Mutasd be pár mondatban gyakorlati munkahelyed helyszínét, az épületet és a munkafeltételeket, esetleg a munkalégkört!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mutasd be pár mondatban gyakorlati munkahelyed helyszínét, az épületet és a munkafeltételeket, esetleg a munkalégkört!"

Átírás

1 Munkanapló A gyakorlat helye: Städtische Berufsschule für das Bäcker- und Konditorenhandwerk, Simon-Knoll-Platz 3, München Telefon: bs-baecker-konditoren@muenchen.de A gyakorlat időpontja: 2016.január 8. február 4. A gyakorlat vezetőjének neve: Buzas Ladislaus A gyakorlat vezetőjének beosztása: szakoktató Személyes adatok: Név: Kocsis Réka Lakcím: Forráskút, Fő út 11., 6793 Szakma: cukrász A munkakörnyezet: Rischart, Buttermelcherstr. 16, München Mutasd be pár mondatban gyakorlati munkahelyed helyszínét, az épületet és a munkafeltételeket, esetleg a munkalégkört! A munkahely, ahol az egy hónapos szakmai gyakorlatunkat töltöttünk egy hatalmas termelő üzem volt, amely 161 üzletet lát el Münchenben. Természetesen a hatalmas üzemben több részleg volt, azon belül is kisebb posztok (pék, süßes Kleingebäck poszt, sütemény, és torta poszt, pizza, tészta poszt). A német precizitásnak megfelelően voltak a munkafolyamatok megszervezve, és így a sütemények is zökkenőmentesen készültek. Ehhez még hozzájárult egy tökéletes üzemi csapatmunka, amelybe mi kellő idő alatt be tudtunk csatlakozni. De az emberi munka mellett a modern gépek szerepe elengedhetetlen egy ilyen nagy üzemi termeléshez. München, 2016.január 12. Keltezés Kocsis Réka Aláírás

2 Dátum: január Munkaidő-beosztás: Az elvégzett munkafolyamat(ok) megnevezése:,,süßes Kleingebäck poszton egy nagy szalaggép mellett dolgoztunk. A gép adagolta a tésztát, és a tölteléket, majd a kések a megfelelő formára vágták az elkészítendő süteményt. Így nekünk már csak egy utolsó csavarást, hajtást, batyu-, perecformálást kellett végrehajtanunk. Végül természetesen a sütőlemezre kellett rakni a már elkészült süteményeket. 2. Az elkészített termékek megnevezése: Nussschnecke, Apfeltasche, Nussbreze, Quarktache, Brezenhörnchen, Mohnschnecke, Strudel( Apfel, Mohn, Topfel) 3. A felhasznált nyersanyagok és segédanyagok: tészta: liszt, tojáspor, élesztő, víz, tej; töltelékek: darált dió, alma, túró, mák, mazsola, mandula, tejföl, vaj 4. Milyen tevékenységek önálló elvégzését tanultad meg? Otthon sajnos a tészták készítésével nem volt még sok lehetőségem foglalkozni, de itt szerencsére ezt tudtam pótolni. Kezdetben még segédkeztem a hajtogatott tésztáknál, de végül már rám bízták a vajas rész beburkolását. De azért néha segítettek, ha kellett. 5. Milyen otthon is hasznosítható tapasztalatot szereztél? Ha gyorsabb és szervezettebb munkahelyen dolgozik az ember, akkor egy idő megtanul alkalmazkodni. Gyors, pontos munkavégzést volt időm elsajátítani egy ilyen munkahelyen. 6. Mi az, amit biztosan másként csinálnál otthon? A gyors munka miatt igen sok liszt, mandula és egyéb szóróanyag került a földre, és így elég sok a járulékos veszteség. (De egy ilyen nagyüzemnél ez elengedhető). 7. A ma elkészített cukrásztermékek közül válaszd ki, ami a legjobban tetszett és írd le a hozzávalókat, valamint az elkészítés módját magyarul! Topfelstrudel: rétes tészta, túró, vaj, tojásfehérje, mazsola. A már kinyújtott tésztát a gép megfelelő méretre vágta, és 1,1 kg tölteléket kell rárakni minden egyes négyzetre. Majd szétkenni egy kenőkés segítségével. Gyors mozdulatokkal föltekerni, és a beolajozott lemezre tenni. 8. Írd le, mi volt a hét legpozitívabb élménye emberileg és szakmailag! A munkatársak mind nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Ha valamit nem értettem, akkor még egyszer elmondták, de már másik szóhasználattal. Az ottani posztfőnök még bíztatott is, hogy beszéljek németül, mert megértik (így vagy úgy). És a többieket is buzdította, hogy beszéltessenek.

3 Dátum: 2016.január Munkaidő-beosztás: Az elvégzett munkafolyamat(ok) megnevezése: Ezt a hetet egy olyan részlegen töltöttem, ahol a sütemények, fánkok, pizzák, masszák gyártása zajlik. Egész héten forgószínpad szerűen dolgoztam: mini torták töltése, zselézése, panírozása, fánkok, pizzák készítése. 2. Az elkészített termékek megnevezése: Ausgezogene, Krapfen, Apfelschnecke, Himbeer Schnäppchen, Marmor-, Zitronekuchen, 3. A felhasznált nyersanyagok és segédanyagok: tészta: liszt, ping-pong (rétesliszt), tojássárgája por, vaj; töltelék: vanília krém, lekvár, reszelt alma, málna, csokoládé 4. Milyen tevékenységek önálló elvégzését tanultad meg? A Himbeer Schnäppchen nevezetű mini tortácskákat kezdetben még közösen csináltuk, de a végén, az utolsó mozdulatokat, a körbekenést, és a csokoládéval való panírozást már önállóan végeztem. 5. Milyen otthon is hasznosítható tapasztalatot szereztél? A torták körbekenése már nem okoz gondot, illetve a lángos (Ausgezogene) készítést is sikerült elsajátítani. 6. Mi az, amit biztosan másként csinálnál otthon? Mindennel meg voltam elégedve. Bár nagyon sok a fagyasztott, illetve a porból készült dolog, de ez egy nagyüzemnél elfogadható. 7. A tegnapi cukrásztermék receptjét írd le a tanult idegen nyelven! Topfelstrudel: Strudelteig, Topfel, Butter, Eischnee, Rosinen. Der Teig ausrollen, die Maschine schneiden ein rechteckige Forme. Darauf die Füllüng legen, und mit Palette ausstreichen. Nach aufrollen, und legen auf geöltes Backblech. 8. Írd le, mi volt a hét legpozitívabb élménye emberileg és szakmailag! Ebben az üzem részben is nagyon kedvesen fogadtak minket. Itt is minden szempontból segítettek, mind szakmailag, mind emberileg. Az, hogy már rám merték bízni tortácskákat, hogy egyedül fejezzem be, annak nagyon örültem. Igaz nem voltam a leggyorsabb, de igyekeztem szépre készíteni őket. Nagyon élvezem az itteni munkát.

4 Dátum: 2016.január Munkaidő-beosztás: Az elvégzett munkafolyamat(ok) megnevezése: Ezt a hetet ugyanazon az üzemrészlegen töltöttem, mint ahol az előző héten dolgoztam. Csak most már jobban mertek ide-oda küldeni, és ott dolgoztam, ahol munka volt. Így csináltam pizzát, tészta és fánkok szétosztását, almástekercs feltekerése és lemezre rakását. 2. Az elkészített termékek megnevezése: Apfelschnecke, Pizza, Vegetarische Pizza, Krapfen, Donauwelle, Mohnschnitte 3. A felhasznált nyersanyagok és segédanyagok: Tésztához a már korábban leírt anyagok. Pizza feltétek: pizza szósz, hagyma, póréhagyma, brokkoli, bazsalikom, sajt, paprika, gomba. További hozzávalók: csoki, vaníliakrém, mák, lekvár. 4. Milyen tevékenységek önálló elvégzését tanultad meg? A pizza feltétek felrakásánál mindig elindítottak, és utána magamra hagytak. Majd a következő feladatokat is így osztották ki. De sszinte mindig volt ott valaki, aki szemmel tartott, de már hagytak kibontakozni. 5. Milyen otthon is hasznosítható tapasztalatot szereztél? Lassan két hét után már kezdtem beleszokni ebbe a közegbe, és igyekeztem ellesni a gyors és szervezett munkavégzés titkát, amelyet úgy gondolom itthoni munkám során is tudok majd hasznosítani. 6. Mi az, amit biztosan másként csinálnál otthon? Annyira jól működik itt a munka, és a termelés, hogy még egyenlőre nem látom meg, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket máshogy csinálnék otthon. 7. A ma elkészített cukrásztermékek közül válaszd ki, ami a legjobban tetszett és írd le a hozzávalókat, valamint az elkészítés módját magyarul! Donauwelle: meggyes piskóta alap. Erre jön egy vastag vaníliakrém, majd a tetejére csoki öntet, és egy kenőkés segítségével hullámokat rajzolunk bele. Majd a tetejét fehér csokoládé forgáccsal díszítjük. 8. Írd le, mi volt a hét legpozitívabb élménye emberileg és szakmailag! Már kezdtem felvenni az üzem ritmusát, aminek nagyon örültem, mert ez által könnyebben, nyugodtabban tudtam dolgozni. Már kitapasztaltam, hogy kivel hogy kell beszélni, és már az utolsó napokban teljesen lazán és örömtelien teltek az órák. Már szinte sajnáltam, hogy nap végén haza kell menni az üzemből, annyira jó volt ott a légkör.

5 Dátum:2016.február 1-2. Munkaidő-beosztás: Az elvégzett munkafolyamat(ok) megnevezése: Az utolsó munkanapokat egy magasabb cukrász részlegen töltöttem. Itt is süteményeket készítettek, de inkább már a finomabb/elitebb technikával. Itt végezték az utolsó simításokat a fánkokon, itt készültek a pohárkrémek, piték, torták, megrendelésre készült sütemények is itt kerültek gyártósor alá. 10. Az elkészített termékek megnevezése: Trüffeltörtchen, Tiramisu Reine, Holländer Kirsch, Johannisbeer Kirsche Schnitte, Fidelio, Eierlikörschnitte, gyümölcskosár 11. A felhasznált nyersanyagok és segédanyagok: Kakaós, sima piskóta; csoki-, és vanília krém, babapiskóta, rumos kávé, gyümölcsök (banán, málna, ananász, mandarin, ribizli, kivi, szőlő, cseresznye, földi cseresznye) 12. Milyen tevékenységek önálló elvégzését tanultad meg? Apró részletek kidolgozását a gyümölcskosarakon, illetve a zselézés mesterségét is el tudtam sajátítani. Torták bevonása, körbe kenése se okoz már gondot, mert itt is voltak bőven, amelyeken tudtam gyakorolni. 13. Milyen otthon is hasznosítható tapasztalatot szereztél? Hogyan kell gyorsan sokat csinálni, minél jobb technikával, és eszközökkel dolgozva. Egy jó munkafolyamat kitalálása a legfontosabb hozzávaló, hogy minél gyorsabban menjen a munka, és ez ne menjen a sütemény rovására. 14. Mi az, amit biztosan másként csinálnál otthon? Mivel elég nagy üzemi termelésről beszélünk, így mindent porból készítenek, ami íz alapján nem megmondható, de mégis kicsit demoralizálja az embert. Így meg tanultam értékelni, hogy nem is annyira rossz dolog az a krémfőzés. 15. A tegnapi cukrásztermék receptjét írd le a tanult idegen nyelven! Donauwelle: Der Grundteig ist eine Bisquitplatte mit Kirsche. Einfüllen mit Vanillecreme, und dann daruaf, mit einen Schöpflöffel Schokocreme gießen. Nach Welle einzeichnen. Am Ende geriebene Weißschokolade legen. 16. Írd le, mi volt a hét legpozitívabb élménye emberileg és szakmailag! Ezen részlegen eltöltött munka inkább lefedi azt a munkát, amelyet itthon végzek. De mivel egy teljesen új közegbe csöppentem bele, így újra föl kellett venni a ritmust. Szerencsére itt is segítőkészek voltak, és elég beszédesek. Ami nekem jól jött, mert így tudtam gyakorolni a nyelvet (egy horvát és egy finn lánnyal egész sokáig beszélgettem, igaz kisebb megakadásokkal, de nagyon jól esett, hogy már szinte folyamatos volt a kommunikáció). Bár az előző üzemrész nagyon a szívemhez nőtt, így egy kicsit sajnáltam, hogy az utolsó két napon nem ott dolgoztam. De nem volt baj, mert így még többet láttam, tapasztaltam egy nagy üzemi élet mindennapjaiból.

6 Szakszótáram Idegen nyelv Magyar Egy példamondat, esetleg egyéb megjegyzés Nussschnecke Nussbreze Quarktasche breiter Palette dióstekercs diósperec túrós táska széles kenőkés holen hozni Ich hole ein Messer. spülen maschine Blätterteig Vollei Ziehfett ohne Schwaden Bewertungsboden Vanillenälchen Baumkuchen Ausgezogene Brezenhörnchen mosogatógép hájas tészta egész tojás húzó zsír gőz nélkül értékelőlap vaníliás golyó német kürtőskalács német lángos német croissont Nussschnecke Holländer Kirsch Brezenhörnchen

7 Kedvezményezeti beszámoló Az egy hónapos müncheni szakmai gyakorlat volt a mozgatórugója, hogy annak idején a Hansági Ferenc Szakképző iskolát választottam. München már korábban rabul ejtette a szívemet, és nagyon szerettem volna, ha a szívemhez egy másik közel álló dologgal, a cukrászattal, kapcsolhatom össze. Az akarat és kitartás gyümölcse végül beért, mert sikerült elnyernem a pályázatot. Igaz, egy kis kalanddal indultunk neki ennek az egy hónapnak, mert változott az időpont, de aztán a bekövetkezett dolgok igazolták, hogy ennek így kellett történnie. Marienplatz A kiutazást egy nyelvi és egy pszichológiai felkészítés előzte meg. Természetesen ezek mellett még igen fontos szerepet játszott a lelki felkészülés, és a folyamatos tudatosítása annak, hogy egy hónapig távol leszünk az otthonunktól és a szeretteinktől. Az egy hónapos szakmai gyakorlat 2016.január 8-án vette kezdetét. Elég hamar bele kellett rázódni a nagyvárosi életbe, de úgy gondolom, hogy mi ezt sikeresen teljesítettük. Szerencsére Tanárnő az első napokban meg adta a kellő löketet, ahhoz, hogy a később elénk kerülő akadályokat már könnyebben tudjuk átugorni. De nem voltunk teljesen magunkra hagyva ezalatt az egy hónap alatt, mert a kinti mentorunk (Buzas Ladislaus) is rengeteget segített. Bár kaptunk támogatást, az üzembeli és a lelki harcokkal mégis egyedül kellett szembenéznünk. Az állandó izgalom mindig ott motoszkált bennem. De szerencsére a napi történések teljesen elterelték a figyelmemet, így szinte nem is volt időm izgulni. A folytonos odafigyelés, hogy egy másik nyelven jól működjön a kommunikáció az igen nagy energiát vett igénybe. Néha úgy éreztem, agyilag jobban lefáradtam egy-egy nap után, mint fizikailag.

8 Az üzemi életet is meg kellett tanulnunk. Egyrészt a gépek használatát, amivel nem igen találkoztunk itthon, másrészt a termelés ritmusát kellett felvennünk, amelyet a gépek diktáltak. Természetesen volt emberi munka is, de egy ilyen nagyüzemnél a gépiesítés és a technológia fejlesztése elengedhetetlen. Az üzem tökéletes példája a német sztereotípiának: pontos, precíz, gyors és szervezett munkavégzés. Mindenki tudja, mit kell tennie, mikor és hol. Ezt szerencsére sikerült elsajátítanunk, amelyet itthon is tudunk majd kamatoztatni. A munka mellett a német tanítást is volt lehetőségünk megtapasztalni. Az iskola felszereltsége megfelelt egy magyarországi termelő üzem felszereltségével. Az iskola is teljes mértékben bizonyította a német sztereotípia példáját. Az iskolai gyakorlatokon több lehetőségünk volt új dolgokat kipróbálni, illetve fejlődni szakmailag (cukorvirág készítés, német kürtőskalács készítése). A gyakorlaton készített cukorvirágunk A kommunikáció kezdetben nehézségekbe ütközött, de néhány nap elteltével már gördülékenyebben mentek a dolgok. Ki kellett tapasztalni, hogy ki hogy beszél, ami a németeknél elég nagy eltérést jelent. Fel voltam készülve, hogy mivel bajor nyelvterületen vagyunk, így nehezebb lesz a beszéd, de azt nem, hogy ennyire. Még az üzemben is igen nagyok voltak a különbségek, de a negyedik hétre már szinte ez se jelentett problémát. De nem csak a szaknyelvet kellett használni, hanem a beszélt nyelvet is, amelyet a szabadidős programok alatt tudtam fejleszteni/gyakorolni. Már a második napon Landshut városába mentünk, ahol egy szülinapi partin vehettünk részt. Egy hamisíthatatlan bajor légkörben ünnepeltük meg a születésnapost. Landshur

9 Úgy gondolom, hogy nem sokan mondhatják el magukról, hogy hasonló partin vehettek részt(mint külföldiek). Nagyon jó volt látni és megtapasztalni, hogy más nemzeteknél milyenek a szokások, és hogy hogyan ünnepelnek. Ez az élmény kellemesen megalapozta a ránk váró egy hónapot. Véleményem szerint, alaposan kihasználtuk a város által nyújtotta szabadidős tevékenységeket. A programokat inkább hétvégére terveztük, a munka miatt. Bár én egy-egy naposabb délutánt kihasználva, gyalogolva indultam neki a város felfedezésének. Levezetve az aznapi munka feszültségeit. Több helyet is sikerült megnéznünk: Schloss Nymphenburg, Residenz, Tierpark, Englischer Garten, Hofgarten, Viktualiemarkt, Marienplatz, Siegestor, Theresienwiese, Pinakothek, Olympiapark. Az utolsó hétvégén egy igazi bajor kocsmába néztük az Fc Bayern München vs. Hoffenheim Bundesliga rangadót. Nekem, mint FCB rajongónak egy igazi élmény volt (bár jobb lett volna, ha az Allianz Arenaban nézzük a meccset, de arról sajnos lecsúsztunk). Kirándulásunk fénypontja az Ellie Goulding koncert volt, amelyet az Olympiahallban rendeztek meg. Ez volt a motivációnk a hónapra. A szakmai gyakorlat elején még ez adott kitartást, hogy végig csináljuk ezt az időszakot. Onnan még igen távolinak tűnt ez az esemény, de aztán olyan gyorsan el telt az idő, hogy azon kaptuk magunkat, hogy már el is érkezett a koncert napja. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan elröppent ez az egy hónap. Minden szempontból hasznosnak mondhatom. Nemcsak szakmai, és nyelvi tanuláson estem át, hanem egy személyiség fejlődés is bekövetkezett. Nagyon sok élmény ért, és sok akadályt kellett megugranom: hogyan kell egy teljesen idegen környezetben helytállni, milyen érzés egy lüktető város életében részt venni, más országokból jött embereket megismerni, megtapasztalni egy másik kultúra társadalmi értékeit, hagyományait, és még sorolhatnám.

10 Nagyon büszke vagyok Magamra, hogy sikerült ezt a négy hetet sikeresen végig vinnem, és hogy az addig megszerzett tudásomat és tapasztalataimat tudtam kamatoztatni. Fájó szívvel hagytam magam mögött a várost és üzemet, de nagyon kellemes érzésekkel gondolok vissza erre az időszakra, ahol a szívemhez két közel álló dolog találkozott. Hihetetlen erőt ad az egy hónap emléke; hogy más célok elérése is sikerülhet, ha elég kitartóan dolgozunk. Mert ez az időszak a bizonyítéka annak, hogy ha az ember nagyon akarja bármit elérhet világon. Schloss Nymphenburg

11 Residenz Viktualienmarkt Sétáló ember Theresienwiese Siegestor

12 Olympia Park

Kedves 9. évfolyamos tanulónk!

Kedves 9. évfolyamos tanulónk! Kedves 9. évfolyamos tanulónk! A 9. osztály befejezését követően a nyári szünetben kéthetes szakmai gyakorlaton kell részt venned. A beosztás az előzetesen megkaptátok, az áruházak felhívtak titeket. Ne

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

Kérdőívek. Szigetszentmiklós, 2015. június

Kérdőívek. Szigetszentmiklós, 2015. június Kérdőívek Szigetszentmiklós, 2015. június Kitöltötték 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 44% 39% 13% szülők diákok tanárok Szülői kérdőív: 13% 16 14 14 12 10 8 6 6 8 6 6 5 5 5 a b c ny 4 2 0 3

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

III. Kellemes meglepetés, öröm

III. Kellemes meglepetés, öröm II Kellemes meglepetés, öröm II Kellemes meglepetés, öröm Beszédpanelek és mintadialógusok - Jaj, de jó! - (Te, ez) szuper! - Ennek nagyon örülök. - Ez tényleg jó hír! - Nézd, elhoztam neked az új Nick

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka Óravázlat Tantárgy: Téma: Résztémák: osztályfőnöki A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Önismeret Milyen vagyok én? Én és te Időigény: Munkaforma: 1 óra frontális osztálymunka heterogén csoportmunka

Részletesebben

Munkanapló 2015 München Erasmus+

Munkanapló 2015 München Erasmus+ Munkanapló 2015 München Erasmus+ Hat fotós tanuló indult el a Práter utcai fotós iskolából Münchenbe február 5- én. Reményekkel és tudásvággyal telve cipekedtünk ki a vonatállomásra. A hosszú utat követően

Részletesebben

1425-06 Cukrászati termelési feladatok 1. uzsonnasütemények és diabetikus sütemények termékcsoportból

1425-06 Cukrászati termelési feladatok 1. uzsonnasütemények és diabetikus sütemények termékcsoportból uzsonnasütemények és diabetikus sütemények termékcsoportból 1.) Készítsen 20 db gyúrt élesztős uzsonnasüteményt, 5 db csavart brióst, 5 db fonott brióst és 10 db ökörszemet gyúrt élesztős tészta és túrótöltelék

Részletesebben

Hallgatói Elégedettségi Kérdőív

Hallgatói Elégedettségi Kérdőív Hallgatói Elégedettségi Kérdőív Kérjük, töltse ki az elméleti képzésre vonatkozó kérdőívünket és küldje vissza nekünk a facetofacejogsi@gmail.com e-mail címre. Köszönjük, hogy véleményével hozzájárul magasabb

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: Az órán

Részletesebben

2013-2014-es tanév Tanulói kérdőívek értékelése (Elsősök, végzősök)

2013-2014-es tanév Tanulói kérdőívek értékelése (Elsősök, végzősök) 2013-2014-es tanév Tanulói kérdőívek értékelése (Elsősök, végzősök) 36 válasz Összegzés A. Hányadik évfolyamos kollégista vagy? 9. 25 69% 13. 11 31% B. Nemed? Nő 24 67% Férfi 12 33% C. Testvéred volt-e

Részletesebben

SZKC_105_09. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_09. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK III. SZK_105_09 a z é n d i m e n z i ó i Ki vagyok én? önmagunk és mások megismerése modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM tanári

Részletesebben

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES JEGYZŐKÖNYV TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK ZÁRÓTANÍTÁSÁHOZ

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES JEGYZŐKÖNYV TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK ZÁRÓTANÍTÁSÁHOZ JEGYZŐKÖNYV TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK ZÁRÓTANÍTÁSÁHOZ A hallgató neve: Neptun kódja műveltségterülete... A zárótanítás időpontja:.. helye:.... Tantárgy:... téma:.... A téma előzménye:.... A zárótanítás értékelése

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1) A program címe: V e z e t ő i t o v á b b k é p z é s - Kategória: V e z e t ő k é p z é s 2) A program szervezője és jogtulajdonosa: Európai Vezetőképző Akadémia

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

B.) Készítsen szabadon választott témakörben alkalmi dísztortát!

B.) Készítsen szabadon választott témakörben alkalmi dísztortát! Gyakorlati tételsor 1. Hagyományőrző magyar cukrászati termékek, onbonok, Tányérdesszertek, termékcsoportból Díszítés és Cukrászdai eladói ismeretek témaköréből A.) Készítsen 20 szelet dobostortát doboslapok

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

Család, számítógép, internet, gyereknevelés

Család, számítógép, internet, gyereknevelés 2010. szeptember 14. Piar Ki is vagyok? Pásztor Miklós, matematikus Hatgyerekes apuka: 5 fiú, 1 lány Március óta: egyunokás nagypapa! Számítógéphálózatokkal foglalkozom 1977 óta MTA/SZTAKI, PPKE, ISZT

Részletesebben

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Álmokkal indulunk Már egész kis korban, óvodásként is van arról elképzelésünk, mivel szeretnénk foglalkozni, ha egyszer felnövünk. Álmokkal indulunk az iskolapadba, az iskolapadból

Részletesebben

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület 1152 Budapest Szentmihályi út 171. 3/66b. Kiegészítő melléklet 2015. évről Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Számviteli beszámoló 3. Kimutatás a költségvetési

Részletesebben

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Épületvillamosság laboratórium Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

Cukrász mester. 071-12 Cukrászati termékek előállítása (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Cukrász mester. 071-12 Cukrászati termékek előállítása (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Cukrász mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 071-12-2 Cukrászati félkész termékek, késztermékek technológiájának, a készítés munkavédelmi előírásának (Vizsgarészhez

Részletesebben

VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ?

VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ? VÁLTOZIK AZ ISO 9001-ES SZABVÁNY. KINEK JÓ EZ? Tohl András technikai vezető 2014. SZEPTEMBER 23. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei

Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei Hajdúböszörmény Város értékvédelmi tevékenysége és a város-rehabilitációs fejlesztés eredményei A város legnagyobb értéke a több évszázad folyamán spontán kialakult formája, a kétbeltelkes gyűrűs - sugaras

Részletesebben

Kebele árvíztározó. Első árvízi üzem: 2009. február

Kebele árvíztározó. Első árvízi üzem: 2009. február Kebele árvíztározó Első árvízi üzem: 2009. február A magyar-szlovén közös érdekű Kebele árvíztározó vízgyűjtő területére 2009. év elején nagy mennyiségű csapadék, elsősorban hó, hullott. Majd a február

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET ORSZÁGOS KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 197 Budapest, Gyáli út 2-6. Levélcím: 1437 Budapest Pf.: 839 Telefon: (6-1) 476-11 Fax: (6-1) 21-148 http://efrirk.antsz.hu/oki/ A PARLAGFŰ POLLENSZÓRÁSÁNAK ALAKULÁSA

Részletesebben

Egy El Classico tanulságai

Egy El Classico tanulságai Egy El Classico tanulságai Kovács Gyula Andego Tanácsadó Kft. DM Open Analítika a sportban Breaking El Classico Az El Clásico egy labdarúgó-mérkőzés Spanyolország két legsikeresebb labdarúgóklubja, az

Részletesebben

Egy heti edzés leírása (5. sz. melléklet)

Egy heti edzés leírása (5. sz. melléklet) Egy heti edzés leírása (5. sz. melléklet) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Név:. EHA kód: Szak/Munkarend:.. Sportág:. Kiválasztott csapat/csoport/egyén:. A kiválasztott csoport/csapat/egyén minősítése:. Az edzés

Részletesebben

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet)

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet) Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (3. fejezet). Egy H I = 70 m - 50000 s /m 5 Q jelleggörbéjű szivattyú a H c = 0 m + 0000 s /m 5 Q jelleggörbéjű

Részletesebben

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ

Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS. v2.9.28 ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ v2.9.28 Árverés kezelés ECP WEBSHOP BEÉPÜLŐ MODUL ÁRVERÉS KEZELŐ KIEGÉSZÍTÉS ECP WEBSHOP V1.8 WEBÁRUHÁZ MODULHOZ AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu Árverés létrehozása Az árverésre

Részletesebben

ZA6586. Flash Eurobarometer 422 (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary

ZA6586. Flash Eurobarometer 422 (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary ZA686 Flash Eurobarometer (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary FL HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON '99'-ET) D A kérdezett neme Férfi Nő KÉRDEZD

Részletesebben

Műveltségi vetélkedő 2012

Műveltségi vetélkedő 2012 Gárdonyi Géza Műveltségi vetélkedő 2012 Idén emlékezünk Gárdonyi Géza halálának 90. évfordulójára. Intézményünk, a Kultúrház és Könyvtár méltóképpen kíván megemlékezni hazánk egyik legolvasottabb írójáról.

Részletesebben

avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban

avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban avagy, hogyan lehetünk hatékonyabbak (nemcsak) a hivatásunkban Rendszerek, amelyekben élünk: Család Munkahely Baráti kör Iskolai közösség stb. - meghatározott rend szerint működnek rend, törv rvények

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

VESZPRÉM MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VESZPRÉM MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKMAI ISMERTETŐ A VESZPRÉM MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÁLTAL, A TÁMOP- 2.3.4.B-13/1-2013-0001 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ KIEMELT PROJEKT KERETEIN BELÜL, A MESTERKÉPZÉS

Részletesebben

Kérdések és feladatok

Kérdések és feladatok Kérdések és feladatok 1. A mesében több szám is szerepel. Próbáld meg felidézni ezeket, majd töltsd ki a táblázatot! Ügyelj, hogy a páros és a páratlan számok külön oszlopba kerüljenek! Hány napos volt

Részletesebben

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag ÖSSZEFÜÉSEK Szabályfelismerés 2.2 Alapfeladat Szabályfelismerés 2. feladatcsomag összefüggés-felismerő képesség fejlesztése szabályfelismeréssel megkezdett sorozat folytatása a felismert szabály alapján

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe.

A kellemes időben gyorsan telt a nap, többszöri megállással, pihenővel késő délután értünk Lipcsébe. A projekt adatai: Címe: Modern technikák a régi épületek felújításánál Helyszín: Lipcse, Németország Kint tartózkodás Ideje: 2015.06.13.-2015.07.04. Munkanyelv: német Tavalyi sikeres, a témában futó felnőtt

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ

Szolnoki Főiskola Könyvtár és Távoktatási Központ 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 GUNDEL Ez a név etalon a magyar vendéglátásban. Gundel Károly örök időkre szóló mércét szabott azzal, hogy tevékenysége nyomán híres vendéglője

Részletesebben

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek

Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek Átalakuló HR szervezet, változó Business Partneri szerepek dr. Jagicza Ágnes, HR és szervezetfejlesztési vezérigazgató-helyettes, Invitel Zrt. 2014. március 20. Tartalom 2 A HR szerepe a 21. században

Részletesebben

A Bankközi Klíring Rendszer

A Bankközi Klíring Rendszer Bankközi Klíring Rendszer kiegészítő és kapcsolódó szolgáltatásai irányadó díjai A szabályzat 6 számozott oldalt tartalmaz Hatályos: 2014. január 1-től A Bankközi Klíring Rendszer KIEGÉSZÍTŐ ÉS KAPCSOLÓDÓ

Részletesebben

1. Bevezető előadás. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19

1. Bevezető előadás. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19 Dokumentumszerkesztés Word kurzus előadás Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu (1) 463 3284 (70) 366 51 19 A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12.

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. december 12. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

De maradjunk azért a pénz bűvkörében, pontosabban a kereskedések világában.

De maradjunk azért a pénz bűvkörében, pontosabban a kereskedések világában. Számvető könyvecske Hogy most került sorra eme kincs bemutatása, részemről nem más, mint tisztelgés a 1848-as magyar forradalom és szabadságharc emléke előtt. Szerencsére a 166 év távlata ellenére léteznek

Részletesebben

Nyilatkozat a tervezett költségek utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás keretében történő elszámolásáról

Nyilatkozat a tervezett költségek utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás keretében történő elszámolásáról Nyilatkozat a tervezett ek vagy szállítói finanszírozás keretében történő elszámolásáról Támogatási szerződés száma: TOP-6.8.2-15-PC1-2016-00001 Kedvezményezett: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Alulírott

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Kódszám: A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MŰVÉSZETTÖRTÉNET A FELADATLAP / MŰVÉSZETTÖRTÉNETI TESZT Munkaidő: 120 perc Elérhető pontszám:

Részletesebben

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Néhány számadat 2 Benyújtott kérelmek száma: 127 Formai okokból hiánypótlásra felszólított kérelmezők

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL. 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak

A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL. 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak 1.1. A szakmai gyakorlat célja: A tantervi előírásoknak megfelelően a nappali

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató

Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató Szerb középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutató Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

Az élet színesben Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Az élet színesben Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2013 szeptember 04. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Milyen lehetett az élet színesben? A történelem egyes időszakairól,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz IV. évfolyam Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Logisztika Tanszék: Vállalkozás és Emberi

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet A Takarékszövetkezet jelen ben szereplő, változó kamatozású i termékei esetében i kamatváltozást tesz közzé, az állandó (fix) kamatozású i termékek esetében pedig a 2014.06.15-től lekötésre kerülő ekre

Részletesebben

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet

Boldva és Vidéke Taka r ékszövetkezet A Takarékszövetkezet jelen ben szereplő, változó kamatozású i termékei esetében i kamatváltozást tesz közzé, az állandó (fix) kamatozású i termékek esetében pedig a 2014.08.13-tól lekötésre kerülő ekre

Részletesebben

1983-ban alakultunk,! egy garázsban

1983-ban alakultunk,! egy garázsban 1983-ban alakultunk,! egy garázsban Az első autónk Egyre több autónk lett Speciális, térben szerelt hőközpontokat készítettünk 1993-ban elcseréltem az Trabantunkat Londonban Az emeletes angol buszunkkal

Részletesebben

TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE KÉSZÜLJ FEL

TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE KÉSZÜLJ FEL TERMÉK AJÁNLÁSA GO GUIDE BEVEZETÉS TERMÉK AJÁNLÁSA MIRŐL VAN SZÓ, ÉS EZ MIÉRT FONTOS? Ahogy Bowerman is a győzelemhez szükséges előnyt kívánta megadni sportolóinak, a te feladatod sem más, mint hogy olyan

Részletesebben

Ablakok használata. 1. ábra Programablak

Ablakok használata. 1. ábra Programablak Ha elindítunk egy programot, az egy Ablakban jelenik meg. A program az üzeneteit szintén egy újabb ablakban írja ki számunkra. Mindig ablakokban dolgozunk. Az ismertetett operációs rendszer is az Ablakok

Részletesebben

Etika a közbeszerzésben?

Etika a közbeszerzésben? O tempora o mores (Cicero) Etika a közbeszerzésben? Etika a közbeszerzésben? Etika jog viszonya etika jog XIX-XX. Század: az etika is élt, segítette működtetni a kapitalista viszonyokat - etikai tétel

Részletesebben

2016.07.01. - 2016.07.03. A

2016.07.01. - 2016.07.03. A Heti étlap: 2016.07.01. - 2016.07.03. A / Napi háromszori étkeztetés szolgáltatása / 4-6 év 2016.07.01. péntek 2016.07.02. szombat 2016.07.03. vasárnap 2016.07.04. hétfő 2016.07.05. kedd 2016.07.06. szerda

Részletesebben

J a v a s l a t. - a Képviselı-testületnek -

J a v a s l a t. - a Képviselı-testületnek - SÁROSPATAK VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-404 Ügyfélfogadás ideje: Hétfı: 8-12 és 13-16, szerda: 8-12 és 13-17 30, péntek: 8-12 óráig J a v a s l

Részletesebben

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. R. Ármin?? Apa. Anya P. L. 1882 1928. P. L.-né (szül. R. E.) 1884 1972. Házastárs.

Családfa. Nincs adat. Nincs adat. Nincs adat. R. Ármin?? Apa. Anya P. L. 1882 1928. P. L.-né (szül. R. E.) 1884 1972. Házastárs. Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa R. Ármin?? Anyai nagyanya Apa P. L. 1882 1928 Anya P. L.-né (szül. R. E.) 1884 1972 Testvérek P. Gy. 1917 1971 P. E. 1918 1942 F. I.-né (szül. P. Á.) 1926

Részletesebben

Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás

Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás Kiterjesztett csomagolás Hiteles fogyasztói tájékoztatás By David Twice Global Comics 2013 All rights reserved Egy reggelem a SafeBrand-del reggel 8.00 Jaj! Feleségecském nincs szabin reggeli reggeli??

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26 Néprajzi Múzeum Új hely Új épület(ek) Új elképzelések A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek

Részletesebben

AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA 2014. I. FÉLÉVES JELENTÉS

AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA 2014. I. FÉLÉVES JELENTÉS AEGON SMART MONEY BEFEKTETÉSI ALAPOK ALAPJA AEGON MAGYARORSZÁG BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. A jelen tájékoztatót az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt., mint az AEGON Smart Money Befektetési

Részletesebben

, mint ÉS A VARTA AZT JELENTI: ÁLLANDÓ ENERGIA LEÁLLÁS NÉLKÜL. AKKUMULÁTOROK TEHERAUTÓK, MUNKAGÉPEK, TÁVOLSÁGI BUSZOK, MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK SZÁMÁRA

, mint ÉS A VARTA AZT JELENTI: ÁLLANDÓ ENERGIA LEÁLLÁS NÉLKÜL. AKKUMULÁTOROK TEHERAUTÓK, MUNKAGÉPEK, TÁVOLSÁGI BUSZOK, MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK SZÁMÁRA , mint ÉS A VARTA AZT JELENTI: ÁLLANDÓ ENERGIA LEÁLLÁS NÉLKÜL. AKKUMULÁTOROK TEHERAUTÓK, MUNKAGÉPEK, TÁVOLSÁGI BUSZOK, MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK SZÁMÁRA www.varta-automotive.com VARTA AKKUMULÁTOROK. ENERGIA

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer. Kérjük, a kérelmet olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! I. rész: Azonosító adatok

Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer. Kérjük, a kérelmet olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! I. rész: Azonosító adatok Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer Állandó meghatalmazás és annak nyilvántartásba vétele iránti kérelem Benyújtandó a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv (MVH) bármely

Részletesebben

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM

INFORMÁCIÓS MEMORANDUM INFORMÁCIÓS MEMORANDUM Kőkút út 7., Hrsz.: 2939/1 3200 GYÖNGYÖS MAGYARORSZÁG INGATLAN SZ.: 008 2011. július Rev.01 Page 1 of 6 Megye Régió Heves Mátra / Gyöngyös Lakosság száma Kb. 35.000 Autópálya csatlakozás

Részletesebben

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

IKT FEJLESZTŐ MŰHELY KONTAKTUS Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ

IKT FEJLESZTŐ MŰHELY KONTAKTUS Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ Óratervezet: Kémia 7. osztály Témakör: Kémiai kötések Óra anyaga: Molekulák építése, térbeli modellezése Eszközök:, aktív tábla, projektor, számítógépek A tanóra részei Tanári tevékenység Tanulói tevékenység

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtéti szakasszisztens szakképesítés. 2464-06 Műtét előkészítése modul. 1. vizsgafeladat. 2013. február 07.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtéti szakasszisztens szakképesítés. 2464-06 Műtét előkészítése modul. 1. vizsgafeladat. 2013. február 07. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

MINDENNAPI KENYERÜNK (Móra Ferenc nyomán)

MINDENNAPI KENYERÜNK (Móra Ferenc nyomán) MINDENNAPI KENYERÜNK (Móra Ferenc nyomán) Szegény ember dolgát boldog Isten bírja. Voltunk olyan módban is, hogy a koldus is mákos rétest evett nálunk. Ám járt ránk olyan világ is, hogy még a koldus is

Részletesebben

Receptek kerti partikhoz

Receptek kerti partikhoz Receptek kerti partikhoz Pincepörkölt - 2 db sertés láb - 1 db csülök - 75 dkg marha lábszár - 2 db nagy fej hagyma - 1 db közepes fej fokhagyma - 1 evőkanál zsír - só, bors, pirospaprika, erős Pista,

Részletesebben

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal!

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! A megfelelő táplálkozás az alapja minden sikeres fogyásnak. Azonban az egészséges lehet finom is! 1 1. nap (1110Kcal) Házi müzli (40g zabpehely, 10g mazsola, 10g mandula),

Részletesebben

Tanulmányi út Tornióban. 2015/2016 őszi félév. Danka Zsuzsa dankazsuzsi@gmail.com

Tanulmányi út Tornióban. 2015/2016 őszi félév. Danka Zsuzsa dankazsuzsi@gmail.com Tanulmányi út Tornióban 2015/2016 őszi félév Danka Zsuzsa dankazsuzsi@gmail.com Az utazás előtt Azért választottam ezt az egyetemet, mert tanáraimtól nagyon sok jót hallottam a finn egyetemekről. Az egyetem

Részletesebben

MIPIM 2011 SZOLGÁLTATÁSCSOMAGOK

MIPIM 2011 SZOLGÁLTATÁSCSOMAGOK MIPIM 2011 SZOLGÁLTATÁSCSOMAGOK SZOLGÁLTATÁSCSOMAGOK A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Studio Metropolitana által leszerződött Budapest metropolisz standon, előre meg-határozott feltételek mellett

Részletesebben

ADATLAP Sorszám: SZAKÉRTŐI INTERJÚ-VÁZLAT

ADATLAP Sorszám: SZAKÉRTŐI INTERJÚ-VÁZLAT Moderátor neve: Megkérdezés ideje: Cég neve: Válaszadó neve: ADATLAP Sorszám: Megkérdezés helye: Cég tevékenysége: Válaszadó beosztása: SZAKÉRTŐI INTERJÚ-VÁZLAT 1. BEVEZETÉS [5 PERC] MODERÁTOR Bemutatkozás

Részletesebben

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében

Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Tájhasználati változások közösségi értékelése az ökoszisztéma szolgáltatások tükrében Kalóczkai Ágnes Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezeti Társadalomkutató Csoport LII.

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

Élesztőgomba megfigyelése

Élesztőgomba megfigyelése A kísérlet megnevezése célkitűzései: Az élesztőgomba mindennapi életben betöltött szerepének bemutatása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: élesztő, víz, cukor, liszt, só, olaj Szükséges eszközök: 3 db

Részletesebben

Kép részlet kivágás útvonalak létrehozása és szerkesztése útvonalak kijelöléssé alakítása Kijelölés > Lágy szél

Kép részlet kivágás útvonalak létrehozása és szerkesztése útvonalak kijelöléssé alakítása Kijelölés > Lágy szél Kép részlet kivágás 2. Az útvonalak létrehozása és szerkesztése eszközzel rajzoljuk körbe a kijelölésre szánt részt 3. Az Útvonalak palettán kattintsunk az útvonalak kijelöléssé alakítása gomra. 4. Most

Részletesebben

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal!

Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! Tankolj fel a legjobb üzemanyaggal! A megfelelő táplálkozás az alapja minden sikeres fogyásnak. Azonban az egészséges lehet finom is! 1 1. nap 1266Kcal Házi müzli (40g zabpehely, 10g mazsola, 10g mandula),

Részletesebben

Gerbeaud Gasztronómia Kft. 1051 Budapest Vörösmarty tér 7-8 Telefon 429-9000 Telefax 429-9009 www.gerbeaud.hu e-mail: sales@gerbeaud.

Gerbeaud Gasztronómia Kft. 1051 Budapest Vörösmarty tér 7-8 Telefon 429-9000 Telefax 429-9009 www.gerbeaud.hu e-mail: sales@gerbeaud. Reggeli, tízórai, uzsonna a Gerbeaud Házban A Gerbeaud Ház pékjei, cukrászai hajnalban kezdik készíteni a reggeli kínálatunkat, hogy amikor kedves vendégeink azt akár büféasztalon felkészítve, akár tányéron

Részletesebben

A vonzatos igék és a személyes névmás

A vonzatos igék és a személyes névmás A vonzatos igék és a személyes névmás! Legjobb, ha először ezt nézi meg: www.magyarora.com/grammar/szemelyes_nevmasok.pdf! 1 ) Megnézte? Akkor kezdjük! Példák a hangjátékból: a. Bariton kedves és türelmes,

Részletesebben

Élménybeszámoló Berlinről

Élménybeszámoló Berlinről Élménybeszámoló Berlinről Az Erasmus ösztöndíj keretén belül lehetőségem nyílt arra, hogy a 2013/2014-es őszi/téli szemesztert Berlinben töltsem. A választásom azért erre a városra esett, mert a német

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu On-line értesítés: http://www.kozbeszerzes.hu

Részletesebben

2016.07.01. - 2016.07.03. A

2016.07.01. - 2016.07.03. A Heti étlap: 2016.07.01. - 2016.07.03. A / Napi háromszori étkeztetés szolgáltatása / 19-69 év 2016.07.01. péntek 2016.07.02. szombat 2016.07.03. vasárnap 2016.07.04. hétfő 2016.07.05. kedd 2016.07.06.

Részletesebben

AFP Measure Hungarian (mother/mother figure)

AFP Measure Hungarian (mother/mother figure) 1 AFP Measure Hungarian (mother/mother figure) A következõ szakaszban szeretnénk többet megtudni a kapcsolatodról édesanyáddal/mostohaanyáddal vagy nõi gondviselõddel és édesapáddal/mostohaapáddal vagy

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben