Szakmai partner: Humanistic Bt, Életharmónia Alapítvány

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai partner: Humanistic Bt, Életharmónia Alapítvány"

Átírás

1 A TÁJBAN ÉLİ EMBER Az özön- növényfajok problémájának tükrében Pályázati forrás: Zöldforrás KvVM Pályázó: Meteora Mászócsapat Egyesület Támogatott projekt címe: Invazív növények a környezetünkben iskolások monitoring hálózata Zsombón Szakmai partner: Humanistic Bt, Életharmónia Alapítvány

2 A projekt célja: Az özön-növényfajok problémája, és az ahhoz kapcsolódó kérdések, dilemmák, szemléletmód körüljárása. Egy helyi megközelítés és stratégia kialakítása.

3 Az özön (invazív) növényfajok eredete és problémája Tájidegen növény és állatfajok Behozott, elszabadult, alkalmazkodott Intenzíven terjedı Széles tőrıképességő Agresszív Nehezen kiirtható İshonosak, életközösség egyensúlyát felborító Tájat megváltoztató Biodiverzitást csökkentı

4 Mitıl tartunk valamit idegennek? Hogyan viselkedik az, aki idegen? Mit jelent az agresszivitás?

5 Ürömlevelő parlagfő. Terjedése: alföldi, homokos területeken. Szaporodása: maggal. Származása: Észak-Amerika.

6 Selyemkóró. Terjedése: természetközeli és rontott szárazgyepek. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Észak-Amerika.

7 Japánkeserőfő-fajok. Terjedése: ártéri és patakparti erdık, nedves gyepek, útszegélyek. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Az északi félgömb mérsékelt és szubtrópusi területein honos, Kelet-Ázsiában ıshonos (Japán, Kína, Korea területén).

8 Amerikai karmazsinbogyó. Terjedése: alföldi, homokos területek. Szaporodása: magról. Származása: Amerika trópusain.

9 Kanadai és magas aranyvesszı. Terjedése: száraz és nedves gyepek, másodlagos gyepek, erdık. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Észak-Amerika.

10 Gyalogakác. Terjedése: ártéri ligeterdık. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Észak-Amerika.

11 Keskenylevelő ezüstfa. Terjedése: száraz, szikes gyepek. Szaporodása: magról. Származása: ázsiai sztyeppékrıl származik, ıshazája a Földközi-tenger vidéke, Nyugat- és Közép Ázsia az Altájig.

12 Amerikai kıris. Terjedése: ártéri és patakparti erdık, vizes területek. Szaporodása: magról. Származása: Észak-Amerika keleti része.

13 Fehér akác. Terjedése: nedves és száraz erdık, gyepek. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Egyesült Államok délkeleti része.

14 Zöld juhar (kırislevelő juhar). Terjedése: ártéri ligeterdık. Szaporodása: magról. Származása: Észak-Amerika.

15 Bálványfa. Terjedése: száraz és nedves erdık, gyepek. Szaporodása: magról, gyökérsarjról. Származása: Kína.

16 Mi is a mai hivatalos és széleskörő viszonyulás a problémához? A legtöbb faj telepítését közterületeken már nem engedik. A parlagfüves területek gazdáit súlyosan büntetik. Ellentmondás, hogy például az akácerdı telepítését ugyanúgy támogatják, mint az ıshonos fajok telepítését. Preferálják: Mechanikai irtás, gyomlálás, vegyszeres kezelés. Elméletben elfogadott a terület eredeti környezeti jellemzıinek visszaállítása. Az özönfajok elleni harc azonban komoly körültekintést igényel.

17 Milyen másfajta viszonyulás lehetséges még? A probléma gyökerének megvizsgálása, és kezelése! Mit jelent az, hogy valami a helyén van? Mi az egyensúly? Mi a harmónia? Mi a rend?

18 Terjedésük Emberi károkozás, vagy rossz tájhasználat. Változó klíma, klímamenekültek. Az ıshonos fajokkal szemben jutnak elınyhöz. Tágtőrésőek, gyakran magas szaporodási rátával rendelkeznek. Bizonyos esetekben ezek a növények olyan anyagot termelnek, melyek más növényfajok egyedeinek csírázását vagy fejlıdését akadályozzák. Gyorsabb fejlıdésükkel kerekednek felül (fényért, vízért és tápanyagokért folyó versengés).

19 Miért kerültek ide? Mit szimbolizál a megjelenésük? Milyen célt - értékrendszert - motivációt - gondolkodásmód elterjedését jeleníti meg szimbolikusan? Hol vannak elterjedve ezek az idegen fajok? Milyen körülmények segítik a megjelenésüket, elterjedésüket? Azaz milyen körülmények jelentenek számukra meghívást?

20 A helyük A probléma egyik aspektusa, hogy terjedésükben jelentıs szerepe van a helyi tájhasználatnak is! A degradált és mővelés alól kivont, de nem helyreállított (restaurált) területek növekedése. Az elhanyagolt, nem használt, nem karbantartott, nem gondozott területek. Különösen a vizes élıhelyeinket és a homokos területeket érinti. Vízháztartás mesterséges megváltozása éghajlatváltozás.

21 Terjedésüket a természetes társulások bolygatása is segíti, például egy elöntés vagy aszály, vagy talajbolygatás, sıt a humuszréteg eltávolítása után az inváziós fajok könnyebben megtelepednek, mint az ıshonosak. A jelenséget az is erısíti, hogy a tájidegen fajoknak nálunk nincsenek vagy legalábbis jóval kevesebb, mint eredeti élıhelyükön a természetes ellenségük. Ezek elsısorban úttörıfajok, és azt mutatják a terület ıshonos élettársulásnak stabilitása, és ezen keresztül ellenálló képessége meggyengült, vagy megszőnt.

22 Rendszerszemléletben vizsgálva milyen a valódi hatásuk? Mi a szerepük a természetben? Hogyan illeszkednek be?

23 A helyük Úttörı sajátosságuk miatt a megromlott, vagy szélsıséges körülmények között is képesek fennmaradni, sıt, azok kedvezıek számukra ezért hosszútávon szerepük van a terület gyorsabb helyre állításában, mint az ıshonos úttörı fajoknak. Fıleg lágyszárúaknál, pl. parlagfő esetében megfigyelték, hogy évek alatt a talaj és a növényvilág stabilizálódása folyamán a parlagfő folyamatosan visszaszorul. Ez a fás szárúak esetében lényegesen hosszabb folyamat, de a pionír fajok soha sem alkotnak tartós állományt, idıvel visszaszorulnak és átadják helyüket az adott körülmények között potenciálisan kialakuló társulásnak, idıvel zárótársulásnak. A természet rövidtávú egyensúlyok megteremtésére már rövidtávon törekszik években, évtizedekben, de a természetnek nem években, vagy évtizedekben mutatkozik meg az intelligenciája, egyensúlyteremtı képessége, hanem évszázadokban.

24 Mire figyelmezteti az embert? A tájidegen úttörıfajokat bevonzza a terület negatív sajátosságai, minısége, problémái (melyek mögött általában az ember áll). az embert az egyensúly felborulására, a táj elhanyagoltságára, a fajok össze-vissza telepítésének kockázataira.

25 Mi az, ami sokkal nagyobb kárt okoz az özönfajoknál a tájban? Klímaváltozás A természetes területek felszámolása A vegyszeres mezıgazdaság A nagy úthálózatok A vizek elvezetése Tehát a tájjal nem összhangban lévı gazdálkodás, és tájalakítás

26 Milyen jótékony hatásai vannak ezeknek a növényeknek? Egy tájban élı ember számára nincsenek értéktelen, káros gyomnövények, csak olyan növények, melyeknek nem ismeri az értékét. Hogyan illeszkednek be?

27 Ürömlevelő parlagfő: Parlaggá vált területeken talajvédı, szárazságtőrı, humuszképzı. Gyógynövény: parlagfő az allergia ellen. Vitamin tartalma immunrendszer erısítésre alkalmas. Az indiánoknál: sebek gyógyítására, rovarcsípésre, fızetét szemgyulladásra, bélgyulladásra, hasmenésre, székrekedésre, fejbır ápolásra, menstruációs panaszokra használták. Állítólag a szervezet ıssejt termelését is fokozza.

28 Amerikai karmazsinbogyó: Szárazságtőrı, ibolyásfekete, lédús bogyótermésének leve kitőnı étel- és italszínezı. Savas közegben piros, lúgos közegben kék. A friss gyökér és bogyó hánytató és hashajtó hatású. (a növény mérgezı anyagokat tartalmaz)

29 Kanadai és magas aranyvesszı: Zsenge levelei és virágzó hajtásai fızve ehetık. A magja levesek besőrítésére használható, de nagyon apró. Sárga festék is készült belıle. Nagyon jó mézelı. Kertészeti változatait dísznövénynek ültetik. Virágjából és/vagy leveleibıl tea készíthetı. Gyógynövény is. Vizelethajtó, húgyúti megbetegedésekre, vesekı vízlökés-terápiában. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, Ha a vesehomokra és -kıre hajlamos egyének rendszeresen isszák, csökkenti a kıképzıdés veszélyét. Szenvedı betegek kezelésének kiegészítıje. Vesegyulladás esetén hatásos, de vérnyomáscsökkentı hatása is ismert. Immunerısítı, teáját az influenza megelızésére, a gyermekek lázának csillapítására. Hasmenések megállítására, sebek és ekcéma kezelésére is használják. Gyakran szerepel a testsúlycsökkentı és salaktalanító teákban utóbbiak a reumás megbetegedések kezelésében, illetve a szervezet átmosásában kapnak szerepet. A fekete ribizli leveleivel együtt magas vérnyomás kezelésére.

30 Selyemkóró: Kiváló mézelı. Azonban a méheket károsítja. Kísérletek voltak gyapotszerő magszıreinek rosttartalmának és tejnedvek kaucsuktartalmának hasznosítására. Kardenolid vegyületei miatt gyógyszeripari felhasználására is kísérletek történtek. A selyemkóróhoz főzött remények végül nem teljesedtek be.

31 Japánkeserőfő: Étkezéshez fiatal "mandulaíző" hajtásai tavasszal ehetık fızve, mint a spárga. Savanykás ízők miatt felhasználhatók rebarbara helyett is: süteményben, gyümölcslevesben, lekvárban. Az idısebb hajtások és hajtásvégek is megfızhetık, enyhén rebarbarára emlékeztetık. Magja nyersen vagy fızve ehetı, bár nem túl szapora, hiszen elég apró. Lisztté ırölve levest lehet vele sőríteni és ízesíteni. Néha a gyökerét is fogyasztják. Gyógynövény hatását kutatják.

32 Gyalogakác: Vesszıi, fája fonott kerítéshez, tőzifaként, biomasszaként. Várostőrı díszcserje. Gyógynövényként: gyümölcse erısíti az immunrendszert, növeli az érrendszer ellenálló-képességét, javítja a szívmőködést. Kiváló mézelı. Virága közvetlen fogyasztásra, valamint ételek és italok ízesítésére is alkalmas.

33 Keskenylevelő ezüstfa: Szik- és homokfásításra, és rekultivációnál használták, bírja a magas talajvizet is. Dolomit és mészkıkopárokat is fásítanak vele. Várostőrı díszcserje. Nitrogénkötı, tápanyagokban gazdagítja a talajt. Bogyója szárítva, vagy nyersen teljesen megérve fogyasztható, a magja is megehetı a gyümölccsel. Hazájában még télire is elteszik. Leveseket is főszereznek vele, sörbetet is készítenek belıle. Állatoknak is táplálék.

34 Fehér akác: Rossz minıségő talaj erdısítése Rekultivációnál is használható Kiváló keményfa, építıipari fa Tőzifa Kiváló mézelı Várostőrı díszfa

35 Amerikai kıris: Várostőrı díszfa Bútoripari fa Rekultivációnál is használható Rekultivációnál is használható igénytelensége miatt.

36 Zöld juhar: Várostőrı díszfa, és rekultivációnál is használható. Vannak kertészeti változatok. Különleges mézet készítettek belıle. Fája csak ritkán ér el rönkméreteket, puha, szivacsos szerkezete miatt főtıértéke alacsony, viszont kiválóan faragható. Egykor oszlopok, kerítések, karók, ládák készítésére használták. A zöld juhar fájának nedve sok cukrot, a prériövezetben élı indiánok e nedvbıl még manapság is készítenek szirupot, de ez nem olyan édes, mint a cukorjuhar (ezüstjuhar) szirupja Valamint fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentı anyagot tartalmaz.

37 Bálványfa: Várostőrı díszfa Talajerózió ellen, és rekultivációnál használható. Jó mézelı és méhlegelı. Kis mennyiségben gyógynövény: a friss törzse és ágkérge, friss, virágos hajtása is felhasználható. Fıbb hatások: emésztésjavító, féregőzı, hashajtóhatású, bırirritáló. Szeszes készítményei hatékony étvágyfokozók. Homeopátiás készítményekben alkalmazzák, pl. súlyos fertızı betegségek és a garatkör nyirokrendszerében zajló krónikus fertızések kiegészítı kezelése céljára. A hagyományos kínai orvoslás alkalmazza mentális betegségek kezelésére, külsıleg tályogok gyógyítására és a viszketés megszüntetésére. A kéreg tinktúrájával sikeresen kezeltek asztmát, epilepsziát és szívpalpitációt.

38 !!!!!!! Pollenveszély!!!!!!!!

39 !!!!!!!! Jön a pollen!!!!!!!!!

40 Mi okozza az allergiát? Mire lehetünk allergiásak? Magyarországon 1.2 millió beteg. 12 milliárd Ft-ot költenek egy évben gyógyszer költségre. Orvosi kezelési költségre 12 milliárdot. A teljes egészségügyi kár milliárd Forint/év. A magyar lakosság százaléka allergiás Növekszik Generációról generációra csökken az ellenálló képesség

41 Mi vált ki allergiás tüneteket: Pollen (60 növény, nagy része ıshonos) Napallergia Háztartásban használt nem természetes anyagok és eszközök Gombaspóra Állatok (rovarcsípés, szır, toll, atka) Élelmiszer (kb 20 féle) Keresztallergiák

42 Az allergia bizonyított valódi okai! Helytelen szemléletmód, konfliktusok, lelki problémák, (ön)szeretet hiánya, önmegélés hiánya, elfojtott konfliktusok! Stresszes, aktivitásszegény életmód! Sterilizált környezet, elszigeteltség a természettıl! Immunrendszer gyengesége (túlérzékenysége)! Vegyi anyagok a háztartásban, mezıgazdaságban, élelmiszer elıállításban, gyógyszerek, antibiotikumok, oltások mellékhatásai (köztük az allergia tüneteit kezelı szerek, illetve a parlagfővet irtó gyomírtószerek, stb)! Légszennyezés! Elektroszmog! Tejfogyasztás! (Gyógyszerlobbi!)

43 Természetünk a természet.

44 Milyen megoldásnak van értelme? A fóbiát válasszuk, vagy a felülemelkedést? A tünetkezelést válasszuk, vagy az okszintő, gyökeres megoldást? Harcoljunk a természettel, vagy épp próbáljuk megérteni, az egyensúly újrateremtésére törekedni? Vagy az öncélú irtás, a bőnbakképzı győlölet, használati elvő környezetvédelem a célravezetıbb, és hitelesebb? Van erre kapacitás energia, és azt erre hatékonyabb fordítani? Mirıl ismerszik meg a helyes megoldás az életben?

45 Olyan megoldásra van szükség, mely nem a növényeket, állatokat, természeti lényeket tekinti ellenségnek! Hanem rendszerben gondolkodik, a problémára reflektál, és a helyes tájhasználattal a probléma gyökerét igyekszik kezelni fenntarthatóan!

46 A tájban élı ember elv: Öncélú irtás helyett használat! A régi ember, aki tájban élt, mindent meghagyó szemlélettel felhasznált valamire a környezetébıl. Együtt élt a tájjal, az élılényekkel, a fizikai dolgokkal, a jelenségekkel, a természet ritmusával és szellemiségével. A tájban élı ember odafigyelt a földre, jó gazdája volt, mővelte a természetet, feljebb emelte, kultúrával szellemibbé tette. Mindennek látta mindkét Mindennek látta mindkét oldalát, a fényes oldalát, és az árnyoldalát is. A problémában a lehetıséget látta meg. Stresszes, problémákkal terhelt modern életünkben pont ez a képesség hiányzik.

47 Hová kell a figyelmet helyezni? Tanulságok levonása, alkalmazása. Parlagfő kaszálásának jeles idıpontja a pollenszórás elıtt közvetlenül, amikor a porzós virágok után a levélhónaljakban a termıs virágkezdemények is kezdenek kifejlıdni. Július 30-ig hatékony elvégezni 2x. Idıbeni védekezés szükséges, nem amikor már tömegesen elterjedt! Ehhez viszont az kell, hogy a területnek legyen gazdája. Figyelje, annak alakulását, lássa az idıszerő fontos feladatokat! Legyen szó belterületrıl, mezırıl, erdırıl, gyümölcsösrıl, kertészetrıl, az megfigyelhetı, hogy elsısorban a gazdátlan területeken terjednek az invazív fajok, ahol nincs rendszeres odafigyelés, gondozás, mővelés, használat. Hazánkban jellemzı társulás számára szükséges ökológiai egyensúly helyreállítására törekedni (talajvízszint, állatállomány, tudatos gazdálkodás, stb.).

48 Hová kell a figyelmet helyezni? Természetvédelmi területekrıl direkt irtás, itt eleve nincs helye tájidegen növényeknek, és fajoknak, de itt sem öncélú irtásról van szó, hanem használatról. Mechanikus vagy kíméletes vegyszeres kezelés. Szerves, élı megoldás egyéb területeken. Az invazív fajokat úgy lehet gyengíteni, hogy a táj gondozásával, közösségi kezdeményezésekkel a felszedett, kivágott növényeket felhasználjuk. Ez közvetett irtás, de értelmesen integrálva egy rendszerbe. Ugyanakkor nem szabad abba a hibába esni, hogy úgy váltjuk le egy területrıl az úttörı tájidegen fajokat, hogy nem helyettesítjük ıket a táj helyreállítása érdekében ıshonos növényzettel. Továbbá ezeket a növényeket nem szabad telepíteni (Kivétel talán csak rekultivációnál, nagyon szélsıséges körülmények között.).

49 Vegyszerhasználat?

50 Vegyszerhasználat?

51 Vegyszerhasználat?

52 A tájban élı ember Gondozva használni, gazdája lenni.

53

54 A tájban élı ember

55 A tájban élı ember

56 Hogyan vehetünk részt egyénileg a megoldásban?

57 Köszönöm a figyelmet!

Özönnövények Beköszöntő

Özönnövények Beköszöntő Özönnövények Beköszöntő Az emberi tevékenység egyik egyre súlyosabb problémát okozó velejárója a különböző fajok véletlenszerű vagy szándékos telepítése. E tekintetben a nagy gyarmattartók jártak az élen,

Részletesebben

TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTİK

TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTİK TÁPLÁLKOZÁS Az egészséges élelmiszerek, ill. az egészség megırzését szolgáló ételek rendszeres fogyasztásánál beszélhetünk táplálkozásról. Mindannyian elgondolkodhatunk azon, hogy a saját táplálkozásunkra

Részletesebben

TEMESVÁRI GABRIELLA SZÉNANÁTHA ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT

TEMESVÁRI GABRIELLA SZÉNANÁTHA ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT TEMESVÁRI GABRIELLA SZÉNANÁTHA ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT 2002 TEMESVÁRI GABRIELLA Egészség-füzetek sorozat SZÉNANÁTHA ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT Szerkesztette, a borítót tervezte: Temesvári

Részletesebben

A 2009-2014 közötti idıszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014

A 2009-2014 közötti idıszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014 A 2009-2014 közötti idıszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014 BEVEZETÉS... 4 1. MAGYARORSZÁG TERMÉSZETI ÁLLAPOTA ÉS JÖVİKÉPE... 5 1.1

Részletesebben

Bolygatott élıhelyek állapotfelmérése a fenntartható mezıgazdaság és a biodiverzitás megırzése irányelveinek figyelembevételével

Bolygatott élıhelyek állapotfelmérése a fenntartható mezıgazdaság és a biodiverzitás megırzése irányelveinek figyelembevételével DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM MEZİGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NÖVÉNYTUDOMÁNYI INTÉZET INTERDISZCIPLINÁRIS AGRÁR- ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori Iskola vezetı: Prof. dr. Nagy János MTA

Részletesebben

Invazív fajok szerepe a biodiverzitás fennmaradásában

Invazív fajok szerepe a biodiverzitás fennmaradásában Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum Invazív fajok szerepe a biodiverzitás fennmaradásában SZAKDOLGOZAT Készítette: Iván Judit KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ

Részletesebben

Mit érdemes tudni a. Parlagfűről?

Mit érdemes tudni a. Parlagfűről? Mit érdemes tudni a Parlagfűről? 1 Tartalomjegyzék Előszó... 3 Az allergiáról általában... 4 Pollenszezonok és a leggyakoribb allergén növények... 7 A rettegett allergén: PARLAGFŰ:... 17 Érdekesség felsősöknek:

Részletesebben

A PARLAGFÛ. hatása, valamint az ellene való védekezés lehetôségei. Ismeretterjesztô óra felsô tagozatos diákok számára. Pedagógus oktatási segédlet

A PARLAGFÛ. hatása, valamint az ellene való védekezés lehetôségei. Ismeretterjesztô óra felsô tagozatos diákok számára. Pedagógus oktatási segédlet A PARLAGFÛ és a környezetre gyakorolt hatása, valamint az ellene való védekezés lehetôségei Ismeretterjesztô óra felsô tagozatos diákok számára Pedagógus oktatási segédlet Készítette: Földmûvelési és Vidékfejlesztési

Részletesebben

Kezelési terv. Zalaegerszeg város helyi természetvédelmi területeinek bıvítéséhez

Kezelési terv. Zalaegerszeg város helyi természetvédelmi területeinek bıvítéséhez Kezelési terv Zalaegerszeg város helyi természetvédelmi területeinek bıvítéséhez Készítette: Zöld Zala Természetvédı Egyesület 2010 1 Tartalomjegyzék Elızmények 3. 1. Parkerdı 4. 2. Bozsoki-domb (Mándi)

Részletesebben

A PARLAGFÛ. hatása, valamint az ellene való védekezés lehetôségei. Ismeretterjesztô óra felsô tagozatos diákok számára

A PARLAGFÛ. hatása, valamint az ellene való védekezés lehetôségei. Ismeretterjesztô óra felsô tagozatos diákok számára 1 A PARLAGFÛ és a környezetre gyakorolt hatása, valamint az ellene való védekezés lehetôségei Ismeretterjesztô óra felsô tagozatos diákok számára Készítette: Földmûvelési és Vidékfejlesztési Minisztérium,

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM a 139/2008. (X. 22.) FVM rendeletben meghatározott. an 20 Természetközeli gazdálkodás című képzéshez

KÉPZÉSI PROGRAM a 139/2008. (X. 22.) FVM rendeletben meghatározott. an 20 Természetközeli gazdálkodás című képzéshez KÉPZÉSI PROGRAM a 139/2008. (X. 22.) FVM rendeletben meghatározott an 20 Természetközeli gazdálkodás című képzéshez A képzési program kódszáma: an20 A képzési program megnevezése: Természetközeli gazdálkodás

Részletesebben

VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM

VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM Dr. Buzás Kálmán Dr. Budai Péter Horváth Adrienn BME Vízi Közmő és Környezetmérnöki Tanszék 2012 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A városi környezet jellemzıi, a város okozta környezeti

Részletesebben

Környezetvédelmi alapismeretek. 1. modul

Környezetvédelmi alapismeretek. 1. modul 9700 Szombathely Kisfaludy S. 57. T/F: 94/500-354, regiofokusz@limexnet.hu www.regiofokusz.hu Környezetvédelmi alapismeretek 1. modul készítette: Törneczi Arnold 1 Tartalomjegyzék 1. KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPISMERETEK...3

Részletesebben

Ételünk az életünk 1

Ételünk az életünk 1 Ételünk az életünk 1 Tartalomjegyzék ÉTELÜNK AZ ÉLETÜNK... 1 BANÁN... 3 BARNA RIZS - HÁNTOLATLAN RIZS... 3 BROKKOLI... 3 BÚZAKORPA... 3 CÉKLA... 3 CITROM... 3 CSERESZNYE... 4 DIÓ, MOGYORÓ... 4 EPER...

Részletesebben

Bevezetés a restaurációs ökológiába

Bevezetés a restaurációs ökológiába Bevezetés a restaurációs ökológiába SZIE Környezettudományi PhD kurzus anyaga, jegyzet 3. átdolgozott kiadás Török Katalin, Szitár Katalin, Szabó Rebeka és Mojzes Andrea 2011. május University of Wisconsin-Madison

Részletesebben

Természetvédelem és ökológiai gazdálkodás A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg Projekt címe: Környezettudatos kampány a magyar

Részletesebben

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája Bevezetés... 2 A biológiai sokféleségről szóló nemzetközi egyezmény haza

Részletesebben

KÖRNYEZETTAN SZAKKÉPZÉS 4. Dr. Németh Imre GYÓGYNÖVÉNYISMERET OKTATÁSI SEGÉDANYAG ESZTERHÁZY KÁROLY FİISKOLA KÖRNYEZETTUDOMÁNYI TANSZÉK EGER, 2007.

KÖRNYEZETTAN SZAKKÉPZÉS 4. Dr. Németh Imre GYÓGYNÖVÉNYISMERET OKTATÁSI SEGÉDANYAG ESZTERHÁZY KÁROLY FİISKOLA KÖRNYEZETTUDOMÁNYI TANSZÉK EGER, 2007. KÖRNYEZETTAN SZAKKÉPZÉS 4 Dr. Németh Imre GYÓGYNÖVÉNYISMERET OKTATÁSI SEGÉDANYAG ESZTERHÁZY KÁROLY FİISKOLA KÖRNYEZETTUDOMÁNYI TANSZÉK EGER, 2007. OKTATÁSI SEGÉDANYAGOK A KÖRNYEZETTAN SZAKKÉPZÉSHEZ Dr.

Részletesebben

ERDÉSZETI ÉS FAIPARI EGYETEM NÖVÉNYTANI TANSZÉK T I L I A. Szerkeszti: BARTHA DÉNES. Vol. II. ERDİÉLTETÉS. Írta: AGÓCS JÓZSEF MOLNÁR GÉZA SOPRON

ERDÉSZETI ÉS FAIPARI EGYETEM NÖVÉNYTANI TANSZÉK T I L I A. Szerkeszti: BARTHA DÉNES. Vol. II. ERDİÉLTETÉS. Írta: AGÓCS JÓZSEF MOLNÁR GÉZA SOPRON ERDÉSZETI ÉS FAIPARI EGYETEM NÖVÉNYTANI TANSZÉK T I L I A Szerkeszti: BARTHA DÉNES Vol. II. ERDİÉLTETÉS Írta: AGÓCS JÓZSEF MOLNÁR GÉZA SOPRON 1996 ERDÉSZETI ÉS FAIPARI EGYETEM NÖVÉNYTANI TANSZÉK T I L

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Települési Környezetvédelmi Programja (2008-2010)

Hajdúszoboszló Város Települési Környezetvédelmi Programja (2008-2010) Hajdúszoboszló Város Települési Környezetvédelmi Programja (2008-2010) I. BEVEZETÉS A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46.. (1) bekezdés b.) pontja a helyi önkormányzatok

Részletesebben

Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése

Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése K e r t é s z k e d j okosan Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése A projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg. KERTÉSZETI TANÁCSOK

Részletesebben

VERESEGYHÁZ VÁROS II. KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA (2009-2012) 2009. július hó. VTK Innosystem Kft.

VERESEGYHÁZ VÁROS II. KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA (2009-2012) 2009. július hó. VTK Innosystem Kft. VERESEGYHÁZ VÁROS II. KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA 2009-2012 VERESEGYHÁZ VÁROS II. KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA 2009-2012 2009. július hó 2 Tartalom 1. BEVEZETÉS (4) 1.1. Veresegyház Város I. Környezetvédelmi

Részletesebben

Szeretem a Smoothie-t!

Szeretem a Smoothie-t! Szeretem a Smoothie-t! Amit a turmixokról - mint élı, nyers táplálékokról - tudni érdemes - gyümölcs-, zöldség-, és zöld turmixok - Fotó, illusztráció, szöveg: Trencsényi Tibor, Vámosi Nóra Tördelés, borítóterv,

Részletesebben

Röszke füvészkertje. Gyógyító növények közvetlen környezetünkben

Röszke füvészkertje. Gyógyító növények közvetlen környezetünkben Röszke füvészkertje Gyógyító növények közvetlen környezetünkben 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16 17. 18. 19. 20. Röszke füvészkertje Gyógyító növények közvetlen környezetünkben 2012.

Részletesebben

A megújuló energiákhoz kapcsolódó vállalkozói-üzleti készségek fejlesztési lehetıségei a Kecskeméti Fıiskola Kertészeti Fıiskolai Karán

A megújuló energiákhoz kapcsolódó vállalkozói-üzleti készségek fejlesztési lehetıségei a Kecskeméti Fıiskola Kertészeti Fıiskolai Karán A megújuló energiákhoz kapcsolódó vállalkozói-üzleti készségek fejlesztési lehetıségei a Kecskeméti Fıiskola Kertészeti Fıiskolai Karán Dr. Hoyk Edit, Kecskeméti Fıiskola, Kertészeti Fıiskolai Kar A vállalkozói

Részletesebben

Tartalomjegyzék: 7. Zárásul... 41. Írta: Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu. 1.oldal

Tartalomjegyzék: 7. Zárásul... 41. Írta: Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu. 1.oldal Tartalomjegyzék: 1. Bevezetőnek... 2 2. Mi is a méz... 2 3. Okulásul egy kis történelem... 3 4. Miért egyek mézet?... 5 5. Különböző mézfajták jellemzői és hatásai... 7 Akácméz... 7 Aranyvessző (szolidágó)

Részletesebben

FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY

FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY FEKETE HARKÁLY TANÖSVÉNY az erdı beszél ahhoz, aki ismeri: jeleket ad, üzen, kitárja magát, csak meg kell érinteni. De ahhoz, hogy érthessük, ismernünk kell fáit, bokrait, füveit, virágait, gombáit, állatait

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS BÖRÖNDI-FÜLÖP NIKOLETTA KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS BÖRÖNDI-FÜLÖP NIKOLETTA KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS BÖRÖNDI-FÜLÖP NIKOLETTA KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR 2012 Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék A doktori iskola vezetıje: DR. UDOVECZ

Részletesebben

VITAMIN B-17 ANYAGCSERE-TERÁPIA K É Z I KÖ N Y V E. (fordítás angol nyelvrıl)

VITAMIN B-17 ANYAGCSERE-TERÁPIA K É Z I KÖ N Y V E. (fordítás angol nyelvrıl) VITAMIN B-17 ANYAGCSERE-TERÁPIA K É Z I KÖ N Y V E (fordítás angol nyelvrıl) Kiadta a Worldwithoutcancer Organisation UK. ( A Világ Rák Nélkül alapítvány, Egyesült Királyság ) Kérdéseivel forduljon a kiadóhoz

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI FELADATKIÍRÁS

SZAKDOLGOZATI FELADATKIÍRÁS MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZAKDOLGOZATI FELADATKIÍRÁS NÉV: SZOPKÓ CSABA ISTVÁN KÉPZÉS MEGNEVEZÉSE: MSC LEVELEZİ SZAK: VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS SZAKIRÁNY: TERMELÉS- ÉS SZOLGÁLTATÁSMENEDZSMENT ILLETÉKES

Részletesebben