét befolyásoló egyes értékmérő tulajdonságok, az értékelés során adható ok, valamint a súlyozó faktorok: Kistermelő és kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke kategóriában

4 Értékmérő tulajdonságok Adható Súlyozó faktor Esztétikai megjelenés, csomagolás 0-5 0,6 Különlegesség, egyediség 0-5 1,2 Érzékszervi tulajdonság 0-5 1,6 Piaci, fogyasztói ismertség vagy újdonság érték 0-5 0,6 Kisvállalkozás által előállított termék, valamint közepes-és nagyvállalkozás által előállított termék kategóriákban Értékmérő tulajdonságok Adható Súlyozó faktor Esztétikai megjelenés, csomagolás 0-5 0,8 Különlegesség, egyediség 0-5 1,0 Érzékszervi tulajdonság 0-5 1,4 Piaci, fogyasztói ismertség vagy újdonság érték 0-5 0,8 A zsűri tagjai egy-egy értékmérő tulajdonságra csak egész ot adnak. Az adható súlyozatlan ok értéke, ha a termék az előírt követelményeket: - kiváló színvonalon teljesíti 5 pont - jó színvonalon teljesíti 4 pont - teljesíti 3 pont - többségében teljesíti 2 pont - hiányosan teljesíti 1 pont - nem teljesíti 0 pont A zsűri tagjai által az egyes értékmérő tulajdonságokra adott átlag ok súlyozó faktorral történő szorzása, majd a súlyozott ok összege adja a termékre vonatkozó összot. Az így kapott okat a zsűri rangsorolja. A zsűri által kialakított pontozási sorrendet a különdíjat felajánló szervezetek és személyek is figyelembe vehetik A díjak átadása, OMÉK logó használata A díjak átadására valamennyi OMÉK díj átadásával egyidejűleg, ünnepélyes keretek között kerül sor. Az OMÉK Élelmiszer Díjat nyert termékeken a díjazás ténye és az OMÉK logó feltüntethető.

5 4.3. A bíráló bizottság összetétele A pályázatokat egy 7 fős zsűri értékeli, melynek tagjai az alábbi szervezetek képviselői: - Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály (2 fő: 1 elnök, 1 bíráló) - Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárpiaci Főosztály (1 fő) - Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ (1 fő) - Agrármarketing Centrum (1 fő) - Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (1 fő) - Akkreditált élelmiszervizsgáló laboratórium (1 fő)

6 OMÉK Állattenyésztési Díj I. Az OMÉK Állattenyésztési Díj pályázat bemutatása Pályázati részvétel: A díjra az OMÉK-on megjelenő ipari kiállítók pályázhatnak. A pályázaton való részvétel térítésmentes. A pályázat célja: az állattenyésztési ágazatokhoz kapcsolódó cégek innovációs, illetve fejlesztési törekvéseinek, továbbá a piacon elért eredményeinek elismerése. A pályázat tartalma: a kitöltött pályázati adatlap, valamint a pályázatra nevezni kívánt termék/termékek, termékcsalád részletes ismertetése. Pályázati kategória: Állattenyésztés. II. A pályázatok elbírálásának menete Értékelési szempontok: A zsűri tagjai az alábbiakban megadott szempontok szerint értékelik a terméket, és 0-5 pontot adnak minden szempontra. A zsűri tagjai egy-egy értékmérő tulajdonságra csak egész ot adnak. Az összesített határozza meg a végső rangsort. 1. Származási és előállítási hely: a pontozásnál előnyt jelent és több pontot ér, ha a termék magyar eredetű, hazai munkaerő állítja elő, magyar szellemi termék vagy a marketing kommunikáció, piaci stratégia magyar. Kevesebb pontot ér a külföldről importált kész vagy félkész termék hazai forgalmazása vagy viszonteladása. 2. Piacra kerülés ideje: az értékelés fontos szempontja, hogy a termék mennyire új, hiszen ez meghatározhatja annak piaci elterjedését, a referenciák és háttérvizsgálatok számát. Több pontot kap a fejlesztés vagy bevezetés alatt álló termék, kevesebbet a már piacra bevezetett vagy az évek óta piacon lévő termék. 3. Aktualitás: a termékdíj odaítélésénél lényeges, hogy adott termék mennyire illeszkedik a kor piaci, illetve fogyasztói igényeihez. Ezzel a szemponttal éppen a termék ezen tulajdonságát értékeli a zsűri. Kisebb ot kap a régebbi trendek alapján készített termék és többet a jelenleg aktuális vagy divatos termék. 4. Innovációs érték: ennél a szempontnál a termék újszerűségét, egyediségét, illetve a gyártó kreativitását értékeli a zsűri. A termékgyártás egyik alapvető célja az innováció, így e tulajdonság értékelése elengedhetetlen a termékdíj esetén.

7 5. Tudományos háttérvizsgálatok: sok esetben találkozunk adott terméket dicsérő, ám egyáltalán nem objektív vagy kellően megalapozott vizsgálati eredményekkel. Az értékelésnél előnyt jelent a tudományos háttérrel végzett összehasonlító (akár publikált) vizsgálatok vagy objektív értékelések a termék ár:érték arányáról, összetételéről, tulajdonságairól stb. 6. Értékesítési referenciák: egy-egy termék legbeszédesebb értékmérője a piaci részesedése, a fogyasztói kedveltség. Ennek egyik legjobb mutatója az, hogy kik a cég fontosabb partnerei, akik a terméket használják vagy milyen piaci részesedéssel rendelkezik a termék. III. A díjak átadása, OMÉK logó használata A díjak átadására valamennyi OMÉK díj átadásával egyidejűleg, ünnepélyes keretek között kerül sor. Az OMÉK Állattenyésztési Díjat nyert termékeken a díjazás ténye és az OMÉK logó az feltüntethető. IV. A bíráló bizottság tagjai - Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztálya: 1 fő - Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztálya: 1 fő - Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége: 1 fő - Magyar Állattenyésztők Szövetsége: 1 fő V. Pályázati adatlap Pályázati kategória: Állattenyésztés 1. A pályázó neve, címe, cégvezető neve, a kapcsolattartó neve, beosztása, elérhetőségei (tel, fax, ): 2. A pályázó bemutatása, tevékenységi körének leírása: (max. 800 karakter) 3. A pályázatra nevezni kívánt termék/termékek vagy termékcsoport részletes bemutatása: (max karakter)

8 Az OMÉK Biogazdálkodási Díj pályázat bemutatása Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Biogazdálkodási Díj elnyerésére kiírt pályázatot benyújthat bármely kis-, közepes- és nagyvállalkozás, őstermelő, családi gazdaság, amely alávetette magát állami kontroll alatt működő ellenőrzési rendszernek, és erről érvényes tanúsítvánnyal is rendelkezik. Egy pályázó (a 75. OMÉK-on kiállító személy vagy vállalkozás) maximum három, kiállított feldolgozott bioélelmiszer termékével vagy közvetlen fogyasztásra szánt termékével pályázhat. Kézműves termék alatt a kézzel vagy nem iparszerű eljárás alkalmazásával előállított bioélelmiszert kell érteni. Minden termék esetén külön pályázatot kell benyújtani, azokat összevonni nem lehet. A pályázaton való részvétel térítésmentes. A díj elnyerésére pályázó termékkel szemben támasztott követelmények 2.1 Esztétikai megjelenés, csomagolás Az esztétikai megjelenés és csomagolás értékelési szempontnál a bírálók elsősorban azt vizsgálják, hogy a termék megjelenése mennyire vonzó, igényes, esztétikus, illetve milyen összhangban van a külső megjelenés a belső tartalommal. További szempont a természetes, egyszerű, újrahasznosítható, vagy könnyen lebomló csomagoló anyagok használata. 2.2 Különlegesség, egyediség Az elbírálásnál fontos szempont, hogy a hasonló termékektől eltérő, különleges, egyedi tulajdonsággal vagy hagyománnyal bírjon, illetve előállítása hagyományos elemet tartalmazzon. Az értékelésnél előnyt jelent az igazolhatóan magyar alapanyag használata. 2.3 Érzékszervi tulajdonság A benyújtott termékkel szemben alapvető elvárás, hogy gyártási hibáktól mentes legyen és érzékszervi tulajdonságai minden szempontból kedvezőek, harmonikusak legyenek. Előnyt jelent a jellegzetes, egy-egy kisebb terület, régió hagyományos ízvilágát bemutató érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező termék. 2.4 Piaci, fogyasztói ismertség, elismertség vagy újdonság érték A piaci, fogyasztói ismertség, elismertség vagy újdonság szempontnál be kell mutatni a vállalkozás piaci tevékenységét, abból a szempontból, hogy a pályázott termék mennyire ismert, elismert saját környezetében (a fogyasztók/vevők körében), illetve amennyiben még nem bevezetett termékről van szó, milyen mértékű újdonság értékkel rendelkezik. A bemutatásból derüljön ki, hogy milyen piaci pozíciót foglal el a termék, a belföldi értékesítésen kívül exportra is kerül-e a termék. Alapvető követelmény, hogy valamennyi pályázott termék feleljen meg a vonatkozó jogszabályi követelményeknek, mind a csomagolásban, jelölésben, összetételben, valamint minőségi és élelmiszerbiztonsági tulajdonságában!

9 Egyéb pályázati feltételek 3.1 Termékismertető benyújtása Valamennyi pályázó termékhez a pályázónak egy rövid termékismertetőt kell benyújtania. Az ismertetőben emelje ki különösen azokat a tulajdonságokat, jellemzőket, amelyek a pályázó megítélése szerint a bírálat szempontjából lényegesek. A megfogalmazás során lehetőség szerint vegyék figyelembe, hogy díjazás esetén ezt a termékismertetőt a média rendelkezésére bocsátjuk. 3.2 Termékminta biztosítása A bírálatokhoz - a 7 fős zsűri létszámot figyelembe véve - elegendő mennyiségű termékmintát kell a pályázónak biztosítania. A minta csomagolása, jelölése és beltartalmi tulajdonságai egyezzenek meg a forgalomban lévő, azonos termékek jellemzőivel. A termékmintákat legkésőbb szeptember 12-én 15 óráig a Vidékfejlesztési Minisztérium (Budapest Kossuth Lajos tér 11. ) 361 számú szobájában kell leadni. Amennyiben a bírálat megkezdésének időpontjáig nem érkezik be minta, a bíráló bizottság nem végzi el a minősítést. A pályázat elbírálásának menete 4.1 A pontozásos értékelés szempontjai A pályázatok elbírálása egy 20 pontos súlyozó faktoros értékelő rendszerben történik, melynek során a bírálók a fent említett külső és belső termék tulajdonságokat, jellemzőket, valamint az érzékszervi jellemzőket vizsgálják. A termék minőségét befolyásoló egyes értékmérő tulajdonságok, az értékelés során adható ok, valamint a súlyozó faktorok: Értékmérő tulajdonságok Adható Súlyozó faktor Esztétikai megjelenés, csomagolás 0-5 0,6 Különlegesség, egyediség 0-5 1,2 Érzékszervi tulajdonság 0-5 1,6 Piaci, fogyasztói ismertség vagy újdonság érték 0-5 0,6 A zsűri tagjai egy-egy értékmérő tulajdonságra csak egész ot adnak. Az adható súlyozatlan ok értéke, ha a termék az előírt követelményeket:

10 - kiváló színvonalon teljesíti 5 pont - jó színvonalon teljesíti 4 pont - teljesíti 3 pont - többségében teljesíti 2 pont - hiányosan teljesíti 1 pont - nem teljesíti 0 pont A zsűri tagjai által az egyes értékmérő tulajdonságokra adott átlag ok súlyozó faktorral történő szorzása, majd a súlyozott ok összege adja a termékre vonatkozó összot. Az így kapott okat a zsűri rangsorolja. A zsűri által kialakított pontozási sorrendet a különdíjat felajánló szervezetek és személyek is figyelembe vehetik A díjak átadása, OMÉK logó használata A díjak átadására valamennyi OMÉK díj átadásával egyidejűleg, ünnepélyes keretek között kerül sor. Az OMÉK Biogazdálkodási Díjat nyert termékeken a díjazás ténye és az OMÉK logó feltüntethető A bíráló bizottság összetétele: - Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály (1 fő elnök) - Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály (1 fő) - Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (1 fő) - Agrármarketing Centrum (1 fő) - Magyar Biokultúra Szövetség (1 fő) - Magyar Ökológiai Gazdálkodásért Egyesület (1 fő)

11 Az OMÉK Halászati késztermék díj pályázat bemutatása Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás OMÉK HALÁSZATI KÉSZTERMÉK DÍJ elnyerésére kiírt pályázatot benyújthatja bármely halászati késztermék előállítással foglalkozó kis- közepes- és nagyvállalkozás. A kategóriákon belül egy pályázó (a 75. OMÉK-on kiállító személy vagy vállalkozás) egy termékkel pályázhat. A pályázaton való részvétel térítésmentes. A OMÉK HALÁSZATI KÉSZTERMÉK DÍJ pályázói között kiosztásra kerül a OMÉK KÖZÖNSÉGDÍJAS HALÁSZATI TERMÉKE DÍJ is, melyet a látogatóközönség szavazati alapján ítélnek oda. 1.1 Jelentkezési adatlap A díjra be kell jelentkezni a termék-előállítónak egy egyszerű adatlapon, ami tartalmazza az alábbiakat: - a termék neve; - a termék előállítója; - a termék gyártási lapja becsatolva; - a kiállított termék pontos helye a 75. OMÉK-on belül. 1.2 Termékismertető benyújtása Valamennyi pályázó termékhez a pályázónak egy rövid termékismertetőt kell benyújtania. Az ismertetőben emelje ki különösen azokat a tulajdonságokat, jellemzőket, amelyek a pályázó megítélése szerint a bírálat szempontjából lényegesek. A megfogalmazás során lehetőség szerint vegyék figyelembe, hogy díjazás esetén ezt a termékismertetőt a média rendelkezésére bocsátjuk. A kiállítás során ágazati kapcsolódású konferencia (2011. szeptember 30. péntek) is megrendezésre kerül. A konferencia részeként a. OMÉK HALÁSZATI KÉSZTERMÉK DÍJ apropóján a termékek rövid ismertetőjére is sor kerül majd, amelyre a pályázóknak kb. 5 perces kötetlen ismertetővel, termékbemutató poszterrel és kóstoltatási célú termékmintával (kb. 30 fő részére) kell készülniük. 1.3 Termékminta biztosítása A bírálatokhoz - az 5 fős zsűri létszámot figyelembe véve - elegendő mennyiségű termékmintát kell a pályázónak biztosítania. A minta csomagolása, jelölése és beltartalmi tulajdonságai egyezzenek meg a forgalomban lévő, azonos termékek jellemzőivel. A bírálatra benyújtott mintákat az AMC által előzetesen jelzett időpontban (legkésőbb szeptember 12-én 15 óráig a Vidékfejlesztési Minisztérium (Budapest Kossuth Lajos tér számú szobájában) kell leadni. a megadott címre kell a pályázónak eljuttatnia. Amennyiben a bírálat megkezdésének időpontjáig nem érkezik be minta, a bíráló bizottság nem végzi el a minősítést.

