Modul 1 Pozícionálás. Fejezet 5. Differenciálás. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Modul 1 Pozícionálás. Fejezet 5. Differenciálás. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger"

Átírás

1 Modul 1 Pozícionálás Fejezet 5 Differenciálás Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

2 TARTALOM MODUL: POZÍCIONÁLÁS Fejezet 5: Differenciálás - megkülönböztetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartalomért felelős: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Campus Wieselburg of FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Minden jog, a terjesztés és a fordítás joga fenntartva. Tel: 0043-(0) I: Kapcsolattartó személy: Dr. Astin Malschinger Ez az önálló tanulási program az EU által támogatott Egész életen át tartó tanulás programja.

3 0. Az egységről Mi a differenciálás? A differenciálás (megkülönböztetés) alatt egyértelmű különbség vagy finom árnyalati különbség értendő. Mit tanul meg ebben az egységben? Megismer olyan megkülönböztető jellemzőket termékei és udvara számára, melyek segítenek abban, hogy az ügyfelek újra és újra Öntől vásároljanak. Miért olyan fontos különbözni? Nem különbözni, egyes szerzők szerint halálos bűn. Miért? Mert azok a vállalkozások, amelyek a piacon nem különböznek a többiektől, és az ügyfelek tudatában nem egyedülállóak, gyakran a pénzügyi halál felé közelednek. Ez azért történik, mert a vásárlók nem ismerik eléggé az okokat, miért csak ezeket a termékeket, vagy miért pont tőlük vegyék meg. Ezért az, milyen módon közelíti meg Ön a vásárlókat, erős hatással van az Ön sikerére.

4 A. Bevezetés a differenciálásba. Tej. Sokan tudják, hogy milyen az, tejet vásárolni egy másik országban: sok, ismeretlen, hasonlóan magas árú tejtermék és márka van a polcokon, melyek közül választaniuk kell. Tehát olyan jellemzőket keresünk, amelyekből megtudhatjuk, mi a különbség. Fusson át egy rövid önálló teszten az alábbi példákkal: 1. Milyen jellemzőiről ismeri fel, hogy ez tej? Forrás: Forrás: Forrás: Például: Színe: a termék fehér színű és kék színű a környezet Csomagolási forma: magas és szögletes Csomagolási anyag: kartondoboz (Tetra Pack) vagy üveg Képek: tájképek, a tej kitöltés közben, természet, tehenek, íz, stb.

5 Akkor észrevette, hogy a tej kategóriát a sztereotip jellemzői alapján felismeri. A termék fehér színe, kapcsolódva a megjelenítéssel, amelyben a termék látható, volt a legtöbbek számára a legfontosabb szempont a tej felismeréséhez. De ez nem magyarázza meg, miért választott ki egy konkrét terméket. Folytassa a rövid tesztet tovább: 2. Melyik terméket választaná? Miért? Feltehetően Ön most egy másik jellemzőre összpontosított. Melyikre? A kézzel készített jelleg, illetve az ízletes bogyók tetszettek meg? Vagy a hagyományos tejet választotta? Bárhogy határozott is, azon jellemzők alapján döntött, melyek a három termék közötti különbséget jelzik. A különbség szükséges Mint már tudja kell, hogy a termékek a versenytársak termékeitől különbözzenek. Mert az ügyfelek a termékek megítélésekor ugyanazt a megközelítést választják, mint az imént a tejnél történt: keresik a különbséget. És kell, hogy ezek világosan és gyorsan azonosíthatóak legyenek a vevő számára ahhoz, hogy az Ön termékét vegye meg, és nem a konkurrenciájét. Azáltal, hogy tudatja a vevővel, miben más az Ön terméke, mint a többi, környezetében lévő mezőgazdasági termelőé. A tapasztalat alapján A versenytársaim termékei már hosszabb ideje vannak jelen a piacon, mint az én termékeim. És őszintén: nincs észrevehető különbség a termékeink között. Aztán, a poteciális ügyfelek továbbra is más mezőgazdasági termelők termékei mellett döntenek, ha semmivel sem fogja ösztönözni őket termékei megvásárlására. Csak akkor, ha a termékeket jelentősen elkülöníti a versenytársakétól, gondolnak a potenciális vevők arra, hogy megváltoztatják a vásárlási szokásaikat, és a jövőben Öntől vásárolnak. Tipikus buktatók Mivel gyakran hiányzó, vagy nem elégséges megkülönböztető jellemzők az okai a sikeretlen termékeknek, ezért a következő tippek segíthetnek Önnek a legsúlyosabb hibákat elkerülni:

6 1. buktató Nem létező, vagy hiányos differenciálás Sajnos, ez túl gyakran előfordul, hogy a vállalkozások a versenytársaktól átvett üzleti ötleteket 1:1 arányban alkalmazzák termékeiknél és szolgáltatásaiknál. Ezáltal az ügyfelek csak véletlenszerűen döntenek egy adott termék mellett, vagy ellen. Mert miért kellene valakinek az Ön terméke, amikor azonos termék már évek óta egy másik, jól ismert szállítónál ugyanolyan feltételek mellett érhető el? Ezen hiba elkerülése érdekében kínál a versenyjogi elemzés a piacelemzés részeként egy megközelítést. 2. buktató Haszon nélküli differenciálás Mindig tartsa szem előtt az ügyfél javát. Például, finom bort nem ajánlatos alacsony áron kínálni, csak hogy különbözzön másoktól, mert ez a célközönséget is visszatarthatja. Az Ön célcsoportja ezáltal lehet a középosztály lenne, amelynél a termék ára nagy szerepet játszik. Természetesen, a nem megfelelő differenciálás nem mindig van negatív hatással a vállalkozás sikerére. De valószínűleg kihatással lesz a cég nevére.! Mielőtt a megkülönböztetési jellemzők kidolgozására kerülne sor, érdemes szem előtt tartani, mit vár az ügyfél valójában Öntől, és milyen problémákat szeretne a termékkel megoldani. 3. buktató Az ügyfelek követelményei A legtöbb gyártó tudja, hogy a termékei egyedi vásárlói problémákat oldanak meg, és ezért képesek kielégíteni azok szükségleteit. Azonban több szinten kell ezekkel a szükségletekkel foglalkozni. Például, az autóvásárlás fő célja a mobilitás. A mobilitás azonban nem csupán egy tulajdonság, amelyet a célcsoport az autótól elvár. Lehet, hogy a termelőknek több szinten kell megfelelniük a vásárlók elvárásainak. Ez magában foglalhatja egy átfogó szolgáltató központok hálózatát, az exkluzivitást, a biztonságot, stb. Más szóval, csak a termék fő céljára koncentrálni magában nem elég a vásárlók megszerzéséhez. Hatékonyan különbözni csak a célcsoportok sajátos szükségleteit ismerve lehet, például kiterjedt felmérések végzésével. 4. buktató Hiányos kommunikáció A termék sikeres bevezetésének kulcsa a hatékony kommunikáció. Nem számít, mennyire jó a termék, ha a fogyasztók nem tudnak róla, nem fogják azt vásárolni. Ez logikusan hangzik, mégis a gyakorlat mást mutat. Különösen a kisvállalkozásokra érvényes, hogy csak a költségvetésük kis részét fordítják reklámra.

7 ! Mint mezőgazdasági kistermelő, el kell érnie, hogy a vásárlóival és a ponteciális vásárlóival is kapcsolatot tartson. Komoly lehetőség rejlik a gazdák számára az ügyfelekkel való személyes kapcsolatban. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha személyesen találkozunk ügyfeleinkkel, az eredmény egy szóbeli reklám. Ez a fajta reklám is pótolhatatlan. Erről többet tudnak meg a reklámról szóló modulban. B. A differenciálás lehetőségei Mint láttuk, ahhoz, hogy felhívjuk az ügyfelek figyelmét, nem elég csak azok igényeire koncentrálni. Ismét felmerül a kérdés, hogyan tünjünk ki, hogy észrevegyenek minket? Az első dolog az, hogy tudnia kell mit tudnak a vásárlók a termékről és a konkurrencia hasonló termékéről. A modul gyakorlati részében megtanulja lépésről lépésre, hogyan kell az ügyfeleket kategóriákba sorolni. A rendelkezésre álló kérdőívek segítenek ebben a folyamatban. Ön is szabadon változtathatja őket saját vállalkozásához igazítva. A termék jellemzőinek felhasználása a kitűnéshez A termék jellemzőinek felhasználása egy általános módszer ahhoz, hogy megkülönböztessük a terméket a versenytársak termékeitől. Ezek gyakran személyek leírására is használt jellemzők. Gondolkozzon el rajta, milyen tulajdonságokat választana ki például az édesanyja, Pablo Picasso és Julia Roberts leírására. A legvalószínűbb, hogy különböző tulajdonságokkal jellemezné őket. Az édesanyját nem ismerjük, de talán Picassót a kreatív vagy a nőcsábász, Julia Roberts-t a szép vagy a gazdag szavakkal társította. Sikeres példák

8 Visa BMW Silhouette Mindenhol, ahol lenni akari Az élmény maga a BMW Határnélküli látás A MasterCard egy kevésbé sikeres példája ennek. Csak kevés fogyasztó ismeri a Smart Money szlogent. A kistermelők által feldolgozott élelmiszerek is jó példái annak, hogyan lehet megkülönböztetni a terméket a többitől, kiemelve az ilyen attribútumokat mint: finom, egészséges, helyi, biztonságos, stb. Példák: attribútumok a vidéki kistermelők számára ízletes biztonságos egészséges ismerős helyi Differenciálás a termelési folyamat révén Az élelmiszer-ágazatban hatalmas potenciál van arra, hogy a terméket megkülönböztessük a többitől. Sok sörfőzde, például, az évszázadok során hivatkozik a minőségi jogszabályokra, a Müncheni minőségi törvény már 1487 óta létezik. 1 Ezek a jogszabályok a megengedett összetevőket írják elő. Speciális adalékanyag hozzáadásával. Az élelmiszer-ipari termékek általában tartalmaznak egy adott összetevőt, amely egyedi. Például, a Danone az Actimel probiotikus italoknál a jól hangzó L. Casei Defensis -t használja a többi, ebben a kategóriában található terméktől való megkülönböztetéshez. 1 Ezzel szemben a Bajor tisztasági törvény 1516-ban jelent meg.

9 Forrás: Egy másik példa erre az LC1-et tartalmazó Nestlé Streptococcus thermophilus és a Lactobaccillus Johnsonni LA1. További részletek ezen a német oldalon: Forrás: Ha összehasonlítjuk az Actimelt az LC1-el, láthatja, miért lett közben az Actimel annyira sikeres, bár a piacrakerüléskor az LC1 uralta a probiotikus joghurtok termékpiacát. Egy másik példa: Mi van a Riccola-ban? Svájci alpesi gyógynövények! Különleges összetevő. A termék egyediségét egy speciális összetevő használatával hangsúlyozzuk. Ezt az elemet más versenytárs nem használja. Például a Volkswagen speciálisan kifejlesztette a dízel common rail technológiát (közvetlen befecskendezéses technológia), és az sokkal hatékonyabb. A Mon chéri csokoládé hirdetésből mindenki tudja, hogy a csokoládé

10 Piemonti cseresznyét tartalmaz. A valóságban azonban nincs benne külön piemonti cseresznye. A szó Piemont-Cherry a lajstromba bejegyzett védjegy és egy különleges eljárást jelent. A legjobb összetevő. Ez azt jelenti, hogy a termék úgy kerül bemutatásra, mint legjobb alapanyagokból készült termék. Az összetevők nincsenek említve. A termékek leírásában ilyenek szerepelnek, mint: genetikailag nem módosított vagy nem tartalmaz vegyi adalékanyagokat. Forrás: Hilcona egy lichtensteini székhelyű társaság, amely tésztát és tésztából készült készítményeket, pizzát, mártásokat és készételeket gyárt. A Hilcona a Garantáltan jobb evők 100% élvezet -et használja a stratégiájánál. Ennek igazolására a cég megkezdte a termelést mesterséges színek, ízek, hidrogénezett zsírok és tartósítószerek nélkül.! Ez a megkülönböztetési módszer a kisvállalkozások számára kevés lehetőséget jelent. A fogyasztók gyakran feltételezik, hogy a mezőgazdasági kistermelők termékei automatikusan kémiai adalékanyagokat nem tartalmaznak, bár ez nem mindig igaz. Például, az Aceto Balsamico balzsamecet is egyedülálló gyártási eljárással készül, amely alapja a valódi Aceto balzsamecetnek. Ehhez a fajta ecethez a mustot a szőlő egy fehér fajtáját, a Trebbianot használják sűrűre forralják. Majd fahordókba töltik és tárolják, mint a bort. Elsőnek kétszáz literesbe, majd az érlelési folyamat során ami legalább 12 év egyre kisebbe, az utolsó legfeljebb húszliteres lehet. Ez a tartalási módszer pontosan a különbség az Aceto és más borecet között.

11 Egy másik példa a spanyol Serrano sonka, aminek az előállítása egyedülálló. A termelési folyamata, és a sonka is szabadalmaztatott recept. Forrás: Frosta (www.frosta.de) fagyasztott termékeket gyárt, és az különbözteti meg ők a versenytársaktól, hogy a fennt említett minőségi törvény hagyományát alkalmazza és még a termékei néhány anyagot nem tartalmaznak. Ez a módszer különbözik a többiektől, és ezért nagyon valószínű, hogy a fogyasztók emlékezni fognak rá. Forrás: FILM >> Frosta-tisztaság törvénye Frosta >> TV spot Frosta ww.youtube.com/watch?v=a22qjhqeday

12 Vulcano, egy osztrák márka, (www.vulcano.at), mely csonton érlelt nyers sonkát is gyárt. Mi csak sót, fűszernövényeket és füstöt használunk, ami lehetővé teszi, hogy a hús íze legjobban kifejlődjön. Termékeink jelentős ideig érlelődnek (15 hónapon át), és ez adja nekik a természetes aromát. A végtermék egy egyedülálló csemege. Olyan hagyományos régióból származik, amely szakembereiről ismert. FILM >> A Vulcano produkciós cég Differenciálás: jelenjen meg Ön elsőként a piacon. Ha a terméket elsőként veti piacra, akkor megtudja, milyen rendkívüli fontosággal bír ez a különleges formájú megkülönböztetés. Végső soron, sikeresnek lenni a piacon mindig könyebb, ha Ön az első, mint meggyőzni az ügyfeleket, hogy a terméke jobb, mint a versenytársaké. Ennek az az oka, hogy az emberek hozzászoknak a helyzethez, és ez azt eredményezi, hogy nem akarnak semmilyen változást. Az élő bizonyitéka ennek a Red Bull. Ezt az energiaitalt többször utánozták, de sikeretlenül.

13 Forrás: jakst.files.wordpress.com Differenciálás: válassza ki a legújabb termék taktikáját. A legújabb termék taktikája hatékonyabb, mint a jobb termék taktika. Miért van ez így? A magyarázat ismét az emberi természetben rejlik. Úgy vagyunk beállítva, hogy keressük a legújabb termékeket, mivel az anyagi világ folyamatosan új termékeket kínál. Differenciálás: piacvezető taktika. A vezető pozíció azt jelenti, hogy Önt az ügyfelek sikeres és erős valaki - ként érzékelik. Ezen felül Önt az élelmiszeripari gyártási folyamatok nagy szakértőjének is tartják. Vegyük például a brazíliai Antarctica sörmárkát, amely a legnagyobb példányszámban eladott sör volt a Brahma márkát megelőzve. A szlogenjében olvasható: Fogyaszd az 1-est! / Fogyassza a number 1-nt!. Találja ki, mi történt? Igen, így van! Az üzenet arról, hogy mely sörmárka az első, sohasem érkezett a fogyasztók felé. Ennek eredményeként átálltak a Brahma -hoz, mert elhitték, hogy ez a legszélesebb körben értékesített sör. Nem az volt valójában a helyzet, amikor a reklámkampány indult. Azonban a kampány végén, a Brahma lett valójában a legsikeresebb sör Brazíliában. Lehet, hogy nem Ön lesz a vezető márka az országában. De összpontosíthat egy adott helyre: válasszon ki egy tartományt, vagy megyét, sőt egy városi helyszín is lehet az, például Dunántúl, a Balaton környéke, Sátoraljaújhely, stb. Ha ez a stratégia nem megvalósítható, akkor próbálja ezt a termék kategóriájában. Például, legyen a vezető

14 helyen (az 1es) a sárgabarack-magból készült olaj, kecsketej-joghurt, pálinka, stb. termelésében egy adott régióban. Miért annyira hatékony ez a megközelítés? Mert az emberek azt vásárolják, amit mások is vásárolnak! Miért ne használná ki ezt a saját javára? A vezető szerepet számos helyen lehet kihasználni: 1. Piaci részesedés: Például a brazil sör esete. Piaci részesedése attól függ, hogy mennyit tud eladni. 2. Vezető a technológia terén: Ez azt jelenti, hogy az egyik legnagyobb termelőnek lenni a gyártási folyamatban használt technológia szempontjából. Például, a plzeni Pilsner sörgyár kifejlesztett egy különleges gyártási eljárást Pilsner néven. 3. Egy adott termékkel piacvezetőnek lenni: Mit szólna hozzá, ha egy egyedülálló terméknek köszönhetően ez sikerülne? Mezőgazdasági vagy kézműves termékek válhatnak vezetőkké azáltal, hogy ízükkel és speciális adalékanyagok hozzáadássával egyedülállóak a piacon. Differenciálás a hagyomány révén Az emberek tudatában a hagyomány a biztonsággal kötődik, ezért ez a helyzet segít kitűnni a terméknek versenytársai közül. A hagyomány sok fogyasztó képzeletében a magas szintű szakértelemmel társult. Az egyik generációról a másikra továbbított családi receptek folyamatosan tovább lettek fejlesztve. Ezek a hagyományos termékek a fogyasztók bizalmát élvezik. A Weihenstephaner egy jó példája ennek: rávilágít arra a tényre, hogy ez a legrégebb sörgyár a világon mivel 1041-től főzi már a sört. A mondat: mivel már xxxx-évtől arról tájékoztat, hogy a terméknek, vagy a vállalatnak hosszú hagyománya van. Tipp: Próbáljon meg elgondolkozni azon, hogy az óta illene-e a vállalkozása szlogenjába vagy logojába.

15 Családi tradíció. A mezőgazdasági vállalkozások a globalizáció idején különösen nagy potenciállal rendelkeznek. Újra, ez benne van az ember természetében. A legtöbb fogyasztó már tart fennt kapcsolatot családi vállalkozásokkal, mert olyan jellemzőkkel társítja őket mint otthonoság és a megszokás. Ezzel szemben a globális vállalkozásoknál a vevő anonim. Fogyasztóként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a családi vállalkozások árui kiváló minőségűek. Ez azért van, mert ők ismerik a vevőket, és érdekli őket, mit gondolnak a vásárlók a termékeikről. Míg a társult nagyvállalatok főleg csak a részvények értékével törődnek. Természetesen, ez nem mindig így van, de így alakult ki a fogyasztói sztereotípia. Földrajzi hagyomány. Számos nemzetről és régióról kialakult egy bizonyos kép, mely szerint azok magas szakértelemmel gyártják különleges termékeiket. A svájciak a kiváló minőségű óráikról, a németek az autóikról és a sörfőzésről, az olaszok a legjobb pizzáikról, tésztáikról híresek. A francia jó borok és sajtok, az oroszok kiváló terméke a vodka és a spanyolok csodálatos olajai is ismertek. De összeállítható lenne egy ilyen lista minden ország legjobb termékeiből, és akár az ország régiói szerint is. Kihasználhatja az ország vagy a régió szakértelmét arra, hogy magát másoktól megkülönböztesse. Először is meg kell határoznia, miről ismert a régió. Azonban ez a megkülönböztető jegy hatékonyabb a termékek saját régión kívüli terjesztésénél, mert valószínűleg több vállalkozás létezik az Ön régiójában, amely ugyanazzal a szakértelemmel rendelkezik. Sok vállalkozás próbálja palástolni a származati helyét és termékeiket más földrajzi hagyományokhoz kötni. Például, egy kozmetikai cég székhelye a SoHo-ban van (New York egy része), és luxus kozmetikai termékeket gyárt. A márkaneve Luzern. Miért? Mert az USA-ban az európai divatnak, és kozmetikai ipar termékeinek jobb nevük van a hazai - USAban termeltekhez képest.

16 Forrás: A svájci város, Luzern képe és a vörös kereszt a csomagoláson kötik össze a termékeket Svájccal. A cég magaslati alpesi gyógynövények használatával is igyekszik kiemelni ezt az elképzelést. Egy másik példa a Häagen-Dazs, egy fagylaltmárka. Forrás: A márkanév és a helyesírás után ítélve, sokan automatikusan feltételezik, hogy ez egy dán termék. Az igazság az, hogy ez egy amerikai termék. A székhely címe: Häagen-Dazs Ice Cream, 701 Zerega Avenue, Bronx, New York. Differenciálás a specializáció révén. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy azok az emberek, akik egy adott termékre szakosodtak, szakértők ebben az üzletágban. Úgy véljük, hogy ezek a szakértők több ismeretet szereztek a termékkel, vagy a tevékenységgel kapcsolatban, és egyszerűen többre képesek. A vidéki kistermelők számára szakértelmük hangsúlyozása fantasztikus lehetőséget jelent magukat láthatóvá a piacon. A vevőkkel való kommunikáció során is fontos a szakértelem említése. Ez jótékony hatású lehet. Ennek eredményeként gyorsan és tartósan beírja magát a vásárlók tudatába. Közvetlen kapcsolatnál a vásárlók jobban meggyőződnek az Ön szakértelméről, de a honlap, a prospektusok, szórólapok, illetve a csomagoláson lévő információk is fokozzák ezt a kapcsolatot.

17 Fontolja meg, Ön melyik kategóriában szakértő, vagy milyen specializációt szerezhet magának hosszú távra.

Bevezetés a pozícionálásba

Bevezetés a pozícionálásba Modul 1: Pozícionálás Fejezet 1 Bevezetés a pozícionálásba Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM MODUL 1 POZÍCIONÁLÁS Fejezet 1: Bevezetés a pozícionálásba Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin

Részletesebben

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja

Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja A KIADVÁNY A VÁLLAKOZÓI AKADÉMIA CÍMŰ RENDEZVÉNYSOROZAT TAPASZTALATAI ALAPJÁN KÉSZÜLT. Kisvállalkozások marketingje és kommunikációja Az elvektől az eszközökig Miért szükséges a marketing? Hogyan készíthetünk

Részletesebben

A PIACVEZETŐ VÁLLALATOK TITKAI AVAGY HOGYAN TARTSUNK KÉZBEN EGY PIACI KATEGÓRIÁT

A PIACVEZETŐ VÁLLALATOK TITKAI AVAGY HOGYAN TARTSUNK KÉZBEN EGY PIACI KATEGÓRIÁT BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Reklám szakirány A PIACVEZETŐ VÁLLALATOK TITKAI AVAGY HOGYAN TARTSUNK KÉZBEN EGY PIACI KATEGÓRIÁT

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. NAPPALI tagozat. NEMZETKÖZI MARKETING szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. NAPPALI tagozat. NEMZETKÖZI MARKETING szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI tagozat NEMZETKÖZI MARKETING szakirány A MAGYAR MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA

Részletesebben

Kis- és középvállalkozások ügyvitele (Kezdő vállalkozások részére)

Kis- és középvállalkozások ügyvitele (Kezdő vállalkozások részére) Cross-border training of economic experts in distance learning network project (CROSSEDU) HUSK/1101/1.6.1-0300 Szerző: Ing. Miroslav Lukčo, Kassai Műszaki Egyetem Fordította: Illés Balázs Kis- és középvállalkozások

Részletesebben

Bevezetés a forgalmazás szakterületére

Bevezetés a forgalmazás szakterületére Modul 3: Forgalmazás Bevezetés a forgalmazás szakterületére Dr. Natalie Dimitriadis TARTALOM 2 MODUL 3 FORGALMAZÁS 1. Bevezetés a forgalmazás szakterületére 4.oldal 2. Áruforgalmazási módszerek 6.oldal

Részletesebben

MYEKO MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA FOGYASZTÓI KONTRA VISZONTELADÓI PIAC SPECIFIKUMAINAK TÜKRÉBAN

MYEKO MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA FOGYASZTÓI KONTRA VISZONTELADÓI PIAC SPECIFIKUMAINAK TÜKRÉBAN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Kereskedelem és Marketing SZAK Nappali tagozat Nemzetközi Marketing szakirány MYEKO MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA FOGYASZTÓI

Részletesebben

A Beiersdorf és a Nivea története

A Beiersdorf és a Nivea története A Beiersdorf és a Nivea története A hivatásos gyógyszerész Dr. Oscar Troplowitz mindig is pontosan tudta, mit akar: kifejleszteni egy magas minőségű terméket, amelyet mindenki megengedhet majd magának.

Részletesebben

BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat PR szakirány

BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat PR szakirány BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat PR szakirány Praliné Duval kommunikációs javaslatok a Chocolaterie Duval Bruxelles számára Készítette: Monok Sára Budapest,

Részletesebben

Nagy hozzáadott értékű, stratégiai jelentőségű élelmiszerek (funkcionális, ökológiai és hagyományos) fejlesztésének lehetősége, marketing stratégiája

Nagy hozzáadott értékű, stratégiai jelentőségű élelmiszerek (funkcionális, ökológiai és hagyományos) fejlesztésének lehetősége, marketing stratégiája Nagy hozzáadott értékű, stratégiai jelentőségű élelmiszerek (funkcionális, ökológiai és hagyományos) fejlesztésének lehetősége, marketing stratégiája TARTALOMJEGYZÉK 1. DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÉLELMISZERIPARA...

Részletesebben

III. MODUL. Marketing és kereskedelmi ismeretek. Fejlesztő: Gyeraj Judit D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI

III. MODUL. Marketing és kereskedelmi ismeretek. Fejlesztő: Gyeraj Judit D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI III. MODUL Marketing és kereskedelmi ismeretek Fejlesztő: Gyeraj Judit D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI Tartalomjegyzék A marketing alapfogalmai... 41 A piac szegmentálása, célpiaci marketing...

Részletesebben

Egy mezõgazdasági gumiabroncsokat gyártó cég társadalmi felelõsségvállalása

Egy mezõgazdasági gumiabroncsokat gyártó cég társadalmi felelõsségvállalása AGROSTRATÉGA Egy mezõgazdasági gumiabroncsokat gyártó cég társadalmi felelõsségvállalása A vállalatok társadalmi felelõsségvállalásáról szóló riportsorozatunk következõ állomása a Michelin Hungária Kft.

Részletesebben

Marketingkommunikáció a desztináció menedzsmentben

Marketingkommunikáció a desztináció menedzsmentben BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY Marketingkommunikáció a desztináció menedzsmentben Készítette: Semsei Sándor

Részletesebben

Társadalmi felelősségvállalás az egészségügyben

Társadalmi felelősségvállalás az egészségügyben Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Társadalmi felelősségvállalás az egészségügyben Készítette: Győrffy Katalin Zsófia Budapest, 2006 3 Tartalomjegyzék Bevezetés... 6. oldal Kifejtés

Részletesebben

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007.

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007. Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elősegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

5. USP meghatározása. Az intézkedés célja és indokoltsága:

5. USP meghatározása. Az intézkedés célja és indokoltsága: 5. USP meghatározása A USP (Unique Selling Proposition) olyan egyedi adottságot(okat), kínálatot takar, amely alapján a potenciális vendég adott desztinációt választja. A USP, azaz az egyedi előny ajánlata

Részletesebben

ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT!

ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT! ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT! Az ActionCOACH 7 pontos garanciája 1. Eredményeket

Részletesebben

A társadalmi felelősségvállalás elmélete és gyakorlata, konkrét hazai példákon bemutatva

A társadalmi felelősségvállalás elmélete és gyakorlata, konkrét hazai példákon bemutatva BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA, Külkereskedelmi Főiskolai Kar A társadalmi felelősségvállalás elmélete és gyakorlata, konkrét hazai példákon bemutatva Konzulens: Dr. Kisváradi György Docens Név: Kiss Anita

Részletesebben

AZ MKB BANK MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK ELEMZÉSE, AZ MKB OTTHONKERESŐ KAMPÁNY BEMUTATÁSÁN KERESZTÜL

AZ MKB BANK MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK ELEMZÉSE, AZ MKB OTTHONKERESŐ KAMPÁNY BEMUTATÁSÁN KERESZTÜL Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Kereskedelem és marketing szak 3. tagozat Nemzetközi marketing szakirány AZ MKB BANK MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK ELEMZÉSE, AZ MKB OTTHONKERESŐ KAMPÁNY

Részletesebben

Szellemitulajdon-védelmi útmutató

Szellemitulajdon-védelmi útmutató Szellemitulajdon-védelmi útmutató A bútor-, bőr-, cipő- illetve textiliparban tevékenykedő vállalkozások számára Az IP Awareness and Enforcement: Modular Based Actions for SMEs (IPeuropAware) projektet

Részletesebben

Üzleti tanácsok. részére

Üzleti tanácsok. részére Üzleti tanácsok fejlõdõ vállalkozások részére 2015 NEKÜNK FONTOS A FEJLŐDÉS, FŐLEG HA AZ ÖNÉ. KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA Szeretné zökkenőmentessé tenni vállalkozása mindennapi pénzügyeit és biztosítani

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK ALAP/LEVELEZŐ TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN Készítette:

Részletesebben

A hamisítás vállalati tapasztalatai magyarországon

A hamisítás vállalati tapasztalatai magyarországon A hamisítás vállalati tapasztalatai magyarországon KUTATÁSI JELENTÉS 2013. szeptember A kutatás a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület megbízásából készült 2013.évben. A kutatást az industorg védjegyiroda

Részletesebben

MUNKAANYAG. Koralewsky Vilmosné. A marketing alapfogalmai. A követelménymodul megnevezése: Marketingtevékenység

MUNKAANYAG. Koralewsky Vilmosné. A marketing alapfogalmai. A követelménymodul megnevezése: Marketingtevékenység Koralewsky Vilmosné A marketing alapfogalmai A követelménymodul megnevezése: Marketingtevékenység A követelménymodul száma: 0002-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30 A MARKETING

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA E-kereskedelem, a Vatera.hu példáján (Egy sikeres online aukciós oldal bemutatása) Dr. Géró Imre PhD Főiskolai tanár Vad Viktória Nappali tagozat Kereskedelem és marketing

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Reklám szakirány A PROVOKATÍV REKLÁMOK

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Reklám szakirány A PROVOKATÍV REKLÁMOK BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Reklám szakirány A PROVOKATÍV REKLÁMOK Készítette: Balázs Réka Blanka Budapest, 2007. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

Kis- és középvállalatok vállalkozói ismeretei kezdő vállalkozók részére (Vállalkozás)

Kis- és középvállalatok vállalkozói ismeretei kezdő vállalkozók részére (Vállalkozás) Gazdasági szakemberek képzése országhatáron átnyúló távoktatási hálózatban projekt (CROSSEDU) HUSK/1101/1.6.1/0300 Szerző: Ing. Miroslav Lukčo Fordította: Ádám Erzsébet Kis- és középvállalatok vállalkozói

Részletesebben

Helyi termékek értékesítési csatornái Magyarországon

Helyi termékek értékesítési csatornái Magyarországon A HÉTFA CSOPORT TAGJA Helyi termékek értékesítési csatornái Magyarországon Helyzetelemzés A Helyi Kezdeményezésű Gazdaságfejlesztési Programok Értékelése című kutatás résztanulmánya 2010. november 30.

Részletesebben

A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a

A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a várható pénzügyi, pszichikai és társadalmi kockázatot,

Részletesebben