3-4. ELŐSZÓ SZINOPSZIS 6-7. SZEREPLŐK A FILM KÉPEI, HANGULATAI SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ 17. CONTACTS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3-4. ELŐSZÓ SZINOPSZIS 6-7. SZEREPLŐK 8-13. 14. A FILM KÉPEI, HANGULATAI 15-16. SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ 17. CONTACTS"

Átírás

1

2 2 ELŐSZÓ SZINOPSZIS SZEREPLŐK CSELEKMÉNYVÁZLAT A FILM KÉPEI, HANGULATAI SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ CONTACTS

3 3 ELŐSZÓ Tolsztojnak nincs igaza amikor azt mondja, hogy "történetük csak a boldogtalan családoknak van", mert a filmbeli család viszonylag boldogan éldegélt itt Budapesten, de úgy gondolták, még boldogabbak akarnak lenni: elindulnak hát Amerikába, ahol a nagypapa él. Csakhogy ez már nem a telepesek kora, és nem is a politikai emigránsoké, ennél fogva azonnal fel kel ismerniük, hogy mostantól kizárólag önmagukra számíthatnak. A harmadik évezred hajnalán egy háromtagú magyar család elindul szerencsét próbálni. Ebben a fergeteges tempójú fekete komédiában nevetve, sírva nézzük a mi saját, szerethető hőseinket, amint nyelvtudás és helyismeret nélkül próbálják meghódítani Amerikát. Itthon hagyták a kudarcaikat, minden rossz emléküket, hogy egy tökéletesen működő világba érkezzenek meg a vágyaikkal, a reményeikkel. Talán csak egy nagy levegt kell venniük és tiszta lélekkel, tiszta lappal kezdhetnek új életet az Újvilágban. Kalandos útjukat szerelmek, csalódások, tragikomikus helyzetek kísérik, de a remény mindvégig velük marad: még a legelveszettebb pillanatokban is. Ez az utazás komoly próbatétel mindannyiuk számára. A helyszín a Nevadai sivatag közepe, a világ egyik leginkább ellentmondásos városa, Las Veagas. A kérdés az, hogy hőseink számára megtalálható -e a boldogság ebben a csodálatos metropoliszban, ebben a perfekt világban? Vajon mi kell ahhoz, hogy a magukfajta ember felismerje a lehetőségeit, a saját útját?

4 4 ELŐSZÓ (folytatás) Ez a film egy érzelmes, humoros, izgalmas road movie Las Vegasban. Senki sem tudja a történet elején, hogy meddig tart és hová vezet az út, amin ez a háromtagú család elindul. Éppen ez lehet a titka a sztorinak, ez lehet a sajátos stílusa a filmnek, hogy valódi kalandokra épül, hogy a jeleneteknek, a sorsoknak valóságos tétjük van. Legfőképpen pedig az, hogy ennek a filmnek a hősei közülünk kerülnek igazi, nagyszabású, sorsfordító helyzetekbe. Ebben a filmben sokat tanulnak a szereplők - elsősorban önmagukról, de Amerikáról is. Megismerik a boldogságnak, de a boldogtalanságnak is egy más minőségét. Felmérik a saját erejüket és sorsszerõ, talán előre elrendelt találkozásokat élnek át. Szereplőink megtapasztalják, hogy nincsenek áthidalhatatlan távolságok emberek és világok között és saját bőrükön élik át Amerika egyik legfontosabb "üzenetét": ha van benned erő, akkor megtalálod, hogy hol vagy a legtöbb, hol vagy a legszabadabb. Azt is megtanulják, hogy nem "amerikai álom " van, hanem a saját belső álmainkat, az önmagunkról szóló álmokat kell megpróbálnunk megvalósítani. Ez a történet remény a szereplőknek, hogy a vágyaik teljesülnek. Remény a nézőknek, hogy végre magukra ismerhetnek, szórakozhatnak és gondolkozhatnak. A GETNO egy olyan film, ami magyar szemmel mutatja be Amerikát és amerikai szemmel figyel minket, akik több, mint egy évszázada, szüntelenül arra vágyunk, hogy egyszer mi is szerencsét próbáljunk túl az Óperencián

5 5 SZINOPSZIS A cím - GETNO - ilyen magyarosan írva is a Rolling Stones dalát idézi fel. " I Can't Get No Satisfaction". A történet egy magyar családról szól, akik a megváltozott gazdasági-társadalmi körülményekhez nem tudnak alkalmazkodni, nem értik az idők szavát, úgy érzik, ez a vad világ, ami itthon kialakult, ez a létbizonytalanság meghaladja teherbírásukat, és nekivágnak az Újvilágnak. Az elgondolásuk életük legnagyobb kalandjáról annyi: egy annyira gazdag ország számára, mint az USA, nem lehet probléma plusz három fő. A "teljesítmény és tehetség Mekkájába" igyekvő szereplőink mindenféle kreativitás nélkül kísérelnek meg a legjobb minőségű életkörülményekből részesedni. Túl késői hódítók, akik későn döbbenek rá, hogy Amerikát sem nekik találták föl, már ott sem "minden fillérek". A történet ugyanakkor talán arra is alkalmas, hogy önértékelési-önismereti kérdésekkel kényszerüljünk szembenézni. Ez a film ugyanis- egy fekete komédia keretében - a kielégületlenség és a boldog-talanság kérdéseivel kíván szembenézni. Ez a film ugyanakkor az örök, reménytelen vágyakozás filmje is. Természetesen ennek a filmnek a hősei nagyon is szerethető figurák, mert a szánalmas, kicsinyes vágyaik ugyanakkor végtelenül emberiek és ismerősek. Nem kíván ez a film fölöttük ítéletet mondani. Túl könnyű lenne rajtuk elverni a port, mintha csak ők lennének felelősek a hisztérikusan felkorbácsolt világméretű szerzési vágyak miatt. Olyan filmet szeretnék csinálni ebből a történetből, amiben magunkra ismerhetünk. Láthatjuk magunkat azokban a "kevéssé emelkedett" pillanatainkban is. Legyen elég bátorságunk és humorérzékünk, hogy szembenézzünk a kapzsiságunkkal, a gyarlóságunkkal, a rossz döntéseinkkel. Hangvételét, stílusát tekintve olyan filmet képzelek, amelyben a megható és röhejes motívumok keverednek finom részlet megfigyelésekkel, míg aztán a történet fordulópontjai egyre feszesebbé, egyre izgalmasabbá változtatják a film atmoszféráját.

6 6 SZEREPLŐK JANCSI 45 éves autószerelő, Budapesti lakos. Igazából beatzenész szeretett volna lenni egész életében, vagy esetleg gazdag ember. Mostanáig azonban ez nem sikerült, bár a piros gitárja megvan még. És megmaradt a nagy lelke. Igazi "palimadár" típus. Külsejére leginkább a "nagy mackó" megjelölés illik. ÉVA 40 éves, általános iskolai énektanár. Szelíd, szótlan, alapvetően kedves nő. Fiatalabb korában jól nézhetett ki, mára azonban ráült az arcára valami enyhe szomorúság. Állandó hallgatása inkább titokzatossá teszi. Juli mélyre ásta magában a vágyait. Ma már inkább a férjét követi a különféle kalandokban.. SZANDI 19 éves, helyes, csinos lány. Zenei szakközépben végzett, még nem döntötte el, hogy zongoraművész, vagy popzenész legyen -e. Lakótelepi szerelme egy csúnyácska fiú, akitől nagyon nehezen válik el. Korának megfelelően erős kritikai érzéke és kissé sprőd stílusa van. JENŐ 70 éves, köpcös és erőszakos ember. Egy roncstelepe van Las Vegas külvárosában. JENŐ azt hiszi magáról, hogy meggyőződéses rasszista, holott ideológiája a frusztrált és kissé ostoba emberekre jellemzően nagyon ingatag. JENŐ folyton beszél és többnyire hatalmas közhelyeket mond, ennek ellenére érezhető, hogy alapvetően nem rossz ember, csak elviselhetetlen. Máig nem döntötte el, hogy amerikai, vagy magyar emberként szeretne -e élni. TERI JENŐ második felesége közötti, deklasszált, még mindig nagyon dekoratív nő, aki autóbalesetben elvesztette a látását. Korábban nagy életet élhetett, legalábbis erről szólnak a saját Hollywoodi legendái. Magáévá tette JENŐ ostoba rasszizmusát, de nála is érezhető, hogy bármikor lehetne egy szerethető ember.

7 7 SZEREPLŐK (folytatás) TYRON 30 éves afro-amerikai zenész, "művészi pályája" elején. Addig is utcai zenész. Fennmaradó idejében egy nonstop netcaféban dolgozik. Könnyen barátkozós, nyitott gondolkodású, amolyan "helyes pasi". Szemüveges, afro frizurás, szakállas. Egy ittmaradt hippi és egy intellektuel charmeur keveréke. Dr. TAKÁCS milliomos fogorvos. Jó külsejű, amolyan "semmi különös" fazon. JENŐvel javíttatja a ház körüli dolgokat. LESLIE TAKÁCS fia 20 éves, extrém- túlsúlyos, enyhe fokú szellemi fogyatékos, nagyon kedves, helyes arcú fiú. SZANDI lelkes tanítványa és hűséges követője.

8 8 CSELEKMÉNYVÁZLAT Az úgy volt, hogy valamikor a hetvenes években a nagypapa - JENŐ - kiment Amerikába egy hétre. Akkor 45 éves volt. "Szerencséjére" azonban egy autó elütötte, így a biztosítási pénzből JENŐ új életet kezdhetett egy kisvárosban, valahol Las Vegas külvárosában. Kintmaradt. Disszidált. "Becsekkoltam" - ma már így mondja JENŐ. Még a kórházban megtetszett neki egy magyar nő - TERI - akivel hasonló dolog történt, de Ő sajnos megvakult. Ettől eltekintve jól megvannak. Huszonöt évvel később JENŐ még mindig még mindig TERI-vel él, amikor elfogja egy érzés: mostmár jó lenne látni a fiát -JANCSIt - így harminc év után. JANCSI most szintén 45 éves, a felesége - JULI- 40 éves, a kislányuk - SZANDI - éppen 20 éves. Jancsiék annyira örülnek a meghívásnak, hogy mindjárt el is adják a gazdagréti lakásukat: inkább Amerikában akarnak élni mostantól. Csak SZANDI szomorú emiatt. Ez a film egy örökké vesztes magyar család "amerikai" tragikomédiája. JANCSI, JULI és SZANDI abban reménykednek, hogy az a "nagy pénz" az "insuransztól" megvan még. Elképzelik az életüket Las Vegasban. Karácsonykor indulnak el. És összepakolnak örökre, elbúcsúznak ettől a nyomorult kis lakástól, és kint felejtik a repülőtéri parkoló melletti erdőben ezt a szánalmas, Ősrégi autót is, gudbáj! Hát ennyi... Ennyi éppen elég volt! Vagy ahogyan az egyhetes családi nyelvtanfolyam után JANCSI megfogalmazza: "Family very happy, going to America!" JULI, JANCSI és SZANDI tehát elindulnak az Óperencián túlra. Talán kicsit későn jött nekik ez a nagy lehetőség, de szinte azonnal, gondolkodás nélkül kiszállnak az eddigi életükből, és felpattannak a repülőre. A remény hajtja őket, hogy Nevadában rájuk is süt majd a nap. Az első csalódás a megérkezés után éri a családot, mikor útban hazafelé a repülőtérről, elhajtanak a csodálatos fényekben tündöklő Las Vegas mellett, és még olyan sokáig autóznak, hogy már semerre sem látnak fényeket. Még magyar szemmel nézve is egy rossz külvárosnak tõnik az a néptelen, kivilágítatlan hely, ahová megérkeznek.

9 9 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) Az első napok egész jól telnek JENŐ sivatag széli házában. Las Vegasban még utókará-csonyi hangulat van, koranyári időjárás. JANCSIék hamarosan munkába állnak JENŐ roncstelepén, ami azzal is jár, hogy kisteherautóval járva a várost, összeszedik a kidobott háztartási gépeket és lemossák, kipofozzák Őket. SZANDInank súlyos lelki válságot okoz, hogy a lakótelepen hagyott szerelmével hogyan próbálja meg fenntartani ezt a távkapcsolatot. JENŐék kertjében hétvégeken műanyag medencében fürdőznek és hülyéskednek, amikor megjelenik TAKÁCS doki és a fia, akire SZANDI különösen mély benyomást tesz. JENŐ és TERI las vegasi városnézésre, nagy vacsorára viszik a fiatalokat, de lassan már érezhetővé válik, hogy JENŐ -a magáról gyártott legenda ellenére - az itteni lét peremvidékén él. JENŐnek állandósultak a problémái azokkal, akik szerinte nem jogosan tartózkodnak Amerikában. JANCSInak megveszik az első kisteher-autót, amivel hasonlóan jól lehet roncsokat szállítani. Az öt tagú család még hetek múlva is együtt lakik egy nem túl tágas házban. Előre érezhetőek kisebb feszültség források. JANCSI és SZANDI vidáman dolgoznak a város különböző pontjain. Jól halad a munka. TAKÁCSék milliomos házában SZANDI megtartja az első bemutatkozó házi koncertjét, s ezután beáll egyéni zongoratanárnak LESLIE mellé, aminek a szülők szerint főleg terápiás okai lennének. Egy hónap elteltével JULI és JANCSI megpróbálják összegezni, hogy megérte -e kijönni, de a beszélgetést félbeszakítja egy kutya, aki a sivatag mélyéről érkezik az út felé. JENŐéknél azonban nem maradhat a kutya, így másnap a család külön lakást bérel a kutyával együtt.

10 10 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) SZANDI egy McDonald's-ban dolgozik és még mindig az Ő Tibi nevű, lakótelepi szerelme miatt szomorú. Tibi szerelmes üzeneteket küld neki otthoról. JULI egy casinoban dolgozik takarítónőként. Kedves mexikói kolléganőkkel ismerkedik meg, akik szülinapi bulira hívják. JULInak feltűnik egy INDIÁN krupié, akin többször is rajta felejti a szemét. JANCSI füvet nyír TAKÁCSék hatalmas kertjében, miközben SZANDI a házban zongoraleckét ad LESLIEnek. LESLIE egyre lelkesebben tanul, mert kisfiús rajongása SZANDI iránt erre készteti. TERI délutánonként 5 órai teára és egy kis táncra mindig elmegy a Vakok Klubjába, ahol rendszerint egy DÉLCEG Úrral táncol. SZANDI egy netcaféban ül, ahol budapesti webkameraképeket néz. Megbeszélték TIBI-vel, hogy ezen keresztül legalább láthatják is egymást. Ebben a netcaféban dolgozik egy fekete fiatalember, TYRON, aki néha technikai segítséget ad SZANDInak a netezéshez. TIBI hatalmas szívet rajzol a Liszt Ferenc tér aszfaltjára. SZANDI erős nosztalgiával és fájó hiányérzettel nézi a képeket és TIBIt. JANCSI és SZANDI a Mc Donald's mögött próbálnak lelket önteni egymásba, hogy ezeket a nehéz napokat majd vidám és boldog időszak követi. TYRON utcai zenészként dolgozik a Stripen. Gitározik és énekel, de sokat nem keres. Innen dolgozni megy a netcaféba, ahol ismét SZANDIt látjuk a gép előtt. Most intim helyzetekben mutatják magukat egymásnak TIBIvel. LESLIE zongoraórája után SZANDI biciklire pattan és rohan a netcaféba. Élő közvetítésben szakítanak TIBIvel, miután SZANDI is meggyőződhetett arról, hogy TIBI más lánnyal csókolózik a Lánchídon. SZANDI sírva távozik, de TYRON utánamegy és megpróbálja felvidítani. Elkíséri egy darabig. SZANDI meglátogatja JULIt a casinoban. Rulettezés közben SZANDI magára veszi az INDIÁN "nyomulását". JULI nem avatja be a titokba. JENŐék házában családi vacsora van. Poharazgatás közben beállít SZANDI és TYRON. JENŐ nem tud megszólalni, TERI viszont kissé kapatosan táncol TYRONnal, akiről azt hiszi, hogy magyar fiú.

11 11 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI tetőt javít TAKÁCS házában és egy rossz mozdulat miatt lezuhan. LESLIE szalad ki érte és mentőt hív. JANCSI térdműtéte közben komplikáció lép fel, ami majdnem az életébe kerül. Végül megmentik, de tolószékbe kényszerül. JENŐ vigasztalni próbálja a fiát, nem sok sikerrel. SZANDI és TYRON találkozik TERIVEL, hogy a kutyát kölcsönadják neki, vakvezetőnek. Eközben TERI -nem tudván, hogy TYRON is jelen van - kifejti fajvédő filozófiáját és arra kéri SZANDIt, hogy értse meg a nagyapját, ha nem szívesen lát feketéket a házában. SZANDI és TYRON végül otthagyják TERIt. JANCSI és TYRON haverkodnak, beszélgetnek. TYRON lefordítja JANCSInak a zöld kártyával kapcsolatos hivatalos levelet. JANCSI boldog és örömében legszívesebben hozzáadná a lányát TYRONhoz. Megajándékozza Tyront egy szép matyó inggel. Iszogatnak, zenélgetnek. JULI és JANCSI a biztosító irodájában megtudják, hogy tízszer akkora kártérítést kaphatnak, mint remélték. Hamarosan 150 ezer dollárt kapnak TERI igyekszik megtanítani a kutyát, hogyan kéne vakvezetőként működnie, de nem nagyon sikerül. Egyelőre -fordított szereposztásban- TERI mondja meg a kutyának, hogy mikor lehet átmenni a zebrán. SZANDI és TYRON beszöknek TAKÁCSék kertjébe és a medencében éjszakai fürdőzést csapnak, amibe később LESLIE is beszáll, majd együtt elmennek autózni és bulizni. LESLIE hihetetlenül boldog, hogy a tanítónénije közelében lehet. JENŐ és JANCSI a teherautóval lomtalanítanak. Egyszercsak intim helyzetben veszik észre JULIT és az INDIÁNt egy padon. JENŐ megpróbálja elterelni JANCSI figyelmét az ügyről. JANCSI megint TAKÁCSék kertjében festeget. Tolószékéből nem éri el a magasabb pontokat, ezért fel kell állnia. Így dolgozik tovább, amikor a biztosító nyomozója titokban video felvételt készít róla. A felvételen úgy tõnik, mintha JANCSI teljesen egészséges lenne. JULI és SZANDI egy kozmetikai szalonban tetováltaják magukat és beszélgetnek, mint a barátnők.

12 12 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI és TYRON a Stripen zenélnek. Jazzt, magyar dalokat és a Getno-t játsszák. JANCSI a tolószékben ülve gitározik. Rengeteg pénzt keresnek. JANCSI nem fogadja el, hogy felezzenek, mert már várja a "nagy pénzt" és készül az új munkájára: gyémánt-ügynök szeretne lenni. A legnagyobb örömbe az ügyvéd telefonja zavar be. Üvölt. A biztosító nem fizet egy fillért sem, mert JANCSIt biztosítási csaláson érték. JANCSI bemegy JULIhoz a casinoba, hogy megbeszéljék ezt a tragikus helyzetet. Szóba kerül az is, hogy JULIval történik valami, de JULI azt mondja, hogy az nem fontos. Nagy a baj, mert tartalékaik nincsenek és már csak két hónapig tudnak lakbért fizetni. JANCSI fél. JULI retteg. JANCSI meglátogatja TAKÁCSot, aki igyekszik őt lenyugtatni. Segíteni próbál valahogy Egy JANCSI számára még ismeretlen ügyről beszél, amiből talán jutna valami kis kárpótlás a történtek miatt. JANCSI hazafelé menet az autójában telefont kap, amit előbb TAKÁCS telefonjának hisz, majd később kiderül, hogy a kórházból hívják: SZANDI autóbalesetben súlyosan megsérült. A kórházban JULI az intenzív szoba előtt ül, távolabb TYRON és LESLIE izgulnak. JANCSI egy pillanatra bemegy SZANDIhoz, hogy lelket öntsön belé. JANCSI egy játékboltban géppisztoly-hasonmást és álarcokat vesz. Egy sivatagi úton megy az autóban JANCSI és TYRON. Egy piros autót követnek. Amikor egy benzinkútnál megáll, JANCSI félig leereszti a piros autó kerekét, majd mikor egy néptelen útszakaszon a piros autó félreáll, JANCSI álarcban és játék géppisztollyal az autó elé áll. Közli, hogy a TAKÁCStól kölcsönkért pénzért jött, mert a határidő régen lejárt. A pénzbehajtási kísérlet rosszul sikerül, mert kiderül, hogy az adós egy rendőr.

13 13 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI elhatározza, hogy menekülni fog, de azonnal repülőjegyre lenne szüksége. A bankkártyáján már csak 150 dollár van. TYRON ad még neki 250-et, de még így is hiányzik egy ezres. JANCSI elbúcsúzik TYRONtól és megpróbálja kifosztani az ATM gépet, de ez azzal végződik, hogy a biztonsági kamera végig rögzíti, amint teherautójával el akarja vontatni az automatát. Amikor ezt JANCSI felfogja, teherautóját, tolókocsiját hátrahagyva taxival lelép a helyszínről. JENŐhöz megy, hogy ezer dollárt kérjen repülőjegyre, de JENŐ segítség helyett megint szónokolni kezd. JANCSI elmondja, hogy még az esti géppel mennie kell, mert holnap börtönbe kerülhet. JENŐ nem ad pénzt, így JANCSI elmegy. JANCSI és JENŐ Budapesten, a reptér melletti kiserdőben megtalálják a gazzal sűrűn benőtt, fél éve otthagyott autót. Gyönyörõ délutáni napsütésben autóznak Budapesten és közben JENŐ bíztató szavait halljuk, melyek éppen az ellenkezőjéről szólnak, mint korábban, tehát hogy Európában kell élni, nem máshol. A lényeg azonban az, hogy élni kell. Itt, vagy ott, de folytatni kell. És ezt a szemléletet JENŐ nagyon határozottan képviseli. Hogy ez amerikai, vagy magyar életfelfogás -e? Netán valami más? - majd eldönti a néző. Taxival megy a repülőtérre, útközben telefonon elbúcsúzik JULItól, de semmit nem mond el neki arról, ami történt. JULI izgatottan elindul a repülőtérre. A repülőtéren JANCSIt egy kifizetett jegy várja, amivel felszáll a gépre. JULI ekkor érkezik meg, így nem találkozhatnak. A gépen, a JANCSI mögötti ülésen feltűnik JENŐ, amint hamiskásan mosolyog

14 14 A FILM KÉPEI, HANGULATAI Cassavetes: New York árnyai című filmjét látom magam előtt, mióta ezen a filmen dolgozom. A nyers képi fogalmazás, a helyenként improvizatív színészi játék, a jelenetezés szabadsága, az egész film dinamizmusa pontosan úgy alakítja a formát, ahogy azt a történet megkívánja. Hiszek abban, hogy a dokumentumfilmes felvételi módszerek, ugyanakkor az előre végiggondolt képi világ és a színészekkel elpróbált jelenetek egy hatásában erős és friss filmet hozhatnak létre. A film képi világát alapvetően határozzák meg azok a tájak, helyszínek, ahol ezt a történetet előadjuk. A sztori lényegéhez tartozik a szereplők csalódása, mert ők metropoliszra, nagyvilági életre számítottak, és arra, hogy kolbászból van a kerítés Ehelyett szembetalálkoznak a kisvárosi és unalmas Amerikával és ennek a csalódásokkal terhes találkozásnak kell megjelennie a képeken is. Ebben az értelemben egy kissé szokatlan, talán újszerű Amerika-képet mutatunk be, mégpedig egy jellegzetes, Közép-európai nézőpontból. A motívumoknak, a képeknek, a plánozásnak, végig azt az élményt kell ábrázolniuk, ahogy szereplőink az amerikai álmot keresik. A forgatás speciális, dokumentumfilmszerű megszervezése, a kamera nyitott szeme, a néhol improvizatív jelenetezés mind-mind a lényegét szeretné kifejezni a Kelet-Nyugat találkozásnak, és a szereplők által átélt kultúrsokknak.

15 15 SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ Salamon András (1956, Budapest) Filmrendezõ és forgatókönyvíró. A Színház -és Filmmûvészeti Egyetem tanára. A Filmmûvészek Szövetségének vezetõségi tagja. Játékfilmeket, dokumentumfilmeket és televíziós filmeket készít. Hat éves korától gyermekszínész különbözõ magyar játékfilmekben A Színház -és Filmmûvészeti Egyetemen filmrendezést tanít 13 részes dokumentumfilm sorozatot rendez a TV 2 felkérésére Dokumentumfilm: "A kommunizmus ígérete" 2001 Dokumentumfilm: "Elveszett család " 2000 Rendezõi -és forgatókönyvírói munkáiért Balázs Béla díjat kap Dokumentumfilm: "Jonuc és a koldusmaffia" díjak: 31. Magyar Filmszemle - Rendezõi díj Dubrovnik - Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál - 2. díj 1999 Játékfilm, saját írása alapján: "Közel a szerelemhez" külföldi mozibemutató: Fine Arts' Cinema, San Francisco díjak: Pescara - Legjobb film Cottbus - Nemzetközi filmkritikusok Fipresci díja Anger - Legjobb nõi alakítás 30. Magyar Filmszemle - Legjobb forgatókönyv Kamera Hungária - Legjobb operatõr Riga - Legjobb rendezés Magyar Filmkritikusok díja - Legjobb fiatal színész 1998 Dokumentumfilm: "Városlakók" díjak: 29. Magyar Filmszemle - Rendezõi -és operatõri díj - részt vesz a Sundance Alapítvány elsõ Közép Európai Forgatókönyvírói Mûhelyén 1997 Az ELTE Szociológiai Tanszékén dokumentumfilmezést tanít Dokumentumfilm: "Huttyán" díjak: 28. Magyar Filmszemle - Legjobb film Autonómia Alapítvány - Tolerancia díj

16 16 SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ(folytatás) 1996 Megjelenik elsõ kötete: "A kutyák nem felejtenek" díjak: Bródy Sándor díj - Legjobb elsõ könyv 1994 Dokumentumfilm: "Koldusgyerekek" díjak: Autonómia Alapítvány - Tolerancia díj mintegy 20 dokumentumfilmet készít a Magyar Televízió felkérésére 1991 Játékfilm saját írása alapján - "Zsötem" külföldi eladások: Szlovénia, Korea, Bulgária, Szlovákia, Románia díjak: - Magyar Filmkritikusok - Legjobb elsõ film díja - Magyar Filmkritikusok - Legjobb férfi alakítás díja 1989 Játékfilm forgatókönyv és társrendezés - "Itt a szabadság!" (r.: Vajda Péter) külföldi eladások: Belgium, Brazilia, Hollandi 1987 Játékfilm forgatókönyv társíró - "Meteo" (r.: Monory M. András) 1986 Rendezõasszisztens játékfilmekben (többek között Sándor Pál, Zolnay Pál, Xantus János munkatársa) 1981 Színház -és Filmmûvészeti Fõiskola kameraman szak 1966-tól több magyar játékfilmben szerepel. Dolgozik Sándor Pállal, Herskó Jánossal, Fazekas Lajossal..

17 17 CONTACTS rendező: Salamon András gyártásvezetõ: Bódis Gábor producer asszisztens: Naszódi Katalin producerek: Hollósi G. Zsuzsanna, Varga Gábor tel.: fax: web:

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között? Ha egy ilyen típusú lakótelepen tölti mindennapjait, kint is és bent is egyaránt panelfalakba ütközik az ember.

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány Mottó LÁTNI ÉS HALLANI azt, ami bennem van, és nem azt, aminek lennie kellene; ELMONDANI azt, ami érzek

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN

Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN FERRI-PISANI A szerelem Amerikában Regény 2011 fordította Dénes Zsófia Fapadoskonyv.hu Kft. Dénes Zsófia jogutódja I. A félig nyitott kapu Az átkelés utolsó napjaiban

Részletesebben

GAZEMBEREK A 11/G DIÁKNAPI ÚJSÁGJA

GAZEMBEREK A 11/G DIÁKNAPI ÚJSÁGJA GAZEMBEREK A 11/G DIÁKNAPI ÚJSÁGJA A TARTALOMBÓL: OSZTÁLYUNK BEMUTATKOZÁSA KVÍZ KÉPEK MINDENNAPJAINKBÓL GONOSZKÓP PROGRAMJAINK 2016. ÉV I. ÉVFOLYAM, I. SZÁM RÓLUNK... Osztályunk a 11/G, szakma után itt

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Nagyon örülök! (Feladatlap)

Nagyon örülök! (Feladatlap) Damian Kaleta PhD hallgató, Varsói Tudományegyetem, Magyar Tanszék Nagyon örülök! (Feladatlap) Célcsoport: magyarul tanuló külföldiek (kezdő csoport) Téma besorolás: - műveltségterület idegen nyelvi kultúra

Részletesebben

ISSN Konkoly-Thege pp György: Elektronikus zenei sivatagi fesztivál ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN.

ISSN Konkoly-Thege pp György: Elektronikus zenei sivatagi fesztivál ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN. terepbeszámoló ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN ÍRTA ÉS FÉNYKÉPEZTE: KONKOLY-THEGE GYÖRGY Jártam már Tunéziában, de az egy teljesen szokványos bár szép Tunisz-Hammamet- Monastir és környéke

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Hector közelebb jut a boldogsághoz

Hector közelebb jut a boldogsághoz Hector közelebb jut a boldogsághoz Édouard a vacsora végeztével nagyon elégedettnek tûnt, de nem érte be ennyivel, ragaszkodott hozzá, hogy átmenjenek még egy másik helyre. Azt akarom, hogy megismerd Kínát!

Részletesebben

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella Legyetek nők, ha tudtok (Részlet) A szerelem misztérium a szex-szenvedély is az arról van szó mi férfiak, férfiak maradjunk, és nők a nők szabadok,

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

Give Ez történet Hollywoodban VIII. 5/5

Give Ez történet Hollywoodban VIII. 5/5 2009 július 04. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A héten rácsodálkozhatunk arra, hogy A bukottak mennyit is kaszálták, írunk arról is,

Részletesebben

Szegény Balkán. Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor

Szegény Balkán. Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor Szegény Balkán Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor Hamar feldereng az érzés az emberben, hogy átverték. Kezdetben akarja hinni, hogy ez más lesz, aztán jön a pofon. Pedig még a plakáton is fegyverek

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

L u c a D i F u l v i o ALMOʍ ʍANDAʎA

L u c a D i F u l v i o ALMOʍ ʍANDAʎA Luca Di Fulvio ALMO ANDA A Cetta és fia, Christmas Olaszországból menekült az erőszak és a viszontagságok elől Amerikába, a remények országába. A nő egyetlen vágya, hogy a kisfia igazi amerikai legyen:

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

A kapj el, ha tudsz igaz története

A kapj el, ha tudsz igaz története A kapj el, ha tudsz igaz története massyy 2015. augusztus 10. 14:39 Mindig nagy szó, ha az emberről még életében filmet forgatnak. És, hogy mindezt az alapján, amit 21 éves koráig vitt véghez, egészen

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Javaslat a moziüzemeltetés és filmforgalmazás támogatási rendszerének továbbfejlesztésére - vitaanyag -

Javaslat a moziüzemeltetés és filmforgalmazás támogatási rendszerének továbbfejlesztésére - vitaanyag - Javaslat a moziüzemeltetés és filmforgalmazás támogatási rendszerének továbbfejlesztésére - vitaanyag - Jelen anyag célja, hogy felvázoljuk a moziüzemeltetési és filmforgalmazási struktúra, valamint támogatási

Részletesebben

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is!

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is! Bár mindannyiunk számára kicsit mást jelent a boldogság, mégis azt kutatjuk minden pillanatban, és ha elértük, szeretnénk megtartani. Néha egy apró dolog is elég ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat:

Részletesebben

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft 2011_ 11, 12 k o r t á r s m ű v é s z e t i f o l y ó i r a t B u d a p e s t ISSN 1216-8890 1080 Ft Kifordulok önmagamba val beszélget Schmal Róza Schmal Róza: A festményeidhez különböző irányokból lehet

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 21 / 2009. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. március 18-án 17 00 órai kezdettel az Önkormányzat Ideiglenes Polgármesteri Hivatalának tanácstermében tartott

Részletesebben

A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái Üdvözlet Denver-ből. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván Norbi, Rachel, Josiah, Joshi és Anna. Röviden szeretnék beszámolni hogy mi is

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Horváth István polgármester Pályzati felhívás BURSA HUNGARICA ösztöndíjra A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében új pályázati

Részletesebben

Fotó: Komjáthy Máté Uránszív - Főszerepben a város! - FESZTáv - Szakács Hajnalka

Fotó: Komjáthy Máté Uránszív - Főszerepben a város! - FESZTáv - Szakács Hajnalka Pécsi forma Fotó: Komjáthy Máté - Szakács Hajnalka Öt nap próba és egy felkészítő workshop után bemutatták a Független Előadó-művészeti Szövetség, kizárólag a FESZTáv-ra készített, pécsiekkel készült,

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Megmenteni a világot

Megmenteni a világot Megmenteni a világot Kisfilm forgatókönyv Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Ne lődd le a hírvivőt...2 Nem minden az, aminek elsőre látszik...2 Megmenteni a világot...3 Mi a fene???...4 A világ bajai...4 Ökológiai

Részletesebben

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 2 Információk: és esküvője év hó -n Helyszín: Telepítés: -tól -ig (kb 2 óra időtartam) Násznép érkezik: Műsor kezdés várhatóan: órakor Időtartam: kb 8 perc

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. június 22-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv T a r t a l o m : Jegyzőkönyv Jelenléti ív Mellékletek Határozat száma 58/2015.(VI.03.)

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben.

Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben. Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben. Élmények Minden ember számára fontosak az élmények, ahogy Önnek is, hiszen egy jó élmény örök

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111 TARTALOM Köszönetnyilvánítás 7 Előszó 9 Bevezetés (később nem ismétlődő információk) 11 I. Csajozás, avagy ismerkedési és hódítási alapismeretek 19 I.1. Belső világod 20 I. 1. A. Küzdd le a félelmeidet!

Részletesebben

Valentin napi könyv- és filmajánló

Valentin napi könyv- és filmajánló Valentin napi könyv- és filmajánló Az 5 legkeresettebb romantikus olvasmány és film a Békés Megyei Könyvtárban Könyvek 1. Nicholas Sparks: Vissza hozzád Nicholas Sparks (Menedék, Szerencsecsillag) legújabb

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

ZÁHONYI VASUTAS. VIII. évfolyam, 50. szám július 01.

ZÁHONYI VASUTAS. VIII. évfolyam, 50. szám július 01. ZÁHONYI VASUTAS VIII. évfolyam, 50. szám 2019. július 01. Kétarcúságom titka A Janus-arcú ember mai jelentése hosszú utat tett meg. Egykor a kezdet és a vég védőszelleme volt Rómában, egy időben még az

Részletesebben

Bevezetés. MV szerelem 135x200 208(6) press.indd 11

Bevezetés. MV szerelem 135x200 208(6) press.indd 11 Bevezetés Az A férfiak a Marsról, a nôk a Vénuszról jöttek címû könyv szerzôjeként gyakran hallok sikeres szerelmi történeteket egyes emberektôl vagy éppen szerelmespároktól. Gyakorlatilag szinte egyetlen

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 231-232 T á r g y s o r o z

Részletesebben

_,1111 _1111 11111. Írásbelikérdés. Dr. Schmitt Pá l az Országgyűlés elnöke részére. Helyben. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr!

_,1111 _1111 11111. Írásbelikérdés. Dr. Schmitt Pá l az Országgyűlés elnöke részére. Helyben. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! 11111,1(Ill,, _,1111 _1111 11111 kell ki : s id-ivatala t js-ij ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Érler nett : 2010 J 0N ~' 112 9. Fidesz Magyar Polgári Szövetség Írásbelikérdés Dr. Schmitt Pá l az Országgyűlés

Részletesebben

Tisztelt Megjelentek!

Tisztelt Megjelentek! Tisztelt Megjelentek! Tavaly nyáron részt vettem a Bánki tavi Tekerjatóra rendezvény satótájékoztatóján, ahl megismerkedtem Prácser Attilával, az oszkar.com munkatársával. Beszélgettünk, és megtudtam tőle,

Részletesebben

Tanulj Utazva. Nyelvtanfolyamok középiskolás csoportoknak. Broadstairs - Anglia

Tanulj Utazva. Nyelvtanfolyamok középiskolás csoportoknak. Broadstairs - Anglia Tanulj Utazva Nyelvtanfolyamok középiskolás csoportoknak Broadstairs - Anglia 1-4 hetes programok egész évben Intenzív nyelvkurzus délelőttönként Városnéző és szabadidős programok Kirándulások Szállás

Részletesebben

Beszámoló a chicagói IMTS 2012 évi szerszámgépipari és elektronikai kiállításról és egy kéthetes utazásról az USA-ban 11. rész

Beszámoló a chicagói IMTS 2012 évi szerszámgépipari és elektronikai kiállításról és egy kéthetes utazásról az USA-ban 11. rész Beszámoló a chicagói IMTS 2012 évi szerszámgépipari és elektronikai kiállításról és egy kéthetes utazásról az USA-ban 11. rész Az eredeti tervünk szerint Moab után visszamentünk volna a 70-es autópályára

Részletesebben

Ez történt Hollywoodban...LXIV.

Ez történt Hollywoodban...LXIV. 2011 január 23. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Egy Oscar kategória jelöltjeit ismerhetitek meg, beszélünk kicsit az Irishman-ről,

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 3. szám, 2015. március 3. szám - 2015. március Apró lépések a családokért Néhány évvel ezelőtt egy kolléganőm felhívott, hogy nem tudja, mit csináljon, ugyanis abortuszra

Részletesebben

Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe

Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe Kiss Eszter Veronika, 2015. október 25., 11:53 Rost Andrea Fotó: Barna Bálint Nemrég jött ki új ékszerkollekciójával, és novemberben Frenák Pállal ad

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirci BULI, a Bakonyi Betyárnapok és a Bakonyi Vágta jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje MAHLER Lieder aus Des Knaben Wunderhorn A fiú csodakürtje GÁDOR ÁGNES nyersfordítása 2007 Lieder aus Des Knaben Wunderhorn Der Schildwache Nachtlied Az őrszem éji dala Nem tudok, nem szeretek vidám lenni;

Részletesebben

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy termében

JEGYZŐKÖNYV. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy termében JEGYZŐKÖNYV PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁGÁNAK 2016. január 20-án 14,00 órai kezdettel megtartott nyilvános üléséről Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal (Veszprém, Óváros tér 9.) II. emeleti Komjáthy

Részletesebben

Tarr Béla: Werckmeister harmóniák

Tarr Béla: Werckmeister harmóniák Rózsahegyi Regő: Tarr Béla: Werckmeister harmóniák A Werckmeister harmóniák Tarr Béla 2000-ben bemutatott filmje. A Werckmeister harmóniák is magán hordozza a Tarr filmekre oly jellemző sajátos és individuális

Részletesebben

Nekünk még volt szabadnapunk

Nekünk még volt szabadnapunk Nekünk még volt szabadnapunk 2013. 09. 11. Szerző: Kalmár András Molnár Piroskával egy nagy irodaház felső szintjén találkoztam, vöröses-lilás paróka volt a fején, zebramintás blúz és műszálas sál egészítették

Részletesebben

Nyári szakmai gyakorlat beszámoló

Nyári szakmai gyakorlat beszámoló Nyári szakmai gyakorlat beszámoló Széll Dávid Csanád OE-KGK MM 2017 Málta Cég: S.trek Logistics and Distribution Szakmai gyakorlat ideje: 2017.07.04-2017.09.08. Készülődés Miután jelentkeztem, és leadtam

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: Hétfő: a hetet a zártsorú beépítésben lévő épület homlokzatának

Részletesebben

Szinonimák, antonimák

Szinonimák, antonimák Szinonimák, antonimák 1 ) Kezdjük a szinonimákkal A szinonima magyarul rokon értelmű szó. Nyugodtan mondhatja így is, úgy is A szinonimáknak hasonló a jelentése. Emlékszik, milyen szavakkal gratuláltak

Részletesebben

Szarka Károly Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban

Szarka Károly Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban Szarka Károly 2013. 11. 20. Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban Lehetne ez akár egyszerű romantikus történet is. Egy férfi és egy nő telefonon ismerkednek meg, aztán a kettejük közötti

Részletesebben

Térey János. Asztalizene. (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza)

Térey János. Asztalizene. (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza) Térey János Asztalizene Színmű három tételben részlet 10 36 (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza) (magában) Állandó ítéletidő Útban Pestre, Beugrottam ide. Drága hely,

Részletesebben

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE

KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT AKIRE BÜSZKÉK VAGYUNK INTERJÚ KÉSZÍTÉSE KÁRPÁT-MEDENCE KINCSEI VETÉLKEDŐ 2. FELADAT Csapatnév Vörösmarty-Fröccs Település Pincehely Interjúalany Spacérné Szili Zsuzsanna INTERJÚALANY: SPACÉRNÉ SZILI ZSUZSANNA CSAPAT NEVE: VÖRÖSMARTY-FRÖCCS 1/1

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

13 megdönthetetlen tény a magyarokról

13 megdönthetetlen tény a magyarokról 13 megdönthetetlen tény a magyarokról Egy olyan írásra akadtunk, ami nagyon megdobogtatta szívünket, és ráadásul pont olyan szándék vezérli íróját, mint minket. Ugyanezért dolgozunk mi is, hogy végre elhiggyük:

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

XI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál. 2015. augusztus 19-23. Adatlap azonosító: A2011/N0584. Pályázati azonosító: 7707/00757 SZAKMAI BESZÁMOLÓ

XI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál. 2015. augusztus 19-23. Adatlap azonosító: A2011/N0584. Pályázati azonosító: 7707/00757 SZAKMAI BESZÁMOLÓ XI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál 2015. augusztus 19-23. Adatlap azonosító: A2011/N0584 Pályázati azonosító: 7707/00757 SZAKMAI BESZÁMOLÓ A hódmezővásárhelyi kulturális élet egyik nagyszabású rendezvénye

Részletesebben