Szakmai partner: Humanistic Bt, Életharmónia Alapítvány

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai partner: Humanistic Bt, Életharmónia Alapítvány"

Átírás

1 A TÁJBAN ÉLİ EMBER Az özön- növényfajok problémájának tükrében Pályázati forrás: Zöldforrás KvVM Pályázó: Meteora Mászócsapat Egyesület Támogatott projekt címe: Invazív növények a környezetünkben iskolások monitoring hálózata Zsombón Szakmai partner: Humanistic Bt, Életharmónia Alapítvány

2 A projekt célja: Az özön-növényfajok problémája, és az ahhoz kapcsolódó kérdések, dilemmák, szemléletmód körüljárása. Egy helyi megközelítés és stratégia kialakítása.

3 Az özön (invazív) növényfajok eredete és problémája Tájidegen növény és állatfajok Behozott, elszabadult, alkalmazkodott Intenzíven terjedı Széles tőrıképességő Agresszív Nehezen kiirtható İshonosak, életközösség egyensúlyát felborító Tájat megváltoztató Biodiverzitást csökkentı

4 Mitıl tartunk valamit idegennek? Hogyan viselkedik az, aki idegen? Mit jelent az agresszivitás?

5 Ürömlevelő parlagfő. Terjedése: alföldi, homokos területeken. Szaporodása: maggal. Származása: Észak-Amerika.

6 Selyemkóró. Terjedése: természetközeli és rontott szárazgyepek. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Észak-Amerika.

7 Japánkeserőfő-fajok. Terjedése: ártéri és patakparti erdık, nedves gyepek, útszegélyek. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Az északi félgömb mérsékelt és szubtrópusi területein honos, Kelet-Ázsiában ıshonos (Japán, Kína, Korea területén).

8 Amerikai karmazsinbogyó. Terjedése: alföldi, homokos területek. Szaporodása: magról. Származása: Amerika trópusain.

9 Kanadai és magas aranyvesszı. Terjedése: száraz és nedves gyepek, másodlagos gyepek, erdık. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Észak-Amerika.

10 Gyalogakác. Terjedése: ártéri ligeterdık. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Észak-Amerika.

11 Keskenylevelő ezüstfa. Terjedése: száraz, szikes gyepek. Szaporodása: magról. Származása: ázsiai sztyeppékrıl származik, ıshazája a Földközi-tenger vidéke, Nyugat- és Közép Ázsia az Altájig.

12 Amerikai kıris. Terjedése: ártéri és patakparti erdık, vizes területek. Szaporodása: magról. Származása: Észak-Amerika keleti része.

13 Fehér akác. Terjedése: nedves és száraz erdık, gyepek. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Egyesült Államok délkeleti része.

14 Zöld juhar (kırislevelő juhar). Terjedése: ártéri ligeterdık. Szaporodása: magról. Származása: Észak-Amerika.

15 Bálványfa. Terjedése: száraz és nedves erdık, gyepek. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Kína.

16 Mi is a mai hivatalos és széleskörő viszonyulás a problémához? A legtöbb faj telepítését közterületeken már nem engedik. A parlagfüves területek gazdáit súlyosan büntetik. Ellentmondás, hogy például az akácerdı telepítését ugyanúgy támogatják, mint az ıshonos fajok telepítését. Preferálják: Mechanikai irtás, gyomlálás, vegyszeres kezelés. Elméletben elfogadott a terület eredeti környezeti jellemzıinek visszaállítása. Az özönfajok elleni harc azonban komoly körültekintést igényel.

17 Milyen másfajta viszonyulás lehetséges még? A probléma gyökerének megvizsgálása, és kezelése! Mit jelent az, hogy valami a helyén van? Mi az egyensúly? Mi a harmónia? Mi a rend?

18 Terjedésük Emberi károkozás, vagy rossz tájhasználat. Változó klíma, klímamenekültek. Az ıshonos fajokkal szemben jutnak elınyhöz. Tágtőrésőek, gyakran magas szaporodási rátával rendelkeznek. Bizonyos esetekben ezek a növények olyan anyagot termelnek, melyek más növényfajok egyedeinek csírázását vagy fejlıdését akadályozzák. Gyorsabb fejlıdésükkel kerekednek felül (fényért, vízért és tápanyagokért folyó versengés).

19 Miért kerültek ide? Mit szimbolizál a megjelenésük? Milyen célt - értékrendszert - motivációt - gondolkodásmód elterjedését jeleníti meg szimbolikusan? Hol vannak elterjedve ezek az idegen fajok? Milyen körülmények segítik a megjelenésüket, elterjedésüket? Azaz milyen körülmények jelentenek számukra meghívást?

20 A helyük A probléma egyik aspektusa, hogy terjedésükben jelentıs szerepe van a helyi tájhasználatnak is! A degradált és mővelés alól kivont, de nem helyreállított (restaurált) területek növekedése. Az elhanyagolt, nem használt, nem karbantartott, nem gondozott területek. Különösen a vizes élıhelyeinket és a homokos területeket érinti. Vízháztartás mesterséges megváltozása éghajlatváltozás.

21 Terjedésüket a természetes társulások bolygatása is segíti, például egy elöntés vagy aszály, vagy talajbolygatás, sıt a humuszréteg eltávolítása után az inváziós fajok könnyebben megtelepednek, mint az ıshonosak. A jelenséget az is erısíti, hogy a tájidegen fajoknak nálunk nincsenek vagy legalábbis jóval kevesebb, mint eredeti élıhelyükön a természetes ellenségük. Ezek elsısorban úttörıfajok, és azt mutatják a terület ıshonos élettársulásnak stabilitása, és ezen keresztül ellenálló képessége meggyengült, vagy megszőnt.

22 Rendszerszemléletben vizsgálva milyen a valódi hatásuk? Mi a szerepük a természetben? Hogyan illeszkednek be?

23 A helyük Úttörı sajátosságuk miatt a megromlott, vagy szélsıséges körülmények között is képesek fennmaradni, sıt, azok kedvezıek számukra ezért hosszútávon szerepük van a terület gyorsabb helyre állításában, mint az ıshonos úttörı fajoknak. Fıleg lágyszárúaknál, pl. parlagfő esetében megfigyelték, hogy évek alatt a talaj és a növényvilág stabilizálódása folyamán a parlagfő folyamatosan visszaszorul. Ez a fás szárúak esetében lényegesen hosszabb folyamat, de a pionír fajok soha sem alkotnak tartós állományt, idıvel visszaszorulnak és átadják helyüket az adott körülmények között potenciálisan kialakuló társulásnak, idıvel zárótársulásnak. A természet rövidtávú egyensúlyok megteremtésére már rövidtávon törekszik években, évtizedekben, de a természetnek nem években, vagy évtizedekben mutatkozik meg az intelligenciája, egyensúlyteremtı képessége, hanem évszázadokban.

24 Mire figyelmezteti az embert? A tájidegen úttörıfajokat bevonzza a terület negatív sajátosságai, minısége, problémái (melyek mögött általában az ember áll). az embert az egyensúly felborulására, a táj elhanyagoltságára, a fajok össze-vissza telepítésének kockázataira.

25 Mi az, ami sokkal nagyobb kárt okoz az özönfajoknál a tájban? Klímaváltozás A természetes területek felszámolása A vegyszeres mezıgazdaság A nagy úthálózatok A vizek elvezetése Tehát a tájjal nem összhangban lévı gazdálkodás, és tájalakítás

26 Milyen jótékony hatásai vannak ezeknek a növényeknek? Egy tájban élı ember számára nincsenek értéktelen, káros gyomnövények, csak olyan növények, melyeknek nem ismeri az értékét. Hogyan illeszkednek be?

27 Ürömlevelő parlagfő: Parlaggá vált területeken talajvédı, szárazságtőrı, humuszképzı. Gyógynövény: parlagfő az allergia ellen. Vitamin tartalma immunrendszer erısítésre alkalmas. Az indiánoknál: sebek gyógyítására, rovarcsípésre, fızetét szemgyulladásra, bélgyulladásra, hasmenésre, székrekedésre, fejbır ápolásra, menstruációs panaszokra használták. Állítólag a szervezet ıssejt termelését is fokozza.

28 Amerikai karmazsinbogyó: Szárazságtőrı, ibolyásfekete, lédús bogyótermésének leve kitőnı étel- és italszínezı. Savas közegben piros, lúgos közegben kék. A friss gyökér és bogyó hánytató és hashajtó hatású. (a növény mérgezı anyagokat tartalmaz)

29 Kanadai és magas aranyvesszı: Zsenge levelei és virágzó hajtásai fızve ehetık. A magja levesek besőrítésére használható, de nagyon apró. Sárga festék is készült belıle. Nagyon jó mézelı. Kertészeti változatait dísznövénynek ültetik. Virágjából és/vagy leveleibıl tea készíthetı. Gyógynövény is. Vizelethajtó, húgyúti megbetegedésekre, vesekı vízlökés-terápiában. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, Ha a vesehomokra és -kıre hajlamos egyének rendszeresen isszák, csökkenti a kıképzıdés veszélyét. Szenvedı betegek kezelésének kiegészítıje. Vesegyulladás esetén hatásos, de vérnyomáscsökkentı hatása is ismert. Immunerısítı, teáját az influenza megelızésére, a gyermekek lázának csillapítására. Hasmenések megállítására, sebek és ekcéma kezelésére is használják. Gyakran szerepel a testsúlycsökkentı és salaktalanító teákban utóbbiak a reumás megbetegedések kezelésében, illetve a szervezet átmosásában kapnak szerepet. A fekete ribizli leveleivel együtt magas vérnyomás kezelésére.

30 Selyemkóró: Kiváló mézelı. Azonban a méheket károsítja. Kísérletek voltak gyapotszerő magszıreinek rosttartalmának és tejnedvek kaucsuktartalmának hasznosítására. Kardenolid vegyületei miatt gyógyszeripari felhasználására is kísérletek történtek. A selyemkóróhoz főzött remények végül nem teljesedtek be.

31 Japánkeserőfő: Étkezéshez fiatal "mandulaíző" hajtásai tavasszal ehetık fızve, mint a spárga. Savanykás ízők miatt felhasználhatók rebarbara helyett is: süteményben, gyümölcslevesben, lekvárban. Az idısebb hajtások és hajtásvégek is megfızhetık, enyhén rebarbarára emlékeztetık. Magja nyersen vagy fızve ehetı, bár nem túl szapora, hiszen elég apró. Lisztté ırölve levest lehet vele sőríteni és ízesíteni. Néha a gyökerét is fogyasztják. Gyógynövény hatását kutatják.

32 Gyalogakác: Vesszıi, fája fonott kerítéshez, tőzifaként, biomasszaként. Várostőrı díszcserje. Gyógynövényként: gyümölcse erısíti az immunrendszert, növeli az érrendszer ellenálló-képességét, javítja a szívmőködést. Kiváló mézelı. Virága közvetlen fogyasztásra, valamint ételek és italok ízesítésére is alkalmas.

33 Keskenylevelő ezüstfa: Szik- és homokfásításra, és rekultivációnál használták, bírja a magas talajvizet is. Dolomit és mészkıkopárokat is fásítanak vele. Várostőrı díszcserje. Nitrogénkötı, tápanyagokban gazdagítja a talajt. Bogyója szárítva, vagy nyersen teljesen megérve fogyasztható, a magja is megehetı a gyümölccsel. Hazájában még télire is elteszik. Leveseket is főszereznek vele, sörbetet is készítenek belıle. Állatoknak is táplálék.

34 Fehér akác: Rossz minıségő talaj erdısítése Rekultivációnál is használható Kiváló keményfa, építıipari fa Tőzifa Kiváló mézelı Várostőrı díszfa

35 Amerikai kıris: Várostőrı díszfa Bútoripari fa Rekultivációnál is használható Rekultivációnál is használható igénytelensége miatt.

36 Zöld juhar: Várostőrı díszfa, és rekultivációnál is használható. Vannak kertészeti változatok. Különleges mézet készítettek belıle. Fája csak ritkán ér el rönkméreteket, puha, szivacsos szerkezete miatt főtıértéke alacsony, viszont kiválóan faragható. Egykor oszlopok, kerítések, karók, ládák készítésére használták. A zöld juhar fájának nedve sok cukrot, a prériövezetben élı indiánok e nedvbıl még manapság is készítenek szirupot, de ez nem olyan édes, mint a cukorjuhar (ezüstjuhar) szirupja Valamint fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentı anyagot tartalmaz.

37 Bálványfa: Várostőrı díszfa Talajerózió ellen, és rekultivációnál használható. Jó mézelı és méhlegelı. Kis mennyiségben gyógynövény: a friss törzse és ágkérge, friss, virágos hajtása is felhasználható. Fıbb hatások: emésztésjavító, féregőzı, hashajtóhatású, bırirritáló. Szeszes készítményei hatékony étvágyfokozók. Homeopátiás készítményekben alkalmazzák, pl. súlyos fertızı betegségek és a garatkör nyirokrendszerében zajló krónikus fertızések kiegészítı kezelése céljára. A hagyományos kínai orvoslás alkalmazza mentális betegségek kezelésére, külsıleg tályogok gyógyítására és a viszketés megszüntetésére. A kéreg tinktúrájával sikeresen kezeltek asztmát, epilepsziát és szívpalpitációt.

38 !!!!!!! Pollenveszély!!!!!!!!

39 !!!!!!!! Jön a pollen!!!!!!!!!

40 Mi okozza az allergiát? Mire lehetünk allergiásak? Magyarországon 1.2 millió beteg. 12 milliárd Ft-ot költenek egy évben gyógyszer költségre. Orvosi kezelési költségre 12 milliárdot. A teljes egészségügyi kár milliárd Forint/év. A magyar lakosság százaléka allergiás Növekszik Generációról generációra csökken az ellenálló képesség

41 Mi vált ki allergiás tüneteket: Pollen (60 növény, nagy része ıshonos) Napallergia Háztartásban használt nem természetes anyagok és eszközök Gombaspóra Állatok (rovarcsípés, szır, toll, atka) Élelmiszer (kb 20 féle) Keresztallergiák

42 Az allergia bizonyított valódi okai! Helytelen szemléletmód, konfliktusok, lelki problémák, (ön)szeretet hiánya, önmegélés hiánya, elfojtott konfliktusok! Stresszes, aktivitásszegény életmód! Sterilizált környezet, elszigeteltség a természettıl! Immunrendszer gyengesége (túlérzékenysége)! Vegyi anyagok a háztartásban, mezıgazdaságban, élelmiszer elıállításban, gyógyszerek, antibiotikumok, oltások mellékhatásai (köztük az allergia tüneteit kezelı szerek, illetve a parlagfővet irtó gyomírtószerek, stb)! Légszennyezés! Elektroszmog! Tejfogyasztás! (Gyógyszerlobbi!)

43 Természetünk a természet.

44 Milyen megoldásnak van értelme? A fóbiát válasszuk, vagy a felülemelkedést? A tünetkezelést válasszuk, vagy az okszintő, gyökeres megoldást? Harcoljunk a természettel, vagy épp próbáljuk megérteni, az egyensúly újrateremtésére törekedni? Vagy az öncélú irtás, a bőnbakképzı győlölet, használati elvő környezetvédelem a célravezetıbb, és hitelesebb? Van erre kapacitás energia, és azt erre hatékonyabb fordítani? Mirıl ismerszik meg a helyes megoldás az életben?

45 Olyan megoldásra van szükség, mely nem a növényeket, állatokat, természeti lényeket tekinti ellenségnek! Hanem rendszerben gondolkodik, a problémára reflektál, és a helyes tájhasználattal a probléma gyökerét igyekszik kezelni fenntarthatóan!

46 A tájban élı ember elv: Öncélú irtás helyett használat! A régi ember, aki tájban élt, mindent meghagyó szemlélettel felhasznált valamire a környezetébıl. Együtt élt a tájjal, az élılényekkel, a fizikai dolgokkal, a jelenségekkel, a természet ritmusával és szellemiségével. A tájban élı ember odafigyelt a földre, jó gazdája volt, mővelte a természetet, feljebb emelte, kultúrával szellemibbé tette. Mindennek látta mindkét Mindennek látta mindkét oldalát, a fényes oldalát, és az árnyoldalát is. A problémában a lehetıséget látta meg. Stresszes, problémákkal terhelt modern életünkben pont ez a képesség hiányzik.

47 Hová kell a figyelmet helyezni? Tanulságok levonása, alkalmazása. Parlagfő kaszálásának jeles idıpontja a pollenszórás elıtt közvetlenül, amikor a porzós virágok után a levélhónaljakban a termıs virágkezdemények is kezdenek kifejlıdni. Július 30-ig hatékony elvégezni 2x. Idıbeni védekezés szükséges, nem amikor már tömegesen elterjedt! Ehhez viszont az kell, hogy a területnek legyen gazdája. Figyelje, annak alakulását, lássa az idıszerő fontos feladatokat! Legyen szó belterületrıl, mezırıl, erdırıl, gyümölcsösrıl, kertészetrıl, az megfigyelhetı, hogy elsısorban a gazdátlan területeken terjednek az invazív fajok, ahol nincs rendszeres odafigyelés, gondozás, mővelés, használat. Hazánkban jellemzı társulás számára szükséges ökológiai egyensúly helyreállítására törekedni (talajvízszint, állatállomány, tudatos gazdálkodás, stb.).

48 Hová kell a figyelmet helyezni? Természetvédelmi területekrıl direkt irtás, itt eleve nincs helye tájidegen növényeknek, és fajoknak, de itt sem öncélú irtásról van szó, hanem használatról. Mechanikus vagy kíméletes vegyszeres kezelés. Szerves, élı megoldás egyéb területeken. Az invazív fajokat úgy lehet gyengíteni, hogy a táj gondozásával, közösségi kezdeményezésekkel a felszedett, kivágott növényeket felhasználjuk. Ez közvetett irtás, de értelmesen integrálva egy rendszerbe. Ugyanakkor nem szabad abba a hibába esni, hogy úgy váltjuk le egy területrıl az úttörı tájidegen fajokat, hogy nem helyettesítjük ıket a táj helyreállítása érdekében ıshonos növényzettel. Továbbá ezeket a növényeket nem szabad telepíteni (Kivétel talán csak rekultivációnál, nagyon szélsıséges körülmények között.).

49 Vegyszerhasználat?

50 Vegyszerhasználat?

51 Vegyszerhasználat?

52 A tájban élı ember Gondozva használni, gazdája lenni.

53

54 A tájban élı ember

55 A tájban élı ember

56 Hogyan vehetünk részt egyénileg a megoldásban?

57 Köszönöm a figyelmet!

A TÁJBAN ÉLİ EMBER Az özön-növényfajok problémájának tükrében

A TÁJBAN ÉLİ EMBER Az özön-növényfajok problémájának tükrében A TÁJBAN ÉLİ EMBER Az özön-növényfajok problémájának tükrében Pályázati forrás: Zöldforrás KvVM Pályázó: Meteora Mászócsapat Egyesület Támogatott projekt címe: Invazív növények a környezetünkben iskolások

Részletesebben

Invazív élılények a múzeumban és a természetben

Invazív élılények a múzeumban és a természetben Invazív élılények a múzeumban és a természetben Darvas Kata pedagógus javaslata nyomán elıkészítette Vásárhelyi Tamás muzeológus Az anyag fejlesztés alatt áll. Ez a bemutató tanösvény pedagógusoknak készült

Részletesebben

VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN)

VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN) VIZEINK VÉDELME (A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG MŐKÖDÉSI TERÜLETÉN) Századunk elsı évtizedében szélsıséges klimatikus viszonyokat tapasztaltunk. Szembesültünk a meteorológiai tényezık (pl. csapadék,

Részletesebben

A só- és színterápiáról röviden

A só- és színterápiáról röviden A só- és színterápiáról röviden A sóterápia Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem. - Cassiodorus 1 Történelem A terápia kezdete a sóbányákban és sóbarlangokban dolgozó emberektıl eredeztethetı,

Részletesebben

A biodiverzitást szolgáló erdıkezelés. Karakai Tamás, Védegylet

A biodiverzitást szolgáló erdıkezelés. Karakai Tamás, Védegylet A biodiverzitást szolgáló erdıkezelés Karakai Tamás, Védegylet Biodiverzitás: cél és eszköz Minél többféle élılény mőködik együtt (populációk sokfélesége és azon belüli változatosság) - annál életképesebb

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Az özönnövények visszaszorításának helye a természetvédelmi területkezelés rendszerében

Az özönnövények visszaszorításának helye a természetvédelmi területkezelés rendszerében Az özönnövények visszaszorításának helye a természetvédelmi területkezelés rendszerében Fenntartható tájhasznosítás a Peszér-adacsi réteken Dr. Vadász Csaba Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Miről lesz

Részletesebben

Az invazív növények hatása a gyepek biodiverzitására

Az invazív növények hatása a gyepek biodiverzitására Az invazív növények hatása a gyepek biodiverzitására Kelet Szlovákiai tapasztalatok Eva Sitášová Szitás Éva Východoslovenské múzeum Košice- Keletszlovakiai múzeum Kassa Hortobágy, 1. - 3. 10. 2009 Invazív

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354

Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354 Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 HUSK/1101/2.2.1/0354 Közösen a természetes erdőkért a Börzsöny, a Cserhát és a Selmeci hegységben, és a Korponai síkságon www.husk-cbc.eu

Részletesebben

A biodiverzitás és természetvédelem finanszírozási kérdései (EU finanszírozás 2014-2020)

A biodiverzitás és természetvédelem finanszírozási kérdései (EU finanszírozás 2014-2020) A biodiverzitás és természetvédelem finanszírozási kérdései (EU finanszírozás 2014-2020). Marczin Örs természetvédelmi fejlesztési referens Vidékfejlesztési Minisztérium, Természetmegırzési Fıosztály A

Részletesebben

Fontos társulástani fogalmak

Fontos társulástani fogalmak Fontos társulástani fogalmak Növényzet (növénytakaró, vegetáció) Az ideális növénytársulás olyan növényközösség, amely - térben és idıben ismétlıdik, - fajkészlete hasonló, - meghatározott termıhelyi körülmények

Részletesebben

Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete. A parlagfű irtásáról

Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete. A parlagfű irtásáról Zsámbék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002.( IX.12.) sz. rendelete A parlagfű irtásáról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás

Részletesebben

A biodiverzitás védelméért konferencia. Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály

A biodiverzitás védelméért konferencia. Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály A biodiverzitás védelméért konferencia Érdiné dr. Szekeres Rozália Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegırzési Fıosztály Nemzetközi és uniós környezet EU 2020 STRATÉGIA (2010.03.03) Az intelligens,

Részletesebben

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén LIFE+ Természet program

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén LIFE+ Természet program Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén LIFE+ Természet program Csóka Annamária projektvezető Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Szárazgyepek helyreállítása

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a

www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a www.family-friss.hu Ionizált lúgos víz Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 4/a Mit tehetünk az egészségünkért egy kiváló víz segítségével? Nem szükséges vagy az életben, maga az élet vagy Egy átlagos emberi

Részletesebben

Ökológiai élőlényismeret 6. előadás. Invazív növények

Ökológiai élőlényismeret 6. előadás. Invazív növények Ökológiai élőlényismeret 6. előadás Invazív növények Az inváziós fajok kutatása Biológiai invázió: egy nem őshonos faj elterjedési területe és populációmérete adott tér- és időskálán monoton módon növekszik.

Részletesebben

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva

Az ökoszisztémát érintő károk. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva Az ökoszisztémát érintő károk Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Ujaczki Éva A fajeloszlás változása A fajeloszlás a változó klíma, vagy a környezetszennyezés következtében változik, az ellenálló fajok

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/267/2008. Tervezet az Erdőtelki égerláp természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. február

Részletesebben

Tájidegen inváziós növények visszaszorítása a Duna-Tisza köze legértékesebb homokterületein KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0006

Tájidegen inváziós növények visszaszorítása a Duna-Tisza köze legértékesebb homokterületein KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0006 Tájidegen inváziós növények visszaszorítása a Duna-Tisza köze legértékesebb homokterületein KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0006 Vajda Zoltán osztályvezető Fülöpháza 2015. június 9. Tájidegen faj / adventív faj

Részletesebben

LIFE16 CCA/HU/ AZ ÖNKORMÁNYZATOK INTEGRÁTORI ÉS KOORDINÁTORI SZEREPE AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSBAN

LIFE16 CCA/HU/ AZ ÖNKORMÁNYZATOK INTEGRÁTORI ÉS KOORDINÁTORI SZEREPE AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSBAN LIFE16 CCA/HU/000115 AZ ÖNKORMÁNYZATOK INTEGRÁTORI ÉS KOORDINÁTORI SZEREPE AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSBAN TERMÉSZETES VÍZMEGTARTÓ BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSA RÁKÓCZIÚJFALUBAN Előadó: Varga József

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből

A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből Szabó Rebeka LMP, Mezőgazdasági bizottság KAP REFORM 2014-2020 AGRÁRGAZDASÁGI KIHÍVÁSOK - VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM A KAP jelentősége

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. a Zirci Arborétum természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervérıl

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM. Tervezet. a Zirci Arborétum természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervérıl KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/52/2008. Tervezet a Zirci Arborétum természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervérıl (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. február A Zirci

Részletesebben

Természetvédelmi célú erdészeti kifizetések a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Alapból

Természetvédelmi célú erdészeti kifizetések a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Alapból Természetvédelmi célú erdészeti kifizetések a Mez gazdasági és Vidékfejlesztési Alapból Máthé László, erdészeti programvezet WWF Magyarország Az erdészeti földterületek fenntartható használatát célzó intézkedések

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Felnıtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntıl. Tájékoztassa

Részletesebben

Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek

Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek Cserháti Endre Bókay délután 2015. május 7. Az asthma létrejöttét és megmaradását genetikus és környezeti interakciók határozzák meg. A gyermekeknél a

Részletesebben

Növényi meghonosodások

Növényi meghonosodások Növényi meghonosodások Növényi meghonosodások szerepe: - Kopár területek benépesítése - Már jelen lévı társulások fajösszetételének, struktúrájának, funkciójának meghatározása Nem ıshonos fajok meghonosodása:

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása: a napenergia. Készítette: Pribelszky Csenge Környezettan BSc.

Megújuló energiák hasznosítása: a napenergia. Készítette: Pribelszky Csenge Környezettan BSc. Megújuló energiák hasznosítása: a napenergia Készítette: Pribelszky Csenge Környezettan BSc. A minket körülvevı energiaforrások (energiahordozók) - Azokat az anyagokat, amelyek energiát közvetítenek energiahordozóknak

Részletesebben

Az évjárat hatása a búza mennyiségi és minıségi paramétereire, valamint gyomosodási viszonyaira

Az évjárat hatása a búza mennyiségi és minıségi paramétereire, valamint gyomosodási viszonyaira Az évjárat hatása a búza mennyiségi és minıségi paramétereire, valamint gyomosodási viszonyaira Tarnawa Ákos MTA Élelmiszertudományi Komplex Bizottságának Élelmiszerfehérje-kémiai Munkabizottságának Ülése,

Részletesebben

BAZSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE 8352 Bazsi, Fı u. 91.

BAZSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE 8352 Bazsi, Fı u. 91. BAZSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE 8352 Bazsi, Fı u. 91. E L İ T E R J E S Z T É S Bazsi Község Önkormányzata Képviselı-testülete 2010. április 14-én tartandó nyilvános ülésére Tárgy: Lakossági

Részletesebben

A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek

A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek A madárbarát Magyarországért! www.mme.hu A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek Halmos Gergı Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Országos konferencia a biológiai sokféleség

Részletesebben

Fenntarthatóság és hulladékgazdálkodás

Fenntarthatóság és hulladékgazdálkodás Fenntarthatóság és hulladékgazdálkodás Néhány tény A különbözı rendszerek egymás negentórpiájával, szabad energiájával táplálkoznak A szabad-energia a rendezettség mértékének fenntartásához kell Az ember

Részletesebben

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( )

Natura 2000 erdőterületek finanszírozása ( ) Natura 2000 erdőterületek finanszírozása (2014 2020). Általános cél az uniós természetvédelmi irányelvek maradéktalan végrehajtása (EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020, 1. Cél) érdekében a fajok és

Részletesebben

Biodiverzitás és védelme Svájc esete. Pro Natura és fı javaslatai/követelései a biodiverzitás védelméhez

Biodiverzitás és védelme Svájc esete. Pro Natura és fı javaslatai/követelései a biodiverzitás védelméhez Biodiverzitás és védelme Svájc esete Pro Natura és fı javaslatai/követelései a biodiverzitás védelméhez Városok terjeszkedése Beépített terület (km2) Surface construite Surface construite + 277% száz

Részletesebben

Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban

Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban Bankovics András Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság BEVEZETÉS A projekt a Kárpát-medence egyik legnagyobb jelentőségű időszakos szikes taván

Részletesebben

Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet. Növénytermesztı mérnök BSc

Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet. Növénytermesztı mérnök BSc Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet Növénytermesztı mérnök BSc A növénytermesztés célterületei humán táplálkozás állat Növény A növénytermesztés célterületei humán táplálkozás állat Növény ipari

Részletesebben

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás Gyepgazdálkodás Sáringer-Kenyeres Tamás Bevezetés A telepítés (felújítás) elıkészítése táblásítás. A táblák méreteit a természetes határok, a hasznosítási, továbbá az üzemelési igények figyelembevételével

Részletesebben

A modern múlt m áért PROJEKTINDÍTÓ NAP. A projekt bemutatása

A modern múlt m áért PROJEKTINDÍTÓ NAP. A projekt bemutatása A modern múlt m - étkezésünk fenntarthatóságáé áért PROJEKTINDÍTÓ NAP A projekt bemutatása ELŐZMÉNYEK A TÁJT A VÁROSOMV A VÁROSODV A HELY SZELLEME KONFERENCIÁK Környezeti kultúra kulturális lis környezet

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

Az allergén növények elterjedése és pollenallergia-veszélyeztetettség Debrecenben

Az allergén növények elterjedése és pollenallergia-veszélyeztetettség Debrecenben Szokolovszki Zoltán 1 Az allergén növények elterjedése és pollenallergia-veszélyeztetettség Debrecenben 1. Bevezetés Közismert, hogy egy település életében, a városi ökoszisztéma mőködésében a zöldfelületnek,

Részletesebben

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban

A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban A természetvédelmi szempontok kezelése a Vidékfejlesztési Programban Kihívások és lehetséges megoldások Tóth Péter Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Virágzó Vidékünk Európa Nap- Hogyan tovább

Részletesebben

Dr. Kézdy Pál, Baranyai Zsolt Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Dr. Kézdy Pál, Baranyai Zsolt Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Inváziós fajok visszaszorításával kapcsolatos tapasztalatok homoki és vizes élőhelyeken, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén Dr. Kézdy Pál, Baranyai Zsolt Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható:

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Területének 95%-a trópusi övezetben Magas napállás miatt legtöbb melegmennyiség Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Egyenlítıi,átmeneti,

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

3. Ökoszisztéma szolgáltatások

3. Ökoszisztéma szolgáltatások 3. Ökoszisztéma szolgáltatások Általános ökológia EA 2013 Kalapos Tibor Ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services) - az ökológiai rendszerek az emberiség számára számtalan nélkülözhetetlen szolgáltatásokat

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA 2018. NOVEMBER 12. BUDAPEST ELŐADÁS TARTALMA I. MI A LIFE PROGRAM? II. KIK ÉS HOGYAN PÁLYÁZHATNAK? III. MILYEN PROJEKTTÉMÁKRA LEHET PÁLYÁZNI? IV. MI

Részletesebben

Present Royal Reklámstúdió Méz kínálatunk

Present Royal Reklámstúdió Méz kínálatunk Méz kínálatunk A legfinomabb és legkülönlegesebb mézeket gyűjtöttük itt össze Önöknek, melyek remek ajándékként szolgálnak az ünnepek közeledtével. Termékeink más és más kiszerelésben kaphatóak. 36g tól

Részletesebben

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk

Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk OÉTI SAJTÓ-HÁTTÉRBESZÉLGETÉS 2006. február 1. Az élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásával kapcsolatos megnyugtató információk Biztonság Mint tudjuk, az élelmiszer-adalékanyagokat szükségszerően alkalmazza

Részletesebben

Készítette: Dr. Cserei Pál környezetvédelmi tervezı, szakértı. Selemoncsák Ferenc környezetgazdálkodási mérnök

Készítette: Dr. Cserei Pál környezetvédelmi tervezı, szakértı. Selemoncsák Ferenc környezetgazdálkodási mérnök Készítette: Dr. Cserei Pál környezetvédelmi tervezı, szakértı Selemoncsák Ferenc környezetgazdálkodási mérnök A program felülvizsgálata az alábbi szervezetek és személyek által biztosított adatok és információk

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET

TIENS EGÉSZSÉG KÖR ELMÉLET 1 Tartalom: Az egészségről mi az egészség az egészség alatti állapot veszélyei az egészség faktorai A kínai egészségmegőrző kultúra története módszerei és lényege A egészség kör elmélet tisztítás, pótlás,

Részletesebben

KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK I.

KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK I. KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓK I. TALAJAINK ÁLTALÁNOS JELLEMZİI Talajaink minısége, elsısorban termékenysége mindig fontos kérdés volt a talajmővelı gazdálkodók, a talajjal foglalkozó szakemberek számára. A huszadik

Részletesebben

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Válaszoljon röviden az alábbi kérdésekre! 2 pont Mit jelent

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1149/2008. Tervezet a Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni?

Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni? Hogyan lehet Európa degradált élőhelyeinek 15%-át restaurálni? Török Katalin MTBK, 2014. nov. 20. Az EU biodiverzitási stratégiája 2020-ig 2. CÉL: Az ökoszisztémák és az általuk biztosított szolgáltatások

Részletesebben

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása!

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása! Biodiverzitás stratégia 2020 CÉLOK és ESZKÖZÖK Források: http://www.biodiv.hu/convention/f1117799202; http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/comm2006/2020.htm; FELADAT A stratégiai célok közül

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29.

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA. URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, november 29. ...hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel ZÖLDINFRASTRUKTÚRA URBACT VÁROSTALÁLKOZÓ Budapest, 2018. november 29. Csőszi Mónika Monika.csoszi@lechnerkozpont.hu Lechner Tudásközpont Térségi Tervezési

Részletesebben

A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján

A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján A biodiverzitás megőrzésének környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai az NBS hatásvizsgálata alapján Kovács Eszter, Bela Györgyi Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Szent István Egyetem, Gödöllő,

Részletesebben

A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE

A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE A PESZÉRI-ERDŐ, A KISKUNSÁG ÉKKÖVE AZ OAKEYLIFE PROJEKT BEMUTATÁSA KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető, projektmenedzser KASZÓ-LIFE - Víz az Erdőkben

Részletesebben

15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme

15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme 15. cél A szárazföldi ökoszisztémák védelme Kovács Eszter "A hazai fenntartható fejlődés vezérfonala az ENSZ 17 fenntarthatósági célja tükrében Keszthely, 2017.05.19-20 Európai helyzet (1) Adottságok:

Részletesebben

Hosszú távú természetvédelmi stratégia a Nagykırösi pusztai tölgyesek Natura 2000 területen

Hosszú távú természetvédelmi stratégia a Nagykırösi pusztai tölgyesek Natura 2000 területen Hosszú távú természetvédelmi stratégia a Nagykırösi pusztai tölgyesek Natura 2000 területen Verı György, Sipos Katalin, Baranyai Zsolt, Papp Beáta Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság www.pusztaitolgyesek.hu

Részletesebben

A mezőgazdaság és természetvédelem

A mezőgazdaság és természetvédelem KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁS A mezőgazdaság és természetvédelem viszonyáról A mezőgazdaság és a természetvédelem viszonyának kulcskérdése, hogy a természetvédelem érdekében hozott intézkedések következtében

Részletesebben

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT 3. számú melléklet VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT Jelen nyilatkozat alapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (székhely: 3304 Eger, Sánc u. 6.) mint védjegyjogosult Bükki nemzeti parki termék elnevezéső

Részletesebben

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében Király Gábor Czirfusz Márton Koós Bálint Tagai Gergő Uzzoli Annamária: Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Részletesebben

A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007

A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007 A Tisza vízgyőjtı helyzetértékelése 2007 Kovács Péter P fıosztályvezetı-helyettes Vízgyőjtı-gazdálkod lkodási és s VízvV zvédelmi Fıosztály Szolnok, 2008. június 26. Az ICPDR létrehozta a Tisza Csoportot,

Részletesebben

a nemzeti vagyon jelentıs

a nemzeti vagyon jelentıs A hazai geotermális kultúra a nemzeti vagyon jelentıs eleme VI. Nemzetközi Geotermikus Konferencia Bencsik János Korszakváltás küszöbén állunk A globális és helyi szinten jelentkezı pénzügyi és gazdasági

Részletesebben

Fenntarthatóságra nevelés. Saly Erika Budapest, október 9.

Fenntarthatóságra nevelés. Saly Erika Budapest, október 9. Fenntarthatóságra nevelés Saly Erika erika.saly@gmail.com Budapest, 2017. október 9. Helyzetkép Ha a világon mindenki átvenné az amerikai fogyasztók szokásait, további öt Földre lenne szükségünk. A népességnövekedés

Részletesebben

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Ardó László 1, Rónyai András 1, Feledi Tibor 1, Yin Guojun 2, Neill J. Goosen 3, Lourens de Wet 3, Jeney Galina

Részletesebben

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás cím: ZÖLD ÉTKEZÉS 1. korosztály: 12+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 45 perc kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld étterem, tudatos fogyasztás ideális létszám: 5 30 fő fejlesztendő kompetenciák: szociális

Részletesebben

Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból

Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból Dr. Ivelics Ramon PhD. irodavezetı-helyettes Barcs Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda Hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa, a zöld jövő Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa fejlődése A kiültetéskor 3 év múlva Az előző évben ültetett, a fagyok után tarra vágott Smaragdfa növekedése A 30, a 80 és a 100 napos facsemete

Részletesebben

Alsó-Zala-völgy (HUBF20037) NATURA 2000 terület fenntartási terve. Egyeztetési anyag

Alsó-Zala-völgy (HUBF20037) NATURA 2000 terület fenntartási terve. Egyeztetési anyag a 2006/18/176.02.01 számú Átmeneti Támogatás projekt keretén belül Natura 2000 területek fenntartási tervének elkészítése és ehhez kapcsolódó szolgáltatások elvégzése címő projekthez Alsó-Zala-völgy (HUBF20037)

Részletesebben

Örökségvédelmi szempontok a beruházás-elıkészítésben

Örökségvédelmi szempontok a beruházás-elıkészítésben Befektetıbarát településekért Örökségvédelmi szempontok a beruházás-elıkészítésben Reményi László remenyi.laszlo@mnm-nok.gov.hu Befektetıbarát településekért Gazdasági növekedése és a foglalkoztatási helyzet

Részletesebben

Talaj - talajvédelem

Talaj - talajvédelem Talaj - talajvédelem A Talaj: - a levegıvel és a vízzel egyenértékő elem - a természeti és mővi környezet eleme - az anyag és energiaáramlások közege - három v. négy fázisú összetett rendszer A talaj,

Részletesebben

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel MAKROBIOTIKA INTÉZET Ételek Oktatás Könyvek Tanácsadás Fő az egészség a fazékban Fitten, vonzóan, tele energiával és kortalanul fiatalosan

Részletesebben

A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán

A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán Gasztonyi Kálmán dr.: A kenyérkészítés folyamatai I. SÜTİIPAROSOK, PÉKEK: 49. évf. 2002. 3. sz. 8-14.o. A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán Ebben a négyrészes tanulmány-sorozatban a legfontosabb

Részletesebben

A biodiverzitást veszélyeztető tényezők

A biodiverzitást veszélyeztető tényezők A biodiverzitást veszélyeztető tényezők A természetvédelem szükségességének indokai Veszélyeztető tényezők Természetvédelem Élőhelyek pusztulása Élőhelyek fragmentációja Élőhelyek leromlása Túlhasznosítás

Részletesebben

for a living planet "zöld energia"?

for a living planet zöld energia? for a living planet Mennyire zöld z a "zöld energia"? A biomassza-hasznosítás természetvédelmi kockázatai Gulyás Levente természetvédelmi igazgató WWF Magyarország Tartalom 1. EFI tanulmány háttere 2.

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja?

Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy felnőtt ember napi 2mg A-vitamin szükségletét 34 g őrölt formájában biztosítja? A fűszer olyan növényrész, amely kedvező kémiai összetételénél fogva kellemes ízt és illatot, esetleg tetszetős színt kölcsönöz ételeinknek, italainknak. Mi az? Fogyasztása elősegíti az emésztést, és egy

Részletesebben

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Mámorító fűnyírás Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Ritkán jut az emberek eszébe, hogy egy kellemes illat segíthet az ellazulásban. Most nem a parfümök permetezéséről, vagy a mesterséges illatforrásokról van szó. Egy egészséges, egyszerű és kellemes módszer

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

DAOP Humán Közösségi Infrastruktúra-fejlesztések. HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma

DAOP Humán Közösségi Infrastruktúra-fejlesztések. HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Az akcióterv neve DAOP Humán Közösségi Infrastruktúra-fejlesztések Készítette HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Verziószám DAOP_HKIF_V_7.5 1. Az akcióterv ismertetése és a kontextusát

Részletesebben

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség)

5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) 5 év 111 000 elültetett facsemete Aki fákat ültet, az bízik a jövőben. (népi bölcsesség) Immár 5. éve tart a Citibank Ültessünk fákat a jövőért programja, amelynek keretében 2008 óta 111 000 csemete került

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlésének 35/2009. (XI. 11.) rendelete Szeged város helyi jelentıségő természeti területeinek és emlékeinek védelmérıl

Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlésének 35/2009. (XI. 11.) rendelete Szeged város helyi jelentıségő természeti területeinek és emlékeinek védelmérıl Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlésének 35/2009. (XI. 11.) rendelete Szeged város helyi jelentıségő természeti területeinek és emlékeinek védelmérıl (Egységes szerkezetben) Szeged Megyei Jogú Város Közgyőlése

Részletesebben

MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM

MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ BŐRSEJT-AKTIVÁLÓ SZÉRUM FEDEZZE FEL A TUDOMÁNYOS ÁTTÖRÉST AZ EMBEREK RENGETEG PÉNZT KÖLTENEK FIATALOS KÜLSEJÜK MEGŐRZÉSÉRE Bőrápolás Akár 800 USD/hónap Invazív kezelések (Injekciós,

Részletesebben

INFUSION. TIENS prémium teák

INFUSION. TIENS prémium teák INFUSION TIENS prémium teák TIENS TEÁK, HOGY JÓ NAPJA LEGYEN A tea az egyik legősibb és legnagyobb becsben tartott ital a világon. Elkészítésének módja és fogyasztása régóta fontos részét képezi a kínai

Részletesebben

Kerekasztal-beszélgetés

Kerekasztal-beszélgetés Kerekasztal-beszélgetés A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújítása Kőrösi Levente Stratégiai Főosztály, Biodiverzitás- és Génmegőrzési Osztály 2013. július 10. Hol és hogy állunk? Idıpont április 23.

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV Iktatószám: 1035-6/2011. Tárgy: Balatonboglár, Jankovich telepi és Bólyaközi strandok fürdıvízprofil megállapítása Elıadó: Szanyi Attiláné Hivatkozási szám: Melléklet:

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben