Modul 1 Pozícionálás. Fejezet 5. Differenciálás. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Modul 1 Pozícionálás. Fejezet 5. Differenciálás. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger"

Átírás

1 Modul 1 Pozícionálás Fejezet 5 Differenciálás Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

2 TARTALOM MODUL: POZÍCIONÁLÁS Fejezet 5: Differenciálás - megkülönböztetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartalomért felelős: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Campus Wieselburg of FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Minden jog, a terjesztés és a fordítás joga fenntartva. Tel: 0043-(0) office@amu.at I: Kapcsolattartó személy: Dr. Astin Malschinger Ez az önálló tanulási program az EU által támogatott Egész életen át tartó tanulás programja.

3 0. Az egységről Mi a differenciálás? A differenciálás (megkülönböztetés) alatt egyértelmű különbség vagy finom árnyalati különbség értendő. Mit tanul meg ebben az egységben? Megismer olyan megkülönböztető jellemzőket termékei és udvara számára, melyek segítenek abban, hogy az ügyfelek újra és újra Öntől vásároljanak. Miért olyan fontos különbözni? Nem különbözni, egyes szerzők szerint halálos bűn. Miért? Mert azok a vállalkozások, amelyek a piacon nem különböznek a többiektől, és az ügyfelek tudatában nem egyedülállóak, gyakran a pénzügyi halál felé közelednek. Ez azért történik, mert a vásárlók nem ismerik eléggé az okokat, miért csak ezeket a termékeket, vagy miért pont tőlük vegyék meg. Ezért az, milyen módon közelíti meg Ön a vásárlókat, erős hatással van az Ön sikerére.

4 A. Bevezetés a differenciálásba. Tej. Sokan tudják, hogy milyen az, tejet vásárolni egy másik országban: sok, ismeretlen, hasonlóan magas árú tejtermék és márka van a polcokon, melyek közül választaniuk kell. Tehát olyan jellemzőket keresünk, amelyekből megtudhatjuk, mi a különbség. Fusson át egy rövid önálló teszten az alábbi példákkal: 1. Milyen jellemzőiről ismeri fel, hogy ez tej? Forrás: Forrás: Forrás: Például: Színe: a termék fehér színű és kék színű a környezet Csomagolási forma: magas és szögletes Csomagolási anyag: kartondoboz (Tetra Pack) vagy üveg Képek: tájképek, a tej kitöltés közben, természet, tehenek, íz, stb.

5 Akkor észrevette, hogy a tej kategóriát a sztereotip jellemzői alapján felismeri. A termék fehér színe, kapcsolódva a megjelenítéssel, amelyben a termék látható, volt a legtöbbek számára a legfontosabb szempont a tej felismeréséhez. De ez nem magyarázza meg, miért választott ki egy konkrét terméket. Folytassa a rövid tesztet tovább: 2. Melyik terméket választaná? Miért? Feltehetően Ön most egy másik jellemzőre összpontosított. Melyikre? A kézzel készített jelleg, illetve az ízletes bogyók tetszettek meg? Vagy a hagyományos tejet választotta? Bárhogy határozott is, azon jellemzők alapján döntött, melyek a három termék közötti különbséget jelzik. A különbség szükséges Mint már tudja kell, hogy a termékek a versenytársak termékeitől különbözzenek. Mert az ügyfelek a termékek megítélésekor ugyanazt a megközelítést választják, mint az imént a tejnél történt: keresik a különbséget. És kell, hogy ezek világosan és gyorsan azonosíthatóak legyenek a vevő számára ahhoz, hogy az Ön termékét vegye meg, és nem a konkurrenciájét. Azáltal, hogy tudatja a vevővel, miben más az Ön terméke, mint a többi, környezetében lévő mezőgazdasági termelőé. A tapasztalat alapján A versenytársaim termékei már hosszabb ideje vannak jelen a piacon, mint az én termékeim. És őszintén: nincs észrevehető különbség a termékeink között. Aztán, a poteciális ügyfelek továbbra is más mezőgazdasági termelők termékei mellett döntenek, ha semmivel sem fogja ösztönözni őket termékei megvásárlására. Csak akkor, ha a termékeket jelentősen elkülöníti a versenytársakétól, gondolnak a potenciális vevők arra, hogy megváltoztatják a vásárlási szokásaikat, és a jövőben Öntől vásárolnak. Tipikus buktatók Mivel gyakran hiányzó, vagy nem elégséges megkülönböztető jellemzők az okai a sikeretlen termékeknek, ezért a következő tippek segíthetnek Önnek a legsúlyosabb hibákat elkerülni:

6 1. buktató Nem létező, vagy hiányos differenciálás Sajnos, ez túl gyakran előfordul, hogy a vállalkozások a versenytársaktól átvett üzleti ötleteket 1:1 arányban alkalmazzák termékeiknél és szolgáltatásaiknál. Ezáltal az ügyfelek csak véletlenszerűen döntenek egy adott termék mellett, vagy ellen. Mert miért kellene valakinek az Ön terméke, amikor azonos termék már évek óta egy másik, jól ismert szállítónál ugyanolyan feltételek mellett érhető el? Ezen hiba elkerülése érdekében kínál a versenyjogi elemzés a piacelemzés részeként egy megközelítést. 2. buktató Haszon nélküli differenciálás Mindig tartsa szem előtt az ügyfél javát. Például, finom bort nem ajánlatos alacsony áron kínálni, csak hogy különbözzön másoktól, mert ez a célközönséget is visszatarthatja. Az Ön célcsoportja ezáltal lehet a középosztály lenne, amelynél a termék ára nagy szerepet játszik. Természetesen, a nem megfelelő differenciálás nem mindig van negatív hatással a vállalkozás sikerére. De valószínűleg kihatással lesz a cég nevére.! Mielőtt a megkülönböztetési jellemzők kidolgozására kerülne sor, érdemes szem előtt tartani, mit vár az ügyfél valójában Öntől, és milyen problémákat szeretne a termékkel megoldani. 3. buktató Az ügyfelek követelményei A legtöbb gyártó tudja, hogy a termékei egyedi vásárlói problémákat oldanak meg, és ezért képesek kielégíteni azok szükségleteit. Azonban több szinten kell ezekkel a szükségletekkel foglalkozni. Például, az autóvásárlás fő célja a mobilitás. A mobilitás azonban nem csupán egy tulajdonság, amelyet a célcsoport az autótól elvár. Lehet, hogy a termelőknek több szinten kell megfelelniük a vásárlók elvárásainak. Ez magában foglalhatja egy átfogó szolgáltató központok hálózatát, az exkluzivitást, a biztonságot, stb. Más szóval, csak a termék fő céljára koncentrálni magában nem elég a vásárlók megszerzéséhez. Hatékonyan különbözni csak a célcsoportok sajátos szükségleteit ismerve lehet, például kiterjedt felmérések végzésével. 4. buktató Hiányos kommunikáció A termék sikeres bevezetésének kulcsa a hatékony kommunikáció. Nem számít, mennyire jó a termék, ha a fogyasztók nem tudnak róla, nem fogják azt vásárolni. Ez logikusan hangzik, mégis a gyakorlat mást mutat. Különösen a kisvállalkozásokra érvényes, hogy csak a költségvetésük kis részét fordítják reklámra.

7 ! Mint mezőgazdasági kistermelő, el kell érnie, hogy a vásárlóival és a ponteciális vásárlóival is kapcsolatot tartson. Komoly lehetőség rejlik a gazdák számára az ügyfelekkel való személyes kapcsolatban. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha személyesen találkozunk ügyfeleinkkel, az eredmény egy szóbeli reklám. Ez a fajta reklám is pótolhatatlan. Erről többet tudnak meg a reklámról szóló modulban. B. A differenciálás lehetőségei Mint láttuk, ahhoz, hogy felhívjuk az ügyfelek figyelmét, nem elég csak azok igényeire koncentrálni. Ismét felmerül a kérdés, hogyan tünjünk ki, hogy észrevegyenek minket? Az első dolog az, hogy tudnia kell mit tudnak a vásárlók a termékről és a konkurrencia hasonló termékéről. A modul gyakorlati részében megtanulja lépésről lépésre, hogyan kell az ügyfeleket kategóriákba sorolni. A rendelkezésre álló kérdőívek segítenek ebben a folyamatban. Ön is szabadon változtathatja őket saját vállalkozásához igazítva. A termék jellemzőinek felhasználása a kitűnéshez A termék jellemzőinek felhasználása egy általános módszer ahhoz, hogy megkülönböztessük a terméket a versenytársak termékeitől. Ezek gyakran személyek leírására is használt jellemzők. Gondolkozzon el rajta, milyen tulajdonságokat választana ki például az édesanyja, Pablo Picasso és Julia Roberts leírására. A legvalószínűbb, hogy különböző tulajdonságokkal jellemezné őket. Az édesanyját nem ismerjük, de talán Picassót a kreatív vagy a nőcsábász, Julia Roberts-t a szép vagy a gazdag szavakkal társította. Sikeres példák

8 Visa BMW Silhouette Mindenhol, ahol lenni akari Az élmény maga a BMW Határnélküli látás A MasterCard egy kevésbé sikeres példája ennek. Csak kevés fogyasztó ismeri a Smart Money szlogent. A kistermelők által feldolgozott élelmiszerek is jó példái annak, hogyan lehet megkülönböztetni a terméket a többitől, kiemelve az ilyen attribútumokat mint: finom, egészséges, helyi, biztonságos, stb. Példák: attribútumok a vidéki kistermelők számára ízletes biztonságos egészséges ismerős helyi Differenciálás a termelési folyamat révén Az élelmiszer-ágazatban hatalmas potenciál van arra, hogy a terméket megkülönböztessük a többitől. Sok sörfőzde, például, az évszázadok során hivatkozik a minőségi jogszabályokra, a Müncheni minőségi törvény már 1487 óta létezik. 1 Ezek a jogszabályok a megengedett összetevőket írják elő. Speciális adalékanyag hozzáadásával. Az élelmiszer-ipari termékek általában tartalmaznak egy adott összetevőt, amely egyedi. Például, a Danone az Actimel probiotikus italoknál a jól hangzó L. Casei Defensis -t használja a többi, ebben a kategóriában található terméktől való megkülönböztetéshez. 1 Ezzel szemben a Bajor tisztasági törvény 1516-ban jelent meg.

9 Forrás: Egy másik példa erre az LC1-et tartalmazó Nestlé Streptococcus thermophilus és a Lactobaccillus Johnsonni LA1. További részletek ezen a német oldalon: Forrás: Ha összehasonlítjuk az Actimelt az LC1-el, láthatja, miért lett közben az Actimel annyira sikeres, bár a piacrakerüléskor az LC1 uralta a probiotikus joghurtok termékpiacát. Egy másik példa: Mi van a Riccola-ban? Svájci alpesi gyógynövények! Különleges összetevő. A termék egyediségét egy speciális összetevő használatával hangsúlyozzuk. Ezt az elemet más versenytárs nem használja. Például a Volkswagen speciálisan kifejlesztette a dízel common rail technológiát (közvetlen befecskendezéses technológia), és az sokkal hatékonyabb. A Mon chéri csokoládé hirdetésből mindenki tudja, hogy a csokoládé

10 Piemonti cseresznyét tartalmaz. A valóságban azonban nincs benne külön piemonti cseresznye. A szó Piemont-Cherry a lajstromba bejegyzett védjegy és egy különleges eljárást jelent. A legjobb összetevő. Ez azt jelenti, hogy a termék úgy kerül bemutatásra, mint legjobb alapanyagokból készült termék. Az összetevők nincsenek említve. A termékek leírásában ilyenek szerepelnek, mint: genetikailag nem módosított vagy nem tartalmaz vegyi adalékanyagokat. Forrás: Hilcona egy lichtensteini székhelyű társaság, amely tésztát és tésztából készült készítményeket, pizzát, mártásokat és készételeket gyárt. A Hilcona a Garantáltan jobb evők 100% élvezet -et használja a stratégiájánál. Ennek igazolására a cég megkezdte a termelést mesterséges színek, ízek, hidrogénezett zsírok és tartósítószerek nélkül.! Ez a megkülönböztetési módszer a kisvállalkozások számára kevés lehetőséget jelent. A fogyasztók gyakran feltételezik, hogy a mezőgazdasági kistermelők termékei automatikusan kémiai adalékanyagokat nem tartalmaznak, bár ez nem mindig igaz. Például, az Aceto Balsamico balzsamecet is egyedülálló gyártási eljárással készül, amely alapja a valódi Aceto balzsamecetnek. Ehhez a fajta ecethez a mustot a szőlő egy fehér fajtáját, a Trebbianot használják sűrűre forralják. Majd fahordókba töltik és tárolják, mint a bort. Elsőnek kétszáz literesbe, majd az érlelési folyamat során ami legalább 12 év egyre kisebbe, az utolsó legfeljebb húszliteres lehet. Ez a tartalási módszer pontosan a különbség az Aceto és más borecet között.