12 IV. A díj elnyerésére pályázó termékkel szemben támasztott követelmények 2.1 A termék esztétikai megjelenése, csomagolása Az esztétikai megjelenés és csomagolás értékelése során a bírálók elsősorban azt vizsgálják, hogy a termék megjelenése mennyire vonzó, igényes, esztétikus, illetve milyen összhangban van a külső megjelenés a belső tartalommal. Előnyt jelent a fogyasztói felhasználást könnyítő csomagolás, a könnyen áttekinthető, kielégítő és közérthető fogyasztói tájékoztatás. A csomagolás a környezetet a lehető legkisebb mértékben terhelje. 2.2 A termék különlegessége, egyedisége, újszerűsége Az elbírálásnál fontos szempont, hogy a hasonló termékektől eltérő, különleges, egyedi tulajdonsággal bírjon, illetve előállítása hagyományos, tájjellegű elemet tartalmazzon. Amennyiben a termék előállítása során nem követeli meg a technológia, úgy mesterséges adalékanyagoktól lehetőleg mentes legyen. Az elbírálásnál ugyancsak vizsgált szempont a kíméletes, különleges, környezetkímélő technológia, illetve a jobb minőséget biztosító gyártási technológia alkalmazása a feldolgozás és termék-előállítás során. Szempont továbbá a különlegesen jó összetétel, beltartalmi érték, a termék egészségvédő hatása (pl. omega-3 zsírsav tartalom) és a kategórián belül kevesebb adalékanyag vagy természetes adalékanyag használata, illetve hogy a hasonló termékektől milyen eltérő, különleges tulajdonsággal bír. Az értékelésnél előnyt jelent a magyar alapanyag vagy a biogazdálkodásból származó alapanyag használata, ennek nyomonkövethetősége. 2.3 A termék érzékszervi tulajdonságai A benyújtott termékkel szemben alapvető elvárás, hogy gyártási hibáktól mentes legyen és érzékszervi tulajdonságai minden szempontból kedvezőek és harmonikusak legyenek. A termék legyen ízletes és vonzó megjelenésű. 2.4 A termék piaci, fogyasztói ismertsége, elismertsége vagy újdonság értéke A piaci, fogyasztói ismertség, elismertség vagy újdonság szempontnál be kell mutatni a vállalkozás piaci tevékenységét, abból a szempontból, hogy a pályázott termék mennyire ismert, elismert saját környezetében (a fogyasztók/vevők körében), illetve amennyiben még nem bevezetett termékről van szó, milyen mértékű újdonság értékkel rendelkezik. A bemutatásból derüljön ki, hogy milyen értékesítési csatornákon jut el a fogyasztókhoz a termék, mit tesz a pályázó a szélesebb körű megismertetés érdekében. A piaci, fogyasztói ismertség, elismertség vagy újdonság szempontnál a bírálók azt értékelik, hogy a pályázott termék mennyire ismert, elismert a fogyasztók/vevők körében. Amennyiben még nem bevezetett termékről van szó, milyen mértékű újdonság értékkel rendelkezik. A bemutatásból derüljön ki, hogy milyen piaci pozíciót foglal el a termék, a belföldi értékesítésen kívül exportra is kerül-e a termék. Alapvető követelmény, hogy valamennyi pályázott termék feleljen meg a vonatkozó jogszabályi követelményeknek, mind a csomagolásban, jelölésben, összetételben, valamint minőségi és élelmiszerbiztonsági tulajdonságában!

13 V. A pályázat elbírálásának menete 3.1 A pontozásos értékelés szempontjai A pályázatok elbírálása súlyozó faktoros értékelő rendszerben történik, melynek során a bírálók a fent említett külső és belső termék tulajdonságokat, jellemzőket, valamint az érzékszervi jellemzőket vizsgálják. A termék minőségét befolyásoló egyes értékmérő tulajdonságok, az értékelés során adható ok, valamint a súlyozó faktorok: Szempont 1. A késztermék csomagolása 2. A késztermék esztétikai megjelenése 3. A késztermék különlegessége, egyedisége, újszerűsége 4. A késztermék alapanyaga 5. A késztermék előállítása 6. A gyártási technológia 7. A késztermék beltartalma 8. A késztermék ízletessége 9. Gyermekbarátság Pontszám 0 pont 1 pont 2 pont 3 pont szegényes színvilág, sérülékeny, könnyen koszolódó, csak a kötelezően előírt információk és azok is nehezen olvashatók szegényes, a termék jellegének nem megfelelő megjelenés (szín, állag, struktúra, illat) szokványos, egyediséget, földrajzi eredetet nem tükröző termék kevesebb, mint 70%-ban hazai előállítású nem vidéki térségben lett előállítva nem környezetkímélő, energiapazarló hozzáadott tartósítószereket és ízfokozókat bőven tartalmaz kellemetlen ízű, mellékízektől sem mentes erősen szálkás és csontos 70-80%-ban hazai előállítású 80-90%-ban hazai előállítású - - attraktív, figyelemfelkeltő, ellenálló csomagolás, jól olvasható alapvető és plusz fogyasztói tájékoztatás a termékről és az előállítóról attraktív, a termék jellegének megfelelő megjelenés (szín, állag, struktúra, illat) egyediséget, földrajzi eredetet tükröző újszerű, innovatív termék több, mint 90%- ban hazai előállítású vidéki térségben lett előállítva környezetkímélő, energetikailag hatékony hozzáadott tartósítószerektől és ízfokozóktól mentes ízletes, mellékízektől mentes szálka- és csontmentes Súlyoz ó faktor 0,7 0,9 0,9 0,6 0,5 0,7 1,0 1,0 1,2 Végső pontérték *

14 10. Eltarthatóság 2-3 nap 4-5 nap 6-7 nap több mint 1 hét 0,6 Összesen: * Végső pontérték = adott x súlyozó faktor (pl. 3 pont x 0,5 = 1,5)

15 A zsűri tagjai egy-egy értékmérő tulajdonságra csak egész ot adnak. Az adható súlyozatlan ok értéke, ha a termék az előírt követelményeket: - kiváló színvonalon teljesíti 3 pont - teljesíti 2 pont - hiányosan teljesíti 1 pont - nem teljesíti 0 pont A zsűri tagjai által az egyes értékmérő tulajdonságokra adott átlag ok súlyozó faktorral történő szorzása, majd a súlyozott ok (végső pontértékek) összege adja a termékre vonatkozó összot. Az így kapott ok alapján a nevezett késztermékeket a zsűri rangsorolja. Az OMÉK KÖZÖNSÉGDÍJAS HALÁSZATI TERMÉKE DÍJ nyertese az a termék, amelyikre a legtöbb szavazatot adták le, vagyis az odaítélése egyszerű szavazattöbbség alapján történik A díj átadása A díj átadására valamennyi OMÉK díj átadásával egyidejűleg, ünnepélyes keretek között kerül sor. A HALÁSZATI KÉSZTERMÉK- DÍJAT nyert termékeken a díjazás ténye és a 75. OMÉK logó feltüntethető. HALÁSZATI KÉSZTERMÉK-DÍJ ZSŰRI A) A pályázatokat egy 5 fős zsűri értékeli, melynek tagjait az alábbi szervezetek delegálják, úgy, hogy 1 szervezet 1 főt jelölhet zsűritagként: - Vidékfejlesztési Minisztérium, Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály (VM EHVF); - Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárpiaci Főosztály (VM AF); - Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrármarketing Centrum (VM AMC); - Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ); - Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL); B) A zsűri előre megadott objektív szempontrendszer, személyes kóstolók és benyomások alapján értékel. C) A zsűri elnökét az AMC delegálja. A végső eredményt a zsűri elnöke közli az OMÉK szervezői irányába.

16 OMÉK Innovatív Borászat Díj Az innováció, a folyamatos fejlesztés minden vállalkozás számára az eredményes működés alapjának tekinthető. Az OMÉK kiállítás szervezői számára ezért nagyon fontos, hogy díjazza azt a kiállító borászatot, amely a fejlesztésben, az újszerű, előremutató gondolatok megvalósításában példamutató az ágazat többi szereplői számára. A zsűri azon pályázókból választja ki a díjazottakat, amelyek az alábbi területek közül minél többen bizonyítják, hogy méltóak az innovatív borászat címre: Borászat létesítménye Borkészítés Értékesítés Kereskedelem Marketing (kommunikáció, médiahasználat, tevékenység a világhálón, kapcsolat a fogyasztókkal) Az értékelés során az egyes területeken bemutatott innovatív tevékenységek egyenlő súllyal kerülnek értékelésre. A pályázatban részterületenként maximum egy oldalban kell röviden, lényegre törően bemutatni az adott témában megvalósított innováció jellegét. A pályázók közül egy díjazott pincészet kerül kiválasztásra. A bíráló bizottság összetétele: - Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárpiaci Főosztály (1 fő) - Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (1 fő) - Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége (1 fő) - Vindependent (1 fő) - Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. (1 fő) - Agrármarketing Centrum (1 fő)

17 OMÉK Növénytermesztési Díj valamint OMÉK Kertészeti Díj bemutatása A pályázat célja: elismerésben részesíteni azokat a cégeket, amelyek a szakmai zsűri megítélése szerint a közelmúltban a legtöbbet tettek a növénytermesztéshez kapcsolódó agrotechnikai, növény-genetikai, agrárinformatikai ismeretek, termékek fejlesztéséért, ezáltal a magyar növénytermesztés és kertészet eredményességének és versenyképességének javításáért. 1. Pályázati részvétel: jelentkezhet minden természetes és jogi személy, aki saját standdal és a pályázott termékkel részt vesz a 75. OMÉK-on és a pályázati adatlap beküldésével jelzi részvételi szándékát. A pályázaton való részvétel díjtalan. 2. A pályázat tárgya: a pályázónak a magyar növénytermesztők részére kínált és folyamatosan forgalmazott valamely terméke, termékcsaládja és az ahhoz kapcsolódó termesztés technológiája, amely olyan újszerű tulajdonsággal, újdonságtartalommal bír, amely által jelentősen javítja a gazdálkodás minőségét, jövedelmezőségét, fókuszban a szélsőséges időjárás negatív hatásainak mérséklését eredményező megoldásokra. 3. A pályázat tartalma: a kitöltött pályázati lap, valamint a pályázatra nevezni kívánt termék, termékcsalád részletes ismertetése. 4. Pályázati kategóriák: I. Növénytermesztés II. Kertészet 5. Bírálati szempontok: a zsűri tagjai döntésüket az alapján hozzák meg, hogy az adott termék, termékcsoport mennyiben újszerű, mekkora újdonságtartalommal bír, ezáltal mennyiben segíti a növénytermesztésben dolgozók munkáját, növeli a termelés jövedelmezőségét. 6. A pályázat díjazása: A díjak átadására valamennyi OMÉK díj átadásával egyidejűleg, ünnepélyes keretek között kerül sor. Az OMÉK Díjat nyert termékeken a díjazás ténye és az OMÉK logó feltüntethető. 7. A bíráló bizottság tagja: - Vidékfejlesztési Minisztérium, Mezőgazdasági Főosztály (2 fő: 1 elnök, 1 bíráló) - Vidékfejlesztési Minisztérium, Agrárpiaci Főosztály (1 fő) - Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ (1 fő) - Agrármarketing Centrum (1 fő) - Vetőmag Szövetség és Terméktanács (1 fő)

18 - Magyar Agrárkamara (1 fő) Pályázati adatlap Pályázati kategória: (kérjük megjelölni a megfelelő sort) I. kategória: Növénytermesztés II. kategória: Kertészet 1. A pályázó neve, címe, cégvezető neve, a kapcsolattartó neve, beosztása, elérhetőségei (tel, fax, ): 2. A pályázó bemutatása, tevékenységi körének leírása (max. 800 karakter): 3. A pályázatra nevezni kívánt termék vagy termékcsoport részletes bemutatása: (max karakter)

19 OMÉK Agrárfejlesztési Díj bemutatása A folyamatos és magas színvonalú kutató-fejlesztő tevékenység elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar agrárgazdaság megfeleljen a jövő kihívásainak, igazodjon a nemzetközi törekvésekhez és versenyképessége javuljon. Az OMÉK kiállítói számára kiemelt jelentőségű azon magyar agrárkutatásban érintett intézmények díjazása, amelyek innovatív magyar terméket vagy szolgáltatást nyújtanak vagy olyan technológia fejlesztést dolgoztak ki, amellyel a termelés gazdaságosabb, hatékonyabb vagy jobb minőségű terméket hoz létre. A Bíráló Bizottság összetétele: A VM Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztálya (2 fő: 1 elnök, 1 bíráló), a VM Élelmiszer-feldolgozási Főosztálya (1 fő bíráló), a VM Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztálya (1 fő bíráló), az Agrármarketing Centrum (1 fő bíráló) és az Agrárkutató Intézmények Országos Szövetsége (1 fő bíráló) által alkotott Bíráló Bizottság azon pályázókból választja ki a díjazottat, amelyek az alábbi szempontok szerint benyújtott pályázat, valamint a helyszíni szemle alapján a legalkalmasabbnak bizonyul a címre. 1. Szakmai szempontok - A pályázó bemutatkozása (szakterület, piaci pozíció, K+F partnerei, elérhetőség). - Az utóbbi 5 évben kifejlesztett termék/szolgáltatás/technológia leírása (újdonságtartalom, eredetiség, hozzáadott érték, szabadalom, minősítés megjelölése, ha van, stb.). - A termék/szolgáltatás/technológia eladásából származó gazdasági haszon, előállított, eladott mennyiség. - A termék/szolgáltatás/technológia felhasználói köre és módja. - Referenciák. A pályázók köre: - Magyarországon bejegyzett társaság, - Magyarországon bejegyzett egyéni vállalkozó, - magyar költségvetési szerv. A pályázat terjedelme nem haladhatja meg a 15 oldalt (A4, Times New Roman 13).

20 OMÉK Mezőgazdasági Gépesítési Díj bemutatása 1. A 75.OMÉK alkalmával kiállító, résztvevő magyar mezőgazdasági gép gyártók a mellékelt Pályázati Lapot kitöltik. 2. Kijelölt szakértők (pályázatonként kettő) a mellékelt Értékelő Lap alapján pontozzák a pályázatokat. 3. Kijelölt zsűri, a szakértői vélemények figyelembevételével, szavazással eldönti a díjazottat. 4. A pontozást lebonyolító testület tagjai az MGI munkatársai, akik a hazai szakembereknek, mint bírálóknak kiküldik az anyagokat és összesítő táblázatot készítenek: Növénytermesztés, logisztika: Dr. Csatár Attila, Kocsis László. Állattenyésztés, bio-energetika: Dr. Herdovics Mihály, Dr. Bellus Zoltán. 5. A zsűri javasolt tagjai: - Dr. Fenyvesi László főigazgató VM MGI elnök, - Dr. Szabó István dékán SZIE GEK, - Fekete Gyula főtitkár Magyar Mezőgépgyártók Szövetsége, - Nagy László Magyar Mezőgép Forgalmazók Szövetsége, - Pálinkás Gábor szak-újságíró Mezőgazdasági Technika főszerkesztő-helyettes, - Hatala László szak-ujságíró GépMAX főszerkesztő, - Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály képviseletében 1 fő, - Agrármarketing Centrum képviseletében 1 fő.

Magyar termék nagydíj

Magyar termék nagydíj Magyar termék nagydíj A Magyar Termék Nagydíj Pályázati Rendszer 2015. évi Pályázati Felhívása és Eljárásrendje A HIPAvilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft.,

Részletesebben

III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29.

III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29. III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírások I.1. Pályázat Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére...3.oldal I.2. Pályázat

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A LEADER Helyi Vidékfejlesztési Stratégia 2013. évi felülvizsgálatához

ÚTMUTATÓ A LEADER Helyi Vidékfejlesztési Stratégia 2013. évi felülvizsgálatához ÚTMUTATÓ A LEADER Helyi Vidékfejlesztési Stratégia 2013. évi felülvizsgálatához VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 2013. MÁRCIUS 1 TARTALOM 1 Bevezető... 4 2 A HVS felülvizsgálatának célja és szükségszerűsége...

Részletesebben

HPME/célterület tervezési útmutató

HPME/célterület tervezési útmutató HPME/célterület tervezési útmutató Tartalom Bevezetés 2 Az intézkedés/célterület egyeztetés ütemezése 2 LEADER-szerűség az intézkedések, projekt javaslatok vonatkozásában 2 Alapfogalmak: 5 Jogcím: 5 HPME:

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve A 2009. évi felülvizsgált változat tervezete (2. változat) 2009.

Részletesebben

Oktatási Minisztérium. Budapest, 2003. július. Jav. 2003. szeptember 8.

Oktatási Minisztérium. Budapest, 2003. július. Jav. 2003. szeptember 8. Oktatási Minisztérium 2003. ÉVI MŰSZAKI KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOK Tájékoztató füzet Budapest, 2003. július Jav. 2003. szeptember 8. Tartalomjegyzék 1. Tudnivalók és általános feltételek 4 1.1. Pályázati

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával c. konstrukciójához

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával c. konstrukciójához PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a DÉL-ALFÖLDI OPERATÍV PROGRAM ÉSZAK-ALFÖLDI OPERATÍV PROGRAM ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program. Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú pályázathoz.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program. Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú pályázathoz. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú pályázathoz Kódszám: GOP-2011-1.1.1 1 A. ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK A.1. A PÁLYÁZATI

Részletesebben

2002. évi műszaki kutatás-fejlesztési pályázatok Tájékoztató füzet

2002. évi műszaki kutatás-fejlesztési pályázatok Tájékoztató füzet Oktatási Minisztérium 2002. évi műszaki kutatás-fejlesztési pályázatok Tájékoztató füzet Budapest, 2002 Tartalom Tartalom I. Általános tudnivalók...7 I.1. A Központi Műszaki Fejlesztési Alapprogram...7

Részletesebben

Mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kezelése online szakértői rendszerrel. - különös tekintettel az állattenyésztésre -

Mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kezelése online szakértői rendszerrel. - különös tekintettel az állattenyésztésre - SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kezelése online szakértői rendszerrel - különös

Részletesebben

A Mecsek Völgység Hegyhát Egyesület havi online hírlapja

A Mecsek Völgység Hegyhát Egyesület havi online hírlapja A Mecsek Völgység Hegyhát Egyesület havi online hírlapja 2015. július Ezt a hírt fontosnak tartjuk, így ebben a hónapban is első helyen hozzuk: A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedések

Részletesebben

GVOP-2005-4.1.1. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ II A TÁMOGATÁSRA RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁS MÉRTÉKE... 5

GVOP-2005-4.1.1. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ II A TÁMOGATÁSRA RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁS MÉRTÉKE... 5 TARTALOMJEGYZÉK I A TÁMOGATÁS HÁTTERE, CÉLJA... 3 II A TÁMOGATÁSRA RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁS MÉRTÉKE... 5 III A TÁMOGATOTT PÁLYÁZATOK VÁRHATÓ SZÁMA... 5 IV A PÁLYÁZÓK KÖRE (TÁMOGATÁSRA JOGOSULTAK)... 5

Részletesebben

PÁLYÁZATI FORMANYOMTATVÁNY AZ EU ÁLTAL TÁRSFINANSZÍROZOTT PROMÓCIÓS PROGRAMOKHOZ

PÁLYÁZATI FORMANYOMTATVÁNY AZ EU ÁLTAL TÁRSFINANSZÍROZOTT PROMÓCIÓS PROGRAMOKHOZ PÁLYÁZATI FORMANYOMTATVÁNY AZ EU ÁLTAL TÁRSFINANSZÍROZOTT PROMÓCIÓS PROGRAMOKHOZ 1 A PROGRAM CÍME MEAT MEETING - EATING 2 PÁLYÁZÓ SZERVEZET(EK) 2.1 Pályázó szervezet(ek) bemutatása 2.1.1 Elérhetőségek

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve (2009 2024) A 2009. évi felülvizsgált változat 2009. május 10.

Részletesebben

Oktatási Minisztérium AZ EU 6. KERETPROGRAMJÁBAN VALÓ. Budapest, 2003. június

Oktatási Minisztérium AZ EU 6. KERETPROGRAMJÁBAN VALÓ. Budapest, 2003. június Oktatási Minisztérium PÁLYÁZATOK AZ EU 6. KERETPROGRAMJÁBAN VALÓ EREDMÉNYES MAGYAR RÉSZVÉTEL TÁMOGATÁSÁRA ÉS A MŰSZAKI FEJLESZTÉS TÁRSADALMI FELTÉTELEINEK JAVÍTÁSÁRA Tájékoztató füzet Budapest, 2003. június

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL... 1 AKTUÁLIS INTÉZMÉNYI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK... 2

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL... 1 AKTUÁLIS INTÉZMÉNYI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK... 2 PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 201 5. január 27. 59. s zám Köszöntő PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL A hírlevél célja, hogy szakmai információkat biztosítson a pályázni kívánó kollégáink számára, tájékoztasson az aktuális pályázati

Részletesebben

Angol magyar üzleti fórum Szegeden Csongrád Megye Gazdaságáért Díj 10 éves a Magyar Kézműves Remek cím Küldöttgyűlés előtt tagozati ülések

Angol magyar üzleti fórum Szegeden Csongrád Megye Gazdaságáért Díj 10 éves a Magyar Kézműves Remek cím Küldöttgyűlés előtt tagozati ülések XVII. évfolyam 3. szám 2011 április Angol magyar üzleti fórum Szegeden Csongrád Megye Gazdaságáért Díj 10 éves a Magyar Kézműves Remek cím Küldöttgyűlés előtt tagozati ülések Angol üzletemberek jártak

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve (2014 2029) A 2014. évi felülvizsgált változat (Vitaanyag, 3. kiadás)

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program. Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú pályázathoz.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program. Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú pályázathoz. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú pályázathoz Kódszám: GOP-2011-1.1.1 1 A. ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK A.1. A PÁLYÁZATI

Részletesebben

Kiss Attila, Bod Eszter, Dezsériné dr. Major Mária, Ilyés Mihály, Knáb Magdolna

Kiss Attila, Bod Eszter, Dezsériné dr. Major Mária, Ilyés Mihály, Knáb Magdolna Kiss Attila, Bod Eszter, Dezsériné dr. Major Mária, Ilyés Mihály, Knáb Magdolna A feldolgozóipari, építőipari, kereskedelmi és szolgáltató mikrovállalkozások részére indított állami finanszírozású (felnőtt)képzési

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium. 2014. évi PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A Vidékfejlesztési Minisztérium. 2014. évi PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A Vidékfejlesztési Minisztérium 2014. évi PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására Pályázat kódja:

Részletesebben

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelye bírálati rendszerének vizsgálata

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelye bírálati rendszerének vizsgálata Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelye bírálati rendszerének vizsgálata

Részletesebben

Valorizáció. Képzési intézmények és programok akkreditációja Magyarországon

Valorizáció. Képzési intézmények és programok akkreditációja Magyarországon Valorizáció Képzési intézmények és programok akkreditációja Magyarországon Tartalomjegyzék Bevezetés 3 A FAT tevékenysége 3 A FAT szervezeti és működési szabályzata 5 Preambulum 5 A FAT jogállása, szervezete

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM. kézikönyv

VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM. kézikönyv VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM kézikönyv 2015 ELŐSZÓ Hazánkra és az Európai Unióra a vidékfejlesztés területén is sok közös kihívás vár, amelyek kezeléséhez, a sikeres válaszokhoz fontos az összehangolt és

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Munkahelyi képzések támogatása mikro- és kisvállalkozások számára a Közép-Magyarországi Régióban c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-2.1.3.A-12/2

Részletesebben

Piacképes helyi termékek a Gerence Marcal Rába partján és a Somló környékén

Piacképes helyi termékek a Gerence Marcal Rába partján és a Somló környékén Piacképes helyi termékek a Gerence Marcal Rába partján és a Somló környékén Készítette: Kristály-völgy Terület- és Vidékfejlesztési Egyesület 2009. 1 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ 4 Hipotézis 6 II. AGRÁRTERMÉKEK

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT Innovációs Megvalósítási Terv Vitaanyag 4. tervezet 2010. május 6. Tartalomjegyzék 1. Előszó... 3 2. Vezetői összefoglaló... 5

Részletesebben

Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület. Bakonyalja-Kisalföld kapuja akciócsoportnál

Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület. Bakonyalja-Kisalföld kapuja akciócsoportnál Ács, Ácsteszér, Aka, Almásfüzitő, Ászár, Bábolna, Bakonybánk, Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Bana, Bársonyos, Császár, Csatka, Csém, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Kisigmánd, Mocsa, Nagyigmánd, Réde,

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Hagyományőrzés az országosan kiemelt térségekben. c. pályázati felhívásához

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Hagyományőrzés az országosan kiemelt térségekben. c. pályázati felhívásához PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Hagyományőrzés az országosan kiemelt térségekben c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-3.2.15-15 Tartalom A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Hagyományőrzés az országosan kiemelt térségekben. c. pályázati felhívásához

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Hagyományőrzés az országosan kiemelt térségekben. c. pályázati felhívásához PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Hagyományőrzés az országosan kiemelt térségekben c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-3.2.15-15 Tartalom A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...

Részletesebben