3-4. ELŐSZÓ SZINOPSZIS 6-7. SZEREPLŐK A FILM KÉPEI, HANGULATAI SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ 17. CONTACTS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3-4. ELŐSZÓ SZINOPSZIS 6-7. SZEREPLŐK 8-13. 14. A FILM KÉPEI, HANGULATAI 15-16. SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ 17. CONTACTS"

Átírás

1

2 2 ELŐSZÓ SZINOPSZIS SZEREPLŐK CSELEKMÉNYVÁZLAT A FILM KÉPEI, HANGULATAI SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ CONTACTS

3 3 ELŐSZÓ Tolsztojnak nincs igaza amikor azt mondja, hogy "történetük csak a boldogtalan családoknak van", mert a filmbeli család viszonylag boldogan éldegélt itt Budapesten, de úgy gondolták, még boldogabbak akarnak lenni: elindulnak hát Amerikába, ahol a nagypapa él. Csakhogy ez már nem a telepesek kora, és nem is a politikai emigránsoké, ennél fogva azonnal fel kel ismerniük, hogy mostantól kizárólag önmagukra számíthatnak. A harmadik évezred hajnalán egy háromtagú magyar család elindul szerencsét próbálni. Ebben a fergeteges tempójú fekete komédiában nevetve, sírva nézzük a mi saját, szerethető hőseinket, amint nyelvtudás és helyismeret nélkül próbálják meghódítani Amerikát. Itthon hagyták a kudarcaikat, minden rossz emléküket, hogy egy tökéletesen működő világba érkezzenek meg a vágyaikkal, a reményeikkel. Talán csak egy nagy levegt kell venniük és tiszta lélekkel, tiszta lappal kezdhetnek új életet az Újvilágban. Kalandos útjukat szerelmek, csalódások, tragikomikus helyzetek kísérik, de a remény mindvégig velük marad: még a legelveszettebb pillanatokban is. Ez az utazás komoly próbatétel mindannyiuk számára. A helyszín a Nevadai sivatag közepe, a világ egyik leginkább ellentmondásos városa, Las Veagas. A kérdés az, hogy hőseink számára megtalálható -e a boldogság ebben a csodálatos metropoliszban, ebben a perfekt világban? Vajon mi kell ahhoz, hogy a magukfajta ember felismerje a lehetőségeit, a saját útját?

4 4 ELŐSZÓ (folytatás) Ez a film egy érzelmes, humoros, izgalmas road movie Las Vegasban. Senki sem tudja a történet elején, hogy meddig tart és hová vezet az út, amin ez a háromtagú család elindul. Éppen ez lehet a titka a sztorinak, ez lehet a sajátos stílusa a filmnek, hogy valódi kalandokra épül, hogy a jeleneteknek, a sorsoknak valóságos tétjük van. Legfőképpen pedig az, hogy ennek a filmnek a hősei közülünk kerülnek igazi, nagyszabású, sorsfordító helyzetekbe. Ebben a filmben sokat tanulnak a szereplők - elsősorban önmagukról, de Amerikáról is. Megismerik a boldogságnak, de a boldogtalanságnak is egy más minőségét. Felmérik a saját erejüket és sorsszerõ, talán előre elrendelt találkozásokat élnek át. Szereplőink megtapasztalják, hogy nincsenek áthidalhatatlan távolságok emberek és világok között és saját bőrükön élik át Amerika egyik legfontosabb "üzenetét": ha van benned erő, akkor megtalálod, hogy hol vagy a legtöbb, hol vagy a legszabadabb. Azt is megtanulják, hogy nem "amerikai álom " van, hanem a saját belső álmainkat, az önmagunkról szóló álmokat kell megpróbálnunk megvalósítani. Ez a történet remény a szereplőknek, hogy a vágyaik teljesülnek. Remény a nézőknek, hogy végre magukra ismerhetnek, szórakozhatnak és gondolkozhatnak. A GETNO egy olyan film, ami magyar szemmel mutatja be Amerikát és amerikai szemmel figyel minket, akik több, mint egy évszázada, szüntelenül arra vágyunk, hogy egyszer mi is szerencsét próbáljunk túl az Óperencián

5 5 SZINOPSZIS A cím - GETNO - ilyen magyarosan írva is a Rolling Stones dalát idézi fel. " I Can't Get No Satisfaction". A történet egy magyar családról szól, akik a megváltozott gazdasági-társadalmi körülményekhez nem tudnak alkalmazkodni, nem értik az idők szavát, úgy érzik, ez a vad világ, ami itthon kialakult, ez a létbizonytalanság meghaladja teherbírásukat, és nekivágnak az Újvilágnak. Az elgondolásuk életük legnagyobb kalandjáról annyi: egy annyira gazdag ország számára, mint az USA, nem lehet probléma plusz három fő. A "teljesítmény és tehetség Mekkájába" igyekvő szereplőink mindenféle kreativitás nélkül kísérelnek meg a legjobb minőségű életkörülményekből részesedni. Túl késői hódítók, akik későn döbbenek rá, hogy Amerikát sem nekik találták föl, már ott sem "minden fillérek". A történet ugyanakkor talán arra is alkalmas, hogy önértékelési-önismereti kérdésekkel kényszerüljünk szembenézni. Ez a film ugyanis- egy fekete komédia keretében - a kielégületlenség és a boldog-talanság kérdéseivel kíván szembenézni. Ez a film ugyanakkor az örök, reménytelen vágyakozás filmje is. Természetesen ennek a filmnek a hősei nagyon is szerethető figurák, mert a szánalmas, kicsinyes vágyaik ugyanakkor végtelenül emberiek és ismerősek. Nem kíván ez a film fölöttük ítéletet mondani. Túl könnyű lenne rajtuk elverni a port, mintha csak ők lennének felelősek a hisztérikusan felkorbácsolt világméretű szerzési vágyak miatt. Olyan filmet szeretnék csinálni ebből a történetből, amiben magunkra ismerhetünk. Láthatjuk magunkat azokban a "kevéssé emelkedett" pillanatainkban is. Legyen elég bátorságunk és humorérzékünk, hogy szembenézzünk a kapzsiságunkkal, a gyarlóságunkkal, a rossz döntéseinkkel. Hangvételét, stílusát tekintve olyan filmet képzelek, amelyben a megható és röhejes motívumok keverednek finom részlet megfigyelésekkel, míg aztán a történet fordulópontjai egyre feszesebbé, egyre izgalmasabbá változtatják a film atmoszféráját.