11 Egy másik példa a spanyol Serrano sonka, aminek az előállítása egyedülálló. A termelési folyamata, és a sonka is szabadalmaztatott recept. Forrás: Frosta ( fagyasztott termékeket gyárt, és az különbözteti meg ők a versenytársaktól, hogy a fennt említett minőségi törvény hagyományát alkalmazza és még a termékei néhány anyagot nem tartalmaznak. Ez a módszer különbözik a többiektől, és ezért nagyon valószínű, hogy a fogyasztók emlékezni fognak rá. Forrás: FILM >> Frosta-tisztaság törvénye Frosta >> TV spot Frosta ww.youtube.com/watch?v=a22qjhqeday

12 Vulcano, egy osztrák márka, ( mely csonton érlelt nyers sonkát is gyárt. Mi csak sót, fűszernövényeket és füstöt használunk, ami lehetővé teszi, hogy a hús íze legjobban kifejlődjön. Termékeink jelentős ideig érlelődnek (15 hónapon át), és ez adja nekik a természetes aromát. A végtermék egy egyedülálló csemege. Olyan hagyományos régióból származik, amely szakembereiről ismert. FILM >> A Vulcano produkciós cég Differenciálás: jelenjen meg Ön elsőként a piacon. Ha a terméket elsőként veti piacra, akkor megtudja, milyen rendkívüli fontosággal bír ez a különleges formájú megkülönböztetés. Végső soron, sikeresnek lenni a piacon mindig könyebb, ha Ön az első, mint meggyőzni az ügyfeleket, hogy a terméke jobb, mint a versenytársaké. Ennek az az oka, hogy az emberek hozzászoknak a helyzethez, és ez azt eredményezi, hogy nem akarnak semmilyen változást. Az élő bizonyitéka ennek a Red Bull. Ezt az energiaitalt többször utánozták, de sikeretlenül.

13 Forrás: jakst.files.wordpress.com Differenciálás: válassza ki a legújabb termék taktikáját. A legújabb termék taktikája hatékonyabb, mint a jobb termék taktika. Miért van ez így? A magyarázat ismét az emberi természetben rejlik. Úgy vagyunk beállítva, hogy keressük a legújabb termékeket, mivel az anyagi világ folyamatosan új termékeket kínál. Differenciálás: piacvezető taktika. A vezető pozíció azt jelenti, hogy Önt az ügyfelek sikeres és erős valaki - ként érzékelik. Ezen felül Önt az élelmiszeripari gyártási folyamatok nagy szakértőjének is tartják. Vegyük például a brazíliai Antarctica sörmárkát, amely a legnagyobb példányszámban eladott sör volt a Brahma márkát megelőzve. A szlogenjében olvasható: Fogyaszd az 1-est! / Fogyassza a number 1-nt!. Találja ki, mi történt? Igen, így van! Az üzenet arról, hogy mely sörmárka az első, sohasem érkezett a fogyasztók felé. Ennek eredményeként átálltak a Brahma -hoz, mert elhitték, hogy ez a legszélesebb körben értékesített sör. Nem az volt valójában a helyzet, amikor a reklámkampány indult. Azonban a kampány végén, a Brahma lett valójában a legsikeresebb sör Brazíliában. Lehet, hogy nem Ön lesz a vezető márka az országában. De összpontosíthat egy adott helyre: válasszon ki egy tartományt, vagy megyét, sőt egy városi helyszín is lehet az, például Dunántúl, a Balaton környéke, Sátoraljaújhely, stb. Ha ez a stratégia nem megvalósítható, akkor próbálja ezt a termék kategóriájában. Például, legyen a vezető

14 helyen (az 1es) a sárgabarack-magból készült olaj, kecsketej-joghurt, pálinka, stb. termelésében egy adott régióban. Miért annyira hatékony ez a megközelítés? Mert az emberek azt vásárolják, amit mások is vásárolnak! Miért ne használná ki ezt a saját javára? A vezető szerepet számos helyen lehet kihasználni: 1. Piaci részesedés: Például a brazil sör esete. Piaci részesedése attól függ, hogy mennyit tud eladni. 2. Vezető a technológia terén: Ez azt jelenti, hogy az egyik legnagyobb termelőnek lenni a gyártási folyamatban használt technológia szempontjából. Például, a plzeni Pilsner sörgyár kifejlesztett egy különleges gyártási eljárást Pilsner néven. 3. Egy adott termékkel piacvezetőnek lenni: Mit szólna hozzá, ha egy egyedülálló terméknek köszönhetően ez sikerülne? Mezőgazdasági vagy kézműves termékek válhatnak vezetőkké azáltal, hogy ízükkel és speciális adalékanyagok hozzáadássával egyedülállóak a piacon. Differenciálás a hagyomány révén Az emberek tudatában a hagyomány a biztonsággal kötődik, ezért ez a helyzet segít kitűnni a terméknek versenytársai közül. A hagyomány sok fogyasztó képzeletében a magas szintű szakértelemmel társult. Az egyik generációról a másikra továbbított családi receptek folyamatosan tovább lettek fejlesztve. Ezek a hagyományos termékek a fogyasztók bizalmát élvezik. A Weihenstephaner egy jó példája ennek: rávilágít arra a tényre, hogy ez a legrégebb sörgyár a világon mivel 1041-től főzi már a sört. A mondat: mivel már xxxx-évtől arról tájékoztat, hogy a terméknek, vagy a vállalatnak hosszú hagyománya van. Tipp: Próbáljon meg elgondolkozni azon, hogy az óta illene-e a vállalkozása szlogenjába vagy logojába.

15 Családi tradíció. A mezőgazdasági vállalkozások a globalizáció idején különösen nagy potenciállal rendelkeznek. Újra, ez benne van az ember természetében. A legtöbb fogyasztó már tart fennt kapcsolatot családi vállalkozásokkal, mert olyan jellemzőkkel társítja őket mint otthonoság és a megszokás. Ezzel szemben a globális vállalkozásoknál a vevő anonim. Fogyasztóként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a családi vállalkozások árui kiváló minőségűek. Ez azért van, mert ők ismerik a vevőket, és érdekli őket, mit gondolnak a vásárlók a termékeikről. Míg a társult nagyvállalatok főleg csak a részvények értékével törődnek. Természetesen, ez nem mindig így van, de így alakult ki a fogyasztói sztereotípia. Földrajzi hagyomány. Számos nemzetről és régióról kialakult egy bizonyos kép, mely szerint azok magas szakértelemmel gyártják különleges termékeiket. A svájciak a kiváló minőségű óráikról, a németek az autóikról és a sörfőzésről, az olaszok a legjobb pizzáikról, tésztáikról híresek. A francia jó borok és sajtok, az oroszok kiváló terméke a vodka és a spanyolok csodálatos olajai is ismertek. De összeállítható lenne egy ilyen lista minden ország legjobb termékeiből, és akár az ország régiói szerint is. Kihasználhatja az ország vagy a régió szakértelmét arra, hogy magát másoktól megkülönböztesse. Először is meg kell határoznia, miről ismert a régió. Azonban ez a megkülönböztető jegy hatékonyabb a termékek saját régión kívüli terjesztésénél, mert valószínűleg több vállalkozás létezik az Ön régiójában, amely ugyanazzal a szakértelemmel rendelkezik. Sok vállalkozás próbálja palástolni a származati helyét és termékeiket más földrajzi hagyományokhoz kötni. Például, egy kozmetikai cég székhelye a SoHo-ban van (New York egy része), és luxus kozmetikai termékeket gyárt. A márkaneve Luzern. Miért? Mert az USA-ban az európai divatnak, és kozmetikai ipar termékeinek jobb nevük van a hazai - USAban termeltekhez képest.

16 Forrás: A svájci város, Luzern képe és a vörös kereszt a csomagoláson kötik össze a termékeket Svájccal. A cég magaslati alpesi gyógynövények használatával is igyekszik kiemelni ezt az elképzelést. Egy másik példa a Häagen-Dazs, egy fagylaltmárka. Forrás: A márkanév és a helyesírás után ítélve, sokan automatikusan feltételezik, hogy ez egy dán termék. Az igazság az, hogy ez egy amerikai termék. A székhely címe: Häagen-Dazs Ice Cream, 701 Zerega Avenue, Bronx, New York. Differenciálás a specializáció révén. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy azok az emberek, akik egy adott termékre szakosodtak, szakértők ebben az üzletágban. Úgy véljük, hogy ezek a szakértők több ismeretet szereztek a termékkel, vagy a tevékenységgel kapcsolatban, és egyszerűen többre képesek. A vidéki kistermelők számára szakértelmük hangsúlyozása fantasztikus lehetőséget jelent magukat láthatóvá a piacon. A vevőkkel való kommunikáció során is fontos a szakértelem említése. Ez jótékony hatású lehet. Ennek eredményeként gyorsan és tartósan beírja magát a vásárlók tudatába. Közvetlen kapcsolatnál a vásárlók jobban meggyőződnek az Ön szakértelméről, de a honlap, a prospektusok, szórólapok, illetve a csomagoláson lévő információk is fokozzák ezt a kapcsolatot.

17 Fontolja meg, Ön melyik kategóriában szakértő, vagy milyen specializációt szerezhet magának hosszú távra.

A konkurrencia elemzése

A konkurrencia elemzése Modul 1: Pozícionálás Fejezet 2 A konkurrencia elemzése Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 1 POZÍCIONÁLÁS Fejezet 2: Pozícionálás- A konkurrencia elemzése Szerzők: Dr. Andrea Grimm,

Részletesebben

Fejezet 4. Modul 2 Marketingtervezés. Az ár. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Fejezet 4. Modul 2 Marketingtervezés. Az ár. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Modul 2 Marketingtervezés Fejezet 4 Az ár Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 2 MARKETINGTERVEZÉS Fejezet 4: Az ár Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartalomért

Részletesebben

Fejezet 1. Modul 2 Marketingtervezés. Marketingeszközök. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Fejezet 1. Modul 2 Marketingtervezés. Marketingeszközök. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Modul 2 Marketingtervezés Fejezet 1 Marketingeszközök Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 2 MARKETINTERVEZÉS Fejezet 1: Marketingeszközök Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Részletesebben

Értékesítési beszélgetés

Értékesítési beszélgetés Gyakorlat. Műhely. Marketing Értékesítési beszélgetés Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 GYAKORLAT. MŰHELY Értékesítési beszélgetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM

Részletesebben

7 megkülönböztetési stratégia

7 megkülönböztetési stratégia Modul 1 Pozícionálás Fejezet 6 7 megkülönböztetési stratégia Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM MODUL 1 A TERMÉK HELYE A PIACON Fejezet 6: 7 stratégia egy egyedi termékarculat létrehozására

Részletesebben

Regionalitás pozícionálási esélye

Regionalitás pozícionálási esélye 8. Fejezet 1. modul: Pozícionálás Regionalitás pozícionálási esélye Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM 1. MODUL: POZÍCIONÁLÁS 8. Fejezet: Regionalitás pozícionálási esélye Szerző: Dr. Andrea

Részletesebben

A mezőgazdasági termékek pozícionáláshoz

A mezőgazdasági termékek pozícionáláshoz Modul 1: Pozícionálás Iránymutatás A mezőgazdasági termékek pozícionáláshoz Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 1 POZÍCIONÁLÁS Iránymutatás A mezőgazdasági termékek pozícionálása Szerzők:

Részletesebben

Bevezetés a pozícionálásba

Bevezetés a pozícionálásba Modul 1: Pozícionálás Fejezet 1 Bevezetés a pozícionálásba Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM MODUL 1 POZÍCIONÁLÁS Fejezet 1: Bevezetés a pozícionálásba Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin

Részletesebben

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN

78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN 78. OMÉK ÉLELMISZER DÍJ 2017. ÉVI PÁLYÁZATI KIÍRÁS 3 KATEGÓRIÁBAN i. Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke ii. Kisvállalkozás által előállított termék iii. Közepes-és nagyvállalkozás

Részletesebben

Marketing. Gyakorlat.Műhely. Ételek elvitelre. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Marketing. Gyakorlat.Műhely. Ételek elvitelre. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Gyakorlat.Műhely Marketing Ételek elvitelre Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM Gyakorlat. Műhely Ételek elvitelre Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM A tartaloméert

Részletesebben

A védjegyekkel kapcsolatos fogyasztói reakciók. Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon Budapest, 2014. május 21. Dr.

A védjegyekkel kapcsolatos fogyasztói reakciók. Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon Budapest, 2014. május 21. Dr. A védjegyekkel kapcsolatos fogyasztói reakciók Kiváló minőségű pálinkák megkülönböztetése a piacon Budapest, 2014. május 21. Dr. Totth Gedeon A téma aktualitása - környezetváltozás változik a fogyasztói

Részletesebben

Igyunk-e előre a medve. Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft.

Igyunk-e előre a medve. Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft. Igyunk-e előre a medve bőrére? Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft. Hogyan fejlesszünk jobb terméket/reklámot? Új termék vagy kommunikáció kidolgozásához /fejlesztéséhez

Részletesebben

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Dr. Polereczki Zsolt Dr. Szakály Zoltán Egyetemi adjunktus Egyetemi docens, Tanszékvezető KE-GTK, Marketing és Kereskedelem Tanszék

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 20 pontos akcióterv Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2017.09.14. Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripart a Kormány stratégiai ágazattá nyilvánítja. 2015 20 pontos akcióterv

Részletesebben

Értékesítési promóció

Értékesítési promóció 5. Fejezet 2. Modul Marketingtervezés Értékesítési promóció Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM 2. MODULE MARKETINGTERVEZÉS 5. Fejezet: Értékesítési promóció Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr.

Részletesebben

Stratégiai tervezés szerepe. Budapest, 2009. február 12.

Stratégiai tervezés szerepe. Budapest, 2009. február 12. Stratégiai tervezés szerepe Budapest, 2009. február 12. E:\Szeminarium\Apple Genius.mov Mit jelent az apple példa számunkra? Nem születhet mindenki zseninek, de a logikus, végiggondolt és megalapozott

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

A display hirdetések hatékonyságmérése

A display hirdetések hatékonyságmérése A display hirdetések hatékonyságmérése A kutatás célja A display hirdetések hatékonyságának vizsgálata a hirdetéseket valós környezetben vizsgáljuk kimutatjuk, hogy a kreatív és a megjelenés típusa milyen

Részletesebben

Megkülönböztetés a termék nevével

Megkülönböztetés a termék nevével Modul 1: Pozícionálás Fejezet 7 Megkülönböztetés a termék nevével Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 MODUL 1: POZÍCIONÁLÁS Fejezet 7: Megkülönböztetés a termék nevével Szerzők: Dr. Andrea

Részletesebben

Az Európai Unió által garantált minőség

Az Európai Unió által garantált minőség Az Európai Unió által garantált minőség Micsoda ízek! A földrajzi jelzések címkéi az eredetiség zálogai HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK OLTALOM ALATT ÁLLÓ EREDETMEGJELÖLÉS OLTALOM ALATT ÁLLÓ FÖLDRAJZI JELZÉS

Részletesebben

Az ágazati marketing lehetőségei

Az ágazati marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 MALOM- ÉS SÜTŐIPAR Végváriné Henter Lilla Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0545/3. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0545/3. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében 9.5.2016 B8-0545/3 3 2 bekezdés 2. hangsúlyozza, hogy 2013. évi Eurobarométer felmérés szerint az uniós fogyasztók 84 %-a szükségesnek tartja a tej származási helyének feltüntetését, akár tejként, akár

Részletesebben

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN DR. ORAVECZ MÁRTON elnök Sárváriné Lakatos Éva 2014. május 20. Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Genealógia (származástan) 74/2012.

Részletesebben

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS

A termékpálya marketing lehetőségei ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS ÉLELMISZERIPARI KÖRKÉP 2016 ALKOHOLOS ITALGYÁRTÁS Az AMC bemutatása 2016. június 15-től a 1259/2016. (VI. 6.) kormányhatározattal létrehozott Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. önálló szervezetként

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE

EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE EMBERKÖZPONTÚ ONLINE MARKETING A SZEMÉLYRE SZABOTT ÜZENETEK MŰVÉSZETE ONLINE MARKETINGRŐL 20 PERCBEN Lehetséges ez? Elérhető célok: Nyitottá, gátlásmentessé válni a téma iránt Feltérképezni a személyes

Részletesebben

1/14/2013. Reklámkommunikáció. Webdesign 4. Bujdosó Gyöngyi http://www.inf.unideb.hu/~bujdoso. Márka. Webdesign 4

1/14/2013. Reklámkommunikáció. Webdesign 4. Bujdosó Gyöngyi http://www.inf.unideb.hu/~bujdoso. Márka. Webdesign 4 Reklámkommunikáció Bujdosó Gyöngyi http://www.inf.unideb.hu/~bujdoso Márka 2 1 3 márka márkavagyon márkaérték márkaimázs márka márkavagyon márkaérték márkaimázs márka márkavagyon márkaérték márkaimázs

Részletesebben

Miért is a Magyartarka? 2017 augusztus 11 Bonyhád

Miért is a Magyartarka? 2017 augusztus 11 Bonyhád Miért is a Magyartarka? 2017 augusztus 11 Bonyhád Miről szeretnénk ma konzultálni A magyartarka szerepének növelési lehetősége a tejfeldolgozásban. Szakosított tejtermelés A szakosított tejtermelésben

Részletesebben

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése

Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Új termékek fejlesztése és piaci bevezetése Tk.11.fejezet Újtermék-marketing Új termékek tervezésével, tesztelésével, piaci bevezetésével összefüggő marketing-tevékenységek Innováció Termékinnováció (új

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum Helvécia, 2017. április 24. Rabné dr. Molnár Mónika SZTNH A termékhez/szolgáltatáshoz

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ 3. ELŐADÁS

MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ 3. ELŐADÁS MARKETING MESTERSZAK MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ 3. ELŐADÁS 2016. 02. 19-20. Magyar Mária 4 A mai órán 6 A pozicionálás koncepciója, fogalma Pozicionálás más köntösben: Informatív Emocionális Kombinált Aktualizálás

Részletesebben

CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60.

CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60. CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60. Telefon: 06 (30) 680 0274 www.casapiadina.hu info@casapiadina.hu CASA PIADINA / OLASZ LEPÉNYHÁZ céges ügyfeleinek kínálja tárgyalásokra,

Részletesebben

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat

Marketing mix. Marketing-orientált árazás 2012.02.25. Értékajánlat Marketing mix Partnerek Értékajánlat Pozícionálás Márkaépítés Referenciacsoportok Szolgáltató Fogyasztó Termék Árazás Értékesítés Versenytársak Reklám gyüttfogyasztók Árazás Ár Áron egy termék vagy szolgáltatás

Részletesebben

Újratervezés. Bemutatkozás:

Újratervezés. Bemutatkozás: Újratervezés Bemutatkozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megye települése Kengyel község. Szolnoktól 30 kmre található. Lakosainak száma 3700 fő, főleg idősek lakta település, sajnos a fiatalok máshol keresik a

Részletesebben

MÁRKAÉPÍTÉS A JÓ MÁRKA

MÁRKAÉPÍTÉS A JÓ MÁRKA MÁRKAÉPÍTÉS A JÓ MÁRKA Hogyan érhető el, hogy egy márka csillaga magasra emelkedjen és ott is maradjon minél tovább? !7!!! 7 dolog kell hozzá 1. A jó márkának küldetése van Jó dolog olyan márkát építeni,

Részletesebben

A Nyíregyházi Kosár. A kezdetek

A Nyíregyházi Kosár. A kezdetek A Nyíregyházi Kosár. A kezdetek Kulturális Kreatív találkozók Előkészítés Gazdák megkeresése Móricz Kert www.nyiregyhazikosar.hu Önkéntesség, Csapatépítés Közösségi

Részletesebben

Az információ termékeket ad el

Az információ termékeket ad el Gyakorlat.Műhely Marketing Az információ termékeket ad el Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 TARTALOM GYAKORLAT.MŰHELY Az információ termékeket ad el Szerzők Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Részletesebben

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten

Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten Gazdasági ismeretek A projektmunka témakörei közép- és emelt szinten A projekt kidolgozásakor, a részletes követelményekben meghatározott szintenkénti elvárásoknak kell tükröződniük. A projekt témák után

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum Miskolc, 2017. május 12. Dr. Kiss Gabriella SZTNH Miért jó, ha van védjegyem kapcsolatteremtő,

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum Eger, 2017. április 13. Szép Erika SZTNH Miért jó, ha van védjegyem kapcsolatteremtő,

Részletesebben

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés GfK Custom Research A friss zöldség, gyümölcs vásárlások GfK Hungária / Sánta Zoltán OMÉK 2011 A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés kedvező adottságok, de csökkenő termelés 2 kemény korlátok között:

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni -

Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval. - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Eredményesebb vállalkozás hatékony kommunikációval - nem többet, hanem máshogy kell költeni - Green Edge reklámügynökség integrált kommunikációs ügynökség vagyunk a projektek kezelését tervezéstől a kivitelezésig

Részletesebben

POZICIONÁLÁS újrapozícionálás

POZICIONÁLÁS újrapozícionálás Tervezés-Kutatás 5/c. POZICIONÁLÁS újrapozícionálás Harc a vevő fejében elfoglalt helyért Jack Trout The Battle for Your Mind A pozícionálás nem a termékre irányul, hanem az emberek emlékezetére. A terméket

Részletesebben

KMS Védjegy általános szakmai követelményei

KMS Védjegy általános szakmai követelményei KMS Védjegy általános szakmai követelményei A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy céljai: felhívja a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre

Részletesebben

VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK - VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR

VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK - VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK - VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR Kedves Válaszadó! A "Vásárlási Szokások - Vízöntő Gyógyszertár" Kérdőív kitöltésével segítsen nekünk, hogy az Ön számára legmegfelelőbb szolgáltatást tudjuk nyújtani.

Részletesebben

8. Az image és az egyedi vállalati arculat (CI) Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

8. Az image és az egyedi vállalati arculat (CI) Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde 8. Az image és az egyedi vállalati arculat (CI) Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde A vállalati image az a kép, a benyomásoknak és véleményeknek

Részletesebben

Kreatív védelem. Dr. Ladányi Katalin. Hogyan tűnjünk ki a tömegből és használjuk eredményesen az oltalmak biztosította lehetőségeket?

Kreatív védelem. Dr. Ladányi Katalin. Hogyan tűnjünk ki a tömegből és használjuk eredményesen az oltalmak biztosította lehetőségeket? Kreatív védelem Hogyan tűnjünk ki a tömegből és használjuk eredményesen az oltalmak biztosította lehetőségeket? Budapest, Eredetvédelmi Fórumsorozat 2016. november 15. Dr. Ladányi Katalin Márka- Védjegy-

Részletesebben

Tervezés-Kutatás Gyak. 2.

Tervezés-Kutatás Gyak. 2. Tervezés-Kutatás Gyak. 2. REKLÁMKAMPÁNY TERVEZÉS Köszönöm a figyelmet Na most akkor milyen is a jó reklám? tetszik nem ad el elad nem tetszik Ez jó reklám? Milyen a jó reklám? A reklám-hatékonyság három

Részletesebben

Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata

Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata Kamra-túra gazdahálózat helyi termék értékesítési gyakorlata Batiz Károly Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete NAK Nonprofit Kft. Románia, Oradea, 2016. október 6. A Homokhátság - vízrajza szegényes,

Részletesebben

A BRIEFTŐL A HATÁSVIZSGÁLATOKIG

A BRIEFTŐL A HATÁSVIZSGÁLATOKIG Tervezés-Kutatás Gyak.3. A BRIEFTŐL A HATÁSVIZSGÁLATOKIG Az ügynökség munkája Coldrex 3 D reklám a Blahán Hogyan készülhetett? 2012.január feladat? - célmeghatározás? - elvárások? - kivitelezés? - elfogadás?

Részletesebben

A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák

A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák A hagyományos élelmiszergyártó KKV-k versenyképességének növelését elősegítő élelmiszerlánc menedzsment módszerek és innovatív értékesítési stratégiák Papp Attila fejlesztő mérnök, oktatási felelős 2009.

Részletesebben

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 AZ EGÉSZSÉGTUDATOS MAGATARTÁSRA VONATKOZÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS EREDMÉNYE

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 AZ EGÉSZSÉGTUDATOS MAGATARTÁSRA VONATKOZÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS EREDMÉNYE TÁMOP-6.6-14/1-2015-0001 AZ EGÉSZSÉGTUDATOS MAGATARTÁSRA VONATKOZÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS EREDMÉNYE Európai Szociális Alap A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) TÁMOP-6.6-14/1-2015-0001 azonosító számú,

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

Nem mondunk le a mirelit zöldségről

Nem mondunk le a mirelit zöldségről Az elmúlt évek legszélesebb körű termékvisszahívására került sor a napokban egy magyar üzemben gyártott gyorsfagyasztott áruk lisztériafertőzése miatt. A forgalomból olyan nagy mennyiségű árut kénytelenek

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

A másodlagos élelmiszervizsgálat aktuális kérdései

A másodlagos élelmiszervizsgálat aktuális kérdései A másodlagos élelmiszervizsgálat aktuális kérdései Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Budapest, 2010. október 26. 2009. Az Agrárgazdasági

Részletesebben

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Szabadkai Andrea MIS-ÖKO Kft. Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete www.kisleptek.hu

Részletesebben

Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása

Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása Termelői piacok létrehozásának és működtetésének néhány gyakorlati vonatkozása A Magyar Regionális Tudományi Társaság XV. vándorgyűlése Dualitások a regionális tudományban Mosonmagyaróvár, 2017. október

Részletesebben

Gyak.5. TARGETING. a célcsoport megszólítása

Gyak.5. TARGETING. a célcsoport megszólítása Tervezés-Kutatás Gyak.5. TARGETING a célcsoport megszólítása Targeting: az üzenet kialakítása egy meghatározott célcsoport megnyerése érdekében TRP (Target Rating Point): egy meghatározott célközönség

Részletesebben

Alkoholos italok jelölése

Alkoholos italok jelölése Alkoholos italok jelölése Dull Péter Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 22. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-100 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott mézfélékről Honey with disctinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Húsmanufaktúra mesterséges adalékanyagoktól, tartósítószerektől mentes

Húsmanufaktúra mesterséges adalékanyagoktól, tartósítószerektől mentes A Húsmanufaktúra egy olyan gasztronómiai sziget Debrecen belvárosában, ahol kiváló alapanyagokból álló, hazai és külföldi húskülönlegességeket kínálunk.bár a friss húsok és a belőlük készülő finomságok

Részletesebben

20 pontos élelmiszerminőségi akcióterv

20 pontos élelmiszerminőségi akcióterv 20 pontos élelmiszerminőségi akcióterv Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2017.09.12. százalék Sütőipari vállalkozások aggregált értékei az élelmiszeriparban 2016 30,00 25,00 20,00

Részletesebben

Ernst Böcker GmbH & Co. KG

Ernst Böcker GmbH & Co. KG Ernst Böcker GmbH & Co. KG 1910-ben alapította a vállalatot Ernst Böcker, aki hamar kitűnt versenytársai közül az élesztőgyártás területéről hozott szakértelmével és kísérletező kedvével. Úttörő munkát

Részletesebben

Stengl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Stengl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Stengl Kereskedelmi és Székhely: 7632 Pécs, Júlia u. 13. IV. em. 13. Tel: 06 30 758 75 16 Fax: 06 72 520 263 Tisztelt leendő Partnerünk! Kérem, engedje meg, hogy röviden bemutassuk cégünket. A Stengl Kereskedelmi

Részletesebben

Tanyapedagógia Mezőgazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban

Tanyapedagógia Mezőgazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban Tanyapedagógia Mezőgazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban 2013. február 04. Budapest A mai gyerekek Elszakadtak az élettől, a valódi dolgoktól; Nem valódi a közösség (közösségi oldalak), az

Részletesebben

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n?

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n? ELŐÍTÉLETEK SZTEREOTÍPIÁK Ki van a képen? Előzetes megállapítás Egyediségünkben rejlik erőnk egyik forrása: nincs két ember, aki tökéletesen egyforma lenne... Mivel nem pontosan egyformán szemléljük a

Részletesebben

MAGYAR BESZÁLLÍTÓK A NEMZETKÖZI ÉRTÉKLÁNCBAN HOGYAN VÁLHAT AZ ÖN VÁLLALKOZÁSA IS SIKERES BESZÁLLÍTÓVÁ?

MAGYAR BESZÁLLÍTÓK A NEMZETKÖZI ÉRTÉKLÁNCBAN HOGYAN VÁLHAT AZ ÖN VÁLLALKOZÁSA IS SIKERES BESZÁLLÍTÓVÁ? MAGYAR BESZÁLLÍTÓK A NEMZETKÖZI ÉRTÉKLÁNCBAN HOGYAN VÁLHAT AZ ÖN VÁLLALKOZÁSA IS Nagyné Miske Margit ügyvezető igazgató NATURTEX Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. RÖVID TARTALOM 1. Néhány mondat a NATURTEX

Részletesebben

MERT-CERT Tanúsító Kft.

MERT-CERT Tanúsító Kft. MERT-CERT Tanúsító Kft. Lechner Noémi Tipikus hibák a jelölésben és beltartalomban 2012. május 23. Áttekintés Előszó - címkézés/jelölés - biztonság Hibák a jelölésben - példák Hibák a beltartalomban -

Részletesebben

KISVÁLLALATOK MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓJA A XXI. SZÁZADBAN IFJ. REKETTYE GÁBOR

KISVÁLLALATOK MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓJA A XXI. SZÁZADBAN IFJ. REKETTYE GÁBOR KISVÁLLALATOK MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓJA A XXI. SZÁZADBAN IFJ. REKETTYE GÁBOR TÉMAKÖRÖK A SIKERES ÜZLET ÖSSZETEVŐI A MARKETING ÚJ SZEMLÉLETE VÁLTOZÁSOK, TRENDEK A MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ GYAKORLATÁBAN AZ ÚJ

Részletesebben

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015.

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. Bemutatkozás REHABJOB - JOBGROUP REHABJOB (www.rehabjob.hu) üzletágunk mellett az alábbi divíziók tartoznak

Részletesebben

Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület kérdőíve a helyi termékek felhasználásáról KISKERESKEDŐI kérdőív

Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület kérdőíve a helyi termékek felhasználásáról KISKERESKEDŐI kérdőív 10.sz. melléklet Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület kérdőíve a helyi termékek felhasználásáról KISKERESKEDŐI kérdőív A Börzsöny Duna Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 2014 májusában kapcsolódott

Részletesebben

MARKETINGKÓDEX jägermeister

MARKETINGKÓDEX jägermeister MARKETINGKÓDEX jägermeister Bevezetés A szeszes italok kulturális örökségünk részét alkotják, fogyasztásuk több évszázados hagyománynak örvend: a felelősségteljes alkoholfogyasztás felnőttek milliói számára

Részletesebben

Reklám - Tervezés- Kutatás REKLÁMKAMPÁNY TERVEZÉS

Reklám - Tervezés- Kutatás REKLÁMKAMPÁNY TERVEZÉS ő Reklám - Tervezés- Kutatás 4. REKLÁMKAMPÁNY TERVEZÉS Köszönöm a figyelmet Na most akkor milyen is a jó reklám? Ez jó reklám? https://www.youtube.com/watch?v=_dugjbz35m8 Milyen a jó reklám? A reklám-hatékonyság

Részletesebben

Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék

Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Konzulens: Dr. Szente Viktória Egyetemi docens Dr. Szakály Zoltán Egyetemi docens In-store minden

Részletesebben

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni?

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Kritikus pontok Ethernet interfész soros eszközbe ágyazásakor Az ipari Ethernet technológia az alacsony költségeinek és jelentős hálózati

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

Vajai László, Bardócz Tamás

Vajai László, Bardócz Tamás A halászat helye a magyar agrárágazatban A Közös Halászati Politika reformja és az EU halászati és akvakultúra ágazatának fejlesztési irányai Vajai László, Bardócz Tamás Az előadás tartalma: Magyarország

Részletesebben

RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1.

RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1. RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1. MI A MAGYAR ÉLELMISZER? A VM már egy éve próbálja megfogalmazni, de még ma sincs rendelet róla A VM

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Kerékpáros szemléletformálási kalauz helyi önkormányzatok számára Időpont: 2014. február 26. Helyszín: Békéscsaba

Kerékpáros szemléletformálási kalauz helyi önkormányzatok számára Időpont: 2014. február 26. Helyszín: Békéscsaba A kerékpárosbarát városfejlesztés és promóció Kerékpáros szemléletformálási kalauz helyi önkormányzatok számára Időpont: 2014. február 26. Helyszín: Békéscsaba Miért fontos a kerékpározás népszerűsítése?

Részletesebben

A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján

A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján Pajor Ferenc National Instruments Hungary Értelmezés. A számítástechnikai vállalatok, egységek, osztályok sikeres működése

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR 1. A mellékelt források felhasználásával mutassa be a marketing gondolkodás fejlődését! Hasonlítsa össze a termelésorientált és a marketingorientált vállalkozást! Milyen lépéseket kell tenni a marketinges

Részletesebben

Zempléni gyümölcsalapú kézműves élelmiszerek fogyasztói magtartásának vizsgálata a nők körében

Zempléni gyümölcsalapú kézműves élelmiszerek fogyasztói magtartásának vizsgálata a nők körében Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Közgazdaságtudományi Szekció Fogyasztói magatartás 1. Zempléni gyümölcsalapú kézműves élelmiszerek fogyasztói magtartásának

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk, Kedves Vásárlónk!

Tisztelt Partnerünk, Kedves Vásárlónk! Tisztelt Partnerünk, Kedves Vásárlónk! Karácsony közeledtével mindannyian elgondolkozunk azon, hogyan fejezhetnénk ki köszönetünket üzleti partnereinknek, munkatársainknak az egész évben nyújtott munkáért,

Részletesebben

A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai

A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai Jankuné Dr. Kürthy Gyöngyi Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc-kutatási Osztály Osztályvezető HÍR védjegyes termelők éves

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

KISVÁLLALATOK MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓJA A XXI. SZÁZADBAN IFJ. REKETTYE GÁBOR

KISVÁLLALATOK MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓJA A XXI. SZÁZADBAN IFJ. REKETTYE GÁBOR KISVÁLLALATOK MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓJA A XXI. SZÁZADBAN IFJ. REKETTYE GÁBOR TÉMAKÖRÖK A SIKERES ÜZLET ÖSSZETEVŐI A MARKETING ÚJ SZEMLÉLETE ÉRTÉKTEREMTÉS A MARKETINGBEN MEGKÜLÖNBÖZTETÉS, POZÍCIONÁLÁS VÁLTOZÁSOK,

Részletesebben

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet

ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet ÖTLET / VÁLLALKOZÁS VALIDÁLÓ MARKETING KÉRDŐÍV A vállalkozás neve: Gardena Kertészet I. KÉRDÉS SOR: MINTA Töltsd ki az alábbi táblázatot a jelenlegi gondolataid, tudásanyagod, feltételezéseid alapján.

Részletesebben

Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak

Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak Húsok és húskészítmények iránti kereslet módosulása, avagy mire kell felkészülnie a húsiparnak Éder Tamás Az iparszerűen előállított húsok és húskészítmények PR problémái (I.) A tevékenységi specializáció

Részletesebben

A rövid élelmiszerláncok. Magyarországon. Kujáni Katalin, Ph.D. Siófok,

A rövid élelmiszerláncok. Magyarországon. Kujáni Katalin, Ph.D. Siófok, A rövid élelmiszerláncok fejlődése (RÉL) Magyarországon Kujáni Katalin, Ph.D Siófok, 2017.05.24. Minden termék helyi? Kétpólusú élelmiszerellátási rendszer alakult ki Európában egyre nagyobb szerephez

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monori ivóvízminőség javításának műszaki előkészítése (KEOP-7.1.0/11-2011-0026) KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monor Város Önkormányzata 2200 Monor, Kossuth Lajos u. 78-80. TARTALOMJEGYZÉK 1. A KÉRDŐÍV...

Részletesebben