A biotechnikai vízkezelés hatásmechanizmusa, az ember, az állatok és a technika kölcsönös egymásra hatásának eredménye

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A biotechnikai vízkezelés hatásmechanizmusa, az ember, az állatok és a technika kölcsönös egymásra hatásának eredménye"

Átírás

1 A biotechnikai vízkezelés hatásmechanizmusa, az ember, az állatok és a technika kölcsönös egymásra hatásának eredménye Harmadik bõvített és átdolgozott kiadás

2 AKVÁRIUM ÖKOLÓGIA A biotechnikai vízkezelés hatásmechanizmusa, az ember, az állatok és a technika kölcsönös egymásra hatásának eredménye Ahhoz, hogy sikeresen akvarizálhassunk, az akvárium alapvetõ mûszaki berendezésein kívül a természetben lejátszódó folyamatok megértésére is szükségünk van. A mû a víz tisztántartásának mûszaki módszerei mellett (mint pl. szûrés, hableválasztás, stb.) a biológiai folyamatok lényegébe is bepillantást nyújt. Egy további fejezet a víz minõségi megítéléséhez szükséges modern mérési módszerekkel foglalkozik (vezetõképesség-, ph-mérés, redoxpotenciál mérése stb.). A szerzett ismereteket szabadtéri vizsgálatok és akváriumi megfigyelések eredményei egészítik ki. A könyv elsõsorban a haladó akvaristának készült és az akváriumokban alkalmazott mûszaki berendezések értelmét és célját ökológiai szempontok alapján próbálja megismertetni. Így az édesvízi és a tengeri akvarisztika szerelmesei számára egyaránt értékes segítségként szolgál. Ez nem utolsó sorban a TUNZE-technika megértésére is vonatkozik.

3 Tartalomjegyzék Elõszó 1. Az akvarisztikával kapcsolatos alapvetõ megjegyzések 1.1 Ökológia és akvarisztika 1.2 Mûszaki berendezések az akváriumban? 1.3 Mi a vízklíma? 1.4 A vízcsere témájával kapcsolatos szakértõi vélemény 2. Mûszaki vízkezelés 2.1 Szûrés 2.2 Biológiailag fontos áramlási formák megvalósítása 2.3 A keringtetõ szivattyúk hatékonyságának meghatározása 2.4 Gázcsere az akváriumban 2.5 Mikroorganizmusok az akváriumban 2.6 Bioreaktor 2.7 Fehérje-hableválasztás 2.8 Ozmózisszabályozás 2.9 A vezetékes csapvíz tisztítása fordított ozmózissal

4 3 Mineralizálás 3.1 A három akváriumtechnikai bomlási lépcsõ 3.2 Milyen tulajdonságokkal kell ezek alapján egy jó víztisztító rendszernek rendelkeznie? 4 Mérlegjellegû gondolkodás az akvarisztikában 4.1 Az akváriumi rendszer anyagegyensúlya 4.2 Az akvárium mint feladat 5 Akvarisztikai mérések 5.1 Mi a vezetõképesség? 5.2 Szénsav az akváriumban 5.3 A tengervíz keményítése 5.4 A redoxpotenciál és gyakorlati jelentõsége 5.5 Foszfor 5.6 Oxigén 5.7 A Maldív-szigetek ökológiai szempontból 6 Akvarisztikai gyakorlat 6.1 Az aktív szén adszorpciós képességének a vizsgálata 6.2 Különbözõ biológiai szûrõanyagok lebontási teljesítményének tesztelése 6.3 A jó koszt a halak esetében is lényeges szempont 6.4 Azok a kellemetlen algák Irodalomjegyzék

5 Elõszó N. Tunze ezen könyv elsõ kiadásának kezdeményezõje és szerzõje 35 éven keresztül különbözõ biotópokhoz sorolható akváriumokkal foglalkozott. Ezalatt azt figyelte meg, hogy a legtöbb akvárium sikeres periódusa inkább véletlenszerû, tehát nem tetszõlegesen megismételhetõ összefüggéseken alapszik, aminek oka jelentõs mértékben azonban az akvarista akváriumgondozási szokásaiban rejlik. Ezek a sokéves megfigyelés alapján gyûjtött tapasztalatok vezettek olyan kategóriájú mûszaki berendezések kifejlesztéséhez, amelyek akváriumtechnikai gyûjtõfogalmát a hatvanas években N. Tunze neve fémjelezte és amelyeket ma az egész szakma használ. Akváriumtechnika alatt azt értjük, hogy a ma rendelkezésre álló mûszaki eszközökkel és modern víztisztító eljárásokkal megpróbáljuk az akváriumi élõlények életkörülményeit optimalizálni. További szerzõk: F.J.Wichowsky, biológus: Kielben tengeri biológiát tanult; ezt követõen egy délnémet nyilvános akváriumnál szerzett tapasztalatokat és 1987 között õ vezette a Tunze cég hidrobiológiai laboratóriumát. J. Sarbacher, diplomás biológus: Karlsruhe-ben végzett 1993-ban, diplomáját a Településvízgazdálkodási Intézetben (Németország) szerezte. A víztisztítás területén dolgozott. A TUNZE cég független munkatársa. A.Tunze, diplomás mérnök: A Müncheni Mûszaki-Fizikai Fõiskolán mûszaki környezetvédelmet végzett óta a TUNZE cég ügyvezetõ igazgatója.

6 1. Az akvarisztikával kapcsolatos alapvetõ megjegyzések 1.1 Ökológia és akvarisztika Az ökológia a természettudományok részterületeként a természetben lejátszódó biológiai, kémiai és fizikai folyamatokat kutatja, valamint a természet dinamikájának megfigyelésével és kölcsönös kapcsolatainak és összefüggéseinek a leírásával foglalkozik. Az ökológia az akvarisztikai fejlõdés fontos alapjának ill. hajtóerejének is tekinthetõ. A fenomenológia (jelenségkutatás) a megfigyelések szigorúan objektív feljegyzésével és leírásával foglalkozik. Ezeket a jelenségeket lényegében tapasztalati tudás útján ismerjük fel (empíria). Az akvarisztika szinte összes lényeges felismerése így született. Az akváriumban tartott állatok és növények biológiai és fizikai igényét, mint pl. a hõ-, fény-, oxigén- és vízmozgás iránti igényt már a 19. században is ismerték. Az akváriumokat egyszerû mûszaki eszközökkel üzemeltették. Az akvarisztika és kifejezetten az akváriumtechnika fejlõdésére az utolsó évtized általános mûszaki elõrelépése természetesen alapvetõ hatást gyakorolt. Mégis megfigyelésre érdemes, hogy számos berendezés az akvarisztikai és a természetben végzett megfigyelések kiértékelési eredményeként született meg. A következõ fejezetben ezek közül választottunk ki néhány ismertetésre méltót. 1. ábra: A természet dinamikáját fizikai, és kémiai folyamatok határozzák meg. Ezek megfigyelése és kiértékelése segít a természet megértésében és az akváriumban való leképezésében.

7 1.2 Mûszaki berendezések az akváriumban? Foglalkozzunk elõször egy kicsit az orvostechnikával, ami az ember segítségére alakult és az életünkbõl voltaképpen senki sem akarná igazán nélkülözni. Ugyanez vonatkozik a modern biológiai ivóvíztisztításra, amely a növekvõ városi népesség mellett a túlélés biztosítéka. Az a tény, hogy modern víztisztítási eljárásokkal az akváriumban gyakran alacsonyabb nitrát tartalmat lehet elérni és fenntartani mint az ivóvízben, önmagáért beszél. Érthetõ, hogy egyre hangosabbá válik a jobb és gondosabb ivóvíztisztítás iránti igény. Ha mi ma gyakorlatilag a világ bármely trópusi vidékérõl származó halakat, növényeket és alacsonyrendû állatokat nemcsak hosszabb ideig tudunk jó állapotban tartani, hanem szaporítani is, akkor ezt elsõsorban a biológia egyre újabb ismereteinek és az erre épülõ biotechnikának, esetünkben speciálisan az akváriumtechnikának, köszönhetjük. A véletlen sikerbõl éveken keresztüli állandó sikerek, a modern mérési módszerekre támaszkodó, folyamatos ellenõrzésû, modern víztisztító technika alapján válhatnak. Ez sikerült például a kõkorallok és korallsügerek esetében. Aki az élõlények életkörülményeit biztonságosan fenntartó biotechnikát elveti, akár tudatlanságból vagy takarékosságból, inkább ne is foglalkozzon akvarisztikával, ez ugyanis csak állatkínzás lenne. 2. ábra: A mai akváriumi élõlények tartási sikere a biológia újabb ismereteinek és az erre épülõ biotechnikának (akváriumtechnikának) köszönhetõ (TUNZE Comline készlet).

8 1.3 Mi a vízklíma? Édesvíz A természetben a napfény mértéke dönt a természetes édesvizek hõmérsékletérõl és növényzetének növekedésérõl. Az ázsiai és dél-amerikai trópusokon, ahonnan a díszhalaink és növényeink jelentõs része származik, átlagosan és Lux körüli a megvilágítás erõssége (ez a fák és az úszónövények által leárnyékolt eredetileg Lux körüli napfény). A napközben mért vízhõmérséklet 30 C körüli. Éjjel a vízmennyiségtõl függõen 2-10 C körüli lehûlés tapasztalható. Szabályként érvényes, hogy minél kisebb a hõingadozás annál nagyobb a víz fajtagazdagsága. Tengervíz A nyílt trópusi tengereken, azaz a korallzátonyok tenger felõli oldalától kezdõdõen a víz hõmérséklete közel állandó, az éjszakai és nappali hõmérséklet csupán néhány tizedfokkal tér el egymástól. Ezzel szemben a lagúna hõmérséklete a vízmélységtõl függõen jelentõsen ingadozhat. Apálynál rövid idõre akár 40 C-ra is felmelegedhet. Itt is igaz, hogy minél kisebb a hõingadozás annál nagyobb a víz fajtagazdagsága. Fény és hõmérséklet az akváriumban Az akvarisztikában a kis hõsugárzású és viszonylag magas láthatófény-részarányú világítóréteggel ellátott lámpák terjedtek el. Függetlenül attól hogy higanygõzlámpát (HQL) vagy fénycsövet használunk-e, a növények jó növekedését magas piros- és/vagy kékhányadú világítóeszközzel pl. Aqua Coral vagy Grolux tudjuk elérni. Szinte az összes világítóeszköz egy év alatt közel 50%-ot veszít a fényerejébõl, ezért ennyi idõ elteltével célszerû õket kicserélni. Az elektronikus gyújtás a fénycsövek élettartamát lényegesen megnöveli.

9 Fém-halogén lámpák (HQI) A jelenleg kapható 70W /150W/ 250W/ 400W teljesítményeket elsõsorban a tengeri akvarisztikában használják alacsonyrendû állatok tartására. Ezek drágák, de akár Lux fényerõ elõállítására is képesek. A fûtésre különféle, termosztát vezérlésû üvegcsöves és szilikon-fûtõkábeles fûtés használható. A meghibásodási rizikó csökkentése végett célszerû két, beépített termosztáttal ellátott, egyenként a szükséges fûtõteljesítmény felének megfelelõ teljesítményû üvegcsöves fûtõ rudat használni. Mindenképpen fontos azonban a konstans hõmérséklet. Ideális a 0,1 C pontosságú szabályozás lenne. 1. táblázat: A szükséges fûtési teljesítmény áttekintése Wattban (normál üvegezésû, jól lefedett akváriumok tapasztalati értékei alapján) akvárium-térfogat a 20 C szobahõmérsékletnél nagyobb kívánt hõmérséklet literben = szükséges fûtõteljesítmény Wattban (max. 28 C-ra való felfûtéshez)

10 A táblázat különösen nagy segítségül szolgál fokozatosan szabályozható fûtés felhasználásánál a legjobb fûtési teljesítmény kiszámításában. A fenti adatok csupán tapasztalati értékek, így a helyi adottságok függvényében eltérésekkel kell számolnunk. A táblázatból továbbá az is látható, hogy a nagy medencék fûtéstechnikailag elõnyösebbek mint a kisebbek. Különösen a helyiség hõmérsékletingadozására nem olyan érzékenyek. A fûtés megválasztásánál a felhasznált szûrõszivattyú teljesítményét is figyelembe kell venni. Vízmozgás - áramlás - keringtetés Közismert tény, hogy a víz oxigén megkötési képessége a hõmérséklet növekedésével csökken. A nagyteljesítményû, a vízfelületre kifolyó l/h teljesítményû merülõ-szivattyúk erõs oxigéncserét tesznek lehetõvé. Szinte az összes vízinövény anyagcseréjére a vízáramlás serkentõleg hat. Az algalepedék kialakulását a vízáramlás viszont gátolja. A vízmozgáshoz szükséges szivattyú teljesítményére ökölszabály édesvíz esetében, hogy a medence vízmennyiségét óránként 1-4-szer, tengervíz esetében óránként 4-10-szer kell megforgatni (lásd 2.1 Szûrés és 2.2 Biológiailag fontos áramlási formák megvalósítása). Konstans vezetõképesség és sûrûség - ezek is hõmérsékletfüggõ problémák! Ha a modern vezetõképesség-mérõ mûszereinkkel megvizsgáljuk az akvárium vizét, akkor egy hõérzékelõvel vagy kézi beállítás útján a hõmérsékletet 25 C-ra kompenzáljuk. Erre azért van szükség, hogy összehasonlítható mérési eredményeket kapjunk. Mert pl. a 18 C-os tengervíz 25 C-ra vonatkoztatott 50 ms = us biológiailag azaz pontosabban fiziológiailag hatásos vezetõképessége a valóságban kb. 44,4 ms = us. A vezetõképesség kb. 800 us/ C-os változása fiziológiailag ugyanannyi változásnak felel meg mint amennyit a párolgás idéz elõ! Ennek az az oka, hogy az ionok, vagyis a szabadon mozgó töltéshordozó részecskék a folyadékban annál gyorsabban

11 mozognak minél magasabb a folyadék hõmérséklete. Ebbõl legalábbis az érzékenyebb állatok és növények tartásához az következik, hogy a konstans hõmérséklet csökkenti a fiziológiai megterhelést és az alkalmazkodási stressz elkerülhetõ. Ebbõl a felismerésbõl kiindulva nagyon pontosan mérõ és szabályozó fûtõberendezéseket fejlesztettek ki. A hõmérsékletet egy nagy digitális kijelzõn tizedpontosan lehet leolvasni. Gombnyomással egy hõmérséklethatárt is megadhatunk. A készülék ezután ezt az értéket 0,1 C pontossággal megtartja. A berendezéssel max. 600 Wattos fûtés és 450 Wattos motorok is vezérelhetõk (induktív terhelések esetén kb. 20%-al kisebb teljesítmény). 3. ábra: A számos klímaberendezés egyike az akváriumban a hõmérséklet mérõ és szabályozó készülék (7028-as hõmérséklet szabályozó készlet)

12 1.4 A vízcsere témájával kapcsolatos szakértõi vélemény F.J. Wichowsky A biológiai tanulmányaim 1983 novemberi befejezése után közel egy évig a München /Hellabrunn beli állatkert akváriumának és terráriumának vezetõ munkatársa voltam és 1987 között a TUNZE cég kutatólaboratóriumának voltam tudományos vezetõje Penzbergben. Ennek a Kutatási és Tudományos Szövetségi Minisztérium által támogatott tevékenységnek a keretében ma több trópusi tengeri állatot és növényt tartalmazó kísérleti akvárium felügyeletét látom el. A TUNZE cég többek között azt is céljául tûzte ki, hogy az akvarisztikának modern természettudományos módszerek felhasználásával új impulzusokat adjon. Ezen erõfeszítés központi problematikája az akváriumok természetes körülményeknek megfelelõ üzemeltetése. Segédeszközként a TUNZE cég szivattyúit, hableválasztóit, bioreaktorait és ozmózisszabályozóit valamint biológiai know-how-ját használják. A természeteshez hasonló feltételeket akkor lehet elérni, ha a vizek biológiai és kémiai körfolyamatai (vagyis a káros anyagok lebontása és a tápanyagok rendelkezésre állítása) az akváriumban is megvalósíthatók. A legfontosabb cél tehát, hogy az egyik faj (pl. halak) által a vízbe leadott szennyezõ anyagokat olyan anyagokká változtassuk, amelyeket a másik faj (pl. növény) hasznosítani képes vagy egy mûszaki berendezéssel (szûrõk, bioreaktorokkal biokémiai úton, stb.) eltávolítsuk és ezáltal hatástalanítsuk. Eddig az akvarisztikában a víz erõs szennyezõdése miatt úgynevezett rendszeres vízcserére volt szükség (lásd a szakirodalmat). Ezúton évente több tízezer liter sós szennyvíz kerül a közcsatornákba. Az úgynevezett rendszeres vízcsere nem csak egyfajta környezetszennyezést, de az akváriumi élõlények szempontjából is egyfajta elõre nem kalkulálható veszélyt jelent. Elég ok ez ahhoz, hogy ezt az eljárást fölöslegessé tegyük! Azt, hogy ez lehetséges, egy közel hároméves, tudományosan megalapozott vizsgálattal bizonyítottuk. A 2,5 évig tartó kísérlet során a víz legfontosabb paramétereit naponta rendszeresen mértük. Ezek részletes alakban rendelkezésre állnak és bizonyítják, hogy a sikeres korallszirti akvarisztika a rendszeres vízcsere nélkül is megvalósítható.

13 2. Mûszaki vízkezelés 2.1 Szûrés A modern akvarisztikában a szûrés több okból is jelentõs szerepet játszik. Egyfelõl szép látvány az akvárium kristálytiszta vize. Másfelõl, és ez sokkal lényegesebb, az állatok egészségben tartásához elengedhetetlenül fontos, hogy az oldott, szemmel láthatatlan anyagok koncentrációját is korlátok között tartsuk ill. hogy lehetõleg a növények által hozzáférhetõ vegyületekké alakítsuk (biológiai körfolyamat) A hatékony szûrés ezért legalább két lépésbõl áll: 1. Mechanikus szûrésbõl, amelyre célszerû gyorsan cserélhetõ nagyteljesítményû szûrõt használni (pl. Comline, TUNZE SYSTEM). 2. Biológiai szûrésbõl, egyfajta biológiai reaktor használatával (röviden bioreaktorból). A gyorsan cserélhetõ mechanikus szûrõ Feladata, hogy az összes szemmel látható lebegõ anyagot rövid idõ alatt kiszûrje az akvárium vizébõl. Ilyen elsõsorban a táplálékmaradék, elhalt növényi részek, halürülék stb. Mivel ezek a hulladékok egy idõ múlva feloldódnak és a víz minõségét rontják, ezért a jó mechanikus szûrõvel szemben mindenek elõtt két követelmény támasztandó: nagy szûrõhatás valamint gyors és könnyû tisztítási lehetõség. A TUNZE cég több mint tíz éve alkalmaz többrétegû, speciális eljárással merevített vattából készült szûrõpatronokat. Ezt a szûrõfajtát a biotechnikában mélységi szûrésnek nevezik. A leválasztás abszorpcióval történik, azaz a részben ragadós részecskék rátapadnak a vatta szálaira

14 és elektrosztatikus kölcsönhatás eredményeképpen rögzülnek (a negatív és a pozitív töltésû részecskék vonzzák egymást). Ennél a folyamatnál a kolloidoknak mint rögzítõ elemeknek ( ragasztó ) jelentõs szerep jut. Minél jobban beállt egy akvárium biológiailag, annál hatékonyabban mûködik a szûrõpatron. Az akváriumban tartott élõlények mennyiségétõl függõen a szûrõpatront 3 hét múlva egyetlen mozdulattal ki lehet cserélni, vagy 2-3 alkalommal ki lehet mosni. Az akváriumi higiénia miatt azonban célszerû a vattát már 1-2 hét elteltével kicserélni. 4. ábra: A mélységi szûrés elvi vázlata 1. akril vatta 2. vattafonalak 3. szennyezõ anyagok 4. kolloidok 5. szûrlet Gyógyszeres kezelés utáni mérgezések esetében és erõs sárga színezõdéskor a szûrõpatron helyett az utántöltõ patronba szénszûrõs betéteket helyezhetünk, ezeket is néhány kézmozdulattal lehet kicserélni. Ez a megoldás egy készenlétben álló tûzoltó készülékhez hasonlítható. Az utántöltõ patronokat hosszútávon hétköznapi szûrõvattával vagy makacs zavarosodás esetén a finomszûréshez mikrovattával is feltölthetjük. A TUNZE által az utóbbi években az egyszerû patronos és fazékszûrõkbõl kifejlesztett gyorscsere-szûrõkomponensek a másodpercek alatt végrehajtható, kényelmes szûrõcserét valamint egy teljes rendszer biológiai vízkezelõ berendezésekbõl történõ felépítését teszik lehetõvé. A berendezés gyûjtõneve TUNZE vízkezelõ komponensek.

15 A. beszívó csövek B. felületi elszívás C. szûrõpatron visszafolyás elleni védelemmel D. szivattyúkimenet E. az ozmózisszabályozó érzékelõi vízszint-szabályozás F. rögzítõ 2.2 Biológiailag fontos áramlási formák megvalósítása -hiszen az áramlás egyben életenergia is 5. ábra: Szivattyús szûrõ és homogén, tekercselt vatta szûrõpatronnal (Comline) Oka és jelentõsége A föld tengervíz- és édesvíztömegének a mozgása a szélnek, az atmoszférikus nyomásnak, a hold és a föld kölcsönös vonzásának és sûrûségkülönbségeknek (hõmérséklet) valamint lejtésnek köszönhetõ. Az ezáltal keletkezõ áramlások természetesen nagymértékben függnek a földrajzi adottságoktól. Ezek nélkül a hidrodinamikai hatások nélkül pl. a tengeri élet csak nehezen képzelhetõ el. Ezért van az akváriumi ökoszisztémában is nagy jelentõsége a biológiailag fontos áramlások megvalósításának. A biológiai hatások nagyon átfogóak. Ezeknek az áramlási formáknak lényegében fontos szál-

16 lító- és elosztószerep jut. Így pl. a meleg, az oldott gázok egyenletes elosztása vagy a tápanyagrészecskék szállítása különösen fontos feladat. Az oxigén és a széndioxid diffúziós sebessége állóvízben olyan alacsony, hogy a miáltalunk ismert tengeri élet nem alakulhatott volna ki. A zátonyon a helyhez kötötten élõ lények elõszeretettel telepszenek meg az erõs áramlásnak kitett helyekre. A korallzátony életfeltételeinek egyik legfontosabbika, hogy a korallok elsõsorban az áramlással szállított planktonnal táplálkozhassanak. Az akváriumi ökoszisztémában az áramlás a szennyezõ anyagokat kell a szûrõbe szállítsa, ami nem kisebb szerep. Az áramlás megfigyelése a szabad természetben az akváriumi adaptálás céljából Ha megfigyeljük egy nagyobb édesvizû tó vagy a tenger vízmozgását, akkor felismerhetjük, hogy ebbõl lényegileg öt mozgásfajtát vihetünk át az akváriumra. 1. Széles felületû áramlás: A természetes vizek áramlása a hatalmas méretarányból és a keletkezés módjából kifolyólag széles felületû. Ez azt jelenti, hogy az áramlási vonalak inkább párhuzamosak és nem egy pontból indulnak ki, mint egy szivattyú kifolyócsöve esetében.

17 2. Hullámverés: A felszín közeli szél eredményeképpen keletkezõ hullámmozgás (hullámverés) erõsebb (hullámvölgy) és gyengébb (hullámhegy) áramlási impulzusokat kelt. Az így keletkezõ áramlás néhány méter mélységig hat. Ez az áramlás számos turbulenciát is kelt. 3. Intervallumos áramlás Irányát változtató áramlás többé kevésbé rendszeresen keletkezik, ilyen pl. az ár és az apály okozta irányát váltó áramlás (intervallumos áramlás). Hatása a zátony anyagszállítása szempontjából különösen fontos. Az akváriumban a szûrõ hatásfokán lehet ezáltal lényegesen javítani. 4. Éjszakai lecsendesülés Az éjszaka folyamán a zátonyon a hullámverés az elfekvõ szélnek köszönhetõen lényegesen lecsendesül. A nappali állatok többsége nyugovóra tér, a plankton felemelkedik. Ez alatt az idõ alatt az áramlási aktivitás csökken. 5. Etetési szünet A természetes vizek hidrodinamikus jelenségei alapvetõen a tápanyagszállítást szolgálják. A legtöbb halfaj a táplálkozáshoz nyugodtabb vizeket részesít elõnyben, feltéve, hogy a kívánt táplálékkínálat ott is megtalálható. Az akváriumban viszont az áramlás útján a szûrõkörbe történõ táplálékbeszívás problémát okoz. Így tehát a halak táplálkozását zavarhatja a túl erõs áramlás és a táplálék a szûrõben landol. Ekkor a szûrõ leállítása segíthet (Etetési szünet).

18 Szivattyúk A fenti mozgások megvalósításához alkalmas szivattyúkra van szükség. Természetesen próbálkoztak már másmódon is áramlást kelteni az akváriumban (sûrített-levegõs rendszerek, mozgó lemezek). Ezek a megoldások azonban rendszerint a csekély teljesítményen vagy a rossz ár-teljesítmény viszonyon buktak meg. Ezen kívül a szivattyúk megbízhatósága az akvárium lakóinak túlélése szempontjából a legjelentõsebb elõny. Az elsõ akváriumi szivattyú szellõztetõ szivattyúként mûködött. Ezeket azonban a csekély áramlási teljesítményük miatt csak az édesvízi akváriumoknál lehetett felhasználni, a tengerieknél alig. A számos szivattyúrendszer közül az akvarisztikában a legjobban a centrifugálszivattyúk váltak be. Centrifugálszivattyúk Különbözõ centrifugálszivattyú típusok, ill. meghajtástípusok léteznek. Ezek lényegileg a motorok típusában és alkalmazásuk céljában térnek el egymástól. A motorok között megkülönböztetünk szinkron és aszinkron motorokat valamint az új, elektronikus szabályozású, biztonsági kisfeszültséggel mûködõ elektronikus motorokat. A szinkron motorok, amint ezt a nevük is mutatja a hálózati frekvenciával szinkronban forognak. Ezeket rendszerint mûgyantával kiöntött búvárszivattyúkban szokták használni. Ezeket az egyszerû ki- és bekapcsoláson kívül az akvarisztikában kifizethetõ berendezésekkel vezérelni nem lehet. A csapágyak kenése valamint a hûtés is vízzel történik. Az utóbbi években szinkronmotoros biztonsági kisfeszültségû (12/24V) búvárszivattyúk is kaphatók a piacon. Az aszinkron motorok a hálózati frekvenciától eltérõ fordulatszámmal is foroghatnak. Ezért elõszeretettel használják õket csillapítótagos elektronikus vezérlésekkel együtt, rendszerint merülõ centrifugál-szivattyúkként. Az alsó szekrénybe vagy egyéb külsõ elhelyezéshez mágne-

19 ses kuplungos kivitelben is készülnek. A motorok felépítésébõl következik, hogy többségüket levegõvel hûtik. A TURBELLE szivattyúk továbbfejlesztése egy új szivattyútípus akvarisztikai alkalmazását tette lehetõvé. Elektronikus elõtétek segítségével sikerült a búvárszivattyúkat biztonsági kisfeszültséggel mûködtetni úgy, hogy ezek elektronikusan szabályozhatók legyenek és nagy hatásfokkal rendelkezzenek (lásd 7. ábra). A mûszaki lehetõségek szerteágazó területén az áramláskeltésre három szivattyútípust szokás alkalmazni: merülõ centrifugálszivattyúkat, búvárszivattyúkat és külsõ szivattyúkat. Merülõ centrifugálszivattyúk A merülõ centrifugálszivattyúkat már a hatvanas években is használták. A TUNZE cég a TURBELLE név alatt az áramoltató szivattyúk gyártásában ezzel a szivattyútípussal vezetõ szerepet játszott. Amint ezt a neve is jelzi, a merülõ centrifugálszivattyú centrifugál része a víz alatt helyezkedik el. A motor viszont léghûtéses és a víz színe felett nyer elhelyezést. Ez a szivattyútípus eddig szinkron-motorral lett ellátva és megfizethetõ költségért elektronikusan szabályozható. 6. ábra: Turbelle merülõ centrifugálszivattyú

20 Búvárszivattyúk Ezeket a szivattyúkat az akvarisztikában Powerhead-szivattyúknak is szokás nevezni. Ezeket teljesen a vízszint alá süllyesztve lehet mûködtetni. Az egyszerû felépítés miatt rendszerint szinkronmotorokkal látják el õket. Ez a felépítés vízkenést és vízhûtést tesz lehetõvé. Mûanyagok használatának köszönhetõen nincsenek korróziós problémák. Hátrány viszont, hogy ezeknek a motoroknak definiálatlan a forgási iránya, ezért a legtöbb gyártó szimmetrikus centrifugál házat kénytelen használni. Ennek eredményeképpen a szivattyú hatásfoka viszonylag rossz és így több hulladékhõ jut az akváriumba. Ez fõképp a nyári hónapokban lehet kritikus. A TURBELLE szivattyú továbbfejlesztése szinkron motoros búvárszivattyúkká viszont ezen problémák jelentõs csökkentését tette lehetõvé. Ezek forgásirány-adóval és aszimmetrikus centrifugál házzal rendelkeznek, ami a szivattyúk hatásfokát kb. 1/3-al javítja. Külsõ szivattyúk (az akváriumon kívül) Ezeket a szivattyúkat szinkron és aszinkron motorokkal is építik. Különlegességük, hogy teljesen tömített centrifugál házzal rendelkeznek és az akváriumhoz tömlõkkel csatlakoznak. Ezáltal a szivattyút ugyan kivettük az akváriumból, ennek fejében azonban egy bizonyos szivárgási rizikó, illetve a tömlõk miatt vezetési veszteség is adódik. 7. ábra: Balra: Szinkronmotoros búvárszivattyú: Turbelle powerhead Jobbra: Búvárszivattyú elektronikus motorral fordulatszám-szabályozáshoz: Turbelle electronic

21 Milyen erõsen melegítik fel a búvárszivattyúk az akvárium vizét? Az irodalomban néha találkozhatunk akvaristák beszámolóiban azzal a félelemmel, hogy a búvárszivattyúk az akváriumot veszélyesen felmelegítik, akár a szobahõmérsékletnél 3-4 C-al melegebbre is. Egy ilyen akaratlan pótfûtés fõképp a forró nyári hónapokban veszélyt jelentene az egyébként C-on üzemelõ akváriumok számára. Mi történik tehát ténylegesen a búvárszivattyúk energiájával? A termodinamika elsõ fõtétele alapján egy külsõ szivattyú esetében a teljes meghajtó energia hõenergiaként jelentkezik az akváriumban. A teljesen víz alá merített szivattyúk esetében még a motor által fejlesztett hõ is ehhez társul. Ha azonban egy 20 W-os és kb. 50% hatásfokú szivattyút a víz alatt mûködtetünk, akkor 10 W hõenergia keletkezik a víz mozgatásával és 10 W a motor hõveszteségébõl adódóan, ami összesen 20 W hõenergiát jelent. Gyakorlati tesztben ez a következõképpen nézett ki: Egy nyitott 300 literes tengeri akváriumot állatok és növények nélkül víz alá merített 20 W áramfelvételû (3000 l/h) Turbellével mûködtettünk. Ennek eredményeképpen a 22 C szobahõmérséklethez képest 0,4 C hõemelkedés jelentkezett (az üzembevételtõl számított 24 óra elteltével mérve). Egy 3000 l/h Turbelle egy 300 literes akváriumban erõs áramlást kelt, ez több is mint amire egy ekkora tengeri akváriumban tényleg szükség lehet. Egy ilyen áramtakarékos szivattyúval egy nagyobb akváriumban, pl. egy 600 literesben a vízmennyiség megduplázódása miatt a hõemelkedés megfelezõdik. Ez a fûtés tehát olyan csekély, hogy nyugodt lelkiismerettel elhanyagolhatjuk. A biztonsági kisfeszültségû szivattyúknál (12/24V) a fûtõhatás szempontjából a transzformátorok melegedését le kell vonni. Példa: Egy elektronikus vezérlésû 24V-os és (2m emelési magasság esetén) 4000 l/h teljesítményû búvárszivattyú a transzformátorral együtt 48 W-ot fogyaszt. Maga a szivattyú csak 38 W-ot igényel, a többi a transzformátorra és a vezérlõelektronikára jut

22 (mindkettõ az akváriumon kívül helyezkedik el). Így a szivattyú tényleges hõleadása kisebb mint a megadott összes teljesítményfelvétel. Összegzés: Az akváriumban üzemelõ szivattyúk megállapított teljesítmény-felvételét az akvárium lakóit fenyegetõ nyári meleg miatt minél alacsonyabb értéken célszerû tartani. Ezért (és nem csak ezért) célszerû a nagyteljesítményû szivattyúk vásárlásánál az alacsony teljesítményfelvételt is szem elõtt tartani. Az áramlás jellemzõi Találékony emberek rájöttek, hogy az olcsóbb kerti tavi szökõkútszivattyúkkal fergeteges áramlást lehet az akváriumban létrehozni. Egy idõ múlva azonban az öröm alábbhagy, mert az akvárium valahogy nem szereti igazán ezt a megoldást. Mi is történt voltaképpen? Minden áramlás peremén úgynevezett nyíróerõk lépnek fel. Ezek bizonyos nyomáshatárérték felett megölik a planktont. Szabályosan szétszakítják. Az ökológusok nyírási-stresszrõl is beszélnek. A hatása hasonló mint amikor egy ügetõ ló maga után vonszol valamit, vagy amikor vízisízés közben 60 km/h sebességgel vízbe esünk. Az ilyen kemény áramlás többek között pl. szökõkútszivattyúkkal érhetõ el, amelyek több mint 2m-es vízoszlop állandó nyomásával kis keresztmetszeten mintegy belõnek az akváriumba. Az ilyen sebesen áramló vizekben se a díszhalaink, se a vízinövényeink nem fordulnak elõ, a korallokról nem is beszélve! A zátonyok erõs árapályáramlásainak kitett részein csak néhány, speciálisan alkalmazkodott faj képes a túlélésre. Tapasztalt ökológusok és akvaristák óvnak az akváriumban az élõlényekre nézve veszélyes, nagynyomású áramlás keltésétõl! Ezért speciális, a biotópra jellemzõ áramlás elõállítására kifejlesztett szivattyúkat használjunk és ne a kerti tavak és szökõkutak univerzális szivattyúit.

23 Nagy teljesítményû keringtetõ szivattyúként jól használhatók a kb. 20 mm-es vagy nagyobb külsõ áramlási átmérõjû szivattyúk. (Lásd 8.2 ábra.) Ekkor az átáramló mennyiség 4000 l/h-nál ne legyen nagyobb. A 8 mm-es átmérõk esetében 1000 l/hnál ne kergessünk több vizet át a rendszeren, különben a 2m vízoszlopnál nagyobb nyomás keletkezik (lásd 8.4. ábra.) Az ilyen szivattyúk inkább a csõ - és tömlõvezetékek nyomószivattyúinak felelnek meg. Ezen túlmenõen egy alkalmas kifolyócsonk alkalmazásával az áramlás szétterül és a természetben elõforduló áramláshoz hasonlóvá válik (lásd 8.3 ábra). Ha azonban úgynevezett áramlásosztókat alkalmazunk, sok apró lyukkal ellátott csöveket, akkor az áramlás erõteljes veszteségével kell számolnunk. Ezért az ilyen megoldások alkalmazása csak korlátozott mértékben javasolható. 8. ábra Különbözõ áramlási képek ábrázolása 1. A természetben elõforduló áramlás (széles frontú, párhuzamos) 2. Mûszaki áramlás nagy keresztmetszettel, kis nyomással 3. Kifolyócsonkkal az áramlás tovább szélesíthetõ 4. Mûszaki áramlás, kis keresztmetszettel és nagy nyomással, erõs nyíróerõk lépnek fel.

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A pápai szennyvíztisztító telep szabályozásának sajátosságai Történet 1964. üzembe helyezés 1975. húsipari szennyvíz

Részletesebben

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus

Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Milyen biológiai okai vannak a biológiai fölösiszap csökkentésnek? Horváth Gábor Szennyvíztechnológus Fő problémák: Nagy mennyiségű fölösiszap keletkezik a szennyvíztisztító telepeken. Nem hatékony a nitrifikáció

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához.

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához. A legjobb fűtés minden évszakban DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához 2010 Katalógus Teljes biztonság és maximális kényelem A GABARRÓN elektromos kazánokok

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

Programozható, LCD kijelzős padlófűtés-termosztát

Programozható, LCD kijelzős padlófűtés-termosztát Programozható, LCD kijelzős fűtő-termosztát Hetente ismétlődő ciklusban, napi 6 periódust ( eseményt ) lehet az előre megadott hőmérsékleteknek megfelelően beállítani. Választhat a periódus-vezérlő üzemmód

Részletesebben

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás...

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám

VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL. Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám VÍZTISZTÍTÁS BIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL Készítette: Kozma Lujza és Tóth Ádám A víztisztítás a mechanikai szennyezıdés eltávolításával kezdıdik ezután a még magas szerves és lebegı anyag tartalmú szennyvizek

Részletesebben

ÚJ AVANT Széria (RAS-077-167SKV-E5) Modern dizájn - Kifinomult megjelenés

ÚJ AVANT Széria (RAS-077-167SKV-E5) Modern dizájn - Kifinomult megjelenés ÚJ AVANT Széria (RAS-077-167SKV-E5) Modern dizájn - Kifinomult megjelenés Toshiba DC Hybrid Inverter Toshiba, az Inverter-technika feltalálója A Toshiba 1980-ban kifejlesztette az inverter-technológiát,

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

Norit Filtrix LineGuard

Norit Filtrix LineGuard Norit Filtrix LineGuard BEMUTATÁS A LineGuard egy ultraszűrést alkalmazó vízkezelő rendszer. Az ultraszűrő (UF) alkalmazása nagyon széleskörű ezek egyike az ivóvíz kezelés. Felhasználási területek: Az

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

A távirányító működése

A távirányító működése 2 3 A távirányító működése Megjegyzések: Győződjön meg róla, hogy nincsen semmi akadály, ami akadályozná a jel vételét! A távirányító 10 m-es távolságig működik. Ne dobálja a távirányítót. Óvja a távirányítót

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

AC303 szobatermosztát Fan-Coil vezérléséhez

AC303 szobatermosztát Fan-Coil vezérléséhez AC303 szobatermosztát Fan-Coil vezérléséhez Használati Útmutató 2014.10.03 Általános tudnivalók Az AC303 típusú szobatermosztát processzorvezérelt digitális egység, melyben a hőmérsékletmérést precíz (beépített)

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

High Tech Aquarium Ecology

High Tech Aquarium Ecology High Tech Aquarium Ecology The dawn of a new aquarium pump technology 06 Magyar / designed and made in Bavaria STREAM TUNZE V BEMF BLDC MOTOR TUNZE MAGNETIC BEARING WORL Az első mágneses csapágyazású Turbelle

Részletesebben

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban A fordított ozmózis technológiával működő VÍZTISZTÍTÓK, a mosogatópultba könnyen beépíthetőek, használatuk kényelmes, mert a normál ivóvízhálózatra

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A

Egyenáram tesztek. 3. Melyik mértékegység meghatározása nem helyes? a) V = J/s b) F = C/V c) A = C/s d) = V/A Egyenáram tesztek 1. Az alábbiak közül melyik nem tekinthető áramnak? a) Feltöltött kondenzátorlemezek között egy fémgolyó pattog. b) A generátor fémgömbje és egy földelt gömb között szikrakisülés történik.

Részletesebben

fojtószelep-szinkron teszter

fojtószelep-szinkron teszter fojtószelep-szinkron teszter Általános ismertető A SYNCTOOL fojtószelep-szinkron teszter több hengeres, hengerenkénti fojtószelepes motorok fojtószelep-szinkronjának beállításához nélkülözhetetlen digitális

Részletesebben

INTIEL Elektronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.1 Beüzemelési útmutató

INTIEL Elektronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.1 Beüzemelési útmutató INTIEL Elektronika az Ön oldalán Programozható differenciál termosztát TD-3.1 Beüzemelési útmutató Forgalmazó: NatEnCo Bt. 9200 Mosonmagyaróvár, Móra Ferenc ltp. 3. Tel.: 20 373 8131 1 I. Alkalmazási terület

Részletesebben

A készülék rendeltetése

A készülék rendeltetése Verzió: 1 REF 5019 Tartalomjegyzék A készülék rendeltetése 4 A készülék biztonságos üzemeltetésére vonatkozó megjegyzések 4 Ábrák leírása 5 Mûszaki leírás 5 A készülék leírása 6 A CCS Home mágnesterápiás

Részletesebben

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával

Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mélységi víz tisztítására alkalmas komplex technológia kidolgozása biológiai ammónium- mentesítés alkalmazásával Készítette:

Részletesebben

Elektródás kazán vezérlés használati útmutató

Elektródás kazán vezérlés használati útmutató Elektródás kazán vezérlés használati útmutató Vezérlés beüzemelése: A vezérlés bekapcsolása után a kijelző alap állapotba kerül. A kijelző 4x20 karaktert képes megjeleníteni. A vezérlés alapbeállítása

Részletesebben

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET:

KÖZEG. dv dt. q v. dm q m. = dt GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: GÁZOK, GŐZÖK ÉS FOLYADÉKOK ÁRAMLÓ MENNYISÉGÉNEK MÉRÉSE MÉRNI LEHET: AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÉRFOGATÁT TÉRFOGATÁRAM MÉRÉS q v = dv dt ( m 3 / s) AZ IDŐEGYSÉG ALATT ÁTÁRAMLÓ MENNYISÉG TÖMEGÉT

Részletesebben

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Beachside FAMILY. Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Beachside FAMILY Kombinált Infraszauna Méretei: 2000x1950x2100 2-4 személyes Candlenut diófa infraszauna Füstszínű üvegajtó Színterápiás világítás

Részletesebben

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés,

Részletesebben

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata

Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Korszerű eleveniszapos szennyvízkezelési eljárások, a nitrifikáció hatékonyságának kémiai, mikrobiológiai vizsgálata Készítette: Demeter Erika Környezettudományi szakos hallgató Témavezető: Sütő Péter

Részletesebben

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3.

A nitrogén körforgalma. A környezetvédelem alapjai május 3. A nitrogén körforgalma A környezetvédelem alapjai 2017. május 3. A biológiai nitrogén körforgalom A nitrogén minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen, ún. biogén elem Részt vesz a nukleinsavak, a

Részletesebben

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954

AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 AKKUTÖLTŐ 24V CTEK XT 14000 N08954 A svéd CTEK MULTI XT 14000 teljesítménye a gyors töltést igénylő, 24V-os rendszerben működő akkumulátoroknál mutatkozik meg igazán: teherautókban, buszokban, nagyobb

Részletesebben

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu

Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu Harkány, Bercsényi u. 18. dimatkft@gmail.com +36 (70) 601 0209 www.dimat.hu SAS816FHL-0 szoba termosztát egy nem programozható elektromos fűtéshez kifejlesztett, digitális hőmérséklet kijelzővel. Padlóérzékelő

Részletesebben

Termékek 2015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS

Termékek 2015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Fascinating A víz és a kert WaterGardens bûvöletében Termékek 015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Vulkán Sugarak Harang Kehely SZÖKÔKÚT SZIVATTYÚK PondoVario 750 3500 Szökôkút szivattyú kerti tavakhoz

Részletesebben

fil bioactive Druckfilter fil bioactive pressure filter Filtre à pression fil bioactive Set/Kit 6000 Set/Kit /03INT

fil bioactive Druckfilter fil bioactive pressure filter Filtre à pression fil bioactive Set/Kit 6000 Set/Kit /03INT D fil bioactive Druckfilter US fil bioactive pressure filter F Filtre à pression fil bioactive Set/Kit 6000 Set/Kit 12000 40/03INT 301645 1 1.1.3 1.1 1.1.4 1.1.1 1.1.2 1.1.5 1.2 1.1.6 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez

S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez Használati utasítás Megjegyzés: Mivel termékünk folyamatos fejlesztés alatt van, a használati utasítás képei eltérhetnek az Ön

Részletesebben

Elektromos áram, áramkör

Elektromos áram, áramkör Elektromos áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban ezek

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő

Részletesebben

1. A fejlesztés célja

1. A fejlesztés célja FTXB-C & RXB-C 1. A fejlesztés célja A Daikin célja az RXB-C és FTXB-C típusú készülékkel, egy magas minőségű belépő inverter gyártása a lakossági piacra, kiváló ár-érték arányban. 2. Külső kinézete 25

Részletesebben

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból:

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: Fordított ozmózis Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: A fordított ozmózis során ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál

Részletesebben

Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai. Kötél István Flamco Kft

Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai. Kötél István Flamco Kft Lég- és iszapleválasztás elmélete és gyakorlati megoldásai Kötél István Flamco Kft Tartalom 1.Levegő és iszap mint probléma a rendszerben Gázok a rendszerben Következmények 2.Levegő leválasztás Henry törvénye

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AM50 légsebességmérő

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AM50 légsebességmérő HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

Plazma elektron spray ionizáló rendszer

Plazma elektron spray ionizáló rendszer Plazma elektron spray ionizáló rendszer tartalom Ismertetés 2... Fő funkciók 5... Jellemzők 7... Üzemmódok és alkalmazás 9... Tesztek és tanúsítványok 10... Technikai adatok 12... Csomagolás 13... 1. Ismertetés

Részletesebben

Kezelési útmutató. RC helyiség hõmérséklet szabályozó. Általános elõírások. A helyiség hõmérséklet szabályozó kézi beállítása

Kezelési útmutató. RC helyiség hõmérséklet szabályozó. Általános elõírások. A helyiség hõmérséklet szabályozó kézi beállítása 7055 4700 11/00 Kérjük õrizze meg! Kezelési útmutató RC helyiség hõmérséklet szabályozó Általános elõírások Az RC helyiség hõmérséklet szabályozó egy, a következõkkel felszerelt moduláló helyiség hõmérséklet

Részletesebben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

1. HMV előállítása átfolyó rendszerben Az alábbiakban tervezői segédlet jelleggel - a megvalósítás során számításba jövő típusrendszereket ismertetünk az egyszerűbb kialakítástól a bonyolultabbak felé haladva. 1. HMV előállítása átfolyó rendszerben

Részletesebben

AEROGUARD 4S INNOVATÍV SZUPER CSENDES A LEGJOBB A KATEGÓRIÁJÁBAN ALAPÍTVA 1901

AEROGUARD 4S INNOVATÍV SZUPER CSENDES A LEGJOBB A KATEGÓRIÁJÁBAN ALAPÍTVA 1901 AEROGUARD 4S INNOVATÍV SZUPER CSENDES A LEGJOBB A KATEGÓRIÁJÁBAN ALAPÍTVA 1901 120 60 30 KETTŐS KIJELZŐ & VISIOLIGHT TM Az Aeroguard 4S kettős kijelzője révén minden érték látható. Az aktuális üzemmód

Részletesebben

Megbízható mérés és szabályozás

Megbízható mérés és szabályozás Megbízható mérés és szabályozás Pontosság tervezéssel www.prominent.com Az optimális adagolás garanciája az adagolószivattyú, a szabályzó és az érzékelő tökéletese együttműködése. A ProMinent maximális

Részletesebben

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv ASTRASUN PID Reduktor Kézikönyv A kézikönyv használata Kérem olvassa el és értelmezze a kézikönyvet mielőtt használatba veszi a terméket. Miután elolvasta tartsa kézközelben, hogy a telepítés során bármikor

Részletesebben

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás COLEMAN MACH 3 (61 164 010) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás KEZELÉSI UTASÍTÁS Alaphelyzetben az üzemmód választó kapcsolónak OFF állásban kell lennie. 1. Kapcsolja be a jármű 240 V-os betáplálásának

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Háztartási Párátlanító DD122FW-MK4

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Háztartási Párátlanító DD122FW-MK4 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Háztartási Párátlanító DD122FW-MK4 BIZTONSÁGI ELŐIRÁSOK Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót FIGYELEM- A párátlanító kizárólag háztartási célokra alkalmazható.

Részletesebben

Tápvízvezeték rendszer

Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer Tápvízvezeték rendszer A kutaktól a víztisztító üzemig vezetı csövek helyes méretezése rendkívüli jelentıséggel bír a karbantartási és az üzemelési költségek tekintetében. Ebben

Részletesebben

Florapack Kertészet - www.kert-to.hu - Webáruház. Termékek 2014 - 2015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS

Florapack Kertészet - www.kert-to.hu - Webáruház. Termékek 2014 - 2015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Fascinating A víz és a kert WaterGardens bûvöletében Termékek 014-015 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Sugarak Harang Kehely SZÖKÔKÚT SZIVATTYÚK PondoVario 750 3500 Szökôkút szivattyú kerti tavakhoz

Részletesebben

alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN

alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN alálkozás az igazival KLÍMÁK MŰVÉSZI KIVITELBEN KERET NÉLKÜLI TÜKÖR FELSZÍN HŰTÉS KÖZBEN HIDEG, KÉK SZÍNŰ FÉNYHATÁS H agyja, hogy az elegancia kiemelje a többiek közül! A SZUPERKEMÉNY FELÜLETNEK KÖSZÖNHETŐEN

Részletesebben

ZR 12 DMX Füstgép Felhasználói kézikönyv

ZR 12 DMX Füstgép Felhasználói kézikönyv ZR 12 DMX Füstgép Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék: 1, Biztonsági előírások 2, Beüzemelés 3, Távvezérlő használata 4, DMX-el való vezérlés 5, Problémamegoldás Biztonsági előírások: Mindig a JEM cég

Részletesebben

Speed Queen termékek:

Speed Queen termékek: Speed Queen termékek: SX25 típusú Speed Queen professzionális ipari mosógép: Softmount SX25 jellemzők: A változtatható sebességtartomány és variálható forgásirány miatt mindenféle ruha neműhöz tökéletesen

Részletesebben

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó az Északpesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó Digitális analizátorok és ionszelektív érzékelők Digitális mérések a biológiai rendszerekben: NO 3 N NH 4 N Nitrogén eltávolítás

Részletesebben

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520 Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Biztonsági szabályok... 3 2. Megjegyzések... 3 3. A mérőműszer leírása... 3 4. LCD kijelző leírása... 4 5. Mérési mód...4 6. A pirométer

Részletesebben

TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL

TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL TALÁLKOZÁS AZ IGAZIVAL Hagyja, hogy az elegancia kiemelje a többiek közül! Keret nélküli tükör felszín Hűtés közben hideg, kék színű fényhatás A szuperkemény felületnek köszönhetően időtálló és karcmentes

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben

Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ

Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ Miért érdemes a Syen-t választania? Többszörös szűrőrendszer: Intelligens leolvasztás:

Részletesebben

FOLYAMATOS ÜZEMŰ SZÁLLÍTÓSZALAG- BERENDEZÉS MÉLY OLAJSÜTŐ

FOLYAMATOS ÜZEMŰ SZÁLLÍTÓSZALAG- BERENDEZÉS MÉLY OLAJSÜTŐ Food Processing Equipment ProfiFry FOLYAMATOS ÜZEMŰ SZÁLLÍTÓSZALAG- BERENDEZÉS MÉLY OLAJSÜTŐ A ProfiFry univerzális, folyamatos üzemű, mély olajsütő egy megbízható és univerzális megoldás termékek széles

Részletesebben

MINERALHOLDING KFT. EDEN akvarisztikai üzletág termékáttekintés

MINERALHOLDING KFT. EDEN akvarisztikai üzletág termékáttekintés EDEN akvarisztikai üzletág termékáttekintés 2 Az EDEN vállalat Egy tapasztalt európai gyártó kiváló minıségő és innovatív akvarisztikai és kerti tavi termékek terén, amely hatékony kutatási és fejlesztési

Részletesebben

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor

2000 Szentendre, Bükköspart 74 WWW.MEVISOR.HU. MeviMR 3XC magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR 3XC Magnetorezisztív járműérzékelő szenzor MeviMR3XC járműérzékelő szenzor - 3 dimenzióban érzékeli a közelében megjelenő vastömeget. - Könnyű telepíthetőség. Nincs szükség az aszfalt felvágására,

Részletesebben

FL-11R kézikönyv Viczai design 2010. FL-11R kézikönyv. (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához)

FL-11R kézikönyv Viczai design 2010. FL-11R kézikönyv. (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához) FL-11R kézikönyv (Útmutató az FL-11R jelű LED-es villogó modell-leszállófény áramkör használatához) 1. Figyelmeztetések Az eszköz a Philips LXK2 PD12 Q00, LXK2 PD12 R00, LXK2 PD12 S00 típusjelzésű LED-jeihez

Részletesebben

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL

VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL VIDEÓ KAPUTELEFON FEKETE-FEHÉR CMOS KAMERÁVAL MODEL VD-5541M2 Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta. Ez a videó kaputelefon könnyen telepíthető, használata egyszerű. A legoptimálisabb

Részletesebben

MINERALHOLDING KFT. Termékek 2014 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS

MINERALHOLDING KFT. Termékek 2014 SZIVATTYÚK TÓÁPOLÁS VILÁGÍTÁS TÓÉPÍTÉS Fascinating A víz és a kert Waterardens bûvöletében SZIVATTYÚ TÓÁPLÁS VILÁÍTÁS TÓÉPÍTÉS Termékek 014 1106 Bp, Fehér út 10 Tel: 09-770 E-mail: info@mineralholdinghu Vulkán Sugarak arang ehely SZÖÔÚT SZIVATTYÚ

Részletesebben

PÁRÁSÍTÓ ÉS LEVEGÕTISZTÍTÓ EGYBEN. GAZDASÁGOS. MEGBÍZHATÓ. RENDKÍVÜL EGYSZERÛEN KEZELHETÕ.

PÁRÁSÍTÓ ÉS LEVEGÕTISZTÍTÓ EGYBEN. GAZDASÁGOS. MEGBÍZHATÓ. RENDKÍVÜL EGYSZERÛEN KEZELHETÕ. PÁRÁSÍTÓ ÉS LEVEGÕTISZTÍTÓ EGYBEN. GAZDASÁGOS. MEGBÍZHATÓ. RENDKÍVÜL EGYSZERÛEN KEZELHETÕ. Miért pont a Defensor PH15 és a Defensor PH28? Nagy teljesítmény A Defensor PH15 és a Defensor PH28 múzeumok,

Részletesebben

Szerelési és kezelés utasítás a SUPER G+ BARACUDA típusú félautomata porszívóhoz

Szerelési és kezelés utasítás a SUPER G+ BARACUDA típusú félautomata porszívóhoz Szerelési és kezelés utasítás a SUPER G+ BARACUDA típusú félautomata porszívóhoz Tisztelt Vásárlónk! Gratulálunk, hogy az általunk forgalmazott terméket választotta. Bizonyára alig várja már, hogy használhassa,

Részletesebben

Vaillant aurostep szolárrendszer

Vaillant aurostep szolárrendszer Az aurostep szolárrendszer áttekintése Termék Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel Szolárrendszer 150 literes, monovalens tárolóval, 2,2 m 2 -es kollektormezővel

Részletesebben

Távirányító használati útmutató

Távirányító használati útmutató Távirányító használati útmutató MODEL RAR-5F1 Távirányító használati útmutató Oldalak: 1~8 A legjobb teljesítmény elérése és a problémamentes használat érdekében kérjük, olvassa végig ezt az útmutatót!

Részletesebben

Elektronikus Füstgázanalízis

Elektronikus Füstgázanalízis Elektronikus Füstgázanalízis 1 Szövetségi környezetszennyezés elleni védelmi rendelkezések (BImSchV) Teljesítmény MW Tüzelőanyag 0 1 1 5 5 10 10 50 50 100 >100 Szilárd tüzelőanyag Fűtőolaj EL 1.BlmSchV

Részletesebben

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK

ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK ELEKTROMOS SZABÁLYZÓSZELEP TESZTELŐ KÉSZÜLÉK 36 150 065 A CLT1 kompresszor tesztelő a kuplung nélküli kompresszorok tesztelésére alkalmas. Ez a készülék a modern kompresszorok tesztelését végzi egyszerűen,

Részletesebben

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA

LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA LÍRA COMPACT SYSTEM HŐKÖZPONT A JÖVŐ MEGOLDÁSA MÁR MA KORSZERŰ, MÉRHETŐ FŰTÉS ÉS MELEGVÍZ SZOLGÁLTATÁS TULAJDONI EGYSÉGENKÉNTI / LAKÁSONKÉNTI HŐMENNYISÉG MÉRÉSSEL TÁVFŰTÉS VAGY KÖZPONTI KAZÁNHÁZ ALKALAMZÁSA

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Háztartási Párátlanító DD122FW-MK BIZTONSÁGI ELŐIRÁSOK Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa el a használati útmutatót FIGYELEM- A párátlanító kizárólag háztartási célokra alkalmazható.

Részletesebben

TL21 Infravörös távirányító

TL21 Infravörös távirányító TL21 01 Távirányító Vezérlő panel + érzékelő + távirányító Figyelmeztetés A berendezést csak akkor kapcsolja be, ha a telepítés befejeződött (mind hidraulikusan, mind elektronikusan). Az elektromos csatlakozásokat

Részletesebben

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7.

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7. Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató Javítva: 2014. december 7. Tartalomjegyzék Összeszerelés Működési elv Hogyan használjuk a Lifestraw asztali vízszűrőt? A asztali Műanyag fedő Előszűrő

Részletesebben

= szinkronozó nyomatékkal egyenlő.

= szinkronozó nyomatékkal egyenlő. A 4.45. ábra jelöléseit használva, tételezzük fel, hogy gépünk túllendült és éppen a B pontban üzemel. Mivel a motor által szolgáltatott M 2 nyomaték nagyobb mint az M 1 terhelőnyomaték, a gép forgórészére

Részletesebben

VICTRIX Fali kondenzációs kazánok

VICTRIX Fali kondenzációs kazánok VICTRIX Fali kondenzációs kazánok VICTRIX KÖRNYEZETBARÁT KONDENZÁCIÓS KAZÁNOK KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG KOMPAKT MÉRETEK FORMATERVEZETT CSÚCS ÚJ VICTRIX MODELLEK A felhasználói igények folyamatos követésének eredményeképp

Részletesebben

Elektronikus Füstgázanalízis

Elektronikus Füstgázanalízis Elektronikus Füstgázanalízis 1. dia 1 Szövetségi környezetszennyezés elleni védelmi rendelkezések (BImSchV) Teljesítmény MW Tüzelőanyag 0 1 1 5 5 10 10 50 50 100 >100 Szilárd tüzelőanyag Fűtőolaj EL 1.BlmSchV

Részletesebben

Hűtőkészülékek. Hűtőkészülékek

Hűtőkészülékek. Hűtőkészülékek Hűtőkészülékek Hűtőkészülékek 2008 E g y a j t ó s h ű t ő s z e k r é n y e k MP 13 SA Energiaosztály A 40 dba 0,4 kwh 130 l Méret: 84,5 x 54,5 x 55,8 cm MP 16 SA Energiaosztály A 40 dba 0,45 kwh 102

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Osztott rendszerû klímaberendezések

Osztott rendszerû klímaberendezések Osztott rendszerû klímaberendezések INNOVATION IS LIFE A HISENSE Air-Conditioners Ltd. Kína egyik legnagyobb és legfejlettebb légkondícionáló berendezés gyártója. Éves szinten több millió darab légkondicionáló

Részletesebben

Aroma diffúzor

Aroma diffúzor Aroma diffúzor 10029718 10029719 Kedves Vásárlónk! Gratulálunk a választásához. Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatót, az esetleges károk elkerülése érdekében. Az utasítások figyelmen kívül hagyása miatt

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás BEFOLYÓ NE 0.1 semlegesítő berendezés Szakemberek számára A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni 7 747 018 487-02/2005 HU 1 Általános 1 Általános

Részletesebben

ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK

ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK ELEKTROMOS TERMOVENTILÁTOROK TARTALOMJEGYZÉK Alapadatok 3 Felépítés 4 Méretek 5 Műszaki adatok 5 Felszerelés 6 Szabályozás 8 Kapcsolási sémák 9 Légsebesség 9 Keverőelem 10 EL 2 ALAPADATOK EL Fűtőteljesítmény

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

STD és SCU. STD400RC/RL-DIN és SAE STD1000RL-DIN és SAE SCU10-DIN és SAE. Dimmerek STD SCU

STD és SCU. STD400RC/RL-DIN és SAE STD1000RL-DIN és SAE SCU10-DIN és SAE. Dimmerek STD SCU és P112245 P112248 400RC/R-DI P112246 400RC/R-SAE b dimmerek izzólámpák, halogénlámpák fényáramát és motorok teljesítményét szabályozzák 40 1000 W-ig egy vagy több kapcsolási pontról. b Vezérelhetők a

Részletesebben

Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei

Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei 0. Részáramú arzénmentesítés Az AsMet arzénmentesítésnél nem szükséges a teljes vízáramot arzénmentesíteni az előírt 10 µg/literes határérték eléréséhez!

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DEÁK KRISZTIÁN 2013 Az SPM BearingChecker

Részletesebben

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása

1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA. A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása 1. A VÍZ SZÉNSAV-TARTALMA A víz szénsav-tartalma és annak eltávolítása A természetes vizek mindig tartalmaznak oldott széndioxidot, CO 2 -t. A CO 2 a vizekbe elsősor-ban a levegő CO 2 -tartalmának beoldódásával

Részletesebben

Kezelési útmutató. Helyiséghőmérsékletszabályozó. 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393..

Kezelési útmutató. Helyiséghőmérsékletszabályozó. 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393.. Kezelési útmutató Helyiséghőmérsékletszabályozó 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393.. Tartalom Kezelési útmutató Helyiséghőmérséklet-szabályozó 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 2 A

Részletesebben

Hydro BG. green. Bioszféra Montreál/Kanada. Fenntarthatóság a tökéletességben. Szűrőágyas vízelvezető rendszer.

Hydro BG. green. Bioszféra Montreál/Kanada. Fenntarthatóság a tökéletességben. Szűrőágyas vízelvezető rendszer. Hydro BG Bioszféra Montreál/Kanada Fenntarthatóság a tökéletességben green Szűrőágyas vízelvezető rendszer. Szűrőágyas folyóka green A FILCOTEN green kiszűri a szerves és szervetlen szennyeződéseket a

Részletesebben

S2302RF vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát

S2302RF vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát vezeték nélküli programozható digitális szobatermosztát Termékjellemzők: 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1 1 Programozhatóság: 7 napos előre programozhatóság Kijelezhető hőmérséklet tartomány 0 C~40 C (0.1 C-os

Részletesebben