3-4. ELŐSZÓ SZINOPSZIS 6-7. SZEREPLŐK A FILM KÉPEI, HANGULATAI SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ 17. CONTACTS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3-4. ELŐSZÓ SZINOPSZIS 6-7. SZEREPLŐK 8-13. 14. A FILM KÉPEI, HANGULATAI 15-16. SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ 17. CONTACTS"

Átírás

1

2 2 ELŐSZÓ SZINOPSZIS SZEREPLŐK CSELEKMÉNYVÁZLAT A FILM KÉPEI, HANGULATAI SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ CONTACTS

3 3 ELŐSZÓ Tolsztojnak nincs igaza amikor azt mondja, hogy "történetük csak a boldogtalan családoknak van", mert a filmbeli család viszonylag boldogan éldegélt itt Budapesten, de úgy gondolták, még boldogabbak akarnak lenni: elindulnak hát Amerikába, ahol a nagypapa él. Csakhogy ez már nem a telepesek kora, és nem is a politikai emigránsoké, ennél fogva azonnal fel kel ismerniük, hogy mostantól kizárólag önmagukra számíthatnak. A harmadik évezred hajnalán egy háromtagú magyar család elindul szerencsét próbálni. Ebben a fergeteges tempójú fekete komédiában nevetve, sírva nézzük a mi saját, szerethető hőseinket, amint nyelvtudás és helyismeret nélkül próbálják meghódítani Amerikát. Itthon hagyták a kudarcaikat, minden rossz emléküket, hogy egy tökéletesen működő világba érkezzenek meg a vágyaikkal, a reményeikkel. Talán csak egy nagy levegt kell venniük és tiszta lélekkel, tiszta lappal kezdhetnek új életet az Újvilágban. Kalandos útjukat szerelmek, csalódások, tragikomikus helyzetek kísérik, de a remény mindvégig velük marad: még a legelveszettebb pillanatokban is. Ez az utazás komoly próbatétel mindannyiuk számára. A helyszín a Nevadai sivatag közepe, a világ egyik leginkább ellentmondásos városa, Las Veagas. A kérdés az, hogy hőseink számára megtalálható -e a boldogság ebben a csodálatos metropoliszban, ebben a perfekt világban? Vajon mi kell ahhoz, hogy a magukfajta ember felismerje a lehetőségeit, a saját útját?

4 4 ELŐSZÓ (folytatás) Ez a film egy érzelmes, humoros, izgalmas road movie Las Vegasban. Senki sem tudja a történet elején, hogy meddig tart és hová vezet az út, amin ez a háromtagú család elindul. Éppen ez lehet a titka a sztorinak, ez lehet a sajátos stílusa a filmnek, hogy valódi kalandokra épül, hogy a jeleneteknek, a sorsoknak valóságos tétjük van. Legfőképpen pedig az, hogy ennek a filmnek a hősei közülünk kerülnek igazi, nagyszabású, sorsfordító helyzetekbe. Ebben a filmben sokat tanulnak a szereplők - elsősorban önmagukról, de Amerikáról is. Megismerik a boldogságnak, de a boldogtalanságnak is egy más minőségét. Felmérik a saját erejüket és sorsszerõ, talán előre elrendelt találkozásokat élnek át. Szereplőink megtapasztalják, hogy nincsenek áthidalhatatlan távolságok emberek és világok között és saját bőrükön élik át Amerika egyik legfontosabb "üzenetét": ha van benned erő, akkor megtalálod, hogy hol vagy a legtöbb, hol vagy a legszabadabb. Azt is megtanulják, hogy nem "amerikai álom " van, hanem a saját belső álmainkat, az önmagunkról szóló álmokat kell megpróbálnunk megvalósítani. Ez a történet remény a szereplőknek, hogy a vágyaik teljesülnek. Remény a nézőknek, hogy végre magukra ismerhetnek, szórakozhatnak és gondolkozhatnak. A GETNO egy olyan film, ami magyar szemmel mutatja be Amerikát és amerikai szemmel figyel minket, akik több, mint egy évszázada, szüntelenül arra vágyunk, hogy egyszer mi is szerencsét próbáljunk túl az Óperencián

5 5 SZINOPSZIS A cím - GETNO - ilyen magyarosan írva is a Rolling Stones dalát idézi fel. " I Can't Get No Satisfaction". A történet egy magyar családról szól, akik a megváltozott gazdasági-társadalmi körülményekhez nem tudnak alkalmazkodni, nem értik az idők szavát, úgy érzik, ez a vad világ, ami itthon kialakult, ez a létbizonytalanság meghaladja teherbírásukat, és nekivágnak az Újvilágnak. Az elgondolásuk életük legnagyobb kalandjáról annyi: egy annyira gazdag ország számára, mint az USA, nem lehet probléma plusz három fő. A "teljesítmény és tehetség Mekkájába" igyekvő szereplőink mindenféle kreativitás nélkül kísérelnek meg a legjobb minőségű életkörülményekből részesedni. Túl késői hódítók, akik későn döbbenek rá, hogy Amerikát sem nekik találták föl, már ott sem "minden fillérek". A történet ugyanakkor talán arra is alkalmas, hogy önértékelési-önismereti kérdésekkel kényszerüljünk szembenézni. Ez a film ugyanis- egy fekete komédia keretében - a kielégületlenség és a boldog-talanság kérdéseivel kíván szembenézni. Ez a film ugyanakkor az örök, reménytelen vágyakozás filmje is. Természetesen ennek a filmnek a hősei nagyon is szerethető figurák, mert a szánalmas, kicsinyes vágyaik ugyanakkor végtelenül emberiek és ismerősek. Nem kíván ez a film fölöttük ítéletet mondani. Túl könnyű lenne rajtuk elverni a port, mintha csak ők lennének felelősek a hisztérikusan felkorbácsolt világméretű szerzési vágyak miatt. Olyan filmet szeretnék csinálni ebből a történetből, amiben magunkra ismerhetünk. Láthatjuk magunkat azokban a "kevéssé emelkedett" pillanatainkban is. Legyen elég bátorságunk és humorérzékünk, hogy szembenézzünk a kapzsiságunkkal, a gyarlóságunkkal, a rossz döntéseinkkel. Hangvételét, stílusát tekintve olyan filmet képzelek, amelyben a megható és röhejes motívumok keverednek finom részlet megfigyelésekkel, míg aztán a történet fordulópontjai egyre feszesebbé, egyre izgalmasabbá változtatják a film atmoszféráját.

6 6 SZEREPLŐK JANCSI 45 éves autószerelő, Budapesti lakos. Igazából beatzenész szeretett volna lenni egész életében, vagy esetleg gazdag ember. Mostanáig azonban ez nem sikerült, bár a piros gitárja megvan még. És megmaradt a nagy lelke. Igazi "palimadár" típus. Külsejére leginkább a "nagy mackó" megjelölés illik. ÉVA 40 éves, általános iskolai énektanár. Szelíd, szótlan, alapvetően kedves nő. Fiatalabb korában jól nézhetett ki, mára azonban ráült az arcára valami enyhe szomorúság. Állandó hallgatása inkább titokzatossá teszi. Juli mélyre ásta magában a vágyait. Ma már inkább a férjét követi a különféle kalandokban.. SZANDI 19 éves, helyes, csinos lány. Zenei szakközépben végzett, még nem döntötte el, hogy zongoraművész, vagy popzenész legyen -e. Lakótelepi szerelme egy csúnyácska fiú, akitől nagyon nehezen válik el. Korának megfelelően erős kritikai érzéke és kissé sprőd stílusa van. JENŐ 70 éves, köpcös és erőszakos ember. Egy roncstelepe van Las Vegas külvárosában. JENŐ azt hiszi magáról, hogy meggyőződéses rasszista, holott ideológiája a frusztrált és kissé ostoba emberekre jellemzően nagyon ingatag. JENŐ folyton beszél és többnyire hatalmas közhelyeket mond, ennek ellenére érezhető, hogy alapvetően nem rossz ember, csak elviselhetetlen. Máig nem döntötte el, hogy amerikai, vagy magyar emberként szeretne -e élni. TERI JENŐ második felesége közötti, deklasszált, még mindig nagyon dekoratív nő, aki autóbalesetben elvesztette a látását. Korábban nagy életet élhetett, legalábbis erről szólnak a saját Hollywoodi legendái. Magáévá tette JENŐ ostoba rasszizmusát, de nála is érezhető, hogy bármikor lehetne egy szerethető ember.

7 7 SZEREPLŐK (folytatás) TYRON 30 éves afro-amerikai zenész, "művészi pályája" elején. Addig is utcai zenész. Fennmaradó idejében egy nonstop netcaféban dolgozik. Könnyen barátkozós, nyitott gondolkodású, amolyan "helyes pasi". Szemüveges, afro frizurás, szakállas. Egy ittmaradt hippi és egy intellektuel charmeur keveréke. Dr. TAKÁCS milliomos fogorvos. Jó külsejű, amolyan "semmi különös" fazon. JENŐvel javíttatja a ház körüli dolgokat. LESLIE TAKÁCS fia 20 éves, extrém- túlsúlyos, enyhe fokú szellemi fogyatékos, nagyon kedves, helyes arcú fiú. SZANDI lelkes tanítványa és hűséges követője.

8 8 CSELEKMÉNYVÁZLAT Az úgy volt, hogy valamikor a hetvenes években a nagypapa - JENŐ - kiment Amerikába egy hétre. Akkor 45 éves volt. "Szerencséjére" azonban egy autó elütötte, így a biztosítási pénzből JENŐ új életet kezdhetett egy kisvárosban, valahol Las Vegas külvárosában. Kintmaradt. Disszidált. "Becsekkoltam" - ma már így mondja JENŐ. Még a kórházban megtetszett neki egy magyar nő - TERI - akivel hasonló dolog történt, de Ő sajnos megvakult. Ettől eltekintve jól megvannak. Huszonöt évvel később JENŐ még mindig még mindig TERI-vel él, amikor elfogja egy érzés: mostmár jó lenne látni a fiát -JANCSIt - így harminc év után. JANCSI most szintén 45 éves, a felesége - JULI- 40 éves, a kislányuk - SZANDI - éppen 20 éves. Jancsiék annyira örülnek a meghívásnak, hogy mindjárt el is adják a gazdagréti lakásukat: inkább Amerikában akarnak élni mostantól. Csak SZANDI szomorú emiatt. Ez a film egy örökké vesztes magyar család "amerikai" tragikomédiája. JANCSI, JULI és SZANDI abban reménykednek, hogy az a "nagy pénz" az "insuransztól" megvan még. Elképzelik az életüket Las Vegasban. Karácsonykor indulnak el. És összepakolnak örökre, elbúcsúznak ettől a nyomorult kis lakástól, és kint felejtik a repülőtéri parkoló melletti erdőben ezt a szánalmas, Ősrégi autót is, gudbáj! Hát ennyi... Ennyi éppen elég volt! Vagy ahogyan az egyhetes családi nyelvtanfolyam után JANCSI megfogalmazza: "Family very happy, going to America!" JULI, JANCSI és SZANDI tehát elindulnak az Óperencián túlra. Talán kicsit későn jött nekik ez a nagy lehetőség, de szinte azonnal, gondolkodás nélkül kiszállnak az eddigi életükből, és felpattannak a repülőre. A remény hajtja őket, hogy Nevadában rájuk is süt majd a nap. Az első csalódás a megérkezés után éri a családot, mikor útban hazafelé a repülőtérről, elhajtanak a csodálatos fényekben tündöklő Las Vegas mellett, és még olyan sokáig autóznak, hogy már semerre sem látnak fényeket. Még magyar szemmel nézve is egy rossz külvárosnak tõnik az a néptelen, kivilágítatlan hely, ahová megérkeznek.

9 9 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) Az első napok egész jól telnek JENŐ sivatag széli házában. Las Vegasban még utókará-csonyi hangulat van, koranyári időjárás. JANCSIék hamarosan munkába állnak JENŐ roncstelepén, ami azzal is jár, hogy kisteherautóval járva a várost, összeszedik a kidobott háztartási gépeket és lemossák, kipofozzák Őket. SZANDInank súlyos lelki válságot okoz, hogy a lakótelepen hagyott szerelmével hogyan próbálja meg fenntartani ezt a távkapcsolatot. JENŐék kertjében hétvégeken műanyag medencében fürdőznek és hülyéskednek, amikor megjelenik TAKÁCS doki és a fia, akire SZANDI különösen mély benyomást tesz. JENŐ és TERI las vegasi városnézésre, nagy vacsorára viszik a fiatalokat, de lassan már érezhetővé válik, hogy JENŐ -a magáról gyártott legenda ellenére - az itteni lét peremvidékén él. JENŐnek állandósultak a problémái azokkal, akik szerinte nem jogosan tartózkodnak Amerikában. JANCSInak megveszik az első kisteher-autót, amivel hasonlóan jól lehet roncsokat szállítani. Az öt tagú család még hetek múlva is együtt lakik egy nem túl tágas házban. Előre érezhetőek kisebb feszültség források. JANCSI és SZANDI vidáman dolgoznak a város különböző pontjain. Jól halad a munka. TAKÁCSék milliomos házában SZANDI megtartja az első bemutatkozó házi koncertjét, s ezután beáll egyéni zongoratanárnak LESLIE mellé, aminek a szülők szerint főleg terápiás okai lennének. Egy hónap elteltével JULI és JANCSI megpróbálják összegezni, hogy megérte -e kijönni, de a beszélgetést félbeszakítja egy kutya, aki a sivatag mélyéről érkezik az út felé. JENŐéknél azonban nem maradhat a kutya, így másnap a család külön lakást bérel a kutyával együtt.

10 10 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) SZANDI egy McDonald's-ban dolgozik és még mindig az Ő Tibi nevű, lakótelepi szerelme miatt szomorú. Tibi szerelmes üzeneteket küld neki otthoról. JULI egy casinoban dolgozik takarítónőként. Kedves mexikói kolléganőkkel ismerkedik meg, akik szülinapi bulira hívják. JULInak feltűnik egy INDIÁN krupié, akin többször is rajta felejti a szemét. JANCSI füvet nyír TAKÁCSék hatalmas kertjében, miközben SZANDI a házban zongoraleckét ad LESLIEnek. LESLIE egyre lelkesebben tanul, mert kisfiús rajongása SZANDI iránt erre készteti. TERI délutánonként 5 órai teára és egy kis táncra mindig elmegy a Vakok Klubjába, ahol rendszerint egy DÉLCEG Úrral táncol. SZANDI egy netcaféban ül, ahol budapesti webkameraképeket néz. Megbeszélték TIBI-vel, hogy ezen keresztül legalább láthatják is egymást. Ebben a netcaféban dolgozik egy fekete fiatalember, TYRON, aki néha technikai segítséget ad SZANDInak a netezéshez. TIBI hatalmas szívet rajzol a Liszt Ferenc tér aszfaltjára. SZANDI erős nosztalgiával és fájó hiányérzettel nézi a képeket és TIBIt. JANCSI és SZANDI a Mc Donald's mögött próbálnak lelket önteni egymásba, hogy ezeket a nehéz napokat majd vidám és boldog időszak követi. TYRON utcai zenészként dolgozik a Stripen. Gitározik és énekel, de sokat nem keres. Innen dolgozni megy a netcaféba, ahol ismét SZANDIt látjuk a gép előtt. Most intim helyzetekben mutatják magukat egymásnak TIBIvel. LESLIE zongoraórája után SZANDI biciklire pattan és rohan a netcaféba. Élő közvetítésben szakítanak TIBIvel, miután SZANDI is meggyőződhetett arról, hogy TIBI más lánnyal csókolózik a Lánchídon. SZANDI sírva távozik, de TYRON utánamegy és megpróbálja felvidítani. Elkíséri egy darabig. SZANDI meglátogatja JULIt a casinoban. Rulettezés közben SZANDI magára veszi az INDIÁN "nyomulását". JULI nem avatja be a titokba. JENŐék házában családi vacsora van. Poharazgatás közben beállít SZANDI és TYRON. JENŐ nem tud megszólalni, TERI viszont kissé kapatosan táncol TYRONnal, akiről azt hiszi, hogy magyar fiú.

11 11 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI tetőt javít TAKÁCS házában és egy rossz mozdulat miatt lezuhan. LESLIE szalad ki érte és mentőt hív. JANCSI térdműtéte közben komplikáció lép fel, ami majdnem az életébe kerül. Végül megmentik, de tolószékbe kényszerül. JENŐ vigasztalni próbálja a fiát, nem sok sikerrel. SZANDI és TYRON találkozik TERIVEL, hogy a kutyát kölcsönadják neki, vakvezetőnek. Eközben TERI -nem tudván, hogy TYRON is jelen van - kifejti fajvédő filozófiáját és arra kéri SZANDIt, hogy értse meg a nagyapját, ha nem szívesen lát feketéket a házában. SZANDI és TYRON végül otthagyják TERIt. JANCSI és TYRON haverkodnak, beszélgetnek. TYRON lefordítja JANCSInak a zöld kártyával kapcsolatos hivatalos levelet. JANCSI boldog és örömében legszívesebben hozzáadná a lányát TYRONhoz. Megajándékozza Tyront egy szép matyó inggel. Iszogatnak, zenélgetnek. JULI és JANCSI a biztosító irodájában megtudják, hogy tízszer akkora kártérítést kaphatnak, mint remélték. Hamarosan 150 ezer dollárt kapnak TERI igyekszik megtanítani a kutyát, hogyan kéne vakvezetőként működnie, de nem nagyon sikerül. Egyelőre -fordított szereposztásban- TERI mondja meg a kutyának, hogy mikor lehet átmenni a zebrán. SZANDI és TYRON beszöknek TAKÁCSék kertjébe és a medencében éjszakai fürdőzést csapnak, amibe később LESLIE is beszáll, majd együtt elmennek autózni és bulizni. LESLIE hihetetlenül boldog, hogy a tanítónénije közelében lehet. JENŐ és JANCSI a teherautóval lomtalanítanak. Egyszercsak intim helyzetben veszik észre JULIT és az INDIÁNt egy padon. JENŐ megpróbálja elterelni JANCSI figyelmét az ügyről. JANCSI megint TAKÁCSék kertjében festeget. Tolószékéből nem éri el a magasabb pontokat, ezért fel kell állnia. Így dolgozik tovább, amikor a biztosító nyomozója titokban video felvételt készít róla. A felvételen úgy tõnik, mintha JANCSI teljesen egészséges lenne. JULI és SZANDI egy kozmetikai szalonban tetováltaják magukat és beszélgetnek, mint a barátnők.

12 12 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI és TYRON a Stripen zenélnek. Jazzt, magyar dalokat és a Getno-t játsszák. JANCSI a tolószékben ülve gitározik. Rengeteg pénzt keresnek. JANCSI nem fogadja el, hogy felezzenek, mert már várja a "nagy pénzt" és készül az új munkájára: gyémánt-ügynök szeretne lenni. A legnagyobb örömbe az ügyvéd telefonja zavar be. Üvölt. A biztosító nem fizet egy fillért sem, mert JANCSIt biztosítási csaláson érték. JANCSI bemegy JULIhoz a casinoba, hogy megbeszéljék ezt a tragikus helyzetet. Szóba kerül az is, hogy JULIval történik valami, de JULI azt mondja, hogy az nem fontos. Nagy a baj, mert tartalékaik nincsenek és már csak két hónapig tudnak lakbért fizetni. JANCSI fél. JULI retteg. JANCSI meglátogatja TAKÁCSot, aki igyekszik őt lenyugtatni. Segíteni próbál valahogy Egy JANCSI számára még ismeretlen ügyről beszél, amiből talán jutna valami kis kárpótlás a történtek miatt. JANCSI hazafelé menet az autójában telefont kap, amit előbb TAKÁCS telefonjának hisz, majd később kiderül, hogy a kórházból hívják: SZANDI autóbalesetben súlyosan megsérült. A kórházban JULI az intenzív szoba előtt ül, távolabb TYRON és LESLIE izgulnak. JANCSI egy pillanatra bemegy SZANDIhoz, hogy lelket öntsön belé. JANCSI egy játékboltban géppisztoly-hasonmást és álarcokat vesz. Egy sivatagi úton megy az autóban JANCSI és TYRON. Egy piros autót követnek. Amikor egy benzinkútnál megáll, JANCSI félig leereszti a piros autó kerekét, majd mikor egy néptelen útszakaszon a piros autó félreáll, JANCSI álarcban és játék géppisztollyal az autó elé áll. Közli, hogy a TAKÁCStól kölcsönkért pénzért jött, mert a határidő régen lejárt. A pénzbehajtási kísérlet rosszul sikerül, mert kiderül, hogy az adós egy rendőr.

13 13 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI elhatározza, hogy menekülni fog, de azonnal repülőjegyre lenne szüksége. A bankkártyáján már csak 150 dollár van. TYRON ad még neki 250-et, de még így is hiányzik egy ezres. JANCSI elbúcsúzik TYRONtól és megpróbálja kifosztani az ATM gépet, de ez azzal végződik, hogy a biztonsági kamera végig rögzíti, amint teherautójával el akarja vontatni az automatát. Amikor ezt JANCSI felfogja, teherautóját, tolókocsiját hátrahagyva taxival lelép a helyszínről. JENŐhöz megy, hogy ezer dollárt kérjen repülőjegyre, de JENŐ segítség helyett megint szónokolni kezd. JANCSI elmondja, hogy még az esti géppel mennie kell, mert holnap börtönbe kerülhet. JENŐ nem ad pénzt, így JANCSI elmegy. JANCSI és JENŐ Budapesten, a reptér melletti kiserdőben megtalálják a gazzal sűrűn benőtt, fél éve otthagyott autót. Gyönyörõ délutáni napsütésben autóznak Budapesten és közben JENŐ bíztató szavait halljuk, melyek éppen az ellenkezőjéről szólnak, mint korábban, tehát hogy Európában kell élni, nem máshol. A lényeg azonban az, hogy élni kell. Itt, vagy ott, de folytatni kell. És ezt a szemléletet JENŐ nagyon határozottan képviseli. Hogy ez amerikai, vagy magyar életfelfogás -e? Netán valami más? - majd eldönti a néző. Taxival megy a repülőtérre, útközben telefonon elbúcsúzik JULItól, de semmit nem mond el neki arról, ami történt. JULI izgatottan elindul a repülőtérre. A repülőtéren JANCSIt egy kifizetett jegy várja, amivel felszáll a gépre. JULI ekkor érkezik meg, így nem találkozhatnak. A gépen, a JANCSI mögötti ülésen feltűnik JENŐ, amint hamiskásan mosolyog

14 14 A FILM KÉPEI, HANGULATAI Cassavetes: New York árnyai című filmjét látom magam előtt, mióta ezen a filmen dolgozom. A nyers képi fogalmazás, a helyenként improvizatív színészi játék, a jelenetezés szabadsága, az egész film dinamizmusa pontosan úgy alakítja a formát, ahogy azt a történet megkívánja. Hiszek abban, hogy a dokumentumfilmes felvételi módszerek, ugyanakkor az előre végiggondolt képi világ és a színészekkel elpróbált jelenetek egy hatásában erős és friss filmet hozhatnak létre. A film képi világát alapvetően határozzák meg azok a tájak, helyszínek, ahol ezt a történetet előadjuk. A sztori lényegéhez tartozik a szereplők csalódása, mert ők metropoliszra, nagyvilági életre számítottak, és arra, hogy kolbászból van a kerítés Ehelyett szembetalálkoznak a kisvárosi és unalmas Amerikával és ennek a csalódásokkal terhes találkozásnak kell megjelennie a képeken is. Ebben az értelemben egy kissé szokatlan, talán újszerű Amerika-képet mutatunk be, mégpedig egy jellegzetes, Közép-európai nézőpontból. A motívumoknak, a képeknek, a plánozásnak, végig azt az élményt kell ábrázolniuk, ahogy szereplőink az amerikai álmot keresik. A forgatás speciális, dokumentumfilmszerű megszervezése, a kamera nyitott szeme, a néhol improvizatív jelenetezés mind-mind a lényegét szeretné kifejezni a Kelet-Nyugat találkozásnak, és a szereplők által átélt kultúrsokknak.

15 15 SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ Salamon András (1956, Budapest) Filmrendezõ és forgatókönyvíró. A Színház -és Filmmûvészeti Egyetem tanára. A Filmmûvészek Szövetségének vezetõségi tagja. Játékfilmeket, dokumentumfilmeket és televíziós filmeket készít. Hat éves korától gyermekszínész különbözõ magyar játékfilmekben A Színház -és Filmmûvészeti Egyetemen filmrendezést tanít 13 részes dokumentumfilm sorozatot rendez a TV 2 felkérésére Dokumentumfilm: "A kommunizmus ígérete" 2001 Dokumentumfilm: "Elveszett család " 2000 Rendezõi -és forgatókönyvírói munkáiért Balázs Béla díjat kap Dokumentumfilm: "Jonuc és a koldusmaffia" díjak: 31. Magyar Filmszemle - Rendezõi díj Dubrovnik - Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál - 2. díj 1999 Játékfilm, saját írása alapján: "Közel a szerelemhez" külföldi mozibemutató: Fine Arts' Cinema, San Francisco díjak: Pescara - Legjobb film Cottbus - Nemzetközi filmkritikusok Fipresci díja Anger - Legjobb nõi alakítás 30. Magyar Filmszemle - Legjobb forgatókönyv Kamera Hungária - Legjobb operatõr Riga - Legjobb rendezés Magyar Filmkritikusok díja - Legjobb fiatal színész 1998 Dokumentumfilm: "Városlakók" díjak: 29. Magyar Filmszemle - Rendezõi -és operatõri díj - részt vesz a Sundance Alapítvány elsõ Közép Európai Forgatókönyvírói Mûhelyén 1997 Az ELTE Szociológiai Tanszékén dokumentumfilmezést tanít Dokumentumfilm: "Huttyán" díjak: 28. Magyar Filmszemle - Legjobb film Autonómia Alapítvány - Tolerancia díj

16 16 SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ(folytatás) 1996 Megjelenik elsõ kötete: "A kutyák nem felejtenek" díjak: Bródy Sándor díj - Legjobb elsõ könyv 1994 Dokumentumfilm: "Koldusgyerekek" díjak: Autonómia Alapítvány - Tolerancia díj mintegy 20 dokumentumfilmet készít a Magyar Televízió felkérésére 1991 Játékfilm saját írása alapján - "Zsötem" külföldi eladások: Szlovénia, Korea, Bulgária, Szlovákia, Románia díjak: - Magyar Filmkritikusok - Legjobb elsõ film díja - Magyar Filmkritikusok - Legjobb férfi alakítás díja 1989 Játékfilm forgatókönyv és társrendezés - "Itt a szabadság!" (r.: Vajda Péter) külföldi eladások: Belgium, Brazilia, Hollandi 1987 Játékfilm forgatókönyv társíró - "Meteo" (r.: Monory M. András) 1986 Rendezõasszisztens játékfilmekben (többek között Sándor Pál, Zolnay Pál, Xantus János munkatársa) 1981 Színház -és Filmmûvészeti Fõiskola kameraman szak 1966-tól több magyar játékfilmben szerepel. Dolgozik Sándor Pállal, Herskó Jánossal, Fazekas Lajossal..

17 17 CONTACTS rendező: Salamon András gyártásvezetõ: Bódis Gábor producer asszisztens: Naszódi Katalin producerek: Hollósi G. Zsuzsanna, Varga Gábor tel.: fax: web:

h í r l e v é l T A R T A L O M Sikerfilmjeink Honlapunkról www.filmunio.hu Los Angeles-i Magyar Filmbizottság A Hukkle-körkérdés Sajtóvisszhangok

h í r l e v é l T A R T A L O M Sikerfilmjeink Honlapunkról www.filmunio.hu Los Angeles-i Magyar Filmbizottság A Hukkle-körkérdés Sajtóvisszhangok h í r l e v é l T A R T A L O M A Magyar Filmunió hírlevele 2003. december 1 évfolyam, 1. szám 3 Sikerfilmjeink 6 Honlapunkról www.filmunio.hu 6 Los Angeles-i Magyar Filmbizottság 7 A Hukkle-körkérdés

Részletesebben

Both Gábor Hülye magyarok

Both Gábor Hülye magyarok 2 3 Both Gábor Hülye magyarok Második kiadás Magánkiadás Budapest, 2008. március 15. 4 Both Gábor, 2007. Minden jog fenntartva! Borítóterv: Both Gábor 2007. www.bg71.hu 5 Szidinek Wass Albert emlékének

Részletesebben

Önkéntes betegjogi képviselő voltam az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermekpszichiátriai Osztályán

Önkéntes betegjogi képviselő voltam az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermekpszichiátriai Osztályán Önkéntes betegjogi képviselő voltam az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyermekpszichiátriai Osztályán Azért kívántam a pszichiátriai beteg gyermekek osztályán dolgozni, mert úgy gondoltam,

Részletesebben

A DOLGOK ÁLLÁSA 2008/július 7. Filmtett-Duna Muh ely Alkotótábor 1

A DOLGOK ÁLLÁSA 2008/július 7. Filmtett-Duna Muh ely Alkotótábor 1 A DOLGOK ÁLLÁSA 2008/július 7. Filmtett-Duna Muhely Alkotótábor 1 A dolgok állása Tartalom: Írják és szerkesztik: Berta Zsóka Ligosztájeva Annamária Rudolf Kata Salgó Péter Stuhl Ágnes Letícia Tóháti Zsuzsa

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

TÍZ ÉV, TÍZ NAP. a filmek utómunkájához, valamint a forgatások megpróbáltatásainak. özvegyben), volt, aki lelkesen túlforgatott

TÍZ ÉV, TÍZ NAP. a filmek utómunkájához, valamint a forgatások megpróbáltatásainak. özvegyben), volt, aki lelkesen túlforgatott TÍZ ÉV, TÍZ NAP Immáron tíz éve, hogy a költő szavaival élve a tétlenség telét felváltotta a tettek tavasza, és megszerveződött a Filmtett alkotótábora. A tizedik év egy rendezvény életében nem csak azért

Részletesebben

Üdvözlök minden Olvasót a világvége előtti egyben a 2012-es esztendő utolsó Magyar Hang előszavában!

Üdvözlök minden Olvasót a világvége előtti egyben a 2012-es esztendő utolsó Magyar Hang előszavában! 2 Ajánló 3 Bevezető, tartalom, impresszum, köszönet 4 9 Hangadó Romantikus Erőszak Az új felállás lemezes bemutatkozása 10 14 Aktuális Dalriada Egy új albummal, az európai koncertkörút után 15 Ajánló Hammer

Részletesebben

AZ EGÉSZ VILÁG. Az Általános Vállalkozási Fõiskola lapja. XI. évfolyam, 4. szám (2007. március)

AZ EGÉSZ VILÁG. Az Általános Vállalkozási Fõiskola lapja. XI. évfolyam, 4. szám (2007. március) Gondolom abból, hogy a decemberi szám címlaplevelében Ignácz Szilvi alias Sziszkó elköszönt Tõletek, a szemfülesebb ÁVF-es rájött, hogy változások várhatóak az Ikszikszí háza táján. Nos ezt megerõsíti

Részletesebben

KRÚDYÁK 2014-2015/3. Kedves Krúdyák olvasók!

KRÚDYÁK 2014-2015/3. Kedves Krúdyák olvasók! Kedves Krúdyák olvasók! A várva várt igazi tavaszi jó idővel együtt mi is megérkeztünk a harmadik számmal. Szokásunkhoz híven témák kavalkádját sűrítettük újságunk keretei közé. A már jól megszokott recepteket,

Részletesebben

2015. január. Novák Péter. Nem szelektálok. Dogossy Katalin. Mi lesz ebből húsz év múlva. Pogány Judit. Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ

2015. január. Novák Péter. Nem szelektálok. Dogossy Katalin. Mi lesz ebből húsz év múlva. Pogány Judit. Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ 2015. január Novák Péter Nem szelektálok Dogossy Katalin Mi lesz ebből húsz év múlva Pogány Az Judit Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ Megint nyereményjáték a Szimpatikával? Igen! Készíts fotót magadról magazinunk

Részletesebben

VASVÁRI EMESE. színes kulturális havilap INGYENFREE KULTÚRGARZON. DAJKA MARGIT - 100 éve született HÁZVÁLTOZÁS - bezárják az Almássyt!

VASVÁRI EMESE. színes kulturális havilap INGYENFREE KULTÚRGARZON. DAJKA MARGIT - 100 éve született HÁZVÁLTOZÁS - bezárják az Almássyt! 2007/2. október EZ VAN! INGYENFREE színes kulturális havilap KULTÚRGARZON VASVÁRI EMESE DAJKA MARGIT - 100 éve született HÁZVÁLTOZÁS - bezárják az Almássyt! ÁGOSTON BÉLA - egy dudás pokoljárása MICHAEL

Részletesebben

Huzavona. Fogas kérdések. A Tétékás Nyúz Kulturális Melléklete http://nyuz.elte.hu mailto:nyuz@elte.hu

Huzavona. Fogas kérdések. A Tétékás Nyúz Kulturális Melléklete http://nyuz.elte.hu mailto:nyuz@elte.hu Kultúr Nyúz IV. félévfolyam, 2. szám 2009. április 29. A Tétékás Nyúz Kulturális Melléklete http://nyuz.elte.hu mailto:nyuz@elte.hu Huzavona Fogas kérdések Nos, Hölgyek, Urak! Mi az, amit legkevésbé szeretnének,

Részletesebben

A KUTATÁSRÓL RÖVIDEN

A KUTATÁSRÓL RÖVIDEN A KUTATÁSRÓL RÖVIDEN A Hatalom-sorozat eseményei A Színház- és Filmmûvészeti Egyetem Hatalom-projektje Halász Péter harmincnapos színházát dokumentálta felhasználva a mozgóképen archivált, 1994. augusztus

Részletesebben

KÜLMISSZIÓI IDEGENEK A NAGYVILÁGBAN. híradó Köszönjük, ha támogatja lapunk terjesztését, hogy eljuthasson minél többekhez! 2015.

KÜLMISSZIÓI IDEGENEK A NAGYVILÁGBAN. híradó Köszönjük, ha támogatja lapunk terjesztését, hogy eljuthasson minél többekhez! 2015. NEMZETKÖZI LIEBENZELLI MISSZIÓ Molnár Mária Külmissziói Alapítvány 2015. február KÜLMISSZIÓI Ingyenes folyóirat (költsége 250 Ft). híradó Köszönjük, ha támogatja lapunk terjesztését, hogy eljuthasson minél

Részletesebben

10. oldal. Rajki Miklós: Bíztató

10. oldal. Rajki Miklós: Bíztató Freund Tamás döbbenetes vallomása Istenről Az Istenhit összeegyeztethető-e a tudománynyal? 10. oldal Gondolatok a rosszról Böjte Csaba testvér írása Az ördög, mint ordító oroszlán jár körül... 10. oldal

Részletesebben

Ezek történtek Ibolyával. 2011-ben...

Ezek történtek Ibolyával. 2011-ben... Ezek történtek Ibolyával 2011-ben... Tartalomból: KÖSZÖNTŐ w w w. o i r o. h u - o l á h i b o l y a e l s ő r a j o n g ó i o l d a l a 2 Bevezető 3 Egy hiteles dokumentumfilm... 6 Idén ünnepli 60. születésnapját

Részletesebben

KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXI. évfolyam 22. szám november 22.

KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXI. évfolyam 22. szám november 22. ÁRPÁDFÖLD CINKOTA MÁTYÁSFÖLD RÁKOSSZENTMIHÁLY SASHALOM KERÜLETI ÚJSÁG A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA XXI. évfolyam 22. szám november 22. 4 Nem feledjük a hősök emlékét 5 Színes világ 7 Telitalálat

Részletesebben

2015. április. Haumann Péter. Vág Bernadett. Csak mert szeret. Az Ön Szimpatikája: Novák Péter. A fiók mélyén ÁPRILISI AKCIÓ

2015. április. Haumann Péter. Vág Bernadett. Csak mert szeret. Az Ön Szimpatikája: Novák Péter. A fiók mélyén ÁPRILISI AKCIÓ 2015. április Haumann Péter Vág Bernadett Csak mert szeret Novák Péter A fiók mélyén ÁPRILISI AKCIÓ Az Ön Szimpatikája: HIRDETÉS Kedves Olvasó! Magazinunk hasábjain rendszeresen olvashat életmód-tanácsokat,

Részletesebben

268 Ft, határon túl: 1 uro. II. évfolyam, 8. szám 2010. október. Friss hírek a magyarteatrum ONLINE oldalán!

268 Ft, határon túl: 1 uro. II. évfolyam, 8. szám 2010. október. Friss hírek a magyarteatrum ONLINE oldalán! 268 Ft, határon túl: 1 uro II. évfolyam, 8. szám 2010. október A Magyar Teátrumi Társaság havilapja www.magyarteatrum.hu Friss hírek a magyarteatrum ONLINE oldalán! Kéri Kitty 15. oldal Kentaur díszlete

Részletesebben

II. évfolyam, 2. szám 2008. február. ingyenes kulturális havilap NÉMETH JUCI ÚJRA FELÁLLOK A SZÍNPADRA, ERRE SZÜLETTEM

II. évfolyam, 2. szám 2008. február. ingyenes kulturális havilap NÉMETH JUCI ÚJRA FELÁLLOK A SZÍNPADRA, ERRE SZÜLETTEM II. évfolyam, 2. szám 2008. február ingyenes kulturális havilap I N G Y E N E S NÉMETH JUCI ÚJRA FELÁLLOK A SZÍNPADRA, ERRE SZÜLETTEM TARTALOM T A 2008/2 MÉLYRE NÉZEL VÉLETLENÜL 4 Ágens az operapunk OSCAR

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Emberkék az Emberért Egyesület 2007. évi tevékenységéről

TÁJÉKOZTATÓ Emberkék az Emberért Egyesület 2007. évi tevékenységéről Tevékenységei között szerepel: TÁJÉKOZTATÓ Emberkék az Emberért Egyesület 2007. évi tevékenységéről Rehabilitációs foglalkoztatás Kulturális és szociális feladatok ellátása Közszolgálati feladatkör betöltése

Részletesebben

Bácskai Júlia, Tapolyai Emőke, Varró S. Gábor Ex Exek Miért vannak még mindig itt, ha már nincsenek? SZIMPOZION Az élet dolgai

Bácskai Júlia, Tapolyai Emőke, Varró S. Gábor Ex Exek Miért vannak még mindig itt, ha már nincsenek? SZIMPOZION Az élet dolgai Bácskai Júlia, Tapolyai Emőke, Varró S. Gábor Ex Exek Miért vannak még mindig itt, ha már nincsenek? SZIMPOZION Az élet dolgai Borítóterv: Malum Stúdió ISBN 978-963-248-132-6 HU ISSN 2060-7512 HU ISSN

Részletesebben

2011. jan. AKG-s ma ga zin. 100 Ft. Mi is.

2011. jan. AKG-s ma ga zin. 100 Ft. Mi is. 2011. jan. AKG-s ma ga zin 100 Ft 67 Mi is. Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív Köz gaz da sá gi Gim ná zi um Szub jek tív Alkotóköre Felelős szerkesztő Ba ra nyai Ist ván Olvasószerkesztő Szalontai

Részletesebben

KONYVHET. Beszélgetés Bozai Ágotával. Ember és gondolat Ferge Zsuzsa. Nyerges András Mûködésben az ellenséggyártó gép

KONYVHET. Beszélgetés Bozai Ágotával. Ember és gondolat Ferge Zsuzsa. Nyerges András Mûködésben az ellenséggyártó gép KONYVHET VI. ÉVFOLYAM 13. SZÁM 2002. JÚNIUS 27. KULTURÁLIS KÉTHETILAP www.konyv7.hu 144 FT Ember és gondolat Ferge Zsuzsa Kertész Ákos Két század két kor II. Sári László Az ifjú Lin-csi vándorévei 1. Tarján

Részletesebben

Csaknem hétmilliárdan élünk a Földön

Csaknem hétmilliárdan élünk a Földön Emberek Csaknem hétmilliárdan élünk a Földön köszöntő Annyian vagyunk sokfélék HÖK választás * Ha tennél az érdekeidért. 2010. március 08-13. Utálom a tökfőzeléket. Egy barátomnak az a kedvence. Imádom

Részletesebben

kiadó.2003 2 Schúbert Gusztáv: Rejtőzködő évtized. A magyar rendszerváltás filmjei. Metropolis 2002 2-3 szám

kiadó.2003 2 Schúbert Gusztáv: Rejtőzködő évtized. A magyar rendszerváltás filmjei. Metropolis 2002 2-3 szám 1 Zárójelentés A rendszerváltás utáni legsikeresebb dokumentum és játékfilmek társadalomképe. A tanulmány bevezetőjében leírom, ahogy a témára rátaláltam. A rendszerváltást közvetlenül követő kutatásomban,

Részletesebben

Magyar Filmes Újhullám Washingtonban Hollywood-i happy end vagy magyar álom? Erdélyi Dániel

Magyar Filmes Újhullám Washingtonban Hollywood-i happy end vagy magyar álom? Erdélyi Dániel Magyar Fiillmes Újhullllám Washiingtonban Hollllywood-ii happy end vagy magyar állom? Errdéllyii Dániiell ffiillmrrendezõ vallll a magyarr állmok éss a hazaii ffiillmiiparr megttarrttássának ffonttosssságárróll::

Részletesebben

NOVEMBERI KARÁCSONY IMPRESSZUM KÖSZÖNTŐ. FIGARO 2011. december

NOVEMBERI KARÁCSONY IMPRESSZUM KÖSZÖNTŐ. FIGARO 2011. december 02 KÖSZÖNTŐ NOVEMBERI KARÁCSONY Rettentő furcsa érzés már november közepén azzal leülni a gép elé, hogy jön a decemberi szám, köszöntőt kéne bele fogalmazni, és ráadásul: ha december, akkor karácsony,

Részletesebben

FŐNIX. Azok a boldog szép napok...! A református ifjúság művelődési lapja. A végzősök névsorával DEBRECENI

FŐNIX. Azok a boldog szép napok...! A református ifjúság művelődési lapja. A végzősök névsorával DEBRECENI A végzősök névsorával FŐNIX DEBRECENI A református ifjúság művelődési lapja IX. évf. 6. szám (76. szám) Azok a boldog szép napok...! Amikor három évvel ezelőtt beléptem a főiskola hatalmas ajtaján, még

Részletesebben

Kollégista leszek Hogyan éljük túl a kollégiumi éveket

Kollégista leszek Hogyan éljük túl a kollégiumi éveket 1 Tartalomjegyzék scool life Mostanság Visszatekintő Merengő Könyvajánló Zaj Kópia Színház Sport MindenMás Pályáz(z)atok(!) Kollégista leszek Hogyan éljük túl a kollégiumi éveket Valentin nap A Magyar

Részletesebben