6 6 SZEREPLŐK JANCSI 45 éves autószerelő, Budapesti lakos. Igazából beatzenész szeretett volna lenni egész életében, vagy esetleg gazdag ember. Mostanáig azonban ez nem sikerült, bár a piros gitárja megvan még. És megmaradt a nagy lelke. Igazi "palimadár" típus. Külsejére leginkább a "nagy mackó" megjelölés illik. ÉVA 40 éves, általános iskolai énektanár. Szelíd, szótlan, alapvetően kedves nő. Fiatalabb korában jól nézhetett ki, mára azonban ráült az arcára valami enyhe szomorúság. Állandó hallgatása inkább titokzatossá teszi. Juli mélyre ásta magában a vágyait. Ma már inkább a férjét követi a különféle kalandokban.. SZANDI 19 éves, helyes, csinos lány. Zenei szakközépben végzett, még nem döntötte el, hogy zongoraművész, vagy popzenész legyen -e. Lakótelepi szerelme egy csúnyácska fiú, akitől nagyon nehezen válik el. Korának megfelelően erős kritikai érzéke és kissé sprőd stílusa van. JENŐ 70 éves, köpcös és erőszakos ember. Egy roncstelepe van Las Vegas külvárosában. JENŐ azt hiszi magáról, hogy meggyőződéses rasszista, holott ideológiája a frusztrált és kissé ostoba emberekre jellemzően nagyon ingatag. JENŐ folyton beszél és többnyire hatalmas közhelyeket mond, ennek ellenére érezhető, hogy alapvetően nem rossz ember, csak elviselhetetlen. Máig nem döntötte el, hogy amerikai, vagy magyar emberként szeretne -e élni. TERI JENŐ második felesége közötti, deklasszált, még mindig nagyon dekoratív nő, aki autóbalesetben elvesztette a látását. Korábban nagy életet élhetett, legalábbis erről szólnak a saját Hollywoodi legendái. Magáévá tette JENŐ ostoba rasszizmusát, de nála is érezhető, hogy bármikor lehetne egy szerethető ember.

7 7 SZEREPLŐK (folytatás) TYRON 30 éves afro-amerikai zenész, "művészi pályája" elején. Addig is utcai zenész. Fennmaradó idejében egy nonstop netcaféban dolgozik. Könnyen barátkozós, nyitott gondolkodású, amolyan "helyes pasi". Szemüveges, afro frizurás, szakállas. Egy ittmaradt hippi és egy intellektuel charmeur keveréke. Dr. TAKÁCS milliomos fogorvos. Jó külsejű, amolyan "semmi különös" fazon. JENŐvel javíttatja a ház körüli dolgokat. LESLIE TAKÁCS fia 20 éves, extrém- túlsúlyos, enyhe fokú szellemi fogyatékos, nagyon kedves, helyes arcú fiú. SZANDI lelkes tanítványa és hűséges követője.

8 8 CSELEKMÉNYVÁZLAT Az úgy volt, hogy valamikor a hetvenes években a nagypapa - JENŐ - kiment Amerikába egy hétre. Akkor 45 éves volt. "Szerencséjére" azonban egy autó elütötte, így a biztosítási pénzből JENŐ új életet kezdhetett egy kisvárosban, valahol Las Vegas külvárosában. Kintmaradt. Disszidált. "Becsekkoltam" - ma már így mondja JENŐ. Még a kórházban megtetszett neki egy magyar nő - TERI - akivel hasonló dolog történt, de Ő sajnos megvakult. Ettől eltekintve jól megvannak. Huszonöt évvel később JENŐ még mindig még mindig TERI-vel él, amikor elfogja egy érzés: mostmár jó lenne látni a fiát -JANCSIt - így harminc év után. JANCSI most szintén 45 éves, a felesége - JULI- 40 éves, a kislányuk - SZANDI - éppen 20 éves. Jancsiék annyira örülnek a meghívásnak, hogy mindjárt el is adják a gazdagréti lakásukat: inkább Amerikában akarnak élni mostantól. Csak SZANDI szomorú emiatt. Ez a film egy örökké vesztes magyar család "amerikai" tragikomédiája. JANCSI, JULI és SZANDI abban reménykednek, hogy az a "nagy pénz" az "insuransztól" megvan még. Elképzelik az életüket Las Vegasban. Karácsonykor indulnak el. És összepakolnak örökre, elbúcsúznak ettől a nyomorult kis lakástól, és kint felejtik a repülőtéri parkoló melletti erdőben ezt a szánalmas, Ősrégi autót is, gudbáj! Hát ennyi... Ennyi éppen elég volt! Vagy ahogyan az egyhetes családi nyelvtanfolyam után JANCSI megfogalmazza: "Family very happy, going to America!" JULI, JANCSI és SZANDI tehát elindulnak az Óperencián túlra. Talán kicsit későn jött nekik ez a nagy lehetőség, de szinte azonnal, gondolkodás nélkül kiszállnak az eddigi életükből, és felpattannak a repülőre. A remény hajtja őket, hogy Nevadában rájuk is süt majd a nap. Az első csalódás a megérkezés után éri a családot, mikor útban hazafelé a repülőtérről, elhajtanak a csodálatos fényekben tündöklő Las Vegas mellett, és még olyan sokáig autóznak, hogy már semerre sem látnak fényeket. Még magyar szemmel nézve is egy rossz külvárosnak tõnik az a néptelen, kivilágítatlan hely, ahová megérkeznek.

9 9 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) Az első napok egész jól telnek JENŐ sivatag széli házában. Las Vegasban még utókará-csonyi hangulat van, koranyári időjárás. JANCSIék hamarosan munkába állnak JENŐ roncstelepén, ami azzal is jár, hogy kisteherautóval járva a várost, összeszedik a kidobott háztartási gépeket és lemossák, kipofozzák Őket. SZANDInank súlyos lelki válságot okoz, hogy a lakótelepen hagyott szerelmével hogyan próbálja meg fenntartani ezt a távkapcsolatot. JENŐék kertjében hétvégeken műanyag medencében fürdőznek és hülyéskednek, amikor megjelenik TAKÁCS doki és a fia, akire SZANDI különösen mély benyomást tesz. JENŐ és TERI las vegasi városnézésre, nagy vacsorára viszik a fiatalokat, de lassan már érezhetővé válik, hogy JENŐ -a magáról gyártott legenda ellenére - az itteni lét peremvidékén él. JENŐnek állandósultak a problémái azokkal, akik szerinte nem jogosan tartózkodnak Amerikában. JANCSInak megveszik az első kisteher-autót, amivel hasonlóan jól lehet roncsokat szállítani. Az öt tagú család még hetek múlva is együtt lakik egy nem túl tágas házban. Előre érezhetőek kisebb feszültség források. JANCSI és SZANDI vidáman dolgoznak a város különböző pontjain. Jól halad a munka. TAKÁCSék milliomos házában SZANDI megtartja az első bemutatkozó házi koncertjét, s ezután beáll egyéni zongoratanárnak LESLIE mellé, aminek a szülők szerint főleg terápiás okai lennének. Egy hónap elteltével JULI és JANCSI megpróbálják összegezni, hogy megérte -e kijönni, de a beszélgetést félbeszakítja egy kutya, aki a sivatag mélyéről érkezik az út felé. JENŐéknél azonban nem maradhat a kutya, így másnap a család külön lakást bérel a kutyával együtt.

10 10 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) SZANDI egy McDonald's-ban dolgozik és még mindig az Ő Tibi nevű, lakótelepi szerelme miatt szomorú. Tibi szerelmes üzeneteket küld neki otthoról. JULI egy casinoban dolgozik takarítónőként. Kedves mexikói kolléganőkkel ismerkedik meg, akik szülinapi bulira hívják. JULInak feltűnik egy INDIÁN krupié, akin többször is rajta felejti a szemét. JANCSI füvet nyír TAKÁCSék hatalmas kertjében, miközben SZANDI a házban zongoraleckét ad LESLIEnek. LESLIE egyre lelkesebben tanul, mert kisfiús rajongása SZANDI iránt erre készteti. TERI délutánonként 5 órai teára és egy kis táncra mindig elmegy a Vakok Klubjába, ahol rendszerint egy DÉLCEG Úrral táncol. SZANDI egy netcaféban ül, ahol budapesti webkameraképeket néz. Megbeszélték TIBI-vel, hogy ezen keresztül legalább láthatják is egymást. Ebben a netcaféban dolgozik egy fekete fiatalember, TYRON, aki néha technikai segítséget ad SZANDInak a netezéshez. TIBI hatalmas szívet rajzol a Liszt Ferenc tér aszfaltjára. SZANDI erős nosztalgiával és fájó hiányérzettel nézi a képeket és TIBIt. JANCSI és SZANDI a Mc Donald's mögött próbálnak lelket önteni egymásba, hogy ezeket a nehéz napokat majd vidám és boldog időszak követi. TYRON utcai zenészként dolgozik a Stripen. Gitározik és énekel, de sokat nem keres. Innen dolgozni megy a netcaféba, ahol ismét SZANDIt látjuk a gép előtt. Most intim helyzetekben mutatják magukat egymásnak TIBIvel. LESLIE zongoraórája után SZANDI biciklire pattan és rohan a netcaféba. Élő közvetítésben szakítanak TIBIvel, miután SZANDI is meggyőződhetett arról, hogy TIBI más lánnyal csókolózik a Lánchídon. SZANDI sírva távozik, de TYRON utánamegy és megpróbálja felvidítani. Elkíséri egy darabig. SZANDI meglátogatja JULIt a casinoban. Rulettezés közben SZANDI magára veszi az INDIÁN "nyomulását". JULI nem avatja be a titokba. JENŐék házában családi vacsora van. Poharazgatás közben beállít SZANDI és TYRON. JENŐ nem tud megszólalni, TERI viszont kissé kapatosan táncol TYRONnal, akiről azt hiszi, hogy magyar fiú.

11 11 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI tetőt javít TAKÁCS házában és egy rossz mozdulat miatt lezuhan. LESLIE szalad ki érte és mentőt hív. JANCSI térdműtéte közben komplikáció lép fel, ami majdnem az életébe kerül. Végül megmentik, de tolószékbe kényszerül. JENŐ vigasztalni próbálja a fiát, nem sok sikerrel. SZANDI és TYRON találkozik TERIVEL, hogy a kutyát kölcsönadják neki, vakvezetőnek. Eközben TERI -nem tudván, hogy TYRON is jelen van - kifejti fajvédő filozófiáját és arra kéri SZANDIt, hogy értse meg a nagyapját, ha nem szívesen lát feketéket a házában. SZANDI és TYRON végül otthagyják TERIt. JANCSI és TYRON haverkodnak, beszélgetnek. TYRON lefordítja JANCSInak a zöld kártyával kapcsolatos hivatalos levelet. JANCSI boldog és örömében legszívesebben hozzáadná a lányát TYRONhoz. Megajándékozza Tyront egy szép matyó inggel. Iszogatnak, zenélgetnek. JULI és JANCSI a biztosító irodájában megtudják, hogy tízszer akkora kártérítést kaphatnak, mint remélték. Hamarosan 150 ezer dollárt kapnak TERI igyekszik megtanítani a kutyát, hogyan kéne vakvezetőként működnie, de nem nagyon sikerül. Egyelőre -fordított szereposztásban- TERI mondja meg a kutyának, hogy mikor lehet átmenni a zebrán. SZANDI és TYRON beszöknek TAKÁCSék kertjébe és a medencében éjszakai fürdőzést csapnak, amibe később LESLIE is beszáll, majd együtt elmennek autózni és bulizni. LESLIE hihetetlenül boldog, hogy a tanítónénije közelében lehet. JENŐ és JANCSI a teherautóval lomtalanítanak. Egyszercsak intim helyzetben veszik észre JULIT és az INDIÁNt egy padon. JENŐ megpróbálja elterelni JANCSI figyelmét az ügyről. JANCSI megint TAKÁCSék kertjében festeget. Tolószékéből nem éri el a magasabb pontokat, ezért fel kell állnia. Így dolgozik tovább, amikor a biztosító nyomozója titokban video felvételt készít róla. A felvételen úgy tõnik, mintha JANCSI teljesen egészséges lenne. JULI és SZANDI egy kozmetikai szalonban tetováltaják magukat és beszélgetnek, mint a barátnők.

12 12 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI és TYRON a Stripen zenélnek. Jazzt, magyar dalokat és a Getno-t játsszák. JANCSI a tolószékben ülve gitározik. Rengeteg pénzt keresnek. JANCSI nem fogadja el, hogy felezzenek, mert már várja a "nagy pénzt" és készül az új munkájára: gyémánt-ügynök szeretne lenni. A legnagyobb örömbe az ügyvéd telefonja zavar be. Üvölt. A biztosító nem fizet egy fillért sem, mert JANCSIt biztosítási csaláson érték. JANCSI bemegy JULIhoz a casinoba, hogy megbeszéljék ezt a tragikus helyzetet. Szóba kerül az is, hogy JULIval történik valami, de JULI azt mondja, hogy az nem fontos. Nagy a baj, mert tartalékaik nincsenek és már csak két hónapig tudnak lakbért fizetni. JANCSI fél. JULI retteg. JANCSI meglátogatja TAKÁCSot, aki igyekszik őt lenyugtatni. Segíteni próbál valahogy Egy JANCSI számára még ismeretlen ügyről beszél, amiből talán jutna valami kis kárpótlás a történtek miatt. JANCSI hazafelé menet az autójában telefont kap, amit előbb TAKÁCS telefonjának hisz, majd később kiderül, hogy a kórházból hívják: SZANDI autóbalesetben súlyosan megsérült. A kórházban JULI az intenzív szoba előtt ül, távolabb TYRON és LESLIE izgulnak. JANCSI egy pillanatra bemegy SZANDIhoz, hogy lelket öntsön belé. JANCSI egy játékboltban géppisztoly-hasonmást és álarcokat vesz. Egy sivatagi úton megy az autóban JANCSI és TYRON. Egy piros autót követnek. Amikor egy benzinkútnál megáll, JANCSI félig leereszti a piros autó kerekét, majd mikor egy néptelen útszakaszon a piros autó félreáll, JANCSI álarcban és játék géppisztollyal az autó elé áll. Közli, hogy a TAKÁCStól kölcsönkért pénzért jött, mert a határidő régen lejárt. A pénzbehajtási kísérlet rosszul sikerül, mert kiderül, hogy az adós egy rendőr.

13 13 CSELEKMÉNYVÁZLAT (folytatás) JANCSI elhatározza, hogy menekülni fog, de azonnal repülőjegyre lenne szüksége. A bankkártyáján már csak 150 dollár van. TYRON ad még neki 250-et, de még így is hiányzik egy ezres. JANCSI elbúcsúzik TYRONtól és megpróbálja kifosztani az ATM gépet, de ez azzal végződik, hogy a biztonsági kamera végig rögzíti, amint teherautójával el akarja vontatni az automatát. Amikor ezt JANCSI felfogja, teherautóját, tolókocsiját hátrahagyva taxival lelép a helyszínről. JENŐhöz megy, hogy ezer dollárt kérjen repülőjegyre, de JENŐ segítség helyett megint szónokolni kezd. JANCSI elmondja, hogy még az esti géppel mennie kell, mert holnap börtönbe kerülhet. JENŐ nem ad pénzt, így JANCSI elmegy. JANCSI és JENŐ Budapesten, a reptér melletti kiserdőben megtalálják a gazzal sűrűn benőtt, fél éve otthagyott autót. Gyönyörõ délutáni napsütésben autóznak Budapesten és közben JENŐ bíztató szavait halljuk, melyek éppen az ellenkezőjéről szólnak, mint korábban, tehát hogy Európában kell élni, nem máshol. A lényeg azonban az, hogy élni kell. Itt, vagy ott, de folytatni kell. És ezt a szemléletet JENŐ nagyon határozottan képviseli. Hogy ez amerikai, vagy magyar életfelfogás -e? Netán valami más? - majd eldönti a néző. Taxival megy a repülőtérre, útközben telefonon elbúcsúzik JULItól, de semmit nem mond el neki arról, ami történt. JULI izgatottan elindul a repülőtérre. A repülőtéren JANCSIt egy kifizetett jegy várja, amivel felszáll a gépre. JULI ekkor érkezik meg, így nem találkozhatnak. A gépen, a JANCSI mögötti ülésen feltűnik JENŐ, amint hamiskásan mosolyog

14 14 A FILM KÉPEI, HANGULATAI Cassavetes: New York árnyai című filmjét látom magam előtt, mióta ezen a filmen dolgozom. A nyers képi fogalmazás, a helyenként improvizatív színészi játék, a jelenetezés szabadsága, az egész film dinamizmusa pontosan úgy alakítja a formát, ahogy azt a történet megkívánja. Hiszek abban, hogy a dokumentumfilmes felvételi módszerek, ugyanakkor az előre végiggondolt képi világ és a színészekkel elpróbált jelenetek egy hatásában erős és friss filmet hozhatnak létre. A film képi világát alapvetően határozzák meg azok a tájak, helyszínek, ahol ezt a történetet előadjuk. A sztori lényegéhez tartozik a szereplők csalódása, mert ők metropoliszra, nagyvilági életre számítottak, és arra, hogy kolbászból van a kerítés Ehelyett szembetalálkoznak a kisvárosi és unalmas Amerikával és ennek a csalódásokkal terhes találkozásnak kell megjelennie a képeken is. Ebben az értelemben egy kissé szokatlan, talán újszerű Amerika-képet mutatunk be, mégpedig egy jellegzetes, Közép-európai nézőpontból. A motívumoknak, a képeknek, a plánozásnak, végig azt az élményt kell ábrázolniuk, ahogy szereplőink az amerikai álmot keresik. A forgatás speciális, dokumentumfilmszerű megszervezése, a kamera nyitott szeme, a néhol improvizatív jelenetezés mind-mind a lényegét szeretné kifejezni a Kelet-Nyugat találkozásnak, és a szereplők által átélt kultúrsokknak.

15 15 SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ Salamon András (1956, Budapest) Filmrendezõ és forgatókönyvíró. A Színház -és Filmmûvészeti Egyetem tanára. A Filmmûvészek Szövetségének vezetõségi tagja. Játékfilmeket, dokumentumfilmeket és televíziós filmeket készít. Hat éves korától gyermekszínész különbözõ magyar játékfilmekben A Színház -és Filmmûvészeti Egyetemen filmrendezést tanít 13 részes dokumentumfilm sorozatot rendez a TV 2 felkérésére Dokumentumfilm: "A kommunizmus ígérete" 2001 Dokumentumfilm: "Elveszett család " 2000 Rendezõi -és forgatókönyvírói munkáiért Balázs Béla díjat kap Dokumentumfilm: "Jonuc és a koldusmaffia" díjak: 31. Magyar Filmszemle - Rendezõi díj Dubrovnik - Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál - 2. díj 1999 Játékfilm, saját írása alapján: "Közel a szerelemhez" külföldi mozibemutató: Fine Arts' Cinema, San Francisco díjak: Pescara - Legjobb film Cottbus - Nemzetközi filmkritikusok Fipresci díja Anger - Legjobb nõi alakítás 30. Magyar Filmszemle - Legjobb forgatókönyv Kamera Hungária - Legjobb operatõr Riga - Legjobb rendezés Magyar Filmkritikusok díja - Legjobb fiatal színész 1998 Dokumentumfilm: "Városlakók" díjak: 29. Magyar Filmszemle - Rendezõi -és operatõri díj - részt vesz a Sundance Alapítvány elsõ Közép Európai Forgatókönyvírói Mûhelyén 1997 Az ELTE Szociológiai Tanszékén dokumentumfilmezést tanít Dokumentumfilm: "Huttyán" díjak: 28. Magyar Filmszemle - Legjobb film Autonómia Alapítvány - Tolerancia díj

16 16 SALAMON ANDRÁS, RENDEZŐ(folytatás) 1996 Megjelenik elsõ kötete: "A kutyák nem felejtenek" díjak: Bródy Sándor díj - Legjobb elsõ könyv 1994 Dokumentumfilm: "Koldusgyerekek" díjak: Autonómia Alapítvány - Tolerancia díj mintegy 20 dokumentumfilmet készít a Magyar Televízió felkérésére 1991 Játékfilm saját írása alapján - "Zsötem" külföldi eladások: Szlovénia, Korea, Bulgária, Szlovákia, Románia díjak: - Magyar Filmkritikusok - Legjobb elsõ film díja - Magyar Filmkritikusok - Legjobb férfi alakítás díja 1989 Játékfilm forgatókönyv és társrendezés - "Itt a szabadság!" (r.: Vajda Péter) külföldi eladások: Belgium, Brazilia, Hollandi 1987 Játékfilm forgatókönyv társíró - "Meteo" (r.: Monory M. András) 1986 Rendezõasszisztens játékfilmekben (többek között Sándor Pál, Zolnay Pál, Xantus János munkatársa) 1981 Színház -és Filmmûvészeti Fõiskola kameraman szak 1966-tól több magyar játékfilmben szerepel. Dolgozik Sándor Pállal, Herskó Jánossal, Fazekas Lajossal..

17 17 CONTACTS rendező: Salamon András gyártásvezetõ: Bódis Gábor producer asszisztens: Naszódi Katalin producerek: Hollósi G. Zsuzsanna, Varga Gábor tel.: fax: web:

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány Mottó LÁTNI ÉS HALLANI azt, ami bennem van, és nem azt, aminek lennie kellene; ELMONDANI azt, ami érzek

Részletesebben

Nagyon örülök! (Feladatlap)

Nagyon örülök! (Feladatlap) Damian Kaleta PhD hallgató, Varsói Tudományegyetem, Magyar Tanszék Nagyon örülök! (Feladatlap) Célcsoport: magyarul tanuló külföldiek (kezdő csoport) Téma besorolás: - műveltségterület idegen nyelvi kultúra

Részletesebben

Szegény Balkán. Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor

Szegény Balkán. Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor Szegény Balkán Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor Hamar feldereng az érzés az emberben, hogy átverték. Kezdetben akarja hinni, hogy ez más lesz, aztán jön a pofon. Pedig még a plakáton is fegyverek

Részletesebben

Give Ez történet Hollywoodban VIII. 5/5

Give Ez történet Hollywoodban VIII. 5/5 2009 július 04. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A héten rácsodálkozhatunk arra, hogy A bukottak mennyit is kaszálták, írunk arról is,

Részletesebben

ISSN Konkoly-Thege pp György: Elektronikus zenei sivatagi fesztivál ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN.

ISSN Konkoly-Thege pp György: Elektronikus zenei sivatagi fesztivál ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN. terepbeszámoló ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN ÍRTA ÉS FÉNYKÉPEZTE: KONKOLY-THEGE GYÖRGY Jártam már Tunéziában, de az egy teljesen szokványos bár szép Tunisz-Hammamet- Monastir és környéke

Részletesebben

GAZEMBEREK A 11/G DIÁKNAPI ÚJSÁGJA

GAZEMBEREK A 11/G DIÁKNAPI ÚJSÁGJA GAZEMBEREK A 11/G DIÁKNAPI ÚJSÁGJA A TARTALOMBÓL: OSZTÁLYUNK BEMUTATKOZÁSA KVÍZ KÉPEK MINDENNAPJAINKBÓL GONOSZKÓP PROGRAMJAINK 2016. ÉV I. ÉVFOLYAM, I. SZÁM RÓLUNK... Osztályunk a 11/G, szakma után itt

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft 2011_ 11, 12 k o r t á r s m ű v é s z e t i f o l y ó i r a t B u d a p e s t ISSN 1216-8890 1080 Ft Kifordulok önmagamba val beszélget Schmal Róza Schmal Róza: A festményeidhez különböző irányokból lehet

Részletesebben

Boldog új évet! (Happy New Year!)

Boldog új évet! (Happy New Year!) Boldog új évet! (Happy New Year!) KÜLSŐ - KÜLVÁROSI NÉPTELEN KISUTCA SZILVESZTER ÉJJEL Sötétség, nagy hideg. Az év utolsó napjának zaja ide már nem jut el. A házak fala kopott, részben lemállott róluk

Részletesebben

L u c a D i F u l v i o ALMOʍ ʍANDAʎA

L u c a D i F u l v i o ALMOʍ ʍANDAʎA Luca Di Fulvio ALMO ANDA A Cetta és fia, Christmas Olaszországból menekült az erőszak és a viszontagságok elől Amerikába, a remények országába. A nő egyetlen vágya, hogy a kisfia igazi amerikai legyen:

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 2 Információk: és esküvője év hó -n Helyszín: Telepítés: -tól -ig (kb 2 óra időtartam) Násznép érkezik: Műsor kezdés várhatóan: órakor Időtartam: kb 8 perc

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Valentin napi könyv- és filmajánló

Valentin napi könyv- és filmajánló Valentin napi könyv- és filmajánló Az 5 legkeresettebb romantikus olvasmány és film a Békés Megyei Könyvtárban Könyvek 1. Nicholas Sparks: Vissza hozzád Nicholas Sparks (Menedék, Szerencsecsillag) legújabb

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet)

George Varga: Az öregember és a farkas (részlet) Angyalka élményei B. Kis János, Orosz T. Csaba, Gwendoline Welsh, Poczai Péter, George Varga, J. Simon Aranka 2013 Publio kiadó Minden jog fenntartva Szerkesztette: Publio Kiadó Kft. George Varga: Az öregember

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben.

Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben. Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben. Élmények Minden ember számára fontosak az élmények, ahogy Önnek is, hiszen egy jó élmény örök

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella Legyetek nők, ha tudtok (Részlet) A szerelem misztérium a szex-szenvedély is az arról van szó mi férfiak, férfiak maradjunk, és nők a nők szabadok,

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN

Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN Ferri-Pisani A SZERELEM AMERIKÁBAN FERRI-PISANI A szerelem Amerikában Regény 2011 fordította Dénes Zsófia Fapadoskonyv.hu Kft. Dénes Zsófia jogutódja I. A félig nyitott kapu Az átkelés utolsó napjaiban

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben

Hector közelebb jut a boldogsághoz

Hector közelebb jut a boldogsághoz Hector közelebb jut a boldogsághoz Édouard a vacsora végeztével nagyon elégedettnek tûnt, de nem érte be ennyivel, ragaszkodott hozzá, hogy átmenjenek még egy másik helyre. Azt akarom, hogy megismerd Kínát!

Részletesebben

Térey János. Asztalizene. (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza)

Térey János. Asztalizene. (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza) Térey János Asztalizene Színmű három tételben részlet 10 36 (Az eddigiek. Jön Henrik, szétnéz: egyetlen szabad asztal van, megcélozza) (magában) Állandó ítéletidő Útban Pestre, Beugrottam ide. Drága hely,

Részletesebben

Szarka Károly Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban

Szarka Károly Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban Szarka Károly 2013. 11. 20. Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban Lehetne ez akár egyszerű romantikus történet is. Egy férfi és egy nő telefonon ismerkednek meg, aztán a kettejük közötti

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Mozgóképkultúra és médiaismeret középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 21. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra Röjtökmuzsaj Önkormányzatának lapja IX. évfolyam 1. szám 2016. március Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő

Részletesebben

Ez történt Hollywoodban...LXIV.

Ez történt Hollywoodban...LXIV. 2011 január 23. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Egy Oscar kategória jelöltjeit ismerhetitek meg, beszélünk kicsit az Irishman-ről,

Részletesebben

Fotó: Komjáthy Máté Uránszív - Főszerepben a város! - FESZTáv - Szakács Hajnalka

Fotó: Komjáthy Máté Uránszív - Főszerepben a város! - FESZTáv - Szakács Hajnalka Pécsi forma Fotó: Komjáthy Máté - Szakács Hajnalka Öt nap próba és egy felkészítő workshop után bemutatták a Független Előadó-művészeti Szövetség, kizárólag a FESZTáv-ra készített, pécsiekkel készült,

Részletesebben

Tövises az út a csillagokig

Tövises az út a csillagokig Tövises az út a csillagokig T á b o r i ú j s á g a z Ú r 2 0 1 5. e s z t e n d e j é b e n j ú l i u s h a v á n a k 2 8. n a p j á n C s í k c s o m o r t á n S z é k e l y f ö l d i Ve r s t á b o

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8.

TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET. Írta: Vészits Andrea. Vezeto író: Vészits Andrea. Dalit Kahan karakterei alapján. 8. TÁRSAS JÁTÉK 2. ÉVAD 1. EPIZÓD A BALESET Írta: Vészits Andrea Vezeto író: Vészits Andrea Dalit Kahan karakterei alapján 8. változat 2013. április 18. Pre-clearance Shooting Draft HBO Holding Zrt. H: 1026

Részletesebben

A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái Üdvözlet Denver-ből. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván Norbi, Rachel, Josiah, Joshi és Anna. Röviden szeretnék beszámolni hogy mi is

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 21 / 2009. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

Nógrád megye. Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség

Nógrád megye. Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség Nógrád megye Ország: Magyarország Régió: Észak-Magyarország Megyeszékhely: Salgótarján Balassagyarmati kistérség Nevezetességei: -Tolnay Klári Emlékház -Zichy Vay-kastély -Mauks-kúria(Mikszáth-Mauks emlékszoba)

Részletesebben

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Horváth István polgármester Pályzati felhívás BURSA HUNGARICA ösztöndíjra A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében új pályázati

Részletesebben

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette:

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette: ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ Készítette: A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére

Részletesebben

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Tematikai egység címe Az én világom Társaim Ők és én Közvetlen közösségeim A család és a gyerekek Tágabb közösségeim A lakóhelyi közösség A környező világ A

Részletesebben

Bevezetés. Szoboszlai Katalin: Fedél nélküli nôk hajléktalansága 1 *

Bevezetés. Szoboszlai Katalin: Fedél nélküli nôk hajléktalansága 1 * Szoboszlai Katalin: Fedél nélküli nôk hajléktalansága 1 * Bevezetés Mottó: Aki kint él az utcán, azt csak vegetál... Ez nem élet. Aki egyszer ide kikerül, és olyan közegbôl, mint én, akinek megvolt mindene,

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

A dolgok arca részletek

A dolgok arca részletek 1 Bakonyi István: A dolgok arca Arcképvázlat Pék Pálról Nagykanizsa, Czupi Kiadó Pannon Tükör, 2007. A dolgok arca részletek Pék Pál 1939. július 26-án született Nagykanizsán. A szülőhely mindmáig lakóhelye

Részletesebben

XI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál. 2015. augusztus 19-23. Adatlap azonosító: A2011/N0584. Pályázati azonosító: 7707/00757 SZAKMAI BESZÁMOLÓ

XI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál. 2015. augusztus 19-23. Adatlap azonosító: A2011/N0584. Pályázati azonosító: 7707/00757 SZAKMAI BESZÁMOLÓ XI. Hódmezővásárhelyi Borfesztivál 2015. augusztus 19-23. Adatlap azonosító: A2011/N0584 Pályázati azonosító: 7707/00757 SZAKMAI BESZÁMOLÓ A hódmezővásárhelyi kulturális élet egyik nagyszabású rendezvénye

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

Tarr Béla: Werckmeister harmóniák

Tarr Béla: Werckmeister harmóniák Rózsahegyi Regő: Tarr Béla: Werckmeister harmóniák A Werckmeister harmóniák Tarr Béla 2000-ben bemutatott filmje. A Werckmeister harmóniák is magán hordozza a Tarr filmekre oly jellemző sajátos és individuális

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 231-232 T á r g y s o r o z

Részletesebben

12 est 24 íróval az idei esztendő legnagyobb irodalmi eseménysorozata a kiállítótérben megépített színpadon.

12 est 24 íróval az idei esztendő legnagyobb irodalmi eseménysorozata a kiállítótérben megépített színpadon. 12 est 24 íróval az idei esztendő legnagyobb irodalmi eseménysorozata a kiállítótérben megépített színpadon. Minden este a Bizottság egy-egy kanonikus, közismert dalszöveg idézetéhez kapcsolódik: zenei

Részletesebben

Megmenteni a világot

Megmenteni a világot Megmenteni a világot Kisfilm forgatókönyv Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Ne lődd le a hírvivőt...2 Nem minden az, aminek elsőre látszik...2 Megmenteni a világot...3 Mi a fene???...4 A világ bajai...4 Ökológiai

Részletesebben

Az új AJKP generációnak...

Az új AJKP generációnak... Az új AJKP generációnak...... a csapattól 2007. Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium Riport Kiss Pál tanár úrral - Mióta nevelőtanár a Cserkóban? - 5 éve vagyok nevelőtanár a kollégiumban, és egy éve dolgozom

Részletesebben

Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe

Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe Rost Andrea: Minden szerep beépül az ember életébe Kiss Eszter Veronika, 2015. október 25., 11:53 Rost Andrea Fotó: Barna Bálint Nemrég jött ki új ékszerkollekciójával, és novemberben Frenák Pállal ad

Részletesebben

Az 50-es Évek. (tavasz)

Az 50-es Évek. (tavasz) Az 50-es Évek (tavasz) Te vagy az Út Pora a Hajamban, mondta magában Psziché, ahogy a folyó hullámai fel-felcsaptak eláztatva ülő lábfejeit, az évben először száraz folyóé. Halott galamb zuhan a mélybe

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

Eldorádó a Bárkában. mhtml:file://d:\oszmi\20130614\mht\000357.mht. név: jelszó: Bejelentkezés

Eldorádó a Bárkában. mhtml:file://d:\oszmi\20130614\mht\000357.mht. név: jelszó: Bejelentkezés 1. oldal, összesen: 6 oldal Írja be az e-mail címét! Feliratkozás név: jelszó: Bejelentkezés Eldorádó a Bárkában Bereményi Géza filmje, az Eldorádó nyomán készült az író-rendeződarabja, amely Az arany

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje MAHLER Lieder aus Des Knaben Wunderhorn A fiú csodakürtje GÁDOR ÁGNES nyersfordítása 2007 Lieder aus Des Knaben Wunderhorn Der Schildwache Nachtlied Az őrszem éji dala Nem tudok, nem szeretek vidám lenni;

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

Athenaeum Kiadó Könyvklubja - Párizs fehér fényei

Athenaeum Kiadó Könyvklubja - Párizs fehér fényei 2011 február 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Athenaeum értékelve Kiadó Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Xénia kénytelen volt elhagyni a cári Oroszországot, amikor kb. 16 éves volt. Hirtelen

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: Hétfő: a hetet a zártsorú beépítésben lévő épület homlokzatának

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-611-5. Mercator Stúdió, 2009

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-611-5. Mercator Stúdió, 2009 A magyar irodalom és kultúra örökbecsű értékeinek ápolása, terjesztése érdekében az Országos Széchenyi Könyvtárral együttműködve kiadja a Mercator Stúdió. Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Műszaki

Részletesebben

A cigánysoron se felejtenek 2008. October 10.

A cigánysoron se felejtenek 2008. October 10. A cigánysoron se felejtenek 2008. October 10. A minap fekete csuklyások sorozatot lõttek és Molotov-koktélokat dobtak a tarnabodi faluszélen négy házra. Az idõs lakók nem sérültek meg. Még aznap délelõtt

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04.

Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal... 2010.02.04. Utolsó frissítés 2013.02.04. Mennybõl az Angyal, lejött hozzátok Abban a pillanatban szólalt meg ez a dal a cédé lejátszómon, amikor belekezdtem ebbe az írásba az angyalokról.

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben 2007-06-22 Húsz év mellékvágány után újra lendületben Bodrogi Gyula a mesterekről, a zsákutcákról és a nagy visszatérésről Bodrogi Gyula, a Nemzeti Színház művésze, valósággal kivirult, mióta nem a Vidám

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely Az én Párom Albert-Bernáth Annamária 1 Copyright Theta Műhely Spirituálisan fejlett, fejlődni képes, és fejlődni akaró Férfi/Nő. Számomra hiteles a spirituális tudása, az Én tudásom is Neki, ezért kölcsönösen

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirci BULI, a Bakonyi Betyárnapok és a Bakonyi Vágta jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről

Részletesebben

Questions People Ask About How To Prepare For The Collapse Of The Economy

Questions People Ask About How To Prepare For The Collapse Of The Economy Questions People Ask About How To Prepare For The Collapse Of The Economy Az emberek kérdezik, hogyan készüljenek fel a gazdasági összeomlásra? Honnan a fenéből lehet tudni, hogyan készüljek fel a gazdasági

Részletesebben

Olvasás javítókulcs. 6. évfolyam ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ

Olvasás javítókulcs. 6. évfolyam ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ 6. ÉVFOLYAM JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2003 ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS Olvasás javítókulcs 6. évfolyam Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ OLVASÁS 1. BLOKK

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Beteg gyerekek felhőtlen rallyzása

Beteg gyerekek felhőtlen rallyzása Igaz, hogy az idén már két OB versenyen is túl van a Bakó Team csapata, de azért számunkra a felejthetetlen élményt mégis egy Debrecenben megtartott körverseny nyújtotta. A debreceni Gázvezeték utcai salakpályán

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

A KOR GYERMEKE A beszélgetésünk rendhagyó, mint ahogy Sas István személye és pályája is. Az interjú során önmagát, mint individuumot folyamatosan háttérbe szorítja. Nem önmagáról, hanem a reklámról akar

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